Arena - september 2010

32

description

Driemaandelijks informatieblad van vzw Internationaal Comité, Landelijke Vereniging voor Migranten

Transcript of Arena - september 2010

Page 1: Arena - september 2010
Page 2: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010

Voorblad / Inhoudstabel 1 - 2

Voorwoord 3

OR.CA komt op voor werknemers zonder papieren 4

Actief bij IC? Meer dan je denkt 5

Wie ben ik: Fatmagül Dinc 6

Werk armoede weg 7

Strijd achter de tralies 8

IC promoot zelfstandige ondernemerschap bij allochtonen 9

Bollekesfeest: Antwerpse streekproducten 10

Een nieuw aanbod voor ouders 11

Radio maken hoe doe je dat? 12

Over Europa met Club Harmonie 13

Kazakse organisatie: ‘Shanirak’ 14 - 15

Week van de smaak in Antwerpen 16

Dialoog in Brussel 17

Congo: gisteren, vandaag, wat morgen? 18

Vilvoorde: Congo in feest 19

Gaat u mee op reis: 5 hoeken van de wereld 20 - 21

Activiteitenkalender IC Brussel / Oost-Vlaanderen: Ballonpop 22

De Ommegang trekt door Hasselt 23

De Limburgse vrouwen van de wereld reizen 24

Riposa in Pace: Don Angelo 25

Dar Es Salaam huis van vrede Baris Evi 26

Het offerfeest 27

Activiteitenkalender IC Limburg 28

Met ACV en ACW naar Istanbul 29

Activiteitenkalender Vl.-Brabant / Afdeling in de kijker 30 - 31

Contactgegevens 31

Inhoudstafel

2

Page 3: Arena - september 2010

Voorwoord

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010

3

Beste vrienden, De Ramadan is voorbij, het suikerfeest is gevierd en in dat verband wil ik jullie toch niet onthouden wat ik in de voorbije we-ken geleerd heb van onze vriend Bahattin Koçak. Hij schrijft elke vrijdag een leuk en boeiend geschreven editoriaal in Het Be-lang van Limburg. Ik kijk er steeds naar uit omdat het mij een inzicht geeft in hoe Moslims in onze samenleving staan. Bahattin had het over de betekenis van het Suikerfeest, dat eigenlijk in het Neder-landse slecht vertaald is. Dit feest heet eigenlijk Eid-ul Fitr, wat “feest van de hulp” of “feest van de solidariteit” bete-kent. Als Moslim moet je namelijk tijdens de Ramadanmaand iets geven aan de minderbedeelden in de maatschappij en de wereld. Deze mooie traditie en religieuze plicht voor de Moslims heeft me doen naden-ken. Als er een gemeenschappelijke feestdag voor de hele Vlaamse samenle-ving zou moeten zijn, zou dit best ook een Feest van de Solidariteit zijn. Want dit is wat nodig hebben, een feest waarin we onze solidariteit beleven met allen die het moeilijk hebben om een menswaardig leven uit te bouwen. Tegen het volgend Suikerfeest beloven we dat het Internationaal Comité er zo een Feest van de Solidariteit aan zal kop-pelen. Een feest waaraan iedereen kan meewerken, wat zijn geloof of achter-grond ook is. Een feest waar we samen solidariteit willen beleven. Ook onze verlofperiode is voorbij, ons werkjaar is in vliegende vaart vertrokken. Vol goede moed willen we dit werkjaar weer samen een aantal initiatieven nemen, waar wij als verenigingen en afdelingen werken aan de taken en doelen die we samen voor ogen houden: el-kaar ontmoeten en ondersteunen, onze culturele iden-titeit beleven, onze emancipatie in de samenleving ver-der zetten, interculturaliteit promoten en beleven. Het beloofd alleszins een boeiend werkjaar te worden. Voor het eerst gaan we als Internationaal Comité wer-ken met een meerjarig beleidsplan, zodat de acties onze doelstellingen nog beter en scherper kunnen rea-liseren.

Dit beleidsplan is vooral gebaseerd op uw input! Se-dert 2 jaar zijn we zoveel mogelijk mensen gaan vra-gen wat we als Internationaal Comité prioritair moeten doen. Op de algemene vergadering van 18 september werd dit plan aan onze algemene vergadering voorge-legd. We kunnen met zijn allen werken aan de realisa-tie van onze plannen.

Veel ijver en goede moed,

Jullie voorzitter

Jef De Vrij

Page 4: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 6 4

OR.C.A. Komt op voor werknemers zonder papieren

De organisatie voor clandestiene arbeids-migranten werd opge-richt in 2003. De missie van deze organisatie bestaat er in om mi-granten bij te staan die aan het werken zijn zonder dat ze hiervoor de nodige vergunnin-gen hebben. Mensen zonder papieren heb-ben geen bestaansmid-delen. Ze kunnen geen beroep doen op het OCMW of andere dienstverleningen en mogen officieel niet werken. Als ze het nodige geld willen verzamelen om eten te kopen en de huur te betalen dan moeten ze wel gaan werken. Ze kunnen dit niet op de formele arbeidsmarkt. Hun eni-ge optie is dan zwartwerk. Dat doen ze dan ook mas-saal. De plukkers van onze lekkere Belgische aardbei, de koks in onze favoriete restaurants, de bouwvakkers bij onze verbouwingen, de schoonmaaksters op onze werkvloer, … het zijn niet zelden clandestiene arbeids-migranten. Deze informele economie zit helemaal ver-vlochten met de formele economie. Ook bij het huis-houdpersoneel blijkt er een grote groep mensen te zijn die niet over de juiste papieren beschikt maar toch als kinderoppas of poetsvrouw werkt in privé-woningen.

Jammer genoeg blijken heel wat werkgevers die deze mensen te werkstellen het niet altijd goed voor te heb-ben met hun clandestiene werknemers. De beloofde lonen worden niet altijd uitbetaald, mensen worden plots ontslaan, ze werken zeven dagen op zeven, krij-gen nooit vakantie, en bij een arbeidsongeval kijken de werkgevers soms de andere kant op … OR.C.A. wil deze praktijken een halt toe roepen. Er bestaan immers heel wat misverstanden over de rechten die werkne-mers zonder papieren hebben. Je bent niet strafbaar als je als werknemer in het zwart aan het werken bent. Ook het feit dat je clandestien aan het werk bent leidt niet tot een boete al loop je natuurlijk wel het risico om gerepa-trieerd te worden. Zwart werken betekent dat je geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen betaalt en je werkt clandestien als je een migrant bent en geen ver-gunning hebt om te werken. Ook als je in het zwart werkt en/of clandestien werkt moeten jouw arbeidsrech-ten gerespecteerd worden. Dit betekent dat je recht hebt op het minimumloon, ontslagvergoeding, vakantie, vakantiegeld, … hier zijn heel wat mensen zich echter niet van bewust. Het is natuurlijk super om te merken dat je al die rech-ten hebt maar wat doe je als het fout loopt? Je bent im-mers zonder papieren in het land en je wil het loon ont-vangen waar je recht op hebt. Als werknemer zit je na-tuurlijk in een erg kwetsbare situatie.

Je kunt proberen om ie-mand te vinden die voor je bemiddelt met je werkgever of je kan zelf naar de inspec-tie stappen, eventueel zelfs naar de arbeidsrechtbank. Het feit dat je hier geen papie-ren hebt zal daar normaal ge-zien geen rol in spelen. Dit zijn natuurlijk geen gemakkelijke stappen en mensen zonder papieren kennen niet altijd alle wegen om hun rechten af te dwingen. Ook de bewijslast is

vaak heel moeilijk, rechters hebben immers graag be-wijzen op papier. Natuurlijk worden in dit soort arbeid net met zo weinig mogelijk stukken gewerkt. Als je in een dergelijke situatie bent, hou dan ook alles zo nauwkeurig mogelijk bij.

OR.C.A. wil deze werknemers bijstaan in hun zoektocht naar gerechtigheid. We willen met de gegevens die we op deze manier verzamelen ook de politiek, vakbonden, inspectiediensten, werkgevers, … wakker schudden in verband met deze problematiek.

Sinds 2009 besteedt OR.C.A. speciale aandacht aan de huishoudsters zonder papieren, meer bepaald de huishoudsters die voltijds voor één of maximaal twee gezinnen werken. Het gaat om een zeer kwetsbare groep werknemers, onder meer omdat de werkplaats zich in de privéwoning afspeelt en de huishoudsters emotioneel betrokken zijn bij het gezin. Dit maakt het bijvoorbeeld moeilijk voor de huishoudsters om con-creet te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Soms wonen deze huishoudsters ook in bij hun werkge-vers. In dat geval is het voor de huishoudsters soms heel moeilijk om de grens te trekken tussen werk en vrije tijd en zien we in de praktijk dat de inwonende huishoudsters vaak weinig vrije tijd hebben en hun tijd niet zelf kunnen indelen.

Vorig jaar voerde OR.C.A. een onderzoek uit om te pei-len naar de bereidheid van potentiële werkgevers om voltijdse huishoudsters op een legale manier aan te werven. We bespraken de resultaten ook met de werk-gevers en stelden een aantal beleidsaanbevelingen op die de legale tewerkstelling van het huispersoneel wil bevorderen. Sedert begin 2010 organiseert OR.C.A. bovendien ook Franse lessen en andere workshops voor huispersoneel. We hopen hiermee de huishoud-sters te “empoweren” en de positie van het huishoud-personeel in hun werksituatie te versterken.

Je kunt de rechtengids van OR.C.A. gratis downloa-den op onze site www.orcasite.be of voor de prijs van €1+ verzendingskosten betstellen via [email protected] Voor vragen kan je ook terecht op onze helpdesk, via telefoon of e-mail.

Page 5: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 5

Actief bij Internationaal Comité? Met meer dan je denkt!

Sociaal-cultureel volwassenenwerk Internationaal Comité is een door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde sociaal-culturele vereniging. Onze vereniging maakt deel uit van het sociaal-cultureel volwassenenwerk, een sector met een enorm divers en kleurrijk palet van 124 verenigingen, bewegingen, Vor-mingplus -centra en vormingsinstellingen.

Straffe cijfers Recent onderzoek onthulde enkele straffe cijfers. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk telt wel 200.000 vrij-willigers. Daarvan nemen in totaal een goede 135.000 een rol op als bestuurder in hun organisatie. Vrijwillig engagement is dus een hoeksteen van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. En als je weet dat vrijwilli-gers gemiddeld drie uur en veertig minuten per week aan hun vrijwilligerswerk besteden, zie je welke bergen werk zij verzetten. Vlaanderen telt 55 erkende sociaal-culturele verenigin-gen zoals Internationaal Comité, die samen een kleine 14.000 lokale afdelingen tellen. Dat zijn er gemiddeld 43 per gemeente. De sector bereikte in 2009 samen 9.3 miljoen deelnames aan tienduizenden activiteiten.

Financiën De uitgaven van de organisaties in de sector worden maar voor een beperkt gedeelte gecompenseerd door subsidies. Het subsidieaandeel in de inkomsten be-draagt voor de gehele sector 50%. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk is dus met de helft eigen inkomsten zeker geen overgesubsidieerde sector. Ter vergelijking: in het theater bedragen de eigen inkomsten maar 29%, in het muziektheater 34% en bij kunstencentra 26%. De subsidies die de organisaties ontvangen op basis van het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenen-werk, zijn goed voor slechts 29% van de inkomsten.

De loonkosten nemen veruit de grootste hap uit het bud-get van de organisaties. Ook bij Internationaal Comité.

Sociaal-culturele verenigingen Sociaal-culturele verenigingen zijn even divers als hun publiek. Elk hebben ze hun eigenheid: historisch ge-groeid en/of bewust gekozen. Sommige organisaties richten zich sterk op een doelgroep zoals vrouwen, seni-oren, andersvaliden, holebi‟s, etnisch-culturele minder-heden... Zo bereikten bijvoorbeeld de migrantenvereni-gingen met hun activiteiten meer dan 300.000 mensen. Ook de thema‟s van de verenigingen verschillen sterk. Ze werken rond armoede, cultuureducatie, duurzame ontwikkeling, mensenrechten, sociaal toerisme, levensbe-schouwing,... Maar altijd hebben ze de bedoeling om men-

sen samen te brengen. Zich samen voor iets in te zetten.

Personeel van de secretariaten Ook het profiel van betaalde beroepskrachten op de ver-enigingssecretariaten werd in kaart gebracht. Drie kwart van de betaalde personeelsleden van de organisaties is hooggeschoold (Bachelor- of Masterdiploma). Dat is ruim het dubbele van het Vlaamse gemiddelde. Boven-

dien is 70% van de personeelsleden vrouw. Een dikke 40% van de personeelsleden werkt deeltijds. De gemiddelde leeftijd van de personeelsleden is 41 jaar. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk volgt daar-mee de Vlaamse lijn. Leeftijd speelt bovendien geen rol bij aanwervingen. Jaarlijks gaan mensen van alle leeftij-den, ook 50-plussers, aan de slag bij organisaties uit de sector.

Meer weten? De onderzoeksresultaten vind je in de publicatie „Boekstaven 2010‟. Meer info op www.fov.be.

Internationaal Comité bloeit. Dankzij haar vrijwilligers en bestuursleden, in lokale afde-lingen overal in Vlaanderen. Ze geven dag na dag het beste van zichzelf en maken van Internationaal Comité de bruisende en actieve organisatie die ze vandaag is. En ze zijn niet alleen. Uit recent onderzoek naar het sociaal-cultureel volwassenenwerk, de sector

waar Internationaal Comité deel van uitmaakt, blijkt dat alle organisaties samen wel 200.000 vrijwilligers tellen. Een goeie 135.000 van hen nemen een verantwoordelijkheid

als bestuursvrijwilliger op.

Vrijwilligerswerk in de bloemetjes

2011 is het Europees jaar van het Vrijwilligerswerk. In heel Europa wordt het be-lang van vrijwilligerswerk onder de aandacht gebracht. Ook in Vlaanderen wor-den vrijwilligers niet vergeten. De Vlaamse Regering reikt jaarlijks in samenwer-king met de Verenigde Verenigingen de Prijs voor het Vrijwilligerswerk uit. De prijs beloont inspirerende en vernieuwende initiatieven voor en door vrijwilli-gers. Dit jaar ging de prijs naar de sociaal-culturele vereniging Velt.

Page 6: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 6

In het gezegende jaar 1984 zag ik het levenslicht. Het Sint-Jansziekenhuis in Genk had het genoegen mij te mogen verwelkomen op 20 september, welteverstaan om 21.40u. Helaas een regenachtige donderdag. Wat een ironie om jaren later door mijn omgeving getypeerd te worden als “ Limburgs zonnetje.” Daaropvolgend, was ik een week lang te bezichtigen op de B-vleugel, 2de verdiep, kamernummer 215, in liggen-de pose op mijn bedje. De helaasheid der dingen sloeg toe, want “veel” te zien was er niet, ik woog maar 2,300 kg.

Als liefdesvrucht van een arbei-dersgezin, als eerste dochter en kleinkind van de familie, had ik bovendien ook het geluk pa-pa‟s EN opa‟s oogappeltje te zijn. “Alles kon, alles mocht.” één voorwaarde: “studeren”.

Mijn kleuter, basis en middel-baar onderwijs heb ik dan ook keurig afgerond, en ja .. het diploma werd ingekaderd.

Als puberende 17 jarige wuif-den mijn ouders mij het huis uit. Locatie: Genk station. Destina-tie: Brussel station. Een “onvergetelijke” VUB avontuur ging van start! en eindigde 2 jaar later in een” onvergetelijke” terugreis naar huis. Na gebuisd, gefaald en een deuk in mijn ego gecreëerd te hebben, ging de aanpassing aan Limburg ver-plicht van start.

Onmiddellijk ondertekende ik een inschrijvingscontract aan de Xios Hogeschool Hasselt. Communicatie, management, reclame, public relations, mar-keting, cultuur, trends, woord en beeld… de fenomenen waarrond mijn leven de daarop-volgende 4 jaren zouden draai-en… In 2008 behaalde ik mijn diploma. Een lerares in het middelbaar onderwijs ken-merkte mij als: “een onvoorspelbaar kind in het bezit van opmerkelijk veel ambitie.” Ze had gelijk. 2 jaar later, vandaag, sta ik op het punt mijn studie als Master in de communicatiewetenschappen met vrucht te beëindigen. Ik ben journaliste van het jongerenpersagentschap “Stampmedia”, heb een talkshow “Same Same but Dif-ferent” op mijn naam, heb al mijn geld geïnvesteerd in reizen om de wereld, en droom van ontwikkelingswerk te verrichten in Afrika de komende zomer.

Het onvoorspelbare gedeelte dan, dat uitte zich zicht-baar in de levenskwaliteit van de voorbije jaren; in rijke-re tijden al zonnend in een exotisch land op het privé -strand van een 5*hotel. In armere tijden gefusioneerd met mijn boeken, lessen en school op een 9m² mini -studentenkot.

Afsluitend kan ik jullie vertellen dat ik een rasechte fe-ministe ben die vrouwenrechten, emancipatie en gelijke kansen hoog in het vaandel draagt. Ik protesteer tegen

alle vormen van onrechtvaar-digheid; en organisaties die de wereld willen verbeteren kunnen altijd op mijn steun rekenen. Sociaal engage-ment klinkt mij niet onbekend in de oren. Ben Unicef me-ter, Amnesty International -lid, en hecht enorm belang aan solidariteit, liefde voor onze medemens en wereld-burgerschap. Als allochtoon strijd ik voor gelijkwaardig burgerschap. Daarom ben ik vaak aanwezig op politieke fora, op rondetafels, debat-ten en lezingen. In mijn vrije tijd ben ik te vinden op de dansvloer of aan een tafel in een restaurant. De weeg-schaal vind ik dan ook de slechtste uitvinding ooit. Ik sta altijd paraat voor een gezellige babbel. En het is niet moeilijk om een glimlach op mijn gezicht te toveren. Ik lach graag. En ik lach vaak.

Nieuwe mensen, nieuwe cul-turen, nieuwe landen, vreem-de normen en waarden vind ik ook niet beangstigend. In tegenstelling, ik ontrafel ze graag. Mijn job als educatief medewerkster vind ik bijge-volg ook een opportuniteit

voor mijn zelfontplooiing; ik krijg de kans om in contact te zijn met de wereld.

En ten laatste; ik bekijk de wereld altijd rooskleurig, be-nader het leven positief en loop vaak rond met mijn hoofd in de wolken. Ok toegegeven; ik heb soms ook wat teveel “pit” en “air” maar beste lezers; met beide voeten op de grond, kom je toch ook geen stap verder?!

Wie ben ik: Fatmagül Dinc

Fatmagül Dinc

Page 7: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 7

De ideale job

Of het nu als dierenarts, telefoniste of in de horeca is, heel wat mensen gaan met hun talenten aan de slag. Gelukkig maar, want een eerlijk betaalde job geeft zin aan je bestaan, zorgt voor heel wat soci-ale contacten en brengt brood op de plank. Betaal-de arbeid is de beste manier om uit de armoede te blijven of te geraken. Jammer genoeg vallen heel wat mensen uit de boot: leeftijd, geslacht, diploma en afkomst zorgen voor achterstelling bij de zoek-tocht naar een geschikte job. En wie langdurig werkloos is, verzeilt gegarandeerd in armoede. Hoge drempel

Het land van herkomst is de grootste drempel in de zoektocht naar werk en naar een plaats in deze

samenleving. Mensen van een andere afkomst vinden moeilijk hun weg op de arbeidsmarkt. Ze maken minder kans op een sollicitatiegesprek en dus op werk, zelfs als ze een geschikt diploma en de juiste vaardigheden kunnen voorleggen. Mensen die hun land zijn uitgevlucht om politieke, economische, medische of familiale redenen zijn de meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Nieuwkomers bezitten niet altijd de juiste papieren om legaal aan het werk te gaan, dus gaan ze zelf op zoek naar manieren om te overleven. Mensen voeren een zware en dikwijls onderbetaalde job uit. Vaak verdienen ze zelfs minder dan het wette-lijk minimumloon.

Samen tegen armoede

Met de campagne „Werk armoede weg‟ wil Wel-zijnszorg de positie van mensen van een buiten-landse herkomst op onze arbeidsmarkt verster-ken, zodat werk ook voor hen een hefboom uit de armoede is. De campagne wordt mee gedra-gen door ACV, ABVV, ACLVB, UNIZO, het Inter-nationaal Comité en Welzijnsschakels. Samen klagen we de wantoestanden op de arbeids-markt aan, maar stellen ook enkele concrete en haalbare veranderingen voor:

Werk armoede weg

“Een tante van mij, die onlangs naar België kwam, had wel gestudeerd. Zij had een di-ploma. Ze dacht dan ook direct een baan te vinden in België. Toen bleek dat haar diplo-ma niet geldig was.”

“Ik was jong, bekwaam om veel te doen, om een verantwoordelijk burgerschap op te ne-men. En dan zeggen zij: “Je bent niets. Wij willen jouw kaart zien.” Je hebt geen rech-ten, geen naam. Je bent een nummer. Je bent veroordeeld …”

Meer informatie over de campagne vind je op de website: www.welzijnszorg.be

* gelijke kansen op de arbeids-markt voor iedere werknemer, on-geacht leeftijd, geslacht of huids-kleur. * recht op een begeleiding op maat naar een passende job voor alle werkzoekenden. * uitbuiting op de arbeidsmarkt is onaanvaardbaar.

Page 8: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 8

Strijd achter de tralies

In 2005 werd Jan De Cock voor één maand vrijwillig op-gesloten in een overbevolkte gevangenis in Butembo, Noord-Kivu in Congo. Na Butembo bezocht hij ook de nabijgelegen gevangenis van Beni. De schok was groot want de toestand daar was nog veel erger. Het gebouw staat er sinds 1948 en staat nu op instorten. “3 gevangenen be-schikken over 1 bed, gebrek van water, pro-blemen met luizen, dat is de realiteit daar. De baby‟s worden mee opgesloten zolang ze borstvoeding krijgen. De gevangenen zaten 2 weken zonder eten, terwijl het gevaar van het instorten van het gebouw heel reëel was. Als de familie op bezoek kwam, bracht ze zakjes met water mee. De gevangene krijgt 2 bekers water per dag! Er sterven twee gevangenen per week!”- vertelt de Cock. Samen met de „Commission de la Justice et de la paix‟ nam Jan De Cock het initiatief voor de bouw van een nieuwe, meer menswaardige gevangenis. In 2007 begon-nen 15 vrijwilligers met de bouwwerken. De auteur heeft 67 gevangenissen bezocht, in de helft ervan heeft hij de nacht doorgebracht. Voor de wereldreis om de gevangenissen te bezoeken had hij 3 jaar voorbe-reiding nodig. Zijn ervaringen van de reis heeft hij in het boek „Hotel Prisson‟ verzameld. Blijf even stilstaan en lees enkele aanhalingen uit het boek van Jan de Cock van wat er achter de tralies ge-beurt…

*Madagaskar: 56 vrouwen liggen in één cel als lepel-tjes (de vrouwen werden opgesloten bv omdat ze het eten voor hun kinderen hebben gestolen)

*Haïti: de schrijver heeft met 18 mensen in de cel van 4m² gezeten

*Rusland: 60% van gevangenen heeft TBC

*Afrika: 90% van gevange-nen heeft AIDS 70% gevan-genen krijgen geen bezoek *Kaya in Burkina Faso: de gevangene kan één douche nemen per 4 à 5 maanden *Japan: de gevangenen mo-gen met elkaar niet praten *Lima: de corruptie is het grootste probleem. Er be-staat een lijst om de bewaker om te kopen, bovenaan op de lijst staat „een on-apping‟, die $5000 kost

*Overal ter wereld (USA, Guatemala, België) bestaat er een hiërarchie in de gevangenis, bovenaan: moordenaar, beneden: seksuele misbruikers.

*In België zijn 96 gevangenen per 100 000 bewoners In USA zijn 734 gevangenen per 100 000 bewoners *Rusland: je kan een cd vinden met gevangenismu-

ziek. *Lesotho: de gevangenen maakten vroeger in één

van de gevangenissen tafels en stoelen. Nu ma-ken ze doodskisten.

*Afrika: in een gevangenis gebouwd voor 2.000 men-

sen zijn momenteel 7.000 mensen opgesloten (40 cm²/persoon!)

*Afrika: 250 mensen opgesloten in cel voor 50 men-

sen bij een temperatuur van 40°C, met een lijk.

De vereniging ADDO heeft als doel het be-

schermen van de rechten van onderdruk-

ten, die opgesloten zitten in onmenswaar-

dige omstandigheden in de overbevolkte

gevangenissen in Burundi. De initiatieven

zoals deze lezing zijn kleine druppels in de

strijd tegen de schending van de mensen-

rechten maar volgens ADDO die ‘éne

druppel maakt een wereld van verschil’.

3 juni 2010 heeft de Hasseltse vereniging ADDO een lezing georganiseerd over gevan-genissen in verschillende landen ter wereld. De spreker was Jan De Cock, die sinds

1987 is betrokken bij het gevangeniswezen vooral in Chili en België. Hij is ook auteur van de boeken 'Hotel Prison' en 'De Kelders van Congo'. Beide boeken zijn een weer-

gave van persoonlijke ervaringen met gedetineerden en het leven in en rond gevangenissen.

Page 9: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 9

I n België is de werkloosheidsgraad bij allochtonen beduidend hoger dan bij autochtonen. Bovendien moeten immigranten in België gemiddeld genomen langer naar een job zoeken dan Belgen. Vreemdelin-gen die wel een job hebben, werken daarbij vaak in kwetsbare economische sectoren. Deze achterstelling op de arbeidsmarkt is te wijten aan een combinatie van discriminatie en een gebrek aan de nodige kwalificaties en talenkennis. In een dergelijke situatie zoeken de meest actieve allochto-nen hun kansen in het oprichten van een eigen on-derneming. Door te starten met een eigen zaak wer-ken ze niet enkel aan hun eigen arbeidsmarktintegra-tie. Via het aanwerven van personeel zorgen ze ook voor de arbeidsmarktintegratie van andere immigran-ten met beperkte kansen op de arbeidsmarkt. Alloch-tonen die het niet makkelijk hebben op de arbeids-markt kunnen zo voorzien in een eigen inkomen. Het groeiende ondernemerschap binnen immigran-tengroepen heeft een duidelijke meerwaarde voor de regionale economische ontwikkeling en leidt tot socia-le veranderingen voor de hele samenleving.

M aar er zijn nogal wat hindernissen op de weg voor mensen die met een eigen zaak willen beginnen. Financiële en taalproblemen worden als de belang-rijkste belemmeringen beschouwd. Het gebrek aan informatie, advies en begeleiding vormt een nog gro-tere obstakel om een succesvolle onderneming op te starten.

I C Antwerpen heeft besloten zijn bijdrage te doen om allochtonen met ondernemingsgeest dichter te brengen bij initiatieven die kunnen helpen in het op-starten van een eigen zaak en hen sensibiliseren over bestaande mogelijkheden in het domein van zelfstan-dige ondernemingschap.

O p 20 mei werd in samenwerking met Kamer Van Koophandel en De Acht een infosessie georganiseerd voor vrouwen die een zelfstandige onderneming wil-len starten. Het doel van de actie was allochtone vrouwen warm maken over mogelijkheden en onder-steuning die de Kamer Van Koophandel biedt voor vrouwen die dit pad willen betreden.

O p 22 September wordt een infomoment gehou-den over de aanbod dat UNIZO biedt aan startende

allochtone onderne-mers. UNIZO, de Unie van zelfstandige ondernemers, is de grootste organisatie van en voor Zelfstandig on-dernemers in Vlaanderen en Brussel. Bij deze organi-satie bestaat een aparte Dienst Allochtoon Onderne-men. Zij organiseren specifiek voor allochtonen cur-sussen bedrijfsadministratie en geven intensieve be-geleiding aan startende allochtone ondernemers. De noodzaak van een op maat gesneden aanpak en in-tensieve begeleiding van allochtone (startende) on-dernemers vormde de basis voor het project: „Ondernemerschap voor etnisch-culturele minder-heden‟. In dit project werd trajectbegeleiding aange-boden aan (kandidaat-)ondernemers van allochtone oorsprong, die ondanks elementen van achterstelling kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Kenmer-kend voor de trajectbegeleiding is de intensieve, per-soonlijke begeleiding en de integrale benadering van de (kandidaat-)ondernemer. Naast ondersteuning in hun ondernemerschap, is het doel van de trajectbegeleiding het verbeteren van de economische positie van de deelnemers. Dit kan door een gezonde onderneming op te starten of verder uit te bouwen, ofwel door een heroriëntering naar loonar-beid of langdurige vorming wanneer de onderne-mingsideeën ondoordacht blijken te zijn. Zo vermijdt men bovendien de kans op marktverstoring en per-soonlijke drama‟s.

E en dergelijke ondersteuning is heel nuttig voor wie een eigen zaak wil beginnen. Door het samenwerken met verschillende bestaande initiatieven die ondersteuning geven aan startende allochtone ondernemers zorgt Internationaal Comité voor een betere aansluiting van immigranten tot be-staande diensten en maakt het deze diensten ook toegankelijker. Deze infomomenten bouwen een brug tussen doel-groep en bestaande initiatieven, wat allochtonen be-ter wapent tegen verschillende uitdagingen die zelf-standigen te wachten staan. Een eigen zaak is een droom voor veel allochtonen. Helaas, succes op deze weg is niet altijd evident. Daarom zijn we blij wanneer we onze bijdrage kunnen doen om de slaagkansen van allochtone onderne-mers te verhogen.

IC promoot zelfstandige

ondernemingschap bij allochtonen.

Pavel Radjuk Arbeidsbemiddelaar IC

Page 10: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 10

Het Bollekesfeest is een feest van gastronomisch genot. Op de gedempte Zuiderdokken staat er van 5 tot 8 au-gustus een markt van streekproducten, het restaurant-dorp van “Antwerpen Proeft”, kinderanimatie, een soep-wedstrijd, een straat vol heerlijke wereldgerechten en ui-teraard: een Bollekesbar. Het Bollekesfeest met „Antwerpen Proeft‟ is ook dit jaar een vaste waarde voor gastronomie en gezelligheid. Van 5 tot 8 augustus draait alles om proeven, zien, voelen, horen, ruiken en bovenal genieten. Bezoekers kunnen zich vier dagen lang laten verrassen en verwennen door het beste wat culinair Antwerpen te bieden heeft. Naast de traditionele invulling staan er ook nieuwe, verrassende activiteiten op het programma. De Gedempte Zuiderdok-ken vormen ook in 2010 het decor voor dit culinaire festival.

Op het Bollekesfeest met „Antwerpen Proeft‟ kunnen be-zoekers smullen van gratis hapjes en drankjes, zoals een fris zomeraperitief, de beste soep en, de grootste aardbei-entaart van ‟t stad én traditionele Antwerpse handjes. Het hele weekend staan ook muziekspektakel, kinderanimatie en sfeervolle markten op het menu.

De Antwerpse streekproducten krijgen traditiegetrouw het hele weekend een centrale plaats. Bezoekers vinden in gezellige roodwitte tentjes de klassiekers terug, van het Antwerpse Bolleke tot de Antwerpse handjes. Ze kunnen er echter ook kennismaken met tal van minder bekende delicatessen. Wie de streekproducten komt ontdekken, maakt bovendien elke dag kans om een geschenkdoos boordevol streekproducten te winnen. Met de bon uit de Gazet van Antwerpen kunnen bezoe-kers ook een echte diamant winnen terwijl ze van een glaasje degustatie bier nippen.

Het evenement wil voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zijn er parkeerplaatsen voor personen met een handicap, een plan in braille, hellende vlakken naar de houten dans-vloer en de houten wandelpaden, zones voor bezoekers met een handicap tijdens optredens, toegankelijk sanitair en ge-

tolkte culinaire wandelingen voor doven en slechthorenden.

Voor de kinderen is er een boeiend kinderdorp, waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven.

Dit jaar starten de feestelijkheden al op donderdagavond met een Horeca Tandemrace. Na de race gaat het feest verder met muziek van Sweet Coffee Light, livecooking, een geur- en aromadeejay en liveprojecties. Daarna is er nog een afterparty tot 2 uur in het Zuiderpershuis. Op vrijdag gaat het smakenfestival verder met onder an-dere een zomers terras met delicatessen uit de zee, een gratis fris Bolleke als zomeraperitief en het handjeswer-pen. Kandoris zorgt voor een zomerse „folky‟ noot. Zaterdag blijft het smullen met onder andere culinaire wandelingen en Boulevard 170. Op de culinaire veiling met kook- en eetgereispullen worden hebbedingetjes en unieke stukken geveild, van exclusieve kookboeken tot een servies, ten voordele van de actie Music for Life. Ook kunnen nieuwsgierigen rond-kuieren op de Culinaire Brocanteriemarkt op de Leopold De Waelplaats. ‟s Avonds kunnen lekkerbekken een cul-tureel vervolg breien aan hun dag dankzij de Museum-nacht. In de „Bol Central‟, de centrale „superparasol‟, op het Bollekesfeest, speelt de Valley Sound Big Band. Liefheb-bers van tango kunnen die avond aan de voet van het Ko-ninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen terecht.

Zondag begint met een groot ontbijt waarvoor iedereen kan aanschuiven. Daarna kunnen bezoekers smullen van de beste soep van ‟t stad. Als dessert staat de grootste aardbeientaart van ‟t stad op het menu en een zomers afsluitoptreden van El Créme Glace Quès.

Het Bollekesfeest vormt samen met Antwerpen Proeft een

groot culinair festival. Antwerpen Proeft biedt specialitei-

ten aan van meer dan 25 restaurants, cateraars en ande-

ren. U ziet er zowel gevestigde waarden als jong aanstor-

mend talent aan het werk. Het gaat van gastronomisch en

Belgisch-Frans, klassiek en eigentijds, over Italiaans,

Spaans, authentiek Chinees, Japans en Thais, tot Zuid-

Amerikaans, Afrikaans en Australisch.

Wie dorst heeft, kan er terecht voor een fris glas cava of

een lekkere verse cocktail!

Bollekesfeest: Antwerpse streekproducten

Page 11: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 11

Gedurende twee jaar kregen Russisch sprekende ouders van Antwerpse schoolleerlingen de moge-lijkheid om deel te nemen aan het project “Ouderparticipatie - Een goede ouder zijn”. Het pro-ject loopt sinds september 2008. Bedoeling van het project is om allochtone ouders te ondersteunen bij hun opvoedingstaak in een samenleving die zij zelf niet kennen uit hun jeugd. Hoe kan je een goede ouder worden en wat betekent dit? Door middel van het project hebben we geprobeerd ouders antwoord te geven op hun vragen. In het eer-ste jaar namen 40 mensen deel aan de binnen het project georganiseerde vormingen, in het tweede jaar steeg dit cijfer tot 72. En als het maximale aantal deelnemers aan de bijeenkomst van vorig jaar 20 mensen was, dan namen dit jaar op de laatste bij-eenkomst 33 ouders deel. De interesse van ouders in het project is dus aanzienlijk toegenomen.

Voor ons is het al een gewoonte dat onze Antwerpse afdelingen van het IC met vragen en problemen rond verschillende onderwerpen langs komen (met juridi-sche vragen, vertalingen, familiale problemen, op zoek naar werk, enz.) Gedurende deze twee jaar werden ook veel vragen geregistreerd (120 oproe-pen van 76 mensen in 2009) over opvoeding en on-derwijs. Mensen weten dat ze bij ons altijd hulp krij-gen bij het oplossen van hun problemen. Opvallend is dat vroeger mensen vooral waren bezig met overle-ven (documenten, huisvesting, werk) terwijl vandaag de aandacht verschoven is naar de studie en opvoeding van hun kinderen.

Voorheen was het voor ouders voldoende dat hun kin-deren naar school gingen. Nu hebben ze aandacht voor wàt de school precies aanbiedt. Ouders stellen steeds meer vragen over de kwaliteit van opleiding. Ze komen vaak bemiddeling vragen om een goede school te kie-zen. Ouders krijgen bij ons infomateriaal, brochures en worden doorverwezen naar relevante diensten. Ze zijn geïnteresseerd in de mening van deskundigen en blij om de voor hen georganiseerde bijeenkomsten te kun-nen bijwonen. In het kader van het project werden dit jaar 9 vormin-gen voor ouders georganiseerd rond de belangrijkste opvoedingsthema‟s, zoals ontwikkelingsprocessen van kinderen tussen 6 tot 12 jaar, grenzen stellen, pesten en gepest worden, zelfvertrouwen en faalangst, Identi-teit en identiteitsverlies bij kinderen van immigranten, over belonen en straffen, gezonde voeding, gezond leven thuis en op school, het leven zoals het is: hier en nu, nieuw samengestelde gezinnen.

Vorig jaar zagen we dat de deelnemers aan de verga-deringen niet genoeg tijd hadden om met elkaar te communiceren. Soms zetten zij het debat voort, zelfs

nadat de gastspreker was verdwenen. Dit jaar hebben we drie bijeenkomsten van intervisiegroep georgani-seerd rond het thema “Wat verwachten ouders van school en wat verwacht de school van ouders”. In een informele sfeer spraken ouders over hun relaties met leerkrachten, andere ouders en schooladministratie. Ze discussieerden met elkaar, uitten hun wensen, deelden angsten en zorgen. Voor de voorbereiding van onze bijeenkomsten en in het dagelijks projectwerk krijgen we vaak steun en hulp van organisaties die ook met ouders en onderwijs bezig

zijn. Dat zijn: Studiewijzer, de Opvoedingswinkel, Meld-punt onderwijs van “De Acht”, het Provinciaal Docu-mentatiecentrum, PINA, De Schoolbrug, Gezinsbond, CLB‟s, Minderhedenforum en veel anderen. Op 20 mei werd met de hulp van onze partners het Win-Winspel “De engagementverklaring tussen ouders en school” georganiseerd, met deelname van het Schoolteam, waar ouders als gelijkwaardige partners hebben gedis-cussieerd over oudercontact, cultuur en taal, spijbelen, inschrijvingsbeleid, en andere.

Ook dit jaar blijven we werken met Russisch sprekende ouders en geven we hen de kans om interessante vor-mingen te volgen om hun kennis en ervaring te verrij-ken, te helpen hun kinderen goed op te voeden en een goede opleiding te geven. Individuele ouders krijgen antwoorden op hun vragen en concrete hulp bij hun problemen in verband met de opvoeding of het onder-wijs van hun kinderen. Daarnaast breiden we ons project ook uit naar andere etnisch –culturele groepen. Concreet zal het promoten van die uitbreiding gebeuren via de multiculturele lid-verenigingen van het Internationaal Comité. Voor beide groepen wordt een specifiek aanbod georganiseerd dat aansluit bij de eigenheid van de groep.

Een nieuw aanbod voor ouders.

Vera Mironova

Page 12: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 12

Al een tijdje kreeg het Internationaal Comité de vraag vanuit enkele Russisch sprekende verengingen dat ze graag rond media wilden werken. Internationaal Comité heeft de handen uit de mouwen gestoken en een werk-groep bijeengebracht. De bedoeling was om een zend-frequentie vrij te krijgen om informatie over het sociaal cultureel werk te verspreiden. Na een aantal vergaderin-gen werd duidelijk dat er een opleiding nodig was om zich te kunnen oriënteren in de radiowereld. Zo is het project “radio maken van A tot Z” ontstaan, in samenwer-king met het RIC Radio Center. Verengingen die geïnte-resseerd zijn, kunnen deelnemen aan georganiseerde vormingssessies die doorgaan in een mobiele radiostu-dio. Er zullen thema‟s besproken worden zoals de stap-pen die gezet moeten worden bij het maken van radio, presentatietechniek, montage, afwerking, interviewtech-nieken enz. Op deze manier hopen we dat in de nabije toekomst Russisch sprekenden de mogelijkheid krijgen om uit te zenden.

Ontmoeting, identiteit en het verenigingsleven

Het “Huis van Bulgarije” heeft met ondersteuning van IC een projectaanvraag ingediend om het verenigingsleven in beeld te brengen. In Antwerpen wonen er 167 ver-schillende nationaliteiten en etnische minderheden. Iede-re nationaliteit heeft een eigen interpretatie van wat het verenigingsleven inhoudt en het belang ervan. Met dit project willen we de sleutelfiguren van verschillende ver-engingen interviewen over de voor de gemeenschap be-langrijke ontmoetingsmomenten en over de manier waar-op men zich in België identificeert. Naast de interviews zal ook een stuk van de activiteit opgenomen worden op film. De verengingen uit het Antwerpse die hun veren-ging in de kijker willen zetten, kunnen contact opnemen met Naira Vardanian, tel: 0475/716 498 of Kiril Stankov, tel: 0496/520 462.

Dag van Diversiteit

Zoals men weet, begeleidt het Internationaal Comité meer dan 250 afdelingen van verschillende nationalitei-ten: Russen, Filippijnen, Roemenen, Armeniërs, Bulga-ren, Nepalezen, Polen, Marokkanen, Ethiopiërs, Koer-den, Afghanen, Mongolen, Roma, Oekraïners, Wit-Russen, Georgiërs… In totaal zijn er meer dan 40 tal nationaliteiten en etniën lid van het IC. Diversiteit is een feit in IC en we komen graag met deze diversiteit naar buiten! Elke afdeling van IC kreeg de kans om haar culturele rijkdommen te presenteren door middel van optredens, workshops, infostandjes en eetstandjes. Na een lange voorbereiding was het dan eindelijk zover op 19 juni. Hoewel het weer ons tegenzat - het regende de hele dag - kon men genieten van nationale klederdrachten, kunst-ateliers,Vlaamse vrijetijdsspelen, dans- en zang optre-dens, schilderijen, juwelen, popjestentoonstellingen, nati-onale gerechten. Het was een reuze diversiteitsmarkt.

De Gazet van Antwerpen, die te gast was op de dag van diversiteit, heeft een aantal verengingen geïnterviewd en er een leuk artikel van gemaakt. Hieruit een fragment:

"Ik heb de mensen laten proeven van Inguschetishe ge-rechten. Ik ben afkomstig van Euingush," vertelt Maryam Sultygova (42) uit Ekeren. "Ik ben ervan overtuigd dat lekker eten de weg is naar goede communicatie."

"Heel weinig mensen kennen Kazachstan. Met onze Ka-zakh organisatie willen we daar iets aan doen", zegt Amerkulova Akmaral. "Ik probeer aan iedereen informa-tie te geven over mijn land, want ik ben er trots op."

"Wij zijn van Bulgaarse afkomst en hebben de vereni-ging Bubelfriends opgericht. 'Bu' komt van Bulgarije en 'Bel' van België", vertelt Ivo Dobrev. "We willen onze tra-dities behouden en tegelijkertijd integreren in België."

Miorita organiseert taallessen Roemeens in Antwer-pen, Brugge, Hasselt en in Gent

Miorita is een Belgisch -Roemeense sociaal -culturele vereniging die activiteiten over heel Vlaanderen organi-seert. Naast sociaal -culturele activiteiten, zoals informa-tiemomenten, culturele ontmoetingen, tentoonstellingen en workshoppen organiseert de verenging Roemeense taallessen.

Nieuwe lessen Roemeens starten op 6 oktober 2010 in Antwerpen, Brugge en Hasselt. En vanaf 1 decem-ber ook in Gent. Alle cursusplaatsen zijn vlot bereik-baar met openbaar vervoer.

Deze interactieve cursus Roemeens voor beginners richt zich tot al wie op een of andere wijze te maken heeft met Roemenië. Geen voorkennis nodig, maar een mondje Frans, Italiaans, Spaans, … kan helpen, want Roemeens is een Romaanse taal met o.a. Slavische invloeden. Er is ook een cursus voor gevorderden. De cursus loopt over 11 avonden, telkens van 19 tot 22 uur. Bij het einde kunt u een test afleggen en op een ex-tra avond met een Roemeens hapje en drankje worden de getuigschriften uitgereikt. U kunt dan verder naar een vervolgcursus.

De lessen worden gegeven door de Belgisch-Roemeense socioculturele vereniging Mioriţa vzw, in samenwerking met CeReS, het Instituut voor Roeme-niëstudies aan de Universiteit Antwerpen. De lesge-vers zijn vertaler-tolk van Roemeense origine. Voor de 12 avonden (11+1) betaalt u 140 euro, cur-susmap en uitgebreide documentatie inbegrepen. Voor twee of drie personen uit één gezin en voor groepen is er een extra korting. Voor de juiste datums, adressen of andere info:

[email protected] en www.miorita.be

0474 307 649 (secretariaat)

Radio maken, hoe doe je dat?

Page 13: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 13

Over Europa met Club Harmonie

“Het uitzicht vanuit de busvenster is niet altijd op-pervlakkig.” Zo begon de voorzitter van Club Har-monie zijn toespraak tijdens de ontmoetingsavond “Europa – ons gemeenschappelijke huis” georga-niseerd door Club Harmonie in juni van dit jaar. Op deze avond maakten we een rondreis door reeds georganiseerde uitstapjes: een informatie-ve bustoer door Vlaanderen met professor Ro-nin, de reis naar de beroemde Grotten van Wal-lonië en het Wild Park en fascinerende uitstap-pen met kinderen naar pretparken als Bobbe-jaanland, Bellewaerde en Plopsaland. We praatten ook over reizen naar andere landen en steden: Parijs, Praag, Verona, Venetië, Zwitserland, Duitsland.

Wij begonnen onze avond met een indrukwe-kende presentatie van Sergei Vardanian over de historiek van België: onafhankelijkheid van de staat, zijn vorming en eigenaardigheden van ontwikkeling, de mo-narchie en het leven van de koninklijke familie, over politiek en economie. Zelfs de zeer lekkere gerechten op de tafels konden geen afbreuk doen aan de aan-dacht voor de gastspreker. Zijn presentatie werd opge-smukt met een historische en geografische quiz met verbazingwekkende informatie voor onze aanwezigen, met vragen over de geschiedenis van het land, de kleu-ren en betekenissen van de vlag van België en andere Europese landen, de kennis van de geografie van Euro-pese Unie, enz. Onze mensen namen individueel en in groep actief deel aan de quiz. Alle winnaars ontvingen onmiddellijk een spe-ciale prijs– alles wat een reiziger nodig heeft, was er.

Maar wat is een feest zonder grappen en optre-dens? Daarvoor was een jong amateurtheater "Smile" (Regisseur Larissa Kramer) uitgenodigd. „Smile” bracht een interessante voorstelling, het toneel-stuk “Money”, over de verschillende munteenheden van Europese landen. Er werd veel gelachen en grappen gemaakt. Tijdens de zigeunerdans van de artiesten hebben alle aanwezigen zo gedanst dat ze lang niet terug wilden gaan zitten aan de tafels alhoewel deze gedekt was met allerlei lekkernijen die bereid was door de deelne-mers zelf met de ziel van hun huizen.

Er was ook heel wat belangstelling voor de wedstrijd “Het beeld van Venetiane Carnaval”. Het gezin van

Ruslan Emirov (moeder, vader en twee prinsesjes) kaapte de hoofdprijs weg dankzij hun verbluffend mooie kostuums en maskers.

Maar dat is nog lang niet alles. Speciaal voor dit evenement heeft Club Harmonie een fotostand gemaakt met foto illustraties van alle uitstappen. Een meerderheid van de aanwezigen kon zich de bekende steden en landen herinneren en zich-zelf en zijn vrienden vinden. Niemand bleef on-verschillig bij de diavoorstellingen die perma-nent op het scherm interessante momenten in steden en parken, rivieren en watervallen, lie-ten zien, allemaal plaatsen waar Club Harmo-nie samen met zijn leden en reisliefhebbers is geweest. Natuurlijk veroorzaakte zulk een warme en vriendelijke avond én de beelden van uitstap-pen, een filosofisch gesprek. Dat ging over

onze wereldbol en zijn grote maat, over feit dat we hem niet meer zo groot zien. We leven al

lang in België en voelen ons hier in Europa als in een groot gemeenschappelijke huis!

Lev Kotchkin

Page 14: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 14

Door de wil van het lot ben ik in België beland zoals mijn andere landgenoten. Ik wil de cultuur van België bestude-ren maar wil mijn eigen cultuur, mijn gewoontes en mijn

taal niet vergeten. Mijn naam is Amerkulova Akmaral en de liefde voor mijn land heeft mij er toe gebracht om een Kazakse organisa-tie 'Shanirak' te organiseren De Kazakse organisatie or-ganiseert vaak ontmoetingen om elkaar te ondersteunen, te communiceren en te praten in onze eigen taal, .(Email: [email protected]).

Zo organiseerden we 28 maart in Antwerpen een groot lentefeest 'Nauruz' Het woord Nauruz betekent Nieuwjaar. Het feest begint op 21 maart en wordt een maand lang gevierd. Nauruz betekent de terugkeer van de zon en het licht. Het bete-kent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa. En net zoals hier de dag voor het nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt bij ons de tijd gebruikt om te denken aan de overledenen. Daarom is Nauruz meer dan een nieuwjaarsfeest, het is ook een moment van loutering en verzoening van dood en leven. Op het feest waren meer gasten dan verwacht. Ze kwa-men van alle hoeken van België, en zelfs onze Kazakse consul met zijn familie nam deel aan het feest. Eerst maakten de gasten kennis met elkaar. Vervolgens pro-beerden ze onze nationale gerechten, werd er traditione-le muziek beluisterd en tot slot werd er een film over Ka-zakstan vertoond.

Het doel van het feest Nauruz was om aan de Vlaamse en de Kazakse gemeenschap onze tradities voor te stel-len en het dan ook samen te vieren. Het bereiken van diverse culturen is essentieel voor de Kazakse organisatie. Met deze activiteit wou ik ook onze dans, muziek, eten, cultuur bekendmaken en mensen laten participeren aan diverse activiteiten. Op 19 juni namen wij deel aan de Dag van de diversiteit in het Middelheimpark van Antwerpen. Wij maakten onze nationale dans, muziek en onze ten-toonstelling bekend over Kazakstan, Ook kwamen er Kazakse journalisten van een tv – pro-gramma opdagen om er een film van te maken. Het feest werd de volgende dag al uitgezonden in Kazakstan. Op 11 september werd er een jaarlijkse “Kazakjesdag” gehouden door „Het Kleine Mirakel‟. Het was een gezellige samenzijn voor de adoptiekindjes uit Kazakstan hun ouders, broertjes en zusjes. Ik organi-seerde een nationale Kazakse dans „Kamajai‟, voor de kindjes en hun ouders. Momenteel ben ik op zoek naar een plaats in Antwerpen waar we les in het Kazaks kunnen geven, zowel voor kinderen als volwassenen. De zaken gaan niet gemakke-lijk maar de Kazakse ambassade heeft hulp geboden om voor schoolmateriaal te zorgen, te bestellen en een lo-kaal te vinden.

Kazakse organisatie:'Shanirak'

Kazakstan is een onafhankelijk groot land dat in Centraal Azië én een stukje in Europa ligt. Het grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee en heeft 16 miljoen

inwoners. Kazakstan is een etnisch bont en multifunctionele land. Het was vroeger ook één van de republieken van de Sovjet- Unie. Onze moedertaal is Kazaks en onze tweede taal is Russisch, dus onze orga-

nisatie behoort ook tot de groep van de ''Russisch sprekenden'.

Page 15: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 15

Ik maak gebruik van deze gelegenheid om mee te delen dat onze president van Kazakstan, Nursultan Nazarbay-eventueel een bezoek komt brengen aan België op maandag de 25ste oktober. Onze ambassade organi-seert een officiële welkomstfeest voor de president. Ver-dere informatie gaat later nog volgen. Tenslotte wil ik het Internationaal Comité en de stad Ant-werpen bedanken voor de ondersteuning, voor het be-staan van onze organisatie, het maken van het feest Nauruz en voor de Diversiteitsdag waar wij onze cultuur konden uiten.

Amerkulova Akmaral

Page 16: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 16

Week van de smaak 2010 in Antwerpen.

Aardappel, je ziet het dagelijks op je bord liggen in maxi-mum 2 of 3 variaties. Maar had je ooit gedacht dat je pa-tatten op veel meer originele manieren kunt klaarmaken?

Vanaf donderdag 11 t.e.m. zondag 21 november staan Russisch sprekende verenigingen van het Inter-nationaal Comité voor u klaar met hun persoonlijke of nationale recepten. Ook vorig jaar stonden onze vere-nigingen met hun spetterende optredens (zoals ons koor Katjuscha) en lekker brood u te plezieren. Na-tuurlijk gaan wij het dit jaar ook zo spetterend aan-pakken. Alleen pakken we het dit jaar kleiner aan: vorig jaar ging het feest door op Astridplein en wij hebben het veel te groot gemaakt waardoor de mensen een beetje verloren liepen. Nu gaat het dus gezelliger worden!

De aardappel is niet enkel bij ons heel populair, denk maar aan de frietjes, maar ook de Spanjaarden lusten deze plant. Daarom is Spanje dit jaar ons gastland.

Maar voordat de aardappel in Spanje belandde, werd hij ontdekt in Zuid-Amerika. Wist u bijvoorbeeld dat het sap van de aardappel u redt van maagpijn, of dat een in de helft gesneden aardap-pel u redt van hoofdpijn? Zien uw lederen schoenen er versleten uit, wrijf ze dan in met een geraspte aardap-pel en na een paar minuten veeg je ze af met een oude nylonkous, je zal zien dat je schoenen zullen blinken.

U kan tijdens de week van de smaak allerlei origine-

le aardappelgerechten proeven. Van diegenen die u het meest bevallen zal onze vereniging u graag het recept geven. Om het feest wat op te fleuren staan onze vereni-gingen in hun nationale kledij achter de stand. Dit is maar het begin van het verhaal, de rest hoort u wel in november. Dan bepalen we de locatie van dit jaar en laten we het jullie weten.

Volgende activiteit in Antwerpen:

02 oktober 2010 – Ethio-Belg, sport en culturele vereniging

August van de Wielelei 21

2100 Deurne (Antwerpen

Vanaf 22u00

Page 17: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 17

Iedereen is welkom op zaterdag 23 oktober 2010 op de Dag van de Dialoog!

Met uitwisseling van persoonlijke ervaringen, menin-gen en ideeën. Luisteren naar elkaar en respect voor elkaars standpunten. Een « dialoog-oefening » met mensen van andere leeftijden en andere culturen, con-frontaties met een andere levensvisie.

Dit initiatief – een tegenreactie op de gewelddadige Rotterdamse rellen naar aanleiding van de aanval op de New Yorkse Twin Towers - ontstond in 2002 in Ne-derland. Aan de dialoogtafels maken mensen met totaal verschillende achtergrond met elkaar kennis (onder leiding van een dialoogbegeleider) en praten over een

gemeenschappelijk thema.

De Dag van de Dialoog gaat in Brussel voor de vierde keer door. Vele verenigingen, vrijwilligers en organisa-ties nemen deel, dragen bij aan het vormen van inter-culturele en gediversifieerde dialoogtafels en stellen hun locaties ter beschikking.

IC-Brussel werkt dit jaar samen met het Koerdisch Bu-reau voor Ontmoeting en Informatie, ACW-Brussel en de Buurtwinkel Anneessens.

Wie deel wil nemen aan een dialoogtafel in een van de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan zich inschrijven op www.dagvandedialoog.be .

Dialoog in Brussel

Page 18: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 18

CONGO, gisteren, vandaag, wat morgen?

Na 50 jaar onafhankelijkheid, is Congo nog steeds zeer aanwezig in de actualiteit en dit niet altijd in positieve zin. Politieke instabiliteit, armoede, de economie in de moeilijkheden, oorlog…, zijn de thema‟s die we zien passeren in de media. Met deze reeks willen we het woord geven aan een aantal auteurs en journalisten die hun visie tonen, die hun verhaal willen doen over “Congo gisteren, vandaag en wat morgen?” We doen hierbij beroep op de expertise van mensen die on-langs een boek over Congo hebben gepubliceerd. We voorzien drie tweetalige gesprekken met simultane vertaling. Op woensdag 22 september

...doen we beroep op Frans Buelens (prof UA), auteur van ‘Congo 1885-1960: een financieel-economische geschiedenis’ en Guy Vanthemsche (VUB), auteur van ‘Congo, de impact van een kolonie op België‟. O.l.v. van Marleen Vos (11.11.11.) discussiëren ze over de historische economische relaties met en uitbuiting van Congo. Op woensdag 6 oktober

...discussiëren Guy Poppe (VRT-radiojournalist op rust), auteur van ‘De boom waarnaar ze ste-nen gooien, Congodagoek’ en Colette Braeckman (correspondent Congo Le Soir), auteur van „De tweede onafhankelijkheid van Congo‟ met elkaar over de actuele situatie in Congo. Is er re-den tot optimisme. Gespreksleider is Thomas Van Acker (11.11.11.) Meer informatie in bijlage Op woensdag 20 oktober

...praten Tony Busselen (Intal), auteur van ‘Congo voor Beginners’ en Dieudonné Wamu Oya-tambwe (Acodev) met elkaar over toekomstscenario’s voor Congo. Gespreksleider is nog niet gekend.

Alle gesprekken beginnen om 20u en hebben plaats in de Cardijnzaal van het ACW-gebouw, Pletinckxstraat 19, 1000 Brussel. Simultaan vertaling is voorzien. Deelname in de

onkosten, resp. 3 euro of 5 euro.

Voor meer info kunt u terecht bij Kebe: 02 5578775 / 0495 689399, of

[email protected]

Dit jaar is het 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Dit evenement wordt gevierd door talrijke verenigingen en organisaties in België, ook door Internationaal Comité vzw samen met twee van haar afdelingen: Mangoboom in Bloei en Congolese Vrouwen van Vilvoorde. Deze keer in samen-werking met Masereelfonds en tal van andere organisaties, vieren we deze 50 jaar onafhankelijkheid door drie lezingen te organiseren te Brussel.

Page 19: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 19

Vilvoorde: Congo in Feest

Op 26 juni vierde de IC afdeling “Congolese vrouwen van Vilvoorde” de 50 jaar onafhanke-lijkheid van Congo. Deze vrouwenvereniging had voor deze dag resoluut gekozen om niet veel aan-dacht te besteden aan het politieke klimaat in Congo, maar eerder een feestsfeer te organise-

ren voor hun ge-meenschap en voor de inwoners van Vil-voorde. Dit was een zeer geslaagd feest en wel op verschillen-de vlakken. Ten eer-ste was de Congole-se gemeenschap massaal aanwezig, en voor de organisa-toren was dit een te-ken dat er hoop is en moet blijven voor een beter Congo. Ten twee-de waren deze vrouwen erin geslaagd om een Multi- en interculturele feest te organiseren. De bezoekers waren zeer divers: mensen van ver-schillende origine, mannen en vrouwen, jongeren en ouderen en dit allemaal in een goede sfeer. De bezoekers konden genieten van de diverse dansdemonstraties, waaronder Soukous, Hip-hop

en Wals. Er waren ook andere activiteiten zoals een film- en fototentoonstelling over Congo en uiteraard was er Congolese live-muziek op het podium én was er een buffet voorzien.

“Congolese Vrouwen

Van Vilvoorde” is een

sociaal-culturele ver-

eniging die de solida-

riteit binnen de Con-

golese gemeenschap

in Vilvoorde wil be-

vorderen, maar die

tevens de integratie

bij kinderen en de

vrouwen van hun ge-

meenschap in Vil-

voorde wil stimule-

ren. Deze vrouwengroep werkt regelmatig samen

met de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente

Vilvoorde en ook met tal van andere actieve orga-

nisaties in Vilvoorde. Wie geïnteresseerd is in hun

activiteiten kan contact opnemen via:

[email protected] .

Page 20: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 20

Gaat u mee op reis? 5 hoeken van de wereld

Wij nemen u mee naar Rusland, Brazilië, Koerdistan, Iran én Subsaharisch Afrika!

Met het project “5 hoeken van de wereld” bouwen we samen aan een interculturele dialoog. Dialoog betekent ook

begrip en vertrouwen, en daarvoor moeten we elkaar eerst beter leren kennen. We nodigen de deelnemende cultu-

ren daarom uit om hun achtergrond en eigenheid te tonen in een feestelijk en intercultureel kader. Kom kennis ma-

ken en verleg vandaag uw grenzen!

De verenigingen Art Brusselki, Immigr‟arte, Koerdisch Bureau voor Ontmoeting en Informatie, Zamane Nou (Nieuwe

Tijd) , Nti Ya Mangulu (Mangoboom in Bloei), en artiesten uit verschillende culturen werken de komende maanden

samen om u een gevarieerd artistiek programma aan te bieden. Op zondag 21 november 2010 vindt het festival “5

hoeken van de wereld” plaats, met als hoofdthema “sociale integratie”. Laat u inspireren door de prachtige resulta-

ten van deze korte maar krachtige interculturele samenwerking!

Wanneer: zondag 21 november 2010

Adres: Creative Brewery Belle-Vue, Henegouwenkaai 43, 1080 Brussel.

Op het programma: Conferentie, Theater, Muziek, Dans, Mode&Poëzie en Heerlijke hapjes!

Bezoek ook onze Expositie Beeldende Kunst op 19-20-21/11 van 12u00-21u00 !

Meer info op www.internationaalcomite.be of bij IC-Brussel : 02 5578775 / 0485 148446

On vous emmène en Russie, Brésil, Kurdistan, Iran ét en Afrique subsaharien!

Dans ce projet « 5 coins du monde » nous construisons ensemble un dialogue interculturel. Dialogue signifie aussi

compréhension et confiance, donc on doit d‟abord apprendre à se connaître. Avec ce but nous invitons les cultures

participantes à montrer leurs histoires et leur identités dans un cadre festif et interculturel. Venez faire connaissance

et déplacez vos frontières aujourd‟hui !

Les associations Art Brusselki, Immigr‟arte, Bureau Kurde de Liaison et d‟Information, Zamane Nou, Nti Ya Mangulu,

et des artistes des différentes cultures travailleront ensemble les mois qui suivent, pour vous offrir un programme

artistique varié. Le dimanche 21 novembre 2010, le festival « 5 coins du monde » aura lieu, avec le thème princi-

pale « l‟intégration sociale ». Inspirez-vous de ces résultats magnifiques, issus d‟une courte mais forte coopération

interculturelle!

Quand: dimanche 21 novembre 2010

Adresse : Creative Brewery Belle-Vue, Quai du Hainaut 43, 1080 Bruxelles.

Sur le programme : Conférence, Mode&Poésie, Théâtre, Musique, Danse et Délicieux Amuse-gueules !

Visitez aussi notre Exposition Art Plastique les 19-20-21/11 de 12h00-21h00!

Plus d‟infos sur www.internationaalcomite.be ou chez IC-Brussel : 02 5578775 / 0485 148446

Voyageons ensemble? 5 coins du monde

Ylva Berg

Page 21: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 21

Page 22: Arena - september 2010

Datum Activiteit Door wie? Voor wie? Waar?

23/okt Dag vd Dialoog IC-Brussel, Koerdisch Bu-

reau en partners iedereen

Pletinckxstraat 19 en Arduinkaai 11, 1000

Brussel

19/nov Opening Expo "5 hoeken van de

Wereld"

IC-Brussel, Koerdisch Bu-

reau, Mangoboom in Bloei,

Art Brusselki, Nieuwe

Tijd, Immigr'arte

iedereen

Belle Vue Creative

Brewery, Henegou-

wenkaai 43 1080 Mo-

lenbeek

20/nov Algemene Vergadering Nationaal IC-Nationaal leden van IC Bondgenotenlaan 131,

3000 Leuven

20/nov Week van de Smaak IC-Brussel en partners iedereen GC De Kriekelaar,

Gallaitstraat 86 , 1030

Schaarbeek

21/nov Festival "5 hoeken van de We-

reld"

IC-Brussel, Koerdisch Bu-

reau, Mangoboom in Bloei,

Art Brusselki, Nieuwe

Tijd, Immigr'arte

iedereen

Belle Vue Creative

Brewery, Henegou-

wenkaai 43 1080 Mo-

lenbeek

28/nov Interlitratour IC-Brussel en partners iedereen Verschillende locaties

in Brussel

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 22

Activiteitenkalender IC-Brussel+verenigingen

september - december 2010

Op zondag 5 september 2010 was het dan eindelijk zover. De Sint-

Niklaase Vredefeesten gingen van start en zoals elk jaar, werd de binnen-

koer van Den Hof omgetoverd in een adembenemend decor.

Dit jaar werkte het ACW rond het concept “een huis met vele kamers”.

Concreet; In elke kamer viel er wat te beleven. In de keuken kon je culinai-

re hoogstandjes verorberen, terwijl je in de living kon kennismaken met de

verschillende diensten die het ACW en de verschillende partnerorganisa-

ties aanboden. Bovendien kon je meewerken aan een grootse kunstwerk.

Voor de milieuvriendelijke onder ons, had je de mogelijkheid om in de tuin te testen hoe ecologisch ieders rijstijl is.

Het “reuze” gezelschapsspel of de CM-fit obstakelbaan deed het hart van de bezoekers sneller kloppen. En wie

nood had aan een rustpauze kon een drankje benuttigen al luisterend naar de artiesten van dienst: Katerine en An-

des.

Voor ieder wat wils dus! Ook het Internationaal Comité was zichtbaar aanwezig op dit evenement. In elke kamer

hing ook een poster van ons; overeenkomstig met de thema van de kamer natuurlijk. Sin Africa, een van onze Afri-

kaanse verenigingen, zorgde voor een spetterend optreden. De weergoden waren ons gunstig gezind, het volk

kwam massaal op straat, en het “huis met vele kamers” bleek een thema te zijn dat erin slaagde de aandacht te

trekken van Sint-Niklaas. Een geslaagd evenement dus!

Oost-Vlaanderen: Ballonpop!

Page 23: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 23

Virga Jessefeesten

Augustus 2010 was een feestmaand in Hasselt. Sfeervolle versieringen en verlichten op de straten, concerten, straattheaters, tentoonstellingen en an-dere culturele evenementen toonden aan Hassela-ren en aan de bezoekers dat de 45ste editie van Virga Jessefeesten werd gevierd. Deze van oor-sprong religieuze feesten worden sinds 1682 om de 7 jaar in Hasselt georganiseer om de patroon-heilige van de stad, Onze Lieve Vrouw Virga Jesse te eren. Het hoogtepunt van deze feesten is een omme-gang, oorspronkelijke een religieuze processie. Van 13 tot 29 augustus hebben in de hoofdstad van Limburg 3 ommegangen plaatsgevonden. De eerste ommegang gepland op 15/08 werd omwille van het slechte weer afgelast maar 18, 22 en 29/08 trok al de traditionele ommegang met dui-zenden deelnemers door de straten van Hasselt. Ook de Afrikaanse, Koreaanse, Marokkaanse, Ar-meense, Perzische en Indische Hasselaren van onze verenigingen samen met de Integratieraad Hasselt hebben deelgenomen aan de kleurrijke optocht. Een duidelijke oproep klonk: „respect en vrede doet mensen gelukkig samenleven‟. In het kader van Virga Jessefeesten organiseerde de Integratieraad Hasselt de volgende activiteiten:

Tentoonstelling ‘Hasselt is in de wereld, de wereld is in Hasselt‟ – een collectie van de kunstvoorwerpen, kledingstukken, kera-miek en schilderwerk uit verschillende lan-den gemaakt door Martin Oluwadiran

Iftar-avonden in de Turkse en Marokkaanse

moskee Debat „Samenleven of samen beven?‟- de mul-

ticulturele gesprekken rond samenleven in diversiteit.

De volgende editie van Virga Jessefeesten

komt er in 2017.

De ommegang trekt door Hasselt

Page 24: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 24

27 oktober 2010 ACLI, Rondpuntlaan 25 in Genk

Na twee succesvolle projecten “Limburgse vrouwen van de wereld spreken” in 2008 en “Limburgse vrouwen van de wereld trouwen” in 2009, breien we nu een derde deel aan onze reeks met de Limburgse Vrouwen-raad: “Limburgse vrouwen van de wereld reizen”. Programma * 19:30 u - onthaal

* 20 u - voorstelling van de 14 vrouwen en hun steden aan de hand van interviews, filmpjes, foto's, muziek

* 21 u - reismarkt en receptie

We breken deze keer letterlijk uit de Limburgse wijken en ontmoeten Limburgse vrouwen en hun passie voor steden.

Veertien Limburgse vrouwen verklaren hun lief-de voor een stad ergens in Europa of elders in de wereld. Of ze er nu veel op vakantie gaan, er studeer-den of kinderen hebben die er wonen, allen zijn ze vol vuur voor die stad.

Een reeks met passionele verhalen over Mar-seille, Middelburg, Salamanca, Canobbio, Kra-kow, Berlijn, Vancouver, Brighton, San Francis-co, Townsville, Skala Eressou, Kigali, Istanbul en Outat El Haj.

Limburgse vrouwen van de wereld reizen

Spicy Maasme-chelen is een gloednieuwe culi-nairfestival dat op 11 en 12 septem-ber 2010 plaats vond in Maasme-chelen.

Door de associa-tie met spijs en specerijen ontstaat het woord „Spicy‟, maar het is tevens gekoppeld aan: gekruid, pittig en vurig. De gemeente Maasmechelen is bekend voor de multiculturaliteit omwille van het mijnverle-den. Het internationaal culinair proeven speelde de hoofdrol tijdens het festival.

Eenentwintig Maasmechelse verenigingen van diverse origine lie-ten hun culinaire specialiteiten proe-ven aan de bezoe-kers, zoals vereni-ging Agios Dimitri-os vzw en Turkse vrouwenwerking

ETKI, die aangesloten zijn bij het IC. Naast de verenigingen, lieten ook gerenom-meerde Limburgse chef-koks een drietal gas-tronomische gerechtjes proeven, dit in een amusevorm. Ook Moke van „Tjing-Tjing‟ en zangeres Katerine Avgoustakis genoten van de culinaire sfeer.

Stefany Giglio

Page 25: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 25

Riposa In Pace - Don Angelo

Drie jaar nadat hij in Italië als priester gewijd werd (1974) is hij naar België gekomen waar hij parochiepriester werd voor de Italiaanse gemeenschap van Waterschei . Na enkele jaren kreeg hij er nog de Italiaanse gemeenschap van Maasmechelen bij, om nadien heel de Italiaanse ge-meenschap van Limburg bij te staan. De territoriale omschrijving van zijn parochie werd op-eens héél Limburg, hij kreeg de verantwoordelijkheid toe-gewezen voor het dagelijks leven in de parochies. Er was zelfs een periode dat hij er praktisch alleen voor gestaan heeft. Gelukkig kreeg hij de afgelopen jaren steun van vele collega‟s. Een andere taak die hij ter harte nam was het onderwij-zen van het geloof, alsook de Italiaanse gemeenschap bijstaan in het spirituele leven. Hij zag deze opdracht groots. Een herderlijke taak, met een actieve rol in het sociaal middenveld, o.m.: -bij de vele Italiaanse verenigingen (van om het even welke ideologische strekking); -in de Italiaanse media (via Radio Internazionale, l‟Araldo, enz…); -in verschillende adviesraden (COASCIT, COASIT, COMITES, CGIE, …), -maar ook als leerkracht in de Europese School te Mol. Hij vond het cruciaal om het rijkdom van de Italiaanse cultuur en de overdracht ervan in stand te houden en vond dat dit, onder meer, via het leren van de eigen moedertaal kon gebeuren. Vandaar zijn bijzondere aandacht voor het kleuter- en lager onderwijs te Maasmechelen, waar hij bijzonder fier op was. Daarnaast stond hij altijd gereed om gezinnen, die geconfronteerd werden met een sterfgeval of met een zware zieke, bij te staan en te begeleiden. Ook schonk hij stelselmatig aandacht aan alleenstaanden en de ouderen van dagen. Hij liet hen aanvoelen dat zij op hem konden rekenen. Ik heb hem persoonlijk onvoldoende gekend als bedienaar van de Sacramenten en de viering van de liturgie. Maar ik kan van de vele getuigenissen, ook via facebook, afleiden dat vele mensen goede herinneringen overhouden aan Gianangelo; bij het dopen van hun kind of kleinkind, de voorbereiding op het heilig vormsel (volwassenwording), de zegening van hun huwelijk, …of het toedienen van het oliesel. Dit doet mij besluiten dat hij ook op dat vlak zeer geacht en gewaardeerd was bij zijn parochia-nen. Bedankt Gianangelo voor wat je gedurende 33 jaar voor ons allemaal hebt betekend, voor de fijne momenten die wij samen hebben mogen beleven in de sociale strijd voor meer rechtvaar-digheid en voor een betere samenleving.

Renato Cipriani

Page 26: Arena - september 2010

Pagina 26 Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 26

Onder de naam Dar Es Salaam nodigen we je uit om deel te nemen aan een interculturele dialoog over moslims in Vlaanderen en Limburg.

Gedurende vijf vormingsavonden laten we Vlaamse mos-lims en islamkenners aan het woord en gaan we met hen het gesprek aan. We besteden speciaal aandacht aan de Limburgse context.

*Elke avond nodigen we een deskundige gastspreker uit. Deze belicht een specifiek thema. *Nadien vragen we een Limburgse moslim om dit verhaal vanuit eigen ervaringen te kaderen en enkele kritische bedenkingen te formuleren. *Tijdens een derde deel gaan we de dialoog met het pu-bliek aan.

Organisatie

Vzw Motief, Vormingplus Limburg, Internationaal Comité, Provinciaal Integratiecentrum, Werkgroep Interreligieuze & Interlevensbeschouwelijke Dialoog Limburg (WIDL), Via Dialoog, KHLim

Deelnameprijs

3 euro per dialoogavond

Inschrijven

Inschrijven kan bij Vormingplus Limburg via 011 56 01 00 of www.vormingpluslimburg.be.

Voor info kan je terecht bij Bayram Saatci van het Provinci-aal Integratiecentrum via 011 30 57 00 of [email protected]

Limburgse migratiegeschiedenis

Dinsdag 12 oktober 2010, 19u30 tot 22u Selimiye Moskee, Valentinusstraat 61, Heusden-Zolder

Veel Limburgse moslims hebben hun roots in Marokko of Turkije. Dat beïnvloedt de manier waarop ze de islam bele-ven en in Limburg georganiseerd zijn.

Peter Meeuwissen van RIMO Limburg geeft een inzicht in de feiten, cijfers en evoluties van de Turkse en Marokkaan-se migratiegeschiedenis. Enkele Limburgers getuigen hoe zij persoonlijk de migratie beleefd hebben.

Diversiteit binnen de islam

Dinsdag 9 november 2010, 19u30 tot 22u ACW-gebouwen, zaal 3, Mgr. Broekxplein 6, Hasselt

Dé islam bestaat niet. Maar welke zijn de belangrijkste islamitische strekkingen en stromingen? Wat zijn de ver-schillen en onderlinge verhoudingen? Welke diversiteit bestaat er in de beleving van de islam als gods-dienst, als traditie, als cultuur?

Meryem Kanmaz van het Expertisecentrum Islamitische Culturen in Vlaanderen schetst een beeld van de enorme diversiteit onder de Vlaamse moslimbevolking. Enkele Limburgse moslims vertellen wat de islam voor hen betekent.

Vrouwenemancipatie en islam

Dinsdag 14 december 2010, 19u30 tot 22u Hassan Ibn Tabet moskee, Noordlaan 133/3, Genk-Winterslag

De islam als emancipatiemiddel voor vrouwen?

Khadija Aznag van het Provinciaal Integratiecentrum Vlaams-Brabant vertelt welke aanwijzingen we hiervoor vinden in de historische context en in de islamitische bron-nen. Ook plaatst ze vrouwenonderdrukking in Arabische en mediterrane landen in een heldere context. Limburgse moslima‟s geven aansluitend hun visie over vrouw-zijn en islam. Waar helpt de islam hen in hun emancipatie? Welke activi-teiten doen ze concreet in de vrouwenwerking? Wat vinden de mannen? Welke drempels ervaren moslima‟s in onze samenleving?

Moslimjongeren in Limburg

Dinsdag 11 januari 2011, 19u30 tot 22u Katholieke Hogeschool Limburg: Campus Hemelrijk, Hemelrijk 25, Hasselt

Er circuleren veel onheilsberichten over moslimjongeren. Generatiekloven, hangjongeren, schoolachterstand, discri-minatie, machogedrag,… Waar hebben problemen echt mee te maken? Kan de islam een rol spelen in de opvoe-ding en de conflicten tussen ouders en hun kinderen?

Houssein Bouharras, ervaringsdeskundige jongeren en vrijwilliger Hassan Ibn Tabet moskee, en Hacer Düzgün, theologe en islamleerkracht, kaderen de situatie. We laten ook Limburgse moslimjongeren zelf aan het woord. Welke rol speelt de islam in hun leven? Wat zijn de belangrijke generatieverschillen? Hoe kijken zij naar de toekomst?

Toekomst van de islam in Vlaanderen

Dinsdag 8 februari 2011, 19u30 tot 22u Boudewijnzaal, provinciehuis, Universiteitslaan 1, Has-selt

Net als andere godsdiensten is de islam voortdurend in evolutie. Sommigen zien een toename van fundamentalis-me en radicalisering. Anderen geloven in een nieuwe Eu-ropese islam. Hoe kunnen we het beste met deze tenden-sen omgaan? Welke kansen en knelpunten zijn er?

Politicoloog Fouad Gandoul geeft zijn visie en gaat in ge-sprek met drie Vlaamse moslims met een eigen toekomst-visie: Samira Azabar, Guy Tariq Meynen en Selahattin Koçak.

Dar Es Salaam - Huis van vrede - Barıs Evi

Page 27: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 27

Het offerfeest

Aïcha en Kathleen in gesprek over

HET OFFERFEEST Multiculturele ontmoeting

Mag je een schaap bij de wol trekken ? Mag je een ram bij de horens vatten ?

16 november 2010 is gewoon een dag zoals alle anderen. Maar voor de moslimgemeenschap is het, naast het Suikerfeest, de belangrijkste dag van het jaar: het Offerfeest. Tijdens dit feest wordt de bereidheid van Abra-ham herdacht om zijn zoon aan God te offeren. Maar toen deze zijn zoon wou offeren, stuurde God een dier om zijn plaats in te nemen. Als herinnering hieraan slachten de moslims elk jaar een schaap. Voor moslims én christenen is Abraham de gemeenschappelijke stamvader van het geloof. Beide religies kennen het verhaal van Abrahams‟offer. Maar welke betekenis geven zij hieraan?

Aïcha en Kathleen willen vanuit hun geloofstraditie en -beleving betekenis geven aan dit verhaal. Aïcha Bouharras is een jonge Marokkaanse moslima en educatieve medewerker bij het Internationaal Comi-

té. Kathleen Hoebregts is christen en werkzaam als pastor bij KAV Limburg. Ze gaan samen op zoek naar de diepere betekenis van het offer van Abraham.

Wanneer en Waar::

donderdag 4 november 2010 om 10 uur

Dienstencentrum De Zandloper,

Hesdinstraat 40, Heusden-Zolder

vrijdag 5 november 2010 om 14 uur

Het Bewegingshuis “De Nieuwe Volksbond” Tongeren,

Stationslaan 34, Tongeren

donderdag 2 december om 13.30 uur

Dienstencentrum ’t Park,

Zeven-Septemberlaan 13, Hasselt

Toegang: gratis

Page 28: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 28

ACTIVITEITEN KALENDER Limburg (sept-okt-nov)

Werkgroep Italianen

Zaterdag 2 oktober 14u-16u Casa Papa Giovani Noordlaan 111 A, Genk

Limburgse Cultuurraad Dinsdag 5 oktober 14u-16u Provinciehuis, Hasselt

Limburgse Integratieraad

Algemene Vergadering Woensdag 6 oktober , 19u Provinciehuis , Hasselt

Zitdag Subsidieaanvragen ( ism Dienst Cultuur) Voor de verenigingen van Genk Donderdag 7 oktober 16u-20u Casa Papa Giovani Noordlaan 111, Genk

Decoratiefeest „ACV‟ Zaterdag 9 oktober, hele namiddag Casa Papa Giovanni, Noorlaan 111, Genk

„Werk Armoede weg „ Startavond Campagne Welzijnszorg Maandag 11 oktober 19u Cultuurcentrum, Genk

Dar Es Salaam

Thema: Limburgse Migratiegeschiedenis Disnsdag 12 oktober 19u30-22u Selimiye Moskee Valentinusstraat 61, Heusden Zolder Limburgse Raad van Bestuur van het IC Vrijdag 15 oktober 19u-21u Mgr Broekxplein 6, Hasselt

Limburgse Vrouwen van de wereld reizen Woensdag 27 oktober 19u30-22u Rondpuntlaan 25, Genk

Openforumdag Zaterdag 30 oktober 10u-16u C-Mine, Genk

Dar Es Salaam Thema: Diversiteit binnen de islam Dinsdag 9 november 19u30-22u Mgr Broekxplein 6, Hasselt

Dar Es Salaam

Thema: Vrouwenemancipatie en islam Dinsdag 14 december 19u30-22u Hassan Ibn Tabet moskee

Nordlaan 133/3, Genk

Page 29: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 29

Van 1 juli tot 4 juli 2010 kreeg ik de kans om met het ACV en ACW naar Istanbul in Turkije te trekken.

De stad in twee continenten ( Azië en Europa) en rijk is aan cultuur. We waren er natuurlijk niet om vakantie te vieren, maar om het ESF (Europees Sociaal Forum) bij te wonen. Dui-zenden mensen trokken net als wij naar Istanbul om het er te hebben over een sociaal, de-mocratisch, vreedzaam, solidair Europa.

Er werden vele verschillende onderwerpen aangesneden. Onze groep heeft dan ook wel heel wat bijgeleerd. Het waren onderwerpen die ons zeer bekend klinken en waar we wel op een of ander manier mee in aanraking komen. Denk maar eens aan onderwijs, armoede, energie, sociale uitsluiting, vrouwenrechten, syndicale rechten en nog veel meer.

Het forum werd afgerond met een betoging door alle deelnemers. We vertokken vanuit Os-man Bey en wandelden richting Taksim naar het centrum van Istanbul. Wat mij is opgevallen is dat de lokale bevolking sterk aanwezig was, vooral de Koerdische vrouwen.

Ik heb in deze vier dagen nieuwe vrienden gemaakt en heel wat uitge-wisseld met onze ACW en ACV colle-ga‟s en dit allemaal in Turkse sfeer. Kortom een zeer leuke en leerrijke ervaring!

Met ACV en ACW naar Istanbul

Bouharras Aicha

Page 30: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, juni 2009 Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 30

Activiteiten in Vlaams-Brabant tot eind 2010

Afdeling in de kijker: Ghanain In Leuven

Assosiation Belgium (GILAB) GILAB is een vereniging van 50 tal Ghanains die in Leuven wonen. Sinds eind vorig jaar is deze vere-niging lid van IC in Vlaams-Brabant.

Op 5 Juni 2010 heeft GILAB de officiële opening van de vereniging gevierd. Vertegenwoordigers van Ghanese ambassade in België, onze IC-medewerker, de schepen van de stad en een warm divers pu-bliek zorgden voor de geslaagde openingsceremonie van deze vereniging.

Het feest begon met een korte speech van de Ghanese ambassadeur. De voorzitter Emmanueel Ab-bey en andere bestuurders verwelkomden het publiek. De kleurrijke traditionele kleren en de warme muziek hebben voor onvergetelijke avond gezorgd.

GILAB is een vereniging in beweging met enthousiaste vrijwilligers die altijd klaar staan om hun thuis-cultuur met anderen te delen. Ze zijn geïnteresseerd in culturele uitwisseling met andere nationalitei-ten. GILAB, zoals dat in Afrikaanse cultuur bestaat, verwelkomt jou met hart en ziel.

Open Forumdag

Datum Activiteit Door wie? Voor wie? Waar ?

26/09/10 Capoeira (Leuvense autoloze zon-dag)

Vida E arte Iedereen Grote Markt, Leuven

16/10/10 Provinciale algemene ver-gadering

IC Vlaams-Brabant

Afdelingen Vlaams-Brabant

Zaal Lovanium

20/11/10 Nationale algemene verga-dering

IC Nationaal Afdelingen Zaal Lovanium

31/10/10 Nepal Festival (het Nieuw-jaar feest)

ENAA Iedereen ?

16/10/10 AV Vlaams-Brabant IC IC afdelingen in VL-BR

Zaal Lovanium, Bondgenotenlaan 131, 3000 Leuven

Page 31: Arena - september 2010

Arena, vzw Internationaal Comité, september 2010 31

Contactgegevens REDACTIE Lode DRAELANTS

Anniek NAGELS Aïcha BOUHARRAS

Ariana BARKU

Aga CHOLEWA

Stefany GIGLIO Mahshid SHAMSEDDIN

Galina MATUSHINA

Hulnara KHAYNUS Naira VARDANIAN

Pavel RADJUK

Vera MIRONOVA

Rachida ACHAHBAR Ylva BERG

Ibrahim KEBE

LAY-OUT Lutgarde Goemans

VERANTWOORDELIJKE UIT-

GEVER

Lode Draelants

Mgr. Broekxplein 6

3500 Hasselt Tel.: 011 29 09 17

Fax: 011 22 99 14

E-mail: [email protected]

MAILADRESSEN INTERNATIONAAL COMITÉ

[email protected]

[email protected] [email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected] [email protected]

[email protected]

[email protected] [email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected] [email protected]

[email protected]

DRUKWERK Tegen verminderd tarief

AFGIFTEKANTOOR 3500 Hasselt

MAILCENTER

Page 32: Arena - september 2010

������������������� ������������������������ �!"##�$%&&��'�(�'����#))�*+�#+�),�������������������-��.��/��0%'���%��&'�%%'�))) �*###�1�'2������(�'����#!�**#�)3�34�������������������5��66���7��'��8��&'�%%'�)+ �)###���9&&���(�'����#*�"",�4,�,"������������������� ��:������;����'���%%��)!) �!###�<�9=���(�'����#)��*+�4)�*3�������������������>�6�?@����A�����$��$�BC%�������, �+)##�D��'(0���%%&�(�'����#!�,�#�)!�"#��E�F��'���%'���%%�8�C�'��G�222���'���%'���%%�8�C�'��G�