Rondenbosmagazine december 2009

16
G E M E E N T E B E E R S E L Rondenbos magazine NR. 128 • DECEMBER 2009 Restauratie van het kasteel van Beersel 6 10 14

description

Gemeentemagazine

Transcript of Rondenbosmagazine december 2009

Page 1: Rondenbosmagazine december 2009

g e m e e n t e B e e R S e L

RondenbosmagazineNR . 128 • decembeR 2009

Restauratie van het kasteel van Beersel

6 10 14

Page 2: Rondenbosmagazine december 2009

2

inhoud

COLOFONHet gemeentelijk informatieblad Rondenbosmagazine is een uitgave van het gemeentebestuur van Beersel. Het wordt in alle deelgemeenten (Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot) via huis-aan-huisbedeling verspreid op een oplage van 10.000 exemplaren. Het Rondenbosmagazine verschijnt gemiddeld 5 keer per jaar.

VeraNtwOOrdeLijke uitgeVer

College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Beersel,

Alsembergsteenweg 1046, 1652 Alsemberg

redaCtie eN sameNsteLLiNg

Dienst Onthaal en Informatie ([email protected] - T 02 359 17 31) i.s.m. de verschillende gemeentediensten en het collegelid bevoegd voor informatie en communicatie.

graFisChe VOrmgeViNg Megaluna

druk Ever Art Design

FOtOgraFie Hugo Casaer, Frank Steens, Ellen van den Bouwhuysen, archief dienst onthaal

website gemeeNte beerseL www.beersel.be

patRimonium pagina 3

Centrum van Lot in een nieuw kleedje

Restauratie kasteel van Beersel

zoom pagina 4 & 5

Een nieuwe huisstijl voor beersel

toeRisme pagina 6, 7 & 8

Nieuw Wilchar-museum in De Grote Sleutel

milieu pagina 9

Vredesbos voor Beersel

Winnaar fotozoektocht ‘Merkwaardige bomen’

Groene en Gouden Pluim 2009

gastRonomie pagina 10

Bezoekerscentrum voor ambachtelijke lambiekbieren in de steigers

Armand’Spirit: eau de vie van Oude Geuze

gemeente /gecoRo pagina 11, 12 & 13

VaRia pagina 14 & 15

Het OCMW van Beersel onder een ander dak

Sluitingsdagen gemeentediensten 2010

uit in beeRsel pagina 16

beste beerselaars,met veel genoegen stellen we u het eerste nummer van het nieuwe Rondenbos-magazine voor, de opvolger van uw vertrouwde Rondenboskrant. Zoals u ziet, is het gemeentelijk informa-tieblad in een nieuw kleedje gestoken. dit past in een breder kader: de nieuwe huisstijl van de gemeente beersel.Als hedendaagse, dynamische gemeente wil-len we met de buitenwereld communiceren op een eigentijdse manier, die het karakter en de troeven van beersel uitstraalt. Ook intern, binnen de gemeentediensten, hanteren we deze nieuwe eenheidsstijl. en vanzelfsprekend krijgt ook de website www.beersel.be een aangepaste update. We hopen dat de nieuwe huisstijl van de gemeente beersel u bevalt; u leest er alles over in het artikel op p. 4-5.

Verder vindt u in dit magazine als vanouds nieuws en in-formatie over wat er zich in beersel en zijn deelgemeenten afspeelt. Speciale aandacht gaat dit keer naar het nieuwe museum gewijd aan de kunstenaar Wilchar, in de Grote Sleutel. Ook over de restauratiewerken aan het kasteel van beersel en de renovatie van het centrum van Lot valt er heel wat te melden. In een groene gemeente zoals beersel is nieuws over milieu en klimaat nooit ver weg; ook in deze

editie zijn er heel wat groene nieuwtjes. Verder zijn we verheugd over de komst van een nieuw bezoekerscen-

trum over de lokale streekbieren en stellen we u een uniek, nieuw streekproduct voor, een wereldpri-meur van beerselse makelij.Ten slotte leest u in dit nummer ook de laatste stand van zaken over het college van burgemees-

ter en schepenen en het gemeentebestuur, en de recentste beslissingen die werden genomen in de

gemeenteraad.Ik wens u veel leesplezier met ons nieuwe Rondenbos-magazine.

In naam van het gemeentebestuur en mezelf wens ik u allen ook mooie kerst- en eindejaarsdagen, en een heel voorspoe-dig en gelukkig jaar 2010. Wij blijven ons inzetten om van Beersel een gemeente te maken waar het goed wonen en leven is, ook in het nieuwe decennium.

Hugo Casaerb u RG e m e e S T e RS c h e p e N VO O R I N f O R m AT I e e N c O m m u N I c AT I e

Sinds de fusie van onze vijf dorpen Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen en Lot in 1977 verschenen er 127 nummers van ons gemeentelijk infoblad: nummers 1 tot 43 onder de naam ‘Onze gemeente Beersel’ en nummers 44 tot 127 onder de naam ‘de Rondenboskrant’.

Op 29, 30 en 31 januari 2010 vindt er een huis-aan-huis-collecte plaats waarbij stiften worden verkocht ten voordele van de damiaanactie. www.damiaanactie.be

Page 3: Rondenbosmagazine december 2009

Rondenbos magazine 3

patrimoniumcentRum Van lot in een nieuw kleedje

restauratie kasteel van beersel

de ophaalbrug kan weer omhoog

het centrum van Lot, met name het kruispunt tussen de dworpsestraat en de pastoriestraat, krijgt een nieuw gezicht. momenteel wordt deze hoek overschaduwd door een leegstaand gebouw. de blinde muur die het pand afsluit, geeft de buurt een troosteloze aanblik. het gemeentebestuur en de VmSW (Vlaamse maatschap-pij voor Sociaal Wonen) hebben het initiatief genomen om dit kruispunt op te smukken.

het bouwvallige hoekhuis en de bijgebouwen worden afgebroken. de VmSW plant op het terrein vijf nieuwe appartementen, onderverdeeld in twee woongebou-wen. de nieuwe gebouwen worden verbonden door een metalen trapkoker met loopbruggen, waarlangs de bewoners toegang hebben tot hun appartement. door de opsplitsing van de gebouwen blijft de open, ruime aanblik van het kruispunt behouden.de architecten, hugo hollemans en martine Lauwers, hebben geopteerd voor een eigentijdse vormgeving en materiaalgebruik, die toch aansluiten bij het bestaande dorpsweefsel.

Ook het plein wordt volledig onder handen genomen. momenteel zorgt het doorgaand verkeer voor overlast. de parkeerzone ligt er bovendien onverzorgd en triest bij. de bestaande zitbank, tussen elektriciteitskasten, is allesbehalve aanlokkelijk om er te verpozen.het gemeentebestuur en VmSW hebben aan studie-bureau Grontmij de opdracht gegeven om het hele kruispunt grondig aan te pakken. Na overleg met de

buurtbewoners is er een aantrekkelijk resultaat uit de bus gekomen, dat rekening houdt met ieders wensen. de zone voor het verkeer wordt versmald, waardoor de snelheid van de voorbijrijdende wagens wordt afge-remd. de voetgangerszone wordt aanzienlijk vergroot. daardoor wordt het kruispunt een echt plein, waar het aangenaam vertoeven is. er worden bomen aangeplant en daaronder wordt een zone ingericht met zitbanken. de bestaande parkeerzone wordt heraangelegd, met voldoende parkeergelegenheid voor de buurtbewo-ners en de nieuwe bewoners. de verschillende zones worden afgebakend met bevloeringen in verschillende kleuren en vormen. het plein wordt ook verfraaid met ingewerkte vloerverlichting.

Na enthousiaste reacties van buurtbewoners die van plan zijn hun woning te verfraaien, hopen we van harte dat deze nieuwe aanleg voor velen een stimulans is om Lot verder mee uit te bouwen als een dynamische en aangename gemeente.

In de herfst werd de eerste fase van de restauratiewerken aan het kasteel van beersel afgesloten. Architect Karel breda kon toen voor het eerst de ophaalbrug opnieuw in beweging brengen. de voorzitter en de bestuurs-leden van de Koninklijke Vereniging der historische Woonsteden en Tuinen – de eigenaar van het kasteel, met wie het gemeentebestuur een erfpachtovereen-komst afsloot – bezochten de werf bij die gelegenheid.

de restauratie van het kasteel van beersel werd opge-deeld in verschillende fasen. de eerste fase werd aan-gevat op 5 november 2007. de ontwerpopdracht voor fase 1 werd toevertrouwd aan de tijdelijke vereniging Kasteel van beersel. deze bestaat uit o.a. Architectuur-bureau Karel breda, d+A consult, Lode de clercq, michel de Waha en frans doperé. de werken werden toevertrouwd aan de nv building uit herentals. het archeologisch onderzoek van de ringgracht werd uitge-voerd door Ruben Willaert bvba.

In deze fase werden de funderingen van het kasteel en de metselwerkmassieven onder de waterlijn verstevigd.

Aan de hand van kernboringen en geo-elektrische me-tingen werd de staat van de wallen onderzocht. Op basis van deze resultaten werden ter ondersteuning gerichte injecties uitgevoerd, eventueel gecombineerd met ver-naaiingen of verankeringen. Ook de beschadigde steun-beren werden hersteld. hiervoor werden aluminium schroefpalen geboord waarop de steunberen kunnen steunen via een betonnen verdeelplaat.

Op de site werd, met de steun van de provincie Vlaams-brabant, in enkele werfcontainers een bezoekerscen-trum ingericht. dit omvat een projectielokaal en een relictenruimte. hier wordt de geschiedenis van het kasteel, de opgravingen en de restauratie belicht. Op de bekleding van de containers wordt de bouwhistorische geschiedenis van het kasteel weergegeven.

de werken van fase 1 werden beëindigd op 7 septem-ber 2009.de rekeningen werden afgesloten met een klein over-schot (zie tabel).

met dank aan de subsidiërende overheden: Vlaamse Gemeenschap – agentschap R-O, Vlaams Instituut On-roerend erfgoed, provincie Vlaams-brabant

eind 2009 zal het architectenteam klaar zijn met het dossier voor fase 2. dan wordt er een subsidiedossier ingediend voor de restauratie van de buitenschil van het kasteel en de torenhoofden, inclusief de dakwerken en de archeologie van de binnenkoer.

Samenvatting van de afrekening

gunningsbedrag € 1.274.092,59 waarvan gesubsidieerd € 1.069.836,88 niet gesubsidieerd € 204.255,71

meerwerken € 105.317,05 waarvan gesubsidieerd € 99.854,69 niet gesubsidieerd € 5.462,36

minwerken € 262.676,80 waarvan gesubsidieerd € 215.344,83 niet gesubsidieerd € 47.331,97

Verrekeningen/ € 112.261,76 waarvan gesubsidieerd € 112.261,76 bijwerken niet gesubsidieerd € 0,00

totaal € 1.228.994,61 waarvan gesubsidieerd € 1.066.608,50 niet gesubsidieerd € 162.386,11

Herziening € 27.368,89

Totaal van de werken (excl. btw): € 1.256.363,50 of 98,61% van het gunningsbedrag

Page 4: Rondenbosmagazine december 2009

4

zoom

wat is eeN huisstijL?een huisstijl is een uniforme, coherente stijl voor alle communicatie-uitingen van de gemeente. dit slaat ener-zijds op visuele elementen, zoals grafische vormgeving, kleuren, logo, lettertypes,... In dit verband spreken we ook wel eens van de ‘visuele identiteit’ van de gemeente. deze komt naar voor in drukwerk en allerhande mate-riële communicatie-uitingen.

de huisstijl omvat ook meer inhoudelijke – en soms minder tastbare – communicatie-elementen, bijvoor-beeld de manier waarop de informatie in een brief ge-schikt wordt, de manier waarop gemeenteambtenaren de telefoon beantwoorden, de toon waarop burgers worden aangesproken aan het loket van een gemeente-dienst,...

Alle gemeentemedewerkers spannen zich in om de nieuwe huisstijl van beersel vorm te geven in de dage-lijkse werking van het gemeentebestuur. Zo krijgt onze gemeente een krachtig, herkenbaar imago, zowel naar buiten toe als intern.

eeN OpeN gemeeNte met VeLe trOeVeNbeersel is een veelzijdige, open gemeente met heel wat troeven: een rijk historisch erfgoed, een mooie na-tuurlijke omgeving en een bourgondisch talent voor genieten. die veelzijdigheid wil de gemeente graag uit-drukken in haar communicatie, op een eigentijdse, dy-namische manier.

het nieuwe gemeentelogo drukt kernachtig uit waar beersel voor staat. het bevat de woorden ‘Gemeente beersel’ en een grafisch element dat bestaat uit drie cir-kels, met daarin telkens een symbooltje:

• de groene boom staat symbool voor de natuurlijke omgeving, met de Zenne en het vele groen.

• het kasteel verwijst naar het historische patrimo-nium, met het kasteel van beersel als uitschieter. dit symbool staat in bordeaux, een kleur die verwijst naar baksteen.

• het glas bier typeert het bourgondische karakter en de rijke gastronomie van beersel. de kleur oker verwijst naar geuze, een van onze lokale bierspecia-liteiten.

elk van deze drie symbooltjes staat in een cirkel die onderaan open is. dit symboliseert de openheid van beersel, een gastvrije en ruimdenkende gemeente die openstaat voor andere culturen. de gemeente beersel is trots op haar eigenheid en deelt deze graag met de buitenwereld, als een uitnodiging om er mee van te ge-nieten.

de kleuren groen, bordeaux en oker komen in de mees-te communicatie-uitingen van de gemeente terug. Vaak wordt er ook een vereenvoudigd grafisch element ge-bruikt dat bestaat uit drie cirkels in deze kleuren.

het traditiONeLe gemeeNtezegeL: CeremONieeL gebruikhet traditionele gemeentezegel blijft bestaan, maar krijgt een cere-moniële functie in de communicatie van de gemeente. dit wil zeggen dat het discreet wordt toegepast als een officiële bezegeling van gemeente-lijke documenten. het zegel blijft behouden in de gemeentestempel die op officiële documenten wordt gezet en in de trouwboekjes van de

een nieuwe huisstijl voor beersel

de gemeente beersel heeft sinds kort een nieuwe huisstijl. dit is

de manier waarop de gemeente zich aan de buitenwereld voor-

stelt en hoe ze ermee communiceert. met de nieuwe huisstijl

wil beersel naar buiten treden als een eigentijdse, dynamische

gemeente die haar troeven graag deelt met inwoners, bezoe-

kers en al wie van ver of dichtbij met beersel in contact komt.

Page 5: Rondenbosmagazine december 2009

Rondenbos magazine 5

gemeente beersel. Alle andere gemeentelijke documen-ten worden opgemaakt in de nieuwe huisstijl, met het nieuwe logo.

Op die manier wordt de heraldische traditie van beer-sel gerespecteerd en tegelijkertijd geïntegreerd in een eigentijdse communicatie. het verleden wordt dus niet zomaar aan de kant geschoven, maar mee opgenomen in de hedendaagse dynamiek van beersel.

VeLe tOepassiNgeNde nieuwe huisstijl bezorgt de hele communicatie van de gemeente een grondige facelift.de nieuwe vormgeving wordt onder andere toegepast op briefhoofden, enveloppen, naamkaartjes, groeten-kaartjes, presentatiemappen, administratieve docu-menten, e-mailsignaturen en digitale presentaties.Ook externe toepassingen krijgen een nieuwe look: fol-ders, affiches, uitnodigingen voor grotere evenementen die door de gemeente worden georganiseerd, zeildoe-ken, banieren, pins, T-shirts, patrimoniumborden, sig-nalisatieborden in en rond het gemeentehuis, en zelfs het wagenpark van de gemeente.uiteraard is ook de website helemaal aangepast aan de nieuwe huisstijl, net als het Rondenbosmagazine, waar-van u dit eerste exemplaar in handen heeft.

iedereeN dOet meehet toepassen van een nieuwe huisstijl vraagt een actie-ve medewerking van alle werknemers van de gemeente. daarom werd er een huisstijlhandboek opgemaakt, waarin de richtlijnen voor een goede toepassing van de huisstijl helder en beknopt worden beschreven. Om de goede gang van zaken te bewaken werd er een huis-stijlcoördinator aangeduid. deze controleert de cor-recte toepassing, is beschikbaar voor advies en stuurt bij waar nodig.

de huisstijl wordt toegepast door alle diensten van het gemeentebestuur en door alle instanties die met de ge-

meente beersel verbonden zijn: cc de meent, het her-man Teirlinckhuis, de gemeentelijke basisscholen, de bib en de gemeentelijke adviesraden.

u ziet: het gaat om een grootscheepse vernieuwings-operatie. met het doorgedreven en consequent toepas-sen van de nieuwe huisstijl laten we een nieuwe wind waaien door de communicatie van de gemeente. beer-sel is open, gevarieerd, dynamisch en eigentijds, en dat mag gezien worden!

De nieuwe huisstijl werd ontwikkeld door het communicatiebureau Megaluna uit Jette.Op 2 december 2009 werd de nieuwe huisstijl voorgesteld aan de pers.

zoom

HERBOREN www.beersel.beVandaag een beloftevolle baby, morgen de meest onweerstaanbare jonge-ling van Beersel!

De bevalling was een werk van lange adem, maar nu is hij er, en hij is dol op kraambezoek! De deur van www.beersel.be staat wijd open; surf er zo snel mogelijk eens naartoe.De nieuwe www.beersel.be• ziet er goed uit… De gemeentelijke website werd volledig herwerkt in de

lijn van de nieuwe huisstijl van Beersel.• blaakt van gezondheid… De slepende kinderziekten van de oude site wer-

den definitief verholpen. De navigatie is sterk uitgebreid maar toch stukken eenvoudiger. Informatie opzoeken is kinderspel geworden. Webmaster en webredacteurs houden de verzorgingstas permanent bij de hand en maken korte metten met schoonheidsfoutjes en dreigende kwaaltjes.

• is helemaal klaar voor de toekomst… Dit project is jong en nog in de groei. Wij zullen www.beersel.be voeden en koesteren, de website met de beste zorgen omringen en hem helpen zo snel mogelijk echt ‘groot’ te worden. Zo bouwen we momenteel een volwaardig e-loket uit, zodat online gegevens-uitwisseling binnenkort echt een feit wordt in onze gemeente.

• ... maar rekent ook een beetje op uw hulp!... Bent u bestuurslid van een vereniging, ondernemer of beoefenaar van een vrij beroep? Laat u zien op www.beersel.be!

• Wij maken onze eigen ‘gele gids’ aan. Ondernemers, middenstanders, beoefenaars van vrije beroepen: registreer u op www.beersel.be en voer uw persoonlijke gegevens in. meer info vindt u op de website zelf: klik in de grote groene bol rechtsboven op ‘Bedrijven en beroepen’. Spring snel op deze trein: binnenkort gebruikt heel Beersel deze gele gids om op zoek te gaan naar… u!

• met uw hulp vullen we de verenigingenmodule optimaal in: elke (erkende) vereniging kan zich registeren op de website en zelf haar gegevens invoeren en bijwerken. Via de website kan uw vereniging ook reclame maken voor haar activiteiten. meer info op www.beersel.be: klik in de grote groene bol rechtsboven op ‘verenigingen’.

Nieuwsgierig geworden? Surf naar www.beersel.be en laat de nieuwe website voor zichzelf spreken. We hopen dat hij u snel zal overtuigen.

Burgemeester Hugo Casaer, tevens schepen voor informatie en communicatie en Wim Van Den Neste, schepen voor ICT, presenteerden de nieuwe huisstijl en de website.

Voor alle medewerkers werd een vormingssessie gehouden, want iedereen moest op 2 december de knop omdraaien en het handboek huisstijlgids toepassen. Ook ’s avonds bij de publiekvoorstelling was het drummen geblazen in het domein Rondenbos.

Kinderburgemeester Silke De Ceukelaire drukte de knop in die de nieuwe website lanceerde.

Page 6: Rondenbosmagazine december 2009

6

Kunstenaar voor het volkWanneer de 50-jarige brusselaar Wilchar in 1960 naar Alsemberg verhuist, heeft hij al een lange kunstenaars-carrière achter de rug. In zijn kleine huisje in de Kluts vestigt hij zich als imagier populaire, volkskunstenaar. dat betekent niet dat hij een zondagsschilder is – hij beheerst wel degelijk zijn vak – maar Wilchar kiest doelbewust voor een eenvoudige voorstelling, voor een kunst in dienst van het volk.Van opleiding is Wilchar lithograaf. hij volgt een avond-opleiding ‘Tekenen naar antiek hoofd en antieke figu-ren’ aan de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Gillis bij franz Gaillard. Al op 15-jarige leeftijd sluit hij zich aan bij de communistische partij. Samen met Ninette, met wie hij in 1933 huwt, gaat hij vanaf 1935 naar de lessen van de Université Populaire. daar worden de militanten gevormd voor de strijd tegen het kapita-lisme. Tussen 1935 en 1940 ontwerpt hij voornamelijk politieke affiches. In 1937 wordt het enige kind van Wilchar en Ninette geboren, Jacqueline, en vanaf 1938 begint Wilchar ook te schilderen. Voor de oorlog komt hij nog in contact met de anarchistische groep rond het tijdschrift Le Rouge et le Noir en wordt hij lid van de Association des Ecrivains et Artistes Révolutionnaires, waar hij magritte en andere surrealisten leert kennen. Als arbeider(szoon) is hij echter een buitenbeentje in deze intellectualistische kringen.Tot zijn mobilisatie in 1939 gaat Wilchar regelmatig wandelen in de streek rond brussel. Zo belandt hij dik-wijls in Alsemberg om er te schilderen. hij neemt deel aan de achttiendaagse veldtocht en komt daarna terug naar brussel.

getekeNd dOOr de OOrLOgIn 1941 heeft Wilchar zijn eerste tentoonstelling, sa-men met enkele andere kunstenaars, en richt hij met on-der andere medard maertens en marthe Velle de groep Contact op. de kunstenaar Jean Lagneau, die ook deel uitmaakt van deze groep, wordt in 1944 door de duit-sers onthoofd. Wilchar is actief in het gewapende ver-zet en verspreidt clandestiene teksten, samen met zijn collega’s van de Office National du Travail. hij wordt in 1943 gearresteerd en zit gedurende enkele maanden gevangen in breendonk en hoei. deze verschrikkelijke periode zal hem blijvend tekenen.

Nog een tijd lang geven Wilchar en zijn vrienden het tijdschrift Contact uit, met teksten over kunst, kunste-

toerisme

anarchistisch kunstenaar met een groot hartNieuw wilchar-museum iN De Grote sleutel

Op 15 november werd in de grote sleutel in alsemberg een

nieuw museum geopend, gewijd aan de kunstenaar wilchar

(sint-gillis, 1 november 1910 – alsemberg, 28 juni 2005).

erik buelinckx, wetenschappelijk medewerker aan het

koninklijk instituut voor kunstpatrimonium, afkomstig van

alsemberg, schetst leven en werk van deze anarchistische

kunstenaar met een groot hart. Onze burgemeester heeft

wilchar zelf zeer goed gekend en haalt persoonlijke herin-

neringen aan hem op.

Wilchar bij zijn brits in Breendonck

Page 7: Rondenbosmagazine december 2009

Rondenbos magazine 7

de tentoonstelling in de grote sleutel poogt een overzicht te geven van de carrière van wilchar. Voor hem was kunst leven en het le-ven was kunst. nooit heeft hij zijn toewijding aan de sociale zaak vergeten. Hij maakte kunst voor het volk, niet voor de grote musea, noch voor verzamelaars. Het is dan ook logisch dat zijn werken in een laagdrempelig museum, het gemeentelijk centrum de grote sleutel, bewonderd moeten kunnen worden. daarom is het noodzakelijk dat deze collectie, waar-voor de gemeente alsemberg en met name burgemeester Hugo casaer zich zoveel moeite heeft getroost om ze te bewaren, voor ie-dereen toegankelijk blijft.

In de veranda hangen enkele grote werken die Wilchar heeft gemaakt tijdens de periode 1985-2000. het zijn schil-derijen waarin hij zijn visie op allerlei maatschappelijke problemen op scherpe en ensoriaanse wijze tot ui-ting brengt. Twee werken refereren ook aan enkele van zijn ideologische bronnen, De Commune van Parijs en de ver-jaardag van de Franse Revolutie in 1789, met haar nooit gerealiseerde idealen van vrijheid, gelijkheid en broe-derlijkheid.

de kleinere zaal bevat de breendonk-lithografieën, hier in een unieke versie opgehoogd met waterverf, als illustratie van de verschrikkelijke periode van zijn gevangenschap in 1943. er bestaan te weinig artistiek beeldende getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog, zodat deze werken als algemene aanklacht tegen alle soorten terreur zeker hun plaats verdienen.In dezelfde zaal vinden we nog enkele grote collages met als thema verzet en vrijheid, zoals het portret van de anarchistische Italiaanse arbeiders Sacco en Vanzetti, die in 1927 in de Verenigde Staten onschuldig terecht-gesteld werden, en Het dodelijke kussen uit 1999, een aanklacht tegen de uitwijzingen van mensen zonder

papieren. Verscheidene indrukwekkende portretten van oudstrijders vervolledigen deze ruimte.

de grote zaal belicht de andere aspecten van Wilchars oeuvre. er zijn enkele vroege, prachtig geschilderde portretten en stillevens te zien. We zien er de evolutie van zijn interpretaties van landschappen, met zelden getoonde werken uit de oorlogsjaren en de met autolak-verf geschilderde reeks uit 1968. er hangen voorbeel-den uit de enorme hoeveelheid zelf gedrukte linosne-den, voornamelijk gekozen met referentie tot beersel en Alsemberg. er is natuurlijk ook een uitgebreide se-lectie van zijn affiches te bewonderen, en een prachtig

ingetogen portret van Ninette op haar sterfbed.

Verder is er de fotoreportage Wilchar in zijn habitat, die toont hoe hij

leefde en werkte in zijn huis in de Klutsstraat. Als bijkomend

materiaal vindt men hier on-der andere zijn handpers uit 1925, zijn hoed, wandelstok en laatste koffer, een aantal beelden uit zijn huis en tuin, schetsboeken, allerlei ge-

schriften en enkele door hem geïllustreerde boeken.

Wilchar heeft duizenden werken gemaakt, zodat hier slechts een be-

perkt deel getoond kan worden, maar we hebben nu eindelijk de mogelijkheid om zowel

de mens als de kunstenaar te leren kennen, begrijpen en appreciëren. (eb)

Het gemeentebestuur kocht in 1998 een afdruk van alle 32 litho’s (collectie Breendonk) en 150 lino’s van de kunstenaar Wilchar. Dit is zijn vol-ledige oeuvre wat litho en lino betreft. Deze collectie werd al meerdere malen uitgeleend als rondreizende tentoonstelling. Alle andere schilderijen en voorwerpen in het Wilchar-mu-seum werden aan de gemeente geschonken.

toerisme

AFFICHES VOOR EEN BETERE WERELDin de zeer bewogen periode 1936-1946 is wilchar een baanbrekend afficheontwerper. zijn strijd is er een voor sociale rechtvaardigheid, tegen het oorlogsgeweld, tegen de absurde wereld van toen, een gevecht voor een betere democratie.

wilchar is thuis in de progressieve kringen met antifascistische en antikapitalistische inslag. uit deze periode stammen zijn affiches tegen rex en voor de eenheidskandidaat van alle democra-tische partijen van zeeland, affiches ten voordele van het republikeinse spanje en tegen het fas-cisme van Franco, affiches voor acties ten voordele van de kinderen van spanje, de vrouw in het algemeen, voor de democratie, de vrede, het communisme, de rode Vaan, het socialisme en het syndicalisme, maar ook een affiche ‘koop belgisch’. Later, na 1946, maakt hij nog gedurende een korte periode affiches voor het marshall-plan, ‘bouwen aan europa’, enzovoort.

in een boek, uitgegeven door het archief en museum van de socialistische arbeidersbeweging, wordt tekst en uitleg gegeven over de 70 affiches van wilchar. Ook dit gedeelte van zijn oeuvre werd dus bewaard voor de geschiedenis.

Overzicht van een lange kunstcarrière

naar en maatschappij, maar dit wordt in 1944 door de duitse bezetter verboden.Na de oorlog schildert Wilchar een indrukwekkende reeks gouaches over zijn gevangenschap en over het verzet. In 1946 wordt zijn serie over breendonk uit-gegeven in een map van 32 litho’s met een voorwoord door marius Renard. Alhoewel hij nog affiches blijft maken voor de Kp en meewerkt aan hun tijdschrift Clarté, gaan hun wegen stilaan uit elkaar, voornamelijk door de druk die de partij aan kunstenaars wil opleg-gen. Vanaf de jaren vijftig maakt Wilchar ook minder affiches; zijn stijl past niet meer bij de nieuwe tijden.

eeN LeVeN LaNg aCtieFIn 1953 start Wilchar samen met zijn vrouw een atelier voor fotogravure, dat actief blijft tot 1975, het jaar van zijn officiële pensioenleeftijd. hij blijft verder werken in Alsemberg, waar hij ondertussen naartoe verhuisd is. hij maakt er honderden lino’s, die hij zelf drukt, met thema’s uit het dagelijks leven, maar vooral ook kriti-sche en satirische beschouwingen over de maatschap-pij. Regelmatig wordt zijn werk tentoongesteld en hij publiceert een eigen tijdschrift waarin hij zijn ideeën over de rol van de kunst uiteenzet. een documentaire film uit 1993, Les Larmes Noires, toont aangrijpende scènes van zijn bezoek aan het fort van breendonk.Tot op het einde van zijn leven, stilaan slechtziend en bevend, is Wilchar blijven werken aan zijn sociale kunst. Onbekend en onbemind in het belgische kunst-landschap, maar als een man met een ongelooflijk groot hart voor de gewone mens en voor alle onderdrukten, zal Wilchar in de toekomst hopelijk toch zijn plaats krijgen. dit museum is een belangrijke stap hiertoe.

Jacqueline de Biolley-Pauwels, de dochter van Wilchar, knipt het lint door waarmee het Wilchar-museum officieel geopend wordt.

Erik Buelinckx gaf de inleiding bij de opening van de eerste tentoon-stelling in het Wilchar-museum. De teksten op p. 6 en 7 zijn het verslag van een gesprek met hem.

Page 8: Rondenbosmagazine december 2009

8

toerisme

de heL Op aarde BREENDONK IN LITHO

Wilchar werkt tijdens de tweede Wereldoorlog clan-destien in het verzet en breekt dan echt door met zijn werk. In 1946 realiseert hij een lithografisch album met zijn herinneringen aan Breendonk – spontaan, sterk en hard. Senator marinus Renard schrijft een aangrijpend voorwoord.

Het album met de 32 litho’s gaat naar de gro-ten van deze wereld in de USA, China, de Sov-jetunie, Polen en meerdere andere Oostblok-landen, maar ook naar Charles de gaulle, Stalin, Churchill, tito, de koningshuizen bij ons en elders in europa.

Breendonk, een ijselijk koud, nat fort, met de meest ergerlijke feiten, folteringen en de dood als verlossing, een hel op aarde. Deze reeks van 32 hallucinante wa-terverftekeningen op litho of steendruk, als getuige-nis over dit strafkamp, werd door de gemeente Beersel aangekocht.

Wilchar zei vaak: ‘casaer, ik ben ni van a gedacht mais on se comprend bien’. dit is inderdaad zo. Tweederde van zijn leven bracht Wilchar door in ons dorp, de deel-gemeente Alsemberg. eerst in stilte, nu en dan vanaf 1946, en later officieel in 1960. het was voor velen een voorrecht hem beter te kennen. bij hem op bezoek mo-gen gaan was bijna een ritueel. eerst een parking vin-den; later mochten we rechtstreeks binnenrijden. de parlofoon fabricage Wilchar, het klokje aan de poort, de sociale slogans en schetsen op het hek. de beelden en kindermolen in de tuin. de trappen van het terras met de boodschap ‘Wilchar a déjà donné’.binnen was het steeds gezellig. Vele jaren leefde hij hier met Ninette, zijn echtgenote, en later alleen. elk ven-ster, elke deur, elke spiegel, elke muur bracht een bood-schap, soms poëtisch, soms gedreven, aanklagend, maar Wilchar stond open voor dialoog. hij liet toe zijn ziel te ontdekken in zijn woorden en in zijn werk.het hart van deze koppigaard klopte voor velen. ei-genzinnig en veelzijdig bleef hij vechten tegen het es-tablishment. dankzij onze bezoeken in de Kluts op de meigemheide bleven we allen een beetje revolutionair en namen we iets rebels van hem over. Wilchar woonde in een mooi hoekje. Veel van zijn werken straalden dit uit. Zijn zachtheid vond men nog het best terug in het mooie schilderij van Ninette op een staander in de hall.

eeN LieFdeVOLLe aNarChistWilchar was een geëngageerd kunstenaar/schilder, die gekant was tegen elke commercialisering. Kunst moest bevrijden, een uiting zijn van de werkende klasse, eman-ciperend en revolutionair, gekant tegen elke dictatuur, alert, met visionaire reacties op alles wat misloopt. In de periode dat ik Wilchar leerde kennen deed hij dit alles als een liefdevolle anarchist. het parcours dat hij aflegde, ging van arbeider-chromist, bommenlegger en weerstander, vechter voor de mensenrechten tot laure-aat van de herman Teirlinckprijs, de hoogste culturele

onderscheiding in de gemeente beersel, hem toegekend voor zijn hele oeuvre en zijn persoonlijkheid. Wilchar werd ook vereerd met de beerselse gouden medaille van gemeentelijke verdienste. hij leverde fantastisch creatief, expressief werk tegen de oorlog, tegen het on-recht, voor vrede en rechtvaardigheid.

de gemeente beersel bezit Wilchars volledig oeuvre in lino en litho. de tijd zal de hoogstaande waarde van dit werk van de maître imagier bevestigen. Ik herinner mij ook de periode van de film Les Larmes Noires en het lied Le temps des cérises.

Nog niet zo lang voor zijn heengaan was Wilchar mijn gids in breendonk. uit piëteit durfde ik geen foto’s te maken, maar hij zij mij zelf: ‘pak uw fototoestel maar’. hij toonde mij de gewelfde kelderkamer met zijn hou-ten beddenbak. Zijn wandelstok brak bijna toen hij erop klopte om zijn emoties te bedwingen. en de scherpte van zijn stem bij het bezoek aan de folterkamer zal ik nooit vergeten. het was een kreet tegen de absurde wereld van toen en een uiting van zijn blijvend vechten voor een betere democratie (zie foto p. 6).

met dit museum brengen wij dankbaar Wilchar en zijn omgeving in de Grote Sleutel. (hc)

wilchar sprak mij er meerdere keren over aan dat hij graag een museum zou hebben met zijn werken. hij leek wel bereid hiervoor een bijdrage te leveren. zijn dochter, jacqueline de biolley-pauwels, heeft na het overlijden van haar vader deze wens waargemaakt door het overgrote deel van zijn oeuvre en de ar-chiefstukken als schenking aan de gemeente aan te bieden.

dit museum, een initiatief en realisatie van de gemeente beersel ter ere van wilchar, kwam tot stand dankzij de steun van mevrouw jacqueline de biolley-pauwels, dochter van wilchar, en peter aelaerts van de dienst streekontwikkeling intercommunale havi-land, verbonden aan de dienst toerisme beer-sel, samen met erik buelinckx.

Info: Dienst Toerisme, domein Rondenbos, Alsembergsteenweg 1046, 1652 Alsemberg – tel. 02 359 17 32/31 – [email protected]

VOORLOPIGE OPENINGSURENHet Wilchar-museum is gelegen in het gemeenschaps centrum De Grote Sleutel, Pastoor Bolsstraat 37 in 1652 Alsemberg.Open op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur.Groepsbezoeken ook mogelijk op zaterdag, na reservatie. Het gemeentebestuur heeft de intentie om, net zoals in het Felix De Boeck-museum, in De Grote Sleutel ook thematentoonstellingen te organiseren.

Persoonlijke herinneringen van de burgemeester aan Wilchar

Casaer, ik ben ni van a gedacht mais on se comprend bien.

Page 9: Rondenbosmagazine december 2009

9Rondenbos magazine

milieu

FOtOzOektOCht Merkwaardige bomen Winnaars gelauwerd

tijdens de zomer kon u in onze gemeente groep-jes wandelaars tegenkomen, op zoek naar ‘speci-ale’ bomen. Zij namen deel aan de fotozoektocht ‘merkwaardige bomen in Beersel’, georganiseerd door de gemeentelijke milieuraad en de milieu-dienst.

Op 25 oktober plukten de winnaars de vruchten van hun inspanningen. Carmen Vergeylen, Ma-ria Mahu, Patrick Herremans, Linda Tordeurs en Emiel Mathieu hadden de vijf wandelingen (één in elke deelgemeente) uitgelopen, wisten telkens de merkwaardige boom te lokaliseren en benaderden het dichtst het antwoord op de schiftingsvraag. Zij kregen een verwenmand vol streekproducten.

Groene Pluimprijs 2009Op 25 oktober werd ook de tweejaarlijkse Groene pluimprijs uitgereikt. deze bekroont een waardevol ‘klein landschapselement’ in onze gemeente. dit jaar gingen de prijzen naar eigenaars of pachters van een terrein (tuin of open landschap) op het grondgebied beersel dat een of meerdere ‘merkwaardige’ bomen bevat.

de winnaars in de categorie ‘boom in eigen tuin’ wa-ren Jozef Vandergucht (dworp), Jos Houthuys (dworp) en Herman Vancauwelaert (huizingen). In de categorie ‘boom in het landschap’ wonnen Gaston Van Craenem (dworp), Martine Hupin (dworp) en Gabrielle Vandergucht (Alsemberg).

de eerste, tweede en derde geselecteerde in elke catego-rie ontving respectievelijk 125, 75 en 50 euro.

eenmALIge UItReIKIng

Gouden PluimEn de winnaar is… de milieuraad en de milieudienst reikten dit jaar voor het eerst ook een gouden pluim uit. Piet Onnockx werd gevierd voor vijftien jaar vrijwillige inzet als voor-zitter van de beerselse milieuraad. de kinderburge-meester, de schepen van Leefmilieu en de burgemees-ter zetten hem ‘in de pluimen’.

de burgemeester feliciteerde de laureaat: ‘voor uw in-zet en initiatieven die u als vrijwilliger in verschillende sectoren in het ruime gebied van het beersels leefmilieu met geestdrift en uitstraling ontwikkeld heeft om het natuurlijk erfgoed voor de toekomst te bewaren’.

In haar gelegenheidstoespraak beklemtoonde schepen van Leefmilieu els Germis de ongebreidelde inzet van piet Onnockx voor het leefmilieu in al zijn aspecten.

piet groeide op in dworp en had al vlug voeling met al wat er zich in de natuur afspeelde. Vanaf 1977 volgde hij tal van cursussen om zijn kennis van de natuur uit te breiden. Via zijn ornithologische activiteiten kwam hij terecht bij Natuurpunt beersel, waar hij al jarenlang voorzitter van is. piet Onnockx is actief als compost-meester, natuurgids en paddenoverzetter, en is hoofd-redacteur van het natuurtijdschrift hyacint. In tal van beerselse scholen geeft piet cursussen natuureducatie en jaren geleden startte hij met natuurstages in het do-mein van huizingen. Tijdens de Week van het bos vind je hem tussen de bomen terug…

de schepen bracht een poëtische ode aan piet: ‘een boom, één uit de duizenden. een prachtige stam, wor-tels diep verankerd in de beerselse grond, een mooie kruin, een uitzonderlijke bladerenpracht, weidse tak-ken beladen met rijpe vruchten. Vruchten die die boom niet voor zichzelf houdt, maar waarvan iedereen die zijn pad kruist kan genieten...’

Vredesbos voor beerselEen link tussen bos, klimaat en vredeOp 29 november werd in de beemd in huizingen het startschot gegeven voor de aanplanting van een vredes-bos. de burgemeester, de schepen van leefmilieu en de kinderburgemeester plantten elk een boompje aan de ingang van het toekomstige bos. Gemeenteraadsleden, jeugdbewegingen, omwonenden en natuurliefhebbers uit beersel volgden hun voorbeeld.

VredesbOs?Wereldwijd – ook in Vlaanderen – worden er traditio-neel vredesbomen geplant na de beëindiging van con-flicten en oorlogen. Steunend op deze traditie worden er nu ‘vredesbossen’ aangeplant als symbool tegen oorlog. er is een duidelijke link tussen milieu, klimaat en vrede. door het verdwijnen van regenwouden ruk-ken woestijnen sneller op en smelten de poolkappen weg. dit leidt tot grote problemen met watervoorra-den voor mens en dier. Gebrek aan water veroorzaakt volksverhuizingen, wat tot nog meer waterschaarste en conflicten leidt.behoud en aanplanting van bossen is belangrijk om klimaatopwarming tegen te gaan, het ecologisch even-

wicht te bewaren, conflicten te voorkomen en de wereldvrede te bewaren.

het VredesbOs iN beerseL draagt zijN bOOmpje bij…het vredesbos in huizingen be-staat uit streekeigen bomen en planten. Aan de rand van het bos komt er een gordel met insectvrien-delijke struiken, zoals hazelaar en meidoorn.

met het vredesbos neemt de gemeente deel aan dulomi (duurzaam lokaal milieubeleid), een samenwerkings-project tussen de Vereniging voor bos in Vlaanderen, friends of the earth en mayors for peace. met de steun van de Vlaamse overheid worden binnen dit project acht Vredesbossen aangeplant in evenveel Vlaamse gemeenten.

MAYORS FOR PEACEBurgemeesters voor VredeOnze burgemeester is lid van de internationale vereniging mayors for Peace. Deze telt meer dan 2000 leden en pleit voor een wereldwijd ver-bod op kernwapens tegen 2020. De voorzitter is Akiba tadoshi, de burgemeester van Hiroshima, waar tijdens de tweede Wereldoorlog de eerste atoombom viel.

Page 10: Rondenbosmagazine december 2009

10

gastronomie

Op 16 mei opende Armand debelder van brouwerij de 3 fonteinen de deuren van zijn pakhuis vol rijpende Oude Geuze. de schrik sloeg hem om het hart. een kapotte thermostaat had het anders zo koele pakhuis omgetoverd in een sauna. honderddui-zend flessen Oude Geuze, samen goed voor 36.000 liter bier, bleken verloren. het voortbestaan van een van de laatste artisanale geuzebrouwerijen was bedreigd.

de basis van Oude Geuze is lambik: een bier gebrouwen met tarwe, gerstemout en overjaarse hop. het gist spontaan dankzij specifieke gistbacteriën die enkel in de om-gevingslucht van brussel en het pajottenland aanwezig zijn. het productieproces is sinds de middeleeuwen ongewijzigd gebleven. Voor Oude Geuze worden op houten vaten gerijpte lambikbieren van één, twee en drie jaar geblend en gebotteld. In brou-werij 3 fonteinen worden geen zoet-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd. dit bier rijpt vervolgens 8 maanden op fles, onder een gecontroleerde temperatuur van 16°c.

Wanneer alles verkeerd loopt, ontstaan soms de meest fantastische dingen. Armand dacht meteen aan de lambik die hij in 2008 liet distilleren voor een Italiaanse klant. het resultaat was toen schitterend, maar te duur om op grote schaal te produceren. bovendien had hij de lambik nodig voor zijn Oude Geuze.

Nu maakte Armand echter van de nood een deugd. Luc pauwels, leraar aan covi te Anderlecht, mobiliseerde een ploeg vrijwilligers die alle flessen openmaakten. Zo werd de verwarmde geuze gerecupereerd. het bier ging naar de distillerie de biercé in het Waalse Ragnies, een van de meest traditionele maar ook modernste distilleer-derijen van europa.

Van de Oude Geuze 3 fonteinen werd een eau de vie gedistilleerd. een wereldpri-meur, want nog nooit werd een eau de vie van Oude Geuze gestookt. dit pure distil-laat draagt de naam Armand’Spirit, zinnebeeld van de passie en authenticiteit van Armand debelder. het is een pittige eau de vie met 40% alc.vol. die verrast door zijn aromatische geuzeneus en zijn mooie, ronde afdronk. de geur en smaak van houten vaten zijn subtiel aanwezig. het aanbod is beperkt tot 6000 genummerde flessen van 50 cl. het gaat om een uitzonderlijk streekproduct, dat wellicht nooit meer zal ge-maakt worden.

Brouwerij 3 FonteinenHoogstraat 2 A, 1650 Beerselwww.3fonteinen.be – [email protected]. 02 306 71 03

In een deel van de vroegere colruytwinkel in de Ge-meenveldstraat in Alsemberg komt er een bezoekers-centrum voor ambachtelijke lambiekbieren. bedoeling is de rijke traditie van de ambachtelijke lambiekbieren in onze gemeente in stand te houden. het bezoekers-centrum zal ook als lokaal toerismebureau fungeren. het vormt een ideale uitvalsbasis om onze bourgon-dische gemeente, de ruimere regio en het gebied van de Groene Gordel te verkennen.

het bezoekerscentrum wordt uitgebouwd in een be-staand complex van 605 m2, met ruime parkeerfacili-

teiten, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en ge-makkelijk toegankelijk voor mensen met een handicap.

beersel heeft een rijke traditie van ambachtelijke lam-biekbieren zoals geuze en kriek. het bezoekerscentrum wil een beeld geven over het hoe, wat en waarom van deze producten en functioneert als doorgeefluik naar de producenten ervan. het omvat een degustatieruimte voor de lambik-, geuze- en kriekbieren van de regio, een ruimte voor audiovisuele voorstellingen, een demon-stratie- en een tentoonstellingsruimte.

In de gemeenteraad van 28 oktober 2009 werd groen licht gegeven voor de aanbesteding. eind 2009 hopen we de naam te kennen van de aannemer die de werken zal uitvoeren. Tegen 1 februari 2010 dient het college het dossier in bij Toerisme Vlaanderen voor fase 2 – inrichting van het toeristisch trefpunt, de multimedia-zaal, de tentoonstellingsruimte en de degustatieruimte met terras, winkel voor streekproducten en een steun-punt wereldwinkelproducten.

bezoekerscentrum voor ambachtelijke lambiekbieren in de steigers

Armand’Spirit De allereerste eau de vie van Oude Geuze hOe ONze ereburger VaN de NOOd eeN deugd maakte

Page 11: Rondenbosmagazine december 2009

Rondenbos magazine 11

gemeente/gecoro

Volgens de besluiten genomen bij de installatie van de gemeenteraad in 2007 vindt er in januari 2010 een schepenwissel plaats. Tijdens de eerste gemeenteraads-zitting (waarschijnlijk 6 januari) zal mevrouw Axelle Reunes de eed als schepen afleggen en de taken van els Germis in het schepencollege overnemen. Over de be-voegdheden worden tijdens de eerste collegeverga-dering van 2010 afspraken gemaakt.

Samenstelling College van Burgemeester en Schepenen

hugo Casaer Cd&V - burgemeester• Algemene coördinatie• Woonbeleid en ruimtelijke ordening (inbegrepen

monumentenzorg)• Openbare infrastructuurwerken (inbegrepen water-

huishouding en technische uitvoeringsdiensten)• politie• Toerisme* en informatie (Adviesraad: Gecoro en col-

legewerkgroep toerisme)* Er wordt een werkgroep toerisme opgericht, samengesteld uit de

burgemeester en de schepen van Cultuur en Vrije tijd en de schepen van Leefmilieu, om een geïntegreerde aanpak uit te werken.

hugo Vandaele Cd&V - 1ste schepen• Onderwijs• Speelpleinwerking• Landbouw

• burgerlijke stand (inbegrepen begraafplaatsvoorzie-ningen)

(Adviesraad: Schoolraden)

michel ruykens sp.a-groen!• Werkgelegenheid• projecten sociale economie• Werkwinkel en pWA (pWA-bestuur en leiding werk-

winkel (na realisatie))• mobiliteit

Leen d’hooge Cd&V• Sport• Gezin• Senioren• Onthaal en integratie minderheden• Noord-Zuidsamenwerking• basiseducatie en buurthuizen• Gelijke kansen, emancipatie (Adviesraad: Sportraad,

seniorenraad, 11.11.11-adviesraad in oprichting)

eddy deknopper Cd&V• cultuur en vrije tijd (verenigingsleven)• bibliotheek, musea en cc de meent• erfgoed en heemkunde• Voorzitter subsidiëringscommissie• europese aangelegenheden• (Adviesraad: cultuurraad en zijn werkgroep heemkun-

dig Genootschap, bibliotheekraad, Jumelagecomité)

wim Van den Neste Cd&V• financiën en begroting• Jeugd, jeugdraad en buitenschoolse kinderopvang• Autonoom gemeentelijk bedrijf (AGb)• Verzekeringen en pensioenen• Lokale economie (overleg ReSOc) en jaarmarkten• Informatica en automatisering• energie(begrotingscommissie, AGb bestuur, handelsbeurs – bLAdh en bKO-overleg)

els germis (1) N-Va (periode 2007-2009) – axelle reunes (1) sp.a-groen! (periode 2010-2012)• Leefmilieu• Afvalbeleid• Gezondheidspromotie, ziektepreventie*• coördinatie Vlaams beleid tot behoud streekeigen

karakter**(Adviesraad: milieuraad)* Hierover is er overleg met de schepen van Gezin en Senioren.** Een overleggroep o.l.v. de schepen staat in voor de coördinatie en het stimuleren van actieplannen in de verscheidene beleidsdomei-nen.

sonia Vancauwelaert Van wanseele Cd&V toegevoegde schepen – OCmw-voorzitter• Lokaal Sociaal beleidsplan

meerdere verkozenen hebben hun oorspronkelijke fractie, waarvoor zij opkwamen tijdens de verkiezingen in oktober 2006, intussen verlaten (zie vroegere edities Rondenboskrant). hieronder vindt u de samenstelling van de fracties zoals ze nu zetelen in onze gemeenteraad.Voor de wijzigingen in het schepencollege zie hierboven.

Wijziging samenstelling schepencollege

hugo CasaerBurgemeester

hugo Vandaele1e schepen

Leen d’hooge3e schepen

eddy deknopper4e schepen

wim Van den Neste5e schepen

sonia Van wanseeleToegevoegde schepenOCMW-voorzitter

jean debraelGemeenteraadslid

anne-marie mommaertGemeenteraadslid

Luc VanlucheneGemeenteraadslid

peter meertsGemeenteraadslid

els germis6e schepen tot eind 2009

jos Van elslandeGemeenteraadslid

michel ruykens2e schepen

axelle reunesGemeenteraadslidSchepen vanaf 2010

jan steyaertGemeenteraadslid

gilbert houbenGemeenteraadslid

François bergmansGemeenteraadslid

barbara danisGemeenteraadslid

gilbert woutersGemeenteraadslid

roland deneyerGemeenteraadslid

Nadine mottenGemeenteraadslid

Nicolas gadeyneGemeenteraadslid

klaas slootmansGemeenteraadslid

jean-pierre CoetGemeenteraadslid

patrick brockaGemeenteraadslid

anne sacréGemeenteraadslid

julie Van buylaereGemeenteraadslid

michèle edelmanGemeenteraadslid

CD&V

NV-A sp.a / Groen! Open Beersel Open VLD LDD

Vlaams Belang UF

Uw bestuur – de gemeenteraad

Page 12: Rondenbosmagazine december 2009

12

gemeente/gecoro

Aanleggen en herstellen van het kasseiwegdek en de riolering, onder andere in de Onze Lieve Vrouwstraat te Alsemberg. Princiepsbeslissing en goedkeuring ontwerp gewestwegen Provincie Vlaams-Brabant, toepasbaar op gemeentewegenhet ontwerplastenboek opgemaakt door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap – administratie Wegen en Verkeer – afdeling Wegen en Verkeer Vlaams-bra-bant – Via-Vitagebouw – Luchthavenlaan 4 – 1800 Vil-voorde met bijzonder bestek en beschrijvende opme-ting, werd goedgekeurd en toepasbaar gemaakt op de werken tot het aanleggen en herstellen van het kassei-wegdek en de riolering, onder andere in de Onze Lieve Vrouwstraat te Alsemberg.het college van burgemeester en Schepenen wordt ge-machtigd de uitvoering van deze werken te gunnen aan de aannemer die, door de afdeling Wegen en Verkeer Vlaams-brabant van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, werd aangeduid voor de werken aan de gewestwegen van de provincie Vlaams-brabant.de financiering van deze werken zal voorzien worden op de gemeentebegroting 2010, buitengewone uitgaven. OCMW-locatie te 1654 Huizingen - Torleylaan 13. Verlenen opstalrecht. Tweede aanpassing en goedkeuring ontwerp van akteAan de gemeenteraadsleden werd voorgesteld een tweede aanpassing goed te keuren met betrekking tot het aan het OcmW verleende opstalrecht in verband met de OcmW-locatie te huizingen. de wijziging ge-beurt als volgt:het opstalrecht wordt verleend voor een termijn van 30 jaar, beginnend op 1 januari 2006 en eindigend op 31 december 2035, onder de opschortende voorwaarde dat binnen een periode van 60 maanden (in plaats van 48 maanden) volgende op 1 januari 2006 met de uit-voering van de bouwtoelating gestart wordt.het college van burgemeester en schepenen, verte-genwoordigd door de heer hugo Vandaele, schepen, bijgestaan door de heer S. Rimez, gemeentesecretaris,

wordt gelast te verschijnen voor de heer h. casaer, bur-gemeester, bij het verlijden van de akte van opstalrecht.

Inrichting van een bezoekerscentrum voor lam-biekbieren en toerismebureau, in een gedeelte van een voormalig Colruyt-gebouw te Alsemberg. Fase 1. Princiepsbeslissing en goedkeuring ontwerphet ontwerp voor de inrichting en omvattende bijzon-der bestek, plannen en de raming van de uitgave, op-gemaakt door martine Lauwers, architecte, wordt ter goedkeuring voorgelegd.de indicatieve raming van de uitgave van deze werken beloopt A 812.430,24 inclusief btw.deze werken zullen gegund worden bij toepassing van de procedure van de openbare aanbesteding.de nodige kredieten hiervoor zijn voorzien op de ge-meentebegroting.er wordt een subsidie van A 364.000 uitgekeerd door Toerisme Vlaanderen.Goedgekeurd met 20 ja-stemmen (9 cd&V, 2NVA, 3 sp.a/Groen!, 1 Open VLd, 3 Open beersel, 2 uf) en 5 onthoudingen (2 Vb, 1 Ldd, 2 uf).

Iverlek. Goedkeuring agenda en statutenwijzi-gingende gemeenteraad hechtte zijn goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iverlek, te houden op 15 december 2009: • Goedkeuring statutenwijzigingen en bijlagen.• bespreking in het kader van artikel 44 van het decreet

houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strate-gie voor het boekjaar 2010 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2010.

• Statutaire benoemingen.• Statutaire mededelingen.

Iverlek. Buitengewone Algemene Vergadering d.d. 15 december 2009. Aanduiding van een ver-tegenwoordiger (Michel Ruykens) en een plaats-vervangend vertegenwoordiger (Anne-Marie Mommaert).

Finilek. Buitengewone Algemene Vergadering d.d. 15 december 2009. Aanduiding van een vertegen-woordiger (Wim Van Den Neste) en een plaatsver-vangend vertegenwoordiger (Eddy Deknopper).

Aankoop van een politievoertuig voor de wijk-dienst van de Lokale Politie. Princiepsbeslissing - Raamakkoord Federale Politiehet bestek van de federale politie en de indicatieve ra-ming beloopt A 11.213,03 exclusief btw.

Aankoop van twee bijkomende digitale multi-functionele fotokopieerapparaten. Princiepsbe-slissing, raamakkoord Federale Overheider wordt beslist over te gaan tot de aankoop van twee digitale multifunctionele fotokopieerapparaten voor de Lokale politie.het bestek van de federale overheid en de indicatieve raming belopende A 12.637,58 inclusief btw werden goedgekeurd.

Toegelicht voorstel van beslissing ingediend door raadslid Klaas Slootmans m.b.t. de uitroeping van Halle-Vilvoorde samen met Brussel en Waals-Brabant tot ‘Brussels Metropolitan Region’.dit agendapunt werd nader toegelicht tijdens de raads-zitting. een tegenamendement op voorstel van het schepencollege werd goedgekeurd met 14 ja-stemmen (cd&V, NVA, s.pa/Groen!), 4 neen (uf) en 7 onthou-dingen (1 Open VLd, 1 Ldd, 3 Open beersel en 2 Vb). de motie van het Vlaams belang werd vervolgens niet goedgekeurd met 18 neen-stemmen (cd&V, NVA, s.pa/Groen! en uf), 4 onthoudingen (1 Open VLd, 3 Open beersel) en 3 ja-stemmen (1 Ldd, 2 Vb).

Verslag gemeenteraadszitting van 28 oktober 2009(alle agendapunten werden unaniem goedgekeurd, tenzij expliciet anders vermeld.)

Aquafin in onze gemeentestaNd VaN zakeN eN pLaNNiNg VaN de werkeN

VerbiNdiNgsriOLeriNg grOOtheidewegZevenbronnenstraat 48 tot 74het weggedeelte in de Zevenbronnenstraat, tussen des-telheide en deuveressenweg, werd afgewerkt met een nieuwe toplaag in asfalt. de tijdelijke verkeersmaat-regelen en omleidingen zijn opgeheven.

Kruispunt Rilroheidestraat – Kampendaal tot aan voet-weg nr 37Afgesloten van half november tot half december 2009.

Grootheideweg – Dulinghier blijven de werken beperkt tot aan woning 31. TmVW zal ter hoogte van de splitsing Grootheideweg – duling een ondergronds bufferbekken bouwen. In duling komt een gescheiden riolering tot aan het kruis-punt. Aquafin en TmVW delen de kosten van deze wer-ken. de start is voorzien begin 2010.

Opgepast: de planning van de werken is informa-tief en steeds afhankelijk van onvoorziene om-standigheden, zoals het weer.

u kunt het verloop van deze projecten in onze gemeen-te volgen via www.aquafin.be. Klik rechts op ‘Wer-ken per gemeente’ en selecteer ‘beersel’. Onder de pro-jectnaam kunt u de detailfiches selecteren.

COLLeCtOr dwOrp Fase 3B, VaN paNOrama straat tOt eLsemheideLaaNdeze werken richting Alsemberg worden opgestart in het voorjaar van 2010. de precieze data en verkeers-maatregelen worden tijdens een infovergadering mee-gedeeld aan de betrokken inwoners, die hiervoor zullen uitgenodigd worden. Waarschijnlijk gaat de Alsem-bergsesteenweg tot eind 2010 volledig dicht voor het doorgaande verkeer, inbegrepen het openbaar vervoer. daarom zal ook de politie tijdig de nodige verkeers-maatregelen meedelen. Informatie over deze werken kunt u volgen via de pers en de websites www.beersel.be, www.aquafin.be en www.wegenwerken.be.het sluipverkeer via de Oude Nijvelsebaan en de

destelheidestraat zal niet meer mogelijk zijn aangezien er in de destelheidestraat een type bussluis (kuil) wordt geplaatst. enkel de Lijnbussen zullen daar nog kunnen passeren (er wordt onderhandeld over schoolbussen).Vanaf de elsemheidelaan loopt de collector parallel met de Losseweg tot aan de Kartonweg.

deze Aquafin-werken kennen ook nog een fase 3C, waarin de collector doorgetrokken wordt tot aan het centrum van Sint-Genesius-Rode. de collector wordt aangelegd vanaf de Kartonweg, tussen de molenbeek en de colruyt-winkel naar de brusselsesteenweg, on-der het Winderickxplein via de Rodestraat tot in Sint-Genesius-Rode ter hoogte van het gemeentehuis.Ook de gemeentelijke riolering wordt vernieuwd vanaf het kruispunt Vastiau-Godeau tot het Winderickxplein.

Er hangt België en Vlaanderen een zware boete vanwege Europa boven het hoofd als de verbinding niet gerealiseerd is tegen eind 2011.

deze werken zijn absoluut noodzakelijk, maar zullen van ons allen twee jaar lang begrip en geduld vergen.

Page 13: Rondenbosmagazine december 2009

Rondenbos magazine 13

gemeente/gecoro

herinrichting van de Cartonnex-site in Lot: een visie op de toekomst voor de vroegere wolfabriekVOOrONtwerp bijzONder pLaN VaN aaNLeg

In de Rondenboskrant nr. 126 van november 2009 las u over een eerste resultaat van het onderzoek tot milieu-effectenrapportage i.v.m. de cartonnex-site in Lot. de opmaak van het bijzonder plan van aanleg beoogt de verfijning van een woonuitbreidingsgebied als woon-zone.

Momenteel wordt het dossier voor een eerste ad-vies voorgelegd aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening – GECORO.Zoals voorgeschreven in de decreten worden nu ook de adviezen van de provincie Vlaams-Bra-bant en de verschillende diensten van de Vlaam-se administratie afgewacht. Wanneer al deze documenten in ons bezit zijn, wordt het dossier begin 2010 aan de gemeenteraad voorgelegd. Hierop volgt dan een openbaar onderzoek.

het projectgebied heeft betrekking op de site van de voormalige wolfabriek cartonnex in de dorpskern van Lot. de gebouwen en infrastructuur van de fabriek zijn voor een groot deel in onbruik geraakt. het grootste deel van de gebouwen op de site is architecturaal min-derwaardig en geeft door de leegstand een verloederde indruk.Toch heeft deze industriële site ook een groot poten-tieel. het oude fabrieksterrein ligt in de onmiddellijke omgeving van het station en is gelegen aan de Zenne, die als waterloop een grote betekenis heeft in de regio. de Zenne vormt een belangrijke groene ader doorheen het bebouwde weefsel. Aan weerszijden van de dorps-kern zijn uitgestrekte en groene en/of agrarische frag-menten gekoppeld aan de rivier. Tot op vandaag heeft de Zenne haar meanderende loop behouden.met de opmaak van het bpA wil de gemeente dit poten-tieel in verschillende fases ten volle uitspelen. boven-dien zal de industriële site opnieuw ontwikkeld worden tot een kwalitatief woonproject, dat de stationsomge-ving en de kern van Lot mee zal versterken. Ook de as-pecten ‘sociale huisvesting’ en ‘wonen in eigen streek’, bepaald in het grond- en pandendecreet, komen in dit perspectief aan bod.

In het voorontwerp van bijzonder plan van aanleg is voorzien dat twee bestaande gebouwen, het poort-gebouw en de centrale fabriekshal, verbouwd zullen worden tot 17 lofts en een klein commercieel gelijkvloers. Verder zullen er twintig eengezins-woningen en 98 wooneenheden gebouwd worden, verspreid in vier bouwblokken omgeven door groen. de schoorsteen vormt een baken die vanuit de meeste plaatsen in de kern goed zichtbaar is. deze wordt mee geïntegreerd in de aanleg van de pu-blieke ruimte.

het project is in overeenstemming met het provinciaal ruimtelijk structuurplan, dat bijzondere aan-dacht vraagt voor de leefbaarheid van de dorpskernen. Om deze gebieden meer ruimtelijke kwaliteit te geven zijn drastische ingrepen noodzake-

lijk. de woonclusters moeten uitgroeien tot clusters met een ruimtelijke kwaliteit die afgestemd is op een stedelijk leefmilieu. Als basisprincipes worden herge-bruik, inbreiding en leefbaarheid gehanteerd.

Volgens het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen ligt de gemeente beersel deels in stedelijk gebied, deels in buitengebied. Volgens het voorstel van afbakening van het Vlaams Strategisch Gebied rond brussel ligt de locatie binnen de afbakeningslijn en maakt ze bijgevolg deel uit van het stedelijk gebied.het project is gericht op het versterken van de be-staande woonkernen, omschakeling van kleinschalige verlaten fabriekspanden naar eigentijdse en bijzonde-re woonvormen, en het toepassen van vernieuwende woontypologieën die optimaal inspelen op de kwali-teiten van de aangrenzende open ruimte. de foto hier-bij toont aan hoe het cartonex-gebouw, omgebouwd tot lofts, een echte renovatie en herwaardering van het gebouwenpatrimonium van Lot met zich mee kan brengen.

de belangrijkste ruimtelijke concepten in dit project zijn:• het realiseren van een kwalitatief kernversterkend

woonproject dat naadloos aansluit bij de omliggende woonomgeving.

• de Zenne en haar beekvallei ter hoogte van het plan-gebied uitwerken als een duidelijke groene vinger. be-halve een structurele verbinding tussen de aanwezige open ruimtefragmenten zal deze ook voor de nodige groene ademruimte zorgen in de dorpskern van Lot.

• de architecturaal merkwaardige elementen uit het industriële complex integreren in de vooropgestelde woonontwikkeling en renoveren als waardevolle ge-tuigen van het verleden van de site. Twee gebouwen worden heringericht tot woongebouwen met lofts en/of ruimte voor meergezinswoningen. de schoorsteen wordt behouden als een landmark, dat de site van op afstand herkenbaar maakt.

• de relatie tussen het projectgebied en het omliggende bebouwde weefsel accentueren door een volwaardig plein aan te leggen.

• het projectgebied ontwikkelen tot een verkeersluwe zone, met vol-doende parkeerplaatsen voor de bewoners, met een aaneenschake-ling van pleinen en met een nieuwe brug over de Zenne als voetgan-gersverbinding naar de voorma-lige Artic-site.

Om voor een project als dit een ver-gunning van de overheid te krijgen moet er ook een onderzoek naar de mogelijke milieueffecten gebeuren. deze screening is intussen uitge-voerd. de bevoegde overheid (LNe, dienst meR) heeft op 19 oktober 2009 beslist dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aan-zienlijke milieugevolgen.

Page 14: Rondenbosmagazine december 2009

14

varia

de kogel is door de kerk: de beslissing over de huisvesting van de ocmw-diensten van beer-sel is genomen. Het oud gemeentehuis van Huizingen, waar de administratieve diensten nu verblijven, wordt grondig gerestaureerd. bovendien komt er in de tuin een nieuwe aan-bouw. de diensten verlaten intussen hun oude stek voor een tijdelijk onderkomen.

In 2010 wordt de eerste steen van het nieuwe gebouw aan de Torleylaan gelegd. het huidige gebouw was al langer niet meer geschikt om een OcmW in onder te brengen: zowel het personeel als de bezoekers onder-vonden dagelijks heel wat nadelen. Zo liet de toegan-kelijkheid van het gebouw te wensen over en zijn de bureaus overbevolkt. de verbouwing herstelt het oude gemeentehuis in eer en komt tegemoet aan moderne eisen dankzij de nieuwe aanbouw.de aanbouw wordt opgetrokken achter het huidige gebouw en omvat drie niveaus met een totaal van 1350 m2. Architecturaal is het plan opgesteld volgens ecologische principes. Zo komt er onder meer een groen scherm. dit betekent dat er fotovoltaïsche pane-len geplaatst worden tegen de wanden en op het dak. Ook alternatieve energieën als een warmtepomp en

regenwaterrecuperatie zijn opgenomen. bin-nenin is het gebouw opgevat als een open huis, met veel glaswerk en open bureaus.het totale kostenplaatje wordt geraamd op A 4.750.000, btw en erelonen inbegrepen. hiervan neemt het OcmW bijna de helft op zich. de gemeente springt bij via een ‘groene toelage’ van bijna A 400.000 en een lening voor het resterende bedrag. Verwacht wordt dat het bestuur op termijn een deel van de groe-ne investeringen zal terugverdienen. het samen uitvoe-ren van fase 1 en 2 (nieuwbouw en vernieuwing van het hoofdgebouw) brengt een besparing van ongeveer A 240.000 mee. het OcmW verzamelt de eigen finan-ciële middelen door de verkoop van gronden.Tijdens de werkzaamheden verhuizen alle adminis-tratieve diensten naar een tijdelijk onderkomen in de Guido Gezellestraat in huizingen, in de bekende elec-trabel-site. de terugkeer in de nieuwbouw is voorzien tegen eind 2011.de realisatie van dit project in de kern van huizingen valt samen met het honderdjarig bestaan van het oud gemeentehuis van huizingen, nu het administratief centrum van het OcWm.het mooie glasraam (p. michiels en de Kunstvrienden van huizingen), dat nu boven in de trappenhal hangt,

krijgt een ereplaats in de nieuwe inkomhal. Ook de oude raadzaal wordt in ere hersteld en het gebouw zal over meerdere lokalen beschikken die door andere instellin-gen, begaan met het sociaal beleid, ingehuurd kunnen worden. Na de werken zullen we dus beschikken over een echt sociaal huis onder één dak, in een eigentijds gebouw.

het OCmw van beersel onder een ander dak

SLUITINGSDAGEN GEMEENTEDIENSTEN 2010De gemeentediensten, de bibliotheek en het recyclagepark zijn gesloten op zondag en op de volgende (feest)dagen:1 januari, 5 april (paasmaandag), 1 mei, 13 mei (Hemelvaartsdag), 24 mei (pinkstermaandag), 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 2 novem-ber, 25 december, 26 december, 31 december.

Bijkomende sluitingsdagen 2010 diensten bevolking/burgerlijke stand:zaterdag 2 januari, 3 april, 15 mei, 22 mei, 10 juli, 14 augustus, 30 oktober.

Loket elektronische identiteitskaarten:niet meer open op donderdagavond.

Sinds eind november heeft zowat elke Beerse-laar een elektronische identiteitskaart op zak. Daarom zijn de openingsuren op donderdag-avond nu geschrapt.Het loket elektronische identiteitskaarten is voortaan open:• elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur• op woensdagnamiddag

van 13.30 tot 16.00 uur• op zaterdagvoormiddag

van 9.00 tot 11.30 uur.

De bibliotheek is tijdens de eindejaarsperiode 2009-2010 gesloten op:• donderdag 24 december• vrijdag 25 december• zaterdag 26 december• donderdag 31 december• maandag 4 januari in de namiddag (wel open

van 10 tot 13 uur)Ook de bibliobus rijdt niet.U kunt zelf uw materialen verlengen via bib.vlaamsbrabant.be (klik op Beersel, lezers-informatie).

Page 15: Rondenbosmagazine december 2009

Rondenbos magazine 15

varia

Het ecologisch dakterras van de aanbouw van het gemeentehuis loopt met de val van de herfstbladeren mooi over naar de grote beuken.

Tijdens de gemeenteraad van 23 september werd beslist twee nieuwe bos-sen aan te schaffen: Eikenheide naast de Diepestraat en de ver-kaveling J.B. Wouters-straat, en het bos naast het speelplein Bricout naast de Dekt, de wan-delweg die vertrekt aan de Sanatoriumstraat richting Kasteelstraat.

In de winter zijn onze ploegen nog voor u opstaat al druk bezig met de sneeuw-ruimers, maar in de herfst zorgen afgevallen bladeren voor overlast. Met een grote en kleine borstelmachine gaat onze technische dienst door de straten. Ook de fietspaden krijgen een beurt en met een handige blazer worden de toe-gangspaden en de trappen onder handen genomen.

Velen maakten gebruik van het aanbod om met hun appelen of peren naar de fruitpers te

komen. Een fijn initiatief van RLZZZ, Regionaal Lanschap Zenne, Zuun en

Zoniën. Ook het gemeentebestuur was erbij; de burgemeester trok nadien met 110 liter appelsap naar het gemeen-tehuis. Op de receptie van de activiteit ‘Beerselse bomenpracht’ en de uitrei-

king van de Groene Pluim werd er lek-ker appelsap geserveerd.

Page 16: Rondenbosmagazine december 2009

16

uit in beersel uit in beersel

bibliotheek

za 19/12/09

• leesfoor • Voorleesuurtje voor alle kinderen van 4 tot 10 jaar

14.30 uur

VR 08/01/10 – 15/01/10

• cursus • pc-cursussen voor medioren en senioren – A 5 per halve dag

do 14/01/10

• lezing • Griet Steyaert over de restaura-tie van ‘de Zeven Sacramenten’ van Rogier van der Weyden – toegang A 5, één streekbier of frisdrank inbegrepen

20 uur

Restaurator en kunsthistoricus Griet Steyaert (°1965) zag een droom bewaar-heid worden toen ze een werk van haar lievelingsschilder, Rogier van der Weyden, mocht restaureren. het is een topstuk uit het Koninklijk museum voor Schone Kun-sten te Antwerpen: ‘de Zeven Sacramen-ten’, daterend van 1440/1445. de restaura-tie, die drie jaar in beslag nam, gebeurde in het restauratieatelier van het museum, met de steun van het fonds baillet-Latour en Sd Worx. het gerestaureerde stuk wordt in de tentoonstelling ‘Rogier van der Weyden. de passie van de meester’ in Leuven aan het publiek getoond.

de behandeling was noodzakelijk omdat de verflaag op sommige plaatsen loskwam. Vooral de bovenkant van het middenluik was er erg aan toe. de originele verflaag ging bovendien schuil onder een vuile, ver-geelde vernislaag. Op verschillende plaat-sen waren overschilderingen aangebracht en oude retouches waren verkleurd. deze lagen, die niet origineel waren, werden voor zover mogelijk en wenselijk weggenomen, zodat het oorspronkelijke kleurenpalet van het schilderij weer tot zijn recht komt.

Voor en tijdens de behandeling werd het schilderij grondig onderzocht: met het blote oog, de stereomicroscoop, radiogra-fieën, ultravioletstraling, infraroodfoto’s en infraroodreflectografie. het verhaal van de restauratie en de herontdekking van het schilderij in al zijn glorie is op zich al boei-end, maar bovendien kwamen er tijdens de restauratie een aantal fascinerende aspec-ten van Rogier Van der Weydens techniek aan het licht.

do 04/02/10

• lezing • praleen en Rita de Greef – chocolade en gelukkige mensen – toegang A 5

jeugdza 19/12/09

• leesfoor • Voorleesuurtje voor alle kinderen van 4 tot 10 jaar (bib)

14.30 uur

ma 21/12/09

• Familiefilm (+6) • coraline (cc de meent)

15 uur

VR 08/01/10

• gratis moesjebaazconcert • Guts (bluesrock)

21 uur

sportzo 28/02/10

• Regionale kleuterhappening • Sporthal braillard Ruisbroek

Gemeenveldstraat 34 – 1652 Alsemberg

tel. 02 359 16 00

www.demeent.be – [email protected]

VR 18/12/09

• poëtische kleinkunstfolk • Lieven Tavernier

20.15 uur

zo 20/12/09

• koor en orkest van de kapel van de miniemen • Weihnachtsoratorium J.S. bach - Kerstconcert in de kerk van beersel

20.15 uur

de Kapel van de miniemen brengt al 28 jaar elke maand de cantates van J.S. bach. Koor- en orkestleden komen uit alle landen van europa. Op het programma: sublieme kerstmuziek van J.S. bach: magnificat (bWV 243) en het Weihnachtsoratorium. een kerstreceptie in de zijkapel helpt u achteraf weer op aarde te landen. www.minimes.be

zo 20/12/09

• Film • de helaasheid der dingen 20 uur

ma 21/12/09

• Familiefilm (+6) • coraline 15 uur

• Film • de helaasheid der dingen 20 uur

zo 03/01/10

• Filmclub • Soul power (live soulconcert uit 1973)

20 uur

VR 08/01/10

• theater • Agatha christies ‘de mui-zenval’

20.15 uur

• gratis moesjebaazconcert • Guts (bluesrock)

21 uur

ma 11/01/10

• jazz • Will Vinson / Lage Lund Group 20.15 uur

za 16/01/10

• Humor • Angel Ramos Sanchez: en attendant Julio…

20.15 uur

VR 22/01/10

• muziek en verhalen uit sicilië • etta Scollo: Les Siciliens

20.15 uur

etta Scollo groeide op met de vocale tradities van catania, Sicilië. Zij zingt over Siciliaanse gebruiken en legenden. Over Rosalia, palermo’s populaire patroon-heilige. Over colapesce, een jongen die half man, half vis was en het eiland op een zeebed droeg,... Ze komen tot leven in poëtische liederen die in uw fantasie verder zullen leven. Zodra deze dame op het podium stapt, wordt u bedolven onder haar hartstocht. www.ettascollo.de

za 23/01/10

• Roemeense nationale opera • de lustige weduwe, Operette van franz Lehár

20.15 uur

do 28/01/10

• de nolf/sheppard/pallemaerts • Jazzlab Series

20.15 uur

VR 05/02/10

• echt antwaarps teater • Willy de weldoener

20.15 uur

za 06/02/10

• echt antwaarps teater • Willy de weldoener

20.15 uur

zo 07/02/10

• europalia Filmspecial • devils on the doorstep, in aanwezigheid van regisseur Ziang Wen

20 uur

Ziang Wen, de chi-nese filmmaker met de grootste interna-tionale status, komt op uitnodiging van europalia.china en cc de meent zijn meesterwerk inleiden. ‘devils on the doorstep’ won de Grand prix du Jury op het filmfestival van cannes

in 2000. de film toont de lotgevallen van een verscheurde boerengemeenschap in het door Japan bezette china tijdens de Twee-de Wereldoorlog. exclusieve filmavond met nauwelijks vertoonde, ijzersterke en authentieke cinema.

VR 12/02/10

• pop • Tom pintens: Winter maakt ons vrolijk, theatertour

20.15 uur

Tom pintens zult u zeker kennen van zijn werk als gitarist/pianist bij Zita Swoon. Nu kiest pintens voor een Nederlandstalige cd, ‘Winter maakt ons vrolijk’. hij brengt vertederende, sprookjesachtige songs, gemaakt met smaak, humor, melancholie en hoop, zoals eerder Spinvis, Yevgueni en Wim de craene dat al deden. ‘In charleroi’ groeit zelfs uit tot een hit van formaat. www.myspace.com/tompintensmusic

za 13/02/10

• europalia.china • beijing modern dance company: beijing vision

20.15 uur

zo 14/02/10

• klassiek en literatuur • Anna-belle: een schitterend gebrek

11 uur

do 18/02/10

• jazz • ben Sluijs trio 20.15 uur

VR 19/02/10

• brussels Volkstejoeter • Raaie of vraaie

20.15 uur

za 20/02/10

• brussels Volkstejoeter • Raaie of vraaie

20.15 uur

di 23/02/10

• museumbus • bozar: het mexico van frida Kahlo

9.50 uur

LEESFOOR

LEESFOOR

WELKOM

UITNODIGING

Aan alle kinderen van 4 tot 10 jaar

De bibliotheek van Beersel

organiseert maandelijks

een voorleesuurtje:

elke 3de zaterdag van de maand

van 14.30u tot 15.30u

GRATIS WOORDJES op de LEESFOOR19 september, 17 oktober, 21 november

en 19 december.

Bibliotheek Beersel: Brusselsesteenweg 77c, 1652 Alsemberg