Rondenbosmagazine 148 - december 2013

28
G E M E E N T E B E E R S E L NR. 148 • DECEMBER 2013 Rondenbos magazine 3 Oud & nieuw veilig en milievriendelijk 5 Beersel Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw binnenkort 1 politiezone Evenementenhal geef het kind een naam 16 © Serge Tordeur Zondag 19 januari 2014 10u - 12u CC de Meent NIEUWJAARSDRINK U komt toch ook? Uitnodiging & inschrijfstrook op de achterzijde van dit magazine ç ç ç

description

Gemeentelijk infomagazine

Transcript of Rondenbosmagazine 148 - december 2013

Page 1: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

g e m e e n t e B e e R S e L

NR . 148 • DECEMBER 2013

Rondenbosmagazine

3

Oud & nieuwveilig en milievriendelijk

5 BeerselBeersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuwbinnenkort 1 politiezone

Evenementenhalgeef het kind een naam

16

© Serge tordeur

Zondag 19 januari 201410u - 12u CC de MeentNieuwjaarsdriNk

U komt toch ook?

Uitnodiging & inschrijfstrook

op de achterzijde van dit magazine

ççç

Page 2: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

2

Oud & niEuw

Veilig en milieuvriendelijk feesten Feestbus weer van de partij

34

JOng En JE wiL wat?

Oproep animatorenevenementenhal: speel mee en win!Centraal aanmeldingssysteem basisonderwijs

456

uit in BEERSEL

Cultuurnieuws Socio-culturele, jeugd- en sportinfrastructuur: tariefreglementen aangepast

7-9-10

8-9

nOORd-zuid

Fair trade, 11.11.11, Filipijnen 11

wELziJn & gEzOndHEid / intEgRatiE

telecomadviesOCmW zoekt vrijwilligersHuis van het kind, bloedinzamelingSenioren: gezondheidspreventie & mobiliteitNieuw in de gemeente, vragen?

28-30131414-1515

VEiLigHEid

Politiefusie in zicht 16

MiLiEu, MOBiLitEit, watER & OMgEVing

Afval, Land van teirlinck, samenaankoop muurisolatie,Hallerbosbeken, landbouw Vlaamse Rand, planning openbare werken, mobiliteitsplan Vlaanderen, strijd tegen wateroverlast 17-21

dE gEMEEntE PRaktiScH

Dienstverlening, openingsuren & sluitingsdagen, aankondigingen 21-23

uit in BEERSEL

Wat valt er te beleven in Beersel? 21-23

tEn SLOttE

gemeente en handelaars hand in hand: kersthappening Windericxplein AlsemberguitnOdiging niEuwJaaRSdRink gEMEEntEBEStuuR

2828

inhoud

Beste inwoner van Beersel,

2013 zit er bijna op. Op sociaal-economisch vlak was het geen gemakkelijk jaar. Gelukkig zien we op dit moment (bescheiden) tekenen van herstel. We mogen dus stilaan hopen op beterschap.

Ook de steden en gemeenten werden en worden geraakt door de negatieve gevolgen van de crisis, onder andere door een aantal maatregelen op hogere beleidsniveaus. Allemaal moeten deze besparen en de beschikbare midde-len inzetten op die posten waar ze het hardst nodig zijn. Elke dag leest of hoort u in de pers over gedwongen, soms pijnlijke ingrepen door stads- en gemeentebesturen.

Beersel ontsnapt niet aan die trend. Het gemeente bestuur heeft al een aantal moeilijke knopen doorgehakt. De komende tijd moeten wij nog meer moedige beslissingen nemen.

Bij dit alles willen wij echter nooit het einddoel uit het oog verliezen. Want het welzijn van onze inwoners en van de toekomstige generaties verzekeren, daar is het ons uiteindelijk om te doen. Applaus voor de maatregelen die we daarvoor nu moeten treffen, verwachten we niet. We hopen wel op uw begrip en medewerking.

En laten we toch ook iets goeds uit deze moeilijke periode halen. Want een crisis opent ook de ogen. Ze leert ons om te relativeren, om terug te keren naar essentiële waar-den als gezondheid, vrede, solidariteit. Allen zoeken we uiteindelijk het geluk. Het is dan ook dat geluk dat het voltallige gemeentebestuur u van ganser harte toewenst voor 2014.

We maken u onze wensen graag persoonlijk over en hopen u, inwoner van onze gemeente en partner in alles wat wij als gemeentebestuur ondernemen, te mogen begroeten op de nieuwjaarsdrink op zondag 19 januari (uitnodiging op de achterkant van dit Rondenbosmagazine).

Intussen mag uit de inhoud van dit Rondenbosmagazine alvast blijken dat we het hoofd niet laten hangen. Beersel blijft in beweging en zo hoort het ook. Wij blijven dan ook plannen maken en hard werken aan de best mogelijke toekomst voor een pracht van een gemeente.

Veel leesplezier,

Hugo Vandaele, Burgemeester

VERantwOORdELiJkE uitgEVER College van burgemeester en schepenen van de gemeente Beersel Alsembergsteenweg 1046 ● 1652 Alsemberg

Page 3: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

3Rondenbosmagazine

Oud & nieuw

veilige feesteN geweNst… Nog te vaak moet tijdens de feestdagen de brandweer uitrukken. Hieronder alvast enkele tips om het thuis veilig te houden.

kerstboom en kerstversiering• Geef een echte kerstboom geregeld water en hang

er geen brandbare spullen in. • Plaats nooit echte kaarsjes in, of in de buurt van

een boom.• Controleer de bedrading van de kerstboom­

verlichting (liefst LED) op beschadigingen. • Doe de lichtjes uit als u gaat slapen of het huis verlaat.

kaarsen• Zet kaarsen in een stevige (onbrandbare) houder

op een vlakke ondergrond, zorg dat u ze altijd kunt zien en zet ze ver weg van brandbare voorwerpen.

• Laat kinderen nooit alleen met brandende kaarsen.

fondue en gourmet• Een elektrisch toestel plaatst u zo dicht mogelijk bij

het stopcontact en op een onbrandbare ondergrond. • Vul nooit een spiritusbrander in de nabijheid van

vuur. Wacht tot hij is afgekoeld en vul niet bij op tafel.

• Leg een blusdeken klaar.• Gooi nooit water op brandende toestellen.

vuurwerk: in Beersel niet toegelaten!• Omwille van het gevaar voor zowel de gebruikers

als voor de omwonenden, is het afsteken van vuurwerk in Beersel niet toegelaten, behalve na schriftelijke toestemming van de burgemeester. Dat geldt ook voor het oplaten van Chinese hemellantaarns of wensballons met kaarsen erin (Algemeen leefmilieu­, brandpreventie­ en politiereglement, art. 4.11.1 en 4.11.5.). Negeert u deze richtlijn en richt u schade aan of veroorzaakt u verwondingen bij uzelf of anderen, dan kunt u aansprakelijk gesteld en zelfs vervolgd worden.

92% van de Belgen koopt een blusdeken om een brandende friteuse te doven. maar heel veel branddekens (meestal goedkopere producten) zijn nIet geschikt voor vet- en oliebranden. Op veel plaatsen verkoopt men naast duurdere en veilige blus-dekens ook goedkope en onveilige blusdekens.

Blusdekens met volgende vermeldingen zijn Niet geschikt:

• Apply to BS EN 1869• According to BS EN 1869• Conform of comply to BS EN 1869

wEL gEScHikt voor vet- en oliebranden zijn aLLEEn blusdekens met de vermelding BS en 1869 certified.

Meer info: www.brandwonden.be U kunt via deze site een veilig blusdeken aankopen (prijs: +/- 25 euro - inclusief levering aan huis).

Milieuvriendelijk feest vieren? Het kan best!Veilig feest vieren is één zaak. De eindejaarsperiode op een milieuvriendelijke manier doorkomen is wat anders. Hoewel, het kan echt wel. Lees onderstaande tips en laat het ook feest zijn voor de natuur…

• Nodig uw gasten uit met een mailtje of sms in plaats van een papieren kaart. Of maak originele nieuwe kaarten met kaartjes die u de vorige jaren zelf ontving.

• Gebruik geen wegwerpborden en ­bestek.• Kook zelf (en geniet van de complimentjes …)

en laat zwaar verpakte kant­en­klare producten staan.

• Gebruik lokale en seizoensproducten. Zij vragen minder energie bij de productie, bewaring en transport. Vervang dus in de winter tomaten door

rode biet, wortel, spitskool, veldsla of scheuten van prei. Meer tips? www.groentekalender.be.

• Zet kraantjeswater op tafel in plaats van flessen­water.

• Verpak geschenken niet in papier maar in iets dat op zichzelf bruikbaar is: een theedoek, een leuke bokaal, een draagtas,…

• Geef geschenken waar geen afval aan te pas komt: een abonnement op fitness of toneel, concert­tickets, en boeken­ of cd­bon …

• Hebt u een tuin? Kies voor een kerstboom met wortel en plant hem na de feesten uit. Volgend jaar haalt u hem weer binnen.

• Doof de feestverlichting als u naar bed gaat. En laat u niet verleiden door zingende kerstmannetjes en elektrische gadgets.

stichting brandwonden waarschuwt voor 'slechte' branddekens

Meer info & tips: www.belgium.be - trefwoord ‘eindejaarsfeesten’

Page 4: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

4

Jong en je wil wat?

FEEStBuS wEER Van dE PaRtiJ OP OudEJaaR Ga veilig uit de bol

Ook dit jaar wordt oudejaarsavond en -nacht voor velen onder ons weer een fijne feestnacht. En ook dit keer kunnen we fiets, brommer of auto op stal laten. De feestbussen van De Lijn brengen ons immers veilig naar onze feestbestemming en ook weer thuis!

Prijs? 3 euro voor een hele nacht (van 21.30u 's avonds tot 6.30u 's morgens) onbeperkt rijden in de hele provincie en zelfs daarbuiten met de bussen van

De Lijn. Gratis voor wie een Buzzy Pazz, Omni Pazz of 65­plus­kaart op zak heeft.

Meer info over buslijnen en uurregeling? www.vlaamsbrabant.be/eindejaars-campagne ● www.delijn.be of bel vóór 24 december naar T 016 26 78 10 van de provincie Vlaams-Brabant of het centrale infonummer van De Lijn T 070 220 200 (€ 0,30/min).

Opgelet: de politie zal gerichte controles uitvoeren. kies dus echt wel voor BOB of bus!

zelf niet zo’n feestbeest maar wel altijd bereid iemand uit de nood te helpen?

Je bent ouder dan 18 en jonger dan 29? Misschien kan je op oudejaarsnacht wel als vrijwilliger aan de slag bij de Responsible Young drivers. Meer info? www.ryd.be.

De tijd vliegt. Sinterklaas is nog maar net terug vertrokken en wij zijn al op zoek naar animatoren voor de speelpleinwerking in de zomervakantie… Zit jij vol creatieve ideeën om kinderen een onvergetelijke zomervakantie te bezorgen? Wil jij samen met je mede-animatoren ons speelplein verder uitbouwen tot een waar speelparadijs?

Surf dan als de bliksem naar www.beersel.be en vul op het e-loket het digitale sollicitatieformulier in. Je kan je kandidatuur indienen tot 28 februari!

Jeugddienst: E [email protected] ● T 02 359 18 38-39

OPROEP aniMatOREn SPEELPLEinwERking!

© nele moonens

Rijdt er geen feestbus naar de plek waar jij naartoe wil? Neem met een gerust hart toch de wagen. Kijk je te diep in het feestglas, dan kan je je met je eigen wagen naar huis laten brengen door de Responsible Young Drivers. Meer info? www.ryd.be.

Page 5: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

5Rondenbosmagazine

Jong en je wil wat?

Om dicht bij haar doelgroep te ‘wonen’, verhuist de jeugddienst mee. Bedoeling: de deuren wijd open gooien voor onze jongeren.

vrijetijdsaanbod gebundeldDe site met evenementenhal, Lambiekcentrum, bib en CC de Meent zal zich verder kunnen ontwikkelen als de plék waar de Beerselaar kan genieten van een stevig vrijetijdsaanbod met extra aandacht voor onze jeugd.

Daarom kiezen we er ook voor om vanaf volgende zomer onze speelpleinwerking op deze site ­vooral dan in en rond de evenementenhal­ te organiseren.

een zegen voor de speelpleinwerking… • Er is uiteraard heel wat speelruimte in de evene­

mentenhal, maar ook buiten (op het voetbalveld en op de speelplaats van de lagere school) kunnen moni’s en kinderen lustig ravotten.

• parking voor de ouders• de jeugddienst zit vlakbij

• nabijheid van bestaande “vrijetijdshuizen” (CC de Meent, de bib en de Lambiek) kan voor een extra aanbod voor de kinderen zorgen

een zegen voor de jeugddienst… Een veel nauwer contact met de kinderen, animatoren en ouders kan de speelpleinwerking alleen maar ten goede komen. De jeugddienst wordt ook hét aanspreekpunt voor alles wat met jongerenwerking te maken heeft. Beeldrijk uitgedrukt: ‘Je gaat er ’s morgens als kleuter binnen en komt er 15 jaar later ’s nachts als fuiforganisator buiten’

EVEnEMEntEnHaL

In het najaar van 2014 opent in Alsemberg de evene-mentenhal haar deuren. Fuiven is goed, veilig fuiven is beter. En dat kan enkel in een degelijke zaal. De eve-nementenhal zal inspelen op die vraag. Voor grote én kleine evenementen. De hal zal immers in twee kunnen worden gedeeld.

Evenementenhal Beersel: project voor en door de Beerselse jongeren!Het gemeentebestuur wil de toekomstige gebruikers nadrukkelijk betrekken bij dit project. In augustus zaten vijfentwintig jongeren rond de tafel om mee na te denken… Samen bogen we ons over het toekomstige tarief- en gebruiksreglement, over een spetterend ope-ningsfeest en ook over de zoektocht naar een klinkende naam voor de evenementenhal. Jij was er in augustus niet bij? Maar je hebt wel goesting om actief mee te denken en werken rond het project evenementenhal? Geef de jeugdienst een gil via [email protected].

Binnenkort 'place to be' voor Beerselse jeugd

Geen zorgen, ook voor u is er plek in de evenementen­hal. Deze zaal wordt immers zeker niet enkel een fuif­zaal. De ruimte is ontworpen voor de organisatie van uiteenlopende evenementen. Alleen zo kan dit een plek

worden waar iederéén uit onze gemeente kan thuis komen. Denkt u aan een flitsende naam voor de zaal? Neem dan zeker ook deel aan de 'zoek een naam voor de evenementenhal'-wedstrijd (zie hierboven)!

En waaR kunnEn Pa & Ma HEEn?

Het gemeentebestuur zoekt een blitse, spraakmakende naam voor de evene-mentenhal. Jij woont in Beersel? Schiet ons dan te hulp! Zet je kleine grijze celletjes aan het werk en doe mee aan de ‘zoek een naam voor de evenemen-tenhal’-wedstrijd. Haalt jouw voorstel de shortlist, dan ontvang je een leuke prijs. Je wordt uiteraard ook eregast bij de officiële opening.

De wedstrijd verloopt in 2 fasen:fase 1 20 december 2013 tot 8 januari 2014

(Nu dus!!!)Dien je voorstel in • klik op www.beersel.be op de

banner op de startpagina en de rest wijst zichzelf uit...

• een jury buigt zich over de ingezonden voorstellen en stelt een shortlist op van maximum vijf geselecteerde namen.

fase 2: 20 januari tot 10 februari 2014• iedereen kan stemmen op één van

de vijf geselecteerde voorstellen

• stemmen kan via www.beersel.be. De jeugddienst plant ook mobiele stemsessies op verschillende locaties (bijvoorbeeld bij de Beerselse jeugdverenigingen).

Hoe de Beerselse evenementenhal uiteindelijk zal heten, hangt af van de stemming. De naam met de meeste stemmen haalt het, zo simpel is het... Meer infoJeugddienst Beersel ● T 02 359 18 38/39 ● E [email protected]

gEEF HEt kind EEn naaM En... win! BedeNk jij de Coolste NaaM voor de eveNeMeNteNhal?

Page 6: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

6

Jong en je wil wat?

InSCHRIjVen In een BASISSCHOOL VOOR SCHOOLjAAR 2014-2015Eerst aanmelden, dan inschrijvenDit schooljaar starten de Beerselse gemeentelijke basisscholen en gemeenschapsschool De Boomhut met een centraal aanmeldingsregister (CAR). Dit betekent dat u uw kind eerst moet aanmelden via internet en het pas daarna -op afspraak- kunt inschrijven in de school zelf. U moet zich daar niet bij haasten: tijd speelt geen rol als u maar binnen de juiste periode aanmeldt en vervolgens binnen de juiste periode inschrijft.

De scholen kiezen voor dit systeem omdat de ouders zo meer tijd krijgen om hun kind in te schrijven.

Gedaan dus met het principe “wie eerst komt, eerst krijgt”.Er gelden twee criteria: schoolkeuze en afstand tot het domicilieadres van de leerling. Hierdoor kunnen de kinderen uit de omgeving van de school voorrang krijgen, waardoor de scholen opnieuw buurtscholen worden.

Voor wie?• alle kinderen geboren in 2012 (ook kinderen

van november/december die pas starten in het schooljaar 2015­2016)

• nieuwe leerlingenIs uw zoon of dochter al ingeschreven in de school, dan moet u hem of haar niet meer aanmelden.

Belangrijke data:• periode van 2 tot en met 21 december 2013:

aanmelden broers en zussen en kinderen van personeel.

• periode van 3 tot en met 28 februari 2014:aanmelden andere leerlingen (d.w.z. voor wie zijn kind voor het eerst wenst in te schrijven voor het schooljaar 2014­2015 of voor wie het kind verandert van school. Dit indien er nog geen broers of zussen zijn ingeschreven.)

Meer info?Surf naar http://aanmelden.beersel.be

Meer info over inschrijven?

Surf naar http://aanmelden.beersel.be

contacteer het LOP: Ine marck, t 0499 86 49 29 ● e [email protected]

Vraag uitleg/hulp bij één van de volgende organisaties/diensten:

• OcMw ● torleylaan 13, 1654 Huizingen ● t 02 356 73 18

• dienst Onderwijs ● Herman Vancauwelaert ● t 02 359 18 51

• integratiedienst ● jaan Dehantschutter ● t 02 359 18 41

• kind en gezin ● Katrien Debraekeleer ● t 078 15 01 00

oPgelet: vrije sCholeN doeN het aNders!

de vrije scholen werken nog niet met deze aanmeldingsprocedure. • Broers en zussen schrijven hier in van 10 maart

tot 21 maart 2014. • Op 24 maart 2014 schrijven de kinderen van

personeelsleden in. • alle andere kinderen schrijven zich in van 25

maart tot 30 april 2014.

Page 7: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

7Rondenbosmagazine

Vrije tijd

● in beeldEuropalia.india ● indiafestival in cc de Meent

Het toonaangevend internationaal festival Europalia zet om de twee jaar een land en zijn cultureel erfgoed in de kijker. CC de Meent doet mee en zorgt voor nog meer Indische schoonheid met een dansspektakel en een klassiek/jazzconcert.

zatERdag 21 dEcEMBER 2013, 20.15u: PangHat PERFORMing aRtS gROuP

Dansgroep Panghat verwent ons met een wer­velend spektakel van gebaren, kleur, gratie

en muziek. De dansers gaan getooid in schitterende juwelen, hals kettingen als diamanten rivieren, zijdezachte stoffen van een onnoembaar intens kleuren­

spectrum. Laat je verbluffen en wees eregast op dit feest!

VRiJdag 17 JanuaRi 2014, 20.15u Ragini tRiO En MadHuP MudgaLHet Ragini Trio inspireert zich op Indische klassieke muziek. Voor europalia.india gaan ze nog een stapje verder. Ze schilderen verbluffend mooie jazz geënt op oeroud materiaal. Ze gaan in dialoog met drie Indische muzikanten die heel hun cultuur en erfgoed verklanken op tabla en tampura.

gratis naar de film! ● Marina Mia bella mora

We starten 2014 met de Vlaamse film van het moment: Marina. Als nieuwjaarsgeschenk hebben we 75 duo­tickets klaarliggen. De eerste 75 gegadigden die hun naam, adres & e­mail doorsturen naar [email protected] mogen er zondagavond 5 januari 2014 gratis in met 2 personen. Tickets zijn ook beschikbaar via de web­site of aan de balie.

We spelen de film niet enkel op zondagavond, maar ook op dinsdag 7 januari 2014 om 14u, met gratis kopje koffie tijdens de pauze (voor een stukje taart bij de koffie betaalt u 2 euro). Tickets voor deze voorstelling kosten 5 euro in voorverkoop. De dag zelf betaalt u aan de kassa 6 euro.

Overigens komen in het filmprogramma van CC de Meent alle nieuwe Vlaamse filmtoppers aan bod.

Naast Marina schotelen wij u graag voor: Het vonnis (di 17 december 2013, 14u & zo 22 december 2013, 20u), De behandeling (zo 9 maart 2014, 20u), FC De Kampioenen (zo 6 april 2014, 15u & 20u)

Wedstrijdwinnaars kregen zalige Italiaanse dag voorgeschoteld!Samen uit, Samen tHuiS in BeerselBovenstaande slogan luidde het nieuwe cultuurseizoen in. Doel: ervoor zorgen dat iedereen, jong en minder-jong, alleen, met twee of met heel het gezin … zich THUIS voelt in het cultuur- en vrijetijds-aanbod in Beersel.

De winnaar van het exclusieve VIP­arrangement ‘UiT in Beersel’ voor twee personen was de familie Selleslag uit Beersel.

Op zondag 17 november 2013 werden de winnaars thuis opgehaald om als eregast deel te nemen aan het Italiaanse buffet en de toneelvoorstel­

ling in CC de Meent. De Volkswagen Keverclub B. Bunny’s uit Beersel zorgde met een authentieke Volks­wagen Kever voor het vervoer van de winnaars naar het cultuurcentrum. Van de bib kregen zij een verras­singspakket met recente boeken en CD's cadeauSamen met het nieuwe cultuur­seizoen werd ook de vernieuwde UiT­kalender (www.uitinbeersel.be) gelanceerd. Op deze online ka­lender vindt u alle activiteiten van gemeente, bib, cultuurdienst en CC de Meent. Ook heel wat verenigingen (binnenkort allemaal?) publiceren hun activiteiten op UiT in Beersel. U

krijgt dus een volledig overzicht van wat er zoal te doen is in Beersel.

Meer weten? Surf naar www.uitinbeersel.be en ontdek het gevarieerde vrijetijds-aanbod in Beersel.

Meer info over de winterprogrammatie van CC de Meent? www.uitinbeersel.be, www.demeent.be of programmaboekje CC de Meent (in Beersel gebust rond 16 december). Boekje niet ontvangen? Laat het ons weten op T 02 359 16 00 ● E [email protected].

in Beersel

Page 8: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

8

Vrije tijd

Meer MogelijkhedeN iN feestZaal Beerselna de sluiting van de parochiezaal in Beersel nam het aantal aanvragen voor de organisatie van eetfestijnen sterk toe. na de opening van de evenementenhal in Alsemberg (voorzien voor het najaar 2014) zal de gemeentelijke feestzaal in Beersel niet meer gebruikt worden voor fuiven. De dansles op vrijdagavond verhuist naar een andere locatie. Vanaf dan kunnen verenigingen dus opnieuw eetfestijnen organiseren gedurende drie dagen (vrijdag-zaterdag-zondag). De keuken van de feestzaal is uitgerust met de meest moderne toestellen.

nIeUWe tARIeFRegLementen VeRHUUR InFRAStRUCtUUR & mAteRIAAL

Nieuwe prijzen, nieuwe regels

verhoging basistariefHet basistarief verhoogt met 15%. De tarieven waren al meer dan 12 jaar niet aangepast.

Vereenvoudiging categorieënDe gemeente onderscheidt drie categorieën (A­B­C) van personen en groeperingen die in aanmerking komen voor gebruik. Deze categorieën zijn voortaan gelijk in de sectoren cultuur, sport en jeugd.

De inwoners van Beersel hebben een bijdrage geleverd tot de totstandkoming van de infrastructuur en kunnen dus genieten van een gunsttarief (=1/3 van

de prijs, B­tarief). Verenigingen aangesloten bij een gemeentelijke adviesraad en Beerselse scholen betalen het C­tarief (= 1/5 van de prijs).Voor pedagogische activiteiten van basisscholen, activiteiten met een promotioneel karakter op voorstel van het schepencollege en vergaderingen door verenigingen in bepaalde lokalen blijft het gebruik gratis.

vergoeding voor bijkomende dienstverleningDe gebruiker kan mits een vergoeding bijkomende dienstverlening vragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het transport van materiaal (forfaitair bedrag), billijke vergoeding voor gemeentelijke feestzaal en diensten specifiek voor CC de Meent (werkuren van techniekers, drankverbruik, inzet van parkingwachters en afvoer van vuilniszakken met restafval). Al deze kosten worden gespecificeerd in de eindfactuur.

De gebruiker kan deze kosten drukken door bijvoorbeeld kleiner materiaal (borden en bestek of beamer en scherm) zelf af te halen. De transportkost valt dan weg. Het gebruik van vast materiaal aanwezig in de zalen blijft gratis (bijv. tafels, panelen). Wij vragen ook om bewust om te gaan met afval en zuinig te zijn bij de inzet van techniekers in CC de Meent (8 techniekuren zijn in de prijs begrepen).

De Beerselse verenigingen en inwoners kunnen voor een redelijke prijs gebruik maken van de sport-, jeugd- en sociaal-culturele infrastructuur en allerlei materiaal van de gemeente. Op 27 november 2013 werden de reglementen met de modaliteiten, tarieven en voorwaarden hiervoor gewijzigd door de gemeenteraad. De nieuwe reglementen gelden vanaf 1 januari 2014. In elk tariefreglement werden een aantal algemene principes toegepast. We fietsen even door de belangrijkste wijzingen.

geeN extra last voor sCholeNgemeentelijke schoolinfrastructuur wordt na de schooluren soms ook gebruikt door externen. Dit is erg belastend voor de school en daarom wordt dit gebruik geleidelijk aan afgebouwd. Zo wordt de zaal Blokbos nog slechts 10 keer per jaar verhuurd voor eetfestijnen. Bovendien krijgen nog enkel bestaande gebruikers de toelating voor de organisatie van eetfestijnen. Het bestuur gaat niet meer in op nieuwe aanvragen.

MoesjeBaaZ: dé Plek voor joNgereNaCtiviteiteNHet jeugdontmoetingscentrum moesjebaaz is geschikt voor uiteenlopende activiteiten door en voor jongeren:•Optredens•Culturele activiteiten

(toneel, workshops, tentoonstellingen,…)•Vorming (lezingen, studiedagen,…)•Vergaderingen• Instuif of praatcafé•Aspi- en jincafé•Privé-feest (bijv. verjaardagsfeest)

De zaal heeft een maximumcapaciteit van 120 personen en beschikt over een bar met frigo’s en vaste tapinstallatie, een muziekinstallatie en een basis-lichtinfrastructuur.

Page 9: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

9Rondenbosmagazine

Vrije tijd

Milieuaspecten• De nieuwe wetgeving inzake geluidsnormen

wordt toegepast.• De gebruiker staat zelf in voor de afvoer van

afval volgens de selectieve ophalingmethodes. Bij grotere evenementen wordt er gesensibiliseerd rond zwerfafval in de omgeving.

waarborgregelingDe waarborgprocedure blokkeert voor zekere tijd een bepaalde som, wat voor veel verenigingen niet evident blijkt te zijn. De waarborg voor categorie C (Beerselse verenigingen en scholen) wordt dan ook afgeschaft. Schade wordt uiteraard nog steeds gefactureerd.

de volledige tariefreglementen voor infrastructuur en materiaal staan op www.beersel.be

Meer veraNtwoordelijkheid voor de sPortvereNigiNgeNOm een optimaal, efficiënt en duurzaam beheer van de sportaccommodaties mogelijk te maken wil het gemeentebestuur de gebruikers meer verantwoordelijkheid geven. De verenigingen staan zelf in voor de toegankelijkheid en het netjes houden van de sportinfrastructuur. Om alles in goede banen te leiden werd er voor de aanvang van het sportseizoen verschillende keren vergaderd met de betrokken verenigingen. Alle informatie en afspraken werden in een nota gebundeld zodat alle partijen weten wat we van hen verwachten. na dit sportseizoen volgt er een evaluatie met alle betrokken gebruikers.

GOPRESS EN GOPRESS KIOSK IN BIB BEERSELOp zoek naar één of meer kranten-artikels, voor schoolwerk of uit interesse? Ontdek via de bib het nieuwe digitale krantenarchief GoPress.

Hoe werkt het? Surf naar www.bib­beersel.be en klik onder ‘catalogus’ op 'zoeken'. Kies vervolgens links bovenaan met behulp van het pijl­tje in plaats van ‘catalogus’ voor ‘krantenarchief’. In het ‘GoPress Krantenarchief’ vindt u digitaal de volledige tekst van de bekendste Vlaamse kranten en enkele tijdschriften terug (twee publicatiedagen vertraging). U kunt de gezochte artikels lezen, downloaden, afdrukken en delen

via sociale media.

in de bib of thuisDit kan allemaal via de internetpc’s van de bib, maar ook op uw ei­gen tablet, laptop of smartphone (Wi­Fi bib Beersel). U bent lid van bib Beersel? Dan kunt u via uw registratie bij Mijn Bibliotheek rustig van op uw PC thuis het kran­tenarchief doorzoeken.

Enkel in de bibIn de bib zelf kunt u via de bib­Wi­Fi en http://bibliotheek.gopress.be/ook gratis ‘Gopress Kiosk’ raad­plegen. Hier leest u de recent­ste nummers van de krant. Kies

de gewenste editie in de digitale etalage en ervaar het ‘digitale doorbladeren’ als alternatief voor de papieren krant.

Meer info? T 02 359 16 26 ●E [email protected]

Page 10: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

10

SLuitingSdagEn BiB & BiBLiOBuS kERStVakantiE

Bib Alsemberg is gesloten op25 en 26 december & van 31 december tot en met 2 januari

Tip: boeken van de hoofdbib (niet bibliobus) kan u altijd inleveren via onze intelligente inleverbus (zijge-vel bibliotheek).

De bibliobus rijdt tijdens de kerstvakantie niet uit. De rest van de winter tracht de bibliobus trouw op post te zijn op de verschillende halteplaatsen. Ligt er echter te veel sneeuw, dan blijft de bus op stal.

Meer info? T 02 359 16 26 ●E [email protected]

Vrije tijd

Bib Beersel finalist verkiezing Beste Biblioheek van Vlaanderen en Brussel!

De twaalf finalisten van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2014 zijn bekend (twee per Vlaamse provincie, twee in Brussel.

In totaal werd er 11.900 keer geldig gestemd op de website van het vak-blad Bibliotheekblad. Bib Beersel kreeg 743 stemmen.

U stemde ook voor ons? VAN HARTE BEDANKT!

De komende maanden krijgen de twaalf bibliotheken op de shortlist bezoek van verschillende ‘mystery guests’. Zij beoordelen de kandidaten op diverse criteria: gebouw en inrichting, aanbod en collectie (papier en digitaal),

dienstverlening en klantgericht-heid. Op het einde van de rit velt een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van een bekende Vlaming het definitieve oordeel. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de NBD Biblion Award vindt plaats op 4 april 2014.

Wordt dus hopelijk vervolgd…

21 januari - 20u Leo Ravestijn over'De toekomst van de minderheden in Zuidwest-China)

23 januari - 20uEddy Vos ‘Onderzoek naar de Bende van Nijvel’ gEannuLEERd!

4 februari - 20uGeert De Visscher over 'hackers, cybercriminaliteit en privacy op het internet'Geert De Visscher is gebo­ren Beerselaar. Hij studeerde industrieel ingenieur electronica/ computertechniek in Leuven. Van jongs af aan was hij gepassi­oneerd door computers.

13 februari - 20u René Deboeck over 'de Ronde van Vlaanderen voor motocross'René Deboeck, voorzitter AMC De

Toekomst Dworp, is de drijvende kracht achter de gerennomeerde motorcross in Kester.

13 maart - 20uBaanômen in 't BèselsLudieke gespreksavond over Beerselse bijnamenBijnamen zijn bedreigd erfgoed. Samen met het dialect dooft ook het gebruik van bijnamen uit. Bijnamen en dialect zijn onlosmakelijk met elkaar verbon­den. De verhalen achter bijnamen zijn heel uiteenlopend.

ONTMOETINGEN MET BEERSELAARS 2014

Meer info? T 02 359 16 26 ●E [email protected]

Page 11: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

11Rondenbosmagazine

noord-zuid

Uw hulp is nog altijd broodnodig!

• BE17 0000 0000 2121 van Consortium 12-12 (hulporganisaties: Caritas International, Han-dicap International, Oxfam Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België)

• BE53 0000 0000 5353 van Rode Kruis Vlaanderen • BE73 0000 0000 6060 van Artsen Zonder Grenzen

11 miljoen mensen in nood in de Filipijnen

Beersel wil in 2014 het label

van Fair Trade G e m e e n t e binnen halen.

We zijn al goed op weg.

Zo genieten de gemeentediensten al elke

dag van een bakje fairtrade koffie of thee tijdens het werk.

Fair Trade of eerlijke handel bestrijdt de armoede in derdewereldlanden. Dat gebeurt op een heel eenvoudige manier: • producenten in het zuiden krijgen

een eerlijke minimumprijs voor hun goederen;

• de aankoper engageert zich tot een langetermijnrelatie;

• mens en milieu worden gerespecteerd (voor kinderarbeid is bijvoorbeeld geen plaats);

• de lokale producenten worden economisch en sociaal sterker;

In Beersel overtuigt een trekkers­groep horeca en bedrijven om fairtradeproducten aan te bieden.

Beersel binnenkort Fair Trade gemeenteStEEkt u EEn HandJE tOE?

Onder het motto ‘Ik Kook Van Woede’ trok 11.11.11 in oktober haar campagne op gang. Met zo’n 800 soepacties bereikte de organisatie meer dan 150.000 mensen.

Ook Beersel deed mee. Naast de deur­aan­deuracties, gesteund

door Beerselse scouts­ en chiro­groepen, waren er ook de ik­kookvanwoede­soepacties waar verschillende Beerselse scholen en de lokale 11.11.11­ vrijwilligers hun schouders onder zetten. Leerlingen van Sint­Vic­torinstituut trokken naar de grootwarenhuizen. Ook het gemeentepersoneel kookte van woede: medewerkers deel­den woedesoep uit aan collega’s. 11.11.11 Beersel dankt alle actievoerders (ook

de vele bakkers) en al wie in zijn of haar portemonnee dook om de armoede de wereld uit te helpen.

Het voorlopige resultaat van de inzamelingsactie in Beersel bedraagt 9920,82 euro.

MeedoeN?

Extra helpende handen zijn meer dan welkom. Helpt u graag om van Beersel een Fair Trade Gemeente te maken? Neem contact op met Faye Hanon, noord-zuidamb tenaar Beerselt 02 359 17 12 ● E [email protected]

Meer info over fair trade?www.oxfamwereldwinkels.be

© APA

, Favila

Page 12: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

12

welzijn & gezondheid voor iedereen

Betaalt u te veel? Betaalt u voor producten die u niet gebruikt of niet nodig heeft? Kijk op http://www.bestetarief.be na wat u echt nodig hebt en hoeveel dat moet kosten.

• Sinds oktober 2012 volstaat een gewone brief, fax of e-mail om uw contract op te zeggen.

• Voor een contract van bepaalde duur ouder dan 6 maanden, kan er in geval van contractbreuk geen enkele schadevergoeding worden geëist.

Bij een contractbreuk binnen de eerste zes maanden kan uw operator een schadevergoeding eisen (met als maximum het bedrag van het abonnementsgeld dat nog verschuldigd is tot aan het einde van de zesde maand na de inwerking treding van het contract).

• Een contract van onbepaalde duur kan op elk moment kosteloos worden opgezegd, ongeacht wanneer het werd afgesloten.

Dit geldt voor iedereen die over maximum 5 telefoon­nummers beschikt én voor gecombineerde diensten (packs internet, tv, vaste telefoon en gsm).

hebt u een probleem met uw operator? Neem eerst contact met hem op. Helpt dat niet, dan kan de ombudsdienst voor telecommunicatie helpen. U kunt een klacht indienen:• met het formulier op deze site:

http://www.ombudsmantelecom.be• per post bij de Ombudsdienst voor telecommunicatie,

Bischoffsheimlaan 29­35, 1000 Brussel• per fax op het nummer 02 219 77 88

Uw klacht moet de volgende gegevens bevatten:• naam en adres, telefoonnummer en eventueel

klantnummer• beschrijving van de klacht samen met bewijs­

documenten (briefwisseling, facturen, …)

Meer info? http://economie.fgov.be ● T 0800 120 33 (gratis) ●E [email protected]

TElEFOnIE, GSm, InTERnET, TVEen Belg op twee heeft een contract dat niet overeenstemt met zijn behoeften

U hebt de adviesgesprekken rond telefonie, gsm, internet en TV eind november gemist? Geen nood. We overlopen nog even wat u moet weten om voortaan goed te kunnen kiezen…

U hoorde er al over, binnenkort is het zover: de SIS-kaart verdwijnt.

Via de SIS-kaart kunnen apothekers, ziekenhuizen en bepaalde zorgverleners hun pa-tiënten identificeren en nagaan wat de rechten op de terug-betaling van gezondheidszorg zijn. Vanaf 1 januari 2014 kun-nen zij dit doen met behulp van uw rijksregisternummer. Daar-voor ‘lezen’ ze uw elektronische identiteitskaart (eiD) of een ander

elektronisch identiteitsbewijs (Kids-ID, Belgisch eiD voor buiten-landers).

De SIS-kaart wordt niet van de ene dag op de andere afgeschaft. De overgang gebeurt geleide-lijk. Daarom moet u uw SIS-kaart ook na 1 januari 2014 nog even bewaren en meenemen naar de apotheek, het ziekenhuis of de zorgverlener.

Belangrijk:Wie geen eiD heeft, krijgt in 2014 een ‘ISI+’-kaart, met vermelding van zijn of haar rijksregister-nummer. Concreet gaat het om kinderen jonger dan 12 en mensen die geen eiD hebben, maar wel in België verzekerd zijn.

Meer info? Contacteer uw ziekenfonds.

SiS-kaart verdwijnt

Page 13: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

13Rondenbosmagazine

welzijn en gezondheid voor iedereen

Ocmw Beersel zoekt enthousiaste vrijwilligers!Het OCMW Beersel kan terugvallen op een uitstekende vrijwilligers werking. Vele diensten worden stevig ondersteund

of zelfs echt gedragen door vrijwilligers. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar gemotiveerde en geëngageerde kandidaten.

In woonzorgcentrum de ceder zijn helpende handen in de cafetaria of bij de maaltijden meer dan welkom. Ook bij de vele activiteiten voor onze bewoners kunnen we hulp gebruiken. U hebt enkele uurtjes vrij? Meld u dan aan

als vrijwilliger. We spreken samen af hoe vaak u ingeschakeld wordt.

De Mindermobielencentrale of MMc brengt gebruikers tegen een kleine vergoeding van en naar de ge­vraagde bestemming. Beerselaars die boodschappen willen doen, vrienden of familie een bezoekje brengen, een culturele uitstap maken, kunnen een beroep doen op ons. Op dit moment telt de MMC liefst 240 leden…

Ook de Telefoonster zoekt nog vrijwilligers. De Telefoon­ster doorbreekt eenzaamheid met telefoontjes. Kunt u goed

luisteren en wilt u zich engageren in een sociaal project? Dan is de Telefoonster zeker iets voor u!

'vrij en willig' Onze vrijwilligers zijn ‘vrij en willig’. Het OCMW vraagt een kosteloze inzet, maar vergoedt al uw onkosten. U kunt rekenen op een warme begeleiding op maat, en bent van harte welkom binnen de steeds groeiende groep van enthousiaste en geëngageerde vrijwilligers.

Interesse? Meer informatie? T 02 356 73 18 E [email protected].

U wilt energie besparen maar heeft niet de centen om dure energiebesparende maatregelen te betalen? Blijft u dan –letterlijk- in de kou staan?

Toch niet. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente, OCMW en 3Wplus Energie vzw kunt u een goedkope FRGE­lening afsluiten voor energiebesparende investeringen. FRGE staat voor Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost en is een federaal fonds .

hoeveel kunt u lenen en wat kost het?Als eigenaar/bewoner, eigenaar/verhuurder of huurder van een woning kunt u een FRGE­lening aangaan van minimaal 1.250 euro en maximaal 10.000 euro. De le­ning moet binnen de 5 jaar zijn afbetaald. De intrest bedraagt 2% per jaar.

waarvoor kunt u lenen?U kunt de lening gebruiken voor dak­ vloer­ en muur­

isolatie, hoogrendementsbeglazing, een energiezuinig verwarmingssysteem, zonneboiler, warmtepomp,…

extra steun3Wplus Energie kan u ook helpen om te bepalen welke ingrepen u het best uitvoert, bij het zoeken van een aannemer, bij de opvolging van de werken, betaling van de factuur en de aanvraag van de subsi­dies en premies waar u recht op hebt. Of u op deze mogelijkheid aanspraak kunt maken, kan het OCMW u vertellen. Dit hangt onder andere af van uw inkomen en/of gezondheidstoestand.

Meer info en voorwaarden? www.3Wplus.be/frge T 0493 51 17 65 [email protected] Beersel ● T 02 356 73 18

Goedkope of renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen

Page 14: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

14

welzijn & gezondheid voor iedereen

kinderdagverblijf Stekelbees verhuist!Zoals aangekondigd neemt Kinderdagverblijf Stekelbees eind 2013 haar intrek in de nieuwe lokalen van het Huis van het Kind te Huizingen. Deze gloednieuwe loca­tie wordt door de gemeente ter beschikking gesteld; de vzw Stekelbees verzorgt de organisatie van de opvang, volgens de normen en onder toezicht van Kind en Gezin.

Om de verhuis en de volledige installatie mogelijk te maken is de opvang Stekelbees gesloten van maandag 2 december tot en met zondag 15 december 2013Vanaf maandag 16 december 2013 opvang in de nieuwe woonst van het kinderdagverblijf!

Ook kind en gezin naar het Huis van het kindVanaf 1 januari 2014 ‘woont’ ook het consultatie­bureau van Kind en Gezin in de nieuwbouw naast de Gemeenteschool van Huizingen.

nieuw adres Stekelbees & kind en gezin:Vaucampslaan 78, 1654 Huizingen

Meer info? Kind & Gezin via de K&G-lijn T 078 150 100Kinderopvang Stekelbees via Petra Keijzer T 02 363 98 91 of via de helpdesk T 070 24 60 41 ●

E [email protected]

www.landelijkekinderopvang.be

gLOEdniEuw HuiS Van HEt kind wELdRa VOL LEVEn

Elk jaar krijgen 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarm kanker hebben. Als dikkedarmkanker en voorstadia ervan (bv. polie-pen) vroeg worden opgespoord en behandeld, vergroot de kans op ge-nezing.

voor wie? In 2013 worden de 74­, 72­, 70­, 68­ en 66­jarige mannen en vrouwen uitgenodigd. Op termijn worden alle 56­ tot en met 74­ jarigen uitgenodigd. U krijgt om de twee

jaar een uitnodiging.

hoe deelnemen? Met de post krijgt u een afnameset om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang opgespoord. Dit alles is gratis.

resultaat Het resultaat wordt naar u persoon­lijk en naar uw (huis)arts gestuurd. Wordt een afwijkende hoeveelheid

bloed in het staal vastgesteld, dan is verder onderzoek (coloscopie) nodig.

Meer info? www.bevolkingsonderzoek.be T 0800 60 160 (gratis nummer) E [email protected] uw (huis)arts.

BEVOLkingSOndERzOEk dikkEdaRMkankER ● Laat u gratis testen!

Als bloedgever redt u levens. Bent u tussen 18 en 66 jaar oud, dan kunt u bloed, plasma of bloedplaatjes geven. Beersel Maandag 6 januari van 18u tot 20.30u Feestzaal Beersel, oogstraat 1, 1650 BeerselhuiZiNgeN Woensdag 22 januari van 17.30u tot 19.30u Refter gemeentelijke basisschool , Vaucampslaan 80, 1654 Huizingen dworPDonderdag 30 januari van 18u tot 20.30u Turnzaal gemeentelijke basisschool Dworp

Alsembergsesteenweg 569, 1653 DworpalseMBerg Maandag 3 maart, 18u tot 20.30uFoyer CC de Meent, Gemeenveldstraat 34, 1652 Alsemberg

Opgelet: in sommige gevallen kan uw bloedgift geweigerd worden. Meer informatie over de voorwaarden? Surf naar www.bloedgevendoetleven.be

Bloedinzamelingsacties in Beersel

Page 15: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

15Rondenbosmagazine

welzijn & gezondheid voor iedereen

65-PLuSSERS BLiJVEn gRatiS RiJdEn MEt dE LiJnVoortaan wel met een MOBIB-kaart!Elke 65-plusser ontvangt rond zijn of haar ver jaardag een brief van de Lijn. In die brief wordt gevraagd of u een MOBIB-kaart wenst en hoe u er één kunt aanvragen. Bij de brief zit ook een overschrijvings-formulier. Wilt u een kaart, dan betaalt u één keer vijf euro voor de aanmaak van de kaart. Maximaal vier weken later valt de kaart in uw bus. De kaart blijft 5 jaar geldig. Senioren zonder MOBIB-kaart betalen het gewone tarief. Hebt u een Omnipas dan blijft die geldig tot u de kans hebt gekregen om een MOBIB-kaart aan te vragen.

geen foto laten makenOp de MOBIB­kaart staat uw foto. U moet hiervoor geen foto opsturen. De Lijn mag van de federale overheid de digitale pasfoto van uw identiteitskaart gebruiken.

wanneer krijg ik een brief? De Lijn schrijft elke maand tweehonderdduizend 65­plussers aan. Tegen de zomer van 2014 zal elke 65­plusser een brief gekregen hebben. Vanaf dan krij­gen elke maand zeven­ à achtduizend nieuwe 65­plus­sers een brief over de MOBIB­kaart.

Meer info? Surf naar www.delijn.be ● T 070 220 200

thuis in BeerselniEuw in dE gEMEEntE? ● VRagEn OVER BEERSEL?Allochtone nieuwkomers vinden niet zo gemakkelijk de weg naar de dienstverlening en het Beerselse verenigingsleven. Het project ‘Toeleiders in de diversiteit’ doet hier iets aan: allochtone mede-Beerselaars brengen nieuw-komers in contact met de Beer-selse diensten, voorzieningen en verenigingen.

Zo is er Honorine uit Kameroen. Honorine woont al enkele jaren in Alsemberg en werkt als ‘Toeleider’. Ze helpt bij de eerste stap en geeft antwoorden op de vragen die de nieuwkomer heeft. Ze overtuigt de nieuwkomer van het nut van een inburgeringstraject en een cursus Nederlands.

Haar begeleiding verhoogt de zelfstandigheid van de nieuwkomer en is bovendien gratis.

Dus: bent u nieuw in de gemeente of kent u gezinnen die met vragen zitten?

Contacteer de integratiedienstT 02 359 18 41 E [email protected]

Page 16: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

16

Beersel

Veiligheid

De korpschefs van de politiezones Beersel, Dilbeek, Halle en Sint-Pieters-Leeuw kregen in december 2011 van de gemeenteraden de opdracht om de haalbaar-heid van een fusie van politiezones te onderzoeken. De gemeente Dilbeek stapte echter uit de studie om een andere weg te bewandelen. De burgemeesters van Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw wensten dat het onderzoek met de drie overblijvende partners werd voortgezet. De korpschefs kregen de opdracht om binnen de vastgelegde financiële grenzen een werkbaar geheel te ontwerpen. Deze opdracht is nu afgerond. Het eindrapport is klaar en de weg naar de fusie ligt open.

De voorbije maanden werd gestaag gewerkt om de vrijwillige fusie tussen de politiezones Beersel, Halle en Sint­Pieters­Leeuw mogelijk te maken. De colleges bereikten een akkoord over de verdeelsleutel die bij de opmaak van de politiebegroting voor de nieuwe, grote politiezone zal worden toegepast. De nieuwe politiezone zal een organisatiestructuur hanteren met het hoofdgebouw in Sint­Pieters­Leeuw. Het werkings gebied zal functioneel worden opgesplitst in twee sectoren noord en zuid. De integratie van de politie zones Halle, Sint­Pieters­Leeuw en Beersel sluit volledig aan bij de huidige beleidsvisies op federaal, regionaal, en lokaal niveau.

Het voorstel van fusie werd eind november voorgelegd aan de gemeenteraden. De nieuwe grote politie­zone kan ten vroegste op 1 januari 2016 helemaal operationeel zijn. Zij zal 164 politiemensen en 42 administratieve medewerkers tellen – in totaal dus 206 personeelsleden. Hierdoor wordt deze politiezone na die van Leuven de grootste van de provincie Vlaams­Brabant.

WatbetekentdefusievoordeinwonersvanBeersel?• het politiecommissariaat in het domein Ronden­

bos te Alsemberg blijft bestaan en wordt bemand door een twintigtal mensen;

• elke deelgemeente behoudt zijn wijkagent;• het aantal interventieploegen op het terrein blijft.

Bij oproep vertrekken deze vanop de plaats waar ze zich reëel bevinden.

• de nachtpatrouilles blijven even intensief• het commissariaat te Halle blijft, zoals nu, 24 uur

op 24 open en dus bereikbaar voor iedereen.

Watzijndevoordelenvandefusie?• de bundeling van de krachten levert specialisatie­

mogelijkheden op in verschillende domeinen (milieudelicten, zwaar vervoer, ICT­ criminaliteit, …);

• bepaalde aankopen kunnen eenmalig gebeuren (bvb snelheidsmeter);

• doelstelling is de permanente aanwezigheid (7/7 en 24/24) van een officier van de gerechtelijke politie;

• door deze fusie en de bijbehorende schaal­vergroting kunnen wij een moderne politiedienst uitbouwen die de maatschappelijke evoluties op de voet kan volgen.

BEERSEL, HaLLE En Sint-PiEtERS-LEEuwBinnenkort één politiezone

Meer iNfo?

Lokale Politie BeerselDomein RondenbosAlsembergsteenweg 1046T 02 359 19 19E [email protected]

Openingsuren commissariaat:Maaandag tot vrijdag 8u tot 20u zaterdag 8u tot 15uOpeningsureneindejaars periode: zie blz. 23

eNkele tiPs: • laat thuis wat u niet nodig hebt• neem geen grote sommen geld mee en toon uw geld

niet als u betaalt• stop uw portemonnee in uw binnenzak • sluit uw handtas, hou het sluitsysteem tegen uw

lichaam aan. • wees op uw hoede als een onbekende u aanspreekt. toCh BestoleN? • Bel card stop (070 344 344) en dien klacht in bij de

politie.

Nog snel gezellig wat kerstshoppen?kijk uit voor gauwdieven!

Page 17: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

17Rondenbosmagazine

Milieu, mobiliteit, water & omgeving

aFVaLkaLEndER 2014 in een nieuw jasje

Spaar warmte en centen met samenaankoop muurisolatieInvesteringsavond 14 januari

Misschien hebt u hem al ontvangen, zoniet valt hij eerstdaags in uw bus: de afvalkalender 2014 voor de gemeente Beersel. Helemaal in een nieuwe jas, ontworpen door onze nieuwe afvalpartner Haviland. Lekker compact, met alle informatie die u nodig hebt op twee kantjes.

De informatieve teksten op de kalender zijn moeilijk leesbaar voor u? Alle info die u hier vindt, staat ook op www.beersel.be. U hebt geen PC? Geef dan een seintje aan de milieudienst. Wij bezorgen u de aanvullende informatie over fracties en recyclagepark in grotere druk op papier.

OPgELEtelke fractie wordt voortaan in alle deelgemeenten op dezelfde dag opgehaald.

MaandagRestafval (bruine zak, elk week)PMd (blauwe zak, om de twee weken)wOEnSdagPapier en karton (maandelijks)dOndERdaggFt (witte zak, om de twee weken)

[email protected]

53520-1311-1007Het Groene Punt-logo op een verpakking geeft aan dat de fabrikant van het product een bijdrage betaalt voor het inzamelen, sorteren en recycleren van verpakkingsafval. Het zegt niets over de recycleerbaarheid van het product of z’n verpakking en is dus geen sorteerinstructie.

Meer info over de selectieve inzameling, sorteren en recycleren:

www.fostplus.be

V.U

. : Jo

han

Goo

ssen

s, F

ost

Plu

s vz

w, O

lym

piad

enla

an 2

, 114

0 B

russ

el ·

2014

Ged

rukt

op

100

% g

erec

ycle

erd

papi

er

w

ww

.art

oos.

be

Ophaalkalender 2014Recycle!

Download nu de gratis appDankzij deze slimme app weet je perfect wat je waar en wanneer kan sorteren. Download Recycle! gratis voor iPhone en Android. I.s.m. Fost Plus, Bebat en Recupel www.ophaalkalender.be

155825-FostPlus-basisversie KAL2014 achtergrond.indd 1 18/11/13 15:59

JANUARIWO 01 Nieuwjaar

DO 02 2° Nieuwjaarsdag

VR 03

ZA 04

ZO 05

MA 06 ra

DI 07

WO 08

DO 09 gFT

VR 10

ZA 11

ZO 12

MA 13 PMd ra

DI 14

WO 15 P-K

DO 16

VR 17

ZA 18

ZO 19

MA 20 ra

DI 21

WO 22

DO 23 gFT

VR 24

ZA 25

ZO 26

MA 27 PMd ra

DI 28

WO 29

DO 30

VR 31

FEBRUARIZA 01

ZO 02

MA 03 ra

DI 04

WO 05

DO 06 gFT

VR 07

ZA 08

ZO 09

MA 10 PMd ra

DI 11

WO 12 P-K

DO 13

VR 14

ZA 15

ZO 16

MA 17 ra

DI 18

WO 19

DO 20 gFT

VR 21

ZA 22

ZO 23

MA 24 PMd ra

DI 25

WO 26

DO 27

VR 28

MAARTZA 01

ZO 02

MA 03 ra

DI 04

WO 05

DO 06 gFT

VR 07

ZA 08

ZO 09

MA 10 PMd ra

DI 11

WO 12 P-K

DO 13

VR 14

ZA 15

ZO 16

MA 17 ra

DI 18

WO 19

DO 20 gFT

VR 21

ZA 22

ZO 23

MA 24 PMd ra

DI 25

WO 26

DO 27

VR 28

ZA 29

ZO 30

MA 31 ra

APRILDI 01

WO 02

DO 03 gFT

VR 04

ZA 05

ZO 06

MA 07 PMd ra

DI 08

WO 09 P-K

DO 10 gFT

VR 11

ZA 12

ZO 13

MA 14 ra

DI 15

WO 16

DO 17 gFT

VR 18

ZA 19

ZO 20 PaseN

MA 21 PaasMaaNdag

DI 22 PMd ra

WO 23

DO 24 Kga oP aFroeP gFT

VR 25

ZA 26

ZO 27

MA 28 ra

DI 29

WO 30

MEIDO 01 FeesT vaN de arbeid

VR 02 gFT

ZA 03

ZO 04

MA 05 PMd ra

DI 06

WO 07

DO 08 gFT

VR 09

ZA 10

ZO 11

MA 12 ra

DI 13

WO 14 P-KgroFvuil oP

aFroeP eN beTaleNd

DO 15 gFT

VR 16

ZA 17

ZO 18

MA 19 PMd ra

DI 20

WO 21

DO 22 gFT

VR 23

ZA 24

ZO 25

MA 26 ra

DI 27

WO 28

DO 29 o.l.H. HeMelvaarT

VR 30 gFT

ZA 31

JUNIZO 01

MA 02 PMd ra

DI 03

WO 04

DO 05 gFT

VR 06

ZA 07

ZO 08 PiNKsTereN

MA 09 PiNKsTerMaaNdag

DI 10 ra

WO 11 P-K

DO 12 gFT

VR 13

ZA 14

ZO 15

MA 16 PMd ra

DI 17

WO 18

DO 19 gFT

VR 20

ZA 21

ZO 22

MA 23 ra

DI 24

WO 25

DO 26 gFT

VR 27

ZA 28

ZO 29

MA 30 PMd ra

Algemene infoVerkoopplaatsen verplicht te gebruiken huisvuilzakken: gemeentehuis (alsembergsteenweg 1046, 1652 alsemberg) en heel wat handelszaken

Info: www.beersel.be of tel. 02 359 17 17

Afval buiten plaatsen ten vroegste vanaf 20 uur op de dag vóór de ophaling of vóór 6 uur op de dag van de ophaling zelf.

REcycLAgEPARkKerkhofstraat 85, 1651 lot tel.: 02 359 16 55

Sluitingsdagen: Zon- en feestdagen: 1/01, 1/05, 29/05, 11/07, 15/08, 1/11, 11/11, 25/12, 26/12 en 31/12

Problemen bij de ophalingen? Meer info?Bel Intercommunale Haviland, T 02 334 17 40

resTaFval groF vuil oP aFroeP eN beTaleNd

PaPier - KarToN groeNTe-, FruiT- eN TuiNaFval

Kga oP aFroeP

PlasTiC FlesseN eN FlaCoNs, MeTaleN verPaKKiNgeN eN draNKKarToNs

OPENINgSUREN:van 1 april tot 31 oktober Ma gesloten di 13 u. - 19 u. woe 11 u. - 17 u. do 13 u. - 19 u. vr 11 u. - 17 u. Zat 10 u. - 17 u.

van 1 november tot 31 maartMa gesloten di 11 u. - 17 u. woe 11 u. - 17 u. do 11 u. - 17 u. vr 11 u. - 17 u. Zat 10 u. - 17 u.

Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD)

Wat kan?• Plastic flessen en flacons• Metalen verpakkingen ook: - spuitbussen van voedingswaren en cosmetica

- aluminium schaaltjes en bakjes - Metalen deksels en doppen

• drankkartonsWat kan niet?

• alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen (bv. plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie)

• verpakkingen die giftige of bijtende middelen of motorolie bevat hebben• aluminiumfolie• Piepschuim

Opmerkingen: volledig leeg - maximum volume: 8 liter. geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMd-zak.Het PMD wordt tweemaal per maand aan huis ingezameld.

GlasWat kan?

Transparante glazen flessen, bokalen en flacons.

Wat kan niet?• Hittebestendig glas • opaalglas en kristal

(bv. ovenschotels en kookplaten) • vlak glas zoals ruiten en spiegels• Porselein en aardewerk • lampen, Tl-lampen• stenen flessen en kruiken

Opmerkingen:• volledig leeg - geen deksels of doppen.• Het glas volgens kleur in een glasbol steken.• rond de glasbollen niets achterlaten. sluikstorten is strafbaar!• respecteer de rust van de buren, en gooi niets in de glasbol buiten de voorziene uren.

Papier - karton (P-K)Wat kan?

• Papieren zakken en kartonnen dozen • Kranten, tijdschriften en folders • boeken • schrijf- en printpapier

Wat kan niet?• vuil of vettig papier en karton • Cellofaanpapier• behangpapier • aluminiumfolie en -zakjes

Opmerkingen:Plastic folie verwijderen van kranten, tijdschriften en folders.Verzamel uw papier – karton in een stevige kartonnen doos of bind het samen met natuurkoord (max. 1m³). Papier – karton wordt maandelijks aan huis ingezameld.

Restafval (RA)Wat kan niet?Chemische producten (Kga) of tuinafval, materiaal dat selectief wordt ingezameld, scherpe voorwerpen (glasscherven, spijkers, ...), dode dieren.Het huisvuil wordt wekelijks aan huis ingezameld.Plaats de door de gemeente goedgekeurde huisvuilzakken dichtgebonden en duidelijk zichtbaar voor uw eigen woning.

Grof vuil (GV) op afroep en betalend Wat is grofvuil ? voorwerPeN die NieT iN eeN resTaFvalZaK KuNNeN eN NieT reCYCleerbaar ZijN.

Metalen, houten meubelen en elektrische apparaten zijn dus gEEN grofvuil, zij horen thuis op het recyclagepark!

Heeft u grofvuil? de ophaaldata staan vermeld op de kalender.bel ons tot een week vóór de voorziene ophaaldatum op nummer 02/334.17.45stuur een mailtje naar [email protected]. surf naar www.haviland.be en vul het aanvraag formulier in.Belangrijk: vermeld de hoeveelheid van het grof vuil en de samenstelling ervan (wat wilt u precies meegeven).

OPgELET! op de dag van de ophaling moet u thuis zijn. uw grofvuil wordt gewogen en u betaalt meteen (met bancontact of prepaid kaart, niet met cash geld).

Hoeveel kost het? u betaalt 0,26 euro per kg voor de ophaling huis-aan-huis.

Tip: Zet het grof vuil niet vooraf buiten: u riskeert immers dat ‘uw’ berg plots groter wordt …

Gebruikte gasflessengebruikte gasflessen dienen ingeleverd te worden bij een regionale gasverdeler in uw buurt. bel naar de Federatie butaan en Propaan op het nummer 02 581 09 32, mail naar [email protected] of kijk op www.febupro.be voor de dichtstbijzijnde gasverdeler.

TextielWat kan? Wat kan niet?

• Kledij (dames-, heren-, kinder-) • Matrassen• schoenen en handtassen • elektrische dekens• Huishoudlinnen • Kussens • Tapijten

Opmerkingen:geen natte of bevuilde kledij! Stop het textiel in een gesloten zak (max. zakken van 25l), zo behoudt het zijn waarde.

Recyclageparkinfo over recyclagepark: zie keerzijde

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)Wat kan? Keukenafval: etensresten, eierschalen, fruitresten, koffie- en theezakjes, servetten en keukenrol. Tuinafval: gras, bladeren, loof, bloemen, klein snoeisel, versnipperd in de gFT zak, resten van tuinplanten. Kleine hoeveelheden snoeihout bindt u samen met een touw – max. 1m³ gestapeld.

Wat kan niet? - wegwerpluiers, kattenbakvulling, schelpzand, mosselschelpen.- (Hout)assen en houtskool, zand en grond, slootvuil, glas en Kga.- boomwortels en boomstronken.

Thuiscomposteren van gFT-afval: info bij dienst leefmilieu - 02 359 17 17 of [email protected]

Het gFT-afval wordt aan huis ingezameld.- wekelijks van april t.e.m. oktober.- om de twee weken van november t.e.m. maart.

Tijdens de maand januari mag u kerstbomen ontdaan van slingers, bollen, aardkluit en alle ander vreemd materiaal meegeven met gFT-ophaling. u plaatst de bomen op het voetpad zodanig dat ze geen hindernis vormen voor de voorbijgangers.

Klein Gevaarlijk Afval (KGA) op afroepNIEUW: Vanaf 1 januari 2014 kunt u (tijdens de openingsuren) op elk moment en gratis met uw kgA terecht op het recyclagepark.

Wat kan?verven, inkten, lijmen, harsen, olie, vetten, solventen, zuren, basen, schoonmaakmiddelen, batterijen, stoffen en producten met kwik, gevaarlijk huishoudelijk afval van gemengde samenstelling, verpakkingen die nog resten van hogervermelde afvalstoffen bevatten, spaarlampen, Tl-lampen, metaalpoets, wc reinigers, roestverwijderingsmiddelen en autowax, radiografieën, bestrijdingsmiddelen, pesticiden, brandblusmiddelen.

OPHALINgEN kgA2x per jaar op afroep:wanneer je wenst dat je Klein en gevaarlijk afval op de voorziene datum (rode aan-duiding op de afvalkalender) thuis wordt opgehaald, dient u dit minstens 2 werkdagen op voorhand aan te vragen bij de intercommunale Haviland op 02 334 17 45 of vul het formulier in op www.haviland.be

Opgelet!- Hou de milieubox klaar op de dag van ophaling. indien er veel aanvragen zijn, kan het zijn dat de chemobiel pas ’s anderendaags langskomt.- overhandig de milieubox persoonlijk aan de scheikundige.

KRinGlooPwinKel:

BeRgensesteenWeg 65 - 1500 HAlle - tel.: 02 361 42 86

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, lot in alle deelgemeenten dezelfde ophaaldagen

Goed geïsoleerde muren houden de warmte binnen. U kunt hiermee tot 26% besparen op uw stookkosten. Maar wat is goed isoleren? Wat zijn de beste materialen? En vooral, wat kost het allemaal?

Het Educatief Centrum De Paddenbroek vzw organiseert sa­men met de gemeente Beersel een

investeringsavond rond dit thema.

Geselecteerde aannemers en handelaars stellen hun aanbod voor. U kunt de avond zelf, of later, contact leggen om een gratis en vrijblijvende offerte te laten opstellen voor uw woning volgens de voorwaarden van de samen­aankoopactie.

Land Van tEiRLinck ● Openbaar onderzoek plan park Neerdorp

Het landinrichtingsproject Land van Teirlinck omvat de gemeenten Beersel en Linkebeek. Het project wil het aantrekkelijke landschap in deze regio behouden en versterken. Een tweede concreet plan (na het plan voor de Kapittelbeek), is gelegen te Neerdorp in Huizingen.

In het gehucht Neerdorp ligt achter de huizen van de G. Demeurslaan en nabij de voormalige industriële Demeurs-site een vergeten groen plekje. Deze groene zone heeft heel wat potentie en een verrassende historiek.

De Provinciale ontwikkelingsmaat-schappij (POM) wil deze zone samen met de gemeente Beersel en de Vlaamse Land maatschappij

inrichten tot een parkje dat aansluit bij de nieuwe Manchestersite zoals de zone nu genoemd wordt.

Het ontwerp voor het park Neerdorp laat de historische gelaagdheid van deze plek maximaal tot zijn recht ko-men. Het parkje zal een mooi uitzicht bieden aan de buurt bewoners en de werknemers van de bedrijvenzone.

Verder worden de ecologische waarden opgewaardeerd als een groene parel langs de Molenbeek-vallei.

Nog tot en met 10 januari 2014 is het plan voor park Neerdorp in openbaar onderzoek. Tot dan kan iedereen die dat wenst het plan inkijken in het gemeentehuis (loket milieudienst).

waar & wanneer? trouwzaal gemeentehuis Beersel Dinsdag 14 januari 2014 om 19.30uinschrijven (gratis)milieudienst Beersel t 02 359 17 17 ● e [email protected] info? www.kyotoinhetpajottenland.be t 02 306 45 62 e [email protected]

Page 18: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

18

charter voor landbouw in de Vlaamse Rand

Milieu, mobiliteit , water & omgeving

intEgRaaL watERPROJEct HaLLERBOSBEkEnSteenputbeek en KapittelbeekDe Hallerbosbeken zijn vrije meanderende waterloop-jes met een goed ontwikkelde natuurlijke structuur. Zij lopen over het grondgebied van Halle en Beersel.

Als project in het kader van integraal waterbeleid heeft het bekkensecretariaat Dijle­Zennebekken samen met gemeente Beersel, stad Halle, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, provincie Vlaams­Brabant, TMVW, ANB, VLM, VMM en de Afdeling Duurzame Landbouw Ontwikkeling volgende doelstellingen vastgelegd:

• Waterkwaliteit: we willen streven naar een 100% zuiveringsgraad voor de Hallerbosbeken zodat er geen afvalwater in de beek meer terecht komt. Dit betekent een verdere uitbouw van het rioleringsnet, het afkoppelen van regenwater en het aanleggen van IBA’s (individuele zuiveringsinstallatie voor de behandeling van afvalwater).

• Daarom start Aquafin in 2014 met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. De betrokken inwoners werden al uitgenodigd op een infovergadering in het stadhuis van Halle. Er zal immers zowel op grondgebied Halle als op grondgebied Beersel (Kroondallaan, ’s Hertogenbos, Krabbos en Winkelaar) gewerkt worden.

• In het verleden werden verschillende stukjes van de beken rechtgetrokken of verstevigd. Het rechttrekken van delen van de Kapittelbeek werd

destijds onder andere uitgevoerd om de werking van de watermolens te garanderen. Het integraal waterproject wil de oorspronkelijke toestand nu her­stellen. Hiervoor wordt in het kader van het inrich­tingsplan Kapittelbeek van het Land van Teirlinck een deel van de beek terug naar zijn oude loop verlegd en worden ook een aantal oever verstevigingen ver­wijderd.

•Daarnaast gedijen in de 'Hallerbosbeken' een aantal zeldzame, Europees beschermde vissoorten zoals de rivierdonderpad en beekprik. Het wegwerken van vismigratieknelpunten heeft hier dan ook de hoogste prioriteit! De provincie Vlaams­Brabant saneerde al enkele vismigratie­knelpunten en wil ook de overige knelpunten snel oplossen.

Op 9 december 2013 onderteken-den de provincie Vlaams-Brabant en naast andere gemeenten ook Beersel in Leuven het charter voor landbouw.

Beersel toont hiermee aan dat het

actief meewerkt aan de toekomst van goede land­ en tuinbouw op eigen bodem. Niet alleen be­paalt de plaatselijke landbouw in belangrijke mate het landschap en de open ruimten in onze gemeente. Onze boeren zijn ook de belang­

rijkste producenten van kwaliteits­vol lokaal voedsel. De visietekst omvat een tienpuntenplan voor de gehele Vlaamse Rand.

Meer info op www.boerenbond.be

© H. Casaer

Page 19: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

19Rondenbosmagazine

Milieu, mobiliteit, water & omgeving

Openbare werken in BeerselOp het programma....slijtlagen en asfaltherstellingen beschadigde weggedeelten• Voorjaar 2014: het vernieuwen van de asfaltslijt­

lagen is voorzien op de Steenweg op Ukkel, vanaf het centrum van Beersel tot aan de Danislaan, en de Sanatoriumstraat tussen de aansluiting met De Dekt en de watertoren (Beersel).

• Eveneens in het voorjaar voorzien we een aantal (plaatselijke) asfaltherstellingen in de Beukenbos­straat, Genstberg, Ingendaellaan (Alsemberg), Wij­menhofstraat (Dworp), Kerkhofstraat, Emiel De­busscherstraat, Zennestraat (Lot) en Lotsestraat (Beersel)

voet- en fietspaden• In het voorjaar start aannemer Van Hoorebeeck met

de vernieuwing en aanleg van een voet­ en fietspad in de Zennestraat van de J. Huysmanslaan tot aan de A. Denystraat (Lot).

• Eveneens in het voorjaar is de heraanleg van de

voetpaden voorzien in de Sint­ Leonarduslaan (Huizingen).

‘integraal’ openbaar werk: dworpsestraat lot• Na de ‘doortocht’

van de verschillende nutsleidingen voor onder meer gas­ en elektriciteitsvoor­ziening en de nadien uit te voeren overkoppelingen van de huizen op de respectieve­lijke leiding(en) zal een nieuwe openbare verlichting geplaatst worden.

• Nadien start de gefaseerde vernieuwing van de voetpaden en zal ook de asfaltverharding van de rij­weg van een nieuwe slijtlaag voorzien worden.

Meer info? Dienst Openbare Werken ● T 02 359 17 17 ●

E [email protected] ● www.beersel.be

Synductis staat voor ‘structurele synergie’: een bindende en gecoördineerde aanpak van de dienstver-lening met behoud van de specifieke nuts bedrijven. Dit recent samenwerkingsverband tussen de ver-schillende nutsbedrijven zorgt voor minder hinder bij werken. Synductis zorgt immers voor een betere coördinatie van investeringswerken. Hierdoor dalen ook de kosten voor gemeente en nuts maatschappijen.

In 2014 starten twee pilootprojecten in Beersel. Eandis (elektriciteit, gas en openbare verlichting), TMVW (drinkwaterleidingen), Telenet en Belgacom bij de geplande uitvoering van de wegen- en riolerings-werken zullen hier hun werkzaamheden op elkaar afstemmen. Concreet gaat het om de J.B. Vanden-boschstraat/ Frans de Greefstraat in Alsemberg en de A. Denystraat in Lot, van Zennestraat tot gemeentegrens Ruisbroek.

Minder hinder bij werken ● Synductis

Iedereen moet zich vlot en veilig kunnen verplaatsen om te werken, te leren, te winkelen, van cultuur te proeven, enzovoort. Voor onze economie is het van levensbelang dat grondstoffen en goederen vlot op hun bestemming geraken.

De Vlaamse overheid legt daar­om nu de krijtlijnen vast voor het mobiliteitsbeleid op middellange (2030) en lange termijn (2050) in het Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen.

het ontwerp inzien? reageren? dat kan. Surf naar www.mobiliteitsplan­vlaanderen.be of kom tijdens de openingsuren van het gemeente­huis (ma­vrij 9­12u, wo. 13­16u) langs bij het loket ruimtelijke ordening en mobiliteit (ROM).

Reageren doet u via www.mobili­teitsplanvlaanderen.be of per brief (gratis, geen postzegel nodig) naar: Antwoordcode Mobiliteitsplan, DA 853­233­2, 1040 Etterbeek.

Ontwerp mobiliteitsplan Vlaanderen ● geef uw mening!

Page 20: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

20

Milieu, mobiliteit & omgevingStrijd tegen wateroverlast ● Stand van zakenkNelPuNt MeNisBergOnder andere uit de wateroverlaststudie die de gemeente liet uitvoeren is gebleken dat waterover-last in Huizingen en Lot ontstaat omdat de Kesterbeek ter hoogte van de Menisberg het water niet tijdig kan afvoeren.

Om de afvoercapaciteit van de Kesterbeek te verhogen werd ter hoogte van de monding in de Molenbeek al een inbuizing vervangen door een brug. In het kader van de Aquafin collectorwerken beslisten gemeente en TMVW om de inbuizing van de Kesterbeek (waterloop 2de categorie) onder de rijweg Menisberg te vervangen door een koker met grotere afmetingen.

Daarnaast werd ook de diameter van de collector (afvalwater) langs de Menisberg vergroot van 600 naar 800mm. Beide ingrepen zullen bijdragen tot een verbeterde afvoer van afvalwater (collector) en regenwater (waterloop). De werken aan de collector Huizingen en aan de waterloop lopen stilaan op hun einde.

U wilt de stand van zaken volgen? Surf naar www.aquafin.be.

oPtiMalisatie ColleCtor dworP fase 2 MoleNBeekstraat eN BeliNgDe nv Aquafin plant de uitvoering van enkele kleine ingrepen aan de collector Dworp fase 2 in de Molenbeek-straat.• de aanleg van een regenwaterleiding (RWA)

van de lijnafwatering (dwarsrooster) op de Dikkemeerweg via de Molenbeekstraat naar de Molenbeek. Zo wordt een deel van het regenwa­ter van de Dikkemeerweg afgekoppeld van de collector.

• Bouw van een overstort Beling – Molenbeek-straat. Langs de Beling wordt op het gemengd rioleringsstelsel een bijkomend overstort gebouwd om het overtollige regenwater af te voeren naar de Molenbeek. Tevens wordt tussen de openbare riolering en de collector in de Molenbeekstraat ter hoogte van de Beling een knelpunt weggewerkt. Dit alles om de bestaande druk in het riolerings­stelsel te laten dalen.

Deze ingrepen dragen bij tot het verbeteren van de afwatering en het verminderen van de wateroverlast in de Molenbeekstraat.

erosieBestrijdiNgswerkeN kNelPuNteN geNstBerg – erf de keiZerIn de strijd tegen water- en modderoverlast werden maatregelen uitgewerkt om de hinder in het dal van Genstberg – Sanatoriumstraat en Erf De Keizer op te lossen door stroomopwaarts het water op te houden en de modder af te remmen.

Voor de uitvoering van de erosiebestrijdingswerken knelpunten “Genstberg” en “Erf De Keizer” werden de voorontwerpen hiertoe opgemaakt door de Provincie Vlaams­Brabant, dienst waterlopen en met eigenaars en gebruikers van de betrokken percelen besproken.

De opdracht omvat de nodige grondwerken voor de aanleg van twee erosiepoelen en aarden dammen, inclusief verstevigingselementen en knijp constructie, en de aanleg van geprofileerde grasbufferstroken om de afstromingen van water en modder naar de erosiepoelen te geleiden.

De toewijzing van de werken gebeurt in de loop van 2014.

© H. Casaer

Page 21: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

21Rondenbosmagazine

Praktisch

Bij de diensten burgerlijke stand en bevolking is het tijdens de loketuren vaak heel druk, met name op woensdagnamiddag en op zaterdagochtend. U kunt echter zelf helpen om de wachtrijen korter te maken.

Hebt u administratieve formaliteiten te vervullen op het gemeentehuis? Surf dan vooraf even naar www.beersel.be en raadpleeg het e­loket. De kans is groot dat u de nodige formulieren vooraf kunt downloaden, afdrukken en invullen. Dat bespaart u en ons heel wat tijd aan het loket. Andere documenten kunt u online aanvragen, zodat wij ze voor u kunnen voorbereiden en klaar leggen aan het snelloket (vanaf 1 jauari). U moet ze dan enkel nog komen afhalen.

Tip: voor sommige documenten moet u helemaal niet meer naar het gemeentehuis komen. Met uw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer kunt u deze documenten downloaden via my.belgium.be, een website van het ministerie van Binnenlandse zaken gespecialiseerd in online dienstverlening. De attesten zijn digitaal ondertekend en dus volledig rechtsgeldig:

• Attest samenstelling van het gezin • Attesten uit het Rijksregister • Bewijs van leven • Bewijs van nationaliteit • Getuigschrift van inschrijving • Getuigschrift van verblijf • Uittreksel uit het bevolkingsregister

OCMW Beersel verkoopt 5 bouwgronden voor een halfopen bebouwing in de Wijmenhofstraat te Dworp. Het gaat om deze loten:

• Lot 2 ­ 2a94ca : inzetprijs 105.000,00 euro• Lot 3 ­ 3a24ca : inzetprijs 108.000,00 euro• Lot 5 ­ 3a28ca : inzetprijs 109.000,00 euro• Lot 6 ­ 3a18ca : inzetprijs 106.000,00 euro• Lot 7 ­ 3a04ca : inzetprijs 105.000,00 euro

Meer informatie? Neem contact op met het OCMWT 02 356 73 18 ● E [email protected]

Peter Meerts (CD&V) heeft ontslag genomen uit de gemeenteraad. De eerste opvolger op de CD&V-lijst is Luc Vanluchene. Luc Vanluchene was aangesteld als tijdelijke plaatsvervanger voor Jean debrael (verhinderd wegens ziekte). Hij neemt nu de plaats in van Peter meerts. Door deze verschuiving moest het mandaat van jean Debrael worden inge-

vuld door de volgende opvolger, Erik devillé. erik Devillé verzaakte echter aan dit tijdelijke mandaat. De volgende opvolger, Renier Vanhaerents werd aangeschreven en antwoordde positief. Hij legde op de gemeenteraad van 27 november 2013 de eed als gemeenteraadslid af in tijdelijke vervanging van jean Debrael.

Ook in de oCMw-raad zijn er verschuivingen. Luc Vanluchene heeft zijn ontslag aan geboden als OCmW-raadslid. Hij werd opgevolgd door erik Devillé.

De volledige lijst van gemeente raadsleden vindt u op www.beersel.be. De samen stelling van de OCMW-raad staat op www.ocmwbeersel.be.

SERVicE diEnStEn BuRgERLiJkE Stand En BEVOLkingHelp ons om u sneller te helpen – gebruik het e-loket op www.beersel.be

VERScHuiVingEn gEMEEntE- En OcMw-Raad

OcMw Beersel verkoopt....

de (samengevatte) verslagen van college en gemeenteraad nalezen? www.beersel.be of volg Beersel op Facebook en krijg de verslagen automatisch op uw prikbord

Page 22: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

22

eeN vraag, eeN ProBleeM? wij helPeN u verder

gEMEEntEDomein Rondenbos

Alsembergsteenweg 1046

1652 Alsemberg

T 02 359 17 17 ● F 02 359 17 18

E [email protected] ● www.beersel.be

Openingsuren

Alle werkdagen van 9u tot 12u

Op woensdag ook van 13.30u tot 16u

Diensten bevolking & burgerlijke stand en vreem delingenzaken zijn ook open op zaterdag van 9u tot 11.30u (zie pagina hiernaast) a a a

LOkaLE POLitiE Domein Rondenbos

Alsembergsteenweg 1046

1652 Alsemberg

T 02 359 19 19 ● F 02 359 19 20

E [email protected]

www.politiebeersel.be

Openingsuren

Elke werkdag van 8u tot 20u

Op zaterdag van 8u tot 15u

OcMwSociaal Huis, Torleylaan 13,

1654 Huizingen

T 356 73 18 ● F 02 356 25 90

E [email protected]

www.ocmwbeersel.be

nieuwe openingsuren Elke werkdag van 8.15u tot 12u. In de namiddag enkel na afspraak. Telefoneren voor info of voor een afspraak kan elke werkdag van 8.15u tot 12u.

#beersel http://www.facebook.com/Beersel

Beersel oP de voet volgeN?

Op 25 mei 2014 vinden de gelijk-tijdige verkiezingen plaats voor het Europees Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers

en de gemeenschaps- en gewestparlementen.

U wilt als buiten-lander in Beer-

sel toch gaan stemmen op 25 mei?

dat kan…• enkel voor het

Europees Parlement

en op voorwaarde dat u• staatsburger bent van één van de

27 landen van de Europese Unie buiten België

• ingeschreven bent in het bevolkingsregister van Beersel

• stemgerechtigd bent• vóór 28 februari 2014 een

schriftelijke aanvraag hebt ingediend bij het gemeentebe-stuur

hoe dient u een aanvraag in? Download het formulier C/1 via het e­loket op www.beersel.be of vraag het aan bij de dienst burger­zaken T 02 359 18 18 E [email protected].

Bezorg het ingevulde formu­lier aan het gemeentebestuur. Het college van burgemeester en schepenen controleert of u aan alle voorwaarden voldoet en stuurt u een schriftelijke bevestiging (of afwijzing).

let wel: vanaf de goedkeuring van uw aanvraag geldt ook voor u de stemplicht en moet u zich op 25 mei verplicht aanbieden in het stemlokaal. Hebt u eerder al een aanvraag gedaan om te mogen stemmen voor het Europees Parlement, dan moet u geen nieuwe aanvraag meer indienen.

VERkiEzingEn 25 MEi 2014U woont in Beersel, bent geen Belg maar wil wel stemmen?

Praktisch

Page 23: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

23Rondenbosmagazine

Praktisch

• zaterdag 19 april 2014 (paaszaterdag) • zaterdag 3 mei 2014 (weekend 1 mei)• zaterdag 31 mei 2014 (weekend O.H.Hemelvaart) • zaterdag 7 juni 2014 (pinksterzaterdag) • zaterdag 12 juli 2014 (weekend Vlaamse feestdag) • zaterdag 19 juli 2014 (weekend nationale feestdag) • zaterdag 8 november 2014 (weekend Wapenstilstand) • zaterdag 28 december 2014 (oudejaarsweekend)

eindejaarsperiode• alle geMeeNtedieNsteN zijn toe op woensdag

25 en donderdag 26 december, dinsdag 31 december, woensdag 1 januari. Publieksdiensten die gewoonlijk ook in de namiddag open zijn, zijn op donderdag 2 januari uitzonderlijk gesloten vanaf 12u.

• kasteel Beersel gesloten op woensdag 25, donderdag 26, zaterdag 28 en zondag 29 december 2013.

• dieNst toerisMe gesloten van 23 december tot en met 1 januari 2013.

• BeZoekersCeNtruM ‘de laMBiek’ gesloten van 25 december 2013 tot en met 30 januari 2014. Opgelet: vanaf 1 februari 2014 is het bezoekerscentrum open op vrijdag, zaterdag en zondag. De openingsuren van de toeristische dienst blijven behouden.

• CC de MeeNt van 24 december t.e.m. 2 januari• BiBliotheek 25, 26 en 31 december, 1 & 2 januari• sPortdieNst de sportzalen blijven dicht tijdens de

kerstvakantie (de verenigingen met sleutels kunnen wel binnen)

Bijzondere sluitingsdagen & uurregeling

commissariaat Lokale Politie tijdens de

eindejaarsperiode

Het commissariaat is gesloten op• woensdag 25 en donderdag 26 december,• op zaterdag 28 december en• op woensdag 1 januari.

In de periode van 23 december tot en met 2 januari is het commissariaat open van 8u tot 16u (in plaats van tot 20u).

Is het commissariaat in Beersel gesloten, dan kunt u terecht op het politiecommissariaat van zoneHalle.

Algemene sluitingsdagen 2014

• dinsdag 31 december 2013 (oudejaar)• woensdag 1 januari 2014 (nieuwjaar)• donderdag 2 januari 2014 (NAMIDDAG)• maandag 21 april 2014 (paasmaandag)• donderdag 1 mei 2014 (Feest van de Arbeid)• donderdag 29 mei 2014 (O.L.H.-Hemelvaart) • maandag 9 juni 2014 (pinkstermaandag)• vrijdag 11 juli 2014 (Vlaamse feestdag)• maandag 21 juli 2014 (nationale feestdag)• vrijdag 15 augustus 2014 (O.L.V.-Hemelvaart)• zaterdag 1 november 2014 (Allerheiligen)• dinsdag 11 november 2014 (Wapenstilstand)• donderdag 25 december 2014 (Kerstmis)• vrijdag 26 december 2014 (tweede kerstdag)• woensdag 31 december 2014 (oudejaar)

Bijkomende sluitingsdagen diensten bevolking en burgerlijke stand

Onze sluitingsdagen op een rijtje...

Nieuw

!

gemeentehuis en OCmW niet

langer vrij toegankelijk na de middag

De meeste gemeentediensten zijn (behalve op woensdag) vanaf 12u ‘s middags gesloten voor het publiek. Het OCMW is elke namiddag gesloten. Vanaf 2 januari 2014 blijven de toegangsdeuren van gemeentehuis (kasteeltje) en OCMW dan ook letterlijk gesloten na de middag (gemeentehuis wél open op woensdagnamiddag). Hebt u een afspraak in de namiddag, dan belt u even aan. De onthaalbediende opent de deur voor u.

Page 24: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

24

niEuw: actiVitEitEn BEERSELSE VEREnigingEn nu OOk in HEt ROndEnBOSMagazinE (BEERSEL BOORDEVOL WORDT NIET MEER VERSPREID)

19/12 ● 14u ● Parochiecentrum HuizingenLezing • Humor als levenskunstmarkant • T 0496 13 41 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/12 ● 20u ● de LambiekInfoavond • Nieuwe [email protected] • T02 359 18 38-39. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/12 ● 20.15u ● cc de MeentMuziek • They are alive & from [email protected] • T 02 359 16 00

21/12 ● 20u ● zaal Blokbos LotWinterconcert met gastsolist Jan VankeerberghenKF EMM Lot • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/12 ● 20.15u ● cc de MeentPodium • Europalia [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/12 ● 20u ● cc de MeentFilm • Het [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/12 ● 15u ● cc de MeentFamiliefilm • Turbo (3D)[email protected] • T 02 359 16 00

03/01 ● 15u ● cc de MeentPodium • Tralalaatjes [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .05/01 ● 14u ● Hanenbos dworpGhlüweinwandelingNatuurgidsen ZW Bt • T 02 356 24 78

05/01 ● 15u ● cc de MeentFilm•Pelle de politiewagen rijdt weer [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .05/01 ● 20u ● cc de MeentFilm • [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .06/01 ● 10u ● cc de MeentStart LijndansenGezinsbond Dworp • T 02 380 35 48. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .06/01 ● 13.30u ● HallerbosStart wekelijkse Nordic WalkingFemma en KWB Dworp • T 02 380 12 40. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .07/01 ● 14u ● cc de MeentNamiddagfilm • [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .07/01 ● 14u ● Feestzaal BeerselOKRA Beersel zingt (2 x maand)OKRA Beersel • T 02 377 79 58. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .07/01 ● 14u ● cc de MeentStart weeklijks bridgetornooiBeerselse Bridgeclub • T 0475 62 67 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08/01 ● 9u ● cc de MeentExpo • Philippe Van [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08/01 ● 13.40u ● Sportzaal kerkeveldStart turnlesjes “Rep de beentjes”Gezinsbond Beersel • T 02 380 32 94. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08/01 ● 9u ● cc de MeentCursus Tekenen • Gerard Alsteens [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .09/01 ● 9.50u ● kMkg Jubelpark BrusselMuseumbus • Henry Van de [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .09/01 ● 19.30u ● Ons HuisStart GezelligsamenbreiuurtjeFemma Dworp•[email protected] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10/01 ● 9.30u ● Sportzaal Vogelenzang LotStart wekelijks Lijndansen niveau 1Sportdienst • T 02 359 16 60-65

10/01 ● 10.45u ● Sportzaal Vogelenzang LotStart wekelijks Lijndansen niveau 2Sportdienst • T 02 359 16 60-65. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10/01 ● 20.15u ● cc de MeentMuziek • Le Franc [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11/01 ● 20.15u ● cc de MeentPodium • Het [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12/01 ● 14u ● Oud gemeentehuis dworpMaretakwandelingNatuurgidsen ZW Bt • T 02 356 24 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12/01 ● 20u ● cc de MeentFilm • Behind the [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/01 ● 9.30u ● cc de MeentCurus Schilderen • Mieke [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/01 ● 18.30u ● cc de MeentCursus • Sampoorna Yoga-beginners [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/01 ● 19u ● café de zwaanStart cursus • BreicaféKVLV • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/01 ● 20.30u ● cc de MeentCursus • Sampoorna [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14/01 ● 19.30u ● gemeentehuis trouwzaalSamenaankoop muurisolatie (investering)[email protected] • T 02 359 17 17 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14/01 ● 19.30u ● cc de MeentCursus • Sampoorna Yoga - beginners [email protected] • T 02 359 16 00

december

Januari

in Beersel

Page 25: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

25Rondenbosmagazine

14/01 ● 20u ● cc de MeentCursus • Jazz en andere kunst Matthias [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15/01 ● 14u ● cc de Meent Cursus Schilderen • Hilde [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/01 ● 9u ● Bib BeerselWorkshop • Leren werken met je [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/01 ● 19.30u ● cc de MeentCursus • Immaterieel cultureel erfgoed?! [email protected] • T 050 68 37 94. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/01 ● 16.15u ● Feestzaal BeerselStart • Djembé lessen voor kinderen.Gezinsbond Beersel • T 02 380 32 94. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/01 - 09/05 ● Sportzaal gBS HuizingenStart cursus • Ballroom en Latin dansenDansclub Beersel • T 02 380 70 50. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17/01 ● 20.15u ● cc de MeentMuziek • Europalia [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/01 ● 20.15u ● cc de Meent Muziek • Strange [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18/01 ● 14.30u ● Bibliotheek BeerselLeesfoor www.bibbeersel.be • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/01 ● 10u - 12u ● cc de MeentNieuwjaarsreceptie gemeentebestuurGemeente Beersel • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/01 ● 13.30u ● Parking achter kerk dworpWinterwandelingKWB Dworp • [email protected] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/01 ● 15u ● zaal centrum HuizingenNamiddagconcertKF De Vrijheidsvrienden • T 02 356 24 02. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19/01 ● 20u ● cc de MeentFilm • La vie d'Adè[email protected] • T 02 359 16 00

21/01 ● 9.30u ● cc de MeentAutonome werkgroep • [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/01 ● 13.30u ● de Moriaan alsembergStart Knutsel- en praatcaféKVLV • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21/01 ● 20u ● Bibliotheek BeerselOntmoetingen met BeerselaarsLeo Ravestijnwww.bibbeersel.be • T 02 359 16 26

22/01 ● 19u ● cc de MeentCursus • Kom tot jezelf, bevrijd je van je stress 2 - [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/01 ● 20.30u ● cc de MeentCursus • Kom tot jezelf, bevrijd je van je stress 2 - [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/01 ● 9u ● Bib BeerselCursus • Leren werken met [email protected] • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/01 ● 19.30u ● Ons Huis dworpWorkshop • Koken KWB Dworp • [email protected]/01 ● 13.30u ● de Moriaan alsembergStart • maandelijkse wandelingKVLV • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24, 25 en 26/01 ● de Moriaan alsembergEetfestijn Judo, Karate, Ju-Jutsu [email protected] • T 0476 98 20 52 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24 en 25/01 ● Het Paviljoen LotPensenkermis KF EMM LotKF EMM Lot • [email protected]

24, 25 en 26/01 ● cc de MeentPodium•Ma schoemeike es een toeveresWaaile van Dwoeurp • T 02 380 87 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/01 ● 14u ● Sint-Jozefkerk LotWinterwandeling

Natuurpunt Beersel • T 02 356 24 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26/01 ● 20u ● cc de MeentFilm • The young & prodigious TS [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29/01 ● 19.30u ● Ons Huis dworpStart kookles• creatief koken elke dagFemma D • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/01 ● 20.15u ● cc de MeentPodium • [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30/01 ● 19.30u ● Bezoekerscentrum de LambiekRondetafelgesprekken • receptieUnizo Beersel • www.unizobeersel.be . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31/01 en 01/02 ● cc de MeentPodium • M'n zuster hangt in de [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31/01 ● 12u ● Restaurant amarcordBrunch met kleinkunstprogramma door Els Vankerchovemarkant • T 0496 13 41 17

01/02 ● 21u ● Feestzaal BeerselSneeuwbalVBS Sint-Victor Beersel • T 0477 66 92 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .02/02 ● 14u ● de Moriaan alsembergPannenkoekenfeestKVLV • [email protected] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .02/02 ● 14u ● Provinciedomein HuizingenBomenwandelingNatuurgidsen ZW Bt • T 02 380 17 52. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .02/02 ● 15u ● cc de MeentFilm • Freebirds (Vlaamse versie)[email protected] • T 02 359 16 00

Februari

in Beersel

niEuw: actiVitEitEn BEERSELSE VEREnigingEn nu OOk in HEt ROndEnBOSMagazinE (BEERSEL BOORDEVOL WORDT NIET MEER VERSPREID)

Page 26: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

26

02/02 ● 20u ● cc de MeentFilm • Het [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .04/02 ● 20u ● Bib BeerselOntmoetingen met Beerselaars •Geert De [email protected] • T 02 359 16 26

06/02 ● 9u ● Feestzaal BeerselVriendschapdagOKRA Beersel • T 02 377 79 58. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .07/02 ● 20.15u ● cc de MeentMuziek • Wim Mertens [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08/02 ● 20.15u ● cc de MeentPodium • [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08 en 09/02 ● Pastorij HuizingenOpendeurdagen • Atelier HuizingenOkra Trefpunt Huizingen • T 0495 12 66 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .09/02 ● 20u ● cc de MeentFilm • Inside Llewyn [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13/02 ● 20u ● Bib BeerselOntmoetingen met Beerselaars • René Deboeck [email protected] • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14/02 ● 20.15u ● cc de Meent Podium • The [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15/02 ● 20.15u ● cc de Meent Muziek•Raymond van het [email protected] • T 02 359 16 00

15 en 16/02 ● zaal centrum HuizingenEetfestijn Vzw Feesten Ten Blote • T 0477 95 84 96 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15/02 ● gemeenteplein HuizingenNigel Williams in het Vondel (Halle)Huizingse Kulturele Kring • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16/02 ● 20u ● cc de MeentFilm • Mandela: long walk to [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

18/02 ● 9.50u ● BrusselMuseumbus • Fin-de-siè[email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/02 ● 14u ● cc de MeentStart cursus • Zorg voor later. Bewust omgaan met ouder worden.Davidsfonds • T 02 331 06 76. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20/02 ● 19.30u ● Ons Huis dworpWorkshop • kokenKWB Dworp • E [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21, 22 en 23/02 ● cc de MeentPodium • EthlinnKT Weredi • T 0476 44 56 94 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/02 ● 14.30u ● Bibliotheek BeerselLeesfoor www.bibbeersel.be • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/02 ● Ons Huis dworpAtelier • De TovervingersGezinsbond Dworp • T 02 380 19 11. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22/02 ● 12.30u ● Ons Huis dworpBezoek • Asielcentrum en Bezoekers-centrum De LambiekFemma Dworp • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/02 ● 14u ● Oud gemeentehuis dworpWrangwortelwandelingNatuurgidsen ZW Bt • T 02 356 24 78. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23/02 ● 20u ● cc de MeentFilm • Blood [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25/02 ● 10u ● Feestzaal BeerselWIEZE • OktoberhallenOkra Beersel • T 02 377 79 58. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25&27/02 ● 19.30u ● Ons Huis dworpWorkshop • KooklesGezinsbond Dworp • T 02 380 01 18

27/02 ● 14u ● de Moriaan alsembergVoordracht • Smakelijk gelachen door Ilse Landuytmarkant Beersel • T 0496 13 41 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

28/02 ● 20u ● Brasserie Vismet alsembergVoordracht • Wijnavond over ItaliëHuizingse Kulturele Kring • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

28/02 en 01/03 ● cc de MeentPodium • Den EmmerdeurE [email protected] • T 02 359 16 00

02/03 ● 13.30u ● kasteel gravenhofFeesttornooi • BridgeBeerselse Bridgeclub • T 0475 62 67 11 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .02/03 ● 14u ● Provinciedomein HuizingenVossen en steenmarters in het domeinNatuurgidsen ZW Bt • T 02 267 14 32. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

02/03 ● 20u ● cc de MeentFilm • The Hobbit [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .04/03 ● 14u ● Parochiecentrum HuizingenVoordracht • Familierecht Sonja BecqOKRA Huizingen • T 0495 12 66 35. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

05/03 ● 15u ● cc de MeentPodium • [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08, 09 en 10/03 ● Feestzaal Beersel

EetfestijnOKRA Beersel • T 02 377 79 58

.

Maart

in Beersel

niEuw: actiVitEitEn BEERSELSE VEREnigingEn nu OOk in HEt ROndEnBOSMagazinE (BEERSEL BOORDEVOL WORDT NIET MEER VERSPREID)

Page 27: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

27Rondenbosmagazine

gEEF uw actiVitEit M(w)EER kLank

Beersel Boordevol, de Beerselse activiteitenkalender op papier, is niet meer.

Maar u krijgt wel wat in de plaats.

Bouw mee aan het Beerselse vrijetijdsaanbod en publiceer de activiteiten van uw vereniging op uitinbeersel.be

is uw vereniging aangesloten bij Beerselse adviesraad? dan worden uw activiteiten (mits binnen de dead-line aangekondigd) ook in het Rondenbosmagazine opgenomen.

VERdER nOg dit

uw vereniging is erkend maar nog niet geregistreerd op www.beersel.be?

Maak hier snel werk van en vul de 'fiche' van uw vereniging in. wie de gemeentesite bezoekt (onder andere potentiële nieu-we leden van uw vereniging...), vindt dan in een handomdraai al uw gegevens terug. En u maakt het ook de gemeentelijke administratie makkelijker.

niet vergeten dus, dOEn!

08/03 ● 20.15u ● cc de MeentMuziek • [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .09/03 ● 11u ● cc de MeentMuziek • [email protected] • T 02 359 16 00. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

09/03 ● 20u ● cc de MeentFilm • De [email protected] • T 02 359 16 00

.

10/03 ● 19u ● café de zwaanBreicaféKVLV • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10/03 ● 19u ● cc de MeentStart cursus • digitale fotografie [email protected] • T 02 359 16 00

13/03 ● 14u ● Parochiecentrum HuizingenVoordracht • Slapen als een roos, Eric Decabootermarkant • T 0496 13 41 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

13/03 ● 20u ● Bib BeerselOntmoetingen met Beerselaars • Baanômen in 't Bèsels, ludieke gespreksavond over Beerselse [email protected] • T 02 359 16 26. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14/03 ● 15.30u ● Feestzaal BeerselTweedehandsbeursGezinsbond Beersel • T 02 380 32 94. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

14/03 ● 19.30u ● Ons Huis dworpKWB KwisKWB Dworp• [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14, 15 en 16/03 ● cc de MeentPodium • EquusKT de Alsembloem • [email protected]

15/03 ● 10u ● Sint-Victor alsembergTweedehandsbeursGezinsbond Alsemberg •[email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15/03 ● 14.30u ● Bibliotheek BeerselLeesfoor www.bibbeersel.be • T 02 359 16 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15-16/03 ● zaal centrum HuizingenVieruurtjeZiekenzorg • T 02 361 34 38. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

16/03 ● 20u ● cc de MeentFilm • The selfish [email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

18/03 ● 19.30u en 20/3 ● 10.30u ● Ons Huis dworpWorkshop • KooklesGezinsbond Dworp • T 02 380 01 18. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

19/03 ● 19.30u ● Ons Huis dworpWorkshop • NaaiprojectFemma Dworp•[email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

22 en 23/03 ● zaal centrum HuizingenPensenkermisKF De Vrijheidsvrienden • T 02 356 24 02. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

22/03 ● 14.15u ● zaal 'Ons Huis'Sport • LentejoggingJoggers Beersel • T 02 380 27 04. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

23/03 ● 20u ● cc de MeentFilm • Gravity (3D)[email protected] • T 02 359 16 00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

25/03 ● 13.30u ● de Moriaan alsembergWorkshop • BloemschikkenKVLV • [email protected]. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

29 en 30/03 ● Feestzaal BeerselSchoolrestaurant voor lekkerbekkenVBS Sint-Victor Beersel • T 0477 66 92 17. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30/03 ● 20u ● cc de MeentFilm • Wolf of [email protected] • T 02 359 16 00

in Beersel

niEuw: actiVitEitEn BEERSELSE VEREnigingEn nu OOk in HEt ROndEnBOSMagazinE (BEERSEL BOORDEVOL WORDT NIET MEER VERSPREID)

Page 28: Rondenbosmagazine 148 - december 2013

28

ten slotte ...

uitnodiging

Dit eerste kerstevenement dient een dubbel doel: de piepjonge Beerselaars creatief aan het werk zetten én de Beerselse middenstand in de kijker zetten.

Programma vrijdag• 17u prijsuitreiking kerstbalwedstrijd & etalagewedstrijd• optreden Pooltrotters (zingende en musicerende pinguïns) • optreden vuurspuwer• doorlopend gezellig samenzijn met kerstbar

gemeenteBeStUUR, HAnDeLAARS en HOReCA HAnD In HAnD...

kersthappening winderickxplein alsemberg

niEuwJaaRSdRink zOndag 19 JanuaRi 2014 ● Van HaRtE wELkOM! Het gemeentebestuur nodigt u uit om samen met vrienden, kennissen en buren het glas te heffen op het nieuwe jaar.

wiJ OntMOEtEn u gRaag OP zOndag 19 JanuaRi tuSSEn 10u & 12u

waar? Foyer cc de Meent

PrograMMa? welkom vanaf 10 u voor een drankje, hapje en gezellige babbel 11 u • toespraak burgemeester • toespraak kinderburgemeester koMt u ook? graag een seintje (vermeld ook het aantal mensen dat u meebrengt) ten laatste op 8 januari via [email protected]•t023591732•f 02 359 17 34 Deze uitnodiging geldt als enige kennisgeving.

antwOORdStROOk (*) Ja, ik kom naar de nieuwjaarsdrink op 19 januari

mijn naam & adres

(*) Voor 8 januari terugsturen naar gemeente Beersel, dienst onthaal, Alsembergsteenweg 1046, 1652 Alsemberg

Programma zaterdag• Vanaf 14u: bezoek kerstman • kerstbar • pleinanimatie

vrijdag 20 december 17u tot 20u ● zaterdag 21 december vanaf 14u

ik breng ........mensen mee.