Roepsteen lente 2014

4
GEMEENTEBESTUUR & OCMW Winter 2013 DE ROEPSTEEN Wist u dat uw gemeentebestuur… … de Kardinaalshoek feestelijk inhuldigde? Op zondag 17 november 2013 waren alle bewoners uitgenodigd voor de feestelijke inhuldiging van hun Kardinaalshoek. In aanwezigheid van de burgemeester en schepenen werd de straat officieel geopend naar aanleiding van de vernieuwde straat- en rioleringswerken over een lengte van 700 meter. De straat telt 21 woningen en heeſt op het einde een grote manoeuvreerruimte. Een nieuw gebetonneerd voetpad zorgt voor de aansluing met N8. … Jaarlijks de grachten onder handen neemt? Tussen de maanden november en april worden in Lierde de langsgrachten geruimd. Direct na het klaarleggen van de gemeentelijke kerkhoven met het oog op 1 november, starten onze gemeentearbeiders met het ruimen van langsgrachten. Samen met het ruimen van langsgrachten, worden ook o.a. verkeersborden vernieuwd, bestaande buizen in grachten gecontroleerd, (sluik)afval verwijderd, grachten in nabijgelegen velden geruimd,... Gelet op het groot aantal kilometer grachten in onze gemeente, slagen wij erin om in één “grachtenseizoen” (november - april) bij benadering de helſt van alle grachten onder handen te nemen. … de mensenrechten verdedigt? Door een reuze banner te hangen aan het gemeentehuis, affiches op te hangen, flyers te verdelen en op de website aandacht te besteden. Hiermee willen we de campagne van Amnesty Internaonal voor vrije meningsuing ondersteunen. Foto Netwerk Lierde Het bestuur en personeel van de gemeente Lierde wensen U en uw familie, vrienden… het allerbeste voor 2014, een vreugdevol en gezonde toekomst!…

description

Roepsteen lente 2014

Transcript of Roepsteen lente 2014

Page 1: Roepsteen lente 2014

GEMEENTEBESTUUR & OCMW Winter 2013 DE ROEPSTEEN Wist u dat uw gemeentebestuur…

… de Kardinaalshoek feestelijk inhuldigde? Op zondag 17 november 2013 waren alle bewoners uitgenodigd voor de feestelijke inhuldiging van hun Kardinaalshoek. In aanwezigheid van de burgemeester en schepenen werd de straat officieel geopend naar aanleiding van de vernieuwde straat- en rioleringswerken over een lengte van 700 meter. De straat telt 21 woningen en heeft op het einde een grote manoeuvreerruimte. Een nieuw gebetonneerd voetpad zorgt voor de aansluiting met N8.

… Jaarlijks de grachten onder handen neemt? Tussen de maanden november en april worden in Lierde de langsgrachten geruimd. Direct na het klaarleggen van de gemeentelijke kerkhoven met het oog op 1 november, starten onze gemeentearbeiders met het ruimen van langsgrachten. Samen met het ruimen van langsgrachten, worden ook o.a. verkeersborden vernieuwd, bestaande buizen in grachten gecontroleerd, (sluik)afval verwijderd, grachten in nabijgelegen velden geruimd,... Gelet op het groot aantal kilometer grachten in onze gemeente, slagen wij erin om in één “grachtenseizoen” (november - april) bij benadering de helft van alle grachten onder handen te nemen.

… de mensenrechten verdedigt? Door een reuze banner te hangen aan het gemeentehuis, affiches op te hangen, flyers te verdelen en op de website aandacht te besteden. Hiermee willen we de campagne van Amnesty International voor vrije meningsuiting ondersteunen.

Foto Netwerk Lierde

Het bestuur en personeel van de gemeente Lierde wensen U en uw familie, vrienden… het allerbeste voor 2014, een vreugdevol en gezonde toekomst!…

Page 2: Roepsteen lente 2014

Opgelet voor modder op de weg!

Na de jaarlijkse oogst van bieten, maïs en andere veldvruchten is het wegdek door het aan- en afrijden van landbouwvoertuigen weer volop bedekt met modder...

Art. 7.3 van de wegcode: Het is verboden het verkeer te hinderen of onveilig te maken door voorwerpen, zwerfvuil of stoffen op de openbare weg te werpen, te plaatsen, achter te laten of te laten vallen, hetzij door er rook of stoom te verspreiden, hetzij door enige belemmering aan te brengen.

Met andere woorden, ook landbouwers of loonwerkers mogen in principe geen vuil (in dit geval ook modder) achterlaten op de openbare weg. Indien dit dan toch gebeurt - wat in bepaalde gevallen niet anders kan - dan moet de belemmering worden gesignaleerd (art. 78.2).

De minste signalisatie die daarvoor gebruikt wordt is de gevarendriehoek. Beter is een bord A51 (gevarenbord) met onderbord “MODDER” aan de brengen en dit in beide richtingen. Bij duisternis zelfs de nodige gevaarverlichting. Het spreekt vanzelf dat na de werken de openbare weg dient gereinigd te worden. Beter voorkomen dan genezen want indien er zich een ongeval voordoet en er is een oorzakelijk verband met de modder op de weg dan kan de vervuiler hiervoor grotendeels aansprakelijk worden gesteld. De andere weggebruikers kunnen van hun kant ook rekening houden met dergelijke toestanden van besmeurde wegen en hun snelheid en rijstijl zeker aanpassen.

Contacteer ons: [email protected] of T055 42 17 19

Ecologisch tuinieren en hoe er aan te beginnen

De milieuraad van de gemeente Lierde organiseert in samenwerking met VELT-Geraardsbergen-Brakel-Lierde een cursus "Ecologisch tuinieren in de moestuin". Deze loopt over 5 avonden met een zee aan informatie, doorspekt met gegevens uit meer dan 35 jaar ervaring, met veel foto's en zelfs filmpjes. Cursist Herman De Waele bespreekt de basisprincipes van het biologisch tuinieren maar ook de specifieke teelt van 22 groenten. De integratie van de moestuin in de siertuin komt aan bod met af en toe een knipoog naar de kruidentuin. Alle aspecten van het moestuinieren komen aan bod: aanleg en inrichting, vruchtwisseling en het tuinplan, hoe en hoeveel bemesten, nuttige werktuigen en hoe ze gebruiken, hoe de moestuin onkruidvrij houden, ziekten en

plagen… De teelt van de meest courante groenten wordt uitgebreid toegelicht. Zowel de beginnende, als de doorwinterde tuiniers kunnen heel wat bijleren tijdens deze 5-delige lessenreeks. Schrijf tijdig in want de plaatsen zijn beperkt!

Donderdag 13, 27 februari en 6, 13 en 27 maart 2014 Ontmoetingscentrum “De Lier” in de foyer – 20 uur Toegang: gratis, inschrijven verplicht

Kleuterkamp tijdens de Krokusvakantie Zin om te spelen, te ravotten, te knutselen en plezier te maken? Wie: Kinderen vanaf 3jaar tot 6jaar Waar: Langemunt 10, 9570 Lierde Wanneer: van maandag 03.03.2014 t.e.m. vrijdag 07.03.2014 (9u – 16u) Kostprijs: €9 per dag Opvang: vanaf 7u30 tot 17u30

NU INSCHRIJVEN: [email protected] of T055 43 10 31

Ook tijdens de Paasvakantie is er een kleuterkamp voor de 3-6jarigen van maandag 07.04.2014 t.e.m. vrijdag 11.04.2014. Inschrijven mogelijk vanaf 01 maart 2014.

Contacteer ons: T 055 431017 of [email protected]

Page 3: Roepsteen lente 2014

Wat: moderne dans,hip hop, omnisport en spectaculair optreden op vrijdag in de sporthal Leeftijd: 6 - 14 jaar Wanneer: van maandag 3 maart tot vrijdag 7 maart 2014 – 9u30 tot 16u00 Opvang: 7u30 tot 9u30 en 16u00 tot 17u30 Kostprijs: € 55.00 Waar: Sporthal “De Zandloper” Nieuwstraat 23 te Lierde Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt ( 50 kinderen)

Ook tijdens de Paasvakantie is er een sportkamp voorzien. Van maandag 07.04.2014 t.e.m. vrijdag 11.04.2014. Inschrijven mogelijk vanaf 01 maart 2014.

Woon alle wedstrijden van de RODE DUIVELS mee op het grote scherm in O.C. De Lier. De gemeentelijke sportraad organiseert in samenwerking met de sportdienst de live uitzending van de wedstrijden van de Rode Duivels op het grote scherm. Wil jij onze rode duivels komen aanmoedigen, noteer volgende data in uw agenda: 17 juni 2014 om 18u00 22 juni 2014 om 18u00 26 juni 2014 om 22u00 30 juni 2014 om ……. 1 juli 2014 om ……… De uitzendingen gaan door in Ontmoetingscentrum “De Lier” Nieuwstraat 21 – 9570 Lierde. Wil je komen supporteren voor onze Nationale Helden, aarzel niet en schrijf in [email protected] – 055/43.10.23. De zaal gaat open één uur vóór de wedstrijd doorgaat. wil je genieten van een gezellige avond boordevol voetbalplezier, aarzel niet en kom naar De Lier. Er zijn prijzen te winnen voor de meest origineel uitgeruste rode duivelsupporter.

NU INSCHRIJVEN: [email protected]

of T 055/43.10.23

Page 4: Roepsteen lente 2014

CO gevaar in huis Elk jaar sterven in België ongeveer 100 mensen door CO-vergiftiging en worden er meer dan 2.000 mensen in het zieken-huis opgenomen na koolstofmonoxide-vergiftiging. Waarom is CO zo gevaarlijk? Omdat u het niet kan waarnemen. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos! Hoe vergiftiging voorkomen? Verluchting: elke kamer waar een bijkomend verwarmingstoestel (open vlam) functioneert, moet goed verlucht worden. Laat verwarmingstoestellen en gasgeisers steeds door een erkend installateur aansluiten. Alle toestellen moeten aangesloten worden op een schouw of moeten rechtstreekse afvoer naar buiten hebben. Meerdere apparaten mogen niet op dezelfde schouw worden aangesloten. Laat schoorstenen en verwarmingstoestellen geregeld (1 keer per jaar) nakijken en vegen. Slaap nooit in een kamer waar een gasgeiser brandt of waarin een verplaatsbaar verwarmingstoestel brandt op gas of petroleum. In de badkamer waar een gasgeiser of een verwarmingstoestel staat, is een rooster van minimum 150 cm² (vb 10 cm op 15 cm) onderaan in de deur en bovenaan in de muur wettelijk verplicht. Laat jaarlijks de schoorsteen nakijken door een erkend schoorsteenveger. Hoe kan u CO-vergiftiging dan toch herkennen? U krijgt snel hoofdpijn U wordt misselijk U voelt zich moe Soms valt u flauw Wat moet u doen wanneer iemand een CO-vergiftiging heeft? Let eerst op uw eigen veiligheid Open eerst ramen en deuren Schakel het toestel uit (gasgeiser, verwarmingstoestel) Is de persoon bewusteloos? -> Bel onmiddellijk 112 en vermeld dat het om een CO-vergiftiging kan gaan. Breng hem/haar uit de kamer Begin de reanimatie indien het slachtoffer niet ademt Leg het slachtoffer in een stabiele zijligging Vermoedt u een Co-probleem? Bij dringende gevallen bel 112 Bij niet dringende vragen, neem contact met een erkend installateur Installeer een CO-melder

Sluimerverbruik

Haal van apparaten die je lang niet gebruikt de stekker uit het stopcontact. Denk hierbij ook aan de laders van een kruimeldief of van een tandenborstel. Haal opladers ook uit het stopcontact als de apparaten opgeladen zijn.

Contacteer ons: [email protected] of T 055 431018

Verantwoordelijke uitgever: Het college van burgemeester en schepenen Gemeente Lierde - T 055 431010 - F 055 431016 - www.lierde.be