Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra...

8
De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/leilinde Inhoud: 2 Berichten 3 De dag van Richard Spaakman 4 In beeld 5 Van de Cliëntenraad 5 Agressietrainingen voor medewerkers 6 Een nieuw leven: Tim van Iersel 7 Ditjes & Datjes 8 Activiteiten maart en april 2 NR 2 - MAART/APRIL 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH Leilinde Pasen was vroeger een seizoensgebonden (niet-christelijk) landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste. Boeren begroeven in die tijd de eieren in hun velden hopende dat zij een goede oogst zouden brengen. Later dienden de eieren voor de Katholieken als krachtvoer na de vastenperiode. Nu rapen we nog steeds eieren als traditie. Iedereen heeft zo wel zijn herinneringen aan Pasen en de lente. Echter, de mooiste dagen van deze periode zijn de dagen die we er zelf aan toevoegen. Ik wens u een mooie en fijne lente toe! MAGAZINE VOOR CLIëNTEN VAN WZH LEILINDE Onder ons Pasen en lente maken een verbinding in deze uitgave van de Onder Ons. Vroeger waren deze twee momenten veel meer met elkaar verbonden dan nu, ze kwamen echt samen. Een mooie tijd, van bezinning, geloof en een nieuw begin. Een uitdaging vol ontmoetingen

Transcript of Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra...

Page 1: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

1 Onder Ons nummer 9 WZH leilinde november/december 2013

De digitale versie vindt u op

www.wzh.nl/leilinde

Inhoud:2 Berichten

3 De dag van Richard Spaakman

4 In beeld

5 Van de Cliëntenraad

5 Agressietrainingen voor medewerkers

6 Een nieuw leven: Tim van Iersel

7 Ditjes & Datjes

8 Activiteiten maart en april

2

nr 2 - maart/april 2014

WoonZorgcentra Haaglanden

Lente en Pasen: een nieuw begin

Richard Spraakman, locatiemanager WZH Leilinde

pasen was vroeger een seizoensgebonden (niet-christelijk) landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste. boeren begroeven in die tijd de eieren in hun velden hopende dat zij een goede oogst zouden brengen. later dienden de eieren voor de Katholieken als krachtvoer na de vastenperiode. nu rapen we nog steeds eieren als traditie. iedereen heeft zo wel zijn herinneringen aan pasen en de lente. echter, de mooiste dagen van deze periode zijn de dagen die we er zelf aan toevoegen. ik wens u een mooie en fijne lente toe!

magazine voor cliënten van WzH leil inde

Onderons

Pasen en lente maken een verbinding in deze uitgave van de Onder Ons. Vroeger waren deze twee momenten veel meer met elkaar verbonden dan nu, ze kwamen echt samen. een mooie tijd, van bezinning, geloof en een nieuw begin.

Een uitdaging vol ontmoetingen

Page 2: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

2 Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

Berichten:

Gast|Vriendelijk

Leefstijlen

binnen WzH leilinde is een aantal collega’s die de functie en taak hebben gekregen als ambassadeurs

van gast | vriendelijk. zij zorgen voor het verspreiden van het gedachte-goed. een initiatief op dit gebied is ontstaan aan het eind van 2013, namelijk een gouden regel document passend bij ons gouden Keurmerk. Het principe van een gouden regel kennen we allemaal wel, het zijn zogenaamde stelregels die we samen omarmen. met elkaar zeggen we: “deze regels komen wij altijd na!”

Het lijken open deuren, maar als je goed oplet is het niet zo vanzelfspre-kend. elke cliënt, collega of gast van WzH leilinde zal zich in het positieve verbazen als we samen deze regels omarmen, uitvoeren en bespreken. natuurlijk spreken wij de wens en de verwachting uit dat u een toenemende gastvrijheid en vriendelijkheid ervaart.

inmiddels zijn we vier jaar verder en vragen we ons af, of en hoe de leefstijlen nog worden gehanteerd. en of er voor de overige woon-

groepen eveneens een leefstijl kan worden toegekend. Het is tijd voor nieuwe energie en het weer nieuw leven inblazen van de specifieke leefstijlen.

de seniors van de woongroepen hebben de afgelopen periode hun afdeling onder de loep genomen. Specifieke kenmerken van de leefstijlen zijn nader omschreven, aanpassingen in styling zijn en worden gedaan, maar ook activiteiten en scholing maken onderdeel uit van deze verbeterslag. binnenkort ziet u hier de resultaten van.

sinds medio 2011 is WZH begonnen met het project Gast | Vriendelijk, een project dat zich richt op gastvrije en vriendelijke dienstverlening en zorgverlening. Gast | Vriendelijk moet in de basis zitten van alles wat wij doen en in al onze medewerkers.

WZH leilinde heeft op 1 maart 2010 haar deuren geopend. er is toen voor een aantal afdelingen een leefstijlomschrijving gemaakt. We kennen binnen WZH leilinde de volgende leefstijlen: Klassiek/religieus, Huiselijk en indisch.

Page 3: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

3Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

De dag van:

deze keer krijgt u een kijkje in het dagelijks leven van locatiemanager richard spraakman.

Wat doet hij allemaal op een doordeweekse ‘kantoordag’? Hieronder vertelt richard hoe zijn

dag is ingedeeld en wat hij zo al meemaakt.

Richard Spraakman

“iedere dag is anders, vooral de drukte verschilt enorm van dag tot dag. ik begin de dag altijd rond 08.30 uur met een rondje door de kantoortuin. even iedereen gedag zeggen en een kop koffie pakken. daarna start ik de computer op een lees ik mijn mail. rond 09.30 uur beginnen vaak de overleggen en afspraken. verder ben ik een groot gedeelte van de dag bezig met de bedrijfsvoering: kwalitatief en financieel, hoe staan we ervoor?”

“in de agenda is bijna altijd ruimte voor gesprekken met familie en medewerkers of onverwachte zaken op de locatie. naast het horen van wat er beter kan, is het altijd prettig om te vernemen wat er goed gaat. deze week kreeg WzH leilinde toevallig twee complimenten voor de organisatie. daar groeien en genieten we van en mijn persoonlijke accu laadt daar ook weer van op.”

“eén keer in de drie weken zitten we op dinsdag met het locatie-managementteam (lmt) om de tafel om te bespreken wat er allemaal op de locatie speelt. deze vergadering duurt gemiddeld twee uur en we bespreken dan onder andere hoe het gaat op de

verschillende afdelingen, de lopen-de projecten en andere dingen die spelen op locatie. ik probeer altijd de ontwikkelingen van het team in de gaten te houden, naast de kwaliteit vind ik persoonlijke aandacht ook ontzettend belang-rijk. de harde en de zachte kant, zeg maar.”

“Sinds 1 januari is WzH leilinde mijn enige locatie, voorheen had ik ook WzH de Sonneruyter onder mijn hoede. mijn dagen zijn daardoor wat rustiger geworden. ik heb nu tijd voor meer verdieping in mijn werk, zo heb ik vorige week een nachtdienst meegedraaid. ik sloot me aan bij het team van

de nacht om te kijken wat daar zo al gebeurt. ik heb de rondes meegelopen en waar mogelijk geholpen. tussendoor was er tijd om de medewerkers beter te leren kennen. ik ben heel tevreden met wat ik heb gezien.”

“in mijn vrije tijd ben ik veel bezig met ‘oude meuk’. ik ben gek op brocante spulletjes opknappen en eventueel verkopen. ik maak bijvoorbeeld ook tekstborden van steigerhout. ik vind het een heerlijke hobby, het zorgt voor ontspanning. met regelmaat duren de werkdagen langer dan 17.00 uur en dan is het goed om te kunnen ontspannen.

“Naast het leveren van kwaliteit vind ik de persoonlijke aandacht ook ontzettend belangrijk”

Page 4: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

4 Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

Haken en naaientijdens de vereniging creatief waren de dames druk bezig met het aan elkaar haken of naaien van gebreide lapjes. de gebreide lapjes vormen een lapjesdeken voor een goed doel.

drop je dopje actiedeze actie is begonnen bij de vereniging creatief, we hadden dopjes nodig voor het versieren van abstracte schilderijen. na afloop van de actie hadden we 10 kilo dopjes gespaard. team Welzijn heeft de gespaarde dopjes namens WzH leilinde ingeleverd bij de ‘drop je dopje actie’. deze actie is bedoeld om dopjes te sparen voor een blindengeleidehond.

Whoopiestijdens de borrelmiddag werden de bewoners in de gelegenheid gesteld om mee te helpen met het bakken van de nieuwste rage op bak- en kookgebied: de Whoopies. Het is bijna net zo luchtig als cake, maar het ziet eruit als een koekje met een laagje crème ertussen en erop. uiteraard hebben we de versgebakken whoopies ook uitgedeeld aan de bewoners die liever gezellig zaten te kletsen met de vrijwilligers of naar muziek zaten te luisteren.

High Tea Avondroos-Jasmijnde woongroep avondroos-Jasmijn organiseerde in januari voor de tweede keer een High tea. de bewoners en betrokken familieleden brachten zelfgemaakte gerechten mee voor hun naasten en de medebewoners.

nieuwe vrijwilligers op bezoekleonie en baby naomi hebben zich onlangs aangemeld als vrijwilligers. Wekelijks zullen zij verschillende afdelin-gen een bezoekje brengen om een kopje koffie te drinken en samen met de bewoners baby naomi te verzorgen en te knuffelen. leonie kwam op het idee om dit met haar kindje te gaan doen na een bezoek aan een familielid in een verpleeghuis. Helaas lag dit huis ver uit de buurt. ze zag dat de bewoners het contact met een baby erg leuk vonden en heeft zich daarom aangemeld bij WzH leilinde.

Oud-Hollandse spelletjesmiddagde oud-Hollandse spelletjesmiddag stond weer in het teken van heerlijke snacks en gezellige spelletjes. Het was weliswaar een ‘oud-Hollandse spelletjesmiddag’, maar de nieuwe spellen zoals Qwirkle, bowling en andere spellen werden ook geïntroduceerd en gespeeld.

Activiteiten

In beeld:

Page 5: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

5Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

Van de Cliëntenraad:

Samenzijn

Ervaringen agressietraining

Het tegenovergestelde van samenzijn is alleen zijn. dit alleen zijn kan een eigen wens zijn, maar in praktijk mondt dit meest-al uit in eenzaamheid. een probleem waar

een zorgmedewerker vaak niet alle tijd voor heeft, hoe graag hij/zij dat ook wil. daarom wil ik via deze weg de vrijwilligers in het zonnetje zetten. de vrijwil-ligers die bij het eten, de uitstapjes en de activiteiten helpen. maar die er ook zijn voor een persoonlijk gesprek, gezelschap, een spelletje of een wandeling.

de televisiepersoonlijkheden gerard Joling en gordon hebben dit jaar met hun laatste tv-serie ‘effe geen cent te makken’ veel aandacht besteed aan het nationaal ouderfonds en de belangrijkheid van vrijwilligers.

u kunt fan of geen fan zijn van deze mannen, hun boodschap kwam (letterlijk) luid en duidelijk binnen. een vrijwilliger is in het hedendaagse politieke landschap onontbeerlijk. mijn vraag aan u als bewoner of mantelzorger: Wilt u iets voor een ander betekenen of je kent u iemand die zich graag inzet voor een ander? vrijwilligers zijn zó waardevol voor samenzijn, dat wij daar nooit teveel van kunnen hebben.

Joop Kramerlid cliëntenraad WzH leilinde

de training bestaat uit een stuk theorie en het oefenen van praktijk-situaties met behulp van

een acteur. er wordt gekeken naar de oorzaken en effecten van agres-sief gedrag op lichaam en geest.

Hierdoor kan een medewerker beter anticiperen op boosheid of agressie in de omgeving. de mogelijke reacties en het voorkomen van escalatie worden uitvoerig doorgenomen.

iedereen geeft aan het woord samenzijn een andere betekenis. een samenzijn met het gezin,

met familie, vrienden of met bijvoorbeeld de medebewoners van een woongroep. Maar het kan

ook een herinnering zijn aan een overleden geliefde. samenzijn is een positief woord waar een

ieder van gaat glimlachen en naar uit kan kijken.

eind 2013 is WZH leilinde gestart met de agressietrainingen voor medewerkers. in aanraking

komen met agressief gedrag tijdens het werk kan heel beangstigend zijn. de manier waarop een

medewerker reageert, is bepalend voor het al dan niet escaleren van de situatie. Tijdens de training

leren de medewerkers op een effectieve manier om te gaan met agressief gedrag.

Page 6: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

6 Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

drie jaar geleden ben ik voor het eerst bij een uitvoering van de matthäus passion geweest. ik loop de grote kerk in. ik weet dat de uitvoering wel een paar uur gaat duren. Hoe zal ik het ervaren?

De Matthäus Passionde matthäus passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus, vanuit het evangelie van mattheus. Het is op wonderlijke wijze op muziek gezet door bach. in een combinatie van solozang, prachtige muziek, koor en véél symboliek heeft bach een meesterwerk gemaakt dat al vanaf de 18e eeuw wordt uitgevoerd. ik sluit me aan in die traditie van uitvoeringen en ga rustig zitten. ik ben benieuwd.

de matthäus passion bevat allerlei elementen uit het leven: vreugde, verdriet, verraad, vertrouwen, jaloezie en overgave. er zijn figuren in het verhaal die niet goed kunnen loslaten, anderen lijden aan het leven en weer anderen worden kwaad op de dood. als ik bij de uitvoering ben, besef ik: dit gaat net zo goed over mijn leven als uw leven. binnen die paar uur van de uitvoering lijkt het wel alsof een heel leven wordt verteld, met al die gevoelens en emoties.

Nieuw levenHet wrange is: de matthäus passion stopt bij het sterven van Jezus. Het eindigt bij de dood. dan ga ik naar buiten. ik ruik de geuren van het voorjaar. dat is misschien wel het mooiste van de uitvoering: het weg-gaan. dan besef je namelijk: er is leven, nieuw leven!

de matthäus passion vraagt me om daarop te ver-trouwen. Want ik moet opstaan, letterlijk, om weer naar buiten te gaan. ik kan niet blijven zitten. Het vraagt me om letterlijk op te staan, steeds opnieuw het leven in. Het leven ingaan met vertrouwen, al lijkt het soms zo overweldigend. vertrouwen, soms voorzichtig; in leven, in ziekte, in sterven.

en als ik dan buiten kom, de lentegeuren opsnuif, denk ik: ja, het klopt. ik mag vertrouwen. Het voor-jaar is immers ook weer gekomen. nieuw leven!

tim van iersel, geestelijk verzorger

“Het voorjaar isweer gekomen,nieuw leven!”

EEen nieuw leven Tim van iersel, geestelijk verzorger bij WZH leilinde, verzorgt wekelijks de kerkviering op een

huiskamer. Tim heeft voor deze uitgave van de Onder ons een stuk geschreven over het thema

‘een nieuw leven’.

Page 7: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

7Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

maarten april Ditjes & Datjes

Vrijwilliger aan het woord

natascha veen is sinds een jaar vrijwilliger bij WzH leilinde. op de dinsdag assisteert ze bij de vereniging ‘beautysalon’. op de woensdagochtend helpt ze bij ‘Spel op maat’ en tevens is ze ook regelmatig te zien bij de grotere activiteiten. natascha is een enthousiaste dame en weet van aanpakken. binnenkort gaat ze een cursus bejegening volgen en hoopt hiermee onze bewoners en hun ziektebeeld beter te kunnen begrijpen. natascha: “ik heb het ontzettend naar mijn zin bij WzH leilinde.”

Leuke weetjes

Wensboomafgelopen december konden bewoners, familieleden en medewerkers een wenskaartje ophangen in de wensboom. locatiemanager richard Spraakman heeft tijdens de nieuwjaarsborrel een winnaar getrokken uit de wensboom.

de wens om vier heren naar het louman museum(‘s werelds oudste privé collectie automobielen) te sturen gaat in vervulling! onder begeleiding van het team Welzijn gaan de heren in maart naar het museum toe. veel plezier!

Zoals u wellicht is opgevallen, heeft deze rubriek een nieuwe indeling gekregen. Van nu af aan

vindt u drie vaste items op deze pagina. de ‘Verborgen herinnering’ geeft een oude herinnering

weer van één van onze bewoners. in het stuk ‘Vrijwilliger aan het woord’ leest u over een ervaring

van een vrijwilliger bij WZH leilinde. daarnaast vind u de ‘leuke weetjes’ op deze pagina.

Verborgen herinnering

“Als het ‘s winters heel hard vroor, kregen we een

kruik mee naar bed. Maar vóór we naar bed gingen,

eerst een lepel levertraan. Gelukkig met een beetje

suiker erdoor, want ik werd al misselijk als ik het

róók!”

anoniem

Page 8: Lente en Pasen: een nieuw begin - WZH ons sep okt 2014... · nr 2 - maart/april 2014 WoonZorgcentra Haaglanden Lente en Pasen: een nieuw begin Richard Spraakman, locatiemanager WZH

8 Onder Ons nummer 2 WZH leilinde maart/april 2014

Activiteiten maart en april:

WZH LeilindeHarriët Freezerhof 322492 JD Den HaagTelefoon: (070) 756 26 00E-mail: [email protected] Website: www.wzh.nl/leilinde Onderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)

© WZH Leilinde 2014Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Alle rechten voorbe-houden. Niets uit deze uitgave mag wor-den verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of eni-ge wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van WZH Leilinde.

Onderons

Donderdag 20 maart Bloembollen potenvan 10.30 tot 12.00 uur

in Sandelhout

Vrijdag 21 maart NL Doetvan 10.30 tot 16.00 uur

in Sandelhout

Vrijdag 28 maart NationalePannenkoekendagvanaf 12.00 uur

op de woongroepen

Voorjaarsbingo

van 13.30 tot 15.30 uur

in Sandelhout

Zaterdag 12 april Bewoners van ‘De Kip’ op bezoek bij WZH Leilinde

van 11.00 tot 13.00 uur

in de coffeecorner

Donderdag 17 april Paasstukjes maken van 10.30 tot 12.00 uur

in Sandelhout

Vrijdag 18 AprilBorrel en Bak-activiteit van 13.30 tot 15.30 uur

in Sandelhout

Vrijdag 25 april Oranjefeest: Koningsdag

van 13.30 tot 15.30 uur

in Sandelhout

Familieavonden:

Donderdag 20 maartvanaf 19.00 uur

lavendel

Donderdag 27 maartvanaf 19.00 uur

rosemarijn

Zaterdag 12 aprilvan 16.30 tot 19.30 uur

bunga raya-bunga rosella

Dinsdag 15 aprilvan 18.00 tot 20.00 uur

amber-Kamperfoelie

Dinsdag 22 aprilvan 18.30 tot 20.00 uur

laurier-bergamot

Woensdag 30 aprilvan 17.30 tot 20.00 uur

lindebloesem

Kerkvieringen:

Woensdag 5 maartvan 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 1e etage

Woensdag 12 maart van 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 2e etage

Woensdag 19 maart van 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 3e etage

Woensdag 26 maart van 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 1e etage

Woensdag 2 april van 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 2e etage

Woensdag 9 april

van 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 3e etage

Woensdag 16 april paasviering

van 11.00 tot 12.00 uur

Sandelhout

Woensdag 30 april

van 16.00 tot 17.00 uur

Huiskamer 1e etage