Presentatie Trendrapport 10 12 2003

5
Auteurs: ! Prof.dr. J. van den Berg ! Ir. J.R.W. Blom ! Dr. K.L.L.M. Dittrich ! Prof.dr.ir. E. Duval ! Dr. J. de Haan ! Ir. C.C.M. Hendriks ! Prof.dr.ir. I.G.M.M. Niemegeers ! Prof.dr.sc.techn. N. Petkov ! Dr. L.A. Plugge ! Prof.dr. P.R.J. Simons ! Dr. J. Steyaert ! Prof.dr.ir. A.J. Udink ten Cate ! Prof.dr. M. Valcke ! Drs. Y.M. van der Veen

description

 

Transcript of Presentatie Trendrapport 10 12 2003

Page 1: Presentatie Trendrapport 10 12 2003

Auteurs:

! Prof.dr. J. van den Berg! Ir. J.R.W. Blom! Dr. K.L.L.M. Dittrich! Prof.dr.ir. E. Duval! Dr. J. de Haan! Ir. C.C.M. Hendriks! Prof.dr.ir. I.G.M.M. Niemegeers! Prof.dr.sc.techn. N. Petkov! Dr. L.A. Plugge! Prof.dr. P.R.J. Simons! Dr. J. Steyaert! Prof.dr.ir. A.J. Udink ten Cate! Prof.dr. M. Valcke! Drs. Y.M. van der Veen

Page 2: Presentatie Trendrapport 10 12 2003

Infrastructuur

! ICT is een commodity geworden. Het onderscheidend vermogen van instellingen ligt niet in het bezit van ICT, maar in de wijze waarop het wordt gebruikt.

(Leo Plugge)

! Teneinde van de technische ontwikkelingen te kunnen profiteren is het noodzakelijk de ICT-infrastructuur als centrale voorziening aan te bieden.

(Chris Hendriks)

! De komende jaren kenmerken zich door de opkomst van ubiquitouscomputing en communicatie via allerlei gebruiksvoorwerpen.

(Ignas Niemegeers)

Page 3: Presentatie Trendrapport 10 12 2003

Onderzoek

! De komende vijf jaar zullen grids een belangrijke rol gaan spelen voor de ICT-infrastructuur van Nederlandse universiteiten en hogescholen.

(Nicolai Petkov)

! Webservices (middleware) zullen in de komende jaren een grotere rol gaan spelen in het informatiseringdomein van het ho en dat is toe te juichen.

(Jörgen van den Berg)

! Standaarden zorgen voor interoperabiliteit, maar vergen de ontwikkeling van conventies binnen gebruikersgemeenschappen.

(Erik Duval)

Page 4: Presentatie Trendrapport 10 12 2003

Onderwijs

! De meerwaarde van ICT voor het onderwijs zal in de toekomst meer gelegen zijn in bijdragen aan onderwijsvernieuwing dan aan efficiëntievergroting.

(Robert Jan Simons)

! Onderwijsvernieuwingen met ICT in het hoger onderwijs dienen maximaal in te zetten op toepassingen waarin samenwerkend leren naar voren komt.

(Martin Valcke)

! In het ho is de digitale kloof een generatiekloof die verkleind kan worden door een HRM-beleid gericht op een leven lang leren van docenten.

(Jan Steyaert & Jos de Haan; gastauteurs)

Page 5: Presentatie Trendrapport 10 12 2003

Organisatie

! Door het werken met informatiebeleidsplannen zullen innovatieve ICT-projecten beter binnen de ho-instellingen worden ingebed en geïmplementeerd.

(Alexander Udink ten Cate)

! Het administratief geweten van de bestuurder is pas gerust als informatie transparant beschikbaar is.

(Robert Blom)

! Om op ICT te kunnen sturen is een samenhangend bestuurskader nodig, waarin de strategische, tactische en operationele doelen van de organisatie voorop staan.

(Ysbrand van der Veen)