Trendrapport 2014

55
Trendrapport

description

Met de ervaring van gisteren, de passie van vandaag en het verlangen naar morgen werken wij bij Idee Kids en Idee Fiks elke dag met en voor families met kinderen. Kijken naar de leefwereld van kinderen helpt ons om eigen diensten en producten voor onze klanten beter af te stemmen op de noden van nu en ze in de toekomst beter in te schatten. Als kinderen de toekomst zijn, dan zijn ze onze aandacht en zorg meer dan waard. Dit trendrapport is het resultaat van deze observatie oefening. Het is een bijzondere editie, want we hadden het voorrecht om niet alleen te kijken. De ogen en inzichten van veel gepassioneerde mensen zorgen voor een uitzonderlijke co-creatie. We zijn dankbaar dat we konden rekenen op hun onvoorwaardelijke en open blik op wat de toekomst zal brengen. Trendblog: http://ideetrendrapport.blogspot.be/

Transcript of Trendrapport 2014

Page 1: Trendrapport 2014

Trendrapport

Page 2: Trendrapport 2014

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

No. 00 Voorwoord 03

No. 01 Digital connectivity 04

No. 02 Social sharing 12

No. 03 Duurzaamheid 20

No. 04 Dromen 29

No. 05 Beautification 37

No. 06 Community relations 45

Coworkers 54

Page 3: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

3

Voorwoord

Met de ervaring van gisteren, de passie van vandaag en het verlangen naar morgen werken wij bij Idee Kids en Idee Fiks elke dag met en voor families met kinderen.

Kijken naar de leefwereld van kinderen helpt ons om de noden van onze klanten nu en in de toekomst beter in te schatten en laat ons toe onze diensten en producten hierop af te stemmen. Als kinderen de toekomst zijn, dan zijn ze onze aandacht en zorg meer dan waard.

Dit trendrapport is het resultaat van deze observatie oefening. Het is een bijzondere editie, want we had-den het voorrecht om niet alleen te kijken. De ogen en inzichten van veel gepassioneerde mensen zorgen voor een uitzonderlijke co-creatie. We zijn dankbaar dat we konden rekenen op hun onvoorwaardelijke en open blik op wat de toekomst zal brengen.

Samen kijken is ons zo goed bevallen dat we besloten hebben om deze editie ook meteen interactief te maken. Zo wordt dit trendrapport dankzij uw blik ook de start van ons trendrapport voor het volgend jaar.

Laat u inspireren en ontroeren, deel uw inzichten en verras ons. Op www.ideetrendrapport.blogspot.be kijken we uit naar uw feedback en mening.

2014 wordt een “beautifull” jaar, wij kijken er alvast naar uit om het samen met u vorm te geven.

Björn Accoe

VoorwoordU zal interactief zijn of niet zijn…

Page 4: Trendrapport 2014

Digitale connectiviteit

1

Page 5: Trendrapport 2014

The Digital Sky is the limit ”“

Page 6: Trendrapport 2014

6

Meepraten kan via onze trendblog

6

Trend 1 - Digitale connectiviteit

Uit een kleinschalig onderzoek van de CM blijkt meer dan de helft van 2400 onder-vraagde Vlamingen meer vriendschappelijke contacten onderhouden dan vroeger dankzij Facebook en Twitter.

Toch verklaart ook 31 procent van de ondervraagden wel eens stress te krijgen van al die digitale connectiviteit. Hoe kleinschalig het onderzoek ook moge zijn, het bewijst dat digitale connectiviteit meer dan ooit onze levens-wandel beïnvloedt.

Hoe vaak gebeurt het niet dat een reportage in het nieuws achterhaald is omdat je de beelden al zag op Youtube? En hoeveel conversaties beginnen er niet met ‘Heb je het filmpje gezien dat ik heb gepost op Facebook?’ Nog voor papa de kinderen heeft opgehaald, weet mama dankzij de blog van de kleuterjuf al wat haar kinderen vandaag op school hebben geleerd. En dankzij de smartphone van de meester staan de foto’s van het kunstproject meteen op de website van de school. Kinderen skypen in het internaat met hun familie. Waarom alle ouders samen-roepen in een ouderraad als je via een Facebookgroep een handig online forum kan creëren? Tijd (geen onnodige

verplaatsingen) en geld (geen overbodige liters brandstof) gespaard waardoor er meer overblijft voor leuke cadeautjes. Want via je wenslijst op Pinterest liet je weten dat je die keukenrobot wel ziet zitten. En wees gerust: dankzij Facebook vergeet niemand dit jaar je verjaardag!

‘The sky is the limit’ als het op digitale connectiviteit aan-komt. Getuige de wildgroei aan applicaties die de con-nectiviteit alleen maar vereenvoudigen. Via Skype bel je gratis naar het buitenland. Dankzij Wordpress kan zelfs de grootste digibeet een blog onderhouden en via Foursquare of Circle weet je op elk moment waar je vrienden zijn.

Ook al is de keerzijde van de medaille dat we bij wijze van spreken dag en nacht verbonden zijn, digitale connectiviteit levert nog steeds meer voordelen op dan nadelen. Want eens een handig evenwicht werd gevonden, haal je het beste uit beide werelden.

Page 7: Trendrapport 2014

Klik hier en ontdek onze tips op

Meepraten kan via onze trendblog

7

Trend 1 - Digitale connectiviteit

Computerspelletjes, televisie, surfen op internet, tekenen op de Ipad: kinderen en jongeren spenderen meer tijd dan ooit voor een scherm. Ze besteden vaak meerdere uren per dag een het creëren, communiceren en connec-teren in een digitale ruimte. Hoe zorg je ervoor dat je als ouder voldoende controle hebt over al deze media en technologie in je huis en een goed evenwicht behoudt tussen beeldschermtijd en niet-beeldschermtijd? Of je nu een fervente aanhanger bent van de technologie of eerder een een technofoob, elke ouder is op zoek naar de juiste balans.

De nieuwe digitale wereld biedt onuitputtelijke mogelijkheden om te communiceren en bij te leren maar maakt het opvoeden een stuk complexer. Regels creëren voor ‘schermtijd’, cyberpesten voorkomen, goede bron-nen vinden aangepast aan de leeftijd van je kind enz... waren uitdagingen waar onze ouders niet mee te maken kregen.

Do it Yourself

Page 8: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

8

Trend 1 - Digitale connectiviteit

Wanneer je kan: kijk, speel en luister SAMEN met je kind en praat over wat je aan het doen bent. Kan je er niet zijn, vraag de kinderen naar wat ze gedaan hebben. Help hen om kritisch om te gaan met de technologie door vragen te stellen en je eigen visie te delen. Help hen de link te leggen tussen de digitale media en de dagelijkse realiteit om hun denkruimte te vergroten.

Maar ook: las af en toe samen een niet-beeldschermavond in. Geen televisie, geen laptop, geen internet, geen gsm. Iedereen gaat even offline en er wordt bewust tijd gemaakt voor elkaar. Leg dit niet op een vaste dag, want dan bestaat de kans dat er die avond toch nog mails moeten verstuurd worden voor het werk of dat het heel erg druk blijkt te zijn en terwijl jij druk bezig bent, de kinderen snel televisie gaan kijken.

Kies een avond uit waarop er tijd is of kan gemaakt worden en kies samen met het gezin een activiteit uit: spelen jullie samen een gezelschapsspel, wordt het een avondje bioscoop, of gaan jullie samen koken? Het maakt niets uit, zolang er maar 100% connectiviteit is tussen jullie en even, heel even 0% digitale connectiviteit.

Onze DIY tipGebruik de media samen.

Page 9: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

9

Trend 1 - Digitale connectiviteit

De digitale wereld zit zo verweven in ons dagelijkse leven dat we niet meer zonder kunnen én willen. Kinderen en jongeren die de afgelopen 15 jaar geboren zijn, hebben zelfs nooit een wereld gekend zonder de alomtegen-woordigheid van digitale media.

Daarom zijn onze Idee Kidskampen ook niet meer 100% offline. Ouders kunnen op hun werk de kampavonturen van hun kinderen volgen. Elke kampplaats heeft namelijk een eigen blog waar monitoren en kinderen foto’s en verslagjes kunnen delen. Zo kan elke ouders die het wil, ook overdag even binnen kijken wat er gebeurt op de kampplaats. Waarom?

Omdat we het leuk vinden! Omdat het als ouder fijn is om te kunnen zien wat er allemaal gebeurt op kamp en omdat we graag inspelen op de behoefte geconnecteerd te blijven in onze digitale wereld.

Ook voor onze monitoren creëert onze digitale connectie meer mogelijkheden: geen verre verplaatsingen meer tussen pakweg Mechelen en Kortrijk om ideetjes uit te wisselen voor een kampinvulling. Via Skype is de afstand zo overbrugd en dankzij Trello worden ideeën geconcre-tiseerd.

Social media is voor ons een positieve evolutie met een positieve invloed, niet alleen tijdens de kampperiode. Via onze Facebookpagina houden we onze ouders op de hoogte van waar we op elk moment mee bezig zijn, via onze Pinterestpagina delen we inspiratie voor verveel- dagen en op Flickr en YouTube vallen een hele hoop sfeerbeelden te vinden.

Dit doen wij met deze trend:Idee Fiks en Idee Kids connected with stakeholders!

Page 10: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

10

Maakt die digitale wereld een té belangrijk deel uit van ons leven? Wij vinden alvast dat kinderen net als in ‘real life’ begeleid moeten worden in deze digitale wereld. Net zoals bij veel zaken, is evenwicht belangrijk: even-wicht tussen beeldschermtijd en niet-beeldschermtijd. Als organisatie willen we hieraan graag ons steentje bijdragen. Op kamp spelen we: buiten, binnen, in groep, met twee, met veel materiaal, met weinig materiaal, we luisteren naar verhalen, maken kunstwerken en rennen de longen uit ons lijf. Even geen beeldschermtijd. Maar evengoed nemen we nadien 5 minuten de tijd om een foto te maken van ons gebouwd kamp en die te posten omdat we het graag delen met de wereld.

Ook in de toekomst willen we ervaringen delen en di-gitaal geconnecteerd blijven met ouders en klanten. Het uitwerken van een belevingswebsite staat op onze todolijst: een website waar kinderen en ouders zowel voor, tijdens als na het kamp zich kunnen connecteren met elkaar, het gekozen thema en Idee Kids.

Idee Kids en Idee Fiks staan volledig achter het gebruik van sociale media en zetten die graag in op een positieve manier. Tegelijkertijd waken we er over dat dit niet ten

koste gaat van de kwalitijd van het ‘live’ samen beleven.

Bloggen op kamp: www.ideekids.be/bloggenopkamp

Sterk inzetten op social media: Facebook: www.facebook.com/Ideekidskampen Twitter: twitter.com/ideekidskampen Youtube: www.youtube.com/ideekidsfilmpjes Pinterest: www.pinterest.com/ideekids/Flickr: www.flickr.com/photos/ideekids/

Trend 1 - Digitale connectiviteit

Page 11: Trendrapport 2014

11

Casper Tack - 8 jaar connectie tussen mensen uit verre landen via computer

Page 12: Trendrapport 2014

Social sharing2

Page 13: Trendrapport 2014

Me + You = Us ”“

Page 14: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

14

Trend 2 - Social sharing

De digitale ontwikkelingen geven de sharingtrend een ongelooflijke boost.Mensen stellen meer en meer vertrouwen in het internet waardoor applicaties en sharingsites als paddenstoelen uit de grond rijzen.

Via AirBnB en Couchsurfing verkennen we de wereld. In enkele muiskliks heb je een goedkope slaap-plaats in New York geregeld en krijg je er een persoon-lijke stadsgids bovenop. Moeders ruilen via Facebook grootmoeders recepten om heerlijke maaltijden op tafel te toveren, handige applicaties maken het mogelijk om makkelijk een carpoolpartner te vinden en een simpele #dtv op Twitter plaatsen zorgt voor snelle hulp en inspiratie.

Sharing gaat echter verder dan het digitaal delen van in-formatie. Omdat mensen meer dan ooit oog hebben voor duurzaamheid, gaan ze ook fysiek spullen delen via georganiseerde ruil- en leensessies. Spullen delen zoals kledij, speelgoed, auto’s etc. is duurzaam en het bevordert de buurtcontacten.

Steeds meer non-profitorganisaties zorgen ervoor dat mensen op een georganiseerde manier contact leggen met elkaar en zo gebruikte spullen ruilen of delen met elkaar. Zo groeiden Swishing, Cambio, Repair cafe etc. uit tot een professionele organisaties. Dat uit-gerekend non-profitorganisaties slagen in hun opzet is niet meer dan logisch: niet-commerciële ideeën bereiken steeds veel meer mensen.

Page 15: Trendrapport 2014

Het sharen, delen en lenen wint automatisch aan belang tijdens economisch moeilijke tijden. Door de crisis wordt de stap om hulp te vragen makkelijker gezet. Ook al gaat het economisch een stuk beter, toch blijft het sharen bestaan en groeien. Het is een ecologisch antwoord geworden op de overdreven massaconsumptie en de wegwerpmaatschappij.

Buren huren samen een partytent om kostenbesparend te werk te gaan. Of waarom moet iedereen in de straat een grasmaaier bezitten als er één is die kan gedeeld worden? De populariteit van speelstraten bewijst ook dat gezinnen meer willen delen dan alleen spullen en het feit dat een concept als ‘De Wasbar’ aanslaat, toont aan dat mensen niet meer noodzakelijk de behoefte tonen om een eigen wasmachine of droogkast in huis te halen.

Meepraten kan via onze trendblog

15

Trend 2 - Social sharing

Gedeeld telt dubbel! ”“

Onze video-tip©Woord Omhoog

Page 16: Trendrapport 2014

Klik hier en ontdek onze tips op

Meepraten kan via onze trendblog

16

Trend 2 - Social sharing

Woensdagnamiddag… en de verveling slaat toe. Gek denk je, want het huis staat vol leuk speelgoed. ‘Ik heb daar al zo veel mee gespeeld’, mag echter geen uitnodiging zijn tot een rit naar de speelgoedwinkel.

Do it Yourself

Page 17: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

17

Trend 2 - Social sharing

Vraag aan een ouder van een vriendje om hetzelfde te doen. Twee van de vijf stuks gaan vervolgens een aantal dagen/een week/een maand logeren bij het vriendje of vriendinnetje.

En dat zijn meteen 2, of neen, 3 vliegen in één klap: jouw zoon of dochter heeft even een nieuwe spelimpuls, zal bij terugkomst zijn eigen speelgoed opnieuw weten te waarderen en jij hebt hopelijk een leuke babbel gehad met een andere ouder!

Onze DIY – tipLaat je zoon of dochter zijn of haar 5 favoriete speelgoedstuks bovenhalen.

1

2

Page 18: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

18

Trend 2 - Social sharing

Op onze Idee Kids en Idee Fiks werkplek is er een een co-working space om zo kruisbestuiving mogelijk te maken. Op onze maandelijkse adviesraad werken we rond één topic met een gastspreker. Iedereen is er welkom om ideeën uit te wisselen. We hopen zo mensen te inspireren maar tegelijk ook feedback terug te krijgen om onze werking te verbeteren. Ook collega’s die carpoolen en een Swishing rek op het werk ontbreken zeker niet.

Sharing wordt op persoonlijk vlak meestal als meerwaar-de ervaren. Op professioneel gebied komen we in ander vaarwater. Daar ligt sharing moeilijker omdat het begrip ‘concurrentie’ en ‘competitie’ vaak nog als obstakel op de weg liggen. Met de kennis, infrastructuur en ervarin-gen die veel organisaties en bedrijven in huis hebben, zouden we nochtans elkaar sterk kunnen verrijken.Wij delen onze ideeën met veel plezier in plaats van ze af te schermen of geheim te houden. En ja, soms zien we

een andere organisatie een idee overnemen of nadoen. Dit beschouwen we als een compliment, het wil immers zeggen dat het idee als waardevol beschouwd wordt. Met een goede uitvoering van een idee maak je het verschil in kwaliteit.

Onze ideeën en projecten kan je terugvinden op onze blog: www.ideekids.be/blog en de inspiratie rond de inhoud van onze kampen op Pinterest: www.pinterest.com/ideekids

Ook in de toekomst willen we hier verder mee gaan door een platform te creëren om ouders in contact te brengen met elkaar.

Dit doen wij met deze trend:

Bij Idee Kids en Idee Fiks sharen we volop

Page 19: Trendrapport 2014

19

Roos Vereecke - 4 jaar De klaspop

Page 20: Trendrapport 2014

Duurzaamheid3

Page 21: Trendrapport 2014

Duurzaamheid is de toekomst ”“

Page 22: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

22

Respect voor de medemens en voor de aarde wordt meer dan ooit hoog in het vaandel gedragen. De actualiteit liet al meermaals zien dat het geen optie is om te blijven doorgaan zoals we nu bezig zijn. En dus is het niet meer dan logisch dat duurzaamheid aan populariteit wint.

Zo kreeg het begrip ‘Upcycling’ de laatste maanden een heel nieuwe bijklank. Waar het vroeger nog een heel technische term was, wordt het nu vooral gebruikt als term voor het met een meerwaarde hergebruiken van oude materialen. Een botte keukenrasp wordt een voederbakje voor vogels en een in onbruik geraakte vork wordt omgebogen tot een kapstok. Deze trend is tegelijk ecologisch als economisch verantwoord. In beide voor-beelden verklein je de afvalberg en bespaar je de aan-koop van een echt voederbakje of een dure kapstok.

Ook ‘Trashion’ is niet langer een vreemd woord. Leerlingen verzamelen oude kledij van de ouders en ma-ken er samen met de juf iets nieuws van dat voldoet aan alle huidige modetrends.

Maar duurzaamheid gaat veel verder dan recycleren, upcyclen, energiebewust en ecologisch verantwoord leven. Ook in het ondernemend denken tracht men zo duurzaam mogelijk om te springen met de kansen die ons worden geboden. Waarom een uur te laat komen op een businessmeeting met de klant na eerst twee uur in de file te hebben gestaan als je alle protagonisten van die meeting binnen de vijf minuten op een digitaal forum samen krijgt?

Trend 3 - Duurzaamheid

Page 23: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

23

Trend 3 - Duurzaamheid

Scholen stappen massaal mee in het Veggiedag- avontuur waarbij kinderen één keer per week de waarde van biologisch en vegetarisch eten leren inschat-ten. Ook het compostvat en de lokale moestuin waar de kinderen met groene vingers zich tijdens de speeltijd kunnen uitleven, zijn niet meer weg te denken.

Scholen verkopen niet langer individueel verpakte koek-jes om hun kas te spijzen maar duurzame producten als brooddozen, boekentassen en zelf gekweekte tomaatjes.

In de klas worden petflessen deskundig ontleed en gesorteerd in functie van de knutseluurtjes. Dopjes zijn potentiële wielen, de flessen zelf potentiële vliegtuigen en medailles worden gemaakt van gerecupereerde aluminiumfolie.

Win win! Want deze duurzame opvoeding verkleint niet enkel de afbalberg, het versterkt de creativiteit van de kinderen.

Duurzaamheid is de toekomst… en ook de generatie van 2050 verdient een mooie toekomst. ”“

Onze video-tip© Denis van Waerebeke

Page 24: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

24

Trend 3 - Duurzaamheid

Ecologisch denken, milieubewust handelen en duurzaamheid in al zijn vormen is niet meer weg te denken. Meer noch, ‘upcycling’, ‘diy’ en ‘trashion’ zijn hipper dan hip en Pinterest staat bol van de leuke ideeën om je oude spullen een nieuw leven te geven.

Do it Yourself

Klik hier en ontdek onze tips op

Page 25: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

25

Trend 3 - Duurzaamheid

Nodig: lege drankkarton, klittenband of een elastiekje.

1. Spoel de lege drankkartonnen goed uit, knip de bodem van het drankkarton los en de het drankkarton vanbinnen af.

2. Maak de flapjes van het karton bovenaan los en druk het pak plat.3. Knip de bovenzijde en de onderzijde allebei recht af op de plooilijn.4. Druk het drankkarton goed plat en knip aan de linker en rechterkant een rechthoek uit.5. Plooi de zijwanden naar binnen. Omdat je net twee stukje uitknipte (4), kan je nu twee

‘flapjes’ omplooien.6. Plooi de onderzijde van de doos tot aan de plooilijn van de flappen en maak een van

de flappen wat kleiner door er een rand af te knippen. 7. Plooi deze flap naar binnen. Hierdoor ontstaan twee vakjes. 8. De andere flap vormt de sluiting van je portefeuille. De portefeuille kan je sluiten met

klitteband of met een elastiekje.9. Je kan nu het geld dat je uitspaart door materiaal te recycleren in je zelfgemaakte

portefeuille stoppen. ;-)

Onze DIY – tipMaak samen met de kinderen van een leeg drankkarton een hippe portefeuille!

Page 26: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

26

Trend 3 - Duurzaamheid

Het streven naar een duurzame samenleving krijgt steeds meer aandacht. Consuminderen, duurzaam omgaan met grondstoffen, water en energie en je voetafdruk verklei-nen, het zijn geen onbekende begrippen voor ons. Dat wij streven naar meer duurzaamheid op kamp, in onze manier van werken en meer kennis rond duurzaam-heid, staat als een paal boven water. We willen dan ook graag die boodschap op een positieve manier doorgeven.

Kinderen van vandaag willen ook morgen op een kwaliteitsvolle manier leven in de samenleving en zullen dus de gevolgen van de beslissingen die vandaag genomen worden ondervinden. Veel kinderen hebben een groot hart voor dieren, natuur en milieu en zijn hier dus vaak reeds bewust mee bezig. Toch vervult educatie in dit proces een essentiële rol.

Duurzaamheidsopvoeding werkt vaak in twee richtingen. Kinderen komen thuis, op school of op kamp

met verschillende zaken in contact en komen vertellen hoe je het best sorteert, hoe je voor de natuur kan zorgen etc. vanuit hun natuurlijke interesse. Hierdoor sta je er als volwassene weer even bij stil. Het is dan ook een belangrijke taak van ouders, leerkrachten of monitoren om het duurzaam denken een duurzaam karakter te geven en er elke dag op één of andere manier bij stil te staan.

Kinderen bewust maken van duurzaamheid werkt alleen als je het leuk brengt. Als je bijvoorbeeld als ouder boos wordt als je kinderen het licht laten branden of de kraan open laten staan tijdens het tandenpoetsen, dan verdwijnt de zin om duurzamer te denken. Stimuleer groen gedrag. Maak bijvoor-beeld groene muntjes en per keer dat de kinderen met de fiets naar school gaan, kort douchen, het licht uit doen enz. mogen ze een muntje in een pot steken. Als de pot vol zit, volgt er een leuke uitstap, koken jullie samen etc.

Dit doen wij met deze trend:

Groen doen!

Page 27: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

27

Trend 3 - Duurzaamheid

Ook op kamp willen we hier ons steentje toe bijdragen. Kampen als Groene Vingers en De Moestuin zijn vaste waarden in ons kampenaanbod. De kinderen maken er op diverse manieren kennis met de natuur in al haar facetten.

Ook kiezen voor seizoensgebonden groenten, is kiezen voor duurzaamheid. Op het kamp Balls&Glory maken de kinderen dan ook kennis met de groentekalender. Ook op de oorsprong van het voedsel wordt dieper ingegaan. Door samen te koken op kamp, wordt voor veel kinderen duidelijk dat voedsel niet zomaar iets is wat je in de winkel koopt, maar dat voedsel uit de natuur komt.

Tijdens het vieruurtje delen we koeken uit een groot pak uit in plaats van apart verpakte koekjes. En natuurlijk smaakt fruit nog veel beter! Dorst? We werken met her-bruikbare bekers en vullen ze met heerlijk kraantjeswater. Ook het gebruik van een brooddoos stimuleren we en na het eten belandt alles in de juiste zak of bak. En met het afval van thuis, maken we mooie kunstwerkjes!

Helemaal groen doen! ”“

Page 28: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

28

Mauro - 4 jaar Papa en ik in de moestuin tussen de wortel, courgette en salade

Page 29: Trendrapport 2014

Dromen4

Page 30: Trendrapport 2014

Later word ik circusdirecteur of astronaut ”“

Page 31: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

31

Trend 4 - Dromen

Waar het vroeger bij dromen bleef, laat de maatschappij het anno 2014 toe om te streven naar vervulling.

Circusscholen leren kinderen de kneepjes van het circusvak. Astronauten in spe moeten zich niet langer tevreden stellen met televisiebeelden en kartonnen dozen maar kunnen alles echt beleven dankzij interactieve tentoonstellingsruimtes zoals het Eurospacecenter. Jurassic Park was cool, maar nu komen de dinosaurussen dankzij de 3D brilletjes ook bijna echt tot leven. Met digitale programma’s kunnen dingen beleefd of gebouwd worden in een virtuele realiteit.

De nieuwsgierigheid van een kind bij de beleving van die droom wordt gevoed door de beschikbaarheid van heel wat lectuur, internet, televisie en een uitgebreid aanbod aan interactieve mogelijkheden. Het kind krijgt zo alle ruimte om te ontbolsteren en talenten worden ontdekt.

In de hedendaagse maatschappij wordt er meer en meer ingespeeld op de zoektocht naar en het ont-wikkelen van je eigen talent. Ouders dromen mee met het kind en geloven in succes. Het leren om-

gaan met dromen, plannen maken en concrete stappen zetten, zorgt voor de ontwikkeling van fantasie, creati-viteit, doorzettingsvermogen en ondernemingszin. De meeste dromen zijn niet langer bedrog en er samen voor durven gaan is een proces met een nog grotere waarde dan het uiteindelijke resultaat.

En zo wordt met een beetje verbeelding elke droom werkelijkheid…

Page 32: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

32

Trend 4 - Dromen

Wat wil je later worden? Een ongetwijfeld veelgestelde vraag van familie en vrienden aan jouw zoon of dochter. Soms gevolgd door een pasklaar antwoord en soms gevolgd door een stamelend ‘ik weet niet niet’. We stellen onze kinderen die vraag enerzijds uit nieuwsgierigheid, maar anderzijds om hen te stimuleren om te dromen.

Dromen … over wat ze graag doen, over wat ze nog willen doen, om na te denken over wat hun talenten zijn en vooral ook waarin we hen als ouder kunnen in stimuleren. Ongetwijfeld volgt een boeiende zoektocht.

Do it Yourself

Klik hier en ontdek onze tips op

Page 33: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

33

Trend 4 - Dromen

Dit is niet alleen een leuke herinnering maar de reeks foto’s die je maakte kan bij een belangrijke studiekeuze een gespreksinitiator zijn. Bijvoorbeeld bij de overgang van het zesde leerjaar naar het middelbaar, bij het kiezen van een studierichting etc.

De foto’s kunnen een aanleiding zijn voor het kind om na te denken over ‘wat doe ik nu echt graag’, ‘welke talenten heb ik hiervoor nodig’ … om zo tot de conclusie te komen dat het ‘wat wil ik later worden’ niet zo belangrijk is maar wel het dromen over de toekomst.

Onze DIY-tipMaak elk jaar een foto van je kind met een tekstballon. In de tekstballon laat je je kind schrijven wat hij of zij op dat moment wil worden.

Page 34: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

34

Trend 4 - Dromen

Bij Idee Kids en Idee Fiks geloven we in kinderdromen. Keihard. We scheppen dan ook graag een klimaat waar-bij kinderen hun kleine en grote dromen kunnen najagen. Want alles begint met een droom: dromen van speel-goed, dromen van ‘wat ik graag wil doen’, dromen ‘wat ik later wil worden’ enz.

Als organisatie/bedrijf dromen we graag mee. Kinder-dromen inspireren ons. In alles wat we doen hopen we kinderen een kans te bieden om een stap dichter te komen bij die droom.

Bij Idee Kids kunnen kinderen kiezen uit 64 verschillende thema’s. Thema’s die hen doen dromen, thema’s waarover ze iets willen bijleren, thema’s die te maken hebben met hun talenten, passies en interesses. Een slang mogen vasthouden, door een sterrenkijker kijken in een observatietoren, een kamp mogen bouwen met echt hout, op een ton mogen lopen met een echte circusartiest, meedoen in een videoclip enz. zijn maar enkele voorbeelden uit ons aanbod.

Jaarlijks organiseren we ook een ‘droomkamp- wedstrijd’: kinderen kunnen het kamp waar zij van dromen insturen en elk jaar nemen we dan ook

Dit doen wij met deze trend:

Kinderdromen als inspiratie

Page 35: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

35

een droomkamp op in onze programmatie. Lola haar Recycleerkamp en Brams Stielmannenkamp kwamen zo de afgelopen twee jaar in ons aanbod terecht.

Zonder kinderdromen staan we nergens. Ze zijn onze inspiratiebron, onze drijfveer, onze motor. In de samen- leving botsen we echter soms op volwassenen die ‘kinderen uit de droom halen’ omdat hun dromen ‘niet realistisch genoeg’ zijn of ‘niet datgene zijn wat de ouders dromen voor hun kind’.

Wij geloven in aanmoediging en in het creëren van mogelijkheden om die droom – gedeeltelijk – te beleven. Eén van onze stokpaardjes is dan ook ‘Ik kan het zelf’: we willen kinderen op kamp de kans geven om dingen zélf te proberen en zo hun talenten te ontdekken.

En met het beetje magie dat we proberen te creëren, worden hopelijk enkele dromen realiteit!

Trend 4 - Dromen

Ik kan het zelf! ”“

Superheldenkamp©Mediaraven

Page 36: Trendrapport 2014

36

Mauro - 4 jaar Later word ik dokter

Page 37: Trendrapport 2014

Beautification5

Page 38: Trendrapport 2014

A thing of beauty is a joy forever- John Keats -

“ ”

Page 39: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

39

Trend 5 - Beautification

Er is al heel wat inkt gevloeid over de trend beautification. En vaak kent de term een negatieve bijklank. Voor vele bedrijven is de verpakking nu eenmaal belangrijker dan de inhoud omdat die verpakking doet verkopen.

Wij zijn er echter van overtuigd dat beautification niet immer negatief hoort te zijn. Beautification is voor ons de manier om kwaliteit extra te benadrukken. Beautification vertaalt zich dan ook vaak in details. Kinderen krijgen nooit graag kledij cadeau. Maar wat als je in die kledij ergens een kleine verrassing zoals een autootje of een beertje verstopt?

Sommige kinderen hebben een afkeer voor spruitjes. Maar wat als je de spruitjes in twee snijdt en de kinderen een bord serveert waarbij de spruitjes de ogen vormen van een vrolijk gezicht? De aardappel kan de neus zijn en met de stukjes vlees vorm je makkelijk een lachende mond. Mmmm lekker! Wat als je kind weigert boterhammen te eten? Knip ze in de vorm van een hartje en ’s anderen-daags vragen ze zelf om dubbele portie.

Designers springen mee op die bal. Vorkjes en lepeltjes worden verkocht in de vorm van een vliegtuig. Borden van

Duplo op een bijhorend speelse onderlegger vervangen de traditionele placemats en saaie borden.

Kinderen worden bewust of onbewust ook heel vaak betrokken in de beautification van woonwijken. Evenementen als The Big Draw maakten het mogelijk om hele stadsdelen te ‘betekenen’ van winkelramen over bushokjes tot zelfs musea. Heel wat van die tijdelijke kunstwerken zijn tot op heden nog steeds te zien in de stad omdat het een feelgood gevoel opwekt bij de mensen.

Less is ook vaak more als het op beautification aankomt. Kies je als ouder met je budget voor één kwalitatief stuk speelgoed of verkies je een aantal minder duurzame aankopen voor hetzelfde geld?

Wij zien de trend beautification als een meerwaarde voor inhoud én verpakking .

Page 40: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

40

Trend 5 - Beautification

Beautification is dé manier om leuke zaken extra leuk te maken, gezonde voeding extra lekker of een geschenkje extra bijzonder te maken. Fruit en groenten aantrekkelijker maken? Met een beetje beautification wordt het een vitaminenfeest! Samen koken en samen lekkere ideetjes bedenken is superleuk. Wat als … je fruit en groenten leuk kon maken?

Do it Yourself

Klik hier en ontdek onze tips op

Page 41: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

41

Trend 5 - Beautification

Nodig: een halve komkommer, 4 satestokjes, 8 rode druiven, 8 witte druiven.

Werkwijze:

1. Snij de halve komkommer in de lengte in 2 stukken.2. Maak de flapjes van het karton bovenaan los en druk het pak plat.3. Steek op elke satestok 4 druiven: 2 stokken met rode druiven, 2 stokken met

witte druiven. 4. Steek de ‘druivenstokken’ vast tussen de komkommer.5. 1-2-3 Klaar om te tellen en te eten.

Onze DIY-tipMooi! Een gezond telraam:

Klik hier voor meer mooie , lekkere en gezonde fruittips

Page 42: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

42

Beautification is overal: in het stadsbeeld, op social media en in de rekken van de supermarkt.Overal worden zaken door een mooie verpakking opgesmukt en aanlokkelijk voorgesteld. Mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor schoonheid en daar spelen verschillende spelers dan ook op in. Bronwater wordt verkocht in een designfles met een prachtig geïllustreerd etiket. Dat spreekt aan, ook al heeft dit water net dezelfde kwaliteit als de andere (huis)merken in het rek.

Wij zien beautification niet als het oppoetsen van de werkelijkheid, we zien het als het mooier inpakken om de inhoudelijke kwaliteit naar voor te brengen. Onze kampbrochure gieten we bijvoorbeeld graag in een mooi geïllustreerd kleedje met veel authentieke foto’s om de ouders een duidelijk beeld te geven van hoe het er op onze kampen aan toe gaat. In tijden van digitale ontwikkelingen is een gedrukte bro-chure voor vele bedrijven een overbodig communicatie-middel. Voor ons blijft het een heel goed middel om de

magie van onze kampen ook visueel kenbaar te maken bij de kinderen. Ons blauwe Idee Kids mannetje kwam zelfs tot leven om de brochures te verdelen.

We streven naar mooi vanbinnen en vanbuiten: leuke symbolen, pictogrammen en prenten op de kamp- locatie zijn niet alleen leuk en mooi om te zien maar duiden ook aan waar de kinderen heen moeten of over welk kamp het gaat. We besteden namelijk veel aandacht aan de inhoud van de kampen, maar vinden het ook belangrijk dat de verpakking mooi is: onze kamplocatie wordt opgefleurd met vlaggetjes, spring-kastelen worden klaargezet en monitoren duiken verkleed op. Vertrekken jullie zo ook niet vrolijk op kamp?

Dit doen wij met deze trend:

Trend 5 - Beautification

Page 43: Trendrapport 2014

Ken je onze 7 stokpaardjes al?”“

Meepraten kan via onze trendblog

43

Trend 5 - Beautification

We houden onze huisstijl in ere en laten die overal terug-keren: zo bevorderen we de herkenbaarheid. Ook in de toekomst willen we nog meer onze huisstijl laten terug-keren en investeren in een belevingswebsite waar de thema’s voor en na het kamp nog meer tot leven gebracht worden.

Voor Idee Kids en Idee Fiks primeert de inhoud op de verpakking, maar niks houdt ons tegen om ons product telkens opnieuw mooier en verfijnder aan te bieden. Die beautification nodigt niet alleen uit, het helpt kinderen en hun ouders vaak over de drempel van al dan niet participeren om de inhoud te ontdekken.

Page 44: Trendrapport 2014

44

Roos Vereecke - 4 jaar Een boom mooi maken

Page 45: Trendrapport 2014

Communityrelations

6

Page 46: Trendrapport 2014

De buurt brengt je verder“ ”

Page 47: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

47

Trend 6 - Community relations

De tijd dat enkel nog oma en opa werden ingeschakeld om kinderen af te halen van school is al lang passé.

Met de dag groeit het gemeenschapsgevoel waarbij ouders van vriendjes kinderen meenemen naar huis tot één van hun ouders hen kan komen halen. Het is slechts één van een resem voorbeelden van het toene-mend belang van ‘community relations’.

De ellenlange files aan de schoolpoort en het toenemen-de verkeer van en naar het werk zitten daar uiteraard ook wel voor wat tussen. Waarom zou je 10 kinderen ophalen met 10 wagens als ze ook in 2 wagens kunnen? Dankzij de ontwikkelingen binnen de sociale media vin-den gelijkgezinden elkaar veel makkelijker.

Geboortebossen zijn een ander voorbeeld van het toenemend belang van die community relations. Ge-zinnen vinden elkaar en werken samen aan een stukje groen. Bij gebrek aan groen vinden buren elkaar om samen een stuk bouwgrond op te kopen om er een ge-meenschappelijke speeltuin te plaatsen waar kinderen uit de buurt kunnen spelen.

Sociaal-artistieke buurtprojecten brengen buurtbewoners nog dichter bij elkaar en zo ontdekken ze meteen ook heel wat verrassende weetjes over hun straat. Het daaropvolgend straatfeest brengt meteen dubbel zoveel volk op de been als het jaar er voor.

Page 48: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

48

Trend 6 - Community relations

Ook de toenemende populariteit van een groepsaan-koop voor energie toont aan dat één voor allen, allen voor één meer dan ooit loont.

Bedrijven en ondernemingen blijven niet achter en ervaren de meerwaarde van de betrokken-heid met de buurtbewoners. Een stuk ongebruikte grond kan door de buren gebruikt worden, het buurtcomité kan ingeschakeld worden bij een brainstorm rond nieuwe producten of het bedrijf kan een plaatselijke vereniging sponseren of ondersteunen.

Music For Life 2013 toont perfect aan hoe booming die community relations zijn. Duizenden vrijwilligers zetten zich dagenlang belangeloos in voor verenigingen die in tegenstelling tot andere jaren vaak veel minder van hun bed stonden dan het Rode Kruis. Scholen verzamelen speelgoed voor kansarme kinderen. Kinderen verkopen pannenkoeken om bloemetjes te kopen voor de bewoners van het rusthuis achter hun school…

Die roep om wat meer lokale projecten te steunen werd jaar op jaar groter en de luisteraars gaven alvast massaal gehoor aan de oproep om dit jaar dus heel wat verschillende – vaak lokale - goede doelen te steunen.

De buurt brengt je verder, veel verder!

Page 49: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

49

Trend 6 - Community relations

Ken jij je eigen buren en de mensen uit jouw straat? Heb je er al eens mee gepraat? De maand januari is het ideale moment om kennis te maken: stop een nieuwjaarskaartje met een lieve wens in elke brievenbus van de straat. Wedden dat je in het nieuwe jaar een pak interessante mensen (beter) zal leren kennen?!

Do it Yourself

Klik hier en ontdek onze tips op

Page 50: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

50

Trend 6 - Community relations

Op de plaats waar ‘de schat’ verborgen ligt kan je een kistje verstoppen met een pak lege kaartjes en een stylo. Iedereen die de schat gevonden heeft en open doet kan een bood-schap opschrijven of een tekening maken en terug in het kistje stoppen.

Als je af en toe eens terug gaat kijken, dan krijg je een schat vol lieve wensen en bood-schappen van de buurtbewoners.

Onze diy-tipEen schatkaart voor de buren: teken een plattegrond van de buurt en maak er een schatkaart van.

Page 51: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

51

Je hebt het vast en zeker al gehoord of misschien gezegd: “Ik weet niet wie er in mijn straat woont. Ik ken mijn buren niet.” Een reden om te klagen? Misschien, maar nog meer een reden om er samen iets aan te doen. Buurinitiatieven zijn een eerste stap in het stimuleren van buurtcontacten.

In elke buurt wonen mensen met een hart voor ‘hun’ buurt. Ze hebben ideeën, plannen en zelfs dromen voor de buurt. In sommige buurten blijft het echter wachten op initiatief, in andere buurten volgt het ene feest het andere op.

Bij Idee Kids en Idee Fiks nemen we graag een engagement op in onze buurt. Buren krijgen de kans om iets te doen met de ongebruikte grond, bij belangrijke besprekingen worden ook buurtbewoners uitgenodigd etc. We zien onze buurt ook ruimer: waarom onze duizenden verloren voorwerpen jaarlijks niet weg-schenken aan kansarme kinderen om hen gelukkig te maken?

Dit doen wij met deze trend:Buurinitiatieven

Trend 6 - Community relations

Page 52: Trendrapport 2014

Meepraten kan via onze trendblog

52

Trend 6 - Community relations

Ook op kamp proberen we die community relations een plaats te geven. We proberen contacten te bevorderen tussen ouders door het organiseren van kampover-schrijdende toonmomenten, op het kamp Balls&Glory organiseren we een ‘restaurant’ voor groot-ouders en op het kamp Textielmobiel laten we de ouders kennismaken met Swishing. We hopen zo ook ouders te inspireren om meer contact te maken met hun buurt en met andere ouders.

In de toekomst gaan we hier graag verder mee door een online forum te creëren waar carpoolmogelijk-heden, kinderoppasvragen enz. hun plaats vinden.

Uiteraard komt het er op aan om de juiste vertaling te vinden voor je eigen situatie. Met een beetje overtui-ging, creativiteit en engagement zal je merken dat er ook in jouw buurt nog heel wat mogelijkheden zijn.

We hopen ouders te inspireren om meer contact te maken met hun buurt en met andere ouders ”“

Videotip©Maud Vanhauwaert

Page 53: Trendrapport 2014

53

Casper Tack - 8 jaar

Page 54: Trendrapport 2014

Björn Accoe Idee Kids / Idee FiksAnn Van Doren Idee Kids / Idee FiksThiery Lagrange Matrix MethodSilvie Bonne Creatief coördinator Idee Kids Isabelle De Nil KV / KCMike C Woord Omhoog - Gastlesgever kampen An Beghin KHLeuven - Departement Sociale School Heverlee, SRW, kinderen, jongeren en welzijnKatrien De Vreese Davidsfonds - uitgever directeurMarieken Dewitte MediaravenLiesje Van Haaster bachelor communicatie management én postgraduaat trendwatchingNele Keymeulen Logistiek coördinator Idee Kids en Idee FiksAn Godart Operationeel Idee KidsJanina Verhaeghe Creatief medewerker Idee KidsKaren De Roeck Rekruteringsmedewerker Idee KidsTine De Herdt Events Idee FiksLeen Taelemans L’OMark Van Dael CocdMaud Vanhauwaert Maud Vanhauwaert Stijn Soenen Markoniest en Grafisch vormgever Idee Kids en Idee FiksStijn Terrie Copywriter

Co-workers

Page 55: Trendrapport 2014

twitter.com/Ideekidskampen https://twitter.com/ideefiks

Beleef de trends en laat ons weten wat jij vind via onze trendblog