Petanque magazine Mei 2013

40
 1  1  

description

petanquemagazine

Transcript of Petanque magazine Mei 2013

Page 1: Petanque magazine Mei 2013

 

1  

1  

Page 2: Petanque magazine Mei 2013

 

 

 

2  

 

 

Voorzitter Penningmeester Secretaris

 

Gerald Ruesink  Jan Braber  Wim Hamel 

 

 

Baan onderhoud Kantine commissie Wedstrijdcom / PR

 

 

 

Frits Timmermans Hans van Wijk

Piet Perier

Nel van Dijk

Martin Riemersma Sytse van der Bij Lieuwe Jousma

 

 

Bouw commissie BUT Kas commissie Redactie Digitaal

 

 

Harm Burgstra Jan van Veen

Pieter Vlig

Henk Jan Bekius Harm Burgstra

Reserve Theo Keijer

Sytse van der Bij Henk Edens

 

 

Commissie BOULE Kleding commissie Website

 

 

 

 

Nel van Dijk Cisca Eggink Jan Janssen Henk Klomp

Jan van Veen

Thea van Maaren Cisca Eggink

Henk Edens Sytse van der Bij

 

 

Commissie van Beroep Lief en leed De vereniging is opgericht op dinsdag 27 april 1999. In het handelsregister van de kamer van koophandel

staan wij geregistreerd onder nummer 39071183

t.n.v. JBV Lelystad.

Rabobank rekening 1284.47.516

t.n.v. JBV Lelystad.

 

 

Henk Jan Bekius Maurits Cardozo

Cisca Eggink

Cisca Eggink

 

 

 

 

Correspondentie adres: Wim Hamel Kogge 118

8242 AH Lelystad. [email protected]

Sponsor commissie

Page 3: Petanque magazine Mei 2013

 

 

Het is dit jaar toch wel een jaar waar allerlei veranderingen in plaatsvinden. Niet alleen het nu uitgekomen vierde vernieuwde Petanque Magazine maar ook de zeer positieve berichten over ons clubgebouw welke wellicht dit jaar nog gerealiseerd wordt. En dan ook de wedstrijdstrijdcommissie die allerlei vernieuwingen in gang heeft gezet. Ik denk hierbij aan de zeer geslaagde rit door de Noord Oost Polder. Het uitwisselingstoernooi met de Nijeboelers uit Nijkerk en de start van de Flevopoldercompetitie. Vanuit verschillende kanten krijgt de wedstrijdcommissie signalen van andere verenigingen die hieraan willen meedoen. Kortom je kan toch wel zeggen dat er het een en ander in gang is gezet. Ook de redactie van dit Magazine en onze website heeft niet stil gezeten. Wij proberen nog steeds met nieuwe ideeën onze leden te porren voor een actievere bijdrage aan onze vereniging. Zo hebben wij de Ideeënbus op onze site geïntroduceerd. Jammer genoeg is dit idee het enige idee wat resultaat heeft gehad (het plaatsen op de site) want ideeën, suggesties, op- of aanmerkingen zijn er tot op heden niet binnengekomen. Onlangs is een cadeaubon geïntroduceerd voor degene die ons attendeert op wellicht een nieuwe potentiële sponsor of adverteerder. Ook hier valt een diepe stilte te beluisteren. Maar wij, de redactie, laten ons toch niet uit het veld slaan en zijn druk bezig met het ontwerpen en de bouw van een nieuwe website. De huidige website is enkele jaren oud en kan door ons niet geactualiseerd worden. Het is ons zelfs niet mogelijk om de foto op de frontpagina te vernieuwen laat staan andere wijzigingen aan te brengen. De nieuwe website willen wij fris en fruitig vernieuwen met meer aandacht voor onze adverteerders en sponsors. Wij wachten dan ook met smart op de nieuwe sponsorcommissie die wellicht nieuwe adverteerders en sponsors opspoort. Voorlopig moeten alleen de commissieleden nog gevonden worden. Maar daar hebben we alle vertrouwen in. Onze voorzitter heeft op de laatste Algemene Leden Vergadering toegezegd zich daar persoonlijk voor in te zetten. Wij, de redactie, wachten dan ook in spanning af.

Sytse van der Bij en Henk Edens

3  

Page 4: Petanque magazine Mei 2013

KWISNIWDAKKETKON

Op de wedstrijdkalender van dit jaar was zondag 7 april gereserveerd voor de derde editie in de serie Eurotoernooien 2013. Ondanks het feit dat de dag ervoor op Lelystadse bodem de wedstrijd met de Nijeboulers werd gespeeld kwamen, gelokt door het aantrekkelijke zonnetje dat wij al veel te lang hebben moeten missen, toch nog 23 enthousiaste bouleurs naar Het Schouwspel om weer om de echte knikkers te spelen. Daaronder was ook weer een speler die zich nog niet eerder met deze tak van sport had beziggehouden. En zoals dat zo vaak gebeurt, is iedereen die met hem of tegen hem heeft gespeeld heeft het erover eens dat voor deze Olivier een glorieuze

toekomst als bouleur is weggelegd.

En dan over de wedstrijd. Alles zat deze zondag mee, de weersverwachting beloofde veel goeds en iedereen had er duidelijk zin in. Tijdens mijn bardienst zaterdagochtend ben ik een aantal keren naar buiten gelopen en toen ik iedereen zo bezig zag vond ik het toch wel jammer dat ik zelf niet even mocht gooien. Misschien was ik daardoor wel dubbel

gemotiveerd of had ik deze zondag gewoon het geluk aan mijn zijde? Maar partijtjes winnen doe je niet alleen. De eerste ronde was voor mij een triplette met Frits en Loes. Wij haalden de partij met 13-4 binnen. Het daaropvolgende doublette met Niek werd, mede door zijn subtiele spel, met 13-1 gewonnen. En als je dan met Richard, die op dat moment in de tussenstand de tweede plaats bezet, de laatste ronde mag spelen begint het toch wel een beetje te kriebelen. Omdat dan opnieuw de boules op de goede plek blijven vallen staat er voor dat je het weet wéér 13-1 op het scorebord. Ongelooflijk maar waar. Even heb ik overwogen om op dit hoogtepunt te stoppen maar heb toch besloten gewoon door te blijven gaan alsof er niets bijzonders is gebeurd. Dus zien wij elkaar weer op Het Schouwspel.

Met boulegroet,

Jan Janssen

4  

Page 5: Petanque magazine Mei 2013

Zondag 12 mei, het (boule)seizoen is nu echt begonnen. Competities, evenementen en (internationale) toernooien zijn nu volop bezig en voorhanden om je de komende tijd op de baan lekker uit te leven. De afgelopen twee weken was het meivakantie, hebben we een prachtige Koninginnedag beleefd en ben ik zelf een weekje in Turkije geweest. Ik heb daar Boccia gespeeld. Boccia is een werpsport geschikt voor sporters met een hersenverlamming of met zware motorieke beperkingen en is vergelijkbaar met petanque. (Wikipedia) Nu zullen sommigen soms twijfelen aan mijn geestelijke vermogens, van een hersenverlamming is echter geen sprake. Mijn motorieke beperkingen zijn slechts beperkt tot een kilo of 10, dus waarom dan Boccia? In Turkije noemt men Petanque Boccia en we speelden dat op het strand in het mulle zand. Iedere dag werd er gespeeld en op zondag 5 mei was er een toernooi. Met deelnemers uit Duitsland, Nederland, Zwitserland en België een heus internationaal toernooi dus. Het spelen op het mulle strand was een heel aparte ervaring, een perfectie oefening om de juiste donnée te kiezen; nl zo dicht mogelijk bij het butje. Na een spannende strijd was ik de gelukkige winnaar en kreeg ’s avonds in het theater een echt certificaat:

Mijn vakantie kon niet meer stuk, mijn eerste internationale overwinning was een feit. Hierna mijn motorieke beperking nog wat opgeschroefd met een aantal biertjes en vervolgens de rest van de vakantie genoten van de aangename temperaturen in Turkije. Op maandag 6 mei ben ik gebeld door een journalist van De Flevopost. Hij wilde graag een vijftal vragen stellen voor de rubriek ‘Vragen staat vrij’. Zit je lekker aan het zwembad, 30 graden en met een cocktailtje en dan mag je vertellen over ons nieuwe clubhuis, je kunt je voorstellen dat ik mij een bevoorrecht mens voel.

5  

De komende week zullen de leden die hebben aangegeven met de BUT-cie en Boule-cie te willen helpen een uitnodiging ontvangen voor een eerste bijeenkomst. Ik verwacht ook de komende week weer nieuws te kunnen vernemen van Het Sportbedrijf en naar verwachting zullen dan ook alle stukken door de betrokkenen bij Het Schouwspel getekend richting Het Sportbedrijf verzonden zijn. Kortom, na

Page 6: Petanque magazine Mei 2013

een voorbereiding van enige jaren gaan we nu aan de laatste maanden beginnen van de realisatie van ons clubhuis. We zijn nog wel steeds opzoek naar een paar leden die actief een paar uur per maand (twee middagen??) aandacht willen besteden aan onze huidige en nieuwe adverteerders. Henk E. en Sytse zijn met een prachtige nieuwe website bezig waarbij we adverteerders nog beter kunnen presenteren, we hebben dus ook echt wat te bieden voor nieuwe adverteerders.

Op zaterdag 18 mei staat het Jan Kuipers toernooi gepland. Op dit moment staan er 7 teams op de lijst, 2 teams kunnen we daar waarschijnlijk op korte termijn nog bijschrijven maar dat is nog niet heel veel. Geef je op samen met een (klein)kind en doe mee met dit gezellige toernooi.

Ik hoop jullie weer te treffen op de baan.

Gerald Ruesink

 

6  

Page 7: Petanque magazine Mei 2013

 

 

 

 

 

Hoera, we hebben een nieuwe koning. Ik weet niet of u de hele dag voor de buis gezeten heeft, maar ik wel. Of je nu voor of tegen een monarchie bent, het was toch prachtig en uniek tegelijk om te zien.

En wat je ook vindt van Willem Alexander, het is wel iemand die de sport een warm hart toedraagt.

Misschien kan het bestuur hem uitnodigen bij de opening van ons nieuwe clubhuis.

April doet wat hij wil, en dat was ook inderdaad zo. Nog veel te koud voor de tijd van het jaar werd op 6 april Nijkerk ontvangen in het kader van de uitwisseling.

Daar er in de kantine ook biljart activiteiten waren, werd besloten de inschrijftafel bij de Fanny te zetten. Een ieder werd hartelijk ontvangen door Wim Hamel, Lieuwe Jousma en ondergetekende.

Liefst 31 teams deden er mee. Met een schuchter zonnetje en de hete glühwein gesponsord door ANTONIA PANTOFFELS werd het uiteindelijk een onvergetelijke dag. Dit maal waren de Lelystedelingen in het voordeel betreffende de baan kennis, wat uiteindelijk in de uitslag terug te zien was.

IK denk dat velen alweer uitkijken naar de volgende ontmoeting.

Ook het Euro toernooi gelijk de volgende dag, trok weer vele euro delvers aan.

Ook de afdelingscompetitie is weer van start gegaan. Met een 6e plaats in de 2e klasse en een 9e en een 10e plaats in de 1e klasse doen wij het nog helemaal niet zo slecht.

Toen was het zondag 21 april. Een dag die als een baksteen op mijn maag lag. Hoe zou het weer zijn, zouden de tulpen al te zien zijn, hoeveel inschrijvingen zouden er zijn, zou een ieder het wel leuk vinden enz. enz.

Met totaal 38 mensen en drie honden zijn we van start gegaan.

Ik heb het als een zeer gezellige dag ervaren en aan de vele reacties te horen wil men dit ook volgend jaar wel weer op de activiteiten kalender terug zien.

7  

Page 8: Petanque magazine Mei 2013

U hebt via diverse verslagen over deze dag kunnen lezen.

En nu is het alweer mei.

Het wordt nu tijd om de eerste ontmoeting te hebben met Zeewolde en Almere.

Als u deze leest is waarschijnlijk de eerste ontmoeting al geweest. Als we er allemaal

met veel enthousiasme aan mee doen, denk dat ook dit een groot succes zal worden. Er wordt in, maar ook buiten de provincie la aardig over gesproken.

De bedoeling is om elkaar wat beter te leren kennen, zodat het wat makkelijker wordt om ook eens bij hun te gaan spelen en uiteraard omgekeerd.

Dus maak nieuwe vrienden.

In mei hebben we ook het Jan Kuiper toernooi weer.

Tot nu toe nog maar 4 teams die zich ingeschreven hebben. Kom op mensen. Iedereen is van harte welkom van jong tot oud, lid of geen lid. Laat de club niet in de steek. Ik zelf ga in de maand mei even nieuwe energie opdoen in Frankrijk, want dat heb ik wel even nodig.

De kantine bezetting is en blijft nog steeds een zorgenkindje. Nadat de wedtr.comm. het hele jaar 2013 ingepland had is dit naast de planning van de andere clubs gelegd. Het probleem was echter, dat zij de planning tot eind maart klaar hadden. Zo moesten wij op 6 april onze gasten vragen zich rustig te gedragen. Echt gast vriendelijk was dat niet, met ook nog eens de luiken dicht. Voor 4 mei gaat zich het zelfde weer voordoen en dat gaat ook weer gelden voor het Jan Kuipertoernooi.

Natuurlijk moeten gezamenlijk door een deur, maar die moet dan wel net zo open voor hen als voor ons staan.

Ik hoop dat het allemaal een beetje gaat lukken en dat u onze gasten een beetje wilt vertroetelen. Maar wat zouden we blij zijn als het nieuwe clubhuis er is. Dan kunnen we het pas echt gezellig maken.

Ik wens een ieder veel boulplezier toe.

Martin Riemersma

8  

Page 9: Petanque magazine Mei 2013

9  

Page 10: Petanque magazine Mei 2013

10  

De oplossingen betreffende de vragen van de Polder tulpen toerrit zijn:

Vraag: Antwoord:

1 Hoe heet de electriciteitscentrale 1 Maxima Centrale 2 Mag hier gevist worden ? 2 nee 3 Hoeveel windmolens 3 28 stuks 4 Hoe heet het bospad ? 4 Het bospaadje 5 Hoeveel kabouters staan in het bos 5 10 6 Hoe heet de eigenaar van het Poorthuis Jan Kluin

Winnaar Ge Riemersma

Winnaar opdracht 1 met 7 punten Loes en Tierro Winnaar opdracht 2 met 19 punten Harm en Cisca Winnaar opdracht 3 met 5 punten Willem en Jenny

Totaal winnaars

1 met 51 punten Henk Jan en Thierry 2 met 45 punten Gerard en Nel Cligge 3 met 43 punten Gerald Ruesink en Piet Perrier

Eind uitslagen totaal: 2x4 met 40 Punten Harm/Cisca - Fred/nel. 2x6 met 38 punten Loes/Thierro – Willem/Jenny . 2x8 met 35 punten Martin/Ge – Hanneke /Hans 10 met 33 punten Henk/Martie 3x11 met 33 punten Gerard/Henny Ygosse – Wim/Partner –Henk/Annie. 14 met 29 punten Sytse/Dely 15 met 24 punten Ernst/ Marrianne. 16 met 22 punten Klaas en Tini 17 met 5 punten Erna/Ina

Samen met Loes, Lieuwe en Sytse wil ik jullie nogmaals hartelijk bedanken voor de geweldige spontane reacties die wij van velen van jullie hebben mogen horen. Het geeft mij de bevestiging dat er wel degelijk een saamhorigheidsgevoel binnen de club is. Met liefst 17 auto’s gingen we het avontuur tegemoet. Het weer zat gelukkig mee. Dankzij een aantal sponsoren was het mogelijk nog iets extra’s te doen.

Dit is voor het organiseren van activiteiten ontzettend belangrijk. Dit geld niet alleen voor bedrijven maar ook voor de leden die een kleine bijdrage willen leveren om de boel wat aan te kleden met bvb. een stukje kaas of worst of bitterballen of taart of of of of of . Ook financiële bijdragen zijn natuurlijk van harte welkom.

Page 11: Petanque magazine Mei 2013

11  

De volgende gulle gevers wil ik toch nog een keer noemen:

Plus markt Botter Al geruime tijd onze sponsor. Plus Postma heeft voor deze keer gratis voor drinken gezorgd. Tevens het heden en verleden boekje van Lelystad is van deze geweldige supermarkt. Ook hier de opmerking: doe je boodschappen bij onze sponsor.

Intra tuin Ondanks dat de verkopen bij Intra tuin door het weer slecht op gang komen, kregen we toch een heel pakket mee. Dit pakket heeft u in de mooie groene tasjes ontvangen. Helemaal gratis was dit niet, maar toch.

Antonia Pantoffels en slippers (Ook voor leuke zomerschoenen voor betaalbare prijzen.) WWW.Antonia pantoffels en slippers.nl Zij hebben het snoepgoed en de mappen ter beschikking gesteld .

Fred en Nel v. Dijk Hebben de heerlijke koeken bij de koffie gesponsord.

Bloembollen kwekerij Wietse Mellema

gevestigd aan de Klutenweg 39-1 in Creil. Deze bloembollenkwekerij heeft de tulpen geleverd tegen een zeer speciale prijs. Mocht u in de buurt zijn, dan bent u in zijn kassen van harte welkom.

Restaurant het Poortershuis.

Ook hier hebben we tegen een zeer speciale prijs een heerlijke versgemaakte kop soep in combinatie met een broodje kroket of frikandel aangeboden gekregen.

Jeu de boule vereniging Creil Onze Jeu de boule broeders en zusters uit Creil hebben de banen ter beschikking gesteld en zaterdag nog aangeharkt. Het zag er ook zeer verzorgd uit.

Boer Naaktgeboren heeft zijn plateau beschikbaar heeft gesteld voor opdracht 3. Speciaal voor ons heeft hij hem nog schoon gemaakt.

En natuurlijk mag ik onze hoffotograaf Henk Edens niet vergeten, die er weer lustig op los geschoten heeft, zodat u achterover geleund in uw stoel nog eens rustig kunt nagenieten van deze dag.Mede dankzij al deze mensen hebben wij er een onvergetelijk avontuur van kunnen maken.

Martin Riemersma

Page 12: Petanque magazine Mei 2013

12  

Page 13: Petanque magazine Mei 2013

Bestuur en leden,

Alhoewel de weg altijd lang is om iets te kunnen neerzetten is nu de kogel door de kerk. Jullie allen van harte gefeliciteerd met je eigen clubhuis. Ik zal de bouw in de gaten houden. Ik zou zeggen houd mij op de hoogte.

Vriendelijke groeten, Salutations

JDC Sport bv - OBUT en BONZINI Nederland

M.van der Linden, Postbus 589, 8200 AN Lelystad Verlaatweg 74 L 8243 PS Lelystad

06-51.581.521 www.jdcsport.nl www.obut.nl  

13  

Page 14: Petanque magazine Mei 2013

Beste Leden,

Wederom een oproep om thuis goed te kijken of er ergens oude niet meer gebruikte mobieltjes liggen. Zo ja Haal de simkaart eruit en neem ze mee naar de baan in villa Fanny staat een inzamel box daarin kunnen jullie de mobieltjes kwijt. Vraag ook aan familie, buren,kennissen en collega’s om te kijken. Er zijn ook extra

inzamel boxen voor diegene die er in op zijn/haar werk wil neerzetten. De eerste mobieltjes zijn al ingeleverd. Je kunt ze inleveren tot eind september. Streef

aantal HONDERD stuks. Ik reken op jullie. Elke euro voor de vereniging kunnen wij goed gebruiken. Van de penningmeester Jan Braber

14  

Page 15: Petanque magazine Mei 2013

ZATERDAG 8 JUNI 2013 DOUBLETTEN  

 

PLUSMARKT Doublette Clubkampioenschap  

15  

Spelvorm Doubletten (alle leden JBV Lelystad )

Melden vanaf 09.00 uur, aanvang 09.30 uur.

Geen kosten deelname.

Het doubletten clubkampioenschap is een jaarlijks terugkomend toernooi met een wisselbeker voor het winnende team.De namen van het winnende team worden in de Wisselbeker bij gegraveerd.

Voor inschrijvingen kunt u terecht op onze website:

www.jbv-lelystad.nl

 

 

Page 16: Petanque magazine Mei 2013

Slimme mannetjes

Ze zijn er nog steeds mannetjes die zich vastbijten in een project en het niet meer loslaten voordat zij hun doel hebben bereikt. Erik Hendrikx is zo een mannetje hij is lid van JBV Boulamis, heeft zich als doel gesteld om een programma te ontwikkelen om je op een makkelijke manier in te schrijven voor een toernooi. Alle verenigingen mogen gebruik van zijn programma maken. Zonder er een cent voor te betalen. Toch maar voor de zekerheid even geïnformeerd bij het bestuur van Boulamis, stel dat deze Erik de brui er aan geeft dan hebben wij niets meer. Het bestuur van Boulamis heeft echter bevestigd dat het programma altijd beschikbaar blijft voor alle verenigingen die hier gebruik van wilden maken. Onze vereniging was een van de eerste die gebruik ging maken van dit kant en klaar pakket .En met groot succes, al onze leden zijn er inmiddels aan gewend om je vanuit je luie stoel digitaal in te schrijven. Deze Erik houd ook statistieken bij hoe vaak wij en andere verenigingen gebruik maken van zijn programma. In het beging waren er 40 tot 60 inschrijvingen door 4 verenigingen, nu zijn het meer dan 20 verenigingen en 7000 inschrijvingen. Een super succes dus. En er komen steeds meer verenigingen bij. Makkelijk als je buiten de deur gaat spelen en het zelfde inschrijf lay-out tegen komt als bij onze vereniging. Henk Edens

16  

Page 17: Petanque magazine Mei 2013

Afdelingscompetitie stand 28 april Lelystad 01 Nel Cligge Gerard Cligge Hans v Wijk Lelystad 02 Wilma vd Ham Loes Stift Ron Verhoek Lelystad 03 Dick Schoonheim Tjitte Unlandt Henk Edens Lelystad 04 Frits Timmermans Ton Engel Rik v Stormbroek Lelystad 05 Wendelyn Unlandt Wim Hamel Willem v Waveren Lelystad 06 Ina de Graaf Erna Oosterveen Jenny v Waveren Lelystad 07 Ada Ouwerkerk Cisca Eggink Harm Burgstra

17  

Page 18: Petanque magazine Mei 2013

Een oefening in verbeteren In het spel komt het nog al eens voor dat één of meer boules van de tegenstander in de weg liggen. Deze oefening laat zien dat, gefocust en nauwkeurig, gespeeld dit geen probleem hoeft te zijn. Situatie De situatie is zoals hieronder staat getekend. Leg twee oefenboules op 50 centimeter schuin voor het but met ongeveer 40 centimeter tussenruimte

Opdracht Je hebt nog 3 boules in handen en de opdracht is om 3 maal op punt te komen. Speel 6 series van 3 boules. Twee series met de but op 7 meter, twee series met de but op 8 meter en twee series met de but op 9 meter. Iedere keer dat je op punt komt scoor je een punt Het is zeker handig om je scores bij te houden. Wanneer je de oefening meerdere keren doet (bijvoorbeeld een maand lang iedere week 1 keer) kun je zien dat je vooruit gaat.

Suggestie Bij deze oefening is er voldoende ruimte om tussen de hindernissen door te spelen. Goed geconcentreerd, alle heuvels en wakken opgemerkt en met de juiste snelheid is deze oefening goed te doen Een goede afloop zal ook van de gebruikte techniek afhangen. Rollen zal in principe het minste resultaat opleveren omdat er veel “afleidingen” onderweg zullen zijn. Laat je boule daarom zo dicht mogelijk bij de opening landen. Hierdoor zal hij minder kans lopen te gaan afwijken en daardoor één van de andere boules richting het but te spelen. Iets dat we in dit geval absoluut niet willen.  

 18 

 

Page 19: Petanque magazine Mei 2013

POLDERCOMPETITIE 

 

               

 

Hierbij de einduitslag van de 1e speeldag Poldercompetitie gespeeld op 4 mei 2013.

In totaal namen 26 equipes deel aan de competitie op deze dag, waarvan 5 equipes, door loting, buiten de competitie deelnamen.

De teams die geen deel uitmaakten van deze competitie waren team 22 t/m 26. Zij streden echter wel mee om de dagprijs.

In totaal werden per vereniging 20 wedstrijden voor de competitie gespeeld.

De einduitslag per vereniging was:

12 gewonnen partijen door Almere, met 20 pluspunten zijnde 60 %

10 gewonnen partijen door Lelystad met 16 pluspunten zijnde 50 %

8 gewonnen partijen door Zeewolde met 35 minpunten zijnde 40 %

  

De eerste prijs ging, zoals uit onderstaande lijst blijkt,

Naar Marco Asselman en Simon Vogelaar uit Almere, die alle drie partijen

wisten te winnen, met maar liefst 29 pluspunten.

 

 

 

 

 

19 

 

Page 20: Petanque magazine Mei 2013

20  

plaatsing / einduitslag

namen gewonnen partijen plus/min punten vereniging

1 Simon Vogelaar Marco Asselman 3 29 Almere

2 Jan Unkel Joke Unkel 3 16 Almere

3 Wil Kat Frans Kat 3 13 Almere

4 Willem scholman Jose Cocu 3 11 Almere

5 Rik v, Stormbroek Ton Engel 2 19 Lelystad

6 Martin Riemersma Lieuwe Jousma 2 16 Lelystad

7 Mar Verlaat Jan Verlaat 2 12 Almere

7 Hub Rings Ina Rings 2 12 Zeewolde

9 Rob van Vloten Nanda van Vloten 2 10 Almere

10 John Amersfoort Ida Amersfoort 2 7 Zeewolde

10 Jan Gordijn Netty Groenhof 2 7 Zeewolde

12 Erna Oosterveen Ina de Graaf 2 -3 Lelystad

13 Dick Schoonheim Henk Edens 1 1 Lelystad

14 Lenie Bedaf Hennie Kluvers 1 0 Zeewolde

15 Thea vd Veen Jan vd Veen 1 -2 Lelystad

15 Frits Timmermans Theo Kemper 1 -2 Lelystad

17 Jan Hartog Ank Ebbelaar 1 -7 Almere

17 Jennie van Waveren Willem v.Waveren 1 -7 Lelystad

19 Leny de Bruin Gert Huigen 1 -9 Almere

20 Ron Verhoek Wilma v.d. Ham 1 -10 Lelystad

21 Wil Smits Ruud Smits 1 -11 Zeewolde

22 Dinie Corbach Ria Kruijt 1 -15 Almere

22 Harm Burgstra Cisca Eggink 1 -15 Lelystad

24 Marga Sjollema Thea Segers 0 -9 Almere

25 Frans Bakker Wil Bakker 0 -31 Zeewolde

26 Kitty v. Verseveld Willem Veenvliet 0 -32 Zeewolde

 

 

Page 21: Petanque magazine Mei 2013

Reactie Zeewolde Wim bedankt voor de razendsnelle reactie. Wij zijn niet zo snel. Moet eerst nog een stukje verzinnen. Dat moet voor vanavond en gaat dan naar de krant. Conform afspraak zal ik het ook naar jullie sturen. Foto's op jullie site zien er goed uit. De gehele dag was goed verzorgd. Mijn complimenten aan de organisatie en ook met name voor de dames achter de bar. Weet niet of wij dit ook doen. Meestal blijft bij ons de fritespan gesloten. Wij hebben maar een kleine kantine. Tot de volgende keer in Zeewolde. Groeten Hub Rings.

Reactie Almere Aan de reacties van onze spelers te horen was het een zeer geslaagde dag. Met prachtig weer en voor onze club goede uitslagen

konden zij terug zien op een plezierige ervaring. Van de mensen die voor het eerste buiten de club meededen was dit een geweldige ervaring. Hun enthousiasme was zondagmiddag bij ons duidelijk merkbaar. Volgens mij is de intekenlijst voor juni al weer aardig gevuld. Nogmaals de complimenten.

Victor Diemel Jeu de Boules Almere

21  

 

 

 

 

Page 22: Petanque magazine Mei 2013

22  

Page 23: Petanque magazine Mei 2013

Cursus wedstrijdleider 2 met succes afgerond.

Maandagavond 6 mei 2013 werd door een drietal van onze leden de cursus wedstrijdleider met succes afgerond. De cursus bestond uit vier avonden les bij Karro Deux in Deventer en de nodige documentatie om te bestuderen. Over de theorie werd in 4 onderdelen examen gedaan, terwijl eerder een stage in praktijk werd doorlopen.Het is absoluut geen zware cursus om te doorlopen, maar er werd natuurlijk wel de nodige vrije tijd ingestoken door Lieuwe, Martin en Wim.

23  

Page 24: Petanque magazine Mei 2013

24 

De verkeerde keus.

D’r benne mense,die hewwe ‘n neus voor de verkeerde keus bij het boulen.

Wanneer val je aan,en wanneer moet je in de verdediging. Dit is nog steeds een van de moeilijkste beslissingen. Ik heb navraag gedaan bij Monsieur Bouleron uit Broek op Langedijk en die zei het volgende:

1. Kijk naar de stand. (val aan bij een stand van onder de 6 punten).2. Bij een doublette beslist diegene met het beste argument(logisch)3. Bij een triplette geldt NIET de democratische beslissing,maar alweer

De persoon met het beste praatje.

4. Bij tete a tete , vraag het publiek,wat je moet doen(het gekakel wat hierna volgten de tientallen mogelijkheden kunnen je bewegen niet in de aanval of verdediging te aan,doch half en half nonchalant. De beste boule te werpen.

Nu enkele zeer belangrijke tips voor de nieuwe kantine c.q clubhuis.

1e Bouw een boulebaan tegen het clubhuis. 2e Plaats de ramen en trek ze door tot op de grond. 3e Zet een zware glasverzekering in. 4e Schieten maar.

En dan de huishouding in de kantine.

1e Koop 2 koelkasten(een voor de dure bieren en een voor de dure witte Wijn). 2e De 2e koelkast voor goedkope bocht. 3e Serveer de eerste twee drankjes met dure bier en wijn 4e Serveer daarna veel goedgezouten pinda’s 5e De dorst volgt vanzelf. 6e Daarna onuitputtelijk het bocht serveren. 7e Laat iedereen zijn glas retourneren en boek dit onder teruggave. 8e Hiermee daalt de omzet met 80% en valt de omzetbelasting bijna weg.

We hebben nu allemaal een wachtwoord en gebruikersnaam, dus de inspecteurs komen hier nooit achter,denk ik. Mocht er een infiltrant bij de club zitten,dan even bij mij melden,voor een briefing.

Groet van Jaap van Dijke (naam is incognito) zware satire

Page 25: Petanque magazine Mei 2013

DE JARIGEN IN MEI en JUNI 2013.

Sterrenbeeld Tweelingen 21 mei tot 21 juni.

Tjitske Hilhorst 23 mei

Bert van den Bielerd 25 mei

Fred Keijer 27 mei

Wilma van der Ham 29 mei

Willem van Oosterom 06 juni

Rinus Hofman 07 juni

Marianne Huysing 08 juni

Ron Verhoek 19 juni

Wij wensen alle jarigen een hele fijne verjaardag !!

Omdat Petanque Magazine ergens voor in de maand verschijnt zullen in het vervolg de verjaardagen per sterrenbeeld worden genoemd.

De onderstaande leden zijn nog steeds door ziekte verhinderd Gilbert Herst, Piet van Maaren, Nel Schut en Wim Verschut. Er zijn helaas weer mensen bijgekomen in

de ziekenboeg. Ook Fred Keijer wordt geopereerd.

Ernst Huysing is ook heel lang verhinderd geweest maar vertelde mij dat hij eerdaags weer kan komen boulen. Laat eens wat horen, een kaartje of een telefoontje doet zoveel. Wij wensen hun allemaal van harte beterschap en een snelle return op onze banen.

NIEUWE LEDEN

Jan Heere

Jan, je bent van harte welkom en wensen je veel Boule plezier.

25 

Page 26: Petanque magazine Mei 2013

26 

Page 27: Petanque magazine Mei 2013

Uit het Internationaal Spelreglement Petanque NJBB.

In artikel 5 en 6 van dit reglement vind u het volgende:

En partij gaat tot en met 13 punten. In voorronden kan eventueel tot en met 11 punten worden gespeeld. De afstand tot een verlieslijn of uitlijn moet bij het uitgooien van de but minstens 1 meter bedragen. De equipes tossen om te bepalen wie het terrein kiest en als eerste de but uitwerpt. Een speler van het equipe dat de toss won, kiest de plaats en tekent een cirkel waar de voeten van elke speler geheel inpassen. De diameter van een werpcirkel bedraagt ten minste 35 cm. en ten hoogste 50 cm.

De werpcirkel geldt voor drie opeenvolgende uitworpen waarop de equipe recht heeft, en moet worden geplaatst of getekend op ten minste één meter afstand van enig obstakel.De equipe die het but gaat uitwerpen moet alle werpcirkels in de

nabijheid van de te gebruiken cirkel uitwissen. Tijdens het werpen van de boules moeten de voeten van de speler binnen de cirkellijn blijven, zij mogen de lijn niet deels bedekken. De voeten mogen de werpcirkel niet verlaten of van de grond komen vóór de geworpen

boule de grond raakt. Dat een speler het but uitwerpt betekent niet dat hij/zij de eerste boule moet werpen.

In artikel 7 vind u dan vervolgens: De afstand van het but moet ten minste 6 meter en ten hoogste 10 meter bedragen. Dit wordt gemeten van de binnenrand van de werpcirkel. Het but moet zichtbaar zijn voor een speler die geheel rechtop in de cirkel staat. In geval van twijfel beslist de scheidsrechter. Als na drie opeenvolgende pogingen het but nog altijd niet

reglementair is uitgeworpen, gaat het over naar de tegenstander die eveneens drie pogingen mag doen. De toegestane tijd voor het uitvoeren van drie worpen is ten hoogste 1 minuut.

De equipe die het but na de eerste drie worpen moest afstaan, behoudt het recht de eerste boule te werpen.

27 

Page 28: Petanque magazine Mei 2013

Page 29: Petanque magazine Mei 2013

Woordenlijst Petanque

Tête-a-tête 1 speler tegen 1

Doublette 2 spelers tegen 2

Triplette 3 spelers tegen 3

Pointeren plaatsen

Tireren schieten

Bouchon of Cochonnet of Petit het but

Biberon but en bal liggen tegen elkaar aan

Boule devant, boule d’argent een boule ervoor is van zilver

Boulodrome overdekt jeu de boule terrein

Carreau geschoten boule, neemt de plaats in van de liggende bal

Casquette een bal die geschampt wordt tijdens schot (petje) Mené werpronde

Milieu de middelste speler van een triplette

Portée een hoog geworpen boule

Raclette/Rafle een over de grond geschoten boule Rond werpcirkel

Stries groeven, lijnen die in de boule zijn gegraveerd

Page 30: Petanque magazine Mei 2013

Snel 25 euro verdienen bij onze vereniging

Ja dat lees je goed, voor elke ondernemer die een advertentie plaatst in ons

petanque magazine of een bord op het veld geplaatst wil hebben ontvang je € 25,-

Het is de bedoeling dat je op zoek gaat naar sponsors, als je een geïnteresseerde

ondernemer hebt gevonden, geef je zijn/haar gegevens door aan het bestuur. Het

bestuur gaat met deze ondernemer bespreken wat de wensen zijn.

Als de ondernemer het contract heeft getekend ontvang je

de beloofde € 25,- euro.

Dat is makkelijk verdiend toch.

Page 31: Petanque magazine Mei 2013

Lang, heel lang geleden, toen de konijntjes nog met losse

handen fietsten, toen had een woest uitziende boer een huis gebouwd in een ruig gebied. Een gebied, dat zo ruig was dat als het stormde de beren, die er woonden, bij hem aan de deur klopten om te vragen of ze bij hem mochten schuilen. Meestal stuurde de boer hen met een grauw weer het donker in.Maar eens na een dag hard werken, heerste er een benauwde spanning terwijl de lucht diep zeegroen kleurde. De boer sloot de luiken voor de ramen, vergrendelde de deur en zetten een fles zelfgestookte jenever op tafel. Net toen hij zich de eerste slok moed wilde indrinken, werd er op de deur geklopt. Wat aarzelend opende de boer de deur. Voor hem stond het mooiste berinnetje dat ie ooit gezien had. Een smoeltje om te zoenen, hemelsblauwe ogen, dat soort gedoe…. Hij sloeg zijn sterke arm om haar, sleurde haar naar binnen en schonk een borrel voor haar in. Maar het berinnetje was ontroostbaar. “Mijn ei” huilde ze “mijn ei ligt nog buiten”.De boer stormde naar buiten om het ei te zoeken. Maar net op dat moment wilde Wodan, de god van de storm, een bliksem van zo’n kilowattje of 25.000 naar beneden sturen.

De boer zag dat en werd zo kwaad, dat ie het eerste dat voor zijn handen kwam, een van die oude kanonskogels die hij bij het ploegen van zijn land was tegengekomen, pakte en naar die verd….Wodan slingerde. Die schrok daar zo van dat hij die bliksem helemaal de verkeerde kant uit stuurde waardoor ie Zeus vol in de kont trof. En wie zijn kont brandt, mot….juist.

De boer pakte een tweede kogel en wierp die net naast het ei, dat ie in de verte zag liggen. Net op tijd want toen Wodan de volgende bliksem stuurde, diende die stalen bal als bliksemafleider, zodat de boer het ei kon redden. En even later zat de berin diep gelukkig met haar ei bij de open haard. En onze boer, wel, die had iets nieuws uitgevonden om zijn eenzame avonden wat leuker te maken. Dat gooien met die oude kanonskogels, dat beviel em wel. Hij wierp een wit kiezelsteentje en probeerde daar zo’n kogel bij te werpen. En hij werd daar zo behendig in, dat ie het jaar daarop op de dorpkermis iedereen uitdaagde om tegen hem te spelen. En door de weddenschappen, die hij er aan verbond, kon ie aardig wat graanjenever mee naar zijn huis nemen.

En het jaar daarop…….ach, dat doet er verder niet toe. Belangrijk is dat als iemand jullie nu vertelt dat het Jeu de boulen in Frankrijk is uitgevonden, jullie weten dat die persoon dit verhaal niet kent.

Dit verhaal ontstond op het terras van het Posthuis op Vlieland.

De altijd maar weer zwervende musicman Hans van Wijk

Page 32: Petanque magazine Mei 2013

 

 

Dit beeld zou toch geweldig staan 

bij ons  nieuwe clubhuis?  

Page 33: Petanque magazine Mei 2013

Onze sponsor aan het woord :

U vind de Ruijter Colors@Home aan de Stadhuisstraat 122 in Lelystad.

Zij bieden maatwerk en installatie door vakkundige stoffeerders voor een scherpe prijs.

Bijvoorbeeld op het gebied van vloeren valt te denken aan Marmoleum , Novilon, PVC stroken,

projecttapijt of tapijttegels. Voor ramen leveren zij gordijnen, vitrage, jaloezieën, rol- en vouwgordijnen, plissé-duette en horsystemen.

Alles vanzelfsprekend van vlamvertragende materialen, voorzien van certificering.

U vind ons aan de Stadhuisstraat recht tegenover het ziekenhuis. De winkel is zes dagen per week geopend. In onze winkel kunt u een goede voorlichting ontvangen, eventueel voor u op maat gemaakt. Neem bijvoorbeeld uw gordijnen, die koopt u voor jaren, dan wilt u wel iets goeds en passends hebben. Wordt het alleen een overgordijn, in-between of een voile ?

Of juist een mooie combinatie van een voile of raamdecoratie met een overgordijn ? Waar te beginnen ? Colors@home deRuijter helpt u met de juiste keuze.

En ook behang is helemaal terug en heeft zich duidelijk ontwikkeld, de hedendaagse trends in behang zijn bij Colors@home de Ruijter ruimschoots aanwezig. Van eenvoudige uni’s tot drukke prints.

Voor iedere stijl vind u bij ons een passend behang.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, gaat u verbouwen of wilt u iets aan uw interieur veranderen kom dan eens bij ons binnen.

Page 34: Petanque magazine Mei 2013
Page 35: Petanque magazine Mei 2013

EINDUITSLAG

1 RICHARD den DEKKER 33 2 FRITS TIMMERMANS 24 3 GERARD CLIGGE 16 4 THEA van MAAREN 15 5 JAN JANSSEN 10 6 MARIANNE HUIJSING 2 7 NEL CLIGGE 2- 8 WILLEM …..? 8- 9 COBY vd K / bezoeker 9-

10 INA de GRAAF 11- 11 BEN vd K / bezoeker 13- 12 ERNST HUIJSING 13- 13 ERNA OOSTERVEEN 21-

Einduitslag eurotoernooi 05-05 -2013

Richard en Frits gefeliciteerd met jullie overwinning.

!3-03 13-03 en 13-0 voor Richard dat maakt 33 punten,knap hoor !!!

Het volgende Petanque magazine barstend vol met de allerlaatste

nieuwtjes en wat je beslist niet mag missen

ontvang je op 11 juni de deadline is 9 juni

Page 36: Petanque magazine Mei 2013
Page 37: Petanque magazine Mei 2013

Aandacht – aandacht – aandacht, zoals de Belgen zeggen voor een nieuw item op onze site. Zoals u op bijgaand plaatje van het menu kunt zien is het menu uitgebreid met een nieuwe menu-optie. Zoals uit het opschrift blijkt is het nieuwe menu-item een inlogformulier. Waarom nu een inlogformulier. Zoals u ongetwijfeld weet is een website openbaar. Voor iedereen te raadplegen en de bekijken. Het is dus niet mogelijk om informatie die bestemd is om alleen door leden geraadpleegd te worden op de site te plaatsen. Dit gaat nu met deze uitbreiding veranderen. Medio deze maand krijgt u een e-mail met daarin vermeld op welke wijze u kunt inloggen. Het inloggen is betrekkelijk eenvoudig. In de naar U de toegezonden e-mail wordt u verteld wat uw gebruikersnaam is en wat uw wachtwoord is. Als u een vinkje plaatst bij onthoud mij, is uw invulling eenmalig. De website onthoud dan dat u al eerder heeft ingelogd. De volgende keer is het dan een simpele klik op het knopje log-in en u bent in het alleen voor leden bestemde onderdeel van de website.

Als u dan ingelogd bent krijgt u een menu-uitbreiding te zien. U ziet dan een menu die alleen voor leden is bestemd. Hiernaast ziet u een voorbeeld hoe zo’n menu er uit kan zien. Let wel, dit is alleen maar een voorbeeld. U ziet nu drie onderwerpen staan. Daaronder wordt u welkom geheten. Netjes is als u ook weer uitlogt. Als u echter de website afsluit bent u ook uitgelogd. Bewaar uw inlognaam en wachtwoord, wellicht heeft u dit naderhand nog nodig. Als u het echter kwijt bent kunt u het altijd opnieuw aanvragen. Als u klikt op wachtwoord vergeten krijgt u onderstaande vraag voorgeschoteld. Vul uw e-mail adres in en u krijgt een e-mail bericht.

Dezelfde procedure is ook voor het vergeten van uw gebruikersnaam. Als het u niet duidelijk is, gewoon een e-mail naar de redactie met uw vraag en wij zullen trachtten het probleem zo snel mogelijk op te lossen. (Niet door een pc te verstrekken ;-}) Sytse van der Bij

Page 38: Petanque magazine Mei 2013

Onze site Daar mogen wij best trots op zijn. Het aantal bezoekers is extreem hoog. Uiteraard zijn de meeste bezoekers onze eigen leden, dat is natuurlijk niet zo heel erg vreemd. Elke dag staan er wel berichten of ontwikkelingen op die belangrijk zijn voor onze leden. Maar vreemd of niet onze site trekt ook heel veel bezoekers van buitenaf. Wie dit zijn kunnen we natuurlijk niet zien. Gaat ons ook niets aan, maar is toch wel iets om trots op te zijn. Natuurlijk doen wij er alles aan om dit zo te houden. Denk maar aan het inschrijven voor toernooien, de gemaakte foto`s, en de uitslagen die er dezelfde avond opstaan, het Petanque magazine, activiteiten, en ga zo maar door. Onze bestaande site daar mankeert dus helemaal niets aan zou je denken. Dat klopt niet helemaal, het nadeel is dat het invoeren heel veel tijd en handelingen kost. En dat is een punt om eens goed over na te denken. Nadenken doen we al te veel dacht Sytse en is eens gaan snuffelen op internet. Al snel bleek dat er heel veel ontwikkelingen zijn die bijna voor het oprapen beschikbaar zijn. Daar is Sytse mee aan de gang gegaan en heeft een geheel nieuwe frisse en strak uitziende site ontworpen, Makkelijk was het niet hier is Sytse een paar maanden mee aan het prutten geweest zoals hij dit zelf noemt. Ik had de eer om vanaf het begin mee te mogen kijken en commentaar en of ideeën te spuien. En nu is de site zo goed als klaar. Alleen aan de layout van de adverteerders moet nog gewerkt worden. Maar dat zal ongetwijfeld ook wel goed komen. Het plan is om de oude site op 1 juli te vervangen voor de nieuwe.

Nieuwe siteVolgens ons ziet de nieuwe site er gelikt uit, lekker fris en alle items zijn makkelijk toegankelijk en de nieuwe site zal zo goed als zeker nog meer bezoekers trekken. Het bestuur heeft uiteraard als eerste de nieuwe site mogen bekijken. Maar wij zijn nog veel nieuwsgieriger wat onze leden er van vinden. Heel graag willen wij je mening horen. Positief of negatief maakt niet uit, geef en spui je op en aanmerkingen. Hoe meer hoe liever. En misschien zijn wij wel wat vergeten of heb je een goed idee wat beslist niet mag ontbreken op de nieuwe site. Wij willen de site op 1 juli in een keer zo goed mogelijk te presenteren en om het helemaal spannend te maken willen wij een week voor het online plaatsen alvast je een link mailen waarmee je als eerste de nieuwe site kunt bekijken, waarbij het ons natuurlijk gaat om je reactie op en of aanmerkingen. Alweer een flinke stap vooruit met alle complimenten voor Sytse van der Bij die heel veel werk heeft verricht. Henk Edens

Page 39: Petanque magazine Mei 2013

Boulemaatje gezochtVaak hoor je op het veld, "ik wil wel mee spelen met het komende toernooi, maar ik heb geen maatje". Je vaste maat is op vakantie of hij of zij kan gewoon een keer niet spelen. Wellicht heb je (nog) geen vast maatje. Niet iedereen wil hier mee lopen leuren. Wil je toch in een toernooi meespelen geef je dan hier op. Trouwens ook als reserve kun je je opgeven. Het is eenvoudig, stuur een e-mail en de redactie doet de rest. Je geeft je op via mail [email protected] Makkelijker kunnen wij het niet maken maar wel leuker. Hoe meer leden er mee spelen hoe beter en gezelliger het gaat worden

Page 40: Petanque magazine Mei 2013