Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

8
Bron: Greisch | 1 07|Parkbos nieuws Herfst - Winter ‘13 Het Parkbos in goede handen… en poten Allemaal op de trappers Sprokkels p03 p04 p07

Transcript of Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

Page 1: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

Bro

n: G

reisc

h

| 1

07|Parkbos nieuwsHerfst - Winter ‘13

Het Parkbos in goede handen… en poten

Allemaal op de

trappers

Sprokkels

p03

p04

p07

Page 2: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

voorwoord

Bron: Pierre Van Uffelen Bron: ANB Bron: VLM

Beste vrienden van het Parkbos,

Ik had u in deze nieuwsbrief graag uitgenodigd voor de opening van het vernieuwde wandel-netwerk in het Parkbos. Maar dat moet nog even wachten. Kort na de aanvang van de werken in mei stelden we vast dat de ondergrond er minder stabiel was dan verwacht. Daarom zoeken we samen met de aannemer naar een nieuwe oplossing.

Ook het weer zat onze projecten niet mee. In de winter plantten we met bewoners, scholen en verenigingen heel wat jonge boompjes in de boskern van Grand Noble (tussen de Rosdamstraat, de Kortrijksesteenweg en de J.B. de Gieylaan). Door het droge voorjaar kregen ze echter onvol-doende water, en een deel van hen heeft het niet gehaald. Deze winter zal het Agentschap voor Natuur en Bos voor een nieuwe beplanting zorgen.

Verder loopt alles volgens plan. Binnenkort starten de werken aan de Oude Spoorwegverbin-ding. In eerste instantie wordt het bestaande fietspad van het station van De Pinte naar de Oude Gentweg heraangelegd. Het wordt verbreed, en er worden bomen aangeplant. Daarnaast wordt tussen de Klossestraat (De Pinte) en de Rijvisschestraat (Gent) het fiets-, wandel- en ruiterpad aangelegd. Zo krijgt de langzame verkeersas tussen Gent en De Pinte echt vorm.

Ook achter de schermen beweegt er veel. De bouwaanvraag voor de inrichting van portaal Grand Noble werd goedgekeurd, de inrichtingsplannen voor het speelbos in De Pinte en het portaal Den Beer staan op punt, én het ontwerp van de Parkbosbruggen is bijna klaar. Nu moe-ten deze laatste projecten de bouwvergunningsprocedure nog doorlopen. Daarover leest u ongetwijfeld meer in onze volgende nieuwsbrief, maar nu eerst de huidige stand van zaken!

Veel leesplezier,

Jan Briers

Jan BriersGouverneur - Voorzitterstuurgroep Parkbos

fietstocht ParkbosOp 14 april werd het Parkbos overspoeld door fietsers uit Sint-Martens-Latem. Een gezellige happening. Het doet plezier om te zien dat ons bos zoveel sportief enthousiasme uitlokt!

werfwandeling Grand Noble In ons vorige nummer riepen we op om in te schrijven voor werfwandelingen in Grand Noble. Omdat de werken niet gestart waren door de tegenslag met de ondergrond, werden het echter gewoon mooie zomerwandelingen. Een 40-tal ge-interesseerden genoot met volle teugen.

infomarkt Parkbosbruggen Heel wat geïnteresseerden kwamen op 25 september een kijkje nemen op de infomarkt over de Parkbosbruggen. De ontwerpen vielen duidelijk in de smaak.

Page 3: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

Bron: David Stockman

| 3

Het Parkbos in goede handen… en potenHet Parkbos wordt een prachtig natuur- en bosgebied. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid zorgt ervoor dat het uitstekend beheerd wordt. Daarvoor schakelen zij mens en dier in.

1. Jean-Pierre Nicaise, boswachter van het ParkbosDe kans is groot dat je hem al kent: “Ik sta in voor het beheer van de boskernen en natuurgebieden. Ik ben veel op pad in het Parkbos en neem nota van alles wat moet ge-beuren om de natuur hier in goede staat te houden.” Jean-Pierre werkt samen met een vaste en heel en-thousiaste arbeidersploeg, met ge-specialiseerde aannemers én met vrijwilligers. “Ik vind het fantastisch dat zoveel mensen betrokken zijn bij het Parkbos. Zo wordt het echt een stuk groen van ons allemaal!”

2. (G)razend populairVoor het beheer van bermen, paden en boomgaarden in het Parkbos, schakelde het ANB een biologisch bedrijf uit Lovendegem in: De Grazer. Zij zetten schapen in als ‘natuurlijke grasmaaiers’. “Dankzij de schapen, krijgen we in het Parkbos op termijn mooie, bloemrijke bermen. Er blijven immers bloemzaadjes hangen aan de vacht en de poten van de schapen. Die verspreiden ze als ze op wandel zijn.”

3. Lokale landbouwers doen aan natuurbeheerWe werken samen met lokale landbouwers voor het maaien van weides en randen van bossen. Daarnaast helpen ze ook om onze vistas te beheren. Dat zijn open plekken, zonder hoog bos, die een panoramisch uitzicht bieden op een monument of een mooi landschap. Door er koeien te laten grazen, blijven deze zones open.

4. Bijzzzzondere beestjesHet beheer van de boomgaard in de Rosdamstraat wordt toever-trouwd aan een ervaren kweker. “Door de fruitbomen met veel zorg te snoeien, komen er mooie vruch-ten aan. Die gaan we persen tot een lekker Parkbossapje.” Om de bestuiving van bloemen en bomen een handje te helpen, gaan imkers bovendien bijenkasten plaatsen. En dat zorgt vast voor heerlijke honing!

5. En voor de rest… nietsdoen!Het klinkt misschien raar, maar ook nietsdoen is een bewuste beheer-vorm in het natuurbeheer. Want door niets te doen, kunnen natuur-lijke processen hun gang gaan. Een gedeelte van de Vallei van de Rosdambeek zullen we natuurlijk laten verbossen. En ook in Schel-develde zullen niet alle boompjes worden aangeplant, maar zal een gedeelte van het bos spontaan kunnen opschieten.

koeien in vista

Wist je...... dat Jean-Pierre ook te zien is in de film “Welkom in het Parkbos” op www.parkbos.be? Ga snel kijken!... dat we ook volop bosbeheerplannen voor het Parkbos aan het maken zijn? Lees meer op www.natuurbos.be

Page 4: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

Allemaal op de trappers

140

60

150

74

162

Ø 28,5 meter

Het Parkbos wordt dé groene long voor Gent en omgeving. Omdat we onze bezoekers op een duurzame manier willen ontvangen, zorgen we ervoor dat het Parkbos goed bereik-baar wordt met het openbaar vervoer, te voet en met de fiets.

Bron: Greisch

4 |

Page 5: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

De aanleg van een langzame verkeersas voor fietsers, wande-laars en ruiters is een van dé sleutelprojecten voor het Parkbos. De as loopt dwars door de groenpool, op de oude spoor-wegverbinding tussen De Pinte en Gent-Zuid. Dat tracé geraakte in onbruik door de aanleg van het Sint-Pietersstation (1912). Bovendien werd het in de jaren ‘50 van de vorige eeuw abrupt onderbroken door de aanleg van de E40 en de Ringvaart. Al in de jaren ‘90 groeide het idee om het oude tracé om te vormen naar een groene fietsas en nu is het eindelijk zover.

Twee fietsbruggenHeel even hadden wij in Gent ook een “brug of tunnel”-dilemma, want hoe geraak je als fietser het beste voorbij de E40 en de Ringvaart? Dankzij een grondige haalbaarheidsstudie kon die knoop snel

worden doorgehakt. Er zouden 2 bruggen komen: de Parkbosbruggen. Er werd een wedstrijd uitgeschre-ven en het Luikse ingenieursbureau Greisch trok aan het langste eind. In 2011 startten ze met de con-crete uitwerking van hun plannen. “We voerden een uitgebreide studie want we moesten met heel wat elementen rekening houden: zuinig ruimtegebruik, fietscomfort en veiligheid, inkijk in nabijgelegen huizen, ... Uiteindelijk kwamen we tot een vooront-werp met drie rechte hellingen en één spiraalhelling (of helix). In september hebben we dat voorgesteld aan omwonenden en geïnteresseerden. Een spannend

moment, maar de reacties waren zeer positief!”

Veilig en comfortabel Fietsers verdienen een veilig en comfortabel fietspad. Daarom zal het pad gedeeltelijk worden aan-gelegd in uitgewassen beton, een onderhoudsvriendelijk en duur-zaam materiaal. In het beschermd landschap tussen de Klossestraat en de E40, wordt gestabiliseerd porfier gebruikt. Verder zal er goede verlichting worden ge-plaatst én worden de kruispunten met de Klossestraat en de Rijvis-schestraat opnieuw ingericht, zodat fietsers en wandelaars er

veilig kunnen oversteken.

Met de fiets naar school of naar het werkDe Oude Spoorweg en de daarbij horende fietsbrug-gen maken deel uit van twee fietsnetwerken:

- het LAF-netwerk. Dat is een netwerk van Lange AfstandsFietspaden dat de provincie Oost-Vlaan-deren aan het uitbouwen is. De fietspaden liggen langs rivieren, kanalen, spoor- en trambeddingen. Omdat je er vrijwel ongehinderd kan fietsen, wor-den ze ook wel “fietssnelwegen” genoemd.

Paul van Cauwenberge op fiets

Ere-rector Paul Van Cauwenberge woont in De Pinte. “De twee nieuwe Parkbosbruggen zullen een veilige fietsroute aanbieden aan werknemers en studenten van de Universiteit Gent. Zo worden onder andere UZGent en campus De Sterre beter ontsloten voor fietsers. Meer mensen op de fiets krijgen is een uitdaging waar ook de universiteit aan meewerkt. Het is beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van personeel en studenten. Door veilige fietsinfra-structuur aan te bieden, kiezen meer mensen voor de fiets in plaats van de auto.“

| 5

bron

: Uge

nt, H

ilde

Chris

tiaen

s

Bron: Greisch

Page 6: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

mec/2212155008.idd

www.anteagroup.com

opdrachtgever opdrachthouder

LI Leie en Schelde - IP Parkbos Gent - Oude Spoorwegbedding

Visie spoorwegbedding en inrichtingselementen:benadrukken van de rechtlijnigheid van de spooras•eenvoud en duidelijke belijning•rustplaatsen geijkt op de centrale as•inrichtingselementen verwijzen naar de voormalige spoorlijn en versterken de beleving van de Oude Spoorwegbedding•

Ant

ea G

roup

Fietsersbond Gent is content. “Er is nog heel wat werk om van Gent een echte fietsstad te maken. Met de autoluwe fietsas op het tracé van de oude spoorweg, zetten we een enorme stap vooruit. Dit wordt een zeer goed alternatief voor het drukke autoverkeer op de N43, de N60 en aan de Sterre. De inwoners van De Pinte en omgeving krijgen er immers een overtuigende, veilige en directe fietsas bij om naar het werk, de school en de winkels in de stad te rijden. En voor de inwoners van Gent betekent de fietsas een mak-kelijke uitweg naar het mooie buitengebied.

Hopelijk wordt deze fietsas later verlengd tot de geplande langeafstandsfietsas naar Deinze en verder.”

- het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Het BFF is een Vlaams netwerk dat zich toespitst op functioneel fietsverkeer: woon-werk, woon-school, woon-winkel. Door een netwerk van comfortabele fietspaden aan te leggen, hoopt de Vlaamse overheid meer mensen op de fiets te krij-gen. Zowel in hun vrije tijd, als voor verplaatsingen naar school of naar het werk.

Dankzij de langzame verkeersas ontstaat er een snelle fietsverbinding tussen het zuiden van Gent en een aantal grote schoolcomplexen enerzijds (Don Bosco Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem, de universiteits-campus De Sterre, scholen in de Voskenslaan) en grote bedrijventerreinen anderzijds (The Loop, UZGent, Technologiepark Ardoyen, bedrijven in omgeving Gent Sint-Pieters, kantorencomplex Rijvissche, …).

Oude Spoorweg omgeving station De Pinte en tussen Klossestraat

en Rijvisschestraat: start werken eerste helft 2014

Oude Spoorweg deel Oude Gentweg: opmaak inrichtingsplan 2014,

start werken 2015

Oude Spoorweg tussen Rijvisschestraat en E40:

start werken 2015

Parkbosbruggen: start werken 2015

Bron: Antea Group

6 |

Page 7: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

Volg de werken aan de wandelpadenZoals gouverneur Briers in zijn voorwoord vertelt, liep de aanleg van de wandelpaden in de boskern Grand Noble en de Vallei van de Rosdambeek vertraging op. De aanne-mer stelde vast dat de ondergrond onvoldoende stabiel was om de geplande werken uit te voeren. Samen met het Agentschap Natuur en Bos zoekt hij naar een oplossing. In de Vallei van de Rosdambeek zijn de werken gedeeltelijk heropgestart. Daar worden brugjes en bijkomende knuppelpaden gebouwd. Knuppelpaden zijn die houten, ver-hoogde paden waarop je kan wandelen in moerasachtig of natuurgebied.Volg de vordering van de werken op www.parkbos.be.

Oude populieren maken plaats voor fietspadAan de Oude Spoorweg ter hoogte van het Pre-dikherenhof zullen deze winter enkele tientallen populieren omgehakt worden. De bomen zijn kaprijp en maken plaats voor de aanleg van het fietspad en een toekom-stige rustplek. Door de populieren te rooien, krijgen de aanwezige zwarte elzen, zomereiken, esdoorns, vlieren, essen en meidoorns meer ruimte om zich te ontwikkelen tot een bosje.

Grand Noble wordt opnieuw aangeplantVorige winter staken tientallen schoolkinderen en vrijwilligers de handen uit de mouwen om boompjes te planten in de boskern Grand Noble. We hadden echter een heel droge zomer en de bomen werden aangeplant in een dikke grasmat. Daardoor kregen de jonge planten onvoldoende vocht en zijn er veel afgestorven. Het Agentschap voor Natuur en Bos herstelt de schade deze win-ter en zal dan opnieuw honderden boompjes planten.

Extra ondersteuning voor ParkbosEind maart diende De Pinte een projectvoorstel in bij de Provincie Oost-Vlaanderen. Met het project “Parkbos, poort naar het buitengebied” wil de gemeente:

- de recreatieve infrastructuur van het Parkbos ver-beteren. Bijvoorbeeld door infoborden en banken te plaatsen;

- een samenwerking met landbouwers opzetten voor het duurzaam beheer van het landbouwgebied in het Parkbos, innovatieve projecten van landbouwers stimuleren;

- een partnernetwerk voor het Parkbos uitbouwen en werk maken van een aantal communicatieacties, zoals bijvoorbeeld een nieuwe website en een wandelkaart.

“Aan het volledige project hangt een prijskaartje van 341 830 euro. Nu het goedgekeurd is, wordt bijna 2/3 van dat bedrag mee gefinancierd door de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en Europa. We kregen de “go!” in september en gingen meteen van start.” Je leest er zeker meer over in de volgende nieuwsbrieven.

Europees Landbouwfonds voor PlatelandsontwikkelingEuropa investeerd in zijn platteland

| 7

sprokkels

Page 8: Parkbos nieuwsbrief 7 - winter 2013

Parkbos agenda

| 8

colofonTekst: Projectbureau ParkbosEindredactie en layout: artoos.beV.U.: Jan BriersGouvernementstraat 1, 9000 Gent

Meer weten?Het Projectbureau Parkbos coördineert de verschillende opties en acties van de Parkbospartners.U bent er altijd welkom met vragen of bemerkingen.

Contact:Projectbureau ParkbosGouvernementstraat 1, 9000 GentTel.: 09 267 83 [email protected]

Actuele informatie over het Parkbos vindt u op www.parkbos.be.

Zondag 24 november: inspraakwandeling MaaltebruggeparkIn de loop van 2015 zal de Stad Gent het Maaltebruggepark herinrichten. Tijdens een wandeling willen we het ‘praatplan’ (de eerste insteek voor de herinrichting) ook aan jullie voorleggen, en krijg je uitgebreid de mogelijkheid om ideeën te ge-ven of opmerkingen te formuleren.

We zijn benieuwd naar je reactie!

Afspraak om 10 uur aan de ingang van het Maaltebruggepark (Kortrijksesteenweg, tegenover AZ Maria Middelares)

Meer info:

Groendienst Stad Gent Tel. 09 225 68 59 [email protected]

Kan je er niet bijzijn?

Ook op www.parkbos.be kan je jouw mening kwijt over het ‘praat-plan’ voor het Maaltebruggepark. De vragenlijst staat online tot en met maandag 2 december 2013. Laat je stem horen!

Gezocht: oude foto’s MaaltebruggeparkHet Maaltebruggepark wordt één van de vier toegangen tot het Parkbos. Liet jij net als Roger en Rosette je trouwfoto’s nemen in het Maaltebruggepark? Bracht je er ettelijke zomers door met je vriend-jes? Of was het park de ideale locatie voor je communiefoto’s? … Alle oude foto’s die in het park genomen zijn, zijn welkom bij de Groendienst!

Hoe bezorgen?

- Inscannen en mailen naar [email protected].

- Binnenbrengen bij de Groen-dienst Stad Gent op de Ferdinand Lousbergskaai 32 (Gent). Dan scan-nen wij jouw foto en krijg je hem meteen mee naar huis.

- Passeer je niet vaak in Gent? Dan kan je jouw foto ook sturen naar: Stadhuis, t.a.v. Groendienst, Botermarkt 1, 9000 Gent. Vergeet niet je naam en retouradres te vermelden, zodat we jouw foto kunnen terugsturen zodra hij gescand is.

Bezorg ons je e-mailadres!Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Stuur je e-mailadres naar [email protected]. en wij bezorgen je voor elke activiteit tijdig een persoonlijke uitnodiging.

Het Parkbos op FacebookDe website van het Parkbos heb je waarschijn-lijk al ontdekt. Maar wist je dat we ook een Facebook-pagina hebben? Daar vind je leuke foto’s en nieuwtjes.www.facebook.com/parkbosgentwww.parkbos.be

Roger & Rosette in het Maaltebruggepark, 1967. Bron: www.huisvanalijn.be