AKC Nieuwsbrief Winter 2015

10
Nieuwsbrief van de Algemene Kamp Commissie voor doopsgezinde kampen De zomer winter editie ...nemen we een kijkje in Utrecht! ...ontdekken we het geheim van het Vrijplaatsenfonds. ...nemen we afscheid van Ankelien, Eva en Michelle IN DEZE NIEUWSBRIEF… Klik hier als je de nieuwsbrief voortaan in je mail wilt ontvangen! O f a l s j e j e w ilt a f m el d e n v o o r d e n i e u w s b r i e f

description

 

Transcript of AKC Nieuwsbrief Winter 2015

Nieuwsbriefvan de Algemene Kamp Commissie voor doopsgezinde kampen

De zomer winter editie

...nemen we een kijkje in Utrecht!...ontdekken we het geheim van

het Vrijplaatsenfonds....nemen we afscheid van Ankelien, Eva en Michelle

IN DEZE NIEUWSBRIEF…

Klik hier als

je de nieuwsbrief voortaan in je

mail wilt ontvangen!Of als je je wilt afmelden voo

r de n

ieuwsbrief

ook jij enorm bedankt voor je eindeloze inzet!

Ondertussen is er ook weer een prachtige folder uitgekomen en stromen de opgaven (nu wel) binnen. Over stressmomenten gesproken… Geloof mij, achter de schermen werd er net zoveel gestresst als door de fanatieke ouders en deelnemers thuis! Het gaat met horten en stoten maar de AKC gaat met zijn tijd mee, volgend jaar in één keer goed!

Ondanks de storing stromen de inschrijvingen binnen als nooit tevoren! Het belooft ook in 2015 weer een spetterende zomer te worden. Maar dat is niet het enige dat dit jaar op de planning staat. Er wordt ook hard gewerkt om in het najaar weer een grote reunie te organiseren ter ere van het 95-jarig bestaan en de huisstijl zal een opfrisbeurt krijgen. Genoeg om naar uit te kijken dus! Tot die tijd kun je nog even van deze nieuwsbrief genieten.

Veel leesplezier!

Martijn Veenstra, bestuurslid AKC

Zo ben je nog aan het stressen op de vooravond van een prachtige, goedgevulde AKC-zomer en voordat je het weet heb je alweer een net zo stressvolle inschrijfperiode achter de rug. Het leven van een AKC-bestuurslid gaat niet over rozen.

Wat gaat de tijd toch ontzettend snel!

Gelukkig zijn er niet alleen maar stress-momenten. Want wat is er de afgelopen maanden weer veel gebeurd op AKC-gebied! Laten we beginnen bij een prachtige zomer waarin jullie als leiding en deelnemers weer te gekke tijden hebben doorgebracht. Om zo’n mooie zomer niet zomaar voorbij te laten gaan is deze afgesloten met de allereerste, enige echte AKC-leidingborrel. Mocht je (oud)-leiding zijn en deze hebben gemist? Geen zorgen! Er zullen nog vele volgen.

En al lijkt het na zo’n zomer alsof de volgende serie kampen nog lichtjaren van ons verwijderd is, schijn bedriegt, want de voorbereidingen beginnen gelijk alweer. Dit jaar gaan er weer 11 knotsgekke kampen plaatsvinden. We hebben helaas afscheid moeten nemen van een aantal HL’s, nogmaals bedankt voor jullie jarenlange inzet: Wiebe, Janneke, Marlies en Johan!

Gelukkig staan er ook altijd weer leiding te springen om HL te worden, Rachel, Hedwig en ondergetekende krijgen dit jaar hun vuurdoop als HL, daarnaast is Reinder als oudgediende weer terug aan het roer. En ook in het bestuur is weer wat veranderd. Laura heeft na jaaaaaaren trouwe dienst het bestuur verlaten,

28-29 maart Regioweekend Utrecht (12-18 jaar)

28 februari Benefietavond Wereldcongres (Alle leeftijden)

31 januari - 1 februari WMN weekend in Groningen (16-30 jaar)

6-8 maart Voorjaarsconferentie JDVG (16- 30 jaar)

6-8 februari Spelletjesweekend in Dopersduin (16+)

14-15 maart Regioweekend Noord-Holland (12-18 jaar)

7-8 februari AKC Startweekend voor leiding (18+ en alleen voor AKC-leiding)

28-29 maart Regioweekend Groningen/Drenthe (12-18 jaar)

16-20 februari Klussenweek in Dopersduin (16+)

Klik op een evenement voor meer info

AKCtueel Agenda

Ben jij leiding? Zet dan de volgende data

vast in je agenda!

Startweekend7 t/m 8 februari 2015

Bijzeildagen18 t/m 19 april 2015

Week 1 25 juli t/m 1 augustus 2015

Week 2 1 t/m 8 augustus 2015

Week 3 8 t/m 15 augustus 2015

De Uitdaging 1 11-12 , HL: Ellen Sijtsma

De Ontdekking 9-11 , HL: Marlot Wildervanck

‘t Avontuur 9-11 , HL: Hedwig Swart

Giethoorn 213-14 , HL: Dirk Kruijt

De Uitdaging 213-14 , HL: Anne Stoker

Giethoorn 111-12 , HL: Laura Hoogcarspel

Zeilzwerf 15-17 , HL: Anouk Wildervanck

Giethoorn Nostalgia 15-17 , HL: Martijn Veenstra

De Survival 14-16 , HL: Rachel Santema

Zeilen 16-18 , HL: Reinder Kamphorst

De Overwinning 18-21 , HL: Jaap Heeringa

Dit kamp is van 24 t/m 31juli!

Dit kamp is van 31 juli t/m 7 augustus

Dit is een overzicht van alle kampen die de AKC in 2015 organiseert. Heb jij je al opgegeven?

Deze prachtige tekening is gemaakt door Sylke. Een AKC-topmodel, inclusief AKC-trui, bandje én zonnebril! Heel erg mooi!

Kampoverzicht

AKC Topmodel

NU we er toch zijn: UTRECHT

Zoals gezegd: wat gaat de tijd soms snel! De zomer is al even geleden maar met ‘Nu we er toch zijn’ kan je de zomer weer eventjes opnieuw beleven. Afgelopen zomer zijn Ankelien en Eva een dag op stap geweest in Utrecht. Hun doel was om zo veel mogelijk AKCers te ontmoeten en te kijken hoe gastvrij de AKCers in Utrecht nu echt zijn!

Vrolijk vertrok ik op mijn fiets naar ons eerste slachtoffer: Jari! Ik was 20 minuten te vroeg, dus ging alvast op zoek naar zijn huis. Waar ik ook zocht en wie ik het ook vroeg: Jari zijn adres bleek onvindbaar. Gelukkig kwam Ankelien als snel aangefietst en samen belden we Jari op. ‘Kunnen jullie mijn huis niet vinden?’ vroeg Jari verbaasd. Na onze uitleg werd alles duidelijk, Jari had tijdelijk in een anti-kraak woning gewoond, maar deze moest gesloopt worden dus is hij verhuisd. Helaas had hij geen tijd voor een kopje koffie, dus het blijft nog steeds een raadsel waar Jari nu echt woont…

Na deze gekke start vertrokken we vol goede moed naar onze tweede AKCer op de lijst: Rick Schutte, de voorzitter. Net uit bed en in zijn badjas stond hij in de deuropening. Gelukkig mochten we binnenkomen, kregen we een lekker glaasje fris en vertelde Rick dat hij net terug was van vakantie!

Verstoppertje met Jari’s huis

Voorzitter net terug van vakantie

Zijn huisgenoot Peter had een leuke verrassing voor ons, hij vroeg of we ook een broodje met vissticks lustten. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen, lekker! Na lekker gesmikkeld te hebben van ons broodje, namen we afscheid, op naar de volgende Utrechter!

Niet ver bij Rick vandaan belden we aan bij Folkert. Ook hij was thuis en enthousiast liet hij ons binnen. In dit echte studentenappartement woont Folkert samen met twee vrienden. We kregen een lekker glaasje groene limonade aangeboden en kletsten over onze voorbereidingen voor kamp. Algauw vertrokken we weer naar onze laatste bestemming: de binnenstad van Utrecht.

Via de Neude liepen we de Oude gracht op. Tussen twee winkels in vonden we een zwarte ietwat mysterieuze deur. Gespannen belde we aan, zou Wouter misschien thuis zijn? De deur ging open, en we zagen een gang met een trap naar boven. Iemand riepen: ‘wie is daar?’. Helaas, Wouter bleek het weekend niet thuis te zijn, ‘hij is weg, iets met een kamp ofzo’ riep de stem boven aan de trap. Alle leiding is voor kamp altijd druk met de laatste voorbereidingen voor kamp en Wouter hebben we dus niet meer gezien.

Als afsluiter van ons avontuur door Utrecht zijn we nog even langsgegaan bij de Doopsgezinde kerk aan de Oude gracht. We hadden bij nog véél meer leiding van AKC langs kunnen gaan, wie weet komt er een deel 2! We zijn erg tevreden over de gastvrijheid van AKCers in Utrecht en daarom geven we ze een 8! Bedankt voor alle lekkere limonade, vissticks en gezellige gesprekken!

Folkert de Rocker

Waar is Wouter?!

? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?

Hoe overleef ik:een grote groep AKC-ers die net terug komen van hun kamp en komen crashen in MIJN huis? (HELLUP!)

door: Janneke PriesterOp vrijdag 8 augustus was het

AKC-kamp ‘de Overwinning’ afgelopen. Het leidingteam kwam bij ons thuis uitkampkateren, zodat de eenzaamheid iets minder snel toe zou slaan. Ik dacht dat er drie mensen mee zou komen eten en daarna blijven slapen. Heel gezellig, zeker na een week alleen thuis te hebben doorgebracht met een kampkater. Het bleken er wat meer te worden…

Nog op mijn werk kreeg ik bericht dat het er toch geen drie waren, hoeveel wel? Dat was nog niet helemaal duidelijk. Eenmaal thuis trof ik de eerste twee happy koppies om de hoek van de trap. Ze hadden het huis gevonden! Toen ik net een kan kamplimonade had klaargezet ging de bel: ik hoopte Sander te zien, maar helaas het was zijn zeer gewaardeerde HL + aanhang.

Maar daar hield het niet op. Nog een keer de bel. Nog 3 leiding. Nog een keer de bel. Nog twee stuks. Nog een keer de bel. En daar was eindelijk Sander, twee

weken zonder hem was toch wel erg lang! Vlak daarna kwamen ook de boodschappenjongens weer terug. Helaas hadden ze de helft vergeten, boodschappen doen met een kampkater lukt blijkbaar ook niet zo goed.

Als een geoliede machine werd er gekookt, stoelen uit het hele huis naar de tafel gesleept, luchtbedden opgeblazen en de sterkste verhalen en grappen werd nog eens boven tafel getoverd. Al snel zaten we met zijn elven te smikkelen van heerlijke broodjes shoarma.

Zo energiek als iedereen meehielp aan het klaarmaken van het diner, zo levenloos belandde iedereen met hoofden van lood op onze tuinbank. Die had de tijd van zijn leven, met 7 man was ie nog nooit zo optimaal gebruikt.

De avond bestond voornamelijk uit hangen, borrelen, ouwehoeren, krabbelboekjes lezen en natuurlijk moest er nog iemand in het zwembad gegooid worden. Om

de avond goed af te sluiten kon natuurlijk de avondtune niet ontbreken. Op onze in slaapzaal omgetoverde zolder belandde iedereen na het beluisteren van de avondtune binnen 30 minuten in een coma. Het huis was weer rustig.

De ochtend daarna was helemaal compleet met theewacht in AKC-bekers en een heerlijk gezellig ontbijt. Wiebe-Jan vatte het samen in: als je bij Sander en Janneke slaapt wordt je altijd goed verzorgd én heb je lekker ontbijt!

Nou daar doe je het allemaal voor hè!

Mocht jij je nou ooit in een soortgelijke situatie bevinden, dan hier een aantal tips & tricks om het allemal zo soepel mogelijk te laten verlopen. (Ook handig voor ouders die niks van het fenomeen ‘kampkater’ begrijpen.)

? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ?

? ? ? ? ? ? ? ?

TIPS & TRICKS

Blaas geen opblaas-

zwembad op ín huis

Zorg dat je huis opgeruimd is, maar ga het vooral niet

schoonmaken.

Berg waardevolle spullen op.

Blaas de luchtbedden alvast op, dan kunnen ze slapen wanneer ze hun ogen niet meer open kunnen houden.

Probeer niet alle grappen te snappen.

Probeer geen eigen kampgrappen te vertellen, dat begrijpen alleen de

mensen van je EIGEN kamp.

Laat ze hun eigen drinken pakken, anders blijf je bezig.

Delegeren is het codewoord, vraag mensen je te

helpen.

Zorg voor voldoende matrassen, anders lig je op 1/3 van een

tweepersoonsbed (kies ook de juiste bedpartners uit, anders lig je maar op 1/4).

Verwacht niet te veel van de gezelligheid, ze vallen één voor één in slaap

Pas je snelheid van denken aan, aan

die van je gasten, geen actieve

spelletjes spelen.

Regel waxinelichtjes voor de avondtune, ze willen zo lang mogelijk in de

kampsfeer blijven.

Hou in je hoofd, je kunt beter

aan het einde van het weekend goed schoonmaken in

plaats van steeds tussendoor.

Je hebt het vast wel eens op de website of in de folder zien staan: het vrijplaatsenfonds. Misschien hebben jij of je ouders zelfs wel eens een donatie gedaan, maar wat is het nou eigenlijk en hoe werkt het precies? In deze nieuwsbrief even aandacht voor iemand achter de schermen, de geheimzinnige beheerder van het Vrijplaatsenfonds die schuil gaat achter dit mailadres: [email protected].

De afgelopen jaren heeft Gerke van Hiele

het beheer van het Vrijplaatsenfonds op zich genomen. Gerke is vrijzinnig doopsgezind

predikant in Wageningen. Zelf heeft hij ook veel AKC-kampen meegemaakt.

Daarnaast houdt hij van stukjes schrijven, zeilen,

natte pakken en van mensen.

Het vrijplaatsenfonds, Hoe werkt dat eigenlijk?

Hij beantwoordt de mail en denkt met je mee

wanneer om een of andere reden de kosten van het kamp een reden zijn om niet mee te gaan. Hij is

Sinterklaas niet, dat spijt hem wel, maar kan doorgaans wel het verschil maken tussen thuisblijven of meegaan. Bij hem kun je een aanvraag doen en zo’n contact is vertrouwelijk, zelfs de leiding weet er niks

van.

De AKC vindt het belangrijk dat

iedereen mee op kamp kan. Heel veel deelnemers betalen naast de kampprijs daarom een vrijwillige financiële bijdrage. Prachtig dat dat deze zomer ook weer gebeurd is en

dat iedereen die wilde mee kon. Hartelijk dank aan alle gulle gevers.

Het vrijplaatsenfonds is van ons allemaal!

Dit is Gerke

Afs

chei

d In een wolk van poedersuiker verscheen ze: Ankelien Schrale! Altijd verkleed, vol goede ideeen en met een pannenkoek binnen handbereik. Ankelien schreef voor jullie vele mooie stukken. Zo kennen jullie haar van Schransen met Schrale. Ook is Ankelien verliefd op de liefde. De verliefde AKC koppels gingen niet ongehoord aan haar voorbij: iedereen kwam aan de beurt bij All you need is AKC. Geen nieuwsbrief vergadering

ging voorbij zonder een gekke verkleedpartij. De verkleedkist ging open met de meest gekke foto’s als resultaat.

De volgende die haar intrede deed in de commissie was Eva. Na eerst actief geweest te zijn als razende reporter, werd Eva in 2013 leiding en hoorde ze officieel bij de commissie. Eva zorgde voor de bekendheid van vele deelnemers door deelnemersprofielen en reisde afgelopen zomer zelfs heel

Utrecht door voor ‘Nu we er toch zijn’.

Na het vertrek van Johan had Michelle de zware taak om hem op te volgen. Ze bewaarde het overzicht, zorgde ervoor dat iedereen zijn stukjes deed en was ook nooit te beroerd om zelf ook een stuk aan te leveren. Met haar kritische blik haalde Michelle ook altijd alle foutjes uit de nieuwsbrief, zodat jullie en mooi foutloos exemplaar in je mailbox kregen.

Vorig jaar namen we afscheid van Johan en Wieger, maar ook dit jaar nemen we afscheid van maar liefst drie redactieleden. Met veel liefde en energie hebben Ankelien, Michelle en Eva zich de laatste tijd gestort op deze nieuwsbrief. Nu hebben ze besloten hun

taak over te dragen aan nieuwe enthousiaste leden. Gelukkig nemen ze nog geen afscheid van de AKC! Dus Schransen met Schrale zal altijd blijven bestaan, helaas niet in de nieuwsbrief maar misschien wel deze zomer bij jou op kamp!

Of je nu deelnemer, leiding, papa, mama, opa, oma, oud AKC-er bent.

Heb jij een goed idee voor de nieuwsbrief? Mail dan naar [email protected] en wie weet sta jij in de volgende editie!

Lees jij de AKC-nieuwsbrief altijd met

veel plezier?

Geniet je van de leuke rubrieken die er altijd in

staan?

Lijkt het je leuk om ook een keer in de

nieuwsbrief te staan?

Heb je ooit een kampliefde gehad?

Ja! Toen ik 12 jaar was:

Martijn Brouwer

- Ankelien Schrale

Wat is je lievelingsgetal?

Acht

- Maaik van der Zon

Wat is je grootste miskoop van het afgelopen

jaar:

Brabantia beschuit trommel op rommelmarkt. Eenmaal thuis

maakte in de beschuitbus open en kwam er een hele vieze lucht uit! Er bleek zelfs nog beschuit in te zitten, bah!

- Martijn Veenstra

Wat is je mooiste herinnering aan kamp?

Ik was op kamp in Giethoorn: ‘Magische ontmoetingen’,

en terug van het rondje achterom was er een hele weg met kaarsjes om naar binnen te gaan. Er stond

een spiegel waardoor je naar jezelf kon kijken en reflecteren,

dat was echt een heel erg mooi moment.

- Ellen Sijtsma

Wat vond je van Ankelien Schrale,

Ellen Sijtsma en Laura Hoogcarspel als deelnemers?

Jullie waren fascinerend schattig en een beetje eng!

- Dirk Kruijt

Een rondvraag op de nieuwjaarsborrel voor AKC-Leiding

Wat is je mooiste herinnering aan kamp?

Dat zijn er zo veel! Ik geniet altijd van een

knotsgekke week, met hele toffe spellen, en ik houd

wel van smerigheid!

- Marieke Leerink

Wat smeer je het liefste in je haar?

M’n handen. Of die van iemand anders…

- Maurice JantjesWelke leiding is je grote voorbeeld?

Martine

- Laura Hoogcarspel

Wat was eerste gedachte toen je wakker werd?

URGGGGHHHH

- Hugo van Oudenallen Waarvoor zou

jij je achterwacht wakker bellen?

“De oliebollen mix is op!”

Wat betekent AKC voor jou?

Chaos! Dit jaar ben ik voor het eerst leiding. Alles zal nieuw zijn en ik zal alles in een ander perspectief gaan

zien, spannend!

- Penny Appelman

Wat mag niet ontbreken op kamp?

Een felgekleurde legging

- Hedwig SwartMuggenspul en kabbelend water - Sarah Rijsdijk

Snoep voor leiding - Nienke Opmeer

Opblaasmateriaal

- Nienke Koopmans

Ankelien!!! - Laura Hoogscarspel

Een apenpak

Stef Stuntpiloot

de frituur

mijn automatische melk opschuimer

schoon ondergoed

Een hartjespak