Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

8
FOOD FOR THOUGHT 4 nr. winter 2012 Koekjesproject, Berrico experimenteert met recepten en met schoolkinderen die prakjkervaring opdoen Hoedt u voor namaak: de wildgroei van echte en fantasiekeurmerken leidt tot chaos Fachwerk van Allos, miniportret van een veelzijdige, gezonde en ook heel leuke onderneming Delivering happiness; ondernemer Tony Hsieh schreef een fascinerend boek met een boodschap die ons uit het hart is gegrepen Eten met de ogen: onze zintuigen werken samen bij de beoordeling van voedsel, verwachngspatronen bepalen het eindresultaat BioFach 2012 Belasng op voedsel, een nieuwe trend 2011: verkort jaarverslag van Berrico. Lees verder… Als bessenspecialist streeſt Berrico een bij uitstek fruige wijze van presenteren na, dat ligt in de aard der verwachng. Toch blijkt dat in de prakjk vaak moeilijker te verwezenlijken dan je zou denken. Daarnaast willen we waken voor overdrijving: een goed gefotografeerde bedauwde blauwe bes heeſt een bijna erosche uitstraling, maar het is bepaald niet de bessenprakjk van alledag. Een pak diepgevroren cranberries heeſt een heel ander uiterlijk en het sap van geperste physalis mag dan heerlijk smaken, het heeſt niet bepaald de allure en de twinkeling van een champagne. Met andere woorden: we streven naar een fris-fruige benadering zonder te overdrijven, waarbij we ook de natuurlijke oorsprong van onze producten graag recht willen doen. Samen met onze partner uit Canada, Fruit d’Or, staan we op menig beurs en daarom is de presentae belangrijk, maar de mobiliteit is ook een factor van betekenis. De presentae moet goed te vervoeren en op te bouwen zijn. Het heeſt wat voeten in de aarde gehad, maar inmiddels hebben we een nieuwe, modulaire beurspresentae. Door die modulaire opbouw kunnen we ons steeds aanpassen aan de ruimte die ons ter beschikking staat. Het allerbelangrijkste is echter dat we u goed kunnen ontvangen en dat u al van verre ziet dat wij het zijn. U herkent ons op alle belangrijke beurzen aan de felrode ‘steiger’buizen en de vrolijke foto’s van bessen en landschappen. Dit alles fel aangelicht met spotlights die het zonnige karakter van onze presentae nog verder versterken! Reageren? Beurspresentatie.

description

Nieuwsbrief Berrico

Transcript of Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

Page 1: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

FOOD FOR THOUGHT

4nr. winter 2012

Koekjesproject, Berrico experimenteert met recepten en met schoolkinderen die praktijkervaring opdoen Hoedt u voor namaak: de wildgroei van echte en fantasiekeurmerken leidt tot chaos Fachwerk van Allos, miniportret van een

veelzijdige, gezonde en ook heel leuke onderneming Delivering happiness; ondernemer Tony Hsieh schreef een fascinerend

boek met een boodschap die ons uit het hart is gegrepen Eten met de ogen: onze zintuigen werken samen bij de beoordeling

van voedsel, verwachtingspatronen bepalen het eindresultaat BioFach 2012 Belasting op voedsel, een nieuwe trend

2011: verkort jaarverslag van Berrico.

Lees verder…

Als bessenspecialist streeft Berrico een bij uitstek fruitige wijze van presenteren na, dat ligt in de aard der verwachting. Toch blijkt dat in de praktijk vaak moeilijker te verwezenlijken dan je zou denken. Daarnaast willen we waken voor overdrijving: een goed gefotografeerde bedauwde blauwe bes heeft een bijna erotische uitstraling, maar het is bepaald niet de bessenpraktijk van alledag. Een pak diepgevroren cranberries heeft een heel ander uiterlijk en het sap van geperste physalis mag dan heerlijk smaken, het heeft niet bepaald de allure en de twinkeling van een champagne.

Met andere woorden: we streven naar een fris-fruitige benadering zonder te overdrijven, waarbij we ook de natuurlijke oorsprong van onze producten graag recht willen doen.Samen met onze partner uit Canada, Fruit d’Or, staan we op menig beurs en daarom is de presentatie belangrijk, maar de mobiliteit is ook een factor van betekenis. De presentatie moet goed te vervoeren en op te bouwen zijn.Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar inmiddels hebben we een nieuwe, modulaire beurspresentatie. Door die modulaire opbouw kunnen we ons steeds aanpassen aan de ruimte die ons ter beschikking staat.Het allerbelangrijkste is echter dat we u goed kunnen ontvangen en dat u al van verre ziet dat wij het zijn.U herkent ons op alle belangrijke beurzen aan de felrode ‘steiger’buizen en de vrolijke foto’s van bessen en landschappen. Dit alles fel aangelicht met spotlights die het zonnige karakter van onze presentatie nog verder versterken! Reageren?

Beurspresentatie.

Page 2: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

2

KoekjesprojectHet zal niemand verbazen dat we zelf dol zijn op ons product: we eten van, dromen over en werken met gedroogde en andere bessen. Als diplomaten van bessenland zijn we daarnaast ook altijd op zoek naar nieuwe toepassingen.

Zelf zijn we minder inventief dan sommige van onze afnemers op dat gebied zijn.Dat komt mede omdat we te kleinschalig zijn voor het runnen van een echt laboratorium. We zijn daarom vooral aangewezen op de vindingrijkheid van onze afnemers die naar hartenlust experimenteren met nieuwe toepassingen, nieuwe combinaties en recepten. Onze afnemers zijn creatief: we zijn iedere keer weer

verrast door wat er allemaal mogelijk is met cranberries, gedroogde goji, physalis bessen en ander fruit.Sinds kort kunnen we echter toch beschikken over een eigen ‘lab’. Een omvangrijk lab zelfs, want het beschikt over een macht aan onderzoekende, creatieve en gemotiveerde medewerkers.Prijzig zijn onze onderzoekers niet, maar hun inzet is onbetaalbaar.

Het is namelijk een school voor bijzondere kinderen in onze eigen vestigingsplaats Lelystad.Daar, onder de bekwame leiding van de leraren, zijn leerlingen vol overgave aan het werk gegaan met onze bessen en andere ingrediënten.De kans is groot dat u op bezoek aan ons bedrijf, of op een beurs in Nürnberg, Parijs, Frankfurt of Londen getrakteerd wordt op een koekje van beproefd of compleet nieuw recept, ontwikkeld in onze eigen ‘achtertuin’ door leerlingen die een kleine handicap te overwinnen hebben, maar die zich ook graag inzetten voor praktische doelen. Zoals het bakken van ambachtelijke koekjes. De onze.Ons ‘lab’ kan zich niet meten met de ontwikkelcentra van onze afnemers. De inzet van onze ‘medewerkers’ is echter hartverwarmend en ze ontlenen er plezier en zelfvertrouwen aan en daarmee groeien hun kansen op de arbeidsmarkt, later. Reageren?

Page 3: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

3

Hoedt u voor namaak…En wat is het gevolg? Er komen ‘keurmerken’ die nergens op slaan, die een eigen verzin-sel zijn, bedoeld om goede sier mee te maken, maar zonder er een prijs voor te betalen. Onbehoorlijk? Natuurlijk.Maar er is helaas weinig tegen te doen. Iedereen die een nepkeurmerk verzint mag dat ‘keurmerk’ voeren zonder dat er een haan naar kraait. Onschuldig is het bedrog niet, de vergelijking met het gebruik van nepdiploma’s of het ten onrechte voeren van een titel dringt zich op. Er wordt gepronkt met pseudoverwor-venheden en daarmee wordt de echte en oprechte garantie schade toegebracht. Het is daarom hoog tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de wildgroei en dat de echte keurmerken zoals IFS, BRC, EKO en Fair Trade bijvoorbeeld beschermd worden tegen concurrentievervalsing door nep-keurmerken.Behalve de ‘echte nep’ zijn er ook nog keurmerken die misschien wel van goede bedoe-lingen getuigen, maar die desondanks toch de verwarring vergroten. Als wij, als professionals, soms in het oerwoud van de keurmerken al geregeld verdwa-len, dan zal de gemiddelde consument er helemaal geen wijs meer uit kunnen worden. Dat die ontwikkeling slecht is voor de geloofwaardigheid van de keurmerken aan de ene kant en voor degenen die er gebruik van maken aan de andere kant, hoeft toch geen betoog? Reageren?

Fachwerk staat in het Duits voor zowel de traditioneel Duitse bouw met houten staanders en liggers tussen het metselwerk en natuurlijk ook voor ambachtelijke kwaliteit.Voor ‘Allos, Hof-Manufaktur seit 1974’ gaat allebei op: vakwerk in een vakwerkboerderij op het platteland van Niedersachsen.

In de karakteristieke omgeving worden even karakteristieke producten gemaakt: musesli’s, tussendoortjes, koekjes, broodbeleg, honing.Alles strikt biologisch waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de beste grondstoffen. Wij maken alleen daarom al graag deel uit van hun leveranciersnetwerk.Allos is in alles consequent, eenduidig en eerlijk. De betrokkenheid van de medewerkers is groot en de onderlinge verbondenheid ook: samen de in eigen huis bereide vegetarische lunch gebruiken, samen

beslissen, samen zoeken naar nieuwe producten, nieuwe technieken, samen de kwaliteit bewaken.In 1974 is het allemaal begonnen met het verpakken

van honing en vruchtenreepjes door Walter Lang.Tegenwoordig produceert het bedrijf vele tientallen producten, waarvoor ook tientallen medewerkers worden ingeschakeld. Vergeleken met de voedsel multinationals is het allemaal kleinschalig wat ze in Drebber fabriceren, maar voor de ware liefhebber is Allos al geruime tijd geen ‘Geheimtip’ meer, maar een vertrouwde vaste waarde in het voedingspatroon van mensen die verantwoord, maar ook lekker willen eten en drinken.De producten van Allos zijn in tal van winkels te koop, maar ook via een eigen webshop. Geen overbodige luxe in een uitgestrekt land dat zoveel platteland kent.De website, www.allos.de, is ook in Engelstalige versie beschikbaar. Reageren?

Succes wordt vaak nagevolgd en geïmiteerd. Er is de laatste tijd een toenemende belangstelling en waardering voor ecologische producten en voor maatschappelijk ondernemen.

‘Fachwerk’ van Allos

Page 4: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

De Amerikaanse Tony Hsieh is de ceo van Zappos.com, een Amerikaanse webwinkel die is gespecialiseerd in schoenen en kleding.

Tony is nog in zijn dertiger jaren, maar hij schreef nu al zijn levensverhaal en dat is een fascinerend verslag van vallen en opstaan geworden. Wat dat betreft verschilt zijn leven niet van dat van talloze anderen.Toch is er wel een wezenlijk onderscheid tussen hen en deze ondernemer: Tony is iemand met een missie, of liever gezegd twee. In eerste instantie droomt hij ervan rijk te worden. Welnu: dat lukt. Als hij zijn eerste bedrijf verkoopt en multimiljonair is geworden, zoekt hij nieuwe uitdagingen voor zijn intellect. Via tal van zijwegen belandt hij in de schoenenbusiness, of beter gezegd: in de klantenbusi-ness, want gaandeweg blijkt steeds sterker dat deze ondernemer de klant centraal stelt. Ten koste van alles! Tony Hsieh wil zijn afnemers (en ook zijn medewerkers) een ervaring bieden die uitstijgt boven de verwachtingen en daarvoor moet zo ongeveer alles wijken.Deze perfectionist accepteert geen compromissen: de klant is heilig, die moet perfect worden be-diend.

Dit streven komt hem een aantal keren bijna duur te staan, hij wankelt dan aan de rand van de af-grond, maar een heilig geloof in zijn missie, op het maniakale af, houdt hem staande.Een motiverend, humoristisch, openhartig en vooral ook inspirerend boek met tal van adviezen die het navolgen of in elk geval het overwegen daarvan meer dan waard zijn.Tony was op zijn 24e al schatrijk, balanceerde daarna soms op de rand van de armoede, maar hij bleef zijn intenties trouw en ontdekte uiteindelijk waar het allemaal om gaat: wie stelselmatig afne-mers en medewerkers gelukkig maakt, wordt daar zelf ook gelukkiger van.Niet altijd in financieel opzicht, hoewel ook dat uiteindelijk vaak wel een nevenresultaat is.

Delivering Happiness is alleen verkrijgbaar in het Engels, de uitgever is Business Plus en de hardcover is op dit moment uitverkocht maar de paperback is nog leverbaar.

Van harte aanbevolen, het is een boek dat ons uit het hart is gegrepen! Reageren?

4

happiness!Delivering…

Page 5: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

Eten met de ogenVerwachtingspatronen beïnvloeden het menselijk gedrag en de beleving, dat is bekend. Dat is het pro-duct van onze zintuigen die er op in zijn gesteld samen te werken. Als onze ogen een ruw oppervlak zien, dan zijn onze vingertoppen al alert. Ruikt iets zuur, dan zijn onze smaakpapillen er al klaar voor.

Onze zintuigen werken niet alleen samen, ze beïnvloeden elkaar ook. Uit wetenschappelijk onderzoek blijk zonneklaar dat verwachtingen niet alleen alert maken, maar ook daadwerkelijk de beleving manipuleren.Voorbeeld: wie kijkt naar een afbeelding van overrijp fruit, roomijs, suikermeloen en dan daarna iets eet, zal de genuttigde etenswaar ervaren als zoeter dan deze in werkelijkheid is.‘Zoet zien’ doet zoet proeven.Onze zintuigen betoveren ons, ze bedrie-gen ons. Bijgaand bekend plaatje is toch bedrieglijk?

De drie mannen zijn even groot…Onze verwachtingspatronen bepalen mede onze ervaringen. Verpakkings-deskundigen en andere in presenteren gespecialiseerde vakmensen maken daarvan al dan niet handig gebruik.

Verleiden is een kunst die onder meer wordt ingezet om producten afgezet te krijgen, dat heet marketing. De natuur doet het zelf niet anders: bloemen en vruchten zien er doelbewust aantrekkelijk uit en niet alleen in onze ogen. Het voortbestaan van menig soort hangt er van af.Bedauwde blueberries met hun fluwelige huid, een kers met een kleine druppel erop…, ze zien er onweer-staanbaar en bij voorbaat likkebaardend lekker uit. Het water loopt ons in de mond, al voordat we er een hap van genomen hebben. Dat is de kracht van het uiterlijk.Reageren?

5

Page 6: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

6

Van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 februari zijn de Nürnberger Messegelän-de het epicentrum van de internationale biologische wereld.

Producenten, handelaren en verwerkers ontmoeten elkaar op de grootste biologische marktplaats van de wereld. Onge-veer 2500 standhouders zullen van gedachten wisselen met vele tienduizenden professioneel geïnteresseerde bezoekers.Voor ons zijn het steeds weer enerverende dagen, in korte tijd spreken we honderden afnemers, potentiële afnemers, plannenmakers en aanbieders, onderhandelaars en fans.Dit is de eerste keer dat we met onze nieuwe presentatie op de beursvloer staan, maar het is ook een reünie van gelijkge-stemden die door en door met elkaar vertrouwd zijn.Alleen daarom al kijken we naar deze beurs uit: de ontmoe-tingen, de inspiratie die we over en weer aan elkaar ontle-nen, de nieuwe ideeën en inzichten die worden gedeeld… de BioFach is ook een platform dat nieuwe inzichten biedt en kansen, mogelijkheden, contacten.Als u ook naar de BioFach komt: u vindt ons in de collectieve Canadese presentatie in hal 4. Ons standnummer is Hal 4, 510 H We kijken naar u uit!Reageren?

Page 7: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

7

Belasting op voedsel

De overheden van verschillende landen zijn zeer begaan met de voedingspatronen van hun burgers. Goed eten moet betaalbaar zijn, daarom is in veel landen de btw op voedingsmiddelen lager dan op andere producten of zelfs geheel afwezig.

In hun streven naar goede en gezonde voeding hanteren verschillende regeringen ook een bonus - malus regeling: wie goed eet wordt beloond (met gezondheid onder meer) wie slecht voedsel tot zich neemt moet daarvoor boeten. In de vorm van overgewicht, een minder goede gezondheid, maar soms ook: in de vorm van extra belastingen, opgelegd

door diezelfde overheid.Denemarken kwam al eerder in het nieuws met hun ‘vet tax’ die leidde tot het hamsteren

van tal van vette voedingsmiddelen, zoals boter.Hongarije heeft een belasting ingevoerd die de consumptie van kant en klaar maaltijden en fast food lijkt te willen ontmoedigen: hoge gehaltes aan suiker, zout, koolhydraten in voeding worden extra belast.Het meest recente voorbeeld van deze trend is Frankrijk, dat van oudsher geacht werd immuun te zijn voor de charmes van het fast food (wat niet waar bleek te zijn) en dat nu een milde belasting op frisdranken is gaan heffen.

Als reden wordt door alle genoemde overheden steeds opgegeven dat overgewicht moet worden tegenge-gaan.Wijzelf en onze afnemers moeten tegenwoordig ook weer rekening houden met invoerrechten op gezoete gedroogde cranberries. Nadat deze 1½ jaar geleden door ‘Brussel’ waren afgeschaft, zijn ze nu weer deels in ere hersteld, met ingang van 1 januari 2012.Waar eerder duidelijkheid troef was: geen invoerrechten, is het nu een regel die tot chaotische toestanden kan/zal leiden. Want nu worden ‘monopack’ cranberries belast met een heffing van 17.6 %, terwijl deze zelfde cranberries in een mix de dans ontspringen. Maar wat is precies de definitie van een ‘mix’?Hoe bepalen wij wat welke van onze afnemers precies doet met de door ons geleverde cranberries? Wie ze zondermeer in een doosje of zakje stopt, zonder toevoegingen, komt in aanmerking voor de heffing, zoveel is ons wel duidelijk.

Wij importeren cranberries en leveren die aan verwerkers, zonder hen rekenschap af te laten leggen over hun verwerkingsmethoden, dat is … tot nu toe. Berrico zal voortaan nadrukkelijk gaan vragen om uw medewerking voor het bepalen van de juiste invoerrech-ten. De Douane is een machtig orgaan met verregaande bevoegdheden. Uw medewerking wordt dus bijzonder op prijs gesteld.De onmogelijkheid van deze maatregel is al doorgedrongen tot de fiscus en de douane autoriteiten en de regel maakt hopelijk snel plaats voor een beter en meer vriendelijke te handhaven maatregel. Is dat het geval dan houden we u graag op de hoogte.

Reageren?

€ €€

Page 8: Nieuwsbrief Berrico nr.4 winter 2012

Berrico FoodCompany bvP.O. Box 22968203 AG LelystadNederlandTel: +31 (0)320 266055Fax: +31 (0)320 266050E-mail: [email protected]

Commentaar, opmerkingen en suggesties: welkom. We maken deze nieuwsbrief om u te informeren en te inspireren, we zijn dankbaar voor uw inbreng.Heeft u iets nieuws te melden dat voor onze andere relaties van belang is? Meld het, misschien kunnen we het plaatsen op onze website of in deze nieuwsbrief. Heeft u kritiek? Laat het ons weten en we zullen proberen er rekening mee te houden.Heeft u een nieuwtje dat voor deze nieuwsbrief interessant zou kunnen zijn? Laat het ons weten!

2011.Zoals de meeste van onze partners en afnemers heeft ook Berrico FoodCompany al min of meer de balans over 2011 opgemaakt.

Wat blijkt? Dat de huidige trends, zoals de sterk toenemende belangstelling voor natuurvoeding, onze afzet positief beïn-vloeden.Berrico FoodCompany heeft in 2011 een afzetgroei gereali-seerd die in de tientallen procenten loopt. De omzet steeg navenant, onder meer omdat de prijs van de bessen herstelde na in eerdere jaren te zijn ingezakt.Alles bij elkaar realiseerden we een omzet die sterker steeg dan de markt en dat stemt tot grote voldoening. Natuurlijk zijn we blij te kunnen constateren dat het aantal relaties een stij-gende lijn vertoont, maar nog belangrijker is dat de grootste progressie vooral te danken is aan het feit dat onze afnemers meer af hebben genomen dan ooit. We kunnen min of meer veilig aannemen dat het dus onze cliënten goed is gegaan in 2011 en daar zijn we blij mee en trots op.

We hopen voor u (en voor ons) op een verdergaande groei in 2012 en acceptabele marges.De prognoses voor dit jaar mogen dan weliswaar slecht zijn, als het publiek meer duurzaam en gezond voedsel gaat kopen, dan gaat uw en onze groei gewoon door.Een mooier voorbeeld van een win-winsituatie laat zich praktisch niet bedenken.

Reageren?