Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

download Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

of 9

 • date post

  06-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Sneeuwdiamanten en winterparels: in gesprek met een juwelier De ijsbaan op: met de leukste schaatsplekjes Bekende Dinkellanders: hoe vieren zij de winter?

Transcript of Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

 • OOTMARSUM-DINKELLAND

  Sneeuwdiamanten

  Toerist in eigen land: De ijsbaan op

  Kunstzinnig prikkelende kerst: in Ootmarsum-Dinkelland

  Column:Bekende Dinkellanders

  dece

  mbe

  r 20

  12

  winterwonderland

  gastvrij.

 • kerst in bEELDENexp

  ositie

  Met kerstgroepen, kribbes en engelen uit de gehele wereld

  Locatie: voormalig klooster Maria ad Fontes. oostwal 24, ootmarsum

  openingstijden: dagelijks 13.30-16.30 uur, zondags 11.00-17.00 uur, 24 dec. 13.30-16.00 uur,

  25 dec. 13.00-16.00 uur, 26 dec. 11.00 uur-17.00 uur, 31 dec. 14.00-16.00 uur, 1 jan. gesloten

  entree: vrije gift, op zondagen 1,-

  25 NOvEMbER 2012 T/M 6 jANUARI 2013

  meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl en www.vvvootmarsumdinkelland.nl

  editorialgastvrij.

  pas als sinterklaas het land uit is. ik kan het

  antwoord al raden voordat ik goed en wel van

  start ben gegaan.

  Terwijl ik druk bezig ben om te bedenken of we dit jaar n of twee kleurenthemas door gaan voeren in ons niet extreem grote huis, is mijn vriend voor-namelijk bezig de gang naar het tuincentrum zo ver mogelijk voor zich uit te schuiven. Tot nu toe zijn we het over n ding eens: we nemen een echte boom. De geur van dennennaalden en het eeuwig draaien van de boom totdat de goede kant richting de zithoek staat. Vervolgens de lichtjes, slingers en ballen zo eerlijk mogelijk verdelen ter-wijl je het onvermijdelijke gat in de boom probeert te verdoezelen. En ja, als het dan gaat sneeuwen is het winterwonderlandgevoel compleet. Sneeuw, ijsbloemen, lichtjes in de kerstboom, gluhwein en vooral schaatsen (p. 6) horen gewoon bij het wintergevoel. Net als gezellige kerstmarkten, hart-verwarmende evenementen en wandelingen door de knerpende sneeuw (p. 11 en 12). Benieuwd hoe onze Bekende Dinkellanders de feestdagen beleven? Lees alles over een zorgvuldig ingepakt hart (p. 6), een jaloersmakende trip naar Bali (p. 10) en ons Twentse ijsprinsesje (p. 13). Hopelijk genoeg inspiratie voor een gezellig, vrolijk en geslaagd Kerstfeest en een knallend Nieuwjaar!

  Veel leesplezier.

  VVV Ootmarsum-Dinkelland

  Kerst in Beelden

  editorialWinterwonderlandgevoel

  sneeuwdiamantenOp bezoek bij juweliers

  Wat wil je nog meer!Juweliers

  columnJolien Leussink

  toerist in eigen landWinterwonderland, de ijsbaan op

  agenda Kerst

  columnTom Veelers

  Kerstin ootmarsum-dinkelland

  columnMarga Bult

  agendaDecember

  02

  03

  04

  05

  06

  07

  08

  10

  11

  13

  14

  Winterwonderland

  pagina 07

  pagina 13

  pagina 04

  pagina 13

  inhoudsopgave

  3

  Kopje chocolademelkbij de Postelhoek!

  Cherralyn Steggink

 • op bezoek bij juweliers

  4 5

  En dit zijn alle kleuren parels die er bestaan. Uit een papieren zak zijn net drie halssnoeren gegleden. Diverse tinten parels liggen, netjes aan een koord geregen, op de toonbank. Hein, de eigenaar van Heins Sieraden, rolt de parels voor-zichtig om zodat de glans goed tot zijn recht komt. De prijs hangt voornamelijk af van de glans, maar ook de kleur, grootte, perfectie en symmetrie zijn belangrijk. De roze en de zwarte parels zijn het duurst. De vingers van mijn collega reiken voor-zichtig naar het achterste koord, die met de zwarte parels. De Azra. Als ze mijn lege blik ontmoet, begint ze te lachen. De Azra is de bekendste zwarte parel. In de Russische kroonjuwelen is de Azra het hart van de ketting. Hardop vraag ik me af waar de gekleurde parels vandaan komen, de witte zitten namelijk in oesters, toch? Slechts 1 op de 15.000 wilde oesters heeft een parel en dat kan elke kleur zijn legt Hein uit. Tegenwoordig worden de meeste parels gekweekt en heb je dus invloed op de kleur die de parel krijgt, dat ligt aan de kleur van de oesterwand. Een oester maakt zijn eigen parelmoer aan, dat hecht zich aan de binnenkant van de oester. Als er een voorwerp in de oester zit, hecht de parel-moerstof zich ook aan het voorwerp, zo ontstaat een parel. De oesters voor de zwarte parels komen alleen in de Grote Oceaan voor. Op verschillende plekken in Azi en Zuid-Amerika wordt er gedoken naar de overige tinten parels. In de papieren zak, waar zojuist de halssnoeren in zaten, zie ik nog iets glimmen. Een parel in de vorm van een traan.

  Terwijl Hein hem tussen zijn duim en wijsvinger omhoog houdt, legt hij uit dat geen enkele parel dezelfde vorm heeft: deze in de vorm van een traan worden vaak gebruikt als hangertje. On- regelmatige parels worden meestal gebruikt in kettingen. En dit zijn de echte schoonheden. Vijf ronde parels rollen als luxe knikkers langs elkaar heen in zijn handpalm. Wisten jullie trouwens dat de mens al 6000 jaar parels kent? Dit keer is het mijn collegas beurt om nietszeggend naar de ju-welier te kijken. Dat het al 6000 jaar is, wist ik niet, maar in China gebruikten ze parels in de genees-kunde. Dat niet alleen vult Hein aan. Romeinen beschouwden ze als symbool van macht, wijs-heid en geluk en in India worden ze nog altijd als talisman gebruikt. Terwijl Hein de parels weer terugstopt vertelt hij het verhaal over een koop-man die al zijn bezittingen verkocht om die ene, pure parel te bemachtigen. Dan komt het echte werk de toonbank op. Tien-tallen diamanten schitteren ons tegemoet. Ik draai een broche tussen mijn vingers heen en weer om de diamanten te laten schitteren. Dat is zon 3.000,- zegt Hein zonder het exemplaar uit het oog te verliezen. Mijn collega wijst naar de ringen die in een kleine vitrine zitten. Gekleurde diamanten? Hein schuift de kleine vitrine naar het midden van de toonbank en wijst naar de middelste ring met een kleurloze diamant. Dit zijn de pure diamanten. Hoe zuiverder een diamant, hoe waardevoller. Deze gele diamant is bijvoorbeeld minder waard. Dan draait Hein de vitrine een kwartslag zodat

  heins sieradenMarktstraat 4OotmarsumT 0541-295 608

  hofland JuwelierGrotestraat 15DenekampT 0541-351 209www.hofland-juwelier.nl

  Juwelier en edelsmid MensinkOostwal 4OotmarsumT 0541-292 992www.edelsmidmensink.nl

  Wat wil je nog meer!

  meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

  de ring met de blauwe diamant in het zicht ligt. Daarentegen is een blauwe diamant weer veel waardevoller, net als de roze diamanten. Deze kleuren komen veel minder vaak voor en zijn dus exclusiever. Hein pakt de broche op die ik tijdens het luisteren op de toonbank heb gelegd. Hij draait de voorkant naar ons en wijst met zijn pink n van de diamanten aan. Iedere diamant wordt geslepen. Dit is een briljant, de meest gebruikte slijpvorm. Bedacht door een man uit Antwerpen. Hij heeft een wiskundige berekening gemaakt om de lichtreflectie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Al draaiend demonstreert hij het effect. Dit is ook een bekende slijpvorm. Hein draait een exemplaar naar ons toe. Emerald? gokt mijn collega. Nee, een emerald heeft rechthoekige facetten. Wanneer de diamant rechthoekig is, noem je het een Princess. Opnieuw draait hij de diamant onder het licht om de schitteringen te demonstreren. Worden er eigenlijk nog steeds nieuwe diamantmijnen ont-dekt? Voor mijn ogen zie ik kleine houten karretjes en dynamiet. Mannen die zwart zijn van het werken in de mijn op zoek naar dat ene glinste-rende steentje. Gelukzoekers die met hun zeef rivieren afzoeken om in n klap rijk te worden. Tegenwoordig worden diamanten ook gemaakt in laboratoria. Onder hoge druk en extreme temperaturen. Nog een half uur lang laten we de stenen door onze vingers glijden en bekijken we de verschillende slijpvormen. In mijn hoofd hoor ik Marilyn Monroe: Square cut or pair shape, these rocks dont lose their shape. Diamonds are a girls best friend.

  SNEEUWDIAMANTEN

 • waar ik elf maanden in een jaar toch wel een redelijk opgewekt mens ben verander ik eind november soms plots in een sentimen-teel wrak. dan moet ik mijn hart inpakken, anders ben ik bang dat het breekt. eerst is er nog niets aan de hand. ik kijk uit naar de feestdagen, verheug me op het kerstkussen bij de haard, de glhwein en het dessert: iets met ijs en rode kersen.

  Ik word hysterisch bij het eerste kerstliedje op de radio, knal uit elkaar bij het zien van de eer-ste kerstbomenkraam en ga totaal uit mijn plaat op de glitterafdeling van de V&D. Maar dan komt er altijd dat moment, dat dwars door mijn zorgvuldig ingepakte hart heen prikt. Het hoopje mens.De eerste die mij doet ontroeren is zon verkleumd, in zichzelf mompelend, oud dametje. Rustig schuifelend met haar trolley, een wollen band om haar grijze krullen. Doe er een flinke laag sneeuw bij, 3 uitglijders en de eerste barst zit er in.Daarna komt vaak de daklozenkrant verkoopster. In de gure wind staat zij breedlachend iedereen een fijne kerst toe te wensen.En met iedereen bedoel ik de gehaaste mensheid met uitpuilende boodschappenkarren die het niet in hun hoofd halen om de lieve verkoopster 50 cent toe te drukken omdat er op dat moment alleen ruimte is voor het kerstmenu.

  Vlak daarna komt de definitieve klap. Dan loop ik in het donker langs een kroeg en daar zit hij weer. Half verscholen, onder een heater in de hoek van het terras, een baard van 3 weken, een jonge jenever staat voor hem. Wachtend op niets, omdat er ook niemand is die op hem wacht.Dan wil ik het liefst naast hem kruipen, een hand op zijn hand leggen, zeggen dat het allemaal goed komt, dat het voorbij gaat, zoals alles altijd voorbij gaat. Dat het januari wordt en carnaval en dat we ons dan, verkleed als zeerover en heks, verdrinken in het bier en zullen bescheuren om het senti-mentele gedoe tijdens de donkere dagen voor kerst.Maar omdat papier toch niet stevig genoeg blijkt, moet ik dit jaar iets anders verzinnen om mijn hart te beschermen.

  Na urenlang aan tafel te hebben gezeten met mijn theatervr