Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

of 9 /9
OOTMARSUM-DINKELLAND Sneeuwdiamanten Toerist in eigen land: De ijsbaan op Kunstzinnig prikkelende kerst: in Ootmarsum-Dinkelland Column: Bekende Dinkellanders december 2012 winter wonderland gastvrij.

description

Sneeuwdiamanten en winterparels: in gesprek met een juwelier De ijsbaan op: met de leukste schaatsplekjes Bekende Dinkellanders: hoe vieren zij de winter?

Transcript of Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

Page 1: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

OOTMARSUM-DINKELLAND

Sneeuwdiamanten

Toerist in eigen land: De ijsbaan op

Kunstzinnig prikkelende kerst: in Ootmarsum-Dinkelland

Column:Bekende Dinkellanders

dece

mbe

r 20

12

winterwonderland

gastvrij.

Page 2: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

kerst in bEELDENex

po

sitie

Met kerstgroepen, kribbes en engelen uit de gehele wereld

Locatie: voormalig klooster Maria ad Fontes. oostwal 24, ootmarsum

openingstijden: dagelijks 13.30-16.30 uur, zondags 11.00-17.00 uur, 24 dec. 13.30-16.00 uur,

25 dec. 13.00-16.00 uur, 26 dec. 11.00 uur-17.00 uur, 31 dec. 14.00-16.00 uur, 1 jan. gesloten

entree: vrije gift, op zondagen € 1,-

25 NOvEMbER 2012 T/M 6 jANUARI 2013

meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl en www.vvvootmarsumdinkelland.nl

editorialgastvrij.

“pas als sinterklaas het land uit is”. ik kan het

antwoord al raden voordat ik goed en wel van

start ben gegaan.

Terwijl ik druk bezig ben om te bedenken of we dit jaar één of twee kleurenthema’s door gaan voeren in ons niet extreem grote huis, is mijn vriend voor-namelijk bezig de gang naar het tuincentrum zo ver mogelijk voor zich uit te schuiven. Tot nu toe zijn we het over één ding eens: we nemen een echte boom. De geur van dennennaalden en het eeuwig draaien van de boom totdat ‘de goede kant’ richting de zithoek staat. Vervolgens de lichtjes, slingers en ballen zo eerlijk mogelijk verdelen ter-wijl je het onvermijdelijke gat in de boom probeert te verdoezelen. En ja, als het dan gaat sneeuwen is het winterwonderlandgevoel compleet. Sneeuw, ijsbloemen, lichtjes in de kerstboom, gluhwein en vooral schaatsen (p. 6) horen gewoon bij het wintergevoel. Net als gezellige kerstmarkten, hart-verwarmende evenementen en wandelingen door de knerpende sneeuw (p. 11 en 12). Benieuwd hoe onze Bekende Dinkellanders de feestdagen beleven? Lees alles over een zorgvuldig ingepakt hart (p. 6), een jaloersmakende trip naar Bali (p. 10) en ons Twentse ijsprinsesje (p. 13). Hopelijk genoeg inspiratie voor een gezellig, vrolijk en geslaagd Kerstfeest en een knallend Nieuwjaar!

Veel leesplezier.

VVV Ootmarsum-Dinkelland

Kerst in Beelden

editorialWinterwonderlandgevoel

sneeuwdiamantenOp bezoek bij juweliers

Wat wil je nog meer!Juweliers

columnJolien Leussink

toerist in eigen landWinterwonderland, de ijsbaan op

agenda Kerst

columnTom Veelers

Kerstin ootmarsum-dinkelland

columnMarga Bult

agendaDecember

02

03

04

05

06

07

08

10

11

13

14

Winterwonderland

pagina 07

pagina 13

pagina 04

pagina 13

inhoudsopgave

3

Kopje chocolademelkbij de Postelhoek!

Cherralyn Steggink

Page 3: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

op bezoek bij juweliers

4 5

“En dit zijn alle kleuren parels die er bestaan”. Uit een papieren zak zijn net drie halssnoeren gegleden. Diverse tinten parels liggen, netjes aan een koord geregen, op de toonbank. Hein, de eigenaar van Hein’s Sieraden, rolt de parels voor-zichtig om zodat de glans goed tot zijn recht komt. “De prijs hangt voornamelijk af van de glans, maar ook de kleur, grootte, perfectie en symmetrie zijn belangrijk. De roze en de zwarte parels zijn het duurst.” De vingers van mijn collega reiken voor-zichtig naar het achterste koord, die met de zwarte parels. “De Azra.” Als ze mijn lege blik ontmoet, begint ze te lachen. “De Azra is de bekendste zwarte parel. In de Russische kroonjuwelen is de Azra het hart van de ketting.” Hardop vraag ik me af waar de gekleurde parels vandaan komen, de witte zitten namelijk in oesters, toch? “Slechts 1 op de 15.000 wilde oesters heeft een parel en dat kan elke kleur zijn” legt Hein uit. “Tegenwoordig worden de meeste parels gekweekt en heb je dus invloed op de kleur die de parel krijgt, dat ligt aan de kleur van de oesterwand.” Een oester maakt zijn eigen parelmoer aan, dat hecht zich aan de binnenkant van de oester. Als er een voorwerp in de oester zit, hecht de parel-moerstof zich ook aan het voorwerp, zo ontstaat een parel. De oesters voor de zwarte parels komen alleen in de Grote Oceaan voor. Op verschillende plekken in Azië en Zuid-Amerika wordt er gedoken naar de overige tinten parels. In de papieren zak, waar zojuist de halssnoeren in zaten, zie ik nog iets glimmen. Een parel in de vorm van een traan.

Terwijl Hein hem tussen zijn duim en wijsvinger omhoog houdt, legt hij uit dat geen enkele parel dezelfde vorm heeft: “deze in de vorm van een traan worden vaak gebruikt als hangertje. On- regelmatige parels worden meestal gebruikt in kettingen. En dit zijn de echte schoonheden.” Vijf ronde parels rollen als luxe knikkers langs elkaar heen in zijn handpalm. “Wisten jullie trouwens dat de mens al 6000 jaar parels kent?” Dit keer is het mijn collega’s beurt om nietszeggend naar de ju-welier te kijken. Dat het al 6000 jaar is, wist ik niet, maar in China gebruikten ze parels in de genees-kunde. “Dat niet alleen” vult Hein aan. “Romeinen beschouwden ze als symbool van macht, wijs-heid en geluk en in India worden ze nog altijd als talisman gebruikt.” Terwijl Hein de parels weer terugstopt vertelt hij het verhaal over een koop-man die al zijn bezittingen verkocht om die ene, pure parel te bemachtigen. Dan komt het echte werk de toonbank op. Tien-tallen diamanten schitteren ons tegemoet. Ik draai een broche tussen mijn vingers heen en weer om de diamanten te laten schitteren. “Dat is zo’n € 3.000,-“ zegt Hein zonder het exemplaar uit het oog te verliezen. Mijn collega wijst naar de ringen die in een kleine vitrine zitten. “Gekleurde diamanten?” Hein schuift de kleine vitrine naar het midden van de toonbank en wijst naar de middelste ring met een kleurloze diamant. “Dit zijn de pure diamanten. Hoe zuiverder een diamant, hoe waardevoller. Deze gele diamant is bijvoorbeeld minder waard.” Dan draait Hein de vitrine een kwartslag zodat

hein’s sieradenMarktstraat 4OotmarsumT 0541-295 608

hofland JuwelierGrotestraat 15DenekampT 0541-351 209www.hofland-juwelier.nl

Juwelier en edelsmid MensinkOostwal 4OotmarsumT 0541-292 992www.edelsmidmensink.nl

Wat wil je nog meer!

meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

de ring met de blauwe diamant in het zicht ligt. “Daarentegen is een blauwe diamant weer veel waardevoller, net als de roze diamanten. Deze kleuren komen veel minder vaak voor en zijn dus exclusiever.” Hein pakt de broche op die ik tijdens het luisteren op de toonbank heb gelegd. Hij draait de voorkant naar ons en wijst met zijn pink één van de diamanten aan. “Iedere diamant wordt geslepen. Dit is een briljant, de meest gebruikte slijpvorm. Bedacht door een man uit Antwerpen. Hij heeft een wiskundige berekening gemaakt om de lichtreflectie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.” Al draaiend demonstreert hij het effect. “Dit is ook een bekende slijpvorm.” Hein draait een exemplaar naar ons toe. “Emerald?” gokt mijn collega. “Nee, een emerald heeft rechthoekige facetten. Wanneer de diamant rechthoekig is, noem je het een Princess.” Opnieuw draait hij de diamant onder het licht om de schitteringen te demonstreren. “Worden er eigenlijk nog steeds nieuwe diamantmijnen ont-dekt?” Voor mijn ogen zie ik kleine houten karretjes en dynamiet. Mannen die zwart zijn van het werken in de mijn op zoek naar dat ene glinste-rende steentje. Gelukzoekers die met hun zeef rivieren afzoeken om in één klap rijk te worden. “Tegenwoordig worden diamanten ook gemaakt in laboratoria. Onder hoge druk en extreme temperaturen.” Nog een half uur lang laten we de stenen door onze vingers glijden en bekijken we de verschillende slijpvormen. In mijn hoofd hoor ik Marilyn Monroe: “Square cut or pair shape, these rocks don’t lose their shape. Diamonds are a girls best friend.”

SNEEUWDIAMANTEN

Page 4: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

waar ik elf maanden in een jaar toch wel een redelijk opgewekt mens ben verander ik eind november soms plots in een sentimen-teel wrak. dan moet ik mijn hart inpakken, anders ben ik bang dat het breekt. eerst is er nog niets aan de hand. ik kijk uit naar de feestdagen, verheug me op het kerstkussen bij de haard, de glühwein en het dessert: iets met ijs en rode kersen.

Ik word hysterisch bij het eerste kerstliedje op de radio, knal uit elkaar bij het zien van de eer-ste kerstbomenkraam en ga totaal uit mijn plaat op de glitterafdeling van de V&D. Maar dan komt er altijd dat moment, dat dwars door mijn zorgvuldig ingepakte hart heen prikt. Het hoopje mens.De eerste die mij doet ontroeren is zo’n verkleumd, in zichzelf mompelend, oud dametje. Rustig schuifelend met haar trolley, een wollen band om haar grijze krullen. Doe er een flinke laag sneeuw bij, 3 uitglijders en de eerste barst zit er in.Daarna komt vaak de daklozenkrant verkoopster. In de gure wind staat zij breedlachend iedereen een fijne kerst toe te wensen.En met iedereen bedoel ik de gehaaste mensheid met uitpuilende boodschappenkarren die het niet in hun hoofd halen om de lieve verkoopster 50 cent toe te drukken omdat er op dat moment alleen ruimte is voor het kerstmenu.

Vlak daarna komt de definitieve klap. Dan loop ik in het donker langs een kroeg en daar zit hij weer. Half verscholen, onder een heater in de hoek van het terras, een baard van 3 weken, een jonge jenever staat voor hem. Wachtend op niets, omdat er ook niemand is die op hem wacht.Dan wil ik het liefst naast hem kruipen, een hand op zijn hand leggen, zeggen dat het allemaal goed komt, dat het voorbij gaat, zoals alles altijd voorbij gaat. Dat het januari wordt en carnaval en dat we ons dan, verkleed als zeerover en heks, verdrinken in het bier en zullen bescheuren om het senti-mentele gedoe tijdens de donkere dagen voor kerst.Maar omdat papier toch niet stevig genoeg blijkt, moet ik dit jaar iets anders verzinnen om mijn hart te beschermen.

Na urenlang aan tafel te hebben gezeten met mijn theatervriendin, hebben we de oplossing gevonden. Voor iedereen die licht zoekt in december, voor iedereen die je een warm hart toedraagt en voor iedereen die net als ik van de hysterie houdt die kerstmis heet staat op 14 en 15 december ‘Merry Fakkert’ gepland. Een enthousiaste theateruitvoering over nog meer kerstkusjes, flikkerende kerstlichtjes en met als piek op de boom een prachtige muzikale toegift. Er zijn nog kaarten voor 7.50 p.p [email protected].

Ik ga m’n jas aantrekken en even drie kaarten weggeven.

Merry Christmas!

Jolien Leussink (23) komt uit Rossum, werkt als theatermaker/ tekstschrijver en heeft haar eigen productiehuis: Joliens Theaterhuis.Ze houdt van de liefde en gelooft in sprookjes. Iedere maand schrijft ze over haar ambities en haar dromen, want daar moet je in geloven, anders wordt het niks.

column.Jolien Leussink

6 7

toerist in eigen land

gastvrij.

de ijsbaan op

WINTEr-WoNDErlAND

wanneer het kwik daalt, begint het hart van bijna iedere nederlander sneller te kloppen. Vol verlangen wordt er naar het water gekeken waar zich een dun laagje ijs op bevindt. Als er dan eindelijk groen licht wordt gegeven, veranderd het stille panorama in een waanzinnig schouwspel. Mannen maken hun meters met beide handen op de rug en kinderen op dubbele ijzers proberen met de meest uiteenlopende hulpmiddelen overeind te blijven: het schaatsseizoen is geopend.

hopelijk kunnen we ook dit jaar de schaatsen weer uit het vet halen, maar waar kun je dan naartoe? Als toerist in eigen land hoef je niet alleen in je eigen woonplaats te blijven. ontdek de natuurlijke ijsbanen in ootmarsum-dinkelland.

iJsbaan de kolkIJsbaan de Kolk in Ootmarsum is meestal het eerst geopend. In de zomer wordt hier fanatiek naar vis gehengeld. De vijver ligt achter Sporthal de Schalm, waar meer dan genoeg parkeergele-genheid is. Ieder jaar weer blijkt het voor jong en oud een uitdaging om naar het eilandje, midden in de vijver, te schaatsen. De Kolk ligt aan de Wilde-hof in Ootmarsum.

de bergvennenEen bijzondere schaatservaring heb je bij de Berg-vennen. In totaal zijn er zeven vennen. Het grootste en meest indrukwekkende ven is vaak de laatste in de reeks schaatsbanen waar groen licht wordt ge-geven. Het ven is omgeven door prachtige natuur. Rijp aan de bomen en de sneeuw op de grond, zorgen voor een magisch effect. De Bergvennen liggen in Lattrop. Parkeergelegenheid is aanwezig.

Almelo-nordhorn kanaalHet is geen Elfstendentocht, maar het gevoel doet zeker niet onder: schaatsen over het Almelo- Nordhorn kanaal. Onder andere in Denekamp kunnen de fanatieke schaatsers het ijs op, om vervolgens richting Duitsland of Almelo te schaatsen. Hier en daar wordt er gekluund of moeten schaatsers gebukt onder een brug doorglijden. Een mooie voorproef en oefening voor de ware Elfstedentocht.

TIPNatuurlijk zijn er nog veel meer vijvers, vennen en wateren waar Koning Winter een schaats-baan van maakt. Hou www.vvvootmarsumdinkelland.nl in de gaten om de schaatspret niet te missen.

meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

donkere dagen voor Kerst

In dromen moet je geloven,

anders wordt het niks.

Page 5: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

8 9meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

winterwAndelingDeze sfeervolle winterwandeling voert over het prachtige landgoed Singraven naar het imposante klooster van de Zusters Franciscanessen. De route gaat verder via Hoeve de Lange braak. Midwinterhoornblazers onderweg maken het sfeerplaatje compleet.

16 deceMberStart: vanaf VVV Denekamptussen 10.30 en 12.00 uur

kerstMArkt lAndgoed kAAMpsboeren gezelligheid op z’n Kerst! Snuffel lekker rond tussen de ruim 50 kramen, zie hoe glasblazen werkt, hang onderweg een wens in de kerstboom van Unicef of woon een reusachtige roofvogelshow bij! Op deze markt is voor elk wat wils en wordt ook de inwen-dige mens flink verwend met vele proeverijen van Kaamps zelf.

9 deceMberLandgoed Kaamps10.00-17.00 uur

concert neVA enseMbleDit kleine koor treedt op met de oeroude Slavisch-Russiche kerkmuziek met een meester-lijke stembeheersing en een overtuigende bevlogenheid. Dit maakt hun optredens telkens weer tot een prachtige, ontroerende belevenis.

16 deceMberH.H. Simon en Judaskerk in Ootmarsumaanvang 20.00 uur

de twentse Midwinterhoorn wAndelingDeze jaarlijkse Twentse wandeling start dit jaar in Rossum. De routes (4, 6 of 10 km) voe-ren langs prachtige boerderijen Twentse landschap. Diverse blaasgroepen brengen hun klanken ten gehore.

16 deceMberStart: RossumTussen 10.30 en 14.00 uur

AVond in kerstsfeerGeniet van mooie kerstliederen tijdens dit concert van het Denekamps Mannenkoor, m.m.v. het chr. gemengd koor Ootmusica en het koperensemble ‘De Heren’.

23 deceMberSt. Nicolaaskerk, DenekampAanvang 19.30 uur

MidwinterhoornAVondwAndelingen Midwinterhoornblazen is een Twentse traditie. van oudsher kondigt het de geboorte van het Kerstkind aan. Het melancholische geluid klinkt tijdens de Advent, vooral in de avond-schemering, over het land. De vvv Ootmarsum organiseert op drie zaterdagavonden in de Advent een midwinterhoornwandeling. De route voert langs sfeervolle locaties in en rond Ootmarsum waar op de midwinterhoorn wordt geblazen. Onderweg krijgt u warme chocolademelk. U kunt zich voor deze wandeling opgeven bij de vvv Ootmarsum.

8, 15 en 22 deceMber Startpunt: VVV Ootmarsumvertrek om 17.00 uur

Anton pieck in het openluchtMuseuM ootMArsuMbeleef de gehele maand december de kerst en de winter met de werken van Anton Pieck in het Openluchtmuseum Ootmarsum. Met op 22 en 23 december een speciaal Anton Pieck weekend.

kerst & kunstEen sfeervolle kerstmarkt met veel kerst en kunst; spectaculair straattheater, een levende kerststal, live entertainment, muziek, tamme kastanjes poffen, broodjes bak-ken, kerstsfeer, lekker eten & drinken en veel meer. Dit jaar met een spectaculaire act van de zandkunstenaar Gert van der vijver. Kortom Kerstsfeer ten top.

8 en 9 deceMberCentrum Ootmarsum12.00-18.00 uur.

Meer informatie: www.kerstenkunst.nl

deceMber

Merry fAkkertIn Erve Fakkert branden de kerstlichtjes volop en het is een drukte van belang. De snuffel-stagiairs Annegien en Erika komen assisteren tijdens de kerstperiode. Ze zijn enthousiast maar ook een tikje naïef. Reserveren: [email protected].

14 en 15 deceMber Erve FakkertAanvang 20.00 uur

Meer informatie: www.erve-fakkert.nl

winterfAirEen kleine, maar zeer sfeervolle markt op een unieke locatie: Het Stift.

8 deceMberHet Stift Weerselo11.00-17.00 uur

cosMos sterrenwAcht in kerstsfeerEen sfeervolle avond met midwinterhoorns, chocomelk, een prachtige lezing en natuurlijk de sterrenhemel bekijken door de telescoop.

22 deceMberCosmos SterrenwachtAanvang 19.30 uur

kerstMArktbeleef de nostalgische kerstsfeer in het centrum van Denekamp. Houten huisjes, kraam-pjes versierd met groen en kerstverlichting en een authentieke levende kerststal met de gespeelde kerstvoorstelling van de intocht van jozef, Maria, de herders met hun schapen en de drie wijzen met kameel.

16 deceMberCentrum Denekamp 11.00-17.00 uur

Meer informatie: www.kerstmarktdenekamp.nl

Origineel en Kunstzinnigkerst sfeervolle

IN OOTMARSUM-DINKELLAND

kerstwAndeling Tweede kerstdag wandeling door park Singraven Winterwandeling in het park van Huis Singraven van 12.00 tot 16.00 uur met o.a. midwinterhoornblazers. Entree park € 2,00 p.p. Het Koetshuis aan het binnenplein achter Huis Singraven is tijdens de opening van het park geopend, zodat u op deze prachtige locatie kunt genieten van een heerlijk glaasje glühwein of warme chocolademelk met iets lekkers erbij.

26 deceMber,Start: vanaf VVV Ootmarsumtussen 12.00 en 14.00 uur

bezoek pArk huis singrAVenHet prachtige park rondom het Huis Singraven is opengesteld voor publiek.

26 deceMberHuis Singraven, Denekamp12.00 - 16.00 uur

Midwintertocht per oldtiMerbusSfeervolle Midwintertocht per oldtimerbus door de mooie omgeving van Ootmarsum. Onderweg laten wij u kennismaken met een oude traditie “midwinterhoorn blazen.” Incl. warme chocolademelk met slagroom en winterlekkernij. Laat u verrassen!

24 en 31 deceMberOpgave: VVV Ootmarsumvertrek: 14.00 uur

oudeJAArsdAg Traditiegetrouw worden op Oudejaarsdag in het Openluchtmuseum Ootmarsum Kniepe-kes, dat zijn nieuwjaarskoekjes, gebakken boven het losse vuur in het Los Hoes.Om middernacht precies begint de Nachtwacht van Ootmarsum aan zijn traditionele rondgang door het centrum.

31 deceMber - 1 JAnuAriStart: vanaf VVV Ootmarsumtussen 12.00 en 14.00 uur

kerstconcert in de sfeerVolle kApel VAn de st. nicolAAsstichting. vrouwenkoor Orfeo o.l.v. Nardy Goorhuis-ter Elst. Sfeervol concert midwinterhoornblazers verwelkomen u.

22 deceMberGravenallee 30, Noord-DeurningenAanvang: 20.00 uur

Page 6: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

De winterperiode. Een periode van rusten. Met de benen hoog en de kop leeg. Rusten. Ik ben er niet zo goed in. Het voelt best lekker hoor, de terugweg na de laatst gereden koers van het jaar. Wetende dat je de komende maand even gas terug mag nemen. Rustdag 1 bestond uit een saunabezoekje. Lekker relaxen in de blote kont. Op rustdag 2 heb ik mijn kledingkast ge-ordend. Wat kan weg? Wat geef ik weg? Wat heb ik nog nodig? Eén schoon shirt heb ik in een lijst gedaan en toegevoegd aan de rest van de selectie, hangend op de studeerkamer.

Een leuk aandenken aan alle jaren en bijzondere momenten. Op rustdag 3 begon ik me al een beetje te vervelen. Gelukkig kon ik op rustdag 4 en 5 naar Bike Motion in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit is een groot jaarlijks wielerevenement waar ik meestal wat promotiewerk mag doen voor sponsoren zoals Shimano. Dit uiteraard in com-binatie met een gezellig avondje uit. ‘Omdat het kan’. Drie dagen later stapten mijn vriendin en ik in het vliegtuig richting het verre en zonnige Bali. Ik zal jullie niet vermoeien met ellenlange jaloersmakende verhalen, dus een korte samen- vatting; links rijden – rijstvelden – luxe resorts – aapjes kijken – aangevallen worden door een vis (zoek maar op: Titan Triggerfish, de meest agressieve vis voor snorkelaars. We kunnen het weten!) – mountainbiken door het Nationale Park - tussen de dolfijnen varen – een vulkaan beklimmen voor zonsopgang – lekker eten en drinken – kortom; genieten!!! Thuis…rusten…en stiekem toch soms een blokje om. ‘Niks moet, alles mag’, dan kom ik

deze weken wel door. Als ik zin heb om een stuk te fietsen, dan ga ik een stuk fietsen. Kom ik een dag niet op gang, dan plof ik ook ge-woon op de bank. Ik ben er gedurende de jaren wel wat gemakkelijker in geworden. Geef er iets gemakkelijker aan toe. Daarnaast probeer ik gewoon veel te plannen. Ik heb mijn neefje nog vergezeld tijdens zijn spreekbeurt over mij. Ben een paar dagen in Willingen geweest. Lekker

crossen met ploegleider Kemna en tussendoor een beetje klussen in zijn vakantiehuisje. Kroegentocht op de Koale Kermis. Elk jaar is dat vaste prik met mijn vriendin Susan. We hebben er ons jubileum te vieren, dus tja….dan moet je wel he?! Ik heb zelfs mijn nieuwe ploeg- genoten voor volgend jaar al ontmoet. Over twee weken vertrekken we met de ploeg weer richting Spanje. Dan gaat het echte leven weer beginnen. Ik heb er zin in!

tom Veelers – 14-09-1984 – geboren in ootmarsum – oudste van 4 kinderen – sinds 2008 profwiel- renner – goedlachs – ambitieus – doorzetter – positief – genieter – natuurliefhebber

Blijf bij jezelf om

optimaal te presteren!

column.Tom Veelers

‘Niks moet, alles mag’

10 meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

TIPIn verschillende restaurants kunt u genieten van warme gerechten of een heerlijke kop chocolademelk!

wanneer de decembermaand zich aandient, worden de donkere straten versierd. de mensen komen samen om het meest sfeervolle feest van het jaar te vieren: kerst. wilt u kerst dit jaar extra sfeervol beleven? wandeltochten in de natuur, kerstmarkten met een extra en exposities van wereldklasse. wij nemen u graag mee naar ootmarsum-dinkelland.

Ootmarsum-Dinkelland staat bekend om haar kunst, cultuur en natuur. Het glooiende landschap wordt onderbroken door dorps-kernen. Exclusieve boetiekjes, streekproducten en galerieën wisselen elkaar af. Het hele jaar worden er in het stadje Oot-marsum en het omringend gebied bijzondere evenemen-ten georganiseerd. Zo ook tijdens Kerst. Het langstlopende evenement van Kerst vindt plaats in het voormalige klooster van Ootmarsum. Van over de hele wereld worden de meest imposante beelden en kerststallen verzameld en tentoon gesteld. Peru, de Verenigde Staten, Duitsland, Afrika en Mexico zijn vertegenwoordigd door bijzondere kerstgroepen, gemaakt van verschillende materialen. Hout, natuursteen, gips, textiel en zelfs bananenblad is gebruikt om het kerstverhaal te vertellen. Daarnaast zijn er ruim 600 engelen te bewonderen. Van 26 november tot en met 6 januari staan de kerststallen in het voor-malige klooster aan de Oostwal 24 in Ootmarsum en kunnen ze, voor een vrije gift, bewonderd worden.

Misschien wel het meest sfeervolle kerstevenement in december, is Kerst en Kunst. Struinend door de verlichte straten van Ootmarsum vindt u niet alleen de welbekende Kerstmarkt met haar glühwein, culinaire versnaperingen en Carol-koren. Tijdens Kerst en Kunst is er straattheater, zijn er midwinterhoornblazers en dit jaar een wel heel bijzonder optreden: Zandkunstenaar Gert van der Vijver, beter bekend als ‘de Zandtovenaar’. Gert van der Vijver maakt gedetailleerde tekeningen in het zand en verteld op die manier een heel verhaal. Hij is vooral bekend door zijn KRO kinderprogramma ‘De Zandtovenaar’ en zijn optreden in ‘Holland’s got Talent’. In Ootmarsum treedt hij op in de omge-ving van de Katholieke kerk. Hier laat hij zien dat toeschouwers van alle leeftijden geboeid worden door deze vorm van kunst. Zaterdag 8 en zondag 9 december bent u van harte uitgenodigd in het centrum van Ootmarsum.

in Ootmarsum-Dinkelland

KUNSTzINNIg prIKKElENDE KErST

11

Page 7: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

Adventwandeling 22 decemberDe eerste wandeling binnen dit thema valt op 8 december: de Adventwandeling. Deze wandeling, die op 15 en 22 december wordt herhaald, begint bij de VVV in Ootmarsum. Onder leiding van een gids, die de achtergrond verteld van de bezienswaardigheden op de route en het midwinterhoornblazen, gaat de tocht richting de Kui-perberg. De Kuiperberg, die bij goed weer een kilometerver uitzicht biedt, is de rustplaats voor de tocht. Tussen de vuurkorven kunt u opwarmen met een glaasje glühwein of een kop chocolademelk. De wandeling gaat verder door het buitengebied. Onderweg staan midwinterhoornblazers om de wandelaars te begeleiden. Deze tocht van ongeveer anderhalf uur, begint om 17.00 uur.

kerst-winterwandeling 16 decemberOp 16 december wordt er in Denekamp een wandeling georganiseerd vanaf het Nicolaasplein. Via het land-goed Singraven gaat de tocht richting het imposante Klooster van de Zusters Franciscanessen. In de sfeervolle kloosterkapel kunt u genieten van live muziek gezongen door Melissa Aalbers en Monique Meinders met piano-begeleiding van Denis Wolkorte. De wandeling voert verder naar Hoeve de Lange Braak, waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. De wandeling eindigt, na zeven kilometer, bij de Kerstmarkt op het Nicolaasplein. De wandeling kan tussen 10.30 uur en 12.00 uur gestart worden. De kerstmarkt duurt tot ongeveer 17.00uur. Voor nog meer bijzondere Kerst- en Winterwandelingen kijkt u op www.vvvootmarsumdinkelland.nl of laat u informeren op telefoonnummer 0541-291 214.

Geboren in Lattrop en getogen in datzelfde

Lattrop, in Oldenzaal en in Denekamp, en dat

inmiddels al ruim een halve eeuw, ja dan ben

ik een echte Tukker. Een Geuzennaam vind ik

zelf !

Ja, ik geloof dat ik in alle

oprechtheid mag zeggen dat ik een

rasechte Tukker ben !

column.Marga Bult

De tijd van het jaar die er weer aan zit te komen, is voor mij een ultiem jaargetijde waarop ik me altijd al, lang voordat het er is, zit te verkneuteren.

Laat ik maar eens een diep bewaard geheimpje met u delen. Mijn hele leven lang droom ik ervan om ooit een ijsprinsesje te zijn. In het gevolg van Koning Winter neem ik dan een belangrijke plaats in en is mijn voornaamste taak om ervoor te zorgen dat er ijsbloemen op de ruiten komen! Is het niet schattig, zo’n gedachte..?

Door de toenemende technologische ontwikkelingen realiseer ik mij ook wel dat die diep gekoesterde droom wel nooit uit zal komen. Steeds meer vernuf-tige, technologische zaken in zowel onze huizen, onze auto’s en zelfs op onze slaapkamers zorgen ervoor dat ijsbloemen op de ramen praktisch niet meer voorkomen. Centrale- en vloerverwarmingen, speed ontdooiers en elektrische dekens steken daar heden ten dage een pertinent stokje voor.

Wat overblijft is een fantastische tijd met een natuur die bereid is om zijn grilligheden aan ons te tonen met bovendien een aantal uitgesproken familiedagen

zoals Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw.Alleen al door eraan te denken ruik ik dennen-naalden, de geur van oliebollenbeslag, sudderend vlees en natuurlijk de weeïge lucht van voorname-lijk paardenpoep bij het jaarlijkse kerstcircus. Om mijn gemoedstoestand van dit moment goed aan u over te brengen zal ik het muzikaal omschrijven. Het is een mix van Nu zijt wellekome, Zie ginds komt de stoomboot, My Way en In Excelsius Deo, zo ongeveer dus..In die sfeer en met die gedachte gaat Bult de komende weken in. Natuurlijk, ook bij ons is de crisis voelbaar, maar sneeuw, mooie gedachten, warmte, zorgzaamheid en geborgenheid zijn niet lastenverzwarend opgenomen in het regeerakkoord en kosten dus gelukkig niks.

Langzaam maar zeker nestelt zich het besef, dat het wel nooit zal lukken om een ijsprinsesje te worden; sommige dromen worden volgens mij niet gecreëerd om ooit uit te komen.Maar ijsprinsesje of niet, de winter met al zijn vreugde- volle aspecten staat voor de deur en daarom wens ik u allemaal een mooie en gezegende Twentse winter toe.

“mijn voornaamste taak om ervoor te zorgen dat er ijsbloemen op de ruiten komen! ”

Fotografie: G. de Haan

Voor de actieve kerstgenieters is er in ootmarsum-dinkelland een scala aan keuzes. tijdens de decembermaand worden de meest indrukwekkende wandelroutes georganiseerd. zowel de natuur als bijzondere beziens-waardigheden komen voorbij. over het bevroren land rollen de lage en mysterieuze klanken van midwinterhoornblazers.

12 13meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

BIjzoNDErEWANDElINgEN

Page 8: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

14 15meer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nlmeer informatie op www.vvvootmarsumdinkelland.nl www.ootmarsumdinkelland.nl

DECEMBER ACTIVITEIT LOCATIE TIJD PRIJS

Hele maanddecember

Tentoonstelling van werken van Anton Pieck en za 22 en zo 23 december Anton Pieck weekend.Openingstijden: in de weekenden en tijdens de kerst-vakantieperiode geopend van 10.00 tot 16.00 uur.Op 1e kerstdag geopend van 10.30 tot 12.30 uur.

OpenluchtmuseumSmithuisstraat 2 Ootmarsum

Zie kolom 2

Zo 25 nov.t/mzo 6 jan.

Kerst in beelden. Kerstgroepen en kerstkribben uit vele delen van de wereld worden geëxposeerd in het voormalige Klooster Maria ad Fontes aan de Oostwal. Van prachtig klassiek houtsnijwerk uit Beieren en mo-derne interpretaties uit de Verenigde Staten, tot kerst-groepen van bananenblad uit Afrika en Palewa steen uit India van zeer klein op een computerchip tot grote beelden van meer dan 1½ meter. Dit jaar zijn er ook meer dan 600 engelen aanwezig in alle soorten en maten. Een aantal levensgrote kerstgroepen, gebaseerd op de Twentse traditie, maken Kerst in Beelden compleet. De opbrengst van deze 7 weken durende expositie komt geheel ten goede aan de realisatie van een kindertehuis in Litouwen.

Openingstijden:Zondags: van 11.00 – 17.00 uurMaandags t/m zaterdags:van 13.30 – 16.30 uur

Afwijkende openingstijden:24 december: 13.30-16.00 uur1e Kerstdag: 13.00-16.00 uur2e Kerstdag: 11.00-17.00 uurOudejaarsdag: 14.00-16.00 uurNieuwjaarsdag: gesloten

De entree is gratis (vrije gift).Alleen op de zondagen € 1,- p.p.

Za 1 december

Slagwerkspektakel m.m.v. de Harmonie St. Ceacilia Ootmarsum, De Koninklijke Harmonie St. Joseph Oldenzaal, muziekvereniging Amicitia Tilligte, Harmonie St. Plechelmus Deurningen en muziekvereniging Apollo Goor.

Het DamastLaagsestraat 4 Ootmarsum

Aanvang: 20.00 uurZaal open:19.30 uur

Gratis

Di 4 december

Cabaret “Verwhard” van cabaretier Berry Lussen-burg. Tijden van Verwarring, Tijden van Verharding, We raken Verwhard

Havezathe het Everloo Everloostraat 16Rossum

20.00 uur € 12,50 p.p.

Za 8za 15za 22december

Midwinterhoornavondwandeling o.l.v. een gids langs diverse locaties waar op de midwinterhoorn wordt geblazen door de midwinterhoornblaasgroep Ootmarsum. Onderweg wordt er Glühwein en warme chocolademelk geserveerd. Duur ± 1½ uur.Reserveren bij de VVV Ootmarsum

Start: VVV Ootmar-sum 17.00 uur Volw.:€ 4,50 p.p.Kinderen t/m 12 jaar:€ 3,50 p.p.

Za 8 enzo 9 december

Kerst en Kunst in Ootmarsum. Het sfeervolle histo-rische centrum is omgetoverd in de pracht en praal van kerst. Dit jaar is er de spectaculaire act van Gert van der Vijver, zandkunstenaar pur sang. Met tiental-len kraampjes, prachtige live muziek, spectaculair straattheater, glühwein en andere versnaperingen. www.kerstenkunst.nl

Centrum Ootmarsum 12.00 tot18.00 uur

Za 8 december

Winterfair, een kleine, maar zeer sfeervolle kerst-markt. Van 14.00 uur tot 15.00 uur wordt er op de midwinterhoorn geblazen.

Het StiftWeerselo

11.00 tot17.00 uurGratis

Zo 9 december

Kerstmarkt Huize St. Franciscus, een gezellige markt in kerstsfeer met verrassende artikelen en eetwaren

Huize FranciscusDe Meierij Ootmarsum

Van 12.00-17.00 uur

Kinderdoemiddag. De kinderen kunnen o.l.v. een deskundige iets bijzonders bouwen wat met sterren-kunde en ruimtevaart te maken heeft.

CosmosFrensdorferweg 22Lattrop

14.00 - 16.00 uur

Kerstmarkt: Boeren gezelligheid op z’n Kerst! Snuffel lekker rond tussen de ruim 50 kramen, met vele proeverijen van Kaamps zelf. Uiteraard is de Kerstman is aanwezig!

Landgoed KaampsVliegveldstraat 4aDeurningen

10.00 tot17.00 uur

Gratis

Prötteldag op het Everloo. Basisschoolkinderen ver-kopen hun spulletjes om zo iets bij te verdienen. Daar-naast is er onbeperkt baklever eten voor € 7,50 euro. Aanmelden voor kinderrommelmarkt en voor baklever eten: 0541-626028 of [email protected].

Havezathe het Everloo Everloostraat 16Rossum

12.00 tot 17.00 uur

DECEMBER ACTIVITEIT LOCATIE TIJD PRIJS

Vr 14 en za 15 december

Merry Fakkert: een magische avond met humor, een gezellige sfeer en als piek op de boom brengt Monique Aveskamp prachtige ballads en kerstnummers ten gehore. Opgave via [email protected].

Erve FakkertEverlostraat 3Rossum

Aanvang:20.00 uur koffie klaar:19.30 uur.

€ 7,50 p.p.

Vr 14december

Film Habemus Papam begint met de dood van de paus en met het conclaaf dat zijn opvolger kiest. Kaartverkoop 30 minuten voor aanvang. Reserveren: [email protected] of tijdens de openingstijden in Kulturhus Rabo de CoCeR.

Kulturhus Rabo de CoCeRThijplein 1Rossum

20.00 uur € 5,00 p.p.incl. een kopje koffie

Za 15december

Film “Slumdog Millionaire” over Jamal Malik, een jong weeskind, dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma ‘Who Wants to be a Millionaire’ met desastreuze gevolgen.

Kulthurhus de MareNieuwewemestraat 3Noord Deurningen

20.00 uur € 6,00 p.p.incl. een consumptie

Serious Orange Party t.b.v. Serious Request 2012 en georganiseerd door Carnavalsvereniging de Oranje Kieltjes. Kaarten verkrijgbaar bij de Musketier.

Eetcafé de MusketierGrotestraatDenekamp

20.00 uur 20.00 uur € 5,00 p.p.

Zo 16december

Concert NEVA ensemble uit St. Petersburg. Het Neva Ensemble is een klein koor dat zich gespecialiseerd heeft in het zingen van Russische kerkmuziek. Daar-naast zingen ze beroemde liederen uit de folklore van het land en een licht klassiek repertoire.

R.K.-KerkKerkpleinOotmarsum20.00 uur

20.00 uur Vrije gift

Winterwandeling van circa 7 km via het Landgoed Singraven, de sfeervolle kloosterkapel van de Zusters Fransicanessen (live muziek) en Hoeve de Lange Braak. Met onderweg midwinterhoornblazers.

VVV DenekampNicolaasplein 2a

Start tus-sen 10.30 en 12.00 uur

Volw.:€ 3,00 p.p.Kinderen t/m 12 jaar:€ 1,50 p.p.inclusiefconsumptie

Kerstmarkt met sfeervolle houten huisjes en kraam-pjes, broodjes bakken en Glühwein. Vele winkels zullen geopend zijn. Ook wordt de intocht van Jozef en Maria uitgebeeld.

St. NicolaaspleinDenekamp

11.00 tot17.00 uur

Gratis

Twentse Midwinterhoornwandeling Rossum-Volthe met wandelroutes van 6 km en 10 km, mindervaliden route van 4 km, ruim 100 midwinterhoornblazers, 25 blaaslocaties (mooie boerderijen), prachtig Twents landschap (Volthe), een tussenstop bij het authentieke havezathe “Het Everloo”.

Grotestraat(Troefmarkt)Rossum

Starttijdtussen 10.30 en14.00 uur

Gratis

Concert door Vocaal ensemble Stellaparte, gevormd door drie leerlingen van lespraktijk EVoce. De dames zijn muzikale ‘alleseters’ : Italiaanse vroege barok, Ierse volksliedjes, pop …. Er zijn 3 concerten van 20 min.

Huize Keizer, Kerkplein 2, Denekamp

14.00 tot16.00 uur

Gratis

Verteltheater: Winterkraaien door Janna van den Berg naar A. van de Werfhorst, verhaalt over het veenvolk, dat in half in de aarde verzonken hutten woont, ergens tussen de Lemelerberg en Sibculo. Een prachtig historisch verhaal uit Overijssel. Tel: 0541 229593, e-mail: [email protected]

Aureolustheater, Brookmanweg 4, Brecklenkamp

15.00 uur € 15,00 p.p.

Za 22 december

Kerst Snerttrimloop van 2,75, 4,25 en 8,25 km. georganiseerd door de vriendenkring SDC ’12 en bestemd voor iedereen. Inschrijven is vanaf 14.00 uur mogelijk in het clubgebouw.

Clubgebouw ‘t Böggelkoarfke Oldenzaalsestraat Denekamp

Vertrek:15.00 uur

Jeugd tot16 jr. gratisVolw.:€ 3,00 p.p.

Page 9: Gastvrij, Winter wonderland, winter 2012

meer informatie en openingstijden op www.vvvootmarsumdinkelland.nl

puurActiviteitenkalender

VVV OotmarsumMarkt 9, 7631 BW OotmarsumT 0541-29 12 14, E [email protected]

Openingstijden Ootmarsummaandag t/m vrijdag 10.00-12.30 uur 13.00-16.00 uurzaterdag 10.00-13.30 uurzondag 12.00-15.00 uur

NB: Beide kerstdagen gesloten en 24/12 en 31/12 vanaf 12.30 uur gesloten.

VVV DenekampNicolaasplein 2a, 7591 MA DenekampT 0541-35 57 52, E [email protected]

Openingstijden Denekampmaandag t/m vrijdag 10.00 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur

DECEMBER

DECEMBER ACTIVITEIT LOCATIE TIJD PRIJS

Za 22 december

Cosmos in Kerstsfeer: een sfeervolle avond met midwinterhoorns, chocomelk, een prachtige lezing en natuurlijk de sterrenhemel bekijken door de telescoop.Misschien kunt u Jupiter van dichtbij bekijken.

CosmosFrensdorferweg 22Lattrop

19.30 uur Gratis

Kerstconcert Vrouwenkoor Orfeo uit Denekamp o.l.v. Nardy Goorhuis-ter Elst in de sfeervolle kapel van de St. Nicolaasstichting. U wordt verwelkomd door midwinterhoornblazers.

Kapel St. Nicolaas-stichtingGravenallee 30Noord Deurningen

20.00 uur Vrije gift

Zo 23december

Kerstconcert door harmonie Caecilia Ootmarsum. H.R. van der MaasGrotestraat 7

20.00 uur Gratis

“Avond in Kerstsfeer” door het Denekamps Mannen-koor o.l.v. Harrie Bos, m.m.v. het Chr. Gemengd koor Ootmusica Ootmarsum, koperensemble “De Heren” en pianist Roel Praas.

Sint Nicolaaskerk Denekamp

19.30 uur Gratis

Zoek de snertpan, een ludieke actie van de kok. Hij staat ergens in het prachtige natuurgebied het Roder-veld met zijn standje met snert en het is aan de wan-delaars uit om hem te vinden.

Havezathe het Everloo Everloostraat 16Rossum

13.00 tot 15.00 uur

€ 3,50 voor 1 kop snert

Ma 24 december

Midwintertocht per Oldtimerbus door de mooie omgeving van Ootmarsum. Onderweg laten wij u kennismaken met een oude traditie “midwinterhoorn blazen.” Incl. warme chocolademelk met slagroom en winterlekkernij. Laat u verassen! Duur: 2,5 uur.

Vertrek:VVV Ootmarsum

14.00 tot 16.30 uur

Volw.:€ 15,00 p.p.Kinderen t/m 12 jaar:€ 7,50 p.p.

1e Kerstdag Sfeervolle Kerstrit per Parijse Oldtimerbus. Onderweg kleine wandeling, bezichtiging watermolen ‘De Mast’ en een kop erwtensoep.Opgave: [email protected].

Vertrek Markt, Ootmarsum

11.00 uur, duur circa. 2,5 uur

Volw.:€ 17,50 p.p.Kinderen 4 t/m 14 jaar:€ 12,50 p.p.

2e Kerstdag Kerstconcert door organist Egbert Schoenmaker op het Epmannorgel uit 1814.

R.K. KerkKerkpleinOotmarsum

16.30 tot17.30 uur

€ 8,00 p.p. 65+ € 7,00Kind. t/m 17 jr.gratis

Kerstwandeling van ± 10 km, waarbij onderweg midwinterhoornblazers te horen zijn en warme choco-lademelk wordt geschonken.

Start VVV kantoor Ootmarsum

tussen 12 -13.30 uur

€ 2,00 p.p. Tot 12 jr € 1,00 p.p.

Kerstwandeling door park Singraven met op de achtergrond de klanken van een midwinterhoorn.

Huis SingravenMolendijk 37Denekamp

12.00 tot 16.00 uur

Entree park € 2,00 p.p.

Kerstswingen met Dj Zombie. Het Everloo is sfeervol versierd en er is een stamppotbuffet. Voor kinderen is er een kerstfilm en marshmallows bakken. Voor 21 december reserveren: 0541-626028 of [email protected]

Havezathe het Everloo Everloostraat 16Rossum

14.00 tot18.00 uur

Gratis

Oudejaarsdag Midwintertocht per Oldtimerbus door de mooie omgeving van Ootmarsum. Onderweg laten wij u kennismaken met een oude traditie “midwinterhoorn blazen.” Incl. warme chocolademelk met slagroom en winterlekkernij. Laat u verrassen! Duur: 2,5 uur.

Vertrek:VVV Ootmarsum

14.00 tot 16.30 uur

Volw.:€ 15,00 p.p.Kinderen t/m 12 jaar:€ 7,50 p.p.

Kniepekes bakken. Dit zijn Nieuwjaarskoekjes, die boven het losse vuur worden gebakken.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Vanaf 15.30 uur

Rondgang Nachtwacht. Klokslag 12 uur begint op de Markt de Nachtwacht van Ootmarsum, vergezeld door de inwoners van Ootmarsum, zijn traditionele ronde door de stad. Op 13 plaatsen in het centrum wordt gestopt om het Nieuwjaarslied te zingen.

MarktOotmarsum

0.00 uur

VVV denekAMpNicolaasplein 2a - DenekampTelefoon: [email protected]

VVV ootMArsuMMarkt 9 - OotmarsumTelefoon: [email protected]

VVV agentschap weerseloHet Stift 13 - WeerseloTelefoon: [email protected]