Oude Muziek seizoen 16/17

12
Oude muziek Authentiek en intens o.a. Akademie für Alte Musik Berlin B’Rock + Vox Luminis Café Zimmerman + Andreas Staier in seizoen 16/17 Met vier colleges

description

Oude Muziek in het Muziekgebouw. Authentiek en intens. De ensembles die aantreden, zijn stuk voor stuk Europese topensembles in dit genre: het beste uit de authentieke uitvoeringspraktijk. Dit seizoen inclusief vier colleges waarin we de rijkdom van de oude muziek belichten.

Transcript of Oude Muziek seizoen 16/17

Page 1: Oude Muziek seizoen 16/17

Oude muziek

Authentiek en intens

o.a. Akademie für Alte Musik BerlinB’Rock + Vox LuminisCafé Zimmerman + Andreas Staierin seizoen 16/17Met vier colleges

Page 2: Oude Muziek seizoen 16/17

Concert + college

Het beste uit de authentieke uitvoerings praktijkDe serie Oude Muziek concentreert zich dit seizoen op de barok. Stuk voor stuk concerten door topensembles in dit genre. De muziek is ontroerend, dramatisch, beschouwend; maar altijd intens en met veel passie vertolkt. Het beste uit de authentieke uitvoeringspraktijk in één serie.

Page 3: Oude Muziek seizoen 16/17

Collegereeks Rijkdom van de oude muziek

Voorafgaand aan vier concerten organiseren wij een college. Docent is Xavier Vandamme, directeur van het internationaal toonaangevende Utrechtse Festival Oude Muziek. Ieder college – speciaal voor deze serie samengesteld – behandelt een ander thema. De colleges schetsen de rijkdom van de oude muziek en zijn ook goed los te volgen.

WO 21 DEC / 18.30 COLLEGE

Oostenrijkse muziek uit renaissance en barok

DI 17 JAN / 19.00 COLLEGE

Esthetiek van het klavecimbel

ZA 4 MRT / 19.00 COLLEGE

Revival van de oude muziek

ZA 6 MEI / 19.00 COLLEGE

Drama en barokke emotie

Xavier Vandamme

Page 4: Oude Muziek seizoen 16/17

CONCERT ZO 18 SEP / 15.00 UUR

Amsterdam Baroque OrchestraFavorieten van Bach

De Brandenburgse concerten en Orkestsuites behoren sinds mensenheugenis tot de favoriete instrumentale muziek die Johann Sebastian Bach schreef. Zeker als ze – zoals in dit geval – met grote kennis van zaken worden uitgevoerd, verbazen ze telkens weer. Het Amsterdam Baroque Orchestra en dirigent Ton Koopman zijn keer op keer in staat oude muziek met nieuwe glans te spelen.

Dirigent Ton Koopman

CONCERT ZA 12 NOV / 20.15 UUR

B’Rock + Vox LuminisBarokke rouw

In de barokperiode kende rouw in de muziek enorme variaties. Zo wist de Fransman Jean Gilles zijn Requiem lichtvoetig te laten klinken, terwijl Engelsen als Dowland en Purcell juist heel melancholische stukken schreven. B’Rock en Vox Luminis – inmiddels behorend tot de internationale top van de barokensembles – laten de kracht en verscheidenheid van deze schitterende rouwmuziek vanavond perfect tot hun recht komen.

Vox Luminis

Page 5: Oude Muziek seizoen 16/17

CONCERT ZA 10 DEC / 20.15 UUR

Akademie für Alte Musik BerlinKerst met Händel, Bach en Telemann

Een kerstconcert met de Akademie für Alte Musik Berlin is een concert dat dicht raakt aan de sfeer van vroeger. Vooral als het ensemble delen van Händels Messiah afwisselt met passende werken van Bach, Vivaldi en Telemann. Voor dit concert neemt het ruim dertig jaar bestaande orkest de gerenommeerde Duitse bariton Dietrich Henschel mee.

Akademie für Alte Musik Berlin

CONCERT WO 14 DEC / 20.15 UUR

Cappella PratensisKerst met Josquin

Op een kerstviering in de Italiaanse stad Ferrara rond 1500 zal zeker muziek van componist Josquin des Prez (1450-1521) hebben geklonken. Het gerenommeerde Nederlandse vocale ensemble Cappella Pratensis is gespecialiseerd in zijn muziek. In dit concert vertolkt het de allermooiste kerstmuziek van Des Prez als Missus est Gabriel angelus waarin Jezus’ komst wordt verkondigd, het geboortemotet Praeter rerum seriem en het adembenemende O admirabile commercium.

Cappella Pratensis

Page 6: Oude Muziek seizoen 16/17

Liza Ferschtman

CONCERT WO 21 DEC / 19.30 UUR

Liza Ferschtman + Jonathan CohenBibers Rozenkranssonates

Liza Ferschtman durft. Zonder aarzelen voert deze topvioliste in dit concert een van de meest spraakmakende barokke werken voor viool uit: de Rozenkranssonates van Biber. Vijftien sonates die zeer beeldend momenten uit het leven van Christus en Maria tot klinken brengen. Ferschtman – dit seizoen Zielsverwant van het Muziekgebouw – speelt deze toch al veeleisende sonates op barokviool, de eerste keer dat zij zich aan dit specialisme waagt.

COLLEGE WO 21 DEC / 18.30 UUR

Oostenrijkse muziek uit renaissance en barok

Oostenrijk is muziekland bij uitstek: de Weense klassieke tijd, met Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert, is goed voor de helft van wat wereldwijd aan klassieke muziek in de concertzaal klinkt. Maar minstens zo interessant is de Oostenrijkse muziek uit de renaissance en barok. Dit college toont de ongekend rijke culturele en muzikale bloeitijd die voorafging aan de Weense klassieke periode.

Concert + college

Page 7: Oude Muziek seizoen 16/17

COLLEGE DI 17 JAN / 19.00 UUR

Esthetiek van het klavecimbel

Hoofdrolspeler deze concertavond is het klavecimbel. Vroeger waren klavecimbels peperdure instrumenten, vaak het pronkstuk in een interieur. In dit college neemt Xavier Vandamme enkele bijzondere historische klavecimbels in beeld en laat de verscheidenheid in klavecimbelbouw zien én horen. Een verkenning op het snijvlak van muziek en beeldende kunst.

CONCERT DI 17 JAN / 20.15 UUR

Jean RondeauGoldbergvariaties

De bijzonder getalenteerde Franse klavecinist Jean Rondeau speelt Bachs grootste klavierwerk op het instrument waarvoor het geschreven is: het klavecimbel. Bachs Goldbergvariaties zijn magnifiek. Rondeau valt op door zijn fraaie, verfijnde spel vol dramatische kracht. Niet voor niets bood het grote platenlabel Warner Classics hem een exclusief contract aan.Jean Rondeau

Concert + college

Page 8: Oude Muziek seizoen 16/17

CONCERT WO 8 FEB / 20.15 UUR

Cappella MarianaCanticum Canticorum

Het Tsjechische Cappella Mariana was een van de openbaringen van het Festival Oude Muziek Utrecht, waar het voor uitverkochte zalen zong. Nu komt dit fantastische vocale ensemble naar het Muziekgebouw met liefdesliederen van de renaissancemeesters Palestrina, Gombert, Clemens non papa en Josquin des Prez rondom het Bijbelse Hooglied, het Canticum Canticorum.

Drie leden van Cappella Mariana

Andreas Staier

Page 9: Oude Muziek seizoen 16/17

COLLEGE ZA 4 MRT / 19.00 UUR

Revival van de oude muziek

Conservatoria, onderzoeksinstellingen, gespecialiseerde festivals en cd-labels dragen de visie van de oude-muziekbeweging. Toch is het een relatief nieuw fenomeen: oude muziek in de concertzaal op goede kopieën van authentieke instrumenten én uitgevoerd met veel begrip van de historische informatie in een partituur. In dit college staat Xavier Vandamme stil bij de huidige kijk op oude muziek in de concertzaal en de geschiedenis van de oude-muziekbeweging.

CONCERT ZA 4 MRT / 20.15 UUR

Café Zimmerman + Andreas StaierBach op het grensvlak van een tijdperk

Met de fantastische klavecinist Andreas Staier en het Franse barokensemble Café Zimmerman komen twee opvallende Bachvertolkers bijeen. Het ensemble ontving al een Diapason d’or voor de opname van Bachs instrumentale werken. En Staiers opname van Bachs klavecimbelconcerten kreeg maximale waardering van veel critici, vanwege zijn ‘gretigheid, flair en expressieve vrijheid’. Een niet te missen concert met college.

Concert + college

Page 10: Oude Muziek seizoen 16/17

Combattimento Holland Baroque

CONCERT ZO 2 APR / 20.15 UUR

CombattimentoPassie volgens Pergolesi

Wie aan het Stabat Mater denkt, denkt ongetwijfeld aan Pergolesi. De breekbare noten die deze componist op 26-jarige leeftijd op zijn sterfbed schreef, behoren tot de meest geliefde zettingen van het oorspronkelijk Middeleeuwse gedicht Stabat Mater. Combattimento combineert Pergolesi met zijn leermeester Francesco Durante. Vocale solisten zijn de prijswinnende alt Cécile van de Sant en Johannette Zomer, de beste Nederlandse sopraan als het gaat om barokmuziek.

Page 11: Oude Muziek seizoen 16/17

COLLEGE ZA 6 MEI / 19.00 UUR

Drama en barokke emotie

Barokmuziek draait in essentie, zo is de algemene opvatting, om emoties (affecten) en retoriek. Maar hoe dacht men in de baroktijd over het muzikaal overbrengen van emoties? En wat betekent dit voor hoe we nu barokmuziek interpreteren en uitvoeren? Een college over de subtiele wereld van de barokke esthetiek.

CONCERT ZA 6 MEI / 20.15 UUR

Holland Baroque + Lars Ulrik MortensenDrama in de barok

Holland Baroque brengt de hoogtijdagen van de barok tot leven met werken van componisten Francesco Durante, František Xaver Richter en Antonio Vivaldi. Zij rekten de grenzen van de harmonie enorm op; hun werken bevatten dan ook een overdonderende en destijds ongehoorde dramatiek. Onder leiding van de Deense klavecinist en dirigent Lars Ulrik Mortensen haalt het ensemble het uiterste uit deze fantastische muziek.

Concert + college

Page 12: Oude Muziek seizoen 16/17

Oude Muziek 16/17concertoverzicht

CONCERT ZO 18 SEP / 15.00

Amsterdam Baroque OrchestraFavorieten van Bach Genre oud

CONCERT ZA 12 NOV / 20.15

B’Rock + Vox LuminisBarokke rouwGenre oud

CONCERT ZA 10 DEC / 20.15

Akademie für Alte Musik BerlinKerst met Händel, Bach en TelemannGenre oud

CONCERT WO 14 DEC / 20.15

Cappella PratensisKerst met Josquin Genre oud

COLLEGE WO 21 DEC / 18.30

Oostenrijkse muziek uit renaissance en barok

CONCERT WO 21 DEC / 19.30

Liza Ferschtman + Jonathan CohenBibers RozenkranssonatesGenre oud

Zie voor complete programma’smuziekgebouw.nl/oudemuziek

COLLEGE DI 17 JAN / 19.00

Esthetiek van het klavecimbel

CONCERT DI 17 JAN / 20.15

Jean RondeauGoldbergvariatiesGenre oud

CONCERT WO 8 FEB / 20.15

Cappella MarianaCanticum CanticorumGenre oud

COLLEGE ZA 4 MRT / 19.00

Revival van de oude muziek

CONCERT ZA 4 MRT / 20.15

Café Zimmerman + Andreas StaierBach op het grensvlak van een tijdperkGenre oud

CONCERT ZO 2 APR / 20.15

CombattimentoPassie volgens PergolesiGenre oud

COLLEGE ZA 6 MEI / 19.00

Drama en barokke emotie

CONCERT ZA 6 MEI / 20.15

Holland Baroque + Lars Ulrik MortensenDrama in de barok Genre oud

KaartenKaarten € 31 tot € 37 / € 25 tot € 29,50 reductie Early Birds € 10 (13-30 jr. beperkt aantal: op=op)Vroegboekkorting tot 1 oktober vanaf 3 of meer verschillende concerten

KassaKassa 020 788 2000 / Piet Heinkade 1 Amsterdam (ma-za 12-18 uur)www.muziekgebouw.nl/oudemuziek

Steun het Muziekgebouw en word Vriend :Word Vriend vanaf € 75,- per jaar of doneer. Info: www.muziekgebouw.nl/steunons

Met dank aan:

Geheimtip