Selectie seizoen 1213

36
selectie 1213

description

Selectie seizoen1213

Transcript of Selectie seizoen 1213

Page 1: Selectie seizoen 1213

selectie 1213

Page 2: Selectie seizoen 1213

Voorstellingsfoto’s en –illustraties: Monique Baan, Esther de Boer, De Boer en Van Teylingen,Marco Borggreve, Koen Broos, Gerbrand Burger, Thomas Dhanens, Ben van Duin, Geert Gratama, Hans Gerritsen, Carli Hermes, Mark Janssen/Het Echte Werk, Annaleen Louwes, Pepijn Lutgerink, Silke Meyer, Jodi Nicholas, Erwin Olaf, Lenny Oosterwijk, Stephan Peleman, Sanne Peper, Piek, Paul Posse, Bonnita Postma, Herman Sorgeloos, Angela Sterling, Felix Vazquez, Leo van Velzen, Jan Versweyveld

Programmering en productie: Rotterdamse SchouwburgTeksten: Dick van TeylingenFoto’s omslag en binnenzijde omslag: Rene CastelijnOntwerp en vormgeving: stofrotterdam.nlDrukker: Daneels Grafische Groep, België

Meer informatie en kaartverkoop: www.rotterdamseschouwburg.nl

Page 3: Selectie seizoen 1213

Toneel/Theater Wunderbaum 4 Productiehuis Rotterdam 5 Ro Theater 6 Toneelgroep Amsterdam 8 Het Nationale Toneel 10 Orkater 12 Het Toneel Speelt 14 De Utrechtse Spelen 15 Toneelgroep Oostpool 15 Hummelinck Stuurman Theaterbureau 16 Bos Theaterproducties 17 Tom Lanoye 18 Het Zuidelijk Toneel 19 Familie/Circus Familie Flöz 20 Theater Terra 20 De Toneelmakerij/Firma Rieks Swarte 21

Dans Scapino Ballet Rotterdam 22 Flamenco Biënnale 24 Conny Janssen Danst 25 Nederlands Dans Theater 1 26 Het Nationale Ballet 27 Rosas 28 Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui 29

Opera Nationale Reisopera 30 Opera Zuid 31

Muziektheater Willem Breuker Kollektief 32 Internationaal Brett Bailey 33 Young@Heart 33 Cursussen 34 Informatie 35 Sponsors 35

Veranderingen

Er verandert veel in het culturele landschap. Volgend jaar zullen, als gevolg van de cul-tuurbezuinigingen, vertrouwde gezichten ver-dwijnen en nieuwe namen en coalities zich aandienen. De Rotterdamse Schouwburg zal nog intensiever gaan samenwerken met de stadsgezelschappen Wunderbaum en het Ro Theater en zal zich hard blijven maken voor nieuwe generaties talent en de best mogelij-ke programmering van theater, dans, muziek-theater en opera. Vol kwaliteit en avontuur. Van traditie tot avant-garde.

U bent van ons gewend om een dikke, volle sei-zoensbrochure te ontvangen. Ook dat verandert. Gedurende het seizoen ontvangt u driemaal ons nieuwe theatermagazine met daarin een uitge-breide agenda, nieuws, achtergronden en inter-views. Reden daarvoor is dat wij met ons pro-gramma actueel willen zijn en willen inspelen op ontwikkelingen en kansen om u het best mogelij-ke programma aan te bieden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat u uw kaarten voor het overgrote deel pas kort van tevoren koopt en u liever kort van tevoren volledig wordt geïnformeerd.

In dit boekje vindt u een selectie van 45 veelge-vraagde voorstellingen, waarvan we ons kunnen voorstellen dat u deze niet wilt missen en nú al kaarten wilt bestellen. Midden in het boekje zit een agenda met het volledige programma (voor zover bekend).

Wij ontmoeten u onveranderd graag in de Rotter-damse Schouwburg. Ook in het nieuwe seizoen.

Jan Zoet, Directeur

PS: Op www.rotterdamseschouwburg.nl vindt u altijd het meest actuele en complete overzicht van ons programma met recensies, foto’s, film-pjes, meningen en vanaf 9 juni e-tickets.

03 InhoudsopgaveInleiding

Page 4: Selectie seizoen 1213

Rail Gourmet

Hunkeren bij het station Mensen zijn altijd op weg naar iets anders. Niet ver van de spoorlij-nen tussen Brussel, Rotterdam en Straatsburg krijgen vier personages de kans om hun leven om te gooien. Hoe doen ze dat? Zoeken ze het geluk door steeds maar grenzen te verleggen, of doen ze juist hun best om ergens te blijven? Rail Gourmet is een verhaal over verbindingen tussen mensen. Het Vlaamse talent Annelies Verbeke (Slaap!, Vissen redden) schreef in nauwe samenwerking met acteursgroep Wun-derbaum met Rail Gourmet een sterke theater-tekst. Die wordt prachtig gespeeld door Wine Dierickx, Maartje Remmers, Matijs Jansen en Walter Bart.

Wunderbaum

di 4 t/m za 8 dec, op locatieKaarten van €12,00 tot €15,00

Detroit dealersWunderbaum

Fifties-romantiek in de autowereld Tegen de achtergrond van de opkomst en ondergang van de Amerikaanse auto-industrie vertelt Walter Bart het verhaal van zijn opa, die zo’n vijftig jaar geleden een Nederlandse Opel-dea-ler was. Op een zakentrip naar moederbedrijf General Motors in Detroit ontmoette hij een Amerikaanse soulzangeres met wie hij intiem wordt. In een combinatie van gedramatiseerde documentaire, theater en muziek wordt het le-ven van Arie Bart verbonden met de roman-tiek van de Amerikaanse droom en de auto als sekssymbool.

Gemaakt en gespeeld door Walter Bart en Maartje Remmers. Met Rosemarie Wilson. De muziek van Bo Koek (Veenfabriek) wordt ge-speeld door Jens Bouttery en Andrew Claes.

Tijdens De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg

THEATER

THEATER

SEPTEMBER

DECEMBER

In de schouwburg wordt ook theater gemaakt door de grote talenten van huisgezelschap Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam: om trots op te zijn en te ontdekken.

04

Page 5: Selectie seizoen 1213

WUNDERBAUM BOUWT THE NEW FOREST

Bouta, dertig jaar na de moorden

Tjon Rockon / Productiehuis Rotterdam

De omstreden president van Suriname In de nacht van 8 december 1982 vermoordt het militaire regime van Suriname vijftien tegen-standers: advocaten, journalisten, onderne-mers, een vakbondsleider, wetenschappers en militairen. De hoofdverdachte is legerleider Desi Bouterse, die ook beschuldigd wordt van drugsmokkel. De populariteit van Bouterse lijdt er niet onder. Ondanks internationale op-sporingsbevelen kiest het Surinaamse volk hem in 2010 als president.

De Rotterdamse theatermaker Tjon Rockon verdiept zich met Anoek Nuyens, Marjolijn van Heemstra en Chiron Holwijn in Bouterse. Aan de hand van gesprekken en observaties pro-beren ze te begrijpen hoe het mogelijk is dat een man met zo’n omstreden reputatie zoveel sympathie opwekt. Theater op het snijvlak van verbeelding en actualiteit.

vr 7 en za 8 dec, Kleine Zaal, 20:30Kaarten van €12,00 tot €15,00

THEATER

THEATER

VERWACHT 2013

DECEMBER

05

Page 6: Selectie seizoen 1213

Dood van een handelsreiziger

Hartverscheurend einde van The American Dream Als je sympathiek overkomt, een goed verhaal hebt en je schoenen gepoetst zijn, kun je het ver schoppen in de wereld. Handelsrei-ziger Willy Loman is ervan overtuigd. Maar als zijn resultaten tegenvallen, komt hij op straat te staan. Vergeleken met zijn geslaagde broer is hij een loser. Het stuk van Arthur Miller blijft ac-tueel zolang mensen hun geluk ophangen aan economische vooruitgang. “Het hartverscheu-rend mooie van Alize Zandwijks enscenering is dat zij de universele waarde van het stuk naar voren haalt zonder het te actualiseren... Deze Handelsreiziger is een artistieke voltreffer. En diep ontroerend.” (Trouw) Met Herman Gilis, Jack Wouterse, Jacqueline Blom en anderen. Met live muziek van Maartje Teussink.

Ro Theater

do 22 en vr 23 nov, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot € 34,00 inclusief een drankje

TONEEL

THEATER

NOVEMBER

SEPTEMBER / OKTOBER

Trommelen in de nacht

Ro Theater

Muziektheater naar Bertolt Brecht Anna wacht al drie jaar op haar verloofde, de sol-daat Andreas. Haar ouders dwingen haar om te trouwen met Murk, van wie ze zwanger is. Als ze de verloving vieren, duikt Andreas op. Hij heeft lang krijgsgevangen gezeten en heeft er moeite mee om opnieuw te wennen aan het burgerlijke bestaan. Zijn oorlogservaringen blijven hem achtervolgen. Anna en Andreas staan voor een belangrijke keuze.

Met Trommelen in de nacht, zijn tweede toneel-stuk, schreef Bertolt Brecht een poëtisch en anarchistisch portret van mensen in een moei-lijke situatie. Jetse Batelaan en Alize Zandwijk regisseren het stuk samen. Met onder anderen Jacqueline Blom, Hannah van Lunteren, Sylvia Poorta, Herman Gilis, en een groep drummers onder leiding van Eric Thielemans.

Trommelen in de nacht is een coproductie van het Ro Theater met het Gergiev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.Première 14 sep

wo 12 t/m zo 16 sep, wo 3 t/m vr 5 okt, Grote Zaal, 20:15 (zo 14:30)Kaarten van €13,50 tot €34,00inclusief een drankje

06 Het Ro Theater is het stadsgezelschap van Rotter-dam met spraakmakende voorstellingen, live hoor-spelen, tv-uitzendingen en als decembertraditie de grote familievoorstelling.

Page 7: Selectie seizoen 1213

Oedipus

Nasrdin Dchar en Jack Wouterse in klassiek Grieks drama Oedipus’ vader krijgt de voor-spelling dat zijn zoon hem zal doden. Daarom vraagt hij een herder om de kleine Oedipus om te brengen, maar die krijgt medelijden. De vol-wassen Oedipus maakt ruzie met een oudere man en redt een stad van een monster. Zonder dat hij het weet of wil doodt Oedipus zijn vader en trouwt hij met zijn moeder.

Het Griekse verhaal van Sofokles werd een inspiratiebron voor kunstenaars, filosofen en psychologen. Bij het Ro Theater spelen veel bekroonde acteurs het eeuwenoude drama: Nasrdin Dchar en Jack Wouterse (de jonge en de oude koning), Jacqueline Blom, Fania So-rel, Herman Gilis en anderen. Alize Zandwijk regisseert, de muziek is van Maartje Teussink.Première 16 mrt

Ro Theater

wo 13 t/m zo 17 mrt en di 2 en wo 3 apr, Grote Zaal, 20:15 (zo 14:30) Kaarten van €13,50 tot €34,00 inclusief een drankje

FAMILIE

TONEEL

MAART / APRIL

Woef Side StoryRo Theater

Romeo en Julia als hondenmusical De don-kere periode rond de kerstdagen wordt een stuk vrolijker door de familievoorstellingen van het Ro Theater. Na theaterfeestjes als Ja zus-ter, nee zuster, Lang en gelukkig en Snorro, de gemaskerde held komt regisseur Pieter Kra-mer met een nieuw dol plan: Romeo en Julia als musical voor honden.

Woef Side Story is rashonden tegen straat-honden. Twee honden uit de groepen die te-genover elkaar staan (Elise Schaap en Sinan Eroglu) worden verliefd. De valse dokter Prick (Arjan Ederveen) uit de nabijgelegen villawijk wil van het veldje van de straathonden een hondenuitlaatplaats voor vergunninghouders maken. Verder met Sylvia Poorta, Gijs Naber, Hannah van Lunteren, Lukas Smolders en Alex Klaasen, die ook de teksten van de lied-jes schrijft. Première 22 dec

do 20 dec t/m zo 6 jan, do 21 en vr 22 mrt, Grote Zaal, 14:30 en/of 19:30Kaarten van €13,50 tot €25,00 (t/m 18) €13,50 tot € 34,00 inclusief een drankje

DECEMBER / JANUARI / MAART

07

Page 8: Selectie seizoen 1213

TONEEL

Macbeth

Bloed, geweld en honger naar macht Schot-land, lang geleden. De oorlog is gestreden. Ge-neraal Macbeth (Fedja van Huet) en zijn vriend Banquo (Roeland Fernhout) komen terug van het slagveld. Ze hebben de overwinning behaald, staan stijf van de adrenaline, hun zwaarden druipen nog van het bloed. Overal weerklinkt de naam van Macbeth. Vreemde wezens voorspel-len hem het koningschap. Als hij aangemoedigd door zijn meedogenloze vrouw (Chris Nietvelt) het lot een handje gaat helpen, gaat het mis.

Gastregisseur Johan Simons (artistiek leider van de Münchener Kammerspiele) noemt Shake-speares bloedige drama een studie van het ge-weld. Het geweld komt niet van buiten, maar is in de mens zelf als mogelijkheid geprogrammeerd. Niet het kwade stuurt de mens, de mens stuurt het kwade. Dus het kan ook anders. Onderdeel van de Theatercursus

Toneelgroep Amsterdam

di 11 en wo 12 dec, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

DECEMBER

Nora

Kiezen voor fatsoen of liefde? Bankdirecteur Torvald Helmer (Thomas Ryckewaert) en zijn vrouw Nora (Halina Reijn) lijken een modelhu-welijk te hebben. Voor Helmers succes is dat ook belangrijk. Als een fout uit Nora’s verleden Helmers carrière in gevaar brengt, betekent dat meteen het einde van zijn liefde. Daardoor beseft Nora dat ze altijd in dienst heeft geleefd van iemand en iets anders. Als ze breekt met de wereld die haar heeft gevormd, levert dat grote verwarring op.

Toneelgroep Amsterdam

wo 6 en do 7 feb, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

TONEEL

FEBRUARI

08 Het topgezelschap Toneelgroep Amsterdam met voorstellingen van Ivo van Hove, van regietalent Thi-baut Delpeut én een gastregie van Johan Simons.

Page 9: Selectie seizoen 1213

Al mijn zonen

Topvoorstelling naar Arthur Miller Onderne-mer Joe Keller is rijk geworden met de produc-tie van vliegtuigonderdelen voor de oorlogsin-dustrie. Zijn oudste zoon Larry raakte vermist tijdens de oorlog. Als zijn jongste zoon Chris de verloofde van Larry ten huwelijk wil vragen, beseffen vader en zoon dat moeder Kate dat zal zien als het einde van alle hoop op Larry’s terugkeer. Als vader ook geen schone handen blijkt te hebben, gaat het deksel van de beer-put en moet iedereen eindelijk de leugens uit het verleden onder ogen zien.

Al mijn zonen (Arthur Miller), geregisseerd door Thibaud Delpeut, werd als een van de beste voorstellingen gekozen voor het Theaterfesti-val van 2011. “Eén lange, perfecte uitbarsting” (De Volkskrant, 5 sterren)

Toneelgroep Amsterdam

di 26 mrt, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

TONEEL

TONEEL

FEBRUARI

Na de repetitie / Persona

Toneelgroep Amsterdam

Ivo van Hove regisseert Ingmar Bergman Regisseur Ivo van Hove maakte al voorstellin-gen van films van de grote Zweedse cineast Ingmar Bergman (1918-2007): Scènes uit een huwelijk (2005) en Kreten en gefluister (2009). Nu volgen er zelfs twee Bergman-voorstellin-gen op één avond.

Zowel in Na de repetitie als in Persona gaat het om de dunne grens tussen verbeelding en werkelijkheid, ziekte en normaliteit, waarheid en leugen. Daarnaast onderzoekt Bergman in bei-de scripts de betekenis van kunst in ons leven en de samenleving. Zoals altijd doet hij dat heel persoonlijk en menselijk, zonder te moraliseren. Glashard en toch liefdevol. Ivo van Hove regis-seert Jacob Derwig, Karina Smulders, Marieke Heebink, Frieda Pittoors en anderen.

do 14 t/m za 16 feb, Grote Zaal, 19:30 Kaarten van €19,50 tot €43,00 inclusief een drankje

MAART

09

Page 10: Selectie seizoen 1213

Midzomer-nachtdroom

Het Nationale Toneel

Shakespeares sprookjeswereld prachtig vormgegeven “Het knettert en spettert in Boer-mans’ Midzomernacht” (De Volkskrant). In zijn eerste regie bij het Nationale Toneel gaf Theu Boermans een mooi visitekaartje af. Zijn Midzo-mernachtdroom met spectaculaire vormgeving geeft een wrang beeld van liefde tussen carrière-makers. Shakespeares helden Theseus en Hip-polyta zijn mediamagnaten met volle agenda’s, veel behoefte aan onafhankelijkheid en weinig tijd voor elkaar. In de nacht voor de bruiloft vech-ten hun alter ego’s Oberon en Titania in een ma-gisch bos de strijd uit die overdag onder de op-pervlakte sluimert. Intussen maakt de stad zich klaar voor het huwelijksfeest. Met Ariane Schlu-ter, Stefan de Walle, Pierre Bokma en Antoinette Jelgersma (in een sterke rol als Puck).

za 8 (20:15) en zo 9 (14:30) sep, Grote ZaalKaarten van €13,50 tot €35,00 inclusief een drankje

TONEEL

SEPTEMBER

Meer informatie en kaartverkoop:

www.rotterdamseschouwburg.nl

10 Vanuit Den Haag zorgt het Nationale Toneel onder leiding van de nieuwe artistiek leider Theu Boermans voor een mooie reeks voorstellingen vol actualiteits-waarde.

Page 11: Selectie seizoen 1213

Strange interlude

De duistere driften van Eugene O’Neill Tien jaar geleden kreeg Ariane Schluter de Theo d’Or (de prijs voor de beste vrouwelijke hoofd-rol van het theaterseizoen) voor haar rol als Nina Leeds in Strange Interlude van Eugene O’Neill. De voorstelling is opnieuw te zien, met naast Schluter onder anderen Mark Rietman en Jappe Claes.

Nina’s grote liefde is gesneuveld in de oorlog. Haar verdriet is groot, maar ze probeert haar leven opnieuw in te richten, met echtgenoot Sam, huisvriend Charlie en minnaar Ned. O’Neill laat in een soap avant la lettre zien hoe groot de kracht is van sexuele drang en onder-huidse woede. Een verkenningstocht in onuit-gesproken en onbewuste driften. Regie: Johan Doesburg.

Het Nationale Toneel

vr 26 apr, Grote Zaal, 19:00Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

Drie zustersHet Nationale Toneel

Verlangen naar Moskou en een beter leven Na de goed ontvangen Midzomernachtdroom brengt regisseur Theu Boermans opnieuw een klassieker op toneel: Drie zusters van Anton Tsjechov. Ariane Schluter, Anniek Pheifer en Katja Herbers zijn de drie zussen die dromen van een groots en meeslepend leven. Weg uit hun saaie provinciestadje. Naar Moskou, want daar gebeurt het. Daar is het geluk te vinden waar ze zolang al naar snakken. Daar zullen ze de mannen ontmoeten die hun leven gaan veranderen. Maar waarom duurt het zo lang tot die toekomst werkelijkheid wordt? Waarom eindigen al hun veelbelovende ontmoetingen in troosteloze afscheidsscènes? Ligt het mis-schien ook aan hun onvermogen hun lot in ei-gen hand te nemen?

wo 16 en do 17 jan, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

TONEEL TONEEL

JANUARI APRIL

Meer informatie en kaartverkoop:

www.rotterdamseschouwburg.nl

11

Page 12: Selectie seizoen 1213

Richard III

Superieure rol van Gijs Scholten van Aschat Een van de grootste theaterhits van de afge-lopen jaren is deze zomer exclusief in Rotter-dam te zien. Iedereen was het erover eens: Gijs Scholten van Aschat is briljant als Shake-speares charmante, machtsbeluste, genade-loze carrièremaker. Ondanks zijn bochel, zijn daden en zijn slechte reputatie zet Richard op weg naar de troon alles en iedereen naar zijn hand. De meeste weerstand krijgt hij nog van een generatie sterke vrouwen, gespeeld door Petra Laseur, Trudy de Jong, Mieke de Groote en Nettie Blanken.

“Deze Richard III is een hallucinerende voor-stelling, rauw, duister, gevaarlijk. Het is of het kwaad met orkaankracht over de bühne raast.” (NRC) The Sadists spelen de muziek van Tom Waits en Kathleen Brennan live. Regie: Mat-thijs Rümke.

wo 29 aug t/m za 1 sep, Grote Zaal, 19:30Kaarten van €19,50 tot €44,00inclusief een drankje

THEATER

AUGUSTUS / SEPTEMBER

Orkater

12 We beginnen in augustus met overrompelend ac-teergeweld van Gijs Scholten van Aschat en zijn bendeleden, exclusief in Rotterdam: Orkater met Richard III.

Page 13: Selectie seizoen 1213

13

Page 14: Selectie seizoen 1213

King LearHet Toneel Speelt

Misschien wel Shakespeares beste stuk Een oude koning verdeelt zijn rijk onder zijn drie kinderen – allemaal dochters. Hij vraagt hun hoeveel ze van hem houden. De twee ou-dere zusters vleien hun vader op commando en krijgen hun vorstelijke deel. De jongste doet niet mee aan die poppenkast en krijgt niets. Cordelia blijft eerlijk en wordt verstoten. Hard-handig en hartverscheurend te laat komt de koning erachter hoe blind hij was toen hij zijn oordeel uitsprak.

Het Toneel Speelt speelt een van Shake-speares grootste creaties klassiek en inte-graal, met twaalf acteurs en een poëtische vertaling. Met Mark Rietman als Lear en verder Daan Schuurmans, Bracha van Doesburgh, Tijn Docter, Fockeline Ouwerkerk, Fabian Jan-sen en anderen. Regie: Jaap Spijkers.Onderdeel van de Theatercursus

za 3 (19:00) en zo 4 (14:30) nov, Grote Zaal,Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

TONEEL

NOVEMBER

14 Mooie hoofdrollen zijn weggelegd voor Mark Riet-man als King Lear, Paul R. Kooij als ‘Rain Man’ en Maria Kraakman als Blanche Dubois.

Page 15: Selectie seizoen 1213

Rain ManDe Utrechtse Spelen

Paul R. Kooij in de voetsporen van Dustin Hoffman De roadmovie Rain Man (1988), met Tom Cruise en Dustin Hoffman in de hoofdrol-len, was een grote hit. De film won Oscars voor beste film, regie, acteur en script. Regisseur Jos Thie zag de toneelversie in Londen en wist meteen dat hij die in Nederland ook wilde laten zien. Paul R. Kooij treedt als Raymond over-tuigend in de voetsporen van Hoffman. Bij zijn broer Charlie (Benja Bruijning) vraag je je eerst af wie het meest contactgestoord is, maar hij ontwikkelt zich van koude egoïst tot liefheb-bende broer. Daarnaast spelen Joop Kees-maat, Anna Drijver, Shertise Solano en Hilbert Dijkstra. “Paul R. Kooij doet niet onder voor Dustin Hoffman”. (De Volkskrant)

vr 16 en za 17 nov, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €35,00 inclusief een drankje

TONEEL

NOVEMBER

TONEEL

Tramlijn begeerte

‘Voor mij is de rol van Blanche DuBois één van de mooiste vrouwenrollen in de moderne thea-terliteratuur. Genadeloos ontmaskert de hoofd-persoon zichzelf en haar omgeving en komt te-recht in een emotionele achtbaan. Dat Maria Kraakman deze rol nu speelt vind ik nog meer reden om naar deze Oostpoolvoorstelling uit te kijken.’ Walther van den Heuvel, programmeur Rotterdamse Schouwburg

Tramlijn Begeerte, het beroemde toneelstuk uit 1947 van Tennessee Williams, beschrijft de wrede ontmoeting tussen illusie en werke-lijkheid, tussen schoonheid en kracht, tussen vrouw en man.

Toneelgroep Oostpool

Vr 30 nov, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €34,00 inclusief een drankje

NOVEMBER

15

Page 16: Selectie seizoen 1213

Cloaca

Het successtuk van Maria Goos Vier man-nen kennen elkaar uit hun studententijd, maar zijn uit elkaar gegroeid. Ze hebben allemaal zo hun problemen. Pieter heeft zich op zijn werk compleet in de nesten gewerkt. Tom is verslaafd. Joep is het huis uitgezet door zijn vrouw. Maarten heeft een geheime verhou-ding. Het clubgevoel en de solidariteit zijn nog steeds groot. Ze willen elkaar helpen. Maar blijft dat lukken onder nieuwe omstandighe-den? Hoe doorstaan de oude vriendschappen egoïsme en de tand des tijds? De première van Cloaca, tien jaar geleden, was het begin van een triomftocht. Het stuk van Maria Goos was internationaal een succes en werd verfilmd. Regie: Gerardjan Rijnders.

Tygo Gernandt, Thijs Römer, Guy Clemens en Sieger Sloot

zo 16 dec, Grote Zaal, 16:30Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

De kleine zielen

Couperus’ Haagse familiedrama Belangrijke literatuur hoort niet alleen op de boekenplank, ook op het podium. Ger Thijs bewerkte en re-gisseerde onder andere Max Havelaar, Karak-ter en Heren van de thee. Honderdvijftig jaar na de geboorte van Louis Couperus ensce-neert hij de grootse familiesage De boeken der kleine zielen, een verhaal van overspel, fatsoen (of juist niet), sociale controle, roddel en jaloe-zie in de beste Haagse kringen. In dat decor vecht een vrouw voor haar levensgeluk en de toekomst van haar kind.

De kleine zielen wordt een grote voorstelling met dertien acteurs, onder wie Thom Hoffman, Marc Klein Essink, Marie-Louise Stheins, Celia Nufaar, Oda Spelbos en Cas Enklaar.

Thom Hoffman, Marc Klein Essink, Marie-Louise Stheins en anderen

zo 14 okt, Grote Zaal, 16:30Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

TONEEL TONEEL OKTOBER

DECEMBER

16 Nog meer opwindend klassiek en modern theater-repertoire met o.a. Pierre Bokma, Thom Hoffman, Carine Crutzen en Thijs Römer.

Page 17: Selectie seizoen 1213

De kersentuin

Uitstekend acteurs spelen Tsjechovs nos-talgie De weduwe Ljoebov treurt om de on-trouw van haar Parijse minnaar. Zij is even terug om de zomer door te brengen bij haar broer, op het landgoed waar ze is opgegroeid. Maar daar is het geld bijna op. De grond moet worden verkocht, tenzij er zomerhuisjes op gebouwd worden voor vakantiegangers uit de stad. Ljoebov weigert de werkelijkheid onder ogen te zien.

Als weinig anderen lukte het Anton Tsjechov de mens te typeren, met al zijn sterke en zwakke punten en inconsequenties. Na De meeuw en Oom Wanja regisseert Gerardjan Rijnders op-nieuw een klassieker van de Russische toneel-schrijver. Topacteurs uit verschillende genera-ties spelen De kersentuin, zoals Carine Crutzen, Paul R. Kooij, Jules Croiset en Saskia Temmink. Inleiding 18:45-19:45 €2,50

Carine Crutzen, Paul R. Kooij, Hein van der Heijden en anderen

wo 10 apr, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

De verleiders: deCasanova’s van de vastgoedfraude

Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket

De gladde acteurs van het grote geld Je wordt pas een overtuigende oplichter als je een uitstekende acteur bent. Dat bleek wel uit de vastgoedfraude: een wijdvertakt netwerk van fraude in de top van het Nederlandse bedrijfs-leven. Gerben van der Marel en Vasco van der Boon schreven er een boek over dat een best-seller werd. Nu is het bewerkt voor het theater. Hoe overtuigend en verleidelijk ze ook waren, ze werden betrapt en verdwenen achter slot en grendel. Een menselijke schets van verleiding en hebzucht, vette deals en de strijd tussen charmante criminelen en de rechte lijnen van de justitie. Een topcast speelt De verleiders: de Casanova’s van de vastgoedfraude. De hoofdrol is voor Pierre Bokma. Regie: Aat Ceelen.

vr 11 jan, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

TONEEL TONEEL

JANUARI APRIL

17

Page 18: Selectie seizoen 1213

Sprakeloos op de planken

‘Ik zag schrijver/performer Tom Lanoye een fragment uit zijn boek Sprakeloos voordragen en wilde alleen maar meer uit dit ontroerende relaas over de relatie met zijn moeder.De boekvoorstelling Sprakeloos komt er nu aan; de zoon spaart zijn moeder en zichzelf niet, maar elke zin is doordrenkt van liefde en mede-dogen voor de mens.’ Walther van den Heuvel, programmeur Rotterdamse Schouwburg

Er is geen andere schrijver in het Nederlands taalgebied die zijn eigen werk zo intens kan vertolken als Tom Lanoye. Zijn boek Sprake-loos is een prachtig document over de onlos-makelijke verbinding tussen een zoon en zijn moeder. De schrijver is zelf aan het woord.

Tom Lanoye

Do 28 mrt, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €31,00 inclusief een drankje

TONEEL

MAART

18 Van de ontroerende solo van Tom Lanoye tot het theaterspektakel van het Zuidelijk Toneel.

Page 19: Selectie seizoen 1213

TONEEL

MEI

To be or not to beHet Zuidelijk Toneel

Hilarisch verzetstheater Ellen ten Damme, Viggo Waas, Raoul Heertje, Waldemar Toren-stra, Han Römer, Peter de Jong en Frank Lam-mers spelen een theatergezelschap dat tegen wil en dank betrokken raakt bij het verzet. Met hun acteertalent als wapen bluffen en improvi-seren zij zich een weg door de oorlog. Als ze de kans krijgen de held te spelen, willen ze dat op grootse wijze doen. Heldendom en ijdel-heid liggen niet ver uit elkaar.

Na De reis om de wereld in tachtig dagen (met Bert Visscher) en Vertellingen van 1001 Nacht (met Marc-Marie Huijbregts en de Ashton Bro-thers) is To be or not to be de derde voorstel-ling in de Zuidelijk Toneel-reeks van groot-schalig toegankelijk theater met humor.

wo 15 t/m za 18 mei, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

19

Meer informatie en kaartverkoop:

www.rotterdamseschouwburg.nl

Page 20: Selectie seizoen 1213

FAMILIE/CIRCUS

FAMILIE

Koning van Katoren

Jongen met lef verandert de wereld The-ater Terra maakt een familiemusical van het beroemde boek van Jan Terlouw. Koning van Katoren vertelt hoe je de toekomst van je land kunt verbeteren, zo lang je maar fris blijft den-ken en handelen en je je niet uit het veld laat slaan door Belangrijke Mensen.

Het land Katoren heeft al zeventien jaar geen koning meer. Zes ministers besturen het land en vinden het wel best zo: ze doen niet be-paald hun best om een nieuwe vorst te vinden. Maar de jonge Stach wil graag koning worden. Daarom verzinnen de ministers de ene moei-lijke opdracht na de ander. Met veel moed, slimheid en doorzettingsvermogen vindt Stach steeds weer een oplossing.

Theater Terra

wo 17 okt, Grote Zaal, 14:30Kaarten €14,00 (t/m 18), €17,00 tot €20,00 inclusief een drankje

OKTOBER

OKTOBER

InfinitaFamilie Flöz

Beeldend theater van grote klasse “Infinita blinkt uit in emotionele poëzie” schreef De Volkskrant, en gaf de voorstelling vier ster-ren. “Knappe timing, perfecte lichaamstaal, scherpzinnige humor, schitterende maskers” (Neue Ruhr Zeitung).

Het Berlijnse theatercollectief Familie Flöz maakt beeldend theater met maskers en zon-der tekst. Daarmee verbeeldt de groep de wereld van kinderen en bejaarden en schakelt virtuoos tussen die twee uitersten van het le-ven. Een baby zet zijn eerste wankele stappen, kinderen halen kattekwaad uit, oude mensen verliezen hun kinderlijke nieuwsgierigheid niet en kunnen ook ondeugend zijn. Vier acteurs spelen meer dan vijftien rollen. Film, projecties en live muziek geven de voorstelling nog een extra dimensie.

zo 21 okt, Grote Zaal, 16:30Kaarten €14,00 (t/m 18), €17,00 tot €20,00 inclusief een drankje

20 Naast de peuter-, kleuter en kindervoorstellingen op zondag, zijn er grote familievoorstellingen, zoals Pi-nokkio en de Koning van Katoren.

Page 21: Selectie seizoen 1213

FAMILIE

Pinokkio

Het bijzondere leven van een houten jongen Kleine jongens worden groot. In het geval van Pinokkio zelfs als ze van hout zijn. De liefde van zijn maker wekte een kleine marionet tot leven. Dat is zo bijzonder dat er meteen ongu-re individuen op af komen. Het mannetje moet zich maar zien te redden, en ontwikkelt zich van kwajongen tot echt mens.

Ko van den Bosch bewerkte het beroemde boek van Carlo Collodi. Liesbeth Coltof regis-seert, Rieks Swarte tekent voor de vormgeving - net zoals hun eerdere succesvoorstelling De Storm. Bij hem is de theatrale verbeelding aan de macht, en hij schakelt moeiteloos en snel van het marionettentheater naar het binnenste van de Grote Haai.

De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte

zo 25 nov, Grote Zaal, 14:30Kaarten €14,00 (t/m 18), €17,00 tot €20,00 inclusief een drankje

NOVEMBER

21

Page 22: Selectie seizoen 1213

Romeo & Julia

Remake van publiekssucces Voor het vijftig-jarig jubileum van Scapino in 1995 maakte Ed Wubbe zijn eigen multicuturele versie van Ro-meo & Julia. Het werd het grootste publieks-succes uit de geschiedenis van het gezelschap. Wubbe heeft het verhaal van een verboden verliefdheid tussen kinderen uit rivaliserende groepen teruggebracht tot twaalf scènes, die de essentie van de tragedie weergeven. In zijn remake gebruikt hij nieuwe invloeden uit de urban- en hiphopcultuur. De live muziek heeft liefdescomposities uit verschillende culturen als basis. Ze wordt gespeeld door Aly N’Diaye Rose (djembé, bougarabou), Sandip Bhatta-charya (tabla, rap), Mola Sylla (zang, percussie), Ceumar Coelho (zang, gitaar), Sebastiaan van Delft (piano) en Ville Hiltula (bandoneon). Inleiding vr 12 okt 18:45-19:45 €2,50Onderdeel van de Danscursus

Scapino Ballet Rotterdam

di 9 t/m za 13 okt, di 4 t/m za 8 dec, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €19,50 tot €43,00 inclusief een drankje

Le Chat Noir

De vrije kunstenaar als inspiratie In het fin de siècle van de negentiende eeuw was Parijs de navel van de wereld. In theatercafé Le Chat Noir, in de kunstenaarswijk Montmartre ont-moetten artiesten, cabaretiers en componisten elkaar. Kunst werd de spiegel van de ziel. Dat heeft prachtige muziek en poëzie opgeleverd: van Erik Satie tot Barbara, van Ravel en De-bussy tot Edith Piaf en Jacques Brel.

Huischoreografen Ed Wubbe en Marco Goecke laten zich inspireren door café Le Chat Noir voor een culturele zwerftocht in dansvorm. Centraal staat de hartstochtelijke kunstenaar die een zwervend, losbandig bestaan lijdt en elk victori-aans fatsoen aan zijn laars lapt. Als die vrijheid tot armoe leidt, dan moet dat maar. Misschien herhaalt de geschiedenis zich, met een nieuwe variant op het bohémienschap in tijden van fi-nanciële decadentie.

wo 20 t/m za 23 feb, vr 29 t/m zo 31 mrt, Grote Zaal, 20:15 (zo 14:30)Kaarten van €19,50 tot €43,00 inclusief een drankje

Scapino Ballet Rotterdam

DANSDANS

OKTOBER / DECEMBER FEBRUARI / MAART

22 Na de succesvolle voorstellingen Kathleen + en Pearl verbindt Scapino Ballet Rotterdam klassieke en moderne dans in één seizoen.

Page 23: Selectie seizoen 1213

Twools

Feestelijke bloemlezing moderne dans Al meer dan tien jaar lang is Twools de feestelijke afsluiting van het dansseizoen. Scapino Bal-let Rotterdam presenteert een avond vol vaart (de stukken duren maximaal tien minuten) met heel verschillend werk van choreografen uit binnen- en buitenland. Met jong talent naast beroemdheden uit de danswereld.

Scapino Ballet Rotterdam

wo 5 t/m za 8 jun, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

Le Chat Noir

DANS

JUNI

23

Page 24: Selectie seizoen 1213

La CurvaFlamenco Biënnale/Israel Galván

Terug naar de wortels van de flamenco Wie wil vernieuwen in de flamencowereld, moet zich altijd verantwoorden. Dat geldt zelfs voor een vaak geprezen en bekroonde choreograaf als Israel Galván. “Vernieuwer? Ja. Hedendaags? Zeker. En tegelijkertijd gesteund door en ver-bonden aan een sterke traditie. Wat ik wil, is alle vrijheid nemen, weg van alle flamencoclichés. Dansers van nu ondergaan andere invloeden. Toch komt de nieuwe stijl vanuit de wortels. Mensen noemen mijn bewegingen nieuw of zelfs grotesk, maar ik leerde ze van foto’s die meer dan vijftig jaar oud zijn. Ik probeer de dans terug te brengen tot zijn essentie.”

In La curva werkt Galván samen met pianiste Sylvie Courvoisier, de unieke stem van Inés Bacán en percussionist Bobote.

zo 20 jan, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

DANS

JANUARI

Carmen

Frank Groothof met flamenco Sergeant Don José valt als een blok voor de trotse, vrije zi-geunerin Carmen. Als zij wordt gearresteerd, helpt hij haar ontsnappen. Ze haalt hem zelfs over om zich aan te sluiten bij een smokke-laarsbende. Maar hoe José ook zijn best doet, Carmen laat zich niet binden en flirt met de stierenvechter Escamillo. Dat kan niet goed gaan.

In spetterend muziektheater combineert Frank Groothof de opera van George Bizet met fla-menco voor kinderen én volwassenen. Saxo-foonkwartet Syrène speelt de muziek, Harrie Geelen schreef de liedteksten en een compleet flamenco-ensemble zorgt voor een hartstoch-telijke Spaanse sfeer.

Flamenco Biënnale/Frank Groothof

za 19 jan, Grote Zaal, 19:30Kaarten van €10,00 tot €22,00 (t/m 18), €13,50 tot €31,00 inclusief een drankje

DANS

JANUARI

24 Rotterdam is dé dansstad met Scapino Ballet Rot-terdam, Danceworks en Conny Janssen Danst, en een spectaculaire Flamenco Biënnale met de bekroonde choreograaf Israel Galván.

Page 25: Selectie seizoen 1213

ZoutLa Curva

Conny Janssen Danst

Mannendans met topgitarist Zeven manne-lijke dansers. Anne Soldaat, een van de beste gitaristen van de Nederlandse popscene. Een bijzonder toneelbeeld van ontwerper Tho-mas Rupert. En natuurlijk de choreografie van de Rotterdamse Conny Janssen. Dat zijn de ingrediënten van Zout, een van de meest geprezen dansproducties van het seizoen 2010/2011. Eerst opereren de mannen samen, vanuit het verlangen het collectief in stand te houden. Uiteindelijk eist het individu ruimte op om zichzelf te zijn.

De Volkskrant deelde vier sterren uit: “Op het grote, fascinerende podium vonkt het fraai tij-dens de eerste samenwerking tussen de man-nen van Conny Janssen Danst en de live mu-ziek van Soldaat.” Dernière 27 apr

wo 6 mrt en za 27 apr, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

DANS

MAART / APRIL

25

Page 26: Selectie seizoen 1213

Sweet Dreamsen Sarabande

Nederlands Dans Theater 1Jirí Kylián, Johan Inger, Medhi Walerski

Hoogtepunten uit het NDT-repertoire Zon-der Jiri Kylián had de Nederlandse danswereld er heel anders uitgezien. De wereldberoemde choreograaf was als huischoreograaf en artis-tiek leider een van de belangrijkste gezichten van Nederlands Danstheater. In het NDT-pro-gramma zijn twee van zijn klassieke ballet-ten te zien uit de Black&White-reeks: Sweet Dreams en Sarabande, beide uit 1990. Het magische, absurdistische, kafkaëske Sweet Dreams verkent de wereld van geheime dro-men, agressie en begeerten op muziek van Anton Webern. In Sarabande speelt die wereld ook een belangrijke rol, maar wordt met meer mannelijke energie gedanst. De andere chore-ografieën zijn wereldpremières van Johan In-ger en Medhi Walerski.

za 27 okt, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

DANS

OKTOBER

26 Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet vertegenwoordigen internationale danskwaliteit van eigen bodem.

Page 27: Selectie seizoen 1213

DANS

Carmen

Hartstochtelijk Spaans programma Spaan-se sferen bij Het Nationale Ballet, in heel ver-schillende choreografieën. Naast Ted Brand-sens Carmen, een van dé publieksfavorieten van de afgelopen jaren, presenteert het gezel-schap een nieuwe versie van het klassieke bal-let Paquita en de wereldpremière van Bolero van Krzysztof Pastor.

De Grand Pas Classique uit Paquita vraagt niet alleen van de solisten, maar ook van het corps de ballet een loepzuivere techniek. Rachel Beaujean, hoofd van de artistieke staf laat een fris licht schijnen op het virtuoze en elegante dansdivertissement uit Marius Petipa’s negen-tiende-eeuwse klassieker. Vaste choreograaf Krzysztof Pastor maakt voor dit programma een nieuwe choreografie op Ravels opzwepende Bolero. In Ted Brandsens Carmen krijgen liefde en jaloezie in broeierige duetten en explosieve groepsscènes alle ruimte.

Het Nationale Ballet

di 6 nov, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €19,50 tot €49,00 inclusief een drankje

Romeo en JuliaHet Nationale Ballet

Eerbetoon aan een groot choreograaf Rudi van Dantzig was jarenlang artistiek leider van Het Nationale Ballet. Hij overleed op 19 janu-ari 2012. Hij maakte zijn versie van Romeo en Julia in 1967. Zijn choreografie, prachtig vorm-gegeven door Toer van Schayk, was het eerste avondvullende ballet van Nederlandse makelij. Het was meteen een enorm succes, en nog steeds raakt het mensen overal ter wereld. Het afgelopen decennium was Romeo en Julia on-der meer te zien in Hongkong, Canada en Fin-land. Met veel gevoel voor karakter en sfeer laat Van Dantzig zien hoe de vete tussen twee adel-lijke families alles kapotmaakt: niet alleen de jeugd en de liefde, maar ook het leven van het arme volk van Verona. De muziek van Prokofjev wordt live gespeeld door Holland Symfonia. HemelvaartsdagInleiding 18:00-19:00 €2,50Onderdeel van de Danscursus

do 9 mei, Grote Zaal, 19:30Kaarten van €19,50 tot €49,00 inclusief een drankje

DANS

NOVEMBER MEI

27

Page 28: Selectie seizoen 1213

Drumming

‘Ik herinner mij de magie van Drumming; één van de opwindendste dansvoorstellingen die Rosas in de Rotterdamse Schouwburg speel-de. De dwingende drum van Steve Reich; de steeds dollere draaikolk van beweging en bui-ten adem uit de zaal komend.’ Jan Zoet, direc-teur Rotterdamse Schouwburg

Drumming (1998) is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest fascinerende choreogra-fieën: een wervelende dans op een krachtige percussiepartituur van Steve Reich. Drum-ming is een golf van pure dans en pure klank.

Rosas

Za 15 dec, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

DANS

DECEMBER

28

Meer informatie en kaartverkoop:

www.rotterdamseschouwburg.nl

We zijn ook trots op onze internationale dansvoor-stellingen, waaronder die van Rosas en Sidi Larbi.

Page 29: Selectie seizoen 1213

Puz/zle

‘Het is nu al een opwindende gedachte op de nieuwe voorstelling van Larbi te gaan zien. De man is geniaal , de manier waarop hij verschil-lende kunstvormen harmonieus laat samen-vloeien is niet te evenaren. Het is theater van vandaag de dag die de actualiteit ver boven zich laat uitstijgen.’ Dave Schwab, program-meur Rotterdamse Schouwburg

Sidi Larbi Cherkaoui is geïntrigeerd door de vraag waarom bepaalde dingen met elkaar verbonden zijn tot een organisch geheel, en andere niet. Hoe passen mensen bij elkaar om een nieuwe en eigen identiteit te creëren (zoals een puzzel)?Onderdeel van de Danscursus

Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui

Vr 8 mrt, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €40,00 inclusief een drankje

DANS

MAART

29

Meer informatie en kaartverkoop:

www.rotterdamseschouwburg.nl

Page 30: Selectie seizoen 1213

Opera SeriaNationale Reisopera

Sarcastische komedie over een bekrompen operawereld De Nationale Reisopera brengt de satirische L’Opera Seria (1769) van regisseur Laurence Dale na groot succes in 2005 in repri-se: een opera met sprankelende muziek waarbij ook nog eens hartelijk gelachen mag worden...Zangers zijn dom, librettisten en componisten kijken met afgunst naar elkaar, de moeders van de grote sopranen waken als buldogs over hun dochters, en die zijn eigenlijk alleen geïnteres-seerd in hun kostuums en of ze meer aria’s mo-gen zingen dan hun conculega’s. Niets in de ‘ver-heven’ Italiaanse operawereld is heilig in L’Opera Seria, de bijtend sarcastische operakomedie van Florian Leopold Gassmann. De muzikale leiding is in handen van Jan Willem de Vriend.

“Wat een vondst en een ontdekking van de Reis-opera! Hilarisch en knettergek is deze voorstel-ling. (…) Het is de leukste voorstelling van dit seizoen. Nee, het is de grappigste voorstelling ooit gemaakt” (Algemeen Dagblad, 2005)

Italiaans gezongen met Nederlandse boventiteling

wo 21 nov, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €19,50 tot €49,00 inclusief een drankje

OPERA

NOVEMBER

30 Rotterdam is ook operastad met als kloppend hart Operadagen Rotterdam en onze vaste gasten Ope-ra Zuid en de Nationale Reisopera.

Page 31: Selectie seizoen 1213

Pagliacci

Hartstocht en realisme Pagliacci (1892), de beroemde opera van Ruggiero Leoncavallo, ver-mengt toneel en werkelijkheid op een ingenieuze manier. Een theatergroep bereidt zich voor op een commedia dell’arte-stuk waarin de overspelige vrouw dankzij haar slimheid de dans ontspringt. Intussen is de actrice Nedda haar man Canio ontrouw. Als Canio de waarheid te horen krijgt kan hij zich in het toneelstuk niet beheersen. Het publiek vindt het prachtig: wát een realisme! Pas als er bloed vloeit, beseffen de toeschouwers de ernst van de zaak.

Bij Opera Zuid zijn de operahelden van de toe-komst te zien. Getalenteerde zangers, acteurs en circusartiesten ontmoeten elkaar in een spektakel vol vocalen en acrobatiek.

Italiaans gezongen met Nederlandse boventitelingInleiding 18:45-19:45 €2,50

Opera Zuid

di 5 mrt, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €19,50 tot €46,00 inclusief een drankje

ManonOpera Zuid

Slachtoffer van haar charme Manon Lescaut wordt naar een klooster gestuurd, om haar op-voeding in goede banen te leiden, Onderweg ontmoet ze haar prins op het witte paard. Met Chevalier des Grieux vlucht ze een armoedig bestaan tegemoet. Later bezwijkt ze voor de avances van de rijke edelman De Brétigny. Als ze verneemt dat haar voormalige geliefde gees-telijke is geworden, zoekt ze hem op. Ze haalt hem over om met haar mee te gaan. In een be-rucht speelhol worden ze beschuldigd van vals spel en gevangen gezet. Uiteindelijk is Manon zo verzwakt, dat ze sterft in de armen van haar minnaar.

De jonge getalenteerde regisseuse Lotte de Beer maakt van Manon een eigentijdse versie. De muziek wordt live gespeeld door het Lim-burgs Symfonie Orkest.

Frans gezongen met Nederlandse boventitelingInleiding 18:45-19:45 €2,50Onderdeel van de Operacursus

do 13 dec, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €19,50 tot €49,00 inclusief een drankje

OPERA

OPERA

DECEMBER

MAART

31

Page 32: Selectie seizoen 1213

Happy End

Het Willem Breuker Kollektief met Loes Luca en Peter Bolhuis

Vrolijk afscheid van Willem Breuker met Loes Luca Het vrolijke einde van een tijdperk. Componist/arrangeur/saxofonist Willem Breu-ker schreef met zijn Kollektief jazzgeschiede-nis: naast de Amerikaanse stromingen blies hij een typisch Europese/Nederlandse variant le-ven in. Zijn muziek is nog steeds internationaal relevant, tot in Japan toe.

Breuker overleed in 2010. Zijn Kollektief neemt afscheid met een knal. Happy End neemt de luisteraar nog één keer mee door het rijke oeu-vre van Breuker. Als intermezzi schreven Freek de Jonge, Vera Beths, Hans Dulfer, Leonard Frank, Loes Luca en anderen teksten voor ne-gen minioperaatjes. Loes Luca en Peter Bol-huis acteren en zingen, op muziek van trom-bonist Bernard Hunnekink.

za 1 dec, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €34,00 inclusief een drankje

MUZIEKTHEATER

DECEMBER

32 Bijzonder muziektheater van onder meer het Willem Breuker Collectief met Loes Luca en een niet-te-missen Young@Heart Chorus

Page 33: Selectie seizoen 1213

INTERNATIONAAL

Young@Heart

Terugkeer van de rimpelrock Wie denkt dat (hoog)bejaarden niet samengaan met popmu-ziek – niet alleen gevoelige ballads, maar ook ruige rock – heeft Young@Heart nog nooit ge-zien. Alle leden van dit bijzondere Amerikaanse popkoor zijn stevig gevorderd op de stairway to heaven.

De groep bestaat sinds 1982 – uiteraard in wisselende samenstelling. In de Rotterdamse Schouwburg vierde Young@Heart al grote suc-cessen. Geen wonder: ze doen wat ze het lief-ste doen: de beste popliedjes zingen, met hart en ziel. Dat komt over, hoe oud je ook bent.

ma 20 en di 21 mei, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €13,50 tot €37,00 inclusief een drankje

INTERNATIONAAL

‘Wij zijn er trots op dat de grote schouwburgen in Nederland vijf internationale voorstellingen presenteren, waaronder medEia van de Zuid-Afrikaanse regisseur Brett Bailey.’ Jan Zoet, directeur Rotterdamse Schouwburg

De Zuid-Afrikaanse theatermaker Brett Bailey geeft in zijn producties met krachtige beelden zijn visie op misstanden in het hedendaagse Afrika. Het levert meeslepend en spraakma-kend muziektheater op. MedEia werd door de vooraanstaande krant The Star zijn “anarchis-tisch meesterwerk” genoemd en in 2010 uitge-roepen tot de beste Zuid-Afrikaanse productie van de laatste tien jaar.

In deze voorstelling verplaats Bailey de Griekse mythe ‘Medea’ naar Afrika, waar gewapende bendes rovend en verkrachtend rondtrekken. In een ruige theatertaal, met rap en stevige popmuziek, formuleert hij zijn verhaal.

medEiaBrett Bailey (Zuid Afrika)

do 1 nov, Grote Zaal, 20:15Kaarten van €20,00 tot €23,00 inclusief een drankje

NOVEMBER

MEI

33

Page 34: Selectie seizoen 1213

Theatercursus ShakespeareVier gezelschappen bewerken een stuk van Shake-speare. In vier avonden leidt dramaturg Arthur Son-nen de stukken in.

Programma King Lear Het Toneel Speelt Cursus: di 30 okt 19:30 - 21:30 Educatieruimte Voorstelling: za 3 nov 19:00 Grote Zaal

Macbeth Toneelgroep AmsterdamCursus: di 4 dec 19:30 - 21:30 EducatieruimteVoorstelling: wo 12 dec 20:15 Grote Zaal

Timon van Athene Toneelgroep MaastrichtCursus: di 8 jan 19:30 - 21:30 EducatieruimteVoorstelling: wo 9 jan 20:15 Grote Zaal

Bloetwollefduivel / Othello De TijdCursus: di 19 feb 19:30 - 21:30 EducatieruimteVoorstelling: wo 27 feb 20:30 Kleine Zaal

Cursusprijs €110,00 tot €135,00 (inclusief eerste-rangs kaarten en 1 consumptiebon per voorstelling)

Danscursus Kijken naar dansDanswetenschapper en -journalist Jacq. Algra leidt u in vijf avonden (één cursusavond en vier extra lange inleidingen) langs twee Romeo en Julia’s (Rudi van Dantzig en Ed Wubbe), werk van de Marokkaans-Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en het Living Dance Theatre van choreografe Wen Hui.

Programma Cursusbijeenkomst introductieAlgemene introductie dansgeschiedenis en -analyse: di 25 sep 19:30 - 21:30 Educatieruimte

Romeo & Julia Scapino Ballet RotterdamInleiding PLUS: vr 12 okt 18:45 - 19:45 ErkerVoorstelling: vr 12 okt 20:15 Grote Zaal

Listening to Third Grandmother’s Stories Living Dance Theatre China / Wen HuiInleiding PLUS: di 20 nov 19:00 - 20:00 ErkerVoorstelling: di 20 nov 20:30 Kleine Zaal

Puz/zle Eastman / Sidi Larbi CherkaouiInleiding PLUS: vr 8 mrt 18:45 - 19:45 ErkerVoorstelling: vr 8 mrt 20:15 Grote Zaal Romeo en Julia Het Nationale Ballet / Rudi van DantzigInleiding PLUS: do 9 mei 18:00 - 19:00 ErkerVoorstelling: do 9 mei 19:30 Grote Zaal

Cursusprijs €110,00 tot €135,00 (inclusief eerste-rangs kaarten en 1 consumptiebon per voorstelling)

Operacursus: Opera in de stadWegens groot succes organiseren de Rotterdamse Schouwburg, het nieuwe Luxor Theater en Concert-gebouw de Doelen opnieuw de operacursus ‘Opera in de stad’. Deze operacursus bestaat uit drie op-voeringen in drie verschillende theaters en drie cur-susavonden verzorgd door Gerard Legeland.

Programma Das Lied von der Erde (Mahler) Asko | Schönberg Cursus: wo 12 sep 19:30 - 21:30 de Doelen /Flipse ZaalVoorstelling: di 18 sep 20:15 de Doelen

Manon (Massenet) Opera Zuid Cursus: di 4 dec 19:30 - 21:30 de Doelen/Flipse ZaalVoorstelling: do 13 dec 20:15 Rotterdamse Schouw-burg/Grote Zaal

Rigoletto (Verdi) Staatsopera van TatarstanCursus: wo 27 feb 19:30 - 21:30 de Doelen/Flipse ZaalVoorstelling: di 5 mrt 20:00 Nieuwe Luxor Theater

Cursusprijs: € 138,00 (inclusief eersterangs kaarten)Reserveren: via de Doelen 010 217 17 17 (ma t/m za van 14.00 tot 18.00 uur) of via www.dedoelen.nl/operacursus

Cursussen34

Page 35: Selectie seizoen 1213

Openingstijden Rotterdamse SchouwburgDagelijks van 11:00 tot 1:00 of later

Openingstijden kassa 2012/2013 vanaf maandag 13 augustusmaandag t/m zaterdag van 14:00 tot 18:00 of bij voorstellingen tot aanvang voorstelling.zon- en feestdagen alleen open bij voorstelling, van-af één uur voor aanvang

Via onze website www.rotterdamseschouwburg.nl kunt u vanaf zaterdag 9 juni 2012 11:00 24 uur per dag, 365 dagen per jaar online kaarten voor sei-zoen 2012/2013 kopen.

Kaarten printen of toegestuurd krijgenVia de website kunt u kiezen uit zelf e-tickets prin-ten of kaarten opgestuurd krijgen. Voor het opsturen berekenen wij € 2,50 per bestelling.

PrijzenSchouwburgkaartMet de Schouwburgkaart ontvangt u tot € 3,00 of € 6,00 korting per kaart. U kunt maximaal drie men-sen met Schouwburgkaarttarief meenemen. De Schouwburgkaart kost € 30,00.

RotterdampasMet de Rotterdampas kunt u t/m 28 feb 2013 1 kaart voor een voorstelling naar keuze met 50% korting krijgen. Dit kan uitsluitend aan de kassa op de dag zelf. Festivals en uitzonderingen voorbehouden.

Jongeren tot en met 18 jaar/Cultuurkaart/CJP/Student In de Krijn Boon Studio of Kleine Zaal betaal je € 8,00 per kaartje. Voor de meeste voorstellingen in de Gro-te Zaal betaal je € 13,50 of € 19,50.

De Rotterdamse Schouwburg bedankt zijn sponsorsABN AMRO Bank Shell Nederland Koninklijke VOPAKRabobankE.ON OC&C Strategy ConsultantsLoyens & Loeff

Fondel HoldingVerwater Group

FacilicomImtechLeeman Verheijden Huntjens AdvocatenM&R de MonchyMaasvlakte OlieterminalVan Breda Risk & Benefits

Stichting Frans Centrum RotterdamCafé Restaurant FloorHotel BazarSTOER

Informatie en Sponsors 35

Page 36: Selectie seizoen 1213

www.rotterdamseschouwburg.nl

Voor het volledige programma, meer informatie en kaartverkoop - www.rotterdamseschouwburg.nl- kwartaalmagazine- e-nieuwsbrief- m.rotterdamseschouwburg.nl

kassabalie: ma-za 14:00-18:00/aanvang voorstellingtelefoon: 010 411 81 10 ma-za 14:00-17:00