Onderox juni 2012

52
MAGAZINE Sven Verbrugge de onbekende wereldkampioen Lommelse firma dooft het vuur van honderden legertanks Strand- en badmode: de trends voor 2012 Nieuw: wandel mee met de Onderox Zomerwandelingen JUNI 2012 | 11 de jaargang | nr. 112

description

Heb je hem nog herkend, je vertrouwde Onderox? Ziet er fris uit, niet? Na tien jaar oordeelden we dat hij toe was aan vernieuwing. Een make-over zoals dat in mondern Nederlands heet. Van het logo werden de scherpe kantjes geveild, de ijsblokjes van weleer waren al eerder verdwenen. En de cover ziet er ook wat ronder uit. Ook verderop zal je ontdekken dat het er grafisch wat anders uitziet. Wat hedendaagser, strakker, met de tijd mee. Maar de inhoud, die blijft zoals voorheen: een reeks vaste rubrieken aangevuld met interviews en reportages. Tegelijk is ook de website vernieuwd. Ga maar eens kijken op www.onderox.be.

Transcript of Onderox juni 2012

Page 1: Onderox juni 2012

M A G A Z I N E

Sven Verbruggede onbekende wereldkampioen

Lommelse firma dooft het vuur van honderden legertanks

Strand- en badmode:de trends voor 2012

Nieuw: wandel mee metde Onderox Zomerwandelingen

JUNI 2012 | 11de jaargang | nr. 112

Page 2: Onderox juni 2012

www.vanpeer.be

PoederleeDorp 42014 88 28 28

MerksplasKerkstraat 21014 63 54 47

OpeningsurenAlle dagen van 9u30 - 12u00 &13u00 - 18u30Zaterdag doorlopend open van 9u30 - 18u00Zondag gesloten

BIJ VAN PEER

TERRE BLEUE

Van Peer Mode, 2 keer 1.000 m2 winkelplezier

Wist u dat u dezelfde aantrekkelijke sfeer en vele troeven van de fraaie winkel in Poederlee voortaan ook kunt vinden bij Van Peer Merksplas? Meer van hetzelfde, maar toch een beetje anders ... Van Peer Merksplas is voortaan ook een winkel van meer dan 1000 m2 groot, overzichtelijk ingericht met merkenmode die zowel casual is als chique, tijdloos en elegant, met een ruime kostuumafdeling. U kijkt vrijblij-vend rond of doet beroep op het enthousiast verkoopsteam. De gezellige koffi ehoek, de kinderspeelhoek, de ruime parking en de kortingbons verhogen uw winkelplezier en comfort. Reden genoeg om langs te komen, telkens opnieuw. Inge, Lieve, Kris en het Van Peer-team hopen u spoedig te mogen verwelkomen in één van beide topwinkels.

VANAF NU: 2.000M2 GEZELLIG WINKELEN

VRIJDAG 1 JUNI KOOPAVOND TOT 20U.

GEZELLIG WINKELENBIJ VAN PEER

A4-Onderox.indd 1 16/05/12 16:11

Page 3: Onderox juni 2012

maatwerk is de kracht indesign - hedendaags - klassiek - landelijk

Zandkuilstraat 23 - Poppel (B) - www.poppelsmeubelhuis.be

open: maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur • dinsdag gesloten

Tilburgseweg 64 - Poppel (B) - www.bedbehaviour.be

open: maandag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur • dinsdag gesloten

Brand van EgmondVincent Sheppard

Bert PlantagieLeolux

JoriDurletIndera

BonaldoDesalto

LintelooBaxter

Flamantetc.

MagnitudeOlivier Strelli

AupingTempur

ScapaSprink en Edgar

FyldsPhi-ton

KreamatLatto� ex

HulstaDressings

Flamantetc.

adv_poppels_vs01.indd 1 18/05/12 10:19

Page 4: Onderox juni 2012

Laat u inspireren door onze exclusieve collecties tuinmeubelen van de meest gerenomeerde merken zoals Gloster, Fermob, Kettal, Colect, One to Sit, Magis en nieuw dit seizoen, Viteo.

Verkoeling vindt u onder onze unieke parasols van Tuuci en Jardinico, en met de zeilen van MoonSoon kunnen wij u maatwerk bieden voor het perfecte plekje in de schaduw.

Outdoor Lifestyle

www.afra.be

Kettal

One to Sit

Gloster

Fermob

Moonsoon

Jardinico

Tuuci

Grandhall

Heatstrip

Viteo

Kerkstraat 8 B-2330 Merksplas

T +32 (0) 14 63 36 39www.afra.be

Page 5: Onderox juni 2012

Beste lezer,

Heb je hem nog herkend, je vertrouwde Onderox? Ziet er fris uit, niet? Na tien jaar oordeelden we dat hij toe was aan vernieuwing. Een make-over zoals dat in mondern Nederlands heet. Van het logo werden de scherpe kantjes geveild, de ijsblokjes van weleer waren al eerder verdwenen. En de cover ziet er ook wat ronder uit. Ook verderop zal je ontdekken dat het er grafisch wat anders uitziet. Wat hedendaagser, strakker, met de tijd mee. Maar de inhoud, die blijft zoals voorheen: een reeks vaste rubrieken aangevuld met interviews en reportages. Tegelijk is ook de website vernieuwd. Ga maar eens kijken op www.onderox.be

Nog nieuw zijn de Onderox Zomerwandelingen. Na jarenlang wandelingen te hebben georganiseerd tijdens de herfst en winter, klonk de roep bij de deelnemers steeds luider om ook in de zomer te kunnen wandelen via het beproefde Onderox-recept. En daarom bieden we je tussen 1 juni en 31 augustus vijf prachtige wandelingen aan door de Kem-pense natuur. Samen met de fietsroutes en de culinaire fietstochten maak je er beslist een sportieve zomer van.

Paul Huysmans, redactie

463020

50

06 6 Reisreportage: met de mobilhome

10 Legertanks naar de schroothoop

12 Ommegang van de Hegge

14 Column Peter Briers

16 Motorkampioen Sven Verbrugge

18 Column Caroline Haverans

19 Maak zelf een bloemstuk

20 De nieuwe strandmode

22 Een dagje in het nieuw

26 Geel organiseert het BK wielrennen

28 Apps

30 De Gelukszoekers

32 Remmen Los: Peugeot

34 Wie smoort de sigaar?

36 Filmklap

38 On Stage

40 Golfinitiatie

40 Recept

42 Onderox Zomerwandelingen

44 Onderox Fietsfestival

46 Best of Breakfast: De Kaasboerin

48 Culinair: Het Keukenorkest

50 Foto van de maand

M A G A Z I N E

Page 6: Onderox juni 2012

6

Met de kids in de mobilhome is supertof

In zo’n huis op vier wielen kan je goed stapelen en dus neem je van thuis al een behoorlijke voor-raad proviand mee. Vertrekken doe je als je weet dat je alles mee hebt. Tenminste, als je denkt dat je alles hebt. Nog geen kilometer ver schieten me al vier dingen door het hoofd die in de laadruimte ontbreken: het onvermijdelijke toiletpapier, hand-zeep, spaghetti (de saus zit al wel in de koelkast) en snoep. Dank voor de hint, kids! Natuurlijk kan je dat ter plaatse ook vinden, maar voor de ze-kerheid rijden we nog vlug langs de supermarkt. D. moet al plassen. Geen probleem, het toilet be-vindt zich aan boord.

Ik neem je mee op reisEn dan de E34 op richting Antwerpen en zo ver-der via Gent, Brugge naar Calais en de kust ten zuiden. Eerste vaststelling: een mobilhome kan zingen. Door de boxen klinkt ‘Ik neem je mee, ik neem je mee op reis’ van Gers Pardoel. Of nee, N. heeft haar favoriete radiozender al gevon-den en die draait een erg toepasselijk nummer. Al snel blijkt dat rijden met de mobilhome wei-nig verschilt van rijden met de auto. De McLouis Steel 535A haalt makkelijk 120 km/uur, heeft weliswaar iets maar plaats nodig bij het draaien en in smalle stegen klap je best de spiegels dicht. Maar verder stuurt hij erg comfortabel. Voor we er erg in hebben, naderen we de Franse grens. De hemel klaart uit en tegen de blauwe lucht cir-

kelt in de buurt van Koksijde een Seaking-heli-kopter. Hij lijkt ons uit te zwaaien en we zwaaien vriendelijk terug.

Calais ligt er op zondagmiddag rustig bij. Het is even zoeken naar de D940, de route touris-tique langs de kust richting Boulogne-sur-Mer. Een vaste GPS heeft de McLouis niet en het mo-biele toestel hebben we maar in de opberglade laten liggen onder het motto ‘vrijheid – blijheid’. Want een mobilhome staat voor vrijheid en dat gevoel willen we ten volle beleven. Een behulp-zame Fransman wijst de weg en al snel duiken de majestueuze rotsen van Cap Blanc-Nez op. Het is behoorlijk klimmen om de top te bereiken maar de parking opdraaien lukt niet. Palen over de weg maken duidelijk dat kampeerwagens hier niet welkom zijn. Dan maar afdalen richting Es-calles. Tussen het groen ontwaren we een weg-getje naar de kust en... een camping. Verhuurder Dicar gaf een Europese kampeerwagengids mee met talloze adressen, maar deze locatie lijkt wel erg tof. Nieuwe uitbatersCamping Le Blanc Nez – de naam zijn ze niet

ver gaan zoeken – bestaat al veertig jaar maar wordt sinds enkele weken uitgebaat door Gérard Hibon en zijn vrouw Régine. De ligging op 300m van het strand is fantastisch, het uitzicht op de Cap magnifiek en de uitbaters zijn bijzonder sym-pathiek. Ja, hier willen we kamperen, zeker de jongste kids want er is ook een speeltuin, en S. vindt de rotsen met al hun geheimen op wan-delafstand. “We hebben 85 plaatsen,” toont Gérard, en hij wijst ons een plaatsje onder een boom. “Ongeveer de helft van onze klanten zijn Belgen, 30% Nederlanders, Duitsers en Luxem-burgers en 20% Fransen. Ze komen hier genie-ten van de natuur, de zee, om te wandelen en te fietsen.” Het campingwinkeltje biedt een beperkt maar compleet assortiment en de frituur serveert veel te grote porties, zo zullen we twee dagen later vaststellen. De eigenaar meldt fier dat we ons op één van de negen beschermde sites van Frankrijk bevinden.

Tijd om ons te installeren en de richtlijnen van Nelly in de praktijk te brengen. Nelly Camerlinck is bij Dicar de verantwoordelijke voor de verhuur en heeft ons enkele dagen eerder meer dan een uur lang onderhouden met weetjes over het mo-bilhomegebruik. De stroomkabel dient aange-sloten, de koelkast krijgt een andere stand, de gasfles mag open en de verwarming op. Hebben we water nodig, dan moet de pomp aan. Alles

"Ja, hier willen we kamperen"

CAP BLANC-NEZ – Een mobilhome? Dat is voor gepensioneerden met veel tijd. Tenminste, zo wil de perceptie. Maar een mobilhome is ook fun met de kinderen, laat verkoop- en verhuurcenter Dicar uit Geel weten. Eens proberen, dagen ze uit? De kids springen een eind in de lucht. Ja dus, en zo draaien we op een zondagochtend in de paasvakantie de snelweg op richting Cap Blanc-Nez (Noord-Frankrijk) met op de achterbank N. (15), S. (12) en D. (8).

Reportage

Page 7: Onderox juni 2012

verloopt prima, behalve de verwarming: die wil maar niet aan en de avonden zijn nog behoor-lijk koud. Noch onze Duitse buur Werner, noch Engelsman Jeff – nochtans met eenzelfde type onderweg – krijgen ze aan de praat. Dan maar het noodnummer van Dicar gebeld – dat zelfs op zondagavond wordt opgenomen – en na enkele minuten stroomt er dan toch warme lucht.

Van de obelisk naar DoverHet strand lonkt, de krijtrotsen wenken. S. ont-dekt dat de kalkwanden makkelijk afpellen. Een uur later heeft hij nog geen enkele fossiel gevon-den. Maar geen nood: we komen terug. N. en D. zijn meer geïnteresseerd in het water en komen wat later met doorweekte schoenen terug. Het is helemaal niet druk op deze anders erg toeristi-sche plek. Wel een jong koppeltje met in zijn zog een fotograaf en cameraman. Mehdi en Tifanie zijn in december getrouwd en hebben meer dan 100 km gereden om hier hun huwelijksfoto’s en videoreportage te maken. “Het uitzicht en de site zijn magnifiek,” leggen ze uit. Een prachtig zicht op de zee met aan de overkant de krijtrotsen van Dover krijg je boven op de Cap. De wandeling duurt een half uurtje. De obelisk boven brengt hulde aan de Dover Patrol, een Frans-Britse zee-eenheid die tijdens WOI de zeestraat openhield voor de bevoorrading van de geallieerde troepen en voor de terugkeer van ziekenhuisschepen.

De eerste nacht met zijn allen in één compac-te ruimte. De McLouis telt boven de stuurcabine een dubbel bed, achteraan een stapelbed en de eetbanken kunnen worden omgebouwd tot nog een extra bed. Slapen is niet zoals thuis, maar toch best comfortabel. Alleszins comfortabel ge-noeg om tot een eind in de ochtend te slapen. De rust op de camping draagt hier alleszins toe bij.

De wondere oceaanwereldTen zuiden van Cap Blanc-Nez ligt Cap Gris-Nez met daartussen het toeristische plekje Wissant. Op wat horecazaken en winkeltjes na is daar wei-nig te zien, maar de mobilhomeparking op wan-delafstand van het centrum is mooi aangelegd en heeft sanitaire voorzieningen. Cap Gris-Nez is al even indrukwekkend als zijn broer iets noordelij-ker en biedt een even spectaculair uitzicht. Langs een verscholen pad kan je helemaal afdalen tot aan het water.

Over water en oceanen gesproken. We rijden door naar Boulogne-sur-Mer, meer bepaald naar het Nationaal Centrum voor de Zee Nausicaá. De manier waarop het leven in en rond het water wordt getoond, is spectaculair. De meer dan 50 aquariums en grote bassins etaleren zo’n 35.000 zee-, land- en zoetwaterdieren van over heel de wereld. Gescheiden door grote glazen wanden

zwemmen haaien, zeeleeuwen, kwallen en de meest kleurrijke vissen op enkele centimeters langs je voorbij. De kids halen hun fototoestel boven want zoiets hebben ze nog nooit gezien. Het voederen van de zeeleeuwen is een attractie op zich, alleen jammer dat de begeleidende uit-leg enkel in het Frans gebeurt. Nausicaá wil het grote publiek attent maken op de noodzaak om de oceaan en zijn hulpbronnen te beschermen. Dit groepje Vlamingen is alvast overtuigd.

Aan alle mooie liedjes komt een eind, zo ook aan dit driedaags mobilhomeavontuur. Maar niet voordat we nog één keer ons geluk gaan probe-ren bij de rotsen. En deze keer wordt de arbeid beloond. Plots komt een cilindervormig staafje met glinsterende stipjes tevoorschijn. Geen idee wat het is, maar het ziet er wel uitzonderlijk uit. Gérard van de camping kent het ook niet, maar gokt op één of ander metaal “want het weegt toch wel wat”. Al snel valt de naam ‘goud’. S. wil de krant om te zien hoeveel de goudprijs staat. De ontnuchtering volgt enkele dagen later in de les aardrijkskunde: het vermeende goud blijkt py-riet te zijn, ook wel ‘gekkengoud’ genoemd. Gek-ken – Geel – Dicar, het kan geen toeval zijn.

www.nausicaa.fr www.camping.b;ancnez.free.fr

De indrukwekkende krijtrotsen van Cap Blanc-Nez vlnr N., D. en S.

Het zicht van op de Cap is indrukwekkend

Page 8: Onderox juni 2012

8

“Goede notities maken”De Duitsers Claudia en Werner Trebing komen uit de buurt van Kassel. “25 jaar lang trokken we met een caravan en met de kinderen Europa door. Nu die de deur uit zijn, kochten we een mobilhome. Een caravan is ideaal om naar één plaats te rijden en daar je vakantie door te brengen. Als je wil rond-trekken zoals wij nu, dan verkiezen we een mobilhome. We waren eerst aan de Moezel en kwamen dan via Metz, Reims en Boulogne op deze camping terecht. Nee, we kenden die niet. We boeken eigenlijk nooit vooruit maar kij-ken ter plaatse wel waar we terecht kunnen. Dit is onze favoriete manier om met vakantie te gaan. Een raad die we iedereen geven: neem goede notities. Je ziet op kort tijd veel en dan moet je het opschrijven want anders ben je alles snel vergeten. We hebben ook altijd de fietsen bij. Zo parkeren we aan de stadsrand en verkennen dan de stad op de fiets.”

“It was hell”De Engelsman Jeff Bev woont in Chipping Norton en is buurman van Top Gear-presentator Jeremy Clarkson. “Dit wordt onze allereerste nacht in de mobilhome. We hebben hem drie weken geleden gekocht zonder ooit maar één keer in een mobilhome te hebben geslapen of er eentje te hebben ge-huurd. Ik wou dit gewoon. We weten niet of we ervan houden of niet. Alles-zins behoudt de wagen bij ons zijn waarde. Als ik die later doorverkoop, kan ik er misschien zelfs winst op maken.” De volgende ochtend ziet Jeff er al-lesbehalve uitgeslapen uit. “It was hell,” vertrouwt hij ons toe. “Niemand heeft geslapen, niet ik, niet mijn vrouw, niet onze zoon. Moest er iemand naar toi-let, dan was iedereen weer wakker. Een troost: de volgende nachten kunnen alleen maar beter zijn.”

“Op proef voor een langere vakantie”Koen en Ann Fredrix-Swaelens en hun dochters Sara (6) en Lien (9) uit Al-semberg maken van de paasvakantie gebruik voor een tussendoor vakantie. “We hebben deze mobilhome voor een week gehuurd en dit wordt onze eer-ste nacht. Het stond al drie of vier jaar op ons verlanglijstje en nu is het er ein-delijk van gekomen. De kinderen waren helemaal uitgelaten over het idee. Dit wordt een test voor de grote vakantie. Als het meevalt, willen we twee weken met de mobilhome op reis, van Normandië helemaal tot aan de Pyreneeën. Vooral de vrijheid om van hier naar daar te kunnen rijden spreekt ons aan. Is het weer niet goed, dan rij je gewoon verder.”

Reportage: Paul Huysmans

Mobilhomeverhalen

Zo beoordeelden de kids reizen met de mobilhome:

+ • Je hebt altijd alles bij de hand • Tijdens het rijden kan je spelen aan tafel • De douche is goed en je kunt altijd naar het toilet • Je hebt een goed uitzicht tijdens het rijden • De wagen rijdt zacht • De slaapplaatsen zijn groot en er hangen overal gordijntjes waar-

mee je goed kunt verduisteren • Het was gewoonweg supertof • Wanneer gaan we nog eens?

- • Als iemand zich in bed omdraait, wiebelt de hele mobilhome (re-

actie Dicar: ‘je kan dat vermijden met de meegeleverde steun-poten’)

• Bij het afdraaien, valt er soms iets op de grond • Sommige ramen gaan moeilijk open • Het is moeilijk om alles proper te houden

Het is fijn om met andere reizigers te babbelen over mobilhomeavontu-ren. Deze verhalen tekende we op op Camping Le Blanc Nez.

UITZONDERLIJKECONDITIES

26 & 27 MEI • 10-18uOPENDEURWEEKENDONTDEK 5 MOTORHOME MERKEN ONDER 1 DAK

250 MODELLEN IN VOORRAAD

Blue linespeciale serie

Blue linespeciale serie

MCLOUIS • GIOTTILINE • DETHLEFFS • BENIMAR • SUNLIGHT

INFO & PROMO’S WWW.DICAR.BE

BELGIË2012

BELGIË 2011 • MEEST VERKOCHT • BELGIË 20

11 •

MEE

ST V

ERKOCHT •

BELGIË2012

BELGIË 2011 • MEEST VERKOCHT • BELGIË 20

11 •

MEE

ST V

ERKOCHT •

BELGIËBELGIËBELGIË201220122012

BELGIË2012

BELGIË 2011 • MEEST VERKOCHT • BELGIË 20

11 •

MEE

ST V

ERKOCHT •

GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - UITRIT 23)WWW.DICAR.BE • 7/7 OPEN • 014/57 99 99

M O T O R H O M E S

Ë2011

•M

EEST

VE• beste prijs• degelijke na-service• professioneel en

gemoedelijk advies • gigantisch aanbod

GEEL-WEST GROTE STWG. 2 (E313 - UITRIT 23)WWW.DICAR.BE • 7/7 OPEN • 014/57 99 99

Reportage

Page 9: Onderox juni 2012

ZONNEBOILERS

ZONNEPANELEN

WARMTEPOMPEN

HOUTSKELETBOUW

HOUT- & PELLETKACHELS

ENERGIE TOTAALCONCEPTEN

Geniet nu …

van nieuwe

Zonneboilersubsidies!

tot 4125 euro meteen terugbetaald

door netbeheerder!

Uw partner voor duurzame energie!SPECIALE LENTEVOORWAARDEN...

LENTE aktie : BTW (6%) terugbetaaldbij aankoop zonnepanelen (PV)(aktie geldig bij getekende offerte voor 31 mei 2012 )

contacteer onze adviseurs en knip deze bon uit !!!

Espendonk 4 / 2370 Arendonk / 014- 88 35 00 www.energieconcepten.beTurnhoutsebaan 13 - 2390 Malle / 03- 383 67 31 [email protected]

verschijning_20120523_ref_3141_advertentie_energieconcepten_vs01_fc_lr.indd 1 16/05/12 10:51

Page 10: Onderox juni 2012

10

Vanhees ontmantelt honderden legertanks

Zaakvoerder Fernand Vanhees, samen met broer Danny, zoon Jo en gesteund door een gespecia-liseerde ploeg hebben de mouwen al tot ver over de ellenbogen opgestroopt.

Fernand, het is niet meteen een kleine op-dracht om als metaalverwerkend bedrijf zomaar meteen honderden tanks te vergrui-zen. Hoe kwamen de kolonels en de gene-raals bij jou terecht?Zoiets gebeurt eigenlijk erg zakelijk: in november van 2011 werd een offerte uitgeschreven om le-germateriaal te ontmantelen. Het ging om een paar honderd tanks, waaronder ook Leopard-tanks. Blijkbaar was onze offerte een goeike, want we kregen de opdracht toegespeeld en in februari van dit jaar hebben we het contract be-sproken. De tanks worden afgehaald van een opslagplaats in Zutendaal, ze komen per tien bij ons aan. De eerste tank zette zijn pk’s in om de andere tanks te lossen op onze site.

Het wordt dus een komen en gaan van al dat militair materieel?De tanks worden per tien hier afgeleverd. In eerste instantie moet al dit materiaal gedemili-tariseerd worden. Met andere woorden: onbruik-baar maken, het mag niet meer knallen! Het leger voert op al deze ingrepen een visuele controle uit. Uiteraard hebben zij zich ook al met de demili-

tarisatie beziggehouden. Met dit materiaal neem je geen risico’s. Het is ook wel degelijk de be-doeling dat dergelijke voertuigen nooit ergens anders, voor eender welk doel, nog eens onver-wacht opduiken.

Maar wat doe je nu met die tanks? Ooit las ik ergens dat ik me scheer met gerecycleerd staal van oude, nucleaire duikboten? Kras ik dan op mijn oude dag mogelijk met staal van Belgische tanks over mijn baardstoppels?Bij ons moeten al deze voertuigen volledig ver-schroot worden, niks kan én mag hergebruikt worden. Alles wordt opnieuw gesmolten en op-nieuw gebruikt. Dat betekent smelten en een andere bestemming geven. Eender welke be-stemming, het is gewoon hoogwaardig staal. En, voor je het vraagt, zo één tank weegt 45 ton per stuk. Wij hebben uiteraard wel alle technieken in huis om deze klus te klaren. We beschikken over de nodige kranen, snijbranders, geschikte ther-mische lansen. Vergeet niet dat we hier spreken over het verwerken van gepantserd staal, mate-riaal dat ontwikkeld is om inslagen van bommen, granaten en andere projectielen te voorkomen of toch minstens te minimaliseren.

Hard werken, zwaar werk… extra volk nodig? Een ‘boost’ voor de Kempense te-werkstelling?Zoals ik de zaken nu bekijk, gaan we 200 voertui-gen per jaar verwerken. Aan dit tijdschema wil ik me houden, dus dit kan inderdaad een positieve invloed hebben op de tewerkstelling. Maar over de praktische invulling hiervan, daar kan ik me op dit ogenblik niet concreet uitspreken.

Eigenlijk zijn jullie al langer een bedrijf dat – bewust in de luwte – toch in de frontlijn staat als we spreken over de verwerking van schroot.Dat klopt, we zijn al langer een erkend centrum om milieuvriendelijk auto’s volledig te ontmantelen en te vermalen. Zo een auto, dat gaat best wel snel. Alle vloeistoffen worden afgetapt en waar het kan hergebruikt. Van restjes olie, over benzine tot restjes antivries vloeistof. Dan wordt de auto in stukjes ‘geknabbeld’ door een imposante, gespe-cialiseerde machine. Daarvan worden drie fracties gemaakt. De fractie ‘gemengd non-ferro’ wordt geregeld met zeecontainers naar China vervoerd waar alles nog manueel gesorteerd wordt. Hier bij ons gaat de rest in diverse ‘baden’ om bepaal-de fracties één na één af te romen. Wat dan nog overblijft, de vuilfractie, gaat naar verbrandings-ovens waar het zorgt voor een hoge, calorische waarde. We zijn daarnaast ook nog een inzamel-

Reportage

"Zo één tank weegt 45 ton per stuk"

MOL/LOMMEL – Neen, het grensgebied tussen Mol en Lommel is tot vandaag nog altijd geen verlengstuk van regio’s als Syrië en Iran. Feit is wel dat een paar honderd legertanks en houwit-sers gestaag richting Katoenstraat oprukken. Om er bij Vanhees Metalen in porties gesloopt, ont-manteld en vermalen te worden. Om zwaarden weer om te smeden tot ploegscharen.

Page 11: Onderox juni 2012

11

centrum voor computers, ijskasten en ‘witgoed’ zoals wasmachines. Ook hier wordende restfrac-ties verwijderd en vermalen we de metalen over-schotten. We spreken hier alles samen toch al gauw over 70 000 ton per jaar. Daar kunnen we 35 mensen mee aan de slag houden.

Dit werk moet toch iets zijn dat in je bloed moet zitten? Ik heb nooit ander werk gedaan sinds ik afge-studeerd ben, ik heb nooit elders één boter-

ham verdiend, mijn broer Danny trouwens ook niet. In ’75 ben ik mee in de zaak gekomen. Maar het verhaal begint eigenlijk al veel vroe-ger: mijn overgrootmoeder, Josephine De Sae-deleer, kwam uit Lebbeke. Als jongste spruit van een familie van schroothandelaren wilde ze haar eigen weg gaan. En ze kwam op een of andere manier in Mol terecht. Ze is in 1954 ge-storven, mijn vader werkte er al en is toen be-gonnen met een eigen zaak op ‘den Berg’. Lees dat maar als de Hoogstraat van nu. Eind jaren

’60 had hij voor het eerst te kampen met klach-ten van omwonenden over lawaai en stofhin-der. Daarom heeft hij in ’71 in Balen-Wezel een oude fabriek gekocht waar de productie-eenhe-den naartoe konden. In ’75 kwam ik in de zaak en later volgde mijn broer Danny. In 2001 stap-te mijn oudste zoon Lou mee in de firma, maar hij heeft andere uitdagingen gevonden. Jongste zoon Jo vindt hier duidelijk wel zijn gading. Voor deze job moet je toch écht wel door de schroot-microbe gebeten zijn. Ik weet dat vanuit mijn eigen ervaring, als kind hadden wij onze eigen speeltuin aan huis, er stonden daar een resem oude tramwagons. Dat was voor de pubers uit de omgeving ‘the place to be’. Leren sigaretten rollen, bier proeven… het andere geslacht ont-moeten… daar gebeurde het allemaal. Of moet ik daar een tekeningetje bij maken?

Tekst: Jef Aerts

Foto’s: Bart Van der Moeren

Dorp 25 - 2275 Poederlee - 014 88 28 24 - 0473 24 21 51 - www.marie-therese.be - OPEN: di-vr > 9u-12u & 13u-18u - za > 9u-17u - zo & ma gesloten

Borsten zijn onze business!

Braderiewoensdag 30 mei tot en met

zaterdag 2 juni

Koopjes in onze tent!

Tijdens deze dagen:

actie Marlies Dekkers

Extra open!

maandag 11 juni

van 13u tot 18u

Page 12: Onderox juni 2012

12

Ommegang herdenkt wonder uit 1412

Een wandeling door Poederlee — de lente is nog ver weg. Over het landelijke dorp sliert een scha-mele zon, terwijl wolken de koppen alweer bij el-kaar steken. Lucht en land vallen nu op elkaar, een konijn zigzagt erdoor, dwars over het veld. Er dokkert een boerenkar door de dreven. Verder geen mens te zien, geen hond te bespeuren. En toch, vreemde geluiden schuiven uit de schuren. Tikken en timmeren, ergens knerpt een spaan-derplaat doormidden. Mannen bakkeleien, over hoe lang en hoe hoog en welke kleur het balda-kijn moet krijgen. Ondertussen drinken ze samen een pint. Verderop in het dorp ratelen de naaima-chines. En tateren de vrouwen, bij een kop kof-fie, terwijl meters fluweel door hun vingers glijden. Op de tuinpaden oefenen meisjes het lopen op houten klompen en in de garages worden fles-sen wijn beplakt met het etiket ππ lapin, om het spreekwoordelijke zaadbakje te vullen. Overal gelach, overal plezier want samen aan iets wer-ken, maakt nieuwe vrienden. Het Wonder van de Hegge is weer over Poederlee neergedaald.

“Het is voor die samenhorigheid dat we het doen,” vertelt Leo Willems. Als kind liep hij mee in de ommegang van 1962. Op zijn communieziel-tje beloofde hij toen dat hij over vijfentwintig jaar zich mee zou inzetten om die mooie traditie over-eind te houden. Leo hield woord en na zijn me-dewerking aan de historische stoet van 1987 is hij vandaag, bij de vijfde ommegang, voorzitter van vzw Hegge, een groep enthousiaste vrijwilli-gers die de ommegang in goede banen leidt. In-tussen is die uitgegroeid tot een praalstoet met 1200 figuranten, 300 logistieke medewerkers en 20.000 toeschouwers. “We hebben veel te dan-ken aan Leader Midden-Kempen, het Europese project voor plattelandsontwikkeling,” vertelt Leo. “Dankzij hun logistieke en financiële steun kon de Ommegang van de Hegge uitgroeien tot Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed en staat zij op het-zelfde niveau als o.a. het Ros Beiaard in Dender-monde.”

Het wonder zelfHet gebeurde zeshonderd jaar geleden, op 28 januari 1412 dat jonker Jan vander Langerste-de uit de kerk van Wechelderzande een kelk en een ciborie met gewijde hosties stal. Ogenschijn-lijk was hij een welgesteld ridder maar in werke-lijkheid leidde de jonker een verkwistend leven en de diefstal diende om zijn schulden aan te zuive-ren. Op de terugweg naar zijn logement in He-rentals verdwaalde hij in de Hegge. Ondanks zijn liederlijk leven was hij een gelovig man en hij weet zijn verloren rijden aan de gewijde hosties die hij bij zich droeg. Hij wilde er van af en schudde ze in een konijnenpijp. In rechte lijn reed hij nu naar He-rentals, waar zijn verdacht gedrag argwaan wekte en zijn misstap aan het licht kwam. Hij kreeg de doodstraf en acht dagen later besteeg de jonker de galgladder, waar hij alsnog opbiechtte wat hij met de hosties had uitgehaald. Onthutst over zo-veel heiligschennis trok de menigte naar de konij-nenpijp, zonder veel hoop ze nog terug te vinden. Maar de heilige hosties hadden sneeuw en kou overleefd. Twee ervan werden in processie naar de kerk van Poederlee gebracht, de andere drie namen de Herentalsenaren mee naar de Sint-Waldetrudiskerk. Toch stierf vander Langerstede nog de galgendood. Gelukkig gebeurde dat alle-maal in de middeleeuwen.

De ommegangOp 27 mei is het zover, dan zal het verhaal van de onfortuinlijke jonker op tien praalwagens wor-den uitgebeeld, omringd door bazuingeschal, vendeliers en gilden. “De figuranten zijn in histo-rische klederdracht die tot in de kleinste details authentiek is,” vertelt Leo. “Bij de herdenking in

1987 hebben we gekozen voor een historisch verantwoorde ommegang. Acteur Nolle Versyp werd aangetrokken om de verschillende tafere-len te regisseren en de inwoners van Poederlee togen aan het werk om alle kleren, schoenen en attributen voor 936 figuranten te maken. Daar-bij zijn we niet over één nacht ijs gegaan want we wilden de sfeer van de 15de eeuw zo perfect mogelijk weergeven. Op Bourgondische wand-tapijten deden we inspiratie op voor de kleren van de edellieden, het gewone volk kwam uit de stripverhalen van Tristan en voor de bedevaar-ders werden de schilderijen van Breugel erbij ge-haald. Dit jaar hebben we nog meer figuranten en gingen de Poederleese naaisters opnieuw aan de slag.”

De HeggekapelDe stoet eindigt aan de Heggekapel die kort na

Reportage

"Het is voor de samenhorigheid dat we het doen"

POEDERLEE – Sinds 1912 tellen ze in Poederlee met sprongen van 25 jaar. Precies honderd jaar geleden ging de eerste grote Ommegang van de Hegge uit, gegroeid uit de jaarlijkse processie om een wonder uit de vijftiende eeuw te herdenken. Op zondag 27 mei 2012 is het weer zover, dan trekken voor de vijfde keer meer dan duizend figuranten door de straten, op weg naar de Heggekapel.

Page 13: Onderox juni 2012

13

het wonder in 1412 werd opgericht door Jan van Vriessele en Margaretha van Haesenbroeck, de toenmalige Heren van Poederlee. Het werd een oord waar bedevaarders van heinde en verre naar toe kwamen, al dan niet om aflaten te verdienen. In de 16de eeuw gingen de oorspronkelijke hos-ties verloren maar de belangstelling voor de kapel bleef en elk jaar werd er een sacramentsproces-sie gehouden. “Over de traditie om het wonder om de vijfentwintig jaar met een stoet te herden-ken, zijn de historische bronnen beperkt,” vertelt Leo. “We hebben foto’s teruggevonden die te-ruggaan tot 1912. Over wat er daarvoor gebeurd is, moeten we ons baseren op de rekeningen van de kerkfabriek. Daarin zien we dat elke vijfentwin-tig jaar de uitgaven hoger liggen dan de inkom-sten, wat erop kan wijzen dat er toch meer werd georganiseerd dan een processie.”

Een traditie in leven houdenDat het in deze barre tijden voor de kerk niet evi-dent is om een processie of ommegang in leven te houden, daarvoor hebben ze in Poederlee een oplossing gevonden. “Elk jaar organiseren we op

de eerste zondag na Sacramentsdag de proces-sie en de Hegge Feesten aan de kapel,” vertelt Leo. “Maar dat is niet genoeg om de geschie-denis rond het Wonder van Hegge in stand te houden. Daarom zijn we in 1992 gestart met een vijfjaarlijks openluchttheater rond één of andere legende over Poederlee. We schrijven de stuk-ken zelf, gebruiken de kleren van de ommegang en voeren het toneel op met spelers uit Poeder-lee. Voor de financiering van de Ommegang ver-kopen we het stripverhaal dat door Jan Lievens werd getekend en we hebben nu ook een wijn-verkoop. Blijkbaar valt onze ππ lapin in de smaak want er gingen al zesduizend flessen van de hand. Maar daar doen we het allemaal niet voor. Het is het sociale weefsel dat de traditie van Poe-derlee bij elkaar houdt. Als je er vijfentwintig jaar overheen laat gaan zonder dat er iets rond het Wonder van Hegge gebeurt, ben je de gene-ratie die aan de vorige ommegang meewerkte, kwijt en moet je weer helemaal opnieuw begin-nen. Een evenement van die omvang kan alleen maar slagen als iedereen een steentje bijdraagt.” In Poederlee hebben ze dat begrepen. Op zon-

dag 27 mei zal het aan de wereld weer laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Info: De Ommegang van de Hegge op zondag 27 mei 2012 in Poederlee (Lille). Start van de ommegang om 14.30 uur, toegang is gratis. Tri-buneplaatsen te reserveren aan € 10. Het vol-ledige programma, parkeerinfo en parcours op:

www.hegge2012.be

Tekst en foto’s: Suzanne Antonis

MATRASSEN • BOXSPR INGS • LATTENBODEMS • DONSDEKENS • BEDL INNEN

LA NUIT s laapcomfor t

WWW.SLAAPCOMFORTLANUIT.BE

Uitgeslapen de zomer in m� slaapcomfort op maat

TESSENDERLOGEELSEBAAN 36 • 013/67.23.99

ma, di, do en vrij van 10-12 / 13u30 -18u. zaterdag van 10-17 u. Zon. en woe. gesloten.

TURNHOUTSTWG OP OOSTHOVEN 168 • 014/67.35.62

di, woe, do en vrijd van 10-12 / 13u-18u. zaterdag van 10-17u. Zon. en ma gesloten.

Page 14: Onderox juni 2012

14

Koude vinger

De kogel is door de kerk. Ik heb me aangeslo-ten bij de honderdduizenden die me voorgingen in de aanschaf van een zogeheten ‘smartphone’. U weet wel: zo’n ding dat alles kan, behalve het gras maaien en de hond uitlaten. Op zich ook geen pro-bleem: ik heb geen gras en een hond al evenmin. En dus valt het al bij al nog goed mee met die wei-nige, niet beschikbare functies.

Na een wekenlange studie van allerhande merken en het obsessief inslaan van reacties van getrain-de gebruikers, koos ik voor een Samsung Gio. Het

toestel laat zich kenmerken als de ultieme keuze voor wie de iPhone te duur vindt, maar er anderzijds ‘toch bij wil horen’. Willen, maar niet kunnen, zoals de doorsnee iPhone-gebruiker het zou noemen.

Midden maart stap ik overtuigd het Mobistar Center van Herentals binnen. Wat opvalt als je het filiaal betreedt, is de uitstraling van de verkopers, die een grondige kennis van het koopwaar doet vermoeden. Na een techni-sche uiteenzetting en de gebruikelijke do’s en dont’s bij het hanteren van zo’n ding, ben ik klaar om de wereld te trotseren. Voortaan zal alles makke-lijker gaan: het checken van mails, het op de hoogte blijven van nieuwsfei-ten en het vinden van allerhande wegroutes dankzij de ingebouwde GPS. Enfin, alles, het maaien van het gras en het uitlaten van de hond niet te na gesproken.

Drie dagen later duikt het eerste mankement op: het zenden van sms’en wil maar niet lukken. Pas na vijf tot tienmaal drukken op het gesofisticeerde touchscreen duikt het gewenste scherm op. Terug naar de heren van Mo-bistar. De man achter de balie herkent het probleem en zendt het ding nog diezelfde dag naar de technische afdeling. ‘Komt helemaal goed,’ belooft hij, voor ik de zaak verlaat met een vervangtoestel dat spoedig deel zal uit-maken van het Museum voor Prehistorische Telefoontoestellen. ‘Over drie dagen hoort u van ons.’Exact twintig dagen na datum besluit ik zelf weer contact te nemen met het Center. ‘Uit het oog verloren,’ verontschuldigt de man zich. Uit het oog, maar niet uit het hart, want wat ligt stijlvol te blinken als ik de zaak bin-nenwandel? Mijn Samsung Gio, jawel. Helemaal hersteld, denken we op-timistisch. Fout gedacht. Het virtuele klavier blijft haperen. Het toestel is – hoewel maar drie weken oud – toe aan een groot nazicht, merkt de ver-koper droogjes op. Shit happens, zelfs bij Mobistar.

Als het toestel drie weken en een extra herstelbeurt later nog altijd dienst weigert, komt het Center met de tot dusver meest creatieve oorzaak van een technisch defect ooit: ‘Je hebt een koude vinger.’ Ik vraag – weliswaar beleefd – of de man zijn diagnose even wil herhalen, kwestie van het goed gehoord te hebben. ‘Een koude vinger, dus.’ Op het gezicht van de man verschijnt een zelfgenoegzame glimlach, zelf onder de indruk van de inven-tieve diagnose die hij zojuist stelde. In een laatste poging recht te doen ge-schieden, opper ik dat het de eerste keer is dat ik wat verneem over een dergelijk lichamelijke euvel en dat ik het dus niet helemaal begrijp. ‘Tja,’ her-haalt hij voldaan. ‘Een koude vinger, het blijft zeldzaam, maar het gebeurt.’

Moraal van het verhaal: denk twee keer na vooraleer je een smartphone koopt. Check vooraf de temperatuur van de vinger waarmee je zinnens bent het touchscreen te beroeren. Of nog beter: trap niet blindelings in de valkuil die de reclamespots van Mobistar creëren. ‘Love. Work. Play.’ pre-dikt de mobiele operator. ‘Voor iedereen.’ Tenzij je een koude vinger hebt.

Peter Briers

Column

p r a k t i j k N e l M e r m a n s

Turnhoutsebaan 21 • 2480 Dessel • 014 37 27 17www.praktijknelmermans.be

Met een goed gevoel naar het strand

De zomermaanden zijn in aantocht en dat

betekent lekker zonnen op het strand of aan

het zwembad. Niet tevreden over je figuur?

Met de Powerplate of het proteïnedieet ben

je snel enkele kilo’s kwijt. Laat je adviseren

door diëtiste Nel Mermans en haar team.

Onderneem nu actie en bel vandaag voor

een afspraak.

✔ voedingsadvies✔ proteïnedieet ✔ sportvoeding✔ powerplate✔ ...

gezond... afslanken... genieten...

Page 15: Onderox juni 2012

fritel sapcentrifuge en nog veel meer ...

laura star strijksysteem

espressomachines

openingsuren:ma - vr: 09:00 -18:00 uurzat: 09:00 -17:00 uur

Steenweg op Mol 402360 Oud TurnhoutTel. 014-45 24 40Fax 014-45 21 51

[email protected]

Vanaf nu tot en met de opendeurdagen geniet je van 3 in plaats van 2 jaar garantie bijaankoop van een LAURASTAR strijksysteem.

ACTIE

OPENDEURDAGEN 16 & 17 JUNI MET TAL VAN DEMONSTRATIES

verf - behang - gordijnen - tafellinnen - kleuradvies - zonwering - technisch advies

Verdeler van:

LuxaflexGB Product

Diazzonwering

Turnhoutsebaan 652470 Retie

014 37 04 66

raamdecoratie wordgeconfectioneerd in eigen atelier

Page 16: Onderox juni 2012

16

Sven Verbrugge: de onbekende wereldkampioen

2011. Zestig jaar later behaalt bakkenist Sven Verbrugge (44) uit Kasterlee zijn derde wereld-titel met een Nederlands piloot. Alleen insiders kunnen die prestatie naar waarde schatten. Ook nu nog lopen de microfoons en de fotografen de bakkenist voorbij en schittert alleen de piloot. Net zoals het jongetje van 1951 vindt deze oude zeur dat niet eerlijk… Onder het motto ‘bakke-nisten zijn meer dan het derde wiel aan een motor’ blikken we met wereldkampioen Sven Verbrugge terug op zijn loopbaan.

“Ik heb een tijdje tegen een bal getrapt, maar voetbal zinde me niet echt. Als kind reed ik ge-regeld het gras af bij een kennis, die bij wijze van tegenprestatie voor mij een oude brommer op-lapte. Ik genoot ervan om met dat ding te flane-ren. Toch zou het tot mijn zestiende jaar duren eer ik me aansloot bij de Motorclub van Lille. Daar reed ik drie jaar solo in de 125cc-reeks. Thuis ondervond ik geen weerstand. Net zoals mijn broer Günter kreeg ik alle vrijheid, maar ik moest geen financiële ondersteuning verwach-ten.”

Bakkenist“Op aandringen van Guy Vervoort, een kennis, waagde ik mijn kans in de sidecar. Op die ma-nier depanneerde ik Alex Mampaey. Na een oe-fenrit stond ik bij de tweede beurt al meteen op een echte enduro in het zijspan in Overpelt. Een loodzwaar avontuur dat gensters sloeg omwil-le van het feit dat we in die uitputtingsslag als derde eindigden. Dat was zware kost, maar meteen wist ik dat dit mijn ding was. Alex was

een toffe kerel. Na mijn eerste wereldtitel be-dacht hij mij met een zelfgemaakt kunstwerkje: een mini moto met zijspan.”

Rol“Wij bewaken het evenwicht en de stabiliteit. Op een heuvelachtig parcours met springberg-jes stuurt een bakkenist zeker zo sterk als een piloot. Wij zorgen voor de balans. Als de moto een tik krijgt, kunnen wij dat in de lucht rechtzet-ten. In bochten zetten we ons gewicht in. Des te verder je jouw massa naar buiten brengt, des te sneller kan de piloot zijn bocht nemen. We stu-ren voor 50% mee. Of ik ooit mijn achterste ver-brandde? Vroeger gebeurde dat wel ’s omdat er toen midden op de banden een soort opstul-ping zat waaraan de bakkenist zich kon schu-ren. Pijnlijk!”

Verschillen“Het wereldje van de motorsport voor MX1 en MX2 is gescheiden van de competitie voor zij-spannen. Er zijn slechts twee wedstrijden waar we nog samenkomen, o.m. in juni op de Kes-terheide (de mooiste cross van Vlaanderen). Die scheiding heeft te maken met de portemon-nee. De belangstelling van de media gaat haast uitsluitend naar de MX1 en MX2 en daar vloeit

dus alle geld naartoe. Wij worden echt stief-moederlijk behandeld, ook al valt er bij ons op sportief vlak en qua techniciteit en spektakel-waarde zeker zoveel te beleven als bij MX. Ge-lukkig hebben we een vast publiek maar voor de media bestaan we niet. En ja, dat doet toch een beetje zeer.”

‘t Kot“Ik ben nu wel drie keer wereldkampioen ge-weest, maar ik moet nog alle dagen naar Ant-werpen in ’t kot gaan zien of er werk is voor mij (Sven is dokwerker). Die combinatie van werken en sporten is vrij zwaar. Natuurlijk zou ik graag beroeps zijn, maar dat is een bakkenist niet ge-geven. Er zijn enkele Letten die naar hier zijn af-gezakt en alle wedstrijden afschuimen. Maar als hun prijzengeld niet wordt aangevuld door sponsoring, is dat niet leefbaar.”

Conditie“Mijn conditie houd ik op peil met mijn moun-tainbike, krachttraining, lopen en zwemmen. Ik verzorg ook goed mijn voeding: pasta, rijst, mager vlees… ik hou mijn gewicht in de gaten.”

Piet snot“Ik ben single, maar mocht ik kinderen hebben, dan zou ik hen afraden om bakkenist te worden. Zijspan blijft het lelijk eendje in de motorsport en de bakkenist loopt er bij voor Piet Snot. Vorig jaar haalde ik mijn derde wereldtitel, maar als je dan naast de piloot staat, gaat alle eer en aan-dacht naar hem. Ik weet het wel: Daniël Willem-sen (Nederlander) heeft 9 titels gehaald, maar er wordt je geen straaltje zon gegund, geen be-dankje, niks… De laatste ritten kon ik zelfs niks goed meer doen. Meteen ook de reden waarom de samenwerking is gestrand.”

Nieuw begin“Ik beleefde o.a. door die breuk enkele moeilij-ke maanden maar ben dan opnieuw begonnen met een jonge Belg, Ben Adriaenssen (23) uit Vlimmeren. Ik heb wel hard op de tanden moe-ten bijten om er te komen maar nu begint het goed te draaien. Vorige zondag wonnen we een wedstrijd in Duitsland, weliswaar niet voor het WK, maar er waren enkele topfavorieten voor het WK van de partij. En dan is een zege mooi meegenomen. Ben is een heel fijne piloot, stuurt heel precies en zal zeker nog groeien.”

Einde in zicht“Zelf kom ik stilaan aan de limiet. De knoken laten zich meer en meer voelen en de herse-nen neuriën ‘je wordt ouder papa’. Bovendien is crossen ook reizen. Fijn zal je zeggen, maar meestal gebeurt dat samen met de piloot in een mobilhome. Leuk voor één dag, maar als je zoals de vorige jaren tot 3000 km doordringt

Sport

"Echte doodsangst heb ik nog niet gehad, wel een doodsmak"

KASTERLEE – 1951. Karel Dom jaagt zijn brullende Matchless met zijspan de Hoge Berg op en duikt dan via de Kabouterberg het wintergat in. Alle pk’s worden ingezet op de steile flank van de Zwarte Berg. Pas op de Hoge Mouw kijkt de gentleman-crosser even achterom. Dat jaar haalt Dom de eerste nationale titel ‘motorcross met zijspan’ binnen. Karel werd op het schild gehesen. Zijn bakkenist, Marcel Peeters, kwam in het hoofdstuk ‘lof en glorie‘ niet voor…

Page 17: Onderox juni 2012

17

in Rusland, ben je blij dat je ’s een ander ge-zicht ziet.”

Doodsangst“Echte doodsangst heb ik nog niet gehad, wel maakte ik in 2010 een doodsmak. De piloot schatte een springberg van 25 m verkeerd in waardoor we 2 meter te ver sprongen. Gevolg: een gebroken kuit- en scheenbeen. Als bakke-nist kan je wel 30 à 40 cm corrigeren in de lucht maar geen 2 meter. Af en toe breek je ook wel ’s een rib of breken er stukjes van je ruggenwer-vel. Maar een normale helingtijd is er niet bij. Je staat dan onder druk omdat je weet dat de pi-loot dan op zoek gaat naar een andere bakke-nist. Daarom limiteer je de herstelperiode. Dom, want dat wordt dan achteraf een heel pijnlijke af-faire op de moto.”

De poen“Ach, eigenlijk blijft het een uit de hand gelopen hobby. Toen ik de eerste keer wereldkampioen werd, had ik er geld bij ingestoken. Het geldelijk

gewin is dus erg beperkt behalve voor de toppi-loten. Veelal wordt er tussen piloot en bakkenist geen schriftelijk contract opgesteld. Wel wordt er vooraf met elkaar gepraat. Als je uit de kos-ten komt, mag je tevreden zijn. Toch komt er een jongere generatie aanzetten en kunnen we ook rekenen op een vrij vast publiek.”

De ultieme droom “Ik zou met Ben nog een GP-wedstrijd willen in het kader van het wereldkampioenschap. Dat zou me rust geven. Maar ik wil nog een rol spe-len in mijn sport door jonge crossers te bege-leiden. Zo geef ik dinsdagavond krachttraining via de liefhebbersbonden. Ik train overigens ook Jan Hendrickx, die nu op kop staat in het WK. In die richting wil ik verder gaan, want dat dwingt me zelf ook om te trainen. Trainen is mijn leven.”

www.svenverbrugge.beTekst en foto: Bruno Otten

Actiefoto: Eddy Koedijk

TIJDENS DE VERBOUWING (VANAF 17/6) IS ONZE WINKEL GESLOTEN! Met toelating Min. V. Economische zaken!

meer info:

www.marjolein.be

Collectie zomer 2012 >>> -30% -50%Collectie 2011 vanaf >>> 4 stuks -70%Baby benodigdheden: accesoires, bedlinnen, collectie avent, enz. … AAN TE GEKKE PRIJZEN!!

KASTERLEE

WORDT NOG GROTER, COOLER EN MOOIER!

Daarom … TOTALE UITVERKOOP wegens verbouwing!!!

verschijning_20120523_ref_3141_advertentie_marjolein_vs02_fc_lr.indd 1 16/05/12 16:09

Page 18: Onderox juni 2012

18

Gebuisd op vrijdag de dertiende

‘Beerbox’ niet enkel om te drinken

Nooit gedacht dat baby’s buizen kunnen halen. Het overkwam onze dochter van tien maanden. Geheel buiten haar wil om. Sinds haar zevende maand liep ze de ene oorontsteking na de andere op. “Vuurrood,” constateerde de kinderarts wan-neer hij de oortjes van onze meid onderzocht. “De kans is groot dat ze buisjes moet laten steken.”

Buisjes! Een koude rilling liep over mijn rug. In mijn fantasie zag ik plastieken slangetjes uit de oren van ons frokkeltje kronkelen. Maar daar was de dokter bliksemsnel om me gerust te stellen. “Het is een banale ingreep. Het duurt nog geen kwar-

tiertje. Je dochter zal heel lichtjes in slaap worden gedaan. De buisjes zul-len haar goed doen. Want een oorontsteking kan veel pijn doen.” Terstond nam ik haar goed vast voor een stevige knuffel. Ondanks haar pijntjes hield ze zich verdomd kranig, die kleine goedgemutste meid van ons.

Stilaan wenden we aan het buizenidee en konden we er ons in vinden. Eens te meer omdat een constante antibioticakuur geen alternatief is. In-tussen moest onze dochter nog twee maanden overbruggen. Tot ze zeker negen maanden was en klaar was voor de kleine operatie. In die periode abonneerden we ons op de kinderarts. Want de ontsteking ging nooit hele-maal weg. In de wachtkamer die uitgedost is met speelmateriaal, was ons meisje haar vrolijke en contente zelf. Maar eens ze de onderzoekskamer betrad, keken haar ogen schichtig en wantrouwig rond. Want daar doem-de plots de man met de witte jas op. De man die met een vreemd appa-raat in haar oortjes peuterde. Neen, hij was geen vriend. Hoe erg hij ook zijn best deed.

De buisjes waren onvermijdelijk. Op vrijdag de dertiende, jawel, om 7 uur meldden we ons in het ziekenhuis. We waren niet alleen. Er stonden die morgen maar liefst zestien kindjes geagendeerd. Omdat ons meisje de jongste van de reeks was, mocht ze als eerste aantreden. Ze kreeg een mi-ni-operatiekleedje aangemeten. Ik had met haar te doen. Tegelijk was ze enorm schattig. Het ziekenhuistafereel raakte haar koude kleren niet. Ze roefelde vrolijk op een tamtam en plofte spelend van bed naar bed.

Om 8 uur loodste de verpleegster ons naar het operatiekwartier. Aan de deur nam een attente verpleger ons frokkeltje van ons over. We gaven haar een zoen. Ze kraaide en keek ons vluchtig aan. De bedrijvigheid in de ope-ratiezaal trok haar aandacht. De deur ging toe. Wachten. Het bijgeloof rond vrijdag de dertiende negeerden we zeer bewust. Maar veel tijd om ons ze-nuwachtig te maken, was er niet. Na nog geen kwartier kwam er een klein bedje buiten gereden. Met daarop een stil hoopje. Ons meisje onder een dekentje. En daar waren haar grote alerte ogen. Vrolijk en guitig. Ze gaf me een heel warm gevoel. Wat zie ik haar graag.

Na een flesje pap mocht onze kleine meid naar huis. We zegden nog dag tegen een mama wiens zoontje die morgen ook buisjes liet steken. Het was lang geleden dat we haar nog eens gezien hadden. Een kinderafdeling van een ziekenhuis is dan niet meteen de fraaiste locatie. Maar achteraf mail-de ze: “Grappig toch dat we elkaar opnieuw ontmoetten op een moment dat onze kinderen hun eerste buizen haalden.” Onze kinderen zijn dan wel flagrant gebuisd, het weegt niet op tegen hun montere blik. Verlost van de oorpijn. Eat your heart out, vrijdag de dertiende!

Bier dient niet alleen om te drin-ken. Toerisme Provincie Antwer-pen creëerde er een hele beleving rond binnen het project ‘Beers of Antwerp’. Naar aanleiding van de tweede verjaardag daarvan brengt ze een beerbox uit met daarin vier boekjes met suggesties rond bier, gebundeld in een cadeaudoos-je. Denk aan fiets- en wandelrou-tes, bezoektips, evenementen van bierkenners en recepten.

Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen: “De beerbox bevat onder meer de kaartjes van onze 4 bierfietsroutes: Bollekesroute in Ant-werpen, Duvelroute in Scheldeland, Trappistenroute in de Kempen en de gloednieuwe Gouden Carolusroute in en om Mechelen. Stuk voor stuk aantrekkelijke fietsroutes. Telkens met vermelding van cafés waar je de in-tussen wereldberoemde bieren kunt proeven.”

Wie liever stapt, kan een van de vijf wandellussen uit de beerbox uitprobe-ren. Een mix van knappe wandelingen en stemmige cafés met streekbie-ren op de menukaart.Verder onder meer exclusieve recepten met bier van talentvolle Antwerp-se chefs, bezoektips, evenementen en weetjes van bierkenner Hans Bom-beke en biersommelier Anneke Rijkers. Opvallend: de beerbox besteedt zowel aandacht aan bekende en gelauwerde brouwerijen als kleinere, am-bachtelijke producenten.De beerbox kost 3 euro en is te bestellen via www.beersofantwerp.be(2,42 euro verzendkosten).

Caroline Haverans

BANDENALLE MATEN en MERKENSteeds aanbiedingen!Stockage winterset mogelijk

VELGENUitgebreide keuze

UITLIJNENvan uw wagen

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND VOOR ADVIES

UW Veiligheid ons beroep!

Als het aan uw wagen lag,

kwam hij zelf langs!

2012 - 8 maart zomer kleur.indd 1 13-03-2012 10:01:24

Column

Page 19: Onderox juni 2012

19

Benodigdheden:• mand• vaas• platmos• druivenhout

• zomerbloemen b.v. ridderspo-ren, campanula, hortensia,bouvardi,leeuwenbek,enz.

Realisatie:DeHoprank(NadineVanRoy)•Berendonk59b-Arendonk-Tel.014672741 Veel succesNadineFoto’s:FotoVanGorp•Begijnhof16-Arendonk•Tel.014677103•Defoto’swerdengemaaktmeteenNikonD-300

Werkwijze:• plaatsdevaasindemandenleghiermosrond• daarnaeventueelwatdruivenhout• verdeeldezomerbloemenuitjetuinindevaas

Een bloemenmand voor de tuintafel

Bloemstuk

Page 20: Onderox juni 2012

20

Snakken naar de zon: bad- en strandmode 2012

Transparantie alomDe kanten jurken blijven van top tot teen door-zichtig maar deze zomer zien we veel jurken met transparante details. Zo bijvoorbeeld decolletés en mouwen of leuke bloesjes in doorzichtige ma-terialen: allemaal véél sexier dan een bloot jurkje met spaghettibandjes.Maar zomer betekent tijd om een nieuwe bikini of een nieuw badpak aan te schaffen. De opdracht is dé bikini of hét badpak zoeken dat bij jouw im-perfecte, witte lijf past. Moeilijk?

Enkele tips om het juiste model te vinden.

• bekijk jezelf kritisch• laat extreme modelletjes voor wat ze zijn• driehoekig topje of supersportief voor kleine

borsten• goed gevormde cups in een stevig, misschien

gedrapeerd materiaal voor grotere borsten• superkleine bikini of een diep uitgesneden

badbak met verticale strepen voor een kort bo-venlichaam

• géén bikini of badpak met pijpjes voor korte benen

• Bikini of badpak in een stevig materiaal en met een goede pasvorm voor vollere dames. Draag er omslagdoek, rok(je) of badmantel bij. Veel accessoires oogt altijd fantastisch

• Geen pastels voor bleekscheten

CYELL Beachwear 2012 is een collectie waar-in je die modellen zal vinden. Frivool, fris, kleur-rijk en speels omschrijven we deze energieke en sprekende collectie het best. Er zijn dit jaar veel nieuwe foam modellen in verschillende variaties aan de collectie toegevoegd (ook verkrijgbaar in cupmaten D en E) en opvallend zijn ook de mo-dellen waarvan de bandjes op meer manieren te dragen zijn.

Er worden diverse materialen gebruikt, zo wor-den onder andere woven, woven slub en modal elasthan kwaliteiten toegepast. Soft Lycra wordt dit seizoen gebruikt voor losvallende en luchtige zomerjurken. Iedereen vindt het juiste model dat perfect past.

Zet de bloemetjes buitenDe beachwear collectie beperkt zich niet enkel tot het strand: de collectie wordt aangevuld met strandkleding in bloemenprints. Romantische ru-ches, rozenprints en doorzichtige materialen, die als detail worden toegepast, zorgen voor ro-mantiek om bij weg te dromen. Naast energieke, sprekende dessins met exotische bloemen- en dierenprints, patchwork- en paisley invloeden zijn er ook jurken en rokken die klassieker zijn. Gecombineerd met mooie accessoires geeft dit een verrassend resultaat. Nieuw zijn ook de vin-tage invloeden in de stijl en prints met een retro-smaakje. Zoals een tankini met drapage die (zie tips) tevens een verhullende werking heeft en een polkadot design: de fifties zijn terug.

Mode

"Deze zomer blijven doorzichtige materialen populair"

Witte stranden, zacht wuivende palmbomen, knalblauwe lucht en een felle zon: nog steeds dé ideale setting voor een snapshot van de allernieuwste zomermode. Deze zomer blijven doorzich-tige materialen populair. Er is kant die we ook al zagen in de wintercollecties én bovendien zijn er ook flinterdunne stofjes zoals chiffon. Transparanter kan niet!

Page 21: Onderox juni 2012

21

KleurexplosieOpvallende nieuwe kleuren in de collecties van 2012 zijn: kobaltblauw, oranje, koraal, zomers-geel, turkoois en flessengroen. Kleuren die fris, sterk en energiek zijn en waar je een lekker zo-mers gevoel van krijgt. Uiteraard ontbreken ook de klassieke kleuren zwart en ivoor niet in de collectie. In de beachwear collectie zijn acces-soires verwerkt die de ontwerpen tot een ware eyecatcher maken. Denk hierbij aan brushes, bloemcorsages, flower klosjes, mooie kralen en accessoires van natuurlijke materialen of mate-rialen met een natuurlijke uitstraling. Op de meer ingetogen solid styles zijn in verschillende tonen mooie studs verwerkt met een strak en chic re-sultaat. De studs zijn subtiel verwerkt aan de bo-venkant van de slip of juist meer uitgesproken en glamoureus op de gehele top. Kleinere broekjes en tops is een duidelijke trend die nu ook in de CYELL Beachwear collectie is geïntegreerd waardoor de collectie nog meer di-versiteit biedt.

Alles strakDe pasvorm van modellen van vorig seizoen zijn verder ontwikkeld en verbeterd en er zijn veel nieuwe foam modellen in verschillende variaties aan de collectie toegevoegd. Figuurcorrigerende badpakken zitten als een tweede huid en onder-steunen de boezem perfect. Bekend van afge-lopen seizoen zijn de bandeau styles die je ook strapless kunt dragen, dit model is dit seizoen ook verkrijgbaar in foam met beugel. De mix & match trend wordt ook weer veelvuldig doorgevoerd, vrij combineren is het sleutelwoord. Combineer bijvoorbeeld verschillende prints met elkaar of een kleurige top met een effen slip.

Special CareSinds de zomer 2008 zet Cyell zich in voor vrou-wen die een borstprothese dragen. Cyell is aan dit project begonnen vanuit een ideologisch standpunt en vanuit een helaas groeiende vraag naar dit product. De kleine Beachwear Special Care collectie kenmerkt en onderscheidt zich door haar goede pasvorm en stijlvolle dessins.

Het oog wil ook watTijd voor één van de meest geliefde zomerac-cessoires: de zonnebril. Heb je er al eentje uit-gezocht? Zonnebrillen zijn een must: van een klassieker tot een ultragek modelletje? Voor wie durft en helemaal hot wil zijn: een printje of voor een knalgekleurd montuur? Ronde, roze, witte, bruine, sportieve, gestroomlijnde, vintage… Je hebt het al begrepen: het aanbod zonnebrillen voor de zomer 2012 is enorm en heel gevarieerd.

www.cyell.com

Tekst: Lidi Van Gool

De CYELL collectie is verkrijgbaar bij:Marjolein in Kasterlee

Page 22: Onderox juni 2012

22

Voor & Na

Rudi en Petra een dagje in het nieuw

“In juli van dit jaar zijn we 25 jaar getrouwd,” be-gint Petra haar kandidatuurstelling. “Na al die jaren zien we elkaar nog heel graag. Ik ben vorig jaar 35 kilo afgevallen en zou graag een nieuwe look hebben. Ik wil aan iedereen laten zien hoe gelukkig wij zijn en ik wil eens pronken met mijn ventje. We hebben al jaren dezelfde look en ik dacht: dit is een unieke kans om na 25 jaar nog eens een leuke fotoshoot te doen. Rudi heeft nog altijd dezelfde kledingstijl en wil wel eens zien hoe hij eruit ziet in andere kledij.” Tegen zo’n kandidatuur konden we geen nee zeggen en dus vroegen we Petra en Rudi om als eerste “Een dagje in het nieuw” uit te proberen. Dit is hun relaas, opgetekend door Petra.

Uur na uur“Toen ik bericht kreeg dat we bij de winnaars waren, was ik dan ook heel blij. Rudi was dat

minder tot de grote dag aanbrak en we enorm genoten hebben.Om 8.30 uur werden we verwacht bij kapsalon Haarmonie in Oud-Turnhout, waar we de sleu-tels overhandigd kregen van een Fiat 500 waar-mee we de hele dag mochten rondtoeren. Een klein Mister Bean-autootje maar wel een heel leuk.Om 9uur werden we verwacht bij fotograaf Van Gorp in Arendonk voor een foto vooraf.Nadien mochten we schoenen gaan kiezen bij New Blockx in Arendonk, waarna we naar Portami op de Hoge Mauw in Arendonk trok-ken voor het kiezen van een horloge, oorbellen, halsketting, handtas. Op dan naar Kasterlee om onze kleding op te halen die we een paar dagen eerder al gekozen hadden en dit bij kledingzaak Corner.Om 12 uur werden we verwacht bij Couvertu-

re in Oud-Turnhout waar we een heerlijk slaatje met kip aangeboden kregen. We hebben er heel gezellig gegeten en iets lekkers bij gedronken, dit was een heel leuk moment.Nadien kwam het spannende... onze haren laten doen bij kapsalon Haarmonie in Oud-Turn-hout.Bij Rudi konden ze niet veel doen omdat hij korte haartjes had, bij mij hebben ze er een heel mooi kapsel van gemaakt. De dochter heeft me heel leuk opgemaakt en weg waren we naar Hanolux in Turnhout voor een fotoshoot door fotograaf Van Gorp.Het resultaat mag gezien worden en wij hebben van deze dag genoten, ook Rudi! We zijn alle mensen die geholpen hebben aan deze prettige dag zeer dankbaar.”

ARENDONK – Een heel aparte belevenis. Dat is het minste wat je kan zeggen over de kans die le-zers Rudi en Petra Van Rooij-Carpentier uit Arendonk door Onderox kregen aangeboden. Ze stel-den zich kandidaat voor het nieuwe initiatief Een dagje in het nieuw en lieten zich een hele dag lang verwennen. Petra schreef hen in zonder medeweten van Rudi bij wijze van verrassing. Het werd een dag om niet snel te vergeten.

Met medewerking vanHaarmonie : Haarmode – schoonheidsverzorging – nagelstudio

Steenweg op Turnhout 21 – Oud-Turnhout 014/70 75 70Corner: Casual Wear men & Women

Retiesebaan 13 – Kasterlee 014/86 63 01New Blockx: Schoenen

Begijnhof 7- Arendonk 014/67 72 87Courverture: Lunch

Steenweg op Turnhout 23 – Oud-Turnhout 014/45 43 42

Portami: Juwelen en accesoires

Hoge Mauw 32 – Arendonk 0499/19 56 75Foto Van Gorp: Fotografie

Begijnhof 16 – Arendonk 014/67 71 03

Locatie van de fotoshoot

Steenweg op Zevendonk 191 – 195 Turnhout014/42 04 08

Voor Na

Page 23: Onderox juni 2012

23

Page 24: Onderox juni 2012

24

delicatessen – geschenken – wijnen – decoratie

Wij zijn steeds op zoek naar exclusieve producten voor u. Wat u elders niet vindt, vindt u bij Exquis!Op ons gezellige tuinterras is het heerlijk genieten!

Kom ook onze collectie juwelen bewonderen!

Openingsurendi – woe – do 10u-12u30u & 13u30-18uvrij 10u-12u30u & 13u30-19uzat 10u-18u doorlopend

ExquisMolsebaan 362480 Desseltel 014/37 38 05

Nieuw leven inDesselse jaarmarkt

DESSEL – Zelfstandigenorganisatie Unizo blaast de jaarmarkt van Dessel nieuw leven in. Zondag 27 mei vanaf 8.30 uur zal je ook Desselse handelaars op de markt ontmoeten die hun koopwaar daar aan de man zullen brengen. Tegelijk wordt de jaarmarkt uitge-breid met een kinderrommelmarkt. De jongsten kunnen hun oude speelgoed te koop aanbieden op de kindermarkt. Je kan er ook op de foto met Miss België Laura Beyne, een initiatief van een lokale kapperszaak, en daaraan wordt een wedstrijd verbonden. Er lopen trouwens verschillende wedstrijden waarmee waardebons van de handelaars te winnen zijn. Naast de marktkramers, de Desselse handelaars en de kindermarkt zorgt fanfare De Eendracht voor de muzikale noot.

De vernieuwde jaarmarkt kadert in de Desselse Sinksenkermis, die loopt van 25 t.e.m. 28 mei met fuiven, optredens in cafés, een post-zegeltentoonstelling, een opendeurdag bij Stora en de Foorloop, een stratenloop die aan zijn vierde editie toe is.

www.dessel.be

Molsebaan 24b - 2480 DesselTel: 014 37 98 74 | www.maxims-dessel.be

openingsuren:dinsdag tem vrijdag: 09.30u - 12.00u en 13.30u - 18.00u

zaterdag: 10.00u - 12.00u en 13.30u -17.00uzondag en maandag gesloten

EXTRA OPENZONDAG 27 mei van10.00u - 13.00u

verschijning_20120523_ref_3141_advertentie_maxims_vs01_fc_lr.indd 1 16/05/12 17:38

Page 25: Onderox juni 2012

DE LINNENWINKEL lingerieMolesbaan 24 - 2480 Dessel - T 014 37 88 92 - F 014 37 40 60www.delinnenwinkel.netOpeningsuren: Di.tem. vrij van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 18.00

Zaterdag van 9.30 - 17.00 Zondag en maandag gesloten

Betaalbare luxe lingerie van AA- tot H-cup

Page 26: Onderox juni 2012

26

“Iedere Boonen mag hier winnen”

Geel is alvast geen onbeschreven blad als het op wielrennen aankomt. Welke stad heeft er een Velodroomstraat op het stratenplan staan? En niet eens zo lang geleden – het was in ’95 – snoepte spurter Wilfried Nelissen de tricolore trui weg voor de neus van andere spurtbommen als Tom Steels en Johan Museeuw. Nadat het toenmalige godenkind Frank Vandenbroucke in volle finale een adembenemend nummer uit zijn gouden kuiten perste. De voorbije jaren vijlden de organisatoren hun kennis en kunde steevast bij met organisaties als het BK voor nieuwelin-gen en dames jeugd (2009), juniores en dames elite (2010) en beloftes en elite zonder contract (2011). Gewoon maar om te zeggen dat dit een absolute wielerhoogdag gaat worden.

Voor wie niet zo vertrouwd is met het wieler-wereldje, hoe moet ik je in deze context dui-den?Ik ben voorzitter van Wielerbond Vlaanderen en ook ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond. Ooit was ik een paar jaar voor-zitter van De Geelse sportraad en ik ben nu ook voorzitter van het organisatiecomité van dit BK. Maar ja, deze jongen heeft ondertussen al 70 len-tes op de teller. Mijn kostuum van de bond past me niet meer zo goed, ik krijg de knopen van mijn jas minder goed vast. Deze organisatie, hier ga ik voor de volle pot voor. En ook op de Olympische Spelen in Londen maak ik mijn opwachting nog. Ook nog een paar andere manifestaties, maar dan ga ik alles eens goed afwegen, ik begin op te kijken tegen het vele vergaderen maar voor-al het hemeltergende fileschuifelen om overal te geraken.

In dergelijke jobs val je niet meteen, hoe groei je daar in?Ik ben 38 jaar postbode geweest in mijn gemeen-te/stad. In de wielersector ben ik actief gestart in 1971. Als secretaris van de Geelse wielertoeris-

ten, indertijd een fikse vereniging, ben ik stilaan in de bondsvergaderingen terecht geraakt. Na enige tijd werd ik zo secretaris-generaal van de Antwerpse afdeling, daarna werd het secretaris-generaal van Wielerbond Vlaanderen. Eigenlijk is dit wel een redelijk uniek parcours. Ik kwam van-uit het wielertoeristenwereldje terecht in de we-reld van de profs, toch een totaal andere wereld.

Hoe zit het eigenlijk met het eigen koers-hart? Hoe ben je verliefd geworden op koers? Heb je trouwens zelf ook meegedaan voor de palm?Ik was in mijn tijd een fervent wielertoerist, ik heb maar liefst vijf keer Parijs – Brest – Parijs gereden. Dat is wel 1 200 km! Ik heb ook zeker 10 keer meegereden om een 1000-km brevet te behalen. En ik heb alle denkbare cols meermaals bedwon-

gen. Pas op, toen woog deze jongen amper 70 kilo, bergop scheelt dat. En ik moest daar amper voor trainen. En tegenwoordig heb ik zelfs geen koersvelo meer. Maar ik begin wel meer en meer de fiets te gebruiken om kleine verplaatsingen te doen. Die knopen van mijn kostuum, snap je?

Heb je nog goede herinneringen aan dat eer-ste kampioenschap uit 1995?Zeker weten! Dat was ons eerste kampioen-schap van België en dan meteen de profs. Maar onze vrijwilligers en alle betrokken diensten heb-ben toen schitterend werk geleverd. Het leverde ons meteen de nodige felicitaties van de bond op. Ondertussen hebben we op andere echelons al een paar BK’s georganiseerd, we weten wel waar we dit keer mee bezig zijn. Er schuilt ook weer een gedreven ploeg achter. Wilfried Pee-ters heeft het peterschap op zich genomen, alle diensten staan paraat. De politie zal 120 man in-zetten. En we zijn nu al rond om ruim 100 sein-gevers in te zetten. Géén sinecure, want van 8 uur ’s morgens tot na de aankomst, je moet dat maar (willen) doen.

Een pronostiekje, waar zet ik mijn geld op in

bij de bookmakers?Ja jong, ik wil hier niet de chauvinist gaan uithan-gen, maar Boonen zou toch met voorsprong de schoonste winnaar zijn. En ik begrijp dat hij er wel degelijk mee in zijn hoofd zit.

Wordt dit een kampioenschap om in te kade-ren?Zeker weten! Iedereen denkt nu al aan een mas-saspurt, maar dat is lang niet zeker. Ook al komt er in ons centrumparcours niet eens een brug voor. Maar de renners maken de koers. En ik verwacht massaal veel volk, net nog een ver-gadering gehad en er waren al 6 000 Gelenaars ingeschreven. Ja, ik denk echt dat we 30 000 bezoekers mogen verwachten, we zijn er klaar voor.

Alle info over dit kampioenschap vind je op www.bkgeel.be

Tekst: Jef Aerts

Sport

"Iedereen denkt aan een massaspurt, maar dat is lang niet zeker"

GEEL – Op 24 juni ontvangt de Barmhartige Stede het Belgisch kampioenschap voor beroeps-renners. En het aanbod stopt daar niet eens. Ook de ochtendstond belooft al veel moois want dan grijpen de dames het stuur vanonderen vast voor hun titelrace. Om één en ander eens goed door te praten, schaarden we ons even rond de vergadertafel met Swa Vercammen, Gelenaar en meteen ook voorzitter van Wielerbond Vlaanderen en voorzitter van het organisatiecomité.

Page 27: Onderox juni 2012

luxury@home

JUWELENHANDTASSEN SJAALSHORLOGESKINDERSIERADEN

Jasna: 0499 19 56 75Kim: 0472 57 71 65

Hoge Mauw 322370 Arendonk

Portami

EXTRA CADEAUSALS U EEN HOMEPARTY

ORGANISEERT

INTERIEURINRICHTING OP MAATbekijk onze website WWW.BOA-INTERIOR.BE

Boa-

Inte

rior -

Stra

alei

nd 1

6 - 2

460

Kaste

rlee

-T. 0

14 7

2 00

55

- inf

o@m

y-bo

a.co

m

Page 28: Onderox juni 2012

28

Apps onder het vergrootglas

PaperPaper is misschien niet de eerste schetsboe-kapplicatie, het is vast en zeker de mooiste en meest intuïtieve. Paper maakt van je iPad een Moleskine-schets- en notitieboekje. Paper maakt het voor iedereen mogelijk een fraaie tekening of schets, een fraai schilderij, een mooie presentatie of een serie aantekeningen te maken. Bij vele andere apps moet je een Picas-so in wording zijn om een vrij presentabel resul-taat te bereiken of moet je een ICT'er zijn om de werking van de app uit te dokteren.Paper gaat voor een sobere, overzichtelijke lay-out, eenvoudig zonder franjes. Het lijkt wel alsof je een echt schetsboekje op je schoot hebt lig-gen. De app werd dan ook ontwikkeld door het

team dat verantwoordelijk was voor het Micro-soft Courier-concept. Een revolutionair concept dat jaren geleden de wereld verbaasde door het ideale notitie- en schetsboekje als dubbele ta-blet uit te werken.

“Mooi en eenvoudig schetsen met resultaat.” Dries, Schnapps

Bij de gratis Paper-applicatie krijg je een een-voudige tekenpen. Voor elke extra tool, van een borstel tot een potlood, betaal je € 1,59. De vol-ledige set 'Essentials' kost € 5,99.

Tekenen doe je met veegbewegingen met de vingers, waarbij de gevoeligheid van de aan-raking van het scherm de intensiteit van de lijn bepaalt, of met een styluspennetje. Door je schetsboekjes bladeren doe je intuïtief met logi-sche vingerbewegingen.Je kunstwerken, schetsen, presentatieboards of aantekeningen deel je later makkelijk met vrienden, collega's of de hele wereld via Tumblr, e-mail, Facebook of Twitter.

+ • Je bereikt snel een mooi resultaat. • De ideale app om je ideeën snel en een-

voudig op virtueel papier te zetten. • De ontwikkelaars beloven dat ze de app

nog zullen verbeteren naar de wensen van de gebruikers.

- • De gratis tekenpen beperkt de mogelijk-

heden, de set 'Essentials' van € 5,99 is ook echt essentieel.

• Geen import van afbeeldingen mogelijk.

Brandstofprijzen.be De brandstofprijzen berei-ken recordhoogtes. Voor wie veel rijdt en graag wat wil besparen, is er de app Brandstofprijzen.be. Na het succes van de Car-beo-app in Frankrijk lan-ceerde Fuel Media Service een gelijkaardige app in ons land. Het idee is een-

voudig: je kiest je brandstof en je locatie en de app vertelt je bij welke tankstations in de buurt je het goedkoopst tankt. De database bevat 3400 stations doorheen het land. De app is beschik-baar voor iPhone en Android en kost € 5,99.

CinemagramIn navolging van het succes van Instagram ontwikkelde Factyle Cinemagram. Ci-nemagram laat je toe korte filmpjes te maken door delen van je foto te anime-ren. Je maakt een korte opname en selecteert met een masker welk deel van je beeld moet bewegen

en welk deel stil moet staan. Daarna selecteer je een leuke filter. Het resultaat is een 'animated GIF', een stilstaand filmpje dat je kan delen met de community. Echt verbluffende filmpjes vragen veel oefening. Cinemagram is gratis verkrijgbaar voor iPhone, iPod Touch en iPad in de App Store.

3D BowlingMet meer dan 10 miljoen downloads is 3D Bowling dé populairste bowling-app in de Play Store. Je kiest 1 van de 7 'scenes', van een klassieke bow-lingbaan tot een grasveld of autobaan, selecteert een bowlingbal en kan met een vegende vinger-

beweging de strikes en spares aan elkaar rijgen. Je hoogste scores kan je, met je persoonlijk profiel, online delen. De app is gratis verkrijg-baar in de Play Store.

Multimedia

Powered by Schnapps

iPad

iPhone/iPad/iPod AndroidiPhone Android

Page 29: Onderox juni 2012

Telefoon +32 (0)14 70 33 35 E-mail [email protected] Website www.wizz.be wizzherentals wizz.herentals

Bekijkonze missie!

WIZZ slaaT En slaagT

ondErox.BE

advertentie_wizz_vs01.indd 2 16/05/12 19:34

Page 30: Onderox juni 2012

30

Een b&b waar honden wél welkom zijn

Het is goed leven in de Kempen vinden wij, maar voor sommigen dreigt claustrofobie. Ze slaan hun vleugels uit en beginnen el-ders op deze aardbol een nieuw leven. Op zoek naar geluk dat ze hier niet of te wei-nig vinden. Anderen ontvluchtten de purpe-ren hei met andere motieven: de liefde roept hen weg, hun job vraagt een nieuwe stand-plaats of ze willen – letterlijk – meer zon in hun leven. In de rubriek De Gelukszoekers maken we kennis met Kempenaars die hun dromen achterna lopen.

Ik ga er vanuit dat jullie reis tussen Arendonk en de Ardèche niet in een rechte lijn is ver-lopen.Dirk: Ik ben in 1963 in Arendonk thuis geboren, mijn moeder had een heilige schrik van het zie-kenhuis. Het eerste wat ik zei, was: ik wil hier weg. Die microbe heeft altijd in mijn lijf gezeten. Ik ben dan getrouwd met Agnes en hoewel we geen kinderen hadden, zijn we er nooit toe ge-komen om de stap te zetten. Tot we vorig jaar met onze honden terugkwamen van het wereld-kampioenschap schoonheid in Parijs. Op onze terugreis waren we gestopt bij de fokker van één van onze honden in Poelkapelle, in de buurt van Ieper. Ze spraken over vrienden van hen die in Frankrijk een chambres d’hôtes hadden en die

wilden verkopen. En zo is het plots weer gaan kriebelen om hier te vertrekken.

Jullie zijn er naartoe gereden en hebben ge-kocht. Of ging het zo snel niet?We zijn er inderdaad naartoe gereden tijdens het verlengde weekend van 21 juli. Dat was in de Li-mousin. Eens weer thuis vonden we dat we toch maar eens andere chambres d’hôtes moesten gaan bekijken. In Frankrijk, want dat stond toen al wel vast. En zo hebben we een lijstje met vijf gastenverblijven gemaakt die te koop stonden. Twee weken hebben we uitgetrokken om die te gaan bezoeken. De eerste plaats die we aandeden, was hier in Saint-Félicien, waar we uiteindelijk hebben ge-kocht. Het regende dat het goot, maar even later trok de lucht open en zagen we een bijzondere lichtinval hier beneden over de vallei. Ik was op slag verliefd en zei tegen mezelf: dit is waar we voor gaan. ’s Anderendaags zijn we naar het huis zelf gaan zien. Het zag er heel netjes uit, mooi in-gericht. Die mensen hadden veel zelf gedaan en dat liet zich zien in de kwaliteit. Het bood ook mogelijkheden tot uitbreiding en voor het onder-

brengen van honden. Ik zei toen al tegen Agnes: ik denk dat we het al hebben gevonden. We heb-ben die andere locaties ook nog wel bezocht, maar ons hart lag vanaf dag 1 bij dit pand.

Die honden spelen toch wel een belangrijke rol in jullie leven, niet?We hebben nu twee bearded collies: Quassea Brae Ashtonishing Samuel (roepnaam Guinness) en Sunday Mornings Harley (roepnaam Harley). Ik zit al 25 jaar in de hondensport en was bijna 20 jaar lang voorzitter van hondenschool Snuf-fel in Arendonk. Van meet af wilden we ons on-derscheiden van andere gastenverblijven door uitdrukkelijk wel honden toe te laten. Ze mogen mee op de kamer, als er alleen hondenbezitters zijn ook mee aan tafel. We hebben een grote uit-loopweide en bieden opvang aan voor de hond. Als mensen er eens een dag opuit willen, dan gaan wij met de honden wandelen en onderhou-den wij hen. Hier kan je trouwens een hond nog loslaten. Ik ga geregeld twee tot drie uur wande-len zonder dat de honden aan de leiband moe-ten. Door mijn jarenlange ervaring kan ik mensen ook helpen bij honden met gedragsproblemen.

Vertel eens wat over de omgeving?Wij bevinden ons in het niet te toeristische ge-deelte van de Ardèche waar het niet te heet en nog groen is. Er liggen 750 km bewegwijzer-

De Gelukszoekers

"We doen dit werk niet om rijk te worden"

SAINT-FELICIEN/ARENDONK – Dirk (48) en Agnes (49) De Proost-De Vocht menen een gat in de markt van de Vlaamse chambres d’hôtes in Frankrijk te hebben gevonden. Bij hen zijn honden uitdrukkelijk welkom. “Op de meeste plaatsen zijn honden verboden,” weet de voormalige voor-zitter van hondenschool Snuffel in Arendonk. “Hier ontvangen we hondenbezitters met hun vier-voeters met open armen.” 1 april ging hun La Bastide De Fontaille open.

Page 31: Onderox juni 2012

31

de wandelwegen. In totaal kan je hier een 200-tal wijnhuizen bezoeken en hun wijnen proeven. Lyon en Valence liggen in de buurt en bij de wie-lertoeristen is de Ardèchoise wellicht bekend, een evenement van 13 tot 16 juni waaraan zo’n 15.000 sportievelingen deelnemen. Dat is het tienvoud van het aantal inwoners in het dorp. Een bijzondere bezienswaardigheid is Le Palais Idéal du Facteur Cheval, steen voor steen ge-bouwd door een Franse postbode. Je kunt in deze streek makkelijk twee weken verblijven zon-der je een dag te vervelen.Om eerlijk te zijn, ik kende de streek niet echt voor we hier kwamen wonen. Maar ik ben er veel over gaan lezen en in de ruim twee maanden dat we er nu zijn, hebben we zelf al veel rondgereisd en zijn we op ontdekking gegaan.

De streek is nieuw, maar hadden jullie dan ervaring met het uitbaten van een gasten-verblijf?Het principe van de chambres d’hôtes ken ik vanuit mijn jeugdjaren, waar we jaarlijks naar een Zimmer Frei in Echternach gingen. Ik heb het al-tijd een heel toffe manier gevonden om op vakan-tie te gaan omdat je bij de mensen thuis verblijft. Dat is ook nu bij ons het geval. Onze gasten komen in onze keuken, in onze living. Het ple-zante is om met mensen om te gaan, hen te ad-viseren, wegwijs maken.

Het is inderdaad allemaal nieuw. Op 1 april zijn we opengegaan en het is ons tot dusver heel goed bevallen. Het is inderdaad hard werken en we maken lange dagen. Opstaan om half-zeven en vaak zijn we bezig tot tien of elf uur ’s avonds, zeker omdat we ’s avonds ook een table d’hôtes met streekproducten aanbieden. Maar het is anders werken, zeker anders dan wat ik gewend was. Voor het eerst werk ik ook voor mezelf. Het prettige is om voor mensen te werken die met vakantie zijn, die het ook OK vinden dat het eten ’s avonds een half uurtje later op tafel staat.

Hoeveel kamers hebben jullie dan?Vier in totaal. Het aanvankelijke huis had twee gastenkamers, maar wij bieden er twee extra aan die anders toch maar leeg staan. Onze woning is een rechthoekig huis en samen met de vorm van het dak wordt dat hier een ‘bastide’ genoemd. De ‘Fontaille’ is de berg waarop we zitten, 622 meter hoog.Als het aan mij had gelegen, waren we 20-25 jaar geleden al vertrokken. Mijn ouders leven al lang niet meer, maar de moeder van Agnes was de voorbije jaren ernstig ziek. In oktober 2010 is ze gestorven. Begin 2011 heb ik Agnes de vraag opnieuw gesteld, en na de ontmoeting met de hondenfokker is alles in een stroomversnelling gekomen.

Is dit iets wat je je hele verdere leven ziet doen?Tot dusver bevalt het ons hier uitstekend. Ik zie ons dat toch minstens een tiental jaar doen en dan zien we wel. Nu werken we de hele dag samen, ook dat is een aanpassing. We doen dit niet om rijk te worden, want dat gaat niet met een chambres d’hôtes. Als we alle maanden onze kosten kunnen betalen, is het voor ons OK. Voor dit jaar hebben we al heel veel boekingen mogen ontvangen. Speciaal voor de dooie momenten in april-mei en september-oktober mikken we op de hondenbezitters.Ik ben intussen al eens rond gaan luisteren en in Annonay zou een hondenschool zijn. Daar wil ik mij gaan engageren en ook iets beginnen in ge-drag en gehoorzaamheid. Ja, die honden blijven een belangrijk gegeven in mijn leven.

www.bastide-de-fontaille.be

Tekst: Paul Huysmans

Neem deel aan de Onderox Zomerwande-lingen en win drie nachten voor twee per-sonen in La Bastide De Fontaille. Meer info op pag. 42.

Page 32: Onderox juni 2012

32

Luxueus op de weg en ernaast. Comfortabel vooral. Prestatierijk ook. Met 4-wielaandrijving en het perspectief op zuiver elektrisch rijden, zonder belastende uitstoot. Ziedaar de basiskenmerken van Peugeots nieuwste topmodel: de 508 RXH. Gebaseerd op de gelijknamige en enthousiast onthaalde berlines en station wagons wil Peugeot met de RXH dat 508 succesverhaal explicieter beklemtonen. Met moderne in-house milieutechnologie onder de kap en als allroader, zo stelt ‘De Leeuw’ zijn nieuwste topmodel voor. Een allroader vraagt deftige grondspeling. Hij staat dus hoger op zijn poten en oogt stoerder dan de gekende 508-modellen. Typisch voor de RXH zijn de als dagverlichting fungerende, af-zonderlijke LED-rijen aan weerszijden van het radiatorrooster. Ook de interieurarchitectuur is specifiek. Met exclusieve kleuren, koperinleg en alcantara aankleding. Afwerking, uitrusting en comfortvoorziening zijn trouwens van een niveau zoals je dat van een Peugeot-topmodel mag ver-wachten. Compleet, vaak origineel ook. Zie de leuk geïntegreerde selectieknop voor het instellin-gen van de HYbrid4-functies. Of, de handgreep van de versnellingspook waarvan het design veel weg heeft van een computermuis.

Hybrid4-techniek biedt gedroomd perspectief om te kunnen voldoen aan de eisen van de veel-eisende allroad klant. Want, gepeperde presta-

ties en een onberispelijke wegvastheid teneinde – dankzij 4-wieltractie – alle soorten wegen te kunnen beheersen. Gebruiks- en milieuvriende-lijk ook. Omdat je kan kiezen uit vier rijtoestan-den: puur elektrisch en als – lokaal – zero emissie voertuig, 4-wielaandrijving, sportief of automa-tisch.

PSA HuistechnologieHybrid4 dient beschouwd als een combinatie van gekende huistechnologie bij PSA. In geval van de 508 RXH betreft dat de voortreffelijke, zui-nige en met FAP-filter gereinigde 2.0 HDI diesel (163 pk), een elektromotor (37 pk), Stop/Start en

een gerobotiseerde (6) versnellingsbak. De twee motoren werken afwisselend of kunnen samen een gezamenlijke werkijver van 450 New-tonmeter naar de vier aandrijfwielen stuwen. De diesel is efficiënt voor snelweg, de elektromotor kan deels overnemen in de stad of extra support verlenen bij het wegrijden. Beide motoren kun-nen ’samenwerkend’ ook een ‘boost’-effect ge-nereren. De gezamenlijke prestaties blijven hoe dan ook vergelijkbaar met deze van een traditi-onele motor met hogere cilinderinhoud, de ver-

bruikscijfers stukken gunstiger dan die van een veel kleinere benzinemotor. De 508 RXH krijgt een gerobotiseerde sequen-tiële 6-trapstransmissie gemonteerd. In auto-matische modus springt die zuiniger om met brandstof dan een klassieke manuele versnel-lingsbak. Bovendien tekent dergelijke transmissie voor extra rijplezier, omdat ze steeds de keuze laat tussen automatisch rijden en – met behulp van de schakelaars aan het stuurwiel – sequen-tieel te schakelen is. Belangrijk om weten en zeer comfortabel om aanvoelen is dat bij iedere schakelovergang – en met tussenkomst van de elektromotor – de koppelonderbrekingen geneu-traliseerd worden.

Start&Stop onder hoogspanningDe 508 RXH wordt ook uitgerust met een Stop&Startsysteem van de jongste generatie. Dat verschilt van het riemgedreven, laagspanning alternator-startersysteem zoals we dat kennen van de e-HDI’s. In de 508 RXH werkt Start&Stop onder hoogspanning (200 Volt). Dankzij het in-herente vermogen van 8 kW is het in staat om de elektromotor in alle omstandigheden van de nodige stroom te voorzien. Wat steeds een pijl-snelle, nauwelijks hoor- of voelbare herstart voor gevolg heeft.

Tekst: Ferre Beyens

Peugeot 508 RXH: diesel-hybride als topmodel

Remmen Los

Na de introductie van de 3008 Hybrid4 en in afwachting van de 508 Hybrid4 maakte Onderox nader kennis met de 508 RXH, een diesel-hybride die de PSA HYbrid4 4-wielaandrijving dank-baar utiliseert om het allroad rijplezier te kruiden met geëlektrificeerde en milieuvriendelijke di-mensies.

De Peugeot 508 RXH brengt nieuwe dimensies in het segment van de luxueuze allroader: in stadsverkeer kan 100% elektrisch gereden worden.

Peugeot zal in verschillende modellen de HYbrid4-technolo-gie implementeren.

Typisch voor de RXH zijn de als dagverlichting fungerende, af-zonderlijke LED-rijen aan weesrzijden van het radiatorrooster.

"Een allroader vraagt deftige grondspeling"

Page 33: Onderox juni 2012

Full Hybrid diesel – 200 pk – 4 X 4 – 107 g/km

www.peugeot .be

NEW PEUGEOT 508 RXH

New Peugeot 508 RXHQuality Time on every road

Milieu-informatie [KB 19/03/2004]: www.peugeot.be

4,1 L /100 KM 107 G /KM

PARK MOTORSSteenweg op Gierle 2212300 Turnhout014/415921

GARAGE LAVRIJSEN GEELMolseweg 882440 Geel014/578370

GARAGE LAVRIJSEN HERENTALSHemeldonk 42200 Herentals014/231211

Page 34: Onderox juni 2012

34

Huis Verbaandert (Renier Sniedersstraat) wordt gerund door de inmiddels al derde generatie. Opgericht als een boekhandel schopte de spe-ciaalzaak het tot de absolute top in de sector van de rookwaren. “Wij zoeken voortdurend naar het ultieme huwelijk tussen de sigaar en de bijhoren-de drank, zoals whisky of cognac, koffie of thee,” zegt Stefan Broers, die de zaak uitbaat met zijn vrouw Hilde Verbaandert.

Het rookverbod heeft de tabaksindustrie zwaar getroffen. In welke mate deelt ook het verbruik van sigaren in de klappen?De sigaar is een seizoensgebonden product ge-worden. Zolang de weersomstandigheden het roken op een terras toelaten, is de vraag hoog. Wordt het te koud, dan daalt de verkoop. We proberen die schommelingen op te vangen met een eigen rooklounge. Dat idee dateert trouwens al van voor het rookverbod.

Mogen we daaruit concluderen dat jullie cli-enteel minder de sigaar is dan liefhebbers van de klassieke sigaret?Misschien wel. Sigaren en het roken van een pijp worden nog altijd beschouwd als vormen van genot. Dat is ook zo. Niets is beter dan een heer-lijke sigaar met een lekkere borrel erbij.

Wie gebruik wil maken van de gescheiden ro-kersruimte wordt verondersteld zich aan te sluiten bij de club van Huis Verbaandert, de Havana Lounge Anilla. Is dat een kostelijke affaire?Hoegenaamd niet. Als lid betaal je jaarlijks 15 euro. Voor dat geld krijg je een aankoopbon van 10 euro en vijf dagpasjes, waarmee je een gast kan inviteren. De zaak is dagelijks open, dus zo’n lidmaatschap biedt voldoende ruimte om gebruik te maken van de lounge. Op donderdag zijn we zelfs open tot 22 uur.

Een club is pas een club als de leden elkaar regelmatig ontmoeten. Gebeurt dat hier ook?Absoluut. Vaak organiseren wij degustaties waar-bij bepaalde sigarenmerken hun producten voor-

stellen. Er zijn ook whiskytastings en perfect pairtastings. Tijdens die laatste activiteit gaan we op zoek naar de ideale drank voor bij de sigaar.

Mannenzaak

Hoe ziet de doorsnee sigarenliefhebber er te-genwoordig uit?Dat varieert. Er komen zowel arbeiders als no-tarissen en advocaten over de vloer. Het blijven wel hoofdzakelijk heren, maar de leeftijd zit in een neerwaartse spiraal. Steeds meer jongere man-nen vinden de weg naar de sigaar.

Waarom grijpen mannen überhaupt naar si-garen, denk je?Omdat de sigaar synoniem staat aan onthaas-ten. Je moet er ook voldoende tijd voor nemen. Met een longfiller ben je toch een poosje bezig.

Lukt het om ze daadwerkelijk naar de lounge te lokken?Dat lukt, vooral omdat ze weten dat ze hier ge-lijkgestemden tegenkomen. Mannen die hier komen hebben een gemeenschappelijke drijf-veer: de liefde voor de sigaar. Het gaat er erg gemoedelijk aan toe. Noem het gerust een we-reld op zich.

Niet schadelijk

Lounges als die van Huis Verbaandert zijn een pasklaar antwoord op het rookverbod. Tem-pert dat uw mening over de verstrengde wet?Ik vind het verbod overdreven. Het is een goede zaak dat de overheid waakt over de gezondheid van haar landgenoten, maar de manier waarop ze rokers nu behandelt, is niet meer van deze tijd.

Over het schadelijke karakter van sigaren doen uiteenlopende verhalen de ronde. Voor eens en voor altijd: zijn sigaren ongezond of niet?Mijn inziens kunnen ze weinig schade veroorza-

ken, aangezien de rook enkel de smaakpapillen bereikt en die bevinden zich in de mond. Zolang je niet inhaleert en de rook de luchtwegen of lon-gen niet passeert, is er volgens mij geen reden tot paniek. Trouwens, onze lounge is uitgerust met het meest moderne luchtzuiveringssysteem. Zelfs al zitten hier veertig mannen druk te roken, dan nog zie je de rook niet hangen.

In welke mate ben je zelf een liefhebber?Laat het me zo zeggen: ik verkoop geen enkel sigarenmerk dat ik eerst niet zelf heb uitgetest (lacht). Dat geldt ook voor de vele varianten van whisky en cognac die je hier aantreft. Of ik een moordjob heb? Reken maar.

Stel: ik wil mezelf inwijden in de wereld van de handgemaakte Cubanen en Havana’s. Hoeveel moet dat kosten?Dat hangt van de voorkeur af, maar beweren dat sigaren degusteren een dure hobby is, is onzin. Je kan de passie zo duur maken als je zelf wil. Je rookt niet constant, dus arm zal je er niet van worden.

Sigaren degusteren staat voor onthaasting

"Niets is beter dan een heerlijke sigaar met een borrel erbij"

TURNHOUT – Met het rookverbod dat vorig jaar in werking trad lijkt ook de degustatiedrang van sigarenliefhebbers in de kiem gesmoord. Wie zich wil overgeven aan het weldadige aroma van een Cohiba of Montecristo, kan dat enkel nog in openlucht. Niet zo in Turnhout, waar Huis Verbaandert en restaurant Lazuli met gescheiden lounges tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar sfeervolle rooksites.

Reportage

Page 35: Onderox juni 2012

35

Lazuli Gentlemen’s AgreementOok restaurant Lazuli effent met een sfeervol ingerichte zolderruimte het pad voor fijnproe-vers met een uitgesproken goesting voor si-garen uit exotische oorden.

De aanpak van Lazuli heeft weinig gemeen met de strategie van Huis Verbaandert. Het gerenommeerde eethuis duldt niet meer dan twintig leden in zijn club, de Lazuli Gentle-men’s Agreement. “Lid worden kan enkel als een bestaand lid zich laat schrappen of vrij-willig zijn plaats afstaat,” zegt Jurgen Dirckx, samen met broers Glenn en Didier het brein van Lazuli. “Elk lid heeft zijn eigen humidor waarin hij zijn sigaren kwijt kan. Er hoort maar één vrouw tot ons gezelschap en zij is met-een ook de voorzitster.”Tienmaal jaarlijks steken de leden de hoof-den bij elkaar. “Beschouw het als een eve-nementenclub met sigaren en lekkere wijnen

als uitgangspunt. De gastsprekers die onze club inviteert, behandelen diverse thema’s. Onlangs kregen we een assistent van een plastisch chirurg over de vloer. Tijdens onze eerstvolgende happenning komt een asper-geboer zijn verhaal doen. In mei hebben we het over Italiaanse topwijnen. Om maar te zeggen dat alle gespreksonderwerpen mo-gelijk zijn. De avonden hebben één ding ge-meen: sigaren en smaakvolle wijnen.”

LevensgenietersHet heerschap van Lazuli Gentlemen’s Agreement, doorgaans bedrijfsleiders of suc-cesvolle zakenlui, hoest jaarlijks een niet on-aardige som op om zijn lidmaatschap te verlengen. “Het jaarlijkse lidgeld bedraagt 500 euro,” gaat Jurgen verder. “Daarvoor krijgen de leden heel wat in ruil. Na elk eve-nement ontvangen ze een leuke attentie van diegene die de voordracht heeft gehouden.”

Net als Huis Verbaandert richten de broers Dirckx hun pijlen op levensgenieters pur sang. “Dat is onze drijfveer. Mensen die hou-den van een degelijke sigaar samenbrengen, daar is het ons om te doen. Niets meer, niets minder.”Met de club en de daarbij horende zolder-ruimte huldigt Lazuli een oud ritueel. “Vroeger gebeurde het dikwijls dat de mannen na een uitgebreid diner de tafel verlieten voor een si-gaar en een brandy als dessert,” blikt Jurgen terug. “Dat kan hier ook. Het gebeurt vaak dat de mannen na hun maaltijd de zolder-ruimte opzoeken, terwijl de vrouwen bene-den met elkaar blijven praten.”

Meer info bij Huis Verbaandert 014/41.19.62 www.lazuli.be

Tekst: Peter Briers

KLINKERHAL & DOE-HET-ZELFVan Dooren

ALLE LEVERINGEN en/of PLAATSING:• Betonklinkers, kleiklinkers, blauwe hardsteen, kasseien, platines, boordstenen, palisades,

verschillende soorten zand en kiezel, betonnen palen, platen en houten schermen.

• Het plaatsen van containers voor allerhande afval.

• Ook verkopen wij allerhande doe-het-zelf materiaal.

Steenweg op Mol 71/1 - 2360 Oud-Turnhout - Tel. 014 47 81 00

www.bestratingvandooren.be

OPENINGSWEEKEND

ZATERDAG 18 JUNI& ZONDAG 19 JUNI

Met tal van acties!

GRATISFRITv.a. € 5,-

bij aankoop

OPENDEURDAGEN

ZATERDAG 26 EN ZONDAG 27 MEI

Page 36: Onderox juni 2012

36

Filmklap

Cultuur

Moonrise KingdoMAls in de zomer van 1965 de verliefde tieners Sam en Suzy van huis weglopen, staat het anders zo rustige eiland aan de Amerikaanse oostkust in rep en roer. Iedereen wordt ge-mobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders waartoe Sam behoort onder leiding van hopman Ward, tot aan de sullige sheriff Sharp die een geheime affaire heeft met de moeder van Suzy. Een dreigende storm en de komst van de strenge mede-werkster van jeugdzorg zetten de gebeurtenissen danig op scherp.Niets is wat het lijkt in ‘Moonrise Kingdom’ en in dat soort scenario’s voelt Bruce Willis zich als een vis in een bokaal vers water. Willis, die sheriff Sharp gestalte geeft, wekt de indruk als acteur, noch als personage geïnteresseerd te zijn in de afloop van de massale zoektocht, maar dat is louter schijn.De acteurs: Bruce Willis, Harvey Keitel, Edward Norton, Tilda Swinton, Bill Murray en Frances McDormand

Madagascar 3: op avontuur in europaIn ‘Madagascar 3: Op avontuur in Europa’ proberen Alex de Leeuw, Marty de Zebra, Gloria het Nijlpaard en Melman de Giraffe nog steeds hun weg terug te vinden naar New York. Ook koning Julien, Maurice en de Pinguïns zijn opnieuw van de partij. De groep ont-dekt de perfecte manier om onopgemerkt door Europa te reizen: samen met een circus dat ze helemaal omtoveren in Madagascar stijl. De fans mogen in de handen wrijven: re-gisseurs Eric Darnell en Tom McGrath kozen ervoor om alle vertrouwde personages op-nieuw een rol te geven. Even zag het ernaar uit dat bepaalde figuren de plaat moesten poetsen, maar toen dat nieuws uitlekte, kwam er zowaar een protestbeweging op gang en stuurde het regisseursduo zijn plannen alsnog bij. De stemmencast: Ben Stiller, Sacha Baron Cohen, David Schwimmer, Frances McDor-mand, Chris Rock, Jada Pinkett Smith, Sherri Shepherd, Cedric the Entertainer, André Benjamin, Martin Short en Andy Richter.

snow white and the huntsManIn het epische avontuur ‘Snow White and the huntsman’ blijkt het alter ego van actrice Kristen Stewart - Sneeuwwitje - een pak mooier te zijn dan de boze koningin, gespeeld door Oscarwinnares Charlize Theron. Die laatste probeert Sneeuwwitje dan ook te ver-nietigen. Wat de gemene heerser niet weet is dat de jonge vrouw die haar troon be-dreigt, is opgeleid in de kunst van het oorlog voeren door de jager, die erop uitgezonden wordt om haar te vermoorden. De rol van de prins, die betoverd raakt door de eindelo-ze schoonheid van de hoofdrolspeelster, gaat naar Sam Claflin, ook al te zien in ‘Pira-tes of the Caribbean: On Stanger Tides’. Sneeuwwitje lijkt tegenwoordig een makkelijk doelwit voor regisseurs en scenaristen die uit zijn op rinkelende bioscoopkassa’s. Vori-ge maand ging ‘Mirror mirror’ in première, ook al een adaptatie van het bekende sprook-je van Grimm. Daarin speelde Lily Collins, dochter van zanger Phil Collins, de hoofdrol.De acteurs: Alyson Hannigan, Seann William Scott, Katrina Bowden, Natasha Lyonne

21 JuMp street

Schmidt en Jenko zijn helemaal klaar met hun puberbestaan. Ze sluiten zich aan bij de geheime politie-eenheid Jump Street en gebruiken hun jeugdige verschijning om un-dercover te gaan bij een lokale middelbare school. In de Verenigde Staten moesten late twintigers geen twee keer nadenken vooraleer ze gingen kijken naar de filmversie van de reeks, die in de jaren tachtig miljoenen tv-kijkers lokte. In die reeks speelde een erg jonge Johnny Depp de hoofdrol. Die dwong het productieteam op de knieën door on-verwacht vroeg op te stappen. Met hem verdween in één adem ook de populaire jon-gerensoap. Even twijfelden regisseurs Phil Lord en Chris Miller om Depp opnieuw in te schakelen, maar de acteur liet in een erg vroege fase van het productieproces al uitschij-nen niet meer geïnteresseerd te zijn. De acteurs: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Dave Franco, Rob Riggle, DeRay Davis, Ice Cube, Dax Flame en Ellie Kemper.

Kids club aprilZondag 2 juni is er een nieuwe Kids Club in alle Utopolis bioscopen, een filmnamiddag voor kids tussen 4 en 12 jaar oud met gratis animatie en verschillende kinderfilms.

classic nightDonderdag 7 juni is er in het kader van onze Classic Nights een vertoning van de topopera 'Don Giovanni' van Mozart, recent opgenomen in La Scala in Milaan.

ladies Movie nightWoensdag 13 en donderdag 14 juni is er een nieuwe Ladies Movie Night met in avant-première 'What to expect when you're expecting' met Cameron Diaz. Je maakt deze editie ook kans op een shoppingtrip naar New York City.

Page 37: Onderox juni 2012

Onze naam verandert misschien maar onze service blijft even persoonlijk: uw lokale contactpersoon blijft uw lokale contactpersoon. Hij of zij doet al het nodige om de naams-verandering voor u rimpelloos te laten verlopen. Onze nieuwe naam zal trouwens niet overal tegelijkertijd opdui-ken, om praktische maar ook om economische redenen. Want een geleidelijke overgang zorgt ervoor dat we kos-tenbewust met deze verandering omspringen.

Hebt u nog vragen? Praat erover met uw contact­persoon in uw Belfius Bank­kantoor, bel het gratis nummer 0800 99 491 of surf naar www.belfius.be

Dexia Bank wordtBelfius Bank.

Maar het bankkantoor in uw buurt blijft het bankkantoor in uw buurt.

Kantoren Regio Turnhout

Arendonk Vrijheid 65 014/68 90 00

Kasterlee Markt 31 014/63 67 90

Oostmalle Hoogstraatsebaan 5 03/221 77 90

Oud-Turnhout Steenweg op Turnhout 3/1 014/63 67 60

Retie Boesdijkhofstraat 2 014/38 92 00

Rijkevorsel Dorp 34 03/340 42 20

Turnhout Gasthuisstraat 20 014/44 81 10

Vosselaar Cingel 10 014/62 10 70

Belfius_vs01.indd 1 16/05/12 16:51

Page 38: Onderox juni 2012

38

Veel muziek in ’t Hofke

On Stage

Vrijdagavond willen de organisatoren altijd een knaller uit eigen land op het podium. Ditmaal pakken ze uit met DAAN, die een zeskoppige band meebrengt. Helaas voor de late beslissers, maar dit concert is al helemaal uitverkocht. Wie er nog naartoe wil, richt al zijn hoop op de twee duotickets die Onderox nog mag weggeven.

Zaterdag stoomt er rock’n roll uit de boxen tij-dens Roots in ’t Hofke. Zes bands nemen je mee naar tijden dat er nog echte muziek werd gemaakt. The Rumblejetts uit de VS openen het feest met hun rockabilly-gospel, gevolgd door het Nederlandse Five Guys named joe. Opnieuw uit de States komen The Hackensaw Boys, een bluegrassband met de energie van een punk-band. The Mean Devils brengen dan weer rauwe Portugese rockabilly, terwijl Smokestack Light-nin’ een gooi doet naar de titel van huisband nadat ze al voor de derde keer komen spelen. Met Paul Ansell’s Number Nine (GB) krijgt de za-terdag een afsluiter die kan tellen.

Op de derde dag zag God dat het goed was. Scrappy Tapes, een Gents duo, trapt een dag vol blues, boogie en swing af, met in hun zog Rusty Roots. Verder is de affiche volledig Brits getint: Oli Brown Band, The Revolutionaiers, King King Featuring Allan Nimmo en Ian Sieg-al Band. Een absolute topper, deze Ian Siegal (foto) en ook al voor de derde keer op het Goe-zot-podium.

www.goezot.be

Tickets: zaterdag € 14 (VVK), € 18 (kassa), zon-dag € 10 (VVK), € 15 (kassa)

Te winnen: 2 duotickets voor vrijdag, 5 duo-tickets voor zaterdag en 5 duotickets voor zondag

Moon ExpressKASTERLEE – Moon Express voert je mee alsof je op een trein (Express) een rit maakt door diver-se stijlen zoals jazz, funk, soul en rhythm & blues. De 'groove' en het samenspel tussen de musi-ci staat centraal en wordt gevormd door de in-vloed van de elk zeer persoonlijk spelende musici die liever niet denken in termen van één bepaal-de stijl. Ze komen uit Vlaanderen, Wallonië en Ne-derland.

Maandag 4 juni om 21 uur in Houtum Street in Kasterlee, tickets € 10Te winnen: 2 duotickets

Black Label Society

TILBURG – De legendarische gitarist Zakk Wylde, die af en toe nog met Ozzy Osbourne speelt, geeft een exclusieve show in 013. Ver-wacht heavy-metal, southern rock en baarden. En vooral lekkere grooves en gierende gitaarso-lo’s. Want daar staat de muziek van Black Label Society al jaren garant voor. En hoewel de laat-ste plaat The Song Remains Not The Same veel-al akoestisch werk en covers bevat en er dit jaar ook nog een akoestische dvd aankomt, kan je op twee oren slapen: Wylde en co komen om te rocken.

Zondag 17 juni om 20 uur in 013 in Tilburg, tic-kets € 30Te winnen: 2 duotickets

Steven Gabriels

GEEL – Steven Gabriels is een groot verzamelaar van ereplaatsen: Culture Comedy Award 2006, Humorologie 2007 en Comedy Casino Cup 2009. In Kassei brengt hij een ode aan de hel-leklassieker tussen Parijs en Roubaix. Over een lekke band, de verkeerde benen, te weinig ge-traind, verloren gereden, ook in de liefde, te veel Jan Ullrich, een slepende rem, te grote schoe-nen. Deze voorstelling kadert in het Belgisch kampioenschap wielrennen dat dit jaar in Geel plaatsvindt.

Donderdag 21 juni om 20.15 uur in de Werft in Geel, tickets € 8Te winnen: 5 duotickets

Mailen en tickets winnenWil je gratis naar één van de voorstellingen op deze pagina, dan moet je mailen. Stuur voor 30 mei een mailtje naar [email protected] waarin je vermeldt waar je graag naartoe wil. Geef ook je naam, adres, tele-foonnummer en mailadres zodat we je mak-kelijk kunnen contacteren als je winnaar bent. De kaarten liggen klaar aan de kassa.

De Werft: www.dewerft.beHoutum Street: www.houtumstreet.be013: www.013.nl

Cultuur

OUD-TURNHOUT – De tuin van ’t Hofke van Chantraine aan de Kerkstraat is zeker niet de groot-ste in de gemeente – denk aan de parken in De Lint – maar wellicht toch de gezelligste. Toch zeker tijdens het weekend van 1, 2 en 3 juni. Dan organiseert het culturele gezelschap Goezot er het jaarlijkse festival Goezot in ’t Hofke, met dit jaar enkele stevige blikvangers.

© Patrick De Roo

Page 39: Onderox juni 2012

39

herstellingen - lederrenovatie - stoffen - accessoires - projecten

VRIJBLIJVENDE

OFFERTE

Ambacht is onze kracht!Vaartstraat 25/4 | 2330 Merksplas | T 014 63 43 30

www.LEODRIEs.BE

Auto & MotoBandenAluminium VelgenVerlagingskitsSport-uitlaten

BANDENCENTERVAN GORP

Turnhoutsebaan 134Retie - 014/37 20 32

www.vangorp-banden.comWAAR SERVICE NOG BELANGRIJK IS.gratis koffie terwijl u wacht.

Auto & MotoBandenAluminium Velgen

VerlagingskitsSport-uitlaten

auto-accessoires

BANDENCENTER

VAN GORPTurnhoutsebaan 134Retie - 014/37 20 32

www.vangorp-banden.comWAAR SERVICE NOG BELANGRIJK IS.gratis koffie terwijl u wacht.

producten nu aan -15%Sport-uitlatenproducten nu aan -15%producten nu aan -15%

KITESURFING / WINDSURFING

Antwerpsesteenweg 146 - 2350 VosselaarTel.: (014) 61 19 56 - www.sailing-vosselaar.beOpen: di-vrij: 10.00-12.30 u. / 13.30-19u.za: 10.00-12.30 u. / 13.30-18u.

CUP SIZES A UP TO G

BESLIST DE GROOTSTE IN BAD- EN STRANDMODE!

KITESURFING / WINDSURFING

Antwerpsesteenweg 146 - 2350 VosselaarTel.: (014) 61 19 56 - www.sailing-vosselaar.beOpen: di-vrij: 10.00-12.30 u. / 13.30-19u.za: 10.00-12.30 u. / 13.30-18u.

Page 40: Onderox juni 2012

40

Chocoladecrème, notengebak, rabarber en framboos

Ingrediënten:• Chocoladecrème: 120 gr. room, 120 gr. volle melk, 50 gr. dooiers,

25 gr. suiker, 100 gr. chocolademelk, 5 gr. earl grey

• Notengebak: 300 gr. boter, 200 gr. bruine bastaard suiker,

50 gr. hazelnootstukjes, 50 gr. hazelnootpasta, 400 gr. bloem, 10 gr. bakpoeder, 5 gr. zout

• Vanille ijs: Rabarber, rozenbottelthee (verse, deze kleurt

niet rood)• Framboos

Bereiding:• Chocoladecrème: melk opkoken en de thee laten trekken, choco-

lade erbij laten smelten. Dooiers en suiker op-kloppen en mengen met de afgekoelde melk. Room opkloppen tot yoghurtdikte en onder de massa mengen. Laten afkoelen in koelkast.

• Notengebak: boter op kamertemperatuur, mengen met de

suiker, hazelnootstukjes en hazelnootpas-ta. Bloem en bakpoeder eronder mengen en als laatste het zout eronder. In een cilinder rol-len en 1 uur in de koelkast laten rusten. Hier-na uitrollen tot ongeveer 1 cm en afbakken op 175°C. Als dit nog warm is, kan je hieruit vorm-pjes steken.

• Rabarber fijn snijden (balkjes), door de thee halen, in de suiker rollen

• Alles mooi op een bord dresseren en smakelijk

Recept: Koen Janssens, Broosend Hof (Oud-Turnhout)

Recept

Sport

“Ik ben heel blij dat ik dit kan doen”

MOL – De golfinitiatie die Onderox opzette met de Kempense Golf Club loopt als een trein. Dat getuigen zowel lesgever Fabien Van Damme als de deelnemers zelf. “Er is een heel goede ambi-ance, zo goed heb ik nog niet vaak meegemaakt,” zegt de pro van de club.

Half april startten vijftien Onderox-lezers een spoedcursus golfen. In tien lessen bekwamen ze zich om op 9 juni een eerste wedstrijd te spe-len. Een maand na de start is nog niemand af-gehaakt, wat bewijst dat de groepssfeer een uitstekende motivator is. “Vanaf het eerste mo-ment heerste er een vriendschappelijkheid in zowel de groep van zaterdag als van zon-dag,” aldus de lesgever. “We hebben intussen alle combinaties gehad: het putten, het appro-achen, de lange slagen en een eerste kennis-making met de baan. Ik heb ze al één hole laten spelen. En dan merk je dat ze aan de bal en de baan denken en niet meer aan hun houding. Dan is het aan mij om bij te sturen. Vanaf nu gaan we enkel nog op de baan oefenen. Het ni-veau in het algemeen als beginner is goed en zeker voldoende om verder te groeien naar ge-vorderde. Het enthousiasme is nog altijd groot.”

Ria Houben uit Kasterlee is één van de deel-nemers. “Ik ben heel blij dat ik dit kan doen. Ik vond het wel spijtig dat ik de laatste twee lessen

heb moeten missen wegens vakantie. We heb-ben een heel leuke groep, hebben al veel gela-chen. In de week probeer ik ook eens alleen te gaan oefenen op de range. Wat ik ook wil on-derstrepen, is dat we heel vriendelijk onthaald worden op de club.”

Frankie Vermierdt uit Balen is ook nog altijd even enthousiast als in het begin. “Af en toe een goede bal slaan, daar komt het momenteel op aan. Naast de slagen krijgen we ook uitleg over het reglement, de etiquette op de baan, de sco-rekaart. Allemaal interessant. De lessen worden heel goed gegeven. Telkens we fouten maken, wordt gecorrigeerd op het plaatsen van de han-den en de houding van het lichaam. In de mate van het mogelijk probeer ik tijdens de week te gaan oefenen, maar daar is het weer al enkele keren spelbreker geweest. Ik spreek dan meest-al af met Eric De Vrey, die de lessen ook volgt.”

Tekst: Paul Huysmans

Page 41: Onderox juni 2012

41

5,0 - 5,4 L/100 KM • 131 - 141 G CO2/KMMilieu-informatie KB 19/3/2004: www.mercedes-benz.be - Geef voorrang aan veiligheid.Afgebeeld model: C 180 CDI BlueEFFICIENCY Berline ‘AMG Sport Edition’ met metaalkleur voor € 32.885,00 incl. BTW* en E 200 CDI BlueEFFICIENCY Berline ‘AMG Sport Edition’ met metaalkleur voor € 39.575,00 incl. BTW.* * Aanbevolen prijs voor stockwagens tot einde voorraad. Niet cumuleerbaar met andere acties of versie Optimum Edition.

Car Assistance Company nvErkend Concessiehouder en Servicepunt Mercedes-Benz Steenweg op Gierle 355 - 2300 Turnhout - Tel. 014 42 24 31 - Fax 014 42 13 21

De E-Klasse Berline AMG Sport Edition:

€ 38.500 incl. BTW*

De C-Klasse Berline AMG Sport Edition:

€ 31.950 incl. BTW*

Sportieve rijstijl. Tijdloze klasse. Geniet nu van onze condities op deze AMG Sport Editions stockwagens!

MBD8033007 C&E Turnhout_Onderox_330x230mm.indd 1 11/05/12 16:21

Page 42: Onderox juni 2012

42

De vraag na afloop van het Onderox Wandelfes-tival 2011-2012 was algemeen: kunnen er ook tijdens de rest van het jaar geen wandelingen worden georganiseerd? Want wandelen doen we het hele jaar door? U vraagt, wij draaien en dus bieden we je de komende drie maanden een mooi wandelprogramma aan. De Kempense na-tuur staat daarin helemaal centraal.

De vertrekpunten liggen in Mol, Wechelderzande, Oud-Turnhout, Meerhout en voor Reusel steken we de Nederlandse grens over. Zoveel mogelijk nemen we je mee langs onverharde wegen en proberen we in elke wandeling variatie in te bou-wen: dan weer langs velden en weien met daar-na een traject door het bos. Wie deze maand alvast begint, kan zich het jonge groen aan de bomen laten welgevallen. Is het echt warm, dan biedt dat bladerdek bescherming tegen de felle zon.

Bij elke wandeling krijg je een stempel op een spaarkaart. Met vijf stempels is die vol en ding je mee naar de hoofdprijzen. Elke maand wordt een maandwinnaar geloot die een bon van 25 euro van het vertrekpunt ontvangt.

De vertrekpunt zijn:• Nicoty, Visbeeklaan 5 in Wechelderzan-

de, 03 312 36 82, www.nicoty.be, dagelijks open vanaf 11.30 uur, gesloten op dinsdag en woensdag

• La Cuenta, Milostraat 3 in Mol, 014 31 82 88, www.cafelacuenta.be, maandag t.e.m. zaterdag open vanaf 13 uur, zondag vanaf 11 uur, woensdag gesloten

• Couverture, Steenweg op Turnhout 23 in Oud-Turnhout, 014 45 43 42, www.couver-ture-chocolade.be, open dinsdag tot vrijdag

van 9 tot 18 uur, zaterdag tot 17 uur, zondag en maandag gesloten

• De Gouden Leeuw, Gasthuisstraat 1 in Meerhout, 014 30 00 30, www.degou-denleeuw.be, dagelijks open vanaf 10 uur, maandag gesloten

• D’n Ouwe Brandtoren, Burg. Willekenslaan 2 in Reusel (NL), 0031 497 620311, www.ouwe-brandtoren.nl, dagelijks open vanaf 9.30 uur

Deelnemen doe je als volgt:• Ga tijdens de openingsuren naar het ver-

trekpunt en vraag de routebeschrijving• Daarvoor betaal je 5 euro, maar tegelijk zijn

daarin een drank met een huisproever be-grepen

• Onderweg beantwoord je drie vragen en zet je vier foto’s in de juiste volgorde

• Bij je terugkeer steek je het formulier in de urne en daarmee maak je maandelijks kans op een waardebon van € 25 van het ver-trekpunt (trekking op 1 juli, 1 augustus en 1 september)

• Telkens je een deelnemingsformulier koopt, krijg je een stempel op een wandelkaart (spaarkaart). Met 5 stempels is die vol en maak je kans op de hoofdprijzen.

• De Onderox Zomerwandelingen lopen van 1 juni t.e.m. 31 augustus 2012

Hoofdprijzen:• Een verblijf van drie nachten voor twee per-

sonen, incl. ontbijt, buiten het hoogseizoen in chambre d’hôtes La Bastide De Fontaille in de Ardèche (Frankrijk), www.bastide-de-fontaille.be, zie ook: De Gelukszoekers op pag. 30

• Een verblijf van twee nachten voor twee per-

sonen, incl. ontbijt in De Alkmaarse Bed & Breakfast in Alkmaar (NL), www.alkmaarse-bedandbreakfast.nl

Raadpleeg voor de recentste informatie www.lekkerstappen.be

Tekst: Paul Huysmans

Op algemeen verzoek: de Zomerwandelingen

Op vraag van de duizenden wandelaars die al deelnamen aan het Onderox Wandelfestival komt er nu ook een wandelprogramma tijdens de zomer: de Onderox Zomerwandelingen (1 juni – 31 augustus). Vertrekken doe je vanuit vijf nieuwe horecazaken om op die manier vijf andere regio’s te ontdekken. Verder blijft de formule onveranderd: je gaat naar het vertrekpunt, haalt daar de routebeschrijving en maakt een wandeling tussen 8 en 10 km.

Toerisme

De merkwaardige Achtzalighedenboom ligt op de route vanuit Nicoty in Wechelderzande.

Page 43: Onderox juni 2012

Ideale aanlegplaats voor uw wandel-, fi ets- en ruitertochten.

Guus en Petra Gijbels heten u van harte welkom!

Taverne D’n Ouwe Brandtoren…

Taverne D’n Ouwe BrandtorenBurgemeester Willekenslaan 25541 NA Reusel – Nederland0032 497 62 03 11

[email protected]

…op enkele kilometers van de grens…midden in de Kempische natuur…waar het goed toeven is…die het ganse jaar 7 dagen op 7 geopend is…waar het eten en drinken nog ouderwets heerlijk is

Vlimmeren

OostmalleVisbeekbaan

EindhovenTurnhout

AntwerpenLilleHerentals

Wechelderzande

BrasserieRestaurantFeestzaal

Contactgegevens: Nicoty, Visbeekbaan 5, 2275 Wechelderzandetel. 03 312 36 82, fax. 03 312 36 [email protected], www.nicoty.be

*Gratistasjekoffie/theeenversnaperingbijdestartvandewandeling!

Openingsuren:Alledagendoorlopendopenvanaf:11u30Dinsdag&Woensdaggesloten(uitgezonderdfeestdagen,gereserveerdefeestenenvergaderingen)

Start wandeling*

Page 44: Onderox juni 2012

44

Nog een geschenk nodig?Bestel snel een k-doos!

www.k-doos.be

Steeds het juiste cadeau

Ambrosia, Pastoriestraat 1, Beerse, 014 61 96 00, www.ambrosia.be

De Hoprank, Berendonk 59a, Arendonk, 014 67 27 41, www.hoprank.be

Jorun Huybrechts, Herentalsesteenweg 9, Lichtaart, 014 65 25 30

De Witte Roos, Sint-Pieterstraat 7, Mol, 014 70 56 01, [email protected]

De Wilde Wingerd, Ganzenstraat 44, Geel, 014 58 14 26, www.dewildewingerd.be

Bloemen Bulckens-Beirinckx, Herenthoutseweg 142/1, Herentals, 014 21 25 45, www.bloemenbulckens.be

Negresco Living, Grote Markt 20, Herentals, 014 21 93 63, www.negrescoliving.be

De Voorhof, Delstraat 17, Dessel, 014 37 08 04

Ook verkrijgbaar bij:

Een hele lente en zomer fietsen met Onderox

Onderox Magazine heeft een lange traditie in het organiseren van fietstochten. Het programma voor dit jaar oogt indrukwekkend met vijftien routes van 35-40 km die vertrekken vanuit horeca-zaken, en drie culinaire fietstochten.

Aan de vijftien routes van het Onderox Fietsfestival beleef je nog plezier tot eind september. Ze bieden een mooie staalkaart van wat de Kempen aan na-tuur en andere bezienswaardigheden te bieden heeft.

In de kijker: VijverzichtDe route vanuit Vijverzicht in Dessel is 35 km en neemt je mee richting Postel. Het eerste stuk loopt over het jaagpad langs het kanaal om dan koers te zetten naar het Molse gehucht. Even rijden we over Nederlands grondgebied om halfweg toe te komen bij De Kaasboerin, waar je kan overstappen op een andere Onderox-route. Om terug te keren maken we een ommetje via Lommel maar doorkruisen we eerst de uitgestrekte landerijen rond Postel. Opnieuw rij-

den we een stukje langs het kanaal om via Witgoor terug te keren. Vergeet daar niet de Sas4-Toren te beklimmen.

In de kijker: Perron 7Perron 7 ligt langs het kanaal Dessel-Schoten en daarvan maken we gebruik om je richting Merksplas te voeren. Dat doen we verder via landbouwwegen in de echte zin van het woord, wegen die je door wei-den en velden loodsen. Halfweg komen we langs bij ’t Hofeind en kunnen we nog een extra route aan die van Perron 7 koppelen. Het tweede deel loopt langs Zondereigen en het Bels Lijntje. Nog even door de mooie Aa-vallei en zo staan we weer voor de deur bij Perron 7.

Fietsen van maal naar maalEen culinaire fietstocht is een belevenis op zich. Je start de dag met een ontbijt en rijdt dan al fietsend de rest van je menu bij mekaar. De volgende gan-gen worden telkens in een andere horecazaak aan-geboden.Onderox Magazine ontwikkelde drie culinaire fietsrou-te die vertrekken vanuit Hotel Lommelbroek in Lom-

mel, Brasserie De Onthaasting in Mol en Mie Maan in Blauberg-Herselt. Ontdek alle info op www.lekkertrappen.be

Fietsen

Alle vertrekpunten:• Arendonk (38,5 km): ’t Swaans Hof, Broekstraat

46• Dessel(39km):DeWitteHaas,Groesgoor11• Dessel(35km):Vijverzicht,Zanddijk64• Geel(35,5km):DeKleineVolmolen,Bel149• Herselt(35,5km):MieMaan,Diestsebaan28• Kasterlee(41km):Koningsbos,Koningshof9• Lille(34km):DeBrouwketel,Wechelsebaan164• Lommel(37,5km):DeWaterkant,Kanaalstraat92• Merksplas(36,5km):’tHofeind,Hofeinde9• Mol(37,5km):DeKaasboerin,Eerselseweg99• Mol(36,5km):PortAventura,Zilvermeerlaan9• Ravels(37,5km):Perron7,GroteBaan199• Vorselaar(40,5km):DeWingerd,Vispluk83• Westerlo(35,5km):DeTongelseLekwei(Torenhof),

Geneinde1–Tongerlo• Zichem(36km):HofvanZichem,ErnestClaesstr.67 Hoe deelnemen: www.lekkertrappen.be

Page 45: Onderox juni 2012

Grote Baan 199 • 2380 RavelsT 014 71 63 22

OPEN: ma, do, vrij, za: 11.00 - ...

zo: 09.00 - ...dinsdag en woensdag

gesloten

ONTBIJT - LUNCH - SNACKDINNER - DESSERT - SUGGESTIES

www.perron7.be

advertentie_perron7_vs01_fc_hr.pdf 1 15/02/12 13:24

Calda e FreddaEen Italiaanse specialiteit in primeur voor België • eenwarm,zoetbroodjemetbinnenineenbolijs• keuzeuitvanille-,chocolade-,banaan-enmokka-ijs• keuzeuitdrietoppings: apfelstreusel,kinderbuenoenpims• afgewerktmetversfruiteneenvruchtencoulis

Een echte lekkernij voor zoetekauwen!Normaleprijs:€4,5Actieprijstot30juni2012 bijvermeldingvan‘Onderox’:€3,5

Vijverzicht BVBA / Zanddijk 64 / B 2480 Dessel / Tel. Fax 014 37 20 [email protected] / www.vijverzicht.be

NIEUW

Page 46: Onderox juni 2012

46

De Kaasboerin: ontbijtbuffet met streeklekkers

Niemand anders in De Kaasboerin dan Rik Wij-nants zelf zorgt voor het ontbijt, dat hij aanziet als het paradepaardje van zijn zaak. “Om dat ontbijt klaar te maken kan ik ’s morgens vroeg mijn bed uit,” vertelt hij. “Ik ben ’s morgens graag bezig in de keuken. De dank van de men-sen en de voldoening die je krijgt, zijn voor mij van een grote waarde. Als ik ooit stop met deze zaak, hoop ik dat ik ergens in een hotel kan be-ginnen om er het ontbijt te bereiden.”

Buffet met streekproductenHet is duidelijk te merken dat de uitbaters een erezaak maken van het ontbijt. Het buffet oogt indrukwekkend met verschillende soorten brood en broodjes, zoetwaren, zes soorten charcute-rie, gerookte zalm, verschillende salades, spek met eieren, vers fruit, kleine zoete hapjes, enz. En dat aangevuld met dampende koffie of thee en een glaasje fruitsap. Tegelijk krijg je de kans om te proeven van erkende Molse streekproducten want het buffet omvat ook Postelkaas en Molse kipkap.

De lekkerste rosbiefEn dan is er nog een exclusiviteit: de rosbief uit eigen keuken. “Daar krijgen we altijd de mees-

te complimenten voor,” weet Rik Wijnants. “De beste rosbief die we ooit hebben gegeten, zeggen ze dan. En al zeg ik het zelf: het is verdomd lekke-re, malse rosbief. Door de mond-aan-mondrecla-me komen ze daarvoor van ver naar ons, onlangs zelfs sportbestuurder Wilfried Peeters en enkele mensen van zijn Quick Step-ploeg.”

Na je ontbijt hoef je beslist niet naar huis, want de bosrijke omgeving nodigt uit tot een mooie wandeling of fietstocht. De Kaasboerin is trou-wens een vertrekpunt van een fietstocht van het Onderox Fietsfestival. En de kinderen kunnen ravotten in de speeltuin. Op zondag zijn er gere-geld gratis muziekoptredens en ook die sluiten mooi aan op het uitgebreide ontbijt.

Tekst: Paul Huysmans

Maak kans op een luxe-ontbijt.Mail je naam en woonplaats [email protected] met vermelding van‘Ontbijt’

Onderox-ontbijt van de maand

Het ontbijtbuffet bij De Kaasboerin is een ab-solute aanrader. Op die manier je dag starten, geeft je vele uren energie.

+ Een uitgebreid ontbijtbuffet met streekspecia-liteiten en als topper de rosbief uit eigen keu-ken

+ een gratis glaasje cava

Prijs: € 14,5, kinderen tot 12 jaar € 9,50

Geldig van 23 mei t.e.m. 30 juni, dagelijks van 10 tot 12 uur. Enkel geldig na reservatie met ver-melding van Onderox-ontbijt. Reserveren kan tot 17 uur de dag voordien.

De KaasboerinEerselseweg 992400 Mol-Postel 014 37 70 84 [email protected] www.kaasboerin.be

Best of Breakfast

"Het is verdomd lekkere, malse rosbief"

MOL-POSTEL – Gasthof De Kaasboerin staat wijd en zijd bekend voor zijn shows met Neder-landstalige artiesten. Verder organiseren de uitbaters daguitstappen voor groepen en allerhande feesten. Twee jaar geleden startte De Kaasboerin met een ontbijt op zondag. De reacties daarop zijn dermate positief dat de zaakvoerders nu aan de Onderox-lezers een maand lang elke dag de kans bieden om van dat ontbijtbuffet te komen smullen.

Page 47: Onderox juni 2012

47

Kempendrinks

Kerkstraat 15A

2370 Arendonk

tel 014/67 74 19

[email protected]

www.kempendrinks.be

maandag gesloten

Wijnen Jacobs

Poederleeseweg 66

2275 Lille

tel 014/88 37 87

[email protected]

www.wijnenjacobs.be

zondag gesloten

Ryco Wijnen

Olmensebaan 138

2490 Balen

tel 014/81 10 12

[email protected]

www.ryco-wijnen.be

Wijn & Co

Veilingstraat 9

2320 Hoogstraten

tel 0479/80 51 45

[email protected]

www.wijnenco.be

op afspraak

Van Eccelpoel

Lierseweg 20

2200 Herentals

tel 014/21 26 93

[email protected]

www.vaneccelpoel.com

openingsuren: zie website

Bevo Wijnen

Rode Akkers 3

2460 Kasterlee

tel 0477/49 86 00

[email protected]

www.bevovini.be

open op vrijdag - zaterdag

of op afspraak

La Buena Vida

Donk 97/Z

2400 Mol

tel 014/45 13 03

[email protected]

www.labuenavida.be

zondag gesloten

zaterdag opening zie website

DeSPert • 2 juni themaDeguStatie

bevowijnen • ZaterDag en ZonDag 2 en 3 juni ZaterDag en ZonDag 9 en 10 juni van 11.00 tot 17.00 uur

Voor meer info zie op de website van de wijnhandelaars

Despert

Zagerijstraat 25

2960 St-Job-In-’t-Goor

tel 03/238 05 84

[email protected]

www.despert.be

zondag gesloten

Wijnen Schenkels

Patriottenstraat 77

2300 Turnhout

tel 014/41 01 98

[email protected]

zondag & dinsdag gesloten

Bezoek de aanbevolen wijnpartners van Onderox

Cullinair

Page 48: Onderox juni 2012

48

Elf jaar is Het Keukenorkest inmiddels onderge-bracht in een herenhuis uit begin vorige eeuw aan de Dr. Vandeperrestraat in Geel. In die pe-riode onderging de keuken een hele evolutie tot wat ze nu is: een hedendaagse Frans-Vlaamse keuken. Niet meer die zware van vroeger maar fris en creatief, vers en verfijnd op basis van sei-zoensproducten.

Het juiste publiek“We gaan voor de herkenbaarheid van de pro-ducten,” legt Eric Menten uit, die als gastheer de zaal voor zijn rekening neemt. “Minder ingrediën-ten, geen overbodigheden en we willen de men-sen de producten duidelijk laten zien zonder iets te verbergen. Keep it simple is onze leidraad.”

“Het was aanvankelijk een heel zoekproces,” vult Chris Nuyts aan. “Welke klanten wilden we in ons restaurant? We hebben de norm gelegd naar de betere keuken. Ik heb me daar zelf ook op toe-gelegd. Ik ga zelf graag uit eten, lees veel, pro-beer dingen uit zoals tegenwoordig het garen op lage temperatuur. En ja, ik ben tevreden met waar we nu staan en het niveau dat we hebben bereikt. We krijgen mensen die goed eten en een goede wijn appreciëren en daar doen we het voor. Klanten die onze keuken kennen en waar-deren, komen om de zes weken de nieuwe me-nu’s proeven.”

Chris en Eric brengen inderdaad elke zes weken een nieuwe kaart met twee menu’s en à la carte gerechten. De wijnkaart is uitgegroeid tot een 180-tal referenties, het aandeel van Eric in wie een groot wijnliefhebber schuilt. De basis is Frans, Italiaans en Spaans, aangevuld met wijnen uit minder voor de hand liggende landen als Oos-tenrijk, Portugal en de Nieuwe Wereld.

Het Keukenorkest telt 34 plaatsen met een apart

zaaltje voor maximum 26 personen. Buiten biedt het terras plaats aan een 30-tal mensen. De hoge plafonds, de glasramen en de monumen-tale gevel geven het pand uit 1913 karakter. Niet voor niets staat het op de lijst van waardevolle gebouwen.

Tekst: Paul Huysmans

Het KeukenorkestDr. Vandeperrestraat 33 2440 Geeltel. 014 58 33 45 [email protected] www.keukenorkest.be

Open: woensdag tot vrijdag van 12 tot 14 en van 18 tot 21.30 uur, zaterdag van 18 tot 21.30 uur, zondag van 12 tot 14 uur, maandag en dinsdag gesloten

Onderox-menu hris en Eric verrassen je met ongecompliceer-de gerechten waar de versheid van afstraalt. Je kan ze ontdekken in dit mooi geprijsde menu.

(1)Carpaccio St. Jacobsvruchtjonge preiijs wasabi

tonijnraz-el-hanout

***Kabeljauwhaasje

mousseline Amontilladohandgepelde garnaal

*** (2)Kalfszwezerik/madera

***Fijne sneetjes filet pur

aspergeserwtenmousse

kalfsjus***

Tiramisu/aardbeien/spongecake  

Prijs: 3-gangenmenu = € 37 + (1) = € 47 + (2) = € 57Geldig van 23 mei tot 30 juni 2012. Enkel op reservatie met vermelding van het Onderox-menu. De plaatsen zijn beperkt op vrijdag -en zaterdagavond.

De partituur klopt bij Het Keukenorkest

Cullinair

GEEL – Zoek achter Het Keukenorkest geen grote verhalen of veel beeldspraak. De naam is slechts een toevallige vondst – uitbaters Chris Nuyts en Eric Menten zijn geen culinaire muziek-fans – en de keuken is ongecompliceerd lekker. Chris bekwaamde zich als autodidact tot een gewaardeerde chef en Erics passie voor wijnen straalt af van de wijnkaart. Tel daarbij het karak-tervolle pand en het plaatje – of zo je wil de partituur – klopt bij Het Keukenorkest.

Mail het antwoord op volgen-de vraag, samen met je naam en adres, naar [email protected] en maak kans op een waarde-bon van 50 euro.

Uit welk jaar dateert het pand waar-in Het Keukenorkest is ondergebracht?

Keukenorkest

Page 49: Onderox juni 2012

49

Broosend Hof

Brooseinde 61

2360 Oud-Turnhout

tel : 014/70 00 77

[email protected]

www.broosendhof.be

dinsdag – woensdag gesloten

Den en Heuvel

Geelsebaan 72-74

2460 Kasterlee

tel 014/85 04 97

[email protected]

www.denenheuvel.be

Martiz

Martelarenstraat 74

2400 Mol

tel 014/71 90 25

[email protected]

www.martiz.be

dinsdag – woensdag gesloten

Ter Hove

Retiesebaan 63

2460 Kasterlee

tel 014/23 65 24

[email protected]

www.terhove.be

dinsdag – woensdag gesloten

Alauda

Turnhoutsebaan 28

2480 Dessel

tel 014/37 50 71

[email protected]

www.alauda.be

zondag – maandag gesloten

De Wingerd

Vispluk 83

2290 Vorselaar

014/51 50 13

[email protected]

www.dewingerd.eu

maandag – dinsdag gesloten

Vin Perdu

Steenweg op Mol 114

2360 Oud-Turnhout

tel : 014/72 38 10

[email protected]

www.vinperdu.be

maandag – dinsdag gesloten

De Waag

Molsebaan 2

2440 Geel

tel 014/58 62 20

[email protected]

www.dewaaggeel.be

zondagavond – maandag gesloten

Bezoek ook deze culinaire partners van Onderox

Cullinair

Ter Donk

Donk 92a

2400 Mol

tel 014/72 86 24

[email protected]

dinsdag gesloten

Page 50: Onderox juni 2012

50

Oplage: 24 000 exemplaren | V.U.: Guido Geenen | Akkerstraat 51, 2370 Arendonk | Werkten mee aan dit nummer: Jef Aerts, Suzanne Antonis, Ferre Beyens, Peter Briers, Caroline Haverans, Koen Janssens, Bruno Otten, Bart Van der Moeren (foto’s), Lidi Van Gool, Pepijn Verheyen | Grote coverfoto: Eddy Koedijk | Eindredactie: Paul Huysmans | [email protected] | Vormgeving: www.WIZZ.be | Prepress en druk: GEWA | Internet: www.onderox.be | Webdesign: www.WIZZ.beOnderox is gratis verkrijgbaar in de Kempen op meer dan 600 plaatsen.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of gekopieerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventueel ondervonden schade, voortvloeiende uit fouten en/of onvolledigheden in de inhoud van dit blad. Tevens is de uitgever niet verplicht ongevraagd ingezonden bijdragen, die niet voor publicatie in aanmerking komen, terug te zenden. De adverteerder is verantwoordelijk voor de door hem opgegeven tekst. De adverteerder zal Uitgeverij De Heuvel vrijwaren van alle vorderingen die zouden voortvloeien uit de schending van de rechten van derden met betrekking tot merken, octrooien, handelsmodellen, auteursrechten of elk ander recht dat derden zouden kunnen doen gelden.

Ben jij professioneel of recreatief bezig met fotografie en trek je er af en toe op uit met je camera in de hand?Dan ben jij misschien wel de M/V die we zoeken!

Laad nu jouw creatiefste foto’s op via:www.onderox.be/foto-van-de-maand. Ontdek de geselecteerde foto maandelijks in Onderox.

De winnaar ontvangt een K-doos t.w.v. € 60.

Kijkje

graagdoor

delens

?

Foto van de maand

Page 51: Onderox juni 2012

Med

ia M

inde

d -

Turn

hout

EXCLUSIEVE2012

TUINMEUBELCOLLECTIE

DE MEEST

STWG. OP ZEVENDONK 191-195 • 2300 TURNHOUT • T 014 42 04 08 • WWW.HANOLUX.BE

BOREK • BROIL KING • DEDON • FIXFORM • GRANDHALL • JOLI • MANUTTI OKLAHOMA JOE • OTIUM • RAUSCH • ROYAL BOTANIA • TRIBÙ • VERSUS BY TRIBÙ

SAUNA - INFRAROODCABINES - wHIRLpOOLS - STOOMDOUCHES SwIMSpA - FITNESS - EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN

HNLUX_ODX_100_ALG TUIN2012.indd 1 11/05/12 12:56

Page 52: Onderox juni 2012

RAVAGO FASHION & HOMEDECORATIE-HUISLINNEN-BOXSPRINGS-VERLICHTING-VINYL-TAPIJT-KARPETTEN-LAMINAAT-RAAMDECORATIE-BEHANG-VERVEN

OPENINGSURENMAANDAG GESLOTENDINSDAG 9h30 - 18h00WOENSDAG 9h30 - 18h00DONDERDAG 9h30 - 18h00VRIJDAG 9h30 - 18h00ZATERDAG 9h00 - 17h00ZONDAG 13h00 - 17h00

Moerenstraat 89 • 2370 Arendonk • Tel. 014 701 679

VOLG INDUSTRIETERREIN MOERENSTRAAT

www.ravagowinkel.beRUIME PARKING

TUINMEUBELEN SETPRIJS -10%

KIDS : NONO - CKS - TOM TAILOR - GARCIA - GYMP - NAME IT - MEXX WOMEN : SANDWICH - WAX - YAYA - MEXX - GARCIA - VERO MODA - CKS - MAC MEN : TOM TAILOR - MEXX - GARCIA - JACK&JONES - STONES - OLYMP - MAC

NIEUW : INTERIEURADVIES OP MAAT

GRATIS LEVERING (VANAF € 400)

verschijning_20120523_ref_3141_advertentie_ravagos_vs01_fc_lr.indd 1 15/05/12 17:21