Straatpost juni 2012

12
Een leerschool… ‘Vakantie’ voor onze cliënten Op pad met bezoeker Martin Hoe gaat het met Ria? Lees haar column! JUNI 2012 23 e JAARGANG #2 “Ik wil mijn oude leven vaarwel zeggen.”

description

Periodieke uitgave van Stichting Ontmoeting

Transcript of Straatpost juni 2012

Page 1: Straatpost juni 2012

Een leerschool…

‘Vakantie’ voor onze cliënten

Op pad met bezoeker Martin

Hoe gaat het met Ria? Lees haar column!

juni 2012 23e jaargang #2

“Ik wil mijn oude leven vaarwel zeggen.”

Page 2: Straatpost juni 2012

Beste lezer,

Elke bezoeker of bewoner die bij ons komt heeft een geschiedenis. Zijn eigen verhaal. Vaak geen verhaal om vrolijk van te worden. Want wat maken ze al niet mee in hun leven? Ouders die gescheiden zijn, misbruik, verwaarlozing. Het is teveel om op te noemen. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen…

Veel van onze dak- en thuislozen zijn verslaafd aan drank of drugs. Om u een blik te geven in het dagelijks leven van één van hen kunt u op blz. 11 het verhaal lezen van bezoeker Martin. Twee collega’s van Ontmoeting gingen met hem op pad. En waren getuigen van zijn grootste bezigheid: een continue zoektocht naar drank.

In onze voorzieningen stellen wij als voorwaarde dat bewoners voor opname clean moeten zijn. U zult begrijpen dat dit voor velen van hen een hele opgaaf is. Zeker het loskomen van hun verslaving is voor onze bewoners zwaar, maar we mogen ook vooruitgang zien. Stappen vooruit in het leven van onze cliënten. Graag delen we het verhaal van één van hen met u.

Namelijk het verhaal van Ed, een bewoner van het sociaal pension in Hoek van Holland. Ed is ex-alcoholverslaafde en ex-dakloze. Hij mocht bij Ontmoeting terechtkomen, werd geraakt door het Evangelie en heeft met Gods genade het voornemen om zijn oude leven vaarwel te zeggen. Meer over Ed kunt u lezen op blz. 4 en 5.

Wilt u voor Ed bidden? Want de geestelijke strijd is en blijft voor hem zwaar.

Ton Vinkmanager centrale diensten

van de redactie Delen

Missie

Ontmoeting biedt, op basis van

christelijke naastenliefde, professionele

hulp aan dak- en thuislozen, uitgaande

van de behoeften en mogelijkheden van

de cliënt.

Grondslag

De grondslag van Ontmoeting is Gods

Woord. We aanvaarden de belijdenis-

geschriften als waarheidsgetrouw.

Zij dienen als uitgangspunt voor het

verstaan van de Schrift, maar we stellen

deze niet naast of boven Gods Woord.

Directie

Ed van Hell

Redactie

Mariëtte van der Kooij,

Annemarie van Vliet

Aan dit nummer heeft

meegewerkt

Klaaske Boeve, Marjan en

Henrieke van den Brink,

Nelleke van Dongen, Ed van

Hell, Auke Schouwstra ,

Annelie Stigter en Dianne

Timmermans.

Hoofdredactie

Ton Vink

Opmaak

www.dendj.nl

Druk

Drukkerij Verloop

Centraal adres

Randhoeve 223, Houten

Postbus 263, 3990 GB Houten

Tel. 030 635 40 90

ING 2600356

Rabobank 38.76.69.140

www.ontmoeting.org

[email protected]

Vestigingen

Dienstencentrum Rotterdam

Woon-werkcentrum Epe

Dienstencentrum Harderwijk

Time-outvoorziening Hummelo

Sociaal pension Hoek van Holland

Adreswijziging

Zijn uw (adres)gegevens

gewijzigd? Dit kunt u doorgeven

via www.ontmoeting.org

onder ‘contact’. Wilt u bij het

doorgeven van uw nieuwe adres

ook uw oude adres vermelden?

Dat maakt het eenvoudiger voor

onze administratie.

Colofon

2 STRTpOST 2012

Page 3: Straatpost juni 2012

NieuwsflitsenActiviteitenagendaBent u op zoek naar een leuke activiteit bij u in de buurt? Bijvoorbeeld een zangavond, workshop of een verkoping? Kijkt u dan eens op onze website http://www.ontmoeting.org/activiteitenagenda. Wilt u ook iets voor Ontmoeting organiseren? Laat het ons weten, wij helpen u graag! Neem contact op met Dianne Timmermans: tel: 030-6354082 of e-mail: [email protected].

Artikelen in Terdege Ed van Hell, directeur van Ontmoeting, is gevraagd om een aantal artikelen te schrijven voor gezinsblad Terdege. Deze verhalen publiceren wij ook op onze website. Het eerste verhaal kunt u in juni vinden op: www.ontmoeting.org/verhalen

Rust en nadenken

RIA

Via de inloop van Ontmoeting, in Rotterdam, ben ik in Hummelo terecht gekomen. Ze noemen het hier een time-outvoorziening. Een time-out kon ik wel gebruiken. In Rotterdam blijf ik dezelfde mensen tegenkomen. Mensen uit mijn verleden, die me als een nachtmerrie achtervolgen.

Hummelo betekent rust voor mij. Hummelo betekent nadenken voor mij. Nieuwe keuzes maken, en daarvoor gaan. Ik ben er met hulp van de medewer-kers hier achtergekomen wat ik eigenlijk wil met mijn leven. Wat mijn dromen zijn. En dat ik er zelf naar moet jagen om die waar te maken. Want iemand anders gaat dat niet voor mij doen. Iemand zei tegen mij: ‘Een doel is een droom met een deadline.’ Dat is zo waar. Ik heb nu mijn doelen op een rijtje gezet. Ik wil leren om een zelfstandig leven op te bouwen. Een baan, een netwerk. Zodat ik op een dag misschien zelfs weer wat voor anderen kan gaan betekenen.

Het is fijn dat het weer zomer wordt. De zomer is altijd de beste tijd van het jaar. Iedereen is vrolijker, de natuur is op zijn mooist. Vroeger gingen we thuis weleens op reis in de zomer. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst op vakantie ben geweest. Maar dit voelt ook als vakantie. Hier te zijn, buiten, met goede mensen om mij heen. De zon op mijn gezicht, het gefluit van vogels. Ik kan me geen betere plek bedenken om de zomer door te brengen.

3STRTpOST 2012

Page 4: Straatpost juni 2012

HOEK VAN HOLLAND - EEN wiNKELstrAAt iN HEt cENtrum. JE ruiKt DE zEE, DiE Op LOOpAfstAND is. HiEr, Op NummEr 211, is HEt sOciAAL pENsiON VAN ONtmOEtiNg. EéN VAN DE bEwONErs is ED (49). Ex-ALcOHOLVErsLAAfDE, Ex-DAKLOzE EN Nu EEN trOuw KErKgANgEr.

sociaal pension

DOOR AUKE SCHOUWSTRA

“In de Bijbel staat: Klopt, en de deur zal opengedaan worden. Dat is bij mij ook gebeurd. Ik stond voor de deur bij Ontmoeting, ik had niks meer. En ik werd daar gekleed, gevoed, geholpen. Ik vond een luisterend oor. Dat had ik nog nooit meegemaakt.” In de huiskamer van het sociaal pension vertelt Ed zijn levensver-haal. Aan de muur hangen wat schilderijen, in de open keuken staat een eettafel en wij zitten op een paar ruime zitbanken. Terwijl het buiten langzaam donker wordt, voert Ed mij langs markante punten uit zijn leven. “Alles was ik kwijtgeraakt”, vertelt hij. “Wat er in psalm 77 staat -Mijn geroep uit angst en vrezen, klimt tot God het Opperwezen, dat gaat precies over mij”.Ed volgde dertig jaar geleden een opleiding als technisch tekenaar en ging daarna aan het werk. “Toen ik een jaar of 25 was, werd ik slachtoffer van zinloos geweld. Ik raakte mijn werk kwijt, kwam in de WAO terecht. Mijn vertrouwen in mensen verloor ik. Ik kwam niet meer op straat, mijn huis vervuilde. Ik werd opgenomen in een psychiatrische inrichting.”

tranenEen periode van dakloosheid en alcoholisme volgde. Ed’s leven veranderde toen hij aanklopte bij Ontmoeting, tien jaar geleden. “Met vallen en opstaan ben ik bij Ontmoeting gebleven. In september vorig jaar kon ik in het sociaal pension gaan wonen. Al

jaren volg ik de Bijbelstudie van Teunis Rijneveld, pastoraal medewerker, in het dagactiviteitencentrum aan de ‘s Graven-dij-kwal. Ik ben ook wel eens teruggevallen hoor. Dan kwam ik weer in tranen bij Teunis. Ik vroeg me soms af: heeft hij nog wel vertrouwen in mij?” Het pension van Ontmoeting staat in Hoek van Holland. precies 5 kilometer verderop, in ‘s Gravenzande, staat de Christelijke Gereformeerde Maranathakerk waar Ed sinds een half jaar bijna elke zondag te vinden is. “Vroeger als tiener ging ik ook weleens naar de kerk. Op mijn vijftiende stopte ik daarmee. Ik zat voortaan op zondag in het Feijenoord-stadion. Maar nu ben ik weer terug.” Als ik hem vraag hoe hij dat verklaart, kijkt hij een poosje bedacht-zaam voor zich uit. “God riep me in mijn dromen”, zegt hij dan. “Hij zei: waar blijf je, waarom kom je niet naar Mij toe? Ik werd wakker met de gedachte: lees psalm 17 vers 6. Daar staat: “Ik roep U aan, omdat U mij verhoort, o God. Neig Uw oor tot mij, luister naar mijn woorden.”

VeranderenEds belangstelling voor de Bijbel en voor het geloof is ook predikant ds. C. Agterhof van de Maranathakerk opgevallen. Hij adviseerde Ed naar een Alpha-cursus te gaan. Ds. Agterhof: “Vanaf

ED

vaarwel zeggen”

BEWONER ED VAN SOCIAAL pENSION HOEK VAN HOLLAND:

“ Ik wil mijn oude leven

STRTpOST 20124

Page 5: Straatpost juni 2012

het eerste moment dat ik Ed leerde kennen, bleek hij intensief bezig te zijn met de Bijbel. Het was voor mij een boeiende en verrassende ontmoeting.” Gemeenteleden brachten Ed acht keer naar de Alpha-cursus. Inmiddels is die afgelopen. Ed wil het liefst verder; hij laat niet na te benadrukken dat hij graag belijdenis wil doen in de Maranathakerk en gedoopt wil worden. De kerkenraad van de Maranathakerk moet daar nog een besluit over nemen. Ds. Agterhof: “Wellicht gaan we na de zomervakantie met Ed verder, dat weten we nu nog niet. Ik merk wel dat Ed een omkeer in zijn leven wil creëren, in het besef dat er heel wat gebeurd is. Ed kent nog steeds forse risico’s in zijn leven waar hij tegen moet strijden. Tegelijk geloof ik dat er bij God geen onderscheid is.” Alcohol blijft zijn kwetsbare plek, erkent Ed. “Het liefst zou ik me van iedereen afzonderen en helemaal zonder alcohol leven. Het is moeilijk om ervan af te blijven”.Opnieuw beginnen, dat is zijn hartenwens. Ed: “Voor mij is de kern van het geloof dat ik met mijn zonden bij Jezus terecht kan. Dat ik op mijn knieën voor mijn bed kan zeggen: deze dag was een slechte dag, wilt U mij vergeven? Op de Bijbelstudie zegt Teunis Rijneveld vaak: je moet je oude leven begraven, je nieuwe leven begint als je Jezus echt in je hart erkent als Verlosser en Zaligmaker. Niet met je verstand, maar met je hart. Dat heb ik gedaan. Ik wil mijn oude leven vaarwel zeggen.”

vaarwel zeggen”

KeRK slooT coNTRAcT meT oNTmoeTINg

Drie jaar geleden kwam Ontmoeting met de

Christelijke Gereformeerde Maranathakerk in

‘s Gravenzande overeen dat zij een speciale

band zou aangaan met het sociaal pension in

Hoek van Holland. predikant ds. C. Agterhof

maakt sindsdien één dagdeel per week vrij voor

pastorale contacten met de acht bewoners van

het pension. “Ik kom op afspraak, of ik eet mee

met de bewoners. Ze worden uitgenodigd bij

gemeentelijke activiteiten, bijvoorbeeld bij de

start van het kerkelijk jaar. Leden van onze

gemeente nemen deel in sociale netwerken

rond de bewoners. Ik doe regelmatig voorbede

voor hen in de dienst. En als er bijzondere

momenten in het leven van de bewoners zijn,

staat er een postbus in de kerk waar onze leden

een kaartje in kunnen doen. Die kaarten zie ik

maanden later nog aan de muur hangen in het

pension. Mooi, die betrokkenheid. Het sociaal

pension heeft echt een plek gekregen in onze

gemeente.”

toegevoegde waarde

Teamleider van het sociaal pension, Rudy

Reijersen-van Buuren, ziet in de praktijk de

toegevoegde waarde van het contract met de

kerk in ‘s Gravenzande. “Wensen zoals Ed die

heeft, zitten op de grens van hulpverlening en

pastoraat. Mijn verantwoordelijkheid daarin is

begrensd. Het raakt me als ik mensen zie

veranderen en als ik de strijd zie die dat met

zich meebrengt. Het verleden speelt vaak parten

in het leven van alle dag. Het verlangen om je

leven met God te gaan, lijkt schril af te steken

tegen de problemen waar je tegen moet

knokken. Hulpverlening en pastoraat vullen

elkaar hier heel mooi aan.”

AUKE SCHOUWSTRA

5STRTpOST 2012

Page 6: Straatpost juni 2012

VeranderingHet interview met de bewoner in het Sociaal pension kan worden uitgebreid met andere ervaringen. Een bezoeker vertelt welke betekenis de Bijbel in zijn leven heeft gekregen. Een mevrouw geeft aan dat zij zo blij is met de christelijke hulpverlening, omdat ze nu anders over God is gaan denken dan voorheen. Weer een ander maakt duidelijk dat zijn leven, dankzij Gods handelen, radicaal is veranderd. Wanneer u dit mee beleeft zou hebben, zouden deze verhalen een bepaalde reactie bij u hebben opgeroepen. Deze reactie kan tweeledig zijn: de meetlat wordt gebruikt of het stempel wordt geplaatst. In het laatste geval is de reactie: “prachtig, dit moet Ontmoeting doorvertellen, want het werk van de Heere moet bekend gemaakt worden.” In het eerste geval wordt de vraag gesteld: “Is hier sprake van een waarachtige bekering of is er sprake van gevoelige indrukken?”

terugvalNet als in het leven van bewoner Ed uit Hoek van Holland, kan er sprake zijn van terugval. Zo verneemt u dat de eerste bezoeker zich vergist heeft. De mevrouw zegt dat zij niet meer uit de Bijbel leest. De derde persoon is zwaar teruggevallen in de wereld van criminaliteit.Opnieuw: wanneer u getuige was geweest van deze gesprekken, zou er een reactie bij u opkomen. De persoon met de meetlat zou een bevestiging zien in de gestelde vragen. “Zie je wel.” De ‘stempel zetter’ zou vragen gaan stellen. Hoe kan dat? Heeft de persoon dan eerder een verhaal verzonnen… of zou het toch echt zijn?

gebedswerkMeten of stempelen… in beide gevallen zijn we on-Bijbels bezig. We kunnen niet in het hart van anderen kijken. Dat geldt in het bijzonder voor christenen. Immers, Jezus zegt: “Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt. Want met welk oordeel gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden; en met welke mate gij meet, zal u wedergemeten worden (Matth. 7: 1 en 2).” Om nog een uitspraak van Jezus te citeren, haal ik Joh. 7: 24 aan: “Oordeelt niet naar het aanzien, maar oordeelt een rechtvaardig oordeel.”Ik ben ervan overtuigd geraakt dat mensen binnen de kerk dit Bijbelwoord niet altijd praktiseren. Het blijft een menselijke kwaal (binnen en buiten de kerk) om anderen te be- en soms te veroordelen. Volgens mij spreekt Jezus duidelijke taal hierover. Daarom hoop ik van harte dat u Gods Woord ter harte zult nemen en bewaard zult worden voor oordelen. Het is waar dat verhalen van cliënten altijd iets met de hoorder doen (zeker op pastoraal gebied), maar laten we het op Bijbelse wijze overgeven aan “Dien, Die rechtvaardiglijk oordeelt” (1 petr. 2:23). Dat betekent voor u en mij gebedswerk!

Ed van Hell

pastoraat een leerschool

HEbt u HEt iNtErViEw mEt miJN NAAmgENOOt AL gELEzEN? zO NiEt, DAN wiL iK u VrAgEN Om Dit tE DOEN ALVOrENs u VErDEr gAAt mEt LEzEN... miJN NAAmgENOOt KEN iK biJNA 10 JAAr. HiJ is ééN VAN DE pErsONEN VAN wiE iK HEt AfgELOpEN JAAr gELEErD HEb EN iK gA EEN pOgiNg DOEN Om u mEE tE NEmEN iN DEzE LEErscHOOL. EcHtEr, DAArVOOr is NODig DAt u EErst HEt iNtErViEw Op bLz. 4 EN 5 gELEzEN HEbt.

6 STRTpOST 2012

Page 7: Straatpost juni 2012

Justine is gescheiden, haar ex-man is een voormalig alcoholverslaafde, en ze heeft twee kinderen. Een woont er bij haar en de ander bij haar ex-man. Ze bezoekt hem nog regelmatig. Ondanks het feit dat ze zelf vanwege haar ziekte amper trappen kan lopen, gaat ze toch naar hem toe, ook al moet ze daarvoor de trap op. Want hij is eenzaam. “Ongeveer anderhalf jaar geleden was ik best depressief. Ik zat de hele dag thuis en verveelde me. In het dienstencentrum, waar ik regelmatig kwam, sprak ik een medewerkster. Zij zei: “Is een maatje niet wat voor jou?” Dat leek me wel wat. Ik miste ‘normale’ contacten, mensen met wie ik kon lachen. Vervolgens kreeg ik twee vrijwilligers over de vloer. Eerst vond ik het wat vreemd, maar nu vind ik het super. Het zijn leuke, lieve meiden. Vaak praten we met elkaar. Ik kan alles bij hen kwijt en ze veroordelen mij niet.” Humor is voor Justine

“iK wiL grAAg DAt mENsEN miJ LEuK ViNDEN.” AAN HEt wOOrD is JustiNE, EEN HArtELiJKE VrOuw DiE AL VANAf HAAr tiENDE LiJDt AAN EEN HEftigE VOrm VAN rEumA. DiVErsE OpErAtiEs HEEft zE mOEtEN ONDErgAAN. ON-LANgs KrEEg zE NOg EEN NiEuwE scHOuDEr. zE OOgt DAppEr. tEgELiJ-KErtiJD OOK KwEtsbAAr. “DOOrDAt iK VrOEgEr AL VEEL LAst HAD VAN rEumA, HOOrDE iK NErgENs biJ. DAArDOOr giNg iK miJ ANDErs gEDrAgEN, zODAt iK Er wEL biJ HOOrDE. NOg stEEDs bEN iK HiEr gEVOELig VOOr. ALs mENsEN OOK mAAr iEts NEgAtiEfs zEggEN DAN KriJg iK DAAr EEN DEuK VAN.”

“Bij mijn vrijwilligers kan ik alles kwijt. Zij veroordelen mij niet.”

ontmoetingnetwerkenJUSTINE

in de vorige straatpost kon u lezen over charles, één van de cliënten uit onze ontmoetingnetwerken. maak nu kennis met justine (55) en één van haar vrijwilligers, geke.

Wilt u er ook zijn voor mensen als charles? Word dan vrijwilliger ontmoeting­netwerken!

Ontmoeting heeft Ontmoeting-

netwerken in de omgeving van

Rotterdam – Harderwijk– Zwolle

– Apeldoorn. Voor de omgeving

van Rotterdam kunt u contact

opnemen met Erika ten Hove,

(tel: 010-425 33 03) en voor de

omgeving Harderwijk, Zwolle en

Apeldoorn met Thera Beekman

(tel: 0578-67 64 00). Aanmelden als

vrijwilliger kan via onze website,

www.ontmoeting.org/vrijwilliger-

ontmoetingnetwerken of telefonisch:

030-635 40 90.

heel belangrijk. Dat je met mensen kan lachen. Dat blijkt ook wel tijdens ons gesprek, want ondanks de moeilijke situatie van Justine, maakt ze regelmatig een grapje.

“Ik ben een ondernemend mens. Maak gemak-kelijk contact. Via internet chat ik met allerlei mensen.” Daar zit nu juist een risico. Vrijwilligers zijn voor Justine een stabiele factor. Een vangnet dat voorkomt dat zij met verkeerde mensen in probleemsituaties terechtkomt. “Het gaat nu wel beter met mij. Mijn leven is veranderd doordat ik vrijwilligers heb gekregen. Soms ben ik nog wel eens bang dat ik mensen kwijtraak, maar nu heb ik wel mijn vrijwilligers!”

geke, vrijwilliger van Justine“In een nieuwsbrief van onze kerk las ik een oproepje voor vrijwilligers voor Ontmoetingnet-werken. Ik deed al vrijwilligerswerk in onze gemeente en wilde wat anders gaan doen. Via Corrie Middelkoop ben ik toen met Justine in contact gekomen. Om de drie weken breng ik haar een bezoek. In het begin gingen we wel eens een boodschap doen, maar de laatste tijd drinken we koffie en praten we. Ik laat Justine bepalen wat we gaan ondernemen.” Wat Geke beweegt om vrijwilliger Ontmoeting-netwerken te zijn? Enthousiast: “Ik vind dit werk leuk om te doen. Het opent mijn oog voor anderen buiten mijn eigen wereldje. En ook voor andere situaties. Bij Justine is dat het hebben van reuma en de beperkingen ervan, de operaties enzovoort. Daarnaast wordt er niet veel van je verwacht. Het belangrijkste is er zijn en de ander voorop stellen. En doordat je niet elke week gaat, kun je op een gezonde manier afstand houden. Je hoeft echt geen bepaald type te zijn om dit werk te kunnen doen.”

DOOR MARIëTTE VAN DER KOOIJ

7STRTpOST 2012

Page 8: Straatpost juni 2012

cliënten

Vakantie, In deze periode komt het onderwerp vakantie in veel gesprekken naar voren. Waar ga je naartoe dit jaar? Wij vroegen ons af hoe onze cliënten hiertegen aankijken en hoe hun vakantie er daad-werkelijk uit ziet.

DOOR NELLEKE VAN DONGEN

Remo van de Berg (Rotterdam):Als ik een vakantie zou mogen kiezen? Dan zou ik naar het buitenland gaan! Naar Griekenland ofzo. Met lekker weer, de natuur in trekken, wandelen en fietsen. Het zou overdag meer een soort werkvakantie worden. ‘s Avonds zou ik dan lekker gaan chillen. Rustig aan, biertje er bij. Nu kan ik niet op vakantie gaan. Ik heb er gewoon geen geld voor. Ik hoop dat het een mooie zomer wordt in Nederland. Dan kan ik ook hier fietsen en de natuur in. Op vakantie gaan is iets voor later.

gabriel (Harderwijk): Ik wil het liefst naar IJsland. Ik heb geen werk. Voordeel is dat ik nu altijd vakantie heb. Nadeel is dat ik geen geld heb, dus ook niet op vakantie kan. En al helemaal niet naar IJsland.

onil (Hoek van Holland):Ik wil naar een land waar geen criminelen zijn! Maar dat heb je niet. Tweede optie is naar een mooie plek, samen met mijn ouders, waar de zon schijnt en iedereen vrolijk is. Dan ga ik de hele dag niks doen, lekker hangen en een paar keer naar het strand. We gaan met alle bewoners naar Texel, daar wil ik een keer met paarden rondtrekken, ik wil naar ze kijken en ze aaien. Ook wil ik wandelingen over het strand maken met de frisse zeewind in mijn gezicht. Daarna lekker eten en koken... ik wil echt koken! Lekker vlees met bananen. ‘s Avonds aan het kampvuur wil ik mooie gesprekken en spannende verhalen horen. En dan vroeg naar bed.

rust of must?

8 STRTpOST 2012

Page 9: Straatpost juni 2012

Voor bewoners van het sociaal pension in Hoek van Holland organiseren wij elk jaar een weekje naar texel. Het is goed voor onze cliënten om er even tussenuit te gaan. Even in een andere omgeving te zijn en niet met hun problemen geconfronteerd te worden. uw steun maakt dit mogelijk!

Armand (Rotterdam):Het liefst zou ik op reis gaan naar Suriname. Gewoon niks doen, lekker eten, drinken en leuke dingen doen. Geen post meer ontvangen of blauwe brieven. Geen gezeur aan je hoofd, gewoon rustig aan, dat is echt vakantie.Hoe mijn vakantie er daadwerkelijk uit ziet, weet ik niet. Voorheen ging ik altijd later in het jaar op vakantie of een weekendje weg. Ik heb nog geen plannen, en ook geen geld. Ik zie wel.

Alice (Harderwijk):Het maakt me niets uit wat ik doe op vakantie. Als het maar warm is. Als Milo, mijn hondje, er maar bij is. Als ik maar geen stress heb. En Gabriel, mijn vriend, natuurlijk. Dit jaar ga ik niet op vakantie. Om op vakantie te gaan moet je ook een beetje kunnen genieten. Momenteel kan ik niet genieten van mijn leven. Er zijn teveel blokkades, teveel pijn en stress.

maleka (Harderwijk): Mijn droomvakantie is een reis naar een onbewoond eiland. In mijn eentje. Rust. Niemand die zeurt. Heerlijk!

Fred (Harderwijk): Ik wil graag nog eens een reis langs de Moezel maken, op een Moezelboot (cruiseschip).Nu breng ik mijn vakantie thuis door, met een pilsje. Ik wandel meestal een keer in de week, daarna pak ik een terrasje. En ik ga een keer in de week naar de dorpskroeg voor een pilsje.

Rienk (Hoek van Holland):Ik houd van vakanties waar de zon schijnt, en ik een hoop kan fietsen en wandelen. Het liefst zou ik naar Nederland gaan bijvoorbeeld naar Gelderland, Drenthe of de Veluwe. Dan zou ik oude steden gaan bezoeken en naar het musea gaan. We gaan elk jaar met de bewoners op vakantie, dit jaar naar Texel! Daar wil ik graag met de garnalen boot mee.

ed (Hoek van Holland):Elke dag veel lopen of fietsen dat lijkt me echt leuk! Maar dan wel in Griekenland, want daar zijn mijn idolen geboren. Op een dag wil ik bij hun geboorte- plaatsen gaan kijken en nog een dagje naar een pretpark. Als ik dan allemaal activiteiten heb gedaan nog een paar dagen aan het strand liggen en zwemmen in de blauwe zee. Ik ga met de andere bewoners van hier naar Texel. Ik hoop dat we daar mooie avondwandelingen gaan maken en strandwandelingen. Ook lijkt het me erg leuk om een keer te wadlopen. En ik wil een keer met de vissersboot mee, dan koop ik een hengel en ga ik aan boord vissen. Het liefst zou ik deze vakantie geen alcohol willen zien. Dit omdat ik op mijn gewicht moet letten en gewoon omdat het zonder alcohol ook leuk is. Wel zou ik graag binnen roken want dan hoef ik niet naar buiten, maar ik weet natuurlijk niet of dit mag, want dat is in elk huis weer anders.

rust of must?

9STRTpOST 2012

Page 10: Straatpost juni 2012

VOOR EEN ANDER

Buitenslapers

Waar een nachtje in de regen slapen allemaal niet goed voor is! In elk geval voor een prachtig bedrag en veel gezelligheid. Comité Veenendaal organiseerde een daklozennacht voor de JV van de pKN te Woudenberg. De JV-leden hebben allemaal sponsors gezocht en met elkaar zorgen zij voor € 650 voor de ‘echte’ dak- en thuislozen! De regen en de kou kon hen niet deren. De vuurkorven werden goed opgestookt. Wilfred, van comité Veenendaal: “Het was een mooie avond en voor degenen die er niet waren: jullie hebben echt wat gemist!”

Er waren ook buitenslapers te bespeuren in Goes. Enkele leerlingen van het Hoornbeeck-college sliepen een nachtje in dozen, om daarmee geld in te zamelen voor onze cliënten. Nou ja, sliepen? Twee belangstellen-den van comité Bevelanden waren aanwezig en een van hen mailde: “We waren er om 22:30 uur, maar dat is voor ‘daklozen’ niet echt laat. We hoorden de jongelui al in de verte, dus er sliepen er heel weinig!” Leerlinge Sanne Maljaars schreef: “We hebben veel respect gekregen voor dakloze mensen. Hoe wij daar buiten geslapen hebben kun je niet vergelijken met hoe zij moeten leven. De opbrengst is meer dan we hadden verwacht: € 2200!” Bedankt, buitenslapers!

spreekbeurt en geldpotje

Fair voor ontmoetingDe Oranje Nassauschool in Stolwijk besloot een verkoping te organiseren voor Ontmoeting. Naast allerlei verkoopactiviteiten verzorgden leerlingen en teamleden ook muzikale optredens. De drukbezochte fair bracht € 1300,- op!

ontmoet de voorlichters!Onze voorlichters gaan graag, vrijwillig, op pad om met bevlogenheid het werk van Ontmoeting onder de aandacht te brengen op scholen, verenigingen enkerken etc. Mede door hen krijgt ons werk bekendheid en krijgen we inkomsten door giften en acties die vaak naar aanleiding van de voorlich-ting worden gehouden. Hartelijk dank! Heeft u interesse in een voorlichting neem dan contact op met Dianne Timmermans: tel. 030-6354082 of mail: [email protected]

“Hallo, ik ben Corlinda ten Broek uit Scherpenzeel. Ik ben 12 jaar en ik hield mijn spreekbeurt in groep 8 over Stichting Ontmoeting. De juf vond het een hele mooie spreekbeurt, ook omdat ik het verhaal van de grote maaltijd uit de Bijbel erbij verteld had, als voorbeeld dat we onze naasten in nood niet moeten vergeten. Daarom heb ik na mijn spreekbeurt een potje in de klas laten staan en iedereen kon er zelf wat geld in doen. Zo had ik €15,- opgehaald en mama heeft toen €20,- overgemaakt. Mijn cijfer was een 9. Groeten van Corlinda.” Een mooi bericht!

STRTpOST 201210

Page 11: Straatpost juni 2012

wiLt u wEtEN HOE EEN gEmiDDELDE DAg VAN EEN bEzOEKEr uit HEt DiENstEN-cENtrum iN rOttErDAm Eruit ziEt? LEEs DAN ONDErstAAND VErsLAg VAN twEE mEDEwErKErs uit HEt DiENstENcENtrum iN rOttErDAm.

dienstencentrum Rotterdam

baalt stevig. Hij had gerekend op geld!Van buurman K. krijgt hij lege bierflesjes. Deze kan hij inleveren en daarvan een aantal biertjes kopen. Bij de supermarkt gaan we zitten. Een dagelijks ritueel. Twee bekenden komen erbij staan. ’s Middags zullen ze elkaar weer zien. We lopen naar het huis van Martin. Hier kunnen we naar de wc, in het donker. Als verlichting krijgen we een kaars mee.

Vervolgens beginnen we de twee uur durende voettocht naar Ontmoeting. Hier gaat Martin dagelijks heen. Onderweg laat hij zien waar hij zijn biertjes drinkt en vertelt hij dat hij hele dagen druk is. Er is geen tijd om mee te doen aan een traject bij de gemeente. Werken in de bouw, dat is wel iets wat hij graag zou willen. We komen

diverse supermarkten tegen waar we naar binnen moeten om bier te ‘scoren’. Lege flesjes inleveren, nieuwe halen.Van Ontmoeting gaan we naar het station. De buurman gaat naar de supermarkt en komt niet terug; hij is opgepakt. In de metro, waar Martin zwart reist, wordt er een biertje open-getrokken. We gaan nog even met hem mee naar zijn kamer. In het trappenhuis komen we de bovenbuurvrouw tegen. Mevrouw vertelt de draden in de kelder (Martin tapt elektriciteit van de bovenbuurman) eng te vinden en al het bezoek aan de deur is hinder-lijk. Of er iets aan gedaan kan worden.Een overbuurman komt langs en geeft Martin lasagne. Het probleem van het avondeten is opgelost! Ik vraag aan Martin hoeveel biertjes hij nog heeft. Martin opent zijn tas en wat blijkt? De fles Martini zit erin! Er verschijnt een grote lach! Het is net een kind waar Sinterklaas is langs geweest. Dop eraf en fles aan de mond. Het leven van Martin. 15.30 uur, tijd om te gaan. Martin heeft het nog druk. Geld lenen voor shag, bier flesjes inleveren en nieuwe halen. Hij eindigt de dag met: “Zie je nou dat ik niet lieg over mijn leven. Ik ben eerlijk hoor.”

Wij gaan naar Ontmoeting en stappen uit het leven van Martin. Het was een intensieve dag. Martin heeft het gewaardeerd dat we dit hebben gedaan en wenst ons toe dat we iets hebben geleerd. Hij heeft ons deze dag iets laten zien van een thuisloos leven en hoopt dat hij ons begrip heeft kunnen bijbrengen voor andere bezoekers. En wij realiseren ons dat dit nog maar het topje van de ijsberg is...

“Ik lieg niet over mijn leven”

een dag op pad met bezoeker martin:

Om 7.30 uur komen we bij het huis van Martin aan. Hij staat buiten te wachten; we krijgen een hartelijk welkom. Binnen is het donker. Zijn enige lamp is kapot gegaan. Nu moet hij het doen met het licht van de tv. Hij baalt dat hij geen licht heeft, want normaal maakt hij schoon. Vanmorgen is hem dat niet gelukt.

Martin is al twee uur uit bed. Om 5.00 uur gaat zijn biologische wekker. ‘s Ochtends volgt hij een vast ritueel; journaal kijken, douchen en zijn kat te eten geven. Nu zit hij ‘rustig’ op de bank, al vraagt zijn lichaam naar alcohol.Even later belt bovenbuurman K. We gaan op pad. Eerst naar de supermarkt voor bier en naar de geldautomaat, hopelijk staat de zorgtoeslag op de rekening. Helaas, geen zorgtoeslag. Martin

DOOR ANNELIES STIGTER EN KLAASKE BOEVE

MARTIN

11STRTpOST 2012

Page 12: Straatpost juni 2012

Puzzel 7­HET IS AL WEER (BIJNA) ZOMERVAKANTIE. WAT GA JIJ DOEN IN DE VAKANTIE? MISSCHIEN ZET JE MOEDER WEL EEN BADJE IN DE

TUIN, OF MISSCHIEN GA JE WEL MET JE VRIENDJES NAAR HET SpEELTUINTJE. OF MISSCHIEN GA JE WEL Op ZOMERKAMp OF MET JE OUDERS Op VAKANTIE NAAR EEN VER LAND. IN IEDER GEVAL HOEF JE EVEN LEKKER NIET NAAR SCHOOL. WAT ZOUDEN DE MANNEN VAN ONTMOETING DOEN IN DE VAKANTIE? KUNNEN ZIJ ER OOK ZO VAN GENIETEN ALS JULLIE? DAAR GAAT HET DEZE KEER OVER. LEES MAAR

GAUW WAT DE MANNEN VAN ONTMOETING ZEGGEN OVER VAKANTIE Op BLZ. 8 EN 9.

HOI!HET ZONNETJE SCHIJNT, DE VOGELTJES FLUITEN, TIJD OM BUITEN TE SpELEN OF NAAR HET STRAND TE

GAAN! DEZE KEER GAAT HET OVER VAKANTIE. DAAR GAAN WE LEKKER OVER LEZEN EN pUZZELEN, MAAR

EERST WILLEN WIJ JULLIE NATUURLIJK WEER HEEL ERG BEDANKEN VOOR AL JULLIE MOOIE BRIEVEN EN

pUZZEL-KLEURpLATEN VAN DE VORIGE KEER. DAAR HEBBEN JULLIE ONS EN DE MANNEN VAN ONTMOETING ERG

GELUKKIG MEE GEMAAKT! VEEL pLEZIER OOK WEER MET DEZE pUZZELS EN GENIET VAN JE VAKANTIE!

‘Oost - west - thuis best!’ zeggen ze wel eens. Vind je dat ook? Lekker veel tijd thuis zijn, niet naar school, een hut bouwen, fietsen, spelletjes doen, tekenen en kleuren, buiten eten… en lekker bezig met elkaar. Dit vogeltje zoekt de ingang van zijn huisje. Kun jij de weg wijzen door het doolhof?

Puzzel 7+Wat is vakantie, wat komt daar allemaal bij kijken? Bezoekers van Ontmoeting vertellen wat zij van vakantie denken. Veel nietsdoen, geen zorgen aan je hoofd… Hopelijk mogen ze ontdekken hoe ze hun zorgen bij de Heere God mogen brengen – zodat er aan echte oplossingen gewerkt kan worden. Voor jou is hier een vakantiewoordzoeker. Veel succes.

stuur je post (MET NAAM, ADRES EN GEBOORTEDATUM) VOOR D.V. 24 AUGUSTUS Op NAAR ZWERFKEI, T.A.V. MARJAN EN HENRIEKE, VILVOORDEHOF 2, 5628 TG EINDHOVEN, [email protected]

AutObuitENLAND

cHiLLEN

EiLAND

fAmiLiE

fiEtsEN

gENiEtEN

gEzELLigHEiD

KAmpVuur

KLimmEN

musEum

pAArDriJDEN

prEtpArK

rEizEN

rustig

strAND

strANDwANDELiNg

trEiNVAKANtiE

VArEN

VissEN

VissErsbOOt

VLiEgtuig

VriENDEN

VriJHEiD

wANDELEN

wArm

wErKVAKANtiE

zONzwEmmEN

Zoek de volgende

woorden:

E S D V I S S E N U F N I A M MA O I V V R R E I Z E N M F O RU p A E O R L G Z M E E N D U DT F A M I L I E M T I E S U N EO p R C I T N E A T D O V A G TA A S H S E W V N J E p L q E VW G C U S Z N A I D M I I B Z IR E R T H I K R S A E I E U E ST N E p E A D L K Z O N G I L SG I H R V R I J H E I D T T L EF E T K A M U S E U M A U E I RS T R A N D W A N D E L I N G SD E p R E T p A R K V A G L H BW N J p T W A N D E L E N A E OM I L I L I x K L I M M E N I OR O T L A R I E A F M W J D D T

Zwerfkei