Ondernemers 9-2013

32
Bankiers geven wél om waarden Peter Vandekerckhove - BNP Paribas Fortis Trappen Demunster groeit, maar houdt het artisanaal De Witte Lietaer neemt Byttebier Home Textiles over Dossier Milieu & energie 10 mei 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 09

description

Ondernemers 9-2013 met Peter Vandekerckhove (BNP Paribas Fortis)

Transcript of Ondernemers 9-2013

Page 1: Ondernemers 9-2013

Bankiers geven wél om waardenPeter Vandekerckhove - BNP Paribas Fortis

Trappen Demunster groeit, maar houdt het artisanaal

De Witte Lietaer neemt Byttebier Home Textiles over

Dossier Milieu & energie

10 mei 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

09

Page 2: Ondernemers 9-2013

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

FlanSea laat eerste golfenergieboei te water in Oostende

Op dinsdag 23 april is de Wave Pioneer te water gelaten in de haven van Oostende. De eerste zeewaar-dige golfenergieboei is een kind van FlanSea, een samenwerkingsverband tussen de UGent, Haven Oostende, Deme Blue Energy, machinebouwer Cloostermans, groenestroombedrijf Electrawinds, silobouwer Spiromatic en ingenieursbureau Contec. FlanSea heeft de voorbije jaren al aardig wat geld gepompt in de bouw van de Wave Pioneer.

Een belangrijk deel van dat geld is afkomstig van het IWT, een overheidsinstelling die innovatiesteun ter beschikking stelt.

De Wave Pioneer moet testen hoeveel elektriciteit er uit golven kan bekomen worden. De boei vormt de laatste fase vooraleer een boei zal gemaakt worden op schaal 1:1. De boei is uitgerust met een drijfl ichaam dat verankerd is met een kabel aan de zeebodem die de beweging van de golf volgt. De mechanische energie die ontwikkeld wordt door de beweging van de kabel wordt dan omgezet in elektriciteit. Het gevaarte, ongeveer schaal 1:2, is nu 5 meter hoog, heeft een diameter van 4,5 meter en weegt 25 ton. Het uniek aan deze convertor is dat hij gebouwd is voor het gematigd zeeklimaat in de Noordzee, wat beperkter is dan het ruwe weer aan de westkust van Schotland en Ierland.Hoewel het project nu volop in de testfase zit wordt al gedacht aan de toekomst. Men denkt dan vooral aan golfenergieboeiparken in de nabijheid van de windmolenparken op zee, omdat daar de nodige infrastructuur (grid connectie en transformer) reeds aanwezig is.De boei verhuist binnen enkele weken van de Oostendse haven naar de open zee, op ongeveer 1 kilo-meter van de kust van Oostende. Tot einde van dit jaar zal de boei uitvoerig getest worden.

Oostende heeft nieuwe havenkapitein

De Kapitein Mario Calbert heeft sinds begin april de taak van havenkapitein van Oostende op zich genomen. Hij vervangt zo kapitein Ronald Kreps die in maart 2013 op 65-jarige leeftijd op pensioen is gegaan.

Kapitein Mario Calbert kan bogen op een ruime ervaring als scheepskapitein. Hij was van 1979 tot 2001 actief in de lange omvaart, waarvan 14 jaar als gezagvoerder, voor de werkgevers Ahlers en Exmar. Dankzij zijn expertise opgebouwd in de tankervaart bij Exmar kon hij in 2001 aan de slag als marine offi cer, loading master en loods in de haven van Mesaieed, de bulk- en oliehaven van Qatar. Vervolgens zette hij de stap naar Ras Laffan, de aardgashaven van dat emiraat, waar hij senior port supervisor en loods was.

Met zijn benoeming tot havenkapitein van Oostende keert hij terug naar de plek waar hij in 1975 als 19-jarige startte aan zijn opleiding aan de hogere Zeevaartschool.

TransEuropa ferries staakt noodgedwongen

Donderdag 18 april voer de Gardenia voor de laatste maal de haven van Oostende binnen. De ferry verbinding naar Ramsgate is voorlopig ten einde.

Sinds de dood van de enige eigenaar van Trans Europa Ferries kwam het bedrijf in handen van zijn twee zonen, die totaal niets kenden van de maritieme business. Al vlug werd er één zoon uitgekocht en probeerde de andere zoon de lijn te managen. Door zijn onervarenheid in de business werden nogal veel niet consistente beslissingen genomen wat niet bevorderlijk was voor de lijn. Hijzelf ging op zoek naar een overnemer voor de lijn en na een zoektocht van meer dan 18 maanden werd er eindelijk eind 2012 een akkoord getekend met een investeringsgroep.

Het resultaat was onmiddellijk zichtbaar met de komst van de Ostend Spirit naar Oostende begin 2013. Er begon echter een vertrouwensbreuk te ontstaan tussen beide groepen wat is geëscaleerd in het stopzetten van de lijn met alle gevolgen van dien. Als havenautoriteit konden we niet anders dan de hele situatie ondergaan.

We leggen ons echter niet zomaar bij deze zaken neer en hopen zo vlug als mogelijk op een doorstart.

Page 3: Ondernemers 9-2013

We schrijven academiejaar 1982 - 1983, eerste licentie rechten in Leuven. De professoren Roger Blanpain en Othmar Vanachter doceren de cursus arbeidsrecht. Van toen herinner ik me nog dat het twee moeilijke proffen op het examen waren, maar nu zie ik hen vooral als bevlogen academici en begenadigde spre-kers die geen blad voor de mond namen en hun gefun-deerde visie met de studenten en de publieke opinie deelden. Dit laatste gebeurt vandaag veel te weinig door onze academische wereld. Toen al debiteerden Blanpain en Vanachter dat het onderscheid in het sta-tuut van arbeiders en bedienden achterhaald was en dat het verschil tussen handenarbeid en hoofdarbeid discriminerend was. Ik heb de cursus onlangs nog eens van onder het stof gehaald. Hij is grotendeels verou-derd, maar af en toe toch brandend actueel. In mijn notities lees ik letterlijk dat vakbonden en werkgevers werk zullen moeten maken van een eenheidsstatuut… We schrijven 1983!

We zijn precies 30 jaar verder en voor 8 juli van dit jaar moet er een oplossing zijn voor het dossier arbeiders-bedienden. Het Grondwettelijk Hof heeft immers geoordeeld dat er geen verschil meer mag zijn tussen het statuut van arbeiders en bedienden en dit qua opzegtermijnen en carensdag (de eerste dag dat een arbeider ziek wordt en thuis blijft en daar niet altijd voor vergoed wordt, in tegenstelling tot de bedienden). Jaren wordt er ondertussen gepraat over hoe het onderscheid moet weggewerkt worden. Tussen de sociale partners, met en zonder de politiek, achter gesloten deuren en voor de schermen. Voor-stellen worden geformuleerd, ballonnetjes opgelaten. Maar even snel worden de voorstellen afgeschoten en de ballonnen doorprikt.

De vakbonden willen immers het beste van beide sta-tuten verankeren in een eenheidsstatuut, zoals recent nog bleek tijdens een aantal syndicale acties. In dit geval zadelt men de bedrijven op met een extra loonkosten-handicap van gemiddeld 2 à 4%. Bij arbeidsintensieve sectoren en bedrijven, zoals we er in West-Vlaanderen heel wat kennen, ligt de loonkostenhandicap nog veel hoger. Als elke arbeider de ontslagrechten van een bediende moet krijgen, dan treft dat de vele kleine, middelgrote en grote Belgische bedrijven. Daarenbo-ven speelt men met het imago van België bij buiten-landse investeerders. Bedrijven met hoofdzetel in het buitenland maken dan een kruis over België als eco-nomisch aantrekkelijk land. Ook in onze provincie zijn heel wat multinationals gevestigd die zorgen voor veel tewerkstelling. We kunnen niet genoeg waarschuwen dat een eenheidsstatuut met het beste van beide werelden onbetaalbaar is voor bedrijven en een zeer negatieve impact op de werkgelegenheid zal hebben met verlies van vele duizenden jobs.

Alle werkgeversorganisaties samen hebben recent een aantal voorstellen gedaan om te komen tot een modern ontslagrecht en een arbeidsmarktbeleid dat de toets met andere Europese landen kan doorstaan en de Belgische werkgevers en werknemers niet uit de markt prijst. De klemtoon ligt op activering en wedertewerkstelling bij ontslag in plaats van pas-sieve sociale bescherming. Kortom: een springplank in plaats van een hangmat. Het voorstel bevat ook een globaal plan om, minstens in een eerste fase, een einde te maken aan de discriminatie op het vlak van de ontslagvergoeding en de carensdag zoals het Grondwettelijk Hof eist. Daarenboven blijven de bud-gettaire gevolgen van dit voorstel voor de overheid, de werkgevers en de werknemers beperkt omdat de opgebouwde rechten uit het verleden vastgeklikt worden. De rechten opgebouwd vóór 8 juli worden op 8 juli vastgeklikt en nieuwe worden pas vanaf dan toegekend. De algemene opzeggingsregeling van toepassing voor alle werknemers vanaf 8 juli is gelijk aan het gemiddelde dat vandaag in Europa van toe-passing is voor bedienden. En bovendien kunnen de sectoren de opzeggingstermijnen nog differentiëren. Niemand verliest wat dan ook en de werkgever wordt niet geconfronteerd met een plotse extra handicap bovenop de bestaande loonkostenhandicap. Het voor-stel kunt u nalezen op de website van Voka.

Vakbonden, daarenboven nog intern verdeeld tussen hun arbeiders- en bediendencentrales, hebben het voorstel al verworpen en willen ons doen geloven dat elke arbeider een bediende moet worden. Het Grond-wettelijk Hof heeft dit niet beslist, maar wel dat er geen onderscheid meer mag zijn tussen iemand die met zijn handen werkt en iemand die met zijn hoofd werkt. We kunnen ons in die redenering vinden want deze discrimatie zal ook één van de redenen zijn waarom jongeren veel minder voor technische beroe-pen kiezen. Maar de oplossing die de regering en in het bijzonder federaal Minister van Werk, Monica De Coninck, uitwerkt, mag onder geen enkel beding leiden tot zwaardere lasten op de bedrijven die veel arbeiders tewerkstellen. De werkgeversorganisaties volgen met argusogen het dossier op en we zullen zien wat er uit de bus komt. Ik ben benieuwd om te horen wat de pro-fessoren Blanpain en Vanachter, ondertussen al lang met emeritaat, zullen zeggen over de voorstellen van de regering en het nieuwe eenheidsstatuut.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

30 jaar palaveren over het eenheidsstatuut ST

ANDP

UN

T

Ondernemers 09 10 mei 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

Page 4: Ondernemers 9-2013

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERLS distribution Logistics

BEDRIJVENDe WItte Litaer I Twikey I Delrue I Brugse Business SchoolBNIC I Demunster

INTERVIEWPeter Vandekerckhove - BNP Paribas Fortis

DOSSIER MILIEU & ENERGIEVITO I Isobar I Het Energiehuis

ONDERNEMERS & CODelboo - Deknudt I Sanders Accounting I Optima Financial Planners

HAVENNIEUWSNieuwe Raad van Bestuur MBZ

VOKA-NIEUWSBusinessclub ICT I Lab Politiek Lobby

AGENDA

PROSIT

3457

1017

2326272930

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

10

7

28

27

17

4 Ondernemers 09 10 mei 2013

Page 5: Ondernemers 9-2013

Sinds 1 februari is vanuit Oostkamp LS distribution logistics actief. Het bedrijf houdt zich, als onderdeel van de Franse multinational Lagardère Services, bezig met alle logistieke aspecten die gepaard gaan met e-commerce, en maakt daarbij gebruik van de faciliteiten van onder meer AMP – distributeur van kranten en tijd-schriften –, dat ook tot Lagardère behoort.

LS distribution logistics Benelux profileert zich als een platform voor e-commerce en webshops, dat voor zijn klanten de volledige afhandeling op zich neemt van bestelling tot levering. Een nieuwe, toekomstgerichte onderneming binnen de groep Lagardère.

“De winkels aan wie wij leveren, gaan zich steeds meer diversifiëren en richten zich niet meer uitsluitend op de verkoop van persproducten”, zegt Tom Baeten, sales & marketing manager van LS distribution logis-tics. “Via onze zusterbedrijven beschikt de groep over een fijnmazig distributienetwerk: zes dagen op zeven

leveren we aan bijna 6.000 winkelpunten. We doen dat bovendien op een heel korte termijn – tussen het drukken van de krant en het bezorgen ervan aan het winkelpunt liggen slechts enkele uren – en we zijn heel sterk in het verwerken van retourzendingen. En laat dat nu net drie aspecten zijn die ook in e-commerce erg spelen. In de groep beschikken wij bovendien over 11 distributiecentra verspreid over het hele land. Dat alles heeft Lagardère ertoe gebracht om zich via LS distribution logistics ook op die markt te wagen. Hoewel we een nieuw bedrijf in de groep zijn, kunnen we uiteraard terugvallen op de expertise, de logistieke lijnen en de infrastructuur van onze zusterbedrijven.”

Tussenpersoon en gids

E-commerce boomt onmiskenbaar. Vorig jaar was er in ons land een groei van 25% ten opzichte van 2011, en één op de twee Belgen heeft het voorbije jaar minstens één item online gekocht. Maar met 25.000 actieve Belgische webshops – op een totaal van 500.000 web-sites – hinken wij wel achterop in vergelijking met veel landen rondom ons en de grote markten overzee.

“We zijn nu eenmaal een land van tradities én van kmo’s”, zegt Tom Baeten. “In veel kmo’s is de zaak-voerder nu al het manusje-van-alles, laat staan dat hij ook nog eens veel aandacht kan besteden aan e-com-merce. Nochtans is dat wel de toekomst, maar heel wat bedrijfsleiders hebben nog geen idee hoe daarmee te starten. Het aanbod aan dienstverleners wordt

steeds groter, en het is dus alsmaar complexer om de juiste keuzes te maken. Wel, die rol als ‘intermediair’ willen wij op ons nemen. Het is niet onze ambitie om de Belg te leren online te kopen, wel om bedrijven te informeren over een goede e-commerce-aanpak en ze te gidsen in de keuze voor de juiste partners. En net omdat e-commerce – vooral b2c uiteraard, maar ook steeds meer b2b – nog zo veel groeipotentieel heeft, ligt de toekomst hiervoor wijd open.”

Als logistiek bedrijf huldigt LS distribution logistics het beproefde gezegde ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’. Het bedrijf bouwt bijvoorbeeld zelf geen webshops. Tom Baeten: “We hebben wel een groot netwerk op poten gezet met een aantal spelers, die elk op hun domein heel sterk staan: webshopontwikkelaars – waarvan de ene gespecialiseerd is in retail, de andere in grotere volumes, nog een andere in grote gamma’s enzovoort –, een verpakkingsmateriaalleverancier, een onlinebetalingspartner, noem maar op. Naargelang de behoeftes en het budget van de klant, kunnen we hem sturen. En wij leggen ons dan volledig toe op de logistieke afhandeling.”

Ambities

In dat logistieke proces ziet LS distribution logistics zich als een ‘ketenregisseur’. Zelf houdt het zich bezig met het stockeren, het ‘picken’ van de goederen uit de voor-raad, en het verpakken en verzendklaar maken van de spullen. “Daarnaast hebben wij op vandaag een netwerk van een 60-tal transportbedrijven, waarmee de groep overigens al sinds jaar en dag samenwerkt”, zegt Tom Baeten. “Dat geeft ons een grote flexibiliteit om het meest optimale transport voor dat specifieke product te gaan organiseren – of het nu om koelkasten, USB-sticks, barbecuesets of keukenbenodigdheden gaat.”

De klant kan ook rekenen op een uitgebreide rapporte-ring over de stock, de verzending, aflevering en eventu-eel retour van de online verkochte goederen. “Eigenlijk nemen we de logistieke zorgen die bij het runnen van een webshop komen kijken, weg bij de klant, zodat hij zich 100% kan toeleggen op de marketing en verkoop.” LS distribution logistics heeft de ambitie om op dit vlak een topspeler in de Beneluxmarkt te worden. (JD)

www.ls-dl.bewww.lagardere.com

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 09 10 mei 2013 5

Tom Baeten: “Wij willen de Belg niet online

leren kopen, wel bedrijven informeren over een goede e-commerce-aanpak en ze gidsen in de keuze voor de

juiste partners.”

LS DISTRIBUTION LOGISTICS NEEMT LOGISTIEKE KOPZORGEN WEG BIJ WEBSHOPS

“E-commerce heeft nog een enorm groeipotentieel”

Page 6: Ondernemers 9-2013

100 % Maria

EEN DOORSNEE DINSDAG Trein gemist, e-mail van het werk lezen op smartphone + Excel-grafeken in real time bewerken samen met collega’s + Gegevens aanpassen met input uit Brussel + Videoconferentie met teams in Brussel, Antwerpen en Luik voor last-minute feedback + Link naar fnaal document delen vanuit café + Reminder posten op newsfeed van het bedrijf

Scan de tag en ontdek wat Office 365 nog meer kan.

Download de gratis scannerapp op http://gettag.mobi

Je hebt WiFi, een internetverbinding of een mobiel dataplan nodig om de tag te scannen (er kunnen kosten aangerekend worden). Een HD-ondersteunend toestel is vereist.

JE VOLLEDIGE WERKPLEK IN DE CLOUD

Videoconferenties in HD / E-mail op bedrijfsniveau / Eenvoudiger IT-beheer / Chatten met je collega’s / Overal toegang tot je documenten / Je volledige Office

Ontdek hoe je anders kan werken met Office 365 op Office365.be

MSA100_COM_ONDERNEMERS_MARIA_220x310_BENL.indd 1 09/04/13 16:08

Page 7: Ondernemers 9-2013

Ondernemers 09 10 mei 2013 7

Op 1 maart 2013 kwam Byttebier Home Textiles, voornamelijk gespecialiseerd in badlinnen voor de grootdistributie, defi-nitief in handen van De Witte Lietaer. De Lauwse fabrikant van onder meer kwalitatieve bad-, tafel- en bedlinnen-producten schrijft daarmee een nieuw hoofdstuk in het strategische groeiver-haal met een stevig exportkarakter.

In december 2012 viel het doek over de eigen pro-ductie van Byttebier Home Textiles, waardoor het familiebedrijf uit Vichte zich voornamelijk ging toespitsen op trading. Die commerciële activiteiten worden nu ondergebracht bij De Witte Lietaer. Zes overgekomen personeelsleden van Byttebier wer-ken sinds kort allemaal vanuit het hoofdkwartier van De Witte Lietaer in Lauwe.

Verruiming van doelgroep

“De activiteiten van Byttebier zijn erg complemen-tair aan die van ons”, verduidelijkt vice-president Francis Dejonghe van De Witte Lietaer, dat deel uitmaakt van de Franse groep HDM Finance Texti-les. “Het gaat weliswaar hoofdzakelijk om dezelfde producten, maar terwijl wij vooral b2b-gericht zijn, mikt Byttebier Home Textiles sterk op de particu-liere markt. De acquisitie zorgt er dus voor dat wij onze doelgroep gevoelig kunnen verruimen. De integratie is op dit moment trouwens al zo goed als afgerond, er moet alleen nog wat voorraad worden verhuisd.” De Witte Lietaer bestaat sinds 1898. Er werken 180 mensen en het bedrijf realiseert een omzet van 25 à 30 miljoen euro.

Vijf jaar geleden nam De Witte Lietaer al Maes Textiles uit Waregem over. “Dat was een heel ander verhaal en wel om meerdere redenen. Ten eerste bleef dit bedrijf, op het moment van de overname, opereren vanuit zijn oorspronkelijke vestiging en werkte het dus nog altijd vrij auto-noom. Zij beschikken namelijk nog over een eigen productie-unit en hebben een eigen filosofie en identiteit, wat onder meer te maken heeft met het hoogwaardige aanbod aan badstof, waarmee zij zich onder meer naar wasserijen en horeca richten.

Daarnaast heeft Maes Textiles een beperkte retail-divisie. Omdat zij sterk custom-made werken, mik-ken zij op andere niches dan De Witte Lietaer.”

Thuismarkt niet verwaarlozen

Dankzij deze twee vrij recente acquisities, heeft De Witte Lietaer de productportfolio stevig verbreed. “Kijk, wij zijn altijd al vrij sterk geweest in export, en de Franse aandeelhouders zijn vragende partij om dat verhaal in de toekomst door te trekken. Toch kan je het je nooit permitteren om je thuis-markt te verwaarlozen, want onze export is nogal versnipperd en biedt niet dezelfde continuïteit als een thuismarkt. Deze twee overnames bieden ons de kans de thuismarkt stevig mee in handen te houden. Acquisities zijn voor ons nu eenmaal de meest eenvoudige manier om dat te realiseren, via natuurlijke groei zou dat veel langzamer gaan.”

Het ziet er niet meteen naar uit dat De Witte Lie-taer op dat vlak verder de jacht inzet. “Voorlopig plannen we geen nieuwe overnames, al sluiten we nooit de ogen mocht zich een interessante opportuniteit aandienen. Door in 2007 het laatste deel van onze eigen Belgische productieafdeling te sluiten en tijdig van businessmodel te veranderen, zijn we nooit in een penibele situatie terechtgeko-men. Het zorgt ervoor dat we nu vrij goed boeren, al is een sector zoals de onze zeker gevoelig voor conjuncturele schommelingen. Na de overname van Byttebier Home Textiles zijn we goed gewapend om zowel in de b2b- als de b2c-markt goed ons werk te blijven doen, maar we blijven intussen zorgvuldig ‘naar het bord kijken’. Deze nieuwe overname geeft ons de kans sterker te worden en onze positie te consolideren. We zijn vastberaden om dat ook in de toekomst te blijven doen.” (BVC – Foto Hol)

www.dwl.be

UITGELEZENElectrawinds krijgt geld van Wereldbank

Het groenestroombedrijf Electrawinds uit Oostende kan wellicht rekenen op geld van de Wereldbank bij de uitbouw van zijn windenergiepark in Servië. In totaal gaat het om een lening van 59,2 miljoen euro. Electrawinds bouwt in Servië een windenergiepark van 42 megawatt uit. Dat is naar Belgische normen groot. Het project komt in de provincie Vojvodina. Het vergt een investering van 80 miljoen euro en zal 21 windtur-bines tellen. Servië rekent voor zijn stroom nog voor 62 % op steenkool. Het land kampt ook geregeld met stroomtekorten. Het heeft vandaag nog geen windener-gie. (DS)

Stefaan De Clerck weg bij Designregio Kortrijk

Ex-burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) is geen voorzitter meer van Designregio. De nieuwe stads-coalitie van Open Vld, sp.a en N-VA wil niet met hem verder. De Clerck richtte Designregio 8 jaar geleden op. De vzw gebruikt design als hefboom voor economische ontwikkeling in Kortrijk. Partners zijn de stad, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, designbeurs Interieur, de hogeschool West-Vlaanderen (Howest) en de intercommunale Leiedal. Dominiek Callewier, Voka-regiovoorzitter en topman van bedrijf AVC, is voorzitter ad-interim in afwachting van een nieuwe voorzitter. (DS; HN; HLN)

Filips de Goede-prijs voor Willems en Quatannens uit Gistel

De bedrijven Willems Recuperatie en Zoutbedrijf Quatannens zijn de winnaars van de Filips de Goede-prijs. Dat is een tweejaarlijkse onderscheiding die een initiatief of organisatie bekroont met een positieve invloed op de groei en de uitstraling van waterwegen. De winnaars zijn buurbedrijven in Gistel. Allebei zijn ze binnenvaartgebruikers op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De 2 bedrijven namen vorig najaar deel aan het proefproject Watertruck. (HLN; HN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

De Witte Lietaer neemt Byttebier Home Textiles over

Francis Dejonghe: “Dankzij deze overname zijn we goed gewapend om ons

ding te blijven doen.”

Page 8: Ondernemers 9-2013

BEDR

IJVEN

Met 150 jaarlijkse cursisten en 100 docen-ten is de Brugge Business School na 28 jaar een vaste waarde in het (West-)Vlaamse bedrijfsleven. Economische en juridische opleidingen vormen nog altijd de hoofd-moot, maar er wordt ook ingezet op ver-nieuwing. “We doen zaken met bedrijven. Als zij denken dat een bepaalde cursus goed voor hen is, zijn ze welkom”, zegt stichter-directeur Gilbert Van Nieuwenhuyze.

Na er een licentie in accountancy te hebben behaald, bleef Gilbert Van Nieuwenhuyze nog een zevental jaar als docent hangen aan Vlekho (nu HubKaho) in Brussel. “Toen ik zag hoeveel West-Vlamingen daar postgraduaten kwamen volgen, vroeg ik aan de rector of we dat niet in Brugge konden organiseren. Hij was eerst weigerachtig, maar begin 1985 kreeg ik groen licht en in oktober konden we al starten met een drie-tal cursussen. Het was onmiddellijk een succes.”

Het concept is eenvoudig: werknemers volgen een jaaropleiding met twee contactmomenten per week, meestal op vrijdagavond en zaterdag. De ondernemer betaalt de opleiding, terwijl de werknemer een stuk van zijn of haar vrije tijd opoffert. “De docenten staan allemaal met hun beide voeten in het werkveld. Vaak zijn het topjuristen of –ondernemers. Zo komt Geert Roelens, ceo van Beaulieu, spreken voor het postgra-duaat supply chain management. Onze docenten krij-

gen geen astronomische vergoedingen voor het delen van hun kennis, maar ze zijn er graag bij. Ze worden bij ons echt in de watten gelegd. Lesgeven bij ons moti-veert hen bovendien om voortdurend de evoluties in hun vakgebied te blijven bijbenen”, vertelt Gilbert Van Nieuwenhuyze.

In die drie decennia kende de Brugge Business School een aantal evoluties. “Oorspronkelijk was ons aanbod vooral gericht op accountancy en fiscaliteit”, zegt coör-dinator Ann Maeckelberghe. “Maar dit is in de loop der jaren uitgebreid met diverse managementoplei-dingen, human resources, vennootschapsrecht, ver-mogens- en successieplanning en internetmarketing voor toerisme en hotel.” Gilbert Van Nieuwenhuyze vult aan: “Vanuit mijn achtergrond in de voedingsin-dustrie organiseerden we dit jaar ook Management in Food Business, 12 inspirerende workshops voor de voedingsindustrie. En na de positieve evaluatie van het postgraduaat supply chain management willen we volgend jaar opnieuw met de POM West-Vlaanderen in zee gaan voor een opleiding rond douane en accijnzen.”

Met uitzondering van ‘Praktische aspecten van vast-goed’, dat wordt georganiseerd met en in Kulak in Kortrijk, worden alle opleidingen aangeboden in de gebouwen van de KHBO in Sint-Michiels. Niet toeval-lig, want na twee jaar samenwerking met het Vor-mingsinstituut (later Syntra) ging de Brugge Business School midden jaren 2000 een partnerschap aan met

de KHBO. Gilbert Van Nieuwenhuyze: “We zijn finan-cieel onafhankelijk, maar de samenwerking met het departementshoofd binnen het studiegebied han-delswetenschappen en bedrijfskunde loopt heel goed. KHBO biedt de basisopleidingen aan en departemen-taal coördinator Nikolas Cloet organiseert daar onze

Een pasklare oplossing bieden voor een actuele behoefte van de 13.700 Belgische ondernemingen die hun klanten via domi-ciliëringen laten betalen: dat is één van de doelstellingen van Twikey, het gloednieuwe bedrijf van Bryo-lid Dominique Adriansens en medevennoot Koen Serry. Met hun online systeem reiken ze de helpende hand aan de duizenden ondernemingen die ten laatste op 1 februari 2014 dienen te voldoen aan de aangepaste SEPA-reglementering. Met dit interessante concept bereikte Twi-key al de finale van de Innotribe Start-Up Challenge, een wedstrijd van Swift (inter-nationale organisatie voor het onderling betalingsverkeer tussen banken).

De akkoorden voor domicilieringen, ook mandaten genoemd, moeten ten laatste vanaf 1 februari 2014 volledig beheerd worden door de onderneming zelf. Dat zal zorgen voor een grote administratieve overlast bij de bedrijven. “Daardoor zullen ze hun betalingsflows en -organisatie ontegensprekelijk moeten aanpassen”, weet Dominique Adriansens. “De verantwoordelijk-heid die tot voor kort dus bij de banken lag, zal nu plots op hun schouders rusten. Met Twikey hebben we een intelligente online-applicatie uitgebouwd die toe-laat om een mandaat op een eenvoudige manier door een klant te laten ondertekenen en online te beheren. De eindklant hoeft niets meer te regelen met zijn bank. Dat proces nemen wij voor onze rekening. Op termijn willen we het systeem ook uitbreiden tot algemeen beheer van contracten, zodat ook andere belangrijke

papieren via ons platform ingevuld en ondertekend kunnen worden. Het initiëren van deze flow voor een bedrijf gebeurt in 15 minuten, een recordtempo in ver-gelijking met onze concurrenten.”

Momenteel is zowat 30% van de Belgische onderne-mingen zich bewust van dit probleem. “De komende maanden zal het erop aankomen zoveel mogelijk bedrijven hierover te informeren”, vervolgt Dominique Adriansens. “Daarom zullen we ons team ook nog met een aantal mensen uitbreiden, zodat we klaar zijn om de golf van aanvragen de baas te kunnen. Het is de bedoeling ons Europees te profileren, al ligt de focus in eerste instantie op de Benelux, waar ruim 120.000 bedrijven met deze problematiek worden geconfron-teerd.”

Innotribe Start-Up Challenge

Met dit concept neemt Twikey deel aan de Innotribe Start-Up Challenge. “Het is een jaarlijks wereld-wijd concours voor startende ondernemingen in de financiële sector. Het meest innovatieve idee wordt beloond. Tijdens de halve finale in London werden we geselecteerd als één van de drie meest innoverende oplossingen binnen Europa. Wereldwijd waren er meer dan 200 deelnemers. De halvefinaleplaats leverde ons al een kantoorruimte op in Londen voor 6 maanden.

Brugge Business School zet in op vernieuwing

Twikey speelt in op actuele behoefte domiciliëringsbedrijven

8 Ondernemers 09 10 mei 2013

Ann Maeckelberghe en GilbertVan Nieuwenhuyze:

“Onze kennis moet uit de praktijk komen, het mag niet

schools zijn.”

Page 9: Ondernemers 9-2013

Ondernemers 09 10 mei 2013 9

De finale vindt plaats in Dubai tijdens de internationale Swift Sibos-beurs, waar beslissingnemers van de mondiale banksector vertegenwoordigd zijn. De winnaar van het concours krijgt een startkapitaal van 50.000 euro. Alleen al de deelname aan dit concours zorgt voor naambekendheid.“ (BVC – Foto MVN)

BEDR

IJVENApps op de

werkvloer:IDcreation maakt mobiele apps op maat van de klant

IDcreation uit Gullegem is al sinds 1997 – toen internet nog maar goed en wel kwam piepen – actief in de websitebouw, en werpt zich als logisch vervolg ook steeds meer op als applicatiemaker. Webapps en mobiele apps op maat van de cliënt, al zijn het vooral die laatste die aan populariteit winnen. De mogelijkheden en toepassingen daarvan zijn dan ook eindeloos.

Het succes en de populariteit van mobiele apps lijken vanzelfsprekend, nu er steeds meer smartphones en tablets worden verkocht. En er zijn er ook steeds meer voor professionele toepassingen. IDcreation uit Gullegem bouwt er zelfs op maat van zijn klanten.

“De eerste stap in deze ontwikkeling waren responsive websites: sites die zich qua look & feel aanpassen aan het medium waarop je ze bekijkt: pc’s, smartphones of tablets”, zegt Pieter Delesie, stichter en zaakvoerder van IDcreation. “Die zijn uiteraard niet achterhaald, maar speciaal ontwikkelde mobiele applicaties zijn wel populairder geworden. Zij bieden meer en veel specifiekere mogelijkheden dan responsive websites.”

Ontelbare mogelijkheden

Zo ontwikkelde IDcreation een mobile app voor de gemeente Herne, met onder meer interactieve fiets- en wandelkaarten, maar ook een voor de firma LVD, waarmee de gebruikers automatisch berekeningen kunnen laten uitvoeren om metaal te plooien.

Pieter Delesie: “Een andere klant, een aannemer die automatische binnen-deuren installeert, vroeg een mobile app waarmee zijn arbeiders de kilome-terstand van hun bedrijfsvoertuig kunnen ingeven, het begin- en einde van hun werkdag kunnen vastleggen, foto’s kunnen maken van de werkzaamhe-den en opmerkingen kunnen formuleren. Een app kortom die verschillende werkfiches overbodig maakt.”

En dat is ook de richting die IDcreation wil blijven uitgaan: geen algemene apps voor een breed publiek, maar custom-made applicaties. En dat maat-werk is mogelijk, omdat de mogelijkheden van mobiele apps haast einde-loos zijn.

Optimizer

Niettemin heeft IDcreation één app gebouwd die je ook zo in de Apple- en Android-app store kan vinden: Optimizer. “Die hebben we gemaakt voor ons gelijknamige zusterbedrijf – dat zich bezighoudt met zoekmachineoptima-lisering – en zijn klanten”, legt Pieter Delesie uit. “Maar ook niet-klanten kunnen die inderdaad downloaden. Optimizer laat je toe om, via Google Analytics, in realtime statistieken van je website op te vragen, en bijvoor-beeld ook te zien waar je bezoekers vandaan komen. Bovendien maakt de app rankingrapporten aan, waarin je kan zien welke plek jouw site inneemt, per zoekterm.”

Optimizer bevat ten slotte ook een module waarmee je een bericht kan publiceren – met tekst, foto’s, video’s... – op een eigen blog, maar waarbij je het bericht ook automatisch kan laten verschijnen op je Facebook-, Twitter- en/of LinkedIn-account. (JD)

www.idcreation.bewww.optimizer.be

bovenbouw op. Binnen onze opleidingen hebben we ook telkens een programma-directeur, een specialist die uit het werkveld komt.”

De crisis blijkt weinig impact te hebben op het succes van de Brugge Business School. “We hadden daarvoor gevreesd, maar de voorbije twee jaar hebben we daar weinig impact van ondervonden. Integendeel, we kunnen ons aanbod elk jaar verder blijven uitbreiden. Het enige dat niet verandert, is ons devies: onze kennis moet uit de praktijk komen, het mag niet schools zijn”, besluit Gilbert Van Nieu-wenhuyze. (SD – Foto MVN)

www.bruggebusinessschool.be

Dominiqie Adriansens en Koen Serry: “Tijdens de halve finale van de Innotribe Start-Up Challenge in London werden we geselecteerd als één van de drie meest innoverende oplossingen

binnen Europa.”

Page 10: Ondernemers 9-2013

Peter Vandekerckhove BNP Paribas Fortis

10 Ondernemers 09 10 mei 2013

Page 11: Ondernemers 9-2013

De bankwereld kwam de voorbije jaren in zwaar weer terecht, maar bij BNP Paribas Fortis bleef één man altijd pal overeind aan de top: West-Vlaming Peter Vandekerckhove. Als het klopt dat crisissen synoniem staan voor uitdagingen, dan geldt dat zeker voor de nu 53-jarige Roeselaarse selfmade man die uitzonderlijk zijn meningen debiteert: “We geven wel om waarden. We hebben ze zelfs geschilderd op de muren van al onze kantoren.”

“Bankiers geven wél om waarden” IN

TERV

IEW

Ondernemers 09 10 mei 2013 11

Hoe kwam u destijds bij de Generale Bank van toen terecht en hoe slaagde u er in carrière te maken? Toch een beetje als bankier geboren?Peter Vandekerckhove: “Niet meteen want ik begon – na wat activiteiten bij wisselagenten (onder meer Lawaisse in Kortrijk) - destijds als journalist gespecia-liseerd in financiële beleggingen bij verschillende kran-ten en magazines zoals De Tijd, Euromoney, Trends en De Belegger. Later werd ik ook algemeen directeur en hoofdredacteur van De Belegger. In die periode deed ik veel ervaring op in de wereld van de media via de radio en TV. Pas later kwam de echte interesse voor de bank. Ik begon in 1992 als algemeen directeur bij Pierson, Herdring & Pierson Belgium. Daarna werd ik CEO van Mees-Pierson in Nederland (2001), CEO van Mees-Pierson Private Bank & Trust cy en werd ik lid van het directiecomité van Fortis Bank Nederland. Na mijn periode in Nederland was het terug tijd voor carrière in eigen land. In januari werd ik CEO van Fortis Retail Belgium, alsook lid van het Fortis Management Com-mittee, de Raad van Bestuur van Fortis Insurance en Fortis Investments.”

Wat houdt uw huidige job precies in?Peter Vandekerckhove: “Ik ben vandaag lid van het directiecomité en van de Board of Directors van BNP Paribas Fortis. Operationeel ben ik verantwoordelijk voor Retail & Private Banking Belgium, Bank van de Post, Fintro en Alpha Card. In deze divisie bedienen we 3,6 miljoen klanten en werken we met 11.000 mensen.

Na al die jaren in dit huis is er het besef dat we het beste van twee werelden combineren: strategisch sterk en operationeel dicht bij de markt. Ik noem ons soms een groot bedrijf in een klein land en persoonlijk heb ik het geluk dat ik nog dagelijks met klanten in contact kan komen en dus meer heb dan alleen maar

kantoorbezigheid of hollen van de ene vergadering naar de andere. Gezien het intense contact met de klant, durf ik zeggen dat ik de mooiste job heb van België.”

In hoeverre kan het Belgische filiaal onder Franse curatele een eigen beleid voeren? Mensen die jaren-lang bij de bank werken, zeggen dat Parijs alles bepaalt.Peter Vandekerkhove: “Ze zeggen maar. Ik weet dat de werkelijkheid anders is. Ik heb in mijn carrière al 12 fusies meegemaakt. Ik kan u zeggen: deze fusie is de beste ooit. We zijn een onderdeel van een internationale groep met aanwezigheid in 78 landen wereldwijd en toch wordt onze eigenheid en onze managementcultuur integraal gerespecteerd. Posi-tief was zeker dat Jean-Laurent Bonnafé ons land goed kende omdat hij er twee jaar lang de operaties leidde. Vandaag kunnen wij een grote bank zijn bin-nen een grote bank. We hebben het dichtste netwerk, de grootste ondernemersbank en de beste mensen, en dit alles binnen één van de grootste internationale financiële dienstverleners. Wie kan dat zeggen?”

In een grote groep bestaat het risico dat de communi-catielijnen stroever lopen?Peter Vandekerkhove: “Niet zo bij ons. Als ik nu meteen een sms stuur naar Jean-Laurent, dan krijg ik bin-nen de 15 minuten een antwoord op mijn vraag. Het Belgische filiaal kan in elk geval zijn eigen strategie ontplooien binnen een kader dat internationaal wordt bepaald. Als het er om gaat hoeveel kantoren er nodig zijn of hoeveel mensen, dan zijn we vooral zelf aan zet. We doen dat met een helikopterzicht op de markten, en rekening houdend met de wensen van onze klanten en drie belangrijke parameters zoals liquiditeit, solva-biliteit en rendabiliteit.”

De bank, mijn vriend?

Van kantoren en mensen gesproken. Onder de code-naam ‘Bank for the Future’ kondigde BNP Paribas Fortis recent een grootscheepse, maar zogenaamd noodzakelijke herstructurering aan. Dat betekent minder mensen (- 1.800) en minder kantoren (- 150). Komt de door u zo geroemde dienstverlening aan particulieren en bedrijven niet in het gedrang?

Peter Vandekerkhove: “Ik ben blij dat u die vraag stelt (gaat strijdvaardig rechtop zitten). Ik schets even de brede maatschappelijke context. Enerzijds is de economie niet goed en wil iedereen goedkoper consu-meren en produceren. Zowel de klanten als de banken, als andere producenten. Anderzijds zijn er de nieuwe media, tablets en smartphones die de wereld van de klanten en de productie razendsnel innemen en ingrij-pend veranderen. De klant wil met andere woorden een heel stuk van zijn service op een andere wijze krij-gen en wil anders consumeren, meer online, op andere uren, zeven dagen op zeven.”

Meer persoonlijk enerzijds, meer online anderzijds. Wat heeft dat voor gevolgen?Peter Vandekerkhove: “Simpele transacties verdwijnen in de kantoren (-70 tot -80%), alles moet constant beschikbaar zijn (2,2 miljoen klanten op PC-banking, Easy banking, Phone banking, enzovoort) en nu ook met face to face op tablets. Maar dat betekent ook dat de klant meer en meer nood heeft aan diepgaande persoonlijke contacten, met veel meer expertise in de kantoren. Het gaat nog altijd om het geld van de mensen en dus om vertrouwen. Hoe meer machines we zullen gebruiken, hoe belangrijker het persoonlijke contact met de klant wordt. Het bankbezoek vermin-dert, maar wordt intenser en vraagt meer kennis. De online kanalen worden veel meer gebruikt en wor-den ook permanent aangepast en performanter. We moeten onze klanten volgen in wat ze willen. Enkel wie de klant echt volgt, zal overleven. En dat niet enkel op kosten, maar vooral op kennis en kwaliteit. De evolutie van de technologie zorgt ervoor dat de twee hand in hand kunnen gaan. En dat je uiteindelijk een betere service aflevert met lagere kosten voor zowel de bank als de klant.”

Had Christian Dumolin dan ongelijk toen hij recent stelde: “Vroeger had een ondernemer een directe vertrouwensrelatie met zijn bankier, nu is die weg.” Peter Vandekerkhove: “Klopt niet. Ik denk zelfs dat de relatie klant-bankier nooit zo intens was als nu. Hoe meer tablets, hoe meer persoonlijk contact. De relatie wordt erdoor versterkt in plaats van ver-zwakt. Maar de opkomst van tablets, smartphones en online bankieren, houdt voor elke bank ook een enorme uitdaging in. Het komt er op neer dat je in

“Het bankbezoek vermindert, maar wordt intenser en

vraagt meer kennis.”

Page 12: Ondernemers 9-2013

INTE

RVIE

W

een bijzonder competitieve omgeving moet proberen beter te zijn dan de andere. De klant bepaalt dat, want wees maar zeker dat hij naast een app van onze bank ook een app zal aanklikken van een andere bank. De vertrouwensrelatie blijft de kern. Maar ze verandert wel van aard omdat de mix van contacten nu eenmaal verandert. Als het er echt op aankomt, dan is en blijft de personal touch primordiaal.” West-Vlaamse ondernemers zijn anders U hebt vanuit Brussel een helikoptervisie op het rei-len en zeilen in het Vlaamse ondernemerslandschap. Is er wat West-Vlaanderen betreft iets wat u sterk opvalt?Peter Vandekerkhove: “Mogen we een beetje chauvi-nistisch zijn? De gemiddelde West-Vlaamse onderne-mer is gewoon anders. De clichés over de harde werker met gezond boerenverstand kloppen gewoon. Maar er is ook meer. Een West-Vlaming heeft een commerci-ele feeling die een ander niet in dezelfde mate heeft. Een West-Vlaamse ondernemer heeft ook meer dan een ander lak aan overdreven administratie of papierwerk. En hoe groot zijn bedrijf ook is, een West-Vlaming zweert bij voorkeur bij een kmo-mentaliteit.”

Maar onze mooie bedrijven slagen er te weinig in om door te breken tot het niveau van een heuse multina-tional, zeggen critici.Peter Vandekerkhove: “De mentaliteit is nog te vaak gebaseerd op individualisme, en dat kan leiden tot een beperking van de financiële middelen. Vlamingen hebben het moeilijker om in partnerships of lossere structuren te werken zoals een Nederlander of een Duitser wel kan. Die houding bemoeilijkt het ophalen van geld voor de groei. De grootte van ons land en de mentaliteit zorgen er dan ook voor dat we weinig kmo’s hebben zoals Duitsland. We zien dat ook bij suc-cesvolle starters in het BRYO-project. Maar er zijn dui-delijk ook bedrijven die er wél in slagen door te stoten, en die echt goed bezig zijn en sterke ambities hebben. De banken moeten dat voluit ondersteunen. Maar ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en de juiste structurele beslissingen durven nemen.”

We zijn vijf jaar na het cruciale crisisjaar 2008. Hoe staat de westerse bankwereld er vandaag voor? In het Amerikaans model denken banken veel meer mee met de bedrijven en hun businessplannen. Hier wordt bij kredietverstrekking alleen gekeken naar de waarborg die er tegenover staat.Peter Vandekerkhove: “Laten we de zaken vooral in die brede mondiale context bekijken. Want wat leert de werkelijkheid? Dat de Amerikaanse economie al altijd

vooruitgestuwd werd door de kapitaalmarkt. Europa heeft altijd meer gezworen bij bankfinanciering, alhoewel de eerste succesrijke verhalen met bonds hier ook al geschreven werden. Onze taak als bankier is vrij eenvoudig: wij zijn kredietverstrekkers. Binnen onze bank heb je heus geen beslissing van hogerhand nodig om aan geld te geraken. 70% van alle kredietlijnen worden verstrekt door de bankkantoren op het terrein. 80% van de aanvragen wordt verwerkt binnen de paar dagen. In tegenstelling met wat beweerd wordt, heb-ben wij ook de voorbije vijf jaar steeds meer kredieten verstrekt. Plus 25% sinds 2008, dat betekent toch wel wat. Ik geef toe dat de vraag naar kredieten – zowel investeringskredieten als woningkredieten - dit jaar danig vertraagt.”

Riskeren banken – gezien hun afkalvende rende-menten - en ondernemingen – gezien de zwakke conjunctuur - zo niet om samen in een neerwaartse spiraal verzeild te geraken?Peter Vandekerckhove: “Maar wat wil je? De vraag naar kredieten vertraagt de voorbije maanden wel danig en soms zien we ook moeilijkheden bij de verlenging. Er is een zekere koudwatervrees bij beslissers. Maar ook de balansen van bedrijven verslechteren. Finaal speelt ook de zogenaamde Basel-reglementering een rol. Er is minder ruimte voor langetermijnkredieten omdat de banken verplicht worden meer liquiditeit aan te houden en dat weegt op de economie en dus ook op de kredietverstrekking. Wij zijn het aan onszelf verplicht om ook een blik te werpen op de balansen van de bedrijven, anders hebben we ons huiswerk niet goed gemaakt. Dat onze bank er, bijvoorbeeld in de woonkredieten, toch in slaagt om zijn marktaandeel te behouden, zullen we maar als een succes beschouwen zeker? Wij doen er in ieder geval alles aan om de eco-nomie te stuwen. De voorbije weken hebben we over het hele land liefst 50.000 ondernemers persoonlijk gebeld met de melding dat ze nieuwe kredieten mogen opnemen als ze hun afbetalingsplan van de voorbije zes maanden hebben gerespecteerd. Dit alles binnen een eigen actieplan dat voorziet in 1,5 miljard euro voor kmo’s. Recent besliste ik nog dat een kre-diet, zelfs een klein, niet meer mag geweigerd worden als er twee mensen akkoord zijn, net om te voorko-men dat mensen voor de verkeerde redenen weigeren. We willen ook 80% van de beslissingen binnen de 48 uur afwerken. En beter communiceren over hoelang een aanvraag in behandeling zal zijn. Dit naast meer structurele maatregelen die we in het bankenplan van Kris Peeters afspraken. Dan kan niemand toch zeg-gen dat we onze job niet doen of dat we de economie paralyseren?”

Verandering is de enige constante

In een recent standpunt pleit Voka voor nog meer én betere controles op de banken. Terecht? En zo, ja moeten we dan niet veel meer tot een pan-Europees bankensysteem komen?Peter Vandekerkhove: “Ik heb absoluut geen probleem met een beter en duidelijker regulerend kader en een betere en strakkere controle. Iedereen heeft belang bij veilige banken en een goed draaiend en evenwichtig systeem. Wij werken daar ook hard aan mee. Het is in ieders belang en het moet gebeuren. Je mag echter het kind met het badwater niet weggooien. Ik pleit sowieso voor een controle binnen een internationale context.”

Wat antwoordt u aan critici zoals professor Paul De Grauwe die zeggen dat bankiers vooral een vrij kort en selectief geheugen hebben en niet meteen bereid zijn om lessen te trekken uit het verleden?Peter Vandekerkhove: “Ik kan alleen spreken voor wat er hier intern is gebeurd. Change was de enige con-stante. Het juridisch departement, het fiscale, de con-trolemechanismen en de compliance, de governance: alles werd herbekeken en waar nodig bijgestuurd. Niet alleen louterend maar dwingend. Vandaag acht ik me gelukkig te kunnen werken in een internationale bank met aanwezigheid in 78 landen. Nu de econo-mie erg globaal is geworden, hebben ondernemers nood aan een bank die ook in die optiek meedenkt. Wat vraagt een West-Vlaamse ondernemer die over de hele wereld zijn producten aanbiedt? Afdekken van risico’s in valuta en rente, internationale projectfinan-ciering, kredieten in binnen- en buitenland, kortom internationale begeleiding. Sorry, maar een spaarbank zal hem dan niet kunnen helpen.”

Is het ethisch bewustzijn bij bankiers in de loop der jaren gegroeid? In een recent verleden werden on-ethische producten verkocht door een groot deel van de moderne bankwereld, producten waar zelfs eigen kaderleden geen vragen mochten bij stellen. Is er nu een ethische code die dit soort zaken uit de wereld helpt?Peter Vandekerkhove: We hebben alvast een ethische code in het leven geroepen, die verder kijkt dan de financiële context. Zaken als duurzaamheid, employee satisfaction of customer satisfaction worden daarin met name genoemd. We zijn ons zeer bewust dat dit alles maar kan bereikt worden mits een aantal spelregels in de relatie met de klant expliciet wordt gerespecteerd. Zaken zoals transparantie, respect, bereikbaarheid, luisterbereidheid. Die code geldt zowel extern als intern. Met de bedoeling dat het in alle geledingen doordringt, hebben we die waarden zelfs zwart op wit op de muren van alle kantoren en agentschappen laten schilderen. Ze werden ook integraal geïntegreerd in de hr-strategie. Zo gelden er geen excuses meer.”

Maar de exorbitante bonussen van bankiers werden pas aan banden gelegd op last van Europa. Niet op voorstel van de sector zelf.Peter Vandekerkhove: “Ik kan niet voor de sector spre-ken, maar bij ons is de regeling al sinds 2009 strakker dan wat Europa nu voorziet, en dit in overleg met de regelgever. Ik heb geen bonus, en kantoormedewer-kers kunnen 500 euro premie krijgen, bruto per jaar. Een kantoordirecteur wat meer. De premie die kaderle-den krijgen, zijn allemaal een kwestie van één tot een paar maanden loon, en dit enkel voor mensen die echt goed hun werk doen. Dat kan je toch niet onterecht of exorbitant noemen.”

Tot slot: wist u tot voor kort zelf dat BNP Paribas For-tis activiteiten ontplooide op de Kaaimaneilanden?Peter Vandekerkhove: “Alles wat we doen, willen we enkel stoelen op lokale regelgeving of internationale verdragen. Daar gaat het om. Meer nog: in onze eigen compliance-regels gaan we nog veel verder dan wat de wet voorschrijft. We willen en zullen absoluut niet meewerken aan zaken die door de wet kunnen, maar waar we het ethisch niet mee eens zijn. De klant moet dit weten.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt De Splenter)

12 Ondernemers 09 10 mei 2013

“De voorbije weken hebben we over het hele land liefst 50.000 ondernemers persoonlijk gebeld

met de melding dat ze nieuwe kredieten mogen opnemen als ze hun afbetalingsplan van de voorbije zes maanden hebben

gerespecteerd.”

Page 13: Ondernemers 9-2013

OLIVIER INVEST - Zwaaikomstraat 1 - 8800 Roeselare Tel. 051 24 27 20 - Fax 051 22 09 23 - [email protected]

TE KOOPRUMBEKE:Residentie De Fotograaf Rumbeeksesteenweg 461 App. met 2 slpks Verkoop met registratierecht

TE KOOPRUMBEKE:Residentie Blasius Rumbeeksesteenweg 465 Nieuwbouwappartementen Verkoop grond met registratierecht

TE KOOP OOSTENDE:Residentie Princess Koningstraat 60 - app. met 2 slpks. Mogelijkheid aankoop garage onder de zeedijk

TE KOOPFLOBECQ:Toekomstgrond - 7.000 m2

BEDRIJVENINGELMUNSTER:Mandesweg – Industriegrond Klasse 1

HOOGLEDE:Nabij Bruggesteenweg - Ambachtelijke zone

TE KOOP OOSTDUINKERKE:Residentie De Garnaalvisser

Hoek Paardevissersweg en Doornlaan Luxueus app. met 3 slpks

Doornlaan – bouwgrond voor villa-appartementen – BPA – 3 loten

Page 14: Ondernemers 9-2013

ADMB Awards13de editie

ADMB en Provikmo willen u op 18 oktober 2013 in het Concertgebouw in Brugge bekronen voor uw krachtige HR of preventie in uw organisatie.Neem deel vóór 16 september en win de Award,1.000 euro en een Samsung Galaxy Tab!

Info & reglement:

www.admb.be/awards

Blinkt uw organisatie uit in HR of preventie?

Voor HR-managers en preventieadviseurs

Awards Ondernemers WVL 107x310V apr13.indd 1 24/04/13 12:10

Felix d’Hoopstraat 121 • B-8700 TieltT 051 42 30 80 • F 051 40 59 08 • [email protected]

www.axon.be

BUSINESSCONTACT SERVICES24-UREN TELEFONISCHEPERMANENTIE EN DISPATCHINGVOOR BEDRIJVEN EN VRIJE BEROEPEN

TELEMARKETING

ENQUÊTES

ON-LINE AGENDABEHEER

ww

w.k

liek.

be 12-22

56

Page 15: Ondernemers 9-2013

BEDR

IJVEN

Ondernemers 09 10 mei 2013 15

Zin in ondernemerschap, passie voor hout en liefde voor artisanale schrijnwerkerij brachten Lieven Demunster en zijn vrouw Valerie De Volder ertoe om in 2000 met een eigen trappenmakerij te starten. Intussen is Trappen Demunster in Heule een flink uit de kluiten gewassen kmo, die onlangs nog is uitgebreid. Maar nog steeds heeft het bedrijf diezelfde artisanale inslag.

Lieven Demunster deed eerst drie jaar ervaring op bij een collega-trappenmaker en werkte nog eens drie jaar in de houtmassiefbouw, voor hij de stap zette naar een eigen bedrijf – aanvankelijk in Stasegem, later op het industriepark Waterven in Heule. “Met het

laatste bedrijf waar ik werkte, maakte ik de afspraak dat ik als zelfstandig ondernemer voor hen de trappen mocht leveren, wat dus een prima start betekende”, zegt Lieven Demunster. “Eerlijk gezegd was een eigen bedrijf runnen, al het plan van bij het begin.”

Zelf de bomen uitkiezen

Aanvankelijk klaarde Lieven, met administratieve ondersteuning van zijn vrouw Valerie, alle klussen zelf. Inmiddels werkt Trappen Demunster met zestien arbeiders en vijf bedienden. En het bedrijf breidt ook fysiek uit. Onlangs kon het de vierkantshoeve aan de achterdeur kopen, en die extra grond werd goed benut. “We hebben meer plaats voor onze voorraad en het machinepark, en creëerden extra assemblageruimte en een nieuwe toonzaal”, zegt Valerie De Volder.

“We kunnen nu wel een hele tijd verder, omdat het niet onze bedoeling is ongebreideld te groeien”, vult Lieven Demunster aan. “De huidige schaal bevalt mij wel, temeer omdat wij ons – in tegenstelling tot veel collega’s – gespecialiseerd hebben in trappen-bouw, en ons bijvoorbeeld niet bezighouden met het plaatsen van binnendeuren of parketvloeren.”

Lieven en Valerie doen geen beroep op houthan-delaars, maar gaan zelf de bomen uitkiezen in de Ardennen of in Frankrijk. “We zagen en drogen zelf de boomstammen. Er staan hier zware machines om het massiefhout te kunnen bewerken en onlangs hebben we een boomzaag geïnstalleerd, omdat we zo veel mogelijk aspecten van het productieproces in eigen handen willen houden.”

Zo artisanaal mogelijk werken, daar streeft Trappen Demunster naar. “Onze focus ligt niet op massapro-ductie, maar wel op unieke ontwerpen en projecten”, zegt het echtpaar. “Dat zien wij als onze meerwaarde. We geven advies aan de klanten, of vertalen hun wen-sen zo goed mogelijk in een concrete realisatie. Niet alles wat zij vragen, is uitvoerbaar maar we kunnen toch veel. De trappenbouw is een erg creatieve busi-ness.” (JD)

www.trappendemunster.be

De 12 bio-ambassadeurs die tijdens de Bio-week van 1 tot 9 juni in de media en aan het ruime publiek worden bekend gemaakt, zijn dit jaar geen bekende Vlamingen, maar échte ondernemers. Een van de vier West-Vlaamse ambassadeurs is Belgian Natural Ice cream Production, dat met biologisch en ambachtelijk bereid geitenijs een unieke speler is op de Belgische b2b-markt.

“De stap van natuurproducten naar bio was een logi-sche evolutie in onze ondernemersvisie”, vertelt Peter Pattyn, die samen met zijn vrouw, zus en schoonbroer de drijvende kracht is achter BNIP. “We zijn geen fun-damentalisten, maar mensen die met hart en ziel in de bio zitten. Als Bio-Ambassadeur worden we door sectororganisatie Bioforum Vlaanderen ondersteund om ons verhaal te vertellen, zoals op onze opendeur op 9 juni.”

Peter Pattyn kreeg het ambacht bij wijze van spreken met de moedermelk mee. “Mijn vader was ook ijsbe-reider. Hij had verschillende recepturen op basis van

de natuurlijke producten melk, boter, suiker en eieren. We hielpen als kind eieren scheiden en suiker afwegen terwijl hij op een gasfornuis kookte in gietijzeren pot-ten. Vandaag gebruiken we nog altijd natuurlijke pro-ducten en die oude recepten. Alleen is gietijzer door inox vervangen omwille van de HACCP-normen.”

In 1993 nam Peter Pattyn IJs René over, het bekende ‘ijsschepkot’ in het centrum van De Haan. “Toen pro-duceerden we in een ruimte van nauwelijks 15 m2”, vertelt hij. “Sinds 2011 huizen we in een pand van 600m2 in Zandvoorde met een productieruimte en plaats voor de opslag van grondstoffen en afgewerkte producten. We hebben drie soorten producten in ons gamma: roomijs op basis van boter en koemelk, ijs op basis van geitenmelk, en sorbets. Merknamen zijn ‘IJs René’ voor het schepkot in De Haan en in dozen voor onder andere Bio-Planet. Aan bio- en natuurwinkels over heel België leveren we producten onder de naam ‘Tijst-it’. Een klein aandeel van onze productie is onder private label. Allemaal bio uiteraard, wat inhoudt dat alle stappen in de keten van de producent van grond-stoffen tot het eindproduct bio-gecertificeerd zijn.”

Het verschil tussen artisanaal en industrieel bereid ijs, zit niet alleen in het productieproces. “Onze grond-stoffen zijn puur natuurlijke producten, droge stof, in plaats van de vervangstoffen of vulstof bij de groot-fabrikanten. Industrieel ijs weegt 500 gram per liter, bij artisanaal ijs is dat 800 gram. Nochtans ligt onze kostprijs nauwelijks hoger. De consument die industri-eel ijs koopt, betaalt dus vooral meer lucht”, besluit Peter Pattyn. (SD – Foto EV)

www.tijst-it.be

Oostendse ambachtelijke ijsbereider BNIP jaar lang Bio-Ambassadeur

Lieven Demunster en Valerie De Volder: “Onze focus ligt niet op

massaproductie, maar wel op unieke ontwerpen en

projecten.”

Trappen Demunster groeit, maar houdt het artisanaal

Peter Pattyn: “We zijn geen

fundamentalisten, maar mensen die met hart en ziel in

de bio zitten.”

Page 16: Ondernemers 9-2013

VAL-I-PAC MAAKT UW

RECYCLAGEVERPLICHTING

LICHTER.

EN DIE VAN AB INBEV.

Karen Rombaut, Milieuverantwoordelijke West-Europa

AB InBev

“De merken van AB InBev brengen mensen sa-

men. Het zijn merken die je proeft en beleeft.

Duurzame relaties aangaan met consumenten

en duurzaam ondernemen is dus een belangrijk

onderdeel van onze missie. En daar hoort recy-

clage bij.

De wettelijke verplichtingen voor de recyclage

van bedrijfsmatige verpakkingen zijn iets minder

vanzelfsprekend. Daarom doen we beroep op

VAL-I-PAC. Zij nemen de administratie en

logistieke opvolging van ons over. Ze verzamelen

voor ons alle nodige data en rapporteren hier-

over aan de overheid. Bovendien stimuleren ze

ook de recyclage via fi nanciële incentives.

VAL-I-PAC maakt de recyclage verplichtin-

gen, voor ons en voor meer dan 7.000 andere

bedrijven, een pak lichter. Zo zijn we zeker in

orde met de wetgeving en besparen we kostbare

tijd en energie. U neemt toch ook uw verant-

woordelijkheid als bedrijf op het vlak van milieu?”

Meer weten?

Bel 02/456.83.10

of kijk op www.valipac.be

Page 17: Ondernemers 9-2013

DOSS

IER

Ondernemers 09 10 mei 2013 17

In april 2012 bundelden Vlakwa, de Provin-cie West-Vlaanderen en VITO hun krach-ten. Via een open call nodigden ze groepen van bedrijven uit om demonstratie- en dis-seminatieprojecten in te dienen die betrek-king hebben op een efficiënt waterbeheer. In zo’n project krijgen bedrijven de kans om op een laagdrempelige manier duur-zame technieken, materialen, concepten en systemen te demonstreren. Zo kan de marktintroductie van innovatieve oplos-singen voor waterproblemen versneld worden. Vier projectvoorstellen werden goedgekeurd.

De gevormde consortia bevatten elk minstens één aanbieder van een innovatieve duurzame vinding en één probleembezitter. Bovendien is de leider van het consortium een Vlaamse kmo en is minstens één West-Vlaamse kmo in het consortium betrokken. Alle projecten gingen van start op 1 januari 2013 en hebben een looptijd van maximaal één jaar. Het pro-jectbudget bedraagt maximaal 100 000 euro, waarvan 66% wordt gesubsidieerd. De resterende 34% draagt het consortium zelf.

Vier projectvoorstellen werden goedgekeurd en behandelen diverse thema’s binnen het domein water: nutriëntenrecuperatie, actief rioolbeheer, de opwaar-

dering van mest tot hoogwaardige toepassingen en koelwaterbehandeling:1) In het eerste project wordt gedemonstreerd hoe

fosfaat en stikstof met de NuReSys-P-technologie wordt terug gewonnen uit huishoudelijk afvalwater. De doelstelling van het project is aantonen dat de techniek op punt staat en economisch haalbaar is voor rioolwaterzuiveringsinstallaties. Bij dit project zal er een pilootinstallatie ingezet worden op een site van Aquafin. Slagen de projectpartners in hun demonstratie, dan kan de recuperatietechniek als referentieproject dienen voor valorisatie in het buitenland. Naast Aquafin maken ook Akwadok (Deerlijk), NuReSys (Waregem), Verschoore Con-structie (Ingelmunster), Atree (Hooglede) en DD-Engineering (Ieper) deel uit van het consortium. VITO is betrokken als kennispartner.

2) Het tweede project betreft het samenstellen en uitwerken van een werkwijze voor een duurzaam beheer van leidingen op bedrijventerreinen en bin-nen productieomgevingen. De kennis wordt gebor-gen in een alles integrerende database beheersmo-dule. De demonstratie vindt plaats op een brownfield (Heldenstraat in Boortmeerbeek) zonder plannen of informatie over leidingen. De projectpartners kozen op die manier meteen voor een worstcasescenario dat als referentie kan dienen wanneer later actieve, verlaten en te rehabiliteren sites worden aange-pakt. Door het uitwerken van een procedure wordt

een deugdelijk beheer van de leidingen op privé-terreinen mogelijk, en worden aansprakelijkheden en bijhorende risico’s voor alle betrokken partijen verminderd. Deelnemende bedrijven zijn Disoma (Maldegem) dat ervaring heeft in het uitvoeren van rioolinspecties met camera’s, en Bimsoft (Kuurne) met ervaring in softwareontwikkeling, integratie, database management en CAD-oplossingen. Hel-denstraat (Boortmeerbeek) levert de brownfieldlo-catie en VITO is betrokken als kennispartner.

3) Het derde project gaat over mestverwerking. Ivaco uit Ichtegem maakt binnen het mestverwerkings-traject al veel langer gebruik van nazuivering van biologisch behandelde effluenten door middel van constructed wetlands of rietvelden. In het project H2O-C2C (eigenlijk waterkringloopsluiting) zal het loosbare effluent verder worden gezuiverd tot water met hoogwaardige kwaliteit, zoals drinkwater voor varkens. Hiervoor zullen membraanfiltratietechnie-ken worden ingezet. Aanvullend zal De Watergroep een drinkwateraudit uitvoeren om te oordelen of een sluitende kwaliteitsborging mogelijk is op een decentrale wateropwerkingsinstallatie, vertrek-kende van agrarisch afvalwater. Heel wat bedrijven werken samen: Ivaco, Innova Manure (Ichtegem), DLV-Innovision (Bierbeek) en De Watergroep. Ken-nispartners zijn VITO, UGent, Inagro (Rumbeke).

4) Het vierde project omvat het uittesten van de reeds in Nederland geïmplementeerde IVG-C koel-waterbehandeling (een gepatenteerde ‘Vortex Process Technology’) op de verdampingscondensor bij Frima (Oostende). Dit bedrijf is gespecialiseerd in diepgevroren bereide maaltijden en snacks. De implementatie van deze innovatieve technologie heeft een positieve impact op het milieu: kalk, cor-rosie en biociden worden teruggedrongen en het waterverbruik van de condensor vermindert. Boven-dien wordt energie bespaard, heeft de condensor minder onderhoud nodig en wordt de levensduur verlengd. De twee bedrijven in het project zijn Frima en Pathema. De kennispartners zijn VITO en KHBO.

www.vito.be/kmo

Vlaamse kmo-consortia demonstreren nieuwe concepten voor een efficiënt waterbeheer

DOSSIERMilieu & energie

Page 18: Ondernemers 9-2013

Das Auto.2,9 KG/100 KM • 79 G CO2/KM

Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

Volkswagen breidt het aanbod van zijn ultieme stadswagen uit met een versie op aardgas (CNG). CNG, niet te verwarren

met LPG, beschikt vandaag de dag over tal van economische en ecologische voordelen. Een voorbeeld: 1 kg aardgas kost

30 tot 40% minder dan een liter diesel en dat voor hetzelfde rendement. Daarnaast zorgt de schonere verbranding van

aardgas voor minder CO2-uitstoot en minder fi jn stof in de lucht en laat het ook minder schadelijke stoffen achter in

de motor. Met een schonere wagen in uw vloot bespaart u dus niet enkel op brandstofkosten, maar ook op uw facturen

voor onderhoud. Zowel het milieu als uw budget profi teren van de nieuwe ECO up!

Kom meer te weten over de nieuwe ECO up! op www.eco-up.be

De nieuwe ECO up! Mobiliteit heruitgevonden.

DIETUP6196_310x220_ECOUP_Fleet_NL.indd 1 17/04/13 12:14

Page 19: Ondernemers 9-2013

DOSS

IER

Ondernemers 09 10 mei 2013 19

Bouwheren worden er de komende jaren onvermijdelijk mee geconfronteerd: de Europese richtlijn waarbij nieuwe gebouwen vanaf 2020 ‘bijna energieneu-traal’ moeten zijn. Door die norm zal de vraag naar kwalitatieve materialen voor lage-energiewoningen en passiefhuizen sowieso stijgen. Isobar, dat vooral bekend staat als fabrikant van koelcellen en iso-therme deuren, speelt daar nu al op in met de lancering van het EcoHomePanel, een sandwichpaneel dat zich perfect leent voor het bouwen van passiefwoningen en lage-energiewoningen.

Met EcoHomePanel lanceert Isobar een sandwichpa-neel dat anticipeert op de nieuwe noden van de bouw-markt. “Het is een vernieuwend bouwsysteem waarbij de buiten- en binnenwanden zelfdragend, luchtdicht en optimaal isolerend zijn”, verduidelijkt Timothy Verhaeghe. “Het kan probleemloos de binnenmuur en isolatielaag van de traditionele bouwwijze vervangen. Het paneel is 20 cm dik en opgebouwd uit PIR-isolatie (PIR staat voor polyisocyanuraat, een hardschuim met heel stabiele thermische en brandeigenschappen, nvdr), waardoor je de isolatiewaarde krijgt die van toepassing is voor passiefbouw. Een ingenieus slot- systeem zorgt ervoor dat de panelen makkelijk in elkaar worden gehaakt. Op die manier kan er erg snel worden gewerkt: bij een eerste referentiewoning met twee verdiepingen in Menen, was het mogelijk de woning in amper negen dagen op te bouwen. Bouwhe-ren die hiermee werken, kunnen daardoor fors bespa-ren op mensen en materieel.”

Passiefbouw klinkt leuk, maar staat bekend als vrij duur. “Met EcoHomePanel kunnen we nu een betaal-baar alternatief aanbieden, waarvan de kostprijs toch ruim 10% lager ligt dan traditioneel gemetselde muren. Daarbij houden we niet eens rekening met de korte opbouwtijd en het feit dat er geen droogtijd hoeft te worden voorzien. Bovendien zijn ook geen freeswerken aan leidingen vereist, want de binnen-wanden zijn voorzien van leidingkokers.”

Een eerste marktpeiling leerde dat er zeker voldoende interesse in het product is. “Iedereen is snel overtuigd van de meerwaarde, maar je moet natuurlijk de stap naar dit bouwsysteem willen zetten. Het bouwsysteem biedt de mogelijkheid om een gevelsteen ervoor te plaatsen, dit kan de traditioneel bouwende Belg zeker bekoren. Sowieso verwachten wij hier vrij veel van: in het Brussels Gewest moet vanaf 2015 al verplicht passief worden gebouwd en de komende jaren zullen de Europese lidstaten in sneltempo volgen. Daarom mikken wij in eerste instantie op de Belgische markt, maar zullen we - net als in de voedingsindustrie - ook internationaal voet aan de grond proberen te krijgen, in eerste instantie in onze buurlanden.”

West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen

Voor de productie van het EcoHomePanel hoeft Iso-bar niet eens zijn hele organisatie te herbekijken. “We kunnen alles produceren met de mogelijkheden en de capaciteit van ons huidige productieapparaat, vermoedelijk zal er nog een investering in een bewer-kingsmachine noodzakelijk zijn. We verwachten dat

over een tweetal jaar EcoHomePanel al 30% van onze productie zal uitmaken, al mag het uiteraard ook meer zijn. Zeker omdat er op dit moment geen gelijkaardige oplossingen op de markt zijn.”

Meer dan ooit trekt Isobar de kaart van de duurzaam-heid. Het ondertekende recent het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen. “Met de onderteke-ning willen we nog meer inzetten op maatschappelijk engagement en mensvriendelijk ondernemen, naast duurzaam investeren. Zo plannen we onder meer een investering in een verwarmingsssysteem op pellets, waar ook de persen op zullen worden aangesloten. Daarnaast recycleren we maximaal, om het productie-afval tot het strikte minimum te beperken. De opge-wekte elektriciteit van de recente zonnepaneleninstal-latie wordt integraal gebruikt tijdens de operationele uren.” (BVC – Foto Hol)

www.isobar.be

ISOLEREND SANDWICHPANEEL CREËERT EXTRA MARKT VOOR ISOBAR

“Passief bouwen betaalbaar maken”

Pol Bouckaert en Timothy Verhaeghe: “Met het innovatieve

EcoHomePanel boren we een veelbelovende nieuwe

markt aan.”

Een internationale speler

De eerste pennentrekken van het Isobar-verhaal werden in 1979 in Kuurne geschreven. Sindsdien groeide de onderneming uit tot een vooraanstaand producent van koelcellen en isotherme deuren. “Onze oplossingen wor-den vooral in de voedingsindustrie ingezet”, verduidelijkt zaakvoerder Pol Bouckaert. Door de jaren heen evolueerde de onderneming van 20 naar 90 medewerkers. In 2004 verhuisden de activiteiten integraal naar de huidige site in Beveren-Leie, waar de onderneming zich nog altijd specialiseert in de productie van koelcellen, cleanrooms en turnkeyprojecten voor een internationaal cliënteel. Isobar is ISO9001:2008 gecertificeerd en draait een omzet van 20 miljoen euro.

Page 20: Ondernemers 9-2013

Plan nu uw actie in Ondernemers West-Vlaanderen en bereik op de meest efficiënte manier meer dan 10.000 West-Vlaamse kaderleden.

Meer info: [email protected] of tel. 056 24 16 51

Middelen matchen met ideeën, daarvoor doe je het als ondernemer Mia Decaestecker - Sterima-Vanguard

Brugs bedrijvenpark

Ten Briele in volle

ontwikkeling

Reportage Interieur 2012

Dossier Afval & milieu

28 september 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

15

Groeien en doorgroeien,

daar draait het om Michel Delbaere - Voka

Vandezande levert

zes vijzels voor sluizen op het Albertkanaal

Reportage Beursgenoteerd:

Kinepolis Group

Dossier Bedrijfswagens

14 september 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

14

VITO NVBerchem - Genk - Gent - Mol - OostendeVoor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met Karen VanderstraetenGSM + 32 499 54 67 [email protected] – www.vito.be

Duurzamechemie

Duurzaammaterialenbeheer

Duurzamegezondheid

Duurzaamlandgebruik

Duurzameenergie

ww

waterbehandeling op maat• apparatuur voor de

waterbehandeling

• chemicaliën voor stoom- en koelcircuits

• analyse en technische ondersteuning

Meulebeeksesteenweg 67, B-8700 TieltT +32 (0)51 75 51 05, F +32 (0)51 75 51 [email protected], www.ekopak.be

003033_Ekopak_adv_114x108mm.indd 1 29/10/10 10:43

Page 21: Ondernemers 9-2013

DOSS

IER

Ondernemers 09 10 mei 2013 21

West-Vlaanderen mag dan wel slecht sco-ren op het vlak van startende ondernemers, er zijn toch nog entrepreneurs onder ons. Bjorn Wittevrongel startte in 2007 met Het Energiehuis in Torhout en voegt daar dit jaar Ecobouwer aan toe. Niet evident als je weet dat de sector van de hernieuwbare energie zwaar wordt beïnvloed door poli-tieke beslissingen, lees subsidies.

“Ik wilde altijd al ondernemer worden”, zegt de 34-jarige Bjorn Wittevrongel. “De stap was echter niet zo evident omdat ik aanvankelijk bij de NMBS werkte en in tijden van crisis was dat toch een grote zeker-heid. Daarom begon ik eerst in bijberoep verwarming en elektriciteit te leggen. Mijn bedrijf groeide en groeide zodat ik in 2005 samen met een compagnon een eigen firma voor centrale verwarming, sanitair en elektriciteit oprichtte. In 2007 ging ik op eigen kracht verder en mikte met Het Energiehuis op alles wat met hernieuwbare energie te maken had.”Het Energiehuis is gespecialiseerd in zonnepanelen, zonneboilers, zonnecollectoren, warmtepompen, ver-warming, sanitair en domotica voor nieuwbouw en verbouwingen.

De markt van de zonnepanelen kreeg recent een forse dreun te incasseren. Een gevolg van de kort-zichtigheid van sommige politici?Bjorn Wittevrongel: “Die markt zit inderdaad op zijn gat en dat heeft alles te maken met het feit dat de subsidies stevig werden teruggeschroefd. In het verle-

den waren die subsidies misschien wel wat overdreven en dat heeft ervoor gezorgd dat er heel wat piraten met belachelijke tarieven op de markt verschenen. Gelukkig hebben de politici op dat vlak hun lesje geleerd want zo zijn de subsidies voor warmtepompen normaal te noemen. Die zullen niet van korte duur zijn en zullen betaalbaar blijven.”

De sector van de hernieuwbare energie is een nieuw wingewest waar iedereen knokt om zijn graantje mee te pikken.Bjorn Wittevrongel: “Er is stevige concurrentie, maar eigenlijk is het geen moeilijke markt. In 2014 moeten nieuwbouwwoningen en verbouwingen met plan allemaal voldoen aan nieuwe en strengere energienor-men. En men moet gebruik maken van hernieuwbare energie.”

Kortom: het ideale moment om te starten met Eco-bouwer?Bjorn Wittevrongel: “Ik was op zoek naar een plaats in Torhout om een showroom te vestigen zodat ik de showroom die ik huurde in Zedelgem kon opzeggen. Dat zou aanvankelijk in de Keibergstraat zijn, naast mijn huis. Uiteindelijk heeft mijn schoonvader op die locatie het eerste ecologische kapsalon in Vlaanderen, Green Heads, geopend. Het kapsalon maakt enkel gebruik van groene energie. Zo werden er putboringen uitgevoerd voor waterbronnen en er werden zon-neboilers, warmtepompen, vloerverwarming en zon-nepanelen geïnstalleerd. Op de parking is er zelfs een oplaadpunt voor elektrische wagens. De inrichting van

het kapsalon deed bij mij de overtuiging groeien dat ik mensen van a tot z kan begeleiden bij het bouwen van een ecologisch huis. Ecobouwer staat voor energiebe-wust bouwen.”

Is het een bouwfirma?Bjorn Wittevrongel: “Niet echt, eerder een coördinator. Ik kocht het vroegere kapsalon van mijn schoonvader op de Burg in Torhout en ga daar nu flats laten bou-wen met een optimale K-waarde en E-peil, hernieuw-bare energie, vloerverwarming, superisolerend glas. Kortom, met een lage energiekost die maximaal 250 euro per jaar zal bedragen.”

Welke meerwaarde biedt Ecobouwer dan?Bjorn Wittevrongel: “Het gaat hier over grote investe-ringen. Met mijn knowhow kan ik elke bouwheer bege-leiden bij het maken van de juiste keuze van systemen en materialen. Daarbij staat het rendement uiteraard centraal. Bovendien kunnen traditionele bouwbedrij-ven die dergelijke kennis niet in huis hebben, op mijn diensten een beroep doen.”

Hoe zie je de toekomst?Bjorn Wittevrongel: “De flats op de Burg zijn een state-ment. Ik zie het project ook niet heel grootschalig. Ook met Het Energiehuis is dat zo. Daar werk ik met vier flexibele en leergierige medewerkers. Het ideaal zou zijn dat ik met Ecobouwer met eigen mensen hui-zen en flats bouw. Op die manier zou ik alles in eigen huis hebben en kan de ene firma de andere onder-steunen. En dan heb je natuurlijk ook de planning en uitvoering helemaal zelf in de hand.” (PD – Foto Kurt)

www.hetenergiehuis.be

NA HET ENERGIEHUIS START BJORN WITTEVRONGEL MET EEN TWEEDE FIRMA

“EcoBouw bouwt alleen ecologisch”

Bjorn Wittevrongel: “Gelukkig hebben de politici hun lesje geleerd, zo zijn de

subsidies voor warmtepompen normaal te noemen.”

Page 22: Ondernemers 9-2013

De Vlaamse overheid stimuleert kmo’s en grote ondernemingen om te investeren in groene spits-technologie d.m.v. de ecologiepremie. Een milieube-wuste en energie-efficiënte industrie zorgt immers voor een verankering van de industrie in Vlaanderen, en geeft uitvoering aan het Nieuw Industrieel Beleid.

Vlaams minister-president Kris Peeters: “Bedrijven die investeren in milieuvriendelijke en energiebe-sparende technologieën konden in het verleden steeds rekenen op ondersteuning vanwege de Vlaamse overheid. Met deze aanpassing wil ik een extra stimulans geven voor de groene investeringen die leiden tot verdere verankering van onze bedrij-ven. Deze aanpassingen dragen bij tot de klimaatuit-dagingen waarvoor we staan.”

Enkel investeringen die vermeld worden op de zo-genaamde limitatieve technologielijst (LTL) komen in aanmerking voor de klassieke ecologiepremie. Dit zijn de meest performante technologieën op de markt waarmee dan ook de hoogst mogelijke impact op het milieu en energiebesparing kan bereikt wor-den. Technologieën waarbij u al kan genieten van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten komen niet in aanmerking.

De hoogte van de ecologiepremie wordt bepaald in functie van de grootte van de onderneming (kmo’s worden meer gesteund dan grotere bedrijven) en de performantie van de technologie.

Er zijn technologieën die gezien hun uitzonderlijke en unieke karakter moeilijk gestandaardiseerd kun-

nen worden, en niet in aanmerking komen om opge-nomen te worden op de limitatieve technologielijst. Dat kunnen ecologieprojecten van uiteenlopende aard zijn: bv. een warmtenet, opwaarderen of valori-seren van CO2, diepe geothermie, ... Deze projecten kunnen strategische ecologiesteun krijgen die maxi-maal 1 miljoen euro bedraagt.

Alle informatie over de ecologiepremie vindt u op de website www.ecologiepremie.be.

Krijg tot 70 % steun voor ecologische projecten! Nu ook ‘strategische ecologiesteun’

De ecologiepremie

Heeft u nog vragen over deze of andere steunmaatregelen? Bel ons gratis op 0800 20 555 of e-mail naar [email protected]

130426-AD-AO- Ondernemers WVL.indd 1 26/04/2013 11:31:52

Page 23: Ondernemers 9-2013

Vanaf 2 juli 2013 wordt regulariseren in de meeste gevallen duurder en complexer. Het is dan ook nuttig om vóór deze datum uw dossier te evalueren.

Voor diegenen die een vermogen buiten het zicht van de fiscus in het buitenland aanhouden, zijn de tijden in sneltreinvaart aan het veranderen. Waar men niet zo heel lang geleden nog terecht kon vertrouwen op een ijzersterk bankgeheim in Luxemburg en Zwitser-land, dient men voortaan rekening te houden met een situatie waarbij de fiscus op relatief korte termijn een klaar beeld kan en zal hebben over het in het buiten-land aangehouden vermogen. Alle initiatieven die op verschillende niveaus reeds zijn genomen of op stapel staan om tot het verdwijnen van het bankgeheim te komen, wijzen zeer duidelijk in die richting. De houder van een besmet buitenlands vermogen zal dit onge-twijfeld reeds aan den lijve hebben ondervonden en zal zich afvragen hoe hij het best met de verander(en)de context omgaat. Hierop bestaat klaar en duidelijk maar één goed antwoord: anticiperen door te regula-riseren.

De vraag is alleen nog of men dient te kiezen voor de huidige regularisatiewetgeving dan wel of men beter wacht op de vernieuwde regularisatiewet van de rege-ring Di Rupo die de nu bestaande wetgeving op korte termijn zal vervangen.

Huidige regularisatiewetgeving

De huidige mogelijkheid tot regularisatie werd inge-voerd bij de Programmawet van 27 december 2005, als opvolger van de zogenaamde ‘eenmalige bevrijdende aangifte’ (EBA) van 2004. Deze wet voorziet dat men kan regulariseren door eenvoudig de ontdoken belas-ting te betalen als het gaat om niet-betaalde belasting op beroepsinkomsten of btw. Heeft men belasting op

roerende inkomsten (interesten en dividenden) of successierechten ontdoken, dan is er wel een boete te betalen. Deze boete bedraagt 10%.

Onder de huidige wetgeving wordt er niet bepaald hoever men dient terug te gaan in de tijd. De belas-tingplichtige dient zelf uit te maken of hij genoegen neemt met een regularisatie van de fiscaal nog niet-verjaarde fraude (voor inkomstenbelastingen bedraagt de verjaringstermijn zeven jaar, voor successierechten tien jaar en vijf maanden) dan wel of hij verder terug-gaat in de tijd en ook de fiscaal verjaarde fraude regu-lariseert en zo ja, in welke mate. Wat fiscaal verjaard is, is meestal immers niet strafrechterlijk verjaard en het regularisatie-attest heeft slechts uitwerking voor hetgeen effectief ter regularisatie wordt aangeboden. De regularisatie van fiscaal verjaarde fraude, kan onder de huidige wetgeving onder dezelfde condities als de regularisatie van fiscaal niet-verjaarde fraude.

Verder is aan te stippen dat de huidige wetgeving niet openstaat voor gevallen van ernstige en georga-niseerde fiscale fraude en dat er slechts een eerder algemene toetsing is van door het Contactpunt Regu-larisaties afgeronde dossiers door de Antiwitwascel, zijnde de cel die dient te beoordelen of dossiers na regularisatie al dan niet dienen te worden doorgege-ven aan het parket.

Nieuwe regularisatiewetgeving

De contouren van de nieuwe regularisatiewetgeving zoals deze er volgens het momenteel circulerende ont-werp van wet zullen uitzien, zijn de volgende:

• Regularisatiedossiersdiewordeningediendvanaf2juli 2013 vallen onder de nieuwe regularisatiewetge-ving.

• Daarin wordt er een onderscheid gemaakt tussen

fiscaal niet-verjaarde inkomsten enerzijds en fiscaal verjaard kapitaal anderzijds. Fiscaal niet-verjaarde inkomsten kunnen worden geregulariseerd door de ontdoken belasting te betalen, steeds verhoogd met een boete van 15%. Gaat het om ernstige en georganiseerde fiscale fraude (die dus, anders dan onder de huidige wetgeving, onder de nieuwe wet-geving wel geregulariseerd zal kunnen worden), dan bedraagt de boete voor de fiscaal niet-verjaarde inkomsten 20%. Het fiscaal verjaard kapitaal daar-entegen ondergaat een heffing van 35%.

• Er moet duidelijkheid worden geschapen over deoorsprong van de te regulariseren fondsen en er moet uiteengezet worden hoe de fiscale fraude pre-cies werd gepleegd.

• DerolvandeAntiwitwascelwordtaangescherpt.

Conclusie

Vanaf 2 juli 2013 wordt regulariseren in de meeste gevallen duurder en ook procedureel complexer. Het is dan ook nuttig om vóór deze datum uw dossier te (laten) evalueren, teneinde nog te kunnen opteren voor de huidige regularisatieprocedure. De klok tikt echter genadeloos verder.

Mark Delboo en Sven Nelis Delboo Deknudt Advocaten

Fiscale regularisatie: vóór eind dit jaar, maar ook nog vóór de zomer?

ONDE

RN

EMER

S &

CO

Ondernemers 09 10 mei 2013 23

Delboo Deknudt Advocaten vormt een gespecialiseerd team met jarenlange ervaring in het begeleiden van vermogende particulieren. Wij nemen uw successieplanning in handen en optimaliseren de structuur van uw binnenlands en buitenlands vermogen. Wij behartigen uw belangen bij echtscheidings- of erfeniskwesties en staan u graag bij in fi scale en vastgoedgeschillen. Wij adviseren u tevens bij uw vastgoedinvesteringen. Onze onafhankelijke en veelzijdige aanpak zorgt voor topniveau.

Franklin Rooseveltlaan 172/174 8790 Waregem Tel. 056 62 51 00 Fax 056 62 51 01 www.delboodeknudt.beOptimismelaan 1b3 1140 Brussel Tel. 02 502 59 87 Fax 02 502 83 06 [email protected] 5 9830 St-Martens-Latem Tel. 09 220 51 10 Fax 09 281 18 80

Het referentie-advocatenkantoor inzake advies en procedure rond uw vermogen

Vermogensplanning een niveau hoger

Page 24: Ondernemers 9-2013

Op een bepaald ogenblik kan de onder-nemer beslissen om de activiteiten van de vennootschap stop te zetten. Uit het persbericht over de begrotingscontrole van maart 2013 blijkt dat de roerende voorhef-fing bij liquidatie van een vennootschap zou verhoogd worden van 10% tot 25% en dit vanaf 1 oktober 2014. Hierna wordt toe-gelicht hoe u daarop kan anticiperen.

Dividenduitkering bij liquidatie

Bij de sluiting van de vereffening van een vennoot-schap zijn specifieke regels van toepassing. Indien het maatschappelijk vermogen van de vennootschap meer omvat dan het gestort kapitaal zal een deel van het maatschappelijk vermogen gekwalificeerd worden als dividenduitkering. Het verschil tussen enerzijds de uit-kering in geld of enige andere vorm en anderzijds het gestort kapitaal wordt aanzien als dividenduitkering.* Gestort kapitaalHet gedeelte dat overeenstemt met het gestort kapi-taal is niet onderworpen aan roerende voorheffing. De nodige aandacht moet worden besteed aan de samenstelling van het kapitaal. Ingevolge kapitaalswij-zigingen kan het kapitaal tevens reserves omvatten dewelke bij uitkering wel gekwalificeerd worden als een dividenduitkering.* ReservesHet bedrag dat meer ontvangen wordt dan het fiscaal gestort kapitaal, zijnde de reserves (belaste en belas-tingvrije), is onderworpen aan roerende voorheffing.

Verhoging roerende voorheffing bij liquidatie

Op heden bedraagt de roerende voorheffing bij liquida-tie van een vennootschap 10%. Vanaf 1 oktober 2014 zou deze roerende voorheffing 25% bedragen. U kunt daar als volgt op anticiperen:

* Vervroegde ontbindingIndien een vereffening van de vennootschap op ter-mijn wordt overwogen, dient u na te gaan of u de ont-binding niet beter vervroegt en of deze realiseerbaar is voor 1 oktober 2014 teneinde nog te kunnen genieten van het tarief van 10%. Een vereffening vereist een specifiek procedure dewelke enkele maanden in beslag kan nemen.* Reserves vastklikken tegen 10% liquidatietariefTot 30 september 2014 zouden de vennootschappen de mogelijkheid hebben om hun belaste reserves om te zetten in kapitaal tegen een tarief van 10% roe-rende voorheffing. Deze reserves zouden het statuut van kapitaal bekomen. Indien deze reserves gedurende minstens vijf jaar in het kapitaal behouden blijven, zou na deze periode een kapitaalvermindering moge-lijk zijn zonder bijkomende belasting. Deze reserves worden dus vastgeklikt tegen een tarief van 10%.

Uitkering van in kapitaal omgezette belaste reserves

Indien de in kapitaal omgezette belaste reserves dewelke onderworpen zijn aan de anticipatieve heffing van 10%, worden uitgekeerd voor het vijfde jaar na het jaar van aanleg, worden deze reserves tegen een degressief tarief belast, zijnde: - 15% bij uitkering in het eerste en het tweede jaar na

het jaar van aanleg;- 10% bij uitkering in het derde jaar na het jaar van

aanleg;- 5% bij uitkering in het vierde jaar na het jaar van

aanleg;- 0% bij uitkering in het vijfde jaar na het jaar van

aanleg.Het tijdig vastklikken van de reserves is tevens belang-rijk voor de vennootschappen waarvan een kapitaal-vermindering of een ontbinding niet onmiddellijk aan de orde is maar die dit wel plannen binnen enkele

jaren. Hoe vroeger de omzetting van de reserves in het kapitaal verricht wordt, hoe sneller geen bijkomende belasting meer vereist is.

Holding

Indien u zich bevindt in een situatie waarbij u op een economisch verantwoorde wijze de aandelen dewelke u bezit van uw exploitatievennootschap onderbrengt in een holdingvennootschap kunt u de meerwaarden vastklikken als kapitaal en op termijn een belasting-vrije kapitaalvermindering verrichten. De uitkerin-gen dewelke de exploitatievennootschap ingevolge ontbinding of kapitaalvermindering verricht aan de holdingvennootschap kunnen een vrijstelling van de liquidatiebelasting genieten. Ingeval de roerende voor-heffing toch verschuldigd zou zijn, kan deze verrekend worden met de vennootschapsbelasting.

Besluit

Het anticiperen op een verhoging van de roerende voorheffing bij liquidatie kan op fiscaal vlak aanzien-lijke besparingen opleveren. Indien u op korte termijn uw vennootschap zou vereffenen, dient u in overwe-ging te nemen om uw vennootschap sneller te veref-fenen. Ingeval van voorzetting van de activiteiten kunt u de reserves vastklikken tegen een tarief van 10% door de reserves tijdig om te zetten in het kapitaal. Zodra de wetteksten gepubliceerd zijn, is het aange-wezen op korte termijn een afspraak te plannen met uw accountant teneinde de diverse mogelijkheden in kaart te brengen.

Kris Demeulenaere, Sanders Accounting & Consulting

Anticipeer op verhoging roerende voorheffing bij liquidatie vennootschap

ONDE

RN

EMER

S &

CO24 Ondernemers 09 10 mei 2013

salto

-rec

lame.be

Nieuwpoortsesteenweg 855 - 8400 Oostende - 059/55 00 55Heldenplein 20 - 8301 Knokke-Heist - 050/53 03 00www.sandersaccounting.be

Sanders Accounting & Consulting is gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit, begeleiding overname, audit, herstructureringen en familieregelingen.

Het uitgangspunt vormt een kwalitatief hoogstaande dienstverlening.

Sanders Accounting & Consulting beschikt over een ISO-certificaat en is door de Vlaamse overheid erkend als dienstverstrekker voor advies.

Page 25: Ondernemers 9-2013

Hoe lang is het geleden dat u de statuten van uw vennootschap nog eens grondig hebt doorgenomen? U kunt het zich niet meer herinneren? Wees gerust, u bent geen uitzondering. Maar wanneer de vol-gende generatie staat te trappelen om haar intrede te maken in het familiebedrijf, is een lenteschoonmaak aan te raden. Check enkele belangrijke passages in de statuten en dan denken we vooral aan de overdrachtsbepalingen van aandelen en aan het bestuur van de vennootschap.

Overdracht van aandelen

Is de pater familias de enige aandeelhouder van het bedrijf? Dan bepaalt hij alleen onder welke voor-waarden aandelen bij leven van eigenaar veranderen. Na een generatiewissel in een familiebedrijf worden vaak meerdere kinderen of familieleden actief in de onderneming. En dus krijgen ze op een bepaald ogen-blik ook aandelen in de vennootschap. Op dat moment is het waarschijnlijk opportuun dat u de ultieme vrijheid voor iedere individuele aandeelhouder om aandelen over te dragen enigszins inperkt. Ook een plotseling overlijden van een van de aandeelhouders kan leiden tot onverwacht (en ongewenst) bezoek op de jaarlijkse algemene vergadering.

Kunt u de overdrachtsbepalingen van aandelen modu-leren? En hoever kunt u daarin gaan? Veel hangt af van uw keuze van vennootschapsvorm. Bij een naamloze vennootschap staat het principe van de vrije overdracht van aandelen voorop. Iedere aandeelhouder kan vrij aandelen overdragen aan een derde. Daarvoor heeft hij de goedkeuring van de andere aandeelhouders niet nodig. Statutair kunt u wel een aantal clausules inbou-

wen die de overdracht remmen, zoals bijvoorbeeld een goedkeuringsclausule. Maar die kunnen een geplande overdracht niet tegenhouden en hebben een opschor-tende werking van maximaal zes maanden.

De besloten vennootschap met beperkte aansprake-lijkheid biedt heel wat meer mogelijkheden om het lot van de aandeelhouders aan elkaar te binden. Wettelijk moet een minimale meerderheid akkoord gaan met elke geplande overdracht van aandelen aan derden, en dat zowel bij leven als bij overlijden. Alleen voor over-drachten aan medevennoten, echtgenoten of afstam-melingen in opgaande en dalende lijn hebben aandeel-houders geen voorafgaande goedkeuring nodig. Dit is een de minimis regeling. En als u dat wenst, kunt u die strenger maken.

Treedt uw zoon of dochter in uw voetsporen? Dan is het vaak interessant om de overdrachtsregelingen nog meer te moduleren. Ga voor echt maatwerk. Tot op bepaalde hoogte kunt u dat in de statuten rege-len. Maar dan is er wel één belangrijk nadeel: familiale afspraken worden voor iedereen zichtbaar want sta-tutenwijzigingen moeten in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd.

Een betere oplossing? Koppel goede statutaire bepa-lingen aan een op maat gemaakte aandeelhouders-overeenkomst. In deze onderhandse overeenkomst zet u afspraken tussen aandeelhouders op papier. En die afspraken zijn níet publiek raadpleegbaar. Zo krijgt u de ideale combinatie: aan de ene kant niet zomaar aanpasbare statutaire bepalingen en aan de andere kant een in de tijd beperkte aandeelhouders-overeenkomst. Dankzij zo’n secuur maatwerk maakt u goede afspraken onder aandeelhouders mogelijk.

Het bestuur van de vennootschap

Een nv wordt bestuurd door een raad van bestuur met minstens twee of drie bestuurders, naargelang er twee of meer aandeelhouders zijn. Ze nemen col-legiaal beslissingen. Een bvba wordt geleid door min-stens één zaakvoerder. Vooral bij de bvba zit daar een potentieel probleem. Nogal wat bvba’s hebben slechts één zaakvoerder. Wat krijg je als die wegvalt na ziekte of overlijden? Een stuurloos schip zonder kapitein. Ook hier bieden statutaire bepalingen soelaas. Zorg voor een zaakvoerder-opvolger die het roer overneemt, wanneer de enige zaakvoerder zijn mandaat niet meer kan uitoefenen. In afwachting van een volwaardig mandaat kunt u bijvoorbeeld iemand van de volgende generatie tot zaakvoerder-opvolger benoemen.

Nog meer zekerheid bouwt u in door een zaakvoerder statutair te benoemen. Dit type zaakvoerder is moeilij-ker - tot zelfs helemaal niet - van zijn troon te stoten. Als de statutair zaakvoerder het stemrecht heeft over minstens één aandeel, is hij zo goed als onafzetbaar, aangezien unanimiteit nodig is voor zijn afzetting.

Iedere zaakvoerder individueel kan verbintenissen aangaan voor rekening van de bvba, bij de nv is dat niet zo. Wilt u vermijden dat de ene zaakvoerder geld spendeert zonder medeweten van de andere? Ook dan kunnen de statuten een oplossing bieden. Leg statutair vast in welke omstandigheden meerdere handtekeningen nodig zijn om de vennootschap te verbinden. Dergelijke clausules zijn niet tegenstelbaar aan derden, maar kunnen wel tussen zaakvoerders onderling ingeroepen worden, als de spreekwoordelijke stok achter de deur.

Meer dan ooit geldt ook voor de statuten van uw ven-nootschap: goede afspraken onder aandeelhouders maken goede vrienden.

Koen Petit, Optima

Lenteschoonmaak in uw statuten: maak uw vennootschap klaar voor familiale opvolging ON

DER

NEM

ERS

& CO

Ondernemers 09 10 mei 2013 25

“Geld alleen heeft nog niemand rijk gemaakt.”

- Seneca

Belangrijk is immers ook: het optimaal beheren van dat geld, zodat het kan groeien en u er de vruchten van plukt.

Eis daarom een financieel plan dat u beschermt tegen alle uitdagingen van vandaag en morgen. Dat plan optimaliseert uw

financiële situatie, geeft u een duidelijk overzicht en brengt uw inkomen, vermogen, pensioen en nalatenschap in evenwicht.

Zo ziet u de toekomst met vertrouwen tegemoet. Want u weet altijd perfect hoe u ervoor staat en waar u naartoe wil.

Vraag daarom geen advies, maar eis een plan. Bel Optima op 0800 97 536. Of verneem meer op www.optima.be.

Adv. Optima_Voka_Seneca_NL_233x85.indd 1 12/04/13 11:29

Page 26: Ondernemers 9-2013

Het nieuwe Brugse stadsbestuur, eigenaar van de haven, koppelt haar beleid nau-wer aan deze economische motor van de streek. Burgemeester Renaat Landuyt rijft de voorzittersstoel van de MBZ in van Dam-menaar Joachim Coens, die wel gedelegeerd bestuurder blijft. Tegelijk is de Raad van Bestuur grondig afgeslankt, verjongd en vervrouwelijkt. Het nieuwe elftal telt maar liefst vijf dames.

“In het kader van ons ‘Toekomstakkoord’ voor de haven, die 100% onze eigendom is, beslisten we om ons beleid dichter bij de haven te betrekken”, zegt kersvers burgemeester Renaat Landuyt (SP.a). Nu alle bestuurders van de haven einde mandaat waren, greep het nieuwe stadsbestuur de gelegenheid aan om tij-dens de Algemene Vergadering op 24 april de Raad van Bestuur te vernieuwen.

De MBZ kent een Raad van Bestuur van minimum drie en maximum 15 leden, waarvan nu de helft plus één volgens hun politiek mandaat aangeduid werd. De nieuwe statuten voorzien ook dat het lid van het college van burgemeester en schepenen dat bevoegd is voor de haven, ook statutair voorzitter wordt van de haven, net als in Gent en in Antwerpen. Dit betekent dat Joachim Coens (CD&V-schepen in Damme), die tot nog toe het voorzitterschap en de operationele leiding combineerde, het voorzitterschap overdraagt aan win-naar van de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Brugge, Renaat Landuyt.

“Conform de corporate governance is het mandaat van de voorzitter niet-uitvoerend. Voor de operati-onele leiding behouden we het vertrouwen in gede-legeerd bestuurder Joachim Coens, over wiens werk we heel tevreden zijn”, zegt Landuyt. De Algemene Vergadering nam afscheid van een resem bestuurders: oud-gouverneur Paul Breyne, ondernemer Hugo Van-damme en de politici Pierre Chevalier, Luc De Schepper, Randall Lesaffer, Dirk Michiels, André Vannieuwkerke en Marc Verwilghen.

Het nieuwe elftal telt vanuit politieke hoek in de eerste plaats als voorzitter burgemeester Renaat

Landuyt. “De haven is de economische motor van Brugge en de regio. Daarom wilden we er elke tak van het beleid kort bij betrekken. Zo behoudt Dirk De fauw (CD&V) zijn zitje, in zijn nieuwe rol van schepen van Welzijn en Diversiteit en OCMW-voorzitter. Daarnaast is er plaats voor schepen van Mobiliteit Annick Lam-brecht (SP.a) en Minou Esquenet (CD&V) die binnen drie jaar de bevoegdheid economie in handen krijgt. We namen ook de twee grootste oppositiepartijen mee, bovendien mensen met een mandaat in Brussel. De Blankenbergse Daphné Dumery (N-VA) zetelt in de Kamer en Mercedes Van Volcem (Open VLD) kan haar schepenervaring en huidige zetel in het Vlaams Parle-ment uitspelen.”

Drie ondernemers

Slechts drie zuivere ondernemers telt de nieuwe Raad van Bestuur. Roeselarenaar Patrick Maselis legt de link naar de West-Vlaamse industrie en voedingssector. Hij is gedelegeerd bestuurder van Maselis en mede-bestuurder van Mulder Natural Foods. Deze bedrijven zijn gebruikers van de zeehaven en de binnenvaart.De Brugse Ann De Jaeger is managing director van AOD, actief in digitale communicatie, administratie en archivering voor overheden, bedrijven en burgers. Voorheen was ze actief bij Video Management, FT Knowledge Executive Education en het internationale Executive Learning Partnership. Opmerkelijk: Ann De Jaeger is lid van de organisatie Women on Board, die het aanduiden van vrouwelijke bestuurders in Belgi-sche ondernemingen promoot.

François Cousin, telg van een Brusselse familie die al ruim een eeuw in de haven actief is, behoudt zijn zetel. Hij vertegenwoordigt Group De Cloedt in Port-Connect, een vennootschap ter promotie van shortsea en binnenvaart. De twee overige vertegenwoordigers namens de ondernemerswereld zijn politiek (CD&V) getint: gedelegeerd bestuurder Joachim Coens en voormalig burgemeester Patrick Moenaert, die onder andere optreedt als kersvers voorzitter van Promotie Binnenvaart Vlaanderen.

Mist een wereldhaven hiermee niet de kans om inter-nationale namen binnen te halen? “De zitpenning

voor onze bestuurders is allesbehalve van die aard dat internationale ondernemers er zich maandelijks voor zullen verplaatsen. We doen het uit engagement en geloof me, er waren meer dan genoeg kandidaten. Mijn voorganger Fernand Traen noemde het onlangs een gentlemen’s club voor de Zeehaven Brugge “, zegt Coens. De bestuurders krijgen voortaan ook geen lang-durig mandaat meer. Hun inbreng zal elk jaar opnieuw door de Algemene Vergadering beoordeeld worden

Brugge of Zeebrugge?

De Algemene Vergadering moderniseerde tegelijk de oubollige naam Maatschappij van de Brugse Zee-vaartinrichtingen in Maatschappij van de Brugse Zee-haven. Een voorbode voor het schrappen van de naam Zeebrugge? “Elke ambassadeur die ik ontvang, kent Brugge maar telkens moet ik uitleggen wat Zeebrugge betekent. We zullen nu onderzoeken wat de beste commerciële naam voor de haven kan worden”, aldus Landuyt. (RJ-foto MVN)

STAD VERNIEUWT GRONDIG RAAD VAN BESTUUR MBZ

De meest vrouwelijke haven ooit

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

26 Ondernemers 09 10 mei 2013

Renaat Landuyt en Joachim Coens: “De haven is de economische motor van Brugge en de regio.

Daarom wilden we er elke tak van het beleid kort bij

betrekken.”

Page 27: Ondernemers 9-2013

Het Departement Internationaal Onderne-men & Innovatie van Voka West-Vlaande-ren organiseert een nieuwe Businessclub voor ICT-bedrijven. “Dit was nog onontgon-nen terrein”, zegt projectverantwoordelijke Benedikte Tryhou. “Voor ICT-bedrijven bestond nog geen netwerk waarin ze kun-nen samenkomen.” Ulrike Debels van Deloitte Fiduciaire en Piet Verhoeve van iMinds zijn meter en peter.

De nieuwe Businessclub ‘ICT companies for growth’ start op 10 juni. Dan vindt de eerste van vijf themases-sies plaats. “Ons departement is al langer bekend voor zijn kwalitatieve businessclubs gericht op functiepro-fielen”, zegt Benedikte Tryhou. “Die werden aangevuld met sectorspecifieke businessclubs zoals ‘Internatio-nal Food’. Waar er leemtes bestaan voor netwerken, willen we die vanuit Voka invullen. Uit onze contacten leerden we dat ook in West-Vlaanderen ICT-bedrijven internationaal actief zijn. Ook die West-Vlaamse spe-lers willen weten wat er in het veld gebeurt, willen mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen, hebben behoefte aan ervaringsuitwisseling en een klankbord. Daarom hebben, we mee onder impuls van onze nieuwe voor-zitter Lieven Danneels, de nieuwe businessclub in het leven geroepen.”

De selectie van de onderwerpen gebeurde tijdens een aantal rondetafels. De vijf themasessies behande-len hr-uitdagingen (10 juni 2013), businessmodellen (9 september 2013), internationalisering (4 novem-

ber 2013), open innovatie (10 februari 2014) en de nieuwste trends (31 maart 2014). Ze zijn bedoeld voor bedrijfsleiders en decision makers van zo’n 15 tot 20 ICT-bedrijven. Telkens wordt input van een expert voorzien en/of een bedrijfsgetuigenis, gevolgd door ervaringsuitwisseling.

Feedback en interactie

In de nieuwe Businessclub ‘ICT companies for growth’ neemt Ulrike Debels de rol van meter op zich. Zij werkt voor de afdeling Business Control & IT van Deloitte Fiduciaire in Kortrijk en is verantwoordelijk voor het luik Business Control in West-Vlaanderen. Deze unit geeft antwoorden op maat aan (groei)bedrijven over hoe zij hun risico’s onder controle kunnen houden en hun prestaties kunnen verbeteren, vertrekkende van-uit IT-systemen.

Als projectleider van het Deloitteprogramma FAST50, een gerenommeerd internationaal concours voor de snelst groeiende technologiebedrijven, is zij vertrouwd met deze sector. “Vanuit mijn ervaring wil ik mijn schouders onder de nieuwe businessclub van Voka zetten en de deelnemers challengen”, verduidelijkt Ulrike Debels. “Ik ben al meter van het Lerend Net-werk Finance & IT en sta dan ook volledig achter de Voka-werking. De krijtlijnen van de sessies zijn dan wel uitgezet, maar ik wil ze mee een goede inhoud helpen geven en onze kennis en ons netwerk ter beschikking stellen. Zo kunnen ICT-bedrijven die met dezelfde vragen zitten zich samen versterken in onze regio.

Mijn concrete rol in de sessies zie ik vooral ondersteu-nend: feedback geven en interactie uitlokken door op het juiste moment de juiste vraag te stellen.”

Inzicht en netwerk

Na 12 jaar bij Televic in Izegem stapte Piet Verhoeve op 15 april 2013 over naar het Vlaamse strategische onderzoekscentrum iMinds rond innovatie in ICT. Hij is er ICON Program Leader. ICON staat voor Interdiscipli-nair Collaboratief ONderzoek. Bedoeling is dat bedrij-ven en onderzoekers vanuit diverse disciplines in goed-gekeurde projecten samenwerken, met het oog op een betere valorisatie van kennis voor het bedrijfsleven.

“Het leek mij een logische stap na mijn deelname aan de lerende netwerken van Voka en inbreng als spreker over innovatie(management) om het peterschap te aanvaarden”, zegt Piet Verhoeve, tevens gastprofessor aan de onderzoeksgroep Multimedia Lab van UGent. “Ik heb ervaring met zowel het bedrijfsleven als de academische wereld. Bovendien liggen de thema’s van de Businessclub ICT mij nauw aan het hart. Ik ben ervan overtuigd dat ICT binnen afzienbare tijd in alle bedrijven ingang zal (moeten) vinden. De deelnemers wil ik een beter inzicht helpen verschaffen in wat er in hun sector gebeurt. Daarbij zal ik ook mijn netwerk ten dienste stellen. Als het gros van de deelnemers na elke sessie naar huis gaat met het idee dat ze iets bijgeleerd hebben, dan beschouw ik de businessclub als geslaagd. Het hoeven daarom geen wereldschok-kende zaken te zijn, wel een nieuw of breder inzicht, een praktische aanpak van iets wat ze misschien al in theorie kenden of de duidelijke reflectie om er werk van te maken.” (MDJ – Foto Hol)

Inschrijvingen en info: Benedikte Tryhou, tel. 056 26 14 01, [email protected]/west-vlaanderen/diensten/busines-sclubs/

VOKA

-NIE

UW

S

DEPARTEMENT INTERNATIONAAL ONDERNEMEN & INNOVATIE LANCEERT NIEUWE BUSINESSCLUB

ICT-bedrijven krijgen duwtje in de rug

Ondernemers 09 10 mei 2013 27

Benedikte Tryhou, Piet Verhoeve en Ulrike Debels:

“ICT-bedrijven die met dezelfde vragen zitten, kunnen zich samen versterken in onze

regio.”

Page 28: Ondernemers 9-2013

Met het nieuwe Lab Politiek wil Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen streekparlementairen informeren over onderwerpen die cruciaal zijn voor de cre-atie van welvaart in onze provincie. “Opdat ze in Brussel gefundeerde beleidsbeslissin-gen kunnen nemen”, verduidelijkt direc-teur Belangenbehartiging Patrice Bakeroot.

Hoe sluit het Lab Politiek aan bij de doelstellingen van Voka West-Vlaanderen?Patrice Bakeroot: “In het voorjaar van 2012 hield Voka een enquête bij leden en niet-leden over hun ver-wachtingen ten aanzien van werkgeversorganisaties. Ondernemers vinden het vooral belangrijk dat hun belangen verdedigd worden en dat ze vertegenwoor-digd worden op verschillende beleidsniveaus. Voka wil aan de bedrijven een krachtige stem geven en onder-nemerschap stimuleren omdat ze welvaart en welzijn creëren. Daarom hebben we de ondernemerswereld op onze Nieuwjaarsrecepties 2013 al constructief in gesprek gebracht met politici. Zo kunnen we samen naar de toekomst kijken en vooruitgaan. Het was de bedoeling dat de politici meer voeling zouden krijgen met de uitdagingen voor de ondernemers, weten wat hun noden zijn en die boodschap meenemen in het toekomstige beleid.”

Wat is de bedoeling van dit nieuwe Lab?Patrice Bakeroot: “Voka West-Vlaanderen heeft nu de ambitie om de West-Vlaamse volksvertegenwoordi-gers en senatoren een inhoudelijk programma aan te bieden in de Lab-formule, enkel rond topics die belang-rijk zijn voor de socio-economische ontwikkeling van

onze provincie. Alle geledingen van onze organisatie komen dagelijks in contact met de verzuchtingen van ondernemers, rond onderwijs, innovatie, ontsluiting, delokalisatie, enzovoort. De vormingssessies worden gegeven door onafhankelijke experts binnen het geko-zen thema. Het programma bestaat uit vier themase-ssies en één terugkeersessie, gespreid over één jaar. Het is de bedoeling dat de parlementairen objectieve kennis opdoen rond cruciale thema’s die de toekomst van onze bedrijven en de welvaart van de provincie zul-len bepalen, overtuigd geraken van het West-Vlaamse perspectief en op basis daarvan het beleid helpen uit-stippelen.”

Het eerste Lab Politiek vond plaats op 22 april. Waar-over handelde het?Patrice Bakeroot: “De vormingssessie van 22 april had als thema ‘Hoger onderwijs in de provincie: uitdaging en mogelijkheden’. Joris Hindryckx (Katho/Vives), Jan Beirlant (Kulak) en Lode De Geyter (Howest) schets-ten hun instelling en brachten de aanwezigen op de hoogte van de toekomst van het hoger onderwijs in West-Vlaanderen. Er werden diverse issues aange-kaart: het gebrek aan structurele financiering voor onderzoek en ontwikkeling in West-Vlaanderen, de inkanteling in associaties, samenwerking met Noord-Frankrijk en nieuwe opleidingen. De bedrijven vragen vooral aansluiting op de reële economische ontwik-keling van de provincie en vrezen de academisering van nuttige opleidingen zoals industrieel ingenieur. Er werd nog druk nagepraat met de aanwezige poli-tici Bercy Slegers, Bryan Vanderhaeghe (medewerker van Jurgen Vanlerberghe), Sabine Poleyn, Stefaan De Clerck en Daphné Dumery.”

Wat waren de algemene reacties van de deelnemers achteraf? Welk gevoel had u er zelf bij?Patrice Bakeroot: “De deelnemende politici waren allemaal heel geïnteresseerd en vonden dat ze goed en kernachtig geïnformeerd werden door de recht-streekse betrokkenen. Ook het gesprek dat volgde met collega-parlementairen vonden ze verrijkend. Het besef is er, dat ze vanuit West-Vlaanderen samen aan één zeel moeten trekken, om in Brussel dingen gedaan te krijgen. Van de 50 aangeschreven politici toonde 1 op 3 interesse om één of meerdere sessies te vol-gen. Dat stemt tot tevredenheid. Van de tien die naar de eerste sessie zouden komen, zegde uiteindelijk toch nog de helft af. Ik begrijp dat politici een drukke agenda hebben, maar ik had toch een grotere betrok-kenheid verwacht voor thema’s die zo cruciaal zijn voor de creatie van welvaart in de streek. Daarom gaan we de parlementairen verder bevragen en hen extra sug-gesties laten doen.”

Welke thema’s komen in de volgende sessies nog aan bod? Wat hoop je er uiteindelijk mee te bereiken?Patrice Bakeroot: “De sessie van 10 juni handelt over innovatie en productontwikkeling. De cruciale vraag is of die een garantie zijn voor toekomstige economische welvaart. Op 16 september komt mobiliteit aan bod en de troef van de (lucht)havens voor onze provincie. Zal Vlaanderen in de toekomst nog fabrieken heb-ben, is het onderwerp van de laatste themasessie op 18 november. We ronden het eerste Lab Politiek af met een terugkeersessie op 16 december waarop we ons afvragen hoe de provincie West-Vlaanderen nu met één stem kan spreken in Brussel. Onze leden en bestuurders reageren alvast uitermate positief op dit Lab. We zullen het ook niet bij één traject laten. Voka wil vooral het vliegwiel in gang zetten door onze politici te informeren over de West-Vlaamse thema’s, zodat ze gefundeerde beslissingen kunnen nemen.” (MDJ – Foto Hol)

VOKA

-NIE

UW

S28 Ondernemers 09 10 mei 2013

VOKA WEST-VLAANDEREN LANCEERT LAB POLITIEK VOOR STREEKPARLEMENTAIREN

Met politici en experts rond de tafel

“Voka wil het vliegwiel in gang zetten door onze politici te informeren over de West-Vlaamse thema’s, zodat ze gefundeerde beslissingen

kunnen nemen.”

Page 29: Ondernemers 9-2013

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2012

Conversatie Frans voor commerciële medewerkers

Is uw Frans aan een oppepper toe, maar hebt u weinig tijd en gelegenheid om uw kennis bij te schaven? Dan is de cursus ‘conversatie commer-cieel Frans’ u op het lijf geschreven. Tijdens vijf wekelijkse sessies kunt u, onder begeleiding van een native speaker, uw mondelinge taalvaardig-heid aanzienlijk verbeteren. Nadruk ligt op zake-lijke commerciële communicatie, kortom precies dat wat u nodig heeft om met meer zelfvertrou-wen en een grotere verbale vaardigheid genuan-ceerde en overtuigende gesprekken te voeren met uw klanten en prospecten. U krijgt bovendien ook de kans om via een uitgebreide e-learningmodule uw kennis van de grammatica op te frissen.

Meer info? Heidi Logghe, [email protected]

Voka Ladies Vrouwelijke ondernemers ontmoeten elkaar bij Voka

Voka Ladies wil een ontmoetingsplatform zijn voor vrouwelijke ondernemers en kaderleden uit West-Vlaanderen. Twee keer per jaar komen ze samen tijdens een netwerkmoment met zake-lijke opportuniteiten. ‘Naar een work-life balance in evenwicht’ is het thema van de eerste Voka Ladies op 15 mei in Havenhuis De Caese in Brugge. Een goed evenwicht vinden tussen werk, gezin en vrije tijd is niet eenvoudig. Vooral voor vrou-wen is de uitdaging groter dan voor mannen. Vier vrouwen - Christiane De Maeyer, Sabien Lahaye-Battheu, Els Verhoest en Hilde Crevits - nemen de tijd om u te inspireren en aan te geven hoe zij erin slagen om een goed evenwicht te heb-ben en te houden tussen werk, gezin en vrije tijd.

Meer info? Sophie Billiet, [email protected]

Hoe sterk scoort mijn dienstverlening? Gratis individuele scan en advies

Gedurende 1,5 uur gaat de service design coach Philippe Martens (Flanders InShape) aan de hand van een scan na hoe performant en hoe uniek u scoort met uw diensten. Tevens biedt deze scan u kansen om uw dienstverlening verder te verbete-ren en te innoveren. Het aantal plaatsen voor deze individuele gesprekken is beperkt.

Meer info? Marijke Bouciqué, [email protected]

SEMINARIES & WORKSHOPS

16/05: Incoterms en btw praktisch bekeken

In deze sessie worden de regels zoals die in de Inco-terms worden geformuleerd overlopen om ze ver-volgens af te toetsen aan de administratieve voor-schriften waarmee iedere internationale transactie gepaard gaat. Dit seminarie wordt gegeven door twee experten in de materie: Luc Heylens (Deloitte) en Koen Vanheusen (ABH) Voka West-Vlaanderen, 14u00 – 17u00

17/05 - Prospecteren is plezant

Prospecteren is de zuurstof van elk bedrijf, ook Bill Gates prospecteert nu nog… Deze infosessie richt zich naar junior verkopers die in het water worden gesmeten en de prospectiestiel willen leren, maar ook voor de ervaren sales managers die opnieuw de adrenaline willen voelen. Voka West-Vlaanderen, 09u00 – 17u00

23/05 - Time management

Tijdens deze workshop krijgt u een antwoord op vol-gende vragen: waarom heb je tijd tekort? En hoe leer ik met tijd omgaan? Het onderscheid maken tussen dringende en belangrijke taken, omgaan met time-wasting, assertief gedrag, vermijden van onderbre-kingen ... Deze begrippen in persoonlijke tijdsbeheer-sing staan centraal tijdens dit seminarie.Voka West-Vlaanderen, 09u00 – 17u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN woensdag 15 mei 18u30-21u30 Voka Ladies Havenhuis De Caese, Brugge

dinsdag 21 mei 18u30-21u30 Voka verwelkomt nieuwe leden Voka, Kortrijk

vrijdag 24 mei 12u00-14u00 Get inspired by Michel Delbaere Klokhof, Kortrijk

dinsdag 28 mei 18u30-21u30 Vokafé bij KV Kortrijk KV Kortrijk, Kortrijk

donderdag 30 mei 18u30-22u30 Voka Young Power meets Vandecasteele Houtimport Vandecasteele, Aalbeke

donderdag 30 mei 19u00-23u00 De mindset van een topondernemer met Carl Van de Velde BMW Dejonckhere, Roeselare

dinsdag 4 juni 15u00-16u00 Te gast bij Rodanar Rodanar, Snaaskerke

donderdag 4 juni 18u30-21u30 Te gast bij Deceuninck Recycling Deceuninck, Diksmuide

maandag 10 juni 12u00-14u00 Lunch & Learn Oost-Azië Havenhuis De Caese, Brugge

WORKSHOPS EN SEMINARIES woensdag 15 mei 09u00-13u00 Finance is fun: financiën voor niet-financiëlen Voka, Kortrijk

donderdag 16 mei 12u00-14u00 Infosessie Lerende Netwerken bij Alpro met sitetour Alpro, Wevelgem

donderdag 16 mei 14u00-17u00 Wat de keuze van de juiste incoterm u kan opleveren Voka, Kortrijk

donderdag 16 mei 16u30-20u30 Een goeie site in 15 stappen Voka, Kortrijk

vrijdag 17 mei 09u00-17u00 Prospecteren is plezant Voka, Kortrijk

woensdag 22 mei 08u15-11u00 Infosessie Lerende Netwerken bij Genecor met sitetour Genecor, Brugge

donderdag 23 mei 16u30-20u30 Beslissingen nemen Denotter, Zedelgem

donderdag 23 mei 09u00-17u00 Timemanagement Voka, Kortrijk

maandag 27 mei 08u30-11u30 Conversatie Frans Voka, Kortrijk

dinsdag 28 mei 16u30-20u00 Belastingcontrole in de praktijk Voka, Kortrijk

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONzE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 09 10 mei 2013 29

Page 30: Ondernemers 9-2013

Voorstelling nieuwe muselet Kiwanis Ensor – Oostende

Regelmatig champagne drinken, schijnt niet alleen goed te zijn voor de gezond-heid, in Oostende kun je er ook het goede doel mee steunen. Elk jaar verkoopt Kiwanis Ensor 1000 flessen van de godendrank en die zijn bij verzamelaars zeer gegeerd. De muselet is namelijk uniek want er staat een stukje van een schil-derij van James Ensor op. Vol trots lanceren de bestuursleden Jef Moons, Jeffrey Lowyck, Anthony De Zutter, Bernard Verhelst, Jean-Pierre Vanhooren, Pierre De Ruyck en Jan Claeys de nieuwe campagne. Foto EV

Juridische Update bij Crivits & Persyn – Brugge

De kennis over de Wet op de Continuïteit van de Onderneming (WCO) is vaak beperkt bij ondernemers. De advocaten van Crivits & Persyn organiseerden daarom een juridische update met heel veel praktische informatie. Chris Per-syn, Alain Uyttenhove, Vanessa Ramon, Annick Alders (allen Crivits & Persyn), Jean-Pierre Saelen (Voka), Ludo Lievens (Lievens & co) en Rik Crivits (Crivits en Persyn) sloten de geslaagde avond af met een glas. Foto MVN

Businesslunch met Trui Moerkerke – Bellegem

Trui Moerkerke heeft al een hele carrière in de media achter de rug. Sinds vorig jaar is ze communicatiemanager bij Flanders DC, de Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit. Tijdens een businesslunch kwam Trui (centraal op de foto) haar passie voor creativiteit delen met Marijke Bouciqué (Voka), Christophe Leenknecht (Econocom), Annamaria Cornelia De Gersem (Studio A.C), Franky Devos (Buda Arts Centre), Pierre Saelens (IP Angels) en Patrick Bustraen (Transics). Foto Hol

Nieuwe machine voor Packo Inox – Zedelgem

Vice Chairman Peter Lancaster van de Fullwood Packo Group (uiterst rechts) zakte af naar dochterbedrijf Packo Inox in Zedelgem om er de allereerste plaat te lassen met de nieuwe fiber-laserlasmachine. Achteraf vroegen Herwig Ver-hoyen (Packo Inox), Minou Esquenet (kabinet minister Crevits), Johan Ameel (Packo Inox), Spencer Davis (Fullwood Packo Group), Danny Maenhout (Packo Inox), gouverneur Carl Decaluwé, Vince Phillips (Fullwood Packo Group), bur-gemeester Patrick Arnou van Zedelgem en Vlaams minister Hilde Crevits zich luidop af of hij nu het statuut van arbeider dan wel van bediende heeft? Foto MVN

PROS

IT30 Ondernemers 09 10 mei 2013

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

PvO - Partners voor Ondernemers - President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijktel. 056 21 00 98 - fax 056 21 10 87 - e-mail: [email protected] - www.pvo.be

OEE en productiviteit in geautomatiseerde omgevingenGent, 21 mei 2013

Productiviteitsverhoging magazijnmedewerkersKortrijk, 23 mei 2013

Lean manufacturing in montagegerichte omgevingenKortrijk, 28 mei 2013

The Lean O� ceKortrijk, 30 mei 2013

Workshops voorjaar 2013

Page 31: Ondernemers 9-2013

Te gast bij Dovy – Roeselare

Maakt Donald Muylle zijn keukens alsof ze voor hemzelf zijn? Zijn de Dovy-keukenkasten afgewerkt met het zeer sterke laminaat en niet met melamine? Na een bezoek weten Veerle Hostens (Kortrijks Octrooi- en Merkenbureau), Nele Bovyn (Forum Jobs), Jonas De Rubbel (Investing Agency) en Marc Wal-lican (Fotografie Marc Wallican) helemaal zeker dat Donald Muylle de waarheid spreekt. Foto Kurt

Management Assistant Day – De Panne

Als man bij Voka werken is zalig. Matthieu Marisse weet er intussen alles van. In Plopsaland liet hij zich ter gelegenheid van de Management Assistant Day omringen door Ann Heughebaert (Plopsa), winnares Patricia Molly (Deloitte), Sarah Keymolen (Voka Oost-Vlaanderen), Anja De Clercq (Voka Halle-Vilvoorde) en Regine Vyverman (Voka Oost-Vlaanderen). Foto DD

Voka Young Power bezoekt Weverij Jules Clarysse – Pittem

In tegenstellling tot wat velen denken, is textiel bij de jeugd nog steeds hot. In geen tijd waren de inschrijvingen voor een bezoekje van Voka Young Power aan Weverij Jules Clarysse volzet. Fréderique Devos (Metafox), Charlotte Goe-maere (Belmeko Engineering), Veronique Hoflack (Balta Industries) en Sabine Vandenbroucke (Flandria Aluminium) heffen het glas op een geslaagd bezoek. Foto Kurt

Ontmoeting met grensburgemeesters – Vlamertinge

Bij prefab betonbedrijf Valcke uit Vlamertinge vonden de grensburgemeesters de ideale locatie voor hun ontmoeting. Met een vestiging in het Franse Armen-tières weet men bij Valcke namelijk alles over grensoverschrijdende thema’s. Foto DD

PROS

IT

Ondernemers 09 10 mei 2013 31

WHEREBUSINESSMEETSPLEASUREkinepolisbusiness.com BUSINESS

KINEPOLIS BRUGGE, KORTRIJK & OOSTENDE

Meer info? Kinepolis Kortrijk: Rémy Beyaert T. 056 056 26 66 31 of mail naar [email protected]

Kinepolis Brugge & Oostende: Gauthier DeliensT. 050 30 50 31 of mail naar [email protected]

Droomt u van een bedrijfsevenement met een fi lmisch tintje? Vertrouw de regie dan toe aan Kinepolis! In onze 11 Belgische bioscopen koppelen we uw seminarie of personeelsfeest graag aan een topfi lm of culturele voorstelling voor al uw genodigden: we zorgen ervoor dat uw gasten zich de ster van het moment voelen. Bovendien maken we samen met onze preferred cateraar J&M Catering graag een voorstel op maat.

VOOR UW FILMEVENEMENT ROLT KINEPOLIS GRAAG DE RODE LOPER UIT!

Page 32: Ondernemers 9-2013

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

Vraag onze gratiscatalogus aan!164 pagina’s vol kantoorideëen

De zetel van de toekomst

Zelfs de meest comfortabele houding dient zo nu en dan veranderd te worden. De mPosition biedt u de mogelijkheid om zowel staand, zittend als liggend te werken of te relaxen.

Kom de mPosition testen in onze showroom van 1000m2.

VADERDAGAANBOD

€ 1499,-VAN

€ 1299,-VOOR

9 juni 2013

excl BTW.