Ondernemers 5 - 2013

28
Medewerkers moet je continu motiveren Jos Claeys - Westvlees Lecot-Raedschelders blijft ook na 125 jaar barstensvol ambitie Reportage Ziekenhuissector investeert Dossier Veiligheid & gezondheid 15 maart 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 05

description

Ondernemers 5-2013 met Jos Claeys (Westvlees) - Reportage Ziekenhuissector investeert - Dossier Veiligheid & gezondheid

Transcript of Ondernemers 5 - 2013

Page 1: Ondernemers 5 - 2013

Medewerkers moet je continu motiverenJos Claeys - Westvlees

Lecot-Raedschelders blijft ook na 125 jaar barstensvol ambitie

Reportage Ziekenhuissector investeert

Dossier Veiligheid &gezondheid

15 maart 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

05

Page 2: Ondernemers 5 - 2013

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Astor- Maatschappij: CMV- Lengte: 176,26 m - Breedte: 22,2 m- Diepgang: 5,8 m- Bouwjaar: 1986

6 x Voyager Maatschappij: V-Ships -

Lengte: 152,5 m - Breedte: 20 m -Diepgang: 5,9 m -Bouwjaar: 1990 -

Princess Daphne- Maatschappij: World Cruises- Lengte: 162,4 m - Breedte: 22 m- Diepgang: 7,8 m- Bouwjaar: 1955

Le Boreal Mij: Cie des Iles du Ponant.-

Lengte: 142 m - Breedte: 18 m - Diepgang: 5,1 m - Bouwjaar: 2010 -

Kristina Katarina - Maatschappij: Kristina Cruises- Lengte: 138 m - Breedte: 21 m - Diepgang: 5,6 m- Bouwjaar: 1982

Europa Maatschappij: Happag-LLoyd -

Lengte: 198,6 m - Breedte: 26 m - Diepgang: 6,1 m - Bouwjaar: 1999 -

Silver Cloud - Maatschappij: Silversea Cruises ltd- Lengte: 155 m - Breedte: 21,4 m- Diepgang: 5,2 m- Bouwjaar: 1994

2x Sea Cloud II Maatschappij: Seacloud Cruises -

Lengte: 117 m - Breedte: 16 m - Diepgang: 5,3 m - Bouwjaar: 2001 -

Swiss Ruby - Maatschappij: CroisiEurope.- Lengte: 85 m - Breedte: 11 m- Diepgang: 1 m- Bouwjaar: 2000

Star fl yer - Maatschappij: Star Clippers.- Lengte: 92 m - Breedte: 15 m- Diepgang: 5,9 m- Bouwjaar: 1991

Bremen Maatschappij: Happag-Lloyd -

Lengte: 112 m - Breedte: 18 m - Diepgang: 4,8 m - Bouwjaar: 2000 -

Cruiseseizoen: 18 te verwachten schepen in 2013

Voor meer informatie bezoekwww.portofoostende.be/cruise2oostende

6 april

16 mei

26 mei

11 juni

20 aug

28 aug

30 april25 juni23 juli6 aug

17 aug30 aug

19 mei

8 juni

18 juni6 juli

21 sept

Page 3: Ondernemers 5 - 2013

In gesprekken onder ondernemers en journalisten wordt wel eens meewarig gedaan over de vele prijzen en awards die toegekend worden aan ondernemingen, ondernemers en managers. In sommige gevallen is dit terecht want er zit altijd kaf tussen het koren. Vaak ligt de titel ‘Manager van het Jaar’ van het zakenma-gazine Trends onder vuur en statistisch wordt dan aangetoond dat bij nominatie na de roem de val komt. Er wordt blijkbaar vanuit gegaan dat ondernemen suc-cesrijk is voor altijd én voor iedereen. Wie twijfelt aan de titel van ‘Manager van het Jaar’, raden we aan te gaan luisteren naar Eric Van Zele, CEO van Barco en begin dit jaar gekroond tot ‘Manager van het Jaar 2012’. Hij was voor de jongerenwerking Voka Young Power te gast in cinema De Keizer te Lichtervelde.

Van Zele is niet de grootste redenaar, maar helder en duidelijk, eerlijk en innemend, toont hij aan hoe Barco in vier jaar tijd een turnaround realiseerde. In 2009 zat Barco, marktleider in digitale visualisatie voor cinema, gezondheidszorg, controle, enzovoort in zware moeilijkheden. Niemand wou het bedrijf leiden, alleen toenmalig bestuurder Eric Van Zele stond op. Hij maakte haarscherpe analyses en durfde te zeg-gen waar Barco toen voor stond: slecht voorbereid op nieuwe markten zoals digitale cinema, verkeerde focus, silocultuur, complexe organisatie, ondermaatse diensten en kwaliteit, een cultuur van techneuten, geen leiderschap.

Hij confronteerde de Barco-aandeelhouders en -medewerkers en startte een transformatieproces. De cijfers zijn ronduit indrukwekkend. De omzet steeg van 638 miljoen euro in 2009 naar 1,156 miljard euro vorig jaar (drie jaar na elkaar +10%). Het verlies van 30 miljoen euro werd omgedraaid in een winst van 100 miljoen euro. Dit gebeurde met een beperkte per-soneelsaangroei van 3200 naar 3750 medewerkers. En de ambitie is om zo snel mogelijk door te stoten naar 1,5 miljard euro.

Het recept Van Zele bestaat uit twee hoofdingredi-enten: strategie én medewerkers. Jarenlange inter-nationale ervaring en MBA-opleidingen hebben hem geleerd hoe essentieel strategie is: “Where do we want to go? How do we realize our goal? How do we orga-nize ourselves to get there? What do we want to be? Do we have the right people and culture to be succes-ful? What are the mission critical business processes?”

Het zijn de vragen die hij iedere dag aan zichzelf en zijn medewerkers stelde. En door die vragen te beant-woorden, kwam men er uit in welke markten met veel potentieel men beter kon doen dan de concurrenten.

Strategie op zich heeft geen zin; de medewerkers moe-ten mee en zij moeten het doen. Barco definieerde zijn waarden: “We trust each other, we encourage team play, we care about people, we deal openly and ethi-cally, we delight our customers, we are accountable, we lead trough innovation.” En hij voegde er fijntjes nog één toe: “we deal with facts”. Hij motiveerde de medewerkers en maakte hen bewust dat ze met Barco opnieuw de leider konden worden… door gewoon te zeggen waar het op staat. Strategie en bedrijfscultuur moet je immers heel simpel kunnen uitleggen. Van Zele en zijn team realiseren de turnaround, niet alleen in de cijfers maar ook in het technologische leiderschap, in de cultuur, enzovoort. Hij vraagt zich terecht af waarom niet meer (West-)Vlaamse bedrij-ven met dergelijke technologisch potentieel (met de beste ingenieurs ter wereld!) niet doorstoten naar de wereldtop. Hij vraagt zich af waarom Belgische financiers investeren in Indische bedrijven die dan hier onze parels komen wegkopen. Hij is kritisch over onze kerktorenmentaliteit en had moeite om na zijn Ame-rikaanse loopbaan zich terug te verzoenen met onze bescheidenheid (of lees: bekrompenheid).

Het derde ingrediënt waarover Van Zele slechts één slide toonde, was zijn rol… die van leider. Op de slide maar één zin: “The timeless role of leaders is to help their organizations work through necessary but pain-ful changes that don’t happen naturally”.

De jonge en leergierige ondernemers van Voka hin-gen aan zijn lippen want ze beseften dat Van Zele niet de ‘manager’ maar wel de ‘leider van het jaar’ is. Ja, misschien overdrijf ik… maar er zijn van die avon-den waar getuigenissen van een ondernemer lijken op een wereldprestatie in de sport of een superoptreden van een muzikant. Daarom deze tip: als je ergens een lezing van Eric Van Zele kunt bijwonen, een absolute aanrader. Wij proberen hem met Voka West-Vlaande-ren nog eens te strikken.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

De leider van het jaar

STAN

DPU

NT

Ondernemers 05 15 maart 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

Page 4: Ondernemers 5 - 2013

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERLecot - Raedschelders

BEDRIJVENSecurex I Conselo I De Brauwer I Reflecta Graphics European Small Business Act

REPORTAGE Ziekenhuissector investeert

INTERVIEWJos Claeys - Westvlees

DOSSIER VEILIGHEID EN GEZONDHEIDRTC en Provikmo I IMES I Transelec I Vita Optima

ONDERNEMERS & CODelboo & Deknudt I Sanders Accounting I Optima

HAVENNIEUWSMilieubewustzijn in de haven

VOKA-NIEUWSEasy Branding / Bryo

AGENDA

PROSIT

3456

81015

2023242526

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

8

6

24

15

10

4 Ondernemers 05 15 maart 2013

Page 5: Ondernemers 5 - 2013

Klanten, leveranciers en personeel moch-ten begin maart op gepaste wijze de 125e verjaardag van ijzerwarenhandel Lecot vieren. Vier jaar na de fusie met het Lim-burgse bedrijf Raedschelders, bevestigt deze onderneming meer dan ooit haar marktleiderschap in de markt van ijzerwa-ren en bouwbeslag. Ondanks de gezegende leeftijd bulkt de onderneming uit Heule van ambitie: “We streven op termijn naar de uitbreiding van ons winkelnetwerk tot 70 filialen.”

In de pioniersjaren was Lecot een rijdende winkel, die van deur tot deur ging voor het slijpen van mes-sen en scharen en voor de herstelling van potten en pannen. Anno 2013 is het bedrijf uitgegroeid tot de belangrijkste ijzerwarenhandel van de Benelux, met 495 medewerkers, 40.000 klanten en 42.000 product-referenties. Die zijn beschikbaar in 33 vestigingen in de Belux, waarvan zeven in West-Vlaanderen (Heule, Roe-selare, Brugge, Anzegem, Oostende, Ieper en Veurne). “Op dat vlak hebben we onze vuistregel nog verscherpt: vroeger wilden we dat iedere professionele vakman in een straal van 25 km rond zijn deur een Lecot-filiaal vond, vandaag is dat nog 20 km. Voor Brussel hanteren we een iets andere filosofie: om onze klanten zoveel mogelijk tijd te besparen, mikken we daar op vier win-kels”, klinkt het bij bestuurder Rik Lecot en afgevaar-digd bestuurder Philippe De Veyt.

Het beste van twee werelden

Vier jaar geleden sloeg Lecot de handen in elkaar met het Limburgse bedrijf Raedschelders. “De fusie leverde

niets dan voordelen op. Ten eerste hadden we weinig tot geen dubbele klanten omdat wij in Limburg maar een beperkt marktaandeel hadden, terwijl dat precies de uitverkoren actieradius van Raedschelders was. Daarnaast profiteerden we op alle fronten van elkaars knowhow. Zo konden wij terugvallen op een steviger logistieke organisatie, terwijl bij Raedschelders het IT-platform beter was uitgebouwd. We hebben er altijd voor gekozen het beste van twee werelden te combi-neren en dus telkens het meest geschikte systeem in de hele organisatie te integreren. Ook bij de assorti-mentskeuze hebben we naar synergie gezocht.”

Jaarlijks mikt Lecot-Raedschelders op een uitbreiding met drie tot vier winkels. “Raedschelders had tot voor de fusie geen ervaring met winkels, maar bedient de vakman intussen vanuit Overpelt, Lummen, Sint-Truiden en Genk. Met Lecot openen we dit jaar nieuwe winkels in Aalst en Nijvel. In Beveren-Waas hebben we een overname gedaan. Beide oplossingen hebben voor- en nadelen: op een greenfield kan je probleem-loos je bestaand assortiment integreren, maar moet je alles commercieel vanaf nul opbouwen. Bij een over-name vertrek je van een bestaand cliënteel, maar zijn er veel aanpassingen vereist.”

Investeren in magazijnen

Het bedrijf blijft stevig inzetten op het optimaliseren van de logistieke organisatie. Zo opende in Heule net een gloednieuw extra magazijn, met een oppervlakte van 1.000 m². Daarnaast investeerde het management ook in een hoog magazijn voor 5.000 palletplaatsen. Eerder al was het magazijn in Maaseik met 900 m² uitgebreid. Totale kostprijs: 5,3 miljoen euro.

“In die magazijnen herbergen we een assortiment dat we voortdurend aan de fluctuaties van de markt aanpassen. Zo verkopen we tegenwoordig meer gereedschappen, zeker als het om draadloze toestel-len gaat. Door het dalend aantal bouwvergunningen zijn de bouwmaterialen iets minder in trek. Op het vlak van deurbeslag merken we dan weer een trend naar onzichtbare producten, die de esthetiek van een raam of deur eigenlijk ondersteunen.”

De uitbreiding van het aantal winkelpunten betekent geenszins dat Lecot-Raedschelders weinig aan-dacht aan e-commerce zou schenken, integendeel. “We tonen onze klanten op drie manieren ons uitge-breid aanbod: via de shops, de gedrukte catalogus en e-commerce. Van zowat ieder product kan je online de technische info, de prijs en de levertermijn checken. Bewust blijven we ook onze catalogus drukken, want zeker onze iets oudere klanten wensen die rustig te kunnen doorbladeren. Die productgids blijft bovendien erg handig voor gebruik in werkomgevingen die bij-voorbeeld geen toegang tot het internet hebben.”

De groothandel in materialen voor de bouwsector realiseerde vorig jaar een omzet van 141 miljoen euro (waarvan 102 miljoen euro voor Lecot en 39 voor Raed-schelders). “De uitdagingen voor de komende jaren zijn niet min: we willen zowel ons logistiek systeem perfectioneren als het IT-platform van Raedschelders overal integreren. Met de krachtenbundeling van West-Vlaamse en Limburgse noeste, gedreven arbei-ders, kunnen we daar zeker in slagen”, besluiten Rik Lecot en Philippe De Veyt. (BVC – Foto Hol)

www.lecot.bewww.raedschelders.be

LECOT-RAEDSCHELDERS BLIJFT OOK NA 125 JAAR BARSTENSVOL AMBITIE

“We kunnen ons winkelaantal nog verdubbelen”

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 05 15 maart 2013 5

Rik Lecot en Philippe De Veyt: “De uitbreiding van het

winkelnet betekent niet dat we beknibbelen op e-commerce

of de catalogus, wel integendeel.”

Page 6: Ondernemers 5 - 2013

Bij hr-dienstengroep Securex keert Wim Windels terug naar zijn roots als regional manager van de kantoren Kortrijk, Kok-sijde en Brugge. Hij volgt Stefaan Ver-brugge op, die eind maart met pensioen gaat. Tegelijk viert het kantoor in Brugge het 30-jarig bestaan.

Stefaan Verbrugge (59), afkomstig uit Zwevegem en wonende in Marke, werkte van 1978 tot 2008 in de Kortrijkse zetel van Securex, steeds in commerciële functies. In 2008 volgde hij Wim Windels op als regional manager West-Vlaanderen. Vijf jaar later gaat hij met pensioen na in totaal 35 jaar dienst bij Securex.

De zetel van regional manager wordt nu opnieuw ingenomen door Wim Windels (48). De Anze-gemnaar startte zijn carrière bij Securex in 1989 in de medische controledienst, die uitgroeide tot de grootste van het land. Van opleiding jurist, ontwikkelde hij zich verder in commerciële func-ties. Vanaf 2000 tot 2007 was hij vanuit het kan-toor Kortrijk regional manager West-Vlaanderen, waar hij werd opgevolgd door Stefaan Verbrugge. Vanaf 2008 leidde Windels vanuit Drongen het nationale verkoopteam van HR Solutions voor grote ondernemingen. Sinds Nieuwjaar werkt hij zich opnieuw in als regional manager West-Vlaanderen.“De kustprovincie blijft een belangrijke rol spelen in onze toekomststrategie. Als regional manager wil ik vooral de continuïteit garanderen en tegelijk inzet-ten op de verdere professionalisering van hr-dien-sten. Voor de regionale markt bieden onze lokale kantoren een persoonlijke aanpak, afgestemd op de behoeften van de West-Vlaamse kmo of zelf-standige, ondersteund door de nationale diensten”, vertelt Wim Windels.

Naast zijn opdracht voor Securex is Wim Windels actief in verschillende organisaties. Zo is hij onder andere voorzitter van de Vlaamse Managementas-

sociatie (vMA), afdeling Oost- en West-Vlaanderen. Na de uren leeft hij zich sportief uit in fietsen en triatlon.

30 jaar kantoor Brugge

De Belgische groep Securex biedt expertise en adviezen in alle domeinen van het beheer van het menselijk kapitaal. De 1.600 medewerkers bedienen meer dan een kwart miljoen klanten: 6.500 boek-houders, accountants en makelaars, 150.000 parti-culieren en ondernemingen, 120.000 zelfstandigen en diverse openbare besturen. In 2011 waren ze samen goed voor 233 miljoen euro omzet. De groep biedt een brede waaier aan producten en diensten, gaande van een ziekenfonds voor particulieren, loonadministratie en aangepaste verzekeringspro-ducten tot en met specifiek advies op het vlak van talent management, preventie en welzijn op het werk, rekrutering en hr interim management voor bedrijven en zelfstandigen.

Securex telt 30 regionale kantoren in België, Frank-rijk en Luxemburg. Van de 26 Belgische kantoren bevinden er zich vier in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Roeselare en Koksijde, samen goed voor 93 medewerkers. Eind januari was Securex exact 30 jaar aanwezig in Brugge. Het kantoor startte in 1983 in de Freren Fonteinstraat als ziekenfonds, sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen en medische controle op afwezigheden. Al snel werd het gebouw te klein en ruilde Securex de binnenstad voor nieuwe kantoren in de Bevrijdingslaan. Sindsdien kwamen er gestaag nieuwe activiteiten bij, zoals een onder-nemingsloket. “In 2012 verleende ons Brugse kan-toor diensten aan meer dan 2.000 zelfstandigen en zo’n 1.000 werkgevers. Daarnaast telt het ongeveer 300 partner-boekhouders, -makelaars en -accoun-tants”, aldus uittredend regional manager Stefaan Verbrugge. (RJ-Foto Hol)

www.securex.be

UITGELEZENJetairfly heeft 5 nieuwe toestellen en 60 extra jobs

Touroperator Jetair en zijn luchtvaartmaatschappij Jet-airfly zorgen voor 60 nieuwe jobs dankzij de leasing van vijf splinternieuwe vliegtuigen, elk zo’n 38 miljoen euro waard. Topman Elie Bruyninckx haalde de eerste Em-braer Jet persoonlijk op in het Braziliaanse São José dos Campos, nabij São Paulo. Half maart komt een tweede naar België en tegen eind april komen er nog eens drie nieuwe Boeing 737’s bij. Naast een lagere brandstof-kost, stellen de Embraers Jetair ook in staat om meer rechtstreekse vluchten aan te bieden. (HLN)

Heger ontslaat 20 werknemers in Diksmuide

Heger Belgium sluit tegen de zomer zijn vestiging in Diksmuide. Dat betekent dat 15 arbeiders en 5 bedien-den op straat staan. Heger produceert diamantwerktui-gen maar kan de concurrentie uit Azië niet meer aan. Heger Belgium maakt deel uit van het Amerikaanse bedrijf Illinois Tool Works (ITW), dat 850 vestigingen wereldwijd telt. Het bedrijf wil een reorganisatie door-voeren en het aantal vestigingen herleiden tot 150. (DS, HN, HLN)

Franse ambassadeur bezoekt Barco - Kortrijk

De nieuwe Franse ambassadeur Bernard Valéro bezocht begin maart voor de eerste keer Kortrijk. Hij trok onder meer naar technologiereus Barco. Valéro leerde in het stadhuis ook specialiteiten kennen zoals het bier Omer, het paradepaardje van brouwerij Bockor in Bellegem, en Kalletaart. Ook meer ernstige thema’s, zoals de grenscriminaliteit, kwamen aan bod tijdens het bezoek van Valéro. (HLN)

Deweer Gallery naar Londense kunstbeurs

Deweer Gallery nam recent deel aan Art13 Londen, een nieuwe kunstbeurs in de Engelse hoofstad. De Ote-gemse galerij was één van de meer dan 120 exposanten uit 30 landen die te gast waren. Deweer Gallery trekt dit jaar ook nog naar Art Cologne 2013 in de Duitse stad Keulen. (HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Wim Windels volgt als regional manager West-

Vlaanderen Stefaan Verbrugge op, die met

pensioen gaat.

Wim Windels leidt weer Securex West-Vlaanderen

Page 7: Ondernemers 5 - 2013

Ondernemers 05 15 maart 2013 7

BEDR

IJVEN

Sinds medio februari is Rafina, voe-dingspartner voor onder meer slagers, broodjeszaken en horeca, in handen van de Groep De Brauwer uit Tielt. Met een verjongd management willen de kers-verse eigenaars een nieuwe dynamiek creëren bij het bedrijf uit Lauwe.

De familie Delabie uit Lauwe zag niet meteen mogelijkheden voor een familiale opvolging door de derde generatie bij Rafina. Via via kwam ze in contact met Jacques De Brauwer, wiens bedrijf zowel nationaal als internationaal scoort met de specialisatie in verse varkenskarkassen. Zoon Didier De Brauwer wordt de nieuwe zaakvoerder van Rafina. “Het is schitterend dat Claude Delabie en zijn echtgenote Nadine Declerck zullen helpen om de overgang voor iedereen zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Rafina werd in 1954 opgericht door Raf Delabie en diens echtgenote Sabine, die de fakkel later doorgaven aan zoon Claude en zijn vrouw Nadine Declerck. Het bedrijf specialiseert zich in de leve-ring van fijne vleeswaren, kazen, conserven, sau-zen, salades en diepvriesproducten aan slagers, broodjeszaken, grootkeukens, supermarkten en de horeca. Het koppel heeft twee dochters, maar omdat ze geen zekerheid hadden of een van hen het bedrijf wou overnemen, dachten ze aan andere mogelijkheden om de continuïteit op lange termijn te verzekeren.

Diversificatie van het aanbod

“Toen dat onderwerp ter sprake kwam in onze contacten, zagen wij hier meteen een interes-sante opportuniteit in”, vertelt Didier De Brauwer. “Wij waren al langer op zoek naar een extra uit-daging en wilden een eerste overname realiseren. Het moest om een stabiel voedingsbedrijf gaan dat in zijn markt al een gevestigde waarde was. Rafina voldeed perfect aan onze wensen.”

Voor Groep De Brauwer is dit een ideale gele-genheid om het aanbod te diversifiëren, zonder zichzelf of zijn klanten concurrentie aan te doen. “Groep De Brauwer levert varkenshelften aan groothandels in het buitenland (65%) en België (35%). Deze overname laat ons toe een nog ruimer productenpalet aan te bieden. Het is geenszins de bedoeling meteen grote veranderingen te doen: voor het personeel en de klanten blijft alles het-zelfde, zowel bij De Brauwer (18 medewerkers) als bij Rafina (23 medewerkers).”

Wel is het de bedoeling om vooral de communica-tie bij Rafina te moderniseren. “Met een nieuwe huisstijl en website zullen we alles in een nieuw kleedje steken. Het is de bedoeling ook het assor-timent onder de loep te nemen. Een verjongd management kan alles nog wat extra schwung geven. Meer dan ooit zal Rafina zich profileren als een one-stop-shop voor zijn klanten en zich op het vlak van assortiment en service als een flexibele en meedenkende partner op de kaart zetten.” (BVC – Foto Kurt)

www.groepdebrauwer.bewww.rafina.be

Groep De Brauwer verzekert continuïteit bij Rafina

Apps op de werkvloer:Een ‘betaalterminal’ op smartphone of tablet

In elk nummer van ‘Ondernemers’ stellen we een nieuwe en voor ondernemers handige applicatie voor. Deze week is dat iPayYouNow.com: een app die de handelaar toelaat om via zijn mobiel toestel klanten te laten betalen.

iPayYouNow.com is een realisatie van West-Vlaming Hans Tjolle, die vanuit Ieper Conselo runt. “Door onze ervaring met de Europese markt van elektronisch betalen, hebben wij de voorbije vijf jaar steeds meer de vraag gekregen naar een mobiele en slimmere oplossing om te betalen. Een vraag die vooral komt van handelaars en vrije beroe-pen, die om verschillende redenen nog niet beschikken over een betaalterminal.” Hans Tjolle begon na te denken over een oplossing op basis van de smartphone of tablet. “Het idee was: als wij nu eens een handige, kleine maar vooral veilige kaartlezer om de bankkaart en pincode in te lezen, zouden kunnen verbinden met het mobiele toestel?”

Meer dan betalen alleen

En zo was iPayYouNow.com geboren: een applicatie die de handelaar op zijn mobiele toestel kan installeren. Daarop start de handelaar het betalingsproces op. De klant steekt zijn bankkaart in een Bluetooth-pinpad, en keurt met zijn pincode discreet en veilig de betaling goed. “Achteraf krijgt de klant geen ticket meer, maar sturen wij het betaalbewijs door via e-mail of sms naar je telefoon”, zegt Hans Tjolle. “Volgens mij is er een zeer grote markt voor: huisartsen, loodgieters, marktkramers, noem maar op.”De app heeft grote voordelen, stelt hij. “Als we kijken naar de traditionele betaalterminals, kunnen die alleen gebruikt worden voor kaartbetalingen, en vaak vind je op de toonbank een tweede lezer terug voor de klanten- of cadeaukaarten. iPayYouNow is een flexibelere toepassing, die toelaat om meer te doen dan betalen alleen. De toe-passing wordt binnenkort uitgebreid, om alle mogelijke klantenkaarten en bovendien ook coupons en promotie-punten te verwerken. Dan denk ik aan tickets voor open-baar vervoer, theater en pretparken, prepaid vouchers voor gsm’s, onlinewaardebonnen enzovoort.”De app is flexibel aan te passen door de gebruiker, die niet meteen alle functies hoeft in te schakelen, maar dat kan doen naargelang zijn zaak groeit en zijn behoeften toenemen. “We hebben veel aandacht besteed aan het gebruiksgemak en de user-centered interface. Via een doordacht partnerkanaal willen we de mogelijkheden nog gevoelig gaan uitbreiden. iPayYouNow is goed gestart, maar we staan nog maar aan het begin.” (JD)

www.ipayyounow.comwww.conselo.com

Didier De Brauwer: “Voor het personeel verandert er niks, we

zullen alleen de huisstijl moderniseren.”

Page 8: Ondernemers 5 - 2013

REP

ORTA

GE

De ziekenhuissector is in volle evolutie, ook in onze provincie. En dat is nodig, want de demografische context veran-dert, de nood aan chronische zorg neemt toe én ziekenhuizen worden steeds meer echte ondernemingen. Makkelijk is het niet, want er is een structurele onderfi-nanciering door de overheden. Over trends en uitdagingen gingen we praten met de CEO’s van twee grote fusieziekenhuizen en een regionaal hospitaal.

“De belangrijkste trends zijn volgens mij de verschui-ving van hospitalisatie naar ambulante zorg, en de evolutie naar subspecialisaties. Ziekenhuizen moeten technologisch steeds beter uitgerust zijn”, zegt Jan Deleu, algemeen directeur van het Kortrijkse fusiezie-kenhuis AZ Groeninge. “En eens patiënten geen nood meer hebben aan die dure en hooggespecialiseerde omgeving, worden zij vriendelijk naar huis gestuurd. De gemiddelde ligduur wordt nog steeds korter. Dat heeft te maken met landelijke gemiddelden die per ziektebeeld worden geanalyseerd en als standaard worden vooropgesteld. Op basis daarvan wordt bere-kend welke middelen een ziekenhuis nodig heeft voor het aantal te financieren bedden. Dit is maar één voor-beeld van de toegenomen kwantificering van de zorg, waar elke zorgverstrekker mee te maken heeft.”

Daarover en over nog veel meer kan ook Johan Hellings een boom opzetten. Hij is sinds 1 januari aan de slag bij het Heilig-Hart Ziekenhuis Roeselare-Menen, staat

ook aan het hoofd van het nieuwe Roeselaarse fusie-ziekenhuis en moet de komende tijd dus belangrijke operaties leiden: het samengaan van het Heilig-Hart met het Stedelijk Ziekenhuis en de nieuwe campus in Oekene, waarvan de oplevering voorzien is voor 2018.

“Deze fusie in de stedelijke context van Roeselare was al langer evident, en midden vorig jaar was er het momentum bij de verschillende besturen en de artsen om daar uiteindelijk toe te beslissen”, zegt Johan Hel-lings. “Wanneer deze helemaal gerealiseerd zal zijn – juridisch moet die begin 2015 rond zijn – kunnen we nog betere zorgen aanbieden, met een efficiëntere werking en minder kosten.”

Ondernemend durven zijn

Beter doen met minder middelen: dat is de grote uitdaging waarvoor bijna alle ziekenhuizen staan. Daarmee raken we het heikele punt van de structurele onderfinanciering van de Belgische ziekenhuizen aan: de overheid subsidieert niet al het nodige personeel.

“ICURO, de Vlaamse koepel van 27 ziekenhuizen met publieke partners, waar ik nog tot de zomer actief in ben, heeft met tal van partners en de Vlaamse overheid mooie kwaliteitsgerichte projecten kunnen realiseren – zoals ziekenhuisaccreditatie en kwaliteits-indicatoren – maar helaas beweegt er op dit vlak niets op het federale niveau”, zegt Johan Hellings. “Tegelijk komen er zo veel ontwikkelingen op ons af. Wij gaan er voor het Roeselaarse fusieziekenhuis van uit dat er

weinig bijkomende middelen zullen zijn, en tóch willen we het beter doen. Een aantal processen kunnen we, eens de fusie helemaal rond is, bijvoorbeeld efficiën-ter aanpakken tegen een lagere kostprijs. Dat moet middelen opleveren om kwalitatief verder te kunnen groeien. Soms moet je als ziekenhuissector zelf de dingen in beweging brengen, in de overtuiging dat de overheden uiteindelijk wel moéten volgen. Wij moeten zelf ondernemend durven zijn.”

“Als ziekenhuis worden wij, net als alle ondernemers evenwel ook voor een stuk met de crisis geconfronteerd,

REPORTAGE ZIEKENHUISSECTOR INVESTEERT

“Een ziekenhuis is een complexe onderneming”

8 Ondernemers 05 15 maart 2013

Lieven Vermeulen, AZ Sint-Augustinus Veurne:

“Als dit ziekenhuis er niet zou zijn, zou dat een ernstig gezondheidsrisico betekenen

voor de regio.”

Page 9: Ondernemers 5 - 2013

REP

ORTA

GE

Ondernemers 05 15 maart 2013 9

hoewel die de kwaliteit van de zorg niet aantast”, zegt Jan Deleu. “Maar het betekent wel dat ook wij nu meer moeten kijken naar onze overheadkosten, een betere concentratie op de kernactiviteiten, enzovoort. Ook wij zijn volop bezig met het efficiënter maken van onze organisatie. Maar het zoeken naar efficiëntiewinst in een zorgcontext is niet vanzelfsprekend. Toch denk ik dat we, omwille van de economische houdbaarheid, de beschikbare middelen steeds meer zullen moeten doen aansluiten op de zorgvraag. Dat impliceert wat minder soepelheid en het feit dat patiënten voor niet-

acute zorg mogelijk wat zullen moeten wachten, net om beter te kunnen plannen.”

Zorgplatform

Ook samenwerking met andere ziekenhuizen is een middel om met de beschikbare middelen toch goede zorg te blijven leveren. En niet alleen met ziekenhui-zen, maar ook met andere zorginstellingen, zodat er een soort regionaal en zelfs supraregionaal ‘zorg-platform’ ontstaat. “Zo hebben wij op het vlak van ‘interventionele cardiologie’ een nauwe samenwerking met het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper”, zegt Johan Hellings. “De tijd is voorbij dat je je als groot ziekenhuis dominant moet opstellen tegenover de kleinere. Waar het kan, gaan wij veel meer met partners samenwer-ken: andere ziekenhuizen, maar ook huisartsen, thuis-zorg en woon- en zorgcentra. Dat laatste is overigens logisch: de komende vergrijzing, gecombineerd met een toename van de chronische zorgnoden, stelt de hele zorgsector voor dezelfde uitdagingen.”

Ook Jan Deleu ziet dat zo. “We zien sowieso dat fusies al niet meer voldoende zijn als schaal. Medische netwerking wordt noodzakelijk. Wij zijn een groot fusieziekenhuis, maar ook wij zullen moeten samen-werken om bepaalde ‘subpathologieën’ te kunnen behandelen, onder meer omwille van die veeleisende en dure technologie. Wij zijn bezig samenwerkingen op te zetten met onder meer de ziekenhuizen van Gent, Brugge, Waregem, Ieper, het Roeselaarse fusiezieken-huis, Moeskroen en Doornik.”

www.azgroeninge.bewww.hhr.bewww.szr.be

www.azsav.be

Voka heeft een aanbod speciaal voor de witte economie. De Voka Health Community is een samenwerking tussen zorgaanbieders, onderne-mingen, patiëntengroepen,... rond innovaties in de gezondheidszorg.

www.healthcommunity.be

Ook het AZ Sint-Augustinus van Veurne zit volop in een transformatieproces. De werken aan onder meer de centrale sterilisatieafdeling zijn al afgerond. “Qua opvolgingssysteem behoort zij tot de modernste van het land”, zegt een trotse algemeen directeur, Lieven Vermeulen. Of waarin ook een kleiner ziekenhuis toonaangevend kan zijn.

De uitbreiding en vernieuwing van de verpleegeen-heden bevinden zich in een ruwbouwfase. Eind 2015 moeten de werkzaamheden afgerond zijn. “Net als bij andere ziekenhuizen is er een heel complexe pro-cedure aan voorafgegaan om daar de nodige fondsen en overheidsmiddelen voor te kunnen verwerven”, zegt Lieven Vermeulen. “En het blijft een grote uitdaging om binnen dat door de overheid gefinan-cierde plafond en met eigen middelen de nodige werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Nu, die lange procedure heeft ons toegelaten nog beter te kun-nen inspelen op actuele noden. Deze regio veroudert veel sneller dan de rest van het land, waardoor we beslist hebben meer te investeren in de uitbreiding van de geriatrische afdelingen. En om een andere

evolutie te volgen, namelijk dat steeds meer mensen kortdurend kunnen worden behandeld, pakken we ook het dagziekenhuis grondig aan. Een ziekenhuis moet zich dus eigenlijk voortdurend aanpassen aan een veranderende omgeving en zorgvraag. Wat niet wegneemt dat een regionaal ziekenhuis altijd een algemeen aanbod moet blijven hebben.”

Ook het AZ Sint-Augustinus Veurne moet andere dan overheidskanalen aanboren om al het personeel te kunnen betalen. Lieven Vermeulen: “Zo betalen de artsen eigenlijk voor een stuk mee aan de algemene werking; zij geven – net als in andere ziekenhuizen – een stuk van hun honorarium terug. Gelukkig besef-fen zij dat zonder die bijdragen een ziekenhuis niet kan functioneren, maar eenvoudig is het natuurlijk niet.”

Geïsoleerde regio

Dat een kleiner regionaal ziekenhuis nog een plek heeft in het veranderende zorglandschap, daar is Lieven Vermeulen van overtuigd. “Wij bieden een uit-gebreid pakket medische diensten aan, in die mate zelfs dat veel mensen verrast zijn door het aanbod. Maar het is niet makkelijk om dat aanbod te kunnen blijven garanderen, onder meer ook omdat er door de numerus clausus aan de universiteiten in Vlaan-deren te weinig artsen op de markt komen. Grotere ziekenhuizen kunnen ook makkelijker investeren in

stafmedewerkers en bijkomende expertise.”

“Maar je kan ons niet wegdenken uit deze regio”, benadrukt Lieven Vermeulen. “Wij moeten zowat het meest geïsoleerde ziekenhuis in Vlaanderen zijn: stel je maar eens voor dat je iets voorhebt in De Panne of Koksijde en voor dringende zorg drie kwar-tier moet rijden naar het meest nabijgelegen andere ziekenhuis. Wij hebben ook een erkenning voor een medische urgentiedienst (MUG), die uiteraard snel ter plaatse moet kunnen zijn. Als dit ziekenhuis er niet zou zijn, zou dat een ernstig gezondheidsrisico betekenen voor de regio. De nabijheid, dat dichte netwerk van ziekenhuizen, is net een van de rede-nen waarom de gezondheidszorg in dit land zulk een hoog niveau bereikt. Maar door de kwanticifering van de gezondheidszorg – het feit dat de overheid oplegt dat je per pathologie zoveel prestaties moet leveren – komt dat wel wat onder druk te staan. Het risico bestaat dan dat men in kleinere, minder verstedelijkte regio’s die zorg niet meer zal kunnen aanbieden. Dat moet de overheid gaan beseffen.”

Een fusie is voor het AZ Sint-Augustinus Veurne – onder meer door de ligging – niet aan de orde, want de site zou toch moet blijven, met dezelfde personeelsleden, benadrukt Lieven Vermeulen. “De efficiëntiewinst zou beperkt zijn. Fusies zijn nuttig in gebieden waarin een aantal ziekenhuizen geconcentreerd is.” (JD)

AZ Sint-Augustinus Veurne

”Regionale ziekenhuizen zijn niet weg te denken”

Jan Deleu, AZ Groeninge Kortrijk: “Als ziekenhuis worden wij,

net als alle ondernemers, ook voor een stuk met de crisis geconfronteerd, hoewel die de kwaliteit van de zorg niet

aantast.”

Johan Hellings, Fusieziekenhuis Roeselare: “Soms moet je als

ziekenhuissector zelf de dingen in beweging zetten, in de

overtuiging dat de overheden uiteindelijk wel moéten

volgen.”

Page 10: Ondernemers 5 - 2013

Jos ClaeysWestvlees

10 Ondernemers 05 15 maart 2013

Page 11: Ondernemers 5 - 2013

Letterlijk onder de kerktoren van het landelijke Westrozebeke bouwt de familie Claeys al vier generaties lang aan een uniek bedrijfsmodel. Westvlees (1.300 medewerkers, 400 miljoen euro omzet) is met zijn aanbod van varkensvlees niet alleen Belgisch marktleider maar door zijn veelzijdige activiteiten (slachterij, verpakker, aanbieder van vleeswaren) ook anders dan de anderen. In Westrozebeke en het Waalse Aubel worden op jaarbasis ruim 1,8 miljoen varkens behandeld en verhandeld tot ze hun weg kunnen vinden naar consumenten in meer dan 40 landen in de wereld. CEO Jos Claeys is de voorman die de weg wijst aan 1.300 medewerkers, en hij doet dat met een drive die een turbo verraadt.

“Medewerkers moet je continu motiveren” IN

TERV

IEW

Ondernemers 05 15 maart 2013 11

Dit is een familiebedrijf in de vierde generatie. Veel familiebedrijven ondervinden problemen bij de wis-sel van generaties, maar hier verliep het kennelijk geruisloos. Hoe organiseer je een goede overdracht?Jos Claeys: “Dat hebben we grotendeels te danken aan mijn vader zaliger, die tien jaar terug overleed. Hij schoof een aantal gezonde principes naar voren waar bij voorkeur niet mocht van afgeweken worden. Om te beginnen maakte hij de opvolgingskwestie vrij vroeg bespreekbaar – ik zat nog op de schoolbanken in Gent - en hij deed dat ook op een transparante manier. Ooit zei hij: “In de oude Afrikaanse stam-men is het de gewoonte dat de jongste telg de vader opvolgt.” Dus keek hij al meteen in mijn richting. Mijn twee oudere broers hadden er ook weinig problemen mee. Vandaag draaien ze allebei mee in het bedrijf. Misschien speelde in het achterhoofd van mijn vader mee dat de keuze voor de jongste opvolger met zich meebracht dat hij me langer kon helpen begeleiden. Ik heb het geluk gehad dat ik nog acht jaar met hem kon samenwerken. Achteraf bekeken is dat een zegen geweest. Want vanaf de dag dat je vader er niet meer is, valt de verantwoordelijkheid hoe dan ook loodzwaar op je schouders. Mijn vader benadrukte ook wat er voor hem én voor het bedrijf belangrijk was. Zoals: er komen geen partners in het bedrijf. Of ook: iedereen koopt zijn eigen wagen, en rijdt dus niet rond met een wagen van het bedrijf. Ook over de verloning wilde hij mits goede en open afspraken, geen discussie. U weet toch ook hoe geldkwestie vaak de sfeer verziekt in een familiebedrijf. Wij hebben daar, met dank aan vader, geen probleem mee.”

Elke vader droomt ervan dat zijn kinderen hem op een mooie dag opvolgen, en u zal allicht geen uitzon-dering zijn op dat principe. Of moet dit bedrijf in de toekomst niet noodzakelijk in de familie blijven?Jos Claeys: “Ik zal daar niet flauw over doen: ook ik zou graag hebben dat mijn kinderen op een dag in het bedrijf actief worden. Ik heb twee dochters en één zoon, maar ze moeten alle drie nog 20 worden. Zij moeten er uiteraard zin in hebben, maar ze zijn wel-kom. Er is gezien hun leeftijd nog wel wat tijd. Maar ik ben ook heel duidelijk waar ik stel dat de functie er

niet toe doet. Met andere woorden: elk mag op zijn niveau en in overeenstemming met zijn competenties toetreden. Maar ook dat heb ik geleerd van mijn vader: “Als de Koning sterft, moet ook de hofhouding rond hem veranderen.” Vertaald wil dat dus zeggen dat er met een nieuwe generatie best ook een nieuwe groep kaderleden aantreedt.”

Het kan moeilijk anders of nogal wat private equity spelers zijn hier al langs geweest met een koffer vol ideeën en nog meer geld. Wat zegt het u?Jos Claeys: “Die belangstelling is er al eens geweest, maar ze is ook niet overdreven hoor. Onze sector is anders dan de andere. Om te beginnen is dit een vrij kapitaalintensief bedrijf. We staan er bijvoorbeeld op om onze leveranciers – zeg maar de landbouwers – zo snel mogelijk na de levering te betalen. Dit vergt geld, veel geld. In die zin zijn we dus al niet meteen een gedroomde bruid voor private equity spelers. Daarbij komt dat zowel ik als mijn financieel directeur een aversie hebben voor te veel schulden. Heel eerlijk, maar ik werk liever voor de belastingen dan voor de banken, al zullen sommigen dat niet graag horen. Ik sta dus op mijn onafhankelijkheid en met financiers ben ik die onafhankelijkheid én de opbouw van een eigen vermogen grotendeels kwijt.”

Eén van de grote uitdagingen van familiebedrijven bestaat er in om de medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden, zodat ze alsnog hun beste beentje voor zetten voor de baas. Hoe doet u dat?Jos Claeys: “Hum, goede vraag. Ik denk dat we daar behoorlijk in slagen. Onze vier topkaderleden zijn mede-aandeelhouder in dit bedrijf en dat sinds meer dan tien jaar. Maar ook de bedienden kregen overeen-komstig het ‘Auchan’-model de kans om aandelen te kopen, en velen hebben dat ook gedaan. Het is ideaal voor de motivatie. Zelfs de arbeiders hebben daartoe de kans gekregen, maar de vakbonden zeiden dat dit geen goed idee was. Persoonlijk heb ik dat standpunt niet goed begrepen, maar goed. Laat er geen misver-stand over bestaan: ik ben de grootst mogelijke voor-stander van een vakbond, en dan liefst een vakbond waar je goed kan mee samenwerken. Dat is hier echt

wel het geval. Mij hoor je niet klagen over de rol die de vakbonden hier spelen. Ze denken mee in functie van het belang van het bedrijf en hebben in de loop der jaren al heel wat waardevolle ideeën aangebracht.”

They shoot horses, don’t they?

Laten we het even over de sector hebben waar twee pijnpunten zich manifesteren. Eén: te lage prijzen. Twee: te hoge productiekosten.Jos Claeys: “Het begint al vooraan de keten. Om var-kens te kweken, hebben de landbouwers vorig jaar 25% meer moeten uitgeven aan duurdere grondstof-fen. Met die realiteit moeten wij leven, want de boeren verwachten dat hun meerprijs ook vertaald wordt in de aankoopprijs van varkens. Daarom zoeken we samen met de landbouwbedrijven naar een betere en efficiën-tere structuur zodat we een win-win bekomen. Dat is het dilemma waar ons bedrijf continu mee kampt: we kopen lokaal aan maar we verkopen onze producten aan de wereldmarkt, waar ook heel wat concurrenten zich manifesteren.”

Zijn die concurrenten zwaar in het voordeel omwille van de Belgische loonkosten?Jos Claeys: “Dat is een realiteit en die realiteit moet je op een bepaalde dag ook onder ogen zien. Zo hebben we jaren geleden de lucratieve Duitse markt volledig moeten opgeven. Ook al proberen we dan de grote Bel-gische loonhandicap te compenseren door een betere en snellere service. Maar soms helpt ook dat alles niet om het euvel van de te hoge loonkost weg te werken.”

Staat het niet in de sterren geschreven dat er vroeg of laat nog een consolidatie moet komen in de sector?Jos Claeys: “Dat weet ik niet zo zeker. Wij bekleden een relatief unieke positie door onze veelzijdigheid. Westvlees is niet alleen een slachter, maar ook een versnijder van vlees en een aanbieder van zowel vlees-waren als van voorverpakt varkensvlees. Die verticale integratie maakt ons relatief uniek. Hoe dan ook, zelfs als je alleen kijkt naar de slachters, merk je al snel dat er vooral familiebedrijven actief zijn. Bedrijven die alles inzetten op hun eigen activiteiten, maar ook

Page 12: Ondernemers 5 - 2013

INTE

RVIE

W

geen geld veil hebben of willen uitgeven om andere zaken over te nemen of te consolideren. Heel eerlijk, de markt is naar mijn aanvoelen niet rijp voor consoli-datie, ook al omdat de varkensstapel er niet groter op wordt, maar eerder stabiel blijft.”

Vijftien jaar na de dioxinecrisis schrikt de publieke opinie zich opnieuw een hoedje bij het paardenvlees-schandaal. Die dioxinecrisis van toen bracht mee dat we zogenaamd het veiligste voedselcircuit ter wereld hadden. Mooi niet dus?Jos Claeys: “Vergis u vooral niet: België is en blijft ook nu nog een modelland als het over voedselveiligheid gaat. Daar bestaat nog altijd niet de minste twijfel over. Het schandaal waar u naar verwijst, is puur een geval van fraude, niets anders. Het ergste is dat dit geïsoleerde schandaal een soort van paranoïde reacties met zich meebrengt. Jammer, want er is op geen enkel moment een bedreiging voor de voedselveiligheid geweest. Zo hoorde ik net dat een producent van lasagnes die varkensvlees van ons afneemt, zijn bedrijf voor drie dagen wil stilleggen. Kom zeg. Emotie en logica zijn niet elkaars beste vrienden, dat is bekend.”

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche vroeg zich af of het controlesysteem wel meegegroeid is met de complexiteit van de voedselketen?Jos Claeys: “Ik blijf beweren dat de veiligheid verzekerd is. Dat dit schandaal aan het licht komt, is daar het beste bewijs van. Een bedrijf dat fraudeert, begaat zelfmoord, zo simpel is het.”

De factor China

Sinds kort mag Westvlees zowaar zijn varkensvlees exporteren naar de onmetelijke markt die China is. Hoe zwaar was de procedure, hoe moeilijk was het om de finale exportlicentie te bemachtigen?Jos Claeys: “Jaren hebben we er over gedaan en ja, het leek soms verdacht veel op Kafka. Het ergste is nog dat je op een gegeven ogenblik niet meer weet waar je dossier zich ergens bevindt. Maar eind goed, al goed. Een uitgebreide Chinese delegatie is hier wel 30 potentiële leveranciers komen bezoeken. Ik kan u verzekeren: het was bepaald geen beleefdheidsbe-zoek. Het bedrijf werd bijna integraal ondersteboven gekeerd. Het bezoek aan Westvlees was het laatste in de rij. Kennelijk waren ze enorm gecharmeerd door ons professionalisme en onze aanpak.”

Wat maakte het verschil?Jos Claeys: “Dat zou u aan hen moeten vragen. Ik weet echter wat we er zelf voor gedaan hebben. Wij sturen bij prospectie altijd onze eigen mensen op pad en wer-ken dus niet met tussenpersonen. Dat geldt voor de 40 landen waar we verkopen. In de hoop dat de regel “wat we zelf doen, doen we beter” van toepassing is. Mijn vader zei altijd: neem uw pelgrimstok en begeef u op pad. Toen de Chinezen ons bezochten sloeg één

eenvoudige anekdote ook enorm aan. Ik vertelde hen dat ik amper kan slapen als ik in Shanghai ben omdat ik nu eenmaal overal opportuniteiten zie. Dat klonk hen als muziek in de oren (lacht). Maar feit is dat ook de Provincie West-Vlaanderen, die traditioneel goede banden onderhoudt met een aantal Chinese provin-cies, het pad heeft helpen effenen.”

Wat betekent het opengaan van de Chinese markt concreet voor de business en intern organisatorisch?Jos Claeys: “China staat nu al voor 3 tot 4% van de omzet. Het staat trouwens vast dat dit een echte groeimarkt is, want de Chinese consument is verlek-kerd op onderdelen zoals buik, oor of staart. Net dat zijn eenvoudige producten waar onze loonkost een veel kleinere rol speelt. Dat verklaart al voor een deel ons succes.

De waarde van traditie

Kan je nog innovatief zijn in een zo traditionele sec-tor als de voeding?Jos Claeys: “Zeker weten. Ik geef enkele voorbeelden. Vandaag is er bij de consument een enorme vraag naar varkenswangetjes, 20 jaar terug was dat nog totaal ondenkbaar. We denken permanent na over nieuwe producten, zoals een patissier nadenkt over nieuwe gebakjes. Een tweede voorbeeld: inzake logistiek proberen we nog permanent te streven naar meer effi-ciëntie in de bevoorrading. Een winkel mag nooit lege rekken hebben want in dat geval verlies je alleen maar klanten. Dat blijft een organisatorische uitdaging. Net zoals het een uitdaging is om een grootwarenhuis just in time te bestellen. Derde voorbeeld: ook met onze toeleveranciers zoeken we constant naar een model met meer toegevoegde waarde voor beide partijen.”

Kon het verhaal van Westvlees alleen zo succesrijk zijn in West-Vlaanderen, omwille van de honderden varkensboeren die hier actief zijn?Jos Claeys: “Ik denk dat je daar een punt hebt. 80% van de aangevoerde varkens komt uit West-Vlaanderen. Het heeft allemaal te maken met traditie, maar ook met de eigen geschiedenis van het bedrijf. Mijn over-grootvader Auguste Claeys kwam uit een groot gezin en zijn broers en zussen waren in de 19e eeuw precies allemaal slagers. De vader van Auguste moet gezegd hebben: “Auguste, zorg jij maar voor de bevoorrading van die slagerijen en slacht varkens waar je de varkens-boeren kan vinden.” Zo is het hier allemaal begonnen en zo gaat het nog altijd door. Auguste Claeys heeft geleefd van 1852 tot 1929 en hij ligt hier vlak naast mijn bureau in de tuin begraven (toont ons de zerk, kc). Beschouw het als een hommage aan een man aan wie we veel te danken hebben.”

Het personeelsbestand van Westvlees bestaat voor 25% uit Fransen. Een positieve ervaring?Jos Claeys: “Alleen maar positief. Ik stel vast dat het afschaffen van het grensarbeidersstatuut maar wei-nig veranderd heeft, want we vinden even gemakkelijk Fransen als voorheen. Voor deze nieuwe rekruten komt het er op neer dat hun loon nu min of meer gelijkgeschakeld is aan dat van de Belgen. Maar geen nood, ze blijven het kennelijk de moeite vinden om zich te verplaatsen naar de andere kant van de grens. Fransen zijn nog flexibel én mobiel. Walen zijn dat niet en veel Vlamingen ook al niet. Mocht je een inwoner van Westrozebeke vragen om in Deinze te gaan wer-ken, zou hij dat zeker weigeren.”

De komst van Monica Minister van Arbeid en Tewerkstelling Monica De Coninck bracht vorig jaar een bezoek aan Westvlees. U vroeg toen prioritair drie zaken: meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt, meer mobiliteit uit Waalse hoek en tenslotte beter op elkaar afgestemde opleidings-programma’s. Is Monica De Coninck na negen maan-den van een en ander bevallen?Jos Claeys: “Ik denk het wel. U heeft onlangs toch gehoord hoe de vakbonden zich tegen de minister keerden als het over flexibiliteit ging. Dat zegt toch veel. Over flexibiliteit hoor je me trouwens helemaal niet klagen. Al tientallen jaren valt ons bedrijf onder een bijzondere cao, die toestaat dat we bijvoorbeeld tot 50 uren werk per week mogen organiseren. Eerlijk gezegd, dat is nodig ook, want als er één iets voor ons heilig is, dan wel dit: we willen altijd ja kunnen zeggen aan onze klanten. Dat veronderstelt dus een verre-gaande vorm van flexibiliteit.”

“Wat de andere twee punten betreft. Aan de mobili-teit uit Waalse hoek is er niets gebeurd en er lijkt me helaas ook weinig aan te doen. Ik heb dat ook al aan de Waalse minister-president Rudy Demotte gezegd: Walen zijn inderdaad niet lui, maar het probleem is dat ze niet mobiel zijn. En wat de opleidingsprogramma’s betreft, beweegt er het een en ander. Wij willen lang-durige jongen werklozen graag aan werk helpen en ze ook intern een opleiding geven. Maar dan wel op voorwaarde dat de overheid ons daarin steunt. Iemand als Johan Vande Lanotte heeft dat goed begrepen en zet bepaalde zaken ook in gang.”

Tot slot: u bent ook Voka-voorzitter voor Roeselare-Tielt-Izegem. Tijdens de nieuwjaarsreceptie gaf u toe dat u een voorzitter zonder concreet plan bent. Een beetje vreemd toch?Jos Claeys: “Samen met een aantal vooraanstaande bedrijven uit de regio Roeselare-Tielt-Izegem willen we onszelf eerst de tijd gunnen voor een diepgaande reflectie. We komen nu regelmatig bijeen in werkgroe-pen. Daar komen heel wat waardevolle ideeën naar boven. Wat mij betreft is één zaak alvast prioritair: hoe kunnen we de perceptie van onze regio opwaar-deren? Hoeveel jonge mensen blijven na hun studies niet hangen in Gent? Dat is allemaal talent waarop wij geen beroep kunnen doen, en dat is jammer want er liggen hier nog zoveel kansen voor het rapen. Misschien moeten we er maar eens aan denken om hier een golfbaan uit de grond te stampen, of een annex van de jachthaven van Nieuwpoort (lacht). Ik stel vast dat onze eigen jongeren graag elders werk zoeken, terwijl er bij Westvlees alleen al ruim 200 Oostblokkers aan de slag zijn. Allemaal jonge men-sen met een gezin. Binnen de kortste keren spreken ze ook perfect Nederlands. Als zij het hier zo aantrek-kelijk vinden, waarom onze jongeren dan niet?”

(Tekst: Karel Cambien/Foto’s: Kurt Desplenter)

12 Ondernemers 05 15 maart 2013

“Mij hoor je niet klagen over de rol die de vakbonden hier spelen. Ze denken mee in functie van het belang van het bedrijf en hebben

in de loop der jaren al heel wat waardevolle ideeën aangebracht.”

“Ik werk liever voor de belastingen dan voor de

banken, al zullen sommigen dat niet graag horen.”

Page 13: Ondernemers 5 - 2013

www.volkswagen.be

De nieuwe Golf, geïnspireerd door mensen.Met standaard Adaptive Cruise Control( 1 ) en Front Assist.Tenzij we op een verlaten weg aan het rijden zijn, passen we automatisch onze snelheid aan

in functie van de rest van het verkeer. In de nieuwe Golf werkt de Adaptive Cruise Control

samen met de Front Assist om te garanderen dat de snelheid en de afstand tot het voertuig

voor u, behouden blijft, zelfs in gevaarlijke situaties. U rijdt dus nooit te traag of te snel.

Deze functies zorgen ervoor dat er heel wat ongevallen vermeden worden. Zo bezorgt u uw

medewerkers niet alleen een maximale veiligheid, maar bespaart u uzelf ook heel wat tijd

en geld aan reparaties, vervangwagens en verhoogde verzekeringspremies.

De nieuwe Golf is er al vanaf 380 €/maand BTW excl. ( 2 )

Wanneer bestuurders omringd zijn door snellere auto’s, zijn ze

geneigd om zelf sneller te rijden.

3,8 - 5,3 l/100 km • 99 - 123 G CO2/km Afgebeeld model uitgerust met opties ter illustratie. milieu-informatie (kB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

(1) De ACC is niet compatibel met de 85 pk-motorisatie. ( 2 ) Volkswagen Golf Trendline 1.6 l TDI 90 pk. Catalogusprijs incl. BTW: 19.990 €. Huurprijs incl. BTW: 450,60 €. Offerte in Verhuur op lange Termijn “Full Service” Volkswagen Finance berekend op basis van 60 maanden en 100.000 km. Aanbieding voorbehouden aan professionele gebruikers. Onder voorbehoud van aanvaarding van het dossier door D’Ieteren lease n.v., leuvensesteenweg 679, 3071 kortenberg met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, maliestraat 50. CBFA 20172 CA. Prijzen op 01.03.2013 en geldig tot 31.03.2013. Volkswagen Finance is een commerciële benaming van D’Ieteren lease en van Volkswagen D’Ieteren Finance n.v.

Page 14: Ondernemers 5 - 2013

BEDR

IJVEN

Binnenkort geldt in de hele Europese Unie een maximale betalingstermijn van 30 dagen. Late betalers krijgen een niet mis te verstane intrest van 9% aan hun broek. De Belgische federale regering maakt de komende maanden werk van de implemen-tatie.

“Faillissementsoorzaak nummer één bij kmo’s is het laattijdige betalingsgedrag van ondernemingen aan elkaar. Achterblijvende betalingen vertragen niet alleen de liquiditeit, ze leveren bovendien gigantische incassokosten op. De Europese Unie heeft dit goed begrepen en legt voortaan een verplichte betalings-termijn van maximaal 30 dagen op”, zegt Eric Van den Broele van informatiekantoor Graydon.

In 2009 – het jaar na het uitbreken van de financiële crisis – steeg de totale betalingsachterstand bij de 23 miljoen Europese kmo’s tot 300 miljard euro. Te late betalingen en wanbetalingen kosten de Europese eco-nomie maar liefst 180 miljoen euro. Eric Van den Broele: “De Small Business Act stimuleert en beschermt de kmo’s en zelfstandigen die het fundament van de economie vormen. Omdat deze kleintjes vaak in een

zwakke onderhandelingspositie staan, trof de EU maatregelen tegen deze vorm van contractbreuk.” Een onderdeel met grote impact is het verbod op vrije of eenzijdig opgelegde afspraken. Voortaan moeten bedrijven en overheden standaard alle facturen binnen de 30 dagen betalen. Voor een paar uitzonderlijke sec-toren kan een lidstaat maximaal 60 dagen toestaan.

Europa voorzag meteen concrete sancties. “Bij laat-tijdige betaling mag de leverancier automatisch 8% intrest aanrekenen, verhoogd met de referentie-intrest van de Europese Centrale Bank. Die draait meestal rond 1% zodat we spreken over een nalatig-heidsintrest van 9%. Daar bovenop heeft de leveran-cier recht op een vergoeding van 40 euro incassokost. Bedrijven houden er beter rekening mee dat dit op komst is. Het is nuttig om dit nu al met de klanten en leveranciers te bespreken”, aldus Van den Broele.

De lidstaten hadden tot 16 maart 2013 om deze richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving, een deadline die België niet meer haalt. Het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom bevestigt die de implementatie van de Europese richtlijn in maart wordt voorgelegd aan de ministerraad. Eens het

daar is goedgekeurd, kan ze naar de Raad van State voor controle en vervolgens naar het parlement voor omzetting in wet. Belgische bedrijven die handel drij-ven met Frankrijk zijn er wel al mee vertrouwd. Voor-malig president Sarkozy was bij de eersten om deze richtlijn toe te passen. (RJ – Ingezonden foto)

Maximale betalingstermijn van 30 dagen op komst

Reflecta Graphics staat voor visuele com-municatie en heeft meer dan 25 jaar erva-ring in die sector. Het Roeselaarse bedrijf, dat onder de Health & Safety Group ressor-teert, had het de laatste jaren niet gemak-kelijk. De komst van Claude Bamelis, Fred Deburghgraeve en enkele nieuwe mensen op de werkvloer zorgde echter voor een kentering. De verhuis naar nieuwe gebou-wen moet de nieuwe dynamiek ondersteu-nen.

De verhuis van de Kruisboommolenstraat naar de Hoge Barrierestraat kadert in de rationalisering van het bedrijf. “Hier zitten we compacter gehuisvest en kunnen we op bepaalde vlakken een synergie met Pro-safco, dat ook tot de Health & Safety Group behoort, uitbouwen. Daarnaast moet ook de schitterende lig-ging ons nieuwe mogelijkheden bieden”, vertelt Claude Bamelis.

In 2011 ruilde hij Nike voor Reflecta Graphics. “Mijn broer Frank, lid van de overkoepelende holding,

vroeg me om Reflecta Graphics opnieuw op de sporen te zetten”, zegt Claude Bamelis. “Ik stelde vast dat de volledige organisatie te veel op één persoon berustte en dat er sinds enkele jaren geen structureel en extern commercieel beleid meer gevoerd was. Daarom heb ik op 1 februari 2012 Fred Deburghgraeve in dienst geno-men. Fred opent nog altijd deuren en is een correcte en gedreven commerciële persoonlijkheid met bovendien ook veel technische bagage.”

Mikken op 10% groei

In het verleden was belettering de hoofdbezigheid van Reflecta Graphics, maar dit groeide verder uit tot de volledige waaier aan visuele communicatie. Van het kleinste adreskaartje tot de grootste totem: reclame- en werkkledij, spandoeken, vlaggen en banners, werfreclame (containers en borden), signalisatie voor binnen en buiten, drukwerk (folders, visitekaartjes, ...), advertenties, windowreclame, zandstraalfolie en interieurdoeken, reclamezuilen en ledtoepassingen, reclamepanelen en frames en zelfs relatiegeschenken en webdesign en online toepassingen.

“Op dit moment stellen we acht mensen te werk, waarvan de meerderheid 15 à 20 jaar ervaring heeft in de sector”, weet Claude Bamelis. “We nemen alle soorten opdrachten aan, vooral van onze grootste klanten zoals Tommy Hilfiger, Pepe Jeans en Agent Provocateur. Op die manier steeg de omzet vorig jaar met 32% tot ongeveer 1 miljoen euro. 60 à 70% produceren we daarvan zelf, de rest besteden we uit. Dit jaar willen we opnieuw een groei van minimaal 10% realiseren. Daarna wordt alles herbekeken en gaan we differentiëren en selecteren. De concurrentie in deze regio is moordend en we moeten ons profileren via scherpe prijzen, kwaliteit en service. Maar dat bete-kent natuurlijk dat we onrendabele zaken moeten afbouwen.” (PD – Foto Kurt)

www.reflecta-graphics.be

Verhuis moet Reflecta Graphics nieuwe dynamiek bezorgen

14 Ondernemers 05 15 maart 2013

Eric Van den Broele: “ Europa beschermt de kmo’s door verplichte betaling op 30

dagen.”

Claude Bamelis: “De concurrentie in deze regio is moordend en we moeten ons profileren via scherpe prijzen,

kwaliteit en service.”

Page 15: Ondernemers 5 - 2013

DOSS

IER

Ondernemers 05 15 maart 2013 15

Op vraag van het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) West-Vlaanderen organi-seert Provikmo cursussen ergonomie in het technisch, beroeps en buitengewoon secundair onderwijs in West-Vlaanderen. Na succesvolle ervaringen met toekom-stige schilder-decorateurs in 2012 komen dit jaar ook leerlingen uit houtbewerking en bouwopleidingen aan bod.

Meer dan zes op tien Belgen krijgen ooit met lage rugpijn te maken. De gezondheidskosten lopen gemakkelijk op tot enkele honderden miljoenen euro. Een belangrijk deel van het werkverzuim is toe te schrijven aan rug-, nek-, schouder- en gewrichtsklach-ten, vaak als gevolg van de job. Preventie is dus geen loos begrip.

“Ergonomie is de aanpassing van het werk aan de mens, niet omgekeerd. Er is al jaren aandacht voor veiligheid en hygiëne, maar ergonomie is ook welzijn op het werk, en dat raakt veel moeilijker ingeburgerd”, zegt ergonoom Jan Devisscher van Provikmo.

Stap naar het onderwijs

Rugproblemen zijn nog altijd de belangrijkste oor-zaak voor mensen onder de 45 jaar die definitief de sectoren bouw, hout en schilder-decoratie de rug toekeren. “Goeie werkkrachten zijn schaars, zeker in een kleine onderneming. Als er iemand uitvalt, is er een probleem”, weet directeur risicobeheersing bij Provikmo Jan Michiels. “De werkgever is vaak zelf actief, dus heeft hij er alle belang bij om de filosofie

van ergonomie te kennen. Het kost tijd en centen om de werknemers op te leiden, maar iemand die uitvalt is ook een kost.”

Provikmo richt zich normaal tot werkgevers en hun werknemers. Nu wordt ook de stap gezet naar jonge mensen die nog in het werkveld moeten stappen. “Het RTC heeft de opdracht de arbeidsmarkt en het onderwijs dichter bij elkaar te brengen”, legt Els Cal-lemein van het RTC uit. “We vragen daarvoor raad aan werkgroepen waarin niet enkel de scholen maar ook de werkgeversorganisaties en sectorfederaties vertegenwoordigd zijn. Begin 2012 kwam vanuit de werkgroep schilder-decorateurs de vraag om ergo-nomie te introduceren in het secundair onderwijs. Twee vaststellingen lagen aan de basis van die vraag: veel werkkrachten stappen uit het beroep omwille van rugklachten, maar de vakleerkrachten in het onderwijs blijken ook niet onderlegd te zijn in ergonomie.”

‘Repetitief werk is voor machines’

De visie van Provikmo op ergonomie gaat verder dan een opleiding hef- en tiltechnieken. Jan Devisscher: “Drie pijlers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: opleiding, infrastructuur en organisatie. Bij infrastruc-tuur bekijken we of de omgeving aangepast is aan de mensen die erin moeten werken, maar ook of de hulpmiddelen zoals ladders en stellingen niet te zwaar zijn en de bestelwagen efficiënt is ingericht. Daarna zoeken we naar de meest optimale manier om de werkplek te organiseren: is alles makkelijk bereikbaar? Waar plaats ik mijn materialen?, ... Dat doe je best op hoogte, om niet te vaak te moeten tillen. Normaal is

ons devies: ‘zware lasten til je met liften – repetitief werk is voor machines’. Maar wat in een atelier kan, is op een werf uiteraard niet altijd mogelijk.”

Infrastructuur is in de eerste plaats de verantwoor-delijkheid van de werkgever, niet van de werknemer of leerling. “We kiezen er daarom bewust voor om de vakleerkracht die halve dag ergonomie te laten mee volgen, samen met de klas. Dat zorgt niet alleen voor meer expertise, maar we zien dat de scholen bij het screenen van stageplaatsen nu ook meer aandacht besteden aan ergonomie”, zegt Jan Michiels.

De opleiding is zeer praktijkgericht. “Door zelf mee te gaan werken met vakmannen heb ik heel wat foto- en videomateriaal kunnen verzamelen”, aldus Jan Devisscher. “De leerlingen zitten in het voorlaatste of laatste jaar en kunnen dus ook al putten uit hun eigen stage-ervaringen. Aan de hand van concrete voor-beelden uit de praktijk zoeken we naar een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid van de persoon. We filmen de oefeningen in hef- en tiltechnieken en nadien bespreken we die beelden. We leren ook hoe tillen kan vermeden worden, door een betere infra-structuur en organisatie van het werk. Het doel is dus hen zoveel mogelijk risicobesef mee te geven en te leren hoe ze proactief risico’s kunnen vermijden. Maar op jonge leeftijd zijn ze zich vaak nog niet bewust van de grenzen van hun eigen belastbaarheid. Klachten van het bewegingsapparaat? Da’s iets voor oude men-sen, klinkt het al te vaak.” (SD – Foto MVN)

www.provikmo.behttp://www.rtcwestvlaanderen.be/rtc-projecten/p/255/ergonomie-bij-schilder-decorateurs

Provikmo lanceert ergonomie in West-Vlaamse VTI’s en KTA’s

DOSSIERVeiligheid en gezondheid

Jan Michiels en Jan Devisscher: “Er is al jaren aandacht voor veiligheid en hygiëne, maar ergonomie is ook welzijn op het werk, en dat raakt veel moeilijker ingeburgerd.”

Page 16: Ondernemers 5 - 2013

www.idewe.beGroep IDEWE regio Roeselare

Hof ter Weze 1 - 8800 RoeselareTel. 051/27 29 29 - [email protected]

Stress bij uw werknemers? Respect op het werk? Een beleid voeren rond alcohol, medicatie en drugs? Risico’s in kaart brengen? Duidelijke communicatie…

Investeren in psychosociaal welzijn lijkt voor veel kleine ondernemingen soms echt onbegonnen werk. Studies wijzen evenwel uit dat dergelijk beleid wel zinvol is.

Er is een duidelijke impact van onder meer stress, burn-out, ziekteverzuim, alcohol- en druggebruik

op het financiële en menselijke kapitaal van een onderneming.

Groep IDEWE biedt u ondersteuning wat uw psycho-sociaal welzijnsbeleid betreft.

Ga vandaag van start met de online toolkit voor KMO’s. Het volstaat om een e-mail te sturen naar [email protected] met uw gegevens om deze GRATIS te ontvangen.

Beleid & Organisatie | Welzijn & Gezondheid | Infrastructuur, gebouwen & installaties | Gevaarlijke stoffen, hygiëne & milieu | Schade

Hoe gaat het met uw werknemers?

Page 17: Ondernemers 5 - 2013

DOSS

IER

Ondernemers 05 15 maart 2013 17

Met de opening van een tweede winkel in Roeselare en eind dit jaar een derde in Hasselt, legt IMES meer dan ooit de nadruk op een ‘multichannelstrategie’. De leve-rancier van technische componenten voor de industrie wil met de combinatie van e-commerce, fysieke winkels en traditio-nele verkoop via vertegenwoordigers alle registers opentrekken om de klanten nog beter te bedienen. Binnen dat verhaal spe-len persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) een almaar grotere rol.

De roots van de Roeselaarse vestiging van IMES liggen bij de firma Tack in Izegem, die in 1991 werd overge-nomen door IMES. Tien jaar later kwam IMES, met hoofdzetel in Hassel, in handen van de Franse mul-tinational Descours & Cabaud. “Deze groep telt liefst 12.000 medewerkers, maar is nog altijd in familiale handen. Dat is een zegen voor het bedrijf, want dat maakt het mogelijk om net nu te investeren in plaats van te bezuinigen”, stipt Dirk Versyck, regiodirecteur West-Vlaanderen bij IMES aan.

Dubbele capaciteit

Die investeringen situeren zich op verschillende fron-ten. Zo verdubbelt de capaciteit en de oppervlakte van het centrale magazijn in Hasselt dit jaar tot 11.000 m². Dankzij die verdubbeling zijn grotere volumes en rui-mere assortimenten beschikbaar, waardoor het bedrijf nog beter in staat zal zijn om bestellingen van vandaag morgen al te leveren. Zo zullen de zeven afhaalbalies in de Benelux nog beter bediend worden en verhoogt meteen ook het serviceniveau naar de klanten.

Die klanten kunnen sinds eind februari terecht in de tweede IMES-winkel, in Roeselare. “Later dit jaar komt er nog een derde shop bij in Hasselt. Het is de bedoeling te evolueren naar een stevig uitgebouwd nationaal netwerk van winkels, waar kleine zelfstan-digen hun aankopen kunnen doen. Handig voor hen is de Parker Store, waarbij wij ter plaatse hydraulische slangen op maat maken. De winkel zal sowieso over een stevige voorraad beschikken, maar bovendien zul-len goederen die tijdens hun bezoek niet in de rekken liggen, ‘s avonds nog bij de klant worden geleverd”, vertelt Dirk Versyck. Het illustreert meteen hoeveel energie IMES stopt in het creëren van toegevoegde waarde. “Eigenlijk beschouw ik ons vooral als een servicebedrijf, waaraan - gezien de aard van onze acti-viteit - onlosmakelijk bepaalde producten verbonden zijn”, licht Dirk Versyck toe.

Persoonlijke bescherming

Het productaanbod van IMES omvat aandrijvingen, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmid-delen (PBM). “Wij hebben de jongste jaren veel energie en middelen geïnvesteerd in de uitbouw van het PBM-verhaal”, vult Gunther Cuypers, verantwoor-delijke IMES Safety aan. “Het is niet toevallig dat wij in Frankrijk in dit segment de onbetwiste leider zijn: met een omzet van 200 miljoen euro hebben wij daar een marktaandeel van 24%. Ook in de Benelux happen we een steeds groter deel van de koek weg en vormen de persoonlijke beschermingsmiddelen de snelst groeiende familie binnen ons assortiment.”

Dat dankt het bedrijf onder meer aan de Pasbus, waarvan er inmiddels twee exemplaren continu door

de Benelux toeren. “Met de Pasbus bezoeken wij onze klanten van wie de medewerkers door podologen en andere medische deskundigen worden begeleid bij de keuze van de juiste PBM’s. Meestal hebben wij voor-dien, samen met de preventieadviseur van het bedrijf, al een werkpostanalyse uitgevoerd die ons toelaat om de meest geschikte producten voor iedere medewer-ker te adviseren, in functie van zijn werkomstandighe-den en zijn fysionomie. Zo is de voetscanning bijvoor-beeld erg nuttig om de juiste veiligheidsschoen met de passende zool te adviseren. De ervaring leert dat personeel apprecieert dat hun werkgever zoiets doet. Door met de passende schoenen, gehoorbescherming, (correctie)brillen en veiligheidskledij te werken, wor-den medewerkers minder geplaagd door ziektes of kwalen en verhoogt de productiviteit.”

Safety Box

IMES verdeelt zowel A-merken als het eigen merk Opsial. Bepaalde PBM’s kunnen in ieder bedrijf ook worden aangeboden via de Safety Box, specifiek ontworpen voor het beheer van PBM’s. “Deze slimme kast wordt doorgaans buiten het magazijn opgesteld, zodat de veiligheidsproducten die ze bevat altijd beschikbaar zijn.”

Dirk Versyck en Gunther Cuypers hebben er het volste vertrouwen in dat de investeringen zullen renderen. “Terwijl zowel onze klanten als onze leveranciers hun voorraad afbouwen, doen wij net het omgekeerde. De markt zal dat zeker appreciëren, waardoor het absoluut mogelijk moet zijn om verder te groeien.” (BVC – Foto Kurt)

www.imes.be

IMES INVESTEERT VOLOP IN ‘MULTICHANNELSTRATEGIE’ EN IN INDIVIDUELE AANPAK VOOR PBM

“Bezuinigen in voorraad? Wij vergroten die net”

Dirk Versyck en Gunther Cuypers: “Medewerkers appreciëren het als hun werkgever investeert in

PBM’s op maat.”

Page 18: Ondernemers 5 - 2013

DOSS

IER

18 Ondernemers 05 15 maart 2013

TRANSELEC LEGT ZICH TOE OP SPECIALE TOEPASSINGEN

De veiligheidsmarkt is een bron van mogelijkheden

Alain Turpijn: “Camera’s kweken heel snel:

eens men er het nut van inziet, willen veel klanten er vaak

meer hangen.”

Voor een goede beveiliging van lijf en goe-deren willen mensen best wel een budget uittrekken. Veiligheid, in al haar betekenis-sen, is hot en wie in die branche opereert, kan een grote bron van mogelijkheden aanboren. Zoals Transelec, het bedrijf van Alain Turpijn uit Bissegem. “Camerabevei-liging is, net als toegangscontrole en tele-metrieoplossingen, steeds meer een zaak voor specialisten.”

Alain Turpijn begon met Transelec in 2009, maar is al sinds 1994 zelfstandig bezig. Zo participeerde hij vijf jaar in een bewakingsonderneming. Eigenlijk zocht hij doorheen zijn loopbaan vooral naar kansen om zijn passie voor technologie te kunnen botvieren, en in deze branche zit hij dan ook gebeiteld.

“Ik heb achter een bureau gezeten, personeel aan-gestuurd, maar ik miste het om met mijn handen te werken en dagelijks met elektronica te kunnen bezig zijn”, vertelt hij. Transelec is wat Alain Turpijn betreft, dus helemaal geen stap terug. “Mijn eerste idee was om mij op de markt van de domotica te storten, maar uiteindelijk trokken veiligheidsoplossingen mij meer aan. Ik ben me gaan richten op wat ik ‘speciale toe-passingen’ noem – dingen die een doorsnee elektricien niet aanpakt, waardoor ik me kan laten opmerken in een toch wel dichtbevolkt spelersveld.”

Vervangingsmarkt

Die speciale toepassingen houden in eerste instantie camerabewaking in, wat 90% van Transelecs acti-viteiten uitmaakt. “Maar de jongste tijd komt daar steeds meer beveiliging in de ruime zin van het woord bij”, zegt Alain Turpijn. “Telemetrie, bewaking van op

afstand, … er zijn heel boeiende ontwikkelingen aan de gang, en de technologie evolueert enorm snel. Dat is eten en drinken voor mij.”

Bij camera’s plaatsen komt volgens Alain Turpijn veel meer kijken dan pakweg tien jaar geleden. “Simpel gezegd: het volstaat niet meer om een camera met een kabel aan te sluiten op een televisie. Om tegemoet te kunnen komen aan de wensen van je klanten, moet je steeds meer een specialist zijn.”

Die klanten zijn vooral ondernemingen. “De particu-liere markt groeit wel, maar het leeuwendeel van de klanten bestaat toch nog altijd uit kmo’s en winkels”, zegt Alain Turpijn. “Ik ga altijd uit van de wensen van de klant, en die heeft niet altijd de duurste systemen nodig. Luisteren, daarmee begint het, en daarna vol-gen eventueel een ‘cameraplan’ en een offerte. Kijk, ik zeg graag: ‘Camera’s kweken’ (lacht). Eens men er het nut van inziet, willen veel klanten er vaak meer hangen. En inmiddels dient zich ook een grote vervangings-markt aan, met betere camera’s – die bijvoorbeeld gezichtsherkenning mogelijk maken – tegen een frac-tie van de vroegere investering.”

Beelden in de ‘cloud’

Camerabewaking evolueert razendsnel en wel op twee gebieden: de kwaliteit van de camera’s zelf dus – die zowel afschrikwekkend groot als heel discreet kun-nen zijn – maar ook de netwerkmogelijkheden, via internet beelden op afstand raadplegen – zelfs op de smartphone en tablet, bijvoorbeeld. Nieuw is ook dat camerabeelden tegenwoordig ook in de ‘cloud’ kunnen worden opgeslagen.

Alain Turpijn: “Dat komt tegemoet aan een belangrijk

probleem. Om camerabeelden te kunnen garanderen, maakt men vaak gebruik van ‘redundante’ of back-upsystemen, handig als het eerste systeem onklaar geraakt. Maar wat bij een brand bijvoorbeeld die ook dat redundante systeem verwoest, of wanneer de toestellen door inbrekers worden vernield of meegeno-men? Dan is het erg handig als camerabeelden buiten de werk- of openingsuren meteen gekopieerd worden naar een externe server, waar ze 48 uur beschikbaar blijven. Langer is niet zinvol, en beeldmateriaal vraagt bovendien heel wat bandbreedte. Hiervoor werk ik samen met een IT-partner gespecialiseerd in cloud-oplossingen uit Poperinge, omdat het beheer van een cloudservice een specialisatie op zich is.”

Als we het hebben over telemetrie komen we pas echt in een high-techwereld terecht, waarin Alain Turpijn zo graag vertoeft. “Het gaat te ver om dat mijn parade-paardje te noemen, maar het is wel een onderschei-dende specialisatie. Stel: je hebt een buitenverblijf met een watergevoelige kelder, dan kan je daar een volledige autonome module laten plaatsen die je auto-matisch een bericht stuurt of je opbelt als er water bin-nenkomt, maar de toepassingen zijn natuurlijk legio.”

Biometrische toegangscontrole via vingerafdrukken maakt ook steeds meer opgang. “Die technologie staat sinds een drietal jaar echt op punt. Voor betrouwbare oogscans is het dan weer nog te vroeg, die techniek bevindt zich nog in een testfase. Al volg ik de ontwik-kelingen daarin ook wel nauw op. Maar ik ben niet zo iemand die meteen de allernieuwste snufjes aan klanten voorstelt. Want vaak bevatten die nog kinder-ziektes.” Hoe dan ook, wat gisteren nog sciencefiction was, kan morgen realiteit zijn, ook als het om veilig-heidsoplossingen gaat. (JD)

www.transelec.eu

Page 19: Ondernemers 5 - 2013

DOSS

IER

Ondernemers 05 15 maart 2013 19

De stroper die boswachter werd. Zo kun je het verhaal ach-ter Vita-Optima omschrijven. Marnix Dekeyzer ondervond dat gezondheidsadvies té vaak vertrok vanuit een eenzijdige bena-dering. Zijn aanpak beschouwt voeding, levensstijl en beweging als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Individuele coaching houdt de motivatie om het gedrag te veranderen hoog. Ook veel ondernemers met burnout- of stressklachten kregen al handvat-ten aangereikt om terug gezond en vitaal hun bedrijf te leiden.

Na studies biologie, lichamelijke opvoeding, kinesitherapie en voedingsconsulent kun je Marnix Dekeyzer moeilijk een gebrek aan kennis over het menselijk lichaam en de heilzame invloed van voeding en bewegen verwijten. Alleen, hij werd bij zijn sportactiviteiten zo vaak geplaagd door blessures en ongemakken dat hij zich 18 jaar geleden vragen begon te stellen. “Ik moet toegeven dat ik niet direct een gezonde levensstijl had, op het sporten na. Maar in het landschap van voeding, gezondheid en afslanken werd altijd gesproken over diëten: pas je voeding tijdelijk aan, en daarmee is alles opgelost. Er was geen concept dat ervan uitging dat, als je een verandering van voeding wil, ook je levensstijl moet veranderen. En dat een gezond lichaam er pas komt, als je ook beweegt en sport. Maar moéten sporten is veel minder motiverend dan een coach die je meeneemt en je leert om bewegen in te passen in je dagelijks leven”, vertelt Marnix Dekeyzer.

Na een jarenlange studieronde en advies aan meer dan 2.000 klanten, schoot begin 2010 Vita-Optima uit de startblokken. Marnix Dekeyzer: “Met aangepaste voeding en een adviesplan op maat willen we de eet-, leef- en bewegingsgewoontes van de persoon verbeteren. De klant wordt daarbij begeleid door een individuele coach, die niet enkel advies geeft, maar ook samen met de klant gaat bewegen. Momenteel hebben we een tiental coaches in een franchisesysteem, verspreid over West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Zij werken allemaal volgens het Vita-Optimaconcept en gebruiken ook de ondersteunende voedingsproducten die het Oostendse Metagenics speciaal voor ons heeft ontwikkeld. En dat tegen een vaste kost, te vergelijken met de prijs van 2 belegde broodjes per dag. Een traject duurt minstens 12 weken, omdat je dan pas resultaten uit de bloedwaarden kunt afle-zen.”

Over de rol van (verkeerde) voeding blijkt heel wat te zeggen in het driehoekig model van Vita-Optima. “In de jaren ’80 werden vetten taboe, waardoor we nog meer koolhydraten zijn gaan gebruiken. De zetmeelproducten zoals pasta, brood en aardappelen namen een hoge vlucht terwijl de lichamelijke activiteit sterk daalde. Maar ook de toename van ongezonde suikers is nefast voor ons lichaam. De voedingsindustrie speelt daar een belangrijke rol in. Vroeger gingen wij jagen op voedsel. Nu jaagt het voedsel op ons. Suiker werkt in op onze hersenen, waar het ons verzadigingsgevoel verstoort. Het is een van de onderwerpen van de vele voordrachten die we regelmatig geven”, zegt Marnix Dekeyzer.

Vita-Optima mikt op iedereen die klachten heeft of vitaliteit mist. Marnix Dekey-zer: “Mensen met overgewicht, darmproblemen en andere ongemakken of die in het algemeen niet goed in hun vel zitten, kunnen bij ons terecht. Daarnaast doen we ook opdrachten voor ondernemingen. Als de helft van je werknemers niet opti-maal functioneert, betekent dat een enorm productieverlies. We werken aan een coachingplan voor bedrijven tot 15 werknemers die we op eenzelfde manier kunnen screenen en waar we een aanbod kunnen voor doen.” (SD – Foto EV)

www.vita-optima.be

VITA-OPTIMA WIL MENSEN TERUG VITAAL MAKEN

“Vroeger gingen wij jagen op voedsel. Nu jaagt het voedsel op ons”

Marnix Dekeyzer: “We hebben een

tiental coaches in een franchisesysteem, verspreid

over West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.”

VEILIGHEID - PREVENTIE - WELZIJN

KWALITEITSVOL ANDERS

GSM 0475 28 70 73 • www.4safe.be

Page 20: Ondernemers 5 - 2013

ONDE

RN

EMER

S &

CO20 Ondernemers 05 15 maart 2013

Er zit een wijziging van het erfrecht aan te komen. De wetgever wil meer ruimte creëren om de partner te bevoordelen, ten nadele van de kinderen.

Op het vlak van erfrecht gelden in ons land nog altijd de regels van Napoleon. De nadruk ligt op de bloed-band, veel meer dan op de affectieve band. Zoals u ongetwijfeld weet, is het in België onmogelijk om een kind volledig te onterven, ook al is er al jaren geen contact meer tussen de erflater en zijn kind. Stel dat u één kind heeft, dan moet minimaal de helft van uw nalatenschap uiteindelijk toekomen aan dat ene kind. U kan uiteraard tijdens uw leven alles weggeven aan wie u wenst, maar dat kind zal niettemin toch deze giften kunnen beperken teneinde minstens de helft van de nalatenschap te bekomen. De wetgever wil dit nu veranderen. Wellicht zal het nog steeds onmogelijk zijn om uw kind volledig te onterven, maar wel zal het minimale deel dat moet toekomen aan dat kind kleiner worden. Men denkt daarbij aan het reduceren van het minimale

deel tot de helft van wat het nu is. In ons voorbeeld van daarnet zou het ene kind niet langer minimaal de helft, maar wel slechts 25% van de nalatenschap beko-men. De wetgever wil dus meer ruimte creëren om de partner te bevoordelen. De affectieve band zal dus een grotere rol spelen ten nadele van de bloedband.

Het ziet er ook naar uit dat uw kinderen zich zullen moeten tevreden stellen met een deel in waarde, veel-eer dan dat zij rechten bekomen in de goederen zelf van de nalatenschap. Zoals in het Nederlandse recht worden de kinderen dan eerder schuldeiser van een vordering in plaats van werkelijk gerechtigde van een deel van de nagelaten goederen.

Discussie over de massa zal blijven

Of dit een positieve evolutie is, hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Een kind zal eerder geneigd zijn om het huidige erfrecht te behouden. Een tweede of derde echtgenoot of partner zal dan weer de hervor-ming van het erfrecht toejuichen. Het lijkt er in elk geval op dat de inzet van erfenisbetwistingen op die manier toch zal afnemen. Alhoewel, meestal gaat de discussie niet zozeer over het breukdeel zelf waarop men recht heeft, maar wel over de massa waarop dit breukdeel moet worden toegepast.

In ons voorbeeld van daarnet is het immers zo dat ons enige kind de helft of, na de hervorming van het erf-recht, een vierde moet bekomen van de nalatenschap en van het geheel van de schenkingen die tijdens het leven zijn gebeurd (samen de zogenaamde ‘fictieve massa’). En dat zal niet veranderen.

Ook wanneer het breukdeel verkleint, zal dit breukdeel nog steeds moeten worden toegepast op het geheel van de nalatenschap en de schenkingen die tijdens het leven van de erflater zijn gebeurd. Vooral de massa

waarop het breukdeel wordt toegepast maakt nu net het voorwerp uit van talrijke erfenistwisten. De sanctie is immers niet mals. Indien een erfgenaam niet zelf spontaan aangeeft dat hij schenkingen heeft gekre-gen (wanneer ook en onder welke vorm ook, al dan niet via een of andere structuur in het buitenland) kan die erfgenaam alle rechten op de achtergehouden goede-ren verliezen. Dit is de sanctie van de zogenaamde erf-rechtelijke heling. Welnu, ook al wordt het breukdeel kleiner, verliezen is verliezen wat dit betreft.

Professionele regeling vermijdt problemen

In veel nieuw samengestelde gezinnen is de haat tus-sen de kinderen uit het eerste huwelijk en de tweede of derde partner zo groot dat aan deze problematiek niet veel zal veranderen. Het komt nogal vaak voor dat elke euro die men wederzijds moet afstaan een euro teveel is. Meestal is dit alles bovendien het gevolg van een amateuristische regeling van de nalatenschap. Veel beter is het daarom uw nalatenschap vooraf op een gedegen manier te plannen. Ook al kan u uw erf-genamen dan niet volledig uitsluiten, u kan ze het op die manier een pak moeilijker maken. Meestal zal een degelijke planning immers na het overlijden veel sneller leiden tot een definitief akkoord rond de nalatenschap en dat is toch wat elkeen uiteindelijk wil bereiken.

Met het nieuwe erfrecht valt immers in dit verband ook nog af te wachten of de wetgever ook in het Bel-gisch erfrecht (net zoals dit in het Frans erfrecht bin-nen bepaalde grenzen mogelijk is) vooraf akkoorden zal toelaten tussen verschillende erfgenamen omtrent de regeling van de nalatenschap. Tot op vandaag is een regeling omtrent een toekomstige nalatenschap immers niet mogelijk. En laat ook dat weer het voor-werp zijn van talrijke erfenistwisten.

Guillaume Deknudt, Delboo Deknudt Advocaten

Wordt het binnenkort mogelijk om uw kinderen te onterven?

Delboo Deknudt Advocaten vormt een gespecialiseerd team met jarenlange ervaring in het begeleiden van vermogende particulieren. Wij nemen uw successieplanning in handen en optimaliseren de structuur van uw binnenlands en buitenlands vermogen. Wij behartigen uw belangen bij echtscheidings- of erfeniskwesties en staan u graag bij in fi scale en vastgoedgeschillen. Wij adviseren u tevens bij uw vastgoedinvesteringen. Onze onafhankelijke en veelzijdige aanpak zorgt voor topniveau.

Franklin Rooseveltlaan 172/174 8790 Waregem Tel. 056 62 51 00 Fax 056 62 51 01 www.delboodeknudt.beOptimismelaan 1b3 1140 Brussel Tel. 02 502 59 87 Fax 02 502 83 06 [email protected] 5 9830 St-Martens-Latem Tel. 09 220 51 10 Fax 09 281 18 80

Het referentie-advocatenkantoor inzake advies en procedure rond uw vermogen

Vermogensplanning een niveau hoger

Page 21: Ondernemers 5 - 2013

ONDE

RN

EMER

S &

CO

Ondernemers 05 15 maart 2013 21

Erfpacht vormt een mooi alternatief voor de klassieke verhuur van uw pand aan uw vennootschap. In dit artikel belichten we de mogelijkheden van de vestiging van een erfpacht en gaan we na of deze erfpacht op vandaag nog interessant is als oplossing voor het structureren van het vermogen van de ondernemer.

Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerend goed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van mini-maal 27 jaar tot maximaal 99 jaar. Inkomsten die een bedrijfsleider ontvangt uit hoofde van het vestigen van een erfpacht worden onder bepaalde voorwaarden niet als onroerende inkomsten beschouwd. Zo moeten de bedragen worden verkregen voor het verlenen van een recht van gebruik van gebouwde onroerende goederen ingevolge een niet-opzegbare overeenkomst. De bij de overeenkomst bepaalde termijnen moeten het de eigenaar mogelijk maken het in het gebouw belegde kapitaal - of als het een bestaand gebouw betreft de verkoopwaarde ervan - volledig weder samen te stel-len en de rentelast en andere kosten van de verrichting te dekken. De overeenkomst moet ook een aankoop-optie voor de gebruiker omvatten.

Interessant op het vlak van successie

Indien aan deze voorwaarden is voldaan, kunnen de maandelijkse of jaarlijkse vergoedingen op een vrien-delijke manier worden belast. Enkel het gedeelte van deze vergoedingen dat de rentelasten en de kosten van de verrichting dekt, vormt een roerend inkomen en wordt tegen 25% getaxeerd.

Indien we dit vergelijken met de klassieke verhuur van uw pand aan uw vennootschap stellen we vast dat deze verhuur diverse nadelen heeft en dat in veel gevallen het fiscale plaatje beduidend duurder kan

uitvallen. Zo wordt het huurinkomen tegen het pro-gressief tarief van de personenbelasting belast en zijn de vergoedingen die men kan vragen aan zijn vennoot-schap beperkt in functie van het kadastraal inkomen van het onroerend goed. Indien de bedrijfsleider over meerdere onroerende goederen beschikt en weinig kredieten heeft aangegaan, zal zijn belastingdruk aan-zienlijk zijn.

Daarbij komt nog dat bij het vestigen van de erfpacht er slechts 0,2% registratierecht dient te worden betaald. Dit biedt interessante perspectieven op het vlak van successie. In die zin zou een bedrijfsleider een erfpacht met betrekking tot zijn bedrijfspand kunnen sluiten met de vennootschap van zijn actieve zoon. In een latere fase kan hij dan opteren om de bezwaarde eigendom te schenken aan zijn beide kinderen. De schenking zal in principe gepaard gaan met het betalen van veel lagere schenkingsrechten, daar het pand bezwaard is met een erfpacht voor 27 jaar. De actieve zoon heeft zekerheid dat hij minimum 27 jaar over het pand kan beschikken. Op termijn kan het onroerend goed terugkeren naar het privé patrimonium van de kinderen op een fiscaal interessante manier.

Fiscaal misbruik?

Belangrijk is wel dat er geen sprake mag zijn van fis-caal misbruik. Daarom dienen deze structuren steeds voldoende gemotiveerd te worden door niet-fiscale motieven. Vooreerst heeft de vennootschap door het vestigen van een erfpachtcontract voor een periode van minimaal 27 jaar zekerheid om over het gebruiks-recht van het gebouw te beschikken. Daarnaast geldt de verrichting als een vorm van financiering. Het kan immers zijn dat de bank, gezien de beperkte solvabiliteit, geen lening wou verstrekken aan de ven-nootschap. Door het sluiten van een erfpacht kan de betaling op jaarbasis worden gespreid en is de tus-senkomst van de bank niet meer noodzakelijk. Recent

gaf de Rulingcommissie haar goedkeuring aan een erfpachtstructuur waarbij de vennootschap die deze erfpachtstructuur opzette duidelijk kon aantonen dat deze verrichting noodzakelijk was voor het bekomen van een financiering.

Een erfpachtstructuur kan ook toegepast worden bij de aankoop van een onroerend goed door derden. In die zin wordt de overdracht van een onroerend goed gesplitst in enerzijds de vestiging van een erfpacht ten gunste van een bepaalde partij, terwijl het met erfpacht bezwaarde goed overgedragen wordt aan een andere partij. Misbruik wordt vermoed indien de koper van de tréfonds en de erfpachter gelieerde par-tijen zijn. De fiscus vermoedt dat die partijen onder één hoedje spelen om uiteindelijk de volle eigendom te laten toekomen aan de persoon in wiens hoofde de tréfonds en de erfpacht op termijn samenvloeien. In die zin dat er door middel van de erfpachtconstructie er slechts 0,2% zal verschuldigd zijn op de som van de periodieke canons van de erfpacht en 10% op de (ver-laagde) waarde van de tréfonds i.p.v. 10% op de volle eigendom.

Conclusie is dat de techniek van erfpacht nog steeds kan worden toegepast, maar de onderbouw van uw structuur is wel van groot belang. Bij een goede struc-tuur zijn er voldoende niet-fiscale motieven die ook in de realiteit aantoonbaar zijn en waardoor de verrich-ting als perfect aanneembaar kan worden beschouwd.

Julius Sanders, Sanders Accounting

Zijn erfpachtconstructies nog mogelijk met de nieuwe antimisbruikbepaling?

salto

-rec

lame.be

Nieuwpoortsesteenweg 855 - 8400 Oostende - 059/55 00 55Heldenplein 20 - 8301 Knokke-Heist - 050/53 03 00www.sandersaccounting.be

Sanders Accounting & Consulting is gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit, begeleiding overname, audit, herstructureringen en familieregelingen.

Het uitgangspunt vormt een kwalitatief hoogstaande dienstverlening.

Sanders Accounting & Consulting beschikt over een ISO-certificaat en is door de Vlaamse overheid erkend als dienstverstrekker voor advies.

Page 22: Ondernemers 5 - 2013

ONDE

RN

EMER

S &

CO22 Ondernemers 05 15 maart 2013

De regering Di Rupo I verhoogde begin 2012 verschillende forfaitair gewaardeerde voor-delen alle aard zoals bedrijfswagens en het privégebruik van een woning die eigendom is van de vennootschap. Als onderdeel van de belastbare bezoldiging van de genieter stegen de hierop verschuldigde personen-belasting en sociale bijdragen navenant. Maar die stijging heeft ook een positief effect want ze creëert meer ruimte voor aanvullende pensioenopbouw via de ven-nootschap van de bedrijfsleider.

Door de 80%-grens kan een vennootschap niet onbeperkt fiscaal aftrekbare bijdragen storten in een aanvullend pensioenplan (via IPT of groepsverzeke-ring) voor haar bedrijfsleiders. Concreet betekent die 80%-grens dat de bijdragen slechts aftrekbaar zijn als het totaal aanvullend en wettelijk pensioen van de begunstigde bedrijfsleider over zijn hele loopbaan – in jaarrente uitgedrukt - niet meer bedraagt dan 80% van zijn laatste normale brutojaarbezoldiging.

Met andere woorden: hoe hoger deze laatste bru-tobezoldiging is - inclusief de gevoelig verhoogde voordelen alle aard, hoe meer aanvullend pensioen uw vennootschap kan financieren mét fiscale aftrek van de gestorte bijdragen. Er is wel een voorwaarde: deze voordelen moeten regelmatig en minstens om de maand worden betaald of toegekend. Een vermelding op uw maandelijkse loonfiche is dus nodig.

Bovendien leidt de stijging van deze voordelen alle aard meestal ook tot hogere sociale bijdragen (voorzover het netto belastbare beroepsinkomen uit de zelfstan-dige activiteit minder dan 81.649,49 euro bedraagt). Betaalt uw vennootschap deze hogere sociale bijdra-gen, dan maken ze ook een belastbaar voordeel alle aard uit. En dat leidt opnieuw tot een verhoging van de 80%-grens.

Een voorbeeld: Frank is 43 jaar en getrouwd. Hij werkt al 21 jaar, waarvan 10 jaar in zijn huidige vennootschap. Hij heeft via deze vennootschap een individuele pensi-oentoezegging afgesloten met als eindleeftijd 65 jaar. Frank heeft nog geen vrij aanvullend pensioen afgeslo-ten. Hij ontvangt een brutobezoldiging van 5000 euro per maand en daarnaast geniet hij voordelen alle aard: het privégebruik van een bedrijfswagen en een tweede verblijf aan de kust:• de bedrijfswagen is een dieselwagen van drie jaar

oud met een CO2-uitstoot van 205 gr/km en een bruto catalogusprijs van 75.000 euro (inclusief opties en btw, exlusief kortingen);

• het tweede verblijf heeft een niet-geïndexeerd KIvan 2100 euro. Alleen Frank en zijn gezin maken er privé gebruik van.

We vergelijken de ruimte in het kader van de 80%-grens tussen 2011 en 2012

1) 2011

Voordeel alle aard voor het privégebruik van de wagen:

(forfait aantal privékilometers woon-werk </> 25 km) x (0,00237 euro/km) x (aantal gram CO2-uitstoot) (5000 x 0,00237 x 205) = 2429,25 euro

Voordeel alle aard voor het tweede verblijf:

(geïndexeerd KI) x 100/60 * 2 (2100 x 1,5790 x 5/3 x 2) = 11.053 euro

In totaal bedroeg de bezoldiging die in aanmerking kwam voor de 80%-grens voor inkomstenjaar 2011 dus 73.482,25 euro (= 60.000 + 2429,25 + 11.053).

2) 2012

Voordeel alle aard voor het privégebruik van de wagen:

(catalogusprijs x correctie ouderdom) x (5,5% + 0,1% per gram CO2-uitstoot boven 95 gram voor dieselwagens beperkt tot 18%) x 6/7 (75.000 x 0,82 x 0,165 x 6/7) = 8697,86 euro

Voordeel alle aard voor het tweede verblijf:

(geïndexeerd KI) x 100/60 * 3,8 (2100 x 1,6349 x 5/3 x 3,8) = 21 744,17 euro

In totaal bedroeg de bezoldiging die in aanmerking komt voor de 80%-grens voor inkomstenjaar 2012 dan ook 90.442,03 euro (= 60.000 +8697,86 + 21.744,17).

Door het hoger voordeel alle aard stijgt de bezoldiging voor de berekening van de 80%-grens van 73.482,25 euro in 2011 naar 90.442,03 euro in 2012. Frank moet hierop meer belastingen en sociale bijdragen betalen. Maar het aanvullend pensioenkapitaal dat via de ven-nootschap op fiscaalvriendelijke wijze kan worden opgebouwd op 65 jaar stijgt ook van 692.383,69 naar 910.831,02 euro. Bovendien wordt dit eindkapitaal voordelig belast in de personenbelasting tegen een tarief van slechts 10% als Frank ook tot zijn 65ste actief blijft. Of hoe elk nadeel zijn voordeel heeft.

Liesje Vanneste, Optima

U rekent op uw inkomen en uw vermogen om uw fi nanciële toekomst veilig te stellen. Maar wat als men plots de spelregels verandert ? Extra belasting op dividend, inperking van privévoordelen, uitholling van uw pensioenkapitaal, ... Tal van mogelijkheden die u vroeger had, worden u vandaag ontnomen. Welke zekerheden hebt u dan nog ? En wie zegt dat het hierbij zal blijven ?

Optima heeft de kennis in huis om een compleet fi nancieel en fi scaal plan voor u op te stellen. Op maat van uw persoonlijke situatie én aangepast aan de uitdagingen van morgen.

Wilt u vandaag nog zekerheid vinden ? Vraag dan geen advies, maar eis een plan. Meer info ? 0800 97 536 of kijk op optima.be

Uw Plan : fi nanciële zekerheid voor nu en voor later

Adv. Optima_VOKA_233x85_NL.indd 1 1/10/12 17:04

Meer sparen voor uw pensioen dankzij hogere belastingen

Page 23: Ondernemers 5 - 2013

Het havenbestuur maakt werk van de vermindering van haar ecologische voet-afdruk. Ze promoot zwavelarm LNG als scheepsbrandstof, sloot met OVAM een overeenkomst voor duurzaam bodembe-heer en liet de financiële en milieuwinst van walstroom berekenen. “Luchtkwaliteit is belangrijk: een clean port is ideaal voor gevoelige producten zoals voeding”, zegt Joachim Coens.

Recent besliste de International Maritime Organisa-tion dat schepen vanaf 2015 alleen nog zwavelarme brandstoffen mogen gebruiken. Die zijn een stuk duur-der dan de huidige fuel, zodat de kosten om scheeps-elektriciteit op te wekken plots sterk verhogen. Gedurende de periode dat schepen aan de kade liggen, kan het rendabeler worden om zogenaamde ‘wal-stroom’ af te tappen van het landnet.

Uit een onderzoek van het Brugse studiebureau Inge-nium – in opdracht van het Zeebrugse havenbestuur en de POM West-Vlaanderen – blijkt dat het voor een kwart van de scheepsaanlopen economisch interes-sant is om over te schakelen op walstroom. Dit unieke onderzoek in Vlaanderen kadert in het Europese pro-ject Eco2Profit. Ingenium onderzocht de technische en financiële haalbaarheid voor 50% van de Zee-brugse trafieken. Het uitrollen van walstroom over de beschouwde terminals kan de bedrijven jaarlijks een besparing van 1,8 miljoen euro op hun energiefactuur opleveren, en de gemeenschap een jaarlijkse besparing van 6,4 miljoen euro aan externe kosten.

Bovendien krijgen milieuvriendelijke schepen van de haven van Zeebrugge korting op de havengelden. Een uitrusting voor walstroom aan boord hebben, levert voortaan extra punten op. Het uitschakelen van de scheepsgeneratoren heeft een grote impact op de luchtkwaliteit. De CO2-uitstoot blijkt met maar liefst 70% te dalen. De uitstoot van stikstofoxide (NOx), fijnstof en zwaveldioxide (SO2) wordt door het gebruik van walstroom zelfs volledig vermeden.

Deze aanpak kadert in het voornemen van haven-bestuur om haar ecologische voetafdruk te mini-

maliseren. “Voor Zeebrugge als clean port is goede luchtkwaliteit ook ideaal voor gevoelige producten zoals voedingswaren”, zegt havenvoorzitter en gede-legeerd bestuurder Joachim Coens. Bovendien kan het gebruik van hernieuwbare elektriciteit, opgewekt door de Zeebrugse windturbines, de milieuwinsten nog verder opdrijven. Daarnaast is walstroom geruis-loos, in tegenstelling tot de 90 tot 120 decibel die een scheepsmotor produceert.

Meer schepen op LNG

Nu de zeeschepen in Europa vanaf 2015 op zwavel-arme brandstoffen moeten overschakelen, moeten ook de havens zich voorbereiden op de bevoorrading. Zeebrugge schaart zich bij een werkgroep van Euro-pese en Noord-Amerikaanse havens die zich klaarma-ken voor een doorgedreven gebruik van LNG (vloeibaar aardgas).

Een rapport van de Deense maritieme autoriteit verwacht tegen 2020 een toename van 140% in het gebruik van LNG als brandstof voor schepen, vracht-wagens en bussen. Voertuigen op LNG stoten in ver-gelijking met fuel bijna geen zwaveldioxide en fijnstof uit, slechts 10 tot 15% stikstofoxide en maar 80 tot 85% broeikasgassen. “Duurzaamheid is een van de speerpunten van ons beleid. Onze haven is al meer dan 25 jaar vertrouwd met LNG. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we er als eersten bij waren om LNG als scheepsbrandstof te gaan promoten. Met gebun-delde krachten en partners voor het ontwikkelen van deze toepassingen, mikken we in de nabije toekomst op pilootprojecten”, aldus Joachim Coens.

Met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) sloot het havenbestuur een ‘bedrijfsspecifieke overeenkomst’ voor een duurzaam bodembeheer. Die overeenkomst omvat vier thema’s: het uitwisselen van informatie, het voeren van oriënterende bodem-onderzoeken bij het verlenen van nieuwe concessies, een regeling rond grondverzet in het havengebied en het sensibiliseren van de havengebruikers omtrent de wettelijke verplichtingen. De overeenkomst geldt voor de komende tien jaar voor ongeveer 2.000 gronden die de Zeebrugse haven beheert. (RJ)

“Clean port is ideale omgeving voor voeding”

Finnlines verbindt Zeebrugge met Duitsland Sinds februari heeft Zeebrugge een nieuwe verbinding met Noord-Duitsland. De haven van Rostock maakt nu deel uit van de wekelijkse route Kotka (Finland)-Zeebrugge-Bilbao van Finnlines. De rederij wil met de nieuwe verbinding een veiliger, milieuvriendelijker en economisch aantrekkelijker alternatief bieden voor het wegtransport tussen Duitsland, de Benelux en Noord-Spanje.

Finnlines zet op deze route drie combinatie-schepen in, die zowel containers als roll-on/roll-off vrachten meenemen. De rotatie vanuit het noorden vertrekt op vrijdagmiddag uit Rostock, vertoeft op zondagmorgen in Zeebrugge en arriveert op dinsdagmorgen in Bilbao.

Rederij Finnlines is een van de grootste Noord-Europese rederijen voor ro-ro en passagiers. De vrachtlijnen doen Finland, België, Duitsland, Denemarken, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk aan. Het bedrijf noteert op de beurs van Helsinki en is een onderdeel van de Italiaanse Grimaldi Group. Daardoor heeft Finnlines aansluiting op de bestemmingen wereldwijd. In België heeft Finnlines een commercieel kantoor in het Antwerpse havengebied. (RJ)

HAV

ENN

IEU

WS

Ondernemers 05 15 maart 2013 23

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

Page 24: Ondernemers 5 - 2013

Op 20 en 21 maart lanceert EasyBranding.be op de beurs Ondernemen 2013 in Tour & Taxis te Brussel zijn nieuwe, Vlaamse online designplatform dat gebruik maakt van crowdsourcing. “Het idee rijpte al een tijd”, bekent oprichtster Tineke Rosseel (25) uit Kortrijk. “Dankzij de Bryo-sessies van Voka groeide EasyBranding evenwel uit tot een levenskrachtige start-up.”

Van kindsbeen af was Tineke Rosseel al door de creatieve microbe gebeten en volgde ze les aan de kunstacademie in Wevelgem. Met haar opleiding in marketing en sales, en haar ervaring als marketeer en account manager in de creatieve sector, had ze ook al langer de ambitie om iets nieuws te doen. Door haar professionele activiteiten zag ze de opportuniteiten tot verbetering ervan in. De vaststelling dat veel bedrijven nood hebben aan grafisch design (logo, huis-stijl, visitekaartjes, presentaties, merchandising …) enerzijds en de groeiende digitalisering en globalise-

ring anderzijds, brachten haar op het idee om de vra-gen van bedrijven te matchen met een pool van free-lance grafisch designers via EasyBranding.be. Via dit platform kunnen ondernemers, starters, verenigingen, ngo’s … hun opdracht aan een grotere groep designers meegeven en op een kostenefficiënte manier kiezen uit een veelvoud van voorstellen, waarvan het beste wint.

Partners en klankbord

“Het concept was grotendeels uitgedacht en crowdsourcing – het beroep doen op een grote online community voor het oplossen van vragen in tal van sectoren – bewees al zijn deugdelijkheid in het buiten-land”, zegt Tineke Rosseel. “In Vlaanderen is het nog niet zo ingeburgerd. Ik wist echter niet of mijn idee om crowdsourcing in de creatieve sector toe te pas-sen, ook technisch haalbaar zou zijn. Bovendien had ik geen idee waar ik de financiële middelen kon vinden voor mijn project. Daarom ben ik in januari 2012 in Bryo gestapt. Ik miste ook ondersteuning en mensen bij wie ik mijn plannen kon aftoetsen. Ondertussen heb ik het eerste Bryo-jaar volgemaakt. De partners met wie ik nu samenwerk, zijn allemaal specialisten in hun vakgebied. Ik heb ze via de tussenkomst van Bryo en het Voka-netwerk leren kennen. Bryo verlegt en ver-laagt echt drempels en geeft je heel wat terug voor je inschrijvingsgeld. Zo hielp Deloitte Fiduciaire vanuit hun kantoor in Roeselare om mijn financieel plan te optimaliseren. Diverse van hun experten stonden mij bij op het vlak van tax&legal, algemene voorwaarden, privacy disclaimers, btw … BNP Paribas Fortis hielp me dan weer met een investeringskrediet en de gewest-waarborg. Het ICT-bedrijf Quobu van Xavier Bracke en

Miguel Pluquet leerde ik als jonge starter in Bryo ken-nen. Zij zijn het platform van EasyBranding nu tech-nisch aan het uitbouwen. Mathieu Mottrie van Creax in Kortrijk fungeert dan weer als rolmodel, klankbord en coach. Als ervaren ondernemer brengt hij kennis over, die je zelf niet in zo’n korte tijd kan opdoen. Hierin ligt de grote meerwaarde van Bryo. Ik kan gerust zeggen dat Bryo mij vroeger op het ondernemerstraject gezet heeft, door me met de juiste mensen in contact te brengen. Elke sessie heeft mij een boost gegeven om verder te doen.”

Lancering

Crowdsourcing is relatief nieuw in Vlaanderen. EasyBranding.be biedt voor het eerst een Vlaams crowdsourcingplatform dat ondernemingen snel en makkelijk online koppelt aan designers. Hoe Easy-Branding.be nu precies werkt, wordt gedemonstreerd tijdens de officiële lancering op 20 maart om 11 uur op de beurs Ondernemen 2013 in Tour & Taxis te Brussel. Bezoekers zullen topontwerpers aan de slag zien met hun ontwerpuitdagingen. Ze zitten op verschillende locaties, maar zullen te volgen zijn op grote video-schermen en zelfs op het internet bij EasyBranding.be. Bezoekers aan de beurs kunnen een design make-over winnen (10 huisstijldesigns van logo, visitekaartje, envelop en briefpapier inclusief een drukwerkpakket) of kunnen zelf al aan de slag via www.easybranding.be/topdesign. (MD – Foto Hol)

www.easybranding.bewww.entreprendreondernemen.be

Tineke Rosseel en Evy De Bruyker: “Bryo heeft mij vroeger op het ondernemerstraject gezet, door

me met de juiste mensen in contact te brengen. Elke sessie

heeft mij een boost gegeven om verder te doen.”

VOKA

-NIE

UW

S24 Ondernemers 05 15 maart 2013

EASYBRANDING.BE LANCEERT PLATFORM VOOR CREATIEVE CROWDSOURCING

“Bryo gaf me een boost om door te zetten”

Voka brengt young potentials met ondernemerszin samen in Bryo.

Bryo (Bright & Young) is een pre-startersplat-form van Voka dat talentvolle jongeren (18 - 38 jaar) met ‘goesting’ om een businessidee te ontwikkelen of een zaak over te nemen, samenbrengt met andere, hen stimuleert en begeleidt, en toegang vergemakkelijkt tot het juiste netwerk, ervaring, financiële middelen en businesspartners. Zo worden deze young potentials tijdens een traject van twee jaar naar een hoger ondernemersniveau getild. Ze komen samen in maandelijkse thema- of businessdatesessies met ondernemers/klank-borden. Die vertellen hun eigen beginverhaal en beantwoorden vragen in kleinere groepen, met tips en feedback. Deze vraaggestuurde formule om de ondernemerszin te stimuleren, slaat aan. De Bryo-deelnemers kunnen een beroep doen op de expertise van stichtend partner BNP Paribas Fortis en de structurele sponsors SD Worx en Deloitte Fiduciaire. Bryo maakt deel uit van de Startersinitiatieven Vlaanderen van het Agentschap Ondernemen en Vlaanderen in Actie (www.startersinitiatie-ven.be). (MD)

www.bryo.be

Contact: [email protected], tel. 056 26 13 87.

Page 25: Ondernemers 5 - 2013

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2013

Boost your business with Russia & CIS

Vier en/of acht sessies met dynamische insteek én thema’s! Voor elk wat wils: culture & business. De kick-off sessie vindt plaats op donderdagavond 28 maart bij Voka in Kortrijk. Gastspreker is pro-fessor en Rusland-expert Koen Schoors (UGent). Zijn uiteenzetting wordt aangevuld met concrete getuigenissen uit de streek.

Meer info? Griet Witdouck - [email protected]

NIEUW – Overdracht lab voor overlaters

Om uw onderneming over te dragen aan externe overnemers, gaat u niet over één nacht ijs. Om het overnameproces zo vlot mogelijk te laten verlopen en onaangename verrassingen te vermijden is een goede voorbereiding cruciaal. Dit Lab geeft u als overlater de nodige inzichten in de cruciale facto-ren die een overname succesvol kunnen maken en een invloed hebben op de prijs die een overnemer bereid is te betalen.

Meer info? Heidi Logghe - [email protected]

Op zoek naar bedrijfsinformatie?

U kunt bij ons terecht om Belgische fabrikanten of leveranciers op te sporen of adressen te verkrij-gen voor mailingacties naar gerichte doelgroepen. U kunt bij ons ook Belgische en buitenlandse financiële rapporten aankopen, net als jaarreke-ningen van Belgische vennootschappen.

Meer info? Diane Carroen - [email protected]

SEMINARIES & WORKSHOPS

21/03 De nieuwe wettelijke afvalverplich-tingen

Vanaf 1 juli 2013 zullen bedrijven - naast 17 al bestaande fracties met sorteerverplichting - ook pmd-afval selectief moeten inzamelen. Ook zullen bedrijven voor gemengd bedrijfsafval een contract moeten afsluiten met een afvalstoffeninzamelaar. De OVAM, Febem, Fost Plus en Val-I-Pac geven u de nodige concrete info tijdens dit seminarie.Voka West-Vlaanderen, 13u30 - 16u30

22/03 - Inspirerend leiding geven

Managers zijn mensen die doelen stellen, procedures uitwerken, jaarplannen opmaken en de juiste midde-len hiervoor inzetten. Tijdens deze workshop krijgt u een antwoord op volgende vragen: wat drijft mij als leidinggevende, welke kwaliteiten kan ik ontwik-kelen om een inspirerend leider te zijn?, hoe kan ik vanuit mijn enthousiasme anderen inspireren?Voka West-Vlaanderen, 9u00 - 17u00

25/03 - Lunch & Learn China, Hong Kong en Taiwan

Exportplannen? Ontmoet de Vlaams economisch vertegenwoordigers van China en andere geïnte-resseerde lidbedrijven. Het wordt een informele en lichte lunch met de aanwezige VLEV’s en een gezel-schap van West-Vlaamse ondernemers die belang-stelling hebben voor de regio’s of er al zaken doen.Havenhuis De Caese Brugge, 12u30 -14u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

SEMINARIES & WORKSHOPS

26/03 Gratis infosessie Businessclub Inter-national Sales Directors

Dit netwerk verenigt internationale Sales Directors om te netwerken en best practices uit te wisselen. De (gratis) infosessie geeft u een uitgebreide kijk op de aanpak en doelstellingen van deze Businessclub.Bedrijvencentrum Wevelgem, 18u30 - 19u30

28/03 Wat als een klant zijn factuur nog steeds niet betaalt?

Steeds meer bedrijven raken in de problemen omdat hun klanten te laat betalen. Zelfs met een goed opgezette interne rappelprocedure, met vooraf-gaande screening blijft het soms lang wachten op geld. Welke mogelijkheden/opties bestaan er na de eigen rappelprocedure? Voka West-Vlaanderen, 16u30 - 20u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 19 maart 18u00 - 22u00 Familio Forum ontvangt Wouter Torfs Villa Acacia, Roeselare

dinsdag 19 maart 8u30-18u30 Bezoek aan International Food Exhibition Londen

woensdag 20 maart 18u30-21u30 Vokafé Veurne Oud Veurne, Veurne

donderdag 21 maart 13u30 -18u30 Dag van Marketing Kinepolis, Kortrijk

donderdag 21 maart 13u30-16u30 De nieuwe wettelijke afvalverplichtingen Voka West-Vlaanderen

zondag 24 maart 11u30-17u00 Gent-Wevelgem: Hospitality Ieper Café 2013 Grote Markt, Ieper

maandag 25 maart 12u30-14u00 Lunch & Learn China, Hong Kong en Taiwan Havenhuis De Caese, Brugge dinsdag 26 maart 18u30-19u30 Gratis infosessie Businessclub International Sales Directors Bedrijvencentrum Wevelgem

donderdag 28 maart 18u30-21u30 Vokafé Roeselare Kaas en Meer, Roeselare

dinsdag 16 april 18u30-21u30 Te gast bij Brouwerij Sint-Bernardus Brouwerij Sint-Bernardus, Watou

WORKSHOPS EN SEMINARIES vrijdag 22 maart 9u00-12u30 Inspirerend leidinggeven Voka West-Vlaanderen

dinsdag 26 maart 8u30-12u00 Warehouse scouting Kartonnage Lefevere-Beel, Sint-Baafs-Vijve

donderdag 28 maart 16u30-20u30 Wat zijn de mogelijkheden als een klant zijn factuur nog steeds niet betaalt? Voka West-Vlaanderen

donderdag 28 maart 8u45-12u15 Finance Lab Voka West-Vlaanderen

vrijdag 29 maart 8u45-12u15 Marketing Lab Voka West-Vlaanderen

donderdag 18 april 8u45-12u15 Overdracht Lab - voor Overlaters Voka West-Vlaanderen

donderdag 18 april 16u30-20u00 Is het nog zinvol om uw managementvennootschap aan te houden na Di Rupo? Leonardo Hotel, Brugge

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 05 15 maart 2013 25

PREFAB BETON

Page 26: Ondernemers 5 - 2013

Voka Young Power meets Manager van het Jaar – Lichtervelde

De locatie om de nieuwe Manager van het Jaar te ontvangen, was zeker niet toevallig gekozen. In Cinema ‘De Keizer’, de oudste Vlaamse dorpsbioscoop, trof Barco-topman Eric Van Zele zowel de oude als de nieuwste technologie van zijn bedrijf aan. Van links naar rechts: Mathieu Tytgat (Gyspen), Hans Maer-tens (Voka), Eric Van Zele (Barco), Dimitri Vanwonterghem (Building Energy). Foto Kurt

Vokafé – Ieper

Het Vokafé trok naar een exotische bestemming voor dit netwerkevenement, het restaurant Pacific Eiland. Timothy Maes (CRM Connect), Sandra Libois (CRM Connect), Alain Turpijn (Transelec), Isabelle Soete (IT-Care), Stefaan Muylle (Clue & Partners) en Lieven Ennaert (Fromunion) verbroederden rond een eilandje vol drank en hapjes. Foto DD

Opening Wijnen Lippens – Zwevegem

Stefaan Lippens opende zijn nieuwe wijnzaak in de Zwevegemse Otegem-straat. Het risico om zonder drank te vallen, was dus onbestaande. Gudrun Barrezeele en Ivan Vanhoutte (PPG), gastvrouw Nicole Matton en gastheer Stefaan Lippens (Wijnen Lippens) en Lucas Camelbeke (KGTC Zwevegem) lieten het zich in alle geval smaken. Foto Hol

Opstart PLATO – Kortrijk

Met PLATO wil Voka het kmo-bedrijfsbeleid professionaliseren door het ver-beteren van de managementvaardigheden van de kmo-bedrijfsleiders. Van-zelfsprekend is netwerking één van die noodzakelijke vaardigheden. Christof Malysse (Lobster Fish), Stéphanie Van de Casteele (Lobster Fish), Sam Furnier (Maes Compressoren), Frederick Verhelst (Ampen), Peter Espeel (Fidomatic) en Sarah Bonte (Gesco) bekwamen zich in deze activiteit. Foto Hol

PROS

IT26 Ondernemers 05 15 maart 2013

Port of Zeebrugge organiseert 2e haventriatlon

Save the date !

zaterdag 1 juni 2013

500 meter zwemmen – 20 km fietsen – 5 km lopenSchrijf in op www.haventriatlon.be

ondernemen_2013_5.indd 1 26/02/2013 13:48:11

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Page 27: Ondernemers 5 - 2013

Bezoek van de Franse ambassadeur - Kortrijk

Sinds oktober vorig jaar is Bernard Valero de nieuwe Franse ambassadeur in ons land. Hij bracht een bezoek aan de Kulak waar hij een uiteenzetting gaf over grensoverschrijdende samenwerking. Daarna ging hij graag op de foto met Patricia De Backer (CCFB), Astrid De Clerck, Hans Maertens en Guy Piette (allen Voka), ambassadeur Bernard Valero, consul-generaal Sylvain Berger, advocaat Tillo Mestdagh en gastheer ere-consul Pierre-Paul De Beir. Foto Hol

Uitreiking MVO-Award – Kortrijk

Voor de tweede keer werd de MVO-Award uitgereikt aan een bedrijf dat een duurzaam en innovatief project heeft gerealiseerd rond maatschappelijk enga-gement. Geert Uytterhoeven, zaakvoerder van The Outsider Coast, mocht dit keer deze mooie prijs in ontvangst nemen. Zijn bedrijf kreeg de prijs voor het project ‘Ondersteuning van organisaties die skilessen aanbieden aan mensen met een beperking’. Foto Hol

West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen – Kortrijk

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden, ondertekenden toch 19 nieuwe bedrijven het Charter Duurzaam Ondernemen. Deze ambitieuze ondernemingen vervoegen een groep van 113 bedrijven. Foto Hol

Te gast bij Sita en IVBO - Brugge

Na een bezoek aan Sita en de verbrandingsinstallatie van IVBO konden Lies-beth Roelandt (Sita), Bram Claeys (AVT Technics), Filip De Roeck (Sita), Nico Rosseel (Galloo Menen), Thierry Vanovermeire (Sita), Carine Willemijns (Denolf Recycling), Tony Deswaef (Sita), Shirley Seynaeve (Voka) even op adem komen bij een glaasje. Foto MVN

125 jaar Lecot – Heule

125 jaar. Zo’n verjaardag moet gevierd worden in stijl. Zowat 900 genodig-den zakten af naar Heule om te klinken op dit mooie jubileum van Lecot-Raedschelders. Gewezen Voka-voorzitter Luc De Bruyckere en zijn echtgenote Bernadette Schoon klonken samen met Bernard Santens (Rf Technologies) en gastheer Philippe De Veyt (Lecot-Raedschelders) op nog eens 125 jaar. Foto Hol

PROS

IT

Ondernemers 05 15 maart 2013 27

Page 28: Ondernemers 5 - 2013

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

Realisatie Athena Graphics te Roeselare

TOTALE KANTOORINRICHTING