Ondernemers 8-2013

32
De maakindustrie kan nog altijd in Vlaanderen Luc Tack - Picanol Koenraad Stockman voert Roeselaarse knowhow uit Dossier Logistiek & transport Ondernemers & Co Special overnames 26 april 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 08

description

Ondernemers 8-2013 met Luc Tack (Picanol)

Transcript of Ondernemers 8-2013

Page 1: Ondernemers 8-2013

De maakindustrie kan nog altijd in VlaanderenLuc Tack - Picanol

Koenraad Stockman voert Roeselaarse knowhow uit

Dossier Logistiek & transport

Ondernemers & CoSpecial overnames

26 april 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

08

Page 2: Ondernemers 8-2013

Havenbestuur / MBZ nv - www.portofzeebrugge.be ©mbz.be

PORT OF ZEEBRUGGE

SPOORPLATFORMPort of Zeebrugge geniet internationaal faam als een snelle aanloophaven waar de allergrootste schepen efficiënt kunnen aanmeren. De ladingen moeten dan ook congestievrij tot bij de klanten in het Europese hinterland kunnen worden vervoerd. Om die vlotte goederenstroom te garanderen, worden de landinwaartse verbindingen voortdurend geoptimaliseerd. Net zoals de maritieme toegang moeten de verbindingen aan landzijde via de weg, het spoor en de binnenvaart de mobiliteit van de ladingvolumes kunnen garanderen.In Zeebrugge is het spoor een belangrijke en groeiende schakel in het goederenverkeer. Vooral containers worden met bloktreinen vervoerd.

Een selectie van het spooraanbod :Zeebrugge – Antwerpen - dagelijksZeebrugge – Lyon - 7 per weekZeebrugge – Italië - 20 per week Zeebrugge - Duisburg - 10 per weekZeebrugge – Dourges - 3 per weekVele andere mogelijkheden via overslag in Dourges/Duisburg/...

ondernemen_2013_6.indd 1 14/03/2013 14:24:13

Page 3: Ondernemers 8-2013

Een kleine kern van amper 500 snel groeiende bedrijven is bepalend voor de privé-tewerkstelling in Vlaanderen. Dat is de opmerkelijke conclusie van een doorlichting die Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en de Universiteit Antwerpen maakten. De meeste snelle groeiers vinden we in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. West-Vlaanderen scoort niet zo goed. Dus moeten we onderzoeken wat er aan de hand is.

Snelle groeiers zijn bedrijven met minstens tien werk-nemers die hun tewerkstelling gespreid over drie jaar met minstens 20% per jaar zien toenemen. Dat is fors want dat betekent dat een bedrijf met 100 werkne-mers er na drie jaar 172 moet hebben. En natuurlijk is tewerkstelling niet de enige parameter van groei.

In Vlaanderen waren er eind 2011 475 bedrijven op een totaal van 13.895 die aan die beschrijving beantwoord-den, dat is amper 3,42%. Samen stelden die 48.095 mensen tewerk. In 2008 waren die snelle groeiers nog maar goed voor 19.275 jobs. De snel groeiende bedrijven zorgden in volle crisis dus voor de creatie van 28.838 jobs in Vlaanderen.

Ook naar gemiddeld aantal werknemers toe, steken de snel groeiende bedrijven er met kop en schouders bovenuit. De doorsnee Vlaamse onderneming uit de betrokken doelgroep telde in 2008 net geen 59 werk-nemers. Eind 2011 was dat nog altijd zo. De gemiddelde snelle groeier daarentegen zag zijn personeelsbestand toenemen van 40,63 werknemers in 2008 naar net geen 102 werknemers in 2011, dat is meer dan een verdubbeling. In de meeste gevallen zijn de groeiers geen jonge bedrijven. De gemiddelde snelle groeier in Vlaanderen timmert al 18,1 jaar aan de weg.

En West-Vlaanderen dan? We tellen 21,18% van de ondernemingen in Vlaanderen, maar de bollebozen van Antwerpen vonden bij ons slechts 77 groeibe-drijven of 16,21%. De meeste groeibedrijven, zowel in absolute als in relatieve cijfers, bevinden zich in Ant-werpen (154) en in Oost-Vlaanderen (117). De verklaring zit in het profiel van de groeiers. Het gros of 24% van alle snelle groeiers vinden we terug in de kennisin-

tensieve dienstverlening (IT, communicatie, logistiek, technologie, …) terwijl de kennisbedrijven slechts 13% van het totale Vlaamse ondernemerslandschap ver-tegenwoordigen. Slechts 15% van de snelle groeiers zijn productiebedrijven, hoewel 23% van alle Vlaamse ondernemingen uit de maakindustrie komt.

En daar nijpt het schoentje. In West-Vlaanderen heb-ben we natuurlijk meer industrie en minder kennins-intensieve diensten. We zijn een maakprovincie en onze bedrijven, onder druk van de te hoge loonkosten, moeten meer inzetten op automatisering dan op het aanwerven van personeel. En toch vinden we in de lijst van 77 heel wat productiebedrijven. Knap werk.

Ik stelde me niet tevreden met die uitleg en belde de onderzoeker Yannick Dillen. Hij antwoordde prompt: “maar jullie hebben ook geen onderzoeksinstellingen en geen steden.” De groeiers in Antwerpen, Gent en Leuven zijn immers vaak ontsproten uit onderzoek of nauwe samenwerking met de universiteiten. Vandaar dat één kwart van alle groeiers in de kennisintensieve diensten zit. En in West-Vlaanderen hebben we wel heel goede onderwijsinstellingen, maar veel te weinig onderzoek. Slechts 1,4% van alle onderzoeksmiddelen in Vlaanderen wordt besteed in onze regio. En met die 1,4% gebeurt al heel veel, zo bleek uit een recent bezoek van Voka aan de Kulak. Maar dit is natuurlijk te weinig, veel te weinig.

En die steden? Gent en Antwerpen trekken groeibe-drijven aan en hun havens zijn extra groeipolen voor de logistiek. Daarnaast zijn het aantrekkelijke steden om te wonen en te leven, en zuigen ze jonge mensen aan. Ze blijven er plakken na hun studies en helpen daar mee aan de groei van bedrijven. Ze komen niet terug naar Kortrijk, Roeselare of Brugge. De huizen zijn hier goedkoper en de omgeving groener, de kinderopvang flexibeler en de files veel korter, … maar toch spreken onze steden de jongeren minder aan. Te weinig trendy, te weinig sexy, te weinig bruine cafés die laat open zijn… het is van een Antwerpenaar dat je het moet horen.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

Van een Antwerpenaar

moet je het horen

STAN

DPU

NT

Ondernemers 8 26 april 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

kennispartner vanfamiliale ondernemers

Dat de brandstofprijzen vandaag de dag de pan uitswingen

is een welbekend gegeven voor iedere bedrijfsleider. De

beroepsfederaties hebben midden 2012 gepleit om het negatief

cliquetsysteem terug in te voeren dat sinds januari 2012

werd afgeschaft. Dit systeem zorgde er namelijk voor dat de

prijsstijging van de brandstofprijzen werd afgeremd door een

verlaging van de accijnzen. Op heden heeft onze regering op dat

gebied geen verdere acties ondernomen.

Doch voorziet België in een regeling waarbij er een teruggave

kan gevraagd worden van de dieselaccijnzen. Deze

teruggave kan gevraagd worden door iedere professionele

gebruiker, meer bepaald taxi’s, voertuigen aangepast aan

vervoer van gehandicapten, autocarbedrijven en voertuigen

voor goederenvervoer voor meer dan 7,5 ton. Niet enkel

transportbedrijven kunnen hiervan genieten maar ook elk bedrijf

die één van bovenstaande voertuigen in haar bezit heeft. Verder

dient u zich te laten registeren bij de gewestelijke directie van het

gebied waar u als bedrijf gevestigd bent. Eenmaal geregistreerd

dient u maandelijks een aanvraagformulier in te dienen gericht

aan de administratie der douane en accijnzen waarbij u de

terugbetaling vraagt van de betaalde accijnzen.

Op dit moment bedraagt de teruggave 76,30 EUR per 1000 liter

diesel. Bij een correct ingediende aangifte wordt de terugbetaling

voorzien binnen de 20 werkdagen.

Ook al laat het negatief cliquetsysteem op zich wachten, maak

gebruik van de teruggave dieselaccijns om uw brandstofkosten

te reduceren!

Charlotte Pille - VGD Brugge

VGD Brugge

Gerard Davidstraat 48 bus 1, 8000 Brugge

Tel : +32 (0)50 70 65 70

[email protected] • www.vgd.eu

TIP

VaN DE MaaNDM E E R I N Z I C H T

Teruggave dieselaccijnzen nieT enkel voor TransporTbedrijf

mileu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team >

k > Antwerpen > Beringen > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kortrijk > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek >

Page 4: Ondernemers 8-2013

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERKoenraad Stockman (Mides - Gevaco)

BEDRIJVENAbscreen I Extremis I Delicious Catering I SlipstreamWheels I Electrabel

REPORTAGESeizoensarbeid

INTERVIEWLuc Tack - Picanol

DOSSIER LOGISTIEK & TRANSPORTTVH I Logflow I Wim Bosman I Tielt Airport Shuttle Service

ONDERNEMERS & COSPECIAL OVERNAMESDLP I OBA I Alaska I Vervisch

HAVENNIEUWSMinne Port Services

VOKA-NIEUWSCarl Van de Velde

AGENDA

PROSIT

3456

81218

22

27282930

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

8

6

28

18

12

4 Ondernemers 8 26 april 2013

Page 5: Ondernemers 8-2013

Koenraad Stockman bouwde een jaren-lange expertise op in de wereld van engi-neering waar hij verantwoordelijk was voor de outsourcing van ingenieurs. Hij liet zijn ondernemersbloed de vrije loop toen hij vorig jaar de kans kreeg om Mides en Gevacon in Roeselare over te nemen. Een sterk uitgewerkte commerciële aan-pak zette het bedrijf nu ook in Lokeren en Geel op de kaart.

Het lijkt niet zo evident om zomaar twee bedrijven over te nemen?Koenraad Stockman: “Nee, maar dankzij mijn ervaring had ik een goede kijk op de markt van outsourcing van engineeringprojecten. Ik wist waar er eventuele opportuniteiten lagen. Bovendien bood het tweespan Mides-Gevacon zoveel mogelijkheden dat dit echt een gouden kans was. De overname werd mogelijk gemaakt door de krachten te bundelen met enkele partners-investeerders. Eén jaar na de overname stelt de groep ondertussen 60 mensen te werk in vast dienstverband, dat zijn er al 15 meer dan vorig jaar. Inmiddels zijn er ook nieuwe vestigingen in Lokeren en Geel.”

Hoe maakt de tandem Mides-Gevacon het verschil met andere engineeringbureaus?Koenraad Stockman: “Mides is een mechanisch ont-

werpbureau en staat voor Multi Industrial Design en Engineering Service. Wij ondersteunen bedrijven bij het ontwerpen van machines en mechanische con-structies. Men doet beroep op onze diensten op tijde-lijke basis om een piekmoment op te vangen of indien men niet voldoende technische expertise in huis heeft. Gevacon is dan weer een studiebureau dat industriële projecten ontwerpt, begeleidt en opvolgt. Bovendien is Gevacon ook een geregistreerd aannemer zodat het kan fungeren als partner bij alle realisaties.”

Zijn er nog bedrijven die dat doen?Koenraad Stockman: “Uiteraard, maar de interactie tussen Mides en Gevacon en onze jarenlange exper-tise gesteund op een degelijke vaste groep engineers bieden nu eenmaal een groot concurrentieel voordeel. Wij kunnen van nul beginnen – de zogenaamde green-field - en een volledig bedrijf opbouwen waarbij onze focus op de industriële installatie en het productie-proces ligt. Mides kan meehelpen bij het ontwerp van de machines, Gevacon doet de projectcoördinatie. Dat kan zowel over machines, gebouwen als over pro-ductieprocessen gaan. Het hele traject, van prijsaan-vraag over budget tot werfcoördinatie en opvolging, kan door Gevacon worden verzekerd. Procesoptima-lisatie en technische documentatie zijn twee andere, stevige poten. Als uit een arbeids- en productieproces-analyse blijkt dat er nood is aan een re-engineering van een bestaande machinelijn dan kan dit onmiddellijk

worden ontworpen door Mides. Een gigantisch voor-deel. Naast ontwerpen hebben we ook een pak kennis in huis wat technisch documenteren betreft. Wij bren-gen alle nutsvoorzieningen (elektriciteit, piping, HVAC, perslucht, water, …) van een bedrijf in kaart, werken technische handleidingen uit en stellen CE-dossiers samen.”

Beide bedrijven bestaan al sinds 1995. Waarom komt nu pas die grote groei?Koenraad Stockman: “Omdat we nu onze dienstverle-ning zeer actief in de markt zetten. We zijn zeer goed in wat we doen en dat mag geweten zijn. Dit is groten-deels te danken aan de goede en trouwe werknemers binnen de organisatie. Wij hechten veel belang aan een zeer persoonlijke aanpak en wensen die te behou-den wat in de meeste gevallen tot een hecht partner-ship op lange termijn leidt. Mides en Gevacon waren heel degelijke bedrijven die in het verleden op zeker speelden. Ik neem een berekend risico door te kiezen voor uitbreiding. Ik stel vast dat die nieuwe aanpak een frisse wind doet waaien binnen het bedrijf. Ondanks het moeilijke economische klimaat slagen we er toch in om mooie groeicijfers voor te leggen.”

De afdelingen in Lokeren en Geel zijn daar twee expo-nenten van.Koenraad Stockman: “Inderdaad. Daar hebben we twee gedreven specialisten die onze dienstverlening in de markt zetten met de ondersteuning vanuit onze hoofdzetel in Roeselare. Ons concept en onze metho-diek wordt daar met succes uitgerold. Gezien de toe-nemende vraag wil ik het komende jaar nog een 20-tal engineers aanwerven in die regio’s. Onze regionale spreiding stelt ons in staat om heel kort op de bal te spelen. Zo wil ik de kracht van de eeneiige tweeling Mides-Gevacon, zoals gekend in West-Vlaanderen, ook in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg bewijzen. Die investeringen zullen er uiter-aard ook voor zorgen dat onze omzet van vier miljoen euro een boost krijgt.” (PD – Foto Kurt)

www.mides.bewww.gevacon.be

KOENRAAD STOCKMAN VOERT ROESELAARSE KNOWHOW VAN MIDES EN GEVACON UIT NAAR LOKEREN EN GEEL

“Commerciële aanpak opent nieuwe markten”

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 8 26 april 2013 5

Koenraad Stockman: “Eén jaar na de overname

stelt de groep ondertussen 60 mensen te werk, dat zijn er al

15 meer dan vorig jaar.”

Page 6: Ondernemers 8-2013

BEDR

IJVEN

Op de site van Extremis in Proven is de afbraak gestart van de kantoren van Top Mouton. In de plaats daarvan komt er een nieuwe loods. De voormalige produc-tiehal wordt in een tweede fase voorzien van nieuwe kantoren met professionele showroom. “Over twee jaar hopen we deze investering af te ronden”, zegt de nieuwe operationeel directeur Lieven Dewispe-laere.

Ontwerper en producent van functioneel en duurzaam buiten- en binnenmeubilair Extremis verhuisde in 2011 van Gijverinkhove naar de site van Top Mouton in Proven. De gestage uitbreiding van het aanbod en de uitdieping van de markten wereldwijd, leidden tot een acuut plaatsgebrek. Het was ook niet efficiënt om vanuit vijf verschillende sites te moeten werken.

Extremis slaagde erin de site van Top Mouton te kopen: 2,5 ha waarvan 1,9 ha ambachtelijke zone en 4.400 m² overbouwd. Momenteel bevindt het bedrijf

zich in een overgangsfase. Eén van de taken van de nieuwe COO is de uitvoering van het masterplan en de begeleiding van de bouwwerken samen met een intern projectteam. In de eerste fase worden de bak-stenen kantoren van Top Mouton vervangen door een nieuwe loods. Tussen de twee achterliggende blokken (productie vooraan en verzending achteraan) komt er een nieuw volume voor kantoren, professionele show-room, vergaderzalen, directieruimte, ontwerpbureau. Bij de bouw zal er veel aandacht zijn voor duurzame grondstoffen en technieken.

Little boss

De nieuwe ‘little boss’ Lieven Dewispelaere heeft zijn roots in de Westhoek, is van opleiding burgerlijk ingenieur werktuigkunde met bijkomende opleidingen (o.m. MBA aan Vlerick Gent en expert in lean manufac-turing). Hij heeft hoofdzakelijk operationele ervaring in industrie en consulting, bij zowel kmo’s als multinatio-nals in binnen- en buitenland.

“Het is de bedoeling dat ik mijn kennis en ervaring in Extremis binnenbreng, om de groei van de voorbije jaren te bestendigen”, zegt Lieven Dewispelaere. “2012 was een goed jaar en het eerste kwartaal van 2013 ligt ondanks de terugval in sommige markten op hetzelfde niveau, waardoor de vooruitzichten goed ogen. Ik neem de dagelijkse leiding voortaan op mij. De grote strategische beslissingen gebeuren nog altijd in samenspraak met stichter-ontwerper Dirk Wynants en zijn echtgenote Hilde Louwagie. De huidige strate-gie wordt gewoon verdergezet. Zo besteden we zoveel mogelijk de productie en de afwerking uit aan kwali-teitsvolle toeleveranciers.”

Shanghai en Milaan

Door de aanwerving van Lieven Dewispelaere krijgt Dirk Wynants (via Dirk Wynants Design Works) meer tijd om zijn creativiteit uit te leven: zowel voor Extre-mis als voor derde bedrijven. Ter versterking van zijn ontwerpbureau werden twee extra ontwerpers aange-trokken. Dirk Wynants zelf gaat les geven in Shanghai, om van daar uit een Chinese ontwerpgroep te leiden en eventueel met een partner opportuniteiten voor de lokale markt te onderzoeken.

De jongste Extremis-creatie, de ‘Marina’, stond alvast prominent in de kijker op de internationale Design-beurs van Milaan. Met deze aantrekkelijke picknickta-fel (duurzame glasvezelbladen op gelakte alu-poten) bevestigde de West-Vlaamse kmo haar reputatie én ambitie tussen de grote internationale designers. (MDJ – Foto DD)

www.extremis.be

Nieuwe COO versterkt zakelijke leiding van Extremis

Lieven Dewispelaere: “2012 was een goed jaar en het eerste kwartaal van 2013 ligt ondanks de terugval in

sommige markten op hetzelfde niveau.”

6 Ondernemers 8 26 april 2013

LOGFLOWLOGISTIC CONSULTANCY

Heidelbergstraat 18A/003 8210 Loppem - www.logflow.be - Tel: +32 (0)478 29 97 89

* MAGAZIJN ONTWERP: manueel / semi-manueel / hoogbouw* SUPPLY CHAIN: distributie / productie / diensten* IT: WMS of MES selectie en implementatie / data-captatie* STRATEGIE: ontwerp masterplan / network re-design* OPTIMALISATIE: proces / goederenstroom / voorraad* ORDERVERZAMELEN: pickingstrategieën / E-fulfilment

Praktisch advies met terugverdieneffect / no-nonsense / creatief / innovatief

“Transformeer uw logistiek naar een competitief voordeel”

Page 7: Ondernemers 8-2013

UITGELEZENLano gaat Mohawk-tapijt in Europa verkopen

De Harelbeekse tapijtfabrikant Lano gaat de tapijten van het Amerikaanse Mohawk, ‘s werelds grootste vloerengroep, verdelen in Europa. Sinds vorig jaar neemt Lano al de productie en het ontwerp van Mohawks tapijten voor Europa voor zijn rekening. Het gaat nog om kleine volumes, maar Lano rekent erop de komende jaren ‘tientallen procenten’ te groeien. Mohawk is in ons land bekend als de eigenaar van de QuickStep-fabrikant Unilin. De groep kocht pas ook een deel van de hout-groep Spano. Lano haalt 65 miljoen euro omzet. (DT)

Leiewerken niet langer overbodig

De Franse minister van Transport maakt dan toch werk van de verbreding van het kanaal Seine Nord. De verbreding van het kanaal is nodig om zware vrachtboten vanuit Parijs en Le Havre, via de streek van Kortrijk, tot in Antwerpen te laten varen. Met dat doel heeft Kortrijk ook de Leie verbreed. Ook andere steden hebben daarvoor plannen. De kosten van de werkzaam-heden in Frankrijk swingden de pan uit. De minister klopt daarom bij Europa aan, dat 30% zou betalen. De nieuwe aanvraag betekent wel dat het plan vertra-ging oploopt. (DS; HN; HLN; HN)

Werknemers Assa Aboy uit Nieuw-poort krijgen fikse winstpremie

Het personeel van Assa Abloy in Nieuwpoort, de vroegere sleutelfabriek, krijgt een premie van meer dan 900 euro per werknemer. Dat gebeurt, nadat de vakbonden met de directie van het bedrijf vorig jaar een arbeidsovereenkomst (CAO) rond resultaatsgebonden verloning afsloten. Assa Abloy is een Zweedse groep die Litto in 1997 overnam. In Nieuwpoort werken meer dan 100 mensen. Wereldwijd zijn dat er meer dan 30.000. In 2009 werd een herstructurering doorgevoerd in Nieuwpoort en moesten 27 arbeiders en 2 bedienden het bedrijf verlaten. Nu draait het weer op volle toeren. (HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Every employee makes a difference

So do we.Claeys & Engels provides legal counsel and Human Resource professionals pragmatic, fast and efficient legal services related to Human Resources management, with an experienced team of more than 80 specialised lawyers working in 6 offices (Brussels, Antwerp, Gent, Kortrijk, Hasselt, Liège).

Claeys & Engels is a founding and front-running member of Ius Laboris, an international alliance with more than 40 members, enabling us to solve your Human Resources challenges also on an international level.

www.claeysengels.bewww.iuslaboris.com

Ius Laboris BELGIUM

CLAEYS & ENGELS

Every employee makes a difference

So do we.Claeys & Engels provides legal counsel and Human Resource professionals pragmatic, fast and efficient legal services related to Human Resources management, with an experienced team of more than 80 specialised lawyers working in 6 offices (Brussels, Antwerp, Gent, Kortrijk, Hasselt, Liège).

Claeys & Engels is a founding and front-running member of Ius Laboris, an international alliance with more than 40 members, enabling us to solve your Human Resources challenges also on an international level.

www.claeysengels.bewww.iuslaboris.com

Ius Laboris BELGIUM

CLAEYS & ENGELS

Sinds kort huist abscreen in een in het oog springende nieuwbouw op het indu-strieterrein De Blokken in Zwevegem. De maker van displays uit karton is daar-mee helemaal klaar voor groei en nieuwe activiteiten.

Van het industriepark van Stasegem naar Zwe-vegem is nauwelijks een paar kilometer in vogel-vlucht. Toch betekent de verhuis naar het nieuwe gebouw, dat op 18 april feestelijk werd geopend, een belangrijke stap voor abscreen. “In Stasegem huurden we een gebouw, maar we hadden er te wei-nig kantoor- en vergaderruimte”, legt Luc Depuydt uit. “Op zoek naar een plaats om een eigen pand te kunnen neerzetten, bleken De Blokken te voldoen aan al onze criteria, qua grootte van het terrein – zo’n 4500 m² – en bereikbaarheid.”

Abscreen ontwerpt en maakt sinds 1984 displays voor allerlei verkoopspunten. “Wij zien onszelf minder als loutere producent, maar vooral als leverancier van oplossingen die de zichtbaarheid van onze klanten op retailpunten verhoogt. Hoe we technisch de displays en pancartes voor alle moge-lijke producten en diensten maken – van grafisch ontwerp, het bedenken van de constructie tot de productie –, is een volledig intern proces; de klant moet alleen de oplossing zien”, zegt Luc Depuydt, die samen met zijn vrouw Mylène de onderneming opstartte. Inmiddels is met dochter Evelyne ook de tweede generatie op het toneel verschenen. “Sinds anderhalf jaar. Ik bevind mij in de studiefase, en proef van verschillende functies en afdelingen. Nu concentreer ik mij op de sales- en marketing-coördinatie.”

Altijd voorop

Abscreen is relatief klein gestart. In de beginfase werd nog heel wat werk uitbesteed, maar Luc en Mylène Depuydt bleven investeren in (volauto-matische) machines. “We wilden zo snel mogelijk onafhankelijk worden van anderen, om de kwaliteit zelf in handen te hebben, en zo flexibel mogelijk te kunnen werken”, zegt Luc Depuydt. “Waar mogelijk, wilden we ook technisch vooroplopen. Zo waren we er snel bij om ons aan volautomatische tweekleuren-zeefdruk te wagen. Als eerste in Europa zijn we zes jaar geleden digitaal beginnen drukken op karton.”

Karton blijft het basismateriaal van abscreen, omdat het goedkoop, flexibel en duurzaam – want 100 procent recycleerbaar – is. Bovendien laat het zich makkelijk bewerken en kan je er dus erg crea-tief mee omspringen. “Belangrijke criteria, omdat een display op een verkoopspunt zelden langer dan vier weken blijft staan”, zegt Luc Depuydt. “Maar we willen in de toekomst werk maken van een ruimere portefeuille aan producten; en daarbij leggen we ons geen beperkingen op.”

De klanten van abscreen zijn eenvoudigweg alle organisaties die “op een bewuste manier aan marketing doen en aandacht nodig hebben op een winkelpunt”, dixit Luc Depuydt. “Dat gaat van grote multinationals tot kmo’s in België, Nederland en Frankrijk.

Abscreen stelt momenteel 17 mensen te werk. Bovendien werken er in het bedrijf ook een vijftal mensen uit beschutte werkplaatsen. (JD)

www.abscreen.be

Nieuw bedrijfsgebouw voor abscreen

Page 8: Ondernemers 8-2013

REP

ORTA

GE

Bedrijven met seizoensgebonden activi-teiten hebben er een hele klus aan om in de piekperiodes voldoende handen te heb-ben. En wat als het dan weer heel kalm is? Hoe is het personeelsbeleid daarop inge-steld? Trouwens, hoe staan de werkne-mersorganisaties tegen een doorgedreven flexibele tewerkstelling? Gelukkig biedt het arbeidsrecht een werkbaar kader, al kan alles natuurlijk beter. Een advocate en twee ondernemingen geven tekst en uitleg.

Wie ‘seizoensarbeid’ zegt, denkt wellicht in de eerste plaats aan de land- en tuinbouwsector. Advocaat Patri-cia Scheirlynck uit Veurne heeft zich gespecialiseerd in de juridische aspecten ervan. “In de regio Roeselare zijn er veel tuinbouwers, die door de complexe regelge-ving steeds vaker met juridische vraagstukken worden geconfronteerd”, zegt meester Scheirlynck. “Ook al omdat we in deze sector een trend naar schaalver-groting zien, wat de zaken er niet op vergemakkelijkt: land- en tuinbouwers hebben een groeiende behoefte aan flexibele werkkrachten.”

Seizoensarbeid werd in de tuinbouwsector voor het eerst duidelijk en strikt gereglementeerd in een koninklijk besluit daterend van 1994. “Met het oog op de bestrijding van het zwartwerk voerde de wetgever een regeling in om te kunnen werken met gelegen-

heidspersoneel, zonder dat RSZ-bijdragen verschul-digd waren. Voordien was er een soort grijze zone, waarbij vooral familie van de tuinbouwers en vrijwil-ligers kwamen helpen, in de meeste gevallen zonder enige vorm van arbeidsovereenkomst”, legt Patricia Scheirlynck uit.

Dat vooral buitenlanders als seizoenarbeiders aan de slag zijn, maakt de kwestie er nog wat complexer op. “Mensen op de ‘binnenlandse arbeidsmarkt’ kan je nog moeilijk motiveren voor seizoensarbeid. In de jaren ‘90 zagen we vooral Portugezen en Spanjaarden op onze velden en in onze serres, vooral in de tomatenpluk; het volgende decennium waren het vooral Oost-Euro-peanen die zich kwamen aanmelden.”

Flexibele oplossing

In 2006 werd de tuinbouwsector door de overheid erkend als ‘knelpuntsector’. Daardoor werd de proce-dure om een arbeidsvergunning voor niet-Europeanen te verkrijgen een stuk minder omslachtig. Voortaan kon het binnen de vijf dagen. “Seizoensarbeid wordt geregeld via dagcontracten”, legt Patricia Scheirlynck uit. “Dat biedt uiteraard een enorm voordeel qua flexi-biliteit, zowel voor de werkgever als de werknemer. De tewerkstelling van seizoensarbeiders kan via de computer worden aangemeld, en de land- en tuin-bouwer hoeft geen schriftelijk arbeidscontract op te maken, alleen een zogenaamd ‘gelegenheidsformu-lier’. Een seizoensarbeider mag immers niet meer dan 65 dagen per jaar in deze formule en in de tuinbouw-sector werken – voor de landbouwsector is dat 30 dagen.”

Bovendien wordt er strikt controle gehouden op over-uren. “Op dat vlak is de sector goed bezig. Tuinbou-wers beseffen immers dat ze hoge boetes riskeren bij overtredingen”, zegt Patricia Scheirlynck. “Maar buitenlandse werkkrachten zijn zelf ook vragende partij om veel te werken, alleen moet dat uiteraard gereglementeerd zijn. In de sectorale regelgeving is bepaald dat men maximaal 11 uur per dag en 50 uur per week mag werken, indien dit voorzien is in het arbeidsreglement.”

Filip De Graeve: “We putten uit een pool van mensen die niet noodzakelijk op zoek zijn naar een vaste, voltijdse betrekking, maar

bewust ‘seizoensgebonden’ willen werken.”

8 Ondernemers 8 26 april 2013

Reportage Seizoensgebonden tewerkstelling

Hoe omgaan met seizoenspieken?

Page 9: Ondernemers 8-2013

REP

ORTA

GE

Ondernemers 8 26 april 2013 9

“Naast flexibiliteit biedt dit systeem aan de werkgever ook het voordeel dat hij RSZ moet betalen op een for-faitair dagloon, wat hem een stuk goedkoper uitkomt. Deze ondernemers kunnen de loonkosten nu eenmaal niet doorrekenen in hun producten.” En de sector blijft onderhandelen om de reglementering – bijvoorbeeld rond de registratie van seizoenarbeiders – verder te verfijnen, benadrukt Patricia Scheirlynck.

Waarderend systeem

Niet alleen in de land- en tuinbouwsector, of in de horeca, is er nood aan een duidelijk kader rond flexi-bele tewerkstelling. Ook andere bedrijven hebben te maken met piek- en dalmomenten in hun productie. Bij Belgomilk Ysco in Langemark, producent van ijspro-ducten, valt die piekperiode tussen pakweg midden januari en eind september, en moet het team van 440 vaste medewerkers in die tijdspanne worden aange-vuld. Vanaf maart worden ook in de nachtploeg extra mensen ingeschakeld. Er draaien dan in totaal 16 pro-ductielijnen, en een zevental in de nachtploeg.

“Wij hebben drie soorten tewerkstelling: vast per-soneel, seizoenscontracten zonder einddatum en interimwerkkrachten”, legt productiemanager Dirk Verhelle uit. “De meeste interims komen hier werken op weekbasis, sommige ook op dagbasis. Zij zijn hier vooral aan de slag tussen februari en juli.”

Om de dagelijkse behoefte aan werkkrachten te moni-toren, de seizoenscontracten op te stellen enzovoort werkt Ysco met een in-house interimkantoor. “Mensen met een seizoenscontract starten doorgaans op inte-rimbasis. Omdat het belangrijk is om een beroep te kunnen doen op ervaren operatoren, proberen we de meest gemotiveerde tijdelijke krachten via seizoens-contracten aan boord te houden. Noem het gerust een ‘waarderend systeem’. En dat lukt aardig. Trouwens, ook bij de interimkrachten is er een relatief grote sta-biliteit: van de 125 huidige interimmedewerkers, waren er 80 hier vorig jaar ook aan de slag.”

Stevig kader

Om voldoende geïnteresseerden te vinden, organiseert Belgomilk Ysco elk jaar een jobdag, met een introduc-tie van het bedrijf. “Al blijft het ‘harken’ om goede, gemotiveerde tijdelijke medewerkers te vinden”, zegt Dirk Verhelle. “Maar Ysco heeft een goede naam, en met een cao die onder de zuivelsector valt, kunnen we ook een erg degelijk loon aanbieden.”

Bedrijven die een beroep doen op een dergelijke tijde-lijke tewerkstelling hoeven dus niet scheef bekeken te worden. Er is een stevig wetgevend kader, en de werknemersvertegenwoordigers scharen zich achter het systeem. “Al is er vanuit de vakbonden wel enige druk om zo min mogelijk met dagcontracten te wer-ken”, zegt Dirk Verhelle. “Dat doen we ook zo weinig mogelijk; alleen om de hevige rimpels op te vangen.”

Door samen te werken, is er trouwens ook de mogelijk-heid voor mensen met seizoenscontracten om het hele jaar aan de slag te zijn. “Zo hebben wij al meer dan tien jaar een informele afspraak met chocoladefabrikant Italo Suisse uit Komen, die met een omgekeerde piek als de onze zit”, zegt Dirk Verhelle. “Zij werken met hetzelfde in-house-systeem, en heel wat mensen met seizoenscontracten kunnen in de beide bedrijven aan de slag.”

Putten uit een ‘pool’

Ook Daikin in Oostende, producent van airconditioning- en verwarmingssystemen, heeft een gelijkaardige samenwerking op poten gezet met chocoladefabrikant Jacali uit Bredene. “Dat was een bijna vanzelfsprekend partnerschap”, zegt humanresourcesdirecteur Filip De Graeve. “We merkten dat tijdelijke werkkrachten van hen via interimkantoren ook bij ons terechtkwamen en omgekeerd. Zo is het idee ontstaan om de handen in elkaar te slaan voor een soort structurele seizoenste-werkstelling.”

Bij Daikin is het traditioneel tussen februari en einde juli erg druk door de aircoactiviteiten. Omdat het bedrijf nu ook verwarmingsproducten ontwikkelt en produceert, loopt de productie in het najaar weliswaar door. Vandaag werken er 300 tijdelijke werknemers naast de 700 vaste.

“Wij hebben een partnership met drie interimkanto-ren, die hier in house werken”, legt Filip De Graeve uit. “Dat systeem bleek het best geschikt om tegemoet te komen aan onze behoefte voor ‘structurele tijde-lijke tewerkstelling’. We putten daarvoor trouwens uit een pool van mensen die niet noodzakelijk op zoek zijn naar een vaste, voltijdse betrekking, maar bewust ‘seizoensgebonden’ willen werken. Tot het topjaar 2007 vonden we in de 45-plussers een dank-bare doelgroep; we hadden er dat jaar 300 in dienst. Dat paste in het toenmalige beleid van de overheid om de participatiegraad van deze groep mensen te verho-gen. Nu focussen we ons niet meer specifiek op deze doelgroep alleen.”

Poolingformule gevraagd

Ook Filip De Graeve erkent dat de wetgeving tege-moetkomt aan bedrijven met seizoenspieken. “Cao 42 biedt die mogelijkheid dat, mits een bedrijfsakkoord in consensus met alle partners,de kleine flexibiliteit in een productieomgeving overstijgt. Uiteraard is het belangrijk om daarover met de werknemersvertegen-woordigers op één lijn zitten. Hier hebben we zo’n akkoord, in volle consensus, ook om bij piekmomen-ten bijvoorbeeld meer te presteren, en op kalmere momenten ‘min-uren’ in te zetten. Wij maken dus eigenlijk gebruik van twee soorten flexibiliteit: flexibi-liteit in de werkroosters én flexibiliteit wat het aantal medewerkers betreft.”

Voor de crisis toesloeg, waren Daikin en Jacali aan het onderzoeken hoe hun ‘dubbele seizoenscontracten’ konden verankerd worden in een vaste tewerkstel-ling bij de interimpartners. “We hadden een soort ‘proeftuinproject’, maar tot op heden is dat idee nog niet verder geconcretiseerd. Er bestaat voorlopig ook nog geen wetgeving op maat die volledig aan dit idee beantwoordt. Al vragen de werkgevers aan de sociale partners en overheid om een formule voor een der-gelijke ‘pooling’ te ontwikkelen. Men denkt aan een soort ‘consortiumvorm’. Dat zou ondernemingen met seizoenspieken nog meer armslag geven.” (JD)

www.advocaatscheirlynck.bewww.daikin.be

www.ysco.be

Dirk Verhelle: “Ook bij de interimkrachten

is er een relatief grote stabiliteit: van de 125 huidige

interimmedewerkers, waren er 80 hier vorig jaar

ook aan de slag.”

Patricia Scheirlynck: “De tuinbouwsector blijft

onderhandelen om de reglementering – bijvoorbeeld

rond de registratie van seizoenarbeiders – verder te

verfijnen.”

Page 10: Ondernemers 8-2013

Plug de toekomst in.

Wenst u een duurzaam mobiliteitsplan te implementeren in uw bedrijf? 100% elektrische wagens of Plug-in hybrides zijn een reële opportuniteit om de CO2-emissies en operationele kosten van uw vloot te verlagen. Om een goede implementatie in uw bedrijf te verzekeren, is het nodig om over een laadsysteem op maat van uw behoeften en een aangepaste elektrische installatie te beschikken. Ook voor het laden van uw bedrijfsvoertuigen bij uw medewerkers thuis biedt Electrabel met de CarPlug een oplossing.

Electrabel begeleidt u in enkele stappen tot de duurzame mobiliteitsoplossing die het best bij uw bedrijf past. Contacteer ons via www.electrabel.be/KMOCarPlug

in samenwerking met de natuurin same

13004_ADV_CarPlug297x210_SME_NL.indd 1 19/02/13 14:22

Page 11: Ondernemers 8-2013

Ondernemers 8 26 april 2013 11

Evenementenarchitecten uit het noor-den van de provincie gooien steevast hoge ogen bij de uitreiking van de awards in hun sector. Zo mag Delicious Catering uit Oostkamp voor het tweede jaar op rij de gouden Event Catering Award in de trofeeënkast zetten.

Het is absoluut geen kwestie van geluk om die prestigieuze award binnen te rijven. “Een 40-tal bedrijven had een dossier ingediend”, vertelt Dieter Samyn, die samen met Christophe Desoete Delici-ous Catering runt. “Acht kandidaten werden weer-houden voor de finale. De dossiers werden grondig gescreend. Zo moesten we de volledige gastenlijst doorsturen en werd een aantal aanwezigen aan de hand van een 10-puntenlijst gepolst naar hun oordeel over het evenement. Daarnaast nam ook de jury zelf ons dossier onder de loep.”

Delicious Catering scoorde de oppergaai met de culinaire omkadering van het ‘Alphabet Lease Car of the Year 2012’ evenement, dat door de klant en de gasten werd omschreven als “authentiek en tegelijk zeer eigentijds”. Christophe Desoete: “De ontwikkeling van kleinere (stads)wagens is een trend in de autowereld. We creëerden een modeshow voor auto’s met een catwalk en een consequent citygevoel. De catering kwam met kleine wagentjes tussen het publiek en diende eenpansgerechten op. Onze sterkte is vooral dat we méér doen dan gewoon het feest verzorgen. We vragen ons vooraf af wat de klant wil bereiken. Elk evenement moet een ‘waw-feest’ zijn. De gas-ten – en dus de klanten – van onze klant moeten tevreden naar huis gaan.”

Dieter Samyn: “Het zijn vaak dezelfde mensen binnen een bedrijf die regelmatig naar evenemen-ten gaan, dus zijn die na een tijdje veel gewoon. Vandaag gaat het over beleving: mensen willen iets meemaken dat ze nog nooit hebben meege-maakt. Het moet dus goéd zijn, maar daarom niet altijd duur of chique. Beter een goed gebracht pak friet dan de zoveelste foie gras met porto. En som-mige klanten hebben op hun evenement nog het liefst een frisse pint, maar dan wel perfect getapt door iemand met kennis van zaken.”

Geen parochiezaalbediening

Een heikel punt bij de organisatie van evenemen-ten is het vinden van geschikt personeel. “Paro-chiezaalbediening kan er bij ons niet in”, vertelt Christophe Desoete. “We zoeken toffe, jonge mensen met een goed voorkomen die onderling goed overeenkomen. Dat laatste geeft de service een boost. We hebben drie vaste medewerkers in dienst, maar voor de evenementen komen daar heel wat freelancers bovenop. Om de goeie krach-ten aan ons te binden, gunnen we ze ook opdrach-ten bij onze concurrenten, zodat ze aan de slag kunnen blijven.”

Delicious Catering bestaat al sinds 1955, maar werd zeven jaar geleden opgekocht en als spin-off onder de DM&S-koepel gebracht. “Dat wil nochtans niet zeggen dat we enkel voor DM&S werken”, vertelt Dieter Samyn. “80% van de klanten van Delicious Catering zijn geen klant bij DM&S. Maar het heeft wel het voordeel dat wij heel wat extra knowhow in huis hebben, zoals een marketingafdeling, klank en licht en hostessen, waardoor Delicious Catering méér kan bieden dan de doorsnee cateraar en kor-ter op de bal kan spelen.”

“Vroeger waren veel evenementen full service en sprak men een evenementenkantoor aan. Nu heb-ben veel bedrijven een marketingafdeling die de organisatie van het evenement mee ondersteunt of zijn de budgetten gelimiteerd. Daarom gaat men de laatste tijd vaker op zoek naar een traiteur die dezelfde kwaliteiten heeft als een evenemen-tenbureau”, besluit Christophe Desoete. (SD – Foto MVN)

www.delicious-catering.be

BEDR

IJVENApps op de

werkvloer:

Keynote: grafische presentaties op je mobiele toestelDe tijd dat je een grafisch genie of een com-puterwizzard moest zijn om verbluffende presentaties te kunnen maken, is voorbij. Keynote is een simpele app die dat met enkele simpele klikken voor jou doet. Air Display is een andere app die je toelaat om je mobiele toestel als tweede scherm van je pc te gebrui-ken.

Keynote is een app die voor net geen 10 dollar te koop is in de Apple-store. Ze laat je toe om op je mobiele toestel-len zoals je iPhone en iPad – presentaties te maken en te tonen. Dankzij de iCloud kan je altijd en overal aan alle bestanden die je daarvoor nodig hebt, en omgekeerd kan je presentaties die je mobiel maakt, ook synchroniseren mét en opslaan op je pc. Een groot pluspunt van deze app is dat zij compatibel is met veelgebruikte Microsoftpro-ducten zoals PowerPoint, Excel en Word. Documenten die je daarin hebt aangemaakt, worden netjes in Keynote geconverteerd.

De app laat je toe om uit 12 grafische thema’s te kiezen, waarbij de achtergrond, lettertypes en algemene look op elkaar afgestemd zijn. Wil je er toch nog een persoonlijke toets aan geven, is dat mogelijk. En dan is het gewoon een kwestie om uit je datamappen de juiste beelden en gegevens te halen, en die in de presentatie te slepen. De foto’s kan je bewerken en herschalen, maar ook video-beelden laten zich makkelijk in de presentatie integreren. Met enkele simpele klikken genereert Keynote ook 3D-dia-grammen, die je kan slepen, kantelen of animeren.

Een laatste grote troef is dat deze presentaties ook mooi ogen op een televisiescherm, waarop je je iPad met een speciale videokabel kan aansluiten. Trouwens, als je naast je computerscherm eens een extra scherm nodig hebt, bijvoorbeeld voor een presentatie, hoef je daarom niet meteen diep in de buidel te tasten. Air Display is een applicatie voor de iPad, iTouch en iPhone, die het mogelijk maakt om die te gebruiken als extra scherm voor je pc. Daar betaal je 8,99 euro voor, maar er is ook een gratis versie voor de iPad alleen, waar je dan wel reclamebood-schappen moet bijnemen. Er is niet veel technische kennis voor nodig: nadat je Air Display geïnstalleerd hebt op je pc, koppel je het mobiele toestel gewoon via het draadloze netwerk aan je pc. (JD)

www.apple.com/apps/iwork/keynoteavatron.com/apps/air-display

Dieter Samyn en Christophe Desoete: “Vandaag gaat het over

beleving: mensen willen iets meemaken dat ze nog nooit

hebben meegemaakt.”

Delicious Catering wint 2e gouden Event Catering Award

Page 12: Ondernemers 8-2013

Luc TackPicanol

12 Ondernemers 8 26 april 2013

Page 13: Ondernemers 8-2013

Sinds de blijde intrede van Luc Tack bij Picanol is er veel veranderd. In 2009 dreigde nog de afgrond, maar Tack zorgde voor een broodnodige kapitaalsverhoging en nam in één beweging ook de zaak operationeel in handen. Naar een drijfveer moest hij niet ver zoeken. Diep in hem schuilde een fundamenteel geloof in wat Picanol bood en nog kan bieden aan de wereldmarkt.Luc Tack – samen met de familie Steverlynck aandeelhouder voor 90% - is een man van weinig woorden, maar des te meer daden. Het liefst staat hij tussen zijn mensen aan de machines. “West-Vlaamse spitstechnologie, West-Vlaamse medewerkers, een West-Vlaamse fabriek en een West-Vlaams management. Welk bedrijf kan dat nog zeggen?”

“De maakindustrie kan nog altijd in Vlaanderen” IN

TERV

IEW

Ondernemers 8 26 april 2013 13

Iedereen kent u als de CEO, hoofdaandeelhouder en redder van Picanol. Maar vertel eens iets over uw voorgeschiedenis bij dit bedrijf.Luc Tack: “Ik heb al altijd geweten dat Picanol syno-niem stond voor excellente weefmachines. Mijn schoonvader (van de firma Jules Clarysse uit Pittem) had niets dan lof voor de machines van Picanol. In de jaren ‘90 kocht ik Picanol-weefmachines voor mijn bedrijven Monks (mattress ticking) en Ter Molst (meubelstoffen). In 2005 werd ik voor de eerste maal aangezocht door de familie Steverlynck om aandeel-houder te worden bij Picanol. Dat heb ik toen ook met veel plezier gedaan. In 2009 moest er dringend een kapitaalsverhoging gebeuren en ik hapte ook toe. Maar best ook want er dreigde zowaar een faling. Dat wilde ik niet zien gebeuren bij een bedrijf met zoveel mogelijkheden.”

U bent in 2009 letterlijk de redder geweest van het toen doodzieke Picanol. Een mens kan van veel dro-men, maar hoe kreeg u het hele plaatje gefinancierd, in crisistijden dan nog wel. Ook via friends, fools and family, zoals het al eens vaker gaat?Luc Tack: “Friends, fools en family? Neen, neen. Ook geen banken. Niets van dat alles (schaterlach). Ik heb mijn inbreng zelf gefinancierd, met eigen mid-delen dus.”

Was het een levensdroom om dit te kunnen realise-ren?Luc Tack: “Noem het eerder een diep geloof in het bedrijf Picanol. Zoveel technologie, zoveel traditie, zo’n vooraanstaande plaats op de wereldmarkt, dat alles mocht toch niet verloren gaan.”

Met volle goesting Over welke eigenschappen moet een goede onderne-mer sowieso beschikken?Luc Tack: “Och, daar ben ik zo niet mee bezig, hoor. Voor mij tellen maar drie dingen: het bedrijf, het bedrijf en nog eens het bedrijf.”

Maar u bent toch ook een man van principes?Luc Tack: “Ik wil vooral dat dit bedrijf het atijd maar beter doet en ook beter is dan zijn concurrenten. Dat is

de uitdaging. Ik ben overtuigd dat dit hier in Vlaande-ren mogelijk is. Picanol is in meerdere opzichten uniek. West-Vlaams kapitaal, West-Vlaamse technologie, een West-Vlaams management, heel wat medewer-kers uit Ieper en omgeving. Hoe West-Vlaams kan een bedrijf eigenlijk zijn? In de media was recent veel te doen over de dossiers van Opel of Ford. Picanol is alles wat Ford of Opel niet zijn. In 2009 kwamen we er zelf uit, zonder hulp van de overheid of van wie dan ook, en we zijn uniek en wereldtop. We hebben onze toe-komst zelf in handen en we zullen onze toekomst ook waar maken.”

Van Bob Dylan is het gezegde dat een mens pas suc-cesvol is als hij ’s morgens op staat en ‘s avonds weer naar bed gaat en tussendoor doet wat hij wil doen. Maakt u elke dag uw ultieme droom waar? Luc Tack: “Iedereen heeft ook wel eens een mindere dag, zeker? Dat zal met mij allicht niet anders zijn. En in het bedrijfsleven straalt de zon ook niet elke dag. Dat is toch normaal, of niet? Maar ik ben hier met volle goesting.”

Staat ondernemerschap niet altijd gelijk aan problem solving?Luc Tack: “Sta me toe daar een andere mening over te hebben. Als problem solving betekent dat er aan technologische verbetering gedaan wordt dan ben ik akkoord want dat doen we hier permanent. Maar als problem solving verwijst naar problemen met werkne-mers, dan ben ik niet akkoord, want hier wordt op alle niveaus aardig samengewerkt binnen een hecht team. Op dat vlak is het hier geen kommer en kwel.”

Heeft u het gevoel dat de overheid u en andere onder-nemers nog altijd beschouwt als een koe die moet gemolken worden? In plaats van een raspaard dat je dartel in de weide moet laten lopen?Luc Tack: “In de relatie met de overheid moet elk bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Dat is normaal toch? Picanol doet dat voluit. Ik mag hier graag verwijzen naar de 1.350 medewerkers die we in Ieper aan werk helpen en naar de 1.950 mensen die wereldwijd voor de hele groep werken. Momen-teel werven we in Ieper nog volop hooggeschoolde medewerkers aan. Indirect komen daar nog eens 500

mensen bij. Dat kan al tellen, dacht ik. Daarbij komt dan nog de 50 miljoen euro die we in Vlaanderen via allerlei bijdragen (RSZ, belastingen, ...) afdragen aan de overheid. Het is nu eenmaal een feit dat we moeten bijdragen.”

Volgens Luc Bertrand is de economie vandaag een zero sum game. Niemand wint er bij.Luc Tack: “En toch. Er zijn oplossingen voor de te hoge loonkost en het te lage nettoloon. Er is één weg en die loopt via meer tewerkstelling. Als er meer men-sen aan het werk zijn, kan de globale last op arbeid ook naar beneden. We zijn vragende partij, ook voor niet geschoolde medewerkers. De overheid moet die handschoen richting meer tewerkstelling dringend opnemen.”

Ondernemen gaat over op een sociale manier “vol-doende geld verdienen” om het verschil te kunnen maken in de markt. Kan u tevreden zijn met de hui-dige rendementen?Luc Tack: “Ik heb daar geen meetlat of één vaste norm voor. Ik ben tevreden met de winstcijfers die we nu kunnen voorleggen.”

De kracht van Ieper

Hoe zou u de bedrijfscultuur van Picanol omschrij-ven?Luc Tack: “Dat kan je niet in één woord. We zijn alvast een bedrijf dat staat voor kwaliteit in de technologie en hard werken op de vloer. Picanol kan bogen op uitstekende medewerkers. We willen ook dat de bui-tenwereld dat weet. Daarom werken we nauw samen met een aantal scholen uit de omgeving, maar ook uit het buitenland (Frankrijk, Duitsland). Jaarlijks komen

“Bij Picanol werken mensen uit wel 35 verschillende landen. Dat zorgt voor een echte meerwaarde.”

Page 14: Ondernemers 8-2013

INTE

RVIE

W

hier zo’n 1000 studenten op bezoek, ook jongeren van de hogescholen van Aken en Rijsel. Ik geloof overigens sterk in de internationalisering van de medewerkers. Bij Picanol werken mensen uit wel 35 verschillende landen. Dat zorgt voor een echte meerwaarde. Een Chinese ingenieur zal andere vragen stellen dan een Vlaamse. In het Frans bestaat daar een mooie uitdrukking voor: Du choc des idées jaillit la lumière. West-Vlaanderen telt fantastische mensen, maar laat ons toch vooral ook geen navelstaarders worden.”

Een bedrijf moet constant zichzelf heruitvinden. Intrapreneurship stimuleren kan daarbij een grote hulp zijn. Hoe staat u daar tegenover?Luc Tack: “Alleen maar positief en we doen er alles aan om het te stimuleren. Ideeën aandragen, is zeer belangrijk. Op jaarbasis krijgen we duizenden voorstel-len binnen van onderuit. Dat kan over van alles gaan. Er worden daarvoor ook awards toegekend, en daar hangt dan ook een kleine beloning aan vast. Voorts passen we intern ook de principes toe van World Class Manufacturing (WCM). In het bedrijf hebben we meet-punten die peilen naar onze prestaties. Alles gebeurt in transparantie en in dialoog met alle medewerkers. Het heet dat West-Vlamingen niet zo mondig zijn of te bescheiden. Ik stel echter vast dat iedereen hier in huis meer dan behoorlijk meedenkt met de doelstellingen van het bedrijf.”

Kunt u eens de site in Ieper met die in Roemenië en China vergelijken?Luc Tack: “Picanol schrijft geen of-of-verhaal, maar wel een én-én-verhaal. Ik geef een voorbeeld. Picanol produceert niet alleen hoogtechnologische weefge-touwen, maar via PsiControl Mechatronics staan we ook in voor kwalitatieve sturingssystemen voor die weefgetouwen. Ook andere bedrijven uit de sector zijn klant. Die sturingssystemen worden in Ieper bedacht en hier wordt ook een eerste prototype klaarge-stoomd. Maar voor de productie trekken we dan naar Roemenië. Een geluk dat we die vestiging daar heb-ben opgericht want het kost er een stuk minder en zo blijven we dus competitief. Maar u merkt: we werken samen binnen één groep. Idem dito met ons filiaal in China: we werken in tandem. De weefgetouwen van het middensegment kunnen complementair daar gemaakt worden, en dankzij de fabriek daar zitten we ook dichter bij de markt. Bepaalde klanten van PsiCon-trol Mechatronics komen nu zelfs uit Azië terug naar Europa, en dat spijts de loonhandicap. Dat zegt toch iets.”

Traditie van constructief sociaal overleg

Toch is en blijft de loonkost een cruciaal gegeven in het Vlaamse ondernemerslandschap. Om die kost te drukken legde u recent aan de vakbonden een hele batterij maatregelen voor (zoals lagere eindejaars-

en anciënniteitspremies, meer werken voor zelfde loon…). Twee vragen: doet u dat omdat u niet meer gelooft in het klassieke sociale overleg op hoger sec-toraal niveau en wat heeft uw uitgestoken hand naar de vakbonden finaal opgeleverd binnen Picanol?Luc Tack: “Op die tweede vraag kan ik niet antwoorden omdat het overleg nog altijd aan de gang is. En wat uw eerste vraag betreft: ja, ik denk dat het overleg op bedrijfsniveau beter gevoerd wordt dan op secto-raal niveau, al is dat laatste ook nodig. Maar als we door de crisis willen geraken, kan een intense dialoog op bedrijfsniveau ons allicht sneller vooruit helpen. Een sociale dialoog mag echter nooit eenzijdig zijn. Ze moet altijd leiden naar een win-win voor beide partijen, anders hoeft het niet.”

Urbain Vandeurzen zei het onlangs nog zo: “Wat ben je met het behoud van een index - zoals de vakbon-den steevast eisen - als je job wegvalt?”Luc Tack: “Binnen ons bedrijf merk ik een grote open-heid en bereidheid tot dialoog én samenwerking. Vergeet ook niet dat dit bedrijf al 75 jaar lang een traditie van constructief sociaal overleg heeft. In feite is het vrij simpel: wie niet voldoende praat met zijn vrouw, of haar onvoldoende respecteert, riskeert ook sneller een echtscheiding. In het sociaal overleg zullen de principes niet anders zijn.”

Bij de herstructurering van 2009 beloofde u dat Picanol voortaan alleen nog winst zou maken en u beloofde ook zoiets als werkzekerheid. Kan je dat hard maken in een snel roterende wereld met zijn economische pieken en dalen?Luc Tack: “Bij de herstructurering hebben we willens nillens afscheid moeten nemen van enkele honderden mensen. Ik ben de eerste om te beseffen dat achter elk afscheid ook een gezin schuilgaat. Een gedwongen vertrek doet niet alleen pijn voor de werknemer, maar haalt ook het mentale evenwicht van een bedrijfs-leider voor een deel onderuit. Want herstructureren, betekent ook een soort nederlaag voor de CEO. Ik heb geprobeerd om daar mijn lessen uit te trekken. De belangrijkste is dat werkgever en werknemers er goed aan doen om permanent met elkaar in dialoog te gaan, ook en vooral dus als het goed gaat. Dat is wat we nu continu doen. We proberen te anticiperen. Ik heb één formeel engagement genomen: met dit bedrijf zullen we altijd beter proberen te doen dan de concurrentie, ook dus in crisistijden.”

Kan het Duitse model – met wel heel lage lonen - in uw ogen door de beugel?Luc Tack: “De vraag is niet of de minimumlonen naar beneden moeten. De vraag is wel hoe we de nettolo-nen kunnen versterken met een lagere loonkost voor de werkgever. Daar zou de politiek zich moeten mee bezig houden. Ons bruto nationaal geluk zou er ook beter van worden.”

Geen Twitter of Facebook

Hoe cruciaal is groei in uw verhaal? Een noodzake-lijke voorwaarde?Luc Tack: “Groei is zeer belangrijk. We hebben op dat vlak ook een strategie klaar. Vandaag is Picanol nog altijd te zeer afhankelijk van zijn weliswaar wereldbe-faamde weefgetouwen. In de toekomst willen we qua omzet het aandeel opkrikken van onze elektronica-afdeling (PsiControl Mechatronics), maar ook van onze gieterij Proferro, die niet alleen voor Picanol maar ook voor derden werkt. Onder onze klanten hebben we grote namen. Vandaag is onze gieterij bijvoorbeeld de

grootste en meest performante van de hele Benelux. We werken bovendien volgens een totaalconcept: engineered, casting solutions, het gebeurt allemaal in eigen beheer. Dat zijn troeven die niet iedereen kan voorleggen.”

Ethiek is belangrijk in het ondernemerschap. Wat zegt het u?Luc Tack: “Om een betere maatschappij te bouwen, moeten we verzekeren dat de vruchten veel meer mensen bereiken. Een soort herverdeling zeg maar. Maar daarvoor is groei nodig. Als de economie groeit, wordt ook de te verdelen taart groter.”

Heeft u als ondernemer een boodschap voor de NV Europa?Luc Tack: “Hoe meer Europa, hoe beter. Dat is een feit. De euro is voor het bedrijfsleven niet slecht gebleken, al zie ik als exporteur onze munt liever wat lager staan dan te hoog. Kennelijk bereikt hij nu zowat zijn evenwicht tegenover de dollar, en maar goed ook. Ik verwacht als ondernemer ook heel veel van het recent door Eurocommissaris Karel De Gucht gelanceerde voorstel van Free Trade tussen Europa en de VS, die samen nog altijd goed zijn voor de helft van de wereldeconomie. Free Trade zal maar kunnen als we over de oceaan heen veel normen uniformiseren. Nu zitten we nog vaak met absurde situaties. Eenzelfde product heeft andere chips of een product van hier of van ginder kan niet zomaar uitgevoerd wor-den naar het andere continent. Een free trade zou een zegen zijn voor het bedrijfsleven en voor de economie in het algemeen.”

Moeten we het verontrustend vinden dat het aantal starters in Vlaanderen terugloopt?Luc Tack: “Toch komt het ook met het aantal star-ters goed, mits de overheid de juiste begeleidende maatregelen neemt. Het lijkt me aangewezen om het starten vooral te stimuleren in de maakindustrie. Naar mijn gevoel wordt nu veel te eenzijdig gedacht aan starters in de diensteneconomie. Wat vormt de rijkdom van een land? Zaken als visvangst, mijn-bouw en landbouw, maar dus ook de maakindustrie. Wie productiebedrijven in huis heeft, verzekert zich van een pijler voor de toekomst.”

Het heet dat ondernemen vandaag de dag niet meer kan zonder een verstandig gebruik van de sociale media, internet, de iPhone of de iPad. Bent u zelf een freak?Luc Tack: “Het bedrijf kan inderdaad niet meer zonder. We hebben ons daar ook volledig op ingesteld. Ook al zijn we dan een b2b-bedrijf, het gegeven internet is toch een factor. Persoonlijk zegt het me allemaal niets. U zal me niet op Facebook vinden en ik twitter dus ook niet. Mijn focus ligt unilateraal op het bedrijf. Elke dag opnieuw.”

Wat doet Luc Tack als hij niet met Picanol bezig is?Luc Tack: “Natuurlijk neem ik ook tijd voor andere zaken. In mijn vrije tijd luister ik naar mijn vrouw. Want er is thuis werk genoeg.”

U bedoelt?Luc Tack: “We hebben vijf kinderen en in onze schaap-stal lopen er momenteel ook 35 lammetjes rond. Hoeft het gezegd dat er veel werk is en dat niets van-zelf gaat. Dus steken mijn vrouw en ik – in huis of in de tuin - samen een tandje bij.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

14 Ondernemers 8 26 april 2013

Voor wie wil kennismaken met de golfsport en onze club organiseren wij dit jaar 5 GRATIS GOLFINITIATIES en dit op volgende zondagen: 12 MEI, 16 JUNI, 7 JULI, 25 AUGUSTUS EN 22 SEPTEMBER. Tijdens deze initiaties krijgt u een golfdemonstratie van één van onze golfprofessionals en gaat u zelf uiteraard uw eerste golfslagen uitvoeren en/of uw eerste balletje proberen te putten en krijgt u ook meer informatie over onze club en de golfsport.

Voor meer info hieromtrent en inschrijvingen, raadpleeg onze website: www.golfpalingbeek.be

Wie actief wil starten met golf kan inschrijven op ons PROEFABONNEMENT. Voor SLECHTS 395€ bekomt u volgende voordelen:- 12 maanden lidmaatschap- 5 individuele lesuren door een Golf Pro- gratis gebruik van de practice en oefenholes- gratis gebruik van golfmateriaal, ter beschikking gesteld door de club- Via onze ‘Startersclub’ kan u zich vlot integreren in onze club en de golfsport.Aarzel niet langer, neem gerust met ons contact op en schrijf vandaag nog in.

Golf & Countryclub De Palingbeek

Golf & Countryclub De Palingbeek – Eekhofstraat 14 – 8902 Hollebeke-IeperTel.: 057/20.04.36 – Fax: 057/21.89.58 – E-mail: [email protected] – Website: www.golfpalingbeek.be

GRATIS GOLFINITIATIES

VAN MEI TOT SEPTEMBER

Echte, toffe clubsfeer

Een shop voor de aankoop van allerlei golfmateriaal en golfkledij

Parking afgesloten met slagbomen voor de veiligheid

Ruim en gezellig clubhuis

Luxueuze kleedkamers

Vergaderruimtes

Schitterend buitenterras met prachtig uitzicht op de holes 9 en 18 en een loungehoek

Restaurant en bar

ad-golf palingbeek.indd 1 17/04/13 10:17

“Picanol is alles wat Ford of Opel niet zijn. In 2009 kwamen we er zelf uit, zonder hulp van de overheid of van wie dan ook. We hebben onze toekomst zelf in handen en we zullen onze toekomst ook waar maken.”

Page 15: Ondernemers 8-2013

Voor wie wil kennismaken met de golfsport en onze club organiseren wij dit jaar 5 GRATIS GOLFINITIATIES en dit op volgende zondagen: 12 MEI, 16 JUNI, 7 JULI, 25 AUGUSTUS EN 22 SEPTEMBER. Tijdens deze initiaties krijgt u een golfdemonstratie van één van onze golfprofessionals en gaat u zelf uiteraard uw eerste golfslagen uitvoeren en/of uw eerste balletje proberen te putten en krijgt u ook meer informatie over onze club en de golfsport.

Voor meer info hieromtrent en inschrijvingen, raadpleeg onze website: www.golfpalingbeek.be

Wie actief wil starten met golf kan inschrijven op ons PROEFABONNEMENT. Voor SLECHTS 395€ bekomt u volgende voordelen:- 12 maanden lidmaatschap- 5 individuele lesuren door een Golf Pro- gratis gebruik van de practice en oefenholes- gratis gebruik van golfmateriaal, ter beschikking gesteld door de club- Via onze ‘Startersclub’ kan u zich vlot integreren in onze club en de golfsport.Aarzel niet langer, neem gerust met ons contact op en schrijf vandaag nog in.

Golf & Countryclub De Palingbeek

Golf & Countryclub De Palingbeek – Eekhofstraat 14 – 8902 Hollebeke-IeperTel.: 057/20.04.36 – Fax: 057/21.89.58 – E-mail: [email protected] – Website: www.golfpalingbeek.be

GRATIS GOLFINITIATIES

VAN MEI TOT SEPTEMBER

Echte, toffe clubsfeer

Een shop voor de aankoop van allerlei golfmateriaal en golfkledij

Parking afgesloten met slagbomen voor de veiligheid

Ruim en gezellig clubhuis

Luxueuze kleedkamers

Vergaderruimtes

Schitterend buitenterras met prachtig uitzicht op de holes 9 en 18 en een loungehoek

Restaurant en bar

ad-golf palingbeek.indd 1 17/04/13 10:17

Page 16: Ondernemers 8-2013

Een vlotte en stipte opvolging van uw personeelsbeleid is onmisbaar voor de goede gang van zaken in uw bedrijf. Bovendien is het arbeids- en sociaal zekerheidsrecht permanent in beweging. Aanvullingen, bijsturingen, wijzigingen... te veel om het allemaal zelf bij te houden. Daarom moet u kunnen rekenen op een betrouwbare en veilige partner om u door die complexe materie te gidsen, langs de valkuilen heen. HR-dienstengroep ADMB voert dit alles voor u uit en helpt u bovendien met de nodige juridische bijstand en advies. Samen vormen we een niet te kloppen duo!

HR-dienstengroep ADMB, sportief partner van ondernemend Cercle Brugge

Wij loodsen u naar een sterk sociaal economisch beleid

MEER INFO?ADMB, Sint-Clarastraat 48, 8000 BruggeTel. 050 474 476 - Fax 050 474 479E-mail [email protected] - www.admb.be

KRANEN DESUTTER nv

Blokkestraat 128530 HarelbekeT +32 (0)56 720 720F +32 (0)56 728 [email protected]

KRANENVERHUUR

TRANSPORT

MACHINE LOGISTIEK

PROJECTEN

Page 17: Ondernemers 8-2013

BEDR

IJVEN

Ondernemers 8 26 april 2013 17

Kent u de voordelen van een elektrische wagen? Hij stoot geen CO2 uit, hij rijdt geruisloos en comfortabel, en zijn verbruikskosten liggen drie keer lager dan die van diesel- of benzinewagens. Ideaal voor korte en middellange trajecten. Met de CarPlug brengt Electra-bel u nu de snelle en veilige oplossing om elektrische auto’s op te laden.

Een elektrische wagen tankt elektriciteit. Daarvoor zijn oplaadpunten nodig, thuis of op het werk. Helaas voldoen de oplaadkabels van autobouwers niet altijd.

Standaardkabel niet efficiënt

De bijgeleverde standaardkabel gewoon via het stop-contact aansluiten, is gemakkelijk. Toch is het niet de veiligste, efficiëntste of meest gebruiksvriendelijke oplossing. “De oplaadkabels van sommige autobou-wers kunnen maar 10 ampère aan”, zegt Eric Duys, EV-expert van Electrabel. “Voor volledig elektrische voertuigen betekent dit al gauw acht uur opladen.

Bovendien kan een gewone stekker een elektriciteits-lijn ook overbelasten.”

Snel en zorgenvrij met carplug

“De CarPlug van Electrabel heeft een beveiligde Mennekes-stekker, een aangepaste laadkabel en een rechtstreekse aansluiting op de elektriciteitskast via een aparte lijn. Zo laadt de wagen tegen een groot vermogen van 16 ampère op. Dat betekent een tijds-winst van 60%. Het is daarmee de meest efficiënte oplaadoplossing op de markt.”

Automatisch opladen tijdens de daluren

Eric Duys: “Een eenvoudig touchscreen bedient de CarPlug. Je programmeert het oplaadsysteem en start en stopt een laadbeurt wanneer jij dat wilt. Je kan een auto dus perfect tijdens de daluren laten opladen. Afstandsbediening via een smartphone of het inter-net is mogelijk. De CarPlug houdt ook het verbruik en

de kostprijs van elke oplaadbeurt bij. Het systeem is volledig compatibel met alle merken en types van vol-ledig elektrische en hybride plug-in wagens.”

Totaaloplossing voor bedrijven

Electrabel begeleidt bedrijven van a tot z bij de instal-latie van hun CarPlug-systeem. De elektriciteitsle-verancier analyseert de mobiliteitsbehoeften van de onderneming, de elektrische installatie, en het gebruikte en beschikbare vermogen. Dat geeft aan welke aanpassingen noodzakelijk zijn. Hiermee stelt Electrabel de geschiktste oplossing voor. Omdat per-soneelsleden hun wagen ook thuis opladen, volgt Car-Plug het elektriciteitsverbruik van alle werknemers via een identificatiesysteem en de website van Electrabel. Ze vergoeden voor hun thuisverbruik is dus eenvoudig, want ingebouwd in het systeem.

Meer informatie opwww.electrabel.be/CarPlugB2B

Elektrische wagens vlot én veilig opladen

De tijdritwielen van Cancellara, de licht-gewichtwielen van Contador: voor wie-lerfreaks zijn het gegeerde gadgets, waarmee ze dolgraag zelf eens zouden rondvlammen. Alleen impliceert dat normaal meteen een forse investering, die niet iedereen zomaar kan opbren-gen. Daarom pakt SlipstreamWheels uit Beernem nu uit met een nieuwe for-mule: fietsfanaten de kans bieden om allerlei wielen te testen op huurbasis. “Met dit project vul ik een concrete behoefte van triatleten, tijdrijders en andere fietsadepten in”, beseft Gunther Desmedt.

Gunther Desmedt zette SlipstreamWheels medio vorig jaar op de rails. Een vliegende start nam hij pas begin dit jaar met de beurs Velofollies in Kortrijk. “Dat was een bewuste keuze: uitgerekend in die periode leggen onder meer triatleten hun wedstrijd-schema vast. Net als hen likkebaardde ik telkens weer toen ik de voorbije jaren in brochures en op het internet informatie en illustraties van professionele wielen verslond. Iedereen wil wel eens met dergelijk

topmateriaal rijden, maar zo’n stel wielen kost al snel 1.500 euro. Een hele som, zeker als je vooraf niet de kans hebt gekregen die wielen eens te proberen.”

Complexe materie

Net dat kan bij SlipstreamWheels wel. “Bij ons kun-nen geïnteresseerden verschillende types van fiets-wielen testen, in functie van een specifieke training, een bepaalde wedstrijd of louter voor het plezier. Wie nadien beslist de wielen aan te kopen, krijgt zijn huurbedrag terug én een korting op de aankoopprijs. Op het eind van het seizoen zullen we gehuurde wie-len ook tweedehands te koop aanbieden.”

De naam doet het al vermoeden: Gunther Desmedt focust zich uitsluitend op wielen. “Wielen zijn op zich al behoorlijk complex. Naast het gewicht spelen onder meer ook de aerodynamica en de laterale stijf-heid een cruciale rol. Afhankelijk van het doel van de klant raden we de beste wielset aan. We organiseren zelf regelmatig testmomenten op een vast parcours, zodat mensen zelf het verschil ervaren en beleven hoe het aanvoelt om met topwielen te rijden.”

Fietsreizen

Het Beernemse bedrijf richt zich hoofdzakelijk op de particuliere markt, al zijn er ook b2b-mogelijkheden. “Zo bieden organisatoren van fietsreizen via ons hun klanten de mogelijkheid topwielen te huren om bij-voorbeeld bepaalde Alpencols mee te bedwingen.”

Gunther Desmedt is zelf een gepassioneerd fietser, die dit jaar de Tour Divide rijdt, een race over 4.400 km van Banff (Canada) naar Antelope Wells (grens Amerika-Mexico), waarbij de deelnemers volledig op zichzelf zijn aangewezen. Hij wil zijn aanbod de komende jaren nog verbreden, bijvoorbeeld met mountainbike- of cyclocrosswielen. (BVC – Foto MVN)

www.slipstreamwheels.com

SlipstreamWheels laat fietsliefhebbers innovatieve wielen testen

Partnerinfo

Gunther Desmedt: “Wij geven iedereen de kans om eens met topwielen te rijden.”

Page 18: Ondernemers 8-2013

Met een Europees overnameoffensief ontpopte TVH Rental Equipment, de ver-huurdivisie van heftruckgroep Thermote & Vanhalst uit Waregem, zich tot een inter-nationale speler. “In twee jaar tijd gingen we van 50 medewerkers in België naar 850 in de Benelux, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Servië. Dit jaar gaan we de organisatie op punt stellen”, zegt Kristof Coudenys, director business development van TVH Rental Equipment.

Thermote & Vanhalst werd in 1969 in Gullegem opge-richt door Paul Thermote en Paul Vanhalst. Wat begon met het aankopen, herstellen en verkopen van oude legerheftrucks, groeide uit tot een wereldspeler in heftrucks en hoogwerkers. In 2004 verhuisde de groep naar een opvallende locatie langs de E17 in Waregem. De groep wordt vandaag bestuurd door de tweede generatie van de families Thermote en Vanhalst en haalde vorig jaar een geconsolideerde omzet van ruim 800 miljoen euro. Vooral de verhuurdivisie kende de afgelopen twee jaar een explosieve groei en die bracht het totaal aantal medewerkers op 3.800.

“De verhuur startte als aparte business unit halfweg de jaren ‘90. Voordien werden heftrucks meestal ver-huurd als vervanging voor machines in onderhoud of reparatie. Dit bleef lange tijd een zaak van slechts een paar mensen met een bescheiden vloot. In 2005 werd de verhuur van hoogwerkers overgenomen van Frank Pauwels uit Bissegem. In 2007 deden we een over-name in Sint-Niklaas. Tot twee jaar geleden beheerden

wij in België met 30 interne medewerkers en 20 chauf-feurs een verhuurpark van 2000 toestellen, waarvan iets meer dan de helft heftrucks “, vertelt Kristof Cou-denys, director business development van TVH Rental Equipment.

Hoe verliep de recente expansie?Kristof Coudenys: “In 2011 namen we Gunco over, met 300 medewerkers het grootste hoogwerkerverhuurbe-drijf van de Benelux. Naast de Rotterdamse hoofdzetel zijn er vier vestigingen, mooi verspreid over Nederland. Het dochterbedrijf Milcom bedient het grensgebied Nederland-België-Duitsland. Daarnaast had Gunco België sinds 1985 een grote vestiging in Antwerpen, later aangevuld met Nijvel en Luxemburg. We besloten al onze verhuuractiviteiten in België te bundelen onder de naam Gunco Powered by TVH. De vier strategisch gelegen vestigingen in Luxemburg en België (Ware-gem, Antwerpen en Nijvel) beheren een gezamenlijke vloot van 3.600 jonge toestellen.”

U lonkte ook naar Oost-Europa?Kristof Coudenys: “In november 2012 realiseerden we de acquisitie van Mateco, de Duitse marktleider in de verhuur van hoogwerkers. Deze groep omvatte 4.500 machines en 500 medewerkers in ruim 30 vestigin-gen in Duitsland, vijf in Polen en één in Luxemburg. Een maand later namen we ook nog eens Gépbér in Hongarije en Romlift in Roemenië over. Deze bedrij-ven tellen elk een 20-tal medewerkers en een 200-tal machines, plus een verkoopkantoor in Servië. Nog in december 2012 ten slotte deed onze Tsjechische doch-ter Statech een overname in Slowakije. In totaal zijn we nu Europees actief met ongeveer 850 mensen.

Zij beheren bijna 15.000 machines voor de verhuur op korte of lange termijn.”

Hoe verklaart u de hoge vlucht van dit verhuurver-haal?Kristof Coudenys: “Dit komt door een samenloop van omstandigheden. Ten eerste speelt het verstrengde Europese beleid op hoge ladders een grote rol voor de hoogwerkers en schaarliften. In de nieuwe lidstaten treedt deze wetgeving pas nu in werking. Dergelijke toestellen worden ingezet voor alles wat in de hoogte gebeurt, in plaats van ladders en stellingen, zowel bin-nen als buiten. Ten tweede komen steeds meer aan-gepaste toestellen voor specifieke toepassingen op de markt. Wij hebben die in alle soorten en maten, tot maar liefst 47m hoog. En ten derde remt de onstabiele economische conjunctuur veel bedrijven af om zelf te investeren in machines die niet permanent gebruikt worden.”

Zijn er nog overnames op til?Kristof Coudenys: “We gaan nu eerst wat temporiseren en van de adempauze gebruik maken om de organisa-tie op punt te stellen. Op Europees niveau beginnen we stilaan een grote speler te worden.”

Hoe staat de sector er in het algemeen voor?Kristof Coudenys: “De jongste jaren kende de hele sector een sterke groei, maar vandaag is toch een verzadigingsniveau bereikt. De concurrentie wordt dus harder. Je kunt kiezen om op de prijs te strijden, maar wij proberen ons in de eerste plaats te onderscheiden in flexibiliteit, propere en jonge toestellen en stipte leveringen. Dat is de typische spirit die TVH groot maakte: als de klant iets vraagt onmiddellijk reageren en je engagementen nakomen. Dit is ook een kapitaal-intensieve activiteit. Je kunt alleen overleven met een stevige financiële basis, een sterke organisatie en veel ervaring.” (RJ – Foto Hol)

www.tvh.be

VERHUURDIVISIE VAN TVH NEEMT ADEMPAUZE NA RESEM OVERNAMES

TVH Rental Equipment tilt zichzelf naar Europese schaal

Kristof Coudenys: “Op twee jaar tijd werden

we door overnames een grote Europese speler in de

verhuur van hoogwerkers en heftrucks.”

DOSS

IER

DOSSIERLogistiek & transport

Page 19: Ondernemers 8-2013

DOSS

IER

Ondernemers 8 26 april 2013 19

Sommige bedrijfsnamen geven heel duide-lijk weer wat de activiteit precies is. Dat is zeker het geval bij het Loppemse Logflow dat ervoor zorgt dat de logistiek vloeiender verloopt. “Momenteel zijn we enkel actief in groeibedrijven, maar er zijn ook heel wat bedrijven in nood die met een optimale logistiek terug competitief kunnen worden gemaakt. Veel ondernemers staan wel stil bij het verbeteren van productie en trans-port, maar beseffen nog te weinig hoeveel besparingen er mogelijk zijn in de magazij-nomgeving”, zegt Eric Vandenbussche.

Dat de naam Logflow niet voortvloeit uit de Kerkebeek naast de nieuwe burelen in de Lophem Gardens blijkt bij een nauwkeurige blik op het logo: een pallet, een vloeiende beweging en een alziend oog. “Logflow zoekt wat verborgen is achter de goederenstroom om van daaruit innovatief en creatief te veranderen”, zegt Eric Vandenbussche. “We vertrekken daarbij niet van wat ís, maar van wat zou kunnen of moeten zijn. Door het bestaande magazijn lopen en denken dat je zo het beste zicht krijgt op de goederenstroom is uit den boze. Het vertrekpunt is de ideale situatie. Wij gaan dan op zoek naar de optimale oplossing bin-nen het budget en de bestaande randvoorwaarden van de klant. Onze doelmarkt is Vlaanderen, maar we zijn

ook actief in Wallonië en we volgen onze klanten even-zeer naar hun buitenlandse vestigingen. We zijn actief in alle sectoren waar er zich een fysieke goederenflow voordoet, zowel bij producenten als bij distributeurs in tal van sectoren zoals voeding, machinebouw, textiel en automotive.”

Efficiëntiewinsten tot 40%

Logflow is geen producent of verkoper van logistieke hardware, maar geeft enkel onafhankelijk advies. Toch wordt het woord ‘consultants’ geschuwd. “We beschouwen onszelf eerder als logistieke archi-tecten dan als consultants,” vertelt Eric Vandenbus-sche. “Vroeger was de eerste raadgever van een onder-nemer zijn boekhouder en dan zijn architect. Wij raden aan om eerst bij de logistieke architect langs te lopen vooraleer naar de bouwkundige architect te stappen.

Je moet eerst de flow van je goederenstromen opti-maliseren en er dán een gebouw rond zetten. Vaak krijgen de oorspronkelijke plannen of ideeën dan een heel andere invulling. Onze aanpak hoeft trouwens niet duur te zijn. Vaak kunnen we voor een beperkte kostprijs efficiëntiewinsten tot 40% realiseren.”

Eric Vandenbussche richtte Logflow in 2000 op en begon pas in 2009 met een personeelsuitbreiding. Samen met partner Luc Forceville (ex-S&V) zette hij een groeispurt in. Het team telt vandaag al 7 mede-

werkers en de omzet zal dit jaar wellicht uitkomen op 1,2 miljoen euro. Eric Vandenbussche: “Toen ik alleen werkte, was er enkel ruimte voor strategisch advies. Met het huidige team van medewerkers, die overigens allemaal jaren praktijkervaring hebben, kunnen we een heel traject aanbieden: van het volledig heront-werpen van het distributienetwerk over het schrijven van lastenboeken voor potentiële leveranciers van magazijn hard- en software, tot de implementatie en concrete realisatie. Zelfs bij het aanwerven van gespecialiseerde logistieke kaderleden komt onze

expertise van pas. Die nieuwe aanpak wordt enorm gesmaakt en gewaardeerd door onze klanten, die vaak voor meerdere projecten of voor lange trajecten op ons een beroep doen. Zo zette voedingsbedrijf Mydibel uit Moeskroen eind vorig jaar met een state-of-the-art automatisch hoogbouw diepvriesmagazijn de kers op de taart van een masterplan dat over een periode van tien jaar werd uitgerold.”

Wereldwijd actief

Logflow beperkt zich niet tot het magazijn zelf, maar bekijkt de volledige goederenstroom van een bedrijf. “Voor Imec in Leuven maakten we ondermeer een mobiliteitsplan voor de site en bekeken we hoe de cleanrooms moesten bevoorraad worden. Vaak bepa-len we ook wat de ideale inplantingsplaatsen zijn van magazijnen en productievestigingen, wereldwijd, maar ook binnen één vestigingsplaats zelf. We moe-digen ook vaak leveranciers aan om te investeren, om concepten te verbeteren en innovatief te zijn, bijvoor-beeld op het vlak van IT”, weet Eric Vandenbussche.

“Waar we in de toekomst ook verder zullen op werken is het groeiende belang van e-commerce logistics. De impact van 24/7-levering op een magazijn wordt vaak zwaar onderschat. Eens een webshop écht begint te draaien, worden zeer hoge eisen gesteld aan de magazijninrichting. Door dit magazijnconcept te herdenken, kunnen wij meewerken aan een ongeziene verbetering van de klantenservice”, besluit Eric Van-denbussche. (SD – Foto MVN)

www.logflow.be

LOGFLOW OPTIMALISEERT GOEDERENSTROMEN IN HEEL EUROPA

De groeispurt van de logistieke architect

Eric Vandenbussche: “Wij raden aan om eerst bij de logistieke architect langs te lopen vooraleer naar de bouwkundige architect te

stappen.”

Page 20: Ondernemers 8-2013

Het Oostendse transport- en logistiek bedrijf Wim Bosman België viel recent twee keer in de prijzen. Het terugdringen van het aantal ongevallen met maar liefst 45% leverde de ‘Truck Safety Award’ op. En de inspanningen op het vlak van duur-zaamheid leidden tot een ‘Lean and Green Award’ van het Vlaams Instituut voor de Logistiek.

Op de jaarlijkse uitreiking van de felbegeerde Transport & Logistics Awards won Wim Bosman België de Truck Safety Award. “De jury toonde zich onder de indruk van concrete resultaten van ons veiligheidsbeleid op de weg. In 2010 hadden we nog 120 ongevallen met onze vrachtwagens. In 2012 was dat aantal met 45% gedaald, wat uiteraard ook de kosten ten goede kwam”, zegt Bart Verhulst, kwaliteitsmanager van Wim Bosman België.

“We kwamen tot deze resultaten ondermeer omdat we de chauffeurs actief bij het veiligheidsbeleid betrekken. We vragen hen namelijk om actief mee te denken over het veiligheidsbeleid. Door die betrok-

kenheid zien ze veiligheid als een dagelijkse prioriteit. We hanteren een breed pakket van maatregelen zoals peterchauffeurs, een chauffeurshandboek, maan-delijkse bijeenkomsten, premies, speciale acties als bijvoorbeeld bij de start van het schooljaar, enzovoort”, somt Bart Verhulst op.

De Wim Bosman Groep werd in 1963 opgericht en groeide uit tot een speler in de Nederlandse toptien van logistieke dienstverleners. In 2005 nam de groep het Oostendse familiebedrijf Transport Maenhout over. In 2011 werd de hele groep onderdeel van de wereldwijde logistieke dienstverlener Mainfreight uit Nieuw-Zeeland. Vandaag heeft de Wim Bosman Groep eigen verkoopkantoren en magazijnen in Bel-gië (Oostende, Wommelgem, Zaventem en Genk), Nederland, Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Rusland, Finland, Oekraïne en Polen. In België telt de groep 78 eigen chauffeurs en ze doet een beroep op een 60-tal chauffeurs in onderaanneming. Het wagenpark omvat zowel trekkers, opleggers en aanhangwagens als lich-tere distributiewagens.

Vlaamse koplopers

Wim Bosman België kreeg ook een ‘Lean and Green Award’. Daarmee bekroonde het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) voor het eerst 15 koplopers inzake logistieke duurzaamheid. In 2007 was de Wim Bosman Groep er al bij toen het ‘Lean and Green’-programma in Nederland werd opgestart.

“Verbetering van bedrijfsprocessen en duurzaamheid gaan hand in hand. Binnen onze groep is duurzaam-heid al jaren een speerpunt. Daarin kaderen aandacht

voor een schoon wagenpark, het reduceren van lege kilometers en de continue opleiding van onze chauf-feurs. Duurzame logistiek beslaat echter de hele sup-ply chain, dus zoeken we verdere samenwerking met onze partners”, vertelt managing director Rudi Debras.”

De 15 koplopers in het VIL-project engageren zich om met concrete doelstellingen hun energie-efficiëntie te verbeteren. Binnen de vijf jaar willen ze hun CO2-uit-stoot met minstens 20% verminderen. (RJ – Foto EV)

www.wimbosman.com

DOSS

IER

20 Ondernemers 8 26 april 2013

Bart Verhulst: “Het aantal ongevallen met onze vrachtwagens

daalde met 45%.”

LOGISTIEK DIENSTVERLENER UIT OOSTENDE WIM BOSMAN WINT TWEE AWARDS

Veilig en duurzaam werken, is beter werken

Campus Brugge Tel 050/331220

UW PARTNER VOOR BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE TRANSPORTSECTOR

Campus KortrijkTel 056/216080

Page 21: Ondernemers 8-2013

DOSS

IER

Ondernemers 8 26 april 2013 21

Tijdig en zorgeloos op de luchthaven geraken: het is iets wat nogal wat mensen een flinke portie stress bezorgt. Het is één van de redenen waarom tegenwoordig vrij veel interesse bestaat voor gespecialiseerde diensten in luchthavenvervoer. Tielt Airport Shuttle Service richt zich inmiddels acht jaar op die activiteit en legde zich gaandeweg vooral toe op de bedrijfsmarkt. “Veel men-sen zien alleen de mooie kanten van de job, maar deze stiel wordt nogal onderschat”, weet zaakvoerder Koen Derycke.

Transport is het lange leven van Koen Derycke. De voormalige chauffeur van een Tielts autocarbedrijf richtte zich in 2005 op een nieuwe nichemarkt. “Gesprekken met mijn schoonbroer Eddy Berteyn, die in Wevelgem het reisbureau Travel Mart runt, leerden me dat er bij particulieren veel vraag was naar luchthavenvervoer. Nadat ik ook met het reisbureau Tielt Travel was gaan praten, bleek er een behoor-lijk potentieel te bestaan om de oprichting van onze eigen zaak te verantwoorden. We zijn begonnen met één wagen, maar na een goed half jaar hadden we er al drie. Inmiddels beschikken we over een wagenpark van zeven voertuigen, wat ons toelaat om ook grotere groepen te vervoeren.”

Hoteltransport

De focus lag aanvankelijk op de particuliere markt, maar gaandeweg richtte Derycke zich almaar meer op ondernemingen uit de buurt. “Hoewel we vrij weinig in publi-citeit investeerden, bleek de respons al snel aardige proporties aan te nemen. Daar heeft vooral mond-tot-mondreclame veel mee te maken. Tegenwoordig rijden we heel regelmatig ceo’s, kaderleden en buitenlandse relaties van West-Vlaamse

ondernemingen van en naar de luchthaven, maar we verzorgen ook het transport tussen het bedrijf en het hotel.”

Doorgaans blijft de communicatie tijdens die ritten beperkt tot beleefde begroetin-gen. “Het geeft de zakenmensen de tijd nog een uurtje in de wagen te werken of om een paar telefoontjes te plegen. Met particulieren is dat anders, zeker als het om mensen gaat die niet zo vertrouwd zijn met het reilen en zeilen op een luchthaven.”

De wagens van Tielt Airport Shuttle Service brengen klanten naar de luchthavens en stations van Zaventem, Charleroi, Charles de Gaulle, Orly, Schiphol, Lille/Lesquin en Lille Flandre/Europe. “Voor één klant rijden we zelfs tot in Zwitserland. Eigenlijk komt het erop neer dat wij niets weigeren, zolang het tenminste niet over goede-rentransport of taxiservice gaat.” Alle transfers zijn op reservatie.

Nooit vakantie

Voor veel klanten van Koen Derycke en echtgenote Veerle Windels betekent de rit naar de luchthaven de start van de vakantie. Laat dat net iets zijn wat de zaakvoer-der zich weinig of niet veroorlooft. “Wij gaan er prat op voortdurend bereikbaar te zijn, elke dag van het jaar, 24 uur op 24. Daarvoor rekenen we op een team van tien chauffeurs, waarvan er vier vast in dienst zijn. Zelf ga ik ook nog dagelijks de baan op. Het is een stiel die je niet mag onderschatten. Net dat gebeurt door heel wat mensen die alleen het leuke van de job zien, zich snel een wagen aanschaffen en er ook mee beginnen. Tot ze tot de conclusie komen dat je met één wagen eigenlijk niets bent. Als je niemand wil ontgoochelen, een perfecte service wil bieden en je moet rekening houden met mogelijk veranderende vertrek- en aankomsttijden, kan je beter over diverse voertuigen beschikken. De komende jaren willen we op het-zelfde elan verdergaan. Doorgroeien hoeft niet, zeker niet als we dezelfde service en kwaliteit willen blijven garanderen.” (BVC – Foto Kurt)

www.tieltservice.be

TIELT AIRPORT SHUTTLE SERVICE MIKT VOORAL OP PERSONENVERVOER VOOR BEDRIJVEN

“Wij zeggen nooit neen”

Anywhere, anytime lokalisatie van uw voertuigen/machines

onmiddellijke melding via mail en/of sms bij (ongewenste) verplaatsing of manipulatie met positie: veiligheid

startonderbreking: veiligheid discrete installatie: veiligheid verlaging verzekeringspremie is mogelijk: geldbesparing

abonnement is geen must: geldbesparing

Detecting & Protecting

Traxgo

Kalkhoevestraat 1B-8790 Waregem

T +32 56 49 35 87F +32 56 70 71 20

[email protected]

Koen Derycke: “We staan voortdurend

paraat om klanten naar de luchthaven te brengen.”

Page 22: Ondernemers 8-2013

degroof.be

Bank DegroofWest-VlaanDeren

President kennedypark 88500 kortrijk

tel 056 26 54 00Zoutelaan 134

8300 knokke-Heisttel 050 63 23 70

Hoe kunnen we morgen iedereen van drinkbaar water voorzien? Morgen? Waarom vandaag al niet? Dankzij een innoverend procedé ontwikkelde Aquasure een tablet met een dubbele werking: ze zuivert en desinfecteert vervuild water op een duurzame manier. Door de opeenvolgende stappen die het water doorloopt, kan de tablet eigenlijk beschouwd worden als een water-zuiveringsstation dat je altijd op zak hebt. Een uitvinding die miljoenen kinderen, vrouwen en mannen wereld-wijd meteen toegang verschaft tot drinkbaar water de eerste dagen na een natuurramp. En op langere termijn kan ze helpen in landelijke en meer afgelegen gebieden. Als dat geen vooruitgang is.Het bewijst nog maar eens hoe verhelderend het kan zijn om de dingen anders te bekijken. Zo’n vernieuwende en visionaire kijk op de dingen des levens en de financiën proberen wij al 140 jaar lang waar te maken. En toe te passen. Ook voor goede doelen. Met maar één doel: hen een duurzame toekomst verzekeren.

Morgen is wat we ervan zullen maken.

DEB1200099 - Annonce Corporate Aquasure.indd 1 23/11/12 12:39

Page 23: Ondernemers 8-2013

Wanneer u beslist om een onderneming over te nemen dan heeft u als koper er alle belang bij dat u beschermd bent tegen con-currerende activiteiten vanwege de verko-per. Welke regels moet u in acht nemen bij de invoeging van een concurrentieverbod in uw overnameovereenkomst? Een te ruim geformuleerd concurrentieverbod wordt immers als nietig beschouwd.

De overname van een onderneming kan gebeuren door de verwerving van de handelszaak waarvan de ven-nootschap eigenaar is dan wel door de verwerving van de aandelen van de vennootschap die de handelszaak exploiteert.

In het eerste geval is het de verkoper verboden om concurrerende activiteiten uit te oefenen, ook indien er geen expliciet niet-concurrentiebeding in de over-nameovereenkomst is opgenomen. Een concurre-rende activiteit tast immers de handelszaak aan en is daarom in strijd met de gemeenrechtelijke vrijwa-ringsverplichting van de verkoper van de handelszaak voor zijn eigen daad. Men spreekt in dit geval van een impliciete niet-concurrentieverplichting.

In het tweede geval maken de aandelen van de ven-nootschap het voorwerp van de overdracht uit. De gemeenrechtelijke vrijwaringsplicht van de verkoper slaat bijgevolg enkel op de aandelen die het voorwerp zijn van de transactie. De koper van aandelen heeft er alle belang bij om een expliciet concurrentieverbod te bedingen ten laste van de verkoper van die aandelen.

Uitgangspunt: vrijheid van handel

De vrijheid van handel vormt nog steeds een basispijler van ons rechtssysteem. Een niet-concurrentieclausule tast deze vrijheid van de verkoper van de onderne-

ming aan. Aangenomen wordt dat deze aantasting de mogelijkheid van de verkoper om in zijn behoorlijk levensonderhoud te voorzien, niet ernstig in gevaar mag brengen en bovendien niet verder mag reiken dan wat noodzakelijk is om het cliënteel aan zich te binden. Bijgevolg kan u best bij uw overnameovereenkomst een zekere gematigdheid aan de dag leggen.

Concrete richtlijnen: beperking inzake activiteiten, tijd en ruimte

Welke concrete begrenzingen dringen zich nu op bij het opnemen van een niet-concurrentiebeding in uw overeenkomst?

1) beperking inzake de aard van de uitgesloten acti-viteiten: het verbod mag slechts slaan op activiteiten die rechtstreeks verband houden met de activiteiten van de handelszaak of de vennootschap die wordt overgedragen. In geval van betwisting zal concreet onderzocht worden of de uitgeoefende activiteit van die aard is dat ze het cliënteel van de overnemer aan-tast of zou kunnen aantasten.

2) beperking in de tijd: een concurrentieverbod wordt slechts geldig geacht voor die termijn die de overne-mer nodig heeft om zijn cliënteel te vormen of aan zich te binden. De toegelaten duur van een concur-rentieverbod vormt in de praktijk zeer vaak een heikel discussiepunt.

3) beperking in de ruimte: enkel voor het gebied waar effectief concurrerende activiteiten mogelijk zijn, kan een concurrentieverbod worden opgelegd.

Sanctie: absolute nietigheid

Een gematigde houding bij de redactie van een niet-concurrentiebeding loont. Immers, indien een rechter

dergelijk beding naderhand bij betwisting als een te ruim verbod bestempelt, dient hij het beding als nietig te kwalificeren. De rechter beschikt ter zake niet over een matigingsbevoegdheid.

Toch blijft de overnemer in een dergelijk geval niet steeds volledig ongewapend achter. Indien het niet-concurrentiebeding nietig zou worden verklaard, kan de koper, in geval van overname van een han-delszaak, zich nog steeds beroepen op de impliciete niet-concurrentieverplichting. Daarnaast zou in der-gelijke gevallen het algemene verbod van oneerlijke mededinging mogelijk soelaas kunnen bieden. In dat geval zijn evenwel bijzondere omstandigheden vereist (bijv. zwartmaking, gebruik van onrechtmatig ver-kregen klantenlijsten, …), wat meteen ook een zware bewijslast met zich meebrengt.

Extra aandachtspunt: forfaitaire raming van de schade

Een extra aandachtspunt bij het opnemen van een con-currentieverbod in uw overnameovereenkomst betreft de regeling omtrent de schade. Schade in geval van een inbreuk op een concurrentieverbod is immers vaak moeilijk te bewijzen. De overnemer heeft er belang bij om een forfaitaire vergoeding te bedingen in geval van schending van het niet-concurrentieverbod.

Maude Mertens en Elke Swaenepoel, advocaten Declerck Leterme Partners

Een gematigd concurrentieverbod loont

ONDE

RN

EMER

S &

CO S

PECI

AL O

VER

NAM

ES

Ondernemers 8 26 april 2013 23

AuditAccountancyFiscaliteit

HOSTEN & BRACKX - Accountants en belastingconsulenten CVBAwww.hbaccountancy.be

WALTER HOSTEN - Bedrijfsrevisoren www.walterhosten.be Kantoren: Oostende - Bredene - Middelkerke

kantoorhosten

Elke SwaenepoelMaude Mertens

Page 24: Ondernemers 8-2013

De beslissing om uw onderneming te verkopen, neemt u niet van de ene op de andere dag. Vaak is het een proces van jaren, waarbij u langzaam de klik maakt om uw levenswerk over te laten. Tijdens die periode kan u wel al de overdracht voorbereiden en tegelijker-tijd ook de waarde van uw onderneming verhogen. Enkele tips:

1) Maak u zelf misbaar. De overlater heeft er alle belang bij om zichzelf zoveel als mogelijk misbaar te maken in zijn eigen onderneming. Dit kan door zijn kennis, ervaring en takenpakket te delen met anderen. Delegeren is dus de boodschap. Een kandidaat-koper heeft op die manier meer zekerheid dat de onderneming goed zal blijven draaien nadat de overlater uit beeld is.

2) Vereenvoudig de structuur van uw bedrijf.Gelijkaardige activiteiten gespreid over meerdere vennootschappen brengt u best samen. Verschillende activiteiten worden bij voorkeur ondergebracht in aparte ven-nootschappen zodat deze activiteiten afzonderlijk kunnen verkocht worden. Indien meerdere vennootschappen noodzakelijk zijn, zorgt u best voor een juiste kostenal-locatie en voor transparante en marktconforme vergoedingen onderling.

Hoe verleidelijk ook, vennootschappen in landen met een fiscaal gunstig regime kunt u best vermijden. Overnemers wantrouwen dergelijke vennootschappen en ze worden dan ook niet in rekening gebracht.

3. Transparante cijfers zowel in de balans als in de resultatenrekening.Ingewikkelde structuren bemoeilijken een overname. Een overnemer is daarvoor zeer beducht. De balans wordt best vereenvoudigd door een correcte waardering van de activa en passiva. Vermijd overwaardering van de bezittingen en onderwaar-dering van de schulden. Probeer ook de schuldgraad bij de banken af te bouwen. Voor het toekennen van een overnamefinanciering zal de bank namelijk rekening houden met de bestaande schulden en de nieuwe schulden (om de overname te financieren). Dit is eveneens belangrijk voor een toekomstige bevrijding van eventu-ele persoonlijke borgstellingen voor lopende bankkredieten.

Vastgoed dat niet gebruikt wordt in de dagelijkse bedrijfsvoering en overtollige liquide middelen worden best afgezonderd. Een te grote nood aan bedrijfskapi-taal kan overnemers afschrikken. Laat uw klanten sneller betalen en betaal indien mogelijk niet onmiddellijk uw leveranciers. Regel zoveel als mogelijk uw rekening couranten zowel op het actief als op het passief. Een te hoge rekening courant op het passief kan de onverkoopbaarheid van de aandelen als gevolg hebben. Een beperkte rekening courant passief kan tegen u gebruikt worden als onderhandelingsmarge.

De resultatenrekening moet een realistisch beeld geven van de werkelijke renda-bilteit. Let erop dat alle inkomsten en uitgaven die met de onderneming te maken hebben, geboekt zijn. Niet geboekte inkomsten of niet bedrijfsgebonden kosten moet u weren. Ook hier is transparantie troef.

4. Bewaak de exploitatievoorwaarden.Het is belangrijk ervoor te zorgen dat alle vergunningen in orde zijn en dat de bedrijfsactiva zoals gebouwen en machinepark in goede technische staat zijn.Verifieer ook of er geen milieuvervuiling is en saneer indien noodzakelijk. Hierdoor kan heel wat kostbare tijd worden bespaard tijdens het overnameproces.

5. Zaken doen zoals gewoonlijk en handelen als een goede huisvader.Ook met een overname in zicht moet de bedrijfsleider alle normale bedrijfshande-lingen blijven stellen. Dat in het belang van de onderneming en om de rendabiliteit van de onderneming te vrijwaren naar de toekomst toe. Hij krijgt het beheer als een goede huisvader aangemeten gezien nieuwe beslissingen zeker ook de overnemer zullen raken. Vermijd uitzonderlijke handelingen zoals overdreven uitbreidingen van bedrijfsgebouwen, zware investeringen in grond, in niet bedrijfsgebonden activa of in extra machinepark. Regel ook alle mogelijke juridische geschillen. Een minnelijke oplossing is soms aan te raden boven een gerechtelijke oplossing.

6. Bereid u voor op de aflossing van de wacht.Naast de strenge zakelijk kant van een overname, is er ook een emotionele kant: het loslaten van de onderneming. De visie en de bedrijfskunde van de overlater zal stilaan plaats moeten maken voor de visie en de bedrijfskunde van de overnemer. Weet dat een goede overlater er alles aan doet om de overnemer bij te staan zowel in goede als in kwade momenten.

Indien u een goed zicht wenst te krijgen op bovenstaande elementen kan een voor-afgaandelijke waardering van uw onderneming zeker nuttig zijn. Laat u hiervoor bijstaan door een overnamebemiddelaar die over voldoende referenties beschikt.

Johan Coucke, Geert Buyse, Jo Decoutere en Martijn Coucke O.B.A.

Hoe zich voorbereiden op de overdracht van uw bedrijf?

24 Ondernemers 8 26 april 2013

advocatenDECLERCK LETERME PARTNERS

KortrijKsesteenweg 387B-8530 HarelBeKet. 056/26.81.81www.DPla.Be

sPecialist onDernemingsrecHtregionaal veranKerDinternationaal actief

ONDE

RN

EMER

S &

CO S

PECI

AL O

VER

NAM

ES

Page 25: Ondernemers 8-2013

In de context van overname en opvolging speelt de problematiek van de liquidatiebelasting een niet onbe-langrijke rol. Het is op vandaag namelijk mogelijk om een vennootschap te ontbinden en de belaste reser-ves – nadat alle schulden zijn vereffend – uit te keren tegen 10%. Dat lijkt een aantrekkelijk tarief maar vooraleer uit de bol te gaan voor dat fiscale cadeau moet gezegd worden dat er voordien al 34% belasting werd geheven.

Het kan in bepaalde gevallen van opvolging en overla-ting opportuun zijn om de vennootschap te ontbinden, maar dat is geval per geval te bekijken. Een redelijk mens zou denken dat – indien de bedrijfsleider ermee wil stoppen en een ontbinding aangewezen lijkt – 10% erbovenop meer dan voldoende is. Dat is evenwel bui-ten de snoodaards van de regering gerekend. In hun nooit aflatende zoektocht om het overheidsbeslag naar intergalactische hoogten ten stuwen, is het hen dan toch gelukt om de 10% te laten toenemen met maar liefst 250%.

Veruit de laatste druppel werd uit de citroen, alias bedrijfsleider geperst. De zorgvuldig opgepotte reser-ves - meestal door kmo’s – moeten er bij ontbinding van de vennootschap dus aan geloven want ook zij worden geofferd op het altaar van het overheidsbe-slag. Er is weliswaar nog wat tijd, pas voor ontbindin-gen vanaf 1 oktober 2014 zal dat het geval zijn. Het is dus wachten op de executie.

Daarover ondervraagd op de radio riposteert Koen Geens met twee argumenten die er volgens ons absoluut niets toe doen. Eerst wijst hij op een andere nieuwe maatregel: bedrijven die hun reserves in het kapitaal incorporeren voor 1 oktober 2014 behouden - voor wat betreft die reserves - bij een latere liquidatie het huidige tarief van 10%. Geens hanteert daarbij een vreemde argumentatie. Volgens hem zouden de banken niet meer geneigd zijn om kmo’s een lening toe te staan net omdat hun kapitaal vaak te laag is. Heel bizar, want bij ons weten kijken de banken vooral naar het eigen vermogen van ondernemingen en niet naar het kapitaal. Het eigen vermogen omvat naast het kapitaal ook de reserves, waar die ook geboekt staan. Het is duidelijk dat het argument er gewoon bij gesleurd is om een aparte categorie van reserves te kunnen aanmaken en de reserves die men eruit wil halen met nog eens 25% extra te belasten. Bovendien: wie garandeert dat die 10% inderdaad 10% blijft? Fiscale rechtszekerheid bestaat niet in dit land.

Een tweede irrelevant argument betreft een andere gunstmaatregel, namelijk de verlaging van de roe-rende voorheffing op dividenden van aandelen die zijn uitgegeven naar aanleiding van kapitaalverhogin-gen die een paar jaar worden aangehouden. Ook hier weer – los van het irrelevante van deze maatregel (zie verder) – kan niemand zeker zijn dat die verlaagde roerende voorheffing zal blijven.

Waarom zijn die maatregelen niet dienstig om de kri-tiek op de verhoging van 10% naar 25% te weerleggen of te milderen? Omdat die twee nieuwe maatregelen een andere situatie beogen. Ze zijn erop gericht om bedrijven die verder willen werken fiscaal te bevoor-delen en investeren in die bedrijven aantrekkelijker te maken.

Bedrijven die willen liquideren, doen dat vaak omdat de eigenaars willen stoppen. Jarenlang hebben ze de winsten opgepot. De winsten eruit halen als wedde was veel te duur gezien meer dan 50% door het zwarte gat van het overheidsbeslag wordt opgeslokt. Als winst uitkeren, werd ook vaak vermeden. Er was al 34% winstbelasting verdwenen in datzelfde zwarte gat onder de vorm van vennootschapsbelasting. Als dividend uitkeren, betekende immers nog eens 25% erbij in de vorm van roerende voorheffing. Tot in 2011 was er in bepaalde gevallen nog een tarief moge-lijk van 15%, maar ook dat werd afgeschaft. Die bedrij-ven kozen dan maar vaak om de winsten op te potten en te hopen dat ze bij liquidatie konden genieten van het laatste interessante belastingtarief van 10%.

Beloond worden na decennialang hard te hebben gewerkt. Ook die wens wordt nu de kop ingedrukt. We mogen hierbij niet vergeten dat tussen de slachtoffers nog bedrijven zitten die een tarief in de vennootschapsbelasting hebben gekend van 43%. Die houden bij een liquidatie nog 43% over van win-sten die ze ooit hebben gemaakt. Toch wel onbegrij-pelijk dat minister Geens – tot voor kort een succesvol advocaat en dus ook een ondernemer – dit amper een paar weken na zijn aanstelling al over zich heen laat gaan.

Stefaan Kindt, Alaska

Laatste aantrekkelijk belastingtarief opgeslokt door het zwarte gat, genaamd ‘overheidsbeslag’

Ondernemers 8 26 april 2013 25

WWW.DSDA.BE – [email protected] 33 – BE-8500 KORTRIJK – T +32 56 24 15 30 – F +32 56 20 05 25

DOMINIQUE DESMET MARIE-DOMINIQUE DE JAEGEREPHILIPPE DE JAEGEREGEERT SOETAERTPIETER DEWAELEAN MEYFROOTKARLIEN TOUQUETCHARLOTTE SPILLEBEEN MANJA COOPMANMARIJN DE VOSVANESSA DESMET

ONDE

RN

EMER

S &

CO S

PECI

AL O

VER

NAM

ES

Page 26: Ondernemers 8-2013

De overdracht van een onderneming is een zeer delicaat proces dat een behoedzame en deskundige aanpak vraagt. De verkoper moet heel veel energie en geduld hebben want hij moet intussen ook nog zijn onder-neming runnen. Momenten van euforie en ontgoocheling liggen zeer dicht bij elkaar. Gemiddeld duurt een overnametraject 6 tot 12 maanden en in die periode kan de ondernemer te maken krijgen met talrijke valkuilen:

- Onrealistische (prijs)verwachting bij de verkoper: Elke ondernemer vindt zijn onderneming de aller-mooiste en verwacht dan ook de hoogste prijs. Het is aan de adviseurs om de verkoper (emotioneel) voor te bereiden en vooral hem met beide voeten op de grond te houden.

- Het gaat allemaal te vlot: Soms kan een dossier een vliegende start nemen met veel geïnteresseerden, maar plots haken die één voor één af. Een verkoper moet dus oppassen dat hij niet te snel zelf– en zegezeker wordt want er zijn veel nieuwsgierigen die niet ern-stig zijn. Pas wanneer hij denkt dat de tegenpartij de overname echt wil en aankan, mag hij exclusiviteit geven.

- Niet alleen nemen, ook geven: Een deal is maar goed als beide partijen een goed gevoel hebben. Het is belangrijk om tijdig te voelen hoever men kan gaan om ook de tegenpartij een goede deal te gunnen en hem niet te laten afhaken.

- Gebrek aan timing: In een verkoopproces is het cru-ciaal dat bepaalde milestones worden vooropgesteld. Het kan en mag niet de bedoeling zijn om de zaken te forceren, maar als een dossier te lang aansleept en deadlines niet worden gerespecteerd, kan de sfeer snel verzuren.

- De verkoper is onervaren en wil geen bijstand: De verkoop van zijn onderneming is voor de eigenaar veelal dé transactie van zijn leven. De koper moet daar voldoende aandacht voor hebben en moet de nodige empathie tonen. Om emoties en onervarenheid te neutraliseren doen beide partijen er goed aan een advi-seur in te schakelen. Deze adviseurs moeten evenwel dealmakers zijn en geen dealbreakers!

- Spanningen worden niet snel genoeg ontmijnd: Een geoefend begeleider moet voelen wanneer er spanningen of problemen opduiken tijdens het ver-koopsproces en moet hierop zeer kort reageren en communiceren.

- Negatieve zaken worden verzwegen: In elke onder-neming zijn er minder positieve zaken die een onder-nemer liever niet toegeeft. Het is echter belangrijk hierover in een vrij vroeg stadium spontaan te commu-niceren. Hoe langer hiermee gewacht wordt, hoe meer

dit een boemerang is die in een latere fase, of in elk geval tijdens de due diligence, dubbel zo hard in zijn gezicht terug komt wanneer de koper of zijn adviseurs dit zelf moeten ontdekken.

- Onvoldoende medewerking aan de due diligence: Voor de verkoper is de due diligence een zeer onaange-name fase want hij moet alles blootleggen. Hij doet er goed aan om de gevraagde info goed voor te bereiden zodat alles klaarligt op de dag dat de due diligence start. Doet hij dit niet dan kan dit bij de koper grote vragen en onzekerheid creëren en dat kan leiden tot een vertrouwensbreuk.

- Externe factoren: Als gevolg van de aanslagen van 11 september 2001 of van de val van Lehman Brothers in 2008, zijn tal van deals in zeer vergevorderde sta-dia abrupt afgesprongen omdat niemand nog risico’s durfde te nemen. Ook de economie kan tijdens de gesprekken negatief evolueren, waardoor kopers schrik krijgen en afhaken.

- De koper krijgt zijn (bank) financiering niet rond. Het is duidelijk dat de banken zich tegenwoordig strenger opstellen. Een gedetailleerd businessplan en voldoende eigen inbreng zijn vandaag een must.

Besluit. Naarmate het verkoopproces vordert, groeit het vertrouwen tussen de partijen en wordt de kans op een mislukking kleiner. Het kan echter nog altijd mis-lopen en besef als verkoper dat een deal pas helemaal rond is wanneer het geld op uw rekening staat!

Bruno Vervisch, Vervisch Overnamebegeleiding

Valkuilen bij de verkoop van een onderneming

ONDE

RN

EMER

S &

CO S

PECI

AL O

VER

NAM

ES26 Ondernemers 8 26 april 2013

Accent Business Park - Gebouw C1Kwadestraat 149 - bus 228800 Roeselare

T +32 (51) 20 28 76F +32 (51) 21 28 [email protected]

Twitter: @BrightAdvocaten

www.b-right.be

The bright side of law.

Bezoek onze website en teken in op onze nieuwsbrief The Bright Side of kom eens langs op eenBreakfast@Bright.

www.thebrightside.bewww.breakfastatbright.be

Contracten en commercieel recht

Sociaal recht

IP en ICT-recht

Vennootschappen en M&A

Vastgoed en aanneming

Vermogensrecht en fiscaliteit

Page 27: Ondernemers 8-2013

Minne Port Services mag dan al bijna 140 jaar oud zijn, het bedrijf van de familie Vanhove blijft zichzelf steeds vernieuwen. “Ooit voorspelde ik dat Zeebrugge jaarlijks 100 cruiseschepen zou ontvangen. Nu het zover is, durf ik van 200 spreken”, zegt gedelegeerd bestuurder Patrick Vanhove.

Minne Port Services bouwt voort op fundamenten uit 1874. Toen werd in Brugge de Agence Maritime Minne opgericht voor het ontvangen en verdelen (toen nog per stootkar!) van meestal Britse pakketten. Nog vóór de Eerste Wereldoorlog droegen de Minnes hun activi-teiten over aan de familie d’Udekem d’Acoz. Die richtte vestigingen op in Brussel, Gent, Oostende, het toen nog prille Zeebrugge en tijdens de Tweede Wereldoor-log ook tijdelijk in Londen.

“Na verloop van tijd werden de activiteiten gecon-centreerd in Brugge, Zeebrugge en Gent. Het bedrijf focuste op scheepsagentuur, scheepsbevrachting, opslag, overslag en douaneafhandeling. Begin jaren ‘60 ging mijn vader Raymond Vanhove bij Agence Maritime Minne aan de slag. In 1982 kwam ik erbij. In 2002 brachten we via een management-buy-out alle activiteiten en de loodsen in Brugge over naar het nieuwe Minne Port Services. We behielden de merk-naam omdat die goed gekend was in Scandinavië, de Baltische staten en het Verenigd Koninkrijk”, vertelt gedelegeerd bestuurder Patrick Vanhove.

Minne Port Services is gevestigd aan de Britse Kaai tegen de Brugse binnenstad. Er werken drie bedien-den, naargelang de activiteit aangevuld met twee tot 20 havenarbeiders uit de pool.

Waaruit bestaan vandaag uw activiteiten?Patrick Vanhove: “Onze kernactiviteit is opslag en overslag. We beschikken over vier moderne loodsen,

samen goed voor 15.000m², en die zijn uitgerust met heftrucks, bulldozers, transportbanden, een mobiele weeginstallatie, enzovoort. Daarin behandelen we drie hoofdtrafieken: gebroken rijst, veevoeders en gezaagd hout. Daarnaast hebben we buiten een stapelplaats van 10.000m². De tweede activiteit is stevedoring. Wij stouwen zowel vaste bulk (granen, veevoeders, meststoffen, ...) als stukgoed (pallets, gezaagd hout, landbouwmachines, ...) en project cargo (stalen silo’s, constructiematerialen, ...).”

U heeft ook nog een tweede bedrijf?Patrick Vanhove: “De ervaring met beladen leidde tot de oprichting van dochterbedrijf Beltraf. We speciali-seren ons in lashing & securing of het zeevast maken van goederen. Met banden, kettingen, houten blok-ken, bekisting,... stabiliseren we vrachten op schepen. Intussen lieten we het Antwerpse Pasec Port partici-peren. Samen staan we sterker en bovendien bezitten Antwerpenaren de ervaring van de grootste Europese stukgoedhaven. Men weet ons in Zeebrugge, Brugge, Antwerpen en Vlissingen te vinden voor het vastzet-ten van silo’s, metrostellen, jachten, transportbanden, baggermateriaal, buizen, enzovoort.”

Ten slotte bent u ook agent voor cruiseschepen?Patrick Vanhove: “Al in de jaren ‘50 waren wij een van de eerste agenturen die cruiseschepen vertegenwoor-digden. In 2002 zetten we mee het platform Cruise Alliance Benelux op. Daarmee presenteren diverse bedrijven hun diensten aan cruiserederijen: van agen-tuur, rapportering & veiligheid, herstellingen & onder-houd tot plaatselijke excursies en oliebevoorrading. Dit is booming business. Toen ik enkele jaren geleden voorspelde dat Zeebrugge ooit 100 cruiseschepen per jaar zou ontvangen, verklaarde men me gek. Nu we zover zijn, durf ik zelfs spreken van 200. De beslissing van het havenbestuur om een cruisegebouw op te rich-ten, is een stap in de goede richting.”

Voelt u de crisis?Patrick Vanhove: “Uiteraard voelen we dat het econo-misch moeilijker gaat, maar onze loodsen zitten goed vol. De enige constante is de gebroken rijst. Dat product is afgekeurd als tafelrijst, maar is perfect geschikt om zetmeel uit te halen voor stijfsel of voeding, bijvoor-beeld het witte laagje op de Tic Tac-snoepjes. Wij ont-vangen in Zeebrugge of Antwerpen de bulkcontainers uit Brazilië, Pakistan, Vietnam, Egypte en Thailand. We laten die naar Brugge komen als bufferstock voor Beneo Remy nabij Leuven. We doen een voorreiniging: het uitzuiveren van papier, touw, plastic, enzovoort.”

Waarom zit u nog steeds in de achterhaven tegen de Brugse binnenstad en niet in Zeebrugge?Patrick Vanhove: “Minne heeft hier zijn historische wortels en zijn loodsen. We kunnen hier schepen tot 5.000 ton, voor sommige types tot 6.000 ton, ont-vangen. Toch hopen we dat de beloofde verdieping van het Boudewijnkanaal van 6,5 naar 8,10 m er komt. We waren alleszins vragende partij voor de zopas gestarte aanpassing van de Louis Coiseaukaai. Door het verleggen van de weg komt er meer aaneen-gesloten ruimte langs de kade. Dit laat ons toe om extra loodsruimte te bouwen.” (RJ – Foto MVN)

www.minne.be

Minne Port Services voorspelt 200 cruises

“Hopen dat de beloofde verdieping van het Boudewijnkanaal er snel komt”

HAV

ENN

IEU

WS

Ondernemers 8 26 april 2013 27

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Patrick Vanhove: “Ondanks dat het economisch

moeilijker gaat, zitten onze loodsen goed vol.”

Page 28: Ondernemers 8-2013

Om goed te ondernemen is een positieve mindset cruciaal. Voka West-Vlaanderen wil de ondernemers naast professionalise-ring van kennis, vaardigheden en attitudes in deze competitieve conjunctuur ook een positieve boodschap brengen. Inspirator Carl Van de Velde geeft hen op 30 mei een boost. “Laat u wat peper in de kont draaien”, zegt hij in zijn beeldrijke taal.

Het Carl Van de Velde Training Instituut heeft als baseline ‘Uw groeipartner naar meer en beter’. Meer en beter waarvan?Carl Van de Velde: “We leven momenteel in com-petitieve tijden. De wereld is ons huis geworden. Het volstaat niet meer om over een goed product en voldoende kennis te beschikken, om ook een goede winkel te hebben. Door mensen en organisaties te motiveren en te inspireren, begeleid ik ze naar een per-soonlijke of zakelijke doorbraak. Ik geef ze handvaten mee, om méér business te genereren en dit ook op een kwalitatieve manier te bereiken, door de juiste dingen te doen met minder tijd en inspanning.”

Bent u zelf ondernemer/manager? Spreekt u de taal van de ondernemer?Carl Van de Velde: “Op 22 jaar had ik mijn eerste bedrijf in deuren-, keuken- en traprenovatie. Ik ben nog altijd bestuurder van vijf vennootschappen. Ondertussen vergaarde ik kennis rond de denk- en doepatronen van succesvolle ondernemers en creëerde ik daar sessies rond. In 1996 ben ik dan begonnen met opleidingen te geven. De laatste vijf jaar ligt onze focus puur op coa-ching van ondernemers in heel Vlaanderen. Carl Van de Velde Training Instituut telt nu een 16-tal mede-

werkers. We zoeken per jaar nog enkele medewerkers extra en willen vanaf 2015 internationaal gaan in 27 landen volgens een franchisingsysteem. Om onder-nemers te coachen, moet je inderdaad ondernemer in hart en nieren zijn. ‘Walk your talk’ is mijn motto. We bieden geen boekjestraining, maar reiken onmiddel-lijk toepasbare oplossingen aan, van ondernemer tot ondernemer.”

Welk soort seminaries of lezingen biedt het Carl Van de Velde Training Instituut aan?Carl Van de Velde: “Onze programma’s en seminaries rond gezond ondernemerschap zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en persoonlijke ervaring. Ze heb-ben betrekking op basisvaardigheden als marketing, sales, hoe de vorm van je bedrijf organiseren, coaching, communicatie, persoonlijk leiderschap, enzovoort. We proberen de deelnemers altijd te motiveren en te inspireren. We willen ze empoweren, extra kracht geven om te ondernemen en ook tonen hoe ze het moeten doen. Je kan immers ook heel gemotiveerd de verkeerde dingen doen.”

Kan ik mijn communicatie niet verbeteren of mijn sales optimaliseren door een boek te lezen? Waarin verschilt uw aanpak?Carl Van de Velde: “Ik ben zelf auteur van ‘10 stap-pen naar succes en geluk’ en ‘Speechen als Obama’. Maar niet iedereen vindt lezen leuk. Hoe inspirerend en waardevol ook, door een kookboek te lezen kan je daarom nog niet koken. De live-sensatie van een seminarie is een energetische omgeving die nog méér prikkelt om in actie te komen. Als spreker kan ik de interpretatie sturen en de aanwezigen laten mee-gaan in de magie van het moment. Ik schuw ook de

interactie en zelfs confrontatie met mijn publiek niet. Het seminarie is een leermoment, maar moet tegelijk ook leuk zijn en boeien. Ik probeer tegelijk begeeste-ring en emotie binnen te brengen, zodat de deelne-mers écht voelen waarom ze met de info aan de slag willen gaan.”

Wat mogen de deelnemers verwachten van het semi-narie ‘Topondernemer in één avond’?Carl Van de Velde: “Tijdens het seminarie ‘Toponder-nemer in één avond’ geef ik ondernemers concrete tips mee om meer levenskwaliteit te vinden via hun onderneming. Ik maak ze bewust van wat ze kunnen doen om succesvol te ondernemen, zonder daarvoor op andere vlakken een te grote prijs te betalen. Zo bied ik bijvoorbeeld inzicht in drie verschillende niveaus van ondernemen: werken, managen en leiden. Uiteraard moeten de deelnemers het daarna nog zelf doen, maar het seminarie wil ze een boost geven om concrete ver-andering te creëren en naar het volgende level over te gaan. Ik wil ze, cru gezegd, overhalen om zich wat peper in de kont te laten draaien. Werkloos toezien is geen optie. In de huidige conjunctuur dienen onderne-mers meer dan ooit dynamisch en competitief te zijn.” (MDJ – ingezonden foto)

www.carlvandevelde.be

Topondernemer in één avond

Inspirator: Carl Van de VeldeDatum: donderdag 30 mei 2013Waar: Showroom BMW Dejonckheere nv, Oostnieuwkerkesteenweg 136, Roeselare. Gratis shuttle vanaf de parking van de REO-veiling.Uur: 19-23 uur.Prijs: Voka-leden betalen 50 euro bij inschrijving voor 10 mei; 90 euro na 10 mei evenals voor niet-Voka-leden (prijs excl. btw).

Inschrijven via www.voka.be/evenementenMeer info bij [email protected] of Vanessa Flamez 0496 16 06 43.

VOKA

-NIE

UW

S28 Ondernemers 8 26 april 2013

VOKA WEST-VLAANDEREN ONTVANGT TOPCOACH CARL VAN DE VELDE

Hoe word je topondernemer in één avond?

Page 29: Ondernemers 8-2013

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2013

Een goeie site in 15 stappen

Een website is zoals een spiegel. Als hij niet de noden van je klant reflecteert, is hij stuk. Tijdens dit seminarie krijgt u een antwoord op volgende vragen:• Hoe bouw ik in 15 concrete stappen een online

strategie uit op maat van mijn bedrijf? • Wat zijn de ingrediënten van een site waarin de

bezoeker zich herkent?• Hoe maak ik mijn site future-proof in een wereld

waarin de klant of bezoeker de controle heeft overgenomen?

Meer info: Heidi Logghe – [email protected]

Nieuw bij Voka: Internationale Businessclub voor ICT bedrijven

De ICT sector is één van de meest innovatieve sectoren bij uitstek. Daarom start in juni de ‘Busi-nessclub ICT companies for growth’. Dit netwerk brengt bedrijfsleiders (en decision makers) van ICT bedrijven samen. Thema’s zijn: uw HR-beleid - War for Talent, uitwisseling van best practices inzake business modellen, samenwerking met andere bedrijven en/of buitenlandse units, de impact van nieuwe trends op uw bedrijf. Samen met collega bedrijfsleiders willen we uw internationale markt-positie versterken. In iedere sessie behandelen we één sectorspecifiek onderwerp dat centraal staat in uw bedrijfsvoering. De sessies steunen niet alleen op input van experts, maar nog meer op ervaringsuitwisseling met uw collega’s.

Meer info: Benedikte Tryhou [email protected]

Gratis infosessie HR-beleid in uw kmo

Het resultaat van een onderneming is sterk afhankelijk van het menselijk kapitaal waarover ze beschikt. Het komt er dus op aan de juiste talen-ten aan te trekken, te houden en te laten groeien. Het HR-beleid omvat veel meer dan loonadmini-stratie, rekrutering en selectie. Het zet in op de tevredenheid en retentie van eigen mensen, zodat ze beter samenwerken en beter presteren. Voka heeft samen met Hudson een HR-wijzer samen-gesteld met handig werkschema zodat u uw per-soneelsbeleid verder kan optimaliseren.

Meer info: Mieke Goegebeur [email protected]

SEMINARIES & WORKSHOPS

06/05 Smart Grids

Smart Grids Flanders wil in deze infosessie bedrij-ven informeren en bewust maken van de wijzigende relaties tussen energieleveranciers, energiedistribu-teurs, transmissienetwerkbeheerders en de indivi-duele onderneming-consument in de transitie naar smart grids.Voka West-Vlaanderen, 14u00 – 17u00

07/05 Tijdelijke uitvoer: procedures, ATA-carnets, derde landen

Bedrijven worden regelmatig geconfronteerd met tij-delijke uitvoer van goederen (beursdeelname opstu-ren van prototype, uitvoeren van werken,...). Uit de praktijk blijkt dat de procedures hiervoor niet altijd goed bekend zijn waardoor bedrijven kosten en boe-tes oplopen. Dit seminarie geeft u alle informatie. Voka West-Vlaanderen, 14u00 – 17u00

07/05 China, stil hot? Which road ahead?

Chinese economie op een keerpunt: kansen én onze-kerheden voor ondernemingen die er investeren, exporteren of importeren. Professor Holslag geeft een scherpe analyse over de Chinese economie. Barco, Kuurne, 17u30 -20u30

15/05: Finance is fun

Een balans is een belangrijke informatiebron. Alleen … de meeste kmo’ers begrijpen er weinig van. Dit is zonde want de balans bevat een schat aan informa-tie die de zwaktes en sterktes van een bedrijf kunnen blootleggen. In deze cursus gaat de aandacht naar de balans als basis voor managementinformatie. De cursus vraagt geen financiële voorkennisVoka West-Vlaanderen, 09u00 –13u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 30 april 18u30-21u30 Te gast bij Crivits & Persyn Crivits & Persyn, Brugge

woensdag 15 mei 18u30-21u30 Voka Ladies Havenhuis De Caese, Brugge

dinsdag 21 mei 18u30-21u30 Voka verwelkomt nieuwe leden Voka, Kortrijk

vrijdag 24 mei 12u00-14u00 Get inspired by Michel Delbaere Klokhof, Kortrijk

dinsdag 28 mei 18u30-21u30 Vokafé bij KV Kortrijk KV Kortrijk, Kortrijk

donderdag 30 mei 18u30-22u30 Voka Young Power meets Vandecasteele Houtimport Vandecasteele, Aalbeke

donderdag 30 mei 19u00-23u00 De mindset van een topondernemer met Carl Van de Velde BMW Dejonckhere, Roeselare

dinsdag 4 juni 15u00-16u00 Te gast bij Rodanar Rodanar, Snaaskerke

donderdag 4 juni 18u30-21u30 Te gast bij Deceuninck Recycling Deceuninck, Diksmuide

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 30 april 13u00-16u30 Import en aansprakelijkheid Voka, Kortrijk

vrijdag 3 mei 09u00-12u00 Leiding geven van op afstand Voka, Kortrijk

maandag 6 mei 14u00-17u00 Smart Grids Voka, Kortrijk

dinsdag 7 mei 14u00-17u00 Tijdelijke uitvoer: procedures, ATA-carnets, derde landen Voka, Kortrijk

dinsdag 7 mei 18u30-20u00 Lezing door prof. J. Holslag - de Chinese economie op haar keerpunt Barco, Kuurne

woensdag 15 mei 09u00-13u00 Finance is fun: financiën voor niet-financiëlen Voka, Kortrijk

donderdag 16 mei 12u00-14u00 Infosessie Lerende Netwerken bij Alpro met sitetour Alpro, Wevelgem

donderdag 16 mei 14u00-17u00 Wat de keuze van de juiste incoterm u kan opleveren Voka, Kortrijk

donderdag 16 mei 16u30-20u30 Een goeie site in 15 stappen Voka, Kortrijk

vrijdag 17 mei 09u00-17u00 Prospecteren is plezant Voka, Kortrijk

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONzE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 8 26 april 2013 29

Page 30: Ondernemers 8-2013

Businessclub Ex/Inpats – Bellegem

In deze businessclub bespreken hr-managers de nieuwste trends in het ex-/inpatbeleid van hun organisatie. Vaak gaat het om heel geanimeerde discus-sies en nadien smeren Marc Delepierre (Michel Van De Wiele), Ann Vermoens (Tom-Tom), Stijn Bossuyt (TVH Parts), Els Grymonprez (Vitalo Industries), Els De Muynck (Voka), Linsey Debosschere (Melexis), Patrick Derthoo ( Deloitte) en Dave Deruytter (ING België) maar wat graag de kelen. Foto Hol

Onderhoud met Westhoekburgemeesters – Lo

Voka organiseerde een onderhoud met lokale politici om samen na te denken over de toekomst van de Westhoek. Achteraf was er tijd voor een verbroedering met Patrice Bakeroot (Voka), Danielle Godderis-T’Jonck (Vlaams volksvertegen-woordiger), Veerle De Mey (Voka), Frank Stekelorum (Voka), Stephan Mourisse (burgemeester Vleteren), Bart Vansevenant (Voka), Wouter Vanlouwe (provin-cieraadslid) en Peter Lesage (Voeding Lesage). Foto DD

Turkse delegatie op bezoek bij Michel Vandewiele – Marke

Turkije is één van de 10 belangrijkste handelspartners voor onze West-Vlaamse bedrijven. Een Turkse delegatie bracht een bezoek aan onze provincie en mocht een kijkje nemen bij Michel Vandewiele in Marke. Van links naar rechts: Valerie Vandemaele, Barbara Geschier (beiden Voka), Hande Güneykaya, Utku Birkan (beiden Chamber of Shipping Istanbul), Luc Coenegracht en Tijl Ceulenaere (beiden Michel Vandewiele). Foto Hol

Te gast bij Brouwerij Sint-Bernardus – Watou

De keuze tussen brood en vloeibaar brood was duidelijk niet zo moeilijk voor Francois Vandycke, Philip Vanstraceele (beiden V&V Engineering), Patrice Bakeroot (Voka) en Rik Decapmaker (Kantoor Decapmaker). Foto DD

PROS

IT30 Ondernemers 8 26 april 2013

� 30 ha bedrijfsgrond in Poperinge

� strategische locatie op knooppunt tussen Noord-Frankrijk en Vlaanderen

� voor kleine én grote bedrijven, percelen op maat van uw bedrijf

� projectvoorstelling 30 april 2013 om 18u in het stadhuis van Poperinge, inschrijven via [email protected]

west-vlaamse intercommunale

baron ruzettelaan 358310 bruggetel 050 36 71 71fax 050 35 68 49e-mail [email protected]

bouwrijpe bedrijfsgrond te koop in Poperinge

Page 31: Ondernemers 8-2013

Nieuw sanitair paviljoen Jachthaven – Oostende

De Mercator Marina kreeg zonet een nieuw drijvend sanitair paviljoen met dou-ches en toiletten. Om die op een gepaste manier te kunnen inwijden, moest er natuurlijk eerst een glaasje gedronken worden. Philippe Royaux (Marina Cen-ter), Denis Seurynck (Mercator Marina), Jérôme Vancoillie (RNSYC) en Michel Bero (Hotel Bero) kwijten zich plichtsbewust van hun taak. Foto EV

Te gast bij Beelite – Moeskroen

Bedrijven die hun imago willen versterken door gebruik te maken van milieu-vriendelijke visuele communicatie moeten zeker eens langsgaan bij Beelite. Het bedrijf produceert namelijk 100% recycleerbare honingraatpanelen. Patrick Deryckere (Miller Graphics Roeselare), Shanna Fraeye (Actief Interim Kortrijk), Chris Vandekerkhove (Europal Packaging), Joost Feys (Roelandt Sign & Print), Annelies Cardoen (KOB Kortrijks Octrooi- en Merkenbureau) en Dorine Van-ooteghem (Actief Interim) weten er inmiddels alles van. Foto Hol

zakendoen met Frankrijk – Kortrijk

Sinds de eenmaking van Europa zou zakendoen met de buurlanden geen enkel probleem meer mogen zijn, maar in de praktijk durft dat wel eens tegen te val-len. Zo zijn er nog steeds verschillen op het vlak van btw, loonbeleid en handels-statuten. Sofie Deraedt (BNP Paribas Fortis), Geert Benoit (Yamagata Europe), gastspreker Christian Vermersch (Flanders Investment & Trade), Anneleen Cob-baert, Bram Bodry (beiden BDMO), Arthur Lahousse (Monard-D’Hulst Advoca-ten), Stéphane Signore (Crédit du Nord) en Tillo Mestdagh (Chambre de Com-merce Franco Belge) waren één en al oor. Foto Hol

Feestelijke opening abscreen – Zwevegem

Het zonnetje was van de partij bij de feestelijke opening van het nieuwe gebouw van abscreen in Zwevegem. Met veel plezier en nog meer trots zwaaide de familie Depuydt de bedrijfsdeuren open. Van links naar rechts: Eve-lyne Depuydt (abscreen), Veerle De Mey (Voka), Eddy Defoor (schepen Zweve-gem), Marc Doutreluigne (burgemeester Zwevegem), Luc Depuydt en Mylene Depuydt (beiden abscreen). Foto Hol

PROS

IT

Ondernemers 8 26 april 2013 31

adviseert de overlater waardeert het bedrijf zoekt overnemers bemiddelt en onderhandelt helpt bij het overnamecontract méér dan 30 jaar ervaring méér dan 400 referenties

Beheerstraat 49 8500 Kortrijk Tel. 056 35 78 24 [email protected] www.oba.be

Johan COUCKE Geert BUYSE Jo DECOUTERE Martijn COUCKE

Contacteer ons vertrouwelijk en discreet:

AdvOba Ondernemers 114x108.indd 1 29/03/10 15:16

PvO - Partners voor Ondernemers - President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijktel. 056 21 00 98 - fax 056 21 10 87 - e-mail: [email protected] - www.pvo.be

OEE en productiviteit in geautomatiseerde omgevingenGent, 21 mei 2013

Productiviteitsverhoging magazijnmedewerkersKortrijk, 23 mei 2013

Lean manufacturing in montagegerichte omgevingenKortrijk, 28 mei 2013

The Lean O� ceKortrijk, 30 mei 2013

Workshops voorjaar 2013

Page 32: Ondernemers 8-2013

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

TOTALE KANTOORINRICHTING

Vraag onze gratiscatalogus aan!164 pagina’s vol kantoorideëen

1000m2 showroom

Vlaemynck Business Center - Ringlaan / Sint-Janstraat - TieltTe Huur nog 675m²