Parkbode 8, 2013

16
parkbode leegstand voortaan geïnventariseerd Dragons Brasschaat: het FC Barcelona van de hockey NR. 8 | 11 OKTOBER 2013 Brasschaat blijft in onderwijs investeren

description

Parkbode Brasschaat

Transcript of Parkbode 8, 2013

Page 1: Parkbode 8, 2013

parkbodeleegstand voortaan

geïnventariseerd

DragonsBrasschaat:het FC Barcelona van de hockey

nr. 8 | 11 oktoBer 2013

Brasschaat blijft in onderwijs investeren

Page 2: Parkbode 8, 2013

De chemokar komt op 08/11 of 09/11, kijk

in de afvalgids op pg. 20.

aFvalophalingen

week van 14 oktober

week van 21 oktober

week van 28 oktober

week van 4 november

week van 11 november

De parkbode is een uitgave van het college van burgemeester en schepenen.

verantw. uitgever: J. Jambon, burgemeester

redactie/vormgeving: informatiedienstBredabaan 182T 03 650 29 [email protected]

2 | brasschaat in beeld

een dorpsdag om van te snoepenDe 36e editie van dorpsdag was er één om van te snoepen. Wederom een succesjaar met duizenden bezoekers.

Walt De Winter wint dernykoersDe 8 van Brasschaat is gewonnen door Walt De Winter. Voor de koers ver-gaapte het publiek zich aan een demon-stratie met een oude stayer uit 1920. In de aanloop naar de koers werd in het gemeentepark voor de derde keer een fietshappening georganiseerd. Leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar, samen wel 631 kinderen, leerden er behendig en veilig met hun fiets in het verkeer rijden.

Brasschaatse jongeren in topconditie Op 25 september werd de 25e Vlaamse scholenveldloop georganiseerd. Een 100-tal leerlingen uit het basis en secundair onderwijs stonden aan de start om hun fysieke conditie te testen. Het weer was schitterend om er een sportieve dag van te maken. Een dikke proficiat aan alle deelnemers!

veiligheidsdiensten zetten deuren openNaar jaarlijkse gewoonte demonstreer-den de veiligheidsdiensten hun kunnen op 29 september. Jong en oud kon er die dag de brandweer, politie, MUG... aan het werk zien, demo’s volgen en zelf deelnemen aan interactieve attracties.

T-Day trekt 3700 jongerenHet jaarlijkse tienerfestival kon ook dit jaar weer op veel bijval bij onze jonge-ren rekenen. Maar liefst 3700 jongeren van omliggende gemeenten kwamen in de laatste week van de schoolvakantie hun hartje nog eens ophalen in het kamp van Brasschaat dat omgetoverd werd in een heus speelterrein.

OPGELET• ophalingen van 11/11

verschuiven naar 15/11• containerpark gesloten

op 01/11 en 11/11

Page 3: Parkbode 8, 2013

Maar liefst 11 000 leerlingen volgen onderwijs in Brasschaat. Logisch dan ook dat de gemeente veel belang hecht aan haar onder-wijsbeleid.

Brasschaat mag best een vooraan-staande gemeente genoemd worden als het op haar onderwijs aankomt. Ze telt niet minder dan 24 scholen: gemeentelijk onderwijs, gemeen-schapsonderwijs, vrij onderwijs, buitengewoon onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en zelfs een internaat. Behoorlijk veel voor een gemeente met maar 37 000 inwoners.

Het gemeentelijk onderwijs huisvest meer dan 4000 leerlingen in het

basis-, secundair en kunstonderwijs samen. Maar ook veel kinderen en jongeren buiten Brasschaat, meer dan 3000, kiezen voor een Brasschaatse school.

kwalitatief onderwijs in beste infrastructuur

Voor de schepen van onderwijs is het dan ook een prioriteit te blijven werken aan een goed uitgebouwd onderwijs-beleid. Daarom investeerde Bras-schaat de laatste jaren veel in haar gemeentelijk onderwijs. Voorbeelden daarvan zijn er genoeg. Zo kreeg Gibo Mariaburg een gloednieuwe school met het project Molenveld en werd een nieuwe sportcampus voor het GIB

gebouwd in het gemeentepark aan het Louis de Winterstadion. Maar ook kleinere renovatiewerken werden uitgevoerd. In Gibo Heide werd de speelplaats van de kleuters uitgebreid en heraangelegd en Giko Kaart kreeg een nieuwe luifel met groendak.

De gemeente blijft ook de volgende jaren investeren in haar onderwijs. Door het succes van de Brasschaatse scholen en bijgevolg het stijgend aantal leerlingen zoekt Brasschaat naar de best mogelijke manieren om alle leerlingen te huisvesten. En de gemeente blijft ook innoveren om kwalitatief onderwijs aan te bieden.

Brasschaat blijft in onderwijs investeren

gemeentelijk onderwijs huisvest meer dan 4000 leerlingen

De kleuters van Gibo Heide krijgen nu de ruimte die ze nodig hebben om te spelen. Die werd bijna verdubbeld, voorzien van nieuwe, leuke speeltoestellen en een extra luifel tegen de regen.

onderwijs | 3

Page 4: Parkbode 8, 2013

in vogelvlucht trekt 300-tal bezoekersOpen Monumentendag bestaat 25 jaar. Een ideaal moment om terug te blikken op de hoogtepunten van de afgelopen edities met als thema het beste van… Brasschaat koos ervoor het hoogste punt van wijk Mariaburg in de verf te zetten: het dak van de toren van het Antverpiagebouw. Deze toren wordt nu gebruikt door het Konink-lijk Sterrenkundig Genootschap van Antwerpen (AstroAntverpia). Met hun telescopen op het dak kon je andere monumenten in Brasschaat spotten.

Interesse om lid te worden? T 03 827 46 [email protected]

openbare zittingenDe eerstvolgende zitting van de gemeente- en politieraad vindt plaats op maandag 21 oktober om 20 uur in de gemeenteraadzaal. Toegang via het vrijetijdscentrum, Bredabaan 399. De OCMW-raad vergadert op 23 oktober om 20 uur. Toegang via de Van Hemelrijcklei 90.

meer infowww.brasschaat.be

sluitingsdagen gemeentehuisOp 1, 2 en 11 november zijn alle gemeentediensten en het container-park gesloten.

sportoase verhoogt zwemtarievenIn Sportoase betaal je voortaan als in-woner van Brasschaat 5,50 euro voor een zwembeurt, kinderen tot 3 jaar betalen 1,80 euro, kinderen tussen 3 en 12 jaar betalen dan weer 3,60 euro. De prijsstijging komt er door de hogere energieprijzen en de hogere kosten voor onderhoud en per-soneel. De prijzen voor clubs, scholen en fitness blijven ongewijzigd.

meer infowww.sportoase.be

telefoon, gsm, internet, tv: durf vergelijken!De helft van de Belgen heeft een telefoonabonnement dat niet aange-past is aan zijn werkelijke behoeften. Zelfs voor een prepaid gsm-kaart vind je goedkopere aanbiedingen. Waarom niet overstappen? We helpen je om de aanbiedingen van de verschillende operatoren te vergelijken zodat je een abonnement kan kiezen dat het best bij je past. Kom naar één van de infosessies die de FOD economie organiseert in Bras-schaat:• 19/11 van 15 tot 20 uur

bibliotheek, Bredabaan 407• 20/11 van 15 tot 20 uur

dc Vesalius, Prins Kavellei 77Een team helpt je vergelijken. Daarna is de keuze aan jou en deze keer met kennis van zaken! Breng, indien mo-gelijk, je laatste maandelijkse facturen van je telecomoperator mee. De infosessie is gratis maar inschrij-ven is verplicht.

meer info

FOD economiehttp://economie.fgov.be

inschrijven voor infosessiecommunicatiedienst | T 03 650 29 [email protected]

oktober, grote inzamelmaand voor oliënDe hele maand oktober organiseert Igean de grote inzamelmaand voor frituuroliën en vetten op het contai-nerpark. Tijdens de grote inzamel-maand krijg je één tombolabiljet per liter gebruikte frituurolie of -vet die je juist inlevert op het containerpark. Hoe meer je dus binnenbrengt, hoe meer winstkansen! Per bezoek aan het containerpark krijg je maximum 8 tombolabiljetten. Op het tombolabiljet staat een unieke code. Geef die in op www.inzamel-maand.be en je weet meteen of je een cinematicket wint. Niet gewonnen? Geen nood, je maakt later nog steeds kans op een friteuse of een waarde-bon voor een mobiele frituur. Die laat je aan huis komen en kan je je vrien-den, familie en kennissen verwennen met heerlijke frietjes.

meer infowww.inzamelmaand.be.

vaccineer tijdig tegen griep

Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en zijn gevolgen te beschermen. De griepvaccinatie is aanbevolen aan zwangere vrouwen, ouderen vanaf 65 jaar, werknemers in de gezondheidssector, mensen met een bepaald ziektebeeld, mensen die verblijven in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. Ook voor mensen vanaf 50 jaar kan een vaccinatie zinvol zijn. Bespreek het met je huisarts. Je laat je het best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin be-schermt na twee weken en is goed voor één winterperiode. Je moet dus elk jaar opnieuw een griepvaccin krijgen. Het kost ongeveer 12 euro en wordt gedeeltelijk terugbetaald.

meer infosociale dienst | T 03 650 25 [email protected]

regeling begraafplaatsen Allerheiligen Rond Allerheiligen op 1 november geldt er een speciale regeling op de begraafplaatsen. Het opsmukken en reinigen van graven is toegestaan tot en met 31 oktober. Het aanvoeren en plaatsen van gedenktekens alsook grote werkzaamheden zijn toegestaan tot en met 18 oktober. Daarna mogen ze, samen met de gewone werkzaam-heden, pas hervat worden vanaf 4 november. Begravingen zijn niet toegestaan van 31 oktober, 12 uur, tot en met 3 november.

meer infotechnische dienst administratie T 03 650 02 [email protected]

4 | brasschaat kort

Page 5: Parkbode 8, 2013

De herfst is begonnen. Hoog tijd dus om een bladkorf in de straat te plaatsen om hierin de afgeval-len bladeren van laanbomen in te verzamelen.

In de periode november-maart wor-den de bladkorven éénmalig door de gemeentediensten geledigd. Dit wordt gedaan naargelang de bomen in je straat ongeveer het blad verliezen. De lijst met ophaaldata is vanaf half okto-ber beschikbaar op de dienst Groen en Natuur en wordt op www.brasschaat.be geplaatst. De ophaaldata zijn onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zoals het weer.

In de bladkorven mogen alleen blade-ren, afkomstig van laanbomen, terechtkomen. Zit er ander afval dan bladeren in de bladkorf, dan wordt ze niet geledigd. De korven worden namelijk met een bladzuiger leegge-maakt. Ander afval zou schade toe-

brengen aan de bladzuiger. Er wordt extra toezicht door de gemeenschaps-wachten gehouden opdat er geen bladafval los op de bermen wordt gestort of dat eigen tuinafval niet in de korven terecht komt. Bij het vaststellen van een overtreding kan een GAS-boete opgelegd worden.

Bladeren afkomstig van bomen op private grond kan je in de groene con-tainer doen die tweewekelijks gratis opgehaald wordt. Heb je heel veel tuinafval dan kan je dit gratis naar het containerpark brengen of het tegen betaling laten ophalen door onze gemeentediensten. Hiervoor maak je een afspraak met het meldpunt via T 03 650 06 50 of [email protected]

meer info

dienst Groen en NatuurT 03 650 02 [email protected]

plaats eenbladkorf

alleen voor bladeren van laanbomen

gemeenten on tour met ecotourBrasschaat organiseert samen met Brecht, Schoten, Stabroek en Kapellen een ecotour waarbij infosessies worden gegeven rond energiezuinig wonen en (ver)bouwen.

Wil je energie of water besparen? Heb je vragen rond gezonde bin-nenlucht? Wil je weten hoe je je dak isoleert of wil je meer weten over verwarmingsinstallaties? Laat je goed informeren en volg één van de gratis infosessies in de deelnemende gemeenten. Een deskundige geeft uitleg over de verschillende thema’s.

• Hoe isoleer ik mijn dak? ma 21/10 om 20 uur (Brecht)

• verwarmingsinstallaties do 07/11 om 20 uur (Stabroek)

• groene gevels do 14/11 om 20 uur (Kapellen)

• gegidst bezoek Kamp C za 16/11 om 9 uur (Westerlo)

• gratis individueel bouwadvies do 21/11 (Brasschaat, 1 uur) vooraf inschrijven noodzakelijk!

• gezond binnenmilieu ma 25/11 om 20 uur (Brecht)

• sanitair warm water di 26/11 om 20 uur (Stabroek)

• lezing over overgang fossiele naar duurzame brandstoffen wo 27/11 om 20 uur (Schoten)

• verven en gezondheid di 3/12 om 20 uur (Kapellen)

• hemelwaterput of groendak do 5/12 om 20 uur (Brasschaat)

• energiezuinige beglazing ma 9/12 om 20 uur (Schoten)

• rationeel energiegebruik di 17/12 om 20 uur (Brasschaat)

meer info en inschrijven

dienst Groen en NatuurT 03 650 02 [email protected]

In de bladkorven mogen alleen bladeren, afkomstig van laanbomen, terechtkomen. Zit er ander afval dan bladeren in de bladkorf, dan wordt ze niet geledigd.

milieu en groen | 5

Page 6: Parkbode 8, 2013

6 | interview

Hockey is hot. De media-aandacht voor deze ooit elitaire sport is nooit zo groot geweest. De prestaties van de nationale ploeg, zowel bij de mannen als de vrouwen, zijn dan ook uitzonderlijk te noemen. En wie is hofleverancier van de nationale ploegen? Juist ja, HC Dragons uit ons eigen Brasschaat.

Geen succes zonder professionalise-ring. Dat geldt zeker voor de hockey-sport. Dragons werkt al jaren hard aan de uitbouw van de club en is daar zonder meer in geslaagd. Hoogtepunt van het harde labeur is ongetwijfeld de, weliswaar verloren, finale vorig seizoen van de EHL (European Hockey League). Vergelijk het met de Champions League finale in het voetbal. We mogen er terecht apetrots op zijn. Voorzitter Hans Borstlap en jeugdverantwoordelijke Laure Decos-tere vertellen openhartig over hun club en ambities.

Hans, die finale in de EHL, dat was wat. Hoe zie je daar op terug?

“Een hoogdag uiteraard. Het bewijs dat we op het allerhoogste niveau meekunnen. Die finale heeft de club definitief op de Europese kaart gezet. De vraag naar shirts van Dragons, ook vanuit het buitenland, neemt almaar toe. We denken er aan een webshop te starten met gadgets van onze club. Zo hard gaat het tegenwoordig. Het voelt alsof we het FC Barcelona van het hockey worden.”

Waarom net dat vergelijk?

“Barcelona is een ploeg die altijd meedraait aan de top. En dat doen ze met een doorgedreven jeugdwerking en vlotte doorstroming naar de eerste ploeg, aangevuld met het aantrekken van de betere spelers uit andere com-petities.” Laure luistert geamuseerd mee: “Ik ken niet veel van voetbal,

maar jeugdwerking is alvast bij Dragons erg belangrijk. Zonder jeugd-werking zou Dragons lang niet zo ver staan. Elk kind of jongere is bij ons welkom. De meeste kinderen blijven spelen op recreatief niveau. Maar wie talent heeft en er volledig voor gaat, stroomt door naar de eerste ploeg.”

Stéphanie Rummens (20) en Arthur Van Doren (18) zijn talentrijke jeugd-producten van HC Dragons en goed op weg om internationale sterren te worden. Ze spelen allebei al sinds hun vijfde bij de club en breken ondertus-sen potten bij de nationale ploeg. “Ik heb nog nooit bij een andere ploeg gespeeld. Bij ons in de familie speelt bijna iedereen hockey, zelfs mijn opa heeft nog bij Dragons gespeeld. Het zit in de genen”, glimlacht Stéphanie. “Ik stond als 15-jarige voor het eerst in de eerste ploeg”, zegt Arthur. “Mijn studies zijn momenteel het belang-rijkst, maar ik wil nu absoluut nog niets missen van de grote hockeytornooien. Die ervaringen wil ik meenemen in mijn verdere leven.”

Is het een fulltime job voor jullie?

“Geen job, wel 100 % passie”, zegt Hans vastberaden. “Ik speel zelf al sinds mijn twaalfde hockey en ben helemaal verknocht aan het spelletje. Ik begon bij HC Tilburg (NL) en ben er na mijn spelerscarrière actief gebleven als vrijwilliger. Daar heb ik heel wat opgestoken over hoe je een hockey-ploeg runt. Toen ik een kleine 20 jaar geleden naar Brasschaat verhuisde, heb ik me helemaal op de Dragons gestort. Wel even wennen, toen. Hier werd veel frans gesproken en vooral gevloekt. En ik kon niet eens terugvloeken”, proest Hans het uit. “Ik stelde mijn expertise ter beschik-king en werd op een gegeven moment de rechterhand van toenmalig voorzit-ter Jean-Pierre Speleers. Nu ben ik zelf voorzitter, en dat heb ik geweten. 200 mails per dag tegenover een 60-tal vroeger! Buiten mijn job als investeerder, spendeer ik gemakkelijk 20 uur per week aan Dragons en dat zonder het bijwonen van de wed-strijden te rekenen. Zondagavond is familieavond, dan moet iedereen mij met rust laten”, grijnst Hans.

ledenaantal hockeyclub Dragons groeit explosief tot meer dan 1200

“Dit jaar maar liefst 150 starters”

Stéphanie Rummens (midden): “Ik wil kampioen spelen met Dragons en in 2016 de Olympische Spelen in Rio meemaken.”

Page 7: Parkbode 8, 2013

interview | 7

ledenaantal hockeyclub Dragons groeit explosief tot meer dan 1200

“Dit jaar maar liefst 150 starters”

“Succes komt niet vanzelf”, haakt Laure hierop in. “Ik heb 15 jaar bij de eerste damesploeg van Dragons gespeeld en moest daar keihard voor trainen. We werden in 1994 de eerste en tot hiertoe enige damesploeg van Dragons die de Belgische titel en be-ker veroverde”, glundert Laure. “En nu als jeugdverantwoordelijke en trainer van een jeugdploegje spendeer ik minstens één à twee uur per dag aan de club. Dat moet dan wel passie en clubliefde zijn, niet?”

En de huidige topspelers, hoe bereiken die de top?

Stephanie: “Buiten techniek en tactiek, is fysiek toch één van de belangrijkste aspecten van het hockey. We trainen, Dragons en nationale ploeg samen, elke dag wel drie uur en daarbovenop één à twee keer per week een uitge-breide fitness-sessie.” Arthur beves-tigt: “Klopt, fysisch wordt er enorm hard gewerkt. Hockey gaat een pak sneller dan pakweg voetbal, dus een perfecte conditie is een vereiste om een aardig niveau te halen.”

Wat maakt hockey toch zo bijzonder?

“De hype kwam niet vanzelf. Daar is hard aan gewerkt”, zegt Laure. “De hockeysport gaat mee met zijn tijd en maakt zichzelf attractiever door de reglementen geregeld aan te passen. De buitenspelval werd afgeschaft, de selfpass werd ingevoerd (na een fout zelf het spel meteen hervatten). En de video referral, waarbij videobeel-den door de scheidsrechter meteen kunnen opgevraagd worden, sluiten discussies uit.”“Hockey is een echte teamsport, je traint hard maar dat doe je samen. En hockey is vooral een faire sport, dat wordt er van jongs af aan inge-pompt. Daardoor gebeurt alles in een leuke en gezellige sfeer”, vat Stéphanie het samen.

HC Dragons richtte onlangs samen met de gemeente een derde veld in. Dat was niet zomaar.

“Nee, absoluut niet”, zegt Hans. “We zijn de gemeente dankbaar dat ze een actieve rol speelt in de uitbouw van onze club. Dat derde veld was noodzakelijk omdat ons ledenaantal explodeert, in 10 jaar tijd is het ver-drievoudigd tot 1200!”“Dit jaar hebben we maar liefst 150 starters tussen 5 en 18 jaar. Zonder dat derde veld zou het onverantwoord geweest zijn nieuwe leden te blijven aanvaarden. Er zouden te veel kinde-ren te dicht op elkaar moeten trainen en dat had de kwaliteit van de trainin-gen zeker naar beneden gehaald”, benadrukt Laure.

Hans, je wou graag nog iets zeggen over de vrijwilligers?

“Ja, graag. Zonder hen was Dragons nooit de topploeg geworden die ze nu is. Vroeger was Dragons meer een chique-mensen-club waar een paar mensen de boel lieten draaien,

voor de rest was er niet zoveel inzet. Die mentaliteit is radicaal veranderd. Steeds meer en meer vrijwlligers zet-ten hun schouders onder het project en kijk eens waar we nu staan, prachtig toch?”

Laure kan het alleen maar bevestigen: “Ik ken de club al 35 jaar. Het elitaire karakter heeft gaandeweg plaats gemaakt voor een open club waar iedereen welkom is. Het ledenaantal groeide daardoor gestaag en heeft een generatie topspelers opgeleverd”.

Stéphanie: “Wij worden door een geweldige en zeer professionele staff omringd en daarom ligt de kwaliteit en de intensiteit van de trainingen nu op zo’n hoog niveau”.

Wat brengt de toekomst?

Hans denkt even na: “Dragons moet een blijver worden op het allerhoogste niveau, ook internationaal. We moeten in staat zijn elk jaar, zowel bij de man-nen als de vrouwen, een gooi te doen naar de titel. En op Europees vlak wil-len we ooit de hoofdprijs binnenhalen.”Stéphanie heeft ook duidelijke am-bities: “Ik wil kampioen spelen met Dragons en in 2016 de Olympische Spelen in Rio meemaken.” Voor Arthur geldt maar één ding: “Beat the best to be the best”. Zo eenvoudig kan dat zijn.

Hans Borstlap, hier eerder pater familias dan voorzitter, troost een speler na de verloren EHL-finale. De ontgoocheling maakte al snel plaats voor fierheid.

Page 8: Parkbode 8, 2013

De gemeente wil de leegstand van gebouwen aanpakken. Enerzijds om verwaarlozing te voorkomen en anderzijds om eigenaars te stimu-leren gebouwen en woningen terug op de markt te brengen.

Om eigenaars aan te sporen iets met hun gebouw of woning te doen en het niet te laten verkommeren, zal het ge-meentebestuur strenger toezicht uitoe-fenen op leegstand. In Brasschaat zijn er ongeveer een 200-tal leegstaande panden.

Gebouwen met een woonbestemming (woning, hoeve of appartement) waar langer dan één jaar geen inschrijving is geweest in het bevolkingsregister, worden opgenomen in een vermoe-denslijst van leegstand.

Gebouwen, waarvan meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenstemt met de functie waarvoor het bestemd is (bv. han-delsruimten…) en dit voor twaalf opeenvolgende maanden, worden ook beschouwd als leegstand.

leegstand voortaan geïnventariseerd

in Brasschaat staan een 200-tal panden leeg

• woonhuis of gebouw 125 euro per strekkende meter gevellengte vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen en met een minimum van 1 100 euro per woning of gebouw

• studentenkamer 250 euro per (studenten)kamer

• studio of appartement 75 euro per strekkende meter gevellengte vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen met een minimum van 750 euro

Van een woning, gebouw, (studenten)kamer, studio of appartement dat voortdurend in leegstand blijft, wordt de belasting verhoogd met telkens 100% per bijkomende nieuwe termijn van 12 maanden. De belasting mag nooit meer bedragen dan 400% van de basisheffing.

Om eigenaars aan te sporen iets met hun gebouw of woning te doen en het niet te laten verkommeren, zal het gemeentebestuur strenger toezicht uitoefenen op leegstand.

Die gebouwen worden onderzocht door de gemeente of ze al dan niet effectief bewoond zijn of gebruikt worden. Is er helemaal geen activi-teit of wordt de woning niet bewoond dan wordt het pand als leegstaand geïnventariseerd. Is het gebouw wel bewoond, dan wordt de bewoners gevraagd om zich in het bevolkingsre-gister in te schrijven of de aangifte van tweede verblijf in orde te brengen.

Wil de eigenaar echter zijn reeds geïnventariseerd pand verkopen, dan geldt er een recht van voorkoop. Heeft de eigenaar samen met een mogelijke koper een compromis ondertekend, dan zal dit door de notaris in een spe-ciale databank worden geregistreerd. Deze databank geeft de gelegenheid aan de gemeente, de sociale huisves-tingsmaatschappijen en de Vlaamse Maatschappij Sociaal Wonen (VMSW) om alsnog het pand als eerste te

kopen tegen de voorgestelde prijs van het compromis.

Wanneer de woning één jaar na de inventarisatie nog steeds leegstaat, dan moet de eigenaar de belasting op leegstand betalen (zie kader).

éénmalige vrijstelling van de belasting op leegstand

Voor sommige personen en organisa-ties worden éénmalige vrijstellingen toegestaan:

• belastingplichtige wordt (mede)eigenaar van het onroerend goed. (vrijstelling van twee jaar vanaf de verwerving van het goed)

• belastingplichtige verblijft in een erkende ouderenvoorziening of werd voor een langere periode opgeno-men in een psychiatrische instelling

8 | ruimtelijke ordening

Page 9: Parkbode 8, 2013

leegstand voortaan geïnventariseerd

Je ziet het wel vaker in het straat-beeld: percelen die afgeschermd worden door een draak van een omheining: rieten matten, zeilen, houten schutsels... Nochtans mag dit niet.

Een gemeentelijke verordening verbiedt het plaatsen van rieten matten, zeilen, draden… Houten panelen mag dan weer wel maar onder voorwaarden. Daarom is het aangeraden om steeds de dienst Ruimtelijke Ordening te vragen of er een vergunning moet aangevraagd worden.

Een woning of perceel afschermen met groene streekeigen hagen of struiken zoals klimop mag wel. Op deze manier wil het gemeentebe-stuur het groene karakter van Bras-schaat behouden en versterken.

Als u concrete plannen hebt, neem dan contact op met de dienst ruim-telijke ordening. Zij kijken graag na welke mogelijkheden er voor uw perceel zijn.

meer info

dienst ruimtelijke ordeningT 03 650 02 [email protected]

maak van je woning geen afgeschermde burcht

HOE HET MOET

HOE HET NIET MOET

(vrijstelling gedurende de lengte van het verblijf)

• belastingplichtige heeft een beperkte handelingsbekwaamheid door een gerechtelijke beslissing

• gemeente, OCMW of sociale woonorganisatie

Er kan ook een vrijstelling worden verleend als de (studenten)kamer, stu-dio, appartement, gebouw of woning voldoet aan één van onderstaande voorwaarden.

• Het pand ligt binnen de grenzen van een onteigeningsplan.

• Het pand maakt niet langer onder-deel uit van een stedenbouwkundige vergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan wordt voorbereid.

• Het pand is een beschermd monu-ment of dorpsgezicht of staat op de lijst om als dusdanig te worden erkend (al dan niet met restauratie).

• Het pand werd vernield of bescha-digd door een ramp waarvoor de eigenaar niet aansprakelijk kan worden gesteld (vrijstelling van maximaal twee jaar na de ramp).

• Het pand kan niet gebruikt worden

ruimtelijke ordening | 9

door een verzegeling in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of gerechtelijke procedure (vrijstelling van twee jaar na op de verzegeling).

• Het pand wordt gerenoveerd mits een stedenbouwkundige vergun-ning voor stabiliteits- of sloopwerken (vrijstelling van drie jaar na de goed-keuring van de stedenbouwkundige vergunning).

• Het pand wordt gerenoveerd volgens een goedgekeurd dossier (vrijstelling van 3 jaar na goedkeu-ring dossier door schepencollege).

meer info

bouwdiensthuisvestingsambtenaar T 03 650 02 [email protected]

Page 10: Parkbode 8, 2013

politie houdt snelheidscontrolesDe politie houdt regelmatig snelheidscontroles. Een overzicht van de controles in augustus vindt u op www.brasschaat.be

infosessies rond waardig stervenVeel mensen zitten nog met vragen rond levenseinde (oa euthanasie). In elk dienstencentrum wordt er daarom een infosessie gegeven. Een con-sulent van LEIF (Levenseinde Infor-matieforum) komt er een toelichting geven. U moet zich inschrijven bij het dienstencentrum waar u de infosessie wil volgen. De plaatsen zijn beperkt. Wees er dus snel bij. • 19 november om 14 uur

dc Maria-ter-Heidehove• 22 november om 13 uur

dc Antverpia• 25 november om 14 uur

dc Vesalius

meer infodc Maria-ter-HeidehoveEikendreef 18 | T 03 663 77 07 dc.mariaterheidehove@ocmwbrasschaat

dc Vesalius | Prins Kavellei 77T 03 650 25 [email protected]

dc Antverpia | Sint-Antoniuslei 95-97T 03 660 58 [email protected]

onze zusterstad Bad Neuenahr-Ahrweiler in kerstsfeerHet verbroederingscomité Bad Neu-enahr-Ahrweiler organiseert op 7 de-cember naar jaarlijkse gewoonte terug een kerstreis naar onze zusterstad. De kerstmarkt en de oeverlichten van Bad Neuenahr worden bezocht. De kostprijs is 45 euro daarin zitten ontvangst met koffie en broodje, kleine

stadswandeling door Ahrweiler, be-zoek aan de kerstmarkt, warm avond-maal en bezoek aan de oeverlichten.

meer info en inschrijvingenCarina Verster-RotthierVerhoevenlei 18 | T 03 295 63 40

10 | brasschaat kort

10 | burgerzaken

Momenteel heeft de gemeente geen zicht op wie waar woont in appartementen en opgesplitste één-gezinswoningen. Daarom krijgen appartementsgebouwen binnenkort niet enkel een huisnummer toege-kend maar ook een officieel bus- of indexnummer.

Door het ontbreken van een busnum-mer weten bijvoorbeeld hulpdien-sten bij een ongeluk niet in welke woongelegenheid ze moeten zijn en welke bewoners betrokken zijn. Alle bewoners van het gebouw zijn immers ingeschreven op hetzelfde adres. Een gevaarlijke en vooral verwarrende situatie. Maar geen correct busnummer kan ook betekenen dat er minder pensioen getrokken wordt. Denk maar aan foute gezinssamenstellingen... En ook voor

het optreden tegen bouwovertredingen wordt het moeilijk, of deurwaarders die voor de verkeerde deur staan...

Daarom sloegen bouw- en bevolkings-dienst de handen in elkaar. De bouw-dienst kent de indexnummers toe. Daarna is het aan de wijkagent om een controle te doen en aan te geven waar de huidige bewoners precies wonen. De dienst bevolkingverwerkt deze gegevens en stuurt de inwoners een brief over de toevoeging van het busnummer én de vraag om de identiteitskaarten van alle gezinsle-den en het inschrijvingsbewijs van de wagen te laten aanpassen.

Woon je in een appartement zonder busnummer?

Als je woont in een appartement

zonder busnummer hoef je niet direct zelf een aanvraag voor een busnum-mer in te dienen. De nummers worden geleidelijk aan ingevoerd. Zo krijgen nieuwbouwappartementen onmiddellijk een busnummer bij de verwerking van de bouwvergunning. Ook bij een nieuwe inschrijving in het bevolkingsregister wordt onmiddellijk een busnummer toegekend aan alle woongelegenheden in het appartementsgebouw. Ook wanneer een huisnummer gewijzigd wordt, zullen ineens busnummers toegekend worden.

meer info

dienst burgerzaken03 650 02 [email protected]

appartementen krijgenofficiële busnummers

Page 11: Parkbode 8, 2013

Kattekensberg, de Brechtse bossen en enkele bosplaatsen aan De Mik, E10-plas en (134 ha) in het gemeen-tepark werden onlangs erkend als FSC-gecertificeerde bossen. Ook het Peerdsbos (133 ha) heeft dit certificaat behaald.

In Vlaanderen zijn er niet minder dan 19.720 ha aan Vlaamse bossen met dit certificaat. Wereldwijd zijn er 182 miljoen ha aan zulke bossen.

FSC staat voor Forest Stewardship Council of Raad voor Duurzaam Bosbeheer. FSC-certificaten worden toegekend aan bossen die op een ver-antwoorde manier worden beheerd en aandacht geven aan natuurwaarden en het cultuurhistorisch en archeolo-gisch erfgoed én een sociale dimensie hebben. Zowel private bossen van grote en kleine boseigenaars als bos-sen van overheden kunnen dit certifi-caat krijgen.

Het hout uit gecertificeerde bossen krijgt een FSC-label. Zo zijn er hout- en papierproducten (tuinmeubelen, printpapier…) die het FSC-label dragen. De consument weet hiermee dat de grondstof op een verantwoorde wijze werd geproduceerd.

De bossen waarvoor Brasschaat al-vast het certificaat kreeg voldoen aan alle principes van FSC. De gemeente investeert blijvend in het behoud van culturele erfgoedwaarden van de bossen en in het behoud en herstel van bijzondere habitats en soorten. Ook wordt er onder andere ingezet op sociale economie door de bossen te laten onderhouden door Aralea, een beschuttende werkplaats. En er wordt aandacht besteed aan de uitbouw van een divers recreatie-aanbod zodat ook de Brasschatenaar van de bossen kan blijven genieten.

Het hout dat gewonnen wordt uit dun-ningen in deze bossen kan Brasschaat nu verkopen met FSC-label wat een aardige meerwaarde biedt.

groepscertificering voor kleinere boseigenaars

Naast een individueel certificaat is er ook het groepscertificaat dat zich voor-al richt naar kleinere boseigenaars. Het is de bedoeling dat verschillende eigenaars zich verenigen en zich als eenheid laten certificeren waarbij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) op-

treedt als certificaathouder. Zo wordt het behalen van dit certificaat voor een particulier met een kleiner bos veel eenvoudiger en goedkoper.

Het krijgen van het FSC-certificaat wordt steeds belangrijker. Er is een grote vraag naar FSC-gelabeld inlands hout. En die vraag zal de volgende jaren alleen maar blijven stijgen.

Interesse?

Agentschap Natuur en Boswww.natuurenbos.be

Brasschaat heeft eerste FSC®-gecertificeerde bossen

verantwoord omgaan met onze natuurlijke rijkdom

De Kattekensberg werd onlangs erkend als FSC-gecertificeerd bos. Wereldwijd zijn er 182 miljoen ha aan zulke bossen.

milieu en groen | 11

Page 12: Parkbode 8, 2013

activiteit datum start einde plaats extra info contact

cursussen in het najaar - - - Dakhuus

Bredabaan 696

Creativiteit, talen, computer, wellness... Avond- en daggroe-pen vanaf 16 jaar.

DakhuusT 03 633 16 96

Indisch koken 11-10 18:00 - CC polyvalante ruimte 1Gemeentepark 8 - Gros

[email protected]

opendeurdagenvan 11 tot 18-10

- -turnhal Driehoek, turnzalen Gibo Heide en Mater Dei Bethanie

Iedereen welkom om eens een kijkje te komen nemen.

Gym-Harop vzwT 03 663 68 54

De Held & Walrus 12-10 20:00 - CC RuiterhalGemeentepark 10

concert met de steun van de Vlaamse overheid

Davidsfonds BrasschaatT 03 651 51 60

"Sim(pel), het werk 12 en 13-10 10:00 18:00 Antverpia

Sint-Antoniuslei 95retrospectieve nav 10e verjaar-dag overlijden Sim Cootjans

Ilse CootjansT 0486 89 14 94

tweedehandsbeurs kleding/speelgoed 13-10 14:00 16:30 CC Ruiterhal

Gemeentepark 10 - Gezinsbond

prenataleinfosessies 14-10 20:00 22:00 De Romboutweg 14 professioneel advies en delen

van ervaringenLieve Stevens0487 46 16 20

yoga 14-10 20:30 22:00 PivoltéOude Baan 52

Yoga maakt spanningen vrij en geeft nieuwe levenskracht.

PivoltéT 0496 10 18 17

Dit zijn de namen, leeskring 15-10 20:15 17:00 Ons Middelheem

Bredabaan 423leeskring olv Lucille Vingerhoedt

Davidsfonds Brasschaat T 03 651 51 60

oefenschool voor ouders van tieners

15 en 22-10 - - buurthuis op maat

De Mortel 39 - opvoedingswinkelT 03 270 06 70

fitdans 50+ 15-10 10:30 11:30 Oude Baan 52 voor 50+ die op verschillende muziekgenres willen bewegen

PivoltéT 0496 10 18 17

Goed betekent Goed 15-10 19:30 21:30 Door Verstraetelei 52 Chakra workshop JheMelA

T 03 651 94 08Marjan van Rompay trio 16-10 20:30 22:15 CC auditorium

Gemeentepark 8jazzsaxofoniste met fel bejubelde eerste CD

CC BrasschaatT 03 650 03 40

bowling - 20:00 22:00 Blue Ball BowlingBredabaan 863

elke donderdagavond mogelijkheid om te bowlen

BC De GrensstreekT 0496 45 45 86

gratis opfriscursus verkeer/mobiliteit voor 55+ers

17-10 14:00 16:00 RemiseGemeentepark 3 - vzw +3 centrum

T 03 651 24 87

tento kunstkring Caerde

18 en 19-10 11:00 17:00 Antverpia

Sint-Antoniuslei 95-97 - Kunstkring [email protected]

restaurantweekend 18,19, 20-10 - - zaal d'Ouwe Kerk

Lage Kaart 644 - Rode Kruis BrasschaatT 0485 66 54 03

De Genodigde, toneelvoorstelling

18 tot 26-10 20:00 - Berkenhof

Middelkaart 1 - De Nieuwe KompanieT 0475 90 07 72

Start with art, tentoonstelling 18-10 14:30 16:30 Heislag 35 - Mater Dei Driehoek

T 03 651 69 56Klaar voor de 1e kleuterklas? 19-10 10:00 - Gibo Heide

Bredabaan 1093 infovoormiddag Gibo Heidewww.giboheide.be

Het geslacht Borgia Homo Fatale 19-10 20:30 21:15 CC auditorium

Gemeentepark 8toneel over een losbandige familie in het Vaticaan

CC BrasschaatT 03 650 03 40

63ste vogelshow 19 en 20-10 - - CC Ruiterhal

Gemeentepark 10 - Het HeidekneuterkeT 03 297 54 58

expo Ivo Côme19, 20, 26 en 27-10

14:00 18:00 Sint-Jozefkapel Augustijnslei 76 kunstwerken van Ivo Côme Ivo Côme

T 0475 97 01 53

Achtkamp,1 km tijdrit 20-10 9:00 13:00 Kasteel van Brasschaat

Gemeentepark 5 - Achtkamp BrasschaatT 0496 04 34 39

pannenkoeken en wandeling 20-10 13:30 18:00 scoutslokaal MtH

Haelenlei - vzw HeikantT 03 663 06 24

kijkdag nieuwe kleuters De Vlinder 23-10 10:30 12:00 basisschool De Vlinder

Lage Kaart 266alle nieuwe kleuters en hun ouders van harte welkom

basisschool De VlinderT 03 651 50 25

Is de crisis voorbij? 23-10 20:00 - Ons Middelheem

Bredabaan 423lezing door Jan Vanhevel (ex-CEO KBC)

Davidsfonds BrasschaatT 03 651 51 60

kijkuurtje in de kleuterklas 23-10 9:00 10:00 Giko ‘t Veldhoppertje

Veldstraat 300Laat je kleuter al eens meespelen

Giko 't VeldhoppertjeT 03 653 15 89

kijkdagen jongste kleuters 23-10 10:30 11:30 Mater Dei Driehoek

Heislag 35kijkdagen voor onze jongste kleuters

Mater Dei DriehoekT 03 651 69 56

Marc Didden en Griet op de Beeck 24-10 20:30 22:15 CC Ruiterhal

Gemeentepark 10Marc en Greet praten over hun werk en passie.

CC BrasschaatT 03 650 03 40

Ivan Smeulders en Emile Verstraeten 25-10 20:30 22:15 CC auditorium

Gemeentepark 10twee muzikanten uit de bege-leidingsband van Bart Peeters

CC BrasschaatT 03 650 03 40

12 | activiteiten

Page 13: Parkbode 8, 2013

geesten en goden uit de Oudheid 25-10 14:00 16:00 Ons Middelheem

Bredabaan 423religie van de Romeinen door professor Dokter Hans Hauben

Davidsfonds BrasschaatT 03 651 51 60

performance, Sporen 27-10 14:00

16:0014:4516:45

AntverpiaSint-Antoniuslei 95

visualisatie van ervaringen, herinneringen, dromen...

CC BrasschaatT 03 650 03 40

plantenruil- en ontmoetingsdag 27-10 10:00 13:00 Velt tuin

Bergstraat 9 - Velt Brasschaatwww.veltbrasschaat.be

Achtkamp, 200 m en verspringen 27-10 9:00 13:00 Louis de Winterstadion

gemeentepark - Achtkamp BrasschaatT 0496 04 34 39

bal- en omnisportkamp 28-10 - - SC Peerdsbos

Bredabaan 31 voor kinderen van 3 tot 12 jaar sportrakkerwww.sportrakker.be

cursussen kids in herfstvakantie 29-10 9:30 16:00 Dakhut vzw

Bredabaan 696Van fotografie over assertiviteit tot maken van animatiefilm.

Dakhut vzwT 03 633 00 75

Who's afraid of Virginia Woolff? 1,2,3/11

1, 2 en 3-11 - - CC auditorium

Gemeentepark 8toneelvoorstelling naar een regie van Hugo De Vriese

Parktheaterwww.parktheater.be

halloweentocht 2-11 19:00 21:30 Speelplein De DriehoekjesMiksebaan 208

griezelige halloweentocht voor jong en oud

speelplein De Driehoekjes T 0497 72 99 36

Achtkamp, 6,5 km tijdrit 3-11 9:00 13:00 Militair vliegveld

Bondgenotenlei - Achtkamp BrasschaatT 0496 04 34 39

cultuurhistorische wandeling 3-11 14:00 - einde Peerdsbosbaan

(Schoten)hersfstwandeling met verhalen over geschiedenis van het bos

de Voorkempenwww.rldevoorkempen.be

Z van Zokken 6-11 15:00 15:45 CC auditoriumGemeentepark 8

grappige voorstelling rond de lotgevallen van een konings-paar en hun hofhouding.

CC BrasschaatT 03 650 03 40

start tweedelige cursus bakken 6-11 19:00 21:45 Ons Middelheem

Bredabaan 423 - Femma BrasschaatT 03 651 48 93

infoavond kleuterschool 7-11 19:00 20:00 Giko ‘t Veldhoppertje

Veldstraat 300infoavond voor ouders over eerste stapjes in kleuterschool

Giko 't VeldhoppertjeT 03 653 15 89

Lisa Verbelen,BOG 8-11 20:30 22:15 CC auditorium

Gemeentepark 8voorstelling over de complexe veelheid van het bestaan

CC BrasschaatT 03 650 03 40

schilderskring Remise, tento

8 tot 11-11 - - Sint Jozefskapel

Augustijnslei 76 - schilderskring Remise

schoendoosactie 2013 9-11 14:00 18:00 Evangelische kerk

Lage Kaart 324Breng oude schoendozen binnen.

Evangelische kerkT 03 651 37 78

Achtkamp, 1500 m en kogelstoten 10-11 9:00 13:00 Louis de Winterstadion

gemeentepark - Achtkamp BrasschaatT 0496 04 34 39

oorlogsgeleerden 11-11 15:00 16:15 CC auditoriumGemeentepark 8

liedjes over oorlog en vrede door 4 muzikale monumenten

CC BrasschaatT 03 650 03 40

activiteiten | 13

59e Sint-hubertusvieringzaterdag 2 november Heerlijk 4-gangen wilddiner in het Kasteel van Brasschaat. Info en in-schrijvingen: [email protected]

zondag 3 november • 11 uur: eucharistieviering• 11 tot 12.30 uur: demonstratie

kynologische vereniging Brabo • 12 uur: wijding huisdieren, paarden… • 13.30 uur: verkoop per opbod van

fazanten, bosduiven, konijnen... tvv “We Love Marie” fonds.

• 14 uur: demonstratie schapendrijven

Tijdens en na de wijding kan u kennis-maken met live-cooking van wildragout in het Sint-Hubertusdorp. Er is ook een demo rond het pluimen van fazanten.

meer infowww.jachthoornbrasschaat.be

Page 14: Parkbode 8, 2013

dienstencentra

dc Maria-ter-Heidehove | Eikendreef 67 | tel. 03 663 77 [email protected]

elke ma (14 uur: rikken), vr (14 uur: slagen halen), di (13.30 uur: hobby-café)do 10/10 om 10 uur: start cursus tabletgebruik beginnersma 14/10 om 14 uur: start Duitse les ism de Remisema 21/10 om 14 uur: gezelschapspellen en smulnamiddagdo 24/10 om 9 uur: workshop muisje, speldenkussendi 22/10 om 14 uur: bloemschikken (herfststuk)ma 28/10 om 14 uur: bingodi 29/10 om 14 uur: wandeling oude grachtdo 07/11 om 9 uur : workshop kaartenhouder kerstmandi 19/11 om 14 uur: infomoment levenseinde en euthanasie 18 tot 24/11: opendeurweek

Nog plaatsen vrij in de cursus kantklossen, alle niveaus!

dc Antverpia | Sint-Antoniuslei 95-97 | tel. 03 660 58 [email protected]

elke ma (nm: koor), di (nm: vrij hobby), wo (nm: vrij schaken/dammen)vr 04/10 om 10.30 uur: kegelen met maaltijdma 07/10: minigolfwo 09/10 om 14 uur: dansnamiddagma 14/10 om 14 uur: naald en draadma 14/10: bingodo 17/10: bowlingvr 18/10: bloemschikkenma 21/10: smulnamiddagma 28/10 en do 31/10 (nm): recreatief dames-tafeltennisdo 07/11: bezoek wijkagentwo 13/11: ruildag filatelievr 22/11 om 14 uur: infomoment levenseinde en euthanasie

dc Vesalius | Prins Kavellei 77 | tel. 03 650 25 72 [email protected]

elke ma (fitdans), di (lijn-gemeenschapsdans), do (taichi)do 10/10 om 14 uur: mega Vesalius bingo - feesteditievr 11/10 om 14 uur: vilten bloemendi 15/10 om 13.30 uur: naai en breiatelier do 17/10 om 14 uur: herfstkwisMaak een ploeg van 4 à 6 personen en schrijf in!do 17/10 om 14 uur: eclairkes of tompoeskesdi 22/10 om 13.30 uur: PC cursus Symbaloovr 08 en 15/11: vilten sjaalma 18/11 om 14 uur: start week derde leeftijdmet optreden van Piotr, opera

Nog enkele plaatsen vrij voor de sportcursussen.

kom binnen en zet u!De huiselijkheid en gastvrijheid van de bib wordt in de verf gezet. Alle activiteiten zijn gratis. Als u op voorhand moet inschrijven, zijn ze aangeduid met *.

heel de maand oktober• ik kwam, ik leende, ik maakte: tentoonstelling over

hoe bibbezoekers geïnspireerd raakten door biblio-theekmaterialen.

• Kalligrafie en de bib: werken van cursisten kalligrafie van Carry Wouters

12 oktober: verwendag • 10.30 tot 12 uur: * hapjes maken (8-14 jaar)• 13.30 tot 14.45 uur: * speelkamer voor kinderen

(6-12 jaar). Kom ontdekken welk verhaal schrijver Wim Geysen komt vertellen.

14 oktober: het leven zoals het is de bibBen je benieuwd hoe de magazijnen van de bib eruit zien? Vraag je je af wat het personeel doet als ze niet aan de balie zit? Ontdek het tussen 14 en 19 uur.

15 oktober• 14 en 19.30 uur: handwerkdemonstratie Femma• 20.15 tot 21.45 uur: * lezing over Mindfulness

16 oktober• 14.30 tot 15.30 uur: * herfststukjes maken (6-12 jaar)• 16 tot 17 uur: * digitaal portret maken (10-14 jaar)

17 oktober• 14 tot 19 uur: quilt initiatie• 20 tot 23 uur: gezelschapsspelen (+18 jaar)

18 oktober• 14 tot 19 uur: quilt initiatie

19 oktober• plantenruilbeurs ism Velt• demo Kalligrafie

meer info en inschrijvingenT 03 650 03 60 | [email protected]

bibliot

heek

week

14 | activiteiten

Page 15: Parkbode 8, 2013

bibliot

heek

week

Page 16: Parkbode 8, 2013