Ondernemers 19-2013

72
Groeien is een must Dirk Syx - Syx Automations Group Nieuwe naam en uitvalsbasis voor Cleaningboy Reportage: Designlab brengt 14 interieur- bedrijven bij elkaar Dossier Bedrijven Contactdagen 6 december 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 19 2 BEDRIJVEN CONTACT DAGEN 2 DAGEN FACE2FACE BUSINESS CONTACTS 11 & 12 DECEMBER 2013 KORTRIJK XPO Download de Voka-app en lees Ondernemers nu ook op je smartphone of tablet!

description

Ondernemers 19 met Dirk Syx (Syx Automations Group)

Transcript of Ondernemers 19-2013

Page 1: Ondernemers 19-2013

Groeien is een mustDirk Syx - Syx Automations Group

Nieuwe naam en uitvalsbasis voor Cleaningboy

Reportage: Designlab brengt 14 interieur- bedrijven bij elkaar

Dossier Bedrijven Contactdagen

6 december 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

19

2BEDRIJVENCONTACTDAGEN

2 DAGEN FACE2FACE BUSINESS CONTACTS11 & 12 DECEMBER 2013 KORTRIJK XPO

W

Download de Voka-appen lees Ondernemers nuook op je smartphone

of tablet!

Page 2: Ondernemers 19-2013

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Windmolen Haliade 150 van Alstom geplaatst

Alstom heeft in het weekend van 26 en 27 november de laatste hand gelegd aan de installatie van de offshore windmolen Haliade 150. De windmolen van 6.2 MW, de grootste offshore windmolen ter wereld, werd geïnstalleerd op de site van Belwind voor de Belgische Kust. De Haliade 150 werd in de haven van Oostende geassembleerd en door het hefeiland Bold Tern ter plaatse gebracht.

Dankzij zijn rotor van meer dan 150 meter ligt zijn rendement vijftien procent hoger dan dat van bestaande offshore windmolens. Hij kan het equivalent van zo’n 5000 gezinnen van elektriciteit voorzien. De onderbouw van 61 meter werd op pijlers geïnstalleerd die meer dan 60 meter diep in de zeebodem zijn geheid. De gondel torent meer dan 100 meter boven het zeeniveau uit.

Ondertussen krijgt het gebouw waar Alstom haar vaste basis zal hebben voor het onderhoud van deze windmolen, vaste vorm in de haven van Oostende. Dit gebouw zal waarschijnlijk vroeger dan gepland gereed zijn en reeds kunnen betrokken worden door Alstom in februari 2014. Voor deze ene windmolen zullen hier 5 personen voltijds aanwezig zijn in Oostende om nog niet te spreken van de crew vessel transfers en de onderaannemers die ook hun graantje zullen meepikken.

Haven Oostende zorgt voor een volledige ondersteuning van dergelijke offshore bedrijven wat heel sterk geapprecieerd wordt. Op dit moment loopt er zelfs een studie om dit hele gebied verder in kaart te brengen en de verschillende aspecten van zo’n site te stroomlijnen om de huidige en toekomstige bedrijven nog verder van dienst te kunnen zijn. Dit met als doel om voor alle partijen een win-win situatie te realiseren.

Aluminium onderhoudsboot voor windmolenparken bezoekt haven Oostende

Op donderdag 7 en vrijdag 8 november bracht de Franse scheepsbouwer NAVALU een bezoek aan de haven van Oostende. NAVALU kwam zijn catamaran SEAFOX voorstellen. Deze onderhoudsboot voor windmolens is een catamaran met aluminium romp.

Op 18 september werd de SEAFOX offi cieel te water gelaten voor de kust van de Vendée in Frankrijk. Ze was op weg naar de windmolenparken in de Duitse Noordzee en werd gebouwd in Frankrijk met goedkeuring van bureau Veritas. Ze is toegewezen aan de Britse reder (Envi-roserve Ltd) opgericht in Lowestoft (Suffolk) in de Noordzee .

De SEAFOX catamaran heeft een romp in aluminium en weegt daardoor maar 72 ton. Het gevolg hiervan is dat ze relatief weinig brandstof verbruikt in vergelijking met de bestaande onderhoudsboten die in staal gemaakt zijn. De SEAFOX heeft een lengte van 24 meter, breedte van 9,90 meter en een diepgang aan de as van het roer van 1,75 meter. Dankzij haar vier krachtige hoofdmotoren (4 x 600 pk) kan deze catamaran 12 technici en 12 ton vracht in hoge snelheid naar de offshore windparken transporteren.

In de eerste test van de SEAFOX konden de waterligging en de snelheid gevalideerd worden. Met de hoofdmotor op een prestatie van 90% werd de snelheid van 24 knots overschreden, ondanks de slechte zee condities op dat moment in de Atlantische Oceaan.

NAVALU is trots dat de initiële eisen die verwacht werden van de klant ingelost zijn. De SEAFOX (NxS 24) catamaran heeft een betrouwbare dubbele romp in een dynamisch boog ontwerp en werd gerealiseerd met behulp van enkele belangrijke technische innovaties en hoog gekwalifi ceerd personeel.

© Alstom

© Alstom

Page 3: Ondernemers 19-2013

Het was een geanimeerd debat tussen Peter Van-dekerckhove, CEO van Retail & Private Banking Belgium BNP Paribas Fortis, en Koen Dejonckheere, CEO van de Gimv. De twee Roeselarenaren onder-wierpen zich op een bijeenkomst van Legends & Leaders, het Voka-netwerk van de grootste West-Vlaamse bedrijven, op dinsdag 26 november bij Poco Loco aan een spervuur van vragen van Frederik Delaplace, redactiedirecteur van De Tijd.

Ze waren het erover eens dat bij de ondernemers en de bedrijven vandaag het gevoel leeft dat het moeilijker is om bedrijfsfinanciering te krijgen, pre-cies op het ogenblik dat ze meer geld nodig hebben. En ja, de banken zijn voorzichtiger geworden na het debacle van de voorbije jaren; daar heeft trouwens iedereen om gevraagd en de wetgever legt nu de nieuwe normen op. De statistieken spreken, al naar gelang de interpretatie, de perceptie tegen, maar perceptie is realiteit. Luc Vandewalle, lid van de Raad van Commissarissen van ING, relativeerde de discussie. “Ik ben al 45 jaar bankier en altijd hoor ik bij de bedrijven dat er onvoldoende financiering is. Wel, dat zal nog 45 jaar zo blijven’, besloot hij onna-volgbaar.

Punt is dat we met z’n allen geld sparen, veel geld sparen. We hebben geleerd om te sparen, maar niet om te investeren en te ondernemen. Er staat vandaag 230 miljard euro op de Belgische spaar-boekjes, met een lage rente, maar ook onmiddellijk opvraagbaar. Maand na maand wordt het record aan vermogen dat op spaarboekjes staat, verbroken. Dat geld zou op één of andere manier in ons eco-systeem gepompt moeten worden. Er is een grote zuurstofbel aan geld voorhanden maar ze is niet onmiddellijk bruikbaar. Hoe die zuurstof aangewend kan worden voor langetermijnfinanciering van onze bedrijven, is geen uitgemaakte zaak, ook niet voor de twee gastsprekers van Voka. Feit is wel dat door de vrijstelling van de roerende voorheffing op ‘spaarboekjesgeld’ het langetermijnsparen niet wordt aangemoedigd. “Zelfs als de rente 0% was, dan zou er nog geld binnenstromen op de spaar-boekjes”, zo liet één van de sprekers zich ontvallen.

Als Voka zien we een aantal pistes om het spaargeld beter te activeren en het zijn weg te laten vinden naar de bedrijven en de reële economie. Vooreerst moet de fiscaliteit aangepakt worden. Die staat momenteel haaks op iedere economische logica die zegt dat we net meer nood hebben aan duurzame langetermijnfinanciering. In plaats van langeter-

mijnsparen fiscaal aan te moedigen, moedigt de fiscus via de vrijstelling op spaarboekjes tot 1.880 euro rente, net het kortetermijnsparen aan. Boven-dien ontmoedigt ze investeringen in aandelen of obligaties. Wij willen daarom een afschaffing van de vrijstelling op het spaarboekje en een fiscaliteit die alle vormen van langetermijnsparen aanmoedigt in plaats van ontmoedigt.

Een ander concreet idee is om het derdepijlerpen-sioensparen verder uit te bouwen door de vrijstel-ling van het fiscaal spaarbedrag te verhogen van 940 euro tot 1.200 euro. We zouden dat dan wel koppelen aan de verplichting dat die fondsen 30% van hun activa in lokale of niet-beursgenoteerde bedrijven moeten beleggen. De aanbieders van die fondsen worden dan ook verplicht hun expertise in de Vlaamse kmo’s uit te bouwen en actief op zoek te gaan naar goede investeringsprojecten.

Een ander idee is dat van de bedrijfskasbon, een alternatief voor de spaarboekjes. Dat is een finan-cieel product dat belegt in bedrijfsobligaties van middelgrote bedrijven met een vaste vervaldag. Ook zou de administratieve last om naar de beurs te gaan, een bedrijfsobligatie uit te geven, een private plaatsing te doen, crowdfunding op te starten,… moeten verminderen. Het prospectus moet enkel dienen voor een juiste inschatting van het risico. Dat moet de drempel verlagen voor bedrijven die van dergelijke financieringskanalen gebruik willen maken.

Er moet gezocht worden naar een nieuw spaar-systeem dat toelaat beter te investeren in onze bedrijven. Dat wordt een belangrijke taak voor de nieuwe regering. Maar één zaak blijft wel als een paal boven water staan: alleen die bedrijfsprojecten die gestoeld zijn op een sterke strategie en een goed onderbouw businessplan zullen het halen. Koppel daaraan sectorkennis, goede medewerkers, innovatieve benaderingen, internationaal potenti-eel en passie, en je vindt zeker geld in Vlaanderen; bij de banken, de investeringsfondsen, particuliere investeerders, de beurs enz.

Want financiering staat en valt met goed ondernemerschap. En er is bij ons nog heel goed ondernemerschap, ook bij jonge en beloftevolle ondernemers zoals de Bryo’s, dus moet er nog geld zijn.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

Moet er nog geld zijn STAN

DPU

NT

Ondernemers 19 6 december 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

Page 4: Ondernemers 19-2013

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERCleaningboy

BEDRIJVENVoka I Adolphe Sax & Cie I ProtoPitch I BO-Solutions I TLCC Poort tot Poperinge I Roeselaarse Smaakmakers I Shapes MetalworksDe Jonckere I Formen

REPORTAGE Designlab

INTERVIEWDirk Syx - Syx Automations Group

HAVENNIEUWSBE Protection

DOSSIER BEDRIJVEN CONTACTDAGENVDAB I Licom I Imako I DInterieur I Dewilde Engineering Fairaccess I Duvivier I AW Tech I Toran I BDS I PCLT I Traiteur FruyForma I Vandotec I Omniplex I Vercaigne Engineering I Monteyne

ONDERNEMERS & COAlaska I SDWorx I Imposto

VOKA-NIEUWSKESS I Streekvisie Westhoek

AGENDA

PROSIT

3457

12182728

64676970

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In, Joke Verbeke - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

12

9

67

28

18

4 Ondernemers 19 6 december 2013

Page 5: Ondernemers 19-2013

Cleaning Professionals: onder die nieuwe naam zal het huidige Cleaningboy vanaf Nieuwjaar 2014 opereren vanuit het Bedrijvencentrum te Wevelgem.

“Cleaningboy was voor ons de eerste van een tiental overnames”, licht Marco Apers toe. “In 2007 waren wij gestart met Cleaning Professionals en het was altijd al onze ambitie om door de overname van kleine schoonmaakbedrijven een mooi marktaandeel te veroveren. Bewust hebben we toen voor Cleaningboy geen naamsverandering doorgevoerd omdat de onder-neming en het logo heel vertrouwd waren voor heel wat mensen in de streek. Nu ook de naam Cleaning Professionals stilaan ingeburgerd is, leek de tijd ons rijp om vanaf nu wel alles onder één vlag te groeperen. Dat zal stelselmatig gebeuren. We gaan bijvoorbeeld niet alle Cleaningboy-bestelwagens meteen opnieuw beletteren, maar doen dat pas als die wagens aan ver-vanging toe zijn.”

De integratie van Cleaningboy in Cleaning Professio-nals laat Marco Apers toe de processen te vereenvou-digen. “Voortaan hoeven we maar één administratie en één secretariaat meer te behartigen, dat komt onze efficiëntie zeker ten goede”, zegt hij.

Interessante faciliteiten in Wevelgem

Efficiëntie is ook de voornaamste reden van de nakende verhuis naar het Bedrijvencentrum in Wevel-gem. “Toen wij destijds Cleaningboy overnamen, was ook het dienstenchequebedrijf Cleaningboy Home Ser-vices in dat pakket inbegrepen”, vertelt Marco Apers. “Intussen hebben wij die afdeling doorverkocht aan Makkie. Daardoor was onze huidige locatie in Marke eigenlijk te groot geworden. In Wevelgem komen we

terecht in een ruimte die ons op het lijf geschreven is, met een mooi kantoor en dito magazijn. Bovendien kunnen we er ook genieten van gemeenschappelijke diensten en interessante vergaderfaciliteiten. Voor ons personeel verandert er eigenlijk niets: zij blijven werken voor dezelfde aandeelhouders, tegen dezelfde voorwaarden. Alles is trouwens gebeurd in construc-tief overleg met de ondernemingsraad.”

Zorg voor personeel is een waarde die Cleaningboy altijd hoog in het vaandel heeft gedragen. “Voor de uitvoering van hun job zijn onze mensen te gast bij onze klanten. Het is van cruciaal belang dat zij hun werk graag, en daardoor ook goed doen. Daarom laten wij hen werken met goed materiaal en krijgen ze regelmatig opleiding en begeleiding. De ervaring leert dat die aanpak sneller resulteert in tevreden klanten, en daar draait het uiteindelijk toch om. Het blijft onze strategie om vanuit een zo groot mogelijke werk-vreugde voor onze medewerkers te streven naar een optimale klantentevredenheid”, getuigt Marco Apers.

Naar goede gewoonte, stelt Cleaningboy zich op de Bedrijven Contactdagen voor aan de markt. Dat doet het via een gemeenschappelijke stand, die het deelt met AW Tech uit Roeselare en ALB Fasteners uit Zwe-vegem. “Eigenlijk zijn wij tijdens dit evenement altijd op bezoek bij onze grootste klant, met name Kortrijk Xpo. Het is en blijft een leuke uitdaging voor hen te werken, omdat het ons de mogelijkheid biedt onze flexibiliteit te bewijzen.”

Omzet- en risicospreiding

De roots van Cleaningboy gaan terug tot de jaren ‘90. Toen hielden Henk en Hans Dejonckheere Cleaningboy boven de doopvont. In geen tijd groeide de onder-

neming uit tot een bekende regionale speler in de schoonmaakwereld. Zes jaar geleden verkochten zij het bedrijf aan de huidige aandeelhouders.

Cleaning Professionals werkt inmiddels van op vier locaties (naast Kortrijk zijn dat Aalst, Sint-Niklaas en Zandhoven) en werd groot in het bedienen van rela-tief kleine klanten. “Het voordeel daarvan is een erg grote omzet- en risicospreiding. Daardoor hebben wij al bij al weinig van de recessie gevoeld”, vertelt Marco Apers. “We merken nu wel dat ook onze markt wordt geconfronteerd met de concurrentie van onderaan-nemers uit het buitenland, die zich niet altijd houden aan de nochtans goede CAO-voorwaarden van de schoonmaaksector. Daarnaast merken we dat steeds meer bedrijven hun vestigingen centraliseren en hun medewerkers de kans geven om van thuis uit te wer-ken, waardoor er minder oppervlakte gepoetst moet worden. De bedrijven bekijken hun schoonmaakkosten ook kritischer. Dat maakt onze job er niet eenvoudiger op, maar we blijven ervoor gaan met een team van in totaal 380 mensen waarvan 65 bij Cleaningboy. We zijn overigens nog altijd op zoek naar overname-kandidaten.” (BVC – Foto Hol)

www.cleaningboy.be

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 19 6 december 2013 5

MARCO APERS:

“DE BEDRIJVEN BEKIJKEN HUN SCHOONMAAKKOSTEN

VEEL KRITISCHER.”

Cleaningboy wordt Cleaning Professionals en verhuist naar Bedrijvencentrum Wevelgem

Nieuwe naam en uitvalsbasis voor Cleaningboy

STAND 560

Page 6: Ondernemers 19-2013

www.bombardier.comwww.careers.bombardier.com

Bombardier Brugge maakt deel uit van de groep Bombardier Transportation die met zijn 36.000 medewerkers verspreid over meer dan 60 landen dé wereldleider is op vlak van spoorwegoplossingen.

Meer dan 150 jaar expertise en ruim 750 enthousiaste medewerkers maken van Bombardier Brugge één van de meest innovatieve producenten van trams, metro’s en treinen binnen Europa. Onder andere de Shuttle van de Eurotunnel, de M6 Dubbeldektrein van de NMBS, de Metro van London Docklands en de FLEXITY Outlook Tram van Brussel werden in Brugge met trots ontworpen en vervaardigd.

Onze passie, betrokkenheid en onze vooruitstrevendheid in combinatie met een gezonde financiële structuur en de wil te blijven groeien, zijn onze sleutelfactoren voor een duurzame toekomst.

made in Brugge

BO

MB

ar

DIE

r, F

LEX

ITY

EN

Th

E E

vO

LuT

ION

OF

MO

BIL

ITY

zIj

N h

aN

DE

LSM

Er

kE

N v

aN

BO

MB

ar

DIE

r IN

c. O

F h

aa

r F

ILIa

LEN

.

Page 7: Ondernemers 19-2013

Hoewel er in de EU reeds 12.000 AEO-cer-tificaten (Authorised Economic Operator) werden uitgereikt, is dat aantal kleiner dan aanvankelijk werd verwacht. Bedrijven zien blijkbaar niet meteen de meerwaarde van het statuut in. Nochtans betekent AEO een internationale erkenning als betrouwbaar bedrijf en zorgt het statuut voor een daling van het aantal controles. De logische gevol-gen zijn lagere kosten en tijdswinst. Noël Colpin, administrateur Douane en Accijn-zen zoekt een verklaring.

Waarom zijn de bedrijven volgens u toch nog terug-houdend om een AEO-statuut aan te vragen?Noël Colpin: “Sommige bedrijven zien niet direct de meerwaarde van een AEO-statuut in. Ze vinden dat er nog teveel eerstelijnscontroles zijn. Ze wensen ook dat we de doorlooptijd van de douaneafhandeling aanzienlijk verkorten. Sommige bedrijfsleiders denken

zelfs dat ze in België minder voordelen krijgen dan in andere lidstaten. Bovendien blijkt men afgeschrikt door de extra tijd en kosten die de aanvraag met zich meebrengt.”

Zijn die argumenten volgens u terecht?Noël Colpin: “Verlies niet uit het oog dat de Belgische handel al van heel veel faciliteiten geniet, maar het is inderdaad zo dat onze eerstelijnscontroles - vooral gebaseerd op aangiftes – nog te veel ook op de AEO-dienstverleners van toepassing zijn. Onze huidige selectie-applicatie laat namelijk niet toe een vermin-derde selectie voor de aangiftes van gekende klanten van de AEO-dienstverlener te automatiseren. Met de komst van de nieuwe automatische selectie-applicatie SEDA – voorzien voor begin 2014 - zal dat probleem zeker opgelost zijn. We sleutelen bovendien aan een vernieuwde handhavingsvisie, waarin de plaats van de AEO bedrijven beter zal worden geduid.”

De bedrijfsleiders blijken ook schrik te hebben van de tijd en de kosten die de aanvraag van het statuut met zich meebrengen.Noël Colpin: “De tijd en de kosten van de aanvraag moeten volgens mij gerelativeerd worden. De audit duurt inderdaad enkele maanden, maar het bedrijf wordt gedwongen de eigen werking onder de loep te nemen, wat op termijn zorgt voor een betere interne beheersing en betere procedures. Zowel Douane als de Europese Commissie stellen tevens heel wat hulpmiddelen ter beschikking zodat men de expertise van een externe AEO-adviseur tot een minimum kan beperken. Het nieuwe klantenmanagement binnen AADA (KLAMA) – waarvoor de implementatie gepland is in de loop van 2014 - voorziet trouwens een nauwere opvolging en intensere begeleiding van betrouwbare partners door de klantencoördinator.” (DVT)

Meer info vindt u in de nieuwe brochure van de Alge-mene Administratie van de Douane en Accijnzen op http://fiscus.fgov.be/interfdanl/nl/aeo/index.htm

Minder controles en internationale erkenning dankzij het AEO-statuut

Voka West-Vlaanderen lanceert een app die niet alleen alle beschikbare informatie beter ontsluit, maar ook digitaal netwerken mogelijk maakt..

De applicatie werd ontwikkeld op initiatief van Voka Limburg en wordt inmiddels al gebruikt door een viertal Voka-entiteiten, telkens aangepast aan de lokale wen-sen en content. “In een medialandschap dat voortdu-rend evolueert en steeds meer de digitale weg opgaat, is het maar logisch dat ook Voka West-Vlaanderen mee op de trein springt”, zeggen Marie-Claude Tack, directeur publicaties, en communicatieverantwoor-delijke Joke Verbeke. “Al is het niet de bedoeling om de weg op te gaan van pakweg De Tijd of Trends, toch zien wij in deze app een meerwaarde om nog vlotter te communiceren, zowel met leden als met niet-leden.”

Lezen en ‘bumpen’

Eerst en vooral kun je via de app het tweewekelijkse magazine ‘Ondernemers in West-Vlaanderen’ digitaal raadplegen. Niet zomaar raadplegen overigens, want er komt een interactieve factor bij. Marie-Claude Tack: “Je kunt een artikel of foto aanklikken om meteen de contactgegevens van bedrijven en personen te verkrij-

gen. De printadverteerders worden ook meegenomen in de app, waardoor het bereik van de advertenties alleen maar groter wordt, los van de drager. Ook adver-tenties kan men trouwens aanklikken om rechtstreeks doorgelinkt te worden naar de adverteerders.”

Via de app krijg je ook vlot het recentste nieuws bin-nen en zie je in één oogopslag alle evenementen en opleidingsmogelijkheden. “Via de app kan je gemak-kelijk de deelnemerslijsten checken en bijvoorbeeld contactgegevens opslaan”, zegt Joke Verbeke. “Gebrui-kers kunnen een eigen profiel aanmaken en zelf te kennen geven of ze hun gegevens willen delen of niet. Stel dat je iemand ontmoet op een event of tijdens één van de businessclubs, dan kun je door simpelweg te ‘bumpen’ – ofwel de beide gsm’s tegen elkaar aan te drukken – automatisch je contactgegevens uitwis-selen. Ook handig is dat de app een QR-code kan aan-maken op basis van de deelbare data die je in je profiel hebt ingegeven.”

Bedrijfswereld en onderwijs linken

Voka West-Vlaanderen wil deze app ook uitdruk-kelijk promoten bij de hogeschoolstudenten in onze provincie. “We stellen vast dat veel studenten blijven

hangen in de stad waar ze gestudeerd hebben. De app kan de link tussen het onderwijs en het bedrijfsleven verstevigen en ervoor zorgen dat de band tussen studenten die buiten West-Vlaanderen studeren en West-Vlaamse ondernemingen niet wordt doorge-knipt”, besluit Marie-Claude Tack.De app van Voka West-Vlaanderen is vanaf 6 decem-ber operationeel, net op tijd voor de Bedrijven Contact-dagen in Kortrijk Xpo. Je kunt haar downloaden in de Apple Store en via Google Play. (JD)

www.voka.be/west-vlaanderen

Voka West-Vlaanderen lanceert flink gestoffeerde app

Ondernemers 19 6 december 2013 7

NOËL COLPIN:

“DE TIJD EN DE KOSTEN VAN DE AANVRAAG MOETEN GERELATIVEERD WORDEN.”

BEDR

IJVEN

Page 8: Ondernemers 19-2013

Zwaaikomstraat 7 • 8800 Roeselare • T 051 24 41 00 • F 051 24 42 [email protected] • www.alfapress.be • [email protected] • www.vixaprint.be

WELK FORMAAT WENST U?

PRINTS OP KLEIN OF GROOT FORMAAT?WIJ HEBBEN HET VOOR U!

ERVAAR COMFORT. ONTVANG KWALITEIT. VOEL BETROKKENHEID.

digitaal en offset drukwerkFacturen, briefhoofden, enveloppen, firmakaartjes, flyers, folders,brochures, uitnodigingen,doorschrijfsets, POS-materiaal, zelfklevende etiketten,...

digitale groot formaat printsAffiches en baanaffiches,posters, pancartes, (rol)banners, stickers, werfborden, reclameborden,beurspanelen, canvas,signalisatie, interieurtoepassingen, ...

Felix d’Hoopstraat 121 • B-8700 TieltT 051 42 30 80 • F 051 40 59 08 • [email protected]

www.axon.be

BUSINESSCONTACT SERVICES24-UREN TELEFONISCHEPERMANENTIE EN DISPATCHINGVOOR BEDRIJVEN EN VRIJE BEROEPEN

TELEMARKETING

ENQUÊTES

ON-LINE AGENDABEHEER

ww

w.k

liek.

be 1

2-22

56

Recepties • Banketten • Communies • Lentefeesten Familiefeesten • Bedrijfsfeesten • IncentivesResidentiële seminaries • Verjaardagsfeesten

Rouwmaaltijden • Brunch • Ruime parking Slaapgelegenheid tot 240 personen

Handboogstraat 1 I 8000 Brugge I T. 050 25 25 25 [email protected] I www.hotelvelotel.com

Page 9: Ondernemers 19-2013

BEDR

IJVEN

Sinds 1 december is het Brugse Huis De Lauden de pleisterplek voor de saxliefheb-ber. Sinds hij door toeval de hand kon leg-gen op de naam Adolphe Sax & Cie blaast Karel Goetghebeur met een forse adem-stoot nieuw leven in het merk. “Binnen 5 à 10 jaar worden deze saxofoons terug in België gebouwd”, zweert hij een dure eed.

‘Schepen in een haven zijn veilig, maar daar zijn schepen niet voor gemaakt’ is een spreuk die op het lijf geschreven is van de Brugse Oostendenaar Karel Goetghebeur. Zijn grootvader was tot zijn 82e scheeps-bouwer – de Amandine liep op zijn werf van stapel – maar zelf aarzelde hij om zelfstandige te worden. Tot hij bovenstaande spreuk onder ogen kreeg en de wind in de zeilen voelde. Zijn liefde voor saxofoons werd zijn beroep.

Karel Goetghebeur: “Ik wilde al van kleinsaf sax spe-len, maar de notenleer hield me tegen. Pas op mijn 27e heb ik er werk van gemaakt, maar ik raakte zo door het instrument gepassioneerd dat ik al snel oude saxofoons opkocht, eraan werkte en ze weer verkocht, waardoor het spelen zelf op de achtergrond verdween. Omdat de Taiwanese bouwers waar ik mee in contact kwam niet openstonden voor verbeteringen, ben ik die in eigen beheer op bestaande instrumenten begin-nen aanbrengen. Anderhalf jaar geleden zag ik op een nacht plots dat de rechten op de naam Adolphe Sax

& Cie vrij waren en ik heb die gekocht. Een kwartier later wist ik wat ik wilde doen: opnieuw saxofoons in België produceren. Niet evident, want alle grote merken produceren gedeel-telijk of volledig in China. Al merk je dat vaak ook aan de kwaliteit.”

De uitdaging is dus een betaalbaar instrument op de markt te brengen dat innoverend is. Karel Goet-ghebeur: “Sinds Adolphe Sax zo’n 172 jaar geleden in Dinant zijn instrument ontwierp, zijn er relatief weinig verbeteringen aan gebeurd. Met steun van o.a. Flanders In Shape, PMV en Agentschap Onder-nemen bekijken we wat mogelijk is om weer in Bel-gië te produceren. Voor de financiering overweeg

ik met crowdfunding te werken. De winkel biedt me ondertussen de kans om tijd te maken voor mensen. Een sax is een investering. Je koopt een sax niet hals-overkop, je moet zeker zijn. Ik zal vooral op afspraak werken, om nog de vrijheid te hebben om ook bij men-sen aan huis te komen.”

“Adolphe Sax was als een West-Vlaming: een koppig-aard die wist dat wat hij maakte écht goed was, daar fier op was en niet op zijn kop liet zitten. Toch is hij eerst in Parijs beroemd geworden. Wij Belgen gaan vaak zo achteloos om met onze talenten. Vaak moe-ten mensen eerst doodgaan voor ze de credits krijgen”, besluit Karel Goetghebeur. (SD - Foto MVN)

www.adolphesax.be

West-Vlaming haalt iconisch saxofoonmerk Adolphe Sax & cie terug naar België

De grensoverschrijdende ProtoPitch Awards in Kortrijk brachten innovatieve en creatieve projecten uit Vlaanderen, Wal-lonië en Nord-Pas de Calais onder de aan-dacht van investeerders, kennisinstellin-gen en andere experts. Een internationale jury bekroonde uit de 73 inzendingen een idee om met speelautomaten gevoelige medische thema’s aan te kaarten.

De tweede editie van ProtoPitch werd in Howest-cam-pus The Level georganiseerd door Tandem, een inter-reg IVA-project rond grensoverschrijdende samenwer-king op het vlak van innovatie. Hoewel de wedstrijd gestuurd en getrokken wordt vanuit de Eurometropool regio Rijsel-Kortrijk-Doornik, stond ze open voor deel-

nemers uit heel Vlaanderen, Wallonië en Nord-Pas de Calais. ProtoPitch wil de meest innovatieve projecten uit de culturele en creatieve industrieën van de drie regio’s een stevige boost geven door ze onder de aandacht te brengen van investeerders, kennisinstel-lingen en andere experts.

De projectoproep in het voorjaar lokte 73 innovatieve projecten in de categorieën: videogames en serious games, audiovisueel en transmedia, kunstinstallaties, culturele bemiddeling en interactief design. Diverse jury’s van financiële en inhoudelijke experts selec-teerden de 30 meest belovende dossiers. 22 daarvan kregen tijdens de finaledag op dinsdag 19 november de kans om in drie businessmeetings met experts contacten te liggen om hun project verder te ontwik-

kelen. Aanvullend mochten 8 finalisten op het podium hun project pitchen en meedingen naar de ProtoPitch award 2013.

De eerste prijs ging naar ‘Born(e) to save lives’ van de vzw Art-Chétype uit Mons. Deze vereniging onder-steunt de ontwikkeling van hedendaagse kunstac-tiviteiten in de zorgsector. Haar spel ‘aids invaders’ helpt gevoelige medische informatie te versprei-den via speelautomaten op ontmoetingsplaatsen. “Dit project blinkt uit in innovativiteit en bezit een reëel marktpotentieel”, aldus het juryrapport. Het leverde de winnaar een internationale pr-cam-pagne op.

De tweede prijs was voor ‘Emergency Exit’, een mobiele applicatie waarmee kinderen in vluchtelingenkampen hun ouders, familie of buren kunnen terugvinden. De Gentse cineaste Emmy Van Oost maakt hierover in Kenia een documentaire en roept op tot Westerse steun. De derde plaats was voor Improveeze uit Tour-coing met het digitale paneel ‘Ici 360°’. Dit scherm draait helemaal rond zijn as en kan buiten opgesteld worden. Het geeft alle (toeristische) informatie weer in enhanced reality. (RJ)

www.protopitch.eu

ProtoPitch toont marktpotentieel van creatieve ideeën

Ondernemers 19 6 december 2013 9

KAREL GOETGHEBEUR:

“PLOTS WIST IK WAT IK WILDE DOEN: OPNIEUW SAXOFOONS

IN BELGIË PRODUCEREN.”

Page 10: Ondernemers 19-2013

Industrieweg 45 I 8800 Roeselare (Beveren) I m. +32 (0)479 03 70 70 I t. +32 (0)51 20 97 15 I [email protected] I www.talentangels.be

Talent Angels maakt van rekrutering en selectie iets ongekend persoonlijk.

De beste kandidaat voor uw bedrijf.Voor minder gaan we niet.

Nathalie Claerhout

Rekrutering Selectie Advies

Page 11: Ondernemers 19-2013

Eind oktober nam Bart Vandepitte BO-Solutions uit Roeselare over. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van onderdelen voor de machinebouwindu-strie. “BO-Solutions blijft een familiebe-drijf”, beklemtoont de kersverse CEO.

De overname van BO-Solutions door Bart Vande-pitte is het logische gevolg van zijn persoonlijke evolutie: van ingenieur over plantmanager tot ondernemer. Hij startte zijn carrière als ingenieur bij Clark Components in Brugge, nu Spicer Clark Hurth, producent van automatische versnellingsbakken. “Daar leerde ik alle aspecten van engineering en productie van hightech onderdelen kennen”, vertelt hij. “In 2000 werd ik dan plantmanager van de Roe-selaarse badkuipenproducent Acomo, dat een jaar later werd overgenomen door het Duitse Villeroy & Boch. Ik werd gedelegeerd bestuurder van de ves-tiging in Roeselare. Na een jaar Tsjechië, in 2006, werd ik het jaar nadien verantwoordelijk voor alle vestigingen van Villeroy & Boch die geen keramiek maken. In 2008 leidde ik die, onder andere door een herstructurering van 11 tot vijf bedrijven, doorheen de crisis. Missie geslaagd. Maar die job werd meer en meer pure administratie en ik huiver van bureau-cratie. Ik miste het innoveren, het ondernemen. Daarom wilde ik back to the roots en zocht ik een stevige kmo in de metaalsector die over te nemen was. Dat bleek niet zo evident te zijn. Via Ernst & Young kwam ik uiteindelijk bij BO-Solutions en Patrick Oosterlinck terecht. We zaten op dezelfde golflengte: het bedrijf moest een familiebedrijf blijven en kwaliteit en flexibiliteit als sterke troeven blijven uitspelen.”

Puur maatwerk

“BO-Solutions heeft een stevige reputatie op het vlak van de productie van precisieonderdelen voor machinebouwers voor de industriële en automotive sector. We zijn sterk aanwezig binnen de sector van toelevering van hydraulische componenten en

onderdelen voor pompen en motoren, maar werken ook voor de petroleum- en voedingsindustrie en de farmaceutische sector”, schetst Bart Vandepitte zijn nieuwe bedrijf. “Ik wil nog verder in die markt

penetreren. Geloof me, er zijn nog heel wat oppor-tuniteiten. Er is zeker nog een toekomst voor de maakindustrie in Vlaanderen en West-Vlaanderen. In onze provincie zijn heel wat machinebouwers actief die meer en meer overschakelen op puur maatwerk. Standaardonderdelen worden in grote reeksen in het buitenland gefabriceerd, maar maat-werk vraagt uiteraard heel specifieke onderdelen. Daarvoor hebben wij op korte termijn de oplossing in huis: korte communicatie, gemakkelijk transport, korte leveringstermijn.”

“Iedereen binnen het bedrijf is gemotiveerd om nieuwe specialisaties te verwerven en nieuwe markten te ontginnen. Dat moet leiden tot een beheersbare groei van 10% op jaarbasis. Die groei kan er alleen komen door de prestaties van het huidige personeel en de aanwerving van nieuwe mensen. Omdat wij met hooggeschoolde arbeiders werken, zal dat absoluut geen sinecure zijn, maar wij zijn zeer alert op de markt. Dit jaar gaan we een omzet van 4 miljoen euro realiseren waarvan 50% in het buitenland: Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten.” (PD – Foto Kurt)

www.bo-solutions.be

“We mikken op een beheersbare groei van 10% per jaar”

PATRICK OOSTERLINCK EN BART VANDEPITTE:

“ER IS ZEKER NOG EEN TOEKOMST VOOR DE MAAKINDUSTRIE IN VLAANDEREN EN WEST-

VLAANDEREN.”

UITGELEZENWestvlees profiteert op Chinese markt Het West-Vlaamse Westvlees profiteert van proble-men voor zijn grote Duitse concurrenten Tönnies en Westfleisch op de Chinese markt. De invoeroverheden maken het de Duitsers moeilijk, meldt het weekblad Der Spiegel. Zo zou de vertaling van de informatie op de etiketten van het vlees fouten bevatten. De Duitse mastodonten - Westfleisch draait een omzet van 2,5 miljard euro - bibberen om het omzetverlies dat ze door de invoerperikelen kunnen lijden. “Als de sluiting van de Chinese markt voor de Duitsers langer dan 6 maanden duurt, zou dat voor ons echt wel een voordeel opleveren”, meldt Jos Claeys, gedelegeerd bestuurder van Westvlees. “Maar we blijven voorzichtig, want het kan ons straks ook overkomen.” Westvlees - 354 miljoen euro omzet - speelt nu handig in op de Chinese vraag naar varkensvlees. (TR)

Belgomilk krijgt miljoen euro van VlaanderenDe Vlaamse regering kent opleidingssteun toe aan 2 West-Vlaamse bedrijven. Belgomilk uit Langemark en Recticel uit Wevelgem krijgen een ferm duwtje in de rug. Belgomilk heeft de afgelopen tijd geïnvesteerd in de uitbouw van een nieuwe afdeling en zet in op productiemiddelen, digitalisering en slimme productie. Met die investeringen gaan ook een aantal opleidings-programma’s van het personeel gepaard. Daarvoor krijgt het bedrijf nu 990.000 euro steun van de Vlaamse over-heid. Ook in Wevelgem ontvangen ze een gelijkaardig bedrag. (HLN)

Voka bezorgd over schorsing Menen-WestVoka West-Vlaanderen reageert bezorgd en ontgoo-cheld op de schorsing door de Raad van State van de plannen voor de ontwikkeling van het regionaal bedrij-venterrein Menen-West. “Door deze schorsing is Menen in een paar maanden tijd al haar ontwikkelingsplannen voor bedrijventerreinen kwijt, want eerder werd de uitbreiding van de transportzone Lar-Zuid al geschrapt”, reageert regioverantwoordelijke Veerle De Mey. Voka hoopt dan ook dat het eindarrest in de procedure wel gunstig zal zijn. Na de schorsing zal de Raad van State zich straks nog buigen over de vernietiging van het dossier. De provincie krijgt nu 30 dagen de tijd om te reageren op de beslissing. (HLN; KW)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Page 12: Ondernemers 19-2013

REP

ORTA

GE

Onder het motto ‘samen sterker’ groepeert het Designlab 14 bedrijven die bezig zijn met living space design, in de ruimste zin van het woord. Geen joint-venture, maar een minimale handelsvennootschap die eerder een kwaliteitslabel wil zijn. “Voor de klanten houdt dit label een interieur-project van A tot Z in, van het ontwerp tot de finale afwerking”, zegt Jelle Vandecas-teele, interieurarchitect en gangmaker van het Designlab.

Het Designlab is eigenlijk vrij eenvoudig gestart. Als interieurarchitect en conceptontwikkelaar ging Jelle Vandecasteele op zoek naar onderaannemers om zijn projecten te realiseren. “Mijn vader, kunstsmid Luc Vandecasteele, die trouwens ook deel uitmaakt van het Designlab, heeft een bijzonder uitgebreid netwerk. Toen ik zelf begon als zelfstandig interieurarchitect kon ik daar al een beroep op doen. Zo leerde ik snel veel mensen kennen met wie het meteen klikte. Ik zat al een tijdje met het idee om op een nieuwe manier te kunnen samenwerken met onderaannemers, zonder daar meteen een bedrijf of een soort joint-venture van te maken.”En zo makkelijk kan het dan gaan: met een tiental mensen begin januari 2012 rond de tafel gaan zitten en samen brainstormen over een soort kwaliteitsla-bel. “De concrete aanleiding was de beurs Trefpunt in Waregem van oktober 2012. Daar hebben we met een aantal mensen samen een mooie stand gebouwd

waarop iedereen het beste van zichzelf kon laten zien”, vertelt Jelle Vandecasteele. “Sinds die eerste vergade-ring zijn we geregeld bij elkaar gekomen. Het Designlab is een overkoepelende naam geworden waarmee de 14 bedrijven die er zich momenteel achter geschaard hebben, zich kunnen profileren. Voor de klanten houdt dit label een interieurproject van A tot Z in, van het ontwerp tot de finale afwerking.”

Toekomstgerichte symbiose

De naam ‘Designlab’ wijst voor Jelle Vandecasteele naar ‘de symbiose van diverse livingspace designers’, wat meteen ook de slogan is van het kwaliteitslabel. “Wij zijn allemaal designers in de ruimste zin van het woord; symbiose betekent dat verschillende partijen samenwerken en er allemaal hun voordeel kunnen uithalen. ‘Lab’ wijst naar de toekomst en de vele rich-tingen die deze samenwerking kan uitgaan.”

Hoewel het Designlab dus een label is en geen nieuwe onderneming, is er in oktober toch een boekhouder bijgekomen om een juridische structuur op poten te zetten die de administratieve organisatie van deze samenwerking vereenvoudigt. Toch een soort han-delsvennootschap dus, maar wel met de minimale vereisten en aansprakelijkheid. “Er is een bestuur met vijf mensen, waarvan ik de voorzitter ben, dat fungeert als een soort denktank. Maandelijks komen we bijeen”, zegt Jelle Vandecasteele. “Driemaandelijks zitten we met iedereen in de groep rond de tafel om de toekomst

te bespreken. Deze minimale vennootschapsvorm zorgt voor een lage instapdrempel voor de partners.”

One-stop shop

De 14 bedrijven zijn preferentiële partners voor elkaar, maar ze laten elkaar ook vrij: er is geen exclusiviteit, noch een verplichting om op elkaar een beroep te doen. Er zullen overigens ook maar weinig projecten onder de ‘Designlab’-vlag zijn waarin alle partners aan de slag kunnen.

Olivier Van Canneyt, zaakvoerder van de Waregemse vloerbekledingsfirma Zarbia Floorings, was alleszins meteen gewonnen voor het Designlab. “Als een klant bij Jelle komt die zelf een vloerbekledingsbedrijf kent, zullen wij niet steigeren. Met het Designlab willen wij

Reportage Designlab

Het Designlab brengt veertien interieurbedrijven bij elkaar

12 Ondernemers 19 6 december 2013

JELLE VANDECASTEELE:

“MOMENTEEL HEBBEN WE EEN IDEALE MIX VAN GEVESTIGDE EN JONGE BEDRIJVEN, DIE ELKAAR

PERFECT AANVULLEN.”

Page 13: Ondernemers 19-2013

REP

ORTA

GE

vooral opbouwend samenwerken, en daarover zijn dui-delijke afspraken gemaakt. Ik ben vooral blij dat wij zijn kunnen meestappen in dit mooie project. Met 14 aan-nemers, die elk hun eigen netwerk hebben, bereiken we een grotere groep potentiële klanten. Eigenlijk heb-ben we een ‘one-stop shop’ gecreëerd, met bedrijven die allemaal in de regio zijn gegroepeerd, en waarbij de projecten gecoördineerd worden door één persoon. Klanten hebben weinig tijd, en al helemaal geen zin om het hele land rond te rijden om de verschillende mate-rialen en producten te kiezen. Bovendien laat deze samenwerking een optimale planning toe, waarbij de verschillende werkzaamheden elkaar netjes opvolgen – net omdat er een groot vertrouwen is tussen de ver-schillende partners, en alles door Jelle op elkaar wordt afgesteld. Dat heeft uiteraard ook een positief effect op de kwaliteit van het totaalproject.”

Zarbia Floorings haalt momenteel 7% van zijn omzet binnen via het Designlab; voor een aantal eenmans-zaken zorgt het label nu al voor 95% van de omzet. Als het van Olivier Van Canneyt afhangt, mag het aan-deel bij hem gerust nog toenemen. “De markt waarin wij opereren, is erg conjunctuurgevoelig. Door deze samenwerking en het uitgebreide netwerken, kunnen de ‘dalen’ mogelijk wel afgevlakt worden.”

Ideale mix

Het Designlab is flexibel, in de zin dat er geen vastge-legd aantal partners is, en dat beschouwt Jelle Vande-casteele als de sterkte van dit samenwerkingsverband. “Momenteel hebben we een ideale mix van gevestigde en jonge bedrijven, die elkaar perfect aanvullen. Voor de jonge bedrijven en eenmanszaken blijkt het Desig-nlab hun groei te stimuleren. Afhankelijk van de vraag en tendensen kunnen er altijd bedrijven bijkomen, al moet het overzichtelijk blijven. Zo is het niet wense-lijk, denk ik, om rechtstreekse concurrenten onder het Designlab bijeen te brengen. Per ‘stiel’ één aannemer lijkt me ideaal. Maar inderdaad, soms vragen klanten naar een product dat nog niet in het ‘gamma’ van het Designlab zit. Onlangs zijn bijvoorbeeld nog een firma van open haarden, een veiligheidscoördinator en een decoratiebedrijf mee in dit project gestapt. Dat zorgt ervoor dat we ons initiële opzet hebben kunnen reali-seren: een pand, zowel binnen als buiten, van A tot Z kunnen afwerken. Al zouden we onder meer nog een architect en een tuinarchitect kunnen gebruiken.”

High-profile-projecten

Stilaan krijgt het Designlab meer naambekendheid, stellen Jelle Vandecasteele en Olivier Van Canneyt vast, vooral door de mond-tot-mondreclame – want er is nog geen echte reclamecampagne aan te pas geko-

men. De totaalprojecten-op-maat situeren zich zowel in privéwoningen als bij bedrijven. “Voor mij persoon-lijke maken private opdrachtgevers 75% van mijn cliën-teel uit”, zegt Jelle Vandecasteele. “Met het Designlab hebben we inmiddels onder meer de toegang tot de Budafabriek in Kortrijk vernieuwd, een villa in Izegem helemaal aangepakt, realiseerden we de verbouwing van De Mailingman in Heule, en namen we de grote vergaderzaal en de VIP-ruimte van MAN Truck & Bus in Asse onder handen. Op de planning staan onder andere nog de vernieuwing van het Ondernemerscen-trum in Kortrijk, de verbouwing van een loft in Lede-gem, de herinrichting van een woning in Gullegem en wellicht ook de opfrissing van een labo in Rotselaar. Het zijn bijna allemaal high-profile-projecten, die het label ‘Designlab’ alleen maar bekender kunnen maken. Dergelijke opdrachten bewijzen voor mij ook dat ons concept werkt.”

Vooruitdenken

Binnen het Designlab is er een stroom van ideeën. Zo wordt er gedacht aan een eigen ‘Designlabbeurs’, waarop elk van de veertien partners zich kan tonen, maar die ook openstaat voor andere bedrijven. “Dat is een mooi voorbeeld van hoe deze samenwer-king iedereen stimuleert om vooruit te denken”, zegt Olivier Van Canneyt. “Zo’n beurs kan het idee achter dit kwaliteitslabel alleen maar kracht bijzetten, en misschien ook andere bedrijven inspireren om iets gelijkaardigs te doen. We zien wel. Als onze neuzen in dezelfde richting blijven staan, heeft het Designlab een mooie toekomst”, besluit Jelle Vandecasteele. (JD)

www.hetdesignlab.be

Wie maakt deel uit van het Designlab?

- Jelle Vandecasteele, interieurarchitect & conceptontwikkeling

(www.jelle-vandecasteele.be)- Bureau d, veiligheidscoördinatie – EPB – EPC

(www.bureaud.be)- Kurt Vanderougstraeten, ruwbouwwerken

(www.vanderougstraetekurt.be)- Gasquet, sanitair & verwarming

(www.gasquetenergie.be)- Luxlite, verlichting – lichtadvies – lichtstudies

(www.luxlite.be)- Mcnudde, tv – audio – video – domotica

(www.mdomotics.be)- Lefebvre Haarden (www.lefebvrehaarden.be)- Zarbia, parket & vloerbekleding (www.zarbia.be)- Interieur Verhulst, schrijnwerk

([email protected])- DV Spanplafond (www.dvspanplafond.be)- Ambachtelijke Smederij Luc Vandecasteele

(www.smederij-lucvandecasteele.be)- Coeman Decoratie, schilderwerken & decoratie

(www.coeman-decoratie.be)- Window Fashion Hilde Debommarez, raamdecoratie en tapijt (www.window-fashion.be)- Faits di Vert, bloembinderij (www.faitsdivert.be)

Ondernemers 19 6 december 2013 13

OLIVIER VAN CANNEYT:

“MET 14 AANNEMERS, DIE ELK HUN EIGEN NETWERK HEBBEN,

BEREIKEN WE EEN GROTERE GROEP POTENTIËLE KLANTEN.”

Olivier Van Canneyt en Jelle Vandecasteele

Page 14: Ondernemers 19-2013

Vandaele Machinery NVSTATIONSSTRAAT 128B-8780 OOSTROZEBEKET +32 (0) 56/ 67 40 11F +32 (0) 56/ 66 30 [email protected] www.vandaele-machinery.be

Wat te doen bij elektriciteitsuitval ?

UW PARTNER VOORNOODSTROOMAGGREGATEN !

Vandaele 13-12-2011 11:59 Pagina 1

Uw certificaat van oorsprong in enkele klikken De tijd dat u lang moest wachten op een certificaat van oorsprong is voorbij.Met de online applicatie DigiChambers rolt uw attest zo … uit uw printer.U dient uw aanvraag in via www.digichambers.be en eenmaal goedgekeurd plukt u het officiële document van de beveiligde website. Gewoon nog afdrukken en u bent klaar voor export. Zonder aanschuiven!

www.han

ds.be

Contacteer ons [email protected]@voka.betel. +32 (0)56 23 50 51www.digichambers.be

We are Centric. We believe in people.Centric Belgium is met 650 medewerkers een belangrijke speler in de Belgische IT-markt. We bedienen zo’n 1000 bedrijven in België. Bouwbedrijven, Groothandel en Retail zijn onze strategische markten voor bedrijfsso� ware. Daarnaast bieden wij infrastructuurdiensten en ICT-pro� elen aan in alle sectoren.

www.centric.euSOFTWARE SOLUTIONS (ERP, WMS, TMS, POS) | IT PROFESSIONALS | IT SYSTEM&SERVICES

13535 Centric Adv Ondernemers West-Vlaanderen.indd 1 01-11-13 11:05

Page 15: Ondernemers 19-2013

BEDR

IJVEN

Ondernemers 19 6 december 2013 15

“In de transportsector leerden we met twee cijfers na de komma rekenen. Dat budget-tair realisme vertalen we in ons onafhanke-lijk informatica-advies en -implementatie in transport, logistiek en industrie”, vertelt Bart Verhelst van TLCC. De drie venno-ten en drie medewerkers verhuizen met Nieuwjaar van Brugge naar Ruddervoorde.

TLCC werd in 2004 in Brugge opgericht door drie oud-collega’s van het toenmalige Transport Maenhout uit Oostende (vandaag Wim Bosman). Bart Verhelst uit Wevelgem was er IT-manager, Robin Ameel uit Oost-nieuwkerke transportmanager en Kurt Mariacour uit Lichtervelde business analist.

“Als werknemer had ik gemerkt dat bedrijven en hun IT-leveranciers elkaar moeilijk verstonden. De meeste leveranciers deden zelfs niet eens de moeite om hun vakjargon begrijpelijk te maken. Toen kreeg ik het idee om als tussenpersoon de vertaling te maken aan de zijde van de klant. Kmo’s, maar ook grote bedrijven hebben vaak onvoldoende tijd, laat staan kennis om zich te verdiepen in iets wat helemaal hun corebusi-ness niet is. Het gros van ons werk bestaat uit aan-koopadvies, selectie en implementatie van logistieke softwarepakketten. We gaan zeer pragmatisch te werk vanuit twee basisvragen: wat is de business van het bedrijf en wat heeft het daar qua IT-automatise-ring/optimalisatie voor nodig?”, vertelt Bart Verhelst.

Bestond zo’n dienst dan nog niet?Bart Verhelst: “Ons concept is uniek omdat we ten eer-ste onafhankelijk werken: wij zijn niet gebonden aan een bepaalde leverancier van hard- of software die in onze nek blaast. Ten tweede begeleiden wij het pro-ces van a tot z. Dat is letterlijk van de analyse van het bedrijfsproces, de selectie van geschikte leveranciers, uitvoeren van demo’s, uiteindelijke keuze en budget-besprekingen tot de implementatie op de werkvloer. Elk bedrijf vergt maatwerk.”

Was de markt daar klaar voor?Bart Verhelst: “In Nederland zijn zulke kantoren sche-ring en inslag, maar in België zijn we eerder een uit-zondering. Voor veel Belgen heeft de term ‘consultant’ een negatieve bijklank terwijl men er in Nederland net van houdt dat consultants de klanten verlossen van problemen die niet tot hun kerntaak behoren. De jongere generatie van ondernemers staat veel meer open voor zowel informatisering als voor consultants die helpen kiezen uit het aanbod. Niet iedereen kan immers zelf tijd en kennis steken in het opvolgen van de informaticamarkt.”

Wie zijn uw klanten?Bart Verhelst: “Vanuit onze professionele achtergrond zijn we gestart in de sector transport & logistiek, maar intussen bestaat ons klantenbestand voor 50% uit industriële bedrijven. Daarom gebruiken we enkel nog de afkorting TLCC en niet meer de oorspronkelijke naam Transport & Logistics Competence Center.”

Welk effect had de crisis?Bart Verhelst: “Tussen september en december 2008 werden 500 geboekte mandagen voor 2009 geannu-leerd, maar uiteindelijk presteerden we in 2009 toch meer uren dan de jaren ervoor. Wij helpen immers rati-onaliseren. Het hielp ook dat we in de transportsector hadden leren rekenen met twee cijfers na de komma, daar heerst van oudsher realisme. De crisis is nog niet voorbij maar we voelen al verbetering, zelfs Wallonië geraakt stilaan uit het dal. Budgetten die jarenlang bevroren waren, worden nu weer vrijgegeven voor groei. De tijd van the sky is the limit van voor 2008 komt wel niet meteen terug.”

Hoe evolueerde uw bedrijf?Bart Verhelst: “Sinds het begin kenden we een gestage groei, waardoor onze organisatie inmiddels bestaat uit drie vennoten en drie sterk gedreven medewer-kers. We werken uitsluitend met eigen mensen, niet met externe medewerkers. Met Nieuwjaar ruilen we het verkeersinfarct aan de Brugse Baron Ruzettel-aan voor een nieuwe ruimte in de beter bereikbare dorpskern van Ruddervoorde. We hebben er plaats voor tien mensen. Hopelijk zitten we er binnen tien jaar opnieuw te krap. We zoeken zowel functioneel onderlegde consultants als mensen die de technische functionaliteiten implementeren. Beide profielen zijn vandaag heel moeilijk te vinden.”

Waarom neemt u deel aan de Bedrijven Contactda-gen?Bart Verhelst: “Nog niet iedereen kent ons. Het is ook goed om te tonen dat we na tien jaar nog mee-spelen. In onze markt is dat zeker geen evidentie. Met de Bedrijven Contactdagen willen we ons lokaal sterker verankeren. Tot nog toe namen we enkel deel aan nationale, logistieke vakbeurzen. Typisch aan West-Vlaamse ondernemers is hun grote directheid. Ze verwachten dat je je bedrijf voorstelt in hoogstens vijf minuten, terwijl je in Antwerpen minstens 15 minuten moet vertellen. Het ene is al wat moeilijker dan het andere...” (RJ - foto MVN)

www.tlcc.be

BART VERHELST:

“DE JONGE GENERATIE STAAT VEEL MEER OPEN VOOR

CONSULTANTS DIE HELPEN BIJ ZAKEN DIE GEEN KERNTAAK ZIJN.”

Advies- en implementatiekantoor TLCC verhuist van Brugge naar Ruddervoorde

Klare taal over informatica

STAND 327

Page 16: Ondernemers 19-2013

opel.be milieu-informatie (KB 19/03/2004): opel.be

3,6 - 9,9 L/100 KM 95 - 260 G/KM

DE OPEL BEDRIJFSVOERTUIGEN

Ontdek de Opel bedrijfsvoertuigen: de Combo, Movano, Vivaro en Corsa Van,die we helemaal kunnen aanpassen aan u en uw job. En niet omgekeerd.

Meer info bij Vanneste Motors te Kortrijk.

AANGEPAST AAN U, ENNIET OMGEKEERD.

VANNESTE KORTRIJKDeerlijksestraat 6 • 8500 Kortrijk

056/24.54.54 • opel.vannestemotors.be

Page 17: Ondernemers 19-2013

GEERT BERLAMONT:

“DE FOCUS VAN FASE 2 VAN DE POORT TOT POPERINGE

LIGT VOORAL OP VISIBILITEIT AAN DE EUROPALAAN.”

BEDR

IJVEN

Roeselare en voeding, het zijn twee handen op één buik. De Rodenbachstad zet haar link met deze sector al jarenlang graag in de verf. Met het boek ‘Roeselaarse Smaakma-kers’ krijgt die band nu ook een literair ver-lengstuk. Hiervoor sloegen auteur Vincent Vanhoorne en Johan Vergote van uitgeverij Blbliodroom de handen in elkaar. De publi-catie brengt een aantrekkelijke symbiose van tot de verbeelding sprekende verhalen en recepten gebaseerd op Roeselaarse pro-ducten.

Uitgeverij Bibliodroom is een buitenbeentje in boeken-land. De onderneming ontstond uit de onuitputtelijke passie voor boeken van zaakvoerder Johan Vergote. “Ik ben al 25 jaar actief bij Standaard Boekhandel, waarvan 20 als zelfstandig uitbater van de winkels in Roeselare en Izegem. Ik droomde er altijd van om het verhaal van een boek te kennen nog voor het in de winkel belandt. Zo is Bibliodroom in 2009 geboren.”

De uitgeverij bracht eerst het boek ‘Roeselare Bekent’ uit, waarin twee studenten een fictieve wandeling door de stad maken. De drie volgende jaren vergaarde Bibliodroom naam en faam door de uitgave van drie publicaties in ‘t plat West-Vlams. “Vanaf dag één hebben we ons gefocust op verhalen met een sterk lokale inhoud. Dat zijn thema’s waar de grote uitge-verijen geen brood in zien. Ik geloof wel sterk in die verhalen en kan de promotie van die boeken extra kracht bijzetten via mijn eigen winkels. Tot nog toe zijn alle gepubliceerde boeken van Bibliodroom gelinkt aan West-Vlaanderen, maar dat hoeft in de toekomst

niet per se zo te blijven. Wel willen we de leemte aan lokale verhalen opvullen, natuurlijk op voorwaarde dat het rendabel blijft.”

16 boeiende verhalen, recepten en tips

Johan Vergote had al een aantal ballonnetjes opgelaten om een boek over Roeselare als voedingsstad te bren-gen. Toen hij auteur Vincent Vanhoorne ontmoette, zaten beide heren meteen op dezelfde golflengte. “In Roeselare valt er enorm veel te beleven, onder meer in de voedingssector. Dat hebben we zo goed mogelijk proberen te vertalen in dit boek. Het resul-taat is een publicatie met 16 verhalen van mensen die de stad op voedingsvlak in de kijker hebben gezet: van industriëlen over sterrenchefs tot koffiemakers en theesommeliers. Afhankelijk van de specialisatie van die personen, vullen we elk verhaal in met een tip of met een recept waarin Roeselaarse producten zijn verwerkt.” (BVC – Foto Kurt)

www.bibliodroom.be

Na de verkoop van een eerste bedrijfsver-zamelgebouw ging fase 2 van start van het project De Poort tot Poperinge. Aan het einde van de verbindingsweg Ieper-Pope-ringe komt ter hoogte van de Europalaan een nieuw bedrijvencentrum met commer-ciële ruimtes en ateliers.

Het project De Poort tot Poperinge wordt ontwikkeld door grondeigenaar TPR Immo uit Ardooie. De eerste fase met 14 ateliermodules, waarvan vier met bijbe-horende bureelruimtes, werd inmiddels verkocht door turner & dewaele en wordt beheerd door De Syndic (twee pijlers van Dewaele Groep). Dat geldt ook voor fase 2, waarvan de grondwerken recent van start gin-gen. Deze nieuwe fase aan de Europalaan kadert mooi in de plannen van het Poperingse stadsbestuur om de stad extra commerciële en industriële aantrekkings-kracht te geven. Binnen het RUP Sappenleen kreeg de zone als bestemming: ambachtelijke activiteit, kmo, kantoor, opleidingscentra, research of gemeenschap. Bedrijfsondersteunende functies zijn toegelaten, pure retail niet.

“De focus wordt voornamelijk gelegd op de visibili-teit”, zegt Geert Berlamont, bestuurder bij turner &

dewaele. “Aan de kant van de Europalaan zijn tien grote etalage- en kantoorruimtes voorzien. Die moe-ten wel gecombineerd worden met een zeker ambacht of verwerking van producten in de tien achterliggende ateliers. Op de eerste en tweede verdieping is plaats voor telkens tien kantoren en/of polyvalente ruimtes. Het project is modulair en heeft verschillende moge-lijkheden qua opdeling. Modules kunnen samen of apart gekocht worden, en zowel horizontaal als verti-caal geschakeld worden.”

Ook architecturaal en qua inplanting heeft het ont-werp van architectenbureau Luc Vandewynckel heel wat troeven inzake kwaliteit, duurzaamheid en groen-aanleg. Op het vlak van mobiliteit en bereikbaarheid werd gekozen voor eenrichtingsverkeer, laad- en loszones en 66 bijkomende parkeerplaatsen. Aan de rechterkant komt nog een gebouw met polyvalente ruimtes voor een zelfstandige activiteit en op de derde verdieping eventueel een horeca-uitbating of verga-derruimte. Voor de invulling en de verkoop hiervan wordt nog wat afgewacht en dat in functie van de interesse die zich aandient.

Op de informatievergadering begin november was een 60-tal geïnteresseerden aanwezig. Inmiddels meldde

zich een zestal kandidaten. Afhankelijk van de voor-verkoop zou de ruwbouw begin 2014 van start gaan. De toewijzing van de aannemers is momenteel bezig. De oplevering wordt verwacht in het voorjaar van 2015. Achter de reeds gebouwde fase 1 is - tegen de spoorlijn Poperinge-Ieper - nog plaats voor een derde fase. (MD – Foto DD)

www.turner-dewaele.be

Tweede fase van Poort tot Poperinge van start

Ondernemers 19 6 december 2013 17

JOHAN VERGOTE:

“IK GELOOF STERK IN VERHALEN DIE AAN EEN

REGIO GELINKT ZIJN.”

Uitgeverij Bibliodroom publiceert ‘Roeselaarse Smaakmakers’

Page 18: Ondernemers 19-2013

Dirk Syx Syx Automations Group

18 Ondernemers 19 6 december 2013

Page 19: Ondernemers 19-2013

Een Silicon Valley is het nog lang niet, maar de Westhoek herbergt toch enkele ICT-bedrijven die er best mogen zijn. Syx Automations Group (70 werknemers, 15 miljoen euro omzet) is bijvoorbeeld een pareltje in zijn sector en een nichebedrijf in de echte zin van het woord. Dirk Syx en zijn team ontwikkelen software en automatisatiesystemen voor de vrijetijdssector.De familiale kmo schakelde recent een versnelling hoger door radicaal de internationale toer op te gaan. Het was dan ook tijd voor een nieuwe structuur en een nieuwe kapitaalronde. De blijde intrede van private equityspeler Sofindev heeft van volbloedondernemer Dirk Syx een gelukkig man gemaakt.

“Groeien is een must” INTE

RVIE

W

Syx Automations legt zich toe op software en auto-matisatie-oplossingen voor de recreatieve sector. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?Dirk Syx: “Destijds zijn we hier begonnen als een ontwikkelaar van software voor sportcentra. Die soft-ware werd geïntegreerd aangeboden in een systeem, dat bijvoorbeeld de verwarmingsinstallaties of de verlichting in zo’n sportcentrum kon bedienen. Gaan-deweg hebben we onze horizon verruimd en zijn we hetzelfde, maar ook nog veel meer (toegangscontrole, boekingen, kassasystemen, gidsenplanning, dossier-beheer, enzovoort) gaan aanbieden aan pretparken, musea, theaters of schouwburgen, kortom de hele vrijetijdssector.”

Kunnen we spreken over een echt nichebedrijf? Zwemt u in de fameuze blue ocean?Dirk Syx: “U zegt daar zoiets. Ik ben al jaren bezeten door de gedachte van de blue ocean. Dat is de enige plaats waar ik altijd al met mijn bedrijf actief wilde zijn en ik denk dat het me ook gelukt is. De oceaan waar alles draait om creativiteit, om een unique selling proposition, om inspelen op de vragen en de behoeftes vanuit de markt.”

Bouwen en verbouwen

Hoe bent u in dit vak gerold? Was het een jeugd-droom? Wordt men als ondernemer geboren of is het iets wat je al doende leert?Dirk Syx: “Voor mij staat het als een paal boven water: je wordt als ondernemer geboren. Ik heb dat van thuis uit meegekregen: mijn vader was als landbouwer een techneut van de allerbeste soort, mijn moeder was een bovenste beste commerçante. Dat zijn alvast kwaliteiten die elke ondernemer goed kan gebruiken. Maar ook al word je als ondernemer geboren, toch moet een mens zich ook altijd blijven bijscholen. Ik heb dat gedaan en doe dat ook nu nog. Als ik het nodig vind om me een dag af te zonderen om alles te weten te komen over een bepaald dossier of onderwerp, dan doe ik dat gewoon.”

U leidt vandaag het prototype van een groeibedrijf. Hoe belangrijk is groei en waar bevindt zich de limiet?Dirk Syx: “Groei is een must, zeker weten. Groeien en meer omzet realiseren, zijn noodzakelijk om de noodzakelijke technologische investeringen te doen. En die investeringen zijn nodig om aan de top te blijven en de klanten – gelukkig hebben we veel recurrente klanten - te blijven binden. Innovatie is noodzakelijk, maar ook niet voldoende op zich. Ik ben er al langer dan vandaag van overtuigd dat elk bedrijf door een proces van transformatie moet. Dat houdt me al tien jaar bezig. Beetje bij beetje hebben we gebouwd en verbouwd: met de oprichting van eigen datacentra, met de internationalisering van onze activiteiten (een filiaal in Nederland en in Engeland) en tot slot ook met het cloud-model. Maar ik droom niet van the sky is the limit. Daar ben ik vermoedelijk te nuchter voor.”

Is het realiseren van toegevoegde waarde niet crucia-ler dan pure groei na te streven?Dirk Syx: “Altijd en overal moet je toegevoegde waarde zien te realiseren. In ons geval was er altijd de cruciale afweging tussen investeren in nieuwe ontwikkelingen enerzijds en anderzijds het handhaven van volume in de markt. Er is meer dan één pad dat leidt naar groei. Dat kan geografisch en dat kan ook door de actiera-dius te verbreden. Dit bedrijf is ooit begonnen met de installatie van automatiseringssystemen in sporthal-len. Dat was het prille begin. Nu doen we dat in musea, pretparken, dierentuinen, bioscoopcomplexen, enzo-voort. In een volgende fase denken we aan groei via overnames. Dat vergt kapitaal en met de intrede van Sofindev zijn we op dat vlak nu gewapend.”

Versnellingsbak zonder achteruit

Onder meer om de internationale ambities waar te maken, haalde u recent ook kapitaalverschaffer Sofindev III in huis. Waarom? Welke rol gaat de nieuwe partner spelen?Dirk Syx: “Hun intrede is niet alleen gelinkt aan de internationalisatie. Na 30 jaar de kar te hebben

getrokken in dit familiebedrijf, had ik het gevoel dat we aan een nieuwe episode en een nieuwe structuur toe waren, ook qua aandeelhouderschap. Ik heb daar lang over nagedacht. Door snel te groeien met verschillende vennootschappen, was dit hier een soort van kluwen geworden. Ik wilde absoluut klaarheid scheppen en met een nieuwe lei beginnen.

Dat is gelukt. We hebben nu een overkoepelende holding (Syx Automations Group International) en er is eindelijk een nieuwe en duidelijke kapitaalstructuur waarin onze familie (25%), en mijn vennoten Franky Deleu (12,5%, verantwoordelijk voor software-ontwik-keling) en Edwin Hemkes (2%, sales) tekenen voor een minderheid. Sofindev heeft dus een meerderheid en dat was iets wat ze ook geëist hebben. Maar er zijn op alle vlakken duidelijke afspraken gemaakt. Sofindev moeit zich niet met het operationele, maar alleen met het strategische en het financiële.”

Hoe bent u bij het Brusselse Sofindev terechtge-komen? U had ook West-Vlaams kapitaal kunnen zoeken en vinden.Dirk Syx: “We hebben ons voor de verkenning van de markt laten bijstaan door West-Vlaamse expertise, met name door Bruno Vervisch, die een specialist is in het begeleiden van familiebedrijven. Hij bracht ons met verschillende partijen in contact. Vijf seconden na

Ondernemers 19 6 december 2013 19

DIRK SYX:

“SOFINDEV MOEIT ZICH NIET MET HET OPERATIONELE,

MAAR ALLEEN MET HET STRATEGISCHE EN HET

FINANCIËLE.”

Page 20: Ondernemers 19-2013

INTE

RVIE

W

het eerste contact met Sofindev had ik al het gevoel dat het klikte. Overigens ben ik niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb ook gesprekken gehad met andere partijen, inclusief West-Vlaamse kapitaalverschaffers zoals Pentahold (van onder meer Philippe Vlerick, Filip Balcaen en Paul Thiers). Zoals alles in het leven heeft het te maken met direct menselijk contact. Bij Sofindev leerde ik Jan Camerlynck kennen, een geboren Ieperling, ex-KBC en een specialist inzake fusies en overnames. Het was zijn eerste grote deal bij Sofindev. Hij maakte er een erezaak van om de gesprekken te doen slagen. Met beide partijen houden we er een goed gevoel aan over.”

Levert u met Sofindev niet aan onafhankelijkheid in? West-Vlaamse ondernemers zijn toch het liefst baas in eigen buik?Dirk Syx: “Ik zie dat hoegenaamd niet zo want ik ben nooit baas in eigen buik geweest. In elke fase van de groei van dit bedrijf heb ik met anderen moeten samenwerken. Wat dat betreft veranderen de zaken dus niet.”

Was een durfkapitalist wel de beste oplossing voor dit bedrijf? Het is natuurlijk een boutade, maar men zegt vaak dat durfkapitalisten al bij het binnenko-men kijken hoe ze bij de exit maximaal profijt kun-nen halen.Dirk Syx: “Daar ben ik het toch niet mee eens. Kijk, we hadden twee keuzes. Ofwel stapten we af op een industriële partij die dan zelf de plak zou zwaaien en ons allicht helemaal uitgekocht zou hebben. Ofwel kozen we voor een oplossing zoals nu met Sofindev.

De keuze was snel gemaakt. Ik weet dat private equityspelers voluntaristisch zijn en gaan voor oppor-tuniteiten, maar ze streven ook naar waardecreatie en meerwaarde op de middellange termijn. Ze brengen bovendien een portie professionalisme en strategische kennis in en finaal hebben ze ook nog een belangrijke rol als klankbord. Als ondernemer heb ik maar één devies: het moet altijd vooruitgaan. Dat was vroeger zo en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Vergelijk me maar met een auto die een versnellingsbak heeft zonder een achteruit.”

U probeert nu nog een versnelling hoger te schakelen door te kiezen voor internationale expansie. Jullie hebben een eigen filiaal in Ieper en in Nederland, maar ook in Engeland. Hoe pak je zo’n start strate-gisch aan?Dirk Syx: “U stelt heel terecht die vraag, want het vergt een heel proces om te doorlopen. De bedoeling was van in het begin duidelijk: de Britse markt was zo interes-sant dat we er absoluut onze plaats wilden opeisen.

Londen is ten opzichte van West-Vlaanderen schit-terend gelegen en via de Eurostar in Rijsel gemakkelijk bereikbaar. Onze mensen spreken ook vlot Engels, nog een voordeel. Maar dan begint het pas. We heb-ben deze démarche bijzonder grondig bestudeerd en voorbereid. FIT en de Britse tegenhanger UK Trade & Investment hebben ons daar grondig bij geholpen, net als de British Chambre of Commerce in Belgium (BCCB). Voor alle praktische zaken – kantoorinrichting, maar ook het vinden van een lokale boekhouder - was de hulp van BCCB cruciaal. We hebben ook een grondige marktstudie gemaakt en onze concurrenten doorgelicht. Om tot slot ook een try-out te doen op een driedaagse beurs in Birmingham. Aan het einde van de rit wisten we zeker dat er voldoende kansen lagen. Meer zelfs, ons filiaal in Londen moet nu ook dienen als hub voor de rest van Europa. Je hoeft niet langer een filiaal te hebben in elk land van Europa. We geloven meer in een soort van vliegende brigade die on demand vanuit Londen of van hieruit kan uit-rukken naar andere Europese landen.”

Het belang van netwerken

Met uw zoon Niels richtte u enkele jaren geleden Syx Graphics op. Moeten we dat zien als een soort spinoff of eerder als een vorm van diversificatie?Dirk Syx: “Het is begonnen als een spinoff met de bedoeling dit filiaal autonoom verder te laten groeien. Syx Graphics is een specialist van pvc-cards en soft-ware voor identificatietoepassingen: toegangspassen, ledenkaarten, kaarten voor scholen, enzovoort. Met de nieuwe structuur wordt ook Syx Graphics geïntegreerd binnen het geheel.”

Welke afspraken gelden er tussen vader en zoon?Dirk Syx: “Mijn zoon was nog piepjong bij de opstart van Syx Graphics. Ik denk dat het niet evident zou geweest zijn als ik hem voor alles kwam zeggen hoe het moest. Dat zou alleen maar problemen gegeven hebben. We hebben dat heel pragmatisch opgelost door intern een mentor aan te stellen en die heeft dat schitterend gedaan. Hij leerde mijn zoon de kneepjes van het vak. Mijn zoon is nu tot maturiteit gekomen en onze relatie is prima. We zitten op dezelfde golf-lengte.”

West-Vlaanderen telt wel meer mooie ICT-bedrijven. Kennen jullie elkaar?Dirk Syx: “Voka West-Vlaanderen heeft op dat vlak een initiatief genomen dat ik alleen maar kan toejuichen. Meer zelfs, het is een schot in de roos. Via het Lerend Net-werk Finance & IT hebben we elkaar beter leren kennen. Niet in een sfeer van competitie, maar met de bedoe-ling om van elkaar te leren. Dat werkt prima. In feite zijn we op korte termijn doorgegroeid naar meer dan een Lerend Netwerk. Ik durf zeggen dat dit nu een echte businessclub is, waar vroeg of laat ook nieuwe deals zullen uit voortvloeien. Ik ben een onvoorwaar-delijke believer van netwerking. Hoe meer mensen je kent, hoe beter dat is voor jezelf en voor je bedrijf. Netwerken leidt naar nieuwe kansen en een open geest.”

Bedrijfscultuur is een belangrijk gegeven voor elke kmo. Hoe zou u die cultuur omschrijven, zonder dat u verwijst naar de dooddoener “hard werken”?Dirk Syx: “Ik heb wel 100 spreuken die ik belangrijk vind en die ik met de regelmaat van een klok ook debiteer. De beste uitspraak komt nog altijd van mijn vader en

vat perfect samen wat ik versta onder bedrijfscultuur: “Pak het vast, hang het aan de muur en zorg dat alles netjes recht hangt.” Een zalige uitspraak vind ik dat. Er zit ook zoveel in: neem initiatief, doe geen half werk, steek passie in uw werk, neem uw verantwoor-delijkheid op. De realist in mij stelt echter vast dat het moeilijker en moeilijker wordt om jongeren daarvan te overtuigen. Maar het geeft niet hoor, we blijven elke dag opnieuw op dezelfde nagel kloppen.”

Dag en nacht bezig

Is een ondernemer per definitie een eenzame fiet-ser? Of iemand die zich maar wat graag laat bijstaan door mensen die het vaak beter weten dan de baas?Dirk Syx: “Ondernemers die denken dat ze alles alleen kunnen beredderen bestaan, maar ze hebben de toe-komst niet voor zich. Vroeger was dat allicht anders, maar nu stel je alleen helemaal niets voor. Critici zul-len misschien opmerken: je hebt toch een kapitein nodig aan het stuur, of een conducteur die de trein bestuurt. Natuurlijk wel, ik zal ze niet tegenspreken, maar ik zal beter sturen als ik luister en samenwerk met mijn omgeving. Al zal ik, als het nodig is, ook wel het wagonnetje dat achteraan de trein bengelt en het ritme niet kan volgen, persoonlijk afhaken. Heb ik trouwens al meer dan eens moeten doen. Dat is met-een ook het moeilijkste aan ondernemen: soms moet je afscheid nemen van medewerkers die om de een of andere reden de uitgestippelde koers niet vatten of niet volgen. Afscheid nemen valt me altijd zwaar, maar als het moet, dan moet het ook, daar mag je dan ook niet al te sentimenteel over doen. Gelukkig bleef het personeelsbestand de laatste tien jaar heel stabiel, met weinig verloop. Het is ooit anders geweest.”

Hoe ervaart u de maatschappelijke, of beter mis-schien de politieke context waarin u moet onderne-men?Dirk Syx: “Vlamingen hebben nogal snel de neiging om te gaan klagen. Maar bedenk toch maar dat het elders niet altijd beter is. U kent toch ook de verhalen van ondernemers die het elders gaan proberen en dan met de staart tussen de benen terugkeren naar de heimat. Ik weet ook wel dat de loonlast hier te hoog is, net als de fiscale druk. Maar tegen dat laatste bestaan probate en perfect legale middeltjes. Zoals een beroep doen op de Nederlandse vennootschapswetgeving, de zogenaamde DBI-regeling.”

Bent u optimistisch gestemd over de zin voor entre-preneurship in de Westhoek?Dirk Syx: “Ik ben op dat vlak niet optimistisch gestemd. De begeestering om te ondernemen, die onze genera-tie zo kenmerkt, verdwijnt beetje bij beetje. De jongere generatie is veel risico-averser geworden, vrees ik. Terwijl risico’s nemen inherent is aan het ondernemer-schap. Toen ik met mijn eigen kinderen de toekomst van ons bedrijf besprak en vroeg of ze het zagen zit-ten om ooit de volledige groep in handen te nemen, kreeg ik een heel duidelijk antwoord. ‘Dat willen we en kunnen we nooit aan’. Jongeren willen wel nog hard werken, maar ze willen ook veel andere zaken, terwijl ik dag en nacht met deze zaak bezig ben.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

20 Ondernemers 19 6 december 2013

DIRK SYX:

“IK BEN EEN ONVOORWAARDELIJKE BELIEVER

VAN NETWERKING. HOE MEER MENSEN JE KENT,

HOE BETER DAT IS VOOR JEZELF EN VOOR JE BEDRIJF.”

Page 21: Ondernemers 19-2013

De boel draaiendehouden,da’s de magievan energie.

De stille motor achter veel bedrijven. Dat willen we zijnbij essent.be. We gaan voor gelukkige klanten, met eenoptimale service en competitieve prijzen. U focust op uwbedrijf, wij zorgen voor de energie om uw ambitie te volgen.

Zo geniet u optimaal van gas en elektriciteit:dat is het engagement van essent.be.

Onze energie. Daar geniet u van.

Bel 03 270 68 79voor uw offerteop maat of kijk opwww.essent.be

ESS_VOKA_OndernWestvl_06122013.indd 1 5/11/13 09:35

Page 22: Ondernemers 19-2013

Echte waardering voor uw werk uit zich in één moment. De eerste indruk. Verwondering en respect van uw klant voor het eindresultaat. Een professioneel uitgeruste vergaderzaal, een glashelder seminarie of een spektakelrijk personeelsevent. Details maken het af. Zoals een perfect gedimensioneerd evenwicht van licht, geluid en projectie. Bij PLAY zoeken gepassioneerde ingenieurs naar een intelligente integratie van een audiovisueel concept. Inclusief flexibel in leasing- en rentalformules. Niet om verschillend te zijn, wel om het verschil te maken.

éénindruk.

to impress.

www.playbiz.be

09 381 86 40 02 767 31 0503 771 10 01

[email protected]

GentBrussel

Antwerpen

PLAY_AD_VOKA_OostVl_1-4_DEF.pdf 1 11/10/13 11:11

BedrijfsvastgoedOvername KMO’s

Guldensporenpark 1a9820 MerelbekeTel : +32 (0)9 222 69 69Fax : +32 (0)9 222 69 [email protected]

OVERNAMEKMO’S

Ondernemerssprekenondernemers

° Ervaren ondernemers/managers begeleiden de overname.

° Uitwerken van oplossing op maat: overname aandelen, management buy-in, verkoop van activa, ...

° Waardebepaling mede door jarenlange expertise in bedrijfsvastgoed.

° Actieve search in de grootst mogelijke discretie.

TE KOOPShowroom-magazijn-terrein (opsplitsbaar)

te Ronse

TE HUUR/TE KOOP

Nieuwbouw kantoor- of winkelruimte te

Maldegem

TE KOOPBedrijfspand (opsplitsbaar)

te Dikkelvenne (Gavere)

BEDRIJFSVASTGOED

TE KOOPVerschillende beleggingseigendommen:

kantoren - winkels - magazijnen

TE HUURKantoor te Harelbeke

Izegemsestraat 33 – 8850 ArdooieTel 051 74 40 80 - Fax 051 74 71 [email protected] - www.govar.be

Sleutel op de deur projecten diepvriesloodsen – loodsen – toonzalen winkelruimtes – industriële gebouwenmetaal, beton- en houtconstructies

Page 23: Ondernemers 19-2013

BEDR

IJVEN

Shapes Subcontracting uit Roeselare, dat in 2010 een 50%-participatie in FP Metal uit Gullegem had genomen, smelt op 1 janu-ari 2014 volledig samen met dat bedrijf. Het vooropgesteld investeringsplan, dat voorziet in een uitbreiding van de infra-structuur, het machinepark en het perso-neel moet leiden tot een verdubbeling van de omzet.

“In 2010 moesten we de keuze maken tussen zelf investeren in een nieuw machinepark of participeren in een ander bedrijf om Shapes Subcontracting verder te kunnen laten groeien”, blikt Dirk Haerinck, general manager van hoofdaandeelhouder Motushapes Group, nog even terug. “Shapes was en is een staalverwer-kend bedrijf dat constructies ontwikkelt en maakt op maat en is toeleverancier voor machinebouwers en constructeurs.”

Twee CEO’s

“We kozen toen voor een 50%-participatie in het jonge FP Metal in Gullegem, dat hoofdzakelijk actief was op het vlak van plaatbewerking en zeer snel groeide. Lassen bleef de hoofdactiviteit in Roeselare, plaatbewerking in Gullegem. Om nog verder te kunnen automatiseren, specialiseren en groeien, smelten beide bedrijven nu samen tot Shapes Metalworks.” Dirk Haerinck en Fritz Walcarius (ex-FP Metal) zullen, elk als CEO, samen de nieuwe entiteit leiden. Beiden nemen de salesverant-woordelijkheid op zich en daarnaast zal Fritz zich vooral op de productie richten en Dirk eerder op het financiële en het algemeen beleid van de groep.

“Zes jaar geleden startten we een dochtermaatschap-pij in Brasov, Roemenië op. Daar combineerden we het plaatbewerken en het lassen en maakten we ook meer gebruik van handenarbeid. Op het moment dat onze buur, aardappelmachinebouwer Dewulf, als aandeel-houder uit ons kapitaal stapte, heeft hij de Roemeense dochter overgenomen om er onderdelen voor België en aardappelrooiers voor Oost-Europa en Rusland te produceren. In het nieuwe aandeelhouderschap van Shapes Metalworks bezit Motushapes Group (familie Vanheede uit Geluwe) 60% van de aandelen, Matthys Group 20% en de vroegere vennoten achter FP Metal Fritz Walcarius en Piet Vantieghem elk 10%.”

Samensmelting

“De volledige samensmelting van Shapes en FP Metal is het gevolg van de stevige groei van beide bedrijven”, gaat Dirk verder. “Bij Shapes werken 8 bedienden en 26 arbeiders, bij FP Metal zijn dat 17 bedienden en 24

arbeiders. De laatste vijf jaar verdubbelde het aantal personeelsleden van 40 naar 75 terwijl de omzet klom van 6,5 miljoen euro tot 10,5 miljoen euro. Dit jaar zul-len we uitkomen op 11 miljoen euro. Het is mooi wat we gerealiseerd hebben, maar we willen nu de comple-mentariteit van de beide bedrijven ten volle benutten.”

Vanaf 1 januari verhuizen alle bedienden van Roeselare naar Gullegem. De hoofdzetel in Gullegem wordt de job shop in plaatverwerking met een state of the art machinepark. In Roeselare blijft de tweede produc-tieafdeling van de groep: het lasconstructiebedrijf. In september 2012 kochten we het handelsfonds van HF Construct in Dottenijs dat over zes lasrobots en enkele verspaningsmachines beschikt, een hiaat dat op die manier werd ingevuld.”

Totaaloplossing

“Met Shapes Metalworks willen we verder gaan dan alleen maar de productie van het stuk dat de klant krijgt. Naast de job shop willen we technologisch en organisatorisch een totaaloplossing bieden. We heb-ben een sterk engineering team en kunnen dus mee een concept bepalen. We kunnen bijvoorbeeld de afschermkasten van machines mee helpen vormge-ven vanuit plaattechnisch oogpunt. Organisatorisch kunnen we projectopvolging en onderdelenbeheer voor de klanten doen. Ook co-engineering behoort tot de mogelijkheden. Staal, RVS en aluminium zijn onze

meest gebruikte grondstoffen. Daar gaan we licht tot halfzware fabrikaten van maken, bewerken of ver-werken tot kleine reeksen op maat. De snelheid van uitvoering en flexibiliteit zullen daarbij centraal staan.”

“De samensmelting kan onmogelijk een succes wor-den zonder zware investeringen in onze infrastructuur. In Gullegem gaan we de bestaande gebouwen, 3.500 m² werkplaats en 450 m² burelen, met 7.500 m² uit-breiden: 5.500 m² werkplaats en 2.000 m² kantoor-ruimte. De vestiging in Dottenijs, die ondergebracht was in een huurpand, verhuist volledig naar Gullegem. In Roeselare komt er door optimalisaties 2.500 m² productieruimte bij. Uiteraard zal ook het machine-park worden vernieuwd en uitgebreid. Dat alles moet ervoor zorgen dat we binnen de zeven jaar onze omzet hebben verdubbeld. Eén plus één moet drie worden.” (PD – Foto Kurt)

www.shapessubcontracting.be

Ondernemers 19 6 december 2013 23

FRITZ WALCARIUS EN DIRK HAERINCK:

“HET IS MOOI WAT WE GEREALISEERD HEBBEN, MAAR WE WILLEN NU DE

COMPLEMENTARITEIT VAN DE BEIDE BEDRIJVEN TEN VOLLE

BENUTTEN.”

Shapes Subcontracting uit Roeselare smelt op 1 januari 2014 samen met FP Metal uit Gullegem

“Shapes Metalworks wordt in primeur voorgesteld op de Bedrijven Contactdagen”

STAND 221

Page 24: Ondernemers 19-2013

voor een nette omgeving

Aneca Services nv Lieven Bauwenstraat 27 8200 BruggeT: 050 38 97 77 – [email protected] – www.aneca.be

ANECASERVICESANECASERVICES

302719_AD-openbedrijven.indd 1 27/04/11 10:51

Dit jaar minder betalen voor uw energiefactuur? Schrijf in op de groepsaankoop energie van de POM West-Vlaanderen!www.eco2profit.eu/groepsaankoop053 41 66 66 Bezoek ons op de Bedrijvencontactdagen op 11 en 12 december 2013 (stand 158)

Page 25: Ondernemers 19-2013

BEDR

IJVEN

Van op de eerste rij de Tourstart of -aan-komst meemaken, de unieke voetbalsfeer van Chelsea proeven of de Rocky Moun-tains doorkruisen op een Harley Davidson: het is maar een greep uit het aanbod dat evenementenbureau De Jonckere aan de b2b-markt aanbiedt. Het team van Dennis De Jonckere legt nog nadrukkelijker dan vroeger de focus op netwerking via sport-organisaties. “Sport fascineert en biedt een gedroomd forum om contacten te leggen en uit te bouwen”, weten Dennis De Jonc-kere en Ilse Vannieuwenhuyse.

De Jonckere, gelegen in het centrum van Sint-Eloois-Winkel, fungeert sinds jaar en dag als marketing- en communicatiebureau voor kleine en grotere onderne-mingen. Het organiseert klassieke evenementen zoals productvoorstellingen en seminaries op maat, maar wil meer bieden dan dat. Daarom mikt het al geruime tijd intens op de sportmarkt. “Sport biedt ons een unieke mogelijkheid om ons te diversifiëren van de klassieke reclame- en evenementenbureaus. De keuze om sportincentives te gaan organiseren, was dan ook vlug gemaakt.”

Touraankomst in Parijs

Het bureau concentreert zich daarbij op drie sporten, met onder meer heel veel aandacht voor het wiel-rennen. “Ondanks de hevige dopingstormen van de voorbije jaren, blijft de interesse in die sport stevig overeind. Logisch, want tegenwoordig fietst zowat iedereen. Meer zelfs: dergelijke incentives zijn meestal in geen tijd uitverkocht. Dat geldt ook voor de incentive die wij traditiegetrouw organiseren bij de aankomst

van de Tour in Parijs: een professionele ontvangst, een aantrekkelijke cateringformule, de wedstrijd volgen op een groot scherm en de renners een dozijn keer zien passeren op de schitterende locatie van de Champs-Elysées.”

Het bureau werkt sinds jaar en dag nauw samen met Omega Pharma – Quick Step. “Het partnership met het team van Patrick Lefevere is een sterk huwelijk dat al een decennium standhoudt. We verzorgen niet alleen alle gedrukte communicatie rond de ploeg, maar organiseren ook evenementen waarbij het team centraal staat. Dat doen we bijvoorbeeld voor de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het Bel-gisch kampioenschap. Onze gasten ontvangen daarbij een welkomstpakket van het team, kunnen even een praatje slaan met iemand van de ploegleiding en zijn uiteraard bevoorrechte getuigen van de wedstrijd”, vertelt Dennis De Jonckere.

Supporteren voor Belgen bij Chelsea

De Jonckere organiseert ook al enkele jaren een eigen versie van Parijs-Roubaix waarbij gasten van bedrijven een rit van 60 kilometer over de bonkige kasseien van Noord-Frankrijk voor de wielen geschoven krijgen. “We zullen dat event vanaf 2014 verschillende keren laten doorgaan in de periode tussen april en septem-ber. Uniek is dat de deelnemers daarbij het gezelschap zullen krijgen van Johan Museeuw. Uiteraard wordt er telkens technische en medische assistentie voorzien.”

Ook in het voetbal laat De Jonckere zich niet onbetuigd. “Zonder denigrerend te willen doen over de Belgische competitie, voelden we dat veel ondernemingen op zoek waren naar iets anders. We organiseerden al

diverse jaren incentives rond wedstrijden in de Premier League en fungeren sinds twee jaar als de exclusieve Belgische hospitality agent voor Chelsea. Een week-endje uit met goede klanten, gelinkt aan een interes-sante cateringformule, mogelijkheden tot winkelen en natuurlijk een match van ‘The Blues’ in Stamford Bridge: het spreekt veel bedrijven aan, zeker omwille van de speciale Engelse voetbalsfeer. Het feit dat een aantal Belgen bij die club speelt, geeft het geheel nog extra cachet.”

Touren met Boma

Vier jaar geleden besliste motorliefhebber Dennis De Jonckere de handen in elkaar te slaan met acteur Marijn Devalck. “Marijn is een vriend die de passie voor het motorrijden deelt. Daarom hebben we ‘Network on Wheels’ op poten gezet, waarbij we in eerste instantie motorrondreizen in Frankrijk en België organiseerden. Sinds vorig jaar beschikken we ook over een uniek aanbod over de grote plas. Dankzij de ongerepte natuur van de VS, de veilige wegen en de hoffelijke chauffeurs, is het de gedroomde biotoop voor gemo-toriseerde tweewielers. De Rocky Mountains door-kruisen op een gehuurde Harley Davidson is een heel inspirerende en aparte manier van netwerking. Ook in de toekomst willen wij ons blijven onderscheiden met een dergelijke, originele aanpak”, besluit Dennis De Jonckere. (BVC – Foto Hol)

www.dejonckere.be

Ondernemers 19 6 december 2013 25

ILSE VANNIEUWENHUYSE EN DENNIS DE JONCKERE:

“WIELERINCENTIVES ZIJN IN EEN MUM VAN TIJD UITVERKOCHT. DE SPORT

BLIJFT RAZEND POPULAIR.”

Evenementenbureau De Jonckere mikt meer dan ooit op originele sportincentives

“Parijs-Roubaix rijden met Johan Museeuw”

STAND 437

Page 26: Ondernemers 19-2013

BEDR

IJVEN

Het Kortrijkse distributiebedrijf Formen heeft tientallen eigen modewinkels voor mannen en wil er in de nabije toekomst min-stens vier nieuwe openen: twee in nieuwe shoppingcentra in Brus-sel en twee in onze kuststeden Koksijde en Oostende.

Formen is het geesteskind van het Kortrijkse echtpaar Luc en Petra Notredame. Sinds de prille jaren ‘90 bouwen ze - winkel na winkel - aan een keten die zich nu al uitstrekt over het hele Vlaamse land. Eind 2014 zullen er om en bij de 40 verkoop-punten zijn die onveranderlijk op A1-locaties gelegen zijn. De Formen-winkels bie-den mannenkledij aan, inclusief accessoires, met focus op kwaliteitsvolle hemden en pulls. Het bedrijf produceert alles onder eigen label en werkt onder meer in Italië, Turkije en Oost-Europa (Roemenië, Macedonië) met vaste toeleveranciers.

Ook in de voorbije crisisjaren bleef Formen aardig en rendabel groeien, in oktober bijvoorbeeld zelfs met meer dan 10%. “Dat hebben we te danken aan onze focus op specialisatie (alleen mannenkledij voor boven de gordel) en op een uitstekende verhouding prijs-kwaliteit”, zegt Petra Dewilde. “Uit steekproeven blijkt dat we een hondstrouw cliënteel hebben, terwijl we nu ook een nieuwe instroom krijgen van jonge twintigers en dertigers die gelijktijdig casual en modieus willen gekleed zijn. In onze thuisbasis Kortrijk tellen we nu drie eigen winkels: twee in de K en één in het Ring Shopping Center. De commerciële verwachtingen worden helemaal ingelost en doen ons geloven in onze strategie, ook al vergt de opstart van een nieuwe winkel al snel om en bij de 100.000 euro aan investeringskost.”

Bricks én clicks

Voorlopig beperkt Formen zich tot Vlaanderen en Brussel. Wallonië is nog steeds geen optie omdat de consument er anders en niet zo kwaliteitsbewust koopt als langs deze kant van de taalgrens. Wat geldt voor Wallonië, geldt overigens ook voor Noord-Frankrijk, waar de concurrentie bovendien nog eens bikkelhard is. “Die markten laten we voorlopig links liggen”, zegt Luc Notredame. “Toch denken we al richting buitenland. Nederland willen we graag verkennen, maar wel stap voor stap. In Breda en in Maastricht bijvoorbeeld overwegen we binnen afzienbare tijd ons model uit te rollen als test. We zijn dat nu aan het bestuderen.”

Volgens het echtpaar Notredame zal het klassieke distributiemodel meer en meer aangevuld worden door online verkoop. Formen heeft als eerste fashion label in Bel-gië een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het internetplatform Zalando, omdat de consument nu eenmaal graag voor zijn gemak kiest. Online aankopen zitten dan ook in de lift. Of dat het klassieke distributiemodel uitholt? “Dat geloof ik nooit”, klinkt het bij Luc Notredame vastberaden. “Internet zal op termijn vooral zorgen voor meer volume bij de retailers en daar kunnen we bezwaarlijk tegen zijn. Maar voor mij staat het als een paal boven water: bricks en clicks zullen perfect naast elkaar kunnen bestaan.”

Het samenwerkende echtpaar verdeelt de taken harmonieus. Petra Dewilde staat in de thuisbasis in Bissegem in voor personeel en administratie, logistiek, verkoop en het winkelbeeld. Luc Notredame sluit de nieuwe contracten en richt de winkels in, doet buitenlandse sourcing en aankoop, en staat in voor financiën en strategie. De kernluiken budgettering en collectiekeuze gebeuren steeds door beiden samen. “Maar voor alles kunnen we terugvallen op een ervaren en supergedreven team, en dat is goud waard”, aldus het echtpaar. (KC)

www.formen.be

Formen tekent voor nieuwe groei

26 Ondernemers 19 6 december 2013

PETRA DEWILDE EN LUC NOTREDAME:

“NEDERLAND WILLEN WE GRAAG VERKENNEN, MAAR WEL STAP VOOR STAP. IN BREDA EN IN

MAASTRICHT OVERWEGEN WE BINNEN AFZIENBARE TIJD ONS MODEL UIT TE ROLLEN ALS TEST.”

al onze realisaties opwww.SWIMMINGPOOLS.be

Ook de Willy Naessens van industriebouw…

WORTEGEM-PETEGEM T. 055 39 03 90 TESSENDERLO T. 013 29 27 17 OVERIJSE T. 02 657 39 16

Page 27: Ondernemers 19-2013

“Bedrijven verkiezen een leverancier dicht bij huis zodat ze zeker zijn van een snelle service. Onze nabijheid helpt ook om de noden van de havenbedrijven goed in te schatten, zoals specifieke laarzen voor dokwerkers of metaalvrije kledij voor shun-ters”, vertelt Els Minjauw van BE Protec-tion. Naast een stevige positie in havens, bouwde BE Protection een groot klantenbe-stand uit bij industrie en overheden in heel Vlaanderen.

BE Protection ging in 2007 van start in de Peralta-straat nabij de Pathoekeweg in Brugge. Voor zaak-voerster Els Minjauw was dat een grote ommezwaai want ze begon haar carrière voor de klas als licentiate Germaanse talen. Het ondernemersbloed kroop echter waar het niet gaan kon. Na jaren ervaring in juwelen en aquaria, leerde ze vanaf 2004 de branche van de veilig-heidsproducten kennen bij de coöperatieve aankoop-centrale VVC Equipment in Zeebrugge en Oostende. In 2007 sloeg ze samen met een collega een eigen weg in onder de naam BE Protection. Sinds 2010 is Els Min-jauw de enige eigenaar van dit bedrijf.

Waaruit bestaat uw aanbod?Els Minjauw: “Wij focussen op alle persoonlijke beschermingsmiddelen, de zogenaamde PBM’s. Wij bieden beroepskledij aan voor dames en heren, veiligheidsschoenen en -laarzen, bescherming voor hoofd, gelaat, ogen, oren, handen en ademhaling. Daarnaast groeide het gamma in de loop van de jaren aan met valbeveiliging, reddingsmiddelen, materi-eel voor veilig heffen en hijsen, brandbeveiliging en milieubescherming. Kortom, wij bieden een one-stop-shop voor alle beschermingsmiddelen die onder de verantwoordelijkheid van de preventieadviseur vallen.”

Wat betekent de haven voor u?Els Minjauw: “De havens van Zeebrugge en Gent zijn zeer belangrijk voor ons. Ondanks de grote concurren-tie is 80% van de Zeebrugse havenbedrijven klant bij ons. Ons gamma bevat immers gespecialiseerde kledij voor havenberoepen. Bijvoorbeeld laarzen voor dok-

werkers of kledij en schoenen die aan de buitenkant vrij zijn van metalen onderdelen - zoals sluitknoppen of veterhaken - voor shunters (chauffeurs van nieuwe wagens op de autoterminals). Typisch voor grote havenbedrijven is dat ze een vaste leverdatum vragen. De kunst bestaat erin je daarop te organiseren.”“Daarnaast doen we regelmatig mee aan openbare aanbestedingen van steden en gemeenten. Wat we ook aanbieden is het personaliseren van de werkkle-dij voor bijvoorbeeld de bouwsector. Dat maakt hun mensen herkenbaar op de werven, waar dikwijls tal van onderaannemers tegelijk actief zijn. Alle textiel kunnen we in eigen atelier afwerken met logo’s of belettering.”

Waar vindt u leveranciers?Els Minjauw: “Wij kopen vooral rechtstreeks aan bij Belgische fabrikanten, in eigen provincie onder meer bij Sioen (jassen) uit Ardooie en bij onze achterburen Dassy (werkkledij) uit Brugge. Producten van dezelfde hoge kwaliteit halen we in Duitsland en in Groot-Brittannië. Als leverancier moet je echter eveneens het goedkopere gamma beschikbaar hebben om aan de noden van alle klanten te voldoen.”

Hoe is het bedrijf georganiseerd?Els Minjauw: “Wij hebben een lichte structuur. Ik sta in voor de verkoop en de financiële opvolging, terwijl mijn rechterhand Saartje Vermeire het tussenlig-gende administratieve en logistieke traject afwerkt. We hebben bewust geen winkel zodat we al onze tijd aan orderverwerking en klantenbezoek kunnen beste-den. Als de groei aanhoudt, dan overweeg ik om nog een logistiek-administratief bediende bij te nemen. Ondanks de onzekere tijden, kan ik moeilijk zeggen wat het effect van de crisis is. Wij groeiden immers ieder jaar.”

Is dit een sterk concurrentiële markt?Els Minjauw: “Wij zijn klein, maar stellen vast dat we competitief zijn ten opzichte van de grote jongens. Recent wonnen we een aanbesteding van de Stad Antwerpen voor vier loten handschoenen. Dankzij onze lichte kostenstructuur konden we een betere prijs

geven. Intussen bouwden we een bestand op van bijna 1.000 klanten. Dagelijks versturen we pakketten door heel Vlaanderen, tot in Limburg toe.”

Betekent het internet een bron van concurrentie?Els Minjauw: “Bedrijven kopen niet zomaar iets, ze verwachten nog altijd een service van dicht bij huis en zeker niet vanuit het buitenland. Via onze website komen af en toe orders van shoppers binnen. Een jas van Sioen of een laars van Bekina is immers in elke winkel dezelfde. We ondervinden echter vooral dat klanten op zoek zijn naar persoonlijk contact en gerichte service. Door de klant te kennen en er ter plaatse te leveren, voelen we aan wat voor hem het juiste product en de juiste prijs is. De meest courante artikelen houden we steeds op voorraad zodat we snel kunnen leveren. Om toch geen markt te laten liggen, investeerden we in een nieuwe website - met onder meer een webshop - die begin 2014 van start gaat.” (RJ - foto MVN)

www.beprotection.be

BE Protection groeit in persoonlijke beschermingsmiddelen voor haven, industrie en overheden

Lichte structuur, grote focus

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Ondernemers 19 6 december 2013 27

ELS MINJAUW EN SAARTJE VERMEIRE:

“BEDRIJVEN KOPEN NIET ZOMAAR IETS, ZE VERWACHTEN

NOG ALTIJD EEN SERVICE VAN DICHT BIJ HUIS.”

Page 28: Ondernemers 19-2013

Wegens vergrijzing en transformatie van de economie zal Vlaanderen de komende vijf jaar 370.000 tot 400.000 vacatures moeten invullen. “Dat is de grootste uitda-ging voor onze arbeidsmarkt sinds WO II. We mogen dus geen enkel talent laten lig-gen. Optimale samenwerking tussen onder-wijs, bedrijven en overheid wordt cruciaal”, aldus Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB.

Hoe oogt de nabije toekomst van de Vlaamse arbeids-markt?Fons Leroy: “We staan voor een gigantische uitdaging, de grootste sinds WO II. Enerzijds gaan door de enorme vergrijzing tussen nu en 2017 - in termen van arbeids-markt is dat morgen - tussen 310.00 en 330.000 mensen met pensioen. Anderzijds verwachten we 60.000 tot 70.000 nieuwe vacatures. Dat maakt dat we op zeer korte termijn tussen 370.000 en 400.000 mensen moeten vinden. En dat bovendien tegen een demografische achtergrond die allesbehalve rooskleu-rig is, want voor elke tien mensen die tussen nu en 2020 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, komen er slechts acht jongeren op de arbeidsmarkt. Macro-economisch hebben we dus elk talent, alle handen en alle hoofden nodig. De war for talent tijdens de jaren van hoogconjunctuur tussen 2005-2007 was slechts een klein gevechtje: de echte oorlog begint nu pas. Het wordt cruciaal om stevige bruggen te bouwen tus-sen overheid, onderwijs en bedrijven.”

Zijn de bestaande initiatieven dan niet voldoende?Fons Leroy: “Tot vandaag merken we van alle zijden weliswaar goede wil, maar er is vooral nood aan struc-turele ingrepen. De hervorming van het secundair onderwijs zal bijvoorbeeld beter toelaten dat jongeren hun talenten kunnen ontdekken, onder meer in tech-niek en technologie. Eens ze hun toekomstige beroeps-keuze gemaakt hebben, is een systeem nodig waarin bedrijven en onderwijs partners zijn. Elke scholier moet jaarlijks bedrijfsstage kunnen lopen zodat hij indrukken kan opdoen om een onderbouwde keuze te maken.”

Zijn jongeren daartoe bereid?Fons Leroy: “We zien dat de jeugd enthousiast wordt door contact met de werkelijke beroepscontext. Heel wat jongeren die we vandaag dreigen te verliezen, zeker in doefuncties, raken gemotiveerd als ze aan een echte machine mogen staan, een echte bulldozer of vrachtwagen mogen besturen. We merken ook dat jon-

geren getriggerd worden door gemengde opleidingen met werknemers op bijscholing. Die werkende mento-ren geven hun vaktrots en arbeidsliefde door. Een voor-beeld dat ik in heel Vlaanderen gebruik, is het Maritiem Centrum Zeebrugge. Daar werken overheid, bedrijven, sectoren en scholen structureel samen. We installeer-den een excellent partnership op alle vlak: infrastruc-tuur, omkadering en technologie. In de netwerksamen-leving van vandaag kun je enkel sámen sterker worden in plaats van langs elkaar heen te investeren.”

Wat levert de verhoogde aandacht voor talen in het secundair onderwijs op?Fons Leroy: “In het segment van hooggeschoolden is meertaligheid vanzelfsprekend een basiscompetentie. Toch mag je laaggeschoolde jobs niet verwarren met laaggekwalificeerde jobs. Bijvoorbeeld in detailhandel, catering, horeca en toerisme - activiteiten die bijvoor-beeld op een luchthaven voorkomen - moet je meer-talig zijn. Bedrijven vragen in de eerste plaats mensen met de juiste ingesteldheid. Dat gaat om algemene competenties zoals stiptheid, creativiteit, zin voor ini-tiatief en ook meertaligheid. Vervolgens kun je techni-sche competenties altijd bijspijkeren. Daarvoor bieden de opleidingen van Syntra, VDAB en steeds meer oplei-dingen op de werkvloer alvast zeer goede antwoorden.”

Biedt de internationalisering van de Vlaamse bedrij-ven mogelijkheden om moeilijke vacatures in te vul-len met buitenlanders?Fons Leroy: “Meertaligheid is traditioneel een Vlaamse troef, die ons een sterke groei oplevert als Europese draaischijf. Die competentie blijft werkgelegenheid genereren. Kostentechnisch is het voor een gemeen-schap ook het beste om eerst de eigen arbeidsreserve te valoriseren. We moeten dus eerst zoveel mogelijk eigen werkzoekenden activeren, op zoek gaan naar onze verborgen arbeidsreserves. Als je door buiten-landers aan te trekken de eigen werkloosheid in stand houdt, dan is dat nefast voor het overheidsbeslag. De vergrijzing slaat trouwens in Oost-Europa nog har-der toe dan bij ons, terwijl ook hun welvaart stijgt en hun politiek actie voert om de mensen daar te houden.

VDAB-topman Fons Leroy gastspreker op openingsevent Bedrijven Contactdagen

“De echte war for talent begint pas”

FONS LEROY:

“HET IS EEN ILLUSIE TE DENKEN DAT WE KUNNEN DOORGAAN MET HET AANTREKKEN VAN POOLSE BOUWVAKKERS EN

SCHOONMAAKSTERS.”

28 Ondernemers 19 6 december 2013

DOSSIERBedrijven Contactdagen

Page 29: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Het is dus een illusie te denken dat we kunnen door-gaan met het aantrekken van Poolse bouwvakkers en schoonmaaksters.”“Het arbeidsoverschot van de Zuid-Europese crisislan-den biedt slechts een oplossing op korte termijn, met name tot wanneer de economie daar weer aantrekt. En op internationale schaal kiezen talenten, omwille van de doorgroeimogelijkheden. doorgaans voor de grotere taalgebieden Engels, Frans en Spaans. Zo krij-

gen wij bijvoorbeeld vooral laaggeschoolde Polen over de vloer, terwijl hun meeste landgenoten-ingenieurs naar het Verenigd Koninkrijk trekken. De oplossing ligt vooral in een en-en-en-verhaal: talent uit Vlaanderen combineren met dat uit Brussel en Wallonië en uit het buitenland. We hebben niet de luxe om iemand te mogen laten vallen.”

Zelfs in economische crisistijd geraken in Vlaan-deren duizenden knelpuntvacatures niet ingevuld, ondanks de ongeveer evenveel niet-werkende werk-zoekenden?Fons Leroy: “Onze kwalitatieve en structurele mis-match is dat twee derde van de vacatures naar hoog-geschoolden vragen terwijl de helft van de werkzoe-kenden laaggeschoold zijn. Pas op, Vlaanderen vormt geen uitzondering: heel Europa kampt met dezelfde tien grootste knelpuntberoepen. Overal is de zin voor industriële techniek en technologie afgenomen. Initi-atieven als de ‘Fabrieken voor de Toekomst’ kunnen ertoe bijdragen dat jongeren en hun ouders bewust worden van de sociale en innovatieve rol van de indu-strie. De automecanicien van vandaag is niet meer DDT uit FC De Kampioenen, maar een elektronicaspecialist. Op de grote uitdagingen van de samenleving zoals bij-

voorbeeld de ecologische vraagstukken, kan trouwens enkel de industrie een antwoord bieden. Ook dat besef is noodzakelijk, wetende dat jongeren meer dan ooit kiezen voor maatschappelijke waarden.”

Een heikel punt voor West-Vlaanderen is de gebrek-kige mobiliteit van het nabije Henegouwse arbeids-reservoir. Hoe wordt daar intussen aan verholpen?Fons Leroy: “De tewerkstelling van Walen in Vlaan-deren neemt sterk toe. Sinds vijf jaar hebben we in Moeskroen een gemengd team met de collega’s van Forem, waar we (West-)Vlaamse vacatures koppelen aan Waalse werkzoekenden. Met uitzondering van 2012 haalden we jaarlijks de objectieven gesteld door onze respectievelijke regeringen. Heel wat vooroorde-len over ‘luie Walen’ en ‘onverdraagzame Vlamingen’ werden ontkracht. We gaan nu voorstellen om die aanpak vanaf 2014 uit te breiden naar onze volledige organisaties.” (RJ - foto VDAB/Filip Naudts)

www.vdab.be

Op woensdag 11 december vanaf 12 uur spreekt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB, in Kortrijk Xpo over ‘Knelpunten, opportuniteiten en succesvolle samenwerkingen tussen onder-wijs en bedrijfswereld’. Zijn toespraak wordt gevolgd door een debat en vraagstelling, waarna de Bedrijven Contactdagen officieel openen. www.bedrijvencontact.be.

Ondernemers 19 6 december 2013 29

FONS LEROY:

“HEEL EUROPA KAMPT MET DEZELFDE TIEN GROOTSTE

KNELPUNTBEROEPEN.”

DE SLEUTEL* VAN UW TOEKOMSTIGE HUURWAGEN

IS AF TE HALEN OP STAND 410.

by rent&washwww.rent2dri ve.be Tel: +32(0)56 35 77 99

www.avis-kortrijk.comTel: +32(0)56 72 54 99

Ringlaan 16 - 8501 Heule

*zolang de voorraad strekt!

Page 31: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

In januari lanceert Licom uit Brugge een eigen platform voor Hosted VoIP-telefonie, waar je tegen een vaste prijs per maand per toestel een dienst inhuurt. “Wij spelen daarmee in op de toegenomen versmelting van data en telefonie en de vraag naar dien-sten in de cloud”, zegt Ives Lingier. Licom kijkt intussen uit naar een groter pand voor zijn nu al 15 medewerkers.

De 46-jarige Ives Lingier uit De Haan stichtte Licom - de afkorting van Lingier Communicatie - in 1998 als telecomshop in Blankenberge. Het snel toenemende aandeel b2b-klanten inspireerde hem in 2003 om de businessafdeling af te splitsen en naar het bedrijven-centrum Westinform in Brugge te verhuizen. Intussen spoorden op technologisch vlak telecommunicatie en IT dichter bijeen. In 2010 verhuisde Licom naar een voormalig Philipsgebouw langs de Pathoekeweg. Lingier noemt zijn bedrijf geen hoogvlieger maar een gestage, gezonde groeier.

“We breidden onze vaste equipe stelselmatig uit. Van-daag werken we met 15 mensen, gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van telefonienetwer-ken, in de volksmond ‘telefooncentrales’ genoemd. De jongste drie, vier jaar focussen we op complexere telefonienetwerken verspreid over diverse locaties, via IP-telefonie die Voice over IP (VoIP) genoemd wordt. Sindsdien zoeken we niet langer elektronici met een IT-interesse, maar IT-mensen met interesse voor tele-communicatie. We kijken ook stilaan uit naar een gro-ter pand, het liefst in Brugge vanwege de strategische ligging en de charmante uitstraling van de stad.”

Wie zijn uw klanten?Ives Lingier: “Wij werken zowel voor zelfstandigen en kmo’s als voor multinationals en non-profitorga-nisaties. Voorbeelden van referenties zijn Beltrami, Groep Valcke, Havenbedrijf Gent, maar ook gemeen-

tebesturen, OCMW’s en zelfs een groot ziekenfonds. De geografische focus ligt op West- en Oost-Vlaande-ren. Toch installeerden we voor de modegroep Inditex - gekend van onder meer Zara, Bershka, Pull en Bear - een netwerk van ondertussen ruim 100 systemen voor al hun vestigingen in de Benelux. We volgen onze klanten ook in hun internationale expansie. Zo leverden we voor de groep Quarant uit Tielt een VoIP-systeem dat wereldwijd over twaalf sites - VS, Zuid-Afrika, China, Japan, enzovoort - gekoppeld werd. De complexe programmering werd door onze mensen van hieruit gerealiseerd.”

Hoe maakt u het verschil?Ives Lingier: “We zijn een kleine speler die kan steunen op de knowhow van multinational Panasonic, wereld-wijd nummer één in de markt van telefonienetwerken tot 100 toestellen. Als kmo bieden we een flexibele en persoonlijke aanpak met 24 uur op 24 ondersteu-ning en dat wordt in de bedrijfswereld geapprecieerd. Ook in hun relatie met de telecomoperatoren kunnen klanten rekenen op onze jarenlange expertise. Naast traditionele spelers als Belgacom en Telenet telt de markt vandaag een massa providers van internet-telefonie die dumpingprijzen hanteren. Hun kwaliteit van de dienstverlening is echter niet altijd zoals het hoort. Wij helpen onze klanten bij het kiezen voor een betrouwbare VoIP-operator.”

Welke zijn de trends in telecommunicatie?Ives Lingier: “Alles wordt netwerkgerelateerd, telefonie en data worden één pot nat. Dit biedt de gebruiker de keuze tussen een klassiek telefoonsysteem, VoIP, een software- of een hosted-oplossing, vergelijkbaar met de IT-cloud. Vooral dat laatste groeit exponentieel. In januari 2014 lanceren we een platform voor gehoste telecommunicatie, zeer toegankelijk voor startende en kleine kmo’s. Tegen een vast bedrag per maand per toestel beschik je over een volwaardig telefoon-netwerk, flexibel en geschikt voor verspreide locaties.

Dat verlegt onze klemtoon van verkoop van hardware naar telefonie als een dienst.”“Nog een toverwoord is unified communications. Dat verwijst naar de integratie van vaste en mobiele telefonie met applicaties zoals e-mail, instant mes-saging, voicemails, doorschakelingen, click-to-dial, enzovoort. De gebruiker krijgt daarmee eender waar - kantoor, laptop, smartphone of tablet toegang tot zijn communicatiemiddelen. Waar dat vroeger alleen voor multinationals weggelegd was, bestaan daarvoor nu ook al betaalbare oplossingen voor de kmo-markt. Wij krijgen daarnaast ook meer vraag naar integratie van telefonie met ERP- en CRM-pakketten, zodat bij een binnenkomend gesprek de computer meteen het dossier van de beller opent.” Waarom neemt u deel aan de Bedrijven Contactda-gen?Ives Lingier: “Op onze derde deelname demonstre-ren we de laatste evoluties in onder meer telecom, IP-camerabewaking en videoconferencing. En niet-tegenstaande alle communicatiemiddelen en social media, blijven persoonlijke contacten van groot belang. Dit evenement is een gelegenheid om klanten en partners op een informele manier te ontvangen. Daarnaast zijn nieuwe contacten mooi meegenomen.” (RJ – Foto MVN)

www.licom.be

Ondernemers 19 6 december 2013 31

IVES LINGIER:

“VIA VOICE OVER IP KOPPELEN WE BEDRIJFSSITES IN DIVERSE

LANDEN ALSOF ZE OP ÉÉN LOCATIE ZOUDEN STAAN.”

STAND 206

Licom uit Brugge groeit gestaag in Voice over IP-telefonienetwerken

Data en telefonie versmelten

Page 32: Ondernemers 19-2013

www.elexys.bewww.elexys.beElexys NV – Brugsesteenweg 73 – 8520 Kuurne – [email protected]

056 36 44 80056 36 44 80

Vraag nu een gratisenergieofferte op

Elexys is een dynamische Belgische energie-leverancier die gas en elektriciteit levert aan bedrijven. We evalueren uw energievraagstuk en geven het juiste antwoord op maat van uw onderneming. Uw energiecontract bekijken

we ook als een fi nancieel product, waarbij u continu zicht hebt op uw huidige posities en de marktgegevens. Zo kunt u uw energiekost minimaliseren. Contacteer ons en ontdek de oplossing op uw maat!

Ontdek de energieoplossing

op maat van uw kmo!

Elexys_240x330.indd 1 26/09/13 14:23

Page 33: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Imako uit Oostkamp verkoopt, onderhoudt en herstelt rolbruggen, takels en toebe-horen. Het bedrijf maakt straks voor de eerste keer zijn opwachting op de Bedrij-ven Contactdagen in Kortrijk. “We doen het hoofdzakelijk om meer naambekend-heid te krijgen”, vertelt zaakvoerder Koen Mattheeuws. “Vaak horen we van mensen dat ze niet wisten dat er in Oostkamp een rolbrugfabrikant is. Ze moeten echter heus niet naar Limburg of Antwerpen bellen om geholpen te worden.”

Koen Mattheeuws werkte eerst een zestal jaar bij een andere producent van rolbruggen en hijstoestellen. “Dit is een vak waar je niet zomaar als zelfstandige aan begint. Je moet er echt wel ervaring in opdoen. Al zat het op eigen benen staan er wel aan te komen. Toen ik nog in dienstverband werkte, was ik ook al thuis bezig. Maar je kunt dit vak niet na je uren in bijberoep doen. Service is heel belangrijk. Dag en nacht beschikbaar zijn, is een absolute must.”

In 2001 begon Imako als eenmanszaak in Moerkerke, maar een jaar later nam het bedrijf wegens plaatsge-brek al de wijk naar het industrieterrein Vliegplein in Maldegem. Het jaar daarop werd Imako omgevormd tot bvba met echtgenote Inge Mouton als tweede aandeelhouder. Koen Mattheeuws: “We huurden de gebouwen in Maldegem en ze waren niet echt ideaal, dus keken we al vlug uit naar iets anders. In 2006 konden we op het industrieterrein De Leite in Rud-

dervoorde 5.000 vierkante meter grond kopen en er een gebouw van 1.500 vierkante meter op neerpoten. Om rolbruggen te bouwen, heb je plaats nodig natuur-lijk. En we hebben ook een uitgebreid magazijn met onderdelen om bij onderhoud en herstelling snel op de bal te kunnen spelen.”

Kleinschaligheid is een troef

Imako produceert rolbruggen met een capaciteit tus-sen 125 kilogram en 100 ton, wat 99% van de markt van rolbruggen overspant. Ook weegtoestellen, hijs-balken en monorails behoren tot het assortiment. “We zijn een metaalbedrijf”, vertelt Koen Mattheeuws. “Alles wat metaalconstructie is, maken we zelf. Daarna plaatsen we er componenten van specifieke merken op, zoals de takels, wielen en motoren. Ook de opbouw van alle bekabeling en de elektrische besturing doen we in eigen beheer. Ons team bestaat uit vijf mensen, mezelf inbegrepen. Maar in drukke periodes schakelen we ook nog vaak extra mensen in.”

De diversiteit in de capaciteit van de producten levert ook een brede klantenwaaier op. Koen Matthe-euws: “Het begint bij een steenkapper en een kleine metaalconstructeur en gaat tot grote bedrijven als staaldraadproducenten, betonfabrieken, verzinkerijen, enzovoort. Onze klanten zitten dus in heel België en soms zelfs in Nederland. Maar hoe groter de afstand, hoe duurder de verplaatsingskost wanneer we onder-houd of herstellingen moeten doen. Al proberen we ook het verschil te maken in service. Zo hebben

we verschillende klanten in Limburg die op ons een beroep doen terwijl ze ook bij een van onze collega’s in hun buurt zouden kunnen gaan. Onze kleinschalig-heid blijkt vaak een troef. We zijn heel snel ter plaatse en in een klein bedrijf heb je ook nog die persoonlijke aanpak die in grote bedrijven vaak ontbreekt. Bij ons heb je telkens dezelfde contactpersoon en niet steeds iemand anders.”

Het aantal spelers op de markt van de rolbruggen is niet overweldigend. “Er zijn er waarschijnlijk geen tien in België die helemaal zelf de constructie doen”, weet Koen Mattheeuws. “Maar er is toch concurrentie hoor. Dit soort toestellen zijn grote investeringen, dus speu-ren onze klanten de markt af en schrijven ze iedere kraanbouwer in België aan voor een offerte. Maar ook als kleine speler kunnen we ons graantje meepikken. We zien door de crisis wel dat men voorzichtiger is met investeringen. Eerst en vooral is het aantal offertes gedaald en daarna is het vaak veel langer dan vroeger wachten op de beslissing. Al kunnen we niet klagen. Het afgesloten boekjaar was cijfermatig beter dan het vorige en het jaar daarvoor. Soms moet je gewoon effi-ciënter werken om het verschil te maken.”

Het groeiend belang van veiligheid is een andere evolutie in de sector. “Het ís ook belangrijk, maar het maakt ook het product duurder, wat niet altijd kan doorgerekend worden aan de klant”, besluit Koen Mat-theeuws. (SD – Foto MVN)

www.imako.be

Ondernemers 19 6 december 2013 33

Imako produceert rolbruggen van 125 kg tot 100 ton

Imako debuteert op de Bedrijven Contactdagen

STAND 210

KOEN MATTHEEUWS:

“HET AFGESLOTEN BOEKJAAR WAS CIJFERMATIG BETER DAN HET VORIGE EN HET JAAR DAARVOOR.

SOMS MOET JE GEWOON EFFICIËNTER WERKEN OM HET

VERSCHIL TE MAKEN.”

Page 35: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Naast een zetel- en massieve meubel-fabriek runt de Wevelgemse familie Demuynck ook D Interieur. In Estampuis maakt dat bedrijf sinds 1998 maatmeubi-lair voor de private en zakelijke markt. “Wij zetten onze technische expertise in om de creativiteit van de interieurarchitect vorm te geven”, zegt Bruno Demuynck.

Met de ondernemersgeest in de familie Demuynck zit het al langer snor. Christian en Francine Demuynck kunnen bogen op meer dan 30 jaar ervaring als zaak-voerders van Zetelfabriek Demuynck en Meubelfabriek Demtre. Inmiddels heeft de tweede generatie daar de touwtjes in handen.Eén van de drie kinderen, Bruno Demuynck, runt sinds 1998 in Estampuis het bedrijf D Interieur, dat maat-meubilair maakt en plaatst. “Na enkele jaren te heb-ben gewerkt in het ouderlijk bedrijf ontstond het idee om maatmeubilair te produceren. Vandaag werken hier 28 mensen, en maken we alle mogelijke maat-meubilair: keuken- en badkamermeubels, dressings, burelen, enzovoort. Ambitieus en klein begonnen met één medewerker heeft D Interieur, 15 jaar verder, nu duidelijk zijn stek verworven in de sector.”

Blijven investeren

De zetel- en meubelfabriek in Wevelgem was altijd al de natuurlijke biotoop van Bruno Demuynck, die maar de tussendeur in de woning moest opentrekken om op de werkvloer terecht te komen. Zijn besluit om zelf te ondernemen, was dus al vroeg genomen.

“Het was fijn dat ik met D Interieur een nieuw fami-liaal bedrijf heb kunnen opstarten en doen groeien.

We hebben hier in Estampuis in 1998 een gebouw neergezet van 3.000 m²; dit jaar hebben we geïn-vesteerd in een verdubbeling van die capaciteit”, zegt Bruno Demuynck.” Er is ook geïnvesteerd in een pla-tenmagazijn waar de machines automatisch beleverd worden met de plaatmaterialen. “Dat is goed voor de efficiëntie van het productieproces en de kwaliteit van de afgewerkte meubels, maar ook voor de ergonomie van de medewerkers. Een deel van het nieuwe gebouw wordt bovendien ingericht als showroom. Het is niet de bedoeling om er een traditionele meubelwinkel van te maken, maar we willen de klanten die op bezoek komen het volledige aanbod van materialen, techni-sche mogelijkheden, afwerkingen en ideeën voor los meubilair kunnen tonen. Dat is belangrijk, want onze klanten zijn doorgaans mensen met een eigen smaak en visie, daarin begeleid door de interieurarchitect. Hun ideeën kunnen wij dan met onze technische expertise realiseren.”

Schoenmaker, blijf bij je leest, is dus het motto. D Interieur doet geen totaalprojecten en gaat zelf niet ontwerpen. “Door die focus op onze corebusiness zijn we zo sterk kunnen evolueren en blijven we continu verbeteren”, aldus Bruno Demuynck.

Flexibiliteit

Kiezen voor tijdloos en strak maatmeubilair – vooral in ‘warme’ materialen – is een trend, stelt Bruno Demuynck vast. “Het is vaak opmerkelijk wat voor parel van een interieur er tevoorschijn komt na de (her)inrichting van een pand. Het hele karakter verandert erdoor, en mensen willen dat nog meer in de verf zet-ten door speciaal voor die ruimte ontworpen meubilair. Onze expertise moet ervoor zorgen dat de creativiteit

van de interieurarchitect niet ingeperkt wordt – wij denken graag met hem en de klant mee.”

D Interieur realiseert zowel projecten voor private als voor zakelijke klanten, hoewel 80% van de omzet gehaald wordt uit particuliere woningen. “De rest komt dan bijvoorbeeld van de inrichting van de receptiebalie of burelen in een bedrijf, een hotelkamer of van andere handelszaken. Wij zijn niet alleen actief in het hogere segment. Het budget wordt grotendeels bepaald door de keuzes van de klant qua materialen en technieken. Zo maken wij ook heel eenvoudige, maar perfect afge-werkte garagekasten. Onze machines staan een erg grote flexibiliteit toe. Sinds we geïnvesteerd hebben in het machinepark, kunnen we nu bijvoorbeeld ook vlotter 20 identieke kasten maken, zonder dat we ons daarom aan serieproductie gaan wagen.”

Toekomst garanderen

Er is in ons land dus toch nog een toekomst voor een flexibele, creatieve en kleinschalige meubelproductie. “Dat horen wij toch van onze terugkerende opdracht-gevers-interieurarchitecten, die bovendien ook het familiale karakter erg op prijs stellen”, zegt Bruno Demuynck. “Dat mogen we niet verliezen: die korte communicatielijnen, de directe aanspreekbaarheid, zeker omdat we zo veel in privéwoningen werken. Ik haal zelf de grootste voldoening uit het contact met de klanten en het kunnen meedenken met hen en hun architecten. Vandaar dat het ook niet onze bedoeling is om in de toekomst nog spectaculair te groeien.” (JD)

www.d-interieur.be

Ondernemers 19 6 december 2013 35

BRUNO DEMUYNCK:

“MENSEN WILLEN STEEDS MEER HET KARAKTER VAN

HUN VERNIEUWDE INTERIEUR BENADRUKKEN DOOR SPECIAAL

ONTWORPEN MEUBILAIR.”

D Interieur koestert zijn familiale karakter

“Mensen kiezen steeds vaker voor meubelen op maat”

STAND 111A

Page 36: Ondernemers 19-2013

LOOKING FORINSPIRING SOLUTIONS?

FLAGS - EVENT FLAGS - BANNERS - PARASOLS - INDOOR BANNERSDISPLAYS - FRAMES FLAG POLES - POLE AND FACADE BANNERS - SPECIALS

Page 37: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Met het oog op toekomstige groei en ver-breding van machinebouw en robotisatie in de zuivelindustrie ging Dewilde Engi-neering uit Ieper samenwerken met Joseph Mahdessian van Bimatech. “Die samen-werking leidde reeds tot een drietal nieuwe projecten”, zegt gedelegeerd bestuurder Patrick Heughebaert.

De expertise van Dewilde Engineering strekt zich uit over drie domeinen: industriële herstelling, machine-bouw (vooral manipulatiemachines, al dan niet geïn-tegreerd in een intern transportsysteem) en robotin-tegratie in voeding en andere sectoren.“De oorspronkelijke smidse Dewilde leeft nog door in de pijler industriële herstelling”, zegt Patrick Heughe-baert die met zijn bedrijf sinds 2009 langs de Ieperse Oostkaai gevestigd is. “Deze afdeling is gespeciali-seerd in eenmalige stukken voor de onderhoudsdien-sten van diverse bedrijven. Het gaat voornamelijk om stukwerk en aanpassingen aan bestaande installaties.

Met ons machinepark en vakmanschap kunnen we ook kleinere series verwerken van stukken met een hoge moeilijkheidsgraad. Bedrijven hebben een oplossing voor een probleem en komen voor de uitvoering ervan naar ons. Zo worden we ook co-engineer. Anderzijds kunnen klanten ook met een probleem komen waar-voor we dan een totaaloplossing voorstellen, van concept tot uitvoering. Het gaat vaak om geautoma-tiseerde productie- en verpakkingslijnen, vooral in de voedingssector. Daartoe beschikken we over een eigen engineeringafdeling (mechanisch en elektrisch) en een volwaardig atelier (verspaning, lassen, plaatwerk, waterjet). De robotisatie is het logische verlengstuk, een vorm van doorgedreven machinebouw, die com-plexe manipulaties eenvoudig kan laten uitvoeren.”

Commerciële ondersteuning

De voorbije jaren kende Dewilde Engineering, met een 30-tal medewerkers, in zijn marktsegmenten een gestage organische groei van gemiddeld 5% per jaar tot een globale omzet van 3 miljoen euro. Waar het bedrijf vroeger één robot per jaar integreerde, gebeurt dat nu reeds in 2 à 3 projecten. Het is een bewuste keuze van Patrick Heughebaert om verder in robo-tica, sturing en vorming van personeel te investeren. Met het oog op de toekomst was technisch-commer-ciële ondersteuning dan ook welkom. Een project met de integratie van een robot bracht Dewilde Engineering eind 2012 in contact met Bimatech bvba uit Wielsbeke.

Zaakvoerder Joseph Mahdessian deed als industri-eel ingenieur elektromechanica, met specialisatie in robotica en automatisatie, kennis en ervaring op in de Duitse zuivelindustrie. Hij fungeert nu als commercieel

directeur voor Dewilde Engineering, op zelfstandige basis. “Met Bimatech lever ik oplossingen aan de zuivelindustrie in het bijzonder en de voedingssector in het algemeen”, zegt Joseph Mahdessian. “Dat gaat vanaf de melkopname, over snijden, luchtconditio-nering tot en met verpakking en palletisering van de producten. Ik verzorg daarbij al het voorbereidende werk voor de klanten. Dewilde Engineering is een per-fecte partner voor wat betreft de roboticaoplossingen. Zo hebben we nu al voor drie projecten in de kaas-sector samengewerkt: Capra in Halen (geitenkaas), Fabrelac in Bree (mozzarella) en Belgomilk in Lange-mark (mozzarella). De gestegen vraag naar industriële mozzarella voor bijvoorbeeld pizza’s is daar uiteraard niet vreemd aan.”

Nieuwe mozzarellalijn

Voor de nieuwe mozzarellalijn van Belgomilk ontwik-kelde Dewilde Engineering een systeem met robot voor het beladen van de vacuümverpakkingsmachine met rechthoekige blokken mozzarella die uit het pekelbad komen. De nieuwe lijn past in het investe-ringsprogramma van Milcobel, dat daarmee de pro-ductiecapaciteit van mozzarella verdubbelt. De nieuwe verpakkingslijn heeft reservecapaciteit, om eventueel productiefalen achteraf nog op te vangen.

De mozzarellalijn moet vanaf februari 2014 volledig operationeel zijn. “Het beladen van de vacuümverpak-kingsmachine door middel van een robot, in plaats van door een transportband, is alvast hygiënischer, precie-zer en meer flexibel”, zegt Frederik Claerhout, project-leider voor de domeinen utiliteiten en verpakking in de nieuwe kaasfabriek. “De robot is ook een kritische component in de hele lijn: als hij niet of slecht functi-oneert, dan valt de hele lijn stil. Met het oog op snelle interventies bij problemen hebben we daarom voor een betrouwbare, lokale partner gekozen.” Dewilde Engineering kon de oplossing snel aanbieden door zijn ervaring in de voedingssector en een gelijkaardig type robotisatie in andere projecten.” (MD – Foto DD)

www.dewilde.bewww.bimatech.be

Dewilde Engineering uit Ieper werkt samen met Bimatech uit Wielsbeke

Samen groeien in robotica

Ondernemers 19 6 december 2013 37

FREDERIK CLAERHOUT, PATRICK HEUGHEBAERT EN JOSEPH MAHDESSIAN:

“MET HET OOG OP SNELLE INTERVENTIES BIJ PROBLEMEN

HEBBEN WE VOOR EEN BETROUWBARE, LOKALE

PARTNER GEKOZEN.”

STAND 789

Page 38: Ondernemers 19-2013

DOORDACHT IN BEDRIJFSGEBOUWEN

vlaggen - mastenspandoeken

BEZOEK ONS

OP STAND

307

Page 39: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Met FairAccess zetten Patrick Schaus, Hans van Riemsdijk en Ivan Duyck vanuit Kortrijk een voor ons land nieuw concept in de markt. Beursexposanten die op hen een beroep doen, zien alles voor hen geregeld: van de keuze van de meest geschikte beurs, over het beursconcept, tot de deelname en de verplaatsing ernaartoe.

Het is als discussiëren over het geslacht der enge-len: wat is het oudste beroep ter wereld? Hans van Riemsdijk en Patrick Schaus, respectievelijk marketing & communications manager en managing director van FairAccess, houden het op marketing: de wereld laten weten dat je een goed product of dienst hebt. “Of het nu om een grote medische beurs in Brazilië gaat of een kunststoffenbeurs in Parijs, uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: met een soort 3D-advertentie prikkel je alle zintuigen en probeer je de beursbezoekers te overtuigen van de waarde van je aanbod.”

Hans van Riemsdijk en Patrick Schaus komen uit de wereld van de standenbouw. Hun buikgevoel vertelde hen dat de klanten meer wilden dan alleen maar een mooie stand. Ze zochten naar een nieuw concept om exposanten internationaal te gaan begeleiden van A tot Z, en dat concept groeide uit tot FairAccess, gelanceerd in februari dit jaar.

Complete service

“Eigenlijk willen we de drempel verlagen voor Vlaamse bedrijven om naar buitenlandse beurzen te trekken. Wie de vinger aan de pols houdt, kan bijvoorbeeld niet om de BRICS- en Next Eleven-groeilanden heen. Sinds een tweetal jaar voelen we daar een mentaliteitsver-andering, een groeiend zelfvertrouwen. Die landen zeggen: “Sinds de Tweede Wereldoorlog komen wij naar het Westen, komen jullie nu maar eens naar ons toe. Jullie hebben ons nu harder nodig dan wij jullie.” Maar Europese en Amerikaanse bedrijven zijn op dat vlak nogal conservatief en doen dat niet graag, tenzij alles voor ze geregeld wordt. En daar komen wij met FairAccess in beeld.”

FairAccess regelt – met een selecte groep partners en onderaannemers uit binnen- en buitenland – alles voor beursexposanten: van het initiële concept, de realisa-tie van een (duurzame) stand met de nodige allure, tot het verblijf in de beursstad. Maar bij elke stap blijft de klant wel aan het stuur zitten en heeft hij de finale keuze.

Een belangrijke dienst die FairAccess aanbiedt, is het identificeren van de meest geschikte beurzen voor de klant. Hans van Riemsdijk: “Er is een enorm aan-bod, en nogal wat beurzen die in een bepaalde sector

decennialang de toon hebben gezet, verloren de jong-ste jaren – door de globalisering of veranderingen bin-nen de sectoren zelf – veel van hun glans. Bedrijven, of het nu gevestigde ondernemingen zijn of start-ups, weten het dus vaak even niet meer. Weten zij veel of bijvoorbeeld de energiebeurs in het Chinese Shenzhen de moeite waard is. Wel, dat zoeken wij voor ze uit. We hebben onder meer een tool, Fairfinder, die klan-ten door dat zoekproces loodst. Ook niet onbelangrijk: we leiden onze klanten ook toe naar de verschillende subsidiemogelijkheden. Een verrassend groot deel van de beschikbare nationale en Europese subsidiebud-getten wordt niet opgenomen omdat veel bedrijven niet weten dat ze bepaalde subsidies kunnen aanvra-gen – ook voor internationale beursdeelnames.”

Start-ups promoten

FairAccess legt in zijn activiteiten een duidelijke focus op ‘new tech’. Life science, healthcare, sustainability, energy, enzovoort zijn nu eenmaal sectoren waarin nog veel geïnvesteerd wordt, en sowieso het meest renda-bel zijn. “Naast die commerciële insteek vinden wij het ook wel belangrijk dat (West-)Vlaamse bedrijven zich kunnen profileren op de beste beurzen ter wereld”, zegt Patrick Schaus. “Vandaar dat wij bijvoorbeeld groepsstanden voor start-ups promoten én bedingen bij de beursorganisatoren zodat hun ideeën kunnen aanslaan en de bedrijven kunnen groeien. En wie weet bestellen ze dan bij ons over drie jaar een individueel pakket. Trouwens, ook groepsstanden van nieuwe én

gevestigde ondernemingen zijn interessant, omdat ze elkaar op die manier bevruchten en er samenwerking tot stand kan komen. Goede ondernemers appreciëren het zelfs om met concurrenten op één stand te staan, om zo te kunnen benchmarken.”

Een factor die FairAccess ten slotte niet wil verwaar-lozen, is het feit dat beurzen zélf veel geven om hun pr. “Organisatoren willen niets liever dan interessante exposanten en nieuwe ideeën om zo hun relevantie in de verf te zetten of te versterken”, zegt Hans van Riemsdijk. “Wel, wij kunnen hen interessante deelne-mers met een prikkelend nieuw concept bezorgen, die goed staan op de deelnemerslijst en in de catalogus van de beurs. Ook op dat vlak kan FairAccess dus een rol spelen.” (JD)

www.fair-access.com

Ondernemers 19 6 december 2013 39

HANS VAN RIEMSDIJK, IVAN DUYCK EN PATRICK SCHAUS:

“BEURSORGANISATOREN WILLEN ZELF NIETS LIEVER DAN

INTERESSANTE EXPOSANTEN EN NIEUWE IDEEËN. OOK OP DAT VLAK KAN FAIRACCESS EEN ROL

SPELEN.”

FairAccess begeleidt bedrijven op internationale beurzen

“West-Vlaamse bedrijven moeten zich kunnen profileren op de beste beurzen ter wereld”

STAND 655

Page 40: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Duvivier Elektromotor Techniek een krasse tachtiger noemen, is het Brugse bedrijf oneer aandoen. Twee jaar voor de 90e ver-jaardag is het familiebedrijf van de derde generatie meer dan ooit springlevend. “We zijn klein begonnen en investeren elke cent die we verdienen in het bedrijf. Volgend jaar komen er nieuwe kantoren en een logistiek gebouw”, vertelt managing director Filip Duvivier.

Elektromotoren vormen de rode draad in de bedrijfs-geschiedenis van Duvivier. “Mijn grootvader Jerome startte in 1925 als specialist in auto-elektriciteit”, ver-telt Filip Duvivier. “In de beginjaren herstelde hij vooral allerhande dynamo’s. Gaandeweg schakelde hij over op het herwikkelen en herstellen van gelijkstroom-motoren.”

De intrede van zijn zoon Joseph Duvivier in 1951 zorgde voor een koerswijziging. Door de omschakeling van het gelijkspanningsnet naar drijfkracht, werd het herwik-kelen van wisselspanningsmotoren almaar belang-rijker. Huidig zaakvoerder Filip Duvivier versterkte de firma 3 decennia later. “Toen ik na mijn opleiding in 1987 in het bedrijf stapte, kreeg ik de kans om alle facetten van onze business goed te leren kennen en stelselmatig te groeien. In 1995 ben ik dan zaakvoerder geworden. In 2000 verhuisden we van ons atelier in het Waggelwater naar dit pand in de industriezone Herdersbrug, waar we ondertussen werken met 20 medewerkers. Mijn echtgenote Gwenny Stevens is heel bepalend geweest voor die groei en voor waar we vandaag staan.”

Bij de start van de huidige zaakvoerder werd het herstellen van elektromechanische aandrijvingen uit-gebreid met de verkoop ervan. “Vandaag verkopen en herstellen we alles wat elektrisch aangedreven wordt”, vertelt Filip Duvivier. “Het is een bewuste keuze om enkel met premiummerken te werken. Voor SEW zijn we de officiële servicepartner voor Vlaanderen. Van ABB-motoren zijn we niet alleen verdeler voor heel België, maar hebben we ook de grootste voor-raad in huis. Verder verkopen we ook de pompen van Grundfos, zijn we verdeler voor België van Invertek frequentiesturingen, enzovoort.”

Voordelen van de crisis

Met een eigen montagecentrum van motorreducto-ren en een ruime voorraad kan Duvivier de standaard levertermijnen tot een minimum beperken en ook spoedleveringen verzorgen. “We bieden service van a tot z, gesteund door ons goed opgeleid team dat met continue bijscholingen de recentste ontwikkelingen binnen ons vakgebied op de voet volgt”, weet Filip Duvivier. “Onze technische verkopers staan garant voor correct aankoopadvies. Klanten verwachten con-tinuïteit, zowel in de levertermijnen als in de kwaliteit van de producten. We zijn misschien niet de goed-koopste, maar de klanten weten dat ze altijd op ons kunnen rekenen.” Die focus op kwaliteit is overigens alomtegenwoordig bij Duvivier. “Ook in onze offertes letten we op de kleinste technische details”, zegt general manager Gwenny Stevens.

Alle industriële takken hebben electromechanische aandrijvingen nodig om hun transportbanden, liften

en diverse machines te doen werken. “Ons klanten-bestand is dan ook heel breed”, vertelt Filip Duvivier. “CNH, Spicer en bedrijven uit de zand- en grindindu-strie zijn maar enkele voorbeelden. Maar de helft van onze activiteit situeert zich vandaag bij de voedings-producenten. Door de strenge voorschriften inzake hygiëne en voedselveiligheid worden die machines veel gereinigd en hebben ze dus veel onderhoud nodig. Het valt ons bovendien ook op dat het een van de wei-nige sectoren is die niet onderhevig is aan de crisis.”

Die crisis heeft overigens ook zijn positieve kantjes voor Duvivier. “De laatste negen maanden geraken we door de crisis veel makkelijker aan geschoold personeel”, weet Gwenny Stevens. “Daarvoor waren we wanhopig op zoek naar geschikte mensen, maar waar interimkantoren ons dan bij wijze van spreken een bakker zouden hebben aangeboden, bellen ze ons nu verschillende keren per week met mooie profielen. Er is bij ons trouwens ook weinig verloop en we heb-ben heel goede, technische mensen. Dat is zeker een surplus in een bedrijf.”

De Bedrijven Contactdagen zijn Duvivier niet onbe-kend. “Het zal de 5e keer zijn dat we er staan, maar dit jaar delen we voor het eerst een stand met SEW, de nummer 1 in aandrijftechniek. We zullen zien wat het oplevert, maar de Bedrijven Contactdagen mag je niet zien als een technische beurs. Je ontmoet er je klanten en leveranciers eens in een ander milieu waarbij het menselijk contact primeert”, besluit Filip Duvivier. (SD – Foto MVN)

www.duvivier-bvba.be

GWENNY STEVENS EN FILIP DUVIVIER:

“DE BEDRIJVEN CONTACTDAGEN MAG JE NIET ZIEN ALS EEN

TECHNISCHE BEURS. JE ONTMOET ER JE KLANTEN EN LEVERANCIERS

EENS IN EEN ANDER MILIEU WAARBIJ HET MENSELIJK CONTACT

PRIMEERT.”

STAND 325

Nieuwe kantoren en logistiek gebouw voor Duvivier uit Brugge

Gedreven in aandrijftechniek

40 Ondernemers 19 6 december 2013

Page 41: Ondernemers 19-2013

CLEANINGBOY ®

We can work it out

®

Torkonjestraat 21B-8510 Marke (Kortrijk)Tel 0032(0)56/25.52.52 Fax 0032(0)56/25.52.51in fo@c lean ingboy.be www.c lean ingboy.be

B.T.W.: BE 0449.180.274 • Registratie nr.: 05.28.01. H.R.K.: 128.528 • Bank: 363-0259365-27Op alle prestaties zijn de algemende voorwaarden van de bvba CLEANINGBOY, vermeld op keerzijde, van toepassing.

CleaningProfessionals®onderdeel van:

Facturatieadres:

B.T.W. nummer Telefoon Datum Klantnummer Factuurnummer

Omschrijving Aantal Eenheidsprijs Netto C

C Belastbaar % BTW BTW Vervaldag

TOTAAL TE BETALEN

fac_papierCLB.indd 1 22-04-2008 20:38:22

Van Boy naar

Professional !CLEANINGBOY

®

We can work it out

®

Torkonjestraat 21B-8510 Marke (Kortrijk)Tel 0032(0)56/25.52.52 Fax 0032(0)56/25.52.51in fo@c lean ingboy.be www.c lean ingboy.be

B.T.W.: BE 0449.180.274 • Registratie nr.: 05.28.01. H.R.K.: 128.528 • Bank: 363-0259365-27Op alle prestaties zijn de algemende voorwaarden van de bvba CLEANINGBOY, vermeld op keerzijde, van toepassing.

CleaningProfessionals®onderdeel van:

Facturatieadres:

B.T.W. nummer Telefoon Datum Klantnummer Factuurnummer

Omschrijving Aantal Eenheidsprijs Netto C

C Belastbaar % BTW BTW Vervaldag

TOTAAL TE BETALEN

fac_papierCLB.indd 1 22-04-2008 20:38:22

CLEANINGBOY ®

We can work it out

®

Torkonjestraat 21B-8510 Marke (Kortrijk)Tel 0032(0)56/25.52.52 Fax 0032(0)56/25.52.51in fo@c lean ingboy.be www.c lean ingboy.be

B.T.W.: BE 0449.180.274 • Registratie nr.: 05.28.01. H.R.K.: 128.528 • Bank: 363-0259365-27Op alle prestaties zijn de algemende voorwaarden van de bvba CLEANINGBOY, vermeld op keerzijde, van toepassing.

CleaningProfessionals®onderdeel van:

Facturatieadres:

B.T.W. nummer Telefoon Datum Klantnummer Factuurnummer

Omschrijving Aantal Eenheidsprijs Netto C

C Belastbaar % BTW BTW Vervaldag

TOTAAL TE BETALEN

fac_papierCLB.indd 1 22-04-2008 20:38:22

Vanaf januari 2014 verdwijnt de naam Cleaningboyen wordt de nieuwe naam Cleaning Professionals.

Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe huisvesting!Ons nieuwe adres wordt: Vlamingstraat 4 - 8560 Wevelgem

Interesse in een kennismaking?Bezoek ons dan op onze stand tijdens de Bedrijven Contactdagen, stand 560, hal 4 of bel voor een afspraak 056-255252.

Een nieuwe naam, een nieuw adres en een nog betere schoonmaakdienstverlening!

www.vandekerckhove-metaal.be

Page 42: Ondernemers 19-2013

U least zoveel meer dan een auto.Met Vancia Car Lease, least u veel meer dan een auto. Een fl exibele service en een persoonlijke aanpak behoren tot de standaarduitrusting bij ons. Als u Vancia Car Lease uw wagenpark laat beheren, groot of klein, dan hoeft u alleen nog maar op de weg te letten. Van operationele leasing over fi nanciële renting tot het afhandelen van de administratie: wij nemen alles van u over. Behalve het stuur.

Contacteer ons op 056 34 57 81 of via www.vanciacarlease.com

Lease is more.®

Page 43: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Stefaan Gevaert besliste pas op zijn 35e om zelfstandig te worden. Hij startte in Roe-selare AW Tech op, dat zich specialiseert in lassen en alle lasondersteuning. Hij zal voor de vierde maal deelnemen aan de Bedrijven Contactdagen en ziet dat als een thuiswedstrijd.

Stefaan Gevaert genoot een opleiding mechanica en werkte als lasser, chauffeur en verkoper van lasinstru-menten. “In 2000, toen ik 35 jaar was, vroeg ik me af wat ik de volgende 30 jaar zou doen. Nog 30 jaar in loondienst werken of zelfstandig worden? Omdat het lassen me bleef boeien, bouwde ik vanuit mijn garage een eenmanszaak op die gericht was op het lasgebeu-ren in de breedste zin van het woord. Drie jaar werkte ik alleen, maar de zaak groeide snel en ik trok naar een huurpand. In 2011 vestigde AW Tech zich in een nieuw-bouw in de Verbrandhofstraat in Roeselare. Henk en ik bezoeken de klanten, Philippe is voltijds hersteller en staat in voor het onderhoud terwijl Sandra en Conny het kantoorwerk doen.”

Wat is de corebusiness van AW Tech?Stefaan Gevaert: “Het optimaliseren van de lasproce-dures, automatisatie en demonstraties. Uiteraard kan je bij ons alle lasapparaten en –benodigdheden krijgen, maar daarmee maak je het verschil niet. Klanten met lasproblemen kunnen op ons een beroep doen om een oplossing te laten uitwerken. Weten we die zelf niet, dan hebben we specialisten die ons bijstaan. Service geven aan de klant komt bij ons immers op de eerste plaats. We gaan ook demonstraties geven in bedrij-ven, maar zelf lassen we niks. Ik bedoel: als iemand een gebroken stuk heeft dan gaan wij dat niet herstel-len. Dat doen onze klanten.”

Geven jullie ook echte opleidingen?Stefaan Gevaert: “Toch niet. We werken wel samen met Syntra West, VDAB en technische scholen. Zij werken met onze toestellen en kunnen zo de nieuwste technologieën aanleren.”

Is er nog een toekomst voor het lassen?Stefaan Gevaert: “Op dit ogenblik staan er zeker 500 vacatures open voor lassers die maar niet ingevuld raken. Uit noodzaak moet dus meer en meer worden overgeschakeld op automatisatie en robots. Op die manier kan je de geschoolde lassers die er nog zijn, inzetten op heel specifiek stukwerk. Wij werken met Motoman en Yaskawa en samen gaan we naar de klant toe om uit te maken welke procedure het best is voor dat bedrijf. Motoman zorgt voor de uitvoering, wij voor de communicatie.”

Vang je door het gebruik van automatisatie en robots zo het tekort aan lassers op?Stefaan Gevaert: “Cru gezegd, is het ook de enige manier om het werk hier te houden, want 30 mensen

die nog manueel lassen, dat is gewoon niet meer betaalbaar. Door te investeren in automatisatie blijft niet alleen het lassen hier, maar kan een bedrijf ook een grotere flexibiliteit aan de dag leggen en de con-currentiedruk wat afzwakken.”

Er is overal een tendens tot maatwerk om de concur-rentie met de lageloonlanden tegen te gaan. Kan dat maatwerk geautomatiseerd worden? Stefaan Gevaert: “Vroeger werd programmeren pas interessant vanaf 5.000 stuks, nu is dat al rendabel vanaf 100. Echt maatwerk kan natuurlijk moeilijk geautomatiseerd worden.”

Waarom is er nog zo weinig interesse voor het beroep van lasser?Stefaan Gevaert: “In mijn generatie waren er nog veel lassers, nu niet meer. De mentaliteit, zeker die van de ouders, is anders. Lassen is geen sexy beroep, het is vuil en ongezond, zegt men. Manueel lassen zal altijd blijven bestaan. Het is een boeiende job, of beter nog een echt métier.”

Welke evolutie ziet u het beroep maken?Stefaan Gevaert: “De toestellen zelf zijn niet meer te vergelijken met die van vroeger. Nu heeft elk toestel een harde schijf waarop een rits programma’s staan. Bovendien kunnen specifieke programma’s voor bepaalde reeksen zonder problemen worden inge-plugd. Voor lassers zal het eenvoudiger worden want alles wordt op elkaar afgestemd.”

Wat verwacht u van uw aanwezigheid op de Bedrij-ven Contactdagen?Stefaan Gevaert: “Het is ondertussen al de vierde keer dat we er staan. Om voldoende zichtbaar te zijn staan we met zijn drieën op een grote stand. Dit jaar is dat samen met ALB Fasteners en Cleaningboy. Nieuwe klanten vinden we er niet, maar bestaande klanten brengen er ons een bezoek. Zo kunnen we over de toekomst praten. Bovenal blijft dit voor ons een thuis-wedstrijd.” (PD – Foto Kurt)

www.awtech.be

Ondernemers 19 6 december 2013 43

STEFAAN GEVAERT:

“MANUEEL LASSEN, ZAL ALTIJD BLIJVEN BESTAAN.

HET IS EEN BOEIENDE JOB, OF BETER NOG EEN ECHT MÉTIER.”

AW Tech uit Roeselare is gespecialiseerd in lassen

“We spelen een thuiswedstrijd”

STAND 560

Page 44: Ondernemers 19-2013

De continuïteit van de energievoorziening van uw bedrijf waarborgen, is voor u van cruciaal belang. Daarom ontwikkelde Electrabel de dienst Energy 24/24.

Bij een panne van de hoogspanning zorgen wij voor:

• telefonische assistentie 24u/24, u krijgt zicht op de aard en geschatte duur van het defect;

• op uw vraag komen onze experts binnen de vier uur ter plaatse voor herstel en heropstarten van uw installatie;

• een sms brengt u op de hoogte van een probleem via onze optie ‘Alert’.

Energy 24/24 is de ideale oplossing om eventuele schade en kostbare tijd tot een minimum te beperken.

Uw accountmanager vertelt u graag meer over Energy 24/24 en onze optie ‘Alert’. Of surf naar www.electrabel.be

* Om stroompannes maximaal te beperken, zorgen we 24u/24 voor technische bijstand.

13106_ADV_BTB_24u24_A4_NL.indd 1 15/11/13 12:59

Page 45: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Mark Lambert is letterlijk en figuurlijk iemand die nooit bij de pakken blijft neer-zitten. De Roeselaarnaar runt het heli-kopterservicebedrijf Toran, maar durft daarnaast ook wel eens op de proppen te komen met een nieuwe uitvinding. Op de Bedrijven Contactdagen zal de helikopter-simulator alvast een blikvanger zijn.

De 48-jarige Mark Lambert is master in de Toegepaste Economische Wetenschappen en baatte 20 jaar lang zijn groothandel in voedingswaren Freefoods uit. Na de verkoop van zijn bedrijf startte hij het heli-kopterservicebedrijf Toran op. Enkele jaren geleden ontwierp hij ook de Viewtube: een glazen kolom in naadloos glas met binnenin een ronddraaiende dis-play waarop voorwerpen kunnen worden uitgestald. Voor de productie daarvan startte hij het bedrijfje Viewtube op. De Viewtube kan nu nog altijd worden gehuurd via Toran.

Toran staat samen met zeven andere bedrijven op een gezamenlijke stand op de Bedrijven Contactda-gen. “Via die grote stand kunnen we meer aandacht trekken”, zegt Mark Lambert. “Er zal daar ook een simulator staan zodat mensen kunnen uittesten hoe het is om met een helikopter te vliegen. Bedrijven Contactdagen wil ik trouwens aangrijpen om een spe-ciale initiatie-opleiding te promoten naar de bedrijven toe. In een halve dag krijg je een stukje theorie, duik je de simulator in en mag je bovendien ook zelf eens vliegen. Als teambuilding kan dat tellen.”

“De opleiding van piloten is onze corebusiness”, gaat Mark verder. “Dat duurt zes maanden tot vier jaar. De opleiding gebeurt volledig op maat van het tijdschema van de klant en in functie van zijn of haar beschikbaarheid. Om de helikopteropleiding

te kunnen aanvatten, moet je minstens 16 jaar oud zijn en moet je een geneeskundig attest behalen in het Expertisecentrum voor Luchtvaartgeneeskunde. De helikopteropleiding bestaat uit 45 uren praktijkles en minimum 120 uren theorieles. Daarnaast zijn we ook nog op andere vlakken actief: luchtdopen, sight-seeing, luchtfotografie, vlieginitiatie en zelfs toezicht vanuit de lucht tijdens grote evenementen.”

Is daar een grote markt voor in Vlaanderen?Mark Lambert: “Dat valt best mee. Opleidingen zijn meestal voor particulieren, maar die worden soms ook betaald door hun bedrijf omdat ze per helikopter verplaatsingen moeten maken. Luchtdopen, sightsee-ing, luchtfotografie en toezicht kunnen we uiteraard wel voor bedrijven doen. Het is een niet zo evidente markt want de wetgeving durft al eens te veranderen. Vroeger opereerden we vanuit een RF-structuur (regis-tered facility), nu evolueren we naar een ATO (approved training organization), volgens de nieuwe EASA-richt-lijnen. Dat vraagt andere statuten en andere voor-waarden. We zijn volop bezig met de aanpassingen.”

Hoe uniek is uw businessmodel? Er is nog een aan-tal West-Vlaamse bedrijven dat helikoptervluchten aanbiedt.Mark Lambert: “Er zijn inderdaad meerdere spelers die vluchten aanbieden, maar op het vlak van opleiding zijn we vrij uniek.”

De brandstofprijzen stijgen, er is economische crisis, voelt u dat?Mark Lambert: “Ja, dat voel je wel. Dat zet een rem op de groei. In 2009-2010 kenden we twee heel kalme jaren, maar de markt heeft zich inmiddels herpakt. Ik hoop dat we niet nog eens zo’n dip zullen moeten meemaken.”

Hoe ziet u de evolutie in uw business?Mark Lambert: “Het blijft natuurlijk iets exclusiefs: er gaan nooit tegelijkertijd 100 helikopters boven Bel-gië vliegen. Mensen die een brevet hebben, bezitten niet allemaal een eigen toestel. Die moeten dan een heli huren. Meestal vliegen die 20 tot 30 uren per jaar.” (PD – Foto Kurt)

www.toran.be

Toran animeert Bedrijven Contactdagen met helikoptersimulator

Ondernemers 19 6 december 2013 45

MARK LAMBERT:

“ER ZIJN MEERDERE SPELERS DIE VLUCHTEN AANBIEDEN,

MAAR OP HET VLAK VAN OPLEIDING ZIJN WE VRIJ UNIEK.”

goederenopslaggoederenbehandelingwerkplaatsinrichtingscheidingswanden

solutions

storagefor

The best

problems

your

Storacon Nijverheidslaan 52

8540 DeerlijkT. 32 (0)70 222 442 www.storacon.be

STAND 311

Page 46: Ondernemers 19-2013

Athena Graphics nv - Liebeekstraat 20 - B - 8800 RoeselareT +32 (0)51 22 69 66 - F +32 (0)51 22 79 28 - www.athena-graphics.be

Indien je geïnteresseerd bent, stuur dan zo snel mogelijk je sollicitatiebrief, cv, foto en motivatie naar Ignace Cosaert. E-mail: [email protected] (geheimhouding gewaarborgd).

Wij zoeken nog een gedreven sales in België!

Athena Graphics is a dynamic prepress company with

establishments in 3 countries. We deliver high-quality

prepress, printing forms and

online services to the entire

packaging chain in order to

reduce the time-to-market.

Strong in packaging for printers and brand owners

C &WL O G I S T I C S

C &WL O G I S T I C S

CENTRE OF EXCELLENCE VOOR WMS IMPLEMENTATIES

Vlamingstraat 4 8560 Wevelgem Belgiumwww.cwlogistics.be

> WMS implementatie expertise

> Eigen ontwikkeling van add-ons > Supply Connector (EDI) > Voice Connector > Material Handling Connector Egemin - Kardex / MLOG - Schäfer - Ceratec - Dematic - …

> Ervaring met ERP integratie SAP - Navision - Microsoft AX - Sage - Enterprise - Legacy

> Expertise in automatisering via Hoogbouwkranen - shuttles - AGV - Pick & sort to light - miniload, ...

> Enkele succesverhalen > Roger&Roger (Croky) - Moeskroen > Clarebout Potatoes - Waasten > 2XL - Zeebrugge

BEZOEK ONS & WIN

WMS software

prototypingvan uw magazijn omgeving!

STAND107

Oostkaai 20 c8900 Ieper 057 21 82 [email protected]

BEZOEK ONS OP DE BEDRIJVEN CONTACTDAGENKortrijk Expo - 11 & 12 december 2013

Stand 538

Traxgo | T +32 56 49 35 87 | [email protected] | www.traxgo.be

Actie: Traxgo geeft speciaal voor Bedrijven Contactdagen: 3 maanden GRATIS abonnement enkel geldig op 11 en 12 december 2013 voor nieuwe klanten of bij aanschaf van nieuwe toestellen tijdens de beurs.

Hoe werkt het? Bezoek ons op stand 538, laat uw visitekaartje achter, wij nemen dan contact met u op.

Track en trace | Kilometer- en temperatuurregistratie | Tijdregistratie van mobiel personeel | Opvolging en planning | ...

Gebruiksvriendelijk online platform Mobiele web applicatie

Nieuw: Live verkeersinformatie op de kaart | Gedetailleerde rapporten | Sluitende belastingaangifte | ...

De mogelijkheden van een Track & Trace systeem zijn eindeloos:

Beveilig uw machines en voertuigen tegen diefstalLokaliseer uw vloot met één druk op de knopRegistreer uw mobiele medewerkers

Page 47: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Zelfs als je als consument iets nodig hebt lang nadat de plaatselijke supermarkt de deuren heeft gesloten, hoef je nog niet te wanhopen. Je kunt nog naar een nachtwin-kel of naar een polyvalente automaat die steeds meer in het straatbeeld opduikt. In de Belgische automatenmarkt speelt BDS uit Waregem een belangrijke rol. Het bedrijf scoort onder meer sterk in de b2b-markt, maar biedt met nieuwe automaten ook een oplossing voor hotels, bakkers, slagers, traiteurs en alle andere middenstanders die op een eenvoudige manier hun omzet willen verhogen.

De eerste bladzijden uit het interessante BDS-verhaal werden vanaf 1998 geschreven in een Wielsbeekse garage. Bart Delarue begon toen in bijberoep met het plaatsen en opvullen van automaten. “Lang duurde het niet voor het stijgend succes ervoor zorgde dat ik me er fulltime mee bezig kon houden. Kort daarna volgde mijn echtgenote mijn voorbeeld. Omdat het logistiek niet langer haalbaar was alles vanuit onze garage te organiseren, zochten we een passende oplossing. In 2005 richtten we onze huidig bedrijfs-gebouw in Waregem op. Vandaag beantwoordt het perfect aan onze noden.”

Waar de activiteiten van BDS vroeger vooral draaiden rond het servicegedeelte voor (fris)drank- en snoep-automaten die op de werkvloer van bedrijven werden geplaatst, breidde het aanbod van de onderneming stelselmatig uit.

Annick: “Vandaag focussen we ons op drie pijlers. Ten eerste verlenen we een volledige service op automaten

voor ondernemingen, scholen, openbare instellingen en de zorgsector. Die dienstverlening omvat zowel de plaatsing, het bijvullen, het onderhoud als de techni-sche bijstand. Daarnaast verzorgt BDS de verhuur van toestellen. Het gaat hoofdzakelijk om koffieautoma-ten voor kmo’s. Ten slotte richten we ons ook sterk op de verkoop van automaten.”

Van stokbrood tot industriële gebruiksgoederen

Net die verkoopsafdeling zit de jongste tijd sterk in de lift. Dat mag je overigens vrij letterlijk nemen, want de meest gesofisticeerde toestellen zijn uitgerust met een liftsysteem. “Die techniek zorgt ervoor dat de bestelling altijd onbeschadigd wordt afgeleverd en dus niet van een bepaalde hoogte in de uitneemlade valt. De nieuwste generatie toestellen fungeert bijna als een minisuperette. Je kan er de meest diverse producten in kwijt, technisch zijn er nog nauwelijks beperkingen. Daardoor kunnen we voor iedere speci-fieke doelgroep een aangepaste invulling voorzien. Zo gebeurt het bijvoorbeeld steeds vaker dat een bakker-patissier een automaat installeert op een loca-tie die zich niet zo dicht bij zijn winkel bevindt. Naast

brood kan hij er ook gebak, pistolets, koffiekoeken en zelfs taart in kwijt. In onze nieuwste machine kan hij er zelfs stokbroden aanbieden.”

Dergelijke automaten lenen zich ook goed voor de refter van een groter bedrijf dat niet over een eigen keuken- of cateringdienst beschikt. Maar dat is lang niet alles. “Aan een carwash hebben we een auto-maat verkocht met typische carwashproducten, zoals motorolie en carshampoo”, vertelt Bart Delarue.

Nieuw filiaal tussen Hasselt en Antwerpen

De zaakvoerders zien nog andere mogelijkheden. “Je zou de minibars in hotelkamers kunnen vervangen door kleine versies van deze automaten. Nu is een hoteluitbater nog te veel afhankelijk van de goodwill en eerlijkheid van de klant om de eventuele minibar-consumpties aan te rekenen. Een andere interessante toepassing is een automaat met veiligheidskledij op de werkvloer. De werknemer zou dan bijvoorbeeld een mondmasker uit de automaat kunnen halen door zijn bedrijfsbadge voor de machine te houden.”

De zaakvoerders verwachten een volgende innovatie vooral in het betalingsverkeer. “Waar nu nog hoofdza-kelijk met cash geld, zowel munten als biljetten, wordt gewerkt, is de kans groot dat je in de toekomst pro-ducten uit de automaat kan halen met je bankkaart, via draadloze betaling, pay-wave of via je smartp-hone.”

De actieradius beperkte zich destijds hoofdzakelijk tot West- en Oost-Vlaanderen, maar tegenwoordig bedient BDS ook klanten in Antwerpen, Limburg, Henegouwen en de Brusselse rand. “Daarom over-wegen we om op termijn een filiaal op de as Hasselt-Antwerpen te openen.”

De onderneming biedt een breed scala van topmerken aan. “Net dat is onze grootste kracht: we kennen alle machines van de belangrijkste leveranciers, waardoor we onafhankelijk advies kunnen geven in functie van het budget, de doelgroep en de oppervlakte van de klant.” (BVC – Foto Hol)

www.bds-automaten.be

BDS Automaten verbreedt marktpotentieel met innovatieve machines

“Onafhankelijkheid is onze grootste kracht”

Ondernemers 19 6 december 2013 47

ANNICK EN BART DELARUE:

“WE GEVEN ONAFHANKELIJK ADVIES IN FUNCTIE VAN HET

BUDGET, DE DOELGROEP EN DE OPPERVLAKTE VAN DE KLANT.”

STAND 575

Page 48: Ondernemers 19-2013

De Winterstube is een initiatief van ...

Staffing

Grat� Toegang?Registeer je nu op

www.bedrijvencontact.be, gratis bezoekersregistratie

Wilt u graag een Ipad winnen?Deponeer uw naamkaartje in de urne op onze stand

en maak kans op een Ipad!

Kom naar o� e

Winterstube!

Zin in waardevolle ontmoetingen, frisse ideeën en

aangenaam netwerken in een knusse winterse setting?

Kom dan op woensdag 11 en donderdag 12 december 2013

tussen 14 en 21 uur zeker de unieke sfeer opsnuiven in onze

Winterstube op Bedrijven Contactdagen in Kortrijk Xpo.

We zorgen voor een warm onthaal, hartverwarmende

babbels én een deugddoende borrel.

Stand 422, Hal 2Bedrijven Contactdagen

Kortrijk Xpo, Doorniksesteenweg 216,

8500 Kortrijk

BCD13_adv_ondernemers.indd 1 13/11/13 16:44

Page 49: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) werd opge-richt in 1964 als onderdeel van de landbouwschool in Roeselare. In 1970 werd het een aparte vzw en ondertussen dekt de vlag al lang de lading niet meer want het PCLT groeide uit tot een cen-trum voor allerhande praktijkopleidingen voor professionelen.

“In oorsprong was het PCLT een centrum voor praktijkopleiding landbouw”, zegt directeur Niek Marijsse. “Landbouwers konden bij ons niet alleen leren werken met nieuwe machines, maar ze kregen ook een technische opleiding zodat ze zelf onderhoud en kleine herstellingen konden doen. Nu maken die opleidingen in de landbouwsector slechts 10% meer uit van onze omzet. Er zijn namelijk minder landbouwers en die werken bovendien zelf niet meer aan hun machines. Tien jaar geleden zetten we ook onze eerste stappen in de groensector, waarin zowel de pro-fit (tuinaanleg) als de non-profitsector (steden en gemeenten, beschutte en sociale werkplaatsen) van onze praktijkopleidingen gebruik maken.”

“Vanuit de bedrijfswereld komt er vooral vraag naar onze ‘logistieke opleidingen met attest’, zoals leren werken met heftrucks, verreikers, hoogwerkers, graafma-chines en bulldozers. Ook voor veiligheidstrainingen kan je bij PCLT terecht. Ik denk bijvoorbeeld aan VCA, veilig werken op hoogte, EHBO en wegsignalisatie. Ten slotte hebben we een groot aanbod aan technische trainingen in de elektronica, elektriciteit en hydraulica. Ook lassen en metselen kan je bij ons leren”, somt Niek Marijsse op.

De master in de communicatiewetenschappen stapte in 2010 van Syntra West naar PCLT over. “We mogen dan wel voor een deel hetzelfde doelpubliek hebben, er is een wereld van verschil tussen beide organisaties”, zegt hij. “Wij beperken ons

tot heel accurate, praktische opleidingen in enkele deelgebieden. We gaan daarbij uit van ons adagio, een oud Chinees spreekwoord dat zegt: ik hoor… en ik vergeet, ik zie… en ik begrijp, ik doe… en ik onthoud. Toen ik hier startte, steunde het oplei-dingscentrum hoofdzakelijk op de ruime subsidies van landbouw, maar toen het ministerie die kraan dichtdraaide, werd het tijd voor verandering.”

Locaties verspreid over Vlaanderen

“Kantelpunt voor het PCLT viel in 2011 door de invoering van ondernemersvisie in de vzw. Indien wij onze plaats op de opleidingsmarkt willen behouden en zelfs ver-sterken, kunnen wij niet anders dan mee evolueren met de gewijzigde omgevings-factoren. Een organisatie die niet wil stilstaan, moet innoveren in producten en in markten. Dat geldt voor bedrijven, maar evengoed voor een vzw die vooruit wil”, klinkt het bij Marijsse.

“Wij onderscheiden ons niet in de prijs, die marktconform is, maar wel op vlak van onze korte en krachtige praktijkopleidingen op maat, het persoonlijk contact en onze flexibiliteit. Zeven mensen staan hier in voor de administratie en organisatie van het werk van maar liefst 250 docenten. Dat zijn stuk voor stuk mensen die in de praktijk staan en les geven na hun uren. Die kleine kerngroep van zeven maakt het mogelijk dat we heel kort op de bal kunnen spelen. Een opleidingsvoorstel gaat hier binnen de week de deur uit. Hoewel ons hoofdkwartier in Roeselare op het domein van een school gevestigd is, hebben we in se weinig met het klassieke onderwijs te maken. Naast onze eigen locatie in Roeselare, huren we locaties in Sint-Niklaas, Gent, Genk en Anderlecht om opleidingen te geven, maar meestal gaan we op loca-tie bij de klant zelf.”

PCLT neemt dit jaar voor de eerste keer deel aan de Bedrijven Contactdagen. “Met onze deelname willen we onze naambekendheid in de industrie verhogen. Wij willen duidelijk maken aan de West-Vlaamse bedrijven dat wij kennis en tech-nieken in huis hebben die ook bij hen het werk kan verbeteren. Wij verkopen immers geen opleidingen, maar bieden oplossingen aan.” (PD – Foto Kurt)

www.pclt.be

Opleidingscentrum PCLT wil zich via de Bedrijven Contactdagen kenbaar maken bij de West-Vlaamse bedrijven

“Ook voor de industrie geven wij opleidingen op maat”

Ondernemers 19 6 december 2013 49

NIEK MARIJSSE:

“WIJ VERKOPEN GEEN OPLEIDINGEN,

MAAR BIEDEN OPLOSSINGEN AAN.”

bevestingsmaterialenin roestvrij staal

St. Katharinastraat 95B-8501 Kortrijk-HeuleE-MAIL [email protected] BE 0445 949 382TEL 056 35 72 07FAX 056 37 03 51GSM 0474 78 00 98

Westinox International n.v

Westinox-adv-107,5x100.indd 1 17/09/13 10:27

STAND 708

Page 50: Ondernemers 19-2013

VLAGGEN SPANDOEKEN DISPLAYSMASTEN

Ingelmunstersteenweg 243, B-8780 Oostrozebeke I T +32 (0)56 66 60 73 I [email protected]

Nijverheidslaan 3, B-8880 Ledegem | T +32 (0)56 43 18 43 | [email protected]

www.Beeuwsaert-coNstruct.BeBenieuwd hoe wij u kunnen helpen?Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons voor een vrijblijvend verkennend gesprek.

BEZOEK ONS

OP STAND

307

Page 51: Ondernemers 19-2013

VLAGGEN SPANDOEKEN DISPLAYSMASTEN

Ingelmunstersteenweg 243, B-8780 Oostrozebeke I T +32 (0)56 66 60 73 I [email protected]

Nijverheidslaan 3, B-8880 Ledegem | T +32 (0)56 43 18 43 | [email protected]

www.Beeuwsaert-coNstruct.BeBenieuwd hoe wij u kunnen helpen?Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons voor een vrijblijvend verkennend gesprek.

BEZOEK ONS

OP STAND

307

Page 52: Ondernemers 19-2013

Hoe ver reiktuw ambitie?

WWW.BEDRIJVENCONTACT.BE

op de SYNTRA WEST-STAND N°489tijdens de BedrijvenContactdagen van

11 en 12 december in Kortrijk Xpoen wie weet maak je kans

op een dinner voor 2bij sterrenrestaurant

TABLE D’AMIS in Kortrijk

KOM SOEP PROEVENtijdens de BedrijvenContactdagen van

11 en 12 december in Kortrijk Xpouw ambitie?

WINWINWIN 2een

dinnervoor

Ondertussen luisteren wij graag naar uwgroeiambities. Want Syntra West is niet alleen een

opleidingsinstituut, maar ook eenonderlegde bedrijfsadviseur.

Spoorwegstraat 148200 Brugge

T. 078 353 [email protected]

Syntra West vzw is ISO 9001: 2008 gecertifi ceerdVolg ons op

Vlaanderen

Vlaams Agentschap voorOndernemersvorming

Met de steun van

AVICON | Poortakkerstraat 25 | 9051 Sint-Denijs-Westrem | T +32 (0)9 220 22 30 | [email protected]

Bouwen, het zit in onze genen.

Bedrijfsgebouwen | Retail- & baanwinkels | Projectontwikkeling

www.avicon.beAvicon is een totaalaannemer voor de nieuwbouw, uitbreiding en renovatie van industrie-, kantoor- en commerciële gebouwen.

Ervaar de uitgekiende aanpak van Avicon en ontdek ons engagement:

• Een transparante offerte met een gegarandeerde vaste prijs;

• Eén bouwadviseur die uw aanspreekpunt is tijdens het ganse traject;

• Een strikte timing van de werken zodat de impact voor uw organisatie minimaal is;

• Avicon biedt u twaalf jaar garantie op de werken en tevens checken we uw gebouw elk jaar.

Avicon, specialist in renovatie

Bedrijfsgebouwen

Retail- & baanwinkels

Projectontwikkeling

Page 53: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

De keuken was altijd al de natuurlijke bio-toop van Xavier Fruy. De hongerigen spij-zen, doet de familie Fruy dan ook al enkele generaties lang. Met zijn eigen traiteur-zaak, gevestigd in Heule, mikt Xavier op het hogere segment. “Beroepstrots staat altijd voorop, ongeacht het beschikbare budget.”

Het is altijd prettig om bij een bedrijf terecht te komen waarvan de geschiedenis al drie generaties teruggaat. Goed, strikt genomen bestaat Traiteur Fruy nog maar sinds 2006, maar als de slagerij van zijn overgrootva-der er niet was geweest, dan was er van zijn traiteur-zaak nu wellicht ook geen sprake.

“Raymond Fruy nam in 1898 een slagerij over in de Budastraat in Kortrijk. Die is in de loop van de volgende generaties geëvolueerd naar een slagerij-traiteur”, zegt Xavier Fruy. “Naast de slagerij heb ik zes jaar lang een broodjeszaak uitgebaat, waarmee ik leverde aan bedrijven. Die zaak heb ik verkocht om enkele jaren naar het buitenland te trekken, bij thuiskomst heb ik nog enige tijd voor mijn ouders gewerkt als freelance-kok en daarna heb ik alles op Traiteur Fruy Finest Food Catering gezet. In het begin bedienden we groepen van acht tot tien personen, nu organiseren we events vanaf veertig mensen, waarvoor we niet alleen de catering maar de hele omkadering verzorgen: stoelen, tafels, bediening... Zo zijn er nogal wat evenemen-tenbureaus die op ons een beroep doen als onderaan-nemer. We komen makkelijk aan duizend couverts per week.”

Sterrenrestaurants

Het buitenland, om daar nog even op terug te komen, dat waren het Franse Biarritz en het Parijse restaurant van topkok Michel Rostang. “Zowel in Biarritz als in

Parijs heb ik een goede leerschool gevonden in tal van restaurants”, zegt Xavier Fruy. “Bij Michel Rostang – twee Michelinsterren – heb ik het tot chef de partie geschopt. Het was hard werken, maar ik heb er ont-zettend veel geleerd. De belangrijkste les? Altijd de lat erg hoog leggen en nooit genoegen nemen met iets minder dan topkwaliteit.”

Zijn ervaring in Frankrijk heeft Xavier Fruy gesterkt en drijft hem nog altijd voort. Met Traiteur Fruy Finest Food Catering mikt hij op het hogere segment. “Dat was van bij het begin onze keuze, vooral om ons op deze goed bezette markt te kunnen profileren. Dat hoeft niet te betekenen dat onze klanten grote cateringbudgetten moeten uittrekken; voor een relatief klein bedrag per persoon kunnen we al een hoogstaand driegangen- of lunchmenu aanbie-den. Beroepstrots staat altijd voorop, ongeacht het beschikbare budget. Daarbij ga ik altijd voor een pure, seizoensgebonden keuken, met niet te veel producten op één bord. Wij kopen bijvoorbeeld geen biefstukken, wij gaan nog altijd rechtstreeks naar het slachthuis en versnijden het vlees zelf.”

Ook belangrijk in de unique selling proposition van Trai-teur Fruy zijn duurzaamheid en ecologie. “Zo hebben we al gerechten opgediend in gecomposteerd materi-

aal, gewonnen uit afval van een bamboefabriek, of in gerecycleerd porselein. Dat is een mooie plus, die veel klanten op prijs kunnen stellen. Wij streven bovendien naar zero food waste, wat ook een belangrijk actiepunt is van EPCAS, de Europese federatie van professionele cateraars, waar wij lid van zijn. In de Europese Unie wordt jaarlijks bijna 50% van het bereide voedsel weg-gegooid. Dat kunnen we niet meer aanvaarden.”

Manager en werker

Om de zaak te doen renderen, doet Traiteur Fruy, naast de vijf vaste hoofd- en souschefs, een beroep op freelancekoks en -zaalpersoneel. “Door de hoge personeelskosten, zeker ook in de horecasector, is dat de enige manier om het bedrijf op een kwaliteits-volle manier te kunnen uitbouwen”, zegt Xavier Fruy. “Door met minder vaste koks te werken, sta ik zelf ook meer in de productie, wat mij wel bevalt. Ik heb het altijd al lastig gevonden om te evolueren van ‘werker’ naar ‘manager’. Koken voor 2.500 mensen is niet moeilijk; bedrijfsleider zijn, vind ik veel moeilijker (lacht). Het is ten andere ook niet makkelijk om gemo-tiveerde mensen voor de keuken te vinden. Daar kan elk restaurant wel over meepraten.”

Hoe moeilijk hij het ook vindt, ook de rol van manager gaat Xavier Fruy goed af, daarin onder meer begeleid door verscheidene Voka-initiatieven. Zo heeft hij een duidelijk strategisch en financieel toekomstplan. “We hebben vastgelegd dat 20% van de omzet moet blijven komen uit de private markt, zoals huwelijks-feesten. Dat vergt overigens een compleet andere aanpak dan de b2b-markt. Het koken blijft hetzelfde. Bij b2b is een goede prijs-kwaliteitverhouding evenwel het belangrijkste, bij private klanten staan ook emotie en sfeer – kortom, de beleving – hoog op het verlang-lijstje.” (JD)

www.fruy.be

Ondernemers 19 6 december 2013 53

ANN VERDUYN EN XAVIER FRUY:

“KOKEN VOOR 2.500 MENSEN IS NIET MOEILIJK;

BEDRIJFSLEIDER ZIJN, VIND IK VEEL MOEILIJKER.”

STAND 336Q

Traiteur Fruy Finest Food Catering uit Heule verzorgt feesten tot 2500 man

Duurzaam koken op verplaatsing

Page 54: Ondernemers 19-2013

0498

| th

inky

ello

w.b

e

Vulsteke Bedrijfsgebouwen is gespecialiseerd in de integrale realisatie van Bedrijfsgebouwen.

Ze werken voornamelijk volgens het sleutel-op-de-deurprincipe wat een succesformule is door hun unieke

aanpak. Vulsteke “Doordachte Bedrijfsgebouwen” staat voor constructies die vernieuwend, hedendaags

en anders zijn. Hun projecten kenmerken zich door een snelle oplevering met een bijzonder hoge

afwerkingsgraad.

Vulsteke Bedrijfsgebouwen is gespecialiseerd in de realisatie van onder meer volledige winkelruimtes,

productiehallen, garages, industriële woningen, kantoren, loodsen voor opslag, sportcomplexen,

logistieke gebouwen, maneges en polyvalente ruimtes. Het bedrijf is actief in Vlaanderen, Brussel, Wallonië,

Noord-Frankrijk en ook steeds vaker in Nederland en Duitsland.

Hoogledestraat 122 B

8610 [email protected]

T +32 (0)51 57 08 88

F +32 (0)51 56 90 82

www.vulsteke.be

U VINDT

ONS OP

STAND 729

25 JAARDOORDACHTE

BEDRIJFSGEBOUWEN

Page 55: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Ondernemingen begeleiden in hun verbeterprocessen: dat is de specialisatie van Forma, het bedrijf van Pierre Lambrechts en Stijn Mahieu. De in Waregem gevestigde firma doet dat op basis van gangbare technieken, maar heeft ook een aantal eigen methodes ontwikkeld. Het leidinggevende duo gaat er prat op alles zo eenvou-dig mogelijk te houden en op die manier de nodige vaardigheden op een praktische manier doorgevoerd te krijgen bij alle medewerkers van de bedrijven waarvoor het aan de slag gaat.

Inmiddels al 25 jaar geleden verliet Pierre Lambrechts de firma Picanol om met een eigen kantoor gespecialiseerd in verbeterprocessen te starten. De markt was toen rijp om kwaliteit in organisaties in te voeren. “Kwaliteit was niet meer enkel het controleren van de geproduceerde stukken, maar focuste zich meer en meer op het bewust kunnen voldoen aan de wensen van de klant, door het beheersen van de eigen bedrijfsprocessen. Het was de periode van het opzetten van de kwaliteitssystemen ISO 9001 en kwaliteitsverbetering.”

Menselijke factor

Vanaf 2000 stelde de technisch geschoolde Lambrechts vast dat, ondanks investe-ringen in systemen en technologie en ondanks een goed beleid, dat niet altijd leidde tot het verwachte resultaat. “De meest voorkomende stoorzender was gebrekkige communicatie, ofwel de menselijke factor. Daarom ging ik op zoek naar iemand die verbeterprocessen kan doorvoeren vanuit het menselijke gedrag. Dat leidde tot het aantrekken van pedagoog en psycholoog Stijn Mahieu, die later uitgroeide tot mede-zaakvoerder”, vertelt Lambrechts.

De kruisbestuiving van technische en menselijke knowhow leidde tot wat Forma nu is: een erkende en ISO 9001-gecertificeerde advies- en opleidingsverstrekker voor de kmo-portefeuille. Verbeterprojecten gaan steeds meer over het interrelati-onele en de samenwerking tussen mensen: “Coaching van leidinggevenden en het oplossen van conflicten zien we als een groeimarkt, waarbij onze LaMa-methode (die betrekking heeft op communicatie en samenwerking) al herhaaldelijk als succes-vol is ervaren. Naast begeleidingen hebben we ook een breed aanbod aan praktische opleidingen, die steeds gerelateerd zijn aan wettelijke of normatieve verplichtingen.”

Bedrijfsprocessen centraal

Op het vlak van projectmanagement en implementatie van kwaliteitssystemen, probeert Forma zich op diverse manieren te onderscheiden. “We komen het niet zeg-gen, we komen het doen. Met die aanpak zijn we nog altijd uniek. Bij verschillende klanten staan we zelfs gewoon mee op het organigram. Met onze aparte benadering stellen we de bedrijfsprocessen centraal, niet de norm zelf. Zo leidt onze aanpak een-voudig tot diverse normcertificaten. De mensen moeten bij ons niet aan de normen denken en moeten geen verschillende petjes (nu veiligheid, straks milieu, daarna CE, tenslotte kwaliteit) opzetten. De klant heeft ten slotte alleen baat bij een efficiënt procesverloop en heeft geen interesse in de normconformiteit op zich. We voelen dat de behoefte aan onze dienstverlening almaar groter wordt. In tijden van crisis en van burn-outs, is het coachen van teams en het procesmatig denken steeds meer aan de orde.”

Daarom verwachten de zaakvoerders de komende jaren hun onderneming, met intussen zeven medewerkers, verder te zien groeien. “Enerzijds moeten bedrijven aan steeds meer normen, wetten en regelgeving voldoen. Anderzijds is er een almaar grotere vraag naar individuele coaching, stressbestendigheid en betere communica-tiemiddelen. Bovendien gaan ondernemingen steeds meer de internationale toer op, waardoor het nog belangrijker wordt om begrijpelijke instructies aan de medewerkers te communiceren.” (BVC)

www.verbeteren.be

Verbeterprocessen actueler dan ooit bij Forma uit Waregem

Ondernemers 19 6 december 2013 55

www.unit4venice.be

Zoals de ferro, het boegbeeld van de Venetiaanse gondel, zorgt voor stabiliteit, zo zorgt de business software Venice van UNIT4 C-Logic uit Brugge voor stabiliteit in uw onder-neming. Wist u dat Brugge het Venetië van het noorden wordt genoemd? Dat in het middeleeuws Venetië het dubbel boekhouden ontstond? De productnaam Venice is dus absoluut niet toevallig gekozen. Met ‘Venice voor Boekhouding en Facturatie’ bundelt UNIT4 C-Logic haar vakkennis in een robuust en compromisloos product waarop u altijd en zonder fout kunt rekenen. Meer dan een kwarteeuw input van vele duizenden gebruikers staat daarvoor garant.

UNIT4 C-Logic ontwikkelt oplossingen voor Boekhouding • Facturatie Betalingsverkeer • Jaarrekening • Analytisch boekhouden • Beheer van vaste activa • Beheer van contacten • Geconsolideerde boekhouding Aankoopbeheer • Verkoopbeheer • Voorraadbeheer • Serie- en lotnummers Samengestelde artikels • Import van gegevens • Elektronische documenten Intrastat • Toegangsbeheer • Internetboekhouden • Klassieke licenties Huurlicenties • VZW-licenties

STAND 303

Page 56: Ondernemers 19-2013

KLANT WORDEN BIJ

WESTLEASE KAN HEVIGE

JALOEZIE VEROORZAKEN

WARNING

Flexibel maatwerk, persoonlijke service, onafhankelijk advies ...Onze autoverhuuroplossingen op lange termijn geven uw vrienden én concurrenten alle reden om jaloers te zijn. Als dat geen heerlijk motief is om ons zo snel mogelijk te contacteren! Afspraak op 056 36 44 44 of www.westlease.be.

WESTLEASE_advertentie_voka_westvl.indd 1 23/10/13 17:59

Page 57: Ondernemers 19-2013

Het Poperingse bedrijf Vandotec is instal-lateur van selfcarwash- en tankinstalla-ties en tegelijk ook exclusief verdeler van enkele topmerken van hogedrukreinigers. Vandotec is een debutant op de Bedrijven Contactdagen dit jaar en wil met zijn aan-wezigheid in Kortrijk de naambekendheid verder uitbouwen.

Vandotec, dat dit jaar zijn 35e verjaardag viert, is een specialist op het gebied van tankinstallaties. “Zo’n installatie is een complex en omvangrijk gegeven, een huzarenstukje waar het bedrijf helemaal zelf voor instaat”, legt zaakvoerder Benoit Goesaert uit. “Van advies tot ontwerp, eventuele afbraak en sane-ring, tot en met de volledige bouw en oplevering... we nemen het allemaal voor onze rekening en dat voor zowel commerciële als industriële installaties. Wij doen ook aanpassingen, onderhoud, keuringen, periodieke ijkingen en herstellingen. De klant heeft in feite één aanspreekpunt en moet zich niets aantrek-ken: dat is een grote sterkte van Vandotec.”

Partnerships van Duitse kwaliteit

Benoit Goesaert spreekt met vuur en ambitie over zijn bedrijf. Nochtans heeft de man een achtergrond die je niet per se met de markt van professionele tankinstal-laties associeert. “Ikzelf heb jaren als IT-consultant gewerkt bij Volvo. Daar heb ik veel ervaring kunnen opdoen op het gebied van project management. Maar na een tijdje had ik het IT-wereldje wel gezien en had ik zin om te werken met een tastbaarder product. Toen ben ik op zoek gegaan naar een bedrijf dat over te nemen was. Een kleine vijf jaar geleden ben ik dan bij Vandotec terechtgekomen.”

Ondertussen zaten Benoit Goesaert en zijn ploeg niet stil en werd het aanbod aan producten en dien-sten verder uitgebreid. “Vandotec heeft altijd willen instaan voor de totaalinrichting van een tankstation. En aangezien meer en meer eigenaars en uitbaters van tankstations hun activiteiten uitbreiden met een selfcarwash, konden we daar onmogelijk achterblijven. Voor die selfcarwash-installaties vonden we een dege-lijke partner in de Duitse fabrikant Ehrle”, vertelt hij.

Diezelfde partner zorgde ook voor een verdere diver-sificatie bij Vandotec. Naast zijn activiteiten als fabrikant van selfcarwashes produceert Ehrle ook professionele hogedrukreinigers, die je onder meer vindt bij de carwash. Niet onlogisch dus dat Vando-tec de ideale importeur werd voor deze toestellen. “Wij verdelen deze producten verder bij de kleinhan-del. Het materiaal is onvervalste Duitse kwaliteit en dat wordt geapprecieerd bij reinigingsfirma’s, maar ook in de landbouw of bouwsector. Enkele weken

geleden konden we overigens een nieuwe overeen-komst afsluiten met een andere Duitse fabrikant van hogedrukreinigers: Oertzen. Ook dat is materiaal dat we gaan verdelen bij de professionals, wat eigenlijk perfect past in de filosofie van ons bedrijf: kwalita-tieve producten en diensten leveren aan professionele klanten.” Groei is innovatie

Vandotec zag zijn personeelsbestand op korte tijd uitbreiden van vijf naar 13 medewerkers, maar Benoit Goesaert koestert nog groei-ambities. “We willen groeien en we gaan innovatie niet uit de weg, maar we proberen wel niet alles tegelijk te doen. Prioriteiten stellen en focussen op zaken waar we ook snel voet aan de grond krijgen, dat is de boodschap.”

Naast diversificatie probeert Vandotec ook mee te zijn met de nieuwe trends in zijn core business. Zo is de brandstoffenmarkt ook aan het veranderen en worden nieuwe brandstoffen steeds belangrijker. “Wij geloven heel erg in aardgas”, aldus Benoit Goe-saert. “Zo hebben we onlangs samen met een part-ner het eerste station met Liquid Natural Gas (LNG) opgestart in Antwerpen. Dat is een primeur voor ons land en voor Vandotec. We verwachten dat dit station in 2014 opgeleverd zal worden.”

Groeien vergt extra mensen en in de verre Poperingse periferie is dat een uitdaging. “Wij zijn vooral op zoek naar technische profielen en dat is vaak wel moeilijk”, bevestigt Benoit Goesaert. “In de regio Kortrijk zal je dergelijke profielen misschien iets makkelijker vinden dan hier. Anderzijds zijn mensen hier wel iets honkvas-ter. We zoeken ook vaak personeel voor het uitvoeren van grondwerken. Dat loopt meestal iets vlotter. Misschien heeft dat wel te maken met de landbouw-achtergrond die vele mensen hier hebben.”

Na enkele jaren als bezoeker te zijn langsgeweest, besloot Benoit Goesaert het eens als exposant te proberen. “Wij zitten in een markt waar relaties heel

belangrijk zijn en waar zogenaamde repeat business een wezenlijk aandeel is van de omzet. Vandaar dat initiatieven zoals de Bedrijven Contactdagen inte-ressant zijn voor ons. Het is een prima gelegenheid om klanten en leveranciers nog eens persoonlijk te ontmoeten en met hen van ideeën te wisselen.” (KM – Foto DD)

www.vandotec.be

Ondernemers 19 6 december 2013 57

BENOIT GOESAERT:

“WE WILLEN GROEIEN EN WE GAAN INNOVATIE NIET UIT DE

WEG, MAAR WE PROBEREN WEL NIET ALLES TEGELIJK TE DOEN.”

Specialist van selfcarwash- en tankinstallaties Vandotec blijft zichzelf heruitvinden

“Innoveren zonder focus te verliezen”

STAND 722

Page 58: Ondernemers 19-2013

indiegroup.be · Engelse Wandeling 2 k18, B-8500 Kortrijk · t. +32 (0) 56 35 23 89 · f. +32 (0) 56 35 26 48 · [email protected]

Indie Group is een webbureau gespecialiseerd in e-commerce.

Naast de technologische know-how is de sterke focus op de begeleiding

van de e-ondernemer één van onze speerpunten. Die aanpak van continue

optimalisatie zit vervat in ons uniek e-coaching concept.

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Page 59: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

Volgend jaar is het exact 75 jaar geleden dat Omniplex voor het eerst als commerciële naam werd gebruikt. Driekwarteeuw later staat het bedrijf voor een vooraanstaande houtimporteur, die voor talrijke klanten in binnen- en buitenland just-in-time-leveringen verzorgt. “De houtmarkt staat meer dan ooit onder een felle prijsdruk. Net daarom vinden wij het cruciaal om te investeren in langetermijnrelaties. De Bedrijven Contactdagen vormen in dat kader een ideaal forum om op een infor-mele manier de banden met onze Zuid-West-Vlaamse klanten aan te halen”, getuigt managing director Timothy Van Oudenhove.

In 1939 gebruikte de firma Picus Belge, gevestigd in Brussel, voor het eerst Omniplex als commerciële naam. Bijna 30 jaar later, in 1968, werd het een zelf-standig bedrijf dat zich richtte op hout en platen. Bij het begin van de 21e eeuw kwam het bedrijf in West-Vlaamse handen toen Philip Vlieghe, zaak-voerder van Vlimex en de Harelbeekse Houtzagerij, de onderneming overnam.

“Intussen bestaat er al jarenlang een gezonde wis-selwerking tussen Omniplex en de Harelbeekse Hout-zagerij,” zegt Timothy Van Oudenhove, die in 2008 de directie kwam versterken. “Omniplex is geëvolueerd tot een echte tradingmaatschappij, die zich con-centreert op de aan- en verkoop van hout en platen. De Harelbeekse Houtzagerij staat op haar beurt in voor bewerking zoals zaag- en schaafwerk.”

De jongste vijf jaar waaide er een intense investe-ringsgolf door het bedrijf, waardoor Omniplex beter dan ooit aan de verwachtingen van de markt kan voldoen. “Na de volledige ombouw van de schaverij en de ingebruikname van een achtste geautomatiseerde schaafinstallatie, bouwden we op 2,5 ha nieuwe stoc-

kageloodsen in Harelbeke. Die maken het mogelijk om nog beter te kunnen inzetten op just-in-time-leveringen. Die verzorgen we trouwens uitsluitend met eigen transport, zodat we op dat vlak grotendeels onafhankelijk zijn van derden.”

Franse vestiging

Omniplex is per productsegment niet de grootste spe-ler op de houtmarkt, maar heeft ten opzichte van de concurrentie wel een significant voordeel. “Wij leve-ren op één wagen het volledige productassortiment: zowel platen, naaldhout (zacht hout) als tropisch hardhout én we beschikken over een eigen schaverij. Dat doet zo goed als niemand ons na. De combinatie van dat ruim productassortiment met een permanente grote voorraad en een hoge flexibiliteit in productie en transport, is een doorslaggevende reden voor veel houtgroothandels, verpakkingsbedrijven, houtverwer-kers, aannemers en houtskeletbouwers om met ons in zee te gaan.”

Twee jaar geleden richtte Omniplex een eigen ves-tiging op in Méru (Oise), ten noorden van Parijs. “Er zijn verschillende redenen waarom wij specifiek in die regio onze positie willen versterken”, vervolgt Timothy Van Oudenhove. “Het is een streek die dicht bij onze hoofdvestiging in Harelbeke ligt en waarin weinig houtimporteurs actief zijn. Bovendien is er een brede afzetmarkt: in Noord-Frankrijk wonen evenveel men-sen als in heel België. Daarnaast is er het gegeven dat Fransen de flexibiliteit van Belgische ondernemers appreciëren.”

De andere buurlanden waren ook een optie, maar na marktonderzoek besliste het management om daar-van af te zien. “De Nederlandse houtmarkt draait momenteel heel slecht, het heeft weinig zin als zoveelste speler in die boot te stappen. Duitsland is wel ok, maar daar spelen dan weer zwaardere trans-portkosten. Frankrijk opent voor ons mooie perspec-

tieven, maar natuurlijk willen we ook nadrukkelijk aanwezig blijven op onze thuismarkt.”

Prijsgevoelig

De houtmarkt is prijsgevoeliger dan ooit en het ziet er niet meteen naar uit dat dit snel zal veranderen. “Zeker in de eerste helft van 2014 zal het rondhout (stammen) nog duurder worden. Dat heeft alles te maken met de aanzienlijke prijsstijging die de Scandinavische en Russische zagerijen doorvoeren. Wie daar niet aan wil meedoen, krijgt gewoon geen hout meer. Met andere woorden: er zullen minder stammen beschikbaar zijn, waardoor het aanbod zal dalen. Combineer dat met het feit dat onze klanten in crisistijden net minder willen betalen en je weet genoeg. Toch blijf ik voorzichtig optimistisch over de toekomst. Het is wel een feit dat het hele pro-ces (aankoop, verkoop en tijdig binnenhalen van de betalingen) voor eenzelfde volume veel meer energie vergt dan vroeger. Gelukkig trekt de doorsnee (Zuid-)West-Vlaamse ondernemer daar de neus niet voor op. Dat zullen we ook tijdens de Bedrijven Contactdagen opnieuw merken. Van die gelegenheid maken we graag gebruik om de goede relaties met onze zaken-partners uit de streek in een plezant kader verder aan te zwengelen.” (BVC – Foto Hol)

www.omniplex.be

Ondernemers 19 6 december 2013 59

TIMOTHY VAN OUDENHOVE:

“WIJ ZIJN QUASI DE ENIGE IMPORTEUR DIE HET TOTALE

PAKKET AAN HOUTPRODUCTEN AANBIEDT EN GAAN VOOR

FLEXIBILITEIT, JUST-IN-TIME & PARTNERSHIP.”

indiegroup.be · Engelse Wandeling 2 k18, B-8500 Kortrijk · t. +32 (0) 56 35 23 89 · f. +32 (0) 56 35 26 48 · [email protected]

Indie Group is een webbureau gespecialiseerd in e-commerce.

Naast de technologische know-how is de sterke focus op de begeleiding

van de e-ondernemer één van onze speerpunten. Die aanpak van continue

optimalisatie zit vervat in ons uniek e-coaching concept.

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

STAND 733

De gezonde ambities van de Harelbeekse Houtimporteur

Omniplex zet steviger in op Belgische en Franse markt

Page 60: Ondernemers 19-2013

- National & International- Full Loads / Express- Groupage- Multimodal

- Picking- Quality Controll- Custom Clearance

- Repacking & kitting- Assembly- Supply management- Warehoue management- Delivery on-line

Study ofLogistic Chain

EUTRACO nvIndustrieweg 35 I B-8800 RoeselareT. 051 26 28 50 I F. 051 20 54 24 I www.eutraco.be

Transport On Site Services

Warehousing

- Groupage- Multimodal

Warehousing

Page 61: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

De familiale kmo Vercaigne Enginee-ring uit Moorslede is gespecialiseerd in RVS-procestechnologie voor vloeistof-fen. “Omdat de site aan de Breulstraat te klein wordt, gaan we uitbreiden naar de nieuwe ambachtelijke zone Briekhoek”, zegt projectmanager Emmanuel Vercaigne. Hij vertegenwoordigt de tweede generatie en is samen met zijn zus Hilde gedelegeerd bestuurder van Vercaigne Engineering.

Het bedrijf Vercaigne werd 45 jaar geleden opgericht door Daniël Vercaigne en Magda Denturck. Het was oorspronkelijk gevestigd in Oostnieuwkerke en was gespecialiseerd in koeltechniek (vooral ijswaterkoe-ling) en metaalbewerking. Vercaigne groeide evenwel door naar RVS-procestechnologie in de voedingsindu-strie, met nadruk op de vloeibare fase van producten. Sinds eind de jaren ‘70 is het bedrijf gevestigd aan de Breulstraat in Moorslede. Daar situeert zich ook het zusterbedrijf All Inox Center, een groothandel voor alle RVS-benodigdheden en constructiebedrijf voor RVS-halffabrikaten en speciale constructies op maat.

Geprefabriceerde units

Met zijn jarenlang opgebouwde knowhow realiseert Vercaigne Engineering complete installaties voor de voedingsindustrie, maar ook herstellingen, afgelei-den, aanpassingen of uitbreidingen. “Elk project is

een nieuwe uitdaging”, zegt Emmanuel Vercaigne. “We vertrekken altijd van het productieproces van de klant, rekening houdend met de geldende normerin-gen inzake hygiëne en veiligheid. We analyseren de opdracht of het probleem in een studie en adviseren over de te gebruiken materialen en componenten en de toe te passen technologie. In de enginee-ringfase zorgen we ervoor dat de vooropgestelde doelen in een concrete installatie omgezet worden. Het mechanisch ontwerp resulteert in een P&ID (Piping & Instrumentation Diagram) en in de diverse

plannen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering. Daarbij werken we zoveel mogelijk met geprefabri-ceerde units die in ons atelier door een vijftal gespe-cialiseerde metaalbewerkers geconstrueerd worden. Bij het elektrisch ontwerp voorzien we de architectuur en de software voor de sturing en automatisering van de nodige structuren, rekening houdend met een over-zichtelijke en gebruiksvriendelijke bediening.”

De procesinstallaties worden op locatie geplaatst door ploegen van ervaren monteurs (een 50-tal in totaal) die kwaliteit en veiligheid bewaken en het produc-tieverlies in de fabriek zoveel mogelijk beperken. Per project wordt naast de werfleider één project-manager aangesteld die verantwoordelijk is voor de coördinatie, alle vragen centraliseert en de nodige technische CE-dossiers verzorgt.

Klanten volgen tot in Madagascar

De RVS-installaties van Vercaigne Engineering zijn in hoofdzaak bestemd voor de voedingsindustrie: mel-kerijen, kaasmakerijen, brouwerijen, drankindustrie, slachterijen, chocolade- en koekjesfabrieken, diep-vriesgroentensector, enzovoort. Daarnaast levert het bedrijf ook aan de farmaceutische nijverheid, chemi-sche industrie, energiemaatschappijen en ververijen. De installaties worden gebruikt voor het stockeren, formuleren, verpompen, doseren, homogeniseren, CIP (cleaning in place, om het binnenwerk van leidingen en tanks schoon te maken), pasteuriseren, steriliseren, UHT-behandeling en het afvullen als bag in box.

Vercaigne is importeur van CFT Rossi Catelli UHT-ver-werkingsinstallaties en vertegenwoordiger van Inoxpa centrifugaal- en lobbepompen. Het bedrijf voorziet ook intern transport in functie van wasstations voor vaten en cubicontainers. “Onze sterkte bestaat erin dat we telkens oplossingen op maat aanbieden, in overleg met de klant”, zegt Emmanuel Vercaigne. “Dat gaat van louter piping tot complete installaties die we in eigen huis van a tot z uitwerken, hoofdza-kelijk in België, maar ook in de omringende landen. We volgen onze klanten overal tot in Madagascar en Rusland toe.”

De zoektocht naar ervaren werkvoorbereiders en pijp-fitters blijft heel moeilijk. “We proberen dat deels op te vangen door interne opleidingen met peterschap. Hoewel sommige projecten door de crisis vertraging opliepen, ingeperkt werden of on hold geplaatst werden, klagen we niet. Onze omzet gaat nog altijd gestaag omhoog. Met het oog op verdere groei gaan we in 2014 een nieuw bedrijfsgebouw optrekken op

de nieuwe ambachtelijke zone Briekhoek hier nabij. We willen nog meer sectoren aanboren, onze diver-siteit aan producten vergroten en de skid-unitbouw (installaties op chassis) uitbreiden.” (MD - Foto DD)

www.vercaigne.be

Ondernemers 19 6 december 2013 61

Vercaigne Engineering uit Moorslede is gespecialiseerd in RVS-procestechnologie voor vloeistoffen

Uitbreiding naar nieuwe ambachtelijke zone Briekhoek

EMMANUEL VERCAIGNE:

“WE WILLEN NOG MEER SECTOREN AANBOREN EN

ONZE DIVERSITEIT AAN PRODUCTEN VERGROTEN.”

STAND 233

Page 62: Ondernemers 19-2013

B E L E E F D E S T I J L

SANITAIR - VERWARMING - KEUKENS

Geberit AquaClean

Albert I laan 258630 VEURNE

T 058 | 315 [email protected] - www.florisan.be

Campus Brugge Tel 050/331220

UW PARTNER VOOR BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE TRANSPORTSECTOR

Campus KortrijkTel 056/216080

• LASERSNIJDEN tot 4 meter lengte

• PONSEN tot 50 ton

• PLOOIEN op 4 meter en 170 ton

• LASSEN via robot - 5 stations

• POEDERLAKKEN

• ASSEMBLAGE

• KWALITEITSGARANTIE

Zonnebeekseweg 221 - 8900 IeperT +32 (0)57 20 21 47 F +32 (0)57 20 16 [email protected] www.stevens-punching.be

metaal op een plaatje

BETONCENTRALES

CONTAINERS

BREEK & ZEEFINSTALLATIE

Despriet Gebroeders NV TEL. 056 21 21 91Keizerstraat 48A [email protected] Harelbeke www.desprietgebroeders.be

STORTPLAATS VOOR BOUW & SLOOP

LOSSEN VAN SCHEPEN

TRANSPORTDIENST

Page 63: Ondernemers 19-2013

DOSS

IER

De familie Debackere uit Ingelmunster is gepokt en gemazeld in grond- en beton-werken. Ook de tweede generatie blijkt te bestaan uit volbloedondernemers want de drie broers hebben inmiddels elk hun eigen onderneming. Na de overname acht jaar geleden heeft Davy Debackere de leiding van het Jabbeekse grondwerkbedrijf Mon-teyne.

De roots van de familie Debackere liggen in grond- en betonwerken. De tweede generatie telt drie broers waarvan Bjorn het familiebedrijf in Oostrozebeke ver-derzet. Kurt zal de leiding nemen bij het pas overge-nomen Vandenbroucke uit Oudenburg. Dat bedrijf telt negen medewerkers en is gespecialiseerd in de aanleg en het onderhoud van tramsporen. Het verhaal van derde broer Davy loopt parallel, want acht jaar geleden kon hij Monteyne overnemen.

“Maurice Monteyne startte in de jaren ’30 van de vorige eeuw het bedrijf dat oorspronkelijk bronbemalingen uitvoerde. In 1973 werd de eenmanszaak omgevormd tot een bvba. Meteen werd met putfunderingen ook

een nieuwe activiteit geïntroduceerd die kwam over-gewaaid uit Duitsland. Bij de familie Monteyne waren er geen opvolgers. Wij hadden er goede contacten mee omdat ze vaak werken voor ons uitvoerden. In 2005 kon ik het bedrijf overnemen en anderhalf jaar geleden verhuisden we van de Oude Dorpsweg in Varsenare naar een nieuwe vertakking van het Vlamingveld in Jabbeke”, vertelt Davy Debackere over de beginjaren.

Geen standaardwerk

Monteyne specialiseerde zich de voorbije decennia in putfunderingen en bronbemaling. “Putfunderingen zitten tussen de klassieke funderingen en paalfunde-ringen in”, legt Davy Debackere uit. “We gaan ermee tot een diepte van 10 meter. Eerst wordt een stalen voorbuis in de grond geplaatst, dan wordt de slechte grond verwijderd tot we aan vaste grond komen, en ten slotte wordt de put volgestort met beton. Het is een techniek die bij alle soorten gebouwen wordt toegepast. Maar aangezien bij minder dan 1 op de 10 bouwwerken putfunderingen worden gebruikt, is het een kleine markt. Slechts drie bedrij-ven in België zijn daarin gespecialiseerd. Daardoor zijn we actief in heel België en ook in Noord-Frankrijk zet-ten we onze expertise in. Klanten zijn voor 90% aan-nemers. De rest zijn particulieren.”

Dat Monteyne in de kuststreek actief is, blijkt niet toevallig. “De grond hier is veelgelaagd en opgebouwd uit turf en klei. De betere grondlagen zitten drie tot vier meter onder de grond. Dat komt door de sliblagen die de zee vroeger in de huidige polders heeft afgezet.

Ook op andere plaatsen in België werken we meestal bij water. In de nabijheid van de Leie, Schelde en Maas is die afzetting even typisch als hier.”

Ook de andere kernactiviteit van Monteyne – bronbe-maling – heeft met geografie te maken. Davy Debac-kere: “Hoe lager gelegen in Vlaanderen, hoe waterrij-ker de grond is. In deze regio moet je bij zo goed als elk bouwproject bemaling plaatsen. Het is een activiteit die we trouwens niet in heel België doen. Die pompen draaien immers dag en nacht en bij uitval of elektrici-teitsproblemen moet je heel snel kunnen depanneren. In deze branche hebben we meer concurrentie dan bij de putfunderingen, maar toch hebben we een stap voor. Het is belangrijk de opbouw van de onderlagen te kennen. Door alle grondwerken en sonderingen die we in die vele tientallen jaren hebben gedaan, hebben we een enorme kennis opgebouwd. Over bijna iedere straat in België hebben we wel info zitten over de grondlagen.”

Over die vele jaren heen heeft Monteyne weinig aard-schokken gekend. “Het bedrijf staat of valt vooral met de mensen die er werken,” weet Davy Debackere. “Sommige zijn hier al 25 jaar in dienst. Maar het duurt ook wel enkele jaren voor onze medewerkers hun stiel kennen. Elk project is maatwerk. Het is absoluut geen standaardwerk zoals straatborduren zetten. Daarom kies ik ervoor om niet met buitenlanders te werken, omdat aan ons werk zoveel knowhow verbonden is. Je komt hier niet voor een week om dan terug te vertrek-ken. In ons team van momenteel 9 mensen kunnen we trouwens nog extra werkkrachten gebruiken, arbeiders en machinisten. Machine-minded zijn is belangrijk.”

De Bedrijven Contactdagen zijn voor Monteyne dit jaar de vuurdoop. “Vorig jaar liep ik er rond en was ik ver-baasd hoeveel mensen ik er kende. Ik hoop dit jaar met onze stand vooral veel nieuwe mensen te leren kennen en te kunnen toelichten wat we allemaal doen en kun-nen betekenen. En wie weet valt er ook wel eens iets uit de bus”, besluit Davy Debackere. (SD – Foto MVN)

www.monteyne.be

Ondernemers 19 6 december 2013 63

DAVY DEBACKERE:

“HET BEDRIJF STAAT OF VALT VOORAL MET DE MENSEN

DIE ER WERKEN.”

Jabbeeks grondwerkbedrijf Monteyne is actief in putfunderingen en bronbemaling

Groot in een kleine markt

STAND 599

Page 64: Ondernemers 19-2013

Hierna volgt een mooie saga over de stabiliteit en consistentie van ons belas-tingstelsel.

Het zijn boeiende tijden, maar laat ons eerst eens terugkeren naar het einde van 2011. Onder de kerst-boom troffen we toen de wet van 28/12/2011 aan “houdende diverse bepalingen”. Dat is een jaarlijks weerkerend fenomeen: een vuilbakwet waarin men van alles dropt waaronder een paar belastingmaatre-gelen. Meestal zijn ze goed verstopt zodat niemand iets merkt. Heel moeilijk is dat overigens niet want enkel masochisten lezen het Staatsblad.

Deze keer was het evenwel zodanig erg dat vooral ondernemend België op zijn kop stond. Rijden met een firmawagen werd afgestraft, goedkoop wonen in een huis van de vennootschap werd bijna als een misdaad aanzien, enzovoort. Wat er ook moest aan geloven waren de zogenaamde VVPR–aandelen. Dividenden van vennootschappen opgericht na 1/1/1994 met storting in geld genoten voordien van een voordelige roerende voorheffing van slechts 15%. Di Rupo en zijn kornuiten vonden echter dat een belasting van 44% op de winsten van een onderneming (vennootschaps-belasting van 34% + roerende voorheffing van 15% op het saldo) veel te weinig was en ze verhoogden het tarief eerst naar 21% en nauwelijks een paar maanden later zelfs naar 25%. De voorliefde voor ronde getallen zal hier ongetwijfeld meegespeeld hebben.

Keren we nu terug naar 2013. Samen met de Rode Duivels is fiscaliteit hot in 2013. Een vergelijkbare situ-atie zoals einde 2011, behalve dan de Rode Duivels. Opnieuw deden Elio en zijn kornuiten (intussen is minister Steven Van Ackere uit eerlijke schaamte voor de megabelastingverhogingen van eind 2011 opgestapt en op financiën vervangen door Koen Geens) hun best om ondernemend België een fameuze peer te stoven.

Opnieuw kozen ze voor een vuilbakwet, namelijk de programmawet van 28 juni 2013. Plots weet heel Belgie wat een liquidatiebonus is: de belasting op de reserves die binnen de vennootschap werden gehouden (omdat ze eenmaal erbuiten plat werden getaxeerd) werd ver-hoogd van 10% naar 25%. Een belastingverhoging van 150%. Zelfs in Noord Korea durven ze dat niet.

De regering geeft de kmo’s nu drie opties: ofwel de vennootschap liquideren voor 1 oktober 2014, ofwel die 10% meteen betalen, ofwel achterblijven met de gebakken peren. Keuze uit drie verschillende opties, dat is pas ondernemersvriendelijk! Het signaal dat uit-gaat van een dergelijke regeling is duidelijk: mijd een vennootschap! Maar als eenmanszaak worden we ook plat belast? Ja, inderdaad en goed gezien ook, maar dat was natuurlijk juist de bedoeling. Als ratten in de val.

Nu komt de kat echter op de koord. Dezelfde program-mawet van 28 juni 2013 voert opnieuw een roerende voorheffing op dividenden in van 15%. Afgeschaft vanaf 2012, 18 maanden later terug ingevoerd (want toepasselijk vanaf 1 juli 2013). Zij die een vennootschap hebben opgericht tussen 1 januari 2012 en 30 juni 2013 zullen zeer content zijn dat zij 10% meer mogen bijdra-gen aan de staatsfinanciën.

De uitleg die men geeft in de Memorie van Toelichting bij de (her)invoering van de 15% getuigt van bijzonder veel humor: “... in het kader van het relanceplan van de economie en meer bepaald van de kmo’s, wil men het onderschrijven van verhogingen van het kapitaal van kmo’s aanmoedigen door het toekennen van een ver-laagde roerende voorheffing op dividenden uitgekeerd aan de houders van nieuwe aandelen gecreëerd in het kader van deze verhogingen van het kapitaal mits het naleven van meerdere voorwaarden.” Wat hier wordt gezegd staat dus diametraal tegenover hetgeen wordt gedaan met de invoering van de megabelastingver-

hoging op de liquidatiebonus. Eerst de opbouw van middelen binnen een vennootschap ontmoedigen en dan – in dezelfde wet nota bene – de kapitaalvorming aanmoedigen. Monty Python denkt aan een reünie, misschien een suggestie?

Bovendien wordt de maatregel begeleid door twee zeer antipathieke voorwaarden: 1) enkel de initiële aandeelhouders genieten van dit

tarief. Wordt de vennootschap verkocht, dan ver-dwijnt ook het gunstige tarief. Als het dan toch de bedoeling is om de kapitaalvorming van kmo’s te stimuleren waarom dan deze voorwaarde? Of is het ook om te lachen?

2) het voordeel treedt pas in vanaf het derde boekjaar volgend op het jaar van de inbreng. Waarom deze voorwaarde? Het was toch de bedoeling om de kapitaalvorming te stimuleren? Waarom moet er dan drie jaar gewacht worden om te genieten van de incentive?

Conclusie: eigenlijk is dit een draak van een maatre-gel. Bovendien kan de maatregel tellen als kwantum-sprong in het verder afbreken van het vertrouwen dat belastingplichtigen en vooral dan ondernemers stellen in de overheid.

Stefaan Kindt, Alaska

Over cadeautjes onder de kerstboom, Monty Python en draken

ONDE

RN

EMER

S &

CO64 Ondernemers 19 6 december 2013

www.alaska-group.euAntwerpen | Brussel | Waasland | Kortrijk | Ieper | Hasselt | Brugge | Gent

Voka-pub-2013.indd 1 31/01/13 14:24

Page 65: Ondernemers 19-2013

Hoe kan u uw medewerkers blijven motive-ren? Hoe verleidt u young potentials in een nakende war for talent? Wel, … door een verloning op maat aan te bieden.

De regering-Di Rupo kondigde vorig jaar aan dat de lonen in 2013 en 2014 niet zullen stijgen, op de index-aanpassingen na. De vakbonden spreken van een aan-val op de koopkracht van de werknemers, de regering verdedigt zich en merkt op dat ze de index behield en slechts enkele aanpassingen aan het indexmecha-nisme doorvoerde. De komende twee jaar is er dus in principe geen ruimte voor loonsverhogingen. Toch is er voor reward-specialisten geen reden tot paniek. Zij zien in flexibel verlonen het passende antwoord op de loonmatiging. Wie slim te werk gaat, kan immers het netto-inkomen van zijn werknemers verhogen of optimaliseren. Ook in deze tijden.

Een loonpakket bestaat uit een vast salaris en een aantal aanvullende voordelen zoals bijvoorbeeld een firmawagen, een gsm, een treinabonnement, een hos-pitalisatieverzekering, maaltijdcheques of premies. Het pakket aan mogelijke benefits is de laatste jaren erg ruim en verscheiden geworden. Standaardlonen en vaste voordeelpakketten sluiten niet meer aan bij de verwachtingen van (jongere) werknemers. Zij kiezen liever voor een werkgever die een verloningspakket op maat kan bieden. Een pakket dat ook mee evolueert met de werknemer, naargelang zijn behoeften, leeftijd en professioneel profiel. De handigheid ligt er nu in om de samenstelling van dat loonpakket te wijzigen en af te stemmen op de individuele behoeften van de werk-nemer. Een kleinere bedrijfswagen, maar iets meer cash? Of liever een goede hospitalisatieverzekering in plaats van een nieuwe smartphone? De mogelijkheden zijn erg uitgebreid.

Volgens dit principe van flexibel verlonen kunnen bedrijven en werknemers in tijden van loonmatiging het netto besteedbaar inkomen optrekken. Flexibel verlonen maakt je aantrekkelijker als werkgever en laat toe om je pakket van aanvullende voordelen beter te stroomlijnen. Elke benefit krijgt namelijk zichtbaar

zijn prijs. Zowel voor werknemer als werkgever komt er meer transparantie in de kosten en de waarde van de verschillende benefits.

Om een volwaardig Flex Income Plan te kunnen opstel-len, moet je eerst nagaan wat er juridisch mogelijk is binnen het arbeidscontract en de loonvoorwaarden van de betrokken werknemer. Als die juridische krijt-lijnen getrokken zijn, wordt aan elk aanvullend voor-deel een waarde toegekend, zodat de werknemer ziet wat het effect daarvan is op zijn nettoloon. Op dat moment kan die medewerker zelf beginnen puzzelen en zijn loonpakket optimaal samenstellen naar zijn eigen behoeften en wensen.

Flexibel verlonen vormt niet alleen een antwoord op het huidige probleem rond loonmatiging, het speelt ook in op de toenemende drang van werknemers naar flexibiliteit, individuele keuzemogelijkheden en een betere work-life balance. Dat brengt ons bij het con-cept ‘Future of Work’. Het startpunt van het nieuwe werken is de medewerker. Die maakt zijn noden, ambi-ties en competenties kenbaar. De organisatie speelt daarop in door een flexibele arbeidstijd, werkplek en organisatiestructuur aan te bieden en door de mede-werker zijn jobinhoud, loopbaan en loonpakket zelf mee vorm te doen geven.

Studies van SD Worx hebben uitgewezen dat slechts 60% van de Belgische werknemers tevreden is over het loonpakket en dat meer dan de helft het zelf wil samenstellen. Net zoals we allemaal beter over onze tijd willen beschikken en meer aandacht willen voor ons privéleven. De ene tendens sluit gewoon aan bij de andere. Uit deze trend is overigens het idee van het mobiliteitsbudget ontstaan: een budget op maat van de werknemer, die het spendeert aan een reeks vervoersmiddelen die aansluiten bij zijn persoonlijke keuzes en noden. Deze maatschappelijke trends gaan de komende jaren zeker verder hun rol spelen in de verloningspolitiek van onze ondernemingen. Flexibel verlonen wordt op die manier de beloningsvorm van de nabije toekomst, zowel uit economische als maat-schappelijke noodzaak.

Innovatief verlonen via een Flex Income Plan

ONDE

RN

EMER

S &

CO

Ondernemers 19 6 december 2013 65

Voorbeeld van het Flex Income PlanKarel Smet is een 46-jarige IT-manager. Door de afgekondigde loonmatiging moet hij op zoek naar andere mogelijkheden om zijn loon te optimalise-ren. Uit de tabel met de gegevens over zijn loon en de aanvullende voordelen blijkt dat zijn firma-wagen een heel groot nettovoordeel inhoudt. Ook de groepsverzekering en de niet-recurrente bonus scoren goed.

Hoeveel kost het de werkgever?*

Bruto-waarde

Hoeveel levert het de werk-nemer op? **

Vast jaarsalaris 94.149 € 70.956 € 37.656 €Variabel jaarsalarisBonussen, commissies en premies

5.442 € 4.031 € 1.606 €

Loonbonus (cao 90) 3.366 € 2.531 € 2.200 €

Warrants 7.594 € 7.594 € 3.531 €

Extralegale voordelen (in cash per jaar)Bedrijfswagen 9.600 € 9.600 €

Forfaitaire onkosten 1.680 € 1.680 €

Maaltijdcheques 1.374 € 1.080 €

Groepsverzekering 5.079 € 4.666 €* inclusief patronale bijdragen ** nettowaarde

Nu zijn kinderen het huis uit zijn, denkt Karel eraan om zijn grote wagen in te ruilen voor een kleiner model. Dankzij het Flex Income Plan kan Karel op die manier jaarlijks een budget van 3.600 euro sparen, dat hij kan besteden aan zaken als een fiets, een iPad of extra vakantiedagen. Er is dus niet echt een zuivere winst in euro’s, maar wel een optimalisatie van de bestaande voordelen.

David Phlypo, SD Worx

Een vernieuwde kijk op duurzaam rekruterenSD Worx introduceert een vernieuwde, moderne visie op rekrutering en selectie. De kern daarvan is een duurzamere aanpak. Net als vele andere organisaties bent ook u misschien vaak op zoek naar dezelfde profi elen en is het tegelijkertijd moeilijk om het aanwezige potentieel te benutten. Een duurzame aanpak vraagt een sterke analyse van de context (organisatie, team, rollen) en van de impact ervan op mensen. Mét oog voor potentieel, drijfveren en voorkeuren.

We reiken daarvoor nieuwe tools en methodes aan, en introduceren drie essentiële stappen in een duurzame staf� ngaanpak.

➜ Lees er alles over in ons visieboek “Shape, Match, Blend: Totaalaanpak voor duurzaam rekruteren” dat u kan downloaden op www.sdworx.be/staffi ng.

Staffi ng*

(*) Staf� ngoplossingen bieden we u voortaan ook aan onder de merknaam SD Worx in plaats van DIP.

SD Worx - Kennedypark 33A - 8500 KortrijkSD Worx - Gistelse Steenweg 294 b203 - 8200 Brugge

Page 66: Ondernemers 19-2013

Bij een interne liquidatie wordt door de vennootschap een dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. De aandeelhouders verrichten daarna in het fami-liebedrijf een kapitaalverhoging met het ontvangen nettodividend. Indien alle aandeelhouders in dezelfde mate meestappen in de kapitaalverhoging, heeft deze interne liquidatie geen impact op het aandeelhouder-schap.

Wat nu als het aandeelhouderschap gesplitst is in vruchtgebruik en blote eigendom. Dit kan het geval zijn bij een familiale regeling waarbij de ouders de aandelen van de vennootschap aan de kinderen heb-ben geschonken met voorbehoud van vruchtgebruik. Indien het dividend daardoor zou toekomen aan de vruchtgebruiker (de ouders), dan zou dit betekenen dat na de interne liquidatie ook de vruchtgebruiker de kapitaalinbreng doet en de nieuwe aandelen in de ven-nootschap verkrijgt. Dit zou voor de familiale regeling nefast zijn want de ouders zouden immers de nieuwe aandelen in volle eigendom bekomen waardoor een eerdere successieplanning teruggedraaid zou worden. Dat kan dus niet de bedoeling zijn.

Indien de statuten van de vennootschap een precieze regeling bevatten voor de situatie blote eigenaar–vruchtgebruiker, dan is deze statutaire bepaling in eerste instantie doorslaggevend. Er kan in de statu-ten voorzien zijn dat alle rechten op aandelen, met inbegrip van het recht op dividend, toekomen aan de vruchtgebruiker. In deze laatste veronderstelling is het principe dan ook dat vanuit het oogpunt van de vennootschap de dividenduitkering die in het kader van een interne liquidatie moet plaatsvinden dient te worden toegekend aan de vruchtgebruiker.

In de praktijk wordt evenwel bij de familiale regelin-gen (in de schenkingsaktes die de grondslag vormen voor het gesplitst aandeelhouderschap) vaak voorzien dat de verhoudingen tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar worden bepaald overeenkomstig het Belgisch burgerlijk recht. De principes van het burgerlijk recht in verband met dividenduitkeringen zijn de volgende:

- dividenden op aandelen komen toe aan de vruchtge-bruiker indien ze betrekking hebben op de winst van het boekjaar

- dividenden op aandelen die betrekking hebben op voorheen regelmatig gereserveerde winst komen voor de blote eigendom toe aan de blote eigenaar (kinderen) en voor het vruchtgebruik aan de vrucht-gebruiker (ouders).

Uit het bovenstaande volgt dat in geval in het verleden (concreet wil dit zeggen dat een algemene vergade-ring voorheen regelmatig besliste om ze niet uit te keren, ongeacht of dit van voor of na de schenking dateert) opgepotte reserves nu worden uitgekeerd, deze vanuit de verhouding blote eigenaar–vruchtge-bruiker toekomen aan de blote eigenaar evenwel met een vruchtgebruik op de ontvangen uitkering voor de vruchtgebruiker.

Dit laatste behoeft geen verdere duiding indien er geen afwijkende statutaire bepaling is. In dat geval komt het dividend, dat gezien de aard van de operatie betrekking heeft op voorheen opgepotte reserves, toe aan de blote eigenaar voor de blote eigendom en aan de vruchtgebruiker voor het vruchtgebruik. Interne liquidatie kan namelijk enkel betrekking hebben op opgepotte reserves. Bij de kapitaalverhoging komen de nieuw toegekende aandelen dan ook toe voor de blote

eigendom aan de blote eigenaar en voor het vruchtge-bruik aan de vruchtgebruiker. De successieplanning is in deze met andere woorden gecontinueerd.

En wat als de statuten inderdaad voorzien dat het dividend toekomt aan de vruchtgebruiker? Dan dienen op basis van de statuten de opgepotte reserves mid-dels dividenduitkering te worden uitgekeerd aan de vruchtgebruiker; in nogal wat gevallen zal er evenwel op basis van de schenkingsakte een persoonlijk vorde-ringsrecht ontstaan voor de kinderen tot onmiddellijke afgifte door hun ouders van de blote eigendom van het betrokken dividend.

In het licht van het bovenstaande kan dan ook in deze situatie op de kapitaalverhoging worden ingeschreven door de blote eigenaars voor de blote eigendom en door de vruchtgebruikers (de ouders) voor het vrucht-gebruik; zonder dat de fiscus daaruit kan afleiden dat er sprake is van een nieuwe schenking van de blote eigendom van het uitgekeerde nettodividend door de vruchtgebruikers aan de blote eigenaar. Vooraleer er sprake is van een schenking – met alle fiscale gevol-gen van dien – dient er immers sprake te zijn van een begiftigingsinzicht vanwege de schenkers (ouders) aan de begiftigden (kinderen) door toekenning van de blote eigendom. In casu gaat deze toekenning niet terug op een schenkingsinzicht op heden, maar wel op een verplichting op basis van de schenkingsakte in het verleden.

De bestaande successieplanning kan in dit geval door-gaans ook worden gecontinueerd. Het bovenstaande neemt niet weg dat het aangewezen kan zijn het bovenstaande vast te klikken in een document tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar dat op een of andere manier ook semi vaste datum verkrijgt.

Stijn Lamote en Anouck Sandra, IMPOSTO Advocaten

Familiebedrijven en interne liquidatie: familiale regelingen op de helling?ON

DER

NEM

ERS

& CO

66 Ondernemers 19 6 december 2013

PRESIDENT KENNEDYPARK 41 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

Page 67: Ondernemers 19-2013

Ondernemers 19 6 december 2013 67

De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai biedt een enorm potentieel aan studenten, business en technologie. Kandidaat-sta-giairs vinden echter moeilijk de weg naar West-Vlaamse bedrijven, en omgekeerd. Het grensoverschrijdende INTERREG-pro-ject KESS wil daar met een eigen website aan verhelpen. “Het is echt wel een win-win voor alle betrokkenen”, verzekert Sofie Mattheeuws van Voka West-Vlaanderen.

Het opleidingsaanbod beter afstemmen op de behoef-ten van de arbeidsmarkt. Dat is de bedoeling van KESS, een Frans-Vlaams onderdeel van het Europese grensoverschrijdende INTERREG IV-programma France-Wallonie-Vlaanderen. KESS is de afkorting van ‘Knowledge center to Enterprise Services through Students’ of de grensoverschrijdende dienstverlening van kenniscentra aan bedrijven. De zes projectpart-ners zijn naast trekker HoGent ook nog Howest, Voka West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen, en aan Franse zijde Université Catholique de Lille en France Business School, Amiens Campus. RESOC is één van de zes geassocieerde partners die het KESS-project helpen ondersteunen.

Vraag en aanbod samenbrengen

“Onze bedrijven hebben nood aan ondernemende en goed opgeleide studenten”, zegt Sofie Mattheeuws, regioverantwoordelijke Roeselare-Tielt-Diksmuide, die

eveneens het thema ‘onderwijs’ opvolgt binnen de Belangenbehartiging van Voka West-Vlaanderen. “Ook studenten willen tijdens hun studies de theorie al eens toetsen aan de praktijk. Verder zijn er ook docen-ten en onderzoekers die nog nauwer met bedrijven willen samenwerken en vice versa. KESS is daarop het ervaringsgerichte en grensoverschrijdende antwoord in de twee richtingen. Het is in eerste instantie de bedoe-ling om stages en stageplaatsen te bekomen, voor Franse studenten in West- en Oost-Vlaamse bedrijven en voor studenten met een hogere opleiding business en technologie van Howest en HoGent in Noord-Frank-rijk. Via KESS brengen we vraag en aanbod samen. We koppelen stageplaatsen aan stagiairs en koppelen vragen van bedrijven aan multidisciplinaire teams van studenten, docenten en onderzoekers. Zo geven we de aanzet tot nieuwe initiatieven die zowel de partners als de regio versterken.”

Matching platform

Het KESS-project loopt nog tot eind 2014. Na een kennismaking tussen de partners om de culturele verschillen te leren kennen (zoals de structuur van het onderwijs, de organisatie van stages, enzovoort) volgde een ruime bekendmaking met de lancering van de tweetalige website. Daarop kunnen bedrijven hun stagevoorstellen posten en cv’s van kandidaat-stagi-airs consulteren. De website fungeert als platform om vraag en aanbod te matchen. Zo’n 100 verschillende bedrijven maakten er al gebruik van, aan beide zijden

van de grens, al afficheerden diverse bedrijven meer-dere stageplaatsen. Het gaat vooral om bedrijven die het gewoon zijn om in een internationale omgeving te werken, reeds buitenlandse studenten over de vloer krijgen en vaak het Engels als een van de voertalen hanteren. Andere bedrijven willen zich profileren op de Franse markt en zoeken iemand die het Frans als moedertaal heeft en vertrouwd is met de omgeving. Zo slaagde KESS er in om zeven Franse studenten en vier Vlaamse een stageplaats aan de andere kant van de grens aan te bieden.”

Sensibilisering

“In de loop van het project hebben we gezien dat er, ondanks de website en de groeiende uitstraling van de Eurometropool, toch nog een afstand bestaat om elkaar te vinden”, zegt Sofie Mattheeuws. “We kun-nen niet ontkennen dat er inderdaad een taalbarrière bestaat. Onze bedrijfsleiders zijn ook niet zo bekend met het Franse onderwijs. Vlaanderen staat meestal niet op nummer één voor Noord-Franse studenten die naar het buitenland willen en ze kennen vaak onze bedrijven niet. Die onwetendheid gaan we wegwerken met extra sensibilisering. Zo hebben we eind oktober reeds een boot camp georganiseerd voor acht Vlaamse en acht Franse studenten, om te werken rond leider-schap in een multiculturele omgeving. Op 15 januari 2014 kunnen bedrijfsleiders met Voka een bezoek brengen aan de Université Catholique de Lille. Ze zul-len daar uitleg krijgen over het Franse onderwijssy-steem, een getuigenis van een Vlaams bedrijf over het werken met Franse stagiair-ingenieurs en een rond-leiding op de faculteiten ISA (Ecole de l’agriculture, l’agroalimentaire, l’environnement en du paysage) en ISEN (Ecole d’Ingénieurs). We gaan ook opnieuw een bedrijfsbezoek organiseren voor Franse studenten om te bewijzen dat onze provincie wel degelijk interes-sante mogelijkheden biedt.” (MD – Foto Hol)

West-Vlaamse bedrijven met stageplaatsen/projecten voor Noord-Franse studenten kunnen zich registreren via de website www.kessproject.eu .Info: [email protected], tel. 056 26 13 81.

KESS: netwerk van werkgeversorganisaties en hoger onderwijs in Vlaanderen en Noord-Frankrijk

Win-win voor West-Vlaamse bedrijven en Noord-Franse stagiairs

SOFIE MATTHEEUWS:

“VOKA WEST-VLAANDEREN SPREEKT HAAR NETWERK

VAN BEDRIJVEN AAN OM STAGEPLAATSEN TER

BESCHIKKING TE STELLEN VAN NOORD-FRANSE

HOGESCHOOLSTUDENTEN. ALLE PARTNERS HEBBEN ER BAAT BIJ.”

VOKA

-NIE

UW

S

Met de financiële steun van:

Page 68: Ondernemers 19-2013

De 18 gemeenten van de Westhoek moeten zich met een uitdagend imago profileren als ‘netwerkstad’ Westhoek City. Hoe? Door in een open geest samen te werken op het vlak van ondernemerschap, menselijk kapitaal, ruimte & mobiliteit en bestuur. “Met die prioritaire beleidsaccenten in onze nieuwe streekvisie willen we de welvaart in de Westhoek opkrikken tot minstens het West-Vlaamse niveau”, zeggen Patrice Bakeroot en Veerle De Mey van Voka West-Vlaanderen.

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraden en met de opmaak van een nieuw Streekpact in het voor-uitzicht begon Voka West-Vlaanderen in overleg met ondernemers, politici en RESOC te brainstormen over de economische toekomst van en de welvaartcreatie in de Westhoek. De nieuwe visie vormt niet alleen een insteek voor het decretaal verplichte Streekpact, maar ook een kompasnota voor Voka zelf. “Het is een richtsnoer over de manier waarop we in de Westhoek vooruit willen gaan en een leidraad voor onze werking tot in 2018”, verduidelijkt directeur Belangenbeharti-ging Patrice Bakeroot.

Westhoek City

Analyse van de cijfers leert alvast dat de welvaart in de Westhoek onder druk staat. Het Bruto Westhoeks Product per inwoner mag dan wel stijgen, toch ligt het lager dan in West-Vlaanderen en de kloof wordt groter. Ook op het vlak van belastbaar inkomen, oprichtings-ratio en exportquote scoort de regio lager. Om welvaart te behouden en te creëren, is er dan ook nood aan een nieuwe strategie voor de streek, met groei vanuit de eigen troeven en kracht.

“Het beeld dat we daarbij gebruiken is dat van West-hoek City”, zegt Veerle De Mey, regioverantwoordelijke

Ieper. “Vergelijk het met het verstedelijkte New York rond een groene long. Zonder samenwerking zouden de afzonderlijke entiteiten in een geglobaliseerde wereld nooit iets betekend hebben. Op dezelfde manier willen we de Westhoek voorstellen: met de vier steden Veurne, Diksmuide, Poperinge en Ieper rond een bin-nentuin. De steden en gemeenten moeten nagaan hoe ze efficiënt kunnen samenwerken om het economisch draagvlak te vergroten. Naar buiten toe moeten ze zich profileren als een aantrekkelijke netwerkstad, die openstaat voor andere regio’s, de metropolen Rij-sel en Duinkerke, en de wereld.”

Prioriteiten

De komende vijf jaar mikt Voka op minimaal 10% economische groei in de Westhoek. Dat kan door versterking van het economisch weefsel, stimulering van jong en nieuw ondernemerschap, aantrekken van investeringen en inzetten op de sterktes van de streek, zoals cleantech in de landbouw, innovatie in toerisme en duurzaam bouwen en renoveren. Om een

menselijke kapitaalsverhoging waar te maken – met méér, jongere en gekwalificeerde krachten – moet de Y-generation verankerd worden in de Westhoek. De braindrain moet gevoelig teruggeschroefd worden.

Daarvoor zijn aantrekkelijk werk en een wervend imago een noodzaak. De ruimte moet kwaliteitsvol ingevuld worden, met een ijzeren voorraad aan bedrijventerrei-nen van 20 à 25 ha langs de economische assen E40 en A19-Steenvoorde. Verder wil Voka dat de Westhoek binnen vijf jaar intern en extern, maar ook virtueel, helemaal ontsloten is. Om een leidende rol te nemen, de slagkracht te verhogen en een krachtdadiger stem op hogere bestuursniveaus te laten horen, zullen de 18 gemeenten onderling samenwerkingsverbanden moe-ten afsluiten. Westhoek City zal daarnaast ook over de grenzen van de eigen regio wisselende strategische allianties moeten aangaan, in functie van de beoogde doelen.

Efficiëntiewinst

“Wij zijn ervan overtuigd dat schaalvergroting en samenwerking nodig zijn”, zegt Patrice Bakeroot. “De gemeenten in de Westhoek zullen op sommige vlakken samen een beleid moeten voeren, waarbij ze een deel van hun eigen bestuur uit handen geven, om het te clusteren. Ik denk bijvoorbeeld aan het aantrekken van industrie, bundeling van ICT-diensten, gezamenlijk uitbouwen van voldoende grote bedrij-venterreinen langs economische assen, expertise rond wetgeving en vergunningen, starterswerking, enzo-voort. Samenwerking rond economisch gerelateerde thema’s, getrokken door de 4 Westhoeksteden, zal zeker efficiëntiewinst opleveren. We vangen nu al de eerste signalen op van prille vormen van samenwer-king. Vier gemeenten gaan nu al samenzitten om toe-ristische promotie gezamenlijk aan te pakken, in het kader van een call van het Agentschap Ondernemen rond ‘bedrijfsvriendelijke gemeente’. Waarom zou dat niet mogelijk zijn rond industriële thema’s? In de gees-ten is er alvast iets aan het veranderen. De Westhoek kan er alleen maar beter van worden.” (MD – Foto DD)

www.voka.be/west-vlaanderen

VOKA

-NIE

UW

S68 Ondernemers 19 6 december 2013

PATRICE BAKEROOT EN VEERLE DE MEY:

“HET IS ONZE AMBITIE OM DE WELVAART IN DE WESTHOEK OP

TE TILLEN TOT MINSTENS HET WEST-VLAAMSE NIVEAU.”

Voka West-Vlaanderen formuleert vernieuwende toekomstvisie voor de Westhoek

Westhoek City: sterker door samenwerking

Page 69: Ondernemers 19-2013

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN woensdag 11 december 12u00-22u00 Bedrijven Contactdagen Kortrijk Xpo, Kortrijk

woensdag 11 december 12u00-14u00 Openingsevenement Bedrijven Contactdagen: Onderwijs en bedrijfswereld, een sterker(re) tandem! Kortrijk Xpo, Kortrijk

donderdag 12 december 12u00-22u00 Bedrijven Contactdagen Kortrijk Xpo, Kortrijk

donderdag 12 december 10u00-13u00 Synergy Day Kortrijk Xpo, Kortrijk

donderdag 19 december 18u30-22u00 Eindejaarsreceptie Voka Young Power Brouwerij De Halve Maan, Brugge

vrijdag 10 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Veurne & Westkust Furnevent, Veurne

maandag 13 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Ieper Bellewaerde, Ieper

donderdag 16 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Brugge La Brugeoise, Brugge

donderdag 23 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Kortrijk-Roeselare-Tielt Kortrijk Xpo, Kortrijk

maandag 27 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Ondernemend Oostende Kursaal, Oostende

WORKSHOPS EN SEMINARIES maandag 9 december 09u00-16u30 Wegwijs in de douane-tarifiering en -goederencodes Voka,Kortrijk

dinsdag 10 december 08u30-11u30 Eenheidsstatuut Voka,Kortrijk

dinsdag 17 december 08u00-10u00 Infosessie Lerende Netwerken Voka,Kortrijk

dinsdag 17 december 12u00-14u00 Infosessie PLATO Voka,Kortrijk

dinsdag 17 december 16u30-20u30 Is e-commerce iets voor mijn bedrijf? Voka,Kortrijk

donderdag 19 december 08u00-10u00 Infosessie PLATO Urga, Waregem

vrijdag 10 januari 09u00-17u00 Leiding geven op afstand Voka,Kortrijk

dinsdag 21 januari 08u30-12u30 Governance Lab Voka,Kortrijk

dinsdag 21 januari 16u30-20u30 Copywriting Voka,Kortrijk

worensdag 22 januari 08u45-12u30 Lab Selfcoaching Voka,Kortrijk

donderdag 23 januari 16u30-20u00 Update btw en vennootschapsbelasting Voka,Kortrijk

dinsdag 28 januari 13u30-17u00 De kunst van het onderhandelen Voka,Kortrijk

donderdag 30 januari 09u00-13u00 Optimize your Logistic Flow Voka,Kortrijk

donderdag 30 januari 16u30-20u30 Meer impact in uw personeelsgesprekken Leonardo Hotel, Brugge

INfO EN INSCHRIJVINGEN OP ONzE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 19 6 december 2013 69

SEMINARIES & WORKSHOPS

12/12: PLATO-café

Tijdens de Bedrijven Contactdagen gaat er een PLATO-café door op de stand van Voka West-Vlaan-deren. De coördinatoren ontvangen alle supporters van PLATO en laat ze kennismaken met het aanbod. Kortrijk Xpo, Kortrijk, 14u00-16u00

17/12: Is e-commerce iets voor mijn bedrijf?

We leven in een maatschappij waar we steeds online moeten zijn. Maar kan e-commerce iets voor uw onderneming betekenen? Dit seminarie leert u wat e-commerce is en hoe u er rendement uit haalt. Voka, Kortrijk, 16u30-20u00

19/12: Eindejaarsreceptie Voka Young Power

Dit event gaat door in Brouwerij De Halve Maan in Brugge. Na het bezoek aan de brouwerij is er een uit-gebreide netwerkreceptie.Brouwerij De Halve Maan, Brugge, 18u30-21u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Belangrijke wijzigingen APS vanaf 1 januari 2014

Op 1 januari 2014 zijn er een paar belangrijke wijzigin-gen in het Algemeen Preferentieel Systeem. Som-mige hoge inkomstlanden worden uit het systeem geschrapt, terwijl andere, waarmee afzonderlijke vrijhandelsakkoorden gesloten zijn, niet meer erkend zullen worden als ontwikkelingsland. Vrij-dag 13 december organiseert Voka West-Vlaanderen daarover een infosessie.

Meer info? Griet Witdouck, tel. 056 26 13 93, [email protected]

Voka-Nieuwjaarsrecepties Het grootste ondernemerstreffen in West-Vlaanderen

Noteer alvast volgende data in uw agenda:

10 januari: regio Veurne – Furnevent, Veurne13 januari: regio Ieper – Bellewaerde, Ieper16 januari: regio Brugge - La Brugeoise, Brugge23 januari: regio Kortrijk-Roeselare-Tielt -Kortrijk Xpo, Kortrijk27 januari: Ondernemend Oostende -Kursaal, Oostende

Start: 18u30 Leiding geven van op afstand

Wat gebeurt er als de kat van huis is? Hoe weet ik of de medewerkers echt aan het werk zijn? In dit semi-narie verkennen we de do’s en don’ts van leidingge-ven op afstand. We tonen aan waarom de traditio-nele manier van leidinggeven niet werkt bij virtuele teams en welke competenties we daarvoor kunnen ontwikkelen.

Meer info? Heidi Logghe, tel. 056 23 50 42, [email protected]

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2013

Page 70: Ondernemers 19-2013

PROS

IT70 Ondernemers 19 6 december 2013

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Nog nooit was een garage zo bereikbaar.

visual.be

innovation in motion by

AUTOLIFTEN VAN RDL

Speciaal voor woningen en appartementsgebouwen met gemeenschappelijke

garageruimtes en een beperkte inrij-oppervlakte ontwikkelde RDL-engineering een autolift

die u en uw wagen snel en veilig overbrengt van het ene niveau naar het andere.

Autoliften van RDL hebben slechts een beperkte plaats nodig en onderscheiden zich

door het gebruik van robuuste, onderhoudsvriendelijke materialen en betrouwbare

technologische controlesystemen.

Info en demovideo vindt u op www.autolift.be

RDL Engineering nv - Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem (België) - Tel: +32(0)51/31.35.24 - fax: +32(0)51/31.28.09 - [email protected]

40 jaar Ides Ramboer – Lichtervelde

Na 40 jaar in de verzekeringswereld vond Ides Ramboer (uiterst rechts) het welletjes en met een feestje sloot hij zijn professionele carrière af. Hij kreeg daarvoor het gezelschap van enkele goeie vrienden zoals Hans Maertens (Voka), Hein Ardenoy (Ides Ramboer), Vlaams minister Geert Bourgeois en zijn partner. foto Kurt

Regio Marketing Congres – Oostende

“Iedereen West-Vlaams”. Dat was het centrale thema van het Regio Marke-ting Congres in Oostende. Tien jaar geleden startte de provincie het project op met de bedoeling om West-Vlaanderen meer op de kaart te zetten. Drie kapstokken moeten de West-Vlaamse identiteit ondersteunen: genieten, kwa-liteit en ondernemen. Gouverneur Carl Decaluwé (tweede van links) keurde zijn gesprekspartners en oordeelde dat Frank Gevaert (Focus-WTV/Picstory), Rik Denolf (Roularta Media Group) en Guido Decorte (gedeputeerde) de stempel van echte West-Vlaming verdienen. foto EV

Start Tack 51 Advocaten – Kortrijk

Terwijl sommige bedrijven reclamebureaus inhuren om een originele naam te verzinnen, bewijzen de advocaten van Tack51 dat ze zelf veel creativiteit en vooral pragmatisme in huis hebben. Tack51 verwijst namelijk naar het adres van hun kantoor. De drie vennoten Jonathan Huysentruyt, Marian Rapsaet en Dieter Stockman mochten het glas heffen op een succesvolle toekomst. foto Hol

Vriendendiner De Hanze – Brugge

De Hanze International Club of Flanders organiseerde samen met Voka een vriendendiner. Gastspreker Wouter Beke benadrukte dat de regering op korte tijd veel gerealiseerd heeft. De tanker is volgens hem gekeerd. Achteraf waren toch niet alle ondernemers het helemaal eens met de partijvoorzitter van CD&V. Hans Maertens (Voka), Nicole Lammertyn (echtgenote Philippe Snick), Ludovic Claeys (Auto-Terminus Brugge), Tine Lievens, Hilde Verschelde en echtgenoot Patrick Cattrysse (Group Depre), spreker Wouter Beke (CD&V), Ludo Lievens (Voka) en Minou Esquenet (kabinetsafgevaardigde van Minister Hilde Crevits). foto MVN

Page 71: Ondernemers 19-2013

PROS

IT

Ondernemers 19 6 december 2013 71

PvO - Partners voor Ondernemers President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijktel. 056 21 00 98 - fax 056 21 10 87 - e-mail: [email protected] - www.pvo.be

Voor teamleiders, ploegleiders, meestergasten,...Vanaf 17 februari te Brugge, Kortrijk en Gent

Check onze vernieuwde website voor meer informatie en inschrijving:www.pvo.be

Voor teamleiders, ploegleiders, meestergasten,...Vanaf 17 februari te Brugge, Kortrijk en Gent

Opleiding Werkplaatsorganisatie

Wacht niet tot morgen en neem contact voor een vrijblijvend gesprek !

www.visual.b

e

www. .com

TE KOOP: BEDRIJFSPAND in LITOUWENProcotex is een Belgisch familiaal bedrijf met 2 vestigingen in Litouwen (Kaunas en Panevezys) en beslist om de productie samen te brengen op 1 site:

Wij bieden u:• Een bewaakte site van 3,4 Ha waarvan 3500 m²

bebouwd (burelen inbegrepen).• Een boorput van 80m diep en een eigen

hoogspanningscabine.• Hoog opgeleid technisch personeel en arbeiders

beschikbaar.

• Regelmatige vrachten en een korte transittijd (2,5 dag).• Totale loonkost arbeiders: 520-620 € en technisch

personeel: 650-1000€/maand.• Wij kunnen u begeleiden met de opstart van uw bedrijf.• Munt: Litas is verbonden met de €.• Een begeleid bezoek aan de site is mogelijk.

Tel. +32 (0)56 48 38 88Fax +32 (0)56 48 38 89 E-mail [email protected]

CONTACT PROCOTEX corporation SA

Delocaliseer uw arbeidsintensieve jobs naar Litouwen!

HEEFT U OOK LAST VAN DE HOGE BELGISCHE LOONKOSTEN? WILT U UW RENDABILITEIT/WINST OPNIEUW OPKRIKKEN?

HEEFT U OOK LAST VAN DE HOGE BELGISCHE LOONKOSTEN? WILT U UW RENDABILITEIT/WINST OPNIEUW OPKRIKKEN?

HEEFT U OOK LAST VAN DE HOGE BELGISCHE LOONKOSTEN? WILT U UW RENDABILITEIT/WINST OPNIEUW OPKRIKKEN?

3442 PROCOTEX ADVERT ondernemers 107,5x100 H.indd 1 28/11/13 10:24

Te gast bij Ter Beke – Veurne

Van groot naar klein, het lijkt wel of De Daltons op bezoek waren bij Ter Beke-Pluma in Veurne. Advocaat Nicolas Vanspeybrouck, Jorik Sobry (Pico), advocaat Philippe Versyp en Marijke Vanthuyne (Voka) hadden echter vredelievender bedoelingen en kwamen gewoon een kijkje nemen in de fabriek waar jaarlijks zowat 7.000 ton aan fijne vleeswaren versneden en verpakt wordt. foto DD

familio met Rudy Moenaert – Kortrijk

Met ‘De pijn van het ondernemen’ schreef professor Rudy Moenaert een boek dat elke ondernemer gelezen moet hebben. Gelukkig doen niet alle aspecten van het ondernemerschap evenveel pijn. Netwerken bijvoorbeeld. Michel Soe-nen (Kartonnage Soenen), David Verheust (Clem), Vanessa Flamez (Voka), gastspreker Rudy Moenaert, Johan Colpaert (Colpaert), Chris Martijn (Genos), Patrick Lapeirre (Lapeirre Woningbouw) en Vincent Verheust (Clem) genieten van een glaasje. foto Hol

Ontvangst nieuwe Voka-leden – Kortrijk

Voka brengt ondernemers samen. Dat bleek recent bij de ontvangst van de nieuwe leden op het hoofdkwartier in Kortrijk. De sfeer zat er meteen goed in bij Stef Dehullu (De Duiven van Gerard en medewerker aan dit magazine), Pieter Vandersteene (Alphatech), Els Vansteenkiste (Ripaco) en Els Dhaeze (PITopia). foto Hol

Legends&Leaders bij Poco Loco – Roeselare

Is er nu sprake van kredietschaarste of niet? Onze Legends&Leaders kwamen samen bij Poco Loco en over die vraag ontspon er zich een geanimeerde discus-sie. De bankiers vonden niet echt dat er een probleem was. Koen Dejonckheere (Gimv), Jos Deslee (Deslee Textiles), Michel Soubry (Soubry), Robert Dewulf (LVD Company), Frans Castelein (Poppies International) en Peter Denolf (Poco Loco) houden er een andere mening op na. foto Kurt

Page 72: Ondernemers 19-2013

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

KOM NAAR STAND 660VOOR EEN DRANKJE &GEZELLIG NETWERKEN!

11 12&DECEMBER 2013

SAMEN MET DEZE PARTNERS