Ondernemers 19-2012

56
Geloof in de kracht van innovatie Filip Balcaen - IVC Group, Baltisse, Balta Pom West-Vlaanderen, wvi en Leiedal willen 'slapende' gronden activeren Reportage Wat als de elektriciteit uitvalt? Regiospecial Veurne - Waregem - Brugge Ieper - Kortrijk - Oostende Roeselare - Tielt 23 november 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 19

description

Ondernemers 19-2012 met Filip Balcaen (IVC Group, Baltisse, Balta)

Transcript of Ondernemers 19-2012

Page 1: Ondernemers 19-2012

Geloof in de kracht van innovatieFilip Balcaen - IVC Group, Baltisse, Balta

Pom West-Vlaanderen, wvi en Leiedal willen 'slapende' gronden activeren

Reportage Wat als de elektriciteit uitvalt?

Regiospecial Veurne - Waregem - BruggeIeper - Kortrijk - OostendeRoeselare - Tielt

23 november 2012 • Jaargang 20 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

19

Page 2: Ondernemers 19-2012

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Crew vaartuigen ‘Arista’ en Aquata’ gedooptOok op 8 november werden de vaartuigen ‘Aquata’ en ‘Arista’ gedoopt in de haven van Oostende. Deze doopplechtigheid betekende meteen ook de kick-off van het bedrijf Offshore & Wind Assistance (OWA), een dochter van GeoSea van de Deme-groep.

De bouw van beide schepen werd gedaan door Damen Shipyards in het Nederlandse Gorinchem. Deze bijna 26 meter lange en 10 meter brede hulpvaartuigen zijn zoge-naamde ‘fast crew vessels’, uitgerust met een hijskraan van 3 ton.

Beide vaartuigen hebben een bijzonder laadvermogen in vergelijking met gelijkaar-dige vaartuigen. Daarmee zijn de ‘Aquata’ en Arista’ uitermate geschikt voor het snelle transport van grote hoeveelheden goederen en personeel.

Beide vaartuigen zullen eerst ingezet worden op de Thortonbank voor de Belgische kust vanuit de Oostendse haven. In Februari 2013 start de laatste fase van de bouw van het C-Power offshore windmolenpark.

OWA heeft ook reeds een akkoord gesloten met REpower (de turbineleverancier van het C-Power project) voor het onderhoud van alle windturbines gedurende 10 jaar.

Het heeft er dus alle schijn van dat beide vaartuigen nog geruime tijd in Oostende te zien zullen zijn.

In deze context heeft OWA ook reeds bureaus en opslagruimtes gehuurd in de Oostendse voorhaven. Ook het project Flidar waarin OWA participeert, wordt vanuit Oostende georganiseerd.

Dit toont nogmaals het belang aan van de hub functie die de Oostendse haven aan het worden is voor de offshore industrie.

Winddivisie Alstom vestigt zich in OostendeOp 8 november ondertekenden de windturbinefabricant Alstom en REBO (Renewable Energy Base Oostende) een overeenkomst waarbij Alstom niet alleen terrein zal huren voor de bouw van de 6MW Haliade windmolen maar ook kantoren en opslagruimte in gebruik zal nemen op de offshore terreinen in de voorhaven van Oostende.

De eerste activiteit is de bouw van de 6MW windmolen die op het Belwind II park geïnstalleerd wordt als onderdeel van het demo project voor offshore certifi catie. De Haliade is een direct drive windturbine van 6MW en heeft een rotordiameter van 150 m.

Dit is meteen de allergrootste offshore windmolen ter wereld. De installatie, aanslui-ting en het onderhoud van deze machine brengen heel wat uitdagingen met zich mee. De Rebo-terminal is de geschikte logistieke hub voor dit ingewikkeld proces.

Op 18 november 2012 kwam het schip ‘Flinter Rose’ toe op de Rebo site met de prepiles. Deze zullen in de zeebodem geheid worden waarop dan de jack-up wordt geïnstalleerd, die afkomstig is van werf in Temse. De andere onderdelen (nacelle, hub, wieken en torenelementen) zullen begin 2013 in Oostende toekomen.

Eenmaal de windmolen geïnstalleerd is, dient die ook onderhouden te worden. Vandaar dat er meteen ook een 10-jarig contract is afgesloten geworden voor kantoren en opslagruimte zodat het nodige onderhoud kan gebeuren vanuit de Oostendse haven.

In eerste instantie zullen zo’n 10 mensen hiervoor werken. Op termijn kan dit oplopen naar 30 tot 40 personen.

Het is niet uitgesloten dat Alstom nog bijkomende contracten in de wacht sleept zodat het aantal tewerkgestelden nog kan oplopen.Met de komst van Alstom naar Oostende wordt de offshore hub functie, waar Oost-ende zich de laatste 2 jaar sterk op focust, opnieuw in de verf gezet.

Page 3: Ondernemers 19-2012

Het is een winderige en regenachtige zondagna-middag in november. Ik heb de keuze tussen een welverdiend dutje, een wekelijkse portie veldrij-den, een ontspannend boek of een exemplaar over management. Ik neem ‘De Pijn van het Onderne-men’ ter hand, dat al een paar weken ongelezen op mijn bureau ligt. De auteur is Rudy Moenaert, een rasechte West-Vlaming die hoogleraar is aan de TiasNimbas Business School in Tilburg. Ik heb hem tien jaar geleden eens ontmoet op een indrukwekkende lezing over strategische en b-to-b-marketing, maar ben hem sindsdien uit het oog verloren. Managementboeken zijn doorgaans eerder saai en belerend. Maar ‘De Pijn van het Ondernemen’ verrast al vanaf het eerste hoofdstuk en geeft je zin om het in één ruk uit te lezen. Het is een fictief verhaal over familiebedrijf Ateliers Fontaine, dat luchtgondels produceert. Tess en Max nemen het bedrijf over van hun ouders, maar de familiale overname mislukt. Door een externe overname wordt het bedrijf alsnog gered. Veel elementen in het verhaal zijn herkenbaar voor heel wat familiebedrijven die moeten overgedra-gen worden van de ene generatie naar de volgende. De auteur beschrijft hoe het in een familiebedrijf kan mislopen door een gebrek aan strategie en manage-ment, onduidelijke afspraken, bikkelharde concurren-tie,... Hoewel Moenaert geen fictieschrijver is, beschrijft hij toch behoorlijk de familiale spanningen en de gevoe-lens van dochter Tess, die vindt dat ze het familiebedrijf moet voortzetten.

We kunnen het boek aanraden aan iedere familiale ondernemer, in welke fase van zijn ondernemerschap ook. Het verhaal en de plot mogen onze familiale ondernemers niet afschrikken, maar kunnen hen wel met de neus op de feiten drukken. Communicatie is in een familiebedrijf nog crucialer dan in andere bedrijven. Een eensgezinde strategie is een conditio sine qua non. Duidelijke afspraken over de governance en de finan-ciën zijn een noodzaak. Anders dreigt er een verhaal als bij Ateliers Fontaine, en dat is niet wat een fami-liale ondernemer als uiteindelijke doelstelling heeft. Het bespreekbaar maken van de familiale opvolging is

alvast een eerste stap. Daarom organiseren we bij Voka het netwerk ‘Familio’, dat overnemers en overlaters van familiebedrijven met elkaar in contact brengt om ‘het onbespreekbare bespreekbaar te maken’. In januari starten we met de derde editie.

Even opmerkelijk als het verhaal over Tess en haar familiebedrijf, is het naschrift van Rudy Moenaert. Daarin maakt hij een vergelijking tussen succesvol en falend ondernemerschap. Succesvol ondernemerschap kenmerkt zich door:

- vrijheid in denken en handelen- resultaatgerichtheid ten opzichte van de ambitie- passie voor het bedrijf- geloof in eigen kunnen- verantwoordelijkheid ten aanzien van de belang-

hebbenden- vertrouwen in de anderen- actiegerichtheid voor de business

“Ondernemers contrasteren scherp met de vele mana-gers die doelloos volgen, onzeker, apathisch of inert zijn, hun collega’s wantrouwen, of schuilen voor hun eigen verantwoordelijkheid”, aldus Moenaert. In één ruk waarschuwt hij er ook voor dat de kenmerken van een succesvol ondernemer ook kunnen omslaan in extre-men die de ondergang kunnen betekenen: despotisch, machiavellistisch, obsessief, fundamentalistisch, dwangmatig, naïef, blind,…

De analyse van Moenaert pakt de lezer. Hij wil de jonge en startende (familiale) ondernemer doen nadenken over zijn persoonlijk ondernemerschap en aantonen dat succesvol ondernemerschap geen heldenverhaal is, maar een kwestie van gezond verstand én gezonde emotie. Op een zondagnamiddag heeft een mens niet meer nodig dan deze inspiratie om er op maandag weer tegenaan te gaan. Het volgende boek ligt al te wachten: ‘Nu is aan het jou, Sarah’, over de overdracht van het Kortrijkse familiebedrijf Dupont van vader Dirk naar dochter Sarah. Ik ben benieuwd.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

STA

NDP

UN

T

De pijn van het ondernemen

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

www.valcke-prefab.be

PREFAB BETONVlamertinge 057-20 25 01

Geniet van de uniekearchitecturale vrijheid van prefab beton

Page 4: Ondernemers 19-2012

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERPom West-Vlaanderen, wvi en Leiedal

BEDRIJVENPanimpex I Femalabel I Schrurs I Snick Euro Ingredients I School Tab

Aardappelsector I Known Consignor I Carat Security I InnovaItion

KuNa Fish I iluminas I Pepsico I Hotel Bero

REPORTAGEWat als de elektriciteit uitvalt?

INTERVIEWFilip Balcaen - IVC Group, Baltisse, Balta

HAVENNIEUWSP&O Ferries

REGIOSPECIALVeurne I Waregem I Brugge I Ieper I Kortrijk

Oostende I Roeselare I Tielt

ONDERNEMERS & COImposto Advocaten I SD Worx

VOKA-NIEUWSStreekvisie Kortrijk 2022 I Labs

AGENDA

PROSIT

3456

10163133

48515354

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] - Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

4 Ondernemers 19 23 november 2012

106

513316

Page 5: Ondernemers 19-2012

Om het aansnijden van nieuwe open ruimte zoveel mogelijk te vermijden, startte de POM West-Vlaanderen, in nauwe samen-werking met de intercommunales wvi en Leiedal, in 2008 met de activering van onbe-nutte gronden in West-Vlaanderen. In vier jaar tijd werd op die manier al ruim 92 ha extra bedrijfsgrond op de markt gebracht. Maar er blijven nog kansen onbenut, zo blijkt. Na ‘onderhandelingsteams’ zullen nu ook ‘activeringsteams’ worden ingezet. De Vlaamse overheid maakt hiervoor 400.000 euro vrij. Die teams mogen onteige-ning als ultieme stok achter de deur houden om grondeigenaars met louter speculatieve bedoelingen te benaderen.

De nood aan bedrijfsgronden blijft hoog in West-Vlaan-deren en greenfields kunnen nog nauwelijks worden aan-gesneden. De bestemde voorraad aan bedrijventerreinen moet dus efficiënt worden benut.

Tom Decock (POM West-Vlaanderen, Afdeling Duurzaam Ondernemen): “Uit een detailonderzoek dat de POM West-Vlaanderen voerde tussen 2006 en 2008 bleek dat liefst 1.200 ha bedrijfsgrond onbenut bleef. We vroegen ons af wat daarvan de oorzaak kon zijn en bevroegen de betrokken particulieren, ondernemers, OCMW’s en kerk-fabrieken. Vaak bleek het om een strategische reserve voor een bedrijf te gaan, waarbij ondernemers gronden laten braak laten liggen voor eventuele uitbreiding of om de toekomstplannen van hun erfopvolgers niet te

hypothekeren. Maar er waren ook andere oorzaken zoals bijvoorbeeld moeilijke ontsluiting of onverdeeldheid in de familie. In overleg met wvi en Leiedal besloten we te proberen toch een deel van die 1.200 ha te vermarkten. Dit segment van 279 ha werd geselecteerd op basis van gesprekken met grondeigenaars tijdens dat detailonder-zoek.”

Het toenmalige Agentschap Economie subsidieerde het stimuleringsproject ‘Onderhandelingsteams Onbenutte Bedrijfsgronden’ dat midden 2008 van start ging en momenteel nog loopt. En met succes: “Van die 279 ha was begin november al ruim 92 ha of een derde geac-tiveerd. Een ander derde kunnen we beschouwen als een verantwoorde strategische reserve voor bedrijven. Het laatste derde is deels niet activeerbaar omwille van beleidsredenen, zit nog geblokkeerd of moet nog verder worden uitgeklaard of zou beter herbestemd worden”, weet Tom Decock.

400.000 euro subsidie

De unieke proactieve samenwerking tussen de POM en de twee intercommunales die hun kennis op het vlak van de ontwikkeling en vermarkting van bedrijventerreinen gebiedsdekkend inzetten, bleek de Vlaamse overheid te inspireren voor een vervolgtraject.

Tom Decock: “De komende drie jaar ontvangen we van het Agentschap Ondernemen 400.000 euro om in hetzelfde partnerschap tussen POM en intercommunales active-ringsteams op te zetten. Daarin ligt de focus enigszins

anders. We willen nog altijd gronden op de markt brengen via onderhandeling, maar bij bedrijfsgrond die louter op basis van speculatie ongebruikt blijft, laat de Vlaamse overheid toe dat we onteigening als stok achter de deur houden. Bij bloeiende bedrijven is dit uiteraard niet aan de orde, maar wanneer een bedrijf al jaren niet meer uit-breidt en de omzet- en tewerkstellingscijfers in vrije val zijn, zou het onverantwoord zijn – gezien de enorme nood aan bedrijfsgrond – om niet in te grijpen.”

Ook nieuw in het vervolgtraject is de klemtoon die wordt gelegd op reservegronden van bedrijven. Tom Decock: “Zeker in de industriële zones in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen ligt er nog heel wat grond braak. In de jaren ’70 was men immers maar verplicht om een kwart of een-derde van de aangekochte grond te bebouwen. Voor een gezond bedrijf moet een verdubbeling van de bebouwde oppervlakte mogelijk blijven, maar ook hier is het niet wenselijk om onverantwoorde reserves onaangeroerd te laten. Naast grote percelen willen we bovendien ook inzetten op het activeren van percelen kleiner dan een halve hectare, omdat de vraag naar kleinere lokale perce-len gigantisch groot is geworden.”

Laatste klemtoon in het activeringsproject ligt op leeg-staande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen. “Er is de decretaal vastgelegde jaarlijkse inventaris, maar via digi-talisering in het GIS willen we de situatie op het terrein in kaart brengen. Zijn het brownfieldsites of is het gewoon leegstand? Welk potentieel is er om de panden te herge-bruiken?” geeft Tom Decock mee.

Tot slot pleiten de POM, wvi en Leiedal ook voor een sturende rol van de overheid bij het initiëren, de ontwik-keling en het beheer van bedrijventerreinen. “We stellen vast dat de private markt sterk begint in te zetten op het realiseren van kleine bedrijvenunits en andere vast-goedontwikkelingen. Een zuivere vastgoedlogica dreigt het gewenste ruimtelijk economisch beleid (voldoende bedrijventerreinen op het juiste moment van het juiste type en aan een betaalbare prijs) echter te doorkruisen. Als we een risico op ‘onbetaalbare huisvesting voor bedrijven’ willen vermijden, naar analogie met de crisis inzake betaalbaar wonen, blijft een sterke sturing door de overheid aangewezen”, aldus Patrick Zutterman (wvi) en Steven Vanassche (Leiedal). (SD - Foto MVN)

www.pomwvl.be - www.wvi.be - www.leiedal.be

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 19 23 november 2012 5

Vlaamse overheid maakt 400.000 euro vrij om bedrijfsgronden te activeren

POM West-Vlaanderen, wvi en Leiedal reanimeerden al 92 ha bedrijfsgrond

Tom Decock

Page 6: Ondernemers 19-2012

Vanaf 1 juli 2013 wordt ook de inzameling van pmd-afval voor bedrijven verplicht, net zoals een contract met een afvalinzamelaar voor het gemengde bedrijfsafval.

Ontdek de nieuwe wetgeving inzake

bedrijfsafval op www.ovam.be/sorteermeer

Dirk is goed bezig... of niet?

Page 7: Ondernemers 19-2012

Europees verdeler en fabrikant van meetin-strumenten voor koeltechnici Panimpex uit De Panne staat voor een driedubbele uitda-ging. “De komende twee jaar gaan we onze nieuwe digitale meter Metreco vermarkten, in Veurne een nieuwbouw plaatsen en na 20 jaar de aandelen doorgeven aan de jonge generatie”, zegt de familie Peirs uit De Panne.

Panimpex uit De Panne is een nichespeler in meettoe-stellen voor airco- en koeltechnici. De familie Peirs is Europees verdeler van de Amerikaanse merken Inficon en Refrigeration Technologies. Daarnaast produceert Panimpex analoge manometers onder het eigen merk Blondelle en sinds kort de digitale meters Metreco. Het productiemagazijn in Veurne bedient koeltechnische groothandels in Europa, Noord-Afrika, Turkije, Israël, tot zelfs klanten in China en India. In Frankrijk werden de activiteiten van Blondelle in twee stappen overge-nomen. De afdeling koeltechniek werd in 2000 naar Veurne overgebracht, de afdeling ‘andere industrieën’ bleef in Sorel-Moussel, nabij Dreux.

Zelfstandige in de textielsector Jean Paul Peirs (63) startte in 1992 ‘per toeval’ met het importe-ren van Amerikaans gereedschap voor koeltechnici. “De meterset is de stethoscoop van de koeltechnicus, het diagnose-instrument waarmee hij de druk en temperatuur in de koelgasinstallaties meet. Dat liep zodanig goed dat we tegen 1999 de productie van het Franse Blondelle konden overnemen. Tot dan werkten mijn echtgenote Christine en ik met drie medewerkers. Door het overbrengen van de productie klom dit tot negen. De anekdote wil dat de medewerker die ik voorzien had om de technische leiding te nemen, weg-ging. We hebben toen bij Blondelle in juli 2000 het hele productieproces gefilmd, in augustus met die filmpjes geoefend, en vanaf september beginnen produceren”, vertelt Jean Paul Peirs.

Toen al speelde hij met het idee van elektronische meters, maar de Fransen verzekerden hem dat koel-technici gehecht waren aan analoge aflezing. Peirs liet het idee niet los en vond in 2006 de juiste man.

“Op een ontbijtmeeting van het Innovatiecentrum West-Vlaanderen sprak Filip Louagie van Imec over draadloze sensorennetwerken. Gezien zoon Christopher toen aan de KUL zijn proefschrift maakte over ‘protocol schrijven voor draadloos mobiel internet’, was de link snel gelegd. We misliepen helaas IWT-steun, en werk-ten uiteindelijk vijf jaar op eigen kracht aan de ontwik-keling van het elektronisch, draadloos meetinstrument Metreco. Na intensieve tests met toonaangevende Europese gebruikers, is ons toestel sinds een maand op de markt.”

Eerste digitale console

Ondertussen telt Panimpex 18 medewerkers. “Voor het productiemagazijn huren we ruimte in de Spinnerij van Veurne maar die afstand met het kantoor in De Panne is verre van ideaal. Na vijf jaar zoeken vonden we langs de Pannestraat in Veurne een lot waar we volgend jaar hopen te mogen starten met bouwen”, vertelt Jean Paul Peirs.Tegelijk peilde hij op zijn 60ste bij de kinderen naar inte-resse voor opvolging. De twee dochters stappen niet mee, de zonen zegden meteen toe. Christopher (36) werkte als burgerlijk ingenieur elektronica bij Telenet, Bernard (31) was na zijn studie audiovisuele technieken aan het RITS al actief in Panimpex. Vader ging akkoord op voorwaarde dat ze – net als hij – een management-opleiding zouden volgen. Momenteel zitten beiden in de laatste rechte lijn naar het eMBA-diploma aan de Flanders Business School in Antwerpen.

“De economie zoekt een nieuw evenwicht. Koeltech-niek groeide snel tot 2008, stagneerde even, maar groeit sinds 2010 opnieuw licht maar rendabel. Als je beseft dat 40% van de energieconsumptie bestaat uit verwarming en 20% uit koeling, dan ligt voor ons ook een markt in het debat rond energiebesparing. Immers, meten is weten. Met de digitale console Metreco kan de koeltechnicus snel en draadloos via een touch-screen waarden meten, opslaan en rapporteren”, vertelt Christopher Peirs.“Voeding is een basisbehoefte en zal altijd gekoeld moeten worden. Denk maar aan winkels, warenhuizen, opslagplaatsen, containers, vrachtwagens,… Daarnaast bevatten veel industriële processen koeling en hebben we het extra segment airco en warmtepompen”, aldus Bernard Peirs. (RJ - Foto DD)

www.panimpex.com

In deze rubriek gaan we met een West-Vlaamse zaakvoerder op zoek naar de essen-tie van ondernemen. Hij of zij mag dan de fakkel doorgeven aan een zelfstandige col-lega, met een persoonlijke vraag er bovenop. David Waelkens (Waelkens) lost dit keer met plezier Briek Verhelst (Transport Verhelst) af.

Wat was uw grootste les op het vlak van ondernemer-schap en van wie hebt u die gekregen?"Ik heb het geluk dat we binnen het bedrijf een externe persoon als mentor hebben. Die denkt op alle vlakken mee: als duivel op mijn linkerschouder en als engel op mijn rechterschouder. Het is belangrijk om een afwijkende stem te hebben die op een andere manier naar de zaken kijkt dan jezelf. Iemand die gas of tegengas kan geven bij een beslissing, laat je toe om het totale plaatje zorgvuldig te analyse-ren."

Uit welke fout heeft u persoonlijk het meeste geleerd?"There ain't no such thing as a free lunch. Je moet waak-zaam zijn voor de alternatieve kosten die verbonden zijn aan een beslissing. Om een correcte beslissing te nemen, moet je alle kosten kennen. Als jonge ondernemer ben je soms te impulsief om een beslissing te nemen, waardoor je wel eens belangrijke toekomstige gevolgen van een bepaald besluit over het hoofd ziet."

Vraag van Briek Verhelst: "Hoe ziet u de nabije toe-komst voor de textielbedrijven in het eens zo roemrijke Zuid-West-Vlaanderen?”"De verdere desindustrialisering van de textielsector die al enkele jaren bezig is, zal zich verder doorzetten. De bedrijven die uitgeweken zijn naar lagelonenlanden, zie ik verder groeien, zowel internationaal als in België. Anderen zullen harde noten kraken, tenzij ze zich tevre-den kunnen stellen met kleine series en zich in een niche hebben kunnen nestelen." (BVC)

Volgende estafetteloper: Julie Debrauwer (Groep Debrauwer)

Vraag van David Waelkens: "Welke ambities wenst u te realiseren als jonge ondernemer?"

// DAVID WAELKENS WAELKENS

ESTAFETTE

BEDR

IJVEN

Familie Peirs zet stappen voor opvolging en innoveert met digitale meter

Kantelmoment voor Panimpex

Christopher en Bernard Peirs “Met digitale

productvernieuwing verleggen we de grens in meettechniek voor

koeltechnici.”

Page 8: Ondernemers 19-2012

vxcvcvssvdvs

We vertrokken van een wit blad en maakten er volgend verhaal van:

www.picstory.be/adirack

Hoe kan verbeelding helpen bij verkoop van rekken- en opslagsystemen?

120920-Picstory2-Voka-233x333.indd 1 9/10/12 16:54

Page 9: Ondernemers 19-2012

BEDR

IJVEN

Drukker van zelfklevende etiketten Femalabel uit Wingene verdubbelde zijn productiecapa-citeit. Met verdere digitalisering antwoordt de familie Feys op de verhoogde vraag naar kleine tot middelgrote oplages: “De voorbije vijf jaar groeide het aandeel van zelfklevende etiketten in onze grafische groep met 25%.”

Femalabel is gespecialiseerd in zelfklevende etiketten voor handel en industrie. “Wij bieden een product dat je niet in het buitenland op dezelfde manier kunt krijgen. In

tegenstelling tot bijvoorbeeld Chinese levertermijnen van een maand, bedienen wij de klant in enkele dagen of een week”, zegt Wim Feys.

Dit blijkt nodig in de markt, want de diversiteit aan etiket-ten is geëxplodeerd. Feys: “Elke fabrikant biedt vandaag hetzelfde product in meer verschillende verpakkingen aan – onder meer private label. Onze verdere digitalisering laat veel meer verfijning toe, tot zelfs personalisering. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zeer gericht QR-codes aan te brengen. Ook de steeds wisselende wettelijke voorschriften die de verpakking moet vermelden, spelen in het voordeel van wie het snelst etiketten kan drukken en leveren.”In weerwil van de economische crisis, kent Femalabel geen marktdaling. Filip Deboosere: “Voeding zal altijd nodig blijven, zowel voor mens als voor dier. Fabrikanten willen nu nog meer opvallen door een zo aantrekkelijk mogelijke verpakking. Ook intern in logistiek en warehou-sing worden steeds meer wisselende barcodes gebruikt. Sinds we in 2001 begonnen te digitaliseren, is de groei niet meer gestopt. Daarom verdubbelden we onze capaci-teit. We vervingen een HP-machine door een Xeikon 3300 en een Xeikon 3030plus. Dergelijke machines zijn in België

nog maar op weinig plaatsen in gebruik. Door een verdere automatisering en geëvolueerde kleurenstabiliteit, zijn ze ons op het lijf geschreven.”

Vanaf begin de jaren 80 ontwikkelde Marc Feys (56) langs de Beernemsteenweg in Wingene de groep Grafisch Bedrijvencentrum. Die omvat de deelbedrijven Femalabel (zelklevende etiketten op rol), Femaprint (kettingformu-lieren), Proprint (vellendruk) en Easydesk (groothandel kantoorbenodigdheden). Zijn broer Chris Feys runde de aanpalende enveloppendrukkerij Impress, die recent werd overgelaten.

Het Grafisch Bedrijvencentrum kent een stabiele werk-gelegenheid van 35 mensen en zag de jongste vijf jaar zijn omzet groeien van 5 naar 6,5 miljoen euro. Voor de continuïteit naar de volgende generatie, geven Marc Feys en Nina Gevaert steeds meer taken door aan het driekop-pige managementteam. Zoon Wim Feys (32) focust op de technische aspecten, Filip Deboosere (47) staat in voor de productie en verkoop, en Bart Blomme (46) beheert de financiën en personeelszaken (RJ - Foto MVN)

www.femalabel.be

Etikettendrukker Femalabel verdubbelt capaciteit

Ondernemers 19 23 november 2012 9

Door de hoge druk op de textielsector, zocht Serge Schrurs van de gelijknamige Ieperse textielveredelaar een nieuwe toepassing voor zijn expertise. Hij vond die in het brandwe-rend maken van katoenvezels. Zo krijgen de vermalen jeansbroeken van de Franse kle-dijophaler en sociale werkplaats Le Relais een tweede leven als brandwerend isolatiemateri-aal onder de merknaam Métisse.

Het bedrijf van Serge Schrurs heeft zijn roots in Wevel-gem. Omdat het daar volop in het centrum gesitueerd was, week Schrurs in 1996 uit naar de Oostkaai 46 in Ieper. Textielveredeling (het verven van vezels) was de corebusiness. De klanten, hoofdzakelijk spinnerijen in binnen- en buitenland, leveren de textielvezels in grote balen aan, die Schrurs in stock houdt. Het gaat zowel om natuurlijke als synthetische vezels: wol, katoen, vlas, jute, sisal, maar ook polyester, acryl of nylon. De vezels worden dan verwerkt tot tapijt, kledij, linnen, meubel-stoffen, gordijnen, …

“Onze sector en de textielsector in het algemeen staan gigantisch onder druk”, geeft Serge Schrurs toe. “Dit komt vooral door de stijgende kosten voor energie en grondstoffen en door de concurrentie uit andere regio’s, ook binnen Europa. Dat weegt op de marges. Eenmaal onze plaats ingenomen is door andere goederen of producenten, komen de onze ook niet terug in de ruime regio. We voelden de daling van de volumes en het aantal klanten al jaren aankomen. De druk konden we voor een stuk opvangen door ons werkingsgebied geografisch uit te breiden en ook door constant te investeren in machi-nes en verdere automatisering. Een vijftal jaar geleden gingen we ook op zoek naar nieuwe toepassingen voor

onze expertise. Traditioneel was dat de behandeling (het verven) van vezels. Dat doen we nog altijd, maar we hebben ook een procédé op punt gezet om natuurlijke vezels (katoen, vlas, hennep) brandwerend te maken. Naast de zuivere textiel, hebben we ons toepassingsge-bied dus uitgebreid tot bouwgerelateerd materiaal, nl. brandwerend isolatiemateriaal. Het heeft ongeveer vijf jaar voorbereiding gevergd, voor studie, testen, proeven uitvoeren en behalen van attesten.”

In het machinepark van Schrurs krijgen vermalen jeans, aangeleverd door de Franse kledijophaler en sociale werkplaats Le Relais, een behandeling met brandwe-rend product. “De isolatiematten, vervaardigd onder de merknaam Métisse, zijn polyvalent en performant. Ze zijn gerecycleerd en recycleerbaar, sociaal (door tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking), uiteraard brandwerend, en hebben nog andere positieve eigenschappen: isolerend winter én zomer, en geluids-absorberend”, aldus nog Serge Schrurs. (MD - Foto DD)

www.schrurs.be

Ieperse textielveredelaar Schrurs slaat innovatieve wegen in

Serge Schrurs:

“De druk op de textielsector doet ons nieuwe wegen

inslaan.”

Filip Deboosere en Wim Feys: “Fabrikanten bieden veel meer

verschillende verpakkingen aan en dat vraagt veel meer

etiketten.”

Page 10: Ondernemers 19-2012

We worden bang gemaakt: het is geen kwes-tie van of maar van wanneer we een complete stroomblack-out krijgen in dit land. Maar is dat wel zo? En welke oplossingen zijn er dan? Volgens twee leveranciers van noodstroomge-neratoren zal het zo’n vaart niet lopen, maar tegelijk raden ze bedrijven met kritische pro-cessen wel aan om hun voorzorgen te nemen. Want áls het ooit zo ver komt, dreigt chaos.

Toen Vandaele Machinery in 1992 ook stroomaggregaten begon aan te bieden, was dat niet zozeer omdat er een grote vraag naar was. “Maar mijn vader zei: ‘We gaan die vraag creëren”, zegt huidig zaakvoerder Carl Vandaele. “De eerste zes jaar hebben we hard gewerkt aan het ver-markten van noodstroomaggregaten, vooral in de land-bouw, omdat we al actief waren in die branche met onze andere activiteiten. Maar ook publieke gebouwen – zoals ziekenhuizen en parkeergarages – werden belangrijke afnemers, via de elektriciteitsbedrijven. Langzaam maar zeker gingen ook steeds meer bedrijven zich indekken voor stroomonderbrekingen en de grote schade die deze kunnen veroorzaken. Daar maakten zij zich vroeger geen zorgen over, maar eind de jaren 1990 – herinner je je ook de ‘Millenniumbug’ – werd voor het eerst gesproken over mogelijke stroomtekorten. Een grote stroompanne in bin-nen- of buitenland is bijvoorbeeld ook telkens weer een eyeopener. Sinds dit jaar merken we dat de noodstroom-voorzieningen weer flink opgang maken, ook in bedrijven. Het gaat toch om een verdrievoudiging in de laatste maanden. Maar tegelijk is er veel minder vraag naar stroomaggregaten om de werven van stroom te voorzien vanuit de woningbouw; die sector maakt momenteel een

malaise door. Daardoor is de nettostijging van de vraag niet zo spectaculair.”Ook Stefaan Dutry van Dutry Power uit Roeselare stelt een groeiende vraag naar informatie over noodgenerato-ren vast. “Maar bedrijven aarzelen toch om concrete stap-pen te zetten, vanuit het idee: ‘Moeten we wel investeren in iets wat we misschien nooit zullen nodig hebben?’ Dat is begrijpelijk, want uiteindelijk kregen we nog niet te maken met een totale black-out, al hebben we de jongste jaren wel al enkele omvangrijke stroompannes gezien. We staan sowieso altijd, 24 uur op 24 uur paraat om een generator te verhuren aan bedrijven bij een plaatselijke stroompanne, maar bij een volledige stroomuitval zal het aanbod van alle verhuurders en verkopers in dit land nooit groot genoeg zijn om snel alle noodvoorzieningen te kunnen leveren. Bovendien zal alle communicatie na een paar uur uitvallen, waardoor leveranciers niet meer bereikbaar zullen zijn. Dan dreigt natuurlijk de chaos. Om zich in te dekken voor een black-out, kunnen bedrijven daarom beter nu al hun voorzorgen nemen. Ze kunnen kiezen voor een aankoop van een stroomgenerator, maar ze kunnen die ook huren wanneer de stroomvoorziening kritiek wordt – dus nog voor een uitval – om de onmiddel-

REP

ORT

AGE

Carl Vandaele: “Een grote stroompanne

in binnen- of buitenland is bijvoorbeeld ook telkens weer

een eyeopener.”

Wat als de elektriciteit uitvalt?“Bedrijven moeten zich nu al indekken”

Page 11: Ondernemers 19-2012

lijke investeringskosten te vermijden. Een aantal bedrij-ven doet dit trouwens nu al om hun kritische processen te beschermen.”

Zelf stroom opwekken?

Het besef dat iets alledaags als elektriciteit aangeleverd wordt via een al bij al kwetsbare keten waarvan veel schakels voor problemen kunnen zorgen, én dat men zich daartegen moet wapenen, bestaat dus al langer. Het wordt niet noodzakelijk gevoed door de recente waar-schuwingen voor black-outs, al creëeren die natuurlijk wel ongerustheid. “Werkelijk alles werkt op stroom, van de machines tot de communicatiemiddelen, de toegangspoorten en het computerserverpark, en dat beseft de bedrijfswereld heel goed”, zegt Carl Vandaele. “Die doemscenario’s doen ondernemingen wél nadenken over investeringen in noodstroomaggregaten, die ze dan afwegen tegen de mogelijke kosten van schade bij een stroomonderbreking. En die schade kan vele malen meer bedragen dan die investeringen in een noodoplossing.”Een naïeve vraag misschien, maar kunnen bedrijven er dan niet beter voor kiezen om zelf hun stroom op te wekken via generatoren, en zich los te koppelen van het elektrici-teitsnet? Dat blijkt vooralsnog niet realistisch “Het is nog vele malen duurder om zelf elektriciteit te produceren dan die aan te kopen, en dat zal niet snel veranderen”, bena-drukken zowel Carl Vandaele als Stefaan Dutry. Carl Van-daele voegt eraan toe: “(Nood)stroomgeneratoren blijven een tijdelijke oplossing, maar tegelijk maken ze wel een evolutie door. Ze halen een hoger rendement dan vroeger, maken minder lawaai, en zien er ook gewoon mooier uit (lacht). Dat helpt om een reeks vooroordelen over stroom-aggregaten weg te nemen, want die bestaan nog.”

Aanvulling op groene stroom

Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om stroomgene-ratoren op aardgas of biogas te laten werken, en dat geeft ze de kans om op beperkte schaal toch de concurrentie met de elektriciteit van het net te kunnen aangaan. Want fossiele brandstoffen, zoals diesel, zijn eindig en duur, en de sector zoekt op lange termijn naar alternatieven.Stefaan Dutry wijst nog op een andere mogelijkheid van aggregaten dan alleen noodstroomvoorziening bij pan-nes. “Dieselgeneratoren kunnen ook ingezet worden om op bepaalde momenten van de dag, als er een hoge vraag is naar elektriciteit, het zogenaamde ‘piekvermogen’ te leveren. Dat kan in de toekomst belangrijker worden, als men steeds meer gebruik gaat maken van zonne- en windenergie. ‘Groene’ stroomopwekking is immers niet altijd beschikbaar, en dan kan men een dieselgenerator inzetten om het eventuele stroomtekort op te vangen.”

Genoeg eigen productie voorzien

Noch Carl Vandaele, noch Stefaan Dutry denkt dat grote stroomblack-outs in ons land meteen voor morgen zijn, al moeten we er volgens hen om verschillende redenen toch rekening mee houden. Het is met andere woorden dus geen kwestie van ‘of’ maar van ‘wanneer’.“Van leveranciers hoor ik dat het risico op een totale black-out wel degelijk is toegenomen. Dat we er tot nu toe van gespaard zijn gebleven, komt ironisch genoeg door de economische crisis. Die zorgt voor een kleiner stroomverbruik in de bedrijven, waardoor het net het nog aankan”, zegt Stefaan Dutry. “Maar stel dat we een heel strenge winter krijgen en een piek in het stroomver-bruik zien bij erg koud weer, wordt het een ander verhaal. Nu, dan nog kunnen de elektriciteitsmaatschappijen bepaalde regio’s tijdelijk ‘uitschakelen’ om een complete black-out te vermijden.” Volgens Carl Vandaele en Stefaan Dutry komt het erop-aan om voor voldoende productie in eigen land te blij-ven zorgen en niet nog meer centrales te gaan sluiten. “En het is natuurlijk ook zo dat veel centrales al erg lang meegaan”, zegt Carl Vandaele. “Sommige zijn al 40 jaar oud. Om een vergelijking te maken: onze aggregaten zijn zelden ouder dan tien jaar en worden strikt onderhouden.”

Cascade-effect

Een modernisering of zelfs nieuwe energiecomplexen dringen zich op. Maar hier wringt volgens Stefaan Dutry het schoentje. “In de toekomst wil de overheid steeds meer zonne- en windenergie inzetten, en tot 60% van de stroom produceren via hernieuwbare energie. Maar dat houdt een gevaar in. De gas- en kernenergie-centrales zullen worden opgegeven, waardoor er op koude winterdagen met weinig zon en wind een tekort aan stroom kan ontstaan. Bovendien is de productie van energie via die middelen minder stabiel en betrouwbaar.”En bij een tekort aan eigen productie energie importeren uit het buitenland biedt ook al geen soelaas. Als er hier een tekort is, is de kans groot dat dat ook in onze buur-landen het geval is.“Het Europese elektriciteitsnetwerk zit zo complex in elkaar dat een simpel cascade-effect, waarbij er bijvoor-

beeld één Europese spot uitvalt, grote gevolgen kan hebben, over de landsgrenzen heen”, zegt Carl Vandaele. “Ik vrees gewoon dat het elektriciteitsnet en de -pro-ductie gewoon nog niet aangepast zijn aan de vraag van vandaag.” (JD)

REP

ORT

AGE

Ondernemers 19 23 november 2012 11

Stefaan Dutry: “Van leveranciers hoor ik

dat het risico op een totale black-out wel degelijk is

toegenomen. Dat we er tot nu toe van gespaard zijn gebleven, komt ironisch

genoeg door de economische crisis.”

Vandaele Machinery

Werd in 1963 opgericht als eenmansbedrijf voor landbouwmachines. Vandaag is Vandaele Machi-nery actief in de verkoop en verhuur van stroom- aggregaten en grondverzetmachines, met klanten in de bouwsector, industrie, landbouw en overheid. Het bedrijf opereert vanuit twee locaties en stelt momenteel 42 mensen tewerk.

www.vandaele-machinery.be

Dutry Power

Opereert vanuit Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw en Marche-en Famenne. Dutry Power verhuurt en verkoopt stroomgeneratoren voor particulieren, publieke gebouwen, kmo’s en grote bedrijven. De dienstverlening bestaat uit noodinterventies, geplande interventies en installaties van stroom-generatoren. Dutry werd opgericht in 1963 als installateur van centrale verwarming voor serres. Gaandeweg kwam daar een aanbod stroomgenera-toren bij, en momenteel focust het bedrijf zich bijna uitsluitend daarop.

www.dutrypower.be

Page 12: Ondernemers 19-2012

Vandaele Machinery NVSTATIONSSTRAAT 128B-8780 OOSTROZEBEKET +32 (0) 56/ 67 40 11F +32 (0) 56/ 66 30 [email protected] www.vandaele-machinery.be

Wat te doen bij elektriciteitsuitval ?

UW PARTNER VOORNOODSTROOMAGGREGATEN !

Vandaele 13-12-2011 11:59 Pagina 1

BedrijfsvastgoedOvername KMO’s

Guldensporenpark 1a9820 MerelbekeTel : +32 (0)9 222 69 69Fax : +32 (0)9 222 69 [email protected]

BEDRIJFSVASTGOED

TE HUURKORTRIJK

Diverse kantoren

TE HUURMagazijnruimte te

Aalter

TE HUUR/TE KOOP

Bedrijfsgebouw op 6.300m2 terrein te Aalter

OVERNAMEKMO’S

Ondernemerssprekenondernemers

° Ervaren ondernemers/managers begeleiden de overname.

° Uitwerken van oplossing op maat: overname aandelen, management buy-in, verkoop van activa, ...

° Waardebepaling mede door jarenlange expertise in bedrijfsvastgoed.

° Actieve search in de grootst mogelijke discretie.

TE KOOPKORTRIJK

Showroom/kantoren

TE KOOPMALDEGEM

KMO-units

TE HUUR/TE KOOP

ROESELARENieuw te bouwen

kantoren

U least zoveel meer dan een auto .Met Vancia Car Lease, least u veel meer dan een auto . Een flexibele service en een persoonlijke aanpak behoren tot de standaarduitrusting bij ons . Als u Vancia Car Lease uw wagenpark laat beheren, groot of klein, dan hoeft u alleen nog maar op de weg te letten . Van operationele leasing over financiële renting tot het afhandelen van de administratie: wij nemen alles van u over . Behalve het stuur .

Contacteer ons op 056 34 57 81 of via www.vanciacarlease.com Lease is more.®

Page 13: Ondernemers 19-2012

BEDR

IJVEN

Anno 2012 oogt de toekomst van Snick Euro Ingredients rooskleuriger dan ooit tevoren. Nadat de onderneming uit Beernem drie jaar geleden een dochterbedrijf van het beurs-genoteerde Acomo werd, mag het zich sinds 1 oktober de exclusieve dealer voor de Benelux van Cargill noemen. "Daarmee breiden we ons klantenpotentieel in één keer gigantisch uit", benadrukken zaakvoerder Philippe Snick en sales manager Carl Vandermeulen, die samen met 12 medewerkers volgend jaar naar een nieuwbouw in Ruddervoorde verhuizen.

In 1993 begon Philippe Snick met de ontwikkeling en de verkoop van natuurlijke smaakgevende voedingsingre-diënten, halffabricaten, compounds en mengelingen. Die producten leenden zich vooral voor de bereiding van hartige gerechten. "Stelselmatig zijn onze activiteiten blijven groeien en werden wij voor talrijke gerenommeerde buitenlandse ondernemingen de exclusieve dealer voor de Benelux", stippen Philippe Snick en Carl Vandermeulen aan.

Belangrijke stap

Sinds 2009 maakt het bedrijf deel uit van Acomo (Amster-dam Commodities), een beursgenoteerde handelsonder-neming in specerijen, thee, zaden en voedingsingredi-enten. "Dat was een cruciale schakel voor de doorgroei van ons bedrijf. Acomo en onze zusterbedrijven hebben wereldwijd een stevige impact op de voedingsindustrie. Bovendien was hiermee de continuïteit van Snick Euro Ingredients gegarandeerd en kregen we op de internatio-nale markt nog meer aanzien."De overname door Acomo hielp Snick Euro Ingredients ook flink op weg in de onderhandelingen om exclusief Benelux-dealer voor Cargill te worden. "Met een jaar-

omzet van 150 miljard euro en 65.000 medewerkers, is Cargill wereldwijd onbetwist de belangrijkste producent van voedingsingrediënten. Met hun scala aan producten bestrijken zij de hele voedingsmarkt. Het is logisch dat zo'n onderneming alleen in zee gaat met ondernemingen die organisatorisch en financieel stevig onderbouwd zijn. Als dochterbedrijf van Acomo, kunnen wij hen dat bieden. Dit partnership is voor ons van ontzettend groot belang, zeker als je weet dat een onderneming als Cargill absoluut niet over één nacht ijs gaat bij de selectie van een nieuwe dealer. Andere argumenten die hen over de streep trok-ken zijn het feit dat wij geen concurrerende producten produceren of distribueren en een kennisgedreven bedrijf met een benijdenswaardige marktpositie zijn. Ook de cer-tificaten ISO22000, FSSC22000 en Bio benadrukken onze geloofwaardigheid."

Volledig aanbod

Dankzij deze overeenkomst hoeft Snick Euro Ingredients niet langer op bepaalde nichemarkten te focussen,

maar kan het de hele voedingsindustrie verder helpen. "Wij zullen het textuur-, zetmeel- en zoetstoffenaanbod van Cargill vertegenwoordigen. Combineer dat met ons bestaand aanbod van smaaktechnische en functionele ingrediënten, en je beseft dat we steeds meer tot een one-stop-shop voor de volledige markt uitgroeien", legt Carl Vandermeulen uit. Snick Euro Ingredients groeide de jongste jaren telkens met 15% en dat weerspiegelt zich straks ook fysiek. "Eind november starten in Ruddervoorde de werken voor onze nieuwbouw, waar onze productie- en opslag-capaciteit veel groter worden. Ook ons eigen labo zal er comfortabeler kunnen werken. Vermoedelijk zullen we twee tot drie extra mensen aanwerven om die expansie mee gestalte te geven. Het was een bewuste keuze om in West-Vlaanderen te blijven, aangezien deze provincie toch een voedingscluster bij uitstek is. Tegelijk zitten we aan de poort van Oost-Vlaanderen. De Belgische en Nederlandse markt zijn voor ons even belangrijk." (BVC - Foto MVN)

www.snick.be

Snick Euro Ingredients exclusief dealer van Cargill

Ondernemers 19 23 november 2012 13

School Tab in zee met TabbledHet Oostendse School Tab en het Brusselse Tabbled zijn de Vlaamse pioniers in het aan-bieden van tablet-pc’s voor het onderwijs. Omwille van de enorme interesse uit het onderwijsveld, beslisten ze onlangs de krach-ten te bundelen in een verregaande samen-werking.

Beide bedrijfjes zijn piepjong. School Tab ontstond begin dit jaar toen Arianne Storme en Sven Ghesquière een bijkomende niche zagen in hun importactiviteiten van-uit China. Tablet- pc’s op basis van het androidplatform vormen een alternatief voor de veel duurdere iPad om in het digitale onderwijs écht ingang te laten vinden. De interesse in onderwijskringen was direct heel groot, maar ook start-up Tabbled (Tablets For Education) van Wouter Bouchez bleek het gat in de markt te hebben gevonden.

Sven Ghesquière: “In plaats van mekaar voor de voeten te lopen, willen we door samen te werken onze comple-mentaire troeven beter uitspelen. Nieuw zijn bovendien de cursussen en workshops voor scholen die met tablets aan de slag willen gaan en het aanbod om voor een korte periode tablets uit te lenen om ze in de klassituatie te

kunnen uittesten. School Tab richt zich op de verkoop van budgetvriendelijke tablets, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Arianne Storme zoekt momenteel in China een budgetvriendelijke 8” tablet als alternatief voor de nieuwe iPad Mini van Apple. Tabbled zal zich dan weer toespitsen op onderzoek, vorming en consultancy rond het inzetten van tablets in de klas.”

Samen willen School Tab en Tabbled zich in de toekomst ook verder profileren in heel België en de buurlanden. (SD)

www.schooltab.bewww.tabbled.com

Carl Vandermeulen en Philippe Snick: “Ons bedrijf zal de komende jaren het textuur-, zetmeel- en zoetstoffenaanbod van

Cargill vertegenwoordigen in de Benelux.”

Page 14: Ondernemers 19-2012

Bie

r m

et li

efde

geb

rouw

en, d

rink

je m

et v

erst

and.

De geschenkverpakkingen van Petrus: kwaliteitsproducten van bij ons,

in een exclusieve en stevige cadeaubox. U schenkt het met plezier,

uw klanten drinken het met plezier.

Brouwerij Bavik nv • Rijksweg 33 • B-8531 BavikhoveAdmin.: 056/71 90 91 • E-mail: [email protected] • www.bavik.be

Geeft u er eentje?

U schenkt het met plezier, uw klanten drinken het met plezier.

in een exclusieve en stevige cadeaubox.

Izegemsestraat 33 – 8850 ArdooieTel 051 74 40 80 - Fax 051 74 71 [email protected] - www.govar.be

Loodsen - toonzalen - winkelruimtesindustriële gebouwen

metaal- en houtconstructies

ONDERSTEUNING PREVENTIE

ONDERSTEUNING PREVENTIEADVISEUR

CONSULTES SAFETY GRID

VEILIGHEIDSCOÖRDINATIE/EPB

UITBOUW ZORGSYSTEEM

WERKGROEPEN OP DE WERKVLOER

ADMINISTRATIE & ADVIES

DATA STORAGE SYSTEEM

DUURZAAM ONDERNEMEN

OPLEIDINGEN

Kortrijkstraat 75 bus 18550 ZwevegemBELGIUM

T +32 (0)56 499 [email protected]@consultes.be

Page 15: Ondernemers 19-2012

BEDR

IJVEN

Het slechte weer doet de hele aardappelsec-tor vertwijfeld in het haar krabben. Er werden niet alleen minder aardappelen geplant, maar door de vele regen duurde het ook langer voor de aardappelen konden worden geoogst. Bovendien kan een deel ook niet worden gerooid, wat onvermijdelijk tot prijsstijgingen leidt. "Alleen de boer die durfde speculeren en zich niet aan contracten met de verwerkende industrie waagde, heeft momenteel een brede glimlach op het gezicht." Wij gingen praten met producent Agristo uit Hulste en aardap-pelhandelaar Vervaeke uit Pittem.

"Er werden dit jaar 6 tot 8% minder aardappelen geplant", weet Dirk Decoster van Agristo, dat diepgevroren en voor-gebakken aardappelproducten maakt. "De vele regen heeft ervoor gezorgd dat er minder en later kon worden gerooid. Naar schatting zitten nog 5% van de aardappe-len in de grond. Net die kleine procenten maken vaak een groot verschil."

Olympische Spelen

Er zijn twee centra in de wereld waar veel aardappelen worden geteeld: Midden-Amerika en West-Europa. "Voor ons is het uiteraard geen optie om aardappelen uit de Verenigde Staten aan te kopen. Onze aanvoermarkt van meer dan 600 miljoen kg halen we, naast België, ook uit Nederland, Noord-Frankrijk en Duitsland en ook die landen zijn getroffen. Bijkomende factor is dat ook bij de Engelsen de oogst rampzalig is. Dat zorgt voor een dubbel probleem: hun aardappelverwerkers moeten meer bij ons aankopen, waardoor de beschikbare hoeveelheden kleiner worden en de prijs dus duurder. Bovendien hebben zij deze zomer al veel meer aardappelen uit onze contreien moe-

ten importeren, om voldoende 'fish & chips' te kunnen aanbieden, onder meer op de Olympische Spelen."

Voor Agristo blijft de schade beperkt. "Wij zijn gedeelte-lijk ingedekt door vaste contracten. De zogenaamde 'vrije aardappelen', die dus los van contracten worden verkocht, zijn wel een flink stuk duurder geworden. De prijs per ton die wij aan de boer betalen, is verhoogd van ongeveer 10 euro tot 25,5 euro. Volgens de termijnmarkt zullen we in maart van volgend jaar voor een ton zelfs 30 euro

moeten ophoesten. Onvermijdelijk zal ook de consument dat verschil in zijn portefeuille voelen. Patatjes en aan-verwante producten zullen nu inderdaad stilaan duurder worden."

Niet panikeren

Dries Vervaeke van de gelijknamige aardappelhandel uit Pittem, maakt zich vooralsnog geen zorgen. "Laten we de problemen oplossen als ze zich voordoen. De aardappelen kunnen in principe nog worden gerooid tot het begint te vriezen. Vorige week zat er bij ons nog 130 ha aardappelen in de grond, maar deze week hebben we daarvan al de helft kunnen oogsten."

Vervaeke predikt daarom, in alle bescheidenheid, voor rust en kalmte. "Mijns inziens zijn de problemen op dit moment sterk overroepen. De landbouwer die durft spe-culeren doet nu goede zaken, maar wij pleiten al langer voor de gulden middenweg en zijn daarom deels ingedekt door vaste contracten. De grote verliezer in dit verhaal kan de industrie worden die zonder vaste contracten werkt, maar ik kan me niet voorstellen dat er veel bedrijven op die manier werken. Anders kunnen zij hun langetermijn-contracten naar exportmarkten niet waarborgen."

Aardappelhandel Vervaeke is gespecialiseerd in de inkoop, verkoop en het transport van consumptieaardappelen voor de industrie en exportbedrijven.

Productie op niveau

Dirk Decoster deelt de mening van Dries Vervaeke. "Vandaag is de prijs van de vrije aardappelen misschien zeer hoog, maar dat is ook wel eens anders geweest. Aardappelen telen moet je over langere termijn evalue-ren en die evaluatie zal voor elke teler verschillend zijn. Wij pleiten voor de tussenweg. Met speculatie kan je zwaar winnen, maar kan je evengoed zwaar verliezen.”

De prijsstijging heeft geen onmiddellijke invloed voor de productie van Agristo. "Wij blijven op volle toeren draaien, want de vraag blijft erg groot, zeker vanuit de export-markten. Bovendien hebben we voor 1 kilo diepvriesfrie-ten, 2 kg aardappelen nodig."

Dirk Decoster verwacht niet dat de tegenvallende oogst tot felle marktverschuivingen zal leiden. "Consumenten die hierdoor van plan zijn minder aardappelen te eten, zullen snel vaststellen dat ook alternatieven niet zo inte-ressant zijn. Pastaproducten worden er door de hoge tar-weprijs ook niet goedkoper op. Laat ons in elk geval niet wanhopen: volgens mij is deze slechte oogst geen gevolg van de klimatologische veranderingen en hoeven we deze evolutie niet elk jaar te verwachten." (BVC - Foto Hol)

www.agristo.bewww.vervaeke-aardappelhandel.be

Ondernemers 19 23 november 2012 15

Dirk Decoster: “Consumenten zullen

snel vaststellen dat ook alternatieven voor

aardappelen niet goedkoper zijn.”

Dries Vervaeke: “De problemen zijn op dit

moment sterk overroepen.”

Tegenvallende aardappeloogst wordt onvermijdelijk doorgerekend aan consument

“Aardappelen uit de VS aankopen, is geen optie”

Dirk Decoster

Page 16: Ondernemers 19-2012

INTE

RVIE

W

Filip BalcaenIVC Group, Baltisse, Balta

Page 17: Ondernemers 19-2012

Uw vader zou u ooit afgeraden hebben om te investeren in vinyl omdat daar volgens hem geen toekomst in zat. Klopt dat verhaal?Filip Balcaen: “Het is toch iets genuanceerder dan dat. Hij zei letterlijk: “Het is een goed idee, maar het is te laat om er in te investeren.” Dat was in 1998. Ik heb het toch gedaan en achteraf bekeken was het een beetje een overwinning.”

Het soort buikgevoel dat de rasondernemer in u ver-raadt?Filip Balcaen: “U zegt dat. Ik denk dat de keuze voor vinyl en laminaat (binnen Balta) allebei goede beslissingen waren.”

Voelt u zich vandaag eerder een manager of toch een ondernemer?Filip Balcaen: “Bij IVC ben ik executive chairman en is er een CEO in de persoon van Jan Vergote. Samen zetten we de grote strategische lijnen uit.”

Dit is een 100% familiebedrijf. Wat is het belangrijkste: het belang van de familiale aandeelhouder of dat van alle stakeholders?Filip Balcaen: “Uiteraard staat het belang van het bedrijf altijd voorop. Noteer toch ook dat er een verschil bestaat tussen een beursgenoteerd bedrijf en een familiebedrijf. De gevolgen zijn anders. In ons geval kan je de belangen van de familie natuurlijk ook nooit wegdenken. In de loop der jaren ben ik overtuigd geraakt van een aantal princi-pes. Familieleden kunnen actief zijn, maar alleen als ze de nodige competenties kunnen voorleggen. En twee: je kan maar beter geen twee familieleden van dezelfde generatie in één bedrijf uitspelen. Ik heb twee zussen die niet actief zijn en heb dus de luxe en het geluk gekend dat ik de zaak alleen mocht aansturen. Als er familiebedrijven in de tweede generatie problemen kennen en in de derde generatie uit de bocht vliegen dan is dat vaak omdat

verschillende actieve leden er andere visies op nahouden.”

IVC is marktleider in West-Europa. Hoe ver reikt de ambitie nog?Filip Balcaen: “Qua omzet staat IVC wereldwijd op plaats vijf, maar we zijn wel beduidend kleiner dan de markt-leiders Tarkett uit Frankrijk en Armstrong uit de VS. Op het vlak van ebitda rijden we echter wel helemaal voor-aan mee in het peloton. Qua groei heeft IVC het plafond zeker nog niet bereikt, er zit nog meer in. Maar we wil-len alleen groeien op een rendabele manier. In die zin is rendabiliteit zelfs belangrijker dan groei. Hier hebben we ook geleerd geen dividenden uit te keren. Elke euro winst wordt dus opnieuw geïnvesteerd, en dat zullen we blijven doen.”

Inmiddels komt er concurrentie opdagen uit eerder ver-rassende hoek. Beaulieu heeft zich tot eenieders verba-zing plots opgeworpen tot een geduchte concurrent door de Sloveense Juteks Group te kopen. Moeten we dit zien als de ultieme revanche voor het feit dat IVC in 2008 de hand legde op de vinyldivisie van Domo?Filip Balcaen: “Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Ik heb datzelfde dossier ook zelf bestudeerd en heb ervoor bedankt. Het zinde me niet om meerdere redenen. De fabriek in Slovenië was verouderd en telde te veel werknemers. De groep heeft ook een belangrijke vestiging in Rusland en daar gelden normen die in geen geval de mijne zijn.”

IVC heeft in 2010 en 2011 vooral elders in de wereld zwaar geïnvesteerd, onder meer in de VS (fabriek en distributieplatform), China (distributieplatform) en Rusland (logistiek). Wat heeft u geleerd over investeren in het buitenland en investeren in Vlaanderen?Filip Balcaen: “Ik heb heel veel geleerd en de conclusie kan bijna niet anders zijn dan dat er een dag en een nacht ver-schil is. Ik geef het voorbeeld van onze nieuwe fabriek in

Dalton, Georgia. Ik moet toegeven dat ik zwaar onderhan-deld heb, maar met resultaat. De grond kreeg ik zo goed als voor niets. De energie is er buitengewoon goedkoop. Ik kreeg fiscale voordelen voor de eerste vijf jaar. En in drie maanden was het dossier rond. Hier in Vlaanderen wil ik milieuvriendelijk produceren door te investeren in wind-molens. Intussen wacht ik al drie jaar op een vergunning. En toch heb ik Vlaanderen nog steeds de rug niet toege-keerd. Van de 105 miljoen euro die IVC in 2010 en 2011 heeft geïnvesteerd, is er 45 miljoen euro gegaan naar de bouw van een splinternieuwe fabriek hier in Avelgem waar we vinylparket produceren. Bijna al onze collega’s laten dat aanmaken in het Verre Oosten, wij hebben beslist om dat hier te doen omdat de time to market dan veel korter is. We hebben een totaal nieuw én milieuvriendelijk product op de markt gebracht. Pure innovatie is het en we hebben dat gepatenteerd ook. Ik heb mijn ingenieurs als het ware twee jaar in een kot moeten opsluiten om te zoeken tot ze het vonden. Te veel bedrijven gaan achteloos voorbij aan innovatie, terwijl het een cruciaal gegeven is.”

In het businessplan van IVC staat dat sustainability een hoeksteen is van jullie aanpak. Hoe moeilijk is het om duurzaam te zijn in Vlaanderen?Filip Balcaen: “Het hangt allemaal af van het niveau. Vlaams minister-president Kris Peeters is hier op bezoek geweest en ik kan bij hem rekenen op veel sympathie en steun. Eigenlijk is dat ook maar logisch als een Vlaams bedrijf besluit om alsnog 45 miljoen euro te investeren in Vlaanderen. Op andere niveaus en bij de ambtenarij – al wil ik ze niet allemaal over dezelfde kam scheren - is dat begrip helaas veel minder. Ik heb dat aan de heren John Crombez en Steven Vanackere ook expliciet gezegd: begrijpen jullie wel waar ondernemers mee bezig zijn, beseffen jullie wel wat we doen en hoeveel risico's we nemen om welvaart te creëren, weten jullie wel dat hier iemand zit die zeven dagen op zeven, dag en nacht met zijn zaak bezig is?”

Vrij geruisloos, quasi onzichtbaar, maar met succes beweegt Filip Balcaen zich al decennia door het Vlaamse en internationale ondernemerslandschap. Man van onderbouwde visies en schrandere strategie eerder dan van misplaatste groot-spraak of koket gedoe. Van zijn vinylgroep IVC (ruim 300 miljoen euro omzet en fabrieken wereldwijd) heeft hij op amper 15 jaar tijd een volwaardige multinational gemaakt die de olympische principes in de praktijk toepast: citius, altius, fortius.Maar Filip Balcaen is ook meer dan IVC. Met zijn eigen investeringsfonds Bal-tisse en zijn co-fonds Pentahold (samen met onder meer Philippe Vlerick en Paul Thiers) stuwt hij het entrepreneurship vooruit. Als gewezen CEO van Balta draagt hij maatpakken met ongeziene ervaring. Maar één vraag brandt na al die jaren nog steeds op zijn lippen: “Waarom krijgen ondernemers niet meer respect?”

INTE

RVIE

W

Ondernemers 19 23 november 2012 17

“GELOOF IN DE KRACHT VAN INNOVATIE”

Page 18: Ondernemers 19-2012

Rijke stinkers

Laten we het even hebben over uw privékapitaal waar-mee u - liefst jonge - ondernemers een duw in de rug wil geven. Om te beginnen met Pentahold (investerings-fonds samen met Philippe Vlerick, Paul Thiers, Marc Saverys en de Luxemburger Edmond Müller). Welke afspraken gelden tussen jullie en waar situeert zich de meerwaarde?Filip Balcaen: “We bekijken de dossiers samen en zodra één van de vijf zich verzet, doen we het niet. De meerwaarde situeert zich in de grote onderlinge complementariteit. Philippe is een krak op financieel vlak terwijl Paul en ikzelf eerder de entrepreneurs zijn. Marc Saverys is dan weer de man met het wijd verspreid internationaal netwerk. Er is een groot wederzijds respect en we begrijpen elkaar goed.”

Kersvers Voka-voorzitter Michel Delbaere zei het onlangs bij zijn maidenspeech: de zin voor het onderne-merschap mag vooral niet verloren gaan. Ziet u, om een romantisch beeld te gebruiken, nog duizend bloemen bloeien in Vlaanderen?Filip Balcaen: “Als we tien dossiers bekijken, dan vin-den we nog altijd één dossier dat meer dan de moeite waard is. Dat is een normaal gegeven. Maar toegegeven: in West-Vlaanderen is het wat meer zoeken met een vergrootglas.”

Welke zijn uw belangrijkste adviezen aan jonge onder-nemers?Filip Balcaen: “Een: laat u omringen met competente medewerkers, mensen die het in hun eigen domein bij voorkeur beter weten dan uzelf. Zij hebben ook recht op een uitstekende renumeratie. Twee: waardeer alle men-sen in uw organisatie. Drie: innoveer. Vier: laat mensen mee delen in het succes van het bedrijf. Managers met verantwoordelijkheid hebben recht op een bonus als een jaar succesrijk wordt afgerond. Dat werkt motiverend.”

Begrijpt u ook de moedeloosheid van veel jonge onder-nemers die uiteindelijk de zekerheid van een job verkie-zen boven het nemen van risico's?Filip Balcaen: “Ik begrijp dat voor de volle 100%. Het wordt de ondernemers hier in Vlaanderen ook steeds moeilijker gemaakt. De loonkost, de fiscaliteit, de omstandigheden, de perceptie. Ondernemers? Dat zijn toch die rijke stin-kers, nietwaar? Wie succesvol is, heeft geluk gehad en wie over de kop gaat, is een slechterik. Dat is een vraag die me al langer bezighoudt: waarom krijgen ondernemers niet meer respect?”

Waarom wilde u – naast Pentahold - ook nog zo nodig een eigen kapitaalfonds met de naam Baltisse. Zit de liefde voor het entrepreneurship er zo diep in?Filip Balcaen: “Na de verkoop van Balta in 2004 zit je plots met kapitaal op de schoot, en dat kan maar beter ren-deren. Vandaar het beleggingsvehikel Baltisse dat onder

meer mikt op vastgoed zoals winkels op A1-locaties, rusthuizen, logistiek en studentenhuizen. Ik probeer altijd meerwaarde te creëren. Wie belegt, moet voorzichtig zijn en aan voldoende risicospreiding doen.”

Consolidatie? Welke consolidatie?

In 2004 gooide u de handdoek in de ring en verkocht u Balta aan het Britse investeringsfonds Doughty Hanson, maar pas na een vruchteloze poging tot consolidatie in de West-Vlaamse tapijtsector. Was u tien jaar te vroeg? De laatste jaren lijkt er toch een zekere vorm van conso-lidatie ingezet.Filip Balcaen: “Vindt u dat? Ik zoek nog altijd vruchteloos naar de echte consolidatie. Domo dat nu bij Balta aan-leunt? Of Beaulieu dat intern consolideerde? Of denkt u aan die enkele bedrijven die over de kop zijn gegaan? Dat betekent toch allemaal niet veel. Terwijl de markt nog altijd kreunt onder de overcapaciteit, te kleine marges en te weinig rendabiliteit. Niemand verdient geld zoals het hoort in onze sector. De grote consolidatie dringt zich nog altijd op, maar ze komt er niet.”

Is dat niet typisch West-Vlaams ook? Liever eigen baas dan samenwerken?Filip Balcaen: “Zo lijkt het inderdaad en dat is spijtig want men laat kansen liggen. Ik zag destijds wel iets in samen-werking tussen Balta en Beaulieu, maar soit, het mocht niet zijn.”

Was het een goede keuze om bij Balta te kiezen voor een financiële partner in plaats van voor een industriële partner?Filip Balcaen: “Toen ik besliste de meerderheid te ver-kopen, heb ik alle opties bekeken. Private equity zorgde voor de grootste opbrengst. En weet u, mensen zijn zo extreem flexibel zoals ook in dit verhaal is gebleken. Het bewijst ook meteen dat Balta, dankzij zijn mensen, wel degelijk een uitstekend bedrijf is.”

U bent met 20 % nog altijd aandeelhouder bij Balta. Gelooft u nog in de toekomst van tapijt?Filip Balcaen: “Het hangt af van welk soort tapijt. Kamer-breed tapijt heeft dringend een consolidatie nodig, in naam van de rendabiliteit. De markt van karpetten is hier niet meer aan de orde en kent een enorme concurren-tie. Turkije heeft die markt grotendeels ingepalmd dankzij automatisatie. De contractmarkt tot slot is in mijn ogen nog altijd een potentiële groeimarkt voor wie het com-mercieel goed aanpakt.”

Een land met twee snelheden

Wat vindt u van de, inmiddels historische, uitspraak van Luc Bertrand die de regering Di Rupo bestempelde als marxisme? Filip Balcaen: “Ik ken Luc Bertrand vrij goed en waardeer hem ten zeerste: als ondernemer en als gentleman. Ik denk dat Luc met zijn uitspraak bewust heeft willen pro-voceren, en ik sta volledig achter hem. Het probleem van dit land is dat het een land van twee snelheden is. Niets tegen Wallonië, waarom zou ik, maar niemand kan om de vaststelling heen dat er een zeker Waals profitariaat bestaat dat het resultaat is van een politiek cliëntelisme. Dat leidt onvermijdelijk tot problemen. Vlaanderen is bovendien erg ondernemersgericht terwijl het door Waals links wordt geregeerd. Dat wringt. Ik kwam recent terug uit Singapore en dan hoor je Laurette Onkelinx – tegen alle Europese logica in – verklaren dat er niet zo nodig bespaard moet worden. Beseft zij misschien niet wat er

allemaal gaande is in deze wereld, denk ik dan. Het is tijd voor actie. In Nederland pakt het nieuwe paars de zaken wel stevig aan: langer werken, de werkloosheid beperken in de tijd, en andere maatregelen. Bij ons? Niets van dat alles. De syndicaten en de Waalse socialisten blokken veel af.”

Hoe kijkt u naar de sluiting van Ford Genk?Filip Balcaen: “Kan je de Ford-directie verwijten dat ze kiest voor Valencia met zijn beduidend lagere lonen? Neen toch. Een bedrijf moet dat analyseren en dan actie voeren. De fout ligt dus niet zozeer in het hoofdkwartier van Ford, maar ligt veeleer hier. Wat men ook moge beweren, het vertrek van Ford is voor een belangrijk deel een gevolg van de te hoge loonkost. Net die loonkost is onbespreekbaar voor de vakbonden of voor de Waalse socialisten. Daarom geef ik Luc Bertrand gelijk. We moe-ten zeer beducht zijn dat de verhouding tussen presteren en werken enerzijds en plezier en genot anderzijds niet ontspoort. Natuurlijk moet er een balans zijn, maar die balans lijkt me tegenwoordig meer en meer zoek.”

Soms zou je wensen dat er bij ondernemers een soort van heilige woede de kop op zou steken. Moet de figuur-lijke vuist niet eens op tafel komen?Filip Balcaen: “Ik was recent uitgenodigd op een informeel overleg met Elio Di Rupo, maar ik ben niet geweest omdat ik niet echt geloof in praatclubs. Ik ben meer een doener. Misschien had ik er wel moeten bij zijn. Ik vind ook dat de ondernemers in deze veel te zachtaardig zijn. Wat de overheid doet, lijkt tegenwoordig soms op een inquisitie. Het gevolg is dat veel bedrijven zich geconfronteerd zien met een grote mate van rechtsonzekerheid. Dat gaat tegenwoordig heel ver en kunnen we best missen.”

Spoort u uw eigen kinderen nog aan om te ondernemen?Filip Balcaen: “Zeker weten, maar het ondernemen hoeft wat mij betreft niet noodzakelijk hier te gebeuren. Ik stimuleer mijn twee zonen volop om eerst een tijdlang aan de slag te gaan in Azië. Ze hebben allebei TEW gestu-deerd en de oudste werkt nu in de maritieme sector in Singapore. De jongste schrijft nu nog aan zijn thesis maar moet dan ook voor minimum een jaar de wijde wereld in, bij voorkeur Azië. Daar moeten ze de vibes leren voelen. De wereld draait snel en er gebeurt van alles. Wie alleen in Vlaanderen blijft, beseft dat onvoldoende.”

Maar na termijn mogen ze hier komen instaan voor de aflossing van de wacht. In het spoor van hun vader zoals u destijds ook in het spoor van uw vader liep?Filip Balcaen: “Het mag, maar het moet vooral hun eigen keuze zijn. En zoals gezegd: liefst geen twee familiale vertegenwoordigers in hetzelfde bedrijf. Gelukkig hebben we in de groep meer dan één bedrijf.” (lacht)

(Tekst: Karel Cambien – Foto's: Kurt Desplenter)

18 Ondernemers 19 23 november 2012

“Niemand verdient geld zoals het hoort in onze sector. De grote consolidatie dringt zich nog altijd op, maar ze komt er niet.”

“Hier in Vlaanderen wil ik milieuvriendelijk produceren door te investeren in windmolens. Intussen wacht ik al drie jaar op een vergunning...”

Page 19: Ondernemers 19-2012

KPMG & Partners Accountancy lanceert het ‘levende’ webportaal KMOnline

Vanuit de overtuiging dat moderne accounting tools meerwaarde kunnen creëren voor zowel adviseurs als hun cliënten, zet KPMG & Partners Accountancy voortdurend in op innovatie. Zo worden er sinds 1 januari 2010 bij KPMG & Partners Accountancy geen papieren facturen meer geboekt, maar worden alle aankoop- en verkoopfacturen gescand en vervolgens boekhoudkundig verwerkt. Nieuw, én opvallend voor de sector, is nu de opstart van ‘KMOnline’, een ‘levend’

webportaal dat cliënten toelaat de administratieve situatie van hun onderneming permanent op te volgen en mogelijke scenario’s in kaart te brengen.

www.kmonline.be

Joris Mertens, Partner KPMG & Partners Accountancy, licht toe: “Ondernemen kan zeer complex zijn. De vinger aan de spreekwoordelijke pols houden is bijgevolg niet alleen noodzakelijk, maar ook de terechte wens van onze cliënten. Via het KMOnline webportaal bieden wij een beveiligde omgeving waar cliënten terecht kunnen voor o.a. het digitaal raadplegen van hun boekhouddocumenten en het veilig en vertrouwelijk communiceren met hun persoonlijk toegewezen adviseur. Maar wat deze tool voornamelijk bijzonder en enig in zijn soort maakt, is dat onze cliënten er gepersonaliseerde simulaties kunnen uitvoeren op reële cijferrapporten. Ondernemers krijgen via het ‘levend’ portaal dus 24/24 toegang tot al hun dossiers en archieven, maar ook inzicht in de impact van bepaalde zakelijke beslissingen. Dankzij de tijdswinst die wij realiseren door zoveel mogelijk puur administratieve handelingen uit te schakelen, bv. via onze scanningprocedures, kunnen wij meteen ook meer ruimte vrijmaken om de resultaten van een dergelijke simulatie met onze cliënten tot in de kern te bespreken.”

Dit maakt KMOnline zo uniek:

� U heeft 24/7 toegang tot al uw dossiers en archieven, waar u zich ook bevindt.

� U kunt bestanden en documenten opladen, en wijzigingen en verzoeken online doorgeven in een beveiligde omgeving.

� U heeft via het webportaal toegang tot uw salaris- en fi nanciële administratie, jaarrekeningen en belastingaangiften.

� U kan simulaties en analyses uitvoeren op basis van reële en accurate cijfers.

� U bepaalt zelf welke medewerkers toegang tot uw eigen KMOnline webportaal krijgen.

Nuttige links

Bepaalde functies van KMOnline zijn voorbehouden voor cliënten van KPMG & Partners Accountancy. Maar ook indien u vandaag geen beroep doet op de diensten van de lokale adviseur, is een bezoek aan het portaal aangewezen. Het opstartscherm, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, biedt namelijk heel wat interessante informatie op vlak van accounting, waaronder nuttige links (naar bv. adressen van relevante instanties, actuele wetgeving en allerlei berekeningsmodules), een activiteitenkalender en een lijst ‘te onthouden datums’.

Joris Mertens Partner,

KPMG & Partners Accountancy

Voor meer informatie over de activiteiten van het KPMG & Partners team in de regio West-Vlaanderen, kan u vrijblijvend terecht bij Joris Mertens, op het nummer +32 9 241 88 00, of per e-mail op [email protected]

www.kpmg.be

* KPMG & Partners Accountancy is de handelsbenaming waaronder de Burgerlijke CVBA KPMG Fiduciaire haar diensten verleent.

Ondernemers krijgen

via KMOnline snel

inzicht in de impact

van hun zakelijke

beslissingen

Voka_publireportage_a4_071112_v1.indd 1 06/11/12 15:38

Page 20: Ondernemers 19-2012

Anje Van Rossum

Events Manager Group Belgacom

TWICE, MOET JE MEEMAKEN*

* TIJDENS ONZE FEESTELIJKE AVANT-PREMIÈRE NAV 20 JAAR BELGACOM.

Belgacom organiseerde nav z’n 20 jarig bestaan een Avant Première van de nieuwe James Bond � lm ‘Skyfall’ in 12 bioscopen in België. De genodigden voor deze avond waren medewerkers van Belgacom: technici, kaderleden, bedienden, jong & oud, kris-kras door elkaar. Onder de noemer “Belgacom 2012 - We Shape � e Future” stond TWICE in voor animatie, dansacts & showtechnieken in iedere bioscoopcomplex. Geen makkelijke opgave om in 12 cinemazalen over heel België op hetzelfde moment voldoende mensen te voorzien. TWICE voerde de brie� ng echter perfect uit & alle 20.000 medewerkers van Belgacom waren meer dan tevreden !

Meer info & foto’s van dit evenement vindt u op: twice.be

fun is serious businessWestlaan 159 - B - 8800 Roeselare - 051 248 848 - [email protected] - www.twice.be

59167 ad voka twice belgacom.indd 1 12/11/12 16:25

Page 21: Ondernemers 19-2012

Wie geregeld goederen verstuurt via lucht-vracht, doet er goed aan zich grondig te infor-meren over het Known Consignor-statuut. Eind april 2013 gaat in dat verband een nieuwe Europese veiligheidsrichtlijn van kracht die grote gevolgen kan hebben voor de kostprijs van de zendingen. Zonder zo’n statuut wor-den je goederen elke keer grondig gescreend, met tijdverlies en extra kosten tot gevolg. Maar ook het Known Consignor-statuut – dat bevestigt dat alle schakels in je logistieke keten veilig zijn – krijg je niet zomaar.

Lieve Lombaert is docente Logistiek Management aan de KATHO en zaakvoerder van haar eigen kantoor Lova Con-sultants. Dat begeleidt bedrijven die het Known Consig-nor- of het AEO-statuut (Authorized Economic Operator, toegekend door de douane, red.) willen verkrijgen. “Het nieuwe Known Consignor-statuut – dat de veiligheid moet bewaken in de hele logistieke keten, betekent dat je als afzender erkend wordt als ‘veilige partner’ in de hele luchtvrachtketting”, legt Lieve Lombaert uit. “Dat statuut bestaat al een hele tijd, maar vroeger moest je alleen een document ondertekenen waarin je zélf verklaarde een betrouwbare partner te zijn. Maar sinds eind april 2010, als gevolg van een Europese richtlijn, moet een bevoegde instantie – het Directoraat-Generaal Luchtvaart van de federale overheidsdienst Mobiliteit en vervoer – dat mee bevestigen. Daarvoor gaat het Directoraat-Generaal Luchtvaart het bedrijf screenen en bij een goede uitkomst het statuut toekennen. Die overgangsperiode loopt tot 29 april 2013, want vanaf dan is die erkenning verplicht als je een Known Consignor wil zijn.”

Extra kosten vermijden

Wie geregeld luchtvracht verzendt, doet er goed aan het statuut te verwerven, want als je dat niet hebt, wordt elke zending telkens weer gescand. “Daar zal tussen 10 en 15 eurocent per kilogram voor worden aangerekend, maar omdat er te weinig scanners zijn op onze luchtha-vens, mag je daarbij ook rekenen op lange wachttijden”, waarschuwt Lieve Lombaert. “De kosten kunnen dus gevoelig oplopen. Maar ook het Known Consignor-statuut verwerven, vraagt een investering – voor het inrichten van een aparte ruimte in je magazijn voor luchtvracht, een opleiding voor medewerkers die met die vracht in contact komen, het aanstellen van een verantwoordelijke maar ook voor de screening (of het beveiligingsonderzoek), enzovoort. De verantwoordelijke moet ook een opleiding volgen die georganiseerd wordt door het Directoraat-Generaal Luchtvaart, en slagen voor een soort examen. Er is alleen één probleem: die opleiding bestaat tot op vandaag nog niet. Nu, voor ondernemingen die heel veel luchtvrachtzendingen hebben, wegen die investeringen om Known Consignor te worden niet op tegen de kosten die met extra scannen gepaard gaan. Anders is het voor bedrijven die er maar af en toe een beroep op doen.”

Account Consigner-statuut

Om het nog wat ingewikkelder te maken, is er ook nog een Account Consignor-statuut. Als je over een AEO-certificaat van de douane beschikt, heb je dat statuut sowieso. Lieve Lombaert: “Dat betekent dat je goederen niet gescreend worden voor cargovliegtuigen, maar wél voor passagierstoestellen. Dit statuut is makkelijker te verwerven, op de manier zoals dat vroeger ook voor het Known Consignor-statuut gold – op basis van je eigen verklaring, dus”

Lieve Lombaert geeft als consultant hierover seminaries en lezingen, en biedt hulp aan bedrijven om dit statuut te halen. Ze merkt dat vooral kmo’s nog vaak de kat uit de boom kijken. “Vaak is het zo dat, als zij een aan-vraag indienen bij het Directoraat-Generaal Luchtvaart, zij terugschrikken als ze de vereisten voor ogen krijgen. Dan komen wij op de proppen om ze te begeleiden, vooral wanneer zij ontdekken hoeveel hun luchtvaartra-fiek kan kosten zonder dat statuut.” (JD)

Voor meer info over het Known Consignor-statuut, kan je surfen naar: www.mobilit.fgov.be – doorklikken naar ‘lucht – beveiliging Luchtvracht / Luchtpost – aanvraag status bekende afzender (Known Consignor)’.

UITGELEZENJapanners investeren in werkgele-genheid bij Gryson in WervikRoltabakfabrikant Gryson werd in augustus door Japan Tobacco International overgenomen. Met de overname wordt ook de productie uitgebreid. Het gaat om een belangrijke investering voor de werkgelegen-heid in Wervik. Met wereldwijd 25.000 werknemers en 22 fabrieken is Japan Tobacco International de derde grootste tabaksfabrikant van de wereld. Naast het bekende gamma van Gryson wordt de productie in Wervik uitgebreid met Winston roltabak. Hier wordt geproduceerd voor 60 landen. De Japanners namen het bedrijf over van de groep Vandermarliere. Het bedrijf was altijd een belangrijke werkgever voor Wervik. (HN, HLN) Huktra opent nieuwe werkplaats in Transportzone ZeebruggeTransportbedrijf Huktra heeft de nieuwe hypermo-derne werkplaats geopend in de Zeebrugse Transport-zone. Huktra is een belangrijke Europese speler in het vervoer van tankcontainers. Met de investering van 3,5 miljoen euro verankert het bedrijf zich verder in Zeebrugge. Ze verzorgen tanktransporten van Noor-wegen tot de Canarische Eilanden en van IJsland tot Moskou. Ze werken voor de grote chemische bedrij-ven en vervoeren chemicaliën en voedingsproducten. Huktra heeft ook een kantoor in Engeland, Spanje en Italië. In de Zeebrugse werkplaats worden de 850 tankcontainers onderhouden en worden herstellingen uitgevoerd. (HLN, HN)

Sioen opent fabriek in RoemeniëHet textielbedrijf Sioen opent een nieuwe fabriek in Roemenië. De afdeling Apparel maakt speciale kledij als brandweerpakken, beschermende kledij en politie-uniformen. Sioen heeft al ateliers in Indonesië en Tunesië. Volgens een Europees onderzoek uit 2011 zijn de Belgische lonen de hoogste van Europa. Het gemid-delde uurloon bedraagt hier 39,3 euro, in Roemenië is dat 4,5 euro. Het is daarmee het goedkoopste land, na Bulgarije. "De nieuwe fabriek gaat niet ten koste van arbeidsplaatsen in België", benadrukt CEO Michèle Sioen. (Tr)

Arseus neemt bedrijven over in Amerika en ScandinaviëHet bedrijf Arseus uit Waregem, dat materiaal levert aan apothekers, heeft een aantal overnames gedaan in Brazilië, Colombia en Denemarken. Daardoor ver-sterkt het bedrijf zijn positie als wereldleider. Het is nu actief in 28 landen, goed voor 1.500 werknemers. En er zijn nog uitbreidingsplannen in zowel Europa als in Noord- en Zuid-Amerika. (HLN,DS)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Wie of wat is het Known Consignor-statuut?

AVL Metal Powder

“Een extra zorg bovenop de andere”Financieel directeur Marc Van Lerberghe van AVL Metal Powders uit Kortrijk woonde een van de semi-naries van Lieve Lombaert bij, maar moet nog gron-dig onderzoeken wat de nieuwe Europese regeling voor dit bedrijf betekent. “We zijn alleszins nog niet toe aan een beslissing over welke keuze van statuut voor ons het beste is”, zegt hij. “Dit is erg ingewikkel-de materie, en ondanks het feit dat we steeds meer gebruikmaken van luchtvrachtvervoer blijven we een kmo met beperkte volumes. Dat moeten we allemaal meenemen in de analyse, die we op dit moment aan het maken zijn, en waarin de mogelijke kosten en investeringen zeker een belangrijk deel zullen uit-maken. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat we starten als Unknown Consignor – dus zonder statuut – en na een tijdje de rekening maken. Dat er aandacht is voor de veiligheid van de logistieke keten juich ik toe, maar dat daar weer extra kosten mee gepaard gaan, daarvoor heb ik minder begrip. Sowieso is het op-nieuw een zorg die er voor een kmo als de onze bij komt, en ik vind het voor een klein tot middelgroot bedrijf wel een erg strenge reglementering.”Marc Van Lerberghe stelt de uitvoerige infosessies over Known Consignor erg op prijs. “Anders is het een voor een bedrijf totaal onbegrijpelijke materie. Door daaraan deel te nemen, word je je er in de eerste plaats van bewust dat je stappen moet ondernemen, en begrijp je beter welke stappen jij het beste kan zetten.” (JD)

Page 22: Ondernemers 19-2012

2

MEDIAPARTNERS

BEDRIJVENCONTACTDAGEN

2 DAGEN FACE2FACE BUSINESS CONTACTS11 & 12 DECEMBER 2013 KORTRIJK XPO

W W W . B E D R I J V E N C O N T A C T. B E RESERVEER NU UW STAND OPWWW.BEDRIJVENCONTACT.BE

full page ond bcd_Layout 1 30/10/12 16:46 Page 1

Page 23: Ondernemers 19-2012

BEDR

IJVEN

Carat Security verhuist zijn hoofdkwartier naar Koekelare. De verhuis kadert in de ver-dere professionele uitbouw van het bewa-kingsbedrijf.

Carat Security staat in voor de bewaking van goederen, personen, winkels en bedrijven. “Officieel heet dat stati-sche en mobiele bewaking. Tevens doen wij bewaking met hond en voorzien wij winkels van winkelinspecteurs in burger”, zegt zaakvoerder Wesley Meeuws die trouwens de jongste bedrijfsleider in zijn sector is. “Zoals zo veel zelfstandigen ben ik in de eetkamer begonnen met de opstart van mijn bedrijfje”, zegt Meeuws. “Maar dat werd al snel te klein en te moeilijk. Dus moest ik kantoorruimte zoeken en die vond ik in de Ichtegemstraat in Koekelare. Doordat de banken en geldtransporten meer en beter beveiligd zijn, worden bedrijven meer dan ooit geviseerd. Dat verklaart onze groei.”

Voorheen werkte Wesley Meeuws bij een grote bewa-kingsonderneming in de haven van Zeebrugge. “Ik heb altijd de ambitie gehad om mijn eigen zaak uit te bouwen. Dat lag in de lijn van mijn familie, want daar is zowat

iedereen zelfstandig”, zegt de gedreven zaakvoerder. “Ik was jong toen ik startte en zeer ambitieus. Mijn drijf-veer was: wat zij doen kan ik beter. Mijn eerste opdracht, in 2010, was een oproep van Cirque du Soleil in Oostende.”

Consortiumbewaking

“Consortiumbewaking waarbij een groep ondernemers, gevestigd in dezelfde industriezone, samen een beroep doen op eenzelfde bewakingsfirma, is de nieuwe trend”, vervolgt hij. “Deze formule komt de bedrijfsleiders zeer voordelig uit, aangezien ze de kostprijs kunnen delen door het aantal bedrijven die participeren. Bovendien kan je deze kosten als bedrijf 120% fiscaal inbrengen.”

Meeuws: “Door onze kleine managementstructuur zijn wij zeer flexibel en snel inzetbaar. Onze klanten situeren zich vooral in de industrie en de retail. Maar wij doen aller-lei bewakingsopdrachten en zijn ons ervan bewust dat iedere klant een aparte aanpak en dienstverlening vereist. Via een samenwerkingsakkoord met een andere firma werken wij ook voor grote bedrijven als ING en Delhaize. Ons personeel bestaat op dit ogenblik uit een aantal pro-

fessionele opgeleide bewakingsagenten in vast dienst-verband en een aantal freelancers die onmiddellijk inzet-baar zijn. Op die manier kunnen we heel alert reageren op elke aanvraag.” (PD - Foto Kurt)

www.caratsecurity.be

Bewakingsfirma Carat Security huist nu in Koekelare

NAESSENS-HVAC bvbaMaatsch.zetel: Burelen & magazijn:Fr. Rooseveltlaan 23 Desselgemsesteenweg 39 8790 WAREGEM 8540 DEERLIJK

Tel. 056/613.113 [email protected]. 056/617.242 www.naessenshvac.be

• AIRCONDITIONING• WARMTEPOMPEN • VENTILATIE • SANITAIR• VERWARMING• ENERGIEZUINIGE TOTAALCONCEPTEN

VOOR KANTOREN

Wij garanderen “service & kwaliteit”!

Wim Nuel en Wesley Meeuws: “Ik heb altijd de ambitie gehad

om mijn eigen zaak uit te bouwen. Mijn drijfveer was: wat zij doen, kan ik beter.”

Page 24: Ondernemers 19-2012

TE HUUR – TE KOOP KANTOREN CENTRUM KORTRIJK

Diverse kantoren te huur van 25 m² tot 4000m². Ruime parking.

Immo Pottelberg

Engelse Wandeling 2k1k 8500 Kortrijk

Tel. 056/26 11 99

GSM 0475/455 187 e-mail: [email protected]

WWW.IMMOPOTTELBERG.BE

DE KIEN

POTTELBERG

www.burocenter.beLieven Bauwensstraat 15 • 8200 Brugge • Tel. 050 32 04 08 • Fax 050 31 19 12

Buro Center uw partner voor uw totaalproject

“Voor de inrichting van onze kantoren in een beschermd monument gingen

we een samenwerking met Buro Center aan. Het resultaat is kwalitatief en

hedendaags. We zijn heel tevreden over het advies en de vlotte

dienstverlening die zij leveren.”Jos Van Immerseel, artistiek directeur en dirigent

Anima Eterna Brugge. Kantoren: De Ezelpoort - Brugge

skin

n.b

e

ADV_BUROCENTER_JOSVANIMMERSEEL_114x108.indd 1 18/05/12 16:11

Staalbouw Constructions Métalliques

PLAY voor als het echt af moet zijn

PLAY ∙ Venecoweg 2 ∙ 9810 Nazareth ∙ 09 381 86 40

www.playbiz.be

l Rental & Events l Pro Sales l Inhouse l Multimedia

Al meer dan 20 jaar is PLAY een vooraanstaande speler in de

audiovisuele markt met als kernactiviteiten: verhuur, verkoop

en installatie van audiovisuele diensten en materialen. De

kracht van PLAY is de uitstekende synergie tussen de ver-

schillende afdelingen.

Tel daar gemotiveerde technici, kwaliteitsmateriaal en

een uitstekend uitgerust wagenpark bij en u krijgt een

audiovisuele cocktail waarvan u nog lang zal nagenieten.

PLAY, toonaangevend in audiovisueel- en communicatie-

materiaal.

PLAY_advertenties_080310.indd 1 08-03-2010 23:16:00

Page 25: Ondernemers 19-2012

In de nieuwe visveiling in Zeebrugge startte het visverwerkend bedrijf KuNa Fish. Kurt Rosseel (Ku) uit Eernegem en Nadine Demandt (Na) uit Lissewege zetten na jaren-lange ervaring zelf de stap naar het onderne-merschap. Het duo – geen koppel – besloot na een grondige marktstudie de krachten te bundelen. De nadruk ligt op visbewerking en de aan- en verkoop van verse vis.

“We ontdekten een vraag naar visverwerkende activi-teiten zoals ontgraten, ontvellen, fileren en trancheren. Vishandelaars kunnen de verse vis die ze aankopen in de vismijn meteen bij ons aanbieden voor verdere bewer-king. Onze werkruimte is rechtstreeks verbonden met de vismijn, zodat de vis het gebouw niet moet verlaten. Dit zorgt ervoor dat de vis – zowel platte als ronde vis-soorten – steeds supervers bij ons wordt aangeleverd en meteen kan bewerkt worden. Zo kunnen wij topkwaliteit leveren aan zowel groot- als kleinhandel”, verduidelijkt Kurt Rosseel (39), die vooral zal instaan voor de behande-ling van de vis. Hij werkte 20 jaar als fileerder en chauffeur in Zeebrugge. Daar ondervond hij dat bedrijven bijzonder moeilijk fileerders vinden die handmatig kwaliteitswerk

leveren. Dat opende perspectieven voor zelfstandige toelevering. Daarnaast verkoopt KuNa Fish dagverse vis, vertelt Nadine Demandt (47). Zij is verantwoordelijk voor de administratie en verkoop.

“Wij leveren en verkopen vis, schaal- en schelpdieren op bestelling aan vishandelaars, bedrijven, restaurants en particulieren. Met deze service willen we op maat van de klant aankopen en op vraag de vis bewerken. Het aanbod is niet beperkt tot Zeebrugge: we bestellen ook in Bres-kens, Urk, Vlissingen, tot zelfs in Denemarken en Noorwe-gen. We zijn ervan overtuigd een meerwaarde te kunnen bieden in de Zeebrugse visverwerkende nijverheid, door een toegevoegde waarde te bieden voor de vishandelaar

die in Zeebrugge aankoopt en zijn vis ter plaatse wil bewerkt zien. Dat we versheid garanderen, bewijzen we door geen voorraad aan te leggen.”

KuNa Fish is gevestigd in de Groenlandstraat 503 en telt (nog) geen werknemers behalve de zaakvoerders. Kurt Rosseel en Nadine Demandt waren tot 1 oktober col-lega’s bij Peterfish in Zeebrugge.

“De start is goed verlopen. We hebben al een aantal vaste klanten en hopen onze afzet stap voor stap op te bou-wen. We merken dat de vraag naar verse vis gestegen is van mensen die buiten de bereide keten weer op zoek gaan naar het basisproduct. Dat komt enerzijds door de crisis waardoor de consument liever zelf kookt en ander-zijds door de grote aandacht voor koken in de media”, aldus Demandt en Rosseel. (RJ - Foto MVN)

www.kunafish.be

BEDR

IJVEN

Ondernemers 19 23 november 2012 25

“In een wegwerpmaatschappij als de onze heeft herstellen zeker nog zin”, zegt Frede-rick Reynaert die met InnovaITion een bedrijf oprichtte dat gespecialiseerd is in het herstel-len van iPads en iPhones. “Uiteraard werk ik alleen binnen het dure segment van de markt.”

Frederick Reynaert volgde eigenlijk een opleiding elektrotechniek, automechanica en auto-elektronica. Dat leverde hem een job op bij Vereenooghe Mercedes in

Roeselare. “Ondertussen leerde ik ook aan smartphones werken. Daarvoor trok ik naar China waar ik een opleiding op ingenieursniveau volgde. Uiteindelijk begon ik twee jaar geleden in bijberoep iPads en iPhones te herstel-len. Omdat de vraag naar herstellingen zo sterk groeide, zette ik begin november de stap naar zelfstandigheid en huur ik een kantoor in het Roeselaarse bedrijvencenter. Als Bryo-lid krijg ik daarbij een uitstekende begeleiding.”

“Natuurlijk worden alleen toestellen uit het duurdere segment hersteld. iPads, iPhones van 700 tot 900 euro zijn zeker het herstellen waard. Bovendien zie ik ook wel brood in de fors groeiende tabletmarkt. Die zijn scha-degevoelig en ook daar zullen herstellingen nodig zijn. Die gebeuren trouwens allemaal met originele onderde-len. De toestellen die ik herstel, vallen buiten de garan-tieperiode.”

Reynaert vervolgt: “Ik werk voor particulieren en bedrijven. 70% van mijn omzet wordt gerealiseerd door herstellingen voor telecombedrijven, Apple- en

Mobistar-dealers, die toestellen naar mij doorsturen om te herstellen. De overige 30% wordt ingevuld door bedrijven en particulieren die rechtstreeks contact met me opnemen.”

“Ik ben niet gestart om mijn hele leven alleen te blijven werken, maar hoe snel InnovaITion gaat groeien, weet uiteraard niemand. Naast de herstelafdeling is er ook nog de tak Insurance waarbij ik verzekeringen afsluit voor iPads voor scholen en bedrijven. Het gaat hierbij om een servicecontract met een maandelijkse premie waarbij in geval van glasschade de iPad binnen de twee dagen wordt hersteld of omgeruild. Verhuur van Apple iPad-tabletcomputers is het derde onderdeel van Inno-vaITion.” (PD - Foto Kurt)

InnovaITion herstelt iPads en iPhones

Nieuw visverwerkend bedrijf KuNa Fish in Zeebrugge

Kurt Rosseel en Nadine Demandt: “De vraag naar verse vis is

weer gestegen ten opzichte van bereide producten.”

Frederick Reynaert:

“Natuurlijk worden alleen toestellen uit het duurdere

segment hersteld.”

Page 26: Ondernemers 19-2012

4,0 – 6,4 L/100KM. 104 – 149 G/KM CO2.Geef voorrang aan veiligheid. Milieuinformatie [KB 19/03/2004]: www.nl.ford.be/milieu

1.5m

Kom de B-MAX nu ontdekken in onze showroom.

DE NIEUWE FORD B-MAX

De nieuwe Ford B-MAX met het ingenieuze Easy Access Deursysteem. Dankzij de slimme integratie van de middenstijl in de deuren heeft hij een extra brede toegang. Handig, toch? Duik erin.

Garage ModerneBrugsesteenweg 75 - 8520 Kuurne - Tel: 056 36 44 11 – Fax: 056 36 44 19E-mail: [email protected] – www.modernekuurne.be

GarageModerne

www.modernekuurne.be

Adv_GarageModerne_Ondernemers_233x333.indd 1 9/11/12 11:40

Page 27: Ondernemers 19-2012

BEDR

IJVEN

Ondernemers 19 23 november 2012 27

Iluminas, het Roeselaars lichtbedrijf van Bruno Vercruysse, haalde een groot project voor straatverlichting binnen in Sierra Leone, wat meteen een boost gaf aan het jonge bedrijf. Eind december verhuist het naar het bedrijvencentrum Beveren-Roeselare. De fabricage van hun producten gebeurt nog steeds in Azië, maar de assemblage ervan zal ook in Roeselare gebeuren. “Op die manier bewaken we de kwaliteit van elk onderdeel”, legt Bruno Vercruysse uit.

Bruno Vercruysse, ingenieur electromechanica, Unizo-voorzitter van Roeselare en Bryo-adept, liet een job als plantmanager bij Betafence staan om zijn verlichtings-bedrijf iluminas, met specialiteit magnetische inductie, uit de grond te stampen.

“Verlichting is mijn roeping”, zegt Vercruysse. Hij door-zwom echter ook al heel wat andere watertjes. “Ik werkte verschillende jaren in China waar ik een ruim netwerk opbouwde. Ik werkte er als sourcing manager op free-lancebasis voor bedrijven uit de streek. Bij mijn terugkeer in België werkte ik vijf jaar bij Betafence, waarvan vier jaar als plantmanager. Ik deed er een brede expertise op van managementtechnieken en operationele skills. Daar kwam ik ook in contact met alle facetten van duur-zaam ondernemen. Om duurzame investeringen aantrek-kelijk te maken moet de terugwintijd korter zijn dan drie jaar. Ik stapte opnieuw het verhaal van de verlichting bin-nen, toen ik op een beurs kennismaakte met magnetische inductie. In april 2011 zag iluminas het licht”, aldus Bruno Vercruysse.

Magnetische inductie

“Ik vraag me af waarom magnetische inductie in Azië en Amerika heel populair is, maar in Europa niet. Vreemd genoeg is er vandaag geen sluitend antwoord op deze vraag. De technologie waarbij een magnetisch veld wordt opgewekt, zorgt ervoor dat UV-licht botst met een fluorescerende laag. Hierdoor wordt zichtbaar licht uitgestraald. Deze technologie levert een pak voordelen op. De lampen hebben een extreem lange levensduur van 100.000 branduren en geven gedurende hun levensduur een bijna constante lichtoutput. Bovendien zijn ze even energiezuinig als led, maar ligt de investeringskost een pak lager. Door de werking bij 215kHz zijn ze rustgevend voor de ogen en niet verblindend. Ze geven onmiddellijk licht na aanschakelen. Ledverlichting gebruikt men best als puntbron in residentiële gebouwen of om in kantoren bepaalde plaatsen te belichten. Magnetische inductie is bijzonder geschikt voor grotere oppervlaktes. Iluminas mikt dan ook op het industrieel segment met deze tech-nologie, het (her)belichten van bedrijven, opslagplaatsen, buitenplaatsen en straatverlichting. Overal waar men kan

werken met een lichtbron op hogere hoogte, kan men gebruik maken van magnetische inductie.”

Straatverlichting in Sierra Leone

“We haalden een groot project voor straatverlichting binnen in Sierra Leone en dat geeft een boost aan ons bedrijf. Daarom verhuizen we eind december naar het Bedrijvencentrum in Beveren-Roeselare. De fabricage van de onderdelen gebeurt weliswaar in Azië, maar de assem-blage gebeurt hier. Zo bewaken we de kwaliteit van ieder onderdeel,”legt Vercruysse uit.

“De volgende stap die we willen zetten is een designlijn aanbieden voor architecturale toepassingen waarbij we gebruik maken van de ledtechnologie. Ook op die markt kunnen we concurreren qua prijs en zeker qua kwaliteit. Wij werken enkel met professionals als groothandelaars, installateurs, architecten en elektriciens. Hier mikken we op de Belgische, Luxemburgse en Franse markt maar onze groeiverwachtingen - jaarlijks een omzetverdubbe-ling – willen we vooral realiseren in het Midden-Oosten en Afrika.” (PD)

www.iluminas.com

Lichtbedrijf iluminas verhuist naar bedrijvencentrum Beveren-Roeselare Klik.

Opgelost!

IT-beheer van de KMO

Installatie & onderhoud van:Werkposten

ServersNetwerken

POS

www.vanmarcke-computers.be

Software, helemaal op maatvan uw bedrijf

Zowel voor gebruik op:netwerk

weblokaal gebruik

www.vanmarcke-software.be

OOSTENDETorhoutsesteenweg 361

t 059 276 551

VEURNESint-Idesbaldusstraat 29

t 058 313 313

Iluminas op Cleantech Nocturne in Oostende

Als innovatiehub voor nieuwe energie pakt Oostende op donderdag 29 november uit met de Cleantech Nocturne. Power-Link U-Gent, Greenbridge demon-strator: “The Energy Box”, POM West-Vlaanderen, Haven Oostende, Stad Oostende, EOS en Voka-Ka-mer van Koophandel West-Vlaanderen organiseren op het Greenbridge Wetenschapspark een boeiend programma met seminaries, een creatieve energie-beurs, demonstraties van duurzame technieken, een inspirerende postersessie en een panelgesprek. Tijdens de afsluitende netwerkdrink kunnen de deel-nemers vragen of ervaringen uitwisselen met clean-tech-actoren. In het kader van het Eco2Profit-project worden zowel de magnetische inductieverlichting, als de energie-zuinige ledverlichting gedemonstreerd. Europees parlementslid, Kathleen Van Brempt, slotspreker tijdens het event, zal de door iluminas ontworpen openbare verlichtingspalen inhuldigen.

Info en inschrijvingen: www.power-link.ugent.be/cleantech-nocturne

Page 28: Ondernemers 19-2012

Sinterklaas kunnen we niet sturen, maar een vaste accountmanager krijgt u sowieso.Bij essent.be geloven we in een persoonlijke aanpak. Zeker voor bedrijven.Wilt u ook een offerte op maat van uw bedrijf? Bel 03/270 79 16.

ESS_adVoka_WVlaand.indd 1 7/11/12 09:27

Page 29: Ondernemers 19-2012

BEDR

IJVEN

Ondernemers 19 23 november 2012 29

Het Oostendse hotel Bero bestaat 90 jaar en investeerde 5 miljoen euro in nieuwe kamers, vernieuwing van alle bestaande kamers, extra vergaderruimte, bijkomende wellnessfacili-

teiten en maatregelen die het energieverbruik op het niveau van een passiefhuis brengen. Het familiehotel rijft daarmee meteen ook een vierde ster binnen.

Michel Bero, kleinzoon van de stichter, bouwde in 1974 een nieuw hotel met 17 kamers in de Hofstraat. In 1990 werd het aanpalend hotel Myra ingepalmd en in 2007 nam Bero ook Hotel Telstar onder dak. Vandaag baat Michel Bero het familiehotel uit samen met zijn zonen Geert en Kris.

Michel Bero: “Tegen eind dit jaar zullen we in totaal 70 kamers tellen. De helft is splinternieuw. De andere helft is slechts negen jaar oud. De investeringen lonen al, want na drie maanden staan we bovenaan in de Oost-endse Trip Advisor.”

De vakantiegangers in de zomermaanden ruimen in de overige tien maanden van het jaar plaats voor zaken-mensen en bedrijven. Michel Bero: “Met het vierster-rencomfort spelen we in eerste klasse, maar we hebben ook bijkomende ruimte gecreëerd voor vergaderingen en seminaries.”

Bij de vernieuwingsoperatie werd duurzaamheid gecom-bineerd met bijkomend comfort. Geert Bero: “Alle baden zijn vervangen door ruime inloopdouches met spaarkop-pen, de verlichting in het nieuwbouwgedeelte is vol-ledig met led-lampen en het driedubbel glas is zon- én geluidswerend. Een deel van onze elektriciteit wordt bovendien opgewekt door een dynamosysteem in de lift.” (SD)

www.hotelbero.com

De voortdurende inspanningen van Pepsico om zijn ecologische voetafdruk te vermin-deren, resulteerden in de bouw van een bio-gasinstallatie bij Pepsico Veurne, waar chips en snacks geproduceerd worden voor de Europese markt. De thermofiele vergisting van organisch afval voorziet voortaan in een kwart van de eigen elektriciteitsbehoefte. Het gaat om een investering van 4 miljoen euro.

Pepsico is ervan overtuigd dat duurzame groei, met aan-dacht voor voeding en gezondheid, milieu en mensen, een succesvolle toekomst voor het bedrijf garandeert. Daarom wordt permanent in sustainability geïnvesteerd,

waarbij de zakelijke doelstellingen hand in hand gaan met maatschappelijke verantwoordelijkheid. Pepsico noemt deze visie Performance with Purpose. Aan het duurzaam-heidsprogramma zijn ook scherpe targets gekoppeld tegen 2015. Zo wil Pepsico ten opzichte van 2006 wereld-wijd 20% minder water en 25% minder energie verbruiken per kg product.

Pepsico Veurne (het in 1998 overgenomen Veurne Snack Foods) is alvast een voorbeeldbedrijf in dit opzicht. De producent van chips en snacks ondertekende het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen, mag zich-zelf ambassadeur van West-Vlaanderen noemen inzake ondernemerschap, en behaalde als één van de eerste bedrijven in België het ISO50001-certificaat, een beves-tiging van het duurzame en efficiënte energiebeleid. De nieuwe installatie voor het hergebruik van proceswater start op midden juni 2013. Ze zal resulteren in een water-besparing van 60% en na volledige implementatie van de omgekeerde osmose tegen 2014 oplopen tot 80% (per kg product t.o.v. 1999).

Path to zero

De nieuwe biogasinstallatie bij Pepsico Veurne, geïnstal-leerd door de firma Enprotech uit Rotselaar, wordt gevoed met eigen afval: aardappelschillen, bruin zetmeel, deeg, afval van gebakken chips en snacks, afval van aardap-pelen, afvalvet en slib van de waterzuivering. Het wordt gemengd en verpompt naar een vergistingstank van 2.000 m³. Op een temperatuur van 55 graden zetten bacteriën het afval om in biogas, waarmee twee motoren aangedreven worden. De opgewekte elektriciteit gaat naar de fabriek en vult 25% van de behoefte in. De warmte wordt gebruikt om de bestaande waterzuivering en de ver-gister op te warmen. Dit geldt ook voor de nog te plaatsen slibdroger die in januari 2013 operationeel moet zijn.

“Dankzij de nieuwe biogasinstallatie in Veurne komen we er ten opzichte van het referentiejaar 2006, toen we met het sustainabilityprogramma begonnen, uit op een efficiëntieverbetering van 7 à 10% en 35% minder elek-triciteitsaankoop per kilo product”, zegt Johan Delmoitie, als Senior Manager Sustainability verantwoordelijk voor 16 plants in West-Europa en het Iberisch schiereiland. “Tegenover 1999 is er zelfs een efficiëntieverbetering van 34% en 55% minder aan te kopen elektriciteit. Door zelf groene stroom te produceren, hebben we de CO2-impact van Veurne alvast gevoelig verminderd. Sinds de over-

name in 1998 is de productie er verdubbeld, terwijl het afval ondanks de volumegroei stabiel gebleven is, of zelfs iets gedaald. De biogasinstallatie verwerkt zo’n 7.500 ton afval per jaar. Het is de bedoeling om het digestaat uit de installatie, gedroogd en in poedervorm, op termijn als meststof in de aardappelteelt te gebruiken, waarmee het ‘cradle to cradle’-principe vorm krijgt. We werken aan een ‘path to zero’, om uiteindelijk geen impact meer te hebben op het milieu.” (MD - Foto DD)

www.pepsico.be

Hotel Bero voortaan met vierde ster

Johan Delmoitie: “Thermofiele vergisting

vult 25% van de elektriciteitsbehoefte in bij

Pepsico Veurne.”

Biogasinstallatie nieuwe stap op weg naar ambitieuze milieudoelstellingen

Afval wordt groene stroom bij Pepsico Veurne

Page 30: Ondernemers 19-2012

Industrieweg 45 I 8800 Roeselare (Beveren) I m. +32 (0)479 03 70 70 I t. +32 (0)51 20 97 15 I [email protected] I www.talentangels.be

Talent Angels maakt van rekrutering en selectie iets ongekend persoonlijk.

De beste kandidaat voor uw bedrijf.Voor minder gaan we niet.

Nathalie Claerhout

Rekrutering Selectie Advies

Page 31: Ondernemers 19-2012

Straks eindigt een opmerkelijk 2012 voor P&O Ferries, marktleider voor vracht en passagiers naar Groot-Brittannië. De moedermaatschap-pij vierde het 175-jarig bestaan en in Zee-brugge geeft Port Manager Erna Vienne na 23 jaar de fakkel door aan geboren Rotter-dammer Peter Stolk. “Ik vond hier een uitste-kend team waarmee we in tijden als deze het verschil kunnen maken.”

In december sluit Erna Vienne haar loopbaan als Port Manager Zeebrugge bij P&O Ferries af. Haar opvolger Peter Stolk (51) komt uit Nederland en is minstens even ervaren.“Als geboren Rotterdammer vind ik de havens met hun combinatie van het maritieme en het logistieke een fascinerende wereld. Mijn oudere broer heeft gevaren bij Nederlandse rederijen. Ik vervul al ruim 25 jaar bij P&O Ferries diverse taken in onder andere financiën en IT. De jongste jaren was ik als Head of Operational Excellence verantwoordelijk voor continue verbeteringsprocessen in onze havens op de Britse eilanden en het continent. Dat omvatte het uitwisselen van best practices, het bevorderen van synergieën, het leren van elkaar. Van die functie doe ik nu afstand, maar uiteraard neem ik die ervaring mee. Ik blijf tegelijk ook Port Manager van Euro-poort Rotterdam.”

Is Zeebrugge voor u een straf of een zegen?Peter Stolk: “Ik kijk er erg naar uit. Zeebrugge is een van de drukste Short Sea-havens, een echte hub. Van hieruit bedienen we alle regio’s van Engeland met drie vrachtlij-nen: naar Tilbury (Londen) in het zuiden, Hull in het mid-den en Teesport (Middlesbrough) in het noorden. Naar Hull brengen we bovendien ook passagiers. Zeebrugge is dus een dynamische draaischijf en dat resulteert in een drukke operatie. Door de economische crisis van de voor-bije vijf jaar zijn de uitdagingen groot. De brandstofprijzen verdubbelden, de trafiekvolumes daalden en de tarieven staan onder druk. Daar moeten wij zo goed mogelijk op inspelen.”

Hoe doet u dat concreet?Peter Stolk: “Voor de Humber-route – vracht en passagiers naar Hull – is er sterke concurrentie op de tarieven. Op de Teesport-route plaatsten we vorig jaar het nieuwe schip

Bore Song dat grotere volumes kan meenemen en veel efficiënter vaart. Daar zit muziek in. Op de Tilbury-route kennen we een lichte groei. Daar varen we vanaf januari met het nieuwe schip Wilhelmine dat 30% minder brand-stof verbruikt.”

Hoe zwaar weegt P&O Zeebrugge vandaag?Peter Stolk: “Met 50 kantoorbedienden, vijf mecaniciens en 170 havenarbeiders is P&O een van de stevigste werk-gevers in de haven. Onze relatie met het havenbestuur verloopt goed. MBZ denkt enorm mee om extra trafieken binnen te halen en om ons werk te faciliteren. Daarnaast zijn de contacten met andere besturen en organisaties waardevol, bijvoorbeeld met Apzi of De Kring. Dat soort netwerken heb je ook in andere havens zoals Rotterdam, maar het voordeel van de kleinere Zeebrugse oppervlakte is dat de contacten kort bijeen liggen.”

Niet lullen maar poetsen

Welke goede elementen brengt u mee uit Rotterdam?Peter Stolk: “De samenwerking tussen onze diverse havens is heel nauw, we hebben al veel goede praktijken gestandaardiseerd. Hier vond ik alleszins een zeer toege-wijd team, met een schat aan ervaring en gedrevenheid. Dat is ook nodig want ons product is elke dag anders, dit is geen koekjesfabriek. Voor mij persoonlijk is het een enorme uitdaging om een icoon als mevrouw Erna Vienne te vervangen. We zijn tijdig aan de transitie begonnen. De afgelopen maanden namen we samen de dossiers door en introduceerde ze mij in haar netwerk. Ik kom dus beslagen op het ijs.”

Hoe ervaart een Nederlander het onthaal in Brugge?Peter Stolk: “De mensen zijn uitermate vriendelijk en ook het culinaire aspect bevalt me. De Rotterdamse no-non-sense houding ‘niet lullen maar poetsen’ overlapt met de Zeebrugse mentaliteit. Ook jullie blijven niet graag lang over iets praten. Het enige waar ze mij nog een plezier mee zouden kunnen doen, is een cursus West-Vlaams. Want dat is voor mij nog een geheimtaal. Intussen kijk ik uit naar een eigen stek zodat ik niet jaren op hotel moet blijven.”

Wat gaat u het eerst aanpakken?Peter Stolk: “We hebben ons met de hele groep voorge-

nomen om de klantervaring op een nog hoger niveau te brengen onder de noemer not just another day. Voor ons is het werk een dag als een andere, maar voor onze klant is het een feestje. Zowel voor passagiers als vracht staat het belang van de klant bovenaan. Zeker in tijden als deze moet je daarin het verschil maken.” (RJ - Foto MVN)

www.poferries.be

HAV

ENN

IEU

WS

Ondernemers 19 23 november 2012 31

Rotterdammer Peter Stolk wordt nieuwe Port Manager P&O Ferries

Elke klant verwacht elke dag het beste

In samenwerking met

www.apzi.be

Peter Stolk:

“Dit is geen koekjesfabriek, ons product is elke dag

anders.”

Nieuw schip 30% zuiniger

P&O Ferries zet op de vrachtroute naar Tilbury (Londen) vanaf januari de gloednieuwe Wilhelmine in. Die verbruikt 30% minder brandstof dan de huidige Norqueen en kan 163 in plaats van 145 vrachteenheden meenemen. Er is plaats voor 12 chauffeurs. Sinds de start van de route Zeebrugge-Tilbury in 2007 verhoogde P&O Ferries gestadig de capaciteit van zijn schepen. De rederij verzekert met twee vrachtschepen tien overtochten per week in elke richting.De 175-jarige groep P&O Ferries werd in 2006 overgenomen door Dubai Ports World en telt 4.000 werknemers. Zij runnen negen routes tussen Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, België en Nederland. Vanuit Zeebrugge lopen lijnen naar Teesport, Hull en Tilbury, of respectievelijk Noord-, Midden- en Zuid-Engeland. (RJ)

Page 32: Ondernemers 19-2012

A l g e m e n eBouwwerken

Bu r ge r l i j keBouwkunde

MilieuBeton

SchoonBeton

BouwenTijdloos

Bouwbedrijf Furnibo nv Bedrijvenlaan 7 B-8630 Veurne

E [email protected] T. +32 (0)58 52 49 24 F +32 (0)58 51 63 74

www.furnibo.be

Pro

jec

t: k

an

tore

n V

erh

elst

Aa

nn

em

ing

en

Ou

de

nb

urg

Arc

hite

ct:

Go

vae

rt e

n V

an

ho

utt

e

VERWARMING - SANITAIR - KEUKENSAlbert I laan 258630 VEURNE

T 058 | 315 [email protected] - www.florisan.be

B E L E E F D E S T I J L

De perceptie van ondernemers zit vaak niet juist. Ze worden maar al te vaak in een verkeerd

daglicht gesteld. Nochtans zijn ondernemers dé helden van vandaag: ze creëren welvaart, jobs

en toekomstperspectief. Kom op 4 december naar de Voka Jongerenmeeting om samen het

debat aan te gaan. Met inspirerende bedrijfscases van jonge ondernemers, en met een open

debat over het imago van de ondernemer, zijn maatschappelijke rol en de work-life balance.

Inschrijven kan via www.voka.be/jongerenmeeting

ENTREPRENEURSHEROESANNO 2012VOKA JONGERENMEETING 04 | 12 | 12 vanaf 13u30

AUDITORIUM KBC BRUSSEL

Page 33: Ondernemers 19-2012

In Veurne splitste het kartel CD&V/N-VA en gingen beide partijen afzonderlijk naar de stembusslag. De kiezer schudde de kaarten grondig door elkaar, wat drie bijna even grote partijen opleverde: CD&V (zeven zetels), het socialistische Veurne Plus (zeven) en N-VA (zes). Uiteindelijk ging Veurne Plus in coalitie met CD&V. Voor de allereerste keer in de geschiedenis krijgt het stadje in de Westhoek met Peter Roose een socialistische burgemeester.

Jaar na jaar ziet Veurne meer inwoners vertrekken dan dat er bijkomen. Hoe verklaart u dat?Peter Roose: “Ik denk dat we de oorzaak moeten zoeken bij de hoge prijs voor bouwgrond in onze stad. Het bestuur wil daarom op korte termijn maar liefst 800 betaalbare bouw-gronden in de markt zetten.”

Een deel daarvan zal gesitueerd zijn op de Suikerfabriek-site.Peter Roose: “Ongeveer 15 ha zal inderdaad een woonzone worden. Daarnaast is 15 ha ingekleurd als natuurgebied en zal er nog eens evenveel ruimte naar onze bedrijven gaan. Daarnaast zijn we bezig met een lokaal bedrijventerrein (2,9 ha) en een regionaal bedrij-venterrein (20 ha). Ook in de De Pannestraat zijn er nog mogelijkheden voor de bedrijven. Daar gaan we onder andere twee bedrijfsverzamelgebouwen inplanten waarmee we vooral op starters mikken.”

Zijn er nog nieuwe beleidsprioriteiten waar de bedrijven beter van worden?Peter Roose: “We hebben vastgesteld dat de communicatie tussen de stad en de bedrijfs-wereld veel beter kan. Daarom zijn we van plan om een overlegplatform op te richten. Daarnaast is er ook een coördinerende rol weggelegd voor de stad op het vlak van bedrijfs-parkmanagement. In plaats dat elk bedrijf zijn eigen beveiliging, kinderopvang, cafetaria, enzovoort inricht, kan het interessant zijn om die dingen centraal te organiseren.”

De doortrekking van de kusttram naar Veurne is heel belangrijk voor de toeristische ontsluiting van de stad. Wat is de stand van zaken in dit dossier?Peter Roose: “De afgelopen jaren zijn vooral veel studies gedaan, maar er is nauwelijks vooruitgang gemaakt. We hopen nu snel dat er knopen zullen worden doorgehakt. Als het plan niet doorgaat, kunnen we dan meteen investeren in alternatieven zoals een beter busaanbod tussen de Kust en Veurne.”

Ook een betere treinverbinding is wenselijk?Peter Roose: “Een doortrekking naar Duinkerke zou een opwaardering betekenen voor de lijn De Panne-Gent, maar jammer genoeg bestaat er daarvoor nogal wat koudwater-vrees bij de vervoersmaatschappijen aan weerskanten van de grens. In tegenstelling tot Veurne kent Duinkerke een vrij hoog werkloosheidscijfer. Met een rechtstreekse treinver-binding zouden onze bedrijven een nieuwe arbeidsmarkt kunnen aanboren.”

Het Provinciaal Huis voor Duurzaam Wonen kreeg onderdak in Veurne. Hoe belangrijk is dat voor de stad?Peter Roose: “Het is heel interessant om het expertisecentrum in Veurne te hebben, want dit kan aanleiding geven tot nieuwe spin-offs. Wie weet ontstaat op die manier een derde cluster, naast voeding en metaalbewerking.” (DVT – Foto DD)

REG

IOSP

ECIA

L

Veurne

Ondernemers 19 23 november 2012 33

Veurne Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 7,7 % 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.920 1.340

2000 2010

Totale bevolking 11.854 11.666

Groei (2000 = 100) 100 98,4

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Veurne Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 7.928 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 6.692 3.731.782

Jobratio (2009) 118,5% 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 75,8% 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Veurne (in euro) 1.376 1.586

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 952 1.121

Startende ondernemingen 42 61

“Werken aan een betere communicatie met de bedrijven”

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Veurne in cijfers

RegiospecialDe gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober laatstleden zorgden voor enkele opvallende verschuivingen. Acht burgemeesters stellen hun toekomstige beleidsvisie voor.

Page 34: Ondernemers 19-2012

Gearcraft – VanhoutteFlanders Fieldweg 42, B-8790 Waregemwww.gearcraft.be - www.atelier-vanhoutte.be

• Alle draai- en freeswerk van klein tot groot (tot lengte 8000 mm en tot diameter 3500mm) • Gespecialiseerd in vertanden van zowel rechte-, schroefvormige- en conische tandwielen, worm – wormwiel, splines en koppelingen.• Zowel binnen- als buitenvertandingen geslepen tot diameter 2000 mm.• Volledig reviseren van reductiekasten in eigen werkplaats.

Driesstraat 80, 8790 Waregemwww.arbowar.be - www.infragro.be

Sint-Jansstraat 74 I 8791 Beveren-LeieTel. 056 60 93 32 I Fax. 056 60 32 13

[email protected]

Uw referentie en adviseur voor elektrische installaties

De werkpost van de toekomst!Nieuw: mPosition by Inofec

Kom de mPosition testen in onze showroom

van 1000m2.

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

Lanceringsaanbod

excl BTW.€ 1495,-NU

Vraag onze gratiscatalogus aan!

164 pagina’s vol kantoorideëen

Page 35: Ondernemers 19-2012

Met 22 van de in totaal 33 zitjes zal CD&V vanaf volgend jaar in de Waregemse gemeenteraad nog steeds over een comfortabele abso-lute meerderheid beschikken. Burgemeester Kurt Vanryckeghem mag zich dus opmaken voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar.

Wat mogen de Waregemse ondernemers de komende jaren verwachten?Kurt Vanryckeghem: “Tijdens de voorbije legislatuur was ruimte creëren voor onze ondernemers één van de topprioriteiten en dat zal zeker niet veranderen. Samen met WVI hebben we de site Transvaal ontwikkeld voor kleine kmo's van 300 tot 3.000 m². Tegen eind volgend jaar moet de site Bekaert Textiles helemaal klaar zijn. Dat is een bedrijvenzone voor grotere kmo's tot 1 ha die we samen ontwikkelen met Leiedal. Ons laatste project is de zone Blauwpoort die bestemd is voor grote bedrijven van 1 tot 1,5 ha. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters heeft enkele weken geleden zijn goedkeuring daarvoor gegeven.”

Er was nogal wat burenprotest tegen de keuze om een industriezone te ontwikkelen in die groene zone langs de E17?Kurt Vanryckeghem: “Ik begrijp die mensen wel want ze wonen al hun hele leven in het groen. Maar aan de andere kant vind ik het overdreven om te stellen dat het om een waardevol landschappelijk natuurgebied gaat. De zone ligt langs de E17 waar dagelijks 35.000 voertuigen passeren. Kijk, we hebben heel lang gezocht naar een locatie en Blauwpoort bleek uiteindelijk de meest geschikte plek te zijn.”

Welke bedrijven zullen daar een plekje krijgen?Kurt Vanryckeghem: “We willen in de eerste plaats onze lokale groeibedrijven een oplos-sing aanbieden. Een bedrijf als Renson kiest er bijvoorbeeld voor om zoveel mogelijk zijn filialen te groeperen in de buurt van het hoofdkwartier en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Vermoedelijk zal 75% van de ruimte ingenomen worden door eigen bedrijven. Voor wat overblijft, zullen we nieuwe bedrijven moeten aantrekken.”

Extra bedrijven betekent ook extra verkeersdrukte. Nu al is het 's ochtends en 's avonds aanschuiven geblazen aan het afrittencomplex in Waregem.Kurt Vanryckeghem: “Het doortrekken van de N382 heeft inderdaad voor extra verkeer gezorgd richting Wielsbeke, Oostrozebeke en Izegem. Het Agentschap Wegen en Verkeer voert momenteel tellingen uit op het afrittencomplex. Afhankelijk van de procedures zal het vermoedelijk nog drie tot vijf jaar duren vooraleer de zone Blauwpoort operationeel zal zijn, maar het is duidelijk dat tegen dan een aangepaste verkeersinfrastructuur nood-zakelijk is.”

De ruime regio staat nog steeds bekend als een belangrijk textielcentrum. Hoe kwets-baar is die voor de crisis?Kurt Vanryckeghem: “Ik denk dat Waregem als een voorbeeld geldt van ondernemer-schap en veerkracht. Eerst heeft de regio de overstap gemaakt van vlas naar textiel, de laatste decennia is er opnieuw een diversificatie bezig richting nichemarkten waar-door onze regio veel minder afhankelijk is van de conjunctuurschommelingen. Er zijn in het verleden veel arbeidsplaatsen verloren gegaan, maar bedrijven als Thermote & Vanhalst, Renson en Greenhouse hebben die opgevangen. Bovendien is er nog altijd een sterke textielcluster aanwezig. Denk maar aan Concordia Textiles, McThree Carpets en Balta.” (DVT - Foto Hol)

REG

IOSP

ECIA

LWAREGEM

Ondernemers 19 23 november 2012 35

Waregem Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 6,8% 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.600 1.340

2000 2010

Totale bevolking 35.839 36.306

Groei (2000 = 100) 100 101,3

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Waregem Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 21.476 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 21.726 3.731.782

Jobratio (2009) 98,8% 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 74,7% 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Waregem (in euro) 1.363 573

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 2.891 3.377

Startende ondernemingen 145 227

“Ruimte bieden aan onze lokale groeibedrijven”

“Waregem geldt als een voorbeeld van

ondernemerschap en veerkracht.”

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Waregem in cijfers

Page 36: Ondernemers 19-2012

info en inschrijvingen WWW.BRUGGEBUSINESSSCHOOL.BE

CAMPUS KHBO Xaverianenstraat 10, B-8200 Brugge

M 0495 321 485: Gilbert Van NieuwenhuyzeT 050 30 51 92: Ann Maeckelberghe

[email protected]

ASSOCIATIE K.U. LEUVEN

Deze opleiding richt zich tot de vele professionals die actief zijn in de wereld van HR en die op zoek zijn naar een opleiding waarbij zij zowel theoretische kennis opdoen als praktische er-varingen uitwisselen met collega’s.

EXPERT CLASS HUMAN RESOURCES2 jaar - 2 sessies/week - startdatum: 23-11-2012

MANAGEMENT & FOODBUSINESS12 sessies - 2 sessies/week - startdatum: 22-02-2013

Managementprogramma van en voor de voedingsindustrie m.m.v. o.a. PUC Kulak, Fevia, Ugent, Unizo, POM. Richt zich in het bijzonder tot kleine en middelgrote ondernemingen die het verschil willen maken.

adsVOKA-114x164-0806.indd 1 04/10/12 10:25

De beste manier om geld te investeren, is eerst tijd investeren.

Het is niet makkelijk om in de huidige economische context te weten welke spaar- en investeringsformules het best bij u passen. Maak daarom een afspraak met een van onze BKCP adviseurs. Zij nemen de tijd voor u. Zelfstandig, particulier of bedrijfsleider, u bent bij ons altijd van harte welkom. De kof e staat alvast klaar.

Ver

antw

oo

rdel

ijke

uit

gev

er :

cvb

a B

KC

P -

Ko

en S

pin

oy

- W

ater

loo

laan

16

– 10

00

Bru

ssel

- F

SM

A 0

1675

8A

BRUGGE • Adriaan Willaertstraat 9 • 8000 BRUGGE • [email protected] • 050 44 59 00

IEPER • Rijselstraat 7 • 8900 IEPER • [email protected] • 057 20 33 01

KNOKKE-HEIST • Lippenslaan 115 • 8300 KNOKKE-HEIST • [email protected] • 050 60 37 01

KORTRIJK • Veemarkt 20 • 8500 KORTRIJK • [email protected] • 056 23 18 12

MENEN • Grote Markt 22 • 8930 MENEN • [email protected] • 056 22 78 14

OOSTENDE • Hendrik Serruyslaan 34 • 8400 OOSTENDE • [email protected] • 059 70 52 89

ROESELARE • Noordstraat 41 • 8800 ROESELARE • [email protected] • 051 25 22 73

WAREGEM • Stationsstraat 75 • 8790 WAREGEM • [email protected] • 056 61 26 76

www.bkcp.be

016_BKCP_001_Annonce-voka-164x114_NL_2.indd 1 29/10/12 15:27Process CyanProcess MagentaProcess YellowProcess Black

B 114 x H 164.indd 1 08-11-12 16:17

Vraag uw gratis proefnummer aan bij [email protected].

In dit nieuwsoverzicht bundelen we elke week het belangrijkste West-Vlaamse bedrijfsnieuws, actuele ontwikkelingen rond infrastructuur en milieu, … Uitgelezen bestaat zowel digitaal als op papier.

Page 37: Ondernemers 19-2012

Na een heuse thriller zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge uitgedraaid op een nipte overwinning voor de socialisten. Boegbeeld Renaat Landuyt (sp.a) behaalde het hoogste aantal voorkeurstem-men waardoor hij vanaf volgend jaar als burgemeester de coalitie tussen sp.a en CD&V zal aansturen.

Wat mogen de Brugse ondernemers verwachten van het nieuwe stadsbestuur?Renaat Landuyt: “Ik wil beginnen met een algemene boodschap en dat is dat het Brugse college één hechte groep zal vormen en dat alle beleidsbeslissingen op elkaar zullen afgestemd worden. In dezelfde filosofie zullen we ook de verschillende stadsdiensten bij elkaar zetten, waardoor we een betere service aan onze inwoners en onze bedrijven kunnen garanderen.”

Op het vlak van mobiliteit liggen er nogal wat dossiers op tafel. Hoe gaat u die aanpak-ken?Renaat Landuyt: “We zijn voorstander van een continu beleid. De plannen voor de ring rond Brugge zijn er, we werken verder aan een betere spoorontsluiting tot aan de zee en ook wat binnenvaart betreft willen we stappen vooruit zetten. We gaan in alle geval min-der discussiëren over een dossier als het Schipdonkkanaal dat voorlopig muurvast zit. We verkiezen daarentegen om meteen de schop ter hand te nemen. Door bijvoorbeeld de Dampoortsluis en de brug van Steenbrugge aan te pakken, kunnen we op korte termijn enkele, weliswaar kleinere, stapjes zetten om de mobiliteit te verbeteren.”

Als Vlaams minister van Werkgelegenheid lanceerde u bijna tien jaar geleden 'Werkkracht 10' om de Brugse regio ondernemersvriendelijker te maken en de studen-tenuitstroom aan te pakken.Renaat Landuyt: “Ik ben nog steeds voorstander van een interactief proces tussen diverse actoren zoals bedrijven, onderwijs, studenten, enzovoort. Kijk, in Brugge heb-ben we vier prestigieuze onderwijsinstellingen, maar die zouden nog veel beter kunnen

samenwerken met de bedrijfswereld. Door de onderlinge contacten ontstaan er nieuwe verbanden en inzichten, wat aanleiding kan geven tot het ontstaan van spin-offs. De stad heeft op dit vlak een rol als regisseur te spelen.”

Het stadiondossier sleept nu al jaren aan. Welke zijn de vooruitzichten?Renaat Landuyt: “Het stadsbestuur heeft twee duidelijke uitgangspunten. Een: we wil-len een nieuw stadion; twee: we gaan de twee clubs van onze stad gelijk behandelen. Het huidige dossier zit helemaal geblokkeerd. Als stadsbestuur kijken we uit naar een nieuw project. Gezien de recente veranderingen bij Club Brugge verwachten we op heel korte termijn een nieuw voorstel uit die hoek.”

Naast het burgemeesterschap bent u vanaf begin volgend jaar ook verantwoordelijk voor het havenbeleid. In zowel Oostende als in Brugge is er een rode burgemeester aan de macht. Betekent dit dat een verdere toenadering of zelfs een fusie tussen beide zeehavens op de agenda komt?Renaat Landuyt: “De relaties tussen de havenbesturen van Oostende en Brugge zijn zeer goed. Op dat vlak verwacht ik weinig verandering. Volgens mij is het veel belangrijker om in de richting van Antwerpen te kijken voor samenwerking. Dat is pas de grootste uitdaging. Tenslotte is Vlaanderen één groot havengebied. (DVT - Foto MVN)

REG

IOSP

ECIA

LBRUGGE

Ondernemers 19 23 november 2012 37

“Werken aan een betere service voor inwoners en bedrijven”

Brugge Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 6,9% 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.600 1.340

2000 2010

Totale bevolking 116.246 116.741

Groei (2000 = 100) 100 100,4

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Brugge Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 73.264 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 69.015 3.731.782

Jobratio (2009) 106,2% 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 73,0% 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Brugge (in euro) 1.284 863

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 7.729 8.887

Startende ondernemingen 419 622

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Brugge in cijfers

Page 38: Ondernemers 19-2012

www.rts.be

RADIOCOM

CAMERABEWAKING

STRAALVERBINDING

Meenseweg 718900 IEPER - BelgiëT +32 (57) 20 80 83F +32 (57) 20 84 [email protected]

adv_rts_ondernemers.indd 1 16/02/12 07:21

• LASERSNIJDEN tot 4 meter lengte

• PONSEN tot 50 ton

• PLOOIEN op 4 meter en 170 ton

• LASSEN via robot - 5 stations

• POEDERLAKKEN

• ASSEMBLAGE

• KWALITEITSGARANTIE

Zonnebeekseweg 221 - 8900 IeperT +32 (0)57 20 21 47 F +32 (0)57 20 16 [email protected] www.stevens-punching.be

metaal op een plaatje

STRONG in METAL RECYCLING BUSINESS

Jaagpad 4 - 8900 IeperT 057 200 [email protected] www.degelsmetal.be

Degels Metal, metaalrecyclage met aandacht voor mens en milieu

Continue optimalisatie van het hele ondernemingsproces is een sterke troef bij anticiperend advies zowel voor professionals als particuliere aanpak met een � exibele logistieke Container service (1m3-30m3) en/of vlotte koerlevering (weegbrug3Ton-60Ton) doorstroom.

Uitgebalanceerde sorteringsmethodiek bij het recupereren van alle soorten ferro + non ferro metalen als voorbereiding in de kringloop naar nieuwe, her-bruikbare grondstoffen met ecologische meerwaarde; genereert kwaliteit voor binnenlandse en via trading ook globmondiale afzetmarkt.

KMOspeler met actieplan innoverend ondernemen ambitieus verder blijven groeien dan de wettelijk verplichte milieunormen tot een creatieve innova-tieve speler; blijft dan ook de ijzersterke � loso� e van Degels Metal.

IEPER

DIKSMUIDE

GELUWE

GITS

NIEUWPOORT WWW.D E N P . B E

Denp_publi_114x164_Opmaak 1 13/11/12 12:19 Pagina 1

Page 39: Ondernemers 19-2012

Ieper was op 14 oktober laatstleden één van de weinige gemeenten waar CD&V en N-VA in kartel naar de kiezer trokken. Het loonde, want de partij haalde een monsterscore van bijna 53% van de stem-men wat 21 van de 33 zitjes in de gemeenteraad opleverde. Lijsttrek-ker en stemmenkampioen Yves Leterme zal de burgemeesterssjerp voorlopig niet aantrekken, want dat is onverenigbaar met zijn OESO-mandaat. Minstens tot eind 2013 zal zijn partijgenoot Jan Durnez die taak opnemen.

De Ieperling was blijkbaar heel tevreden over de vorige legislatuur want CD&V/N-VA ging er nog op vooruit. Welke zijn de prioriteiten op economisch vlak?Jan Durnez: “We gaan in alle geval de ontwikkeling van bedrijventerreinen verderzetten. Op dat vlak hebben we al een hele weg afgelegd. De voorbije decennia is het areaal aan industriegrond fors toegenomen, denk maar aan de Ieperleekanaalzone, van 20 tot 260 ha. We zijn nu volop bezig met het voorbereiden van nieuwe zones zoals Reigers-burg en kleinere ambachtelijke terreinen in bijvoorbeeld Vlamertinge.”

In het boekje 'Samen voor Ieper' stelt Yves Leterme dat hij ook buitenlandse investeer-ders wenst aan te trekken. Zijn er al concrete plannen?Jan Durnez: “Het is nog te vroeg om daar al namen op te plakken, maar er is duidelijk interesse. We gaan ons in alle geval inzetten om die bedrijven hun plekje te geven.”

Al jaren heeft Ieper te kampen met een bevolingsstagnatie. Wat gaat u als stadsbe-stuur doen om de jongeren meer te binden aan hun geboortestreek?Jan Durnez: “We hebben lange tijd een braindrain gekend, maar die trend is toch stilaan aan het keren. We zien dat de jonge Ieperlingen na hun studies nu veel sneller terugkeren

naar hun geboortestad. Dankzij de vele culturele evenementen en de brede waaier aan vrijetijdsmogelijkheden is onze stad opnieuw aantrekkelijk geworden. Ook de afwezig-heid van fileproblemen is natuurlijk een voordeel.”

Op het vlak van mobiliteit is de discussie over de N8 door de jaren heen uitgegroeid tot een symbooldossier. Wat is de stand van zaken?Jan Durnez: “Het is inderdaad een stokoude discussie die nu al meer dan 35 jaar gevoerd wordt. Het openbaar onderzoek is inmiddels afgesloten en wellicht midden 2013 zal de Vlaamse regering, met de ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters een eindbeslissing nemen.”

Ieper ambieert het statuut van centrumstad. Wat is het belang daarvan?Jan Durnez: “Momenteel telt Vlaanderen 13 erkende centrumsteden. Volgens het Gemeentefonds is Ieper de 14de belangrijkste stad, en de studies van KU Leuven beves-tigen ook die positie. Het verkrijgen van die erkenning is niet onbelangrijk, want ze geldt als criterium bij thema's als ruimtelijke ordening en bij de toekenning van subsidies (onder andere cultuur en zorg). We gaan er dus alles aan doen om dat statuut te krijgen. Er zijn tal van voorbeelden die aantonen dat Ieper een belangrijke dienstverlener is voor de ruime regio. Wist je dat 12,5% van de patiënten van het Jan Yperman Ziekenhuis Franstaligen zijn, vooral uit Komen-Waasten, maar ook Fransen?” (DVT – Foto DD)

REG

IOSP

ECIA

LIEPER

Ondernemers 19 23 november 2012 39

Ieper Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 8% 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.500 1.340

2000 2010

Totale bevolking 35.071 34.962

Groei (2000 = 100) 100 99,7

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Ieper Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 21.908 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 20.356 3.731.782

Jobratio (2009) 107,6 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 72,5% 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Ieper (in euro) 684 677

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 2.438 2.814

Startende ondernemingen 109 189

“Ieper aantrekkelijk maken voor de jeugd”

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Ieper in cijfers

Page 40: Ondernemers 19-2012

milieubeheeren milieuzorg

preventieen veiligheidop het werk

ruimtelijkeplanning enstedenbouw

• Milieuvergunningsaanvragen• Extern milieucoördinator• Interactief beheer van bodemonderzoeken• Begeleiding MER en VR• On-line milieu E-klassement• Managementsystemen (ISO 14001)• Begeleiding Charter Duurzaam Ondernemen• Milieu-audit• REACH/CLP

• Planologisch attest• Site ontwikkeling en inrichting• Stedenbouwkundige vergunning• Stedenbouwkundig attest• Handhaving en regularisatie• Begeleiding mobiliteit

• Veiligheidsinstructies• Risico-analyses• Dynamisch risicobeheersysteem• Audit welzijnswetgeving• Opleidingsmatrix• Globaal preventieplan• Managementsystemen (OHSAS 18001,VCA)• Brandveiligheid en evacuatie-oefeningen• On-line veiligheids E-klassement• Explosieveiligheidsdocumenten

• Begeleiding opmaak bestemmingsplannen (RUP)• Planbaten/planschade• Evaluatie structuurplannen

Harelbeeksestraat 27 · 8500 Kortrijk T +32 (0)56 37 17 37 · [email protected] · www.wvdw.be

Hostessen

Feestarchitect

ADV_ondernemers_114x164_v2.indd 1 12/01/12 07:17

www.konvert.beVG.1537/BU • B-AA09.017 • W.INT.534W.INT.303 • VG.1459/BU • B-AB09.005

Uw partner voor het leveren van arbeiders,

bedienden en kaderleden.

[email protected] www.vandelanotte.be

More than accountants

Accountancy + Audit + Corporate Finance + Fiscaliteit + Ondernemingsrecht + Persoonlijke

Financiële Planning + Risk Management + Sociaal Recht + Talent Management

Vandelanotte bekijkt uw onderneming in

een brede context. Een complex geheel

van factoren die de groeikansen van uw

bedrijf of organisatie bepalen. En voor

elk van deze disciplines hebben we de

beste specialisten in huis. Vandelanotte

werkt reeds 65 jaar lang aan de

fi nanciële en fi scale gezondheid van

meer dan 4.000 trouwe cliënten, en dus

ook aan uw gemoedsrust.

Adv VDL Voka 114x164 Q.indd 1 19/09/12 12:20

Page 41: Ondernemers 19-2012

De meest besproken coalitievorming in West-Vlaanderen was onge-twijfeld die van Kortrijk. Met 15 zetels kwam CD&V duidelijk als grootste partij uit de verkiezingen, maar Vincent Van Quickenborne (Open VLD – negen zetels) zorgde voor een onverwachte wending door samen met N-VA (zeven) en sp.a (zes) een stadscoalitie te vor-men. De voormalige vicepremier en minister van Pensioenen wordt ook de nieuwe burgemeester van Kortrijk.

In de tien engagementen van de stadscoalitie lezen we dat het na de K in Kortrijk, nu tijd is voor de O in Kortrijk. De O van ondernemende mensen. Wat bedoelt u daar precies mee?Vincent Van Quickenborne: “Kortrijk en bij uitbreiding Zuid-West-Vlaanderen zijn zowat de bakermat van het ondernemerschap in Vlaanderen. Momenteel zitten we volop in een transitie van de oude naar de nieuwe industrie waarbij de regio moet uitgroeien tot het 'Silicon Valley' van de creatieve maakbedrijven in Vlaanderen. Vernieuwing en creativiteit zitten in de genen van onze lokale bedrijven en de stadscoalitie wil die steunen door ze de nodige ruimte te geven.”

Hoe wilt u dat concreet aanpakken?Vincent Van Quickenborne: “Ik denk dat iedereen zal toegeven dat er de jongste jaren heel veel ten goede is veranderd in Kortrijk. Maar het kan nog beter. Nu is er bijvoorbeeld nog steeds een braindrain van jong talent bezig in de richting van andere steden zoals Gent. Als stadsbestuur moeten we van Kortrijk een hippe woon- en werkomgeving maken. Wie door het centrum loopt, merkt dat dat proces reeds aan de gang is. Een voorbeeld: het Viva Sara Kaffee is een concept dat niet zou misstaan in New York, in café 'De dingen' in de Budastraat waan je je in Berlijn en deze week komt Joe Jackson naar Kortrijk voor een optreden. Het zijn evenveel uitingen van creatief ondernemerschap. Met meer dan 10.000 studenten heeft Kortrijk enorm veel potentieel.”

Bedrijven hebben ruimte nodig om te groeien, maar de lat om een plaatsje op Evolis te krijgen, ligt wel bijzonder hoog.Vincent Van Quickenborne: “Kijk, het is niet zo heel moeilijk om een industriezone vol te krijgen met bijvoorbeeld logistieke bedrijven. Op zich is daar natuurlijk niets verkeerd mee, maar de bedrijven die op Evolis zitten, moeten wel het visitekaartje zijn voor het nieuwe Kortrijk. Te streng zijn, is echter ook niet goed.”

Kortrijk Xpo geeft onderdak aan een aantal internationaal vermaarde beurzen zoals Busworld en Interieur, maar die botsen stilaan op hun grenzen in Kortrijk.Vincent Van Quickenborne: “Iedereen binnen onze stadscoalitie is overtuigd van het grote belang van Kortrijk Xpo. We gaan er dan ook alles aan doen om het bedrijf verder te laten groeien. In 2008 hebben we al eens zo'n huzarenstukje tot een goed einde gebracht want tussen de eerste plannen en de realisatie van de uitbreiding zat er een tijdsspanne van nauwelijks 18 maanden. Een nieuwe uitbreiding, XPO 2.0, dringt zich op.”

U heeft een heleboel nieuwe plannen, maar laat de financiële situatie van de stad die wel toe? De schuld per inwoner in Kortrijk ligt nu al een pak hoger dan het Vlaamse gemiddelde.Vincent Van Quickenborne: “We gaan inderdaad moeten besparen, maar dit kan in de eerste plaats opgelost worden door efficiënter te gaan werken. Een belastingverhoging is sowieso uitgesloten.” (DVT - Foto Hol)

REG

IOSP

ECIA

LKORTRIJK

Ondernemers 19 23 november 2012 41

“Onze regio moet uitgroeien tot het 'Silicon Valley' van de creatieve maakbedrijven”

Kortrijk Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 7,9 % 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.750 1.340

2000 2010

Totale bevolking 74.790 74.911

Groei (2000 = 100) 100 100,2

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Kortrijk Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 50.029 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 43.221 3.731.782

Jobratio (2009) 115,7 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 70,8 % 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Kortrijk (in euro) 1.161 2.179

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 5.931 6.334

Startende ondernemingen 288 457

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Kortrijk in cijfers

Page 42: Ondernemers 19-2012

De Oesterbank vzw - Beschutte werkplaats Vaartblekersstraat 15 I B-8400 Oostende I tel. 059 80 16 73

fax 059 80 66 28 I e-mail [email protected] I www.oesterbank.beProductieplant Nieuwpoort I Toevluchtweg 13 I 8620 Nieuwpoort

“Buiten Gewoon” & “Binnen Uniek”

• Verbazend B2B - voor diverse industrieën• State of the art installaties (verzamel- en magazijnautomaat)• JIT leveringen• Verzamelopdrachten - subassemblage• Supply chain• Postponed manufactory• Lean organisatie

markteconomisch, methodologisch, menselijk …

Thuis aan zeeVOKA 114x164.indd 1 1/10/12 20:35

CENTRUM BEHEERSBIJSTAND VAN OOSTENDE

WIJ ZIJN ER VOOR U ALS U MORGEN ZELFSTANDIG WORDT.

Rogierlaan 28 A 8400 Oostende T. +32(0) 59 70 72 47F. +32(0) 59 80 48 34E. [email protected]

Burgerlijke vennootschap onder rechtsvorm van BVBA

Actief ActivabeheerOptimalisering kadastraal inkomen

Betaal in 2013 minder onroerende voorheffing op materieel en outillering actie nodig vóór einde januari!

Krijg onroerende voorheffing terug wegens improductiviteit actie nodig vóór einde maart!

Wij assisteren in de opmaak van uw kadastraal dossier met het doel mogelijke terugbetaling en besparingen vanaf 2013 te realiseren.

Contacteer ons: [email protected]

www.actief-activabeheer.be

Interesse in deelname aaneen seminarie in de materie?Laat het ons (ook) weten.

Page 43: Ondernemers 19-2012

Al heel snel na het tellen van de stemmen, kwam er duidelijkheid over het toekomstige stadsbestuur van Oostende. De huidige coalitie van sp.a (15), Open VLD (zes) en CD&V (drie) gaat na 1 januari 2013 gewoon door. Ook burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) blijft zes jaar langer op post.

U gaat verder met dezelfde coalitie. Wat kunnen de Oostendse ondernemers verwach-ten?Jean Vandecasteele: “Wij gaan zeker verder op de ingeslagen weg, met name het sti-muleren van de economische ontwikkeling en het creëren van bijkomende tewerkstel-ling. De laatste jaren hebben wij in de industriële sector een inhaaloperatie gerealiseerd waardoor de investeringen en de tewerkstelling in die sector zijn toegenomen. Ook voor de kantoren- en dienstensector doen wij een aantal inspanningen om die meer kansen te bieden.”

Bedrijven vragen ruimte om te ondernemen. Wat kan Oostende aanbieden? Jean Vandecasteele: “We kunnen nog veel bedrijfsruimte aanbieden en dat is een luxe. Dat is onder andere het geval op Plassendale en op het bedrijventerrein Kromme Elle-boog. We mikken zowel op kmo's als op grootschalige vestigingen voor productie of overslag. Daarnaast beschikken wij ook nog over een aantal bedrijfsverzamelcentra en doorgangsgebouwen. Naast de fysieke ruimte hebben we in het verleden ook ingezet op een persoonlijk contact met de bedrijfsleiders. De ervaring leert dat deze mensen de persoonlijke begeleiding veel meer op prijs stellen dan formele, gestructureerde, admini-stratieve overlegorganen die uiteindelijk vaak papieren tijgers blijken te zijn.”

Hoe ziet u de toekomst van de luchthaven van Oostende ?Jean Vandecasteele: “De luchthaven van Oostende is voor ons al zeer lang een heikel punt. Wij zijn al jaren vragende partij om een grotere lokale verankering te kunnen verkrijgen

in het beheer van de luchthaven. De luchthaven heeft ontegensprekelijk een groot eco-nomisch potentieel en een meer optimale uitbating in het kader van de huidige milieu-vergunning moet zeker mogelijk zijn. De reorganisatie van de nieuwe beheersstructuur sleept echter al te lang aan.”

Oostende scoort matig tot slecht op het vlak van jobratio en werkzaamheidsgraad. Wat kan het stadsbestuur daartegen doen ?Jean Vandecasteele: “Een traditionele en blijvende problematiek is inderdaad de paradox van de werkloosheid. De cijfers waren de jaren voor de crisis weliswaar fors gedaald, maar toch zaten wij nog steeds boven het Vlaamse gemiddelde. Momenteel volgen wij opnieuw de algemeen stijgende tendens waardoor de kloof met het landelijk gemiddelde blijft bestaan. Aan de andere kant zitten wij met het fenomeen van de niet ingevulde vacatures. De afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is zeer problema-tisch in Oostende. Om daaraan te verhelpen hebben wij ons Werkplan “Oostende@Work” opgestart. Jammer genoeg hebben wij als stadsbestuur weinig impact op de meeste fac-toren die aan de oorzaak liggen van het probleem.” (DVT – Foto EV)

REG

IOSP

ECIA

LOOSTENDE

Ondernemers 19 23 november 2012 43

Oostende Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 6,5% 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 2.000 1.340

2000 2010

Totale bevolking 67.279 69.064

Groei (2000 = 100) 100 102,7

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Oostende Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 32.748 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 39.162 3.731.782

Jobratio (2009) 83,6 % 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 63,6 % 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Oostende (in euro) 1.267 1.755

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 3.941 4.308

Startende ondernemingen 216 288

“We vechten tegen de paradox van de werkloosheid”

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Oostende in cijfers

Page 44: Ondernemers 19-2012

vlaggen // spandoeken // frames beurs en etalagedoeken

20121009_voka_ad_V0.indd 2 11/10/12 17:16

Industrieweg 21 - B-8800 Roeselaretel. 00 32 51 20 32 09 - fax 00 32 51 20 22 37

e-mail: [email protected] - www.ghesquiere.metaal.be

NIEUW:- Trumpf Trulaser 4 kw lasersnijden tot 20 mm- Trumpf Trubend 130 ton /3000 mm cnc plooien

- oxidisch snijbranden- CNC + halfautomatisch zagen- lasconstructies volgens plan

UW TOELEVERANCIER

Page 45: Ondernemers 19-2012

De N-VA van Brecht Vermeulen kwam in Roeselare als grote over-winnaar uit de stembusslag. De partij steeg in één klap van 1 naar 12 zetels, maar dat was niet voldoende voor het burgemeesterschap. De huidige coalitie van CD&V (twaalf zetels) en sp.a (vijf zetels) vond Groen (drie zetels) bereid om in de bestuursploeg te stappen. Luc Martens (CD&V) kroonde zich nog maar eens tot stemmenkam-pioen en mag de komende zes jaar zijn project verderzetten.

De schuldpositie van Roeselare ligt hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Is er nog wel financiële ruimte voor nieuwe beleidsaccenten?Luc Martens: “In de eerste plaats wil ik benadrukken dat die schuldpositie een heel rela-tief begrip is, want je moet dit altijd bekijken in functie van de inkomsten. Maar het klopt wel dat het stadsbestuur de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd heeft, denken we maar aan de stationsbuurt en aan de bibliotheek. De komende jaren zal het investeringsbud-get wat lager liggen, maar door coproducties met private actoren zijn er nog voldoende mogelijkheden.”

Nogal wat bedrijven uit de regio zijn op zoek naar expansie. Wat kan Roeselare hen aanbieden?Luc Martens: “De komende jaren zal er op ons grondgebied meer dan 100 ha industrie-grond bijkomen. De plannen voor Beveren-Noord zijn al vergevorderd. Binnen twee jaar zullen daar wellicht al de eerste bedrijfsgebouwen verrijzen. Daarnaast hebben we ook al concrete plannen voor Roeselare-West en de gebouwen op Accent Business Park worden vlot ingevuld en verkocht. Wat verder in de Kwadestraat ligt er nog zowat 6 ha waar ruimte is voor kantoren en voor gezondheidsgerelateerde activiteiten.”

De kanaalzone vierde dit jaar zijn 150ste verjaardag. Hoe ziet de toekomst eruit?Luc Martens: “De viering was meer dan louter een verjaardagsfeestje. Het was ook de bedoeling om de mensen te sensibiliseren en te wijzen op het belang van het kanaal.

Op het vlak van mobiliteit zijn onze waterwegen onderbenut en daar willen we iets aan doen. Er is nog heel veel mogelijk, want onze Roeselaarse bedrijven hebben nogal wat aanvoer van bulkproducten zoals graan en zand. De afvoer van producten langs het water kan nog enorm worden uitgebreid. Maar we mogen ook het spoor niet vergeten. In onze provincie is het spoorverkeer vooral gebaseerd op de hoofdlijn Kortrijk-(Zee)Brugge, maar veel van onze bedrijven zijn eerder gericht op Gent. Zowel op het vlak van goederen- als personentransport is een betere ontsluiting naar het binnenland aange-wezen en daar zal het stadsbestuur volop voor ijveren.”

Sinds kort heeft het Huis van de Voeding een plekje gekregen in uw stad. Hoe belang-rijk is dat voor Roeselare?Luc Martens: “Qua profilering van de stad is dat onbetaalbaar. We zitten hier midden de groententuin van West-Europa. Het momentum is goed gekozen, want momenteel gaat er heel veel aandacht naar voeding en gezondheid. Met het Huis van de Voeding kunnen we op een interactieve manier tonen wat er allemaal leeft binnen de sector. We merken dat steeds meer partijen – bedrijven, scholen, ... – open staan om samen te werken. Het stadsbestuur heeft als taak om dat te stimuleren en te regisseren.”(DVT - Foto Kurt)

REG

IOSP

ECIA

LROESELARE

Ondernemers 19 23 november 2012 45

Roeselare Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 8,5 % 7,2%

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.810 1.340

2000 2010

Totale bevolking 54.199 57.432

Groei (2000 = 100) 100 106,0

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Roeselare Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 36.426 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 33.627 3.731.782

Jobratio (2009) 108,3 % 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 74,8 % 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Roeselare (in euro) 1.715 1.516

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 5.931 6.334

Startende ondernemingen 288 457

“Er komt meer dan 100 ha industriegrond bij”

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Roeselare in cijfers

Page 46: Ondernemers 19-2012

ww

w.vi

sual

.be

ww

w.vi

sual

.be

fabrikant van vulkollan®

(desmodur 15)Specialist alle industriële wielen, met staal geperste of gelaste vorken. Uitgebreid programma heftruckwielen, banden en palletrollen.grote voorraadherbekledingenmaatwerk

Vulkoprin nvHerderstraat 4Industriepark Zuid8700 Tielt Belgiumt. +32 (0)51 403 806f. +32 (0)51 401 [email protected]

advertentie-ondernemen(114x164).indd 1 4/09/12 14:06

+32 (0)70 211 102 | Tielt - Meeuwen www.altez.be | [email protected]

opslagloodsen | productiehallen

magazijnen | kantoorgebouwen

winkels | garages

KMO-gebouwen | carwashes... A-ZES INDUSTRIEBOUW

Samen bouwen aan uw toekomst

Adv_Ondernemers WVL_3_114x164.indd 1 9/11/2012 15:59:57

Wilt u werk maken van uw HR-beleid? Download gratis deze nieuwe Vokawijzer

op www.voka.be/publicaties.

NIEUWE VOKAWIJZERPersoneelsbeleid in uw KMO:

een HR-wijzer

Page 47: Ondernemers 19-2012

In Tielt kwam CD&V (12 zetels) veruit als grootste partij uit de jong-ste gemeenteraadsverkiezingen. De kartels N-VA/Open VLD (zeven zetels) en sp.a/Groen (zes zetels) bundelden echter de krachten waardoor CD&V buitenspel werd gezet. Advocate Els De Rammelaere (N-VA) zal de komende zes jaar de burgemeestersjerp dragen.

De voorbije jaren is de schuldpositie van Tielt heel sterk toegenomen. Is er nog wel financiële ruimte voor nieuwe beleidsaccenten?Els De Rammelaere: “De voorbije legislaturen werd er te veel geïnvesteerd op korte ter-mijn. Daardoor is de leninglast exponentieel gegroeid. De reserve raakt op waardoor er noodgedwongen een tijdelijke rem op de investeringen zal moeten komen. Daarnaast willen we ook de klemtoon leggen op kostenbesparingen. We zijn in alle geval van plan om de stadsbegroting grondig te screenen.”

Een belastingverhoging zou ook kunnen helpen?Els De Rammelaere: “We hebben tijdens de campagne duidelijk gesteld dat we de belas-tingen niet zouden verhogen en daar gaan we ons natuurlijk aan houden. Een beter bestuur hoeft ook niet per se extra te kosten. Zo willen we een slagkrachtige Raad voor Lokale Economie installeren met daarin zowel winkeliers als vertegenwoordigers van de bedrijfswereld. De voorbije jaren is er hier op het vlak van overleg heel wat fout gelopen: denk maar aan de stoepborden, kerstverlichting, enzovoort. In de toekomst moet de communicatie dus veel beter en dat is veeleer een kwestie van aandacht dan van mid-delen.”

Tielt heft nog steeds een belasting op drijfkracht.Els De Rammelaere: “Dat is inderdaad zo. Het is een doorn in het oog, maar gezien de financiële situatie van de stad is het voorlopig nog niet haalbaar om die belasting zomaar af te schaffen. Jaarlijks levert deze belasting toch zowat 170.000 euro op. Maar we gaan wel kijken om ze af te bouwen, misschien door die belasting te koppelen aan duurzame investeringen.”

Mobiliteit is een heet hangijzer in Tielt. Dag in dag uit denderen zware vrachtwagens door het centrum. Els De Rammelaere: “Tja, de uitvoering van de Zuiderring zou op dat vlak heel wat leed kunnen besparen, maar het dossier blijft muurvast zitten. Weet je dat de Zuiderring al ingetekend staat op de plannen van 1967? Er zijn recent weliswaar tellingen gebeurd door het Agentschap Wegen en Verkeer en minister Crevits heeft beloftes gedaan om 350.000 euro vrij te maken, maar veel meer dan de onteigeningen kun je daar uiteindelijk niet mee doen. Extra probleem is dat die Zuiderring er maar kan komen in samenwerking met het gemeentebestuur van Pittem en daar is men absoluut niet happig om mee te werken. Op korte termijn gaan we een alternatieve route voor het zware vrachtverkeer uittekenen en bewegwijzeren, maar we kunnen de vrachtwagens niet verbieden om door het stadscentrum te trekken zolang ze geen alternatief hebben.”

Is er in Tielt nog extra ruimte voor de bedrijven?Els De Rammelaere: “In Tielt-Noord komt er een uitbreiding van zowat 40 ha. In Huffesele wordt het lokale bedrijventerrein verder uitgebouwd met ongeveer 13 ha. Verder voorziet het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan in een lokaal bedrijventerrein in Aarsele van 3 ha. Het spreekt voor zich dat we bij deze ontwikkelingen rekening zullen houden met de specifieke noden van de buurt en de omwonenden.” (DVT - Foto Kurt)

REG

IOSP

ECIA

LTIELT

Ondernemers 19 23 november 2012 47

“We gaan de belastingen niet verhogen”

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

Tielt in cijfers

Roeselare Vlaams Gewest

Aanvullende personenbelasting (2012) 7,0 % 7,2 %

Opcentiemen op onroerende voorheffing (2012) 1.250 1.340

2000 2010

Totale bevolking 19.208 19.647

Groei (2000 = 100) 100 102,3

Groei (2000 = 100) Vlaams Gewest 100 105,2

Roeselare Vlaams Gewest

Aantal jobs (2009) 11.313 2.740.392

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2009) 11.518 3.731.782

Jobratio (2009) 98,2 % 73,4%

Werkzaamheidsgraad (2009) 76,4 % 71,3%

2000 2010

Schuld per inwoner Tielt (in euro) 1.003 2.202

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.253

2000 2010

Aantal btw-plichtige ondernemingen (1 jan) 1.784 1.916

Startende ondernemingen 71 86

Page 48: Ondernemers 19-2012

De opvolging in familiebedrijven gaat, indien er meerdere kinderen zijn, vaak gepaard met de overname door één van de kinderen van de aandelen van het familiebedrijf. De waarde-ring van de aandelen is één ding, de betaling en financiering van de overname van de aan-delen is een ander element.

Het is een gezond principe dat de overname vanuit de overgenomen familievennootschap zelf kan worden gefi-nancierd, dit wil zeggen dat toekomstige winsten uit de overgenomen vennootschap moeten kunnen aangewend worden om de overname in hoofde van de opvolger-over-nemer te kunnen betalen.

In de praktijk richt de overnemer vaak een holdingven-nootschap op die de aandelen van de familievennoot-schap koopt; de betaling van de prijs gebeurt onmiddellijk en wordt gefinancierd door een bankfinanciering of de ouders-overlaters staan zelf een gespreide betaling van de overnameprijs toe. In beide gevallen dient de holding enerzijds kapitaalaflossingen te verrichten en anderzijds interesten op het openstaand saldo te vergoeden .

De dividenden die opstromen vanuit de familievennoot-schap komen in de holding quasi onbelast (voor 95% vrijgesteld ingevolge het DBI-regime) binnen en kunnen worden aangewend om stelselmatig de kapitaalaflossin-gen van de prijs te voldoen.

De holding zal evenwel ook interesten moeten voldoen en daar knelt het schoentje vaak. Interesten zijn immers, in tegenstelling tot kapitaalaflossingen, fiscaal in mindering te brengen kosten en het is fiscaal zonde als die zouden moeten worden betaald met quasi belastingvrij inkomen; in dat geval zijn de interesten immers een kost à fonds perdus. Naar optimalisatie toe veronderstelt een interest-last in de holding met andere woorden een even groot belastbaar inkomen.

De holding kan in de praktijk van de familiale overnames vaak enkel een – marktconforme – management-fee aanrekenen voor de prestaties die de overnemer in naam en voor rekening van de holding ten voordele van de overgenomen vennootschap levert; in de praktijk is dit inkomen niet altijd voldoende om, naast de bezoldiging van de betrokken bestuurder natuurlijke persoon, ook de volledige interestlast te torsen. Het is dan ook interessant om een deel van die financie-ringslast op het niveau van de familievennootschap (waar er per veronderstelling wel voldoende belastbare inkom-sten zijn waartegen interesten kunnen worden afgezet) te leggen, de zogenaamde debt push down.

Een van de technieken ter zake is het werken met een inkoop van eigen aandelen op het niveau van de fami-lievennootschap. De familievennootschap kan – voor de overname door de holding – tot 20% van haar eigen aandelen zelf inkopen. Daardoor verkrijgen de ouders-overlaters een vordering op de familievennootschap zelf. De interesten die de familievennootschap verschuldigd is op het openstaand saldo kunnen worden afgezet tegen-over de belastbare inkomsten uit de exploitatie van de familievennootschap.

Vervolgens dient de holding van de opvolger nog slechts 80% van de overname te financieren, hetgeen een slok op de borrel scheelt.

Vanuit vennootschapsrechtelijk perspectief kan een ven-nootschap tot 20% van haar eigen aandelen inkopen zonder deze te vernietigen; een nv kan deze ingekochte aandelen onbeperkt aanhouden, terwijl een bvba uiterlijk binnen de twee jaar de aandelen dient te vernietigen. Wel is vereist dat de vennootschap voor het bedrag van de inkoop beschikt over beschikbare middelen die ze ter gelegenheid van de inkoop ook onbeschikbaar dient te maken; de reserves dalen evenwel niet en dus blijft het

eigen vermogen balansmatig behouden. Het stemrecht van de ingekochte aandelen wordt steeds geschorst. Het recht op dividend van de ingekochte aandelen wordt in de bvba sowieso geschorst en in de nv bestaat daartoe de optie, hetgeen in de praktijk ook meestal zo wordt voor-zien. Procedureel wordt de inkoop van eigen aandelen verricht door het bestuursorgaan van de inkopende ven-nootschap, zij het dat zij daartoe voorafgaandelijk dient te worden gemachtigd door een algemene vergadering.

Vanuit fiscaal perspectief wordt de inkoopbonus (het bedrag van de inkoopprijs verminderd met het aandeel van het fiscaal gestort kapitaal in de ingekochte aande-len) geacht een dividend te zijn overeenkomstig artikel 186 WIB 92. Het tarief bedraagt 21%. Artikel 186 WIB 92 stelt deze gelijkstelling van de inkoopbonus met een dividend evenwel uit tot op het ogenblik dat de aandelen worden vernietigd. Indien en zolang er met andere woor-den geen sprake is van een vernietiging van de ingekochte aandelen (hetgeen bij een nv geen must is) ontstaat er in hoofde van de aandeelhouder wiens aandelen werden ingekocht geen belastbaar feit … De nieuwe antimisbruikbepaling, waarbij de fiscus paal en perk kan stellen aan bepaalde juridische fiscale vorm-gevingen, komt voor zover er al fiscaal misbruik zou zijn ons inziens hier sowieso niet aan de orde aangezien er duidelijke niet-fiscale motieven zijn, inzonderheid het verlichten van de overnamefinanciering.

Stijn Lamote, Anouck Sandra, Imposto Advocaten

Financiering bij opvolging in familiebedrijven: optimalisatie middels inkoop van eigen aandelen

48 Ondernemers 19 23 november 201248 Ondernemers 19 23 november 2012

PRESIDENT KENNEDYPARK 41 . 8500 KORTRIJK . T + 32 56 24 13 13 . F + 32 56 24 13 10 . [email protected] . WWW.IMPOSTO.BE

Page 49: Ondernemers 19-2012

En toch ben ik graag werkgever…Het was een opvallend, ontnuchterend cijfer. Van de werkgevers die in 2008 hun eerste werknemer in dienst namen, is één op drie in 2012 geen werkgever meer. Geïntrigeerd door deze gegevens trok SD Worx, samen met het West-Vlaams Economisch studiebureau, op zoek naar het waarom van die 33%. Komt het door de crisis? Door de hoge loonkost, door de al te zware papierwinkel? Jawel, zeker en vast. Maar deze negatieve boodschap wik-kelen we toch binnenin twee heel positieve bevindingen.

Om met de eerste te beginnen: de nieuwe werkgever gaat niet over één nacht ijs vooraleer hij of zij beslist een medewerker aan te werven. Het gemiddelde profiel van die nieuwe werkgever toont ons een prille dertiger die daarvoor gedurende zeven jaar zelfstandige was, vooral-eer ‘mensen in dienst te nemen’. Dit profiel krijgt op verre afstand concurrentie van een andere categorie nieuwe werkgevers: die van de vitale vijftiger die als consultant een tweede carrière begint en voor zijn (administratieve) ondersteuning best wel een helpende hand kan gebruiken.

Wat ook hun vroeger statuut was, allen informeren zich terdege bij een boekhouder, een sociaal secretariaat of collegae naar de voor- en nadelen van deze nieuwe stap. Ze weten wat de sociale consequenties zullen zijn en beseffen dus dat hun eigen vrijheid kleiner wordt: de uur- en vakantieregelingen niet meer bij zichzelf begin-nen of eindigen, bijvoorbeeld. Ze wikken en wegen de financiële aspecten, niet alleen om hun eigen business-model waar te maken, maar ook omdat ze zich verant-woordelijk voelen voor die nieuwe werknemer. Ze willen, moeten en zullen die nu eenmaal een ‘inkomen’ garande-ren. Maar ze hebben iemand nodig om het vele werk mee te delen. Net daarom is de eerste werknemer meestal iemand die dezelfde competenties of talenten heeft als de werkgever. Pas bij de tweede of derde werknemer gaat onze werkgever op zoek naar iemand met aanvullende

talenten of competenties. Kortom, een nieuwe werkge-ver is allesbehalve een avonturier… En toch loopt het in één op de drie gevallen fout.

Crisis jawel. Mensen die de stap waagden in 2008 deden dat nog vooraleer de financiële crisis en de gevolgen ervan ongenadig toesloegen. Hun hoop en hun modellen waren op alles berekend, behalve op een economische terugval. Zelfs een gezonde, realistische, niet al te hoge groei was nog te hoog gegrepen, zo leert ons anno 2013. Niet alle sectoren deelden in de klappen: zij die begonnen met dienstenchequebedrijven of met zonnepanelen zouden gouden jaren tegemoet gaan. We hoeven het woord ‘sub-sidie’ hier niet te laten vallen, om dit te verklaren.

Los van deze wereldeconomische omstandigheden zijn er ook redenen van afhaken die dichter bij ons liggen. De overvloed aan paperassen is de tweede belangrijkste van deze redenen.

Ja, er is de boekhouder, ja, er is het sociaal secretariaat, ja er is software allerhande, maar dat betekent helemaal niet dat de nieuwe werkgever nooit zijn handtekening moet zetten, of nooit moet nadenken over wanneer hij wie over wat moet verwittigen. Meer papieren dan hem lief zijn. Zich alleen bezig houden met zijn corebusiness, is er steeds minder bij, ook al dacht hij dat een nieuwe werknemer zijn taak zou verlichten.

Nog een reden waarom werkgevers afhaken is de loon-kost. Ja, die nieuwe werkgever had zich in het lang en in het breed laten informeren over het prijskaartje, had zijn boekhouder en sociaal secretariaat laten bereke-nen en herberekenen, maar toch bleek de feitelijke loon-kost nog te hoog. Hoe dat te verklaren is? De indirecte loonkost is de oorzaak: een werknemer hoe goed en/of

coöperatief ook, staat niet altijd paraat, is heel af en toe ziek of onverwacht afwezig, is niet altijd productief of inzetbaar. De loonkost per effectief gepresteerd uur is dus nog hoger dan de beste calculatie kon voorzien. Voor alle duidelijkheid, deze koude douche is niet de schuld van de werknemer.

En toch. Toch zou een overgroot deel van de mensen die in 2008 werkgever werden en het nu nog zijn, dat opnieuw doen. Het bracht hen een bedrijf met meer slagkracht en succes en voor henzelf meer tijd om strategische beslissin-gen te nemen. Dus toch nog een positieve eindboodschap.

Johan Van Duyse, SD Worx

ON

DER

NEM

ERS

& CO

Johan Van Duyse:

“Van de werkgevers die in 2008 hun eerste werknemer in dienst namen, is één op drie in 2012 geen werkgever

meer.”

Bent u klaar om langer en ánders te werken?Future of Work is een nieuwe visie op werk. Het gaat om een cultuur die gebaseerd is op vertrouwen, erkenning en autonomie. Dit leidt tot meer betrokken en gedreven werknemers, tot een grotere productiviteit en betere resultaten. SD Worx heeft specifi eke oplossingen uitgewerkt om u daar op in te stellen. Onze experts begeleiden u graag, steeds vertrekkend vanuit uw specifi eke situatie, sector en uitdagingen.

➜ Doe de test op www.futureofwork.be en ontdek het pro� el van uw organisatie. U krijgt bij uw resultaat ook concrete tips waar u mee aan de slag kan gaan.

Bekijk onze Future of Work

fi lmpjes en presentaties op www.futureofwork.be SD Worx - Kennedypark 33A - 8500 Kortrijk

SD Worx - Gistelse Steenweg 294 b203 - 8200 Brugge

2,8

3,23,4

4,0

4,2

4,34,3

4,4

4,5

4,5

1,0 2,0 3,0 4,0 5,0

De loonkost

Sociale wetgeving in het algemeen

Wettelijke �scale verplichtingen

Juiste pro�elen vinden

Loonadministratie

Tijd nodig om personeel op te leiden

Rekrutering

De tijd om met strategische beslissingen bezig te zijn

People management: coaching, ontwikkeling en perspectief (job inhoud, loon) bieden, tegemoet komen aan verwachtingen

Overeenstemming cultuur en waarden (work-life verwachtingen, gen y, ...)

Bron: SD Worx

Page 50: Ondernemers 19-2012

Antwerpen I Hasselt I Gent I Leuven I Brugge I Brussel

Ondernemen wordt nog leuker alsu op de nodige steun kunt rekenen

Het aanspreekpunt voor ondernemers, samen met onze partners

Meer weten over subsidies en regelgeving? Wilt u gebruikmaken van de ecologiepremie of andere overheidsmaatregelen voor uw

onderneming? Hebt u vragen over de regelgeving rond milieu of energie, of zoekt u een geschikte locatie? Wilt u meer inzicht in administratieve formaliteiten?

Bel dan gratis 0800 20 555 voor een helder antwoord of een afspraak met een van onze medewerkers in uw buurt.

[email protected]

Page 51: Ondernemers 19-2012

aantrekkelijke omgeving ondernemerschap

uw onderneming

Eurometropolitane regio

ond

erne

men

d b

estu

ur mobiliteit

energie ruimte

menselijk kapitaal

Samen met een aantal ondernemers werkte Voka West-Vlaanderen het voorbije jaar aan een streekvisie voor de regio Kortrijk (van Menen tot Waregem) op langere termijn. “De regio moet opnieuw een centrumfunc-tie vervullen en er ook naar handelen”, zegt Dominiek Callewier, regiovoorzitter Kortrijk. “Met onze visie willen we de sociale partners en beleidsmakers inspireren binnen een con-structieve samenwerking.”

Waar willen de ondernemers in de regio Kortrijk tegen 2022 naartoe? Welke prioriteiten kiezen ze, om welvaart en welzijn in de streek doorheen dynamisch onderne-merschap te vrijwaren en te versterken? Via debatten, creatieve sessies, individuele gesprekken, bevraging, contacten … werden ideeën verzameld. “We hebben daarbij bottom-up gewerkt”, getuigt Veerle De Mey, Voka-regioverantwoordelijke Zuid-West-Vlaanderen. “De input kwam vanuit de ondernemers. De ideeën werden gebun-deld rond vier basisomgevingsfactoren waar we aan willen werken (menselijk kapitaal, mobiliteit, energie en ruimte) en vier factoren die ons moeten helpen om opnieuw een topregio te worden die ons onderscheidt (aantrekkelijke omgeving, ondernemerschap, de Eurometropool en ondernemend bestuur).”

Centrumfunctie

Ondernemerschap als basis voor welvaart en welzijn, vormt het uitgangspunt voor de Visie regio Kortrijk 2022. Ook in de toekomst zal dit ondernemerschap het verschil maken. “Bij het bepalen van onze toekomstrichting moe-ten we vertrekken vanuit onze identiteit, onze troeven en talenten, ons DNA zeg maar”, weet Dominiek Callewier. “Kenmerkend voor onze regio zijn de familiale kmo’s, de productiebedrijven en de wilskracht en wendbaar-heid om zich te transformeren en om crisissen het hoofd te bieden. Vroeger was de regio het centrum van vlas, tapijtindustrie … Nu wil ze het centrum worden van hoog-technologie en creatieve maakeconomie. De regio moet hét referentiepunt zijn om te ondernemen, handel te drijven, te wonen, ontspannen, genieten, sporten … In het kader van de Eurometropool moet zij een centrumfunctie opnemen en een schakelpunt vormen tussen de andere Europese metropolen.”

Krachten bundelen

Om de ambitie van een aantrekkelijk centrum waar te maken, moeten de diverse actoren in de regio de krachten bundelen, op alle niveaus: tussen bedrijven onderling, met overheid, onderwijs, organisaties … “Er is al heel veel overleg”, aldus Dominiek Callewier, “maar er is ook nog versnippering en een gebrek aan coherentie, waardoor het aan collectieve daadkracht mankeert. Zo kunnen initiatieven rond O&O bijvoorbeeld gebundeld worden en op een efficiëntere manier doorstromen naar de onder-nemingen. Innovatieve bedrijven kunnen met elkaar en

met onderwijs- en onderzoeksinstellingen clusteren, om tot nieuwe producten te komen. Scholen kunnen nau-wer aansluiting zoeken bij bedrijven, o.m. via in company praktijklessen, bedrijfsbezoeken, stages, slim gebruik van machines, inspelen op de noden van bedrijven … Maar daarvoor moeten we over grenzen heen durven te denken.”

Ondernemerschap

Om welvaart en welzijn, tegenwoordig in structureel moeizame omstandigheden, te behouden en te verster-ken, moet het Kortrijkse een ondernemende regio blijven en een bedrijfsvriendelijk stadsgewest worden in de Euro-metropool. Ondernemerschap is een sleutelelement in de hele visie. Dit betekent dat het bestaande economische weefsel versterkt en het nieuwe ondernemerschap gesti-muleerd moet worden, met nieuwe vormen van samen-werking, de ontwikkeling van nieuwe markten … Grens-overschrijdend moeten belemmeringen weggewerkt worden, moet het ondernemingsweefsel over de grens gepromoot worden en moeten arbeidsmobiliteit (binnen een eengemaakte arbeidsmarkt Kortrijk-Lille-Tournai) en onderwijsmobiliteit gestimuleerd worden.

Aantrekkelijke omgeving

Om bewoners, studenten, arbeidskrachten, onderne-mingen … aan te trekken en te behouden, moet de regio Kortrijk zich een sterke identiteit aanmeten (o.m. als designregio) en aan imagebuilding doen. Ze moet zich nog sterker profileren als een streek waar het goed is om te wonen, te werken en te ondernemen, een streek met dynamische bedrijven, kwalitatieve scholen, een rijk cul-tuuraanbod, een palet aan ontspanningsmogelijkheden,

kinderopvang (goede work/life balance), veiligheid … “Het is een ambitieuze langetermijnvisie voor de hele regio, gedragen door de ondernemers”, besluit Veerle De Mey. “We willen er gezamenlijk, met alle andere streekac-toren en in een consensusmodel aan werken.” (MD - Foto Hol)

Info: Veerle De Mey, tel. 056 26 13 82.De integrale Streekvisie regio Kortrijk 2022 is na te lezen op www.voka.be/west-vlaanderen

Veerle De Mey en Dominiek Callewier:

“Kenmerkend voor onze regio zijn de familiale kmo’s, de productiebedrijven en de wilskracht en wendbaarheid

om zich te transformeren en om crisissen het hoofd te

bieden.”

Voka West-Vlaanderen werkte een jaar lang aan een door ondernemers gedragen Streekvisie 2022

Inspirerende ideeën voor de toekomst van de regio Kortrijk VO

KA-N

IEU

WS

Ondernemers 19 23 november 2012 51

Werk met ons mee: [email protected]

Page 52: Ondernemers 19-2012

VOKA

-NIE

UW

S

In 2010-2011 lanceerde Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen een nieuwe vorm van opleiding voor kmo’s: de ‘Labs’. Sinds de start namen meer dan 250 onder-nemers eraan deel, rond een 20-tal uiteen-lopende onderwerpen. Nieuwkomers in het voorjaar van 2013 zijn Lab Selfcoaching, Over-dracht Lab, HR Lab Social Media, Lab Social Media ‘gevorderden’ en Overname Lab.

De Labs situeren zich tussen de kortere workshops en seminaries enerzijds en de langer lopende lerende net-werken en Plato anderzijds. Waar seminaries en work-shops een relatief korte, maar heel gerichte update geven over een specifiek onderwerp, richten de netwerken zich op een langer traject van tien avondsessies. Deze bijeen-komsten starten met input van een gastspreker, waarna ervaringsuitwisseling tussen de deelnemers centraal staat.

Stap voor stap

“De nieuwe opleidingsvorm van de Labs groeide eigen-lijk uit een vraag van de ondernemers zelf”, vertelt Tine Maes, projectverantwoordelijke Levenslang Leren bij Voka West-Vlaanderen. “Ze gaven zelf signalen binnen ons Voka-netwerk, die ook door onze account managers opgevangen werden. Er was inderdaad behoefte aan een opleiding tussen de seminaries en de lerende netwerken in, waarbij de deelnemers in een beperkt aantal sessies konden werken aan concrete oplossingen (een plan, structuur, strategie, …) voor een probleem in hun bedrijf.

De Labs zijn vooral een oplossing voor kmo’s die een bepaald soort skills niet zelf in huis hebben en ook geen beroep willen doen op een consultant, maar via de Labs zélf aan de slag willen gaan.”

In een Lab komt een groep van zes tot acht personen, uit diverse sectoren, samen. De deelnemers worden in een vertrouwensrelatie begeleid door een coach, gedurende een traject van vier sessies van 3 uur (voor- of namiddag), gespreid over twee maanden (één sessie om de twee weken). Tussendoor krijgen de deelnemers ook ‘huiswerk’ dat ze tegen de volgende bijeenkomst voorbereiden en in overleg met de coach en de andere deelnemers bespre-ken. Zo wordt hun plan, op maat van hun bedrijf, stap voor stap opgebouwd. De resultaten van het Lab, eens geïmplementeerd in het bedrijf, worden na één of enkele maanden (afhankelijk van het thema) besproken tijdens een ‘terugkommoment’.

Concrete noden

In 2010 werd van start gegaan met drie Labs: HR, Finance en Sales. Ondertussen werden al Labs georganiseerd rond een 20-tal thema’s. Onderwerpen die aan bod kwamen, zijn o.a.: e-commerce, sociale media voor starters, LEAN, sales, strategie, employer branding, marketing, gover-nance, … Afhankelijk van de vraag van de ondernemers worden ze hernomen.“We proberen altijd zo snel mogelijk in te spelen op concrete noden van de ondernemers”, zegt Tine Maes. “Een recente trend was de opkomst van de sociale media. Het starterslab wordt nu voor de vierde keer georganiseerd

in het voorjaar van 2013. Er was zo’n grote vraag naar, dat we het in 2012 al drie keer op de agenda plaatsten. Onze ondernemers willen de trein van de sociale media duidelijk niet missen. Voor bedrijven die op dat vlak al verder staan, organiseren we nu voor het eerst een Lab Social Media ‘gevorderden’. In dit Lab ontdekken ze hoe ze op een gestructureerde manier méér uit hun onlinere-laties kunnen halen en wat ze ermee kunnen doen. Soms duurt het ook wat langer vooraleer we een Lab hernemen. Na twee jaar voelen we nu bijvoorbeeld opnieuw vraag naar het HR Lab Verzuimbeleid. Het meest populaire Lab sinds de start is evenwel het Finance Lab, waarin een tool wordt besproken om boekhoudkundige cijfers te vertalen voor het management.”

Nieuw

Naast het Lab Social Media voor gevorderden (start 15 mei) zijn er nog vier nieuwe Labs die in het voorjaar van 2013 van start gaan. Het Lab Selfcoaching (start 23 januari) werkt rond positieve stresshantering en tech-nieken om de persoonlijke balans te herstellen. In het HR Lab Social Media (vanaf 25 april) leren de deelnemers een bedrijfseigen social media policy opstellen om via die weg ook personeel te werven. Het Overdracht Lab (vanaf 18 april) geeft overlaters inzicht in de cruciale factoren die een overdracht succesvol kunnen maken en een invloed hebben op de prijs die een overnemer bereid is te betalen. Het Overname Lab (vanaf 15 mei) biedt beter inzicht in de wereld van fusies en overnames, om goed voorbereid te beginnen aan een overnameproces en de kans op slagen te vergroten. (MD - Foto Hol)

Meer info: [email protected] of tel. 056 23 50 48. Wie voldoet aan de voorwaarden kan voor 50% Vlaamse overheidssubsi-die bekomen via www.kmo-portefeuille.be (DV. O104126)www.voka.be\west-vlaanderen

Groepjes ondernemers werken intensief aan concrete plannen of strategieën voor hun eigen bedrijf

Vijf nieuwe ‘Labs’ in het Voka-opleidingenaanbod

Tine Maes, Lieselot Bernard, Britte Odegard en Kaat Creupelandt:

“De nieuwe opleidingsvorm groeide eigenlijk uit een vraag

van de ondernemers zelf.”

Page 53: Ondernemers 19-2012

PREFAB BETON

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2012

AGEN

DA

NIEUW!

Businessclub Innovatie

Bedrijven doen té weinig aan innovatie, waardoor ze heel wat opportuniteiten laten liggen. Innovatie is een absolute must voor de groei van uw bedrijf, want zo onderscheidt u zich van uw concurrenten. Inno-vatie is meer dan een nieuw product ontwikkelen, het omvat ook de optimalisering van uw dienstverle-ning en het in kaart brengen van uw klanten.

Deze businessclub inspireert, creëert kansen voor uw bedrijf. In tien sessies worden tien innovatieve thema’s toegelicht door een gastspreker.

Info en inschrijven: Benedikte Tryhou, tel. 056-26 14 01, [email protected].

SEMINARIES & WORKSHOPS

27/11 Een optimaal risicobeheer in elke fase van uw project, dmv performante projectrap-portering

De projectenwereld is een snel veranderende busi-ness. De uitdaging bestaat erin om in elke fase van het project zicht te hebben op uw actuals versus bud-get, om gepast te kunnen reageren.Tijdens dit seminarie krijgt u een overzicht van een aantal concrete cases specifiek gericht op de kmo-markt.Voka West-Vlaanderen, 16u30 – 20u00

27/11 Afkicken van e-mail: snel naar een nieuwe e-mailcultuur

Tussen al die elektronische berichten zitten hoogst-waarschijnlijk veel onnodige en slordig geschre-ven boodschappen. Bovendien forwarden en cc'en we er duchtig op los. Wie ergert zich nooit aan de stortvloed van overbodige berichten? ‘Afkicken van e-mails’ is een korte en krachtige sessie waarin we u helpen om de e-mailcultuur bij te sturen. Bij uzelf, maar misschien ook bij uw collega's en uw hele bedrijf.Voka West-Vlaanderen, 16u30 – 20u00

29/11 Hoe haal ik meer uit mijn manage-mentvennootschap?

Het fenomeen 'managementvennootschap' mag dan al een gekend begrip zijn voor de meeste bedrijfslei-ders, dat betekent nog niet dat de concrete werking van dit vehicel voor iedereen even vertrouwd is of dat men op de hoogte is van al de mogelijkheden die door het werken met een managementvennootschap geboden worden.Voka West-Vlaanderen, 16u30 – 20u00

SEMINARIES & WORKSHOPS

30/11 Het waarom en hoe van functione-ringsgesprekken

Wat is het doel van een functioneringsgesprek? Hoe kun je een functioneringsgesprek best voorbe-reiden? Wat doe je met de info die je verkreeg via het functioneringsgesprek?Voka West-Vlaanderen, 09u00 – 12u30

29/11 Customs and tax platform

Gemeenschappelijke problemen en thematieken rond btw en douane worden in een vast netwerk logistieke managers van internationaal werkende bedrijven besproken en afgetoetst met specialisten terzake.Zes lunchsessies op verschillende locaties, telkens van 11u30 tot 14u00

07/12 Expert class China: cultural awareness and business etiquette

Terwijl onze economie stagneert moeten we globaal gaan kijken in welke markten er nog businesspoten-tieel zit: China staat gelijk met een gigantische afzet-markt met een steeds groeiende middenklasse die tuk zijn op westerse kwaliteitsproducten. Deze work-shop rond businessetiquette, cultural awareness en de opmerkelijke verschillen in zakendoen, als impor-teur of exporteur, kan uw slaagkansen vergroten. Voka West-Vlaanderen, 09u00 – 12u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Ondernemers 19 23 november 2012 53

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN maandag 26 november 18u00 - 20u00 Creashok: creativiteit rendeert! Voka West-Vlaanderen

donderdag 29 november 12u00 - 14u00 Infosessie Lerende Netwerken Voka West-Vlaanderen

donderdag 29 november 14u00 - 19u30 Cleantech Nocturne Greenbridge, Oostende

donderdag 29 november 18u30 - 21u30 Vokafé bij Wijnen De Clerck Wijnen De Clerck, Kortrijk

donderdag 29 november 19u30 - 22u00 Te gast bij Clarebout Potatoes Clarebout Potatoes, Warneton

dinsdag 4 december 18u00 - 22u00 Voka-congres Tour & Taxis, Brussel

donderdag 6 december 18u30 - 21u30 Vokafé Brugge Havenhuis De Caese, Brugge

donderdag 6 december 18u30 - 21u30 Vokafé Ieper Hotel Ariane, Ieper

donderdag 6 december 12u00 - 14u00 Infosessie Lerende Netwerken Havenhuis De Caese, Brugge

dinsdag 11 december 18u30 - 20u30 Businesscard Meeting Voka West-Vlaanderen

donderdag 13 december 19u00 - 22u00 Voka Young Power: Jo & Julien Libeer over ondernemerschap en muziek Concertgebouw Brugge

vrijdag 14 december 08u30 - 10u30 Middelgrote ondernemingen ontmoeten elkaar bij H. Essers H. Essers, Heule

dinsdag 18 december 16u00 - 19u00 Innovation@work: BeeLite BeeLite, Moeskroen

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 27 november 16u30 - 20u30 Afkicken van e-mail Voka West-Vlaanderen

dinsdag 27 november 16u30 - 20u00 Projectrapportering Voka West-Vlaanderen

donderdag 29 november 16u30 - 20u30 Management Fees Voka West-Vlaanderen

donderdag 29 november 11u30 - 14u00 Customs and Tax Platform verschillende locaties (nog te bepalen)

donderdag 29 november 16u30 - 20u00 Hoe haal ik meer uit mijn managementvennootschappen? Voka West-Vlaanderen

donderdag 29 november 17u00 - 20u00 Leveranciers (wereldwijd) in moeilijkheden? Voka West-Vlaanderen

vrijdag 30 november 09u00 - 12u30 Het hoe en waarom van functioneringsgesprekken Voka West-Vlaanderen

dinsdag 4 december 08u30 - 12u45 Governance Lab nog te bepalen

donderdag 6 december 09u00 - 17u00 Enneagram: hoe communiceren zonder conflicten? Bedrijvencentrum Wevelgem

donderdag 6 december 13u15 - 17u00 QM Lab Voka West-Vlaanderen

vrijdag 7 december 09u00 - 12u30 Service Design Lab Voka West-Vlaanderen

vrijdag 7 december 14u00 - 17u00 Btw-update 2013 Deloitte, Roeselare

donderdag 13 december 09u00 - 17u00 Storytelling Hotel Cortina, Wevelgem

donderdag 13 december 13u30 - 17u00 Update milieuagenda Bedrijvencentrum Wevelgem

vrijdag 14 december 09u00 - 16u30 Douaneworkshop: douaneregelingen en hun praktische toepassingen Voka West-Vlaanderen

donderdag 20 december 09u00 - 17u00 Een positieve sfeer op het werk Voka West-Vlaanderen

INfO EN INSCHRIJVINGEN OP ONzE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

Page 54: Ondernemers 19-2012

54 Ondernemers 19 23 november 2012PR

OSI

T

Inauguration Event Gryson Tobacco - Zwevegem

De officiële overname van tabaksproducent Gryson door Japan Tobacco Inter-national lokte heel wat mooi volk naar Zwevegem. Van links naar rechts: Johnny Goos (burgemeester), gastheer Suha Akdal (Gryson-JTI), Michel Del-baere (Voka), Thomas Leysen (Belgium-Japan Association) en Jeroen Dhanens (Gryson-JTI). foto Hol

Namiddagreceptie op HR Expo – Kortrijk

Op de stand van Voka werd geklonken met vlnr.: Iris Verslyppe (Jetair), Olivier Van Belleghem (Jetair), Kristel Stroom (Group Monument), Liesbeth Melsens (Poppies), Kim Bruneel (Fromunion) en Hanne Inghelbrecht (Deceuninck).foto Hol

Te gast bij Alavi - Diksmuide

Een smakelijke 'Te gast bij', want Alavi is een jong bedrijf dat zich specialiseert in de productie en verpakking van kruiden, voedingsingrediënten en afgeleide mixen. Om de beproefde smaakpapillen een beetje tot rust te brengen, haalde Frederic Baert (tweede van links) zelfs een banaan boven. Gudrun Debeucke-laere (Notebaert Produktie), Frank Stekelorum (Voka), Paul Robyn (Robyn Ver-zekeringen) en Hilde Stekelorum (Tapa Tapa) kunnen er smakelijk om lachen. foto DD

Jaarvergadering POM West-Vlaanderen – Roeselare

De jaarvergadering van POM West-Vlaanderen werd voorafgegaan door een interessant programma waarin het innoverende karakter van de West-Vlaamse agrovoedingslogistieke cluster geïllustreerd werd. Achteraf was er dus veel stof tot napraten voor Marleen Titeca-Decraene (gedeputeerde), Ann Verdonck (Unizo), Stefaan Matton (POM West-Vlaanderen), minister Hilde Crevits, Jean de Bethune (Provincieraadvoorzitter), Wim Windels (Securex) en Annie Cool (Privésecretaris minister Crevits). foto Kurt

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Page 55: Ondernemers 19-2012

PRO

SIT

Te gast bij Ypsilon – Roeselare

Ypsilon is een digitale drukkerij die zich naast het klassieke werk ook toelegt op interieurtoepassingen. Kurt Dereepere (Abelag Aviation), Sofie Vandenbriele (Bulik Standenbouw), Johan Van Parys en Brigitte Holluyn (beiden Dtonic) wil-den daar wel meer over weten. foto Kurt

Te gast bij Diapal – Jabbeke

Diapal uit Jabbeke is een toonaangevende producent en plaatser van keukens en maatmeubilair. Matthias Verhegge (midden-Diapal) heeft al de weg naar de koelkast gevonden. Lieven Vermeire (Diapal) en Ignace Berten (IB Lichtateljee) verbijten nog even hun dorst tot de fotograaf weg is. foto EV

Te gast bij Luc Page Electronica – Poperinge

Page Electronica is een vrij onbekende parel in de Westhoek die gespecialiseerd is in elektronica-assemblage. Onlangs investeerde het bedrijf nog 1 miljoen euro in een derde assemblagelijn. Vol trots toonde oprichter Luc Page (vierde van links) zijn levenswerk aan Luc Vandepitte (Argon Selectie), Kristof Der-daele (Hexios), Xavier Sohier (Westlandia), Bert De Muyer (Beltec) en Cathy Verstraete (Voka). foto DD

Synergie Day – Kortrijk

In samenwerking met BECI, IDETA en CCFB organiseerde Voka een ontmoe-tingsdag voor ondernemingen uit Brussel, Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. Onder de vorm van een business speed dating konden de onderne-mers tot acht gesprekken afwerken en zoiets vergt natuurlijk pakken energie. Geen wonder dat Thijs Lecluyse (DW Moulds), Vincent Vanderbeke (KPMB) en Koen Peeters (KPMB) zich 's middags meteen op de soep stortten. foto Hol

N i e u w p o o r t

R E C H T D O O R Z E E

Residentie VictoriaAstridlaan | Nieuwpoort-Stad

Residentie LivornoHoek Franslaan-Brabantstraat | Nieuwpoort-Bad

• Zongericht

• Ruime terrassen

• Afwerking op maat

• Energie-arm

• Autostaanplaatsen

Info en verkoop: Euro ImmoAlbert l laan 234 - Nieuwpoort

T 058 23 65 82 www.euroimmo.be

• Kleinschalig

• Zonnekant

• Op 50 meter van de Zeedijk

• Afwerking op maat

• Garages / autostaanplaatsen op 15 meter van de residentie!

Page 56: Ondernemers 19-2012

De werkpost van de toekomst!

Kom vandaag 23/11 snel de mPosition testenop onze netwerk-stand in de EXPO WAREGEM

Breng deze advertentie mee en geniet van 15% korting!Alleen vandaag - laatste beursdag - geldig!!

22 & 23 NOVEMBER 2012 | EXPO WAREGEM

BEDRIJVENCONTACTDAGEN WAREGEM www.denarrivee.beSTAND 704