Ondernemers 20-2013

40
Alles draait om één woord: kenniseconomie Jean de Bethune - Gedeputeerde bevoegd voor economie in West-Vlaanderen DuPont investeert 7,5 miljoen dollar in Ieperse vestiging Dossier Banken en verzekeringen Ondernemers & Co Familiale opvolging 20 december 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 20

description

Ondernemers 20 met Jean de Bethune (Gedeputeerde bevoegd voor economie in West-Vlaanderen)

Transcript of Ondernemers 20-2013

Page 1: Ondernemers 20-2013

Alles draait om één woord: kenniseconomieJean de Bethune - Gedeputeerde bevoegd voor economie in West-Vlaanderen

DuPont investeert 7,5 miljoen dollar in Ieperse vestiging

Dossier Banken en verzekeringen

Ondernemers & Co Familiale opvolging

20 december 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

20

Page 2: Ondernemers 20-2013

Havenbestuur / MBZ nv www.portofzeebrugge.be

©mbz.be

ZEEBRUGGEUW DIEPZEEHAVEN

VOOR CONTAINERS Port of Zeebrugge is een diepwatercontainerplatform dat deel uitmaakt van de rij van havens tussen Hamburg en Le Havre. De kusthaven richt zich vooral op de markten in Azië. De grootste containerschepen leggen hier aan.Door het aanbod van dagelijkse intercontinentale lijndiensten naar het Midden en Verre Oosten, aangevuld met tal van intra-Europese diensten, is Zeebrugge een groeiend platform in West-Europa voor diepzeecontainers.Shanghai International Port Group (SIPG) en China Terminal Development hebben intussen belangen in de Zeebrugse containerinfrastructuur.Nieuwkomer in Zeebrugge is de CEM/ANN-dienst (China Europe Mediterranean/Asia North Europe Network) van Evergreen en Hanjin.

Port of Zeebrugge biedt vandaag volgende diensten aan :

ondernemen_2013_16.indd 1 9/10/2013 9:06:26

Page 3: Ondernemers 20-2013

2013 zal de economische geschiedenis zeker niet ingaan als een goed jaar. Het bleef harken op alle terreinen wat zich uiteindelijk vertaalt in stijgende werkloosheidscijfers en faillissementen. Als we de facts en figures bekijken, zien we een pril herstel en we verwachten dat dit prille herstel van de Vlaamse economie zich zal doorzetten. Het herstel komt vooral op rekening van de verbeterde internationale conjunctuur en de stijging van het consumenten-vertrouwen. Vlaanderen zal vooral profiteren van de conjunctuurverbetering bij haar belangrijkste export-partners: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland (dat uit het dal klimt) en de VS. Europa verwacht in 2014 de recessie achter zich te laten en opnieuw aan te knopen met positieve groeicijfers. De belangrijkste risico’s voor 2014 zijn een te hevige reactie op de afbouw van de stimuleringsprogramma’s van de centrale banken en een sterker dan verwachte groeivertraging in de groeilanden. Dit zou eventueel de export naar landen buiten de Europese Unie onder druk kunnen zetten. Het aantal exportcertificaten die door de regionale Voka – Kamers van Koophan-del wordt uitgereikt, blijft evenwel groeien maar iets trager dan in de voorgaande jaren. Al bij al stellen we vast dat het ondernemersvertrouwen, gepeild door de Nationale Bank, in Vlaanderen en zeker in West-Vlaanderen toeneemt.

Ook Voka peilt sinds kort naar de conjunctuur bij haar leden. Ook dit levert heel wat facts en figures op. De enquête werd ingevuld door 928 leden, zowel groot als klein. 45% van de ondervraagden verwacht de komende maanden evenveel te produceren, 34% verwacht meer te produceren en 21% minder. Wat de export betreft, zijn de verwachtingen vrij gelijk verdeeld: één derde verwacht meer te exporteren, één derde hetzelfde en één derde minder. Dit prille optimisme vertaalt zich nog niet in extra aanwervin-gen. Slechts één op de vijf bedrijven plant aanwer-vingen; drie op de vijf zullen het personeelsbestand stabiel houden en één op de vijf verwachten nog een inkrimping. Het herstel op de arbeidsmarkt zal zich, zoals te verwachten, pas later doorzetten.

Op basis van feiten en cijfers durven we er van uit gaan dat het prille herstel van eind 2013 zich zal door-

zetten in een matig herstel voor 2014. Maar naast de feiten en cijfers is er ook het gevoel, het sentiment, de sfeer. Ondernemingen, ondernemers, de medewer-kers maken en kraken de economie. Als ze zelf geloven dat het weer beter zal gaan, stimuleren ze elkaar, doen ze zaken met elkaar, gaan ze opnieuw investeren. Het werkt als een self fulfilling prophecy. Wanneer we in iets geloven, kan het ook realiteit worden. Dit posi-tieve buikgevoel nam ik mee van de Bedrijven Contact-dagen die vorige week door Voka West-Vlaanderen en Kortrijk Xpo georganiseerd werden in Kortrijk.

Twee dagen lang toonden meer dan 650 bedrijven op 580 stands hun producten en diensten, vaak nieuwig-heden en innovaties. 15.000 bezoekers kwamen kijken naar de standen, maar legden ook contacten met andere ondernemingen en ondernemers. We ontvin-gen ook bedrijven uit Brussel, Henegouwen en Noord-Frankrijk om te speeddaten met onze West-Vlaamse bedrijven. Commerce doen en relaties uitbouwen waren de drijfveer van de bezoekers. Maar er zat vooral veel schwung en animo in de beurs.

Het was opvallend hoe de ondernemers het weer zien zitten. Met de glimlach stonden ze op hun stands, brachten hun koopwaar en kennis aan de man, en ver-telden uitgebreid over hoe zij omgaan met innovatie of nieuwe markten. Vele bedrijfsleiders vertrouwden ons toe dat ze al bij al een goed 2013 zullen draaien of toch een beetje beter dan verwacht; maar vooral dat ze het voor 2014 zien zitten. Er werd al een stevig glas gedronken op het jaar dat nog moet komen.

De FFF - facts, figures, maar vooral de feelings - geven ons vertrouwen dat we allemaal samen – onderne-mers, medewerkers, maar ook de overheid – van 2014 een goed jaar kunnen maken. De goesting om er voor te gaan, is er bij elk Voka-lid en bij elke West-Vlaamse ondernemer.

Een eindejaar met veel schwung toegewenst!

Hans Maertens

Directeur-generaal, Voka West-Vlaanderen

FFF: facts,

figures and

feelings

STAN

DPU

NT

Ondernemers 20 20 december 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

kennispartner vanfamiliale ondernemers

De hoogte van het eindkapitaal dat als extra legaal pensioen kan

opgebouwd worden binnen een IPT is afhankelijk van diverse factoren.

Het aantal reeds gepresteerde en nog te presteren jaren buiten en

binnen de onderneming (loopbaan) is daarbij een van de belangrijke

elementen om het maximum pensioenkapitaal te berekenen.

Ter optimalisatie van een IPT wordt niet zelden een zogenaamde

“backservice” georganiseerd. Daarbij mag dan rekening worden

gehouden met de reeds buiten de onderneming gepresteerde jaren

(maximum 10 jaar). In dat geval zal evenwel ook rekening moeten

gehouden worden met de eventueel reeds gevormde pensioenkapitalen

middels de vorige werkgever(s) of vennootschap(pen) waar de

begunstigde actief was. Daardoor zou het wel eens kunnen dat de

ruimte die nog overblijft om nieuwe pensioenkapitalen op te bouwen

beperkt is of zelfs helemaal niet meer aanwezig is.

Het aantal buiten de onderneming gepresteerde jaren in rekening

brengen is evenwel een optie en geen verplichting. Indien de buiten

de onderneming gepresteerde jaren niet in rekening worden gebracht,

dan moet immers ook geen rekening gehouden worden met de in

het verleden reeds opgebouwde pensioenkapitalen. Dat geeft niet

zelden als resultaat dat er nog een groter pensioenkapitaal kan worden

opgebouwd dan wanneer de buiten de onderneming gepresteerde

jaren wel in rekening worden gebracht. Oude jaren meetellen is dus

niet altijd voordelig. ...!

Charlotte Pille - VGD Brugge

VGD Brugge

Gerard Davidstraat 48 bus 1, 8000 Brugge

Tel : +32 (0)50 70 65 70

[email protected]

www.vgd.eu

TIP

VAN DE MAANDM E E R I N Z I C H T

De InDIvIDuele PensIoen ToezeggIng (IPT) geoPTImalIseerD...!

mileu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team >

k > Antwerpen > Beringen > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kortrijk > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek >

Page 4: Ondernemers 20-2013

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERProtein Solutions

BEDRIJVENLuc Maes I VDAB I Office Data Objects I Verhelst I FCO MediaFlamée I Ardovlam

REPORTAGEOpstart buitenlandse vestiging

INTERVIEWJean de Bethune - Gedeputeerde bevoegd voor economie in West-Vlaanderen

HAVENNIEUWSVerbeke-Melis

REGIOSPECIALWaregem - Ieper - Roeselare

DOSSIER BANKEN EN VERZEKERINGENING I Gras Savoye I SEPA

ONDERNEMERS & COSPECIAL FAMILIALE OPVOLGINGMNA I Italo Suisse I Hostens

VOKA-NIEUWSNieuwjaarsrecepties

AGENDA

PROSIT

3456

814192124

30

363738

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In, Joke Verbeke - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

8

6

36

24

14

4 Ondernemers 20 20 december 2013

Page 5: Ondernemers 20-2013

The Solae Company is niet meer. De Ame-rikaanse multinational DuPont werd vorig jaar voor 100% eigenaar en zet de activi-teit onder eigen naam verder. De Ieperse fabriek voor de extractie van eiwitisolaten uit soja behoort voortaan tot de divisie Protein Solutions van DuPont Nutrition & Health, de merknaam Solae verdwijnt. De productie wordt echter onverkort ver-dergezet en verfijnd. “Met 7,5 miljoen dol-lar aan investeringen hebben we een uit-zonderlijk jaar achter de rug”, zegt plant manager Peter Accou.

Het voorbije jaar investeerde DuPont maar liefst 7,5 miljoen dollar in de Ieperse vestiging. De voorbije zomer werd een suppressiesysteem op de droger geïn-stalleerd. Daarnaast werd het productieproces geopti-maliseerd om het gamma (nu een 45-tal producttypes) te verrijken en meer speciale producten te kunnen maken, specifiek afgestemd op de behoeften van de klanten. Momenteel wordt een nieuwe verpakkingsaf-deling gebouwd, voor een grotere flexibiliteit en extra capaciteit. Naast de kleinere verpakkingen zullen de isolaten dan ook afgevuld kunnen worden in big bags. De nieuwe installatie moet begin 2014 operationeel zijn. “DuPont verkoopt speciale producten aan speciale klanten”, zegt Peter Accou. “ Met de verrijking van ons portfolio en de nieuwe verpakkingsafdeling bieden we hen nog eens extra kwaliteit en service.”

Moederbedrijf focust op voeding, energie en bescherming

Sinds enige tijd is de Amerikaanse multinational DuPont, met hoofdzetel in Wilmington (Delaware), zich wereldwijd aan het herpositioneren. DuPont

evolueert weg van het imago van traditioneel che-miebedrijf en focust in zijn groeistrategie voortaan op high-end oplossingen in drie grote domeinen: voeding, energie en bescherming. Met dat doel voor ogen stoot het bedrijf sommige activiteiten af, maar twee jaar geleden nam DuPont bijvoorbeeld ook het Deense Danisco over, één van de grootste producenten van voedingsingrediënten ter wereld.

In de ambitie om verder te groeien als producent van ingrediënten en b2b-toeleverancier van de voedingsin-dustrie kadert ook de volledige acquisitie op 1 mei 2012 van The Solae Company. Dat bedrijf was een joint ven-ture tussen DuPont (72%) en Bunge Limited (28%), één van de grootste sojaverwerkers in de wereld, en had een productievestiging met 110 werknemers in Ieper. De merknaam Solae zal nu op korte termijn ver-dwijnen en de fabriek zal voortaan deel uitmaken van de divisie Protein Solutions van het nieuwe platform DuPont Nutrition & Health.

De Ieperse productievestiging ging in 1978 van start en werd gebouwd door Ralston Purina Company, die de technologie ontwikkelde om eiwitten uit soja te extra-heren. In 1997 nam DuPont de activiteit over. In Ieper wordt tot op vandaag soja-eiwitisolaat (minstens

90% eiwit) geproduceerd. De niet-gemodificeerde sojabonen komen per zeevracht aan in Nederland. Daar worden ze geschild en fijngemaakt. Na de olie-extractie worden de bonen gedroogd. In Ieper worden de eiwitten uit de vlokken geïsoleerd door middel van een extractieproces en daarna gedroogd. Het proces verloopt volgens de strengste ISO14001- (milieu) en FSSC22000-normen (voedselveiligheid).

Veel potentieel voor plantaardige eiwitten

De plantaardige eiwitten in poedervorm van DuPont vervangen een deel van de dierlijke eiwitten in men-selijke voedingsproducten. Toepassingen zijn terug te vinden in algemene voeding, deegwaren, babyvoeding, vegetarische maaltijden, vruchtensap en melkvervan-gers zoals sojadrinks en soja-yoghurt. Ze worden daar-naast ook gebruikt in de vleesindustrie, met toevoe-ging van extra voedingswaarde, maar zonder afbreuk te doen aan mondgevoel, smaak en reuk.

“Zeker in de westerse wereld is het aandeel van plantaardige eiwitten in de menselijke consumptie eerder beperkt”, zegt Peter Accou, sinds midden vorig jaar plant manager in Ieper. Hij werkt sinds 1995 voor DuPont, was plant manager in Louisville (Kentucky) en Pryor (Oklahoma), en hielp een fabriek in China opstar-ten. “Met de verwachte groei van de wereldbevolking tot 9 miljard mensen in 2050, wordt het een hele uitdaging om al die mensen te voeden. Het aandeel van de plantaardige eiwitten zal alleen maar groeien. In zijn oplossingen past DuPont zijn wetenschappelijke kennis en knowhow toe. De laatste jaren merken we vooral een groei in de energy bars, zeker in Amerika, waarvoor DuPont een speciaal product ontwikkelde.” (MD – Foto DD)

www.solae.com

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 20 20 december 2013 5

PETER ACCOU:

“HET AANDEEL VAN DE PLANTAARDIGE EIWITTEN

IN DE MENSELIJKE VOEDING ZAL ALLEEN MAAR GROEIEN.”

The Solae Company wordt Protein Solutions en behoort voortaan tot DuPont Nutrition & Health

DuPont investeert 7,5 miljoen dollar in Ieperse vestiging

Page 6: Ondernemers 20-2013

Accountants & BelastingconsulentenAccountancy • Fiscaliteit • Vennootschappen

Pieter de Conincklaan 33 Tel. 050/32.09.168200 Brugge (Sint-Andries) Fax 050/32.08.78www.clemmens.be [email protected]

GECORP Advice & management bvba Calvariestraat 2, 8940 Wervik Tel. 0475/320 871 [email protected] www.gecorp.be

Where strategy means business Contacteer ons voor :

M&A begeleiding corporate finance diensten strategische begeleiding fiscale en juridische diensten

samen slimmer communiceren

telefonie / videoconferencingT +32 (0)51 33 50 10 / www.hanssenstelecom.be

www.compagniezoute.eu

West-Vlaanderen bulkt van de stille kampioenen.

Ssssssssssssssssssst!

de nieuwjaarsrecepties worden gerealiseerd met de steun van

structurele partners voka

De nieuwjaarsreceptie is exclusief voorbehouden voor de leden en genodigden van Voka

West-Vlaanderen.

Deelnameprijs: 40 €/p (excl. btw) voor inschrijvingen tot en met 8/01/2014

50 €/p (excl. btw) voor inschrijvingen na 8/01/2014

Inschrijven doet u het liefst online op www.voka.be/west-vlaanderen/evenementen of via

het inschrijvingsformulier in de bijlage.

Om de kwaliteit van de nieuwjaarsrecepties te waarborgen, is het aantal deelnemers per

bedrijf beperkt tot vier (met uitzondering van onze partners).

U ontvangt nog een bevestiging van uw inschrijving. Annuleren kan enkel schriftelijk tot

uiterlijk 3 werkdagen voor de nieuwjaarsreceptie, anders blijft omwille van de gemaakte

kosten het volledige bedrag verschuldigd. Op basis van uw inschrijving worden de factuur

en naambadges gemaakt.

Meer informatie:

www.voka.be/west-vlaanderen

LinkedIn en Facebook: Voka West-Vlaanderen

Twitter: #vokakampioen

Voka - Sophie Billiet - T 056-23.50.51 – [email protected]

Page 7: Ondernemers 20-2013

BEDR

IJVEN

Met het gepatenteerde ontwerp VelH2O.net, een fietspad dat tegelijk een gracht overwelft en nutsleidingen inkapselt, won architect Luc Maes uit Ruddervoorde de FEBE Elements Award in de categorie Infrastructuur.

Architect Luc Maes (63) bouwt professionele en residentiële gebouwen in het hele land. Sinds 2000 broedde hij daarnaast op een eigen uitvinding: beton-nen systeemelementen om grachten te overdekken met fietspaden. “Het kernidee van VelH2O.net is een veilig, vrij liggend fietspad achter een bomenrij of berm. Wanneer je dat aanlegt bovenop een gracht, hoef je niet te onteigenen. Tegelijk doet de gracht op onzichtbare wijze verder zijn werk: het hemelwa-ter kan langs zijroosters insijpelen en onderaan in de grond infiltreren, bovendien gezuiverd. De com-partimentering biedt ook extra buffercapaciteit voor

de trage afvoer van hemelwater en beperkt aldus overstromingsrisico. Een derde strategische troef is een slim netwerk van nutsleidingen. Met de her-openbare prefab betonelementen hoeft de stoep niet telkens opgebroken te worden om aan de kabels en leidingen te werken. Bovendien zitten de netwerken in deze betonstructuur goed beschermd”, vat Luc Maes samen.Voor zijn intussen gepatenteerd ontwerp werd hij intens begeleid door het Innovatiecentrum West-Vlaanderen en de afdeling bouwkunde van hogeschool Vives.

Voor overheden, maar ook voor bedrijven-terreinen

De jury van de FEBE Elements Awards waardeerde VelH2O.net wegens de aangeboden synergie en de actuele problematiek van nutsleidingen en kabels. “De jongste jaren legde ik het idee voor aan een breed scala van Vlaamse, provinciale en gemeentelijke over-heden, prefab betonfabrikanten, waterbeheerders, mobiliteitsorganisaties, natuurverenigingen, enzo-voort. VelH2O.net beantwoordt aan diverse beleids-keuzes. Bijvoorbeeld het fietspadenplan van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits en de waterbe-heersing van haar collega van Milieu Joke Schauvliege. De grootste moeilijkheid is nu om publieke partijen samen te brengen voor het realiseren van proeftracés. Daarvoor is niet alleen toestemming vereist op het

vlak van mobiliteit en leefmilieu, maar zijn ook uit-voerende fabrikanten nodig. Deze award (her)opende onmiddellijk een aantal deuren”, vertelt Luc Maes.Als grootste klantengroep ziet hij voornamelijk over-heden. “Maar het procedé kan evengoed toegepast worden op bedrijventerreinen, parkings en in nieuwe verkavelingen, als afwatering of ondergronds buf-ferbekken en eventueel voor bluswater in een aange-paste versie.” (RJ - Foto MVN)

www.velH2O.net

Architect Luc Maes wint FEBE Elements Award

Half december werd het nieuwe CNC-machinepark van het VDAB-competen-tiecentrum metaal in Ieper ingehuldigd. “Met de nieuwe freesmachine DMU50 en draaibank CTX310 kunnen we niet alleen werkzoekenden en leerlingen, maar ook werknemers van bedrijven volgens de meest recente technologie (bij)scholen”, zegt campusmanager Johny Vandekerck-hove.

Het VDAB-competentiecentrum in Ieper organiseert beroepsopleidingen in metaal en beschikt daartoe over een uitgebreid machinepark (conventionele, maar ook CNC-draai- en freesmachines, meetapparatuur, enzovoort) en 20 lascabines. Zes instructeurs ver-zorgen de opleidingen. “In onze provincie is er grote nood aan gekwalificeerde CNC-insteller-bedieners en programmeurs”, weet Johny Vandekerckhove. “Om aan

die vraag te voldoen, bieden we aangepaste opleidin-gen aan voor werkzoekenden, werknemers, leerkrach-ten en leerlingen uit technisch en beroepsonderwijs. Via partnerships werkt de VDAB in onze provincie al geruime tijd nauw samen met Tofam West-Vlaan-deren, het opleidingsfonds voor de metaalsector. Zo bieden we bijscholing op maat aan voor bedrijven. Met RTC West-Vlaanderen organiseren we praktijk-sessies voor leerlingen. Door die samenwerking kun-nen we de dure infrastructuur hier optimaal benutten. Om te verzekeren dat onze opleidingen kwaliteits-vol en arbeidsmarktgericht blijven, investeren we in hedendaagse hoogtechnologische machines.”

Zo investeerde de VDAB recent in een universele vijf-assige freesmachine DMU50 met zwenkrondtafel, die bewerking van stukken aan vijf zijden toelaat. Ze is ook uitgerust met een geïntegreerd meetsysteem in proces. De CTX310 is dan weer een universele draai-

bank met radiaal en axiaal aangedreven gereedschap-pen. Het Ieperse VDAB-opleidingscentrum voor de metaalsector beschikt nu over 5 CNC-freesmachines en 2 CNC-draaibanken, om de opleiding van de cursis-ten te vervolmaken.

“De digitalisering heeft ook haar intrede gedaan in de maakindustrie die de metaalnijverheid toch is”, zegt Johny Vandekerckhove. “De old fashioned operatoren van vroeger zijn – los van het stukwerk – insteller-bedieners van hoogtechnologische CNC-productiema-chines geworden, van wie naast basiskennis meer en meer ook noties van programmatie gevergd worden. Om de modernste processen hier te kunnen trainen, moet de VDAB dan ook over de recentste technologie beschikken.” (MD – Foto DD)

www.vdab.be

Nieuwe CNC-machines voor VDAB-competentiecentrum metaal in Ieper

Ondernemers 20 20 december 2013 7

Prefadim wint met gevel AZ Groeninge

Prefadim uit Deerlijk won met de gevelelementen van het AZ Groeninge in Kortrijk de FEBE Elements Award in de categorie Precast in Buildings. De bui-tengevel bestaat uit 813 dragende gevelelementen (16 ton per stuk) en 231 dakranden. De juryleden hadden lof voor het ingewerkte afwatersysteem en het beeldbepalende karakter van het glad, wit archi-tectonisch beton. Prefadim verwierf intussen ook de opdracht voor gevelelementen van het toekom-stige AZ Delta Ziekenhuis in Roeselare. (RJ)

www.prefadim.be

Page 8: Ondernemers 20-2013

REP

ORTA

GE

Wie bang is, krijgt ook slaag. En wie bib-bert als hij de term ‘geglobaliseerde markt’ hoort, laat mooie businesskansen liggen. Kortom: het buitenland wenkt voor veel durvers en doeners. Maar hoe ga je als West-Vlaams bedrijf te werk als je een buitenlandse vestiging opent? Wie komt er aan het hoofd te staan? Hoe ga je om met de culturele verschillende en de plaat-selijke wetgeving? Deze twee cases van Beaulieu International Group en Matexi kunnen u inspireren.

Als het over buitenlandse vestigingen gaat, komt Beaulieu International Group (BIG) flink beslagen op het ijs. De groep telt ruim 3.500 medewerkers en is actief in 13 landen, met 26 productiesites in België, Frankrijk, Noorwegen, Slovenië, Italië, Rusland, de VS en China.

In de Chinese kuststad Weihai opende Beaulieu in november nog een nieuwe fabriek. “Met onze activitei-ten in technisch textiel staan we vrij sterk in Europa en het Midden-Oosten, maar ook de regio Asia-Pacific is belangrijk voor de producten die wij maken”, zegt Ste-fan Claeys, general manager van de divisie Technical Textiles. “Alleen, die regio kun je niet zo makkelijk via de traditionele exportkanalen bereiken. In de provin-cie Shandong zijn veel grote tuftfabrieken gevestigd, en met onze carpet backing zitten we zo meteen dicht

bij onze klanten. Maar de nieuwe fabriek moet niet alleen China bedienen; er liggen voor ons ook opportu-niteiten in Thailand, Indonesië, Japan tot in Australië. Bovendien is de markt in die regio stilaan ook rijp voor producten op het vlak van geo- en agrotextiel, waarin wij eveneens een sterke positie bekleden.”

De nieuwe fabriek past perfect in de globale en duide-lijke groeivisie van Beaulieu. “De dubbele pijler daarin is dicht bij de afzetmarkt en – voor bepaalde activitei-ten – ook dichter bij de grondstoffen aanwezig te zijn”, zegt Steven Ryon, group human resources & commu-nications director van B.I.G. “En het spreekt vanzelf dat je voortdurend uitkijkt naar de juiste balans tussen je markpositie en groeikansen.”

Het spel meespelen

Toen Beaulieu in 2004 een eerste Chinese fabriek opende, in Rizhao, was dat nog in een joint-venture met een Chinese partner. “Tien jaar geleden was een joint-venture een logische keuze, omdat we toen min-der industriële ervaring hadden in China. De knowhow van een lokale speler was welkom in de opstartfase”, zegt Steven Ryon. “Maar anno 2008 waren we matuur genoeg om die fabriek in Rizhao operationeel volledig in eigen handen te nemen. We merken dat China in die acht jaar tijd geëvolueerd is. Meer dan ooit is men daar ontvankelijk voor buitenlandse investeringen, onder meer omdat de Chinezen erop gebrand zijn hun eigen

productie op een hoger peil te brengen en zelf ook te innoveren. Voor buitenlandse investeerders komt het er dan ook op aan om zelf gericht te innoveren, en die innovaties ook in een hoog tempo te realiseren.”

Wat niet veranderd is, is de bureaucratie daar. “Maar sowieso is het eerste wat je doet als je een markt ver-kent, de politieke en maatschappelijke context van het land in kwestie in kaart brengen”, zegt Stefan Claeys. “China is nu eenmaal nog altijd een communistisch land, maar als je het spel meespeelt en de regels volgt, vormt dat geen bedreiging voor je plannen. Want tege-lijk word je in China met open armen ontvangen.”

Culturele verschillen, grote cohesie

Beaulieu huldigt het principe dat de lokale mensen van een nieuwe vestiging, waar dan ook, zo direct mogelijk in contact worden gebracht met de andere mede-werkers van de groep. “We investeren onder meer fors in interculturele trainingen”, zegt Stefan Claeys. “Wat Weihai betreft, hebben de eerste twaalf sleu-telmedewerkers die we ginder hebben aangeworven een technische maar ook ‘culturele’ opleiding van drie maanden gevolgd, hier bij ons op de fabrieksvloer. Omgekeerd sturen wij mensen van hier voor drie weken of een maand naar Weihai – om te zien of de motor goed draait, maar zeker ook om er zelf van te leren en een stevige band tussen de verschillende verantwoordelijken te smeden. Een dergelijke aanpak hanteren wij eigenlijk voor al onze buitenlandse vesti-gingen. Tijdens het eerste anderhalf jaar na de opening blijven we vrij hands-on vanuit België, maar naderhand is het aan het lokale management – dat we uiteraard grondig opleiden – om de groepslijn daar concreet vorm te geven en op te volgen.”

Ondanks de ruime ervaring van Beaulieu met buiten-landse ondernemingsprojecten, blijft er de vaststelling dat elk nieuw project een eigen aanpak nodig heeft. “Er bestaat niet zoiets als een one size fits all-model”, zegt Steven Ryon. “Tegelijk is er de uitdaging om vanuit die culturele diversiteit toch te komen tot een grote samenhang tussen de verschillende entiteiten; een duurzaam referentiekader met gezamenlijke verantwoordelijkheden en voldoende zelfregulering. De grootste culturele verschillen uiten zich op het vlak van samenwerking en het leiderschapsmodel – som-mige culturen zijn nu eenmaal veel formalistischer ingesteld dan andere. Kortom, wij moeten hier vanuit West-Vlaanderen meer dan ooit leren omgaan met de verschillende culturen. Zonder dat tweerichtingsver-keer – zeg maar, het ‘leren van elkaar’ – krijg je nooit een ‘wij-verhaal’.” (JD)

www.bintg.com

Een buitenlandse vestiging: hoe begin je eraan?

Beaulieu International Group opende nieuwe fabriek in China

8 Ondernemers 20 20 december 2013

STEFAN CLAEYS EN STEVEN RYON:

“CHINA IS NU EENMAAL NOG ALTIJD EEN COMMUNISTISCH

LAND, MAAR ALS JE HET SPEL MEESPEELT EN DE REGELS VOLGT,

VORMT DAT GEEN BEDREIGING VOOR JE PLANNEN.”

Page 9: Ondernemers 20-2013

REP

ORTA

GEMooie kansen voor Matexi in PolenDe familiale projectontwikkelaar Matexi Group, met hoofdkwartier in Waregem, staat sterk in België, maar houdt de blik ook gericht op het buitenland. Het bedrijf is al een tijdje actief in het Groot-Hertogdom Luxem-burg, en opende eind 2010 een vestiging in de Poolse hoofdstad Warschau. “Rond 2008 besloot de bedrijfs-leiding over de landsgrenzen te gaan kijken naar nieuwe opportuniteiten”, zegt manager international development Sjef Frantzen van Matexi. “In de loop der jaren heeft Matexi in België een stevig marktaandeel verworven, maar de taart wordt niet bepaald groter. De belangrijkste beslissing die toen is genomen, was om vaste voet aan de grond te krijgen in een buiten-landse markt. Wij hebben nooit aan ‘hit and run’ willen doen: één project realiseren en dan weer weg. Zo kun je immers onmogelijk een markt leren kennen en er goede business uithalen.”

Degelijk marktonderzoek

Marktonderzoek toonde aan dat Polen voor Matexi de mooiste kansen bood: de grootte van de markt, de demografie, de grote vraag naar residentiële flats, ... het waren stuk voor elementen om de stap te zetten. Het bedrijf koos ervoor om zich te focussen op War-schau, het economische en financiële centrum van het land. Sjef Frantzen: “Te midden van de crisis was Polen het enige Europese land waar het bruto binnenlands product stabiel bleef, en ook de vastgoedmarkt hield goed stand. Polen is bovendien een land met een goed opgeleide bevolking, veel rechtszekerheid en weinig corruptie – wat niet van alle landen in die regio kan worden gezegd. De administratieve afhandeling van grondverwerving, vergunningen en koopaktes is er wel een stuk formeler en bureaucratischer dan in België. Een groot obstakel is dat niet, het vraagt alleen wat meer tijd. Kortom, een degelijke desk research is van het grootste belang voor je de stap naar het buiten-land zet.”

In de Poolse manager Mirek Bednarek vond Matexi de ideale persoon om de vestiging in Warschau te gaan leiden. Sjef Frantzen is zelf ook vaak in Matexi Polska te vinden, maar hij ziet zichzelf vooral als mentor en facilitator. Dit is een fundamentele keuze bij het opstarten van een vestiging in het buitenland: kies je voor een lokaal management, of plaats je iemand vanuit de Belgische headquarters aan het hoofd? “Voor Matexi stond het buiten kijf dat we een plaat-selijke manager moesten aanstellen”, zegt Sjef Frant-zen. “In onze stiel draait het om local business, en een vastgoedontwikkelaar moet deel uitmaken van de samenleving. Hij moet de goede locaties kennen en weten wat de mensen verlangen.”

“Zeker als het om vastgoed gaat, geldt het adagium: Think globally, act locally, want er zijn zo veel kleine nuances die uiteindelijk je project kunnen maken of kraken. Die nuances zijn alleen duidelijk voor wie de lokale markt op zijn duimpje kent. Om maar één voor-beeld te geven: 92% van de Polen woont in een eigen huis. Na de val van het communisme kregen mensen

de kans om hun staatsappartement tegen een rede-lijke prijs te kopen, en dat hebben ze ook massaal gedaan. Een flat van 90 m² krijg je er wel niet verkocht; de gemiddelde grootte van onze units bedraagt 52 m². Polen hebben dus andere verwachtingen en wensen dan bijvoorbeeld Belgen, ook wat de architectuur en de afwerking betreft. Zo leveren we woonprojecten bijna altijd casco op, omdat de kopers nu eenmaal hun eigen stempel op de flat willen drukken”, vertelt Mirek Bed-narek. “We beseften ook al snel dat je Poolse mensen niet moet leren hoe ze moeten bouwen, integendeel”, vult Sjef Frantzen aan. “De keuze om bij de biedings-procedures zeker ook Poolse aannemingsbedrijven te laten meedingen, was dus niet meer dan logisch.”

Niet bang zijn om te leren

Dat Mirek Bednarek al enkele jaren in de internatio-nale vastgoedbusiness had gewerkt, hielp hem om snel vertrouwd te raken met de Matexi-waarden en het businessmodel. Hij kreeg de opdracht een ervaren lokaal team bijeen te brengen en een interessante projectenportfolio samen te stellen. “Het eerste jaar identificeerden we 250 opportuniteiten, maar slechts een paar van de locaties hebben we weerhouden. Het eerste project moest sowieso van beperkte omvang zijn. Want we zijn met Matexi Polska gestart met een wit blad en wilden uit die eerste realisatie ook kunnen leren, evenwel zonder al te veel risico’s.”

Op dit moment blijft Matexi Polska zich strikt focus-sen op Warschau. Maar Polen is een groot land, met 40 steden die meer dan 100.000 inwoners tellen. “We gaan stap voor stap”, benadrukt Mirek Bednarek. “Na drie jaar hebben we een eerste project met 52 appartementen voltooid en verkocht; we zijn gestart met de constructie en verkoop van een tweede project, met 92 wooneenheden (waarvan er al 41 verkocht zijn) en 650 m² commerciële ruimte; en er staat een derde project op stapel, met 120 appartementen, 2.600 m² aan winkelruimte en 670 m² kantoren. Momenteel heeft Matexi gronden verworven voor ongeveer 1.300 appartementen. Best mogelijk dat we in de toekomst ook elders in Polen actief worden, maar dat is voorlo-pig nog niet aan de orde.” (JD)

www.matexi.be

Ondernemers 20 20 december 2013 9

MIREK BEDNAREK EN SJEF FRANTZEN:

“ER ZIJN ZO VEEL KLEINE NUANCES DIE JE PROJECT KUNNEN MAKEN OF KRAKEN, EN DIE ZIJN ALLEEN DUIDELIJK VOOR WIE DE LOKALE MARKT OP ZIJN DUIMPJE KENT.”

Page 10: Ondernemers 20-2013

BEDR

IJVEN

Wie niet groot is, moet slim zijn, vinden Willem Steyaert en Yves Goethals van Office Data Objects uit Beernem. “Door een sterke partner als ConXioN onze mobiele Impact apps te laten verdelen, wordt hun aanbod verruimd en bereiken wij vlugger een groot publiek,” vertelt Willem Stey-aert.

Office Data Objects werd in 2009 opgericht. “Yves en ik leerden elkaar kennen bij Real Software, waar we vooral toepassingen voor de bancaire en medische sector ontwikkelden”, vertelt Wim Steyaert. “Toen we voor eigen rekening begonnen, ontwikkelden we een nieuw crm-systeem, dat niet op zichzelf staat, maar een aanvulling vormt op de Microsoft Office Suite met Outlook, Word en Excel als bekendste onderdelen. Wij gaan er namelijk vanuit dat in die Office Suite al heel veel bedrijfsinformatie verzameld is. Ons systeem vormt de top van die informatiepiramide. Uiteraard is deze manier van werken voor de klant goedkoper dan een volledig losstaand crm-systeem te implemente-ren en daarnaast wordt het ook makkelijker aanvaard door wie er moet mee werken.

Ondertussen heeft het systeem al een 2.000-tal gebruikers. “Van Azië tot Zuid-Amerika”, reageert Willem Steyaert. “Meestal zijn het buitenlandse afde-lingen van onze Vlaamse en Nederlandse klanten. Zo gebruikt Pidy uit Ieper onze Impact-crm in al zijn vestigingen wereldwijd en werd voor het Nederlandse Biochek de software in meer dan 50 landen uitgerold.”

Open structuur

Waar vroeger de desktop de draaischijf van de bedrijfs-informatie was, maken de laatste jaren de mobiele toepassingen opgang. Ook de klanten van Office

Data Objects waren vragende partij. “Het viel ons op hoe concurrenten als Microsoft en Salesforce dit nog altijd vanuit een desktop geïnspireerde omgeving aanpakten”, vertelt Willem Steyaert. “Dan nog met kleine knoppen die op mobiele apparaten niet altijd even handig zijn. Gebruiksvriendelijkheid moest bij ons absoluut voorop staan. Ons doelpubliek bestaat vooral uit mensen die willen focussen op verkoop en op de baan op een zeer handige manier alle nodige informa-tie willen gebruiken. De Impact-app is op twee vlak-ken uniek. Er is het visuele gebruiksgemak met grote knoppen en kleurcodes dat super wordt onthaald bij onze gebruikers. Maar daarnaast heeft de app ook een open structuur. Dat wil zeggen dat je kunt kiezen aan welke backoffice je hem koppelt. Dat kan uiteraard onze eigen Impact-crm zijn, maar ook alternatieven als SAP, MS CRM of Salesforce zijn mogelijk. Die open structuur was trouwens hét argument voor ConXioN om met ons samen te werken.”

ConXioN uit Deerlijk is met 40 medewerkers en 8 miljoen euro omzet een veel grotere speler dan Office Data Objects. Binnen de software divisie – Soft-Wise – kregen zij van hun klanten meer en meer vraag naar mobiele toepassingen en gingen op zoek naar een

partner die via een open structuur de connectie kan maken tussen de ConXioN-erp en de crm-oplossing.

“Bij Duthoo Coating Concepts – een gezamenlijke klant – merkten we dat de onderlinge uitwisseling zowel op bedrijfsvlak als op softwarevlak heel vlot liep. Daarom hebben we die samenwerking nu geofficialiseerd. Vanaf 1 januari zullen klanten met een erp-systeem van ConXioN onze crm en app kunnen gebruiken en alle data uitwisselen tussen deze drie. Het resultaat is dat de vertegenwoordiger op de baan alle data over de klant kan zien: openstaande facturen, bestellingen die nog lopen, productinformatie, enzovoort. We ver-wachten dat door die samenwerking onze groei nog sneller zal verlopen dan de afgelopen jaren. Dan zullen we niet enkel ons team van vier medewerkers verder moeten uitbreiden, maar gaan we ook op zoek naar andere partners die de internationalisering ook buiten de Benelux kunnen helpen realiseren”, besluit Willem Steyaert. (SD – Foto MVN)

www.officedo.bewww.conxion.be

Office Data Objects werkt samen met ConXioN

10 Ondernemers 20 20 december 2013

WILLEM STEYAERT, JOHN NAESSENS EN YVES GOETHALS:

“WE VERWACHTEN DAT DOOR DIE SAMENWERKING ONZE GROEI NOG

SNELLER ZAL VERLOPEN DAN DE AFGELOPEN JAREN.”

Accountants en Belastingconsulenten 

Accountancy Fiscaal advies Juridisch advies Vermogensplanning Familiale opvolging Bedrijfsadvies Interim management

Ter Waarde 64 8900 Ieper 

Tel. + 32 57 34 61 81 Fax + 32 57 33 77 66 [email protected] www.teamaccount.be

TVH THERMOTE & VANHALSTBrabantstraat 15 • BE-8790 WaregemT +32 56 43 42 11 • F +32 56 43 44 [email protected] • www.tvh.com

© 1

1-20

13 -

TVH

® is

een

ged

epon

eerd

han

dels

mer

k.

Liftingyour business

advOndernemersWVL_2013.indd 1 5/12/13 15:58

Page 11: Ondernemers 20-2013

BEDR

IJVEN

Sinds 1 december is Callewaert Bouwma-terialen uit Kuurne een onderdeel van de Oudenburgse bouwgroep Verhelst. Beide familiebedrijven met een lange geschie-denis delen dezelfde waarden en vonden elkaar snel. “Door de overname kunnen we generalist blijven, maar ons verder spe-cialiseren in de diverse domeinen”, weet Kathleen Verhelst.

Het bedrijf van Wim, Jan en Peter Callewaert telt 47 medewerkers en haalt in de vestigingen in Kuurne en Roeselare een omzet van om en bij de 30 miljoen euro. Naast de klassieke bouwmaterialen specialiseerde Callewaert zich vooral in isolatie-, afbouw- en gevel-bekledingmaterialen. Johan, Kathleen, Briek en Steven Verhelst zijn de actieve vennoten in de Groep Verhelst die 670 medewerkers telt en in een tiental vestigingen in West- en Oost-Vlaanderen 150 miljoen euro omzet genereert. Naast de productie, verkoop en levering en plaatsing van diverse bouwmaterialen onder ‘Bouw-materialen Verhelst’, is de groep immers ook actief in aannemingswerken zoals grond-, wegenis- en afbraakwerken, verhuur en verkoop van machines voor de bouw, zandontginning, recyclage en logistiek.

De gelijkenissen tussen de bedrijven situeren zich niet alleen op het vlak van de producten. “Beide bedrijven zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw gesticht door onze overgrootvaders. Die vier generaties zijn een garantie voor onze klanten. We zijn geen eendags-vliegen”, vertelt Jan Callewaert. “Als je iets doet, moet je het goed en op lange termijn kunnen doen”, vult Kathleen Verhelst aan. “Professionaliteit primeert in onze manier van denken. Maar we delen als familie-

bedrijven ook een bepaalde manier van werken, geba-seerd op eerlijkheid. Daarom kietelde het al een tijdje om samen te werken.”

Antwoord op internationale consolidatie

Al een tijdje zijn vooral Engelse en Ierse groepen heel actief bezig met een consolidatiebeweging op de Bel-gische bouwmarkt. “We wilden een antwoord bieden op deze evolutie. Dankzij deze overname is de opvol-ging in onze bedrijven verzekerd en voor de familie Verhelst betekent deze operatie een versterking voor de toekomst”, zegt Jan Callewaert.

Bouwmaterialen Verhelst neemt Callewaert voor de volle 100% over, maar Jan, Wim en Peter Callewaert blijven ook in het nieuwe organigram actief. Kathleen Verhelst: “Ik neem de algemene leiding voor mijn rekening, maar de diverse afdelingen zullen voort-aan een eigen directie krijgen. Ook geografisch heeft deze overname voordelen, met een versterking van onze Zuid-West-Vlaamse activiteiten als gevolg. Maar aangezien de vestiging van Callewaert in Kuurne en de onze in Harelbeke slechts 5 kilometer uit elkaar liggen, zal deze wellicht tegen eind januari te koop worden gesteld.”

Het personeel zal uiteindelijk weinig merken van de overname. “Het is inderdaad de leiding die de sfeer uitmaakt in de bedrijven, en we voelen dat mensen een familiale sfeer nog waarderen en zelf kiezen”, zegt Kathleen Verhelst. “Ook de kwaliteit en professiona-

liteit van onze medewerkers is voor beide bedrijven de basispijler van onze goeie reputatie op de markt. Dat, en het feit dat we consequent inzetten op pre-mium kwaliteitsproducten. Om Daniël Verhelst te cite-ren: de ergernis over de slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde van de lage prijs reeds lang verdwenen is.”

Echt windstil zal het in de Oostendse poldervlakte niet snel worden. “We zijn nu aan het genieten van de dynamiek die deze overname meebrengt en we kijken uit naar de verhoopte synergie, maar eens alles op de rails staat, zullen we met de groep wel een vol-gende stap zetten”, besluit Kathleen Verhelst, die al meegeeft dat de groep onder leiding van haar broer Johan Verhelst in maart op Plassendale II een nieuwe vestiging TopAsfalt opent. (SD – Foto EV)

www.verhelst.bewww.callewaert.be

Bouwmaterialen Verhelst neemt Callewaert over

Ondernemers 20 20 december 2013 11

WIM CALLEWAERT, KATHLEEN VERHELST EN JAN CALLEWAERT:

“HET IS DE LEIDING DIE DE SFEER UITMAAKT IN DE BEDRIJVEN, EN WE VOELEN DAT MENSEN EEN FAMILIALE SFEER NOG

WAARDEREN EN ZELF KIEZEN.”

U least zoveel meer dan een auto.Met Vancia Car Lease, least u veel meer dan een auto. Een flexibele service en een persoonlijke aanpak behoren tot de standaarduitrusting bij ons. Als u Vancia Car Lease uw wagenpark laat beheren, groot of klein, dan hoeft u alleen nog maar op de weg te letten. Van operationele leasing over financiële renting tot het afhandelen van de administratie: wij nemen alles van u over. Behalve het stuur.

Contacteer ons op 056 34 57 81 of via www.vanciacarlease.com

Lease is more.®

Page 12: Ondernemers 20-2013

+32 (0)70 211 102 | Tielt - Meeuwen www.altez.be | [email protected]

opslagloodsen | productiehallen

magazijnen | kantoorgebouwen

winkels | garages

KMO-gebouwen | carwashes...

Samen bouwen aan uw toekomst

Adv_Ondernemers WVL_12 april_107x152.indd 1 12/02/2013 15:36:30

Recepties • Banketten • Communies • Lentefeesten Familiefeesten • Bedrijfsfeesten • IncentivesResidentiële seminaries • Verjaardagsfeesten

Rouwmaaltijden • Brunch • Ruime parking Slaapgelegenheid tot 240 personen

Handboogstraat 1 I 8000 Brugge I T. 050 25 25 25 [email protected] I www.hotelvelotel.com

KRANEN DESUTTER nv

Blokkestraat 128530 HarelbekeT +32 (0)56 720 720F +32 (0)56 728 [email protected]

KRANENVERHUUR

TRANSPORT

MACHINE LOGISTIEK

PROJECTEN

Page 13: Ondernemers 20-2013

BEDR

IJVEN

Met ingang van 1 januari 2014 wordt de advocaat in het Belgisch btw-wetboek een ‘gewone btw-plichtige met recht op aftrek’. Dat zorgt uiteraard voor behoorlijk wat vra-gen bij de circa 17.300 Belgische advocaten. “De impact ervan is kostprijsverhogend, maar moet niet overroepen worden. De wijziging zal vooral voelbaar zijn bij parti-culieren en financiële instellingen”, meent Donald Vandenberghe, partner bij Flamée & Partners uit Harelbeke. “Belangrijk is ook dat een discriminatie tussen fiduciai-res en advocaten fiscaal recht weggewerkt wordt.”

De circulaire van 20 november 2013 waarin de nieuwe regelgeving wordt toegelicht, leidt tot nogal wat ongerustheid bij advocaten. “We voelen bij heel wat advocaten zelfs enige schrik. Toch denken we dat de regeling in de praktijk zal meevallen. Interessant voor de advocatenkantoren is wel dat vanaf 1 januari 2014 het recht op aftrek bestaat van de voorbelasting over de door hen in het kader van hun beroepsactiviteit gemaakte kosten.”

Door de btw-plicht kan de historische btw eveneens in aftrek worden gebracht. De advocaat kan bij wijze van regularisatie zijn recht op aftrek uitoefenen voor de bedrijfsmiddelen die op 1 januari 2014 nog aanwezig zijn. “Het herzieningstijdvak bedraagt in de regel vijf jaar voor roerende bedrijfsmiddelen. Voor onroerende investeringen geldt een herzieningstermijn van 15 jaar. De advocaten zullen dat tegoed weliswaar niet effectief teruggestort krijgen: het bedrag zal op de rekening-courant btw blijven staan en vervolgens gecompenseerd worden met de verschuldigde btw op de aangerekende erelonen.”

Nogal wat advocaten vrezen veel tijd en energie te verliezen bij de administratie rond de btw-invoering. “Dat zal natuurlijk tijd vergen, maar de meeste advo-catenvennootschappen beschikken al over software-pakketten waarin de boekhouding nauwkeurig wordt bijgehouden. Voor eenmanszaken ligt dat misschien anders: voor die doelgroep stellen wij een programma ter beschikking waarin de advocaten zelf hun aan- en verkoopfacturen kunnen bijhouden en opvolgen, kwestie van de administratieve kost zo laag mogelijk te houden.”

Voor kantoren die zich vooral op de b2b-markt richten, heeft de nieuwe regeling weinig gevolgen. Dat ligt anders voor advocaten die eerder voor particulieren werken. “De facturen voor niet btw-plichtigen zullen 21% duurder worden. Dat is sowieso slecht nieuws voor particulieren die een beroep doen op een advo-caat. Mogelijk gaan ook de verzekeringspremies betreffende de waarborg rechtsbijstand de hoogte in, omdat de niet btw-plichtige verzekeringsondernemin-gen de door de advocaten aangerekende btw zullen doorfactureren aan de klant.”

Als ondernemingscoach op het vlak van Accountancy en Fiscaliteit, is Flamée & Partners nu volop bezig met het activeren van de btw-nummers van haar klanten-advocaten. “Eenmaal het eerste kwartaal van 2014 voorbij, zullen we de aan- en verkoopjournaals van onze klanten ook nauwkeurig controleren, zodat ze zich op dat vlak weinig zorgen hoeven te maken”, besluit Donald Vandenberghe. (BVC – Foto Hol)

www.fenp.be

“Veel onrust over btw-plicht advocaten, maar b2b-impact verwaarloosbaar”

In een periode waarin printmedia het moeilijker hebben dan ooit, starten met drie nieuwe vakbladen? Het klinkt als zelfmoord, maar FCO Media uit Dottenijs bewijst dat het perfect kan. “Regelmatig contact met vakverenigingen en een neus voor nichemarkten met groeipotentieel liggen aan de basis van deze exponentiële groei”, licht zaakvoerder Filip Cossement een tipje van de sluier.

Filip Cossement begon destijds in de transportsector, maar maakte in 1996 de switch naar een eigen uit-geverij. “De markt van de koerierdiensten ging kapot aan een prijzenslag, dus ging ik op zoek naar andere opportuniteiten. Die vond ik eerst in de watersector. Op het moment dat we met het vakblad Aquarama begonnen, was er amper sprake van normering. Toen die later steeds strenger werd, was dat de aanzet tot een bloei van de waterzuivering.”

Samenwerken met vakverenigingen

Met Cool & Comfort (tijdschrift voor airco, koeling, ventilatie en warmtepompen), Fedelec Magazine (voor de elektriciteitssector) en Dimension (voor de archi-tect) kwamen er in de loop der jaren drie vakbladen bij. “We hebben daarbij een traditie opgebouwd van nauwe samenwerking met de desbetreffende vakver-enigingen. Op die manier blijven we voortdurend op de hoogte van de evoluties en kunnen we daar in de magazines gericht op inspelen.”

Dit jaar werd de portfolio met nog eens drie uitgaven verrijkt. “De eerste is Riorama, een tijdschrift voor de rioleringssector. De komende jaren zullen heel veel rioolrenovaties nodig zijn, waardoor die markt ver-der zal boomen. TechCare (blad voor de technische

diensten van zorginstellingen) is gegroeid vanuit het besef dat we met de andere vakbladen erg veel kennis inzake bouwinstallaties en -inrichtingen in huis had-den. Die info is erg nuttig voor die doelgroep.”

De jongste aanwinst is Top Security. “Dat blad voor de beveiligingsindustrie is niet nieuw, maar neem ik over van de persoon die er 20 jaar geleden mee begon. Gezien de spijtige groei van het aantal inbraken, zal ook die markt verder floreren.”

Door die groei, kwamen er bij het in Dottenijs geves-tigde bedrijf twee extra medewerkers bij. “We beschik-ken nu over drie vormgevers, een commercieel mede-werker, een hoofdredacteur en een administratief bediende, aangevuld met enkele freelancers. Hoewel we een digitale revolutie meemaken, blijven we abso-lute voorrang geven aan onze printmedia. Bewust kie-zen we bij elk blad voor vier uitgaven per jaar, gelinkt aan een mediaplanning die voor al onze adverteerders een win-winsituatie oplevert. Toekomstgericht blijf ik uitkijken naar nieuwe mogelijkheden, al zullen die altijd aansluiten bij onze specialisatie in bouwinstal-laties en -inrichtingen.” (BVC – Foto Hol)

www.fcomedia.be

FCO Media houdt drie nieuwe vakbladen boven de doopvont

Ondernemers 20 20 december 2013 13

Page 14: Ondernemers 20-2013

Jean de BethuneGedeputeerde bevoegd voor economie in West-Vlaanderen

14 Ondernemers 20 20 december 2013

Page 15: Ondernemers 20-2013

Met Jean de Bethune als gedeputeerde bevoegd voor economie heeft de provincie duidelijk voor een zwaargewicht gekozen. Vriend en vijand zijn het daarover eens. Tien jaar lang hielp hij als schepen van Economie het beleid uittekenen in Kortrijk. Zonet publiceerde hij zijn economisch transformatieplan voor onze provincie. ‘West Deal’ is een 70 pagina’s tellend en kritisch onderbouwd document met cijfers, maar ook met toekomstvisies op onze economie.

“Alles draait om één woord: kenniseconomie” IN

TERV

IEW

Wat draagt u mee van uw vader Emmanuel?Jean de Bethune: “Heel wat, denk ik. Hij heeft altijd een zeer grote belangstelling getoond voor de rol van de publieke sector en ik heb dat zonder twijfel van hem geërfd. Opkomen voor de publieke zaak, of voor het algemeen belang, is iets dat ook mij mateloos boeit. Bovendien vanuit een bepaalde overtuiging: graag wil ik de publieke sector zien evolueren zoals de private sector. Dat wil zeggen: met dezelfde efficiëntie, het-zelfde professionalisme en met hetzelfde oog voor kwaliteit en meerwaarde. Daar probeer ik net als mijn vader permanent naar te streven.”

Tot vorig jaar was u schepen van Economie in Kort-rijk, een job die u meer dan tien jaar lang uitoefende. Hoe zag u de economie in die periode evolueren?Jean de Bethune: “De revival die Kortrijk op economisch vlak inzette in 1997, bracht ook een reeks noodzakelijke investeringen met zich mee, meer bepaald op het ter-rein van de stadskernvernieuwing. Die inspanningen op het openbaar domein creëerden nieuwe mogelijk-heden die we maximaal hebben uitgespeeld. Vandaag plukt men nog steeds de vruchten van de beweging die wij de voorbije 15 jaar hebben ingezet en conse-quent hebben doorgevoerd, ook op economisch vlak.”

Als gedeputeerde voor Economie wordt van u een helikoptervisie verwacht. Stel dat u met zo’n toestel boven West-Vlaanderen cirkelt, wat ziet u dan?Jean de Bethune: “Ik zie allerlei boeiende zaken: een prachtig weefsel aan kmo’s in heel diverse sectoren, een dynamiek die fysiek zichtbaar is. Erg mooi zal je zeggen, maar toch. Toch is West-Vlaanderen op bepaalde vlakken niet of onvoldoende gewapend. Ik noem dat de West-Vlaamse paradox: niets dan troeven enerzijds, niet te miskennen handicaps ander-zijds. Die handicaps zijn onder meer: weinig spin-offs, weinig buitenlandse investeringen, (te) weinig grote multinationale bedrijven, een logistiek landschap dat voor verbetering vatbaar is en last but not least geen volledige universiteit. Dé vraag die zich dan ook stelt is hoe we onze positieve uitgangspositie kunnen verbe-teren en hoe we onze zwaktes kunnen wegwerken?”

U stelt zelf de vraag, maar wat is uw antwoord?Jean de Bethune: “U bent de eerste aan wie ik ons globaal economisch beleidsplan kan overhandigen, het plan West Deal. Het is een strategisch plan dat de

grote krijtlijnen uitzet voor de grondige transformatie van de economie in onze provincie. Als u me vraagt wat het allerbelangrijkste is, dan is het antwoord simpel: alles draait rond dat ene woordje ‘kenniseco-nomie’. Dat moet het absolute einddoel zijn. Op vier cruciale domeinen moeten we die uitdaging zien waar te maken: bij de starters of het nieuw ondernemer-schap, bij de gevestigde industriële kmo’s en dit via het promoten van meer samenwerking tussen bedrij-ven, onderwijs en kennisinstellingen (de zogenaamde Fabrieken van de Toekomst), bij het hele logistieke proces en ten slotte bij de onderwijs- en onderzoeksin-stellingen, waar de inspanningen moeten opgedreven worden.”

Uw analyse is ongetwijfeld terecht. Maar wat kan u als provinciaal gedeputeerde doen voor ondernemers als zelfs Kris Peeters zich een niveau hoger machte-loos voelt als het er om gaat een economisch beleid te voeren. De sleutels liggen nu eenmaal op federaal niveau.Jean de Bethune: “Maar dat wil toch niet zeggen dat we machteloos moeten toekijken? Onze inbreng kan op vele vlakken zeer belangrijk zijn. Het begint al bij de juiste analyse van de problemen. De provincie heeft via haar diverse diensten heel wat data in huis, en via data-analyse kunnen we problemen precies in kaart bren-gen. Toch cruciaal als je een debat wil aangaan of een beleid wil helpen sturen. Twee: de provincie is hét ide-ale niveau om zaken in gang te steken. We hebben een zekere neutraliteit en geloofwaardigheid. Onze taak bestaat erin te faciliteren, diverse partijen bij elkaar te brengen en aan te zetten tot actie. Dat vergt geduld, inzicht en bereidheid om tot in Brussel de zaken aan te kaarten. Ik geef één concreet voorbeeld. We zijn er al in geslaagd om een sterker aanbod van bacheloropleidin-gen naar hier te halen. Alle hogescholen worden daar-bij zonder onderscheid betrokken: KATHO en KHBO (nu samen in VIVES) en Howest. Bovendien hebben de universiteiten van Leuven en Gent die intentie mee onderschreven. Vroeger was dat totaal ondenkbaar, nu staat het op papier als een formeel engagement. Die bijkomende bachelors moeten op termijn de eco-nomie ten goede komen, zodat onze ondernemingen zich met nog meer kans op succes op de markt kunnen begeven. Ik denk vooral aan enkele speerpuntsectoren zoals cleantech, de zorgeconomie, de mechatronica of productontwikkeling.”

Nood aan een ommekeer

Kenniseconomie is hét centrale begrip in uw stra-tegisch plan. Maar net op dat vlak scoort West-Vlaanderen niet bijster goed. Geen enkele Vlaamse provincie trekt minder o&o-middelen aan. En waar moeten de bedrijven de mosterd halen, als ze niet in eigen huis aanwezig is? In Leuven? In Gent?Jean de Bethune: “U maakt terecht die opmerking. We hebben bij het schrijven van ons beleidsplan West Deal ook die vraag gesteld. Hoe kunnen we instel-lingen als de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), Ceyntexbel (expertisecentrum voor textiel) of FISCH (Flanders Innovation Hub for Sustai-nable Chemistry) naar onze provincie halen? Met het VKC (Vlaams Kunststoffencentrum in Kortrijk) hebben we een instituut dat prachtig werk levert. We hebben meer van dergelijke ankers nodig in onze provincie. Het moet de bedoeling zijn minstens vijf onderzoek-hubs in huis te hebben. Een voor kunststoffen en nieuwe materialen, een voor hernieuwbare energie, een voor voeding, een voor mechatronica en een voor logistiek. Let wel: ik sluit ook andere sectoren, zoals pakweg de beeldindustrie, niet uit. Vandaag hebben we er twee: het VKC in Kortrijk en Greenbridge in Oostende voor hernieuwbare energie. De rest moet nu opgevuld worden.”

Wat doet u aan het feit dat er zo weinig o&o-midde-len naar hier vloeien?Jean de Bethune: “We moeten zorgen voor een omme-keer. De provincie wil terzake ook haar verantwoor-delijkheid opnemen om zo de bedrijven te helpen. Heel concreet denk ik dat we werk moeten maken van de oprichting van een heuse expertisecel die de bedrijfswereld wegwijs moet maken in het doolhof van federale en Europese subsidies. Een professionele structuur in het leven roepen, is de enige mogelijkheid om het tij ook daadwerkelijk te keren.”

Samenwerken is geen vies woord meer

Vlaanderen – en a fortiori West-Vlaanderen - wordt wel eens afgeschilderd als een district of creativity. Terecht volgens u?Jean de Bethune: “Toekomstgericht ondernemerschap vraagt om innovatie en om creativiteit, en dat heb-ben zowel Vlaanderen als West-Vlaanderen zeer goed

Ondernemers 20 20 december 2013 15

Page 16: Ondernemers 20-2013

INTE

RVIE

W

begrepen. Alleen al in onze provincie kenden we de voorbije jaren een boost aan initiatieven die het cre-atief ondernemerschap stimuleerden, en met succes. Ik denk onder meer aan het project ‘Creatieve Star-ters’ van de Ondernemerscentra West-Vlaanderen, die samen met de POM, Voka, UNIZO en Syntra West meer dan 400 starters met inventieve ideeën bege-leidden. We moeten dat soort initiatieven koesteren. Die jonge, creatieve ondernemers zorgen ook voor de zo noodzakelijke kruisbestuiving met de eerder tra-ditionele ondernemingen en werken zo mee aan een stimulerend ondernemersklimaat in onze provincie.”

Voka helpt onder meer het idee promoten van de Fabrieken van de Toekomst. De boodschap is duide-lijk: alleen via kruisbestuiving tussen de bedrijfswe-reld, de wereld van het onderwijs en de kenniscentra, zullen we de wedloop winnen.Jean de Bethune: “Laten we daar inderdaad niet flauw over doen. In de kmo’s wordt bijzonder hard en flexibel gewerkt, zo hard en flexibel zelfs dat er maar weinig tijd meer rest om eens rustig na te denken over de strategie op termijn. Men werkt liever coup par coup, elke dag zichzelf opnieuw in het zweet werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ik vind dat prach-tig, maar er is ook een ontegensprekelijk nadeel aan verbonden. Laten we de zaken echter niet negatief bekijken. Volgens mij heeft de crisis er voor gezorgd dat de geesten toch al een beetje gerijpt zijn. Samen-werken is geen vies woord meer. Veel bedrijfsleiders beginnen in te zien dat ze hun kenniservaring en expertise soms beter kunnen delen, in plaats van alles voor zich te houden. De crisis heeft ook vleugels gegeven aan het begrip ‘coproductie’. Om competi-tief te blijven, kan je maar beter zaken samen doen. Wat nog niet wil zeggen dat men noodzakelijk zijn onafhankelijkheid moet opgeven. Ook schaalvergro-ting is niet noodzakelijk een must.”

Het provinciaal beleid richting economie werkt via drie zelfstandige agentschappen (POM voor eco-nomie, Inagro voor de landbouw en Westtoer voor toerisme). Is dat niet van het goede te veel?Jean de Bethune: “Als de provincie het over beleid of strategie heeft, dan wordt alles geconcentreerd bij de POM, die aardig werk doet. Misschien vergeet u te melden dat een hele reeks instanties, inclusief Voka, zitting hebben in de POM. De zaken worden altijd pragmatisch aangepakt. De POM zorgt voor krachten-bundeling en speelt iedereen op zijn sterktes uit tot een evenwichtig en krachtig resultaat wordt bereikt.”

De provincie promoot de logistieke roeping van West-Vlaanderen. De eerste plannen dateren al van tien jaar geleden, maar veel vooruitgang is er nog niet geboekt. Wat moet er op dat vlak nog allemaal gebeuren?Jean de Bethune: “In het strategisch plan West Deal wordt die thematiek breedvoerig besproken en aan-gepakt in de zogenaamde operatie West-Poort. West-Vlaanderen moet de ambitie hebben om tijdens deze legislatuur een doorbraak te forceren. Er moet een essentiële stap gezet worden in de duurzame ontslui-ting van onze economie. De operatie West-Poort heeft het over acht topprioriteiten: de haven van Zeebrugge als ‘gateway to Europe’, Oostende als haven voor off-shore ontwikkelingen, de luchthaven van Wevelgem als draaischijf voor zakenvluchten, de luchthaven van Oostende als spil voor toerisme, de verdere ontwik-keling van multimodale logistieke platformen, het

uitspelen van de logistieke troeven van de Westhoek, een kennishub over logistiek in Brugge en tot slot de oprichting van West-Poort, een financiële participatie-maatschappij die logistieke dossiers een duwtje in de rug kan geven.”

U roept bijvoorbeeld de bedrijven op om hun logis-tieke inspanningen meer te bundelen. Drie diepvries-bedrijven doen dat al via een trein die ze gezamenlijk charteren naar Noord-Italië, wat een forse kostenbe-sparing en minder CO2-uitstoot betekent. Maar waar blijft het vervolg?Jean de Bethune: “Ik geef toe dat de boodschap trager doordringt dan we zouden willen. Het gaat nochtans om een win-win-boodschap. Maar we blijven inspan-ningen leveren om bedrijven te overtuigen op de kar te springen.”

Een gelukkig man in West-Vlaanderen

Hoe staat u tegenover de grensoverschrijdende samenwerking, een terrein dat de vorige gouverneur Paul Breyne na aan het hart lag? Er is meer en meer kritiek op het gebrek aan concrete projecten en op de houding van de Noord-Fransen die vooral uit eigen belang ageren. Of is dat overdreven?Jean de Bethune: “Onze typische West-Vlaamse zin voor efficiëntie en onze pragmatische aanpak durven inderdaad wel eens botsen op cultuur- en belangenverschillen bij onze buren in Noord-Frankrijk. Toch is het niet onbelangrijk om vol te houden en over de grenzen heen te durven kijken en kennis te zoeken en te delen. Via een aantal strategische projecten, zoals het Europese Interregproject Tandem, krijgen we toch beetje bij beetje de kennisinstellingen op één lijn en voelen we bereidheid om kennis te delen, ook aan Franse zijde voor onze West-Vlaamse bedrij-ven.”

U bent niet alleen bevoegd voor economie en stree-kontwikkeling, maar ook voor externe relaties, het Noord-Zuidbeleid en gelijke kansen. Is dat niet een beetje van het goede te veel allemaal? Naast die drie portefeuilles als gedeputeerde bekleedt u ook nog eens 23 andere mandaten. Respect, maar hoe krijgt u dat allemaal gedaan?Jean de Bethune: “Mag ik er vooraf op wijzen dat veel mandaten onbezoldigd zijn. Enig idealisme is me niet vreemd, denk ik. Sowieso brengt de job van politicus ambtshalve een reeks andere mandaten met zich mee. Daar kan men niet onderuit. Mandaten bij intercommunales bijvoorbeeld zijn part of the job en het hebben van een netwerk is bovendien ook noodza-kelijk voor een politicus. Mijn lijst met privé-mandaten is dan ook vrij beperkt.”

Waarom heeft u geen ambities hogerop?Jean de Bethune: “Maar ik heb ook al op kabinetten gewerkt, hoor. Voor mij hoeft Brussel niet zo echt. In Kortrijk voelde ik me altijd perfect in mijn vel en ook bij de provincie ben ik een gelukkig man. Ik weet niet wat ik meer zou moeten. Ik heb liever de provincie dan het parlement.”

Heeft u nog tijd voor hobby’s?Jean de Bethune: “Ik probeer per dag niet meer dan 11 of 12 uur te werken. De vrije tijd? Ja, die is beperkt. Toch maak ik nog tijd voor de zogenaamde Stichting de Bethune die het patrimonium en het erfgoed van de familie goed beheerd wil zien.”

U gebruikt geen Twitter of Facebook en u heeft ook geen eigen website. Is dat nog wel van deze tijd?Jean de Bethune: “Ik ben daar geen fan van en dat heeft ook te maken met een gebrek aan tijd. Neem nu een website: dat moet je goed onderhouden en dat vergt tijd en mensen. En ja, ik ben aanwezig op Face-book, maar doe daar amper iets mee. Maar zeg nu niet dat ik niet geloof in de digitale wereld. E-commerce en webwinkels zullen alleen maar in belang toenemen. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s Kurt Desplenter)

16 Ondernemers 20 20 december 2013

“WE ZIJN ERIN GESLAAGD OM EEN STERKER AANBOD VAN

BACHELOROPLEIDINGEN NAAR ONZE PROVINCIE TE HALEN. DIE

BIJKOMENDE BACHELORS MOETEN OP TERMIJN ONZE ECONOMIE TEN

GOEDE KOMEN.”

“OM COMPETITIEF TE BLIJVEN, KAN JE MAAR BETER ZAKEN

SAMEN DOEN. WAT NOG NIET WIL ZEGGEN DAT MEN NOODZAKELIJK ZIJN ONAFHANKELIJKHEID MOET

OPGEVEN.”

West-Vlaanderen boven! Met Jean de Bethune zet Ondernemers een tra-ditie voort die begon in 1995. Op de laatste cover van het jaar gaan we telkens aan de praat met bekende West-Vlamingen die in wezen géén ondernemer zijn, maar wel een brede maatschap-pelijke visie hebben. Passeerden achtereenvol-gens de revue: Willem Vermandere (1995), Roger Vangheluwe (1996), Dixie Dansercour (1997), Georges Leekens (1998), Luc Alloo (1999), Gella Vandecaveye (2000), Guido Burggraeve (2001), Herr Seele (2002), Patrick Lefevere (2003), Piet Chielens (2004), Guido Depraetere (2005), Eti-enne Vermeersch (2006), Rik Van Walleghem (2007), Elsje Helewaut (2008), Michel D’Hooghe (2009), Ozark Henry (2010), Paul Breyne (2011) en Isabel Albers (2012)

Page 17: Ondernemers 20-2013

Zwaaikomstraat 7 • 8800 Roeselare • T 051 24 41 00 • F 051 24 42 [email protected] • www.alfapress.be • [email protected] • www.vixaprint.be

WELK FORMAAT WENST U?

PRINTS OP KLEIN OF GROOT FORMAAT?WIJ HEBBEN HET VOOR U!

ERVAAR COMFORT. ONTVANG KWALITEIT. VOEL BETROKKENHEID.

digitaal en offset drukwerkFacturen, briefhoofden, enveloppen, firmakaartjes, flyers, folders,brochures, uitnodigingen,doorschrijfsets, POS-materiaal, zelfklevende etiketten,...

digitale groot formaat printsAffiches en baanaffiches,posters, pancartes, (rol)banners, stickers, werfborden, reclameborden,beurspanelen, canvas,signalisatie, interieurtoepassingen, ...

INTERESSE?

[email protected] 960 150

Converge-ITSchooldreef 31A8020 Oostkamp

Een modern server-netwerk met Start2Share Business

U en Uw bedrijfsgegevensaltijd en overal bereikbaar

Ondersteuning op alle hardware

Gedeelde gegevens en applicaties

Schaalbare dataopslag

Upgrades en support inbegrepen

Vanaf € 49,-

www.unit4venice.be

Zoals de ferro, het boegbeeld van de Venetiaanse gondel, zorgt voor stabiliteit, zo zorgt de business software Venice van UNIT4 C-Logic uit Brugge voor stabiliteit in uw onder-neming. Wist u dat Brugge het Venetië van het noorden wordt genoemd? Dat in het middeleeuws Venetië het dubbel boekhouden ontstond? De productnaam Venice is dus absoluut niet toevallig gekozen. Met ‘Venice voor Boekhouding en Facturatie’ bundelt UNIT4 C-Logic haar vakkennis in een robuust en compromisloos product waarop u altijd en zonder fout kunt rekenen. Meer dan een kwarteeuw input van vele duizenden gebruikers staat daarvoor garant.

UNIT4 C-Logic ontwikkelt oplossingen voor Boekhouding • Facturatie Betalingsverkeer • Jaarrekening • Analytisch boekhouden • Beheer van vaste activa • Beheer van contacten • Geconsolideerde boekhouding Aankoopbeheer • Verkoopbeheer • Voorraadbeheer • Serie- en lotnummers Samengestelde artikels • Import van gegevens • Elektronische documenten Intrastat • Toegangsbeheer • Internetboekhouden • Klassieke licenties Huurlicenties • VZW-licenties

Page 18: Ondernemers 20-2013

Guy Slagmulder werkt verder aan de schaalvergroting

Ardovlam neemt AABS Security overArdovlam, de Roeselaarse specialist in technologische beveiliging en brandde-tectie, verwerft 100% van de aandelen van sectorgenoot AABS uit St. Job-in’t Goor. “Van hieruit willen we Antwerpen bedienen en vooral inzetten op de haven van Antwerpen”, zegt gedelegeerd bestuurder Guy Slagmulder.

Met de overname van AABS Security doet Ardovlam aan geografische uitbreiding. “AABS is al meer dan 20 jaar actief als beveiligingsonderneming en heeft momenteel meer dan 1.000 actieve installaties in portefeuille, zowel in brand- en inbraakdetectie, als in camerabewaking en toegangscontrole”, schetst Guy Slagmulder. “De focus van de activiteiten ligt op de provincie Antwerpen en de klanten zijn zowel bedrijven als particulieren. AABS stelt vijf mensen te werk en realiseert een jaaromzet van 600.000 euro.”

Met de jongste acquisitie is de honger bij Ardovlam nog niet helemaal gestild. “Nieuwe overnames sluit ik in de toekomst zeker niet uit”, klinkt Guy Slag-mulder ambitieus. “Branddetectie en beveiliging zitten in de lift, niet het minst door de nieuwe nor-men op Belgisch en Europees vlak. Schaalvergro-ting is daarom belangrijk. Maar dat kan uiteraard alleen maar als wij de nodige technici vinden zodat we een optimale service kunnen bieden. Daarom zoeken we op dit ogenblik nieuwe medewerkers in Gent, Antwerpen en Limburg.”

300 nieuwe installaties per jaar

Ardovlam werd in 1990 opgestart, maar de huidige zaakvoerder nam tien jaar geleden het bedrijf over. In 2011 verhuisde Ardovlam van Ardooie naar de nieuwe gebouwen in de Kruisboommolenstraat in Beveren-Roeselare. “Ardovlam is vooral gespe-cialiseerd in branddetectie, goed voor twee derde van onze omzet, en elektronische beveiliging”, verduidelijkt Guy Slagmulder. “Die omzet bedraagt 7,5 miljoen euro en wordt gerealiseerd door 50 mensen. Het gros daarvan werkt vanuit Roeselare, maar we hebben ook acht mensen in Lummen waar we vijf jaar geleden ook al een overname hebben gedaan.”

Branddetectie is dus de corebusiness van Ardovlam. “Maar we bieden ook het hele pakket van beveiliging aan zoals inbraak- en gasdetectie, toegangscon-trole en camerabewaking. Wij zijn elektronicamen-sen en zorgen ervoor dat de detectie perfect werkt. Wij maken schema’s en doen de programmatie, maar bekabelen en plaatsen doen we niet zelf. Branddetectie is mogelijk via heel wat verschil-lende detectoren. Het is aan ons om voor elke klant het beste systeem uit te dokteren. Op het vlak van branddetectie zijn wij de grootste firma in België. Per jaar stellen we 300 installaties in werking.

We beschermen trouwens ook 250 Vlaamse monu-menten voor de overheid.”

Het cliënteel van Ardovlam is verspreid over diverse sectoren zoals verblijfstoerisme, ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, industrie, kantoor-gebouwen, diverse overheden, enzovoort. “Het zijn sectoren waarvoor branddetectie kritisch is, dat wil zeggen verplicht door de wetgeving of nood-zakelijk voor de reputatie”, zegt Guy Slagmulder. “Ons bedrijf is erkend door BOSEC, door de FOD Binnenlandse Zaken als beveiligingsonderneming, door INCERT, en beschikt over de ISO 9001 en VCA** certificaten.” (PD – Foto Kurt)

www.ardovlam.be

GUY SLAGMULDER:

“BRANDDETECTIE EN BEVEILIGING ZITTEN IN DE LIFT, NIET HET MINST

DOOR DE NIEUWE NORMEN OP BELGISCH EN EUROPEES VLAK.

SCHAALVERGROTING IS DAAROM BELANGRIJK.”

UITGELEZEN Bekaert breidt uit in Latijns-Amerika

Staaldraadfabrikant Bekaert gaat in Costa Rica een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van staal-vezels, die gebruikt worden om beton te versterken. De site zal in het tweede kwartaal van volgend jaar operationeel zijn en er zullen zo’n 60 mensen werken. Daarnaast neemt Bekaert in Costa Rica een belang van 73% in de staaldraadactiviteiten van ArcelorMittal. In Brazilië wordt Bekaert dan weer eigenaar van Cimaf Cabos, dat staalkabels maakt voor de olie- en gassector. De transacties zullen volgend jaar een impact van 50 miljoen euro hebben op de groepsomzet. (HLN)

Topchefs kiezen voor Brugse meubeldesigner

Internationale topchefs zijn meer dan ooit wild van de meubelontwerpen van de Brugse Catherine Op De Beeck. Piet Huysentruyt liet zijn restaurant Likoké in Frankrijk volledig door haar inrichten, Pure C van Sergio Herman heeft een Tree Bar en in De Jonkman van tweesterrenchef Filip Claeys vind je tafeldecoratie van haar hand. Catherine Op De Beeck gebruikt voor haar ontwerpen aangespoeld hout. Vier jaar geleden lanceer-de ze een speciale lijn meubels en accessoires: Baptized by nature. Haar ontwerpen vind je niet in de winkel, ze worden op maat en alleen op bestelling gemaakt. (HLN)

220 camera’s moeten criminelen weren uit West-Vlaanderen

De provincie wil 220 camera’s met automatische num-merplaatherkenning inzetten in de strijd tegen crimine-len. Dat zijn er 10 keer meer dan vandaag. Momenteel staan er al 24 van die camera’s, vooral aan grensover-gangen in Rekkem en aan de Westkust. Over 2 tot 3 jaar moet dat aantal uitbreiden met 100 camera’s en nog later volgt de rest. West-Vlaanderen speelt noodge-dwongen pionier na de golf van zware criminaliteit die de regio trof in 2011 en 2012. Dankzij de verschillende controles, al dan niet in samenwerking met de Franse politie, is het aantal homejackings en ramkraken dras-tisch gedaald, maar waakzaamheid blijft geboden. (DS; HN; HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Page 19: Ondernemers 20-2013

Advocaten Lino Verbeke en Filip Melis zijn gepassioneerd door het ondernemerschap, met als focus transportrecht voor de Zee-brugse havengebruikers. Daarnaast ont-wikkelden ze activiteiten in algemeen han-delsrecht en verzekeringsrecht. “Vervoer evolueert naar een geïntegreerd onderdeel van het productieproces en dat stelt nieuwe juridische eisen.”

Zeggen dat Meester Lino Verbeke (59) eigenhandig de juridische ondersteuning van de Zeebrugse haven-bedrijven uitvond, is niet eens helemaal gelogen. De autochtone Zeebruggenaar ging zich na zijn rech-tenstudies aan de KU Leuven specialiseren in het maritiem recht in Antwerpen. Daar vond hij zijn eerste baan als schaderegelaar voor de maritieme verzeke-ringsmarkt, iets wat hij deed van 1977 tot 1981. Toen hij vaststelde dat aan de Brugse Balie geen enkel advocatenkantoor zich profileerde op de sterk toene-mende havenactiviteiten in Zeebrugge, startte hij er een praktijk. Later associeerde hij zich met Daniël De Clerck en nog later met Filip Melis. De Antwerpse Kem-penaar Filip Melis (43) specialiseerde zich eveneens in maritiem recht en kwam er in 1995 bij. Sinds 1999 huist het kantoor Verbeke Melis langs de Expressweg in Sint-Andries. Er werken zeven advocaten, onder wie de twee vennoten, en twee bedienden.

Hoe verliepen de voorbije 32 jaar?Lino Verbeke: “De haven is onherkenbaar geëvolueerd. Het bedrijvenlandschap bestond in die tijd vooral uit lokale spelers met daarnaast enkele internationale namen zoals ferrymaatschappij Townsend Thoresen. In de jaren ‘70 en ‘80 werd de havenactiviteit gedomi-neerd door roro-trafiek - voornamelijk op het VK - en door de échte doorbraak van Zeebrugge als snelhaven voor containers. Dat bracht tal van opportuniteiten, maar ook heel wat juridische vraagstukken voor een groeiend aantal tussenpersonen met zich mee. Denk daarbij aan scheepsagenten, commissionair-expedi-teurs, douaneagenten, maar ook aan opkomende weg-

vervoerders, scheepsbehandelaars, opslagbedrijven en toeleveranciers.”

Hoe pakte u dat aan?Lino Verbeke: “De bedrijven waren dikwijls blootge-steld aan niet ingeschatte aansprakelijkheidsregimes. Een eerste speerpunt was maatwerk door het opstel-len van gespecialiseerde algemene voorwaarden en technieken om die af te dwingen. Daarbij werd vooral gedacht aan het bekomen van betalingszekerheden. Gaandeweg breidden we onze activiteiten uit tot alle havengebruikers en de daarachter liggende verzeke-ringsmaatschappijen. Wij bouwden een eigen Euro-pees samenwerkingsverband uit met eveneens in het transportrecht gespecialiseerde advocaten, waardoor we overal lokaal vertegenwoordigd zijn.”Filip Melis: “Naast die uitgesproken niche in logistiek en transport, legden we ons ook toe op het onderne-mingsrecht in het algemeen en het insolventierecht en gerechtelijke reorganisatie van bedrijven in moeilijkhe-den in het bijzonder. Wanneer een rechtbank ons als gerechtelijke mandataris aanstelt en wij het beheer van een bedrijf dienen over te nemen, geeft dat ons de mogelijkheid om de ondernemer in ons naar boven te laten komen. Vanuit die praktijkervaring konden wij nieuwe technieken in het transportrecht naadloos integreren. Een derde activiteit vormt de arbitrage, waarbij een rechtscollege van experts oordeelt over handelszaken.”

Welke nieuwe juridische uitdagingen dienen zich aan in transport en logistiek?Lino Verbeke: “Er ontstaat een vraagstuk of de bestaande verdragen en wetgeving nog voldoen voor nieuwe logistieke concepten. Wij zien bijvoorbeeld dat het multimodaal vervoer - opeenvolging van verschillende vervoersmiddelen - wordt geruild voor synchromodaal vervoer. Daarbij wordt pas op het laatste moment beslist welke modaliteit - weg, spoor, water, lucht - ingezet wordt, in functie van beschikbare capaciteit, levertijd, plotse hindernissen, enzovoort. Dat roept nieuwe en complexe aansprakelijkheidsvra-gen op.”

Filip Melis: “Vervoer wordt in een geglobaliseerde wereld een onderdeel van het productieproces. Was een haven vroeger een doorgangsplek, dan wordt daar vandaag ook toegevoegde waarde gecreëerd. Zeebrugse voorbeelden zijn de afwerking van nieuwe wagens en het produceren van fruitdranken uit aange-voerd pulp. Ook die nieuwe ontwikkelingen vragen een adequate juridische omkadering.”

Is de wetgeving daar klaar voor?Lino Verbeke: “Momenteel loopt een herziening van het Belgisch Scheepvaartwetboek. De huidige wetge-ving is meer dan 100 jaar oud en is nog grotendeels geënt op de ‘Ordonnance de la Marine’ van Colbert, minister ten tijde van Lodewijk XIV.”Filip Melis: “Het zeerecht is een van de oudste juridi-sche takken en gaat duizenden jaren terug tot Meso-potamië en de Feniciërs, terwijl vandaag technieken worden ontwikkeld om pakjes via drones (onbemande minivliegtuigjes, rj) tot aan de voordeur van de bestemmeling te brengen.” (RJ - foto MVN)

www.verbekemelis.be

Advocatenkantoor Verbeke Melis focust op havengebruikers

“Transportrecht staat voor nieuwe uitdagingen”

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Ondernemers 20 20 december 2013 19

LINO VERBEKE EN FILIP MELIS: :

“DE NIEUWE LOGISTIEKE CONCEPTEN VRAGEN EEN AANGEPASTE JURIDISCHE

BENADERING.”

Page 20: Ondernemers 20-2013

Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

Vraag onze gratiscatalogus aan!164 pagina’s vol kantoorideëen

1000 m2 showroom

TOTALE KANTOORINRICHTING

• AIRCONDITIONING • WARMTEPOMPEN • VENTILATIE • SANITAIR • VERWARMING • ENERGIEZUINIGE TOTAALCONCEPTEN

VOOR KANTOREN

Wij garanderen “service & kwaliteit”!

NAESSENS-HVAC bvba Desselgemse steenweg 39

8540 DEERLIJK Tel. 056/613.113 Fax. 056/617.242 [email protected] www.naessenshvac.be

Partnerinfo

Het kan verkeren. Vijftien jaar geleden, toen de gsm volledig zijn weg vond naar onze vestzakken en hand-tassen, stond Europa nog eenzaam aan de top van de markt. Dankzij gsm-bouwers zoals Nokia en Ericsson waren de Europeanen de eersten om te genieten van de voordelen van mobiele telefonie.

Als het op snelle, mobiele internetverbindingen aankomt, heeft Europa de voortrekkersrol moeten afstaan aan Noord-Amerika en de Verenigde Staten. Terwijl in de Verenigde Staten 90% van de bevolking snel mobiel kan surfen, heeft in Europa 25% toegang tot een 4G-netwerk. Er wordt voorspeld dat tegen 2018 35% van alle verbindingen in West-Europa 4G zal zijn, terwijl in 2017 wereldwijd al meer dan 1 miljard mensen een 4G-abonnement zullen hebben.

Is dat erg, vraagt u zich misschien af? Wat is 4G eigenlijk? En waarom zou ik dat willen gebruiken? Het antwoord is heel eenvoudig: 4G is voor mobiele werknemers wat de vaste breedbandverbinding voor de kantoorwerker was: het opent een poort naar een volledig nieuwe manier van werken.

Even eerst de feiten en cijfers opsommen. Met 3G-verbindingen, die de meesten onder ons intussen gebruiken, halen we downloadsnelheden van maxi-maal 6 Mbps en uploadsnelheden tot 1 Mbps. In de praktijk betekent dit dat een video van 10 megabyte met 3G in ongeveer 26 seconden gedownload is, en met 4G in minder dan 3 seconden. Ook het uploaden van bestanden gaat met 4G tienmaal sneller.

Natuurlijk wilt u niet investeren in een 4G-abon-nement om uw werknemers sneller video’s te laten downloaden. Maar denk eens na over welke gevol-gen dit kan hebben voor hun productiviteit. Naast de hogere snelheden zal 4G op termijn ook voor een perfecte dekking kunnen zorgen, ook binnen stevig ommuurde plekken. Het zorgt er ook voor dat je meer applicaties tegelijk kan openen, toch een noodzake-lijke voorwaarde als je efficiënt wil werken.

En - last but not least - alle toepassingen die uw werknemers nodig hebben om 100% productief te zijn, zullen voor hen ook onderweg beschikbaar zijn. Denk maar aan Office 365, de klassieke Microsoft-kantoorsuite die nu als software in de cloud beschik-

baar is. Als u bijvoorbeeld die Powerpoint-presentatie die u straks bij de klant moet gebruiken, nog even kunt doornemen en actualiseren onderweg, kan dit een groot verschil maken.

Ook videochatapplicaties in high-definition zijn mogelijk en ideaal om onderweg een snelle maar efficiënte vergadering met collega’s of klanten te houden. U kunt virtueel aanwezig zijn op de kantoor-vergadering terwijl u met de trein naar uw klant rijdt.

4G staat eigenlijk vooral voor het wegnemen van bar-rières. De obstakels die u tot nu toe hinderden om ook onderweg 100% efficiënt en productief te werken, worden met de mobiele technologie van de nieuwste generatie volledig weggenomen.

Natuurlijk is 4G nog niet overal beschikbaar, voorlopig beschikt Belgacom over het meest uitgebreide super-snelle netwerk. Maar als u even nagaat wat 4G nu al voor u kan betekenen, valt voor u misschien alvast die eerste barrière weg: de praktische bezwaren die u tot nu toe verhinderden om over te stappen.

4G, het snelste mobiele netwerk

Page 21: Ondernemers 20-2013

Ondernemers 20 20 december 2013 21

REG

IOSP

ECIA

L

Na de verkiezingsoverwinning in oktober vorig jaar kon burge-meester Kurt Vanryckeghem (CD&V) met exact dezelfde ploeg een doorstart maken in Waregem. Financieel heeft de stad alles mooi op een rijtje waardoor er nog ruimte is voor grote projecten zoals de realisatie van de Zuidboulevard. Vorige zomer moest het bestuur wel een tegenslag incasseren want de Raad van State schorste de plannen voor de ontwikkeling van industriezone Blauwpoort.

Hoe moet het nu verder met het dossier Blauwpoort?Kurt Vanryckeghem: “Eerlijk gezegd begrijpen we de Raad van State niet zo goed. Als er daar al geen industriezone mag komen, dan nergens meer. Bovendien lijkt het me vreemd dat een rechtsorgaan moet oordelen of er voldoende aanbod aan industriegrond in de regio is. We wachten nu af tot maart, april wanneer er een uitspraak ten gronde zal komen. We hebben al met het provinciebestuur samen-gezeten en als die uitspraak negatief is, dan gaan we het dossier gewoon opnieuw opstarten. Het zou wel jammer zijn want dan verliezen we minstens twee jaar.”

De site ‘Bekaert Textiles’ is in volle ontwikkeling. Wanneer zullen de eerste bedrijven daar hun opwachting maken?Kurt Vanryckeghem: “Momenteel is een aannemer bezig met het slopen van de oude gebouwen. Midden volgend jaar start de verkoop en we verwachten dat tegen begin 2015 de eerste bedrijven zullen opstarten. We mikken op middelgrote bedrij-ven met een oppervlakte van 4.000 m2 tot 1 ha.”

Binnen enkele jaren zal het stadscentrum van Waregem er helemaal anders uit-zien. Welke rol speelt de stad bij de ontwikkeling van de Zuidboulevard?Kurt Vanryckeghem: “Met een totale kostprijs van 27 miljoen euro is het duidelijk dat het hier om een belangrijk project gaat. We hebben gekozen voor een publiek-private samenwerking met bouwgroep Vanhaerents. Stad Waregem staat in voor 16 miljoen euro, maar dit bedrag is al gereserveerd waardoor de investering geen echte repercussies zal hebben op de begroting van de komende jaren. Er komt een nieuwe bibliotheek (8 miljoen euro), een ondergrondse parking voor 400 wagens en de Zuidpromenade zal het cultuurcentrum De Schakel, het gemeentehuis en de bibliotheek met elkaar verbinden.”

Tot verrassing van velen blijft voetbalclub Zulte-Waregem het uitstekend doen, zowel in de competitie als Europees. Hoe zit het met de stadionplannen?Kurt Vanryckeghem: “We hebben eerst een Europese aanbesteding gedaan waar-bij het bestek door de club werd opgemaakt. Slechts één partij heeft een aanbod gedaan, maar het prijskaartje was gewoon veel te hoog. We zijn nu bezig met een nieuw plan waarbij de club een recht van opstal krijgt voor 50 jaar op het stadion en de bijhorende camping. Aan de andere kant zal de stad een aanpalend stuk grond verkopen waarop er drie woontorens mogen gebouwd worden. De opbrengst die geraamd wordt op 5 à 6 miljoen euro zal in het nieuwe project geïnvesteerd worden. Een stadion zoals in Gent is jammer genoeg uitgesloten in Waregem, we moeten zaaien naar de zak.”

Heel wat lokale besturen moeten de vinger op de knip houden. Hoe staat Ware-gem er financieel voor?Kurt Vanryckeghem: “De voorbije decennia zijn we altijd heel spaarzaam geweest waardoor onze financiën gezond zijn. We proberen ook efficiënt te besturen en dat vertaalt zich in een relatief lage personeelskost. In Waregem komen er dus zeker geen naakte ontslagen. De komende zes jaar gaan we de opcentiemen en de aan-vullende personenbelasting niet verhogen. Wel hebben we enkele kleinere retribu-ties aangepast, zoals bijvoorbeeld de toegangsprijs voor het zwembad.”

Welke zijn de beleidsprioriteiten voor de toekomst?Kurt Vanryckeghem: “Mobiliteit is zeker een belangrijk aandachtspunt. Zo loopt er momenteel een studie-opdracht over het op- en afrittencomplex van de E17. Daar-naast is ook Het Pand aan een opfrisbeurt toe. Het is een uniek concept waarbij winkels, horecazaken, stedelijke en openbare diensten samen zitten. Zeker na de realisatie van de Zuidboulevard moeten we Het Pand op hetzelfde niveau brengen.” (DVT – Foto Hol)

Waregem in cijfers

2002 2012Totale bevolking 35.954 36.751

Groei (2002 = 100) 100 102,2

Groei (2002 = 100) Vlaams Gewest 100 106,3

Waregem Vlaams GewestAanvullende personenbelasting (2013) 6,8% 7,2%

Opbrengsten per inwoner (in euro) 234 266,4

Waregem Vlaams GewestOpcentiemen op onroerende voorheffing (2013) 1.600 1.354

Opbrengst per inwoner (in euro) 368 297,9

2000 2011Schuld per inwoner (in euro) 1.363 910

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.297

2000 2011Aantal btw-plichtige onderneming (op 1 jan) 2.891 3.377

Startende ondernemingen 145 227

Waregem Vlaams GewestAantal jobs (2010) 21.848 2.765.018

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2010) 21.794 3.754.899

Jobratio (2010) 100,2% 73,6%

Werkzaamheidsgraad (2010) 74,89% 71,35%

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

“Waregem is financieel gezond waardoor er ruimte is voor projecten als de Zuidboulevard”

Waregem

Page 22: Ondernemers 20-2013

22 Ondernemers 20 20 december 2013R

EGIO

SPEC

IAL

Tot Yves Leterme het roer in Ieper overneemt, draagt partijgenoot Jan Durnez (CD&V) in Ieper de burgemeesterssjerp. Tegen dan hoopt Durnez om in belangrijke dossiers zoals de N8, een bijko-mende industriezone en de ambachtelijke zone Vlamertinge voor-uitgang te boeken.

Nogal wat Vlamingen zien Ieper en bij uitbreiding de Westhoek als een achterge-stelde regio. Wat vindt u daarvan?Jan Durnez: “Dat beeld klopt hoe langer, hoe minder. De voorbije 20 jaar is het gemiddeld inkomen bijvoorbeeld sneller gegroeid dan het Vlaamse gemiddelde. Het culturele en recreatieve aanbod is erg omvangrijk. Ieper heeft een erg gezellige en fraaie binnenstad. We zijn de achterstand dus aan het inhalen. Ook op andere parameters zoals de jobratio en het aantal starters scoren we heel goed.”

Het dossier N8 sleept al decennialang aan, maar nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen.Jan Durnez: “De gewestweg N8 tussen Ieper en Veurne was al heel lang een pro-bleem op het vlak van verkeersveiligheid, maar ook op het vlak van leefbaarheid voor de dorpskernen. De Vlaamse regering gaat nu werk maken van de vernieuwing van de gewestweg met twee omleidingswegen: eentje rond Brielen, Elverdinge en Woesten en de andere rond Hoogstade. De werken zullen beginnen in Veurne omdat dat planologisch het gemakkelijkst is. Als er geen nieuwe betwistingen komen, kan het volledige tracé nog tijdens deze legislatuur gerealiseerd worden.”

Ook in Ieper lopen er nog wel meer dossiers vertraging op door betwis-tingen of opgravingen.Jan Durnez: “Dat is inderdaad heel frustrerend. Met alle respect voor het verleden, maar ik vind dat Vlaanderen te ver gaat in het ach-teruitkijken. De voorbereiding van de industriezone Reigersburg loopt moeilijk, en zoals in de huidige uitbreiding aan de Pilkemseweg, vrees ik dat we ook daar nog eens geconfronteerd zullen worden met opgravingen. Ook de realisatie van de ambachtelijke zone in Vlamer-tinge liep moeizaam. Procedures en standpunten van de betrokken ministers zijn er de oorzaak van dat we nu compleet afhankelijk worden van de eigenaar, die de zone nu wel-licht zelf wenst te ontwikkelen.”

Veel lokale besturen moeten de vinger op de knip houden. Hoe zit dat in Ieper? Jan Durnez: “Als één van de eerste gemeenten in ons land hebben we de procedure van de Beleids- en BeheersCyclus doorlopen. De gemeenteraad keurde het meer-jarenplan goed. Tijdens deze legislatuur hebben we een investeringsbudget van 69 miljoen euro, dezelfde grootteorde van 2001-2007. Dat is minder dan de vorige legislatuur, maar toen hebben we vele miljoenen geïnvesteerd in het In Flanders Fields Museum, het CC Perron en de Bib-archief en Academies in De Neerstad.”

De opcentiemen en de aanvullende personenbelasting bleven onaangeroerd. Er kwam wel een toerismebelasting waar nogal wat kritiek op was.Jan Durnez: “Die kritiek viel wel mee want 28 van de 32 aanwezige gemeenteraads-leden stemden voor. Tenslotte ligt het tarief voor de nieuwe belasting lager dan in de meeste andere steden. We vinden die toerismebelasting niet overdreven, vooral omdat we de voorbije jaren op dat vlak veel inspanningen hebben gedaan.” (DVT – Foto Hol)

Ieper in cijfers

2002 2012Totale bevolking 35.081 35.087

Groei (2002 = 100) 100 100,0

Groei (2002 = 100) Vlaams Gewest 100 106,3

Ieper Vlaams GewestAanvullende personenbelasting (2013) 8,0% 7,2%

Opbrengst per inwoner (in euro) 248 266,4

Ieper Vlaams GewestOpcentiemen op onroerende voorheffing (2013) 1.500 1.354

Opbrengst per inwoner (in euro) 255 298

2000 2011Schuld per inwoner (in euro) 684 737

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.297

2000 2011Aantal btw-plichtige onderneming (op 1 jan) 2.438 2.814

Startende ondernemingen 109 189

Ieper Vlaams GewestAantal jobs (2010) 22.085 2.765.018

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2010) 20.467 3.754.899

Jobratio (2010) 107,9% 73,6%

Werkzaamheidsgraad (2010) 72,50% 71,35%

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

“We hebben veel van onze achterstand ingehaald”

Ieper

• LASERSNIJDEN tot 4 meter lengte

• PONSEN tot 50 ton

• PLOOIEN op 4 meter en 170 ton

• LASSEN via robot - 5 stations

• POEDERLAKKEN

• ASSEMBLAGE

• KWALITEITSGARANTIE

Zonnebeekseweg 221 - 8900 IeperT +32 (0)57 20 21 47 F +32 (0)57 20 16 [email protected] www.stevens-punching.be

metaal op een plaatje

Page 23: Ondernemers 20-2013

Ondernemers 20 20 december 2013 23

Industrieweg 21 - B-8800 Roeselaretel. 00 32 51 20 32 09 - fax 00 32 51 20 22 37

e-mail: [email protected] - www.ghesquiere.metaal.be

NIEUW:- Trumpf Trulaser 4 kw lasersnijden tot 20 mm- Trumpf Trubend 130 ton /3000 mm cnc plooien

- oxidisch snijbranden- CNC + halfautomatisch zagen- lasconstructies volgens plan

UW TOELEVERANCIER

REG

IOSP

ECIA

L

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen werd N-VA de grootste partij van Roeselare. Toch bleef die partij uit het bestuur want door Groen mee in het bad te nemen, kon Luc Martens (CD&V) zijn coalitie met SP.A voortzetten.

Heeft de toetreding van Groen tot de bestuursploeg voor extra ecologische impul-sen gezorgd?Luc Martens: “Ik zou het anders zeggen, de komst van Groen heeft de belangstel-ling voor economische dossiers zeker niet afgezwakt. Schepen Filiep Bouckenooghe heeft voldoende realiteitszin en beseft dat een goed draaiende economie noodza-kelijk is voor de levenskwaliteit van onze burgers. Bovendien lag de gevoeligheid voor milieudossiers ook al bij de vorige bestuursploeg heel hoog. Er is dus niet zoveel veranderd.”

Een jaar geleden beloofde u 100 ha extra industriegrond in uw stad. Hoever staat het daarmee?Luc Martens: “We hebben een globaal masterplan waarin de ontwikkeling van die 100 ha is vastgelegd. Wel is er een grote vlieg op het dossier van Beveren-Noord komen zitten want een private speler is ontsnapt aan de onteigening en komt nu mee aan tafel zitten. Het overleg verloopt echter in een constructieve sfeer. De ont-wikkeling van de zone rond de verbrandingsoven zit perfect op schema en zal zeker deze legislatuur nog gerealiseerd worden.”

De schuldenlast van Roeselare ligt boven het Vlaamse gemiddelde. De invoering van de Beleids- en BeheersCyclus (BBC) zal de stad verplichten om elke euro twee keer om te draaien.Luc Martens: “Laat me duidelijk stellen dat de invoering van de BBC een goede zaak is. Het verplicht de lokale besturen om bewuste keuzes op de lange termijn te maken. We hebben een heel grondige oefening gemaakt en dat was een beetje als het pellen van een ajuin: ring per ring en af en toe kregen we wel eens tranen in de ogen. De komende jaren zal Roeselare 40 miljoen euro moeten besparen. De eerste jaren zullen we nog in de rode cijfers eindigen, maar 2018 (700.000 euro) en 2019 (1,67 miljoen euro) zullen we positief afsluiten.”

Hoe gaat u dat realiseren?Luc Martens: “We hebben voor de verkiezingen de belofte gedaan dat we niet aan de belastingen zouden raken en daar houden we ons natuurlijk aan. Wel hebben we

onze organisatie herbekeken. Zo gaat ons personeelsbestand inkrimpen van 484 voltijdse equivalenten (VTE) in 2013 naar 452 tegen 2019. Bij de politie besparen we niet op personeel, maar wel op de dure uren, zoals bij kermissen. Het OCMW was al een vrij efficiënte organisatie en daar hebben we de dagprijs verhoogd.”

Gezien de budgettaire situatie bij veel steden en gemeenten klinkt de roep naar fusies steeds luider. Wat is uw visie?Luc Martens: “Fusies en schaal-grootte zijn niet altijd een garantie voor een goed beleid. Bovendien zijn er ook heel wat landelijke gemeen-ten die goed bestuurd worden. Ik geloof meer in een model waarbij elke gemeente een eigen front office behoudt, maar voor de back office samenwerkt met andere gemeenten. Denk maar aan thema’s als ruimtelijke ordening, ICT, personeelsbeleid, enzovoort.” (DVT – Foto Kurt)

Roeselare in cijfers

2002 2012Totale bevolking 54.688 58.823

Groei (2002 = 100) 100 107,6

Groei (2002 = 100) Vlaams Gewest 100 106,3

Roeselare Vlaams GewestAanvullende personenbelasting (2013) 8,9% 7,2%

Opbrengsten per inwoner (in euro) 289 266,4

Roeselare Vlaams GewestOpcentiemen op onroerende voorheffing (2013) 1.810 1.354

Opbrengst per inwoner (in euro) 398,2 297,9

2000 2011Schuld per inwoner (in euro) 1.715 1.414

Schuld per inwoner Vlaams Gewest (in euro) 1.330 1.297

2000 2011Aantal btw-plichtige onderneming (op 1 jan) 4.128 4.980

Startende ondernemingen 199 299

Roeselare Vlaams GewestAantal jobs (2010) 36.927 2.765.018

Bevolking op beroepsactieve leeftijd (2010) 33.974 3.754.899

Jobratio (2010) 108,7% 73,6%

Werkzaamheidsgraad (2010) 74,62% 71,35%

Bron: Gemeentelijke Profielschetsen

“De komende zes jaar 40 miljoen euro besparen”

Roeselare

Page 24: Ondernemers 20-2013

De

we

er

ga

ll

er

y

Deweer gallery TiegemsTraaT 6a 8553 OTegem Belgium +32 (0)56 644 893 www.deweergallery.com

michaël aerTssTephan BalKenhOl

sergey BraTKOVKeren cyTTer Jan De cOcK

Jan FaBregünTher FÖrg

Kasia FuDaKOwsKiTaTJana gerharD

melissa gOrDOnilya & emilia KaBaKOVmaTThew luTZ-KinOy

enrique marTy BenJamin mOraVec

panamarenKOanDy wauman

nOrBerT wiTZgall

Deweer gallery wishes yOu a happy new year!upcOming: melissa gOrDOn - MODERN SURFACES

Opening sunDay 02.02.2014

Page 25: Ondernemers 20-2013

DOSS

IER

In Rik Vandenberghe klopt niet alleen het hart van een bankier, maar ook dat van een ondernemer. De durf en ambitieuze plannen van de ondernemers die hij eerder begeleidde, inspireren de man die zowat een half jaar geleden benoemd werd tot CEO van ING België.

Volgens een recente studie is er in België met haar 11 miljoen inwoners één grootbank te veel. Voelt ING België zich aangesproken?Rik Vandenberghe: “ING België heeft haar eigen koers bepaald. We zijn een universele, directe bank. Wij wil-len zowel onze private als onze business cliënten zo goed als mogelijk bedienen. Aan de ene kant zetten we in op het online bankieren. We maken bankieren eenvoudig en op elk moment van de dag toegankelijk. Aan de andere kant investeren we in professioneel advies op die momenten dat onze cliënten er nood aan hebben. Daarvoor investeren we heel sterk in de competenties van onze mensen. We hebben steeds minder klassieke bankiers en steeds meer specialisten aan boord. Denk bijvoorbeeld aan adviseurs die een sector door en door kennen en die strategisch mee-denken met onze bedrijfsleiders. Een vertrouwens-relatie opbouwen met de bedrijfsleiders en naar hun behoeften luisteren, is van zeer groot belang. Achteraf worden dan de nodige teams samengesteld om de juiste begeleiding te kunnen geven.”

Wat is op vandaag het marktaandeel van ING in België? Rik Vandenberghe: “Wij zijn marktleider wat betreft de middelgrote ondernemingen. In sommige domeinen realiseren we een uitgesproken groei. Er wordt vaak gezegd dat banken onvoldoende aan kredietverlening doen, maar in de reële opname van kredieten is ING België sinds de start van de crisis gegroeid met 35%. Het gemiddelde voor België is 20%, in de Eurozone 0%. De jongste jaren kende ING België een netto-aangroei van 465.000 actieve cliënten. De deposito’s die we bij onze cliënten ophalen, investeren wij terug in de Bel-gische economie. Wij hebben de mogelijkheden en zijn actief op zoek naar goede projecten om te financie-ren en te ondersteunen. De acceptatiecijfers van ING België spreken boekdelen: wij aanvaarden 75% van de kredietaanvragen van kleine bedrijven, zelfs 90% van de dossiers van grotere ondernemingen.”

De cijfers van de Nationale Bank van België geven toch een daling van de kredietverlening aan. Ligt dat dan vooral aan de verminderde vraag?Rik Vandenberghe: “Zeker en vast. Ook de liquiditeits-eisen die vandaag opgelegd worden, zijn een hele uitdaging voor ons. We zoeken naar oplossingen om onze cliënten toch kredieten voor een langere termijn te kunnen aanbieden. Zo gaan we bijvoorbeeld samen-werken met een verzekeraar. Zij willen hun middelen op lange termijn beleggen, maar het is wel degelijk moeilijker dan voorheen. ING België gaat daarom samen met de cliënt ook naar alternatieven kijken.”

Welke andere vormen van financiering genieten uw vertrouwen?Rik Vandenberghe: “Onze cliënten gaan hun financie-ring steeds meer diversifiëren. Zo vinden bijvoorbeeld meer en meer transacties plaats via de obligatie-markt. Vandaag staat er zo’n 11 miljard euro uit in retailobligaties bij een Belgische emittent. Al moet je bij obligaties altijd letten op de verhouding tussen de kost en het rendement. De markt zal voor klei-nere bedrijven op termijn ook interessanter worden. Naast de Belgische retailmarkt bestaat er ook een institutionele obligatiemarkt die jaarlijks meer dan 3.000 miljard euro tegenwaarde aan kapitaal ophaalt. Ook achtergesteld kapitaal is nog altijd een bron van financiering. Crowdfunding kan ook een interessante piste zijn, maar in het kader van de regulering zou ik hier toch willen aanraden om voorzichtig te zijn. Ten slotte is er ook nog de beurs. Die kent afwisselend hoogtes en laagtes. De beurzen hebben recent een relance gekend waardoor er stilaan weer transacties komen. Ik blijf erin geloven.”

Heel wat kmo’s komen de volgende jaren in de eta-lage te staan. Welke rol kan een bank hier spelen?Rik Vandenberghe: “ING België zet al jaren in op fami-liebedrijven. We zijn ook partner van het Instituut voor Familiebedrijven, omdat we ervan overtuigd zijn dat we heel wat troeven hebben om familiebedrijven te adviseren. Niet alleen op het vlak van financiering, maar ook op het vlak van overnames. Ze hebben heel wat mogelijkheden: opvolging, een management-buy-out, maar ook consolidaties in bepaalde sectoren zijn mogelijk. Onze adviseurs spelen dan een inter-mediaire, adviserende rol. Zo kan het voorstellen van private equity bijvoorbeeld een opening creëren bij een cliënt om zijn of haar plannen rond een overname te herbekijken.” (Stijn Decock en Tine Horsten – Studio Dann)

www.ing.be

Nieuwe CEO van ING België zoekt ondernemers met een strak en goed plan

In poleposition voor groei

Ondernemers 20 20 december 2013 25

RIK VANDENBERGHE:

“ER WORDT VAAK GEZEGD DAT BANKEN ONVOLDOENDE AAN

KREDIETVERLENING DOEN, MAAR IN DE REËLE OPNAME VAN

KREDIETEN IS ING BELGIË SINDS DE START VAN DE CRISIS GEGROEID

MET 35%.”

DOSSIERBanken en verzekeringen

Page 26: Ondernemers 20-2013

DOSS

IER

Een bedrijvencentrum vormt doorgaans een gedroomde biotoop voor pas gestarte ondernemingen met groeipotentieel. Met de internationale verzekeringsmakelaar Gras Savoye heeft het centrum in Wevel-gem een buitenbeentje van formaat te pak-ken. “We beschouwen West-Vlaanderen als een enorme groeimarkt, maar kozen in deze regio bewust voor een laagdrempelige start”, zegt verkoops- en marketingdirec-teur Iwan Röpcke.

Gras Savoye, een verzekeringsmakelaar met speciali-satie in risicobeheer, kan terugvallen op meer dan 130 jaar ervaring. “Toen het bedrijf destijds als ‘Ménage & Jowa’ in Luik startte, had de Vurige Stede nog een florissante industrie. Door de jaren heen kende de eco-nomische activiteit in die regio een terugval, maar dat kan niet van ons bedrijf gezegd worden: we ontwik-kelden ons tot de belangrijkste verzekeringsmakelaar in Wallonië en blijven tot op vandaag de marktleider in Franstalig België.”

In de jaren ‘90 werd het bedrijf overgenomen door de Franse groep Gras Savoye. Die bundelde na de acquisitie meteen de krachten met de Londense inter-nationale speler Willis en creëerde het internationale netwerk Gras Savoye-Willis. Gras Savoye telt wereld-wijd 3.800 medewerkers en maakt deel uit van een wereldgroep van 17.000 collega’s in meer dan 120 lan-den met een stevige Europese verankering. Zo krijgt de ondernemer toegang tot aangepaste begeleiding, advies, risicobeheersing, enzovoort. “Wij begeleiden bedrijven in hun buitenlandse expansie. Praktische ondersteuning is vaak van cruciaal belang bij het finale succes van een buitenlandse opstart.”

Op een boogscheut van Rijsel

In België zijn meer dan 130 mensen actief. Ongeveer twee derde van het omzetcijfer wordt gerealiseerd door Gras Savoye Belgium (niet-leven) terwijl de rest komt van Gras Savoye Consulting (leven). Wevelgem is de vierde Belgische vestiging van Gras Savoye, dat - naast Luik - ook kantoren heeft in Zellik en Has-selt. “Vlaanderen was tot voor kort een blinde vlek op onze kaart. Met het filiaal in Wevelgem willen we die leemte opvullen”, zegt Iwan Röpcke. “De keuze voor de Kortrijkse regio is geen toeval: niet alleen blijft Zuid-West-Vlaanderen zich ontpoppen tot een dynamische regio, daarnaast bevindt deze vestiging zich op een boogscheut van Rijsel, waar Gras Savoye zelf ruim een eeuw geleden boven de doopvont werd gehouden. Het is een ideale gelegenheid om onze grensover-schrijdende kennis in de verf te zetten en tegelijk aan internationale netwerken te bouwen. Bovendien hebben heel wat Vlaamse ondernemingen de voorbije jaren in Wallonië of Noord-Frankrijk geïnvesteerd.”

Hoewel ze bij Gras Savoye beseffen dat ook in Zuid-West-Vlaanderen al behoorlijk wat verzeke-ringsmakelaars aanwezig zijn, wil het bedrijf zich er toch ontplooien tot een volwaardige challenger. “We beschikken daartoe ook over voldoende adelbrie-ven”, is Iwan Röpcke overtuigd. “Belangrijke troeven zijn onder meer onze zeer transparante manier van werken en de waaier aan alternatieven die we bieden in vergelijking met de rest van de markt. Wij vertrek-ken daarbij vanuit de risico’s waar ondernemingen mee worden geconfronteerd. Het is onze professionele plicht om die risico’s goed in kaart te brengen en men-sen bewust te maken van de gevaren waarmee zij en hun onderneming worden geconfronteerd.”

Operationeel plan voor elke klant

De rol van de verzekeringsmakelaar is aan een gron-dige evolutie bezig. “Van oudsher distribueren wij, als traditionele broker, producten bij onze klanten. Gaandeweg zijn we getransformeerd tot consultants. Bij Gras Savoye focussen we ons daarbij op bedrijven en ‘private clients’. We sluiten ook meer en meer gespecialiseerde partnerships af met groepen als HAY en Unizo”, aldus Iwan Röpcke.

Het kantoor in het bedrijvencentrum van Wevelgem opende in juni de deuren voor verzekeraars. Sinds september is het bereikbaar voor cliënten. “Vanuit de

Vlamingstraat zullen vijf medewerkers van het bedrijf actief zijn. De commerciële medewerkers tekenen voor elke klant een operationeel plan uit, een blauwdruk voor wat we de komende jaren bij hen willen reali-seren. Daarnaast kunnen klanten in Wevelgem voor dagelijkse vragen ook terecht bij een client manager. We zijn ervan overtuigd dat we via die aanpak onze internationale kennis via competente lokale mede-werkers naar de plaatselijke markt kunnen vertalen. Wij nemen de lokale cultuur en gewoonten als belang-rijke component voor onze dienstverlening. De groep kan die, als internationale verzekeringsmakelaar en consultant, linken aan een internationale expertise op het vlak van begeleiding in risicobeheersing en employee benefits.” (BVC – Foto Hol)

www.grassavoye.be

Verzekeringsmakelaar Gras Savoye opende nieuw kantoor in Wevelgem

“Als internationale speler lokale accenten leggen”

IWAN RÖPCKE:

“WE WILLEN ONZE INTERNATIONALE KENNIS VIA COMPETENTE LOKALE MEDEWERKERS NAAR DE

PLAATSELIJKE MARKT VERTALEN.”

26 Ondernemers 20 20 december 2013

Page 27: Ondernemers 20-2013

Makkelijker toegang tot startkapitaal voor een vlotte start van uw zaak.

Onze samenwerking met het Europees Investeringsfonds

U start een zaak? Dat treft: dat doen wij ook. Elkedag opnieuw en in uw buurt. Onze lokale specialistBusiness Banking geeft u onderbouwd advies enbiedt u begeleiding op maat. Bovendien vertelt hiju meer over het Europees Investeringsfonds.

De garantie van dat fonds kan ervoor zorgen dat u zelf minder waarborgen moet aanbrengen of dat u een korting op uw krediet geniet. Geïnteresseerd?Contacteer uw lokale specialist Business Bankingof surf naar belfius.be/starters.

Belfius Bank NV, Pachecolaan 44, 1000 Brussel – IBAN BE23 0529 0064 6991 – BIC GKCCBEBB – RPR Brussel BTW BE 0403.201.185 – FSMA nr. 19649 A.

De financiering geniet een garantie verleend binnen het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie van de Europese Unie.

Page 28: Ondernemers 20-2013

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0“ONDERNEMEN

KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

Page 29: Ondernemers 20-2013

DOSS

IER

Vanaf 1 februari 2014 treedt SEPA (Sin-gle European Payments Area) in voege. De nationale overschrijvingen en domicilië-ringen die we tot nu toe naast de Europese konden gebruiken, verdwijnen definitief. “De overstap naar SEPA is voor een onder-neming soms groter dan gedacht en de tijd dringt. Binnen iets meer dan een maand moeten uw systemen SEPA-compliant zijn of anders dreigen er problemen”, waar-schuwt Anne Demelenne, Senior Officer Payment Systems bij Febelfin, de Belgi-sche federatie van de financiële sector.

Het voordeel van de invoering van SEPA is heel groot: we zullen overal in Europa met eenzelfde overschrij-ving of domiciliëring kunnen betalen en betalingen kunnen ontvangen. Vooraleer het zover is, moeten de bedrijven hun computersystemen en betaaltoepassin-gen aanpassen volgens de SEPA-standaard. Om pro-blemen te vermijden doen ze dat best voor 1 februari.

Vanaf 1 februari 2014 worden al onze overschrijvin-gen en domicilëringen Europees. Verandert dan ook het rekeningnummer?Anne Demelenne: “Dat klopt inderdaad. Vanaf die datum zullen wij met z’n allen enkel nog het Europese rekeningnummer of IBAN (International Bank Account Number) gebruiken. Het huidige, Belgische nummer van 12 cijfers wordt omgezet naar een reeks van 16 tekens: eerst de letters ‘BE’ gevolgd door 2 cijfers en daarna de 12 cijfers van het nationale rekeningnum-mer.”

Wat moet een onderneming weten over het IBAN?Anne Demelenne: “Voor een onderneming is het belangrijk om zo snel mogelijk haar professionele rela-ties (klanten, leveranciers, medewerkers, enzovoort) op de hoogte te brengen van haar eigen IBAN én het

IBAN te verzamelen van al haar contacten. Op die manier kan zij haar administratie - op papier of elek-tronisch - tijdig in orde brengen. Een rekeningnummer staat soms vaker ergens vermeld dan men op het eer-ste gezicht vermoedt. Denk maar aan loonfiches en de bedrijfswebsite.”

Heel wat bedrijven gebruiken overschrijvingen en domiciliëringen om hun facturen te betalen. Wat verandert er concreet?Anne Demelenne: “Wat betreft de overschrijvingen verandert er niet zoveel: sinds 2008 gebruiken we in België al het Europese, rode overschrijvingsformulier. De ondernemingen moeten echter wel hun computer-systemen en betaaltoepassingen aanpassen volgens de SEPA-standaard om hun huidige overschrijvingen te kunnen blijven gebruiken.”

En wat verandert er voor de domiciliëringen?Anne Demelenne: “De overstap voor de domiciliëringen heeft wat meer voeten in de aarde. De mandaten voor de huidige domiciliëringen (DOM’80 genaamd) worden beheerd door de banken. Bij de Europese domiciliëring verandert dat: de ondernemingen moeten zélf de domiciliëringsmandaten van hun klanten beheren. Zij moeten ook zelf hun klanten verwittigen dat het huidig mandaat voor een nationale domiciliëring wordt omgezet naar een mandaat voor een Europese domiciliëring. Uiteraard vraagt die verandering de nodige aanpassingen in de boekhouding en de infor-maticapakketen van de ondernemingen. Een vorm van mandatenbeheer zal nodig zijn.”

Zijn de Belgische ondernemingen klaar voor SEPA?Anne Demelenne: “De Europese overschrijving is al goed ingeburgerd in België. Volgens de recentste cijfers die dateren van eind oktober 2013 gebeurt al 75% van de overschrijvingen via de SEPA-standaard. De domiciliëringen zijn echter een ander verhaal. Daar

halen we maar 25%. Wij willen alle ondernemingen dan ook oproepen hun actieplan onmiddellijk op te zetten. Ga na wat er voor u verandert en contacteer uw bank. Zij zal u helpen om uw betaalsystemen SEPA-compliant te maken.”

Kunnen de ondernemingen op 1 februari 2014 zelf nog overstappen?Anne Demelenne: “Nee, op 1 februari 2014 zullen enkel nog Europese overschrijvingen en domiciliëringen behandeld worden. Eind januari 2014 zullen de meeste ondernemingen enkele grote betalingen moeten uitvoeren zoals de bedrijfsvoorheffing of de RSZ-bij-dragen. Als zij niet in de problemen willen komen met die betalingen, moeten ze hun betaalopdrachten tijdig aan hun bank in SEPA-formaat bezorgen. Opdrachten die op 31 januari 2014 bij de bank binnenlopen in het vroegere, nationale formaat zullen niet meer op tijd kunnen worden uitgevoerd.” (DVT – Eigen foto)

www.sepabelgium.be

Ondernemers 20 20 december 2013 29

ANNE DEMELENNE:

“DE MANDATEN VOOR DE HUIDIGE DOMICILIËRINGEN WORDEN

BEHEERD DOOR DE BANKEN. BIJ DE EUROPESE DOMICILIËRING

VERANDERT DAT: DE ONDERNEMINGEN

MOETEN ZÉLF DE DOMICILIËRINGSMANDATEN VAN

HUN KLANTEN BEHEREN.”

Febelfin waarschuwt bedrijven om tijdig de computersystemen aan te passen

SEPA staat voor de deur

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

“ONDERNEMEN KAN UW GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN.”

L A A T O N S O N G E W O O N E E R L I J K Z I J N .

Hoog tijd dus voor een ongewone check-up van uw verzekeringen. Bel ons gerust op 051 23 00 00.

O N A F H A N K E L I J K E V E R Z E K E R I N G S M A K E L A A R V O O R O N D E R N E M I N G E N .

AlliA is ongewoon

ONAFHANKELIJKHEID — INTEGRITEIT — VOORZICHTIGHEID — REPUTATIE — SERVICE — CORRECTE PRIJS — PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

§ 20

6083

0

Page 30: Ondernemers 20-2013

w w w . d e l b o o d e k n u d t . b e - i n f o @ d e l b o o d e k n u d t . b e

Vermogensplanning een niveau hogerHet referentie-advocatenkantoor inzake advies en procedure rond uw vermogen

Brussel Waregem Sint-Martens-LatemOptimismelaan 1b3 Franklin Rooseveltlaan 172/174 Paalsteen 51140 Brussel 8790 Waregem 9830 Sint-Martens-Latem Tel.: 02 502 59 87 Tel.: 056 62 51 00 Tel.: 09 220 51 10Fax: 02 502 83 06 Fax: 056 62 51 01 Fax: 09 281 18 80

Delboo Deknudt Advocaten vormt een gespecialiseerd team met jarenlange ervaring in het bege-leiden van vermogende particulieren. Wij nemen uw successieplanning in handen en optimaliseren de structuur van uw binnenlands en buitenlands vermogen. Wij adviseren u tevens bij uw vastgoed-investeringen. Wij behartigen uw belangen bij echtscheidings- of erfeniskwesties en staan u graag bij in fiscale en vastgoedgeschillen. Onze onafhankelijke en veelzijdige aanpak zorgt voor topniveau.

Stuur een mail naar info@delboodeknudt indien u vrijblijvend onze Vermogensflash wil ontvangen.

Delboo Deknudt adv. voka 233x333.indd 1 15/05/12 16:58

Page 31: Ondernemers 20-2013

Bij de overdracht van een familiaal bedrijf stelt zich vroeg of laat de vraag naar de waardering ervan. In dit artikel vatten we samen hoe zo’n waardering in de praktijk wordt aangepakt. Deze waardebepaling is niet meer dan een startpunt want zeker in een familiale context wordt daar wel eens van afgeweken.

1) Standpunt bij een waardering van een kmo zijn de boekhoudkundige balans en de resultatenreke-ning over de laatste 3 à 5 boekjaren. Deze geeft een vertekend beeld van de werkelijke gang van zaken. Een voorzichtige ondernemer voert immers zijn boek-houding zo dat:• er niet teveel winst wordt getoond naar cliënten,

leveranciers en personeel• ervoldoendewordtgereserveerdvoorgroeiofvoor

minder goede tijden• de vergoeding van de bedrijfsleiding de onderne-

ming zo weinig mogelijk belast• erzoweinigmogelijkwordtuitgegeven,ookfiscaal

2) Om tot een economisch nettoresultaat na belas-tingen te komen, moet de vraag gesteld worden of de kosten en opbrengsten correct, volledig en in de juiste periode geboekt zijn. Op basis van dit nazicht worden correcties toegepast. Zo zal bijvoorbeeld, indien een actieve aandeelhouder zich enkel via dividenden ver-goedt, een marktconforme wedde worden voorzien.

3) Via een volgende stap proberen we te komen tot de vrije cashflows. Veel mensen verkijken zich immers op een nettoresultaat of boekhoudkundige cashflow en vergeten dat er ook nog investeringen moeten gebeu-ren, dat werkkapitaal moet worden gefinancierd en dat leningen dienen te worden afbetaald. Anderzijds kan er extra cashflow komen door de verkoop van een

gebouw of uitkering van extra cash. Vandaar dat de waarde van het bedrijf niet bepaald wordt door netto-winst of gewone cashflow, maar wel door die cashflow die vrij uit de vennootschap kan worden genomen, zonder de normale werking te storen.

Om tot de vrije cashflow van een bepaald jaar te komen, telt men eerst de niet-kaskosten (o.a. afschrijvin-gen) bij het gecorrigeerd nettoresultaat na belasting. Zo bekomt men de boekhoudkundige cashflow. Ver-volgens worden de investeringen van dit jaar afgetrok-ken, alsook de afbetaling van leningen en de toename van werkkapitaal. Anderzijds wordt de extra cash door de verkoop van een gebouw of een extra dividend bij-geteld. Het resultaat is de vrije cashflow van dat jaar.

Maar welke cashflows worden nu best gebruikt: die van het verleden of die van de toekomst? Natuurlijk wordt bij de overname betaald voor de toekomstige vrije cashflows want met deze wordt de overname-financiering terugbetaald en deze zullen aanleiding geven tot latere dividenden en ... daar ondernemen we toch voor.

4) Hoe schatten we die toekomstige vrije cashflows op een praktische manier in? Er is een spreekwoord dat zegt dat “de beste schatter voor de toekomst het nabije verleden is”. Als we dit met een korreltje zout toepassen, komen we er wel. Begin met te kijken naar het nabije verleden (3 à 5 jaar) en hou dan rekening met de diverse aspecten die typisch zijn voor het bedrijf in kwestie:• deactiviteitenhoedemargeswordengerealiseerd• de concurrentieendemarktpositievanhetbedrijf

en de kans dat deze positie kan behouden of verbe-terd worden

• de kwaliteit, stabiliteit van het cliënteel en deafhankelijkheid ervan

• idemnaarleverancierstoe• de organisatie van het bedrijf: de structuur en in

dit kader de (on)afhankelijkheid van de eigenaar(s), de procedures, de ICT-systemen, enzovoort

• deinvesteringendienogmoetengebeuren• dewaarschijnlijkeevolutievanhetwerkkapitaal• deaftebetalenschuldenAls al deze aspecten bekeken, gewikt en gewogen zijn, dan krijgt men een goed gevoel van welke vrije cash-flows men in de toekomst mag verwachten

5) Zo komen we tot de laatste stap in de waardering: het actualiseren van de vrije cashstromen. Dit bete-kent dat men op basis van een bepaald rendement dat men verwacht, gaat bepalen hoeveel men voor de toekomstige vrije cashflows wil betalen om juist dit rendement te halen.

Bij waarderingen worden soms multiples gebruikt. Zo wordt een waarde op basis van één getal berekend. Als basis kunnen dienen: omzet, EBITDA, EBIT, winst na belasting, enzovoort. Zo wordt in sommige secto-ren de maatstaf gehanteerd waarbij de waarde van een bedrijf gelijkgesteld wordt met één keer de omzet. Zoals u waarschijnlijk al kunt vermoeden, is dit een te sterke vereenvoudiging om een belangrijke investe-ringsbeslissing op te baseren. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de eigenheid van het bedrijf, wat een gevaarlijke reductie inhoudt.

Kristo van Holsbeeck, MNA

Hoe uw bedrijf waarderen?

ONDE

RN

EMER

S &

CO

Ondernemers 20 20 december 2013 31

Ondernemers & CoFamiliale opvolging

Page 32: Ondernemers 20-2013

www.hosten-brackx.be www.walterhosten.be

Audit Accountancy Fiscaliteit

HOS-Adv_Alg-220x100-Q.indd 1 5/12/13 10:29

ONDE

RN

EMER

S &

CO32 Ondernemers 20 20 december 2013

De generatiewissel in een familiaal bedrijf kan een complex en emotioneel proces zijn. Ook Italo Suisse, producent van chocola-despecialiteiten met hoofdzetel in Komen, keek dit jaar tegen die uitdaging aan. Maar de intrede van de vierde generatie is relatief vlot en op een constructieve manier verlo-pen.

Tot april dit jaar was het chocoladebedrijf Italo Suisse, opgestart in 1923, eigendom van Ignace, Pieter, Ignace en Myriam Libeert. Ignace, voorzitter van de raad van bestuur, nam in het voorjaar de aandelen over van zijn broers en zus. “In september 2013 ben ik, als eerste van de vierde generatie, in het bedrijf gekomen – net op de eerste schooldag”, glimlacht Désirée Libeert, dochter van Ignace. “Inmiddels werkt ook mijn broer Jerome hier halftijds, in combinatie met zijn opleiding Bedrijf-selektriciteit en onderhoudsmechanica. Mijn andere broer en zus zijn nog volop ervaring aan het opdoen buiten het familiebedrijf, met de bedoeling om ook mettertijd hier aan de slag te gaan.”

Emotioneel proces

De derde generatie nam dus de weloverwogen beslis-sing om één tak van de familie het bedrijf te laten voortzetten. Anders zou er een heel complexe aan-deelhoudersstructuur ontstaan, met elf kandidaat-opvolgers. “Elk gezin heeft dat intern uitgebreid besproken, en dat heeft eigenlijk nauwelijks discussies opgeleverd”, zegt Désirée Libeert.

Gesprekken over de opvolging binnen het familiale bedrijf beginnen meestal aan de keukentafel, maar daarna is het verstandig om je als familiant uitgebreid te laten begeleiden. “Wij zijn daar nu eenmaal geen experts in. Italo Suisse heeft daarvoor Ludo Lievens van Lievens & Co onder de arm genomen, die ons vooral op financieel vlak heeft geadviseerd. Onafhankelijk consultant Chris Martijn nam de meer emotionele aspecten voor zijn rekening. Zelf heb ik deelgenomen aan de eerste editie van het lerend netwerk Familio van Voka, toen de opvolging voor het eerst ter sprake kwam. Want je mag niet vergeten dat dit hele proces toch een viertal jaar in beslag heeft genomen. Zoiets kun je ook niet overhaast doen. Er is niet alleen al de administratieve afhandeling, maar er spelen uiteraard ook emotionele elementen mee. Mijn vader, zijn broers en zus hebben hun hele leven aan dit bedrijf gewijd, realiseerden de groei ervan, maakten de verhuizing van Roeselare naar Komen mee... Dat veeg je allemaal niet zomaar van het bord. En ook hun uitgebreide expertise kun je niet zomaar aan de kant schuiven.”

Duidelijke afspraken

Zelfs, en misschien vooral, tussen familianten kan het geen kwaad om duidelijke afspraken op papier te zetten. Ook bij Italo Suisse werd een ‘Familiecharter’ opgesteld voor de vierde generatie, daarin begeleid door Chris Martijn. Désirée Libeert: “Dat charter behelst verschillende aspecten. Allereerst hebben we de waarden afgesproken die we binnen onze samen-werking altijd zullen hanteren. Mochten er ooit discus-sies zijn, kunnen we daar altijd op terugvallen. In het charter staan ook afspraken over verloning, het al dan niet laten intreden van andere familieleden, maar ook heel praktische zaken zoals: wie gaat wanneer met vakantie? We hebben wel afgesproken dat dat charter op elk moment herzien kan worden; het is een levend document.”

DÉSIRÉE LIBEERT:

“EEN OPLEIDINGSTRAJECT OP DE WERKVLOER IS EEN

PRIMA LEERSCHOOL OM HET FAMILIEBEDRIJF VAN BINNEN EN VAN BUITEN TE LEREN KENNEN.”

Familiale opvolging bij Italo Suisse

Duidelijke afspraken en een goede begeleiding

Page 33: Ondernemers 20-2013

ONDE

RN

EMER

S &

CO

Accent Business Park - Gebouw C1Kwadestraat 149 - bus 228800 Roeselare

T +32 (51) 20 28 76F +32 (51) 21 28 [email protected]

Twitter: @BrightAdvocaten

www.b-right.be

The bright side of law.

Bezoek onze website en teken in op onze nieuwsbrief The Bright Side of kom eens langs op eenBreakfast@Bright.

www.thebrightside.bewww.breakfastatbright.be

Contracten en commercieel recht

Sociaal recht

IP en ICT-recht

Vennootschappen en M&A

Vastgoed en aanneming

Vermogensrecht en fiscaliteit

Natuurlijk moet een volgende generatie ook interesse hebben om in het familiebedrijf te stappen, maar die was er altijd al bij Désirée en haar jongere broers en zus. “Ik heb wel eerst een andere job gehad, dat was een absolute voorwaarde van mijn vader. Hij wilde dat ik eerst minstens vijf jaar elders ging werken, om

mijn horizon te verruimen. Ik vond het trouwens zelf belangrijk om bijkomende ervaring te kunnen opdoen. Zo heb ik zes jaar gewerkt voor Secretary Plus.”

Opleidingstraject

Sinds 2 september volgt Désirée Libeert een soort opleidingstraject binnen Italo Suisse. “Momenteel vervang ik iemand op de commerciële binnendienst, ik heb geassisteerd in de aankoopdienst, had al con-tacten met klanten uit onder meer China en Vietnam, maar ik heb ook aan de band gestaan in de productie. Zo’n traject is een prima leerschool om het familiebe-drijf van binnen en van buiten te leren kennen.”

Tussen de vier kinderen van Ignace Libeert is nog geen taakverdeling voor de toekomst afgesproken. Désirée Libeert: “Wie uiteindelijk wat gaat doen, of wie CEO wordt, is nu nog niet aan de orde. Bij de overname heeft mijn vader, als opvolger van mijn oom Pieter Libeert, gekozen voor een externe CEO. Erik Van Roy is hier sinds mei aan de slag, en met zijn uitgebreide ervaring in verschillende bedrijven vervult hij nu een brugfunctie tussen de derde en vierde generatie.”

Een externe CEO biedt de familianten immers een meer objectieve kijk op het bedrijf, en is een grote hulp bij het uittekenen van de toekomststrategie. “Sowieso beschouw ik het als een eer dat de vierde generatie het familiebedrijf, dat mijn overgrootvader heeft opgericht, kan voortzetten”, besluit Désirée Libeert.” (JD)

www.italosuisse.com

Page 34: Ondernemers 20-2013

degroof.be

Bank DegroofWest-VlaanDeren

President kennedypark 88500 kortrijk

tel 056 26 54 00Zoutelaan 134

8300 knokke-Heisttel 050 63 23 70

Hoe kunnen we morgen iedereen van drinkbaar water voorzien? Morgen? Waarom vandaag al niet? Dankzij een innoverend procedé ontwikkelde Aquasure een tablet met een dubbele werking: ze zuivert en desinfecteert vervuild water op een duurzame manier. Door de opeenvolgende stappen die het water doorloopt, kan de tablet eigenlijk beschouwd worden als een water-zuiveringsstation dat je altijd op zak hebt. Een uitvinding die miljoenen kinderen, vrouwen en mannen wereld-wijd meteen toegang verschaft tot drinkbaar water de eerste dagen na een natuurramp. En op langere termijn kan ze helpen in landelijke en meer afgelegen gebieden. Als dat geen vooruitgang is.Het bewijst nog maar eens hoe verhelderend het kan zijn om de dingen anders te bekijken. Zo’n vernieuwende en visionaire kijk op de dingen des levens en de financiën proberen wij al 140 jaar lang waar te maken. En toe te passen. Ook voor goede doelen. Met maar één doel: hen een duurzame toekomst verzekeren.

Morgen is wat we ervan zullen maken.

DEB1200099 - Annonce Corporate Aquasure.indd 1 23/11/12 12:39

Page 35: Ondernemers 20-2013

Ondernemers 20 20 december 2013 35

ONDE

RN

EMER

S &

CO10 tips voor een geslaagde opvolgingsregeling van het familiebedrijf

1. Denk tijdig na over de overlating of opvolging van uw bedrijf.

De overlating of opvolging is een complexe proble-matiek die bepalend kan zijn voor de toekomst van het familiebedrijf en de familiale belangen. Hiervoor dient de nodige tijd vrijgemaakt te worden. U doet er goed aan zich tijdig te bezinnen over vragen als: Wie gaat het familiebedrijf in de toekomst leiden?, Hoe wordt het bestuur best geregeld?, Hoe worden de eigendomsrechten op de aandelen verdeeld of toebedeeld?, enzovoort. Wacht hiermee niet tot de zoon of dochter er zelf over begint ... of de interesse verliest.

2. Onderscheid de problematiek van vermogen met deze van management

De overdracht van een familiebedrijf heeft twee belangrijke dimensies die verschillend dienen bena-derd te worden:1) vermogen: heeft als belangrijke doelstelling een

eerlijke verdeling van het vermogen tussen uw erfgenamen

2) management: waarbij u zoekt naar de toekom-stige bedrijfsleider voor uw onderneming.

3. Start met een grondige doorlichting en waardering van het bedrijf.

Analyseer de sterke en zwakke punten van het bedrijf evenals de opportuniteiten en risico’s (SWOT-analyse). Breng duidelijkheid over de actuele financi-ele positie van de onderneming en de verwachte evo-lutie. Laat een waarde van het familiebedrijf bepalen gebaseerd op verschillende waarderingsmethodes die zowel uitgaan van de substantiële waarde van de onderneming als van de toekomstige opbrengst-waarde. Het belang van dit onderzoek ligt meer in de analyse van de waardebepalende factoren dan in de bepaling van de uiteindelijke prijs.

4. Werk gestructureerd aan de hand van een synthese- en actieplan.

Een optimale regeling voor de overname of opvolging van het familiebedrijf vereist een grondige studie op organisatorisch, juridisch, fiscaal en financieel vlak, met daaraan gekoppeld een strategisch plan voor het bedrijf, een opleidingsplan voor de opvolger en het uitwerken van een regeling waarbij de eigendom wordt overgedragen aan de opvolger.

5. Bekijk alle mogelijkheden om het bedrijf over te laten

Het is belangrijk in de oriëntatiefase alle mogelijke overdrachtsscenario’s voor ogen te houden. Als u met een breed vizier de mogelijkheden afweegt, verhoogt de kans dat u het beste scenario kiest om uw onder-neming klaar te maken voor de overdracht. Soms is de overdracht aan een derde partij een betere oplossing dan de familiale opvolging. Men mag slechts voor familiale opvolging kiezen indien er een bekwame en gemotiveerde opvolger is. U kunt ook kiezen voor een geleidelijke overdracht waarbij iemand van de fami-lie, een personeelslid of een nieuwe vennoot in fasen eigendom en leiding verwerft.

6. Maak het bedrijf klaar voor de opvol-ging

Het opsplitsen van vastgoed en de bedrijfsactivitei-ten maakt de overname vaak makkelijker en trans-paranter. Op die manier kan het vastgoed deel blijven uitmaken van het familievermogen en levert het een vast inkomen op, terwijl tegelijkertijd de overname van de aandelen of het handelsfonds financieel min-der zwaar wordt. Reorganisaties zoals partiële split-sing of incorporatie kunnen vaak belastingneutraal. Los wel eerst de bedrijfseconomische en familiale vragen op alvorens de opvolgingsregeling juridisch en fiscaal te optimaliseren.

7. Durf vertrouwen stellen in uw opvolger

Specifiek voor familiale ondernemingen is dat er naast het economische aspect ook een emotioneel aspect is, dat de overdracht soms ernstig kan bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Stel geen onrealistische verwachtingen aan de opvolger. Conflicten hebben een directe impact op de familie. Conflicten kunnen verstrekkende gevolgen hebben, die het economische aspect ver overstijgen.

8. Doe beroep op externe adviseurs die ervaren en deskundig zijn in overnamebe-geleiding

Gezien de complexiteit en gevoeligheid van deze materie is het nuttig hiervoor beroep te doen op een neutrale vertrouwenspersoon, die de situatie kan objectiveren en waarmee in alle openheid van gedachten kan gewisseld worden. Deze persoon moet niet alleen een expert zijn op financieel, boekhoud-kundig en organisatorisch vlak, maar dient even-

eens in staat te zijn te luisteren en een objectieve, bemiddelende rol te spelen tussen de familieleden. Bij grotere, familiale ondernemingen kan de raad van bestuur een belangrijke rol spelen in dit proces.

9. Definieer duidelijk de nieuwe rol en functie van de betrokkenen

Voldoende aandacht moet gaan naar de nieuwe rol die de overdrager zal spelen: voorzitter van de raad van bestuur, raadgever, stille vennoot of nog een andere rol? Indien zijn toekomstige rol niet goed wordt gedefinieerd, dreigen er conflicten te ontstaan met de opvolger.

10. Leg alle afspraken duidelijk en sluitend vast

Goede afspraken maken goede vrienden, ook binnen de familie. Het opmaken van de overdrachtovereen-komst, aandeelhoudersovereenkomst, manage-ment-overeenkomst, enz. is werk voor gespeciali-seerde juristen. Standaardmodellen hebben hun nut, maar een opvolgingsregeling is maatwerk en omwille van het belang dient dit professioneel aangepakt te worden.

Walter Hosten, Hosten & Brackx Accountants en Belastingconsulenten

Page 36: Ondernemers 20-2013

Nieuwjaarsrecepties 2014

10/01 Veurne en Westkust, Furnevent, Veurne13/01 Ieper, Bellewaerde Park, Ieper16/01 Brugge, La Brugeoise, Brugge23/01 Kortrijk-Roeselare-Tielt, Kortrijk Xpo, Kortrijk27/01 Ondernemend Oostende, Kursaal Oost-ende, Oostende

Inschrijven voor de Nieuwjaarsrecepties 2014 kan via www.voka.be/west-vlaanderen/evenemen-tenInfo: Sophie Billiet, tel. 056 23 50 51, [email protected] en Facebook: Voka West-VlaanderenTwitter: #vokakampioen

Met die ietwat mysterieuze slogan nodigt Voka West-Vlaanderen leden-onderne-mers en gasten uit op de Nieuwjaarsrecep-ties 2014 in Veurne, Ieper, Brugge, Kortrijk en Oostende. “In de provincie zijn tal van ‘stille kampioenen’ aanwezig, internatio-nale rolmodellen die met hun strategische succesfactoren andere ondernemingen kunnen inspireren om de noodzakelijke groei te realiseren”, zeggen Sophie Billiet en Joke Verbeke van Voka West-Vlaande-ren.

Voka West-Vlaanderen heeft een traditie van druk bijgewoonde Nieuwjaarsrecepties. Op de vijf recepties bij het begin van het jaar worden telkens maar liefst 5.500 gasten verwelkomd. Zij vinden het een uitgele-zen moment om wensen voor het komende werkjaar uit te wisselen en te netwerken in een gemoedelijke sfeer. Voka grijpt telkens ook de gelegenheid aan om een inhoudelijke boodschap mee te geven, geënt op de actualiteit en in het verlengde van haar werking. Tijdens de komende Nieuwjaarsrecepties in januari 2014 worden de ‘stille kampioenen’ in de schijnwerpers geplaatst, als wervende voorbeelden van onderne-mingen die mee het huidige welvaartsmodel in stand houden.

Voor de volle 2%

“Voor het thema van de West-Vlaamse Nieuwjaarsre-cepties vonden we inspiratie op het Voka-congres in Brussel op 19 november, waar 1.300 Vlaamse onderne-mers en beleidsmakers aanwezig waren”, zegt Sophie

Billiet, directeur marketing van Voka West-Vlaande-ren. “Ze zijn het erover eens, dat economische groei een noodzaak is om onze welvaartsstaat en de sociale zekerheid te vrijwaren. Daarvoor zal een groei van 2% nodig zijn. Bedrijfswereld, overheden én burgers zullen daar samen hun steentje moeten toe bijdragen. Wij als ondernemersnetwerk leggen de nadruk op het onder-nemerschap. Voka roept de ondernemingen alvast op om zich voor die volle 2% te geven, onder meer door te investeren in onderzoek en ontwikkeling, te inno-veren, verder te internationaliseren, meer aansluiting te zoeken met het onderwijs, zich te onderscheiden in producten, processen, markten, enzovoort … waardoor ze uiteindelijk beter gaan scoren.”

Ook West-Vlaanderen kent tal van topbedrijven die nummer één zijn in Europa of top 3 in de wereld. Ze situeren zich in unieke niches, spelen in op opportu-niteiten op buitenlandse markten, groeien snel in pro-ductiviteit, omzet en personeel, met een hoge return

on investment. Dominante groeimotoren zijn ambitie, performante medewerkers, focus en globalisering. De Duitse professor Hermann Simon noemt ze ‘Hidden Champions’. In het Nederlands zijn het ‘stille kampi-oenen’, omdat ze door hun overwegend b2b-karakter vaak minder bekend zijn.

Het Voka-kenniscentrum bracht samen met het adviesbureau Simon-Kücher & Partners (opgericht door prof. Simon) de stille kampioenen van Vlaanderen in beeld. Ze groeien inderdaad ook sneller, zijn winst-gevender en productiever, en zijn beter bestand tegen de crisis. Ze innoveren sneller, zetten o&o met focus in, houden een hoger kapitaalinvesteringsritme aan en ze bleven ook in de crisisperiode investeren. Vlaanderen blijkt bovendien nog een ruime groep ondernemingen te tellen die vrij snel tot de status van stille kampioen zou kunnen doorstoten, omdat meerdere van de suc-cesfactoren al in hun strategie aanwezig zijn.

Lokale getuigenissen

“De strategie van de stille kampioenen in onze eigen provincie kan andere bedrijven inspireren en enthou-siasmeren”, zegt communicatieverantwoordelijke Joke Verbeke van Voka West-Vlaanderen. “Daarom willen we ze als rolmodel laten getuigen op de komende Nieuwjaarsrecepties. Ze zijn vaak onvoldoende bekend. We willen ze in beeld brengen, omdat ze een grotere erkenning verdienen en de ogen bij anderen kun-nen openen. Voka engageert zich met alle bedrijven om die noodzakelijke 2% groei te helpen realiseren. Per Nieuwjaarsreceptie gaan 2 à 3 stille kampioenen uit de regio een getuigenis afleggen. Het wordt geen traditioneel panelgesprek. Vooraf schetst Voka-voor-zitter Michel Delbaere het kader van het pact voor 2% economische groei. West-Vlaams voorzitter Lieven Danneels geeft duiding bij de groei voor onze provin-cie, de regionale ondervoorzitters formuleren het slot-woord en nodigen uit tot de feestelijke receptie. Nieuw dit jaar is, dat ook Ondernemend Oostende dezelfde boodschap uitdraagt. De Nieuwjaarsrecepties worden alvast weer boeiende avonden met inhoud en unieke netwerkmomenten.” (MD – Foto Hol)

VOKA

-NIE

UW

S

Voka West-Vlaanderen laat ‘stille kampioenen’ getuigen op Nieuwjaarsrecepties 2014

Schuilt er een kampioen in jou?

36 Ondernemers 20 20 december 2013

JOKE VERBEKE, SOPHIE BILLIET EN SHIRLEY SEYNAEVE:

“DE LOKALE WEST-VLAAMSE ‘STILLE KAMPIOENEN’

KUNNEN STIMULEREN EN ENTHOUSIASMEREN.”

Page 37: Ondernemers 20-2013

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN vrijdag 10 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Veurne & Westkust Furnevent, Veurne

maandag 13 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Ieper Bellewaerde, Ieper

woensdag 15 januari 11u00-14u00 West-Vlaamse bedrijven en Franse kennisinstellingen: een win-win Co-Design Center, Lille(F)

donderdag 16 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Brugge La Brugeoise, Brugge

maandag 23 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Kortrijk-Roeselare-Tielt Kortrijk Xpo, Kortrijk

maandag 27 januari 18u30-23u00 Nieuwjaarsreceptie Ondernemend Oostende Kursaal, Oostende

dinsdag 18 februari 18u30-21u30 Te gast bij Mulder Mulder, Roeselare

WORKSHOPS EN SEMINARIES vrijdag 10 januari 09u00-17u00 Leiding geven op afstand Voka,Kortrijk

dinsdag 21 januari 08u30-12u30 Governance Lab Voka,Kortrijk

dinsdag 21 januari 16u30-20u30 Copywriting Voka,Kortrijk

woensdag 22 januari 08u45-12u30 Lab Selfcoaching Voka,Kortrijk

donderdag 23 januari 16u30-20u00 Update btw en vennootschapsbelasting Voka,Kortrijk

dinsdag 28 januari 13u30-17u00 De kunst van het onderhandelen Voka,Kortrijk

donderdag 30 januari 09u00-13u00 Optimize your Logistic Flow Voka,Kortrijk

donderdag 30 januari 16u30-20u30 Meer impact in uw personeelsgesprekken Leonardo Hotel, Brugge

dinsdag 4 februari 08u30-12u30 Governance Lab Voka,Kortrijk

dinsdag 4 februari 13u30-17u00 Lean Lab Voka,Kortrijk

donderdag 6 februari 16u30-20u00 Career Branding in primeur Leonardo Hotel, Brugge

vridag 7 februari 09u00-17u00 Employer Branding Voka,Kortrijk

dinsdag 12 februari 08u45-12u30 Geef uw website een boost! Voka,Kortrijk

dinsdag 12 februari 13u30-17u30 Lean Lab Voka,Kortrijk

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 20 20 december 2013 37

SEMINARIES & WORKSHOPS

23/01 - Update btw en vennootschapsbelas-ting

Fiscale wetgeving evolueert voortdurend. Het begin van het nieuwe jaar is het ideale moment voor een update en een overzicht van nieuwe fiscale wetten, belangrijke arresten en rulings. Naar jaarlijkse tra-ditie organiseren wij deze sessie met de specialisten van Deloitte.Voka, Kortrijk, 16u30 – 20u00

28/01: Big Data: hype of onmisbaar voor uw strategie?

Media, zoekresultaten op internet, wetenschappe-lijke experimenten, de aandelenmarkt, het zijn maar enkele kolossale databanken, schatten van infor-matie. Businessmodellen die gebaseerd zijn op de methodiek van Big Data, zijn booming en veelbelo-vend. In deze infosessie bekijken we het hoe, wat en wanneer van deze nieuwe evolutie. Voka, Kortrijk, 08u30 - 10u00

04/02: Businesslunch met Minister Didier Reynders

Tijdens deze businesslunch met Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken krijgt u de gelegenheid kennis te maken met de minister en zijn kabinet. U verneemt er ook alles over het belang van econo-mische diplomatie. Hostellerie Klokhof, Kortrijk, 11u15 - 13u15

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Maak kennis met het Franse onderwijs-systeem, een win-win voor uw bedrijf!

De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai biedt een enorm potentieel aan studenten business en tech-nologie. Kandidaat-stagiairs vinden echter moeilijk de weg naar West-Vlaamse bedrijven, en omgekeerd. Ook de samenwerking met Franse onderzoekcentra blijft tot op vandaag beperkt. Vaak is de geringe ken-nis over het Franse onderwijssysteem één van de oorzaken. Op 15 januari kan u nader kennis maken met het Franse onderwijssysteem en de meerwaarde voor uw bedrijf.

Meer info? Sofie Mattheeuws, tel. 056 26 13 81 , [email protected]

Businessclub Global Sourcing

Veel bedrijven kopen aan in het buitenland of vinden het opportuun om er de sourcing-mogelijkheden te onderzoeken. Hoe ontwikkelt een bedrijf een glo-bal sourcing-network? Hoe een globale sourcing – strategie uitbouwen? Wat komt bij import kijken? Vereist elke aankoop in het buitenland een andere aanpak? We gaan op 27 januari van start met de vierde jaargang. De doelstelling van de Businessclub Global Sourcing 2014 blijft dezelfde door ervarings-uitwisseling de belangrijke theoretische maar vooral de meest praktische aspecten van het aankopen, de aankoopstrategie op Europese en nieuwe mark-ten in de kijker te zetten.

Meer info? Griet Witdouck, tel. 056 26 13 93, [email protected]

De kunst van het onderhandelen

We leven in een onderhandelingsmaatschappij. We onderhandelen over aankopen, verkopen, soci-aal en algemeen beheer. Aan de onderhandelings-tafel zitten klanten, leveranciers, aandeelhouders, ambtenaren, managers, medewerkers, vakbonden, collega’s. Dit seminarie wil u praktische tips meege-ven waardoor u efficiënter kunt onderhandelen. Een aantal ideeën komen uit het boek ‘de kunst van het oorlogvoeren’, geschreven door Sun-Zsu (500AC), nog steeds favoriete bedlectuur van heel wat grote onderhandelaars.

Meer info? Heidi Logghe, tel. 056 23 50 42, [email protected]

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2013

Page 38: Ondernemers 20-2013

Infosessie eenheidsstatuut - Kortrijk

Een kop sterke koffie is ongetwijfeld het ideale wapen om scherp te blijven tijdens de informatiesessie over de complexe wetgeving over het eenheidssta-tuut, zo dachten alvast Gianni Duvillier (Voka), Kathleen Van Maele (Galloo), Annelyn Naert (Eksakt), Carine Vanneste (Tubeco) en Nico Acke (Greenyard Foods). Foto Hol

Collectieve sessie PLATO - Roeselare

Alle PLATOdeelnemers kwamen traditiegetrouw nog eens samen voor een col-lectieve sessie op het einde van het jaar. Na een uiteenzetting met als thema ‘Motivatie: is het een kunst, een talent of een tactiek’, verbroederden Cliff Van Craeynest (Jumik), Steven Beirinckx (BM Engineering), Hilde Blontrock (TaxPort International), Karel Dermaux (Klaratex) en Jeroen Vanreybrouck (Jumik) in een prille kerstsfeer. Foto Kurt

Te Gast bij Duotecno - Brugge

Precies tien jaar geleden begonnen Peter Gitsels (links op de foto) en Burt Eeck-hout (midden op de foto) met hun domoticabedrijf Duotecno. Een verjaardag kan niet zonder feestje en daarom nodigden ze heel wat kennissen en vrien-den uit om samen het glas te heffen: een uitnodiging die Ludo Lievens (Voka), Ann De Decker (Voka), Geert Seghers (Umicore), Peter Gheeraert (Transport Gheeraert) en Wouter Vansteenkiste (Quercus Consult) niet afsloegen. Foto MVN

Nacht Ter Engelen - Roeselare

Voor de vijfde maal vond de Nacht Ter Engelen plaats in het Fabriekspand te Roeselare. Met dit evenement hopen de organisatoren zoveel mogelijk mid-delen in te zamelen voor het gelijknamige zorgcentrum. Gerechtsdeurwaarder Alex Dockers (uiterst rechts op de foto) was niet aanwezig om een oogje in het zeil te houden, maar wel om zijn bijdrage aan het goede doel te leveren. Dat deden ook Eric Wyffels (North Sea General Stores), Francois Deceuninck (Deceuninck), Toon Thijssen (Cet Reclame en Publiciteit), Herman Verbauw-hede (Mayfair) en Vincent Yserbyt (Group Ghistelinck). Foto Kurt

PROS

IT38 Ondernemers 20 20 december 2013

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed LetermeIeper

BMW15807_Pavé Logo Leterme_100x107,5.indd 1 4/12/13 10:51

Page 39: Ondernemers 20-2013

Kick-off Offshorefabriek - Oostende

Voka West-Vlaanderen wil bedrijven ondersteunen die in de toekomst een potentiële toeleverancier kunnen worden van de offshore markt. In Oost-ende kwamen deze bedrijven voor het eerst samen. Van Koen Depondt (ESD), Christophe Dhaene (e-BO Enterprises), Ben Colbrandt (C-Power), Jan Allaert (AG Haven Oostende), Ronald Supply (R.T.S.) kregen ze alvast een duidelijk beeld van de opportuniteiten en de mogelijke valkuilen van deze beloftevolle sector. Foto EV

Openingsevent Bedrijven Contactdagen – Kortrijk

Er gaapt nog steeds een kloof tussen onderwijs en de bedrijfswereld. Tijdens het openingsevent van de Bedrijven Contactdagen schetste Fons Leroy (VDAB, links op de foto) de knelpunten en de opportuniteiten op dat vlak. Ook tijdens de aansluitende receptie waren Myriam Devriendt (VTI Kortrijk), Rudolf Scher-pereel (schepen stad Kortrijk) en Serge Huyghe (VKW) aandachtige toehoor-ders. Foto Hol

Lerend Netwerk Energie - Brugge

Succesvolle bedrijven groeien door te focussen op kostenposten zoals ener-gie. Voor het Lerend Netwerk Energie draaiden we de verwarming in De Caese alvast een paar graadjes lager waardoor Geert Vangheluwe (Medgenix), Kris Van de Vijvere (Danis), Bart Ollivier (Dujardin foods), Raf Verbeke (Electrabel), Tine Maes (Voka), Steven Debels (Wienerberger) en Koen Titeca (Verhelst) wel heel dicht bij elkaar moesten kruipen. Foto MVN

Winter Business Card Meeting - Harelbeke

Elke winter organiseert het departement internationaal ondernemen & inno-vatie van Voka West-Vlaanderen een ‘Businesscard Meeting’. Gastheer Dirk Vyncke (Vyncke Clean Energy Technology, links op de foto) vertelde er rond-uit over de Vlasroute, een expeditie met terreinwagens van Vlaanderen naar China. Hijzelf, consultant Carl Malbrain en televisiejournalist Dirk Tieleman pro-beren Herman Vandaele (Vandaele Herman bvba, tweede van links op de foto) te overtuigen om bij een volgende gelegenheid ook mee te gaan. Foto Hol

PROS

IT

Ondernemers 20 20 december 2013 39

adviseert de overlater waardeert het bedrijf zoekt overnemers bemiddelt en onderhandelt helpt bij het overnamecontract méér dan 30 jaar ervaring méér dan 400 referenties

Beheerstraat 49 8500 Kortrijk Tel. 056 35 78 24 [email protected] www.oba.be

Johan COUCKE Geert BUYSE Jo DECOUTERE Martijn COUCKE

Contacteer ons vertrouwelijk en discreet:

AdvOba Ondernemers 114x108.indd 1 29/03/10 15:16

West-Vlaanderen bulkt van de stille kampioenen.

Ssssssssssssssssssst!

de nieuwjaarsrecepties worden gerealiseerd met de steun van

structurele partners voka

De nieuwjaarsreceptie is exclusief voorbehouden voor de leden en genodigden van Voka

West-Vlaanderen.

Deelnameprijs: 40 €/p (excl. btw) voor inschrijvingen tot en met 8/01/2014

50 €/p (excl. btw) voor inschrijvingen na 8/01/2014

Inschrijven doet u het liefst online op www.voka.be/west-vlaanderen/evenementen of via

het inschrijvingsformulier in de bijlage.

Om de kwaliteit van de nieuwjaarsrecepties te waarborgen, is het aantal deelnemers per

bedrijf beperkt tot vier (met uitzondering van onze partners).

U ontvangt nog een bevestiging van uw inschrijving. Annuleren kan enkel schriftelijk tot

uiterlijk 3 werkdagen voor de nieuwjaarsreceptie, anders blijft omwille van de gemaakte

kosten het volledige bedrag verschuldigd. Op basis van uw inschrijving worden de factuur

en naambadges gemaakt.

Meer informatie:

www.voka.be/west-vlaanderen

LinkedIn en Facebook: Voka West-Vlaanderen

Twitter: #vokakampioen

Voka - Sophie Billiet - T 056-23.50.51 – [email protected]

Page 40: Ondernemers 20-2013

BEEUWSAERT CONSTRUCT BVBA/SPRL

Nijverheidslaan 3B-8880 Ledegem

T +32 (0)56 43 18 43F +32 (0)56 41 28 48

[email protected]

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons voor eenvrijblijvend verkennend gesprek.

2 0 1 3

Beeuwsaert Construct is een familiaal bouwbedrijf, gespecialiseerd in complete bedrijfsgebouwen waarbij complexe constructies nietgeschuwd worden. Wij trekken onze gebouwen zowel in metaal- als betonelementen op, gecombineerd met houten gelamelleerde liggers.

Voor uw project staat Beeuwsaert Construct klaar met een toegewijd team van 85 medewerkers.Onze mensen stellen een strikte planning op, volgen uw project op de voet en leveren zo een uitmuntend resultaat.Hoe maken wij het verschil? Met onze eigen studiedienst, een ervaren tekenafdeling en verschillende onderlegde bouwploegen.

Van a tot z, van ruwbouw tot piekfijn afgewerkt bedrijfsgebouw (omgevingswerken inbegrepen)... U kunt bij ons terecht!

Horecaservice Nevejan Alveringem

Architectenbureau Vandewynckel Poperinge

BEEUWSAERT CONSTRUCT BVBA/SPRL

Nijverheidslaan 3B-8880 Ledegem

T +32 (0)56 43 18 43F +32 (0)56 41 28 48

[email protected]

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons voor eenvrijblijvend verkennend gesprek.

2 0 1 3

Beeuwsaert Construct is een familiaal bouwbedrijf, gespecialiseerd in complete bedrijfsgebouwen waarbij complexe constructies nietgeschuwd worden. Wij trekken onze gebouwen zowel in metaal- als betonelementen op, gecombineerd met houten gelamelleerde liggers.

Voor uw project staat Beeuwsaert Construct klaar met een toegewijd team van 85 medewerkers.Onze mensen stellen een strikte planning op, volgen uw project op de voet en leveren zo een uitmuntend resultaat.Hoe maken wij het verschil? Met onze eigen studiedienst, een ervaren tekenafdeling en verschillende onderlegde bouwploegen.

Van a tot z, van ruwbouw tot piekfijn afgewerkt bedrijfsgebouw (omgevingswerken inbegrepen)... U kunt bij ons terecht!

Horecaservice Nevejan Alveringem

Architectenbureau Vandewynckel Poperinge

BEEUWSAERT CONSTRUCT BVBA/SPRL

Nijverheidslaan 3B-8880 Ledegem

T +32 (0)56 43 18 43F +32 (0)56 41 28 48

[email protected]

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons voor eenvrijblijvend verkennend gesprek.

2 0 1 3

Beeuwsaert Construct is een familiaal bouwbedrijf, gespecialiseerd in complete bedrijfsgebouwen waarbij complexe constructies nietgeschuwd worden. Wij trekken onze gebouwen zowel in metaal- als betonelementen op, gecombineerd met houten gelamelleerde liggers.

Voor uw project staat Beeuwsaert Construct klaar met een toegewijd team van 85 medewerkers.Onze mensen stellen een strikte planning op, volgen uw project op de voet en leveren zo een uitmuntend resultaat.Hoe maken wij het verschil? Met onze eigen studiedienst, een ervaren tekenafdeling en verschillende onderlegde bouwploegen.

Van a tot z, van ruwbouw tot piekfijn afgewerkt bedrijfsgebouw (omgevingswerken inbegrepen)... U kunt bij ons terecht!

Horecaservice Nevejan Alveringem

Architectenbureau Vandewynckel Poperinge

BEEUWSAERT CONSTRUCT BVBA/SPRL

Nijverheidslaan 3B-8880 Ledegem

T +32 (0)56 43 18 43F +32 (0)56 41 28 48

[email protected]

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen?Neem alvast een kijkje op onze website of contacteer ons voor eenvrijblijvend verkennend gesprek.

2 0 1 3

Beeuwsaert Construct is een familiaal bouwbedrijf, gespecialiseerd in complete bedrijfsgebouwen waarbij complexe constructies nietgeschuwd worden. Wij trekken onze gebouwen zowel in metaal- als betonelementen op, gecombineerd met houten gelamelleerde liggers.

Voor uw project staat Beeuwsaert Construct klaar met een toegewijd team van 85 medewerkers.Onze mensen stellen een strikte planning op, volgen uw project op de voet en leveren zo een uitmuntend resultaat.Hoe maken wij het verschil? Met onze eigen studiedienst, een ervaren tekenafdeling en verschillende onderlegde bouwploegen.

Van a tot z, van ruwbouw tot piekfijn afgewerkt bedrijfsgebouw (omgevingswerken inbegrepen)... U kunt bij ons terecht!

Horecaservice Nevejan Alveringem

Architectenbureau Vandewynckel Poperinge