Ondernemers 4-2013

32
Designmanagement zorgt voor bewezen meerwaarde Maka De Lameillieure - Flanders InShape DeKomTe Benelux trekt naar Zuid-Amerika Dossier: IT & ICT Ondernemers & Co Patrimonium- en vermogensbeheer 1 maart 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 04

description

Ondernemers 4-2013 met Maka De Lameillieure (Flanders InShape)

Transcript of Ondernemers 4-2013

Page 1: Ondernemers 4-2013

Designmanagement zorgt voor bewezen meerwaardeMaka De Lameillieure - Flanders InShape

DeKomTe Beneluxtrekt naar Zuid-Amerika

Dossier: IT & ICT

Ondernemers & Co Patrimonium- en vermogensbeheer

1 maart 2013 • Jaargang 21 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

04

Page 2: Ondernemers 4-2013

Havenbestuur / MBZ nv - www.portofzeebrugge.be ©mbz.be

ZEEBRUGGEFOOD

PORT

Port of Zeebrugge, uw dichtsbijzijnde snelhaven voor import en export van voeding

Voedingsladingen worden wereldwijd in toenemende mate in koelcontainers

aangevoerd. Een trend waar Port of Zeebrugge als snelhaven met succes op inspeelt.

Zo biedt de haven snelle transittijden naar het Midden- en Verre Oosten.

Port of Zeebrugge is een toonaangevende snelhaven voor voedingsladingen, voor

de import en export van onder meer vers fruit en fruitsappen, groenten, koffie, vlees,

vis, zuivelproducten, diepgevroren producten, mineraalwater, wijn en granen. De

kusthaven legt zich ook toe op halal-voedingsproducten.

Het aantal logistieke activiteiten in de voedingssector neemt toe waardoor Port

of Zeebrugge zich ontwikkelt als een vooraanstaande Europese ‘food hub’.

De logistieke centra leggen zich vooral toe op klimaatgecontroleerde opslag,

kwaliteitscontrole, herverpakking en verdeling over de distributieketens. De

beschikbare 120 hectare in de Maritieme Logistieke Zone bieden tevens

interessante investeringsmogelijkheden voor de voedingslogistiek.

Zeebrugge is een ‘clean port’. De kusthaven biedt een kwalitatieve onvervuilde

omgeving, wat de concurrentiekracht van Zeebrugge in de logistiek voor voeding

versterkt.

Page 3: Ondernemers 4-2013

Als het zo verder loopt, dan zal onze provincie de komende jaren verdubbelen in oppervlakte. Vandaag is West-Vlaanderen 3.114 km2 groot. Het Belgische deel van de Noordzee dat exclusief aan West-Vlaanderen grenst, telt 3.454 km2. Het is precies dit gebied dat ongelooflijke mogelijkheden biedt voor onze bedrijven.

Baggerbedrijven hebben al langer plannen om voor de kust ‘Vlaamse baaien 2100’ aan te leggen: een reeks van eilanden die enerzijds onze kust moet beschermen tegen het stijgende zeewater en de honderdjarige stormen, maar anderzijds mogelijkheden biedt voor windmolens, nieuwe havenontwikkelingen voor Zee-brugge, toerisme, watersport, natuurontwikkeling, enz. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Cre-vits liet alvast een studie uitvoeren naar de haalbaar-heid van dit project.

Concreter is het Noordzeeplan van federaal minister Johan Vande Lanotte, dat hij half januari voorstelde. Als verantwoordelijk minister tekent hij de ruimtelijke ordening uit van de zee met gebieden voor de scheep-vaart, de visserij, de natuur, de windmolenparken, een energiestopcontact (verzamelpunt waar de windmo-lenparken hun geproduceerde stroom kunnen afleve-ren), enz. Meest in het oog springend is het kunstma-tige eiland voor energie-opslag dat voor Wenduine zou komen. Het atoleiland – nu al ‘de donut’ genoemd - zal drie tot vier kilometer voor de kust liggen en iets meer dan twee kilometer breed zijn en moet vooral dienen om de elektriciteit die de windmolenparken voor onze kust opwekken, tijdelijk op te slaan.

Last but not least zijn er de zeven concessies voor windmolenparken die onze gezinnen en bedrijven van milieuvriendelijke elektriciteit zullen voorzien. Vandaag zijn al twee parken actief (C-Power I+II en Belwind I) met 91 windmolens. Aan het windmolen-

park van Belwind wordt binnenkort de Alstom Haliade 150 toegevoegd, de grootste offshore windmolen ter wereld. C-Power III en Northwind zijn in volle opbouw. In totaal komen er 500 à 600 windmolens voor onze kust, goed voor een capaciteit van zowat 2.120 MW.

De Noordzee wordt een nieuw economisch centrum. De uitvalsbasis wordt de haven van Oostende, die volop de kaart trekt van de offshore en de blauwe eco-nomie. De windmolenparken brengen in hun kielzog heel wat firma’s en bedrijvigheid mee. Op één jaar tijd is deze sector in de haven uitgegroeid tot een veel-belovende industriële cluster met een 20-tal nieuwe bedrijven, die samen ca. 200 extra mensen in de haven tewerkstellen. Voor iedere windmolen zijn er jaarlijks 2 onderhoudstechniekers nodig, wat in de nabije toe-komst (alleen al voor de plaatsing en het onderhoud) meer dan 1.000 rechtstreekse jobs moet opleveren!

Het verhaal is pas begonnen. In de komende jaren staan nog heel wat extra investeringen op stapel die op hun beurt tot nieuwe activiteiten, bedrijven en tewerkstelling zullen leiden. Het is een toekomstge-richte, uitdagende en innovatieve industrie, die daar-enboven heel wat toegevoegde waarde en tewerkstel-ling creëert, niet alleen voor Oostende, maar ook voor West-Vlaanderen én voor Vlaanderen. Daarom zeggen we met het nodige lef dat onze provincie verdubbelt! Bedrijven hebben het al begrepen, want de infosessies van Voka vorige maand in Oostende en de B2B-acti-viteit met de POM op 19 maart kunnen op heel wat belangstelling rekenen.

Niettegenstaande de vele opportuniteiten die de offshore industrie biedt, zijn er ook bekommernissen. Als onze regio een cleantechregio en energiepoort wordt, dan moeten de energieprojecten ook aange-sloten raken op het elektriciteitsnet. Het lijkt triviaal

maar het is niet zo. De capaciteit van het hoogspan-ningsnet in onze contreien is onvoldoende om alle windmolenparken aan te sluiten. De eerste drie wind-molenparken zijn safe, maar voor de overige windmo-lenparken, alsook voor nieuwe groenestroomprojecten op land, is een uitbreiding van het net noodzakelijk.

Netbeheerder Elia heeft hiervoor het Stevinproject dat snel moet gerealiseerd worden. Maar zoals zo vaak zit het dossier vast bij de Raad van State, na klachten van de provincie en gemeentebesturen die hun mond vol hebben van groene energie maar zich verzetten tegen elk nadeel ervan. Als we willen dat de windmolenpar-ken niet verzanden, dan moet het Stevinproject snel gerealiseerd worden. De nieuwe bestendige deputatie kan hiervoor haar inspanningen best ook verdubbelen.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

West-Vlaanderen verdubbelt

STAN

DPU

NT

Ondernemers 04 1 maart 2013 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

kennispartner vanfamiliale ondernemers

Meer en meer wordt in kader van een verloningspolitiek ICT-apparatuur ter beschikking gesteld aan de werknemer. Denken we maar aan werknemers die een GSM, smartphone, PC en/of tablet ter beschikking krijgen van hun werkgever en dit toestel ook voor private doeleinden mogen gebruiken, zonder hiervoor enige vergoeding te betalen. In kader van de recente wetswijzigingen past het om toch even de valkuilen toe te lichten op vlak van directe belastingen en BTW.

Art 45 §1 quinquies WBTW, welke vanaf 1 januari 2013 onverkort moet toegepast worden, bepaalt dat wanneer een bedrijfsmiddel gebruikt wordt voor andere doeleinden dan deze van zijn economische activiteit, het recht op BTW- aftrek van dit goed beperkt wordt tot beloop van het gebruik voor de doeleinden van zijn belaste economische activiteit. Voor de “gemengd gebruikte” roerende goederen, andere dan vervoermiddelen, stelt de fiscus een (forfaitair) recht op aftrek voor van 75%. Wenst men een hoger recht op aftrek te bekomen, dan dient men hiertoe bewijsstukken voor te leggen, wat in vele gevallen niet evident is. Indien de werkgever dus ICT-apparatuur ter beschikking stelt van zijn personeel, en het personeel in de mogelijkheid verkeert om dit goed privatief te gebruiken, zal bij het inboeken van de aankoopfactuur

van het toestel slechts 75% BTW in aftrek kunnen gebracht worden. Ook de facturen van de hiermee gepaard gaande abonnementen, onderhoudskosten, etc kunnen dezelfde aftrekbeperking ondergaan.

Anderzijds zal de werknemer naar aanleiding van het privatief gebruik belast worden op een voordeel in natura.

Om het plaatje volledig te maken past het nog mee te geven dat er RSZ verschuldigd is op de sociale waarde van de voordelen die niet steeds overeenstemt met de fiscale waarde.

Het moge duidelijk zijn, wat op het eerste zicht een voordeel in natura lijkt, zou op termijn wel eens kunnen uitdraaien op een “nadeel in natura”! Bezint dus eer ge begint en denk eventueel na over aanpassing van bepaalde policy’s en/of alternatieven zoals de toekenning van onkostenvergoedingen.

Charlotte Pille - VGD Brugge

VGD Brugge

Gerard Davidstraat 48 bus 1, 8000 Brugge

Tel : +32 (0)50 70 65 70

[email protected] • www.vgd.eu

TIP

VaN DE MaaNDM E E R I N Z I C H T

ICT-apparaTuur kosTeloos Ter besChIkkIng sTellen van de werknemer: bezInT eer ge begInT!

mileu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team > family off ice > mil ieu > accountancy > audit > tax > legal > deal team >

k > Antwerpen > Beringen > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kortrijk > Willebroek > Antwerpen > Beringen > Brugge > Brussel > Dendermonde > Gent > Zele > Kuurne > Willebroek >

Page 4: Ondernemers 4-2013

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERDeKomTe Benelux

BEDRIJVENJCI I Beyaert Printing I Wever & Ducré I Offshore

REPORTAGETuinxpo

INTERVIEWMaka De Lameilleure - Flanders In Shape

HAVENNIEUWSOceangate

DOSSIER IT & ICTWeePee I Trinch I Technogirls

ONDERNEMERS & COSPECIAL PATRIMONIUM- EN VERMOGENSBEHEERBank Degroof I Quaestor Vermogensbeheer I Leleux

VOKA-NIEUWSDag van Marketing

AGENDA

PROSIT

3457

8

101719

25

282930

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Eindredacteur: Angie De Wreede - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Marie-Claude Tack (056-24 16 51, [email protected]) - Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Lees Ondernemersnu ook online

10

8

28

25

19

4 Ondernemers 04 1 maart 2013

Page 5: Ondernemers 4-2013

De Duits-Belgische compensatorenfabri-kant DeKomTe wil met het nieuwe bedrijf DeKomTe LatAm op een meer structurele manier de Latijns-Amerikaanse markt veroveren. “Als er bij ons minder indu- striële investeringen zijn, moeten we nieuwe markten aanboren om onze omzet-groei te garanderen, onze knowhow niet te verliezen en de Europese tewerkstelling te behouden”, zegt Johnny Verkempinck, general manager van DeKomTe Benelux in Oostende.

“Compensatoren vangen thermische uitzettingen in industriële leidingssystemen op”, vertelt Johnny Ver-kempinck. “De diameters kunnen variëren van 10 cm tot wel 80 m. Ze worden vooral gebruikt in industriële installaties zoals elektriciteitscentrales – zowel op gas, kolen, stookolie als op kernenergie – in ovens voor de staalindustrie, petrochemische installaties, enz. We leveren rechtstreeks aan eindgebruikers zoals Electrabel, GDF Suez en Total, maar anderzijds ook aan bouwers van stookketels, ovens en gasturbines. Overal waar er warmte en rookgassen zijn, zitten wij – letterlijk – tussen.”

Dat dergelijke installaties zo continu mogelijk moeten draaien, staat buiten kijf. Snel kunnen ingrijpen bij problemen is dus het devies. “In onze branche zit de technologie in de USA, Europa of Japan. Aangezien er in het Midden-Oosten of Latijns-Amerika geen fabri-kanten zijn, zitten die klanten bij problemen in de rats.

Een compensator die stuk is, kan de hele productie stilleggen. Het kost tijd en veel geld om een technicus of onderdelen naar daar te sturen.

Vermits er in Latijns-Amerika geen enkele fabrikant actief is, gaan we er eerst een commerciële eenheid uitbouwen voor marketing en verkoop. De hoofdpro-ductie blijft hier in Europa, maar in de toekomst zullen we bepaalde onderdelen ook ginder maken zodat we korter op de bal kunnen spelen. Het zal op termijn in die nieuwe vestiging een tiental nieuwe arbeidsplaat-sen opleveren, voornamelijk voor montage. Momen-teel loopt er een ingenieur uit Buenos Aires stage bij ons in Zandvoorde. De echt speciale compensatoren zullen we wel altijd hier blijven maken”, geeft Johnny Verkempinck nog mee.

Loonhandicap compenseren

DeKomTe was 34 jaar geleden pionier in het vervaar-digen van compensatoren zonder asbest, een product met ongeëvenaarde positieve eigenschappen, maar tevens een grote impact op het leefmilieu. Verkem-pincks zakenpartner Günther De Temple zocht en vond een alternatief en ontketende deze revolutie vanuit het Duitse Selingenstadt, nabij Frankfurt. In 1980 al opende medestichter Johnny Verkempinck de tweede Europese zetel, eerst in Bredene, later in Oostende. DeKomTe is wereldleider in de techniek van de weefselcompensatoren, die uit diverse hit-tebestendige weefsels bestaan om de uitzetting en inkrimping van kanalensystemen op te nemen. Johnny

Verkempinck: “In principe zijn die enkel geschikt voor gasvormige media zoals lucht, rookgassen of dampen van oplosmiddelen. Daarnaast produceren we ook één- en meerlagige metalen compensatoren. Rubber en PTFE-compensatoren en metalen slangen vervol-ledigen ons verkoopassortiment. Het duurt makkelijk twee jaar voor je alle technieken volledig onder de knie hebt. Leidingsystemen, ketels en machines ondergaan vormveranderingen door jarenlange temperatuur-schommelingen. Het is dus uiterst zeldzaam dat we twee identieke stukken kunnen maken. De kostprijs wordt dus grotendeels bepaald door de werkuren, ver-mits de productie niet geautomatiseerd kan worden.”

Om de loonhandicap te compenseren, maar toch de beste kwaliteit te kunnen blijven garanderen, worden de compensatoren en aanverwante staaldelen in Oost-ende en Duitsland ontwikkeld maar voor 90% gepro-duceerd door 260 medewerkers in drie Roemeense vestigingen, die al in 1990 door Johnny Verkempinck werden opgericht. In Duitsland en in Zandvoorde – waar Verkempincks zoon Olivier de operationele leiding heeft – worden ze gecontroleerd en naar de eindgebruikers verdeeld.

DeKomTe Benelux neemt alle Nederlands-, Frans- en Spaanssprekende landen voor zijn rekening, DeKomTe de Temple vanuit Seligenstadt de rest van de wereld. In een 20-tal landen zijn er verkoopkantoren. In totaal telt de volledige DeKomTe-groep een kleine 350 mede-werkers die wereldwijd een omzet van 25 miljoen euro realiseren.

“In Latijns-Amerika kozen we voor Argentinië omdat we er mensen hebben ontmoet die reeds de markt kennen. De politieke instabiliteit brengt onzeker-heid mee, maar we hopen dat onze concurrenten net daarom niet zullen toehappen. Zo liep het indertijd ook in Roemenië, wat ons toch toeliet de grootste te worden in onze branche”, besluit Johnny Verkempinck. (SD – Foto EV)

www.dekomte.com

OOSTENDS BEDRIJF IS WERELDLEIDER IN WEEFSELCOMPENSATOREN

DeKomTe zet voet aan de grond in Latijns-Amerika

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 04 1 maart 2013 5

Johnny Verkempinck: “De politieke instabiliteit in

Argentinië brengt onzekerheid mee, maar we hopen dat onze concurrenten net daarom niet

zullen toehappen.”

Page 6: Ondernemers 4-2013

100 % TomDE GROTE PITCH Last-minute idee in de fi tnesszaal, uitnodiging voor videoconferentie versturen + PowerPoint in real time aanpassen met het team + Document openen op smartphone, presentatie inoefenen in de trein + Snelle videoconferentie met het team vanuit het kantoor van de klant + Felicitaties aan het team posten op newsfeed van het bedrijf

JE VOLLEDIGE WERKPLEK IN DE CLOUD

Videoconferenties in HD / E-mail op bedrijfsniveau / Eenvoudiger IT-beheer / Chatten met je collega’s / Overal toegang tot je documenten / Je volledige Office

Ontdek hoe je anders kan werken met Office 365 op Office365.com

Scan de tag en ontdek wat Office 365 nog meer kan.

Download de gratis scannerapp op http://gettag.mobi

Je hebt WiFi, een internetverbinding of een mobiel dataplan nodig om de tag te scannen (er kunnen kosten aangerekend worden). Een HD-ondersteunend toestel is vereist.

MSA100_COM_ONDER_TOM_220x310_BENL.indd 1 14/02/13 16:25

Page 7: Ondernemers 4-2013

BEDR

IJVEN

Op 21 maart verkiezen de West-Vlaamse afdelingen van de Junior Chamber International (JCI) de ‘West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar’. Dit zijn de drie genomineerden.

Jeroen Beeuwsaert (37), Beeuwsaert Construct

Samen met zijn achterneef Didier Beeuwsaert richtte Jeroen Beeuwsaert in 2004 dit bouwbe-drijf op, dat gespecialiseerd is in agrarische en industriële gebouwen. Er werken 85 mensen, en het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 35 miljoen euro.Jeroen Beeuwsaert vindt zijn nominatie vooral een eer voor het bedrijf en zijn medewerkers. “Eens je in de spurt zit, ga je wel recht op de trappers staan”, lacht hij. Maar de nominatie op zich beschouwt hij als pure winst. “De grote groei in omzet en personeel de jongste jaren zal mee-gespeeld hebben. De markt heeft ons ook toege-laten om snel te groeien, en op die basis bouwen we nu verder. Ik had altijd al veel ‘goesting’ om een eigen zaak te beginnen. We hebben het ook aangedurfd om grote projecten aan te pak-ken, zoals vorig jaar nog een winkelcentrum in Brugge. ‘Durven’ is een belangrijke succesfactor.”

Robbert Desmet (28), Woodstoxx

De jongste genomineerde was slechts 22 toen hij in 2007 met Woodstoxx startte, gespecialiseerd in houten vloer- en muurbekledingen, binnen en buiten. Woodstoxx stelt 19 mensen tewerk,

en draaide vorig jaar een omzet van 5,4 miljoen euro. “Ik kom uit een ondernemende familie, die actief was in de houtverwerkende nijverheid. Ik heb nauwelijks getwijfeld om het er zelf op te wagen”, zegt Robbert Desmet. “Samen met mijn vennoot heb ik met dit team een mooi groeitra-ject afgelegd. Uniek aan dit bedrijf zijn mijn jonge leeftijd en de keuze om met jonge mensen te werken – de gemiddelde leeftijd van onze ploeg is 28 jaar. Dat straalt frisheid en dynamisme uit.”

Bart Sterckx (37), Karel Sterckx

Bart Sterckx is sinds 2000, als derde generatie, actief in het familiebedrijf dat hoogwaardige compost voor de champignonteelt produceert. “Ik denk dat de jury oog had voor de opmerke-lijke groei die we de voorbije tien jaar hebben doorgemaakt, zowel qua omzet als volume. Ook de internationalisering van onze afzetmarkt zal meegespeeld hebben. We zijn nu actief in de buurlanden, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje. Die bredere kijk was nodig, omdat de sector in eigen land aan het krimpen is. En we blijven groeien. Zo kijken we uit naar productielo-caties in het buitenland. Bovendien gaan we dit jaar twee windturbines bouwen op onze site in Roeselare, om daarmee in twee derde van ons stroomverbruik te kunnen voorzien.”De Sterckx-groep telt momenteel een vijftigtal medewerkers, en realiseerde in 2012 een omzet van 20 miljoen euro.

Meer info: http://westvlaanderen.jongeonder-nemervanhetjaar.be

Drie kandidaten voor ‘West-Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar’

Ondernemers 04 1 maart 2013 7

Apps op de werkvloer:

Voortaan lichten we in elke ‘Ondernemers’ een voor ondernemers interessante applicatie voor tablets of smartphones toe. Showpad verandert je iPad in een krachtig presentatie- en verkoopsinstrument.

Deze app laat toe dat je snel kan switchen tussen al je verkoopdocumenten, zelfs grote pdf-bestanden. Je kan een aangepaste catalogus opstellen op basis van de verschillende klantenvoorkeuren. Dat is vlot mogelijk door op je documenten, foto’s, enz. een bookmark te plaatsen en in een wip een gepersonaliseerde catalogus op te maken, die je kan mailen of printen. Ook interessante con-tactgegevens verzamelen en ordenen, is geen probleem. Via Showpad kan je zo ook on the spot interessante infor-matie verzamelen over de klanten en prospecten.

Erg interessant is de ‘Kiosk’-modus, waarmee je pre-sentaties kan houden in het bedrijf zelf, op beurzen of tijdens netwerkmomenten. Zo is het een eitje om snel een diashow op te maken op basis van de fotoalbums in je content profile. Ten slotte laat Showpad je toe om de content, contactgegevens enz. te exporteren naar andere toepassingen, bijvoorbeeld je bestaande back-officetools, Excel, iWorks Spreadsheets en zo meer.

De eerste stap is uiteraard het downloaden van ‘Showpad’ in de app-store. Via de bijhorende website is deze app aan te passen aan jouw wensen en voorkeuren. Online kan je alle benodigde bestanden opladen, ordenen en laten syn-chroniseren met je iPad. Dan gaat het bijvoorbeeld over bedrijfsinformatie, catalogi en brochures, standaardoffer-teformulieren, enz. Omgekeerd kan je uiteraard ook aan-passingen op je iPad synchroniseren met je webaccount.

Online is het bovendien mogelijk om de lay-out van de applicatie te bepalen. Je hebt de beschikking over stan-daardachtergronden, maar kan het uitzicht ook volledig aanpassen aan je bedrijfsidentiteit, met eigen kleurge-bruik, je logo, enz. Je hebt ook de mogelijkheid om een volledig gepersonaliseerd contactformulier voor klanten en prospects op te maken, met de velden en de lay-out die jij verkiest. Ten slotte kan je op de website alle data delen in content profiles met je verschillende (sales)teams. Door daarna op de iPad in te loggen op de app met de juiste gegevens, beschikt iedereen over dezelfde informatie.

Showpad is gratis uit te proberen gedurende 30 dagen, daarna kan je besluiten om een maandelijks abonnement af te sluiten, dat voor professionele gebruikers 19 dollar kost. Voorlopig zijn er nog geen plannen om van Showpad een Android-versie op de markt te brengen.

www.showpad.com

Donderdag 21 maart 2013 vanaf 13u30 Kinepolis Kortrijkwww.voka.be/west-vlaanderen

Hoe succesvoller ondernemen met marketing?

Page 8: Ondernemers 4-2013

REP

ORTA

GE

Van 1 tot en met 4 maart 2013 vindt in Kortrijk Xpo opnieuw Tuinxpo plaats, een beurs die jaar na jaar aantoont wat voor bloeiende sector – letterlijk – dit is. Tuin-centrum De Molen uit Moen nam onlangs een collega over, en tuinaannemer Peter Segers heeft zijn handen vol met het wer-ken voor particulieren en bedrijven.

De ouders van Bart en Katrien De Fraeye, landbouwers van huis uit, begonnen 35 jaar geleden met Tuincen-trum De Molen in Moen. Sinds tien jaar runnen broer en zus de zaak. “We stellen met genoegen vast dat we groeien, maar we werken dan ook hard aan onze dienstverlening en aan een steeds professionelere structuur”, zeggen Bart en Katrien. “Het is een gezond familiebedrijf, en we waren klaar om te investeren in de toekomst.”

Het voordeel van de crisis

Begin januari is de hele winkel in Moen in een nieuw kleedje gestoken, en er wordt dit jaar ook nog geïn-vesteerd in een laad- en losplaats. Broer en zus waren bovendien al een hele tijd aan uitbreiding aan het den-ken. “Maar we beseften uiteindelijk dat de zaak, op deze locatie in Moen, groot genoeg is. Toen kwam het idee naar boven van een tweede vestiging”, zegt Bart De Fraeye. “Maar om die van de grond af op te bouwen, leek ons niet zo vanzelfsprekend. Om te beginnen vind je al moeilijk een locatie. Een bestaande zaak overne-men, is dan ook een stuk eenvoudiger. Wij vernamen dat de eigenaar van Tuincentrum Wannyn in Avelgem – op nauwelijks acht kilometer van hier – zijn zaak na 25 jaar van de hand wou doen en uiteindelijk was de

overname, na slechts een maand voorbereiding, vlug beklonken. Op die manier hebben we een afzetgebied gecreëerd van pakweg Kortrijk tot Oudenaarde, met uitlopers tot in Doornik en Ronse.”

Zowel de namen ‘De Molen’ als ‘Wannyn’ zijn bekend in de regio, en daarom kozen Bart en Katrien voor de gulden middenweg: de vestiging in Avelgem gaat voortaan door het leven als ‘Tuincentrum De Molen – Wannyn’. Ze wordt volledig opnieuw ingericht, en heropent in het vierde weekend van maart.

In Moen werken momenteel zeven mensen – vorig jaar werden nog twee halftijdse medewerkers aangewor-ven. Bij Wannyn waren er nog twee mensen aan de slag en drie vacatures zijn recent snel ingevuld geraakt. “Dat is misschien het voordeel van de crisis, als we dat zo mogen zeggen. Voor de eerste keer waren er genoeg kandidaten om de vacatures meteen goed te kunnen invullen”, zeggen Bart en Katrien De Fraeye.

Opkomst van ketens

Professionaliseren, schaalvergroting… het lijkt er dus op dat ook tuincentra er niet aan ontsnappen. “Tot pakweg vijf jaar geleden kon het nog volstaan met een gewone standaardwinkel, terwijl je in andere sectoren – zoals kleding, voeding en doe-het-zelf – al ketens had, met een heel professionele structuur”, zegt Bart De Fraeye. “Maar zowel in Wallonië, met onder andere Oh! Green, als in Vlaanderen, met de groep Hubo, zien we ook in onze branche de razendsnelle opkomst van ketens. Dat brengt met zich mee dat grote leveranciers de interessantste spelers gaan selecteren om exclusief hun producten aan te verdelen. Als je onafhankelijk wil blijven, zoals wij, moet je zelf groeien en verder evo-

lueren. Wij zetten daar als kleiner tuincentrum onze troeven tegenover. Zoals de duidelijke focus op groen en aanverwante (interieur)producten – met een heel breed assortiment. Dierenbenodigdheden of tuinmeu-belen zal je hier niet vinden, omdat wij denken dat je niet overal goed in kan zijn. Wij organiseren ook twee keer per jaar een opleiding voor het personeel, om onze dienstverlening op een hoog expertniveau te houden. En die service houdt ook in dat we, indien gewenst, bijvoorbeeld de bomen bij klanten met minder groene vingers zelf gaan planten.”

Tuincentrum De Molen houdt er ook een eigen kwekerij op na, nog iets wat een keten niet heeft. “Daar kweken we allerlei soorten terrasplanten, eenjarige planten, bodembedekkers, haagplanten enz. Het is niet onze corebusiness, maar de klanten vinden dat wel prettig. We tonen zo aan dat planten weinig geheimen voor ons hebben, en kunnen we ook kort op de bal spelen als het gaat om grote volumes.”

Vliegende start dankzij verplichte groenschermen

Een tuinaannemer moet tegenwoordig van alle mark-ten thuis zijn, zo blijkt uit het verhaal van Peter Segers, die vanuit Ieper negen jaar geleden – na zijn studies Tuinarchictectuur – begon met het kweken van plan-ten en ontwerpen van tuinen. Zijn groene pad stond al heel lang in de sterren geschreven, want zijn vader is boomkweker, en van kleins af hielp Peter mee waar en wanneer hij kon. “Gaandeweg bleek vooral tuinaanleg mijn ding”, zegt hij. “Al kweek ik zelf nog haagplanten, bomen en bos-plantsoen. Ook in mijn stiel is dat een extra troef. Het helpt om projecten binnen te halen, en je bent minder

PROFESSIONALISERING IN DE TUINSECTOR

Groene vingers alleen zijn niet meer genoeg

8 Ondernemers 04 1 maart 2013

Page 9: Ondernemers 4-2013

REP

ORTA

GE

Ondernemers 04 1 maart 2013 9

afhankelijk van groothandelaars. Je kan vers rooien en direct planten, op het gepaste tijdstip.”

Peter Segers werkt – samen met twee werknemers en een freelance tuinarchitecte – zowel voor particulieren als voor bedrijven, en schuwt ook openbare aanbeste-dingen niet. Zijn werkterrein is bovendien ruimer dan de regio Ieper alleen. “Ik ga waar de klanten zitten”, lacht hij. “Zo ben ik in heel West-Vlaanderen aan de slag, zit af en toe ook in Oost-Vlaanderen en Wallonië, en eind vorig jaar heb ik een klus geklaard in Minder-hout, vlakbij de Nederlandse grens.”

“Ik had het geluk dat, toen ik als zelfstandige begon, nogal wat bedrijven in de industriezone vlakbij een groenscherm moesten hebben, omdat hun steden-bouwkundige vergunning hen daartoe verplichtte. We waren vanuit de kwekerij sterk in coniferen en haagplanten, die zich goed lenen voor zo’n scherm. Zo kon ik een mooie start nemen. Na negen jaar kan ik niet zeggen dat bedrijven sowieso meer inte-resse tonen in een creatieve groenaanleg rond hun gebouwen; dat hangt echt af van bedrijf tot bedrijf. Voor sommige moet het nu eenmaal, omdat de omge-ving proper moet zijn, en zij willen het zo eenvoudig en low budget mogelijk. Andere zien creatief groen als een uithangbord, en als versterking van hun gebouw en de uitstraling van de site. Onlangs werkte ik voor een firma in Vlamertinge die flink geïnvesteerd had in mooie kantoren en vond dat die omringd moesten worden met een passende natuurtuin. Zo’n tuin zou dan natuurlijk ook weer vloeken rond een opslagplaats in beton, bijvoorbeeld (glimlacht).”

Het leuke en tegelijk lastige in Peter Segers’ branche is dat er geen standaardoplossingen zijn, noch bij bedrijven, noch bij particulieren. “Als hedendaagse tuinaannemer moet je erg creatief en flexibel zijn”, zegt hij. “Jonge gezinnen willen vaak gewoon eerst een functioneel en proper gazon, waarop de kinderen kunnen spelen. Eens ze rond de 40 zijn, zijn klanten bereid om wat meer geld te besteden aan hun tuin, om er iets speciaals van te maken. Dan komt het erop-aan hun verlanglijstje te kunnen combineren met een uniek ontwerp.”

Lef, specialisatie en vakkennis

En de tuinaannemer van nu moet ook multifunctioneel zijn, benadrukt Peter Segers. “Groene vingers heb-ben, is niet meer voldoende. Je moet, naast kwaliteit leveren, jezelf ook weten te verkopen, want mensen vergelijken. Bovendien maak je maar kans om een tuinproject binnen te halen als je het hele plaatje kan aanbieden tegen een concurrentiële prijs. Daarom moet je tegenwoordig ook goed uitgerust zijn met machines, moet je ook een beetje kunnen metselen, een deel elektricien en schrijnwerker zijn. Ik plaats ook afsluitingen en poorten, en af en toe moet ik zelfs de riolering afkoppelen en scheiden bij het heraanleggen van een tuin.”

Naast tuinaanleg en het plaatsen van landelijke omheiningen en poorten, heeft Peter Segers ook nog een andere specialisatie, die niet zo veel tuinaanne-mers beheersen: het aanleggen van paardenpistes. “Daarvoor moet je goed thuis zijn in ontwateringstech-nieken, zandmengsels en dergelijke. Ik had al ervaring in tuindrainage en heb me verder bekwaamd. Er zijn er niet zo veel die paardenpistes aanleggen, waardoor ik mezelf daarmee toch ook kan onderscheiden van collega’s. Dergelijke specialisaties zijn noodzakelijk. De tuinaannemer die bij wijze van spreken alleen nog hagen scheert en het gras afrijdt, heeft het moeilijk vandaag.”

Met lef, specialisatie en vakkennis kan je de concur-rerende tuinaannemingsbedrijven het hoofd bieden, maar makkelijk is het niet. Bovendien is er ook de concurrentie van bijvoorbeeld beschutte werkplaat-sen of tewerkstellingsprojecten, die in veel gevallen ook groenaanleg en –onderhoudsafdelingen hebben. “Die opereren meestal toch in een ander segment, onder meer groenonderhoud van de publieke ruimte, en daar heb ik geen problemen mee”, zegt Peter Segers. “Anders wordt het als ze zich ook gaan bezig-houden met tuinaanleg bij particulieren, wat ik af en toe vaststel. Zij kunnen tegen de helft van de kostprijs werken, en daar kunnen zelfstandige tuinaannemers zoals ik niet tegenop. Een groot probleem is dat niet, net omdat ikzelf en veel collega’s ons zo sterk gespeci-aliseerd hebben.” (JD – Foto’s JD en EV)

www.tuincentrum-demolen.bewww.segersgroenaanneming.be

Peter Segers: “Als hedendaagse

tuinaannemer moet je creatief, flexibel en

multifunctioneel zijn.”

Bart & Katrien De Fraeye: “Tot vijf jaar geleden kon het nog volstaan met een gewone

standaardwinkel, maar ook in onze branche zien we de razendsnelle opkomst van

ketens. Daar moet je je eigen troeven tegenover stellen.”

Page 10: Ondernemers 4-2013

Maka De LameillieureFlanders InShape

10 Ondernemers 04 1 maart 2013

Page 11: Ondernemers 4-2013

Een dame met een missie. Dat is het minste wat men van Maka De Lameillieure kan zeggen. Sinds de start van Flanders InShape in 2007 leidt ze het op de Kortrijkse universitaire campus gevestigde kenniscentrum dat de bedoeling heeft om de implementatie van industrieel design in de Vlaamse bedrijfswereld te professionaliseren. Design en innovatie zijn daarbij de meest gehoorde toverwoorden. De Lameillieure is van Georgische afkomst, is moeder van drie kinderen en heeft als burgerlijk ingenieur een fascinatie voor de menselijke factor in de productontwikkeling.

“Designmanagement zorgt voor bewezen meerwaarde” IN

TERV

IEW

Ondernemers 04 1 maart 2013 11

De missie van Flanders InShape bestaat erin om het designproces voor innovatie bij de Vlaamse industrie te professionaliseren. Hoe gaat dat concreet in zijn werk?Maka De Lameillieure: “Het uitgangspunt is altijd dat we proberen om de concurrentiekracht van onze bedrij-ven te verhogen. Dit kan via doorgedreven inspannin-gen die de consument ten goede komen. Door meer klantgericht te denken en te handelen, zullen bedrijven meer groei realiseren en nieuwe producten of diensten in de markt zetten. Om dit te bereiken focust Flanders InShape op het opbouwen van industrieel relevante expertise over design en gebruikersgedreven inno-vatie. Flanders InShape werkt daarvoor samen met onderzoekspartners om de nodige kennis en tools te ontwikkelen. De onderzoeksinspanningen spelen een cruciale rol in het bereiken van de doelstelling van Flanders InShape.”

Flanders InShape geeft advies en begeleidt. Maar koken kost geld. Moeten de bedrijven na een rondje Flanders InShape dan voor financiële steun verplicht langsgaan bij het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)?Maka De Lameillieure: “Het IWT is slechts één mogelijkheid. Innoveren kan ook zonder subsidies. De ervaring leert dat grote bedrijven vaker aankloppen bij het IWT bij substantiële of doorbraakinnovaties, terwijl kmo’s eerst bij ons zullen aankloppen, omdat ze nu eenmaal een aantal processen niet in huis hebben. Pas later stappen ze dan eventueel richting het IWT of richting een commerciële speler die hen kan bijstaan.”

Blijft de vaststelling dat Vlaanderen zes of meer instellingen telt die innovatie en/of creativiteit wil-len bevorderen. De Vlaamse regering werd in 2007 en 2012 al eens aangemaand om met de borstel door het innovatielandschap te gaan en te focussen op vereenvoudiging. Maar het euvel blijft. Vind als ondernemer maar eens het bos tussen de bomen.Maka De Lameillieure: “Het Innovatiecentrum is en blijft het centrale aanspreekpunt van waaruit dan verder aan dispatching kan worden gedaan naargelang

de vraag of de behoefte van de onderneming. Flanders InShape is helemaal gefocust op de designinspannin-gen voor bedrijven. Wij kunnen de tools aanleveren, de weg tonen hoe je via nieuwe producten of diensten een meerwaarde kan realiseren. Het innovatieland-schap lijkt versnipperd te zijn omdat het uit veel relatief kleine kenniscentra bestaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze kleinschaligheid noodzakelijk is om snel te kunnen reageren op de technologische of eco-nomische veranderingen. Een gecentraliseerd Vlaams innovatiecentrum zou misschien meer duidelijkheid brengen in het landschap, maar ik vrees dat het onze industrie niet te goede zou komen. Een tanker laat zich niet zo makkelijk manoeuvreren. Snelle en kleine boten zijn veel wendbaarder. En om op uw vraag terug te komen: onlangs hebben alle Vlaamse instellingen die rond design werken gezamenlijk het Designplat-form Vlaanderen opgericht, een globaal platform zeg maar. Alle organisaties zijn daar principieel overeenge-komen om meer samen te werken en meer ervaringen uit te wisselen. Dit alles in de hoop de efficiëntie te bevorderen en Vlaams design ook internationaal meer op de kaart te zetten.”

Muurtjes slopen

“Sharing knowledge, shaping industry” is de slogan die Flanders InShape hoog in het vaandel voert. Maar samenwerken vergt een attitude, een open-heid, ja zelfs tegenover een concurrent. Dan mag je alvast geen Einzelgänger zijn zoals veel van onze ondernemers.Maka De Lameillieure: “Toch zetten we ook hier bedrij-ven uit een zelfde sector samen rond de tafel om te brainstormen in een zogenaamd lerend netwerk. Of dat lukt? Zeker. Maar er is ook een formele afspraak tussen de bedrijven: over eindproducten wordt niets verteld. De brainstormsessies hebben dus unilateraal betrekking op de procesvoering. Om een voorbeeld te geven: textielbedrijven kunnen ervaringen uitwisselen over hun inspanningen op het vlak van waterzuivering. De boodschap is duidelijk: hoe kunnen we van elkaar leren? Ik vind dat dit ook in Vlaanderen aardig lukt.”

‘Out of the box denken’ is de beste manier om tot cre-ativiteit te komen. Dat kan onder meer door muurtjes te slopen tussen sectoren. Wat in één sector al uitge-vonden of toegepast wordt, kan bijzonder nuttig zijn in een andere sector. Gebeurt dat genoeg?Maka De Lameillieure: “Muurtjes slopen, dat is precies wat Flanders InShape ook beoogt. Want elk bedrijf is een vat vol ervaringen. Door die ervaringen uit te wis-selen, kan je veel bijleren, dat is een feit. En ja, dat kan even goed gebeuren over sectoren heen. We hebben al positieve voorbeelden gezien tussen bedrijven uit de kunststofwereld en de sector van de vloerbekleding. Over het nut bestaat niet de minste twijfel. Innovatie en creativiteit zouden deel moeten uitmaken van het DNA van elk bedrijf, maar in de praktijk is dat niet altijd zo. En waarom is dat niet zo? Omdat onze hersenen nu eenmaal niet zo geprogrammeerd zijn. Een mens grijpt doorgaans liever terug naar zijn eigen ervaring om zaken in beweging te zetten, maar dat leidt niet naar grote innovaties en veranderingen. Flanders InShape beschouwt het als zijn cruciale opdracht om methodes aan te prijzen die tot nieuwe en innovatieve inzichten leiden.”

Is het kennen van de noden van de klanten en de gebruikers niet altijd en opnieuw het startpunt van een creatieve aanpak?Maka De Lameillieure: “Absoluut. Te veel bedrijven zijn alleen met zichzelf bezig. Hoe langer een bedrijf in een en dezelfde sector bezig is, hoe slechter vaak. Er wordt te weinig rekening mee gehouden dat klanten en behoeften veranderen. Bedrijfsleiders denken dat ze weten wat er leeft bij de klanten, maar de noden van de klanten gaan meestal veel verder dan wat die klan-ten vertellen of wat blijkt uit een enquête. Er is nood aan veel meer empathisch vermogen. In de gangbare praktijk van design bestaan een hele reeks tools die de echte noden proberen te achterhalen. Alles begint met diepgaande observatie. Daar ligt de sleutel tot innovatie. Een machinebouwer wilde innoveren, maar had zijn afnemers nog nooit bezocht op het terrein. Dat kan dus niet. Innovatie hoeft niet per se duizenden euro’s te kosten, maar je moet er wel voor open staan.”

Page 12: Ondernemers 4-2013

INTE

RVIE

W

Ze zijn zo bescheiden, mijnheer!

Flanders InShape is actief in heel Vlaanderen. Merkt u iets wat typisch West-Vlaams is in uw verhaal?Maka De Lameillieure: “Ik vind vooral dat West-Vlamingen veel te bescheiden zijn. Ze onderschat-ten hun eigen kunnen. West-Vlaamse ondernemers blinken vaak uit door daden en misschien minder door woorden. Ik kom ook wel eens in contact met bedrijven uit andere regio’s van Vlaanderen. In Antwerpen is er allicht een grotere vorm van assertiviteit, maar daarom doen ze het er niet beter. Ik sta soms versteld van wat ik in West-Vlaanderen zie. Prachtige realisaties en dan nog wordt er – volledig onterecht - onzeker gedaan over het resultaat. Onze bedrijfsleiders doen het met hun vernieuwde producten of diensten bijzonder goed, maar ze blijven toch zo graag bescheiden. Voorbeelden genoeg. Ik denk hier bijvoorbeeld spontaan aan Xavier Vanneste van de Brugse Brouwerij De Halve Maan, die met zijn vernieuwend aanbod toch maar mooi zijn bieren in China verkoopt. West-Vlaanderen telt wel meer van dit soort nichespelers. Ze doen er in elk geval goed aan om hun boodschap van innovatie uit te dra-gen over de grenzen. Want Vlaanderen is nu eenmaal een veel te kleine markt. Wie wil groeien, weet wat tedoen: innoveer en trek de grens over.”

Volstaat het om creatief te zijn om aan innovatie te doen?Maka De Lameillieure: “Creativity is not enough”, schreef Theodore Levitt, de legendarische marke-tingprofessor en de vader van de globaliserings-theorie meer dan 40 jaar geleden al in een artikel in de Harvard Business Review. Creativiteit gaat over het bedenken, de creatie van een nieuw idee. Innovatie gaat over het uitvoeren van het idee, het omzetten van het idee tot een (hopelijk) succes-volle onderneming. De ondernemingen hebben echter beiden nodig, creativiteit én uitvoering.”

Is design dan geen vorm van innovatie?Maka De Lameillieure: “Ook design is geen innovatie op zich. Design zoals wij het bij Flanders InShape hanteren, is geen einddoel, maar een proces om tot nieuwe producten of diensten te komen. Maar design dekt vele ladingen. De definitie van design is voor de meeste mensen: duur, opvallend, mooi, luxe uitstra-lend. In de voorbije jaren hebben designers ook stevig aan deze beeldvorming meegewerkt. Denk maar aan de vergulde badkuipen of met Swarovski-stenen bezette televisietoestellen of gsm’s. Sinds een tiental jaren is echter het besef gegroeid dat design meer is dan vorm of kleur. Men beseft dat door het werken aan de kruising tussen technologische ontwikkelingen, economische haalbaarheid en de behoefte en ervaring van gebruikers, designers niet alleen objecten beden-ken, maar ook oplossingen ontwerpen. Ik kan me er alleen maar over verheugen dat er in Vlaanderen een aantal ontwerpbureaus bestaan die een stevige exper-tise hebben opgebouwd op dit vlak.”

De roeping van Kortrijk als designstad

Zeker onder de vorige burgemeester claimde Kortrijk graag de titel van designstad. Is dat terecht?Maka De Lameillieure: “Kortrijk mag die titel zeker opeisen. Interieur bijvoorbeeld is een enorme troef die velen ons benijden, maar er is veel meer dan Interieur alleen. Ik stel vast dat er in de Kortrijkse regio heel wat bedrijven – en lang niet alleen in de meubel- of textiel-sector - bezig zijn met design in de brede betekenis, opvallend meer dan in andere regio’s van Vlaanderen. Kijk maar naar de verlichtingsbranche, maar ook naar machinebouwers.”

Zou u de Budafabriek, waar jonge ondernemers, kunstenaars en het onderwijs in een informele omgeving aan kruisbestuiving doen, een voorbeeld van creatieve aanpak willen noemen?Maka De Lameillieure: “Het is alvast goed te weten dat er in de stad infrastructuur bestaat die creativiteit wil bevorderen. Het is ook positief dat er niets van bovenaf wordt opgelegd of voorgeschreven, maar dat het hele concept berust op de vrijheid om iets te doen. De inhoud moet van onderuit, van de partners zelf komen, en dat is een goede aanpak om creativiteit te bevorderen. Daarom is Flanders InShape een van de oprichtende partners van de Budafabriek.”

Eén van de doelstellingen van Flanders InShape bestaat erin om de toegevoegde waarde van design effectief te meten. Hoe doet u dat?Maka De Lameillieure: “Het is inderdaad niet zo een-voudig. Wij kunnen wetenschappelijk nog niet bewij-zen dat elke euro die geïnvesteerd wordt in design meerdere euro’s opbrengt. Dat beseffen we ook. Maar een instelling als British Design Council heeft over een periode van tien jaar toch maar mooi vast-gesteld dat bedrijven die inzetten op design, sowieso behoren tot de categorie van de betere bedrijven. Met Flanders InShape willen we vooral positieve rolmo-dellen naar voren schuiven en peilen naar de invloed op het einde van de rit. Zopas hebben we een boek uitgegeven onder de titel ‘Groei door designmanage-ment, een strategie die werkt’. Daarin getuigen acht Vlaamse bedrijven dat designmanagement één van de instrumenten kan zijn die het verschil maken. De acht bedrijven werden met hulp en coaching van Flanders InShape en externe experten begeleid om designma-nagement op hun maat te implementeren als een onderdeel van hun strategie. Hoewel er geen groeicij-fers meegegeven worden, laten de deelnemers toch duidelijk resultaten noteren: omzetstijging, hogere klantentevredenheid, meer gemotiveerde medewer-kers en succesvolle samenwerking met partners en stakeholders.”

Het wordt vaak onderschat dat creativiteit en inno-vatie sterk gestimuleerd of geremd kunnen worden door de omgeving waarin men werkt. Een inspire-rende omgeving zoals open landschapskantoren kan wonderen doen, maar een omgeving kan ook een inspiratie-stop meebrengen. Zijn bedrijven zich daar voldoende van bewust, denkt u ?Maka De Lameillieure: (veert recht, loopt naar de kast en gooit het door Flanders InShape uitgegeven boekje ‘Creatieve ruimtes’ op tafel). “Lees dit boekje, daarin wordt die thematiek helemaal belicht. Er wordt nog altijd veel te weinig aandacht besteed aan de omge-vingsfactoren. Nochtans kost dat veel minder dan algemeen wordt gedacht. U lacht misschien als ik dit

zeg, maar er mag in een kantoor geen reukje hangen. Zo simpel ja, maar er wordt nogal eens gezondigd tegen dat eenvoudige principe. Recent kwam ik in Brussel een bedrijfspand binnen en je kon er zo de geuren van het naburige restaurant opsnuiven. Of denk je niet dat een kantoor met veel lichtinval positief inwerkt op medewerkers? Simpel, maar het werkt stimulerend. Wij hebben grondig onderzoek gedaan naar alle omgevingsfactoren die een rol kun-nen spelen: licht, ruimte, geluid, omgeving, meubilair, fun, visualisatie, gebruiksgemak en randvoorwaarden. De resultaten liegen er niet om. Ofwel creëer je een oase van inspiratie, ofwel werk je een inspiratie-stop in de hand. De keuze is snel gemaakt, denk ik.”

U mag even dagdromen. Wat hoopt u tegen pakweg 2020 te realiseren?Maka De Lameillieure: “Ik doe deze job nu al zeven jaar en hoop dat er nog eens zeven vette jaren mogen aankomen. Aan uitdagingen geen gebrek. Voor Flan-ders InShape komt het er op aan om zich nog meer internationaal te profileren. Het zal zaak zijn om meer aansluiting te vinden bij gelijkaardig kenniscentra in het buitenland, zoals die onder meer ook bestaan in Nederland, Duitsland of Denemarken. Wij kunnen veel van hen leren en zij misschien ook van ons. Op die manier kunnen wij onze bedrijven beter ondersteunen. Mijn tweede toekomstdroom is om hier in Kortrijk, samen met de KULAK en met de steun van HOWEST, andere hogescholen en het stadsbestuur, een leerstoel voor design-innovatie in het leven te roepen. Er is al een eerste aanzet nu er in de richting TEW ook een cursus ‘design en innovatie’ wordt gegeven.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

12 Ondernemers 04 1 maart 2013

“Innovatie hoeft niet per se duizenden euro’s

te kosten, maar je moet er wel voor open staan.”

“Kortrijk mag met recht en reden de titel van designstad claimen.”

Flanders InShape

Flanders InShape werd in 2006 opgericht door de industrie (Agoria, Fedustria, Essenscia), een aantal hogescholen, gespecialiseerde ken-niscentra en ontwerpbureaus. De organisatie werkt met acht voltijdse medewerkers en met een budget van om en bij de 1,6 miljoen euro, waarvan 1 miljoen euro specifiek voor het on-derzoek. 80% procent van dit budget wordt ter beschikking gesteld door het IWT en door de Vlaamse overheid, 20% wordt gefinancierd door eigen projecten, maar Maka De Lameil-lieure maakt zich sterk dat het aandeel uit eigen middelen de komende jaren wordt op-gekrikt.

Page 13: Ondernemers 4-2013

Printen, kopiëren, scannen en faxen tot A3 met het nieuwe gamma multifunctionele A3-kleureninkjetprinters van Brother. 141% is het verschil tussen A4 en A3. Deze printers kunnen met hoogrendementinktpatronen uitgerust worden om kosten te besparen. Uw 141% voordeel. Print zelf uw professionele brochures “automatisch recto verso”, presentaties en A3-affiches, en uw bedrijf en producten krijgen de aandacht die ze verdienen. A3 printen reeds vanaf € 199, incl. btw en bijdragen.

Ga voor uw 141% voordeel! Surf naar www.brother141.beMet milieulabels Energy Star en Blue Angel. Gratis recyclageprogramma voor inktpatronen.

GEEN HOGE AFDRUKKOSTEN MEER EN PRINT ZELF DOCUMENTEN OP A3-FORMAAT.

VOORDEEL

GA VOOR

*Info en voorwaarden op www.brother.be/CashbackA3

TOT

OP DE GESELECTEERDE A3 MODELLEN

€ 70,-CASHBACK*

19996_BROTHER_Wave141_310x220_NL.indd 1 11/12/12 11:29

Page 14: Ondernemers 4-2013

De kinderen zijn het huis uit, dus het is nu aan u om 100% te genieten! Uw huidige woning voelt te groot aan, de stap naar een nieuwe woonst in de stad is dus een uitstekende keuze. Bereikbaarheid, veiligheid, comfor t en groen zonder extra kosten staan in de Wispeltuin centraal en dat is interessant.

[email protected] www.wispeltuin.be TEL: 050/95 07 35GPS adres: Katelijnestraat 105, 8000 Brugge

MaxiMaalgenieten

WISPELTUINde

BRUGGE 33% verkocht!

• 1 tot 4 slaapkamers• lift in de woning• leefterrassen• rustige groene omgeving• afwerking met oog voor detail• winkels om de hoek• ondergrondse parking

BEDR

IJVEN

130 jaar overleven en groeien in een gra-fische sector die het niet onder de markt heeft: het verhaal van Beyaert Printing uit Waregem leest als een sterk staaltje ondernemerschap. Als telg van de vierde generatie zag huidig zaakvoerder Bernard Ramboux het bedrijf evolueren naar een performante offsetdrukkerij. Die heeft, dankzij de vastberaden keuze voor grote formaten, ook in Frankrijk, Nederland en Duitsland een mooi marktaandeel ver-overd.

Beyaert Printing is sinds 2007 gevestigd in de Ware-gemse industriezone. “De roots van de onderne-ming situeren zich echter in de Kortrijkse Vanden Peereboomlaan, waar het bedrijf zich bevond achter het ouderlijk huis van de stichter”, getuigt Bernard Ramboux. “Omdat uitbreiden daar niet mogelijk was, gingen we op zoek naar een ruimere locatie. Van de gelegenheid maakten we gebruik om de drie fami-liale bedrijven die drie generaties geleden gesplitst waren (Beyaert-Sioen, Beyaert André en Techni-Pack) opnieuw te centraliseren in Waregem.”

Die strategische beslissing legde het bedrijf geen windeieren. “Dankzij de extra bedrijfsruimte konden

we in 2009 investeren in een machine voor het druk-ken van affiches op groot formaat (1,5 op 2 meter). Het faillissement van een aantal internationale con-currenten vergrootte onze markt, terwijl we in eigen land steeds meer vraag naar dat supergrote formaat creëerden”, aldus Bernard Ramboux.

Daarnaast oriënteert Beyaert Printing zich voluit op kartonnage. “Dat doen we zowel rechtstreeks (maken van dozen en verpakkingen) als onrechtstreeks, door voor grotere collega’s de voorbedrukking te verzorgen die dan wordt gelamineerd op golfkarton of wordt gebruikt voor totems.”

Rechtstreekse communicatie met de klant

Bernard Ramboux vraagt zichzelf wel eens af hoe het komt dat Beyaert Printing gestaag blijft groeien, terwijl anderen kreunen en zelfs ten onder gaan. “De kleinschalige structuur zal er wel voor iets tussen zitten, maar je moet vooral begeesterd zijn door wat je doet en tussen de mensen staan. Nauw contact met mijn medewerkers op een vlot beheerbare site en rechtstreekse communicatie met mijn klanten, zorgen ervoor dat ik weet wat er leeft. Hoe kan je anders de juiste beslissingen nemen? Daarnaast is het altijd mijn politiek geweest om telkens weer te investeren

in gesofisticeerde machines, die ons toelaten hoog-waardig drukwerk af te leveren. Die boodschap wil ik ook aan mijn dochter Laurence overbrengen, die zich nu al in het bedrijf integreert en op termijn misschien de zaak zal overnemen.” (BVC – Foto Hol)

www.beyaertprinting.be

Beyaert Printing focust op grote formaten

14 Ondernemers 04 1 maart 2013

Bernard Ramboux: “Alleen door met je twee voeten op de werkvloer te

staan, weet je wat er leeft en kan je de juiste beslissingen

nemen.”

Page 15: Ondernemers 4-2013

BEDR

IJVEN

Ondernemers 04 1 maart 2013 15

Binnen een strak en minimalistisch con-cept de armaturen met hoge esthetische en functionele waarde aangenaam pre-senteren: in die missie is Wever & Ducré geslaagd, zo bleek tijdens de opening van de nieuwe showroom. “Hier stellen we zowel onze eigen producten als die van XAL voor. Dankzij het complementair karakter van beide merken, plezieren we met onze oplossingen zowel het brede middenseg-ment als de high-end markt”, verduidelij-ken commercieel directeur Nathalie Lagae en operationeel directeur Johan De Smedt.

Wever & Ducré nam eind 2011 letterlijk en figuurlijk een nieuwe start. Nadat de Oostenrijkse fabrikant XAL de merknaam overnam, volgde in maart 2012 de verhuis van de centrale vestiging naar nieuwe kantoren in het Roeselaarse Accent Business Park. “De vlotte bereikbaarheid was daarbij uiteraard een grote troef. Toen de ruimte naast onze huidige vestiging boven-dien nog vrij bleek, zagen we dat als de gedroomde opportuniteit om daar een moderne showroom te integreren. Hier verwelkomen we op afspraak graag onze professionele klanten zoals (interieur)architec-

ten, dealers en installateurs, die eventueel samen met de eindklant onze oplossingen kunnen ontdekken”, zegt Nathalie Lagae.

Wever & Ducré verzorgt sinds de overname ook de Belgische verdeling van XAL. “Beide merken zijn geen concurrenten, maar vullen elkaar prima aan”, licht Johan De Smedt toe. “XAL mikt meer op maatwerk voor onder meer verlichting in kantoren, winkels en openbare gebouwen, terwijl Wever & Ducré met uit voorraad leverbare producten vooral in residentiële toepassingen tot zijn recht komt. De twee merken genieten mee van de enorme investeringen op vlak van schaalvergroting bij XAL, wat onder meer blijkt uit het hoogtechnologisch machinepark en een fors uitgebouwd competence centre.”

Hogere verwachtingen

De verlichtingsmarkt evolueert razendsnel. Met dat gegeven werd rekening gehouden bij het concept van de showroom. “We hebben gekozen voor een gemo-duleerde aanpak, waarbij we alles in een mum van tijd en frequent aan innovaties kunnen aanpassen. Op die manier blijft de toonzaal altijd heel actueel. Bovendien

kunnen bezoekers via een gratis app heel snel bekij-ken of bepaalde producten in hun interieur passen: het volstaat een foto van de ruimte te nemen en lut-tele seconden later zie je al in hoeverre bijvoorbeeld een pendel- of wandarmatuur in dat plaatje past. Die functionele tool wordt heel enthousiast onthaald.”

Hoewel de bouwsector het hard te verduren heeft, hebben ze bij Wever & Ducré een goed oog in de toe-komst. “We hebben vorig jaar de fundamenten gelegd van onze nieuwe aanpak en vertalen die dit jaar naar iets hogere verwachtingen, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.” (BVC – Foto Kurt)

www.wever-ducre.com

WEVER & DUCRÉ OPENDE DYNAMISCHE SHOWROOM

“Overname door XAL gaf ons de wind in de zeilen”

Nathalie Lagae en Johan De Smedt: “In de showroom kunnen we snel en vlot onze innovaties

integreren.”

De metamorfose en integratie van Centric in België is rond. Centric Belgium is het resultaat van de overnames KSI International, Infosoft, Locus, Orqua, Sycron, Gecotec en Apem. Centric heeft in België vestigingen in Oostkamp (Brugge) en Brussel en telt nu zo’n 650-tal me-dewerkers. Het IT-bedrijf levert bedrijfssoftware (ERP, WMS, retailautomatisatie) en hardware aan meer dan 200 klanten als Bostoen, Vande-walle, Kumpen, Arseus, Unilin, Selexion, Duvel, Delitraiteur, Veritas, JBC, …. Plaatst of detacheert elke dag meer dan 300 IT-profi elen bij klanten in alle sectoren en staat in voor de diensten en infrastructuur van meer dan 150 KMO’s in België.

Onze baseline ‘World of Innovation’ wordt in alle 10 landen waar Centric actief is, letterlijk genomen. Ons aanbod evolueert mee met de nieuwe trends en technologie (cloud, business intelligence, storage, virtualisatie,…) en wordt aangevuld met SharePoint-oplossingen. Een nieuwigheid is het opzetten van een virtueel kantoor of klantencontactcentrum bij bedrijven die hun klantenservice op een hoger niveau willen tillen. Door onze schaalgrote en solvabiliteit zijn we een betrouwbare en duurzame partner met een no-nonsens aanpak. Bezoek onze website www.centric.be of bel 0478 34 78 32 (Arne Vandendriesssche) voor meer info.

Centric, Europese IT-speler met lokale roots

Page 16: Ondernemers 4-2013

Windenergiesector zoekt lokale leveranciers“Er bestaan heel wat misvattingen over de activiteiten van de offshore wind-energiesector. Daardoor moeten we te vaak op ons buitenlandse hoofdkwartier beroep doen voor herstellingen en diverse leveringen. Heel veel opdrachten kun-nen nochtans door lokale spelers worden overgenomen”, zegt Christophe De Bus-scher van Repower, die Flanders’ Mari-time Cluster en Voka en Unizo inspireerde om een lokaal netwerk uit te bouwen.

Repower is een van de drie Original Equipment Manufacturers (OEM) die in Oostende actief zijn, naast Vestas en Alstom. Zij ontwerpen en bouwen de windturbines voor de zeven concessiehouders die voor de Belgische kust windenergie produceren en nemen de turbines in bedrijf. Repower Benelux is het servicecenter om de 54 turbines van Repower te onderhouden die straks op de Thorntonbank prijken.

“Lokale bedrijven huiveren vaak om met ons in zee te gaan”, zegt Christophe De Busscher. “Ze denken dat wij een buitenlandse mastodont zijn die met algemene voorwaarden werken die niet aange-past zijn aan kleine bedrijven. Dat klopt niet, want Repower Benelux is een Oostends bedrijf, dus ken-nen we de Belgische gebruiken en gewoonten heel goed. Tweede misvatting is dat al onze activiteiten zich op zee zouden afspelen. Dat is maar voor één derde het geval. Er is heel wat trafiek tussen het windmolenpark en de wal en heel wat leveringen en herstellingen kunnen gewoon onshore gebeuren. Dat gaat van weersvoorspellingen aanleveren over reparatie van airco’s die wij op zee uitbouwen en aan land brengen tot verhuur en verkoop van lasappara-tuur en het wassen van werkkledij. We hebben een lijst met bijna 100 activiteiten waarvoor we leveran-ciers zoeken. Die leveranciers moeten tenslotte ook niet dag en nacht beschikbaar zijn. We werken wel 7 op 7, maar enkel bij daglicht mag je een turbine betreden. Er zijn dus nooit ’s nachts services op zee vereist.”

Telefoonboek van lokale experten

Op dinsdag 19 maart vanaf 17u organiseert Flanders’ Maritime Cluster in het VLIZ aan de Wandelaarkaai in Oostende een b2b-infosessie en speeddating voor potentiële lokale leveranciers. Jan Dekock, coördi-nator Flanders’ Maritime Cluster: “Die avond zullen Belwind en C-power eerst de achtergrond schetsen bij de offshore activiteiten: wat houden die precies in en wat is er allemaal voor nodig om dit efficiënt en succesvol te organiseren. Daarna zijn ze samen met de drie OEM’s beschikbaar om te speeddaten met lokale leveranciers die denken een aanbod te kunnen formuleren. De ultieme doelstelling is een soort tele-

foonboek op te stellen waarin lokale experten voor de offshore wind worden samengebracht die kunnen worden geraadpleegd voor onderhoud en bij cala-miteiten. Dit evenement wil het bedrijvennetwerk actief in de sector van de offshore wind vanuit Oost-ende als onderdeel van de Fabriek voor de Toekomst ‘Blue Energy’ verder uitbouwen en ontwikkelen. Deze Fabriek kadert in het Nieuw Industrieel Beleid dat in West-Vlaanderen vanuit de POM West-Vlaanderen wordt vormgegeven.

Voor Repower Benelux zou een lokaal aanbod alleszins de efficiëntie en productiviteit verhogen. Christophe De Busscher: “Als we lokale spelers kun-nen inschakelen, creëren we de meerwaarde hier én kan ons hoofdkwartier zich ook weer op zijn kerntaken richten. Regionalisatie is trouwens de enige manier om de kostprijs van groene energie te verlagen en de beschikbaarheid te verhogen. We winnen veel tijd als we bijvoorbeeld een hydraulische zuiger, die het dak van de gondel opent, in 8 uur hier ter plaatse kunnen herstellen en hem niet terug naar Duitsland moeten sturen voor herstelling.” (SD – Foto EV)

www.repower.de

Inschrijven voor het evenement op 19 maart is nog mogelijk via http://www.flanders-maritime-cluster.be/B2Boffshorewind.

Christoph De Busscher: “We hebben een lijst met

bijna 100 activiteiten waarvoor we leveranciers zoeken.”

UITGELEZENKeukenman Donald Muylle naar Wallonië

‘Ik ben Donald Muylle. Al dertig jaar maak ik keukens alsof ze voor mezelf zouden zijn.’ De legendarische woorden van de West-Vlaamse ondernemer slaan blijk-baar ook in Wallonië aan. In mei opent de Dovy-baas zijn zestiende vestiging, in Doornik. Ook daar zal de keukenbouwer een reclamecampagne lanceren. Of zijn stuntelige boodschap even snel zal opgepikt en geper-sifleerd worden als bij ons, blijft zeer de vraag. Intussen gaat het Muylle voor de wind. Het familiebedrijf uit Roeselare telt 270 personeelsleden en heeft 15 toonza-len. Unizo riep Dovy ook uit tot ‘meest klantvriendelijke kmo’ van 2012. (HN)

Gebouwen grensovergang Callicannes staan te koop

De gebouwen van de douane aan grensovergang Callicannes in Poperinge krijgen na 20 jaar leegstand eindelijk een nieuwe bestemming. De federale overheid, die eigenaar is van de gebouwen, zal de controlege-bouwen en de luifel overdragen aan de het Agentschap Wegen en Verkeer. De rest van de kantoren zullen te koop komen. Het gaat wel om de gebouwen aan de Belgische kant van de grens. De voormalige Franse douanekantoren, die al even lang leeg staan, krijgen een nieuwe invulling. De Franse autowegpolitie voor het noorden van Frankrijk zal daar worden ondergebracht. (HLN, DS, HN)

Slabbinck uit Brugge opent filiaal in de schaduw van Sint-Pietersplein

Slabbinck, de Brugse producent van liturgische gewa-den, opende op 20 februari een winkel op een steen-worp van het Vaticaan. Slabbinck is een grote speler op de internationale markt van liturgische gewaden. Net door die internationale faam kregen ze in septem-ber vorig jaar een tip uit Rome: in de prestigieuze Via Borgo Vittorio kwam een pand vrij, op nog geen twee minuten wandelen van het Sint-Pietersplein. De opening van de winkel in Rome is geen voorbode van een totale delokalisering. ‘We gaan ons atelier met 40 naaisters niet verhuizen naar China. Het métier dat we hier in Brugge hebben, vinden we nergens elders.’ (HN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

Page 17: Ondernemers 4-2013

Precies een jaar nadat Ocean Gate Logistics van de Transportzone naar de Kustlaan ver-huisde, oogt de toekomst positief. “Meer dan ooit is er nood aan een ervaren expedi-teur die oog heeft voor service en voor het verbeteren van de logistieke processen bij de klant”, zegt Hendrik Vermeulen van het onafhankelijk kantoor dat gespecialiseerd is in wereldwijd geconditioneerd vervoer.

Hendrik Vermeulen (40) doorliep in Zeebrugge een traject van stagiair over werknemer naar vennoot, tot hij in 2005 besliste om Ocean Gate Logistics te starten. Intussen telt het bedrijf, dat hij samen met zijn vrouw Nancy Verwichte runt, zeven medewerkers. Begin 2012 verhuisden ze van de Transportzone naar de Kustlaan van waar ze transport van perishables of bederfbare goederen coördineren.

“Onder perishables verstaan we enerzijds voeding zoals groenten en fruit, vlees, zuivelproducten, aard-appelproducten en anderzijds non-food producten die geconditioneerd vervoerd worden. Tal van farma-ceutica en chemicaliën vergen een constante tempe-ratuur, maar evengoed mag simpelweg de lijm van plakband niet smelten door de zomerse hitte. Dankzij de modernste technieken geraken de meest exotische producten zoals levende kreeften goed en wel de wereld rond.”

Op het eerste gezicht lijken dit gespecialiseerde klus-sen?Hendrik Vermeulen: “Zolang alles volgens plans ver-loopt, kan iedere expediteur een standaarddienstver-lening aanbieden. Maar logistiek is helaas geen exacte wetenschap en tal van factoren kunnen een vlotte aflevering bij de eindklant verstoren. De carriers bouw-den de voorbije tien jaar hun service af en bij sommi-gen gaat de expertise achteruit door een grotere focus op kostenefficiëntie. Meer dan ooit is er dus nood aan een ervaren expediteur die de logistieke behoefte van

zijn klant analyseert, een gepaste oplossing aanbiedt, de opdracht vervolgens uitvoert en bij moeilijkheden kan optreden. Wij maken het verschil door actief mee te denken aan het verbeteren van de logistieke proces-sen bij vooral middelgrote bedrijven.”

Hoe belangrijk is uw onafhankelijkheid?Hendrik Vermeulen: “Wij hangen niet af van een bui-tenlands hoofdhuis en kunnen dus snel en autonoom strategische keuzes maken. We staan ook flexibel in de keuze van de juiste partners voor de best mogelijke service, zowel van de carriers, transporteurs als de overzeese agenten. Als kleine, gespecialiseerde speler ambiëren wij geen plaats naast de global forwarders.”

Wie zijn uw klanten?Hendrik Vermeulen: “West-Vlaanderen is een sterke voedingsregio. In de diepvriessector werken we voor bijna alle spelers. Toch behoren ook grote, buiten-landse voedingsspelers tot onze klantenportefeuille. Voor sommigen onder hen coördineren wij wereldwijd crosstrades, dat is rechtstreeks transport van bijvoor-beeld Noord-Afrika naar China of van Zuid-Amerika naar het Midden-Oosten. Daarbij zijn organisatie, communicatie en bereikbaarheid essentieel. Hoe beter je de eerste twee disciplines onder controle hebt, hoe minder je de derde nodig hebt.”

Hoe afhankelijk bent u van de conjunctuur?Hendrik Vermeulen: “De wereldwijde voedingsstro-men kunnen enorm variëren door oogstresultaten. Ook evoluties in de wereldbevolking spelen een rol. Landen waar de levensstandaard stijgt, vragen bij-voorbeeld meer aanvoer van proteïnerijke voeding. Terwijl in sommige andere landen sinds de start van de crisis de consumenten de vinger op de knip houden voor bepaalde duurdere voedingsproducten. Voor ons is het belangrijk dat zoveel mogelijk rederijen Zee-brugge aanlopen en dat ze zich vooral competitief opstellen. Logistiek blijft het service-element immers vooral een kostprijsverhaal. Zeebrugge moet zich

nog meer profileren als voedingshaven. Bijvoorbeeld het behalen van het halal-certificaat in 2012 was een goede stap. Zelf waren wij in 2010 bij de eersten met een AEO-certificaat. Daarmee geraakt de lading onder ons beheer vlotter doorheen de douane.”

Wat brengt de toekomst?Hendrik Vermeulen: “Een crisis helpt je terug te keren naar de basis en verplicht je om je businessmodel te herbekijken. Met een IT-bedrijf uit de streek zetten we nu hard in op de ontwikkeling van logistieke software-oplossingen. Die zullen onze eigen efficiëntie verhogen en onze klanten helpen om logistieke processen te optimaliseren. In de toekomst willen we als trans-portarchitecten verder onze kennis ten dienste stellen van onze klanten. Niet alleen op het vlak van logistiek en expeditie maar ook inzake internationale handel.” (RJ-foto MVN)

www.oceangate.be

OCEAN GATE LOGISTICS IS SPECIALIST IN WERELDWIJDE EXPEDITIE VAN BEDERFBARE GOEDEREN

“Zeebrugge moet zich nog meer profileren als voedingshaven”

HAV

ENN

IEU

WS

Ondernemers 04 1 maart 2013 17

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Hendrik Vermeulen: “Vanuit onze expertise als

expediteur focussen we op IT-oplossingen voor de logistieke processen van onze klanten.”

Page 18: Ondernemers 4-2013

Elke dag meer mogelijkheden

© Belgacom 2013. Alle rechten voorbehouden. Belgacom NV van publiek recht, Koning Albert II-laan 27, B-1030 Brussel.

4� oede redenen om Proximus te kiezen voor uw business:

Snelste mobiel netwerk in België met 3G en 4G: u surft tot 10 keer sneller!

Beste dekking: 3G over 97% van België en 4G nu al in 8 grote steden!

Volledig klaar voor werken in de cloud, unified communications, m2m, enz.

Voordelige wereldwijde roaming via Vodafone.

Meer info?Surf naar www.belgacom.be/4G

Razendsnelmobielwerken

RazendsnelmobielRazendsnel

belgacom_mobiledata_voka_wvl_230x320_nl.indd 1 14/02/13 15:41

Page 19: Ondernemers 4-2013

DOSS

IER

Ondernemers 04 1 maart 2013 19

Op het Oostendse wetenschapspark Greenbridge combineert Weepee de best beschikbare ICT-technieken tot een com-petitief aanbod in telecom en tv, waar de grote spelers stilaan wakker van liggen.

Weepee zit in een stroomversnelling. Zeven jaar geleden startte Joeri Van Dooren uit Dudzele een eenmansbedrijfje voor Voice over IP, telefoneren via internet. “De naam Weepee zat in de sfeer van Yahoo!, een soort internationaal herkenbare vreugdekreet. Joeri wilde niet de fout maken van andere telecom-bedrijven door technologie in te kopen en meteen te groot te denken. Hij besloot zelf systemen te ontwik-kelen en in te zetten op schaalbaarheid. Ondertussen groeide Weepee uit tot een betrouwbare operator van telefonie en netwerkdiensten met een breed pakket.

“Op dit openblik hebben we 17.000 klanten voor VoIP”, vertelt directeur communicatie Chris Demeyere. De Ardooienaar was tot 2011 conversation manager bij de Limburgse gsm-operator Mobile Vikings. “Weepee Telecom omvat verschillende activiteiten: VoIP-telefo-nie, complexe cloudhosting en ICT-infrastructuur.”

Al snel werd Weepee een bvba en kwamen er twee personen bij voor ondersteuning en verkoop. In 2012 werd de structuur opgesplitst in Weepee Telecom en Weepee New Media Ventures, die zich op de verdeling van tv via internet richt. Tegelijk verhuisde de groep naar het wetenschapspark Greenbridge in Oostende, waar vandaag al 15 mensen verder bouwen aan de activiteiten.

Wordt Weepee ook een televisiebedrijf?Chris Demeyere: “Waar Joeri Van Dooren woonde, kon hij wel internet maar geen kabeltelevisie krijgen. Hij bedacht voor zichzelf een oplossing en zo ontstond het idee voor Weepee TV. Het besef groeide dat dit ‘zijproject voor de fun’ een schitterend commercieel product kon worden voor zowel B2C als B2B. In 2012 werd beslist deze activiteit af te splitsen. Ze wordt geleid door Andrew Turner uit Mortsel (Antwerpen) die al voor Weepee Telecom werkte, en Pascal Dormal, de voormalige ceo van de Brusselse kabelmaatschap-pij Numéricable. De ploeg werd tegelijk versterkt door onder meer Johan Camp, oud-investeringsmanager ICT & media van de Limburgse Reconversiemaatschappij, Marc Van Steyvoort, oud-directeur van VT4, en Johan Meire, die overkwam van Deloitte.”

Heerst dan zo’n groot geloof in het potentieel?Chris Demeyere: “De toekomst van de tv ligt niet in de kabel maar in internet, de zogenaamde OTT of Over The Top televisie. De grote spelers Telenet en Belgacom zijn daar nu al mee bezig als aanvulling op hun pakket, terwijl wij dit zien als het enige wat de consument nodig heeft. Met ons platform kun je tv kijken op je tv, gsm, tablet,… zowel vast als mobiel. En dat allemaal met één abonnement. Wij bieden nu al de grote tv-kanalen die elke kabeloperator moet hebben. Omdat wij via internet werken, hebben we overal bereik. Dus kan een Brusselaar of een Vlaming in de Ardennen via ons nu ook VTM of zelfs de West-Vlaamse regionale zenders bekijken. We haalden mooie projecten binnen voor zowel B2B als B2C. Onze grootste partner is de wereldleider BBC en daar zijn

we best trots op. Bijvoorbeeld de nieuwe Vlaamse zender Life!TV zendt via ons uit op internet. We doen ook kanaaltransporten tussen verschillende landen. We hebben nog interessante projecten in de pipe-line, waarbij we werken aan end-to-end oplossingen. Bij een recente kapitaalronde haalde Weepee New Media Ventures 1 miljoen euro op. Het verhaal van Weepee New Media Ventures werd door Deloitte opgenomen in de Technology Fast50, de Europese lijst van bedrijven met het meeste groeipotentieel.”

Hoe gaat het intussen bij Weepee Telecom?Chris Demeyere: “Met 17.000 klanten voor VoIP-tele-fonie zijn we een van de grootste spelers in België. De verkoop, hardware en dienstverlening verloopt vaak via onze 200 resellers, en dit blijft een pijler van ons succes. Daarnaast werken we verder aan nieuwe diensten, bijvoorbeeld de Microsoft Lync-oplossingen die sinds vorig jaar op ons netwerk aangesloten worden. Door de technische evolutie is VoIP vandaag betrouwbaar en kwalitatief beter dan de klassieke vaste telefonie, zonder de hoge vaste kosten van de traditionele aanbieders. Dit ontgaat ook de grote spe-lers niet: we schrokken ervan dat Belgacom-topman Didier Bellens in een artikel in De Standaard over ons sprak. Onze investeerders zijn trouwens allemaal Bel-gen uit de telecomwereld.” (RJ – foto MVN)

www.weepeenewmedia.eu

AMBITIEUS GROEIBEDRIJF WEEPEE GROEIT VANUIT OOSTENDE IN TELECOM EN TV

TV via internet is de enige toekomst

Chris Demeyere: “Weepee New Media

Ventures werd door Deloitte opgenomen in de Technology Fast50, de lijst van Europese technologiebedrijven met het

meeste groeipotentieel.”

DOSSIERIT & ICT

Page 20: Ondernemers 4-2013

www.chinfo@ch ChristiaePassendB-8980 PTel. +32(

“Mstructplatforextr

“Dit winde

streng

“Christheel snbedrijfonder werkin

“E

gemvan

Didi

“Medgemhalege

hristiaensristiaens

ens ComdalestraaPassenda(0)51 78

Microsoft Duur, correrm dat onsa mensen

Kris C

Johan Va

automatinst aan tijdezelfde infgste veiligzijn belan

Anne La

tiaens Comnel overtuf, geen maontelbareng bespaa

lke produAlle gron

ewogen manier besn klachten

ier Lefere

dewerkersmakkelijk inen. Bovenegevens e

Mdw

t

s.net s.net

mputer Seat 197a ale 83 83

Dynamcs Necte cijfergs toelaat tn te moete

Carrein, 

an Rensb

seringprod en efficiëformatie egheidsnorngrijke sign

afaut, Pa

mputer Seuigd: een fastodont de proceduart ons vee

Geert SVanden

ctiebatch ndstoffen met de geïchikken wn controle

e, Westv

s stellen hnformatiendien kunnexporteren

Kris

“Al vanaf Comput

Microsoft de concurrwij suggerwas, kon

“Nu we heten volle hzullen binterugverd

vijf j

B

ervice N

NAV biedtgegevens te groeienen aannem

Floralux 

bergen, V

oject biedtëntie. Ieden we beamen voornalen voo

asfrost 

ervice heeflexibel fadat gebukres. De sael tijd en g

Segaert,  n Avenne

krijgt in 4worden pïntegreerdwij over all uit te voe

lees 

et op prijse uit het synen ze men naar Wo

s Verwei

de eerste er ServiceDynamicsrentie uit.reerden, hnden zij ee

et systeemhoeveel tinnen de twdienen enjaar eerde

Bart Feys

NV

t ons en een n zonder men!” 

Vynckier T

t ons een ereen besntwoorder traceerbaor onze kla

eft me milie‐kt gaat amen‐geld!” 

e Vrieshu

4FOOD eeper batch gde weegscle gegeveneren in tw

s dat ze zeysteem kuet één muord of Exce

rder, Pitt

demo stae met het s NAV tore Voor elk hoe vergezen vangne

m gebruikijd we ermwee jaar on hadden der moeten

s, Feys 

Tools

belangrijkschikt oveen aan de aarheid. Danten.” 

uis 

n unieke cgescand echalen. Opns om in gwee richtin

elf heel unnen isklik el.” 

tman Sea

ak ChristiaERP‐pakkenhoog boprobleemzocht het et voorzien

en, besef mee spareonze invesdeze beslin nemen.”

ke r 

Dat 

code. en p die geval ngen.” 

afoods 

aens et oven m dat ook n!” 

ik pas en. Wij tering issing ” 

U

Evhavcobao

OCeM

Cjdiii

DzChbte

P

“dvosoavCpte

Dt

Evnd

Uw in

Een enovandaaghaar automatvan  vandconcentrorganisaberoep oadviseeronderste

Omdat  KMChristiaeneen langeMarc Christia

Christiaenaar en dade KMO. Smmers  rmplemennformatic

De  sloganzomaar eeChristiaenhet  elke bestaat ertot  een  gexpertise v

Persona

“Elke  KMdaarom wvan  het  bontelbare systemen opties dieaan  het  evooral  beComputerpragmatistechnologeenvoudig

Doorgedtot onde

Een  gesvoorafgegnemen  wdaarna  ku

ntern

rm aanbg  ter  bebedrijfs

tiseren.daag wireren opatie.  Daaop een irt  bij  deeuning v

MO’s  conns  Compue termijnreaens met zo

ns Computg goed veSinds de ouim  400 ntatie  en ca‐oplossi

n  “We’re en holle bns en de twdag  opn

r in om aloed werkvoor nodi

lisatie : 

MO  heeftwerken wijbedrijf”,  a

mogelijfilteren  e voor de eind  van edrijfseiger  Servicsche aanpgie,  de ger maakt

dreven  dersteuni

slaagde gaan  doowe  alle  bunnen wij

ne IT

bod aaneschikkinsprocessDe  succil  zich  ep de kerarom  donformate  keuze,van IT op

ntinuïteit uter  Servicelatie metonen Olivier e

ter Servicertrouwd oprichtingKMO’s verdere

ngen. 

making  toodschapwee zonenieuw  rele compokende  oplg, en die h

op maat

t  een  un telkens ealdus  Olivkheden en  personklant van de  rit  eeen  oplossce  hanak die, onbedrijfsprt.  

dienstveng  

automatr  een  gbedrijfsproj  de  klant

T‐afd

IT oplong  van sen  tcesvolle chter mrnactiviteoet  hij ticaspeci  de  reaplossinge

op  prijs ce  naar  dt haar klaen Alexande

ce uit Passmet de prin 1982 hgeholpen e  begelei

technologp. Voor zaen Olivier aliteit:  “Onenten saossing. Dhebben w

t van de

nieke  infeen oplossvier  Chrisvan  onznaliseren toepassinn  eenvousing  heefnteert  tndanks derocessen 

erlening

isering rondige ocessen  ot  perfect 

eling

ssingen de  KMOte  heondern

meer  daneiten vasteeds  vialist dielisatie  een.  

stellen,  sde  uitbouanten. er 

sendale  isroblematiheeft het bij  de 

iding  van

y  work” akvoerdeen AlexanOnze  uitdamen te vDaar  is  hewij in huis.”

e klant 

formatiestsing uit opstiaens.  “Uze  informwij  telkeng zijn, zoudige,  sneft.”  Christelkens e vaak comefficiënte

:  van  a

wordt analyse. onder  de adviseren

g… m

staat O  om elpen emer n  ooit n zijn vaker e hem en  de 

 streeft w  van 

s  sinds ek van bedrijf keuze, n  hun 

is  niet r Marc nder  is daging voegen el wat ” 

troom, p maat Uit  de matica‐ens  die odat hij elle  en stiaens deze 

mplexe er  en 

dvies 

steeds “Eerst   loep, n  over 

maar 

softaan

Na dzowbehalle

MarinvewangroComopleople

En prakunondformgaraMarals exte

Chrsamde weeo.a.

Chrde dat con

Mic

ChrhaaDynhelpBovenkzoaboeindu

Hieomgte  ldeztoenet Dynhet 

WoMicgehappop toe

DooChrde verbkunniveen bessneresueen

dan 

tware  en . 

de analysewel  geïntheer,  als maal bijd

rc  Chrisestering  lnneer allendige  opmputer  Seidingen, eidingslok

wat  indiektische onnnen  rekdersteuninmules; wijanderen, rc Christiade  internern.” 

istiaens menwerkinkwaliteit

erspiegele. Microsof

istiaens  CQFor  erkde  klantsulting, o

crosoft D

istiaens  Cr  beheenamics  NApt KMO's vendien  vkele verticls  bijvooekhoudweustrie. 

rbij  wordgeving. Geleren. Micelfde  inpassingenzoals  d

namics  NAgebruik o

rden  reecrosoft  sthaald  uit plicaties  zizo’n  malaten om 

or  de  bristiaens Cmensen binden  znnen  werkeau van deop basis lissingen l het  rendulteert  in n snelle RO

wel 

hardwar

e volgt detegreerdee‐businesragen tot 

stiaens  vevert  eche werknempleiding.” Service  b

bij  dekaal.  

en  de  klandersteunkenen  opng.  Wij j kunnen 7 dagen oaens.  “Wene  IT‐afde

Computerng met stet  en  de en. Zo heeft en HP.

Computer enning,  et  tevredepleidingen

Dynamic

ComputerersplatformAV  (voorom hun boegt  Chricale en hoorbeeld  Bereld  en 

dt  gewerkeen kopzocrosoft  Dnterface n waarmedie  anderAV  intuïtieover de ge

eds  andertack,  daMicroso

ijn  immeranier  dat uit elk sys

rede  kijk Computer en  de  pzodat  ze ken.  Micre ondernevan betrote nemendement  veen mer

OI.” 

exte

re”,  vult  A

e impleme  oplossiss  en  nehet succe

vervolgt: hter  pas mers  kunnDaarom 

bijzonder e  klant 

ant  na  dning nodigp  een  sbieden  vzelfs tot éop 7 en 24e beschouling  van e

r  Serviceerke partncontinuï

eft het be

Service  been  kwalitn  is  metn en diens

cs NAV

r  Service m  gekozrheen  Nabedrijfsproistiaens  CorizontaleBoCount 4Food 

kt  in  de  vorgen om ynamics als  de 

ee  dagelijkre  toepaef  in  gebehele toep

re  producn  wordtoft  Dynars op elkaze  elka

steem het

op  het Service erocessen in  elk 

rosoft  Dyeming in souwbare  gn. “Op dievan de KMkbaar  con

ern! 

Alexander

entatie: “Wngen  voetwerkoploes van de k

“Een maximaanen geniebesteedtveel  aaof  in 

e  implemg heeft? “Osnelle  everscheideéén uur in4 uur op 2uwen onseen bedri

e  gelooft ners, wienïteit  van edrijf partn

beschikt  tteitslabel   de  kwalstverlenin

heeft  alszen  vooavision).  Docessen tComputer e oplossingDynamicvoor  de

vertrouwdnieuwe sNAV  gebr

andereks  gewerkssingen ruik.  En  cpassing! 

cten  gebdubbel 

mics  NAaar afgestaar  ondert beste te 

bedrijfsr in om dbeter  mopzicht namics  Nstaat om sgegevens e manier vMO, wat oncurrentie

r  Christia

Wij realiseoor  bedrossingen klant.” 

informatl  rendemeten  van et  Christiaandacht haar  eig

mentatie Onze klann  efficiëene  suppnterventie4”, verzekszelf dan oijf, maar d

ook  in ns produchet  bed

nerships m

tot  slot  odat  inholiteit  van ng. 

s  basis  vr  MicrosDit  platfoe integrerService  hgen aan  tcs  voor e  voedin

de  Microsystemen ruikt  imme  Microskt wordt.is  Microsconsistent

ruikt  uit rendem

AV.  Al  demd, en rsteunen halen. 

leven  slae informaet  elkaarproductieNAV  stelt snel, efficistrategisverhogen op  zijn beevoordeel

ens 

eren ijfs‐die 

ica‐ment een ens aan gen 

nog nten ënte port etijd kert ook dan 

de cten drijf met 

over oudt de 

voor soft orm ren. hier toe, de 

ngs‐

soft aan 

mers soft   En soft t  in 

de ment eze wel en 

aagt atie, r  te ever elk iënt che we eurt  en 

Page 21: Ondernemers 4-2013

DOSS

IER

Ondernemers 04 1 maart 2013 21

Een blik op de website van webdesignbu-reau Trinch uit Pittem leert meteen wat je van deze specialist mag verwachten: referenties naar zorgvuldig uitgekiende websites, ondersteund door esthetische fotografie en met een degelijke inhoud. Het vijfkoppige team verhuist binnen-kort naar een groter pand in Egem, waar het bedrijf over meer mogelijkheden zal beschikken om verder uit te breiden.

De creatie van brochures, advertenties en drukwerk op een almaar meer volgestouwde slaapkamer: daar lagen in 1998 de roots van Trinch. “Oorspronkelijk was dat ons zelfstandig bijberoep, maar lang duurde het niet voor het werkvolume van onze activiteiten als zelfstandige in bijberoep dat van onze fulltime job oversteeg”, verklaart Stephan Demeulenaere. “Daarom sloeg ik samen met Ruben Vandevoorde en Dominique Vermeersch de handen in elkaar en doopten we ons geesteskind Trinch (samentrekking van ‘trio’ en ‘inch’, de eenheid waarin beeldschermgroottes worden aan-geduid, nvdr). In het voorjaar van 2007 namen we ons huidig kantoor in Pittem in gebruik.”

Voor kmo en multinational

Drie jaar eerder had het dynamische trio voor zijn core business al het geweer van schouder veranderd: sindsdien ligt de klemtoon hoofdzakelijk op de cre-atie van websites en andere online applicaties. “Onze sterkte is het verzorgen van functionele en estheti-

sche websites, onderbouwd met een makkelijk han-teerbaar managementsysteem voor de inhoud, zodat de gebruiker zelf vlot aanpassingen kan doorvoeren. We werken vooral voor kmo’s.”

Grosso modo bouwt Trinch drie types websites. “De meest laagdrempelige oplossing is die voor kleine zelfstandigen en eenmanszaken, waarbij we vanaf een leeg blad vertrekken en een zelf gecreëerde huis-stijl op het online platform integreren. Type twee zijn oplossingen voor kmo’s, waarbij verschillende links naar andere systemen of softwarepakketten (voor bijvoorbeeld prijsconsultaties, bestellingen en magazijnbeheer) moeten worden gelegd. We voelen dat heel wat bedrijven de talrijke voordelen van zo’n geïntegreerde oplossing inzien. Daarnaast hebben we nog enkele echt grote projecten, waarbij het ons plezier doet als kleine speler het vertrouwen van multinationals te hebben gewonnen. Zo ontwerpen we bijvoorbeeld diverse oplossingen voor het Bosch Autocrew-concept.”

Opmars van websites voor mobiele dragers

Waar het er bij het begin van het digitale tijdperk vooral op aankwam gewoon online aanwezig te zijn, is de focus bij de meeste bedrijven op dat vlak gevoelig veranderd. “Een website moet tegenwoordig altijd functioneel zijn en daadwerkelijk iets doen. Dat vari-eert van het genereren van leads tot het realiseren van een effectieve verkoop. In tegenstelling tot het verspreiden van een brochure, kan je het gedrag van

bezoekers op je website ook veel beter sturen en meten: hoeveel bezoekers heb je gehad, welke pagi-na’s hebben ze bezocht... Het levert concrete resulta-ten op die voor de marketingafdeling van onze klanten cruciaal zijn om de strategie eventueel bij te sturen.”

Dé tendens van de jongste jaren is het bouwen van websites voor mobiele dragers, zoals tablets en smartphones. “Die sites met responsive design zul-len de komende jaren nog belangrijker worden dan die voor een laptop of vaste pc. De drang van de gebruiker naar informatie die inspeelt op zijn fysieke locatie, zal blijven groeien.”

Verhuis

Trinch ontwikkelde ook enkele eigen oplossingen, die binnenkort op de markt zullen worden gebracht. “Met Prixo lanceren we binnenkort een vernuftig systeem voor afsprakenbeheer in tandartsenpraktij-ken, dat ook in andere niches van de medische sector en wellnesscentra kan worden gebruikt. Daarnaast werken we mee aan het online platform Storites, een handige tool om je favoriete websites, webshops en producten bij te houden.”

De uitbreiding van de activiteiten zorgt ervoor dat Trinch intussen tot een enthousiast team van vijf spe-cialisten is uitgegroeid. “Daarom wijken we binnenkort uit naar het voormalig gebouw van Bernina in Egem, een pand dat we momenteel volop aan het renoveren zijn. Onder meer de inrichting van een demoruimte en de integratie van enkele concentratieruimtes moeten ons toelaten onze activiteiten in betere omstandig-heden te kunnen uitvoeren en onze klanten in een aangepast decor de finesses van het systeem voor inhoudbeheer bij te brengen.” (BVC – Foto Kurt)

www.trinch.com

TRINCH WEBSTUDIO VERHUIST BINNENKORT

“Websites moeten meer dan ooit functioneel zijn”

Stephan Demeulenaere en Dominique Vermeersch:

“Websites voor mobiele dragers zullen de komende

jaren nog belangrijker worden dan die voor een laptop of vaste pc. De drang van de

gebruiker naar informatie die inspeelt op zijn fysieke locatie,

zal blijven groeien.”

Page 22: Ondernemers 4-2013

Advertentie

Page 23: Ondernemers 4-2013

DOSS

IER

Ondernemers 04 1 maart 2013 23

Tijdens de actie Technogirls maakten in 20 Vlaamse bedrijven meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar kennis met een technologi-sche werkomgeving. “In ons land kiezen opvallend weinig meisjes voor een opleiding in techniek of technologie. De achterstand op bijvoorbeeld Polen, Portugal of Spanje is zo groot, dat verbetering mogelijk moet zijn”, klinkt het bij Agoria.

Met haar actie Technogirls hoopt de federatie van de technologische industrie, Ago-ria, meisjes warm te maken voor technische en technologische studies. Met steun van de Vlaamse overheid gaven bedrijven op woensdag 27 februari een rondleiding gevolgd door een praktische workshop ontwikkeld door de Artesis Hogeschool Ant-werpen. Hoopgevende vaststelling: de plaatsen waren snel uitverkocht.Maar liefst zes van de 20 deelnemende bedrijven waren West-Vlaams: Barco (beeldtechnologie, Kuurne), CNH (landbouwmachines Zedelgem), Page (elektro-nica, Poperinge), Picanol (weefmachines, Ieper), TE Connectivity (connectoren, Oostkamp) en Televic Healthcare (zorgcommunicatie, Izegem).

Hoopgevende vaststelling nummer twee: deze zes bedrijven waren er ook de vorige edities bij. “Het is een taboe dat technologie niets voor meisjes is. Door een rond-leiding en een praktische techniekworkshop toonden we dat ons werk interessant is en dat het niet allemaal vies en vuil is. De begeleiding was volledig in handen van vrouwelijke collega’s en leerkrachten in opleiding”, zegt Wendy Kempinck, team assistent human resources bij TE Connectivity.

Een duwtje is nodig want dames zijn ondervertegenwoordigd in deze sector. Wendy Kempinck: “Op onze 180 technische bedienden tellen we slechts een tiental vrou-wen. In de productie hebben we bij de technisch geschoolde profielen – minstens A2 of gelijkwaardig door ervaring – nauwelijks vrouwen. Slechts een beetje meer vrouwen vinden we terug bij de niet-technisch geschoolden. Het is dus nodig dat onderwijs en industrie samen iets doen.”

Toch is het afwachten wat het effect op de lange termijn zal zijn. “Bij onze rekrute-ring en selectie zien wij op de afstudeerlijsten van technische richtingen heel weinig meisjes. Er ligt dus nog heel veel werk op de plank. Wij doen ook mee aan Technola-dies, dat zich richt op middelbare studentes die voor hun hogere studiekeuze staan. Want ook bij de bachelors en masters in technologische richtingen zijn meisjes ondervertegenwoordigd. Sowieso verwelkomen wij het hele jaar rond scholengroe-pen. Immers, ook bij jongens wordt technisch onderwijs soms als minderwaardig bekeken, terwijl wij heel veel mensen nodig hebben die met hun handen kunnen werken”, aldus Kempinck. (RJ – Ingezonden foto)

www.technogirls.be

TECHNOGIRLS BIJ BARCO, CNH, PAGE, PICANOL, TE CONNECTIVITY EN TELEVIC HEALTHCARE

“Doorbreek taboe dat technologie niet voor meisjes is”

Onze rendabiliteit steeg opmerkelij k ... Corfl ow is een krachtig ERP/CRM-pakket voor KMO’s

dat zowel alle bedrij fsprocessen verbindt als het

commerciële luik beheert.

skin

n.b

e

Ontdek

wat Corfl ow

voor u kan

betekenen op

corfl ow.be

Buro Center • L. Bauwensstraat 15 • B-8200 Brugge • Tel. 050 32 04 08

Vrouwelijke werkneemsters van zes West-Vlaamse bedrijven, zoals hier Ina Lagast van TE Connectivity, lieten ‘Technogirls’ proeven van een technologische

werkomgeving.

Page 24: Ondernemers 4-2013

w w w . d e l b o o d e k n u d t . b e - i n f o @ d e l b o o d e k n u d t . b e

Vermogensplanning een niveau hogerHet referentie-advocatenkantoor inzake advies en procedure rond uw vermogen

Brussel Waregem Sint-Martens-LatemOptimismelaan 1b3 Franklin Rooseveltlaan 172/174 Paalsteen 51140 Brussel 8790 Waregem 9830 Sint-Martens-Latem Tel.: 02 502 59 87 Tel.: 056 62 51 00 Tel.: 09 220 51 10Fax: 02 502 83 06 Fax: 056 62 51 01 Fax: 09 281 18 80

Delboo Deknudt Advocaten vormt een gespecialiseerd team met jarenlange ervaring in het bege-leiden van vermogende particulieren. Wij nemen uw successieplanning in handen en optimaliseren de structuur van uw binnenlands en buitenlands vermogen. Wij adviseren u tevens bij uw vastgoed-investeringen. Wij behartigen uw belangen bij echtscheidings- of erfeniskwesties en staan u graag bij in fiscale en vastgoedgeschillen. Onze onafhankelijke en veelzijdige aanpak zorgt voor topniveau.

Stuur een mail naar info@delboodeknudt indien u vrijblijvend onze Vermogensflash wil ontvangen.

Delboo Deknudt adv. voka 233x333.indd 1 15/05/12 16:58

Page 25: Ondernemers 4-2013

Ondernemers 04 1 maart 2013 25

advocatenDECLERCK LETERME PARTNERS

KortrijKsesteenweg 387B-8530 HarelBeKet. 056/26.81.81www.DPla.Be

sPecialist onDernemingsrecHtregionaal veranKerDinternationaal actief

De meerwaarde van de rentmeesterIn tegenstelling tot de Angelsaksische wereld, is het rentmeester-schap in eigen land nog niet echt ingeburgerd. Dankzij zijn neutrale kijk kan hij nochtans een belangrijke meerwaarde betekenen.

De turbulentie op de financiële markten heeft iedereen aangezet tot nadenken. Veelal komt men tot de conclusie dat het vermogen onvoldoende gespreid is. We hebben het dan niet enkel over de beleggingen op zich, maar ook over de sprei-ding over de financiële instellingen, verzekeringsinstellingen, overheden, vastgoed, enz. Dat een voldoende spreiding en een doorgedreven transparantie noodzakelijk is, daar is iedereen het over eens.

Een betere spreiding van het vermogen brengt echter een aantal ongemakken met zich mee:• zoektochtnaarnieuwepartijen• verliesvanhetoverzichtoverhetglobalevermogen• veelwisselendecontactpersonen• veeltijdverliesomallesbijtehouden

Een betere transparantie vergt veelal een deskundige, neutrale kijk op de inhoud van de portefeuilles. De service van het rentmeesterschap of family office biedt een ant-woord op deze ongemakken. In de Angelsaksische wereld is deze dienst reeds sterk ingeburgerd, doch in België maken nog weinig families van deze service gebruik.

De belangrijkste elementen van rentmeesterschap zijn:• Inkaartbrengenvanhettotalevermogenoverdeverschillendebankenenpor-

tefeuilles heen. Zodoende krijgt de klant een klare kijk op de asset-allocatie van het vermogen en geen verzameling van allocaties op portefeuilleniveau. Eens de gewenste allocatie op niveau van het globale vermogen gekozen, kan de evolutie nauwgezet opgevolgd worden.

• Indiendeklantvoorhetinvullenvandegewensteallocatieeenberoepwensttedoen op meerdere partijen, kan de rentmeester helpen bij de selectie van deze partij(en). Ook de contacten nadien kunnen desgewenst door de rentmeester alleen of samen met de klant opgevolgd worden.

• Opvolgingofdemandatenopeencorrectewijzeuitgevoerdworden.Veelalont-vangt de rentmeester een kopie van de transacties waardoor alles nauwgezet opgevolgd wordt. Ook in dagdagelijkse verrichtingen worden geregeld fouten vastgesteld. Uiteraard worden ook de aangerekende kosten bijgehouden.

• Neutraleenkritischekijkopdeinhoudvandeportefeuille.Hetzalindetoekomstongetwijfeld opnieuw belangrijk worden om voldoende te weten wat men in por-tefeuille heeft. Het is dan ook van groot belang dat een neutrale partij - samen met de klant - de risico’s van de verschillende beleggingen en instellingen in kaart brengt. Daarnaast wordt gekeken of de keuze van de beleggingen de beste is om de gekozen allocatie in te vullen.

• De rentmeester heeft een globaal beeld van wat de verschillende financiëleinstellingen aanbieden. De klant wordt op de hoogte gehouden als een bepaalde financiële instelling een interessant aanbod heeft. Zodoende bekomt men een

spreiding van het vermogen tegen de beste voorwaarden. Er wordt ook gezorgd dat de papierwinkel hieromtrent voor de klant beperkt blijft. De verschillende documenten worden door de rentmeester gecentraliseerd zodat de klant zonder al te veel administratieve beslommeringen en tijdverlies op bepaalde opportuni-teiten kan inspelen.

• Inzakedeoverdrachtnaardevolgendegeneratie iserdenoodzakelijkeglobalekijk op het vermogen.

• Deadviesopdrachtbevatalleaspectennoodzakelijkbijhetbeheervaneenpatri-monium. Zodoende staat de rentmeester u bij op het vlak van kredietbesprekin-gen, investeringen in private equity, groepsverzekeringen, vastgoedtransacties, fiscale optimalisatie, enz.

De rentmeester is aldus de adviseur en de vertrouwenspersoon, eerder dan uw beheerder of bankier. De ervaring leert dat een nauwgezette opvolging door een externe partij en een globale kijk op het vermogen dit vermogen enkel ten goede komt.

Kris Vanlerberghe & Philippe Verschuere, Quaestor Vermogensbeheer

ONDE

RN

EMER

S &

CO -

SPEC

IAL

Ondernemers & Co Special patrimonium- en vermogensbeheer

Foto Kurt

Page 26: Ondernemers 4-2013

Zowel bij de aankoop, het bezit, de over-dracht of de vererving van Frans vastgoed houdt u best rekening met de diverse fiscale wijzigingen die doorgevoerd werden door de regering Hollande. In 2011 veranderde er al heel wat voor schenkingen van vastgoed, maar ook dit jaar zijn er wijzigingen op het vlak van de meerwaardebelasting bij ver-koop en de vermogensbelasting.

1.Meerwaarde op onroerend goed

Ter herinnering, bij de verkoop van een onroerend goed in Frankrijk dat eigendom is van een niet-inwoner, wordt de meerwaarde op dat onroerend goed belast tegen 19% vermeerderd met 15,5% sociale heffing, hetzij een totaal van 34,5%.

De ‘abattementen’ (verminderingen) van toepassing op de meerwaarden worden voortaan als volgt vast-gesteld:- 2% voor elk bezitsjaar vanaf het 5e jaar;- 4% voor elk bezitsjaar vanaf het 17e jaar;- 8% voor elk bezitsjaar vanaf het 24e jaar.

Er werd een nieuwe meerwaardebelasting ingevoerd op de overdracht van onroerende goederen - met uitzondering van bouwgronden - als de meerwaarde 50.000 euro overtreft. Het tarief van die nieuwe belas-ting varieert volgens het belastbaar bedrag:Van 50.000 tot 100.000 euro: 2%Van 100.000 tot 150.000 euro: 3%Van150.001 tot 200.000 euro: 4%Van 200.001 tot 250.000 euro: 5%Boven de 250.000 euro: 6%

Er geldt een volledige vrijstelling van de meerwaarde als het onroerend goed al meer dan 30 jaar in het bezit van de eigenaar is.

Voorbeeld: een natuurlijk persoon is sinds 15 jaar eige-naar van een onroerend goed dat hij voor 300.000 euro heeft gekocht. Hij beslist het in 2013 te verkopen voor 500.000 euro. Gerealiseerde meerwaarde: 200.000 euro.Omdat hij gedurende meer dan 15 jaar eigenaar was, wordt het bedrag van de meerwaarde met 20% (10*2%) verminderd. De natuurlijke persoon wordt dus belast op 160.000 euro tegen een tarief van 34,5% vermeerderd met de nieuwe belasting van 6.400 euro (4%*160.000 euro), hetzij een totale belasting van 61.600 euro.

2. Impôt de solidarité sur la fortune (ISF) of Vermo-gensbelasting

Ook het tarief van de vermogensbelasting is gewijzigd en is van toepassing op de belastingplichtigen die op 1 januari 2013 over een nettovermogen beschikken van meer dan 1.300.000 euro.

Netto belastbaar vermogen (in ‘000 €) Tarieven

Overschrijdt 800 niet 0%

Meer dan 800 en < of = 1.300 0,5%

Meer dan 1.300 en < of = 2.570 0,7%

Meer dan 2.570 en < of = 5.000 1%

Meer dan 5.000 en < of = 10.000 1,25%

Meer dan 10.000 1,5%

Ter herinnering, een fiscaal niet-ingezetene in Frank-rijk is slechts onderworpen aan de vermogensbelasting voor de goederen die zich in Frankrijk bevinden en voor de rechtstreeks aangehouden participaties die meer dan 10% in een Franse onderneming vertegenwoordi-gen en waarvan de waarde 1.300.000 euro overschrijdt.

Bezit u dus een vastgoed in Frankrijk met een netto-waarde (= na aftrek van eventuele schulden met betrekking tot dit vastgoed) van 1.300.000 euro of meer, dient u ook rekening te houden met deze ver-mogensbelasting.

3.Société Civile Immobilière (SCI)

In het verleden werd de ‘SCI’ veel gebruikt voor de aankoop van vastgoed in Frankrijk. Hiermee vonden velen een uitweg voor de vermogens- en de succes-siebelasting. Maar ook daar heeft de wetgever diverse aanpassingen doorgevoerd. U doet er goed aan om uw bestaande constructies in dit opzicht te herbekijken samen met uw fiscaal raadgever.

Bart Mortier, Bank Degroof

26 Ondernemers 04 1 maart 2013ON

DER

NEM

ERS

& CO

- SP

ECIA

L Vastgoed in Frankrijk: vermogenstaxatie anno 2013

Accent Business Park - Gebouw C1Kwadestraat 149 - bus 228800 Roeselare

T +32 (51) 20 28 76F +32 (51) 21 28 [email protected]

Twitter: @BrightAdvocaten

www.b-right.be

The bright side of law.

Bezoek onze website en teken in op onze nieuwsbrief The Bright Side of kom eens langs op eenBreakfast@Bright.

www.thebrightside.bewww.breakfastatbright.be

Contracten en commercieel recht

Sociaal recht

IP en ICT-recht

Vennootschappen en M&A

Vastgoed en aanneming

Vermogensrecht en fiscaliteit

Foto archief

Page 27: Ondernemers 4-2013

Ondernemers 04 1 maart 2013 27

AuditAccountancyFiscaliteit

HOSTEN & BRACKX - Accountants en belastingconsulenten CVBAwww.hbaccountancy.be

WALTER HOSTEN - Bedrijfsrevisoren www.walterhosten.be Kantoren: Oostende - Bredene - Middelkerke

kantoorhosten

Om een goede beleggingsportefeuille op te bouwen dien je rekening te houden met een aantal vuistregels. Een van de belang-rijkste is een efficiënte spreiding van de portefeuille.

Veel beleggers worden actief als ze 50 jaar zijn en een mooi kapitaal bijeen gespaard hebben via liquide spaar-producten zoals zichtrekeningen, spaarrekeningen en kortlopende termijnrekeningen. Op dat moment beslissen ze vaak om met het verzamelde kapitaal een actievere beleggingsportefeuille op te bouwen. In deze portefeuille wordt dan de nadruk gelegd op een diversificatie van de beleggingen over verschil-lende sectoren, regio’s, type producten, munten, enz. Deze spreiding is echter onvoldoende en brengt vaak niet de verhoopte resultaten op. Minstens even belangrijk is een spreiding in de tijd.

Een spreiding in de tijd heeft twee belangrijke voor-delen:1) Ieder jaar kunnen er liquiditeiten gecreëerd wor-

den zonder dat er wordt ingeboet aan rendement.2) Het risico kan geminimaliseerd worden.

In onderstaand voorbeeld illustreren we hoe we met middellange termijnbeleggingen er toch kunnen voor zorgen dat er jaarlijks liquiditeiten worden gecreëerd.

Algemeen wordt vaak gesteld dat de beurs op lange termijn meer opbrengt dan klassieke spaarproducten zoals Tak21-producten, termijnrekeningen, obligaties, enz. In het verleden is er voldoende cijfermateriaal gepubliceerd om deze bewering te bevestigen, maar er is wel één heel belangrijke voorwaarde: er mag niet op het verkeerde moment ingestapt worden. Door op periodieke basis in te stappen, kunnen we het risico

beperken. Om aan te tonen hoe risico geminimaliseerd kan wor-den door periodiek in te stappen, hebben we de Euro Stoxx 50-index (inclusief uitkering dividend) genomen. Indien men ervoor gekozen zou hebben om gedurende 12 jaar, elk jaar opnieuw 10.000 euro te beleggen in de Euro Stoxx 50-index dan zou men op 31/12/2012 een kapitaal hebben vergaard van 131.735,6 euro (ten opzichte van een inlegkapitaal van 120.000 euro). Dit ondanks het feit dat de Euro Stoxx 50 (inclusief dividend) eind december 2012 lager noteerde dan eind december 2000.

Jacques Quatannens, Leleux Associated Brokers

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

Mogelijkheden voor liquiditeiten

jaar 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10

2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012

7000

6000

5000

4000

3000

2000

Euro Stoxx 50 (inclusief dividend)

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

50.000 € 50.000 €

Mogelijkheden voor liquiditeiten

jaar 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10

2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012

7000

6000

5000

4000

3000

2000

Euro Stoxx 50 (inclusief dividend)

Beleggingsportefeuille: correct spreiden is de boodschap

Voorbeeld 1: liquiditeiten ieder jaar 50.000 euro beleggen op een looptijd van 4 à 5 jaar

Voorbeeld 2: risico-minimalisatie instappen op periodieke basis

ONDE

RN

EMER

S &

CO -

SPEC

IAL

Foto HOL

Page 28: Ondernemers 4-2013

Donderdagnamiddag 21 maart organiseert Voka West-Vlaanderen voor het eerst een ‘Dag van Marketing’ in Kinepolis Kort-rijk, samen met partners STIMA en the AIM. “Onze provincie telt heel wat mooie bedrijven”, getuigt directeur Marketing Sophie Billiet. “Aan de hand van sterke West-Vlaamse cases en met de inbreng van experten willen we kmo’s de ogen openen hoe ze nog sneller, slimmer en efficiënter kunnen werken door middel van marketing op eigen maat.”

Over het begrip ‘marketing’ bestaan heel wat uiteenlo-pende definities. Voor de kmo is het begrip in essentie terug te brengen tot het volledige proces om producten en diensten op een succesvolle manier op de markt te brengen en te houden. Dat is alvast de pragmatische benadering van zelfstandig marketingadviseur Geor-ges Dockx, tevens voorzitter van de expertgroep kmo bij STIMA vzw (Stimulating Marketing). Hij speelde een coördinerende rol bij de organisatie van de ‘Dag van Marketing’ en treedt ook op als expert in het eer-ste luik met vijf cases en de tien basiselementen om ‘Succesvoller te ondernemen met marketing’.

“Hoewel communicatie een belangrijk aspect blijft, is marketing ruimer dan alleen maar dat”, zegt Geor-ges Dockx. “Even belangrijk is: nadenken over de marktomstandigheden, over de aard en behoeften van je klanten, over welke producten aan te bieden, over hun toegevoegde waarde, over het imago of de iden-titeit die je jezelf als bedrijf wil aanmeten en daarna bepalen wat je gaat doen, op welke manier en hoe

je communiceert om uiteindelijk het onderscheid te maken ten opzichte van anderen.”

Pragmatisch

Voka West-Vlaanderen koos voor een eigen, unieke invulling van de ‘Dag van Marketing’. “Het werd een sterke tandem tussen concrete West-Vlaamse cases en pragmatische aanwijzingen, tips en tricks door experten rond marketinggerelateerde thema’s in een beknopt bestek”, zegt directeur marketing Sophie Bil-liet van Voka West-Vlaanderen. “We willen aankaarten hoe West-Vlaamse zaakvoerders en marketingverant-woordelijken bij kmo’s te werk gaan en daadwerkelijk het verschil maken, om de deelnemers aan de Dag de ogen te openen, hun blik te verruimen, attent te maken op misschien onvermoede mogelijkheden.”

De vijf West-Vlaamse cases die in het eerste luik aan bod komen, zijn de aanpak van de crisis in 2008 bij Car-pentier Hardwood Solutions, nieuwe markten aanbo-ren bij Volys Star, keuzes maken en er consequent voor gaan bij Chinoh, lancering van het merk Omer in een oververzadigde biermarkt bij Bockor, en gerichte com-municatie bij Callant verzekeringen. Expert Georges Dockx gebruikt deze cases als illustratiemateriaal voor de tien basiselementen van een pragmatische kmo-marketingaanpak. Deze sessie biedt ook praktische tips & tricks: hoe breng je een verhaal dat interessant is voor je doelgroep, hoe doe je aan intelligente com-municatie, welke tools kan je gebruiken om te zorgen dat je gevonden wordt op het internet, hoe kom je te weten of je klanten tevreden zijn.

Actueel

In haar dagelijkse werking legt Voka zelf de nadruk op onder andere talentontwikkeling, innovatie en inter-nationalisering. Deze focus weerspiegelt zich ook op de ‘Dag van Marketing’ en vooral dan in de sessies rond drie actuele thema’s. Het gaat om: Hoe succesvoller rekruteren, binden en boeien (case: Vyncke; expert: Els Peeters, Edeps), welke sociale media zijn interes-sant voor kmo’s en welke niet (case: Steviagids; expert: Mic Adam, Vanguard Leadership) en hoe kunnen kmo’s hun internetaanpak optimaliseren (case: Group Ghis-telinck; expert: Bart Verhoeven, the AIM).

“De deelnemers aan de ‘Dag van Marketing’ zullen in korte tijd heel wat opsteken over marketingtopics”, besluiten Sophie Billiet en Georges Dockx. “Het is de bedoeling dat de cases werken als ‘mind-openers’, dat de aanwezigen buitengaan met nieuwe ideeën, een resem mogelijkheden waar ze naar hun behoefte iets mee kunnen doen. We willen de West-Vlaamse kmo’s inspireren. Marketing is er immers niet alleen voor grote bedrijven. Als ze van het veelzijdige aanbod iets opsteken en er elk voor zich in hun eigen bedrijf concreet invulling aan geven, dan beschouwen wij de eerste ‘Dag van Marketing’ als geslaagd.” (MD – Foto Hol)

VOKA

-NIE

UW

S28 Ondernemers 04 1 maart 2013

VOKA WEST-VLAANDEREN ORGANISEERT DE ‘DAG VAN MARKETING’

Hoe als kmo succesvoller ondernemen met marketing?

Dag van Marketing, donderdag 21 maart, 13.30-17.45u, Kinepolis Group, President Ken-nedylaan 100, Kortrijk.

Geïnteresseerde bedrijfsleiders, zaakvoerders, marketing- en communicatieverantwoorde-lijken van kmo’s kunnen inschrijven via www.voka.be/west-vlaanderen, of [email protected].

Eén deelname gratis voor elk Voka-lid dat zich inschrijft voor 14 maart. Per extra inschrijving: 40 euro (excl. btw). Niet-leden betalen 200 euro per persoon (excl. btw).

i.s.m.

Georges Dockx (STIMA) en Sophie Billiet (Voka):

“Ook kmo’s kunnen op een pragmatische manier aan

succesvolle marketing doen. Het gaat erom de juiste

middelen te vinden en die juist te implementeren. Welke die zijn, verneemt u op onze ‘Dag

van Marketing’.”

Page 29: Ondernemers 4-2013

PREFAB BETON

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2013

Werk uw eigen rapporteringssysteem uit in het Finance Lab

Geen moeilijke managementtools meer voor u? Wilt u een eenvoudig rapporteringssyteem dat als basis kan dienen bij het nemen en bijsturen van beslissingen? Tijdens dit Finance Lab werkt u aan de hand van een rapport in Excel op een eenvou-dige manier zo’n tool uit die aansluit bij uw eigen bedrijfsstructuur.

Info en inschrijven: Heidi Logghe [email protected]

Debat rond innovatieve hr met Frank Van Massenhove

Hoe trigger je medewerkers? Hoe bevorder je hun betrokkenheid en hoe kan het bevrijdend zijn om je eigen kantoor op te geven, zelfs voor een baas….? Medewerkers kunnen kiezen waar en wanneer ze werken. Thuis, aan zee, op kantoor: het maakt niet uit. Als de resultaten er maar zijn.Tijdens een ontbijtdebat rond innovatieve hr komt Frank Van Massenhove vertellen hoe hij samen met zijn medewerkers de FOD Sociale Zekerheid heeft omgevormd tot een voorbeeldorganisatie.

Info en inschrijven: Griet Witdouck [email protected]

Voka Young Power ontmoet de Manager van het Jaar

Exclusief voor Voka Young Power brengt Eric Van Zele (CEO Barco) zijn visie op ondernemerschap. De Manager van het Jaar 2012 zal het hebben over de managementbeslissingen die de vernieuwing en groei voor Barco stimuleerden. Deze avond gaat door op 5 maart in de oudste Vlaamse dorps-biscoop, Cinema De Keizer in Lichtervelde.

Info en inschrijven: Dominique Ameloot [email protected]

SEMINARIES & WORKSHOPS

07/03 L’écotaxe poids lourds

Op 20 juli 2013 voert Frankrijk de ‘écotaxe’ in. Daar-door zullen alle voertuigen van meer dan 3,5 ton die goederen vervoeren ook tol moeten betalen op de nationale- en departementswegen. Tijdens dit gra-tis seminarie komt u alles te weten over deze nieuwe regelgeving.

Voka West-Vlaanderen, 09u00 – 11u00

12/03 HR-update Europese sociale zeker-heid en internationale tewerkstelling

In deze workshop gaan we dieper in op de nieuwe aanwijsregels in EU socialezekerheidscoördinatie (Verordening 883/2004). Alles wat u moet weten over de aanduiding van de toepasselijke socialeze-kerheidswetgeving bij grensoverschrijdende tewerk-stelling in de EU wordt u bijgebracht.

Voka West-Vlaanderen, 14u00 - 17u00

28/03 Infosessie Businessclub ‘Boost your business with Russia’

Gastspreker op de infosessie is professor en Rus-land-expert Koen Schoors (UGent). Hij zal het heb-ben over “Corruptie in Rusland: Misdaad of spelre-gel?” aangevuld met concrete getuigenissen uit de streek. Deze sessie dient als discussieplatform voor financieel verantwoordelijken uit West-Vlaamse bedrijven. U krijgt een uitgebreide kijk op de aanpak en doelstellingen van deze Businessclub.

Voka West-Vlaanderen, 17u00 - 20u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN dinsdag 5 maart 16u30-20u30 Te gast bij Sita en IVBO Sita, Brugge

dinsdag 5 maart 18u30-22u00 Ondertekening West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen 2013 Kortrijk Xpo

dinsdag 5 maart 19u00-22u00 Voka Young Power meets Eric Van Zele Cinema De Keizer, Lichtervelde

donderdag 7 maart 18u30-21u30 Te gast bij AZ Damiaan AZ Damiaan, Oostende

dinsdag 19 maart 18u00 - 22u00 Familio Forum ontvangt Wouter Torfs Villa Acacia, Roeselare

dinsdag 19 maart 8u30-18u30 Bezoek aan International Food Exhibition London

woensdag 20 maart 18u30-21u30 Vokafé Veurne Oud Veurne, Veurne

donderdag 21 maart 13u30 - 18u30 Dag van Marketing Kinepolis, Kortrijk

zondag 24 maart 11u30-17u00 Gent-Wevelgem: Hospitality Ieper Café 2013 Grote Markt, Ieper

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 5 maart 8u45-12u30 Sales Lab: verkoopplan Voka West-Vlaanderen

dinsdag 5 maart 9u00-17u00 Timemanagement Voka West-Vlaanderen

dinsdag 5 maart 16u30-20u30 De slimme aankoper Voka West-Vlaanderen

donderdag 7 maart 9u00-12u30 L’écotaxe poids lourds Voka West-Vlaanderen

donderdag 7 maart 16u30-20u30 Sociaal strafrecht Voka West-Vlaanderen

woensdag 13 maart 8u00-10u00 Hr-beleid in uw kmo De Caese, Brugge

donderdag 14 maart 9u00-12u00 Innovatie hr met Frank Van Massenhove Voka West-Vlaanderen

donderdag 14 maart 16u30-20u30 Experience Marketing Voka West-Vlaanderen

vrijdag 22 maart 9u00-12u30 Inspirerend leiding geven Voka West-Vlaanderen

donderdag 28 maart 16u30-20u30 Wat zijn de mogelijkheden als een klant zijn factuur nog steeds niet betaalt? Voka West-Vlaanderen

INFO EN INSCHRIJVINGEN OP ONzE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 04 1 maart 2013 29

Page 30: Ondernemers 4-2013

Businesslunch met Ann Lambrechts – Bellegem

In 2011 mocht Ann Lambrechts van Bekaert de European Inventor Award in ontvangst nemen. Een prestigieuze beloning voor haar baanbrekend werk op het vlak van vernieuwende staalvezels. Zij was dan ook de gedroomde gast-spreker voor heel wat R&D-professionals. Van links naar rechts: Marijke Bou-ciqué (Voka), Patrick Bustraen (Transics), Bernard Dursin (Voka), gastspreker Ann Lambrechts (Bekaert), Marleen Demuynck (Bedrijvencentrum Waregem) en Véronique Pede (Eubelius). Foto Hol

Te gast bij Hafibo – Beveren-Leie

De familie Boels runt 4 verschillende bedrijven: Keller Lufttechnik Benelux, Kel-ler France, Bulk.ID en Hafibo. De laatste jaren kende de bedrijvengroep met 100 werknemers een forse groei waardoor men moest uitkijken naar een nieuw hoofdkantoor. Vol trots toont gastheer Hans Boels de nieuwe vestiging aan Peter Rosseel (Depoortere), Bart Vanpoucke (Bulk.ID), Kristof Casaert (Metaal-en Inoxconstructies Casaert), Peter Louage (Renson) en Philip Cafmeyer (Dhondt Industrie). Foto Hol

Opstart vzw Kusthotels - Bredene

Tot voor kort was er aan de Kust geen duidelijk aanspreekpunt voor en over de hotels. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen want in Bredene werd de vzw Kusthotels boven de doopvont gehouden. Bart Boelens (Hotel Europe), André Descheemaecker (Pacific Hotel), Bert Vermoere (Hostellerie Astrid), Liesbet Billiet (Kusthotels vzw), Serge Slegers (Hotel Bero), Patrick Stragier (Casino Hotel Koksijde) en Ann Bal (Ibis Styles Hotels) klonken op een vliegende start. Foto EV

Belwind Demo Project - Oostende

Het vertrek naar zee van de hoofdcomponent van de Haliade 150, één van de grootste offshore windmolens ter wereld, vormde een dankbare gelegenheid om het glas te heffen. Ilse Tant (Elia), Ward Gommeren (Alstom), Frank Coenen (Belwind) en Paul Gerard (haven Oostende) twijfelden geen moment. Foto EV

PROS

IT30 Ondernemers 04 1 maart 2013

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

De ervaren copiloot op sleutelmomenten

voor uw onderneming

reorganisaties - vastgoedprojecten vermogensplanning

[email protected] - Brussel

Page 31: Ondernemers 4-2013

Yes, she can – Brugge

En dan zijn er nog mensen die vinden dat de vrouwen te weinig aan bod komen bij Voka. Met het programma ‘Yes, she can’ willen wij de aanwezigheid van vrouwen in het hoger management en in directiefuncties stimuleren en ver-hogen. In Brugge verzamelden een pak ambitieuze vrouwen voor een interes-sante sessie over de weg naar de top. Foto MVN

Opening nieuwbouw Westlandia – Ieper

De beschutte werkplaats opende zonet een nieuwe vleugel van 1300m2. Een investering van 1 miljoen euro die tot 25 jobs oplevert voor mensen met een beperking. Er was veel en schoon volk om het lintje door te knippen: Luc Van Nevel (VLAB), Guy Tancré (OCMW Mesen), Marc Lewyllie (burgemees-ter Heuvelland), Inge Louf (Robyn Verzekeringen), Ignace De Ro (Westlandia), Christophe Dejaegher (burgemeester Poperinge) en Patrice Bakeroot (Voka). Foto DD

Te gast bij OptimaT – Lichtervelde

Voka was te gast bij OptimaT, een innovatief toeleveringsbedrijf en professio-nele dienstenpartner voor kmo en industrie. Na een rondleiding in het bedrijf dat 400 medewerkers telt, kwamen Franky Bouten (OptimaT), Stephan Rogiers (Waak), Koen Verlinde (Secure IT), Dominique Vermast (DKPV Verzekeringen), Carol Lamote (Visix), Guy Verbrugghe (Securex) en Guido Vermeulen (OptimaT) samen voor de foto en... voor een glas. Foto Kurt

Brainstormingsessie over streekvisie Westhoek – Diksmuide

Om een visie op te stellen over de toekomst van de streek, nodigde Voka onder-nemers uit de Westhoek uit voor een ‘Open Lokale Raad’. De locatie - de 22ste verdieping van de IJzertoren in Diksmuide - bracht de brainstormsessie tot ongekende hoogten. Foto DD

PROS

IT

Ondernemers 04 1 maart 2013 31

Op zoek naar gemotiveerde arbeidskrachten?

VEURNE T 058 620 200 • ROESELARE T 051 212 065 • www.axintor.be

hoge productiviteitlaag ziekteverzuimrealistische tarievenhuisvesting

PolenHongarijeSpanje

Van a tot z geregeld

Page 32: Ondernemers 4-2013

degroof.be

Bank DegroofWest-VlaanDeren

President kennedypark 88500 kortrijk

tel 056 26 54 00Zoutelaan 134

8300 knokke-Heisttel 050 63 23 70

Hoe kunnen we morgen iedereen van drinkbaar water voorzien? Morgen? Waarom vandaag al niet? Dankzij een innoverend procedé ontwikkelde Aquasure een tablet met een dubbele werking: ze zuivert en desinfecteert vervuild water op een duurzame manier. Door de opeenvolgende stappen die het water doorloopt, kan de tablet eigenlijk beschouwd worden als een water-zuiveringsstation dat je altijd op zak hebt. Een uitvinding die miljoenen kinderen, vrouwen en mannen wereld-wijd meteen toegang verschaft tot drinkbaar water de eerste dagen na een natuurramp. En op langere termijn kan ze helpen in landelijke en meer afgelegen gebieden. Als dat geen vooruitgang is.Het bewijst nog maar eens hoe verhelderend het kan zijn om de dingen anders te bekijken. Zo’n vernieuwende en visionaire kijk op de dingen des levens en de financiën proberen wij al 140 jaar lang waar te maken. En toe te passen. Ook voor goede doelen. Met maar één doel: hen een duurzame toekomst verzekeren.

Morgen is wat we ervan zullen maken.

DEB1200099 - Annonce Corporate Aquasure.indd 1 23/11/12 12:39