OH magazine Q3 2010

28
| 1 Ondernemend Hoofddorp bouwt aan de toekomst 3 SEPT 2010 THEMA NUMMER ZORG Aparte ondernemersbalie: voorkruipzorg? Slank en gezond? Zo moeilijk is het echt niet! Het zit allemaal tussen je oren. JAARGANG 16 www.meerbusinessvastgoed.nl 0 4 4 3 Ledenteller

description

Ondernemend Hoofddorp magazine Q3 2010

Transcript of OH magazine Q3 2010

| 1

Ondernemend Hoofddorp bouwt aan de toekomst

3S e p t 2 0 1 0

THema nummer zOrg

aparteondernemersbalie: voorkruipzorg?

Slank en gezond?zo moeilijk ishet echt niet!

Het zit allemaaltussen je oren.

Jaargang 16

www.meerbusinessvastgoed.nl

0 4 4 3 Ledenteller

| 3

| 1

Ondernemend Hoofddorp

bouwt aan de toekomst

1M A A R T 2 0 1 0

“Je kunt wel

constateren dat de

oude partijen een stap

terug moeten doen”.

“Slaat het

leegstandsmonster

toe op Beukenhorst?”

“Een polderdorp is

uitgegroeid tot een

interessante stad.”

“Ondernemerszaken

horen op de politieke

agenda.”

JAARGANG 16

0 4 2 4Ledent

eller

101422 periodiek nr 5.indd 1

23-03-2010 14:28:57

| 1

Ondernemend Hoofddorp bouwt aan de toekomst

2J U N I 2 0 1 0

“Ondernemend Hoofddorp gaatNoord naar eenhoger niveau tillen.”

“Het streven van de gemeente is schoon, heel en veilig.”

Nieuwe wethouder:“Paarse krokodillen prik ik lek.”

“Deze zaterdag voor Pinksteren was niet de dag van de lokale winkelier.”

JAARGANG 16

www.schenkmakelaars.nl

0 4 4 0

Ledenteller

ENQUETE

13 |

21 |

In dIt nummer:

11 |

5 |Onze opdracht is het verduurzamen van het gebied en de bestaande vastgoedvoorraad.

11 |De V-check werkt middelsbio-impedantie en is een soortAPK voor je lichaam.

13 |Wat ik doe is geen symptoom- bestrijding, ik zoek naar de kern.

14 | 15 |Help ons om Ondernemend Hoofddorp Magazine nog beter te maken en maak kans op een dinerbon voortwee personen.

21 |Ondernemend Hoofddorp stelt kritische vragen over Deltaplan Bereikbaarheid.

| 1

Ondernemend Hoofddorp bouwt aan de toekomst

3S E P T 2 0 1 0

THEMA NUMMER ZORG

Aparteondernemersbalie: voorkruipzorg?

Slank en gezond?Zo moeilijk ishet echt niet!

Het zit allemaaltussen je oren.

JAARGANG 16

www.meerbusinessvastgoed.nl

0 4 4 3 Ledenteller

105316 Periodiek 3-2010.indd 1 29-09-2010 09:59:39

Coverfoto:Ton Hofstra Fotografie Hoofddorp

5 |

14 |

Ondernemend Hoofddorp is het kwartaalmagazine van Ondernemend Hoofddorp

redactIeadresPostbus 490, 2130 AL Hoofddorp | E-mail: [email protected]

redactIeAnneke Copier I Ed Groen I Hans de Jong I Henk Kuivenhoven I Anja Maas I Bertine Schröder.

VormgeVIng, lIthografIe en drukwerkGroen Offset Hoofddorp BV

adVertentIeVerkoopProScript Services, Houtwijkerveld 2 | 2131 ME Hoofddorp | Tel. 023 557 0774 | E-mail: [email protected]

wilt u ook het oortje op de cover? bel proscript services 023 – 557 0774

4 |

Beste leden,

Laatst vroeg een lid mij “wat houdt jullie als bestuur momenteel bezig?”.Een goede vraag waar ik in dit voorwoord graag antwoord op geef.

De belangenbehartiging is na het zomerreces weer net op gang gekomen. Ook begint het nieuwe college van de gemeente op stoom te komen en dat merken we aan de onderwerpen die bij hen weer in het vizier komen. Want eerlijk gezegd levert zo’n politieke wissel wel wat vertraging en ook nieuwe opvattingen op.

Zo spraken we vorig jaar nog met de gemeente over het mobiliteitsplan. Nu heeft het nieuwe college de ambitie om te komen tot een deltaplan bereikbaarheid. What’s in a name? Voor ons is en blijft de bereikbaarheid van Hoofddorp, met het centrum als specifiek onderwerp, een

belangrijk aandachtspunt. Wij leggen namens u onze wensen neer.

Herstructurering van de bedrijventerreinen is ook een bekend thema. Met de gemeente hebben we een intentieovereenkomst gesloten om gezamenlijk te kijken wat er met het bedrijventerrein De Hoek moet gebeuren. Dat het nog geen kwalitatief hoogstaand terrein is, lijkt

duidelijk. Wat dan wel, is de vraag. Ook de leegstand op kantorenpark Beukenhorst West baart ons zorgen. Ondanks een aantal ideeën blijft de leegstand fors. De kwaliteit van de werklocaties houdt dus onze aandacht. Hoe houden we ze gezond? Zomaar twee thema’s waar we de komende tijd aan werken.

Gezond is ook het thema van dit magazine: “Hoe houden we onze medewerkers gezond?”. Een belangrijk issue voor elke ondernemer. Werknemers vormen immers het kapitaal van de onderneming. Alleen met gezonde medewerkers, zowel fysiek als psychisch, kun je succesvol zijn. Daarom aandacht voor onder andere preventie, want voorkomen is beter dan genezen.

Een gezond ondernemersklimaat is waar uw bestuur voor gaat. Natuurlijk kunnen wij de economische omstandigheden niet veranderen. Wel kunnen wij een steentje bijdragen aan het op peil houden en brengen van uw omgeving. En als u dan zorgt voor die gezonde medewerkers hebben we gezamenlijk een basis gelegd voor uw succes!

Lex Vonk, voorzitter.

Lex Vonk, voorzitter

Van achter de bestuurstafel

SteLLing Duurzaam ondernemen is geen hype maar economische noodzaak.

mee eens, oneens? geef uw mening op www.ondernemendhoofddorp.nl Uitslag en commentaren in het volgend nummer van Ondernemend Hoofddorp Magazine.

Werknemers vormen immers het kapitaal

van de onderneming.

| 5

alS Je (n)ietS doet, gebeurt er n(ietS)

Onlangs kreeg de actie ‘De Beuk Erin’ van initiatiefnemers Laurens Schenk, Joost Valk en Paul Bos die begin van het jaar startte een vervolg. Het trio organiseerde samen met een aantal partners voor eigenaren, huurders, aan-nemers, architecten en afgevaardigden van de gemeente een rondrit over de Beukenhorsten. Ook Ondernemend Hoofddorp was hier bij.

Doel: om gezamenlijk tot een integrale, duur-zame gebiedsvisie te komen. Want dat er nu toch echt iets moet gaan gebeuren is duidelijk. Want als je niks doet, gebeurt er niks.

Ideeën omzetten in daden“Ondernemend Hoofddorp heeft onlangs weer een schouw gehouden op de Beukenhorsten. Dat is prima, want ook het goed onderhouden van de openbare ruimte speelt een belangrijke rol in het geheel”, stelt Laurens Schenk. “Onze opdracht is het verduurzamen van het gebied en de bestaande vastgoedvoorraad. Wij zitten nu in fase 2 van de Beuk Erin. Dat wil zeggen in teams samenwerken en ideeën omzetten in daden. We leven in een andere tijd. Een kantoorgebouw is altijd een beleggingsproduct geweest. Het draaide steevast om geld. Ondanks alle aandacht die er is voor de leegstandsvraagstuk bestaat er op dit moment bij de eigenaren en beleggers nog steeds niet bepaald de drang tot ingrijpen.

En dat is vreemd, want het is toch niet reëel om te veronderstellen dat het dit keer ook allemaal wel weer goed komt. Vandaar dat wij ook de eigenaren van de panden hadden uitgenodigd. We moeten ze enthousiasmeren om te gaan kijken naar een alternatief. Tegen-woordig kijken steeds meer bedrijven naar de ecologische aspecten van hun huisvesting. Zij willen hun medewerkers een gezonde en productieve werkomgeving bieden. Maar ook door thuiswerken plus het creëren van ‘flexplek-ken’ daalt het aantal vierkante meters dat bedrijven per werknemer nodig hebben.”

Andere bestemmingLaurens vervolgt: “De Beukenhorsten zijn mooi, maar het kan nog mooier. Voor de leegstaande panden zou je kunnen denken aan alternatieve bestemmingen zoals huisvesting voor starters, een hotel, een kinderdagverblijf. Maar ook panden durven te slopen en de

locatie gebruiken voor woningbouw. Natuurlijk, de ligging moet geschikt zijn voor wonen. Het parkeren moet goed uitkomen en het gebouw moet zonder te veel kosten geschikt zijn te maken voor bewoning. Behalve dat

moet er een eigenaar zijn die realistisch is, een die niet blijft dromen van huurders die de komende jaren niet meer, misschien zelfs nooit meer, zullen komen. We moeten kansen zoeken in nieuwe aansluitingen op de A4, de bereikbaarheid per auto en per openbaar ver-voer moet verbeterd worden. Maar we moeten ook denken aan de aanleg van fraai openbaar groen. Het moet een gebied worden waar je graag wilt vertoeven. Dáár moeten we dus mee aan de slag. Gelukkig denkt de gemeente hier ook heel positief over. Wethouder Arthur

van Dijk heeft aangegeven dat menging van functies op bedrijventerreinen meer mogelijk gemaakt zou moeten worden. Vooral geen regels van bovenaf, maar samenwerking tussen gemeente en bedrijfsleven. Wij zijn gestart met een duurzaamheidonderzoek en tijdens de B2B-dagen in oktober wordt er ook een duurzaamheidcongres georganiseerd. Het is de hoogste tijd om de weeffouten van de industriële revolutie te herstellen.”

Uit de tour met de Beuk bus van de familie De Beuk is gebleken dat er ook interesse is vanuit de markt. Ondernemend Hoofddorp speelt hierin een goede en belangrijke rol.

Ook de toespraak in de bus van de wethouder Arthur van Dijk, geeft aan dat de gemeente dit initiatief mede ondersteunt en dat alle betrokkenen, de gemeente, de founders, initiatiefnemers en Ondernemend Hoofddorp hetzelfde doel nastreven. Beukenhorst zal in de toekomst weer bruisen.

De leegstand op de kantorenmarkt groeit nog steeds en daarmee ook de vraag tot structurele oplossingen. Meer en meer

wordt duidelijk dat verouderde en minder gunstig gelegen panden geen nieuwe gebruikers meer (zullen) vinden.

Uitslag en commentaren in het volgend nummer van Ondernemend Hoofddorp Magazine.

Regio Schiphol als duurzame proeftuin!Een betere balans tussen een mooie leefomgeving, een bloeiende economie en prettig sociaal klimaat. Dat is de ambitie van Bouwland, een nieuw netwerk voor duurzaamheid & innovatie in de regio Schiphol. Bouwland is een initiatief van ondernemer Paul Bos.In het nieuwe netwerk zijn pioniers, koplopers en vrijdenkers actief om deze regio in hoog tempo te ontwikkelen als ‘duurzame proeftuin’. Partners zijn Rabobank regio Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer, AM-Amsterdam, BAM utiliteitsbouw, Segro, Essent, Vital Places, Axa, APPM management Consultants en Schenk Makelaars.

Ondernemend Hoofddorp heeft

onlangs weer een schouw gehouden

op de Beukenhorsten.

Niet blijven dromen van huurders die

misschien nooit meer zullen komen.

Binnenkort beschikbaar

wwwwwwwwwWebWegWijzer

ELEKTROTECHNIEK EN BEVEILIGING

saff ier laan 6, 2132 vz hoofddorp - www.elsenga.n l

Voor het actuele aanbod

www.schenkmakelaars.nl

Postbus 3103 2130 KC Hoofddorp Tel. 023 - 557 22 88 Fax 023 - 557 97 33

E-mail: [email protected]

www.enter-winters.nl

Scherp voor ondernemers

www.lust4lunch.nlT: 06 385 40 576E: [email protected]

Voorbelangenbehartiging

en netwerken:

www.ovh.nl

www.running-business.nl

85662 www.pagina 23-09-2008 12:50 Pagina 1

www.fysioplazanet.nl

wwwwwwwwwWebWegWijzer

ELEKTROTECHNIEK EN BEVEILIGING

saff ier laan 6, 2132 vz hoofddorp - www.elsenga.n l

Voor het actuele aanbod

www.schenkmakelaars.nl

Postbus 3103 2130 KC Hoofddorp Tel. 023 - 557 22 88 Fax 023 - 557 97 33

E-mail: [email protected]

www.enter-winters.nl

Scherp voor ondernemers

www.lust4lunch.nlT: 06 385 40 576E: [email protected]

Voorbelangenbehartiging

en netwerken:

www.ovh.nl

www.running-business.nl

85662 www.pagina 23-09-2008 12:50 Pagina 1

wwwwwwwwwWebWegWijzer

ELEKTROTECHNIEK EN BEVEILIGING

saff ier laan 6, 2132 vz hoofddorp - www.elsenga.n l

Voor het actuele aanbod

www.schenkmakelaars.nl

Postbus 3103 2130 KC Hoofddorp Tel. 023 - 557 22 88 Fax 023 - 557 97 33

E-mail: [email protected]

www.enter-winters.nl

Scherp voor ondernemers

www.lust4lunch.nlT: 06 385 40 576E: [email protected]

Voorbelangenbehartiging

en netwerken:

www.ovh.nl

www.running-business.nl

85662 www.pagina 23-09-2008 12:50 Pagina 1

Dé informatieleverancier van Haarlemmermeer

www.hoofddorpsecourant.nl

wwwwwwwwwWebWegWijzer

ELEKTROTECHNIEK EN BEVEILIGING

saff ier laan 6, 2132 vz hoofddorp - www.elsenga.n l

Voor het actuele aanbod

www.schenkmakelaars.nl

Postbus 3103 2130 KC Hoofddorp Tel. 023 - 557 22 88 Fax 023 - 557 97 33

E-mail: [email protected]

www.enter-winters.nl

Scherp voor ondernemers

www.lust4lunch.nlT: 06 385 40 576E: [email protected]

Voorbelangenbehartiging

en netwerken:

www.ovh.nl

www.running-business.nl

85662 www.pagina 23-09-2008 12:50 Pagina 1

nieuwS

Boekwinkel Het Kruispunt, te vinden op het terrein van de H. Joannes de Doperkerk, vierde op 11 september het tweede lustrum. Wil Derkse, auteur van Een leefregel voor beginners, hield een lezing. Beeldhouwer Karel Gomes was persoonlijk aanwezig voor een rondleiding langs ‘zijn’ beelden in de nabijgelegen Bijbelse kerktuin en er was een feestelijke receptie voor iedereen die deze winkel voor het andere boek een goed

hart toedraagt. Het Kruispunt is een initiatief van pastor Kees van Lent, die tien jaar geleden een plek voor boeken met aandacht voor spiritualiteit en geloofszaken als een gat in de markt zag. Nu, tien jaar later, zegt Ria Stolk, die de gang van zaken in en rondom de boekwinkel coördineert, is dat juist gebleken. Het Kruispunt heeft tussen de andere boekwinkels een eigen plek verworven. “Ook buiten Haarlemmermeer – Aalsmeer, Heemstede, Kudelstaart en de Amsterdamse tuinsteden – weet men ons te vinden.”

Boekwinkel Het Kruispunt viert tweede lustrum

| 7

Het publiek mocht het zeggen. En deed dat ook. Volgens de bezoekers van Haarlemmermeer Culinair was restaurant-hotel Intenz uit Rijnsater-woude de deelnemer die tijdens het inmiddels traditionele evenement de beste gerechten serveerde. Eigenaar en chef-kok Tom Boere – hij werkte ooit in de Kersentuin in Amsterdam - zorgde persoonlijk voor de culinaire hoogstandjes die de meeste waardering kregen. Onder de deelnemers aan Haarlemmermeer Culinair waren dit jaar twee restau-ranthouders van net buiten de polder. “Omdat we regelmatig gasten van binnen de Ringvaart ontvangen doen we hier vandaag mee.”

En de winnaar werd ….Intenz

Wanneer een van uw werknemers wordt getroffen door een ziekte of handicap, kunt u als werkgever subsidie krijgen voor de kosten om hem in dienst te houden. Deze subsidie is bedoeld voor niet-mee-neembare voorzieningen als bijvoorbeeld een aangepast toilet voor een rolstoelgebruiker of een aanpassing van de werkplek. Of misschien twijfelt u of u iemand zult aannemen omdat hij of zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is of is geweest. Ook daarvoor kan subsidie worden verkregen. Op de website van het UWV – www.uwv.nl - zijn over deze mogelijkheden diverse brochures en formulieren te lezen en te downloaden. Hier ook informatie over andere financiële voordelen die u kunt krijgen als u een werknemer in dienst neemt of houdt die ziek of gehandicapt is.

Subsidie aanpassingen werkplek

Ondernemers die een woon-werkpand willen kopen, moeten rekening houden met een wijziging in de btw-teruggave. Dat zegt de adviesor-ganisatie Accon avm. De btw-voordeelregeling verdwijnt per 1 januari 2011. Voor zelfstandige ondernemers, is het nu nog mogelijk om de btw ‘uit te smeren’ voor onroerende zaken die zowel privé als zakelijk worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor woon-werkpanden en va-kantiehuizen die worden verhuurd. René de Visser, directeur belasting-advies bij accountantskantoor Accon avm licht toe: “De afgetrokken btw voor het privédeel wordt nu nog in tien jaar terugbetaald, wat een welkom financieringsvoordeel oplevert. In plaats hiervan wordt vanaf 1 januari 2011 aftrek van voorbelasting slechts toegestaan voor het deel dat het pand werkelijk wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Het financieringsvoordeel vervalt hierdoor. Als er later een wijziging plaatsvindt in het gebruik, wordt hiermee rekening gehouden door middel van de herzieningsregeling voor onroerende zaken. Jaarlijks zal worden vastgesteld of het gebruik is gewijzigd. Daar staat tegenover dat geen btw meer wordt geheven over privégebruik”, aldus De Visser. Voor woon-werkpanden en vakantiewoningen waarop de btw volledig in aftrek is gebracht en die vóór 1 januari 2011 in gebruik worden genomen, blijft de huidige regeling van toepassing.

Einde aan btw-voordeel woon-werkpand

ontwerp, aanleg & onderhoud van tuinen en zwembaden

Bouwkundige zwembaden ( folie, tegel en betonbaden, skimmer, overloop of onderloop )Polyester zwembadenZwembad renovatieZwemvijversZwembad/spa accesoires & chemicalienPoolhousesInfrarood cabinesSauna`s

Boretti BuitenkeukensCardio en Fitness apparatuurOverkappingen & afdekkingenSoundcastTurksstoombad ( polyester en bouwkundig )Ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen

Adres: Tarwestraat 9, 2153 GE Nieuw-VennepTel. (0252) 62 06 59

Aanbieding: t/m 1 april 10% korting op alle zwembad

en spa accesoires

Kijk voor meer informatie op:&www.aqua-garden nlwww.patioworld.nl

Tijdelijke aanbieding zwemspa endless 5860 van € 16.995,-voor

Aanbieding: Een gratis onderhoudspakket bij aanschaf van een spa

13.995,-

b r i l

g l a ss e s

l u n e tt e s

G A F A S

l u n e tt e s

G A F A S

www.oostman.nl

Stay focused!

| 9

Deze uitslag past bij het algemene gevoel van onbehagen in ons land als het gaat om voorrangsbehandelingen. ‘Voorkruipzorg’ vond Agnes Kant, toen zij de SP aanvoerde. ‘Zorgelijk’’ vond Miinister van Volksgezond-heid Ab Klink. Maar een overheid die inzet

op verdere doorvoering van marktwerking in de zorg, maakt ruimte voor initiatieven om mensen die op hun werk niet gemist kunnen worden buiten de wachtlijsten om snel te helpen. Quality Medical Services is een van de bedrijven die begin 2007 een samenwerkingsovereenkomst sloot met onder andere het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Het bedrijf reageerde op onze poll en liet weten dat de Nederlandse Zorg Autoriteit naar aanleiding van hun acties verklaarde niet negatief te zijn. ‘Alleen de wetgeving maakt het niet mogelijk dat een ziekenhuis extra opbrengsten genereert voor ‘eenzelfde’

behandeling. Dit zou alleen kunnen als het via de verzekeraars loopt.’ En dat, zo stelt QMS, lijkt als er sprake is van marktwerking een kromme redenatie. QMS heeft een punt. Want één ding is duidelijk: er is vraag naar snelle medische service. Waarom zou aanbod er dan niet mogen zijn? Het staat buiten kijf dat bedrijven er baat bij hebben dat hun zieke werknemers snel weer aan de slag kunnen: immers, een zieke werknemer moet twee jaar worden doorbetaald. En de (kleine) onderne-mer, bijvoorbeeld de stukadoor, timmerman, metselaar zonder personeel, verliest per niet gewerkte dag heel wat euro’s. Een verzekering is slechts een theoretische optie, de premie is vaak niet op te brengen. Zo snel mogelijk weer aan de slag dus, maar snelle hulp tegen extra betaling buiten verzekeraars om mag dus niet. Dat zou tweedeling in de maatschappij aanwakkeren. Maar, zoals in de discussies in dit kader al naar voren is gebracht, die twee-deling bestaat al. Denk aan profvoetballers die in ’s lands voetbalbelang met de grootste spoed ter been worden geholpen. En vergeet de Vitamine R (de R van relaties) niet: wie zijn

weg weet en als dat nodig is wil betalen, krijgt spoed en voorrang: in vrijwel elke branche. Waarom zou dat dan als het gaat om gezondheid niet mogen? De overheid heeft ervoor gekozen zorg in de markt te zetten en wil daarmee doorgaan. Ondernemersreacties om wacht-lijsten te omzeilen lijken dan toch een logisch gevolg? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Maar liefst 63% van de stemmers was het niet eens met de stelling in het

vorige nummer van Ondernemend Hoofddorp Magazine “Ziekenhuizen zouden

een aparte ondernemersbalie moeten hebben waar werknemers en

werkgevers snel behandeld kunnen worden: tijd is geld!”

In de onlangs verschenen AD Ziekenhuis Top 100 is het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp en Heemstede dit jaar gestegen van een twin-tigste naar een elfde positie. Het is hierbij het best scorende ziekenhuis in de regio.Voor deze ranglijst is gebruikgemaakt van cri-

teria die betrekking hebben op medische kwa-liteit en patiëntvriendelijkheid. Het Spaarne Ziekenhuis scoort o.a. goed op de inzet van ICT bij medicatiebeleid en doorligwonden na heupoperaties. Ook de patiëntenkeurmer-ken die het Spaarne Ziekenhuis heeft voor bijvoorbeeld borstkankerzorg, behandeling van darmkanker en kindvriendelijke zorg dragen bij aan deze goede notering.“We zijn blij met deze notering”, zegt be-stuursvoorzitter Willem Schreuder. “Vanaf 2006 zijn we gestaag van een tachtigste plaats naar deze elfde positie gestegen. Hier-mee bewijzen we dat we continu werken aan verbetering van de kwaliteit van onze zorg. Dat zien we ook terug in het cijfer - gemiddeld een 7,2 - waarmee de zorg in het Spaarne Ziekenhuis door patiënten wordt beoordeeld. Ik ben trots op onze medewerkers die dit elk

jaar maar weer presteren. We zijn op de goede weg, en we blijven streven naar beter.”

Eigen oncologiecentrum Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) en het Spaarne Ziekenhuis slaan de handen ineen om patiënten met kanker ook in Hoofddorp te kunnen bestralen. Dit vindt plaats in een nieuw te bouwen vestiging van het NKI-AVL voor bestralingsbehandeling bij het Spaarne Ziekenhuis. Patiënten met kanker hoeven hier-voor dus straks niet meer naar Amsterdam. In een apart centrum wordt alle zorg en deskun-digheid voor patiënten met kanker bij elkaar gebracht. Ook komt er een nieuw dagcentrum voor patiënten die met chemotherapie behan-deld worden. Naar verwachting gaat in januari 2011 de eerste paal de grond in.

Spaarne Ziekenhuis scoort goed

Een zieke werknemer moet

twee jaar worden doorbetaald.

Zorg op weg naar verdere marktwerking?

thema zorg

Master Totaalinrichting | Dirk Storklaan 65 | 2132 PX Hoofddorp | T 023 562 70 98 | www.mastertotaalinrichting.nl

WIJ ZIJN VERHUISD!BEZOEK SNEL ONZE NIEUWE SHOWROOM

TOTAALINRICHTING VOOR WONEN EN WERKENVloeren | marmoleum | vinyl | tapijt | PVC | laminaat | parket | rubber | gordijnjaloezieën | houten jaloezieënhorizontale jaloezieën | vouwgordijnen | rolgordijnen | paneelgordijnen | pliseé & duettes | lamellen | gordijnen en vitrage | behangprojectmeubilair | tennisvloeren | sportvloeren | epoxy vloeren | project & woning stoff ering | ontwerpstudio | interieuradvies binnen & buitenzonwering | projectmeubilair ...en nog veel meer!

1800m2showroom

Jacobus Spijkerdreef 258 2132 PZ Hoofddorp

T 023 561 79 98 F 023 562 85 29

E [email protected]

AL RUIM 20 JAAR EEN VERTROUWDADRES IN DE REGIO

Dagelijks/periodiek onderhoud

tapijtreiniging, glasbewassing.

Verhuur van handdoekautomaten, zeepdispensers,

luchtverfrissers en damesverbandboxen.

www.aristonschoonmaak.nlwww.aristonschoonmaak.nl

| 11

Welke werkgever heeft het niet meegemaakt: een werknemer belt op om te zeggen dat hij een sportongelukje heeft gehad en voorlopig niet kan komen werken. Daar ben je dan mooi klaar mee: je bent niet alleen je werknemer een poosje kwijt, je moet hem nog doorbeta-len ook. Je moet voor “reïntegratie” zorgen en als de sportieve activiteit ook maar enigszins met het dienstverband verbonden was, moge-lijk schade vergoeden. Zoals altijd zijn de paar hoofdregels helder, maar kent de dagelijkse praktijk altijd weer haken en ogen. Regel 1: wie niet werkt, heeft geen recht op loon. Regel 2: maar dat geldt niet bij arbeidsongeschiktheid, zwangerschap en bevalling. Dan moet tenminste 70% gedu-rende 52 weken doorbetaald worden. Maar nu zit u met een echte rowdy die om de ha-verklap wat heeft en vaker arbeidsongeschikt thuis zit dan fit op het werk. Moet u maar het risico blijven dragen voor werknemers die zo nodig moeten skydiven, raften, bungeejum-pen, de darkroom bezoeken of andere vormen van Russisch roulette plegen te spelen ?

Antwoord: als de werknemer zichzelf opzet-telijk arbeidsongeschikt gemaakt heeft, dus met het daadwerkelijke oogmerk arbeidsonge-schikt te worden, dan in elk geval niet. Maar het kan natuurlijk wel zijn, dat iemand zó vreselijk roekeloos is, dat het al héél dichtbij ligt en er zeker in het strafrecht al sprake van zou zijn. In zo’n “dichtbij-geval” heeft de Hoge Raad in maart 2008 voorlopig een laatste bevestigend woord gesproken.Verkort: een werknemer was gedurende 4 jaar bij elkaar 2 jaar arbeidsongeschikt door ongelukken met zaalvoetbal. De baas had hem al een paar keer gewaarschuwd dat hij moest stoppen met die sport en wat minder gevaarlijks moest gaan doen, anders zou er een ogenblik komen, dat er niet meer tot 100% aangevuld zou worden, ofschoon er zelfs nog een CAO-verplichting gold met suppletie tot 100%, tenzij (zo stond in de CAO) er sprake was van “schuld of toedoen”. De werknemer ging gewoon door en binnen de kortste keren was het weer raak. De baas vulde het salaris niet meer aan tot 100%. De werknemer startte

de procedere en haalde bij de Kantonrechter grotendeels zijn gelijk. Maar het Gerechts-hof dacht er in hoger beroep anders over: de werknemer kon een relevant verwijt voor het ontstaan van zijn arbeidsongeschiktheid worden gemaakt. Het Hof noemde zaalvoetbal een toch al erg risicovolle sport met grote kans op blessures en de werknemer had dat al zó royaal zelf aan den lijve ondervonden, dat hij beter had moeten weten. Daarvoor had hij echt geen “verbod van de dokter” nodig. Boven-dien wogen de waarschuwingen van de baas zwaar. Dat sporten toch zo gezond is en deze werknemer juist het zaalvoetballen als “zoveel arbeidssatisfactie bevorderend” ervoer, vond het Hof niet steekhoudend. De Hoge Raad had op de uitspraak van het Hof niets aan te merken en verwierp het beroep.Houdt U er rekening mee, dat elk geval altijd weer nét even anders kan uitpakken. In het concrete geval een advocaat raadplegen is steeds het beste.

René Polanus, advocaat. www.polanus.nl

Sinds kort is er in Nederland een speciaal appa-raat waarmee een preventieve health check kan worden gedaan. De V-check werkt middels bio- impedantie en is een soort APK voor je lichaam. Binnen een kwartier weet men alles over de gezondheid en vitaliteit en krijgt men advies hoe je dit kunt optimaliseren. Sinds januari 2010 is de praktijk ‘24BodyCheck’ neergestreken in de sportscholen van SportPlaza in Nieuw-Vennep en Hoofddorp Er wordt inmiddels al samenge-werkt met voetbalclub FC VVC en SlimCoaching. “V-check is de meest geavanceerde, laagdrem-pelige bodyscan die momenteel beschikbaar is”, vertelt Ron van Dijkum. “Het concept is gebaseerd op al jaren in gebruik zijnde meetme-thoden en samenwerking tussen Duitse medici en professionele sportclubs. Het apparaat meet onder meer de functies van spieren, gewrichten

en organen, de energiereserves en het niveau van verzuring van het lichaam. Na deze unieke Vitaliteitcheck, gevolgd door een half uur du-rend persoonlijk lifestyleconsult, is de algemene gezondheid en vitaliteit bekend.”De vitaliteitcoaches van 24BodyCheck hebben zich op diverse manieren gespecialiseerd in het welzijn van de mens. Het resultaat van de V-check wordt vertaald in een persoonlijk leefstijl-plan. Men krijgt daarnaast aanbevelingen voor lichaamsbeweging, voeding en ontspanning. Belangrijkste doelstelling is om bewustwording te creëren en vooral vertrouwen in eigen kracht te stimuleren. Onderscheidend van de V-check is dat gemeten kan worden of men onderweg is naar overgewicht of zelfs een burn-out. Een ideaal middel voor het bedrijfsleven om ziekte-verzuim te reduceren.

Verzuimreductie en gezondheidsmanagement worden ‘incompany’ verzorgd bij bedrijven in en rondom de gemeente. Kortom, 24BodyCheck is sportief, begeleidend en preventief actief.

www.24bodycheck.nl

Gezondheid is het meest belangrijk, daarover zijn we het allemaal eens.

Het bepaalt immers in grote mate de kwaliteit van het leven. Tegenstrijdig is

wel dat we daarbij tegelijkertijd denken dat ‘het’ ons niet zal overkomen.

Column

Onderscheidend van de V-check is dat gemeten kan worden of men onderweg is naar overgewicht of zelfs een burn-out.

Sporten is gezond . . .

v-CheCk kan ZiekteverZuim reduCeren

thema zorg

“Met echografie kun je de weke delen van gewrichten zichtbaar maken, zoals pezen, kapsel, banden of slijmbeurs” vertelt fysio-therapeut Dries Verheul. “Op die manier kun je bijvoorbeeld een peesontsteking, kalkafzet-ting of een scheur in een pees aantonen óf

uitsluiten. Een echografie kennen we in feite allemaal van het onderzoek bij zwanger-schap. Minder bekend is de toepassing om pezen en gewrichten zichtbaar te maken. De echo geeft ons extra informatie om te beoordelen wat de schade is en wat het be-leid dient te zijn. Een tijdige herkenning van het letsel is van belang voor het voorkomen van chroniciteit, hetgeen veel voorkomt bij schouderklachten. Bij complexe gevallen werken we ook goed samen met de orthope-den van het Spaarne ziekenhuis.

Snel plan van aanpakTijdens het spreekuur wordt de patiënt altijd door huisarts en fysiotherapeut samen ge-zien. Doel van het spreekuur is snel te komen tot duidelijke diagnose en behandelmethode. Door de directe afstemming tussen arts en fysiotherapeut kan men onmiddellijk een plan van aanpak bespreken. “Schouderklachten wijzen meestal op overbe-

lasting van de schouder”, stelt huisarts Julius Marmelstein. “De klacht mag men echter niet verwaarlozen, want dan bestaat de kans dat het chronisch wordt. En dan is de klacht minder goed te behandelen. Soms blijft de precieze oorzaak van de klachten ondui-delijk. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, overbelasting, een sportblessure of een val. Een injectie op geleide van de echo met een ontstekingsremmend middel in de schouder kan de pijn snel verminderen. De patiënt kan dan de arm beter bewegen en starten met oefeningen. Dankzij de echografie kunnen wij de injectie ook veel nauwkeuriger toedienen. Wij zijn erg positief over deze samenwerking. Maar belangrijker: onze patiënten ook.”

Alle schouderpatiënten die een verwijzing hebben van de huisarts kunnen een afspraak maken op het schouderspreekuur dat elke dinsdagavond wordt gehouden. Het wordt gedaan door de huisartsen Julius Marmel-stein, Michiel van Doorn en Kees Ruijter en door fysiotherapeuten Peter Weerman,Erik Versluis en Dries Verheul.

Voor meer informatie:www.schouderspreekuur.nl.

SpeCiaal SChouderSpreekuur

Op initiatief van drie fysiotherapeuten en drie huisartsen is onlangs is in

Nieuw-Vennep een speciaal schouderspreekuur van start gegaan. Hier is het

mogelijk om op advies van de huisarts of specialist de schouder echografisch te

laten onderzoeken. En dat heeft heel veel voordelen.

Marmelstein (l) en Verheul.

Initiatiefnemers zijn de oogartsen Peter Fritsche en Gijs Tangelder. Sinds mei versterkt collega Jeroen Schoorl de gelederen. Bij hun werkzaamheden worden ze ondersteund door een optometrist, orthoptiste, ok-assistente en doktersassistentes. En er is, gesuperviseerd door de oogartsen, een spreekuur van een contactlensspecialist. “Wij zijn beslist geen exclusieve privékliniek”, legde Peter Fritsche in februari bij de officiële opening – verricht door wethouder Michel Bezuijen - uit. “De mensen die wij helpen, hebben allemaal een medisch probleem. Van wat we doen valt 95% onder de basisverzekering en wordt dus volledig vergoed. Ja, we opereren hier ook. In onze operatiekamer staat een zogenaamde

Surgi Cube. Een uniek apparaat – Nederlandse vinding – met een speciaal luchtbehandeling-systeem. Het chirurgisch behandelgebied is daardoor extreem veilig.” Laserbehandelingen horen er bij het OCH ook bij. “Maar alleen op medische indicatie. Je moet dan denken aan patiënten met glaucoom of diabetes.” Peter Fritsche werkte eerst in het Spaarne Zieken-huis in Hoofddorp en Heemstede, maar zocht de zelfstandigheid omdat hij de vrijheid wilde hebben zijn werk naar eigen inzicht te plan-nen en betere kwaliteit te kunnen leveren. Samen met collega Gijs Tangelder besloot hij de stap naar het zelfstandig ondernemer-schap te wagen. “Het was een buitengewone kans voor ons, dat we hier in Hoofddorp deze

geschikte ruimte hebben gevonden.” Op de eerste etage van het pand aan de Hoofdweg -ex-Modulex- konden ze na een fikse ver-bouwing terecht. Op de begane grond werken fysiotherapeuten, een Mensendiecktherapeut en een huisarts. Patiënten van het Oogheel-kundig Centrum Haarlemmermeer hoeven voorlopig niet bang te zijn voor wachtlijsten.

Voor meer informatie:www.och-hoofddorp.nl

Marktwerking in de zorg biedt ruimte voor particulier initiatief. Resultaat is het

eerste oogheelkundig centrum binnen de Ringvaart, waar patiënten rechtstreeks

terecht kunnen: het Oogheelkundig Centrum Haarlemmermeer. Op 1 november

viert het zijn eerste verjaardag.

Het pand van Oogheelkundig CentrumHaarlemmermeer aan de Hoofdweg 634.

thema zorg

12 |

Oogartsen werden zelfstandig ondernemer

| 13

“De medewerkers van Dura Vermeer heb-ben de mogelijkheid om een afspraak te maken met onze eigen mental coach, Ans Moerkerken”, vertelt Age Vermeer, directeur Dura Vermeer Divisie Infra. “Ans begeleidt iedere medewerker op een zeer laagdrempelige en integere wijze. Wij zijn een bedrijf met circa 1800 medewerkers. Een deel daarvan is werkzaam onder zware en moeilijke omstandigheden en dan is de kans op uitval door ziekte uiteraard aanwezig. Ans helpt onze medewerkers, die mogelijk langdurig ziek zouden kunnen worden of zijn, zodat zij aan het werk kunnen blijven of weer kunnen gaan. De samenwerking tussen haar en de

medewerkers is gebaseerd op vertrouwen welke zich uit in een goed verloop van de

Ans Moerkerken: “De vraag is niet of het wel of niet tussen de oren zit, maar of men er iets zinvols mee kan doen.”

Ieder mens komt in zijn of haar leven wel eens moeilijke momenten tegen. Dat kan veroorzaakt worden door problemen

in de werksfeer, maar ook door ziekte, privé omstandigheden of een combinatie hiervan. Lang niet altijd kan men daarmee

terecht bij familie, vrienden of collega’s en is er behoefte aan een luisterend oor en hulp van een professional: de mental

coach. Zweverig? Absoluut niet. Mental coaching gaat over gedachten, gevoelens, wensen en angsten. Dat alles speelt zich

in ons hoofd af. En daar is niets zweverigs aan.

En als de schoonmoeder het probleem is,

laat die dan ook maar meekomen.

Age Vermeer: Ans helpt onze

medewerkers aan het werk te blijven.

zit allemaal tussen je oren’. Maar de vraag is niet of het wel of niet tussen de oren zit, maar of men er iets zinvols mee kan doen. Natuurlijk weet men dat alles zich in het hoofd afspeelt. Men wordt gehinderd door de eigen gedachten en overtuigingen. En die vormen dan een sterke blokkade om datgene te doen dat men echt ambieert. Maar daar is echt iets aan te doen en wan-neer iemand dat eenmaal accepteert en er-vaart dat anders denken ook andere dingen oplevert, dan is het vrij eenvoudig om een gunstige wending aan het leven te geven. Door deze gesprekken bouw ik een vertrou-wensband op en kan ik ook echt helpen in een periode waarin men het nodig heeft. Bijvoorbeeld bij een – dreigende - burn-out, een ziekte of een ziek kind of juist van preventieve aard. Maar ook om te bekijken of de juiste man of vrouw op de juiste plaats werkzaam is. Door de samenwerking met de afdeling HR, de arbo-artsen, een

fysiotherapeut en mijn persoon proberen wij zoveel mogelijk de medewerkers weer op een goede wijze terug te laten keren in het arbeidsproces indien zij een lange tijd arbeidsongeschikt zijn. Soms zit het niet functioneren op het werk in de privé sfeer. En als de schoonmoeder het probleem is, laat die dan ook maar meekomen. Wat ik doe is geen symptoombestrijding, ik zoek naar de kern. Ik bied een luisterend oor, probeer het probleem bespreekbaar te maken om het dan vervolgens terug te brengen in de juiste proporties. Het werkt. En het geeft mij enorm veel voldoening als ik zie dat mensen met plezier naar hun werk gaan.”

re-integratie of zelfs beter nog, het voor-komen van ziekteverzuim. Ans laat de medewerkers inzien dat je acteert op basis van datgene dat je mee hebt gemaakt. Door bewust te zijn van het handelen in bepaalde situaties, kan men beslissen om daar wel of juist niets mee te doen. Voor mijn mede-werkers en ook voor mij persoonlijk heeft dit veelal geleid tot een innerlijke groei, hetgeen uiteraard ook zijn reflectie heeft in het werk.”

Tussen de oren“Vijf jaar geleden ben ik gestart met mijn werkzaamheden bij Dura Vermeer”, vertelt

Ans. “Ik begeleid de werknemers met als doel het ziekteverzuim te laten dalen. Als iemand een keer thuis blijft met hoofdpijn is dat heel normaal. Maar als dat frequent gebeurt, dan is de kans

groot dat er meer aan de hand is. Er wordt dan wel eens plagend gezegd ‘het

thema zorg

ZiekteverZuim daalt door mental CoaChing

14 |

Vraag 1 leest u ondernemend hoofddorp magazine?

Ja, altijd (ga naar vraag 3) Ja, meestal (ga naar vraag 3) Ja, soms (ga naar vraag 3) Nooit of bijna nooit (ga naar vraag 2)

Vraag 2 waarom leest u ondernemend hoofddorp magazine nooit ofbijna nooit?

Tijdgebrek Geen interesse Ik ontvang het niet altijdIk ken het niet Anders: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vraag 3 hoeveel tijd besteedt u gemiddeld aan het lezen van ondernemend hoofddorp magazine?

Langer dan een uur 30 tot 60 minuten 15 tot 30 minuten 5 tot 15 minuten Minder dan 5 minuten

Vraag 4 hoeveel mensen lezen uw exemplaar van ondernemend hoofddorp magazine nog meer? (gemiddeld) . . . . . . . . . . personen Vraag 5 Bekijkt u de advertenties in ondernemend hoofddorp magazine?

Regelmatig tot vaak Soms Zelden of nooit

Vraag 6 reageert u wel eens op advertenties in ondernemendhoofddorp magazine?

Regelmatig tot vaak Soms Zelden of nooit

Vraag 7 Naar welke onderwerpen gaat u interesse uit?(meerdere antwoorden mogelijk)

InterviewsNieuws van de sectiesActiviteiten van Ondernemend HoofddorpNieuwe ledenAnders, nl: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vraag 8 hoe beoordeelt u de volgende onderwerpen in ondernemendhoofddorp magazine?

Uitstekend Goed Neutraal Matig Interviews Nieuws van de secties Activiteiten Nieuwe leden

Vraag 9 hoe beoordeelt u ondernemend hoofddorp magazineop onderstaande aspecten?

Uitstekend Goed Neutraal Matig Informerend Opiniërend

help onS om ondernemend

hoofddorp magaZine nog beter te maken

Geachte deelnemer,

Wij willen u vragen om de onderstaande vragen in te vullen. Het invullen kost slechts enkele minuten.

Uw mening over Ondernemend Hoofddorp Magazine is belangrijk voor ons.

We horen graag hoe we het nog beter kunnen laten aansluiten op uw belangstelling en interesses.

Deze enquête is ook in te vullen via onze website: www.ondernemendhoofddorp.nl

Hartelijk dank voor uw medewerking!

De redactiecommissie

en maak kanS op een

dinerbon voor twee perSonen.

ENQUETE

Vraag 10 als u ondernemend hoofddorp magazine niet meer zou ontvangen, hoe zou u dat ervaren?

Ik zou het magazine missen Ik zou het magazine enigszins missen Ik zou het magazine niet missen

Vraag 11 wat vindt u van de uiterlijke vormgeving van ondernemendhoofddorp magazine?

Goed Voldoende Matig Onvoldoende

hartelijk dank voor het invullen van de enquête.over de resultaten zullen we u informeren.

| 1

Ondernemend Hoofddorp bouwt aan de toekomst

1M A A R T 2 0 1 0

“Je kunt wel constateren dat de oude partijen een stap terug moeten doen”.

“Slaat het leegstandsmonster toe op Beukenhorst?”

“Een polderdorp is uitgegroeid tot een interessante stad.”

“Ondernemerszaken horen op de politieke agenda.”

JAARGANG 16

0 4 2 4

Ledenteller

101422 periodiek nr 5.indd 1

23-03-2010 14:28:57

| 1

Ondernemend Hoofddorp bouwt aan de toekomst

2J U N I 2 0 1 0

“Ondernemend Hoofddorp gaatNoord naar eenhoger niveau tillen.”

“Het streven van de gemeente is schoon, heel en veilig.”

Nieuwe wethouder:“Paarse krokodillen prik ik lek.”

“Deze zaterdag voor Pinksteren was niet de dag van de lokale winkelier.”

JAARGANG 16

www.schenkmakelaars.nl

0 4 4 0

Ledenteller

Indien u kans wil maken op de dinerbon dan

graag de volgende gegevens invullen:

Bedrijf: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . M/V

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Plaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

de ingevulde enquête graag retourfaxen naar nr 023 56 225 00

| 15

16 |

Slank en geZond? Zo moeiliJk iS het eCht niet!

thema zorg

Hoe dat laatste dan gemeten moet worden is onduidelijk, maar wie zijn verantwoor-delijkheid neemt en zich inzet voor slanker en gezonder is zeker op weg in de goede richting. Een steuntje in de rug? Een van de bedrijven die in dit kader actief zijn, is SLIM coaching, een initiatief van Angela Steemers. “Ik geef individuele adviezen, maar richt mij met name op het bedrijfsleven. Want zeker voor de werkgever geldt: alsjeblieft geen ziek personeel: dat betekent uitval en te vaak hele hoge kosten.” Zij presenteert een speciaal programma, dat moet bijdragen aan een cultuuromslag in leefstijl. “Want hoewel slanker en gezonder overal wordt gepromoot, valt inzet op dit gebied nog erg tegen. Simpel voorbeeld:

de bedrijfskantine. Tot mijn dienstenpakket behoort de kantinecheck. Je zult verbaasd staan wat je tegenkomt: gefrituurd is vaak veel goed-koper dan de saladebar, als die er al is. Alleen al door daar iets aan te doen, draag je bij aan gezonder eten. En dat is toch de basis.”

GezondheidsweekBedrijven die het onderwerp breed willen aanpakken biedt ze een ‘gezondheidsweek’. Angela: “Iedere dag een ander thema: beweging, groente en fruit, vezels. Eventueel

in combinatie met de workshop ‘gezonder worden’, maar die kan ik desgewenst na-tuurlijk ook ‘los’ geven.” Een stapje verder gaat de gezondheidscheck, die een aantal ondernemers hun personeel in het kader van verzuimreductie tegenwoordig wel willen bieden. “Ik werk samen met Ron van Dijkum van 24bodycheck: zijn bedrijf brengt een rapport uit. En als daaruit blijkt dat aandacht voor slanker en gezonder tot de therapie behoort, begeleidt SLIM Coaching het vervolgtraject.”

Ziektepreventie is op het ogenblik

‘hot topic’. Immers, de zorgkosten

rijzen de pan uit. Verzekeringspremies

stijgen en er klinken al geluiden

over premiekorting voor wie aan

kan tonen gezond te leven.

Natuurlijk niet! Hoewel Amstelring de laatste tijd nogal eens in het nieuws is, is het niet met dit bericht. Toch zou het kunnen: Thuiszorg Groningen, dat vorig jaar failliet ging en met 15 miljoen euro overheidssteun overeind werd gehou-den, gaat komend jaar voor 80.000 euro voetbalclub FC Groningen sponsoren. De geprivatiseerde thuiszorgorganisatie krijgt voor dat geld onder meer twintig vaste zitplaatsen in het stadion voor zichzelf en gelegenheid om reclame te maken via borden en een videoscherm. De sponsorovereenkomst stuit op veel kritiek. Ouderenbond ANBO vindt de sponsoring onbegrijpelijk, aldus voor-

zitter Kees Klok. Het bedrag kan volgens

hem beter als extraatje aan de zorg worden besteed. Volgens directeur Filia Kramp van Thuiszorg Groningen gaat de sponsoring aan de voetbalclub niet ten koste van de zorg. Het bedrag komt uit het marketing-budget dat niets te maken zou hebben met het zorgbudget. De SP wil dat het ministerie van Volksgezondheid verbiedt dat ziekenhuizen en thuiszorginstellin-gen geld besteden aan het sponsoren van voetbalclubs. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten moet geld voor thuiszorg alleen aan die zorg zelf worden besteed. “Instellingen zeggen dat ze een budget hebben voor reclame, maar ik zou zeggen: maak reclame door goede zorg te leveren. Dat is goed voor de patiënten.”

Angela Steemers:”Alsjeblieft geen ziek personeel: dat betekent uitval en te vaak hele hoge kosten.”

Amstelring sponsort SV Hoofddorp

ideaal voor werkerS aChter de Computer

| 17

thema zorg

“Mensen krijgen moeite met scherp stellen op korte afstand”, weet Jan-Leo Oostman, al vele jaren bekend als eigenaar van Optiek Oostman aan de Marktlaan. “Dat is dan meestal het moment voor de leesbril. Op zo’n 35 tot 40 cm afstand kun je daarmee goed zien en voor veraf heb je geen bril nodig. Probleem opgelost? Niet als je veel achter een computer moet werken. Je monitor staat meestal op zo’n 60 cm afstand, en dat betekent dat je daar beter op

kijkt zonder bril. Zo ontstaat een ander pro-bleem: als je je papieren rondom je computer wilt lezen, moet je wel je bril opzetten, als je wilt zien wat er op je monitor staat, ga je of je bril afzetten of over je glazen heen kijken. Dat is niet comfortabel en op den duur gaat dat niet meer goed. Want wie een leesbril nodig heeft van +2 of meer, ziet zonder bril pas scherp bij zo’n 200 cm, waarbij je monitor zich in een middengebied met slecht zicht bevindt.”

Beeldschermbril als eyeopener Wie deze situatie herkent, doet er goed aan even binnen te lopen bij de opticiën voor een beeldschermbril. Deze bril heeft speciaal geslepen glazen, waardoor ook de beeld-schermafstand goed overbrugd wordt. Jan-Leo Oostman: “Met een goede oogmeting, gekoppeld aan een advies op maat – elke paar ogen is nu eenmaal anders – lossen we het probleem prima op.” Ook dragers van multifocale glazen krijgen met het beeldschermprobleem te maken . “In principe zou zo iemand op alle afstanden goed moeten zien. Alleen is het glasgedeelte dat is afgestemd op kijken binnen de moni-torafstand, vrij smal. Als je dan urenlang ge-concentreerd naar je computer moet kijken, ga je een onnatuurlijke houding aannemen, met als resultaat nek- en spierklachten. Ook hier helpt een speciaal computerglas: het gedeelte dat is afgestemd op kijken op monitorafstand wordt iets breder gemaakt. Resultaat: niet meer krampachtig op je stoel zitten en comfortabel zicht. Een eyeopener, die beeldschermbril? Voor wie dagelijks uren achter de computer doorbrengt zeggen wij: Ja, beslist een aanrader.”

Ouder worden is mooi, maar het betekent wel leren leven met lichamelijke

hindernissen. En een probleem(pje) waar iedereen boven de veertig mee

geconfronteerd wordt, is de vermindering van de functie van de ooglens.

Stress op de werkvloer kan door werknemers op verschillende manieren te lijf worden gegaan: boos worden bijvoorbeeld, of even van de werkplek weglopen. Psycholoog Sibe Doosje van de Universiteit Utrecht op-pert dat humor werkstress kan voorkomen.Een goede grap neemt volgens de psychologe de kou uit de lucht, bijvoorbeeld wanneer een collega ergens boos om is. “De collega laat daarbij zijn boosheid varen en jouw stress wordt minder”, verklaart Doosje. De onder-zoeker keek ook naar humoristisch gedrag bij de burnout- en de gezonde groep. “Stuur je bijvoorbeeld een grappig YouTube-filmpje naar een gezonde en naar een opgebrande collega, dan zal de gezonde col-lega het filmpje beter waarderen en vrolijker reageren dan de collega met burn-out.” Volgens het onderzoek van Doosje lijkt het zinvol om humoristisch omgaan met stress bij werknemers te bevorderen. “Ook zinvol is het om bij werknemers met een dreigende burn-out te letten op hun gevoel voor humor. Als iemand humor minder waardeert of er

niet zo vrolijk van wordt, kan dat een signaal zijn dat iemand opgebrand raakt”, aldus Doosje. In beide gevallen geeft Doosje het advies om humor te gebruiken voordat een

situatie al te stressvol wordt. “Humor kan weliswaar niet genezen, het kan wel stress voorkomen. Ook voor een dreigende burn-out geldt: Voorkomen is beter dan blussen.”

Humor op het werk kan stress voorkomen

Bel voor een afspraak (023) 5 498 498of kijk op www.regioschiphol.rabobank.nl

Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabobank: partner in ondernemen.Nu en in de toekomst.

Uw bedrijf staatcentraal. Dat ishet idee.

Als ondernemer loopt u regelmatig tegen

businessdilemma's aan. Fuseren of juist

overnemen? Meedoen aan de

internationalisering van de markt, of richt u

zich op de lokale markt? Rabobank Regio

Schiphol begrijpt uw markt en helpt u

graag verder.

Wie en wat zijn wij.wij zijn een douane expediteur op schiphol en rotterdam.

Voor import en export bedrijven verzorgen wij de benodigde documenten voor in of uitvoer. maar natuurlijk kan een particulier

ook bij ons terecht voor zijn zending. wat kunnen wij u bieden.douane faciliteiten, opslag, luchtvracht, zeevracht en transport.

rpm cargo handlingP.O. Box 75803

1118 ZZ SchipholTelefoon: 023-8881006

Fax: [email protected]

www.enter-winters.nl

Bennebroekerweg 281 | 1435 CJ Rijsenhout / Hoofddorp Tel: 0297 381 888 | Fax: 0297 381 889

• Startersbegeleiding• Begeleiding bij iedere ondernemingsfase• Accountancy• Administratieve dienstverlening• Fiscale dienstverlening• Salarisverwerking• Personeel & Organisatie• Financiële planning

| 19

nieuwS

‘We tellen af tot we echt 150 jaar bestaan’ Wie afgelopen weken langs restaurant Marktzicht liep kon op een lichtbak aan de voorkant de tijd zien verspringen. Vrijdag 17 september was het officiële jublieummo-ment daar. Burgemeester Theo Weterings leidde samen met eigenaars Kees, Dineke en Suzanne Plasmeijer de countdown. Weliswaar in de stromende regen, maar dat deed niets af aan de feestvreugde. Een spetterend vuurwerk markeerde het ‘moment surprême’. Marktzicht was ter gelegenheid van deze verjaardag overvol. Alle aanwezigen ontvingen een bijzondere gadget: een sleutel die ze tot VIP-gast maakt met recht op bijzondere privileges.

Centrum: 150 jaar Marktzicht

“Nee, wij verhuizen niet naar de nieuwe Markthof”, aldus Michiel Hulst van Hulst Business & Casuals. “Onze winkel blijft op dezelfde plek. Maar die is wel vernieuwd, want we vonden het wel tijd voor een restyling. Er is een compleet nieuwe vloer gelegd. Verder kreeg onze gevel aan de Marktpleinkant een donkerder tint: zo sluiten we mooi aan bij de kleurstelling van de nieuwe Markthof. En ook ons interieur is gerestyled: onze nieuwe kleuren zijn antraciet en mokka. Aan de achterkant hebben voor een mooi ruimtelijk effect spiegels. En onze presentatiewand is afgewerkt met een opvallend krokodillen-patroon. Datzelfde design vind je ook op de kopjes, waarin we onze klanten koffie of thee serveren. Kortom, we zijn met een compleet nieuw huisstijl klaar voor de toekomst.”

Centrum: Hulst klaar voor de toekomst

Twee fiscale steunmaatregelen voor het bedrijfsleven worden met één jaar verlengd tot en met 2011. Het betreft de verruiming om verliezen te verrekenen met in het verleden betaalde belasting en de mogelijk-heid om investeringen sneller (in twee jaar) af te schrijven. Demissi-onair-minister van Financiën Jan Kees de Jager maakte de verlenging van de in 2008 ingevoerde maatregelen op Prinsjesdag bekend. De maatregelen zijn bedoeld om de liquiditeit van bedrijven te versterken en bedrijfsinvesteringen te stimuleren. Eerder al maakte het ministerie van Economische Zaken bekend ook de garantieregeling voor bedrijfskrediet te verlengen tot en met 2011. In deze regeling stelt de overheid zich garant voor 50 procent van een bedrijfskrediet. Voor 2011 is 2 miljard euro beschikbaar, zodat banken 4 miljard euro kunnen uitlenen.

Fiscale steunmaatregelen verlengd

Wilt u weten hoe u uw onderneming op de kaart zet? En zit u hierbij niet te wachten op abstracte marketingtheorieën? Kom dan op maandag 11 oktober naar het Startersplatform Haarlemmermeer vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Hoofddorp. Gastspreekster is Karen Romme. Zij neemt u mee in haar filosofie: ‘Calimeromarketing’. Haar tweede boek ‘Calimeromarketing 2.0’ is speciaal voor ondernemers die geloven dat de strijd om de klant de komende decennia in de digitale wereld wordt gestreden. Maar ook als u zelf niet zoveel hebt met internet kan het verhaal van Karen u winst opleveren: zij vertelt u over de mogelijk-heden om klanten naar uw bedrijf te leiden, zonder hiervoor een geldverslindende mediacampagne in te hoeven zetten. Aanmelden via www.kvk.nl

11 oktober Startersplatform

Voor meerinformatie:

www.amgroep.nl023 566 15 66

Personeelmet een

achterstandwerkt in ieders

voordeel.

AM Groep is hetleerwerkbedrijf voor de regioAmstelland en Meerlanden.

Wij kennen onze medewerkers en hun ‘afstand tot de arbeidsmarkt’.

Wij begeleiden ze en leiden ze op,

zodat zij weer in staat zijn om bij reguliere werkgevers aan de slag te gaan.

Dit is voor elk bedrijf een geschiktemanier om personeel te werven en

maatschappelijk verantwoordte ondernemen.

Bij Lexpoint werken mensen met verstand van autozaken. Wij hebben een ruim

assortiment van Audi en Volkswagen modellen. Voor zowel de zakelijke als de

particuliere markt. Maar ook voor de duurzame autorijder. Want onze modellen zijn

gemaakt volgens de hoogste milieunormen. Maak ook eens kennis met de groene

labels van ons assortiment. En ontdek de aantrekkelijke kansen om uw bijtelling

te verlagen. Meer weten? Voor meer informatie bel 023 - 554 14 55.

Lexpoint BV, Bedrijvenpark ‘De President’ | Jacobus Spijkerdreef 4, 2132 PZ Hoofddorp | T. 023 - 554 14 55 | F. 023 - 554 14 56 | [email protected] | www.lexpoint.nl

Ontdek ook de lage bijtelling van onze groene modellen

Mensen maken het verschil.

Lexpoint_ad 185x132mm_Algemeen_01.indd 1 3/3/10 10:40 AM

Kruisweg 652, Hoofddorp, tel. 023-556 00 [email protected], www.millenaar.nl

Een beetje ondernemer verzekert niet élk risico...

V E R Z E K E R I N G E N P E N S I O E N E N E M P L O Y E E B E N E F I T S

nieuwS

Belangstellenden waren op 13 september welkom in het raadhuis, waar wethouder Michel Bezuijen (met deze ronde ‘verkeer’ in zijn portefeuille) de ins en outs uit de doeken deed. De opkomst was groot. Ondanks het feit dat het veel bekritiseerde Verkeerscircu-latieplan (VCP) inmiddels in de ijskast staat, werden een aantal heikele VCP-punten nog eens naar voren gebracht: de moeizame verkeerssituatie bij de kruising Hoofdweg- Van Stamplein lijkt knelpunt nummer één. Bakker Gerard, bloemist Fred Wurpel en arts Karin Holdijk – bewoonster van de oude

buurt – uitten hun bezwaren. Ze werden gesteund door veel andere centrumwinkeliers. Wie gedurende de zomer gezien heeft hoe vaak vrachtwagens de verkeersbelemmerende obstakels ter plekke omver rijden, zal het met hen eens zijn: dit werkt niet. Eerste reactie van Michel Bezuijen was: wachten op het Deltaplan Bereikbaarheid, waarin deze kwes-tie wordt meegenomen. “Ad hoc wil ik geen maatregelen nemen. Dan ontstaat misschien de situatie dat er na twee of drie maanden opnieuw moet worden gewijzigd, omdat het weer niet blijkt te werken. We moeten,

voordat we beslissingen nemen, er eerst eens goed naar kijken.” Ander heet hangijzer is de bussluis in Floriande. Winkeliersvoorzit-ter Wim Bosma vroeg naar de proef met de openstelling. “Die wacht op een enquête onder de wijkbewoners”.

Reactie Ondernemend HoofddorpOns bestuurslid en politiek waarnemer Rob van Gaalen voerde eveneens het woord. Hij benadrukte met name:• de wens tot realisering van een ‘groene

golf’ op de N201 tussen A4 en Hoofddorp om het verkeer tijdens de spits beter te laten doorstromen;

• aanpak van de brug bij de Geniedijk in de Rijnlanderweg, die nu levensgevaarlijk is;

• verbreding van de brug in de Hoofdweg-oost bij de Vijfhuizerdijk: een Calatrava-brug is daar niet nodig, maar deze brug is een flessehals en ook gevaarlijk;

• de verenigingen twijfelen of op de kruising Kruisweg-Burgemeester Van der Wil-ligenlaan een VerkeersRegelInstallatie wel nodig is. Enige aanpassing is wel gewenst, maar verkeerslichten zijn niet nodig en zullen de doorstroming belemmeren.

In diverse bijeenkomsten met zowel bewoners als het bedrijfsleven zullen de wensen “bottom-up” worden geïnventariseerd. De workshop voor ondernemers, bedrijven- en kantorenlocaties staat gepland voor 18 oktober.

Ondernemend Hoofddorp stelt kritische vragen over Deltaplan Bereikbaarheid

| 21

Het klinkt heel mooi: de gemeente werkt aan een Deltaplan Bereikbaarheid.

Maar wat houdt dat precies in? En vooral wanneer is het er?

Het VCP werkt, zei Herman Tuning toen hij als verant-woordelijk wethouder met een eerste evaulatie kwam. Het VCP werkt NIET, zeiden

vele weggebruikers op weg richting Hoofd-dorp-centrum. Hoe het niet werkt, blijkt uit het volgende relaas, nu eens niet van een automobilist, maar van een fietser. Een van onze leden wilde op vrijdag 3 september naar onze ondernemersborrel op Haarlemmermeer

Culinair. “Het was mooi weer, dus ik dacht: ‘ik ga op de fiets.’ Ik stapte op aan de Kruis-weg bij de fontein en reed de Hoofdweg op richting het Van Stamplein. Ik kwam helaas niet verder dan de Concourslaan. ‘Stop’, zei een verkeersregelaar. U mag hier niet verder fietsen. Heeft u de borden niet gezien?’ ‘Hoe moet ik dan?’, zei ik. ‘Over de Concourslaan. Dan bij de toegang tot het winkelcentrum Polderplein rechtsaf. En dan via de Tuinweg terugrijden. Ja, dan komt u een stukje verder

weer uit op de Hoofdweg, zo is dat nu een-maal.‘ ‘Dus ik moet voor die pakweg 40 meter die ik nog voor me heb, een gigantisch stuk omfietsen? Belachelijk. Ik ga dat stukje wel lopen.’ En dat heb ik gedaan. Met de fiets aan de hand op de stoep, want anders volgde er vanzelfsprekend een boete.”Waar ging het ook al weer om bij het VCP? Het centrum bereikbaar houden? Kan bij het Deltaplain Bereikbaarheid dit soort onzinnig-heden alsjeblieft geschrapt worden?

VCP onzinnig: ook voor fietsers

Het Centrum voor Bedrijven en Instellingen (CBI) is hét aanspreekpunt voor gevestigde ondernemers, nieuw te vestigen ondernemers, startende ondernemers en bestuurders van instellingen zoals scholen en sportverenigingen.

Het Centrum voor Bedrijven en Instellingen biedt u:- informatie over bestemmingsplannen

.a.o roov negninnugrev revo seivda -

horeca en detailhandel

- advies over mogelijkheden bedrijfshuisvesting

nee nav netrats teh revo eitamrofni -

onderneming of over vastgesteld

economisch beleid

nav nennalpsgnilekkiwtno revo eitamrofni -

bedrijventerreinen, kantoorlocaties en

winkelcentra

edgitseveg revo eitamrofni -

Haarlemmermeerse ondernemingen

Waar kunt u terecht?Het CBI is gevestigd in het raadhuis in Hoofddorp.

Bezoekadres: Raadhuisplein 1,

2132 TZ Hoofddorp.

Postadres: Postbus 250, 2130 AG Hoofddorp.

Telefoon: 023 567 60 06 / Fax 023 567 60 01

Email: [email protected]

www.haarlemmermeer.nl/cbi

Openingstijden loket op werkdagen:Vrije inloop van 09:00 - 13:00 uur

Op afspraak van 13:30 - 17:00 uur

Telefonisch bereikbaar van 09:00 - 17:00 uur

Ondernemen in Haarlemmermeer? Het CBI helpt.

HOE LEESBAAR IS EEN SNIPPER?

Of het nu gaat om prijslijsten,offertes, memo’s,administratie of brochures.Wij zorgen dat al uwvertrouwelijk papier en anderedatadragers professioneelworden vernietigd.

Daarmee voorkomt udat uw gegevens opstraat belanden. Telefoon: 023 - 532 1960

"Het mooiste plekje van Hoofddorp" is de benaming voor de plaats waar ons restaurantzich bevindt. Het is gelegen aan een waterpartij omgeven door prachtige oude treurwilgen. U kunt in onze serre, of 's zomers op ons terras, aan of boven het watergenieten van een heerlijke maaltijd. Wij hopen u snel te mogen begroeten in ons restaurant!

De keuken is geopend:• Lunch: • Diner:Maandag t/m vrijdag van 11.00-15.00 uur. Dagelijks van 17.00-22.00 uur.(geen lunch op zaterdag- en zondagmiddag)

Theatermenu:Gasten die een voorstelling gaan bijwonen in één van de theaters in Hoofddorp biedenwij de mogelijkheid om voortijdig bij ons te komen dineren. Wanneer u aangeeft dat unaar het theater gaat, zorgen wij ervoor dat u op tijd klaar staat.

Restaurant l’Hirondelle ligt op een loopafstand van slechts 500 meter bij SchouwburgDe Meerse vandaan.

www.lhirondelle.nl

Boslaan 7 • 2132 RJ Hoofddorp • tel. 023-5624628 • fax. 023-5622608

• Incasso’s • Debiteurenbeheer • Huurzaken

Kruisweg 949, 2132 CD Hoofddorp Telefoon: 023-5541212 Fax: 023-5541200

www.deurwaarderskantoorhaarlemmermeer.nlinfo@deurwaarderskantoorhaarlemmermeer.nl

Lid van VerenigingIncass en KBvG

71738 Circulaire maart 2007 22-03-2007 13:37 Pagina 12

| 23

geen voetbal, wel lekker eten,

netwerken en duurZaamheidSCongreS

activiteiten

Lonny kookt en zingt voor Ondernemend Hoofddorp

Gelukkig was het beter – en zelfs zonnig – weer, toen op vrijdag 3 september Onderne-mend Hoofddorp voor haar leden een onder-nemersborrel organiseerde op de openingsdag van Haarlemmermeer Culinair. Een zeer geslaagde bijeenkomst, waar zo’n 100 gasten op af kwamen. Trekker was de bekende topkok Lonny Gerungan, die de gasten wist te boeien met zijn levensverhaal en de samen

met zijn man Warren bereide gerechten van zijn nieuwe culinaire lijn Samasaya (met mij). Lonny vergastte ons daarbij op een aantal mooie songs en wist de aanwezigen zelfs te bewegen om mee te zingen met het door Anneke Grönloh beroemd geworden “Soera-baja”. Aan het eind van de bijeenkomst kreeg iedereen een goodie-bag mee met Samasaya-produkten en een receptenboekje, waarna men op het Van Stamplein kon gaan genieten van nog meer heerlijkheden, die Haarlemmer-meer Culinair te bieden had.

Al acht keer eerder hielden wij ons bedrijven-voetbaltoernooi. En ja, er is wel eens een buitje gevallen voor of tijdens de wedstrijden. Maar zo bar als dit jaar hadden we het nog niet meegemaakt: maar liefst 5 centimeter water stond er donderdagochtend 26 augustus op de velden van SV Hoofddorp, die dan ook prompt moesten worden afgekeurd. Jammer maar helaas: typisch geval van overmacht. Uitstel van het toernooi naar een latere datum bleek organisatorisch niet mogelijk zodat we hebben besloten om onze sportieve leden met een aangeklede borrel een alternatief te bieden. Zo’n 70 mannen en vrouwen gaven daaraan gehoor en hebben zich uitstekend vermaakt met een drankje, de muziek van Disco Splash en de catering van ’t Rustpunt.

Sponsors bedankt!Een speciaal woord van dank aan onze sponsors, die voor het overgrote deel bereid bleken om hun sponsorbijdrage aan het ge-cancelde toernooi te handhaven, zodat naar verwachting de meeste kosten gedekt zullen zijn. Wij bedanken hiervoor: am groep, horlings, novum pharma, schenk makelaars, actan, de Jong’s autobedrijven, multicatering, event supply, drukkerij groen, elsenga Installatietechniek, rado sport, net meer crystal, elpromo, multivos sport en last but not least: sV hoofddorp.

13 en 14 oktober: B2B Dagen

Op 13 en 14 oktober vinden in Expo Haar-lemmermeer in Vijfhuizen weer de jaarlijkse B2B Dagen plaats: dé ontmoetingsplek voor ondernemend Haaarlemmermeer. Een groot aantal van onze leden zal hier met een stand aanwezig zijn. En uiteraard ontbreekt ook Ondernemend Hoofddorp zèlf niet. Wij nodigen iedereen uit om de beurs te bezoeken, die geopend is van 14.00 tot 21.00 uur. Op beide dagen is er van 18.00 tot 19.00 uur een informele ondernemersborrel. En voorts kent de beurs weer een aantal themapleinen zoals Transport & Logistiek, het Autoplein, het Proeverijplein en een plein met alles op het gebied van Duurzaamheid.

Congres “Samen sneller duurzaam” In het verlengde hiervan vindt op donderdag 14 oktober onder de vlag van VNO-NCW Amstelland-Meerlanden een Duurzaamheids-congres plaats, waarbij de leden van Onderne-mend Hoofddorp van harte welkom zijn. Met bijdragen van John Nederstigt (wethouder

Duurzaamheid Haarlemmermeer), Jan Rotmans (hoogleraar duurzaamheid en voorzitter Urgenda), architect Joost Valk (winnaar SHARE Award 2010) en een korte schets van voorbeeldprojecten uit de regio waar duur-zaamheid nu al ‘pure winst’ oplevert. Afslui-ting met borrel. Middagvoorzitter is Paul Bos, initiatiefnemer van platform Bouwland Regio Schiphol. Tijdens het congres worden tevens de resultaten van de Duurzaamheidsenquete bekend gemaakt en overhandigd aan wethouder Nederstigt.

Ondernemend Hoofddorp verwelkomt Meer RTV als haar 400ste lid tijdens de B2B Dagen 2009.

Boslaan 72132 RJ Hoofddorptel. 023 - 562 46 28fax. 023 - 562 26 08

Keuken geopend:

Lunch ma t/m vrij 11.00-15.00 uur Diner 7 avonden 17.00-22.00 uur

De mooiste locatie van Hoofddorp www.lhirondelle.nl

Een wereld zonder bomen is ondenkbaar!

Jadelaan 105 Postbus 29, 2130 AA Hoofddorp

T 023 - 561 20 79 F 023 - 563 56 71 [email protected]

www.stukart.nl

U w c r e a t i e v e p a r t n e r i n g r o e n

Zakelijk groen

Uitgeverij Koning BV Robijnlaan 12a, HoofddorpPostbus 7, 2130 AA Hoofddorp. Tel. 023 561 73 61

www.hoofddorpsecourant.nlRedactie: [email protected]. Adverteren: [email protected]

De HC is 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar. Ook voor u. Haarlemmermeers nieuws voor iedereen!Zowel in onze papieren versie, die door ruim 65.000 brievenbussen gaat, of dagelijks op onze site. Heeft u wat te zeggen? Meld het dan aan de HC!

vaStgoednieuwS

De Figeehal heeft een tweede leven gekregen. De voormalige kranen-hal op het Figee-terrein aan het Spaarne in Haarlem is verbouwd tot een hoogwaardig bedrijfsverzamelgebouw met inpandig parkeerdek. Het nieuwe gedeelte is als een op zichzelf staand nieuw gebouw ín de monumentale industriehal gebouwd. Verantwoordelijk hoofdaannemer was Regiobouw Haarlemmermeer.

De uitdagingAan de buitenzijde is nauwelijks iets te zien van de ingrijpende verbouwing die binnen heeft plaatsgevonden. De kopgevels en het zadeldak van het imposante industriële erfgoed zijn nauwkeurig en authentiek in ere hersteld. En ook in het interieur bleef de indrukwek-kende stalen hoofddraagconstructie uit 1914-1916 volledig intact. Een en ander stelde Regiobouw wel voor een forse uitdaging: vanwege de stabiliteit mochten de dakliggers niet worden gedemonteerd. Consequentie hiervan was, dat het bouwmateriaal niet van bovenaf kon worden aangevoerd en er dus vanuit het midden naar boven en naar buiten gewerkt moest worden. Uiteindelijk bleek er slechts één

Nieuw leven voor de Figeehal

Kantoorgebouwen die verouderd zijn of leegstaan maken de omgeving er niet aantrekkelijker op. Herbestemming lijkt op zijn plaats. Dat heeft niet alleen voordelen voor de eigenaar, maar ook voor de omgeving. Anderzijds heeft de gemeente baat bij een zekere leegstand. Er is dan ruimte voor bedrijven die zich willen vestigen of uitbreiden. Verval of leegstand van kantoorgebouwen is van alle tijden. Kantoren die ooit op ‘de ideale plek’ zijn neergezet, zijn nu verouderd en kunnen onverhuurbaar of onverkoopbaar zijn, in de weg staan of revitalisering van het gebied belemmeren.

Maar wat is een verouderd pand? Wordt er nog op kolen gestookt? Is er geen dubbel glas? Er is niet echt een definitie van te geven. Verouderd is een pand als bijvoorbeeld de installaties (bijv. koeling) niet meer aan de eisen voldoen. Gebruikers stellen tegenwoordig veel hogere eisen aan de koelcapaciteit dan 20 jaar geleden. Of de gevel doet denken aan verou-dering: iets wat tegenwoordig niet meer wordt gebouwd roept vaak ook een gevoel van veroudering op. Als een verhuurder investeert in een ge-

bouw, dan kan het beeld van veroudering worden tegengegaan. En, heel belangrijk tegenwoordig is duurzaamheid. Een niet-duurzaam gebouw zal op een bepaald moment ook als verouderd worden beschouwd.

De noodzaak om verouderde kantoorgebouwen een andere functie of een flinke opknapbeurt te geven mag dan structureel zijn, in de huidige economische situatie komt daar een conjuncturele noodzaak bij. Vooral oudere locaties met weinig parkeerruimte hebben het moeilijk. Voor de eigenaar is leegstand kostbaar, voor de omgeving een doorn in het oog. Op Beukenhorst-West werd een kantoorpand aan de Saturnus-straat omgevormd tot appartementen. Eigenaar Verwelius heeft het pand destijds zelf als kantoorpand ontwikkeld. Het stond meer dan een jaar leeg en Verwelius besloot, mede vanwege de kwalitatief interes-sante omgeving, te kiezen voor woningen. Het is een succes geworden. Het herbestemmen van kantoorgebouwen in de huidige conjunctuur is lastig, maar tegelijkertijd kansrijk. Maatwerk, creativiteit en goede samenwerking zijn voorwaarden.

FOX Vakanties, 100% dochter van de ANWB, neemt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 haar intrek op het nieuwe business-park Park 20|20 in Hoofddorp. ANWB wordt de eigenaar van het nieuwe gebouw. De ambitie is een uiterst duurzaam gebouw met de BREAAM-score ‘Excellent’. Het kantoorgebouw van circa 3.550 m² v.v.o. met 77 parkeerplaatsen wordt ontwikkeld door Park 20|20 cv, een samenwerking tussen Delta Development Group, Reggeborgh Groep en VolkerWessels. IBB Kondor, onderdeel van VolkerWessels, bouwt het kantoor. Architect en supervisor van het totale concept is William McDonough, bedenker van de Cradle-to-Cradle filosofie.

FOX Vakanties naar Park 20|20

kraan in Nederland te zijn die de werkzaamheden aan kon: een kraan die normaal wordt ingezet in de spoorbouw.

Het resultaatHet resultaat mag er zijn: op de begane grond en de laag daarboven drie megagrote bedrijfsruimten van 765 tot 1.275 vierkante meter. Op de tweede verdieping een parkeerdek en op de derde tot en met de bovenste etage 15 luxe bedrijfslofts die ieder meerdere lagen beslaan en variëren van 173 tot 511 m2. Echt iets voor toonaangevende bedrijven die zich door hun huisvesting willen onderscheiden.

Een tweede leven voor kantoren

| 25

AdviceSelectSimon Troost T 06 5367 2148Nassaustraat 2 E [email protected] XR Hoofddorp I www.adviceselect.nl

AdviceSelect is een advies en trainingsbureau als het gaat om arbeids–omstandigheden, verzuim en re-integratie. Wij zijn de specialist in de regio Haarlemmermeer en richten ons voornamelijk op MKB bedrijven. Onze trainers en coaches kennen deze sector door en door, spreken uw taal en leveren maatwerk met meetbare resultaten.

X-RayRoel Heetman T 06 5439 8479Spaarndamseweg 120 C E [email protected] KA Haarlem I www.x-ray.nl

“Verkoop geen nagellak, maar verkoop het gevoel van het hebben van mooie handen.” Dat is communicatie die werkt, ons specialisme. X-Ray helpt u aan de juiste ideeën waardoor uw (naams)bekendheid stijgt, verkopen toenemen, uw bedrijfsimago ijzersterk wordt en u overkomt zo-als u wilt overkomen. Bel ons gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Judith Verzaal FotografieJudith Verzaal T 06 272 877 04Dorpsstraat 109 E [email protected] CC Aalsmeer I www.judithverzaal.nl

Ik ben Judith Verzaal, fotograaf, gespecialiseerd in bedrijfsfotografie. Gebruik van goed beeldmateriaal wordt in dit digitale tijdperk steeds belangrijker. Communicatie vindt steeds meer plaats in beeld. Ik werk persoonlijk, visueel, auditief en kinesthetisch. Ik denk in krachtige beelden, en visualiseer het woord met gevoel.

Palias BVRichard Klaassen T 020 506 2670Vaalmuiden 7 E [email protected] BV Amsterdam I www.palias.nl

Palias is een bedrijf met een uniek concept in de kopieer- en printbranche met als motto “U betaalt wat u verbruikt”: 1) Geen aanschafkosten. 2) Geen vaste maandlasten. 3) Verrekening van afdrukken vindt achteraf per kwartaal plaats. 4) Toners en service inbegrepen. We werken uitsluitend met Canon producten.

Trouvons FinanceMaurice van Megen T 06 5583 7623Leidsepoort 36 E [email protected] HE Nieuw-Vennep I www.trouvons.nl

Trouvons Finance is specialist in het begeleiden van zakelijke finan–cieringsaanvragen. Wij stellen een doelgerichte kredietaanvraag op die volledig voldoet aan de eisen van de bank. Hierdoor stijgt de kans dat u het gewenste krediet krijgt aanzienlijk. Bovendien zijn de condities door onze aanpak optimaal. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.

nieuwe leden

Cards Unlimited BVPeter Rijswijk T 023 557 8757Boekweitstraat 24 E [email protected] GL Nieuw-Vennep I www.cardsunlimited.nl

Cards Unlimited is een jong en dynamisch bedrijf dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot marktleider op het gebied van klantenpassen en cadeaucards. Naast de plastic cards en plastic business cards leveren wij ook veel cardgerelateerde producten en kunnen we u uitgebreid informeren over bijvoorbeeld spaarsystemen, kassasystemen en plastic card printers.

Kenneth Smit TrainingAart van der Dussen T 0297 785 478Van Swietenstraat 26 M 06 3380 68171433 NL Kudelstaart E [email protected]

Uw organisatie beleeft altijd een spanning tussen investeringen en opbrengsten. Het menselijk kapitaal wordt steeds belangrijker. Hoe u het beste resultaat uit uw medewerkers haalt met inzet van minimale financiële middelen bespreken wij graag met u. Door middel van meting, training en borging wordt specifiek uw doel eerder bereikt.

Slagerij Peter SnelPeter Snel T 023 564 0968Polderplein 232 E [email protected] BG Hoofddorp I www.slagerijsnel.nl

Peter Snel is al meer dan 35 jaar slager en beheerst het slagersvak tot in de puntjes. Sinds 2007 bevindt zijn volledig vernieuwde ambachtelijke slagerij zich in winkelcentrum Polderplein in Hoofddorp. Slagerij Peter Snel verkoopt alleen topkwaliteit en geeft u graag tips over de juiste bereiding van de diverse vleesproducten.

26 |

Bij de grootste ondernemersvereniging van Haarlemmermeer

voelen zowel multinationals, het mkb en starters zich thuis.

Wilt u net zoals onderstaande bedrijven lid worden?

Meld u dan aan via www.ondernemendhoofddorp.nl

Hoeduurzaam

onderneemt u?

Het decembernummer van Ondernemend Hoofddorp Magazine krijgt als thema Duurzaamheid. Wij bedoelen hiermee een vorm van ondernemen, gericht op economische prestaties (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de zogenaamde triple-P-benadering. Daarom vragen wij aan onze leden en lezers: Hoe duurzaam onderneemt u? Gebruikt u bijvoorbeeld groene stroom? Is alle verlichting al vervangen door led-lampen? Zijn de gebruikte produktiemiddelen en –methoden milieuvriendelijk? En het eindprodukt? En hoe investeert u in uw medewerkers? Onderneemt u ook activiteiten van maatschappelijke aard? Of gebruikt u uitsluitend FSC papier en is daarmee de kous af? Reacties graag naar [email protected]

Noviteiten bij ons in de showroom; laatste kwartaal 2010!SPECIAAL VOOR HOOFDDORPSE ONDERNEMERS: Bij aanschaf van één van deze nieuwe modellen gratis volledig lederen interieur t.w.v. € 1.500,- (bijtellingsvrij!).

FordMondeo

FordS-MAX

FordC-MAX

Binnenkort leverbaar

Binnenkort leverbaar

Direct leverbaar

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: van 10,3-23,8; liter/100 km: van 9,7-4,2; CO2 gr/km: van 110-223.De actie is geldig tot aankopen t/m 31 december 2010

Groen Offset Hoofddorp BV

Bijlmermeerstraat 8

2131 HG Hoofddorp

The Netherlands

Telefoon +31 (0)23-5542370

Fax +31 (0)23-5621192

[email protected]

www.groen.nl

Bel of mail met Bernd Groen

06-24543543 of [email protected]

Ons team wil graag met u

meedenkenvoor

drukwerkvan hoogwaardige kwaliteit

32-Groen 2010.indd 1 15-07-2010 12:39:54