Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

8
Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer pagina 1 van 8 Gemeente Deventer oktober 2012 Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Deventer

description

Sprekende Cijfers woningmarkten Q3 2012

Transcript of Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Page 1: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 1 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

Sprekende Cijfers

Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Deventer

Page 2: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 2 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

Inleiding

Voor u ligt het derde kwartaalbericht van 2012 over de woningmarkt in Deventer. In deze rapportage wordt voor de bestaande bouw (van diverse type woningen) inzicht gegeven in de lokale aanbod-, opname- prijs- en looptijdontwikkelingen. Voor de bestaande bouw wordt onderscheid gemaakt naar appartementen, hoekwoningen, tussenwoningen, twee onder één kapwoningen en vrijstaande woningen. Naast de bestaande woningmarkt wordt gerapporteerd over de nieuwbouwmarkt. In kaartvorm wordt allereerst aangegeven waar de verschillende nieuwbouwprojecten in de regio zijn gesitueerd, om vervolgens per project in te gaan op verkoopaantallen en prijspeil. De woningmarkt is inmiddels verworden tot het “kip en het ei” principe. Er vinden op dit moment dan ook steeds meer transacties plaats in de trend van ruilen. Ons advies aan al onze verkopers is dan ook om zelf Funda goed in de gaten te houden. Mocht u daar een geschikt object tegenkomen waar u uzelf graag ziet wonen, schroom dan niet om de verkopend makelaar een mail te sturen met de vraag of zijn verkoper wellicht interesse heeft in uw woning (tenslotte uw woning staat ook op Funda) zodat er geruild kan worden. Indien de verkopend makelaar positief reageert dan kunnen wij direct met de partijen in contact treden en als je eenmaal met elkaar in gesprek bent, is voor u het weet uw woning verkocht en heeft u een ander mooi huis gekocht. Mocht u als verkoper hier behoefte aan hebben dan hebben wij de nodige tools die wij voor u kunnen inzetten, te weten;

Stroken op uw te koop bord met “inruil bespreekbaar”.

Vermelding met balk “inruil bespreekbaar” in onze woningcourant.

Vermelding op Funda. De data in deze rapportage betreft een combinatie van eigen data van Rodenburg Makelaars Research en data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), bewerkt volgens een statistische standaard methode.

Wij hopen dat deze uitgave u een duidelijk beeld geeft van de actuele woningmarkt in de regio Deventer. Uiteraard zijn wij bereid onderstaande analyse van de woningmarkt in de regio Deventer aan te vullen met nadere achtergrondinformatie. Als Rodenburg Makelaars willen wij u de komende tijd blijven informeren over trends en ontwikkelingen in de vastgoedbranche.

Rodenburg Makelaars Deventer NVM Makelaars

Mr. H.F. de Boerlaan 32 Postbus 138 7400 AC Deventer t + 31 (0) 570 68 68 68 f + 31 (0) 570 64 92 27 email: [email protected] www.rodenburg.nl

Marieke de Wit

Bram Kamphuis

Page 3: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 3 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

Bestaande bouw gemeente Deventer

Aanbod gemeente Deventer Op 1 oktober 2012 bedraagt het totale aanbod van bestaande woningen in de gemeente Deventer 1.142 woningen, een toename van 1% ten opzichte van drie maanden geleden. Opvallend is dat het aanbod van hoek- en tussenwoningen is afgenomen. In vergelijking met dezelfde periode in 2011 vertonen alle woningtypen een stijging in het aantal aangeboden bestaande woningen. Tussenwoningen worden het meest aangeboden met 317 woningen, gevolgd door appartementen met 274 woningen en vrijstaande woningen met 216 woningen. Het aantal twee onder één kap woningen in aanbod bedraagt op 1 oktober van dit jaar 185 woningen. Hoekwoningen worden in de gemeente het minst aangeboden met 149 woningen.

Aanbod (in aantallen woningen)

Transacties gemeente Deventer In het derde kwartaal van 2012 hebben 172 transacties plaatsgevonden, een daling van 1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Opvallend is dat het aantal transacties van alle woningtypen is afgenomen, uitgezonderd hoek- en tussenwoningen. In totaal hebben in het afgelopen kwartaal 65 transacties plaatsgevonden van het woningtype tussenwoning, een stijging van 6,5%. Het aantal verkochte hoekwoningen is gestegen met 50% tot een totaal van 33 transacties. Het aantal transacties van appartementen is afgenomen met negen transacties tot een totaal van 32 transacties in het derde kwartaal van 2012. Het woningtype vrijstaande woningen noteert 24 transacties, een daling van 14,5%. Twee onder één kap woningen zijn in de gemeente Deventer het minst verkocht met 18 transacties in het afgelopen kwartaal. Transacties (in aantallen woningen)

Appartementen

Rijwoningen

Twee onder één kap

Vrijstaande woningen

Page 4: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 4 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

Looptijden gemeente Deventer De gemiddelde looptijd van een verkochte bestaande woning in de gemeente Deventer bedraagt 111 dagen. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2011 vertonen alle woningtypen een stijging in de gemiddelde looptijd, uitgezonderd vrijstaande woningen (-58,5%). Opmerkelijk is de enorme stijging in looptijd van hoekwoningen, een verdrievoudiging naar een gemiddelde looptijd van 165 dagen. De sterke toename van de looptijd voor hoekwoningen is te verklaren uit het geringe aantal transacties. Tevens is het opvallend dat appartementen de langste gemiddelde looptijd noteren van 228 dagen, gevolgd door hoekwoningen (165 dagen). Vrijstaande woningen staan gemiddeld 121 dagen in de verkoop en twee onder één kap woningen 120 dagen. Tussenwoningen worden in het derde kwartaal het snelst verkocht met een gemiddelde looptijd van 91 dagen. Looptijd (in dagen)

Transactieprijzen gemeente Deventer De mediane transactieprijs van alle verkochte woningen in de gemeente Deventer bedraagt in het derde kwartaal € 170.000,-. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden is daarmee sprake van een daling van 10,5%. Vrijstaande woningen vertonen een stijging van 7% tot een gemiddelde transactieprijs van € 388.750,- in het derde kwartaal van 2012. De daling in het aantal transacties van vrijstaande woningen kan de toename van de gemiddelde transactieprijs doen verklaren. Vrijstaande woningen zijn opnieuw het duurst, gevolgd door twee onder één kap woningen met een gemiddelde transactieprijs van € 247.000,-. De gemiddelde transactieprijs van hoekwoningen is 15% gedaald in vergelijking met het derde kwartaal van 2011 naar €170.000,-. Tussenwoningen noteren een gemiddelde transactieprijs van € 153.000,- en appartementen € 123.500,-. Transactieprijzen

Page 5: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 5 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

De mediane transactieprijs bedraagt het derde kwartaal € 1.710,- per vierkante meter. Opvallend is dat ten opzichte van het derde kwartaal van 2011 sprake is van een stijging van 10%, vergeleken met het tweede kwartaal van 2012 een stijging van 2,5%. Voor een verkochte vrijstaande woning was de mediane transactieprijs het hoogst met € 2.378,- per vierkante meter, gevolgd door een twee onder één kap woning met € 1.919,- per vierkante meter. Een verkochte hoekwoning noteert een mediane transactieprijs van € 1.818,- per vierkante meter, een stijging van 12,5% ten opzichte van drie maanden geleden. De mediane prijs per vierkante meter bedraagt voor een tussenwoning € 1.662,- en voor een appartement € 1.570,- per vierkante meter. Transactieprijzen per m² (in €)

Definities

Aanbod: Het aantal te koop staande objecten op een bepaald moment in de tijd. Wanneer de maand is verstreken

betreft dit het aanbod op de laatste dag van de desbetreffende maand.

Transacties: Het aantal transacties per woningtype.

Looptijd mediaan: Het aantal dagen tussen de aanmelddatum en de datum afgemeld als verkocht. Van alle

verkooptransacties wordt een mediane looptijd per kwartaal berekend.

Transactieprijs mediaan: De mediane transactieprijs per woningtype. Van alle verkooptransacties wordt een mediane

prijs per kwartaal berekend.

Transactieprijs per m² mediaan: De mediane transactieprijs per m² per woningtype. Van alle verkooptransacties wordt

een mediane prijs per kwartaal berekend.

Mediaan: De middelste waarneming in een reeks getallen die gerangschikt zijn naar grootte. Bij een even aantal

waarnemingen wordt het rekenkundig gemiddelde van de middelste twee waarnemingen getoond.

Page 6: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 6 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

Nieuwbouw Momenteel worden in Deventer tien nieuwbouwprojecten aangeboden. Projecten die al langere tijd worden aangeboden is minder vraag naar dan de nieuwe projecten. De prijs kwaliteit verhouding bij nieuwbouw neemt een steeds belangrijkere rol aan, evenals de locatie van het project. Opvallend is dat een drietal projecten van de markt zijn gehaald, wegens te weinig belangstelling. Ontwikkelaars hebben de taak te ontwikkelen naar de behoefte van de markt. Rodenburg merkt dat er weinig vraag is naar nieuwbouw appartementen. In de reeds opgeleverde appartementencomplexen worden nog onverkochte appartementen te koop aangeboden. Een koper kan hier vaak voor een vergelijkbaar of goedkoper bedrag een appartement van een particulier kopen. Bij de eengezinswoningen valt op dat traditioneel gebouwde woningen verreweg het best verkocht worden. Het project “De Wijtenhorst” is daar een voorbeeld van. Bij de start van Fase 2B van “De Wijtenhorst” in Schalkhaar is wederom een loting gehouden.

Projecten gemeente Deventer 1. Kop van Boxerbergweg

2. Houtmarkt

3. Watervilla’s Rielerkolk

4. Gravehof

5. Vrijstaande woningen Graveland

6. Deventer Fetlaer

7. De Wijtenhorst Fase 1, 2 en 2B

8. Dempterpark

9. De Heraut

10. Landherenkwartier

Page 7: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 7 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

9 8 2

7

3

4 5 6

1

10

Page 8: Woningmarkt gemeente Deventer Q3 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Deventer

pagina 8 van 8 • Gemeente Deventer • oktober 2012

© Dynamis 2012

Alle rechten voorbehouden. Niets van de uitgave mag worden gekopieerd en/of verveelvoudigd of in enigerlei andere vorm openbaar worden gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar Dynamis B.V.