Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

9
Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Zwolle Sprekende Cijfers

description

Sprekende Cijfers Woningmarkten gemeente Zwolle derde kwartaal 2012

Transcript of Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

Page 1: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Zwolle

Sprekende Cijfers

Page 2: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 2 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

Inleiding Geachte lezer, Voor u ligt alweer het derde exemplaar van Sprekende Cijfers van het jaar 2012. Dé marktrapportage over de woningopname, gerealiseerde transactieprijzen, omloopsnelheden en relevante gemiddelden van de regio Zwolle. Bramer Makelaars heeft de woningmarkt van Zwolle op een onderbouwde en heldere wijze in kaart gebracht. De data die Bramer Makelaars heeft gebruikt bij het tot stand komen van deze marktrapportage zijn afkomstig van een nieuwe berekeningsmethode. Er is lang gewerkt aan een programma om de cijfers nog zorgvuldiger weer te kunnen geven en te onderbouwen. De woningmarkt is voortdurend in beweging; daarom heeft Bramer Makelaars ervoor gekozen om deze per kwartaal weer te geven. Op deze manier kan nauwkeurig worden bekeken welke trends er in de gemeente aan de orde zijn. Het aantal transacties in het derde kwartaal is sterk terug gelopen. In de bestaande bouw is er zelfs een historisch laag aantal woningen verkocht, terwijl het aanbod toenam. Het vertrouwen van de consument daalt naar onze mening nog steeds. Wij merken steeds dat potentiele kopers een afwachtende houding aannemen en onzekerheid hebben over de economische vooruitzichten. Hopelijk dat er snel een nieuw kabinet komt dat zorgt voor duidelijkheid en de woningmarkt de nodige stimulans gaat geven. Daar zijn immers veel sectoren bij gebaat. Mocht u (inhoudelijke) vragen hebben aangaande deze rapportage, dan willen wij dat vanzelfsprekend nader toelichten, eventueel met relevante achtergrondinformatie. Bramer Makelaars houdt u graag op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen binnen de Zwolse Vastgoedmarkt.

Bramer Makelaars NVM Makelaars Burg. van Roijensingel 18 8011 CT Zwolle t +31(0)38 422 22 22 f +31(0)38 421 19 95 email: [email protected] www.bramer.biz

Oscar van Schaverbeke RMT

Page 3: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 3 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

Bestaande bouw gemeente Zwolle

Aanbod gemeente Zwolle Op 1 oktober 2012 wordt in de regio Zwolle totaal 1.705 bestaande woningen aangeboden. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2012 is sprake van een lichte stijging van 1%. De woningtypen appartementen (+4%), hoekwoningen (+2%) en vrijstaande woningen (+1%) vertonen een stijging in het aanbod. Tussenwoningen (-1,5%) en twee onder één kap woningen (-1%) noteren een aanboddaling. Het aanbod in de gemeente Zwolle lijkt zich te stabiliseren op hoog niveau. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden vertonen alle woningtypen een stijging in het aanbod. Het woningtype hoekwoningen vertoont de grootste stijging met 40%, tot 232 bestaande woningen in aanbod. Tussenwoningen worden in het derde kwartaal van dit jaar het meest aangeboden met 640 woningen. In totaal staan er 489 appartementen te koop in de gemeente Zwolle. Daarnaast staan 174 vrijstaande woningen en 170 twee onder één kap woningen te koop.

Aanbod (in aantallen woningen

Transacties gemeente Zwolle

In het derde kwartaal van 2012 is het aantal transacties positief gestemd in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dit kwartaal werden 222 woningen verkocht, een stijging van 4,5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. In de huidige economische situatie is dit als opmerkelijk te kenschetsen. Het woningtype tussenwoningen is met 105 transacties het meest verkocht. Daarmee is sprake van een stijging van bijna 9,5% in vergelijking met het derde kwartaal van 2011. Het woningtype wat het sterkst is gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden is hoekwoningen met 14% naar 49 transacties. In de gemeente Zwolle werden 36 appartementen verkocht, aanzienlijk minder ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden (-14,5%). In het afgelopen kwartaal zijn 20 transacties van het woningtype twee onder één kap woning geregistreerd. Het aantal transacties vrijstaande woningen is met twaalf gelijk aan het aantal transacties dezelfde periode een jaar geleden.

Transacties (in aantallen woningen)

Appartementen

Rijwoningen

Twee onder één kap

Vrijstaande woningen

Appartementen

Rijwoningen

Twee onder één kap

Vrijstaande woningen

Page 4: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 4 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

Looptijden gemeente Zwolle De gemiddelde looptijd van een verkochte bestaande woning bedraagt in het derde kwartaal van dit jaar 119 dagen, een stijging van 29,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Alle type woningen noteren een langere looptijd, uitgezonderd vrijstaande woningen. Opvallend is de daling van de gemiddelde looptijd van een vrijstaande woning met 9% naar 140 dagen. Tevens is opvallend dat in het derde kwartaal de gemiddelde looptijd van een twee onder één kap woning (238 dagen) langer is dan van een vrijstaande woning. De genoemde bijzonderheden zijn te verklaren uit het geringe aantal transacties in het derde kwartaal van 2012. Tussenwoningen zijn het sterkst gestegen met 73,5% naar 132 dagen. Daarmee is de gemiddelde looptijd van een appartement net zo lang als een tussenwoning in de gemeente Zwolle. Hoekwoningen worden in het derde kwartaal het snelst verkocht met een gemiddelde looptijd van 88 dagen.

Looptijd (in dagen)

Transactieprijzen gemeente Zwolle In het derde kwartaal van 2012 bedraagt de mediane transactieprijs van een verkochte bestaande woning in de gemeente Zwolle € 180.000,-. In vergelijking met dezelfde periode in 2011 is de mediane transactieprijs gedaald met 8,5%. De mediane transactieprijs vertoont een daling van 5,5% ten opzichte van drie maanden geleden.

Opvallend is dat in afgelopen kwartaal voor een tussenwoning en een hoekwoning evenveel betaald is, € 180.000,-. De verwachting is dat hoekwoningen duurder zijn dan een tussenwoning. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden vertoont een twee onder één kap woning de grootste daling (-22%) naar € 252.500,-. Het goedkoopste woningtype is appartementen met een mediane transactieprijs van € 150.500,-. Vrijstaande woningen noteren een mediane transactieprijs van € 481.250,-.

Transactieprijzen

Page 5: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 5 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

In het derde kwartaal van 2012 bedraagt de mediane prijs per vierkante meter € 1.826,-, een daling van 3,5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. De mediane transactieprijs per vierkante meter van een hoekwoning is met € 1.788,- goedkoper in vergelijking met een tussenwoning. De mediane transactieprijs van een tussenwoning bedraagt € 1.807,- per vierkante meter. De mediane transactieprijs van een appartement (€ 1.785,- per vierkante meter) vertoont een minimaal verschil met een hoekwoning. Voor een twee onder één kap woning is in het derde kwartaal van 2012 de mediane transactieprijs € 2.080,- per vierkante meter betaald. De mediane transactieprijs voor een vrijstaande woning bedraagt in het afgelopen kwartaal € 2.574,- per vierkante meter. Transactieprijzen per m² (in €)

Definities

Aanbod: Het aantal te koop staande objecten op een bepaald moment in de tijd. Wanneer de maand is verstreken

betreft dit het aanbod op de laatste dag van de desbetreffende maand.

Transacties: Het aantal transacties per woningtype.

Looptijd mediaan: Het aantal dagen tussen de aanmelddatum en de datum afgemeld als verkocht. Van alle

verkooptransacties wordt een mediane looptijd per kwartaal berekend.

Transactieprijs mediaan: De mediane transactieprijs per woningtype. Van alle verkooptransacties wordt een

mediane prijs per kwartaal berekend.

Transactieprijs per m² mediaan: De mediane transactieprijs per m² per woningtype. Van alle verkooptransacties

wordt een mediane prijs per kwartaal berekend.

Mediaan: De middelste waarneming in een reeks getallen die gerangschikt zijn naar grootte. Bij een even aantal

waarnemingen wordt het rekenkundig gemiddelde van de middelste twee waarnemingen getoond.

Page 6: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 6 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

Nieuwbouw gemeente Zwolle Op dit moment zijn er zeventien nieuwbouwprojecten in de verkoop in Zwolle en directe omgeving. De verkoop ervan verloopt met wisselend succes. Zo zijn Vries, Ons Plekje en Taarlo nagenoeg uitverkocht maar verloopt de verkoop van bijvoorbeeld van Carré moeizamer. Toch wordt er gezien de matige woningmarkt in de nieuwbouw relatief meer verkocht. Wel dient te worden vermeld dat dit voornamelijk geldt tot een prijs van € 250.000,-. Voor wat betreft De Sethe moet worden opgemerkt dat van de zeven verkochte appartementen er zes zijn verkocht aan een belegger. Dit is derhalve niet representatief voor de markt. Het merendeel van de nieuwbouw dat te koop staat, staat in de nieuwbouwwijk Stadshagen. Voor de overige projecten geldt dat deze voornamelijk liggen in het centrum van de stad.

Projecten in Zwolle 1. Wipstrikpark 10. Muziekwijk

2. De nieuwe Feniks 11. Campherbeek

3. Assenrade 12. Breecamp Oost- Roosdom Tijhuis

4. Stradivarius 13. Breecamp Oost- DHL

5. Taarlo 14. De Sethe

6. Vries 15. Tynaarlo

7. Stinse tuinen 16. Paul en Jacob

8. Ons plekje 17. De Groen Scheggen

9. Carré

Page 7: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 7 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

1

4

8

9

10

11

7

6

12

2

4

5

13

1

15

16

17

Page 8: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 8 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

Page 9: Woningmarkt gemeente Zwolle Q3 2012

pagina 9 van 9 • Gemeente Zwolle oktober 2012

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt gemeente Zwolle

© Dynamis 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets van de uitgave mag worden gekopieerd en/of verveelvoudigd of in enigerlei andere vorm openbaar worden gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar Dynamis B.V.