Notenkraker December 2011

12
Inhoudsopgave 1 Van de Voorzitter 2 Avondvierdaagse 3 Veteranendag 4 Bickenbach Tattoo 7 Jubileum Arjo Boerdam 8 Vlaardings Uitfestival 9 Landbouwdag Diksmuide 10 Streetparade Nationale Taptoe 11 Sinterklaas & Kerst w w w . t h a l i t a . n l COLOFON Redactie: W. Gelderblom Clubgebouw: Surinamesingel 101 3131 XL Vlaardingen Repetitieavond Thalita: Dinsdag van: 19.45 – 22.00 uur Repetitieavond Thalita Extra: Woensdag van: 20.00 – 22.00 uur Repetitieavond Thalita Music Kids: Eerste dinsdag van de maand van: 19.00 – 19.45 uur Bestuur: Voorzitter: B. Beun Secretaris: A. Sterrenburg Penningmeester: J. Wolters Leden: B. Markies Public Relations: D. Wilmer Algemeen bestuurslid: S. van Bruggen Materiaal: Vacant Muzikale leiding: B. Beun Instructie: R. Vrijhoef (dirigent) A. van Beek (saxofoon / dwarsfluit) A. Groeneveld (show) P. Voshol (slagwerk / show) E-mailadressen: Algemeen: [email protected] Bestuur: [email protected] P.R.: [email protected] Music Kids: [email protected] Activiteiten Commissie: [email protected] Webmaster: [email protected] Foto’s met dank aan o.a.: Anita Tieleman en Petra Broer

description

Verenigingsblad van Showbrassband Thalita uit Vlaardingen.

Transcript of Notenkraker December 2011

Page 1: Notenkraker December 2011

Inhoudsopgave

1 Van de Voorzitter

2 Avondvierdaagse

3 Veteranendag

4 Bickenbach Tattoo

7 Jubileum Arjo Boerdam

8 Vlaardings Uitfestival

9 Landbouwdag Diksmuide

10 Streetparade Nationale Taptoe

11 Sinterklaas & Kerst

w w w . t h a l i t a . n l

COLOFON

Redactie: W. Gelderblom Clubgebouw: Surinamesingel 101 3131 XL Vlaardingen Repetitieavond Thalita: Dinsdag van: 19.45 – 22.00 uur Repetitieavond Thalita Extra: Woensdag van: 20.00 – 22.00 uur Repetitieavond Thalita Music Kids: Eerste dinsdag van de maand van: 19.00 – 19.45 uur Bestuur: Voorzitter: B. Beun Secretaris: A. Sterrenburg Penningmeester: J. Wolters Leden: B. Markies Public Relations: D. Wilmer Algemeen bestuurslid: S. van Bruggen Materiaal: Vacant Muzikale leiding: B. Beun Instructie: R. Vrijhoef (dirigent) A. van Beek (saxofoon / dwarsfluit) A. Groeneveld (show) P. Voshol (slagwerk / show) E-mailadressen: Algemeen: [email protected] Bestuur: [email protected] P.R.: [email protected] Music Kids: [email protected] Activiteiten Commissie: [email protected] Webmaster: [email protected] Foto’s met dank aan o.a.: Anita Tieleman en Petra Broer

Page 2: Notenkraker December 2011

1

Van de Voorzitter Beste lezer van de “Notenkraker”, Het jaar is weer bijna voorbij en is wederom voorbij gevlogen. Het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat. Voor onze vereniging begon het jaar met een hoogtepunt. Na een voorbereiding van een aantal maanden hebben we kans gezien een goed Nieuwjaarsconcert te presenteren. Het is altijd fijn om na zo’n concert te concluderen dat (goed) muziek maken nog altijd hoog in ons vaandel staat. Na het concert zijn we verder gegaan met het opwerken voor het nieuwe seizoen. Het marsenboekje werd aangepast en er werd begonnen met het op peil brengen van onze show. Vooral dat laatste is prima gelukt. We zien nu kans om (helaas met een iets kleinere bezetting) een prima show te presenteren, waarbij iedereen zich happy lijkt te voelen. Dit is dan ook de reden om onze show nog een jaar te draaien. Bovendien hebben we de show nog niet zo vaak aan het publiek kunnen presenteren, waardoor het zonde zou zijn deze in de prullenbak te gooien. Hoogtepunt van het draaien van de show was dit jaar in Bickenbach. De reacties uit Duitsland waren zeer positief!! Nieuw in 2011 was de start van “Thalita Extra”. Omdat we binnen de vereniging te maken krijgen met leden die (door welke reden dan ook) niet meer in staat zijn om op straat te musiceren en dus noodgedwongen zouden moeten stoppen met muziek maken bij “Thalita” was het idee ontstaan om een orkest te vormen, waardoor deze leden behouden konden blijven voor de club. Tevens was dit een mogelijkheid voor oud-leden om de hobby weer op te pakken. Op dit moment bestaat “Thalita Extra”uit 17 muzikanten, zowel oud-leden, actieve leden en zelfs nieuwe leden. Het is erg leuk om te zien (en te horen) dat jong en oud op de woensdagavond in staat zijn om een prima stukje muziek te laten horen. Ik ben hier erg blij mee. Ook de “Music Kids” zijn uiteraard nog steeds in volle gang. Het is op de dinsdagavond (en tegenwoordig ook al op de woensdagmiddag en avond) een drukte van belang in ons clubgebouw. Fijn dat we na de introductie nog steeds over veel enthousiaste kinderen beschikken die graag hun instrument willen leren bespelen. Voor het komende seizoen moeten we de puntjes weer op de i gaan zetten. Er is een nieuwe (aangevulde) muziekcommissie aan het werk gegaan om voor het komende seizoen weer nieuwe muziek te selecteren. Dit kost wel even tijd, maar we willen er voor zorgen dat de nieuwe muziek compleet kan worden aangeleverd. Er komt nieuwe muziek voor het marsenboekje en ook voor het stilstaande werk. Met deze nieuwe muziek hopen we iedereen de motivatie te geven die nodig is om met een goed gevoel muziek te maken. Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en muzikaal 2012. Bart Beun Voorzitter

Page 3: Notenkraker December 2011

2

Avondvierdaagse Vlaardingen 6-9 juni De Avondvierdaagse in Vlaardingen vond dit jaar plaats van 6 tot en met 9 juni. Het is inmiddels een goede traditie om met Thalita leden en aanhang deze vierdaagse mee te lopen. Omdat onze jongste deelnemer slechts 4 jaar oud is, werd gekozen om de 5 kilometer te gaan lopen. En dus vertrokken de 15 lopers op maandag om half 7 vanaf de startlocatie bij het clubgebouw van voetbalvereniging CWO in Vlaardingen. Voordat we gingen starten kregen de lopers uit de achterbak van Jessica en Wijnand een flesje drinken, iets lekkers en iets gezonds voor onderweg. Het speciale vierdaagse-shirt stond dit jaar in het teken van onze zoektocht naar nieuwe leden. Op het mooie shirt stond dan ook de tekst "Thalita zoekt jou!" te lezen. Verdeeld over 4 dagen werden leuke routes afgelegd met een totale afstand van dik 20 kilometer. Op de donderdagavond mag Thalita het inhalen van de lopers muzikaal begeleiden. Om 7 uur vetrokken wij vanaf het verenigingsgebouw naar de Mozartlaan. En na achtereenvolgens Avalance Vlaardingen, OBK Schiedam en Excelsior Delft mocht ook Thalita vertrekken. Via het stadhuis, de Hoogstraat, Emaus en de Ketelweg bereikten wij het eindpunt op het Trimpad.

Page 4: Notenkraker December 2011

3

Nederlandse Veteranendag 25 juni Op zaterdag 25 juni vond in Den Haag voor de vijfde achtereenvolgende keer de Nederlandse Veteranendag plaats. Ook dit jaar was Thalita uitgenodigd om deel te nemen aan het defilé en heeft zich hier van haar beste muzikale kant laten zien. Het weer was wat druilerig maar dat kon het enthousiasme van Thalita niet drukken.

Aangekomen op het Malieveld werd de bus uitgeladen waarna er door de organisatie een lunch werd aangeboden. Na de lunch was het tijd om op te stellen voor het Defilé. Thalita marcheerde als een van de laatste korpsen weg naar het defileer punt alwaar het defilé werd afgenomen door kroonprins Willem-Alexander. Langs de route stond, onlangs het regenachtige weer, veel publiek en de sfeer was zeer goed. Na afloop kregen wij de traditionele ‘blauwe hap’ aangeboden door de organisatie en was het tijd om de spullen in te pakken en de bus op te wachten.

Vlaardingse Veteranendag 2 juli De week erna werd op zaterdag 3 juli in de Stadgehoorzaal de Vlaardingse Veteranendag georganiseerd. Het is goed om te zien dat er ook op lokaal niveau stil wordt gestaan bij inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties overal ter wereld. En voor Thalita is het een eer om haar muzikale medewerking te mogen verlenen.

Page 5: Notenkraker December 2011

4

Bickenbach Tattoo 27-28 augustus In het weekend van 27-28 augustus stond een deelname gepland aan een Internationale Taptoe in de Duitse plaats Bickenbach. Overige deelnemers aan deze taptoe waren: - Highlandvalley Pipes and Drums Borculo - Tanzgruppe Unique Pfungstadt-Hahn - PWA Elst - Showband Les Armourins Neuchatel - 56th District Pipes and Drums Koblenz - Musikcorps Bickenbach 1919 e.V. Een optreden met aansluitend een overnachting en dat was voor de band al weer even geleden. Dit vergt dan ook een andere aanpak van tassen inpakken, want naast de gebruikelijke spullen moesten ook spullen voor de overnachting als slaapzakken, kussens, kleding e.d. worden ingepakt. Gezien de reistijd van een kleine 6 uur moesten we al om 5.30 uur verzamelen bij het verenigingsgebouw. Nadat alle spullen in de bus waren gegaan, konden we vertrekken. De materiaalwagen vertrok iets na ons maar zou een andere route rijden en bovendien sneller de route afleggen. Dit kwam mede door onze verplichte tussenstop van 3 kwartier. Een mooie gelegenheid om even de benen te strekken en de blaas te legen. Even voor 12 uur kwamen we aan in Bickenbach. Onderweg hadden we al een aantal regenbuien gehad en ook in Bickenbach kwam de regen op sommige momenten met bakken uit de hemel. Nadat we onze instrumenten en uniformen in de omkleedruimte gebracht hadden was het tijd om te lunchen. Van de organisatie hadden we bonnen gekregen om een portie pommes te halen. De plaatselijke slager, die deze maaltijd zou bereiden, was hier niet helemaal op ingesteld. Het duurde dus even voordat iedereen zijn portie friet had. Na deze “snelle hap” was het tijd om de muziek en de opstelling voor de finale te gaan repeteren.

Page 6: Notenkraker December 2011

5

Samen met alle collega-korpsen marcheerden we het Taptoeterrein op met de mars Pomp and Circumstances. Zonder al te veel moeite werden vervolgens de werken You'll be in my heart, Amazing Grace en Highland Cathedral. Meer problemen waren er bij het doornemen van het nummer Clocks.

In het arrangement was een rol weggelegd voor een aantal pipers. Maar doordat deze het oorspronkelijke tempo niet aankonden en halverwege het nummer de mist ingingen moest dit nog een keer over worden gedaan. Nadat ook de afmars op muziek van Alte Kameraden was gerepeteerd kreeg ieder korps nog de tijd om haar eigen show te repeteren. De collega’s van PWA uit Elst hadden de pech dat zij tijdens hun repetitie een bui te verduren kregen. Wij hadden meer geluk en konden droog een complete doorloop van de show doen. Na de generale repetitie gingen we lopend naar de sporthal waar wij de nacht zouden doorbrengen. De organisatie had gezorgd voor veldbedden, luchtbedden en matten. Iedereen ging op zoek naar een geschikt plekje voor de nacht en al snel was de verdeling gemaakt. In de zaal sliepen ook de jeugdige leden van Showband Les Armourins uit Neuchatel, Zwitserland. Na het betrekken van de slaapzaal gingen we terug naar het Taptoeterrein. Voor de avondmaaltijd hadden we voor de 2e keer friet kunnen halen. De voorkeur van de meeste leden ging uit naar een echte maaltijd, waardoor we met een grote groep in een hotel belandden. Er werd nog even voor de zekerheid gevraagd of de maaltijd op tijd klaar kon zijn, maar de eigenaar

zei dat dit geen probleem moest zijn. En inderdaad zat binnen korte tijd iedereen van zijn/haar bestelde pizza of lasagne te genieten, en dat voor nog geen 10,- Euro de man. Nadat we ons hadden omgekleed was er een korte presentatie van alle deelnemers. Hierna was het wachten totdat het onze beurt was.

Page 7: Notenkraker December 2011

6

Op het moment dat wij onze “All England” show mochten draaien was het gelukkig nog steeds droog. Na een zeer lange speakertekst konden we eindelijk het terrein betreden. Het Taptoeterrein, de binnenplaats van een jachtslot, was niet erg groot zodat wij onze passen een beetje moesten inhouden. Tijdens de middagrepetitie hadden we dit al gemerkt zodat dit voor ons geen verrassing mee was. Rondom het terrein stonden allemaal gebouwtjes zodat het geluid lekker compact bleef. Na elke blokje moest onze maître Arjo wachten totdat het applaus afgelopen was voordat we verder konden met het volgende blok. Dit gaf al aan dat het publiek onze show erg kon waarderen. Nadat de laatste noten gespeeld waren viel ons een minutenlang applaus ten deel. We hadden zeer veel indruk gemaakt op het Duitse publiek en dat was te merken! Tijdens de pauze en na afloop van de Taptoe vond onze CD dan ook gretig aftrek, waardoor deze nu bijna uitverkocht is. We hadden gedacht dat de Finale nogal wat tijd in beslag zou nemen, maar dit viel gelukkig mee. Na het spelen van de gezamenlijke nummers en een nogal trieste uitvoering van de “Lonely Piper” op doedelzak werd het Duitse Volkslied gespeeld. De mars “Alte Kameraden” werd ingezet en na elkaar verliet elk korps het terrein. De dames kregen van de organisatie nog een roos in de handen gedrukt. Na het verkopen van de laatste CD’s konden we weer omkleden naar het burgeruniform. Terug in de gymzaal bleek dat de lichten snel uit zouden gaan. We verplaatsten ons naar de hal waar alle meegenomen etenswaren en drank op tafel kwam. Het werd een gezellige boel, maar de band uit Zwitserland maakte het iets te gezellig. Rond 2 uur hadden de laatste leden van Thalita hun slaapplekje opgezocht, maar door al het rumoer konden sommigen de slaap niet echt vatten. En doordat de Zwitsers om 7.00 uur al weer wilden vertrekken, hebben een aantal leden maar een kort nachtje gehad. De volgende ochtend werd een goed ontbijt geserveerd en iets voor 9 uur werd aan de terugreis begonnen. Deze verliep zonder problemen zodat wij na terugkomst in Nederland terug kunnen kijken op een zeer geslaagd, gezellig en muzikaal weekend.

Page 8: Notenkraker December 2011

7

Jubileum Arjo Boerdam 3 september Dit jaar is onze tamboer-maître Arjo Boerdam 25 jaar lid van de vereniging. Als club zijn wij uiterst trots dat we een jubilaris in ons midden hebben die al zo'n lange tijd verbonden is aan de vereniging. Op zaterdag 3 september werd dit jubileum dan ook gevierd in het verenigingsgebouw aan de Surinamesingel. Arjo wist zelf niet dat hij al zo lang lid was en had met een smoesje te horen gekregen dat hij een net pak aan moest doen. Toen hij echter met zijn gezin door een taxi werd opgehaald begonnen flauw wat lampjes te branden. Terwijl Arjo een net pak aan moest, stond de band op het punt een nat pak te halen. En niet vanwege de regen, maar vanwege de zon die zich van een erg warme kant liet zien. De band liep vanaf het gebouw naar de Bilitonlaan en toen Arjo ons aan zag komen lopen wist hij wat er aan de hand was. Hij heeft dit soort serenades als maître tenslotte ook een aantal keren mogen geven. Het laatste stukje reed de taxi onder muzikale begeleiding van de band terug naar het gebouw.

Nadat de leden zich weer hadden omgekleed, kon het officiële gedeelte beginnen. Voorzitter Bart Beun nam het woord en kondige het opspelden van de zilveren Bonds-speld aan. En doordat hij dit thuis al geoefend had, werd dit voor Arjo gelukkige een pijnvrije gebeurtenis. Vervolgens werd zoals het hoort aan Thea een bloemetje aangeboden. Namens de leden kreeg Arjo een met papiergeld versierde mace overhandigd. Onder het genot van een hapje en een drankje werden verhalen over al die mooie optredens van de afgelopen 25 jaar opgehaald. Het is altijd leuk om weer eens terug te denken aan de rijke muzikale geschiedenis van de vereniging. Namens bestuur en leden van Thalita feliciteren wij Arjo nogmaals van harte met deze mijlpaal en wij hopen dat hij nog lang lid mag blijven van onze club!

Page 9: Notenkraker December 2011

8

Vlaardings Uitfestival 10 september Het Vlaardings Uitfestival werd georganiseerd door de Stadsgehoorzaal Vlaardingen en vormt de aftrap van het culturele seizoen. Diverse artiesten en gezelschappen verzorgden optredens op 4 podia in het centrum van Vlaardingen. Op de Fransenstraat, Kuiperstraat en Waalstraat was een culturele markt waar organisaties en verenigingen zich aan het publiek konden tonen en hier was uiteraard ook onze PR aanwezig om informatie over onze vereniging te geven. Zowel Thalita als de Music Kids verzorgden een optreden op het Uitfestival. De Music Kids speelden naast de PR-kraam op de Kuiperstraat voor de winkel met de toepasselijke naam "Kanjers" (want dat zijn de Kids zeker). Onder leiding van dirigent Gido Broer werden een aantal nummers gespeeld waarbij een flink aantal toeschouwers bleef luisteren. Het optreden van de band stond gepland op het podium op het Veerplein en bij het opstellen voor het vertrek mochten de Music Kids tussen de leden gaan staan. Als een echte "Massed Band" ging de tocht vanaf de Kuiperstraat via de Fransenstraat naar het Veerplein, een geweldig gezicht en een mooi ervaring voor de jonge muzikanten. Vanwege de gevoelige apparatuur werd ons gevraagd om voor in plaats van op het podium op te treden. Voor een groot publiek werd een deel van de All England show gespeeld. Het hoogtepunt was uiteraard de gezamenlijke uitvoering van de Klompendans door de Music Kids en Thalita.

Page 10: Notenkraker December 2011

9

Landbouwdag Diksmuide 25 september Op zondag 25 september verzamelden we om 10.00 uur op een zonovergoten zondag bij het verenigingsgebouw voor een optreden in het Belgische Diksmuide. Nadat we de kerkgangers hadden begroet en de bus hadden ingeladen vertrokken we naar België.

De rit van zo'n 250 km nam een 3,5 uur in beslag en we kwamen ruim op tijd aan bij de omkleedlocatie, een gymzaal aan het einde van het dorp. Enige tijd later kwam ook de Euroband uit Rotterdam aan met wie wij de gymzaal deelden. Het optreden bleek ter gelegenheid van de jaarlijkse landbouwdag te zijn. Dit werd gevierd met een optocht met tractoren en versierde aanhangers. Rond 3 uur begon de stoet in beweging te komen. De publieke belangstelling viel tegen en de inwoners leken zich voornamelijk bij de feesttent in het centrum op te houden. Nadat wij het centrum gepasseerd hadden, moesten we nog het welbekende rondje om de kerk lopen. Daar was echter helemaal geen publiek meer te bekennen.

De tractoren verdwenen vervolgens één voor één van het parcours, waardoor wij uiteindelijk moederziel alleen door de straten van Diksmuide liepen. Bij de feesttent moesten wij nog een korte presentatie geven, iets wat door de speaker als een Taptoe werd verkondigd.

We speelden stilstaand The Pirates of the Caribean en Instant Concert en nadat wij af waren gemarcheerd met de afmars van de All England show zat het optreden erop. Na nog een consumptie te hebben genuttigd in de feesttent liepen wij weer terug naar de omkleedlocatie. Na ons kwam ook de Euroband weer terug, waarna we onderling erg moesten lachen om dit "buitengewone" omtreden. Om 6 uur begonnen we weer aan de terugreis. Na Antwerpen bleek door een aantal ongelukken 30 km file te staan. Chauffeur Martijn van JoJo Tours maakte gelukkig een omtrekkende beweging via Zundert, zodat wij op een schappelijk tijdstip thuis waren.

Page 11: Notenkraker December 2011

10

Streetparade Nationale Taptoe 25 september Op vrijdag 30 september was het weer tijd voor de Streetparade van de Netherlands Military Tattoo, onze nationale taptoe. En ook dit jaar was Thalita weer uitgenodigd om deel te nemen, voor de 6e keer maar liefst. Net als vorige keer mochten wij het spits afbijten, dit terwijl wij de enige buitenstaanders zijn. De andere deelnemers van de Streetparade treden namelijk ook op tijdens de taptoe. De route was zoals gebruikelijk: vanaf de Schiedamsedijk, over de Coolsingel en dan na het stadhuis afslaan en via Doelwater en Doelstraat naar het Pompenburg, waar de bus ons weer stond op te wachten. Op het warmste tijdstip van deze prachtige nazomerdag, twee uur ’s middags, mochten we vertrekken. Hoewel we zelf graag wat koeler weer hadden gehad in onze warme uniformen, mochten we niet klagen aangezien diezelfde warmte veel enthousiast publiek naar de Coolsingel heeft gelokt. Al met al was het een kort maar leuk optreden, en een eer om tussen de deelnemende korpsen te spelen. De rest van het weekend was Thalita ook nog actief voor de organisatie van de taptoe: ook dit jaar waren we weer gevraagd om programmaboekjes te verkopen, evenals cd’s en dvd’s van voorgaande taptoes en andere taptoegerelateerde spullen.

Page 12: Notenkraker December 2011

11

Sinterklaas & Kerst In de aanloop naar de viering van Sinterklaas en Kerst waren er voor Thalita geen reguliere optredens meer. Maar dit betekende niet dat Thalita muzikanten helemaal stilzaten in deze periode.

Zwarte Pieten Band “De Roetpoepers” trad op zaterdag 26 november op bij het Sinterklaasfeest van de Hendriks Groep in Veenendaal. Later die middag brachten de muzikale pieten nog een bezoek aan de Winkeliersvereniging van o.a. de Fransenstraat.

Op zaterdag 10 december werd door 3 tamboers meegewerkt aan het “Op weg naar Kerst-concert: van het Groot Vlaardings Koor. Tijdens dit concert speelden de tamboers mee bij de nummers “Love o love” en “Little drummer boy”, onderbroken door een stukje uit slagwerkstuk “Splash!”. De act werd door het publiek met veel enthousiasme ontvangen.

Sociale media Via de website www.thalita.nl kunt op de hoogte blijven van al het nieuws over de vereniging. Ook is het mogelijk om een aantal sociale media te bekijken of te volgen, zodat u alle nieuwtjes van de vereniging te lezen en te zien krijgt:

http://twitter.com/sbthalita http://showbrassbandthalita.hyves.nl

http://youtube.com/sbthalita