Nieuwsbrief zomer 2010

9
ZOMER 20 2 0 10 1 0 GROTE KERK UITGELICHT

description

Leuke weetjes en informatie over wat er deze zomer te doen is in de Grote Kerk.

Transcript of Nieuwsbrief zomer 2010

ZO

ME

R202020101010

GROTE KERK UITGELICHT

Ook al werkt Chantal Duijvestijn nog maar enkele maanden bij de Grote Kerk als officemanager, het voelt voor haar al heel vertrouwd. “Je krijgt snel een binding met dit gebouw. Elke morgen als ik de Torenstraat in fiets ben ik weer onder de indruk van die magistrale toren”. Haar kinderen Jesse (8) en Kyra (6) kennen de Grote Kerk alleen nog maar van de Notenkraker, maar ook op hen heeft het gebouw een onuit-wisbare indruk gemaakt. “Ik wil hun de kerk ook nog wel eens leeg laten zien, want ook dan is zij zo mooi”.

Bij de kerk werkt Chantal drie dagen per week, een bewuste keuze om huis en werk in balans te houden. Haar ervaring in haar vorige baan bij de afdeling marketing & communicatie van Ricoh kan zij goed gebruiken bij de Grote Kerk. “Hier produceer ik onder andere agenda’s, gedrukte en digitale nieuwsbrieven, mailings en uitnodigingen. Tevens houd ik de website bij. Sinds kort begeef ik mij vanuit mijn functie ook op het terrein van de ‘social media’ zoals LinkedIn, Twitter en Hyves. Je kunt er niet meer omheen. Deze moderne media kunnen veel betekenen voor het vergroten van de belangstelling voor de kerk”. Dat de kerk gebaat is bij meer reuring, staat voor haar als een paal boven water. “Het zou mooi zijn indien hier nog meer openbare en culturele evenementen zouden kunnen plaatsvinden. Ik vind de kerk namelijk zo mooi tot haar recht komen tijdens theater-voorstellingen”. Haar collega en accountmanager Iris Smith ondersteunt zij bij de acquisitie. Het streven is om meerdaagse en terugkerende evenementen zoals beurzen aan te trekken. “Daarnaast ontwikkelen wij op dit moment aantrekkelijke trouw- en vergaderarrangementen. Met Viniers hebben we de eerste Haagse editie van Wine & Music achter de rug. Het is onze bedoeling dit elke twee maanden te herhalen”.

Binnen de organisatie is Chantal het aanspreekpunt voor de vrijwilligers die helpen tijdens de zomeropenstellingen, concerten en andere evenementen. “De kerk kan niet zonder vrijwilligers. Maar de vrijwilligers krijgen er als het goed is ook wat voor terug in vorm van een sociaal net werk of een gratis concert”. Chantal kent nog niet alle 60 vrijwilligers en wil ieder van hun graag persoonlijk ontmoeten. “Wij waarderen de inzet van onze vrijwilligers enorm en denken na hoe we dat in de komende tijd nog meer kunnen laten blijken”.

Als Chantal iets zou moeten noemen van het gebouw dat haar fascineert dan is het wel het prachtige kleurrijke plafond. Daar heeft zij ook menig foto aan gewijd, want fotografie is haar hobby naast grafisch ontwerpen. Dat laatste doet zij niet alleen voor het bedrijf van haar man, maar ook voor privé doeleinden, voor vrienden én inmiddels voor de Grote Kerk. “In de huisstijl van de kerk heb ik al een aantal powerpoint presentaties voor de verhuur gemaakt gericht op specifieke doelgroepen”. In haar functie is Chantal een duizendpoot en een spin in het web. Juist die veelzijdigheid spreekt haar aan. “Ik heb het hier reuze naar mijn zin, de Grote Kerk is letterlijk het middelpunt van de stad en je hebt een goed zicht op alles wat er zich zoal afspeelt. Ik zie nog volop mogelijkheden om de kerk verder te ontwikkelen. Ik denk daar graag in mee en krijg daar gelukkig volop ruimte voor. Dat is het fijne aan een klein en hecht team”. Tot slot de vraag wat zij deze zomer graag zou willen doen. “Zodra de toren van de Grote Kerk weer toegankelijk is, wil ik graag met de kinderen naar boven om hun Den Haag eens van een andere kant te laten zien”.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe aanlichting van de Grote Kerk. De eerste plannen hiervoor dateren uit 1989. In dat jaar besloot de gemeente Den Haag de nota ‘De Kern Gezond’ uit te voeren, waarin wordt voorgesteld de openbare ruimte van de Haagse binnenstad te verbeteren. Voorop staat het vinden van een gezond evenwicht tussen verschillende activiteiten die zich binnen de openbare ruimte afspelen zoals wonen, werken en ontspanning. Het door-gaande autoverkeer zal worden geweerd met als doel een verkeersluwe en daarmee een aantrekkelijke binnenstad te krijgen. In de nota ‘De Kern Gezond’, maar ook in het latere binnenstadsplan ‘Binnenstad Buitengewoon’, heeft de gemeente Den Haag het voornemen opgenomen om bijzondere objecten en gebouwen in de binnenstad aan te lichten.

In het voorjaar 2009 schreef de gemeente Den Haag een tender uit onder een aantal licht-ontwerpbureau’s. Een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Adviescommissie Openbare Ruimte, Bureau Monumentenzorg, Bureau Binnenstad Den Haag en de Grote Kerk, gaf na een zorgvuldige afweging de voorkeur aan het lichtontwerp van IPV Delft. Dat gaat uit van een subtiele aanlichting, waarbij de gotische kenmerken van het gebouw worden benadrukt. De focus licht niet zozeer op het volume maar op het detail. Het licht is gecon-centreerd op de verticale elementen van de kerk zoals de steunberen en de raamlijsten. Het licht van binnenuit is prominent in het beeld aanwezig om een gevoel van veiligheid en bedrijvigheid te bevorderen. Met het uitlichten van de toren, de dakruiter en de hoger gelegen ramen van het Hoogkoor

NIEUW LICHTPLAN RONDOM DE GROTE KERK DEN HAAGNIEUWE OFFICEMANAGER

wordt de landmarkfunctie van de Grote Kerk versterkt. Bij de nieuwe verlichting is duur-zaamheid een belangrijk thema. Daarom is gekozen voor lampen met een laag energie-verbruik en een lange levensduur.

Om dit lichtbeeld te bereiken is een groot aantal grondspots aangebracht rondom het gebouw. Tevens zijn armaturen verdekt opgesteld in nissen, dakgoten, het carillon en de dakruiter. Op masten van de bovenleiding van de tram zijn spots bevestigd die de bovenste delen van de kerk aanlichten. In de kerk zijn spots aangebracht die de arcades belichten en in het portaal van de toren spots die het raam boven de torendeuren verlichten. Al deze verlichting wordt gelijktijdig geschakeld met de openbare verlichting. Bij de aanleg is zoveel mogelijk de bestaande bekabeling gebruikt om extra boren en frezen te vermijden. De nieuwe verlichting zorgt voor een verrassende blik op de architectuur van de Grote Kerk en heeft een sociaal veilige en aantrekkelijke omgeving gecreëerd.

NIEUWE BINNENVERLICHTINGVrijwel gelijktijdig met de nieuwe buiten-verlichting is de verlichting in de kerk vernieuwd. Ter vervanging van de bestaande hanglampen is gekozen voor de ’Gotico Industriale’ ontwikkeld door BAVA Licht-architectuur. Deze lamp is zowel voorzien van zuinige gasontladings- als sfeervolle halogeen verlichting. De lampen zijn ten opzichte van de oude lampen enkele meters lager gehangen.

Het lichtniveau is met de nieuwe verlichting sterk toegenomen. De intimiteit is desondanks gewaarborgd en zelfs sterk verbeterd. De lampen kunnen in segmenten worden geschakeld. In overleg met Monumentenzorg en Welstand zijn op vrijwel onzichtbare wijze ’Q-lines’ op de trekstangen aangebracht met uiterst zuinige LED verlichting. Met lensjes wordt het licht geprojecteerd op de gotische bogen waardoor de feeërieke sfeer van het gebouw verder is versterkt.

Wilt u trouwen in een stijlvolle ambiance? Sinds 2008 heeft de Grote Kerk de status verkregen van een vrije trouwlocatie voor het burgerlijk huwelijk.

Door de eeuwen heen is het altijd al mogelijk geweest om in de Grote Kerk een kerkelijke inzegening te laten plaatsvinden. Er zijn dan ook heel wat bruidsparen hier in de echt verbonden. Ook het Koningshuis heeft ettelijke malen de Grote Kerk als kerkelijke trouwlocatie gebruikt. Zo trouwde hier Prinses Carolina, volle zuster van Willem V, met Karel Christiaan, vorst van Nassau-Weilburg (1760). In de twintigste eeuw zijn Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in de Grote Kerk getrouwd (1901), evenals onze geliefde Koningin Juliana en Prins Bernhard (1937). Het meest recente huwelijk van de Oranjes dateert van 2001, toen traden Prins Constantijn en Prinses Laurentien hier in het huwelijk.

Met de scheiding van de kerk en de staat, heeft alleen het burgerlijk huwelijk in Nederland een wettelijke status en kan een kerkelijke inzegening pas plaatsvinden nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten. De toenemende secularisatie heeft ervoor gezorgd dat de Grote Kerk haar kerkelijke functie in 1981 kwijtraakte, waarna zij geschikt is gemaakt voor multifunctioneel gebruik. Sindsdien heeft de Grote Kerk de status van Rijksmonument en kunnen er uiteenlopende evene-menten in het gebouw georganiseerd worden.

KONINKLIJK TROUWEN IN DE GROTE KERK

Na ruim 25 jaar in functie te zijn geweest als evenementenlocatie, heeft de Grote Kerk de status verkregen van vrije trouwlocatie, zodat er naast kerkelijke ook burgerlijke huwelijken kunnen plaatsvinden. In augustus 2008 was de eerste burgerlijke huwelijksvoltrekking en sindsdien traden er diverse paren van allerlei culturele signaturen hier in het huwelijk.

ZONNIGE ARRANGEMENTENIn de zomermaanden heeft de Grote Kerk speciale ‘zonnige huwelijksarrangementen’ voor trouw-lustigen. Naast een plechtigheid in de Kerkzaal, het Hoogkoor of de Van Assendelftkapel, is er ruimte voor een toast met champagne of het aansnijden van de bruidstaart. De Grote Kerk biedt het juiste decor voor zowel een intiem als een groot gezelschap.

Meer informatie over de ‘zonnige huwelijksarrangementen’ vindt u op www.grotekerkdenhaag.nl of via 070 302 86 30.

slabben en schoongekrabd. De loodverbindingen en beschadigde ruitjes zijn hersteld c.q. vernieuwd. Tevens zijn de panelen gevat in een messing profiel. Met speciale apparatuur zijn de tussenruimtes tussen de (vork)montanten opgemeten. Op basis hiervan zijn mallen gemaakt en is het voorzetglas gesneden. Het voorzetglas is geplaatst waar vroeger het glas-in-lood zich bevond. De gerestaureerde glas-in-lood panelen zijn iets naar binnen geplaatst. Deze opstelling wordt bij dit soort monumenten vaker toegepast en is een door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed goedgekeurde procedure. Met het voorzetglas zijn de prachtige glas-in-lood vensters goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Bovendien levert het voorzetglas een bijdrage aan de energiebesparing.

Het stucwerk rond de vensters bleek op veel plaatsen door vochtdoorslag te zijn aangetast. Deze delen zijn uitgehakt en voorzien van een nieuwe stuclaag. De binnenzijde van het Hoogkoor is opnieuw geverfd.

De hoger gelegen vensters van het Hoogkoor bevonden zich al jaren in een slechte staat. Het loodwerk was op diverse plaatsen ernstig verweerd en bij harde wind sloeg het regen-water er doorheen met schade aan het stucwerk als gevolg. Dankzij een subsidie van de Gemeente Den Haag ’Projecten Stads-vernieuwing ter beperking van de gevolgen van de economische recessie’ konden de vensters worden gerestaureerd. Om de glas-in-lood-ramen beter te beschermen is in overleg met Monumentenzorg gekozen voor ’museaal glas’ hetgeen inhoudt dat er aan de buitenzijde voorzetglas is geplaatst. De werk-zaamheden zijn uitgevoerd in de maanden mei t/m augustus 2009 door Glas Atelier Oud Rijswijk B.V.

Om de hoger gelegen vensters van het Hoog-koor te kunnen restaureren was het nood-zakelijk zowel binnen als buiten steigers te plaatsen. Ter voorkoming van stof en wind zijn de binnensteigers voorzien van semitrans-parante folie. Tevens zijn stofschotten tegen het plafond aangebracht. Tijdens de restauratie konden evenementen doorgang vinden. Daartoe zijn de steigers met pipes & drapes zoveel mogelijk aan het gezicht onttrokken.Alvorens de vensters uit te nemen, zijn de glas-in-lood panelen genummerd zodat deze later op hun originele locatie konden worden teruggeplaatst. Vervolgens zijn alle panelen overgebracht naar het glasatelier te Zoetermeer. Daar werden zij ontdaan van verteerde lood-

Naast de restauratie van de vensters is het voegwerk van de topgevels van het schip gerestaureerd. Hiertoe stond de buitenzijde van het schip van september 2009 tot en met januari 2010 in de steigers. Tevens is het door roest aangetaste rooster voor het Jan de Bakkerraam verwijderd en zijn traceringen waar nodig gerepareerd en muurankers geconserveerd. De werkzaamheden liepen vertraging op door de vorstperiode die eind december 2009 inzette.Tenslotte is ook aan de westzijde een venster voorzien van voorzetglas. Hoewel het glas-in-lood zich in een nog redelijk goede conditie bevond, was ook hier sprake van vochtdoorslag en beschadiging van stucwerk.

Tijdens de restauratie bracht Minister Ronald Plasterk op 24 augustus 2009 een bezoek aan de Grote Kerk in het kader van de onder-tekening van een nieuwe subsidieregeling, waarna hij met ware doodsverachting op het dak van de kerk klauterde om te zien hoe dit monument werd opgeknapt.

RESTAURATIE VENSTERS EN TOPGEVELS

De gebiedsmanager heeft hierin een aanjaag-functie.

Wat zijn de plannen voor het Hofkwartier?Het Plan van Aanpak Hofkwartier ligt aan de basis van de werkzaamheden van de gebieds-manager. De identiteit van het Hofkwartier moet meer zichtbaar en voelbaar zijn en door alle partijen uitgedragen worden, teneinde de bekendheid te vergroten. Het Hofkwartier moet dus letterlijk op de kaart gezet worden. Om de aantrekkingskracht en positionering van het Hofkwartier te versterken is een integrale benadering nodig. Met op elkaar afgestemde fysieke, economische en op marketing/branding gerichte maatregelen moet de doelstelling voor het Hofkwartier worden bereikt: wonen, winkelen en werken in perfecte harmonie.

De belangrijkste trekkers in de aanpak van het Hofkwartier zijn Hofkwartier Ondernemers Belangen (ondernemersvereniging), Bewonersvereniging Hofkwartier, Bureau Binnenstad/Kamer van Koophandel en de gemeente Den Haag.

Sinds maart 2010 is Ellen Struik door de Gemeente Den Haag als gebiedsmanager aangesteld voor een heel bijzonder stukje van de binnenstad, namelijk het Hofkwartier. Het Hofkwartier loopt grofweg van de Torenstraat tot het Noordeinde en vanaf het Kerkplein tot aan de Paleistuin.

Wat houdt gebiedsmanager precies in? Als gebiedsmanager houdt Ellen zich gedurende twee dagen per week bezig met de economische versterking van het gebied Hofkwartier. Zij fungeert als spin in het web tussen ondernemers, gemeente, bewoners en pandeigenaren. Haar rol ligt zowel op het inhoudelijke als op het operationele vlak; enerzijds zal zij ideeën (door) ontwikkelen om het Hofkwartier met name in economisch en toeristisch-recreatief opzicht te versterken. Daarnaast zal zij zich actief bezighouden met de uitvoering van allerlei actiepunten en werken aan het organiserend vermogen in het gebied. Ellen zal in dit hele traject een onafhankelijke positie innemen.

Wat is de reden om een gebiedsmanager aan te trekken? Het Hofkwartier heeft een economische impuls nodig om de continuïteit van ondernemen in het Hofkwartier én daarmee de identiteit van het gebied te waarborgen. Daarbij wordt het Hofkwartier geconfronteerd met een aantal uitdagingen, zoals onbekendheid door een verborgen ligging en overlast door geparkeerde fietsen en leegstand. Den Haag heeft op andere plekken al goede ervaringen opgedaan met gebieds- en winkelstraatmanagers, als kataly-sator voor nieuwe ontwikkelingen. Voor het Hofkwartier liggen er met name kansen in de versterking van de unieke identiteit en het toeristisch-recreatieve karakter.

De doelstelling is het verbeteren van het winkel-, verblijfs- en ondernemingsklimaat zodat consumenten er graag komen, bewoners er graag wonen en het goed ondernemen is.

Kan de Grote Kerk een bijdrage leveren aan deze doelstellingen? Alleen al door haar ligging aan de rand van het Hofkwartier levert de Grote Kerk een bijdrage aan het historisch karakter van het Hofkwartier. De Grote Kerk vormt één van de pareltjes van het Hofkwartier. Door de kerk open te stellen voor het publiek en door de Grote Kerk als evenementenlocatie te promoten draagt zij op een positieve manier bij aan het ’op de kaart zetten’ van het Hofkwartier. Door nauw samen te werken en samen nieuwe ideeën te ontwikkelen kan dit nog vergroot worden.

CHANTAL IN GESPREK MET GEBIEDSMANAGER HOFKWARTIER: ELLEN STRUIK

DONDERDAG 1 JULI T/M

DONDERDAG 12 AUGUSTUS

ZOMEROPENSTELLINGWoensdagavond 30 juni geeft het Peterhouse Chapel Choir de muzikale aftrap van de zomeropenstelling in de Grote Kerk. Van 1 juli t/m 12 augustus, m.u.v. 10 juli, is de Grote Kerk dagelijks opengesteld tussen 12:00 en 17:00 uur.

De Grote of Sint Jacobskerk tussen de Toren-straat en de Groenmarkt behoort tot een van de oudste gebouwen van de binnenstad van Den Haag. Zij heeft een rijke geschiedenis en bevat tal van bezienswaardigheden. Velen kennen de Grote Kerk alleen van buiten, maar deze zomer is de Grote Kerk open voor publiek en van binnen te bezichtigen.

Bezoekers kunnen deelnemen aan rond-leidingen en genieten van een drankje in deze historische omgeving. Tevens is er in samenwerking met Selexyz Verwijs en VVV Den Haag een aantrekkelijk assortiment boeken en artikelen samen-gesteld, die te koop zijn in de kerk.

Tijdens de periode van de openstelling zijn de volgende vijf concerten te beluisteren: WOENSDAG 30 JUNI, 20:30 uur – Peterhouse Chapel Choir (koor)ZONDAG 4 JULI, 14:00 uur – Lock-Jae Jung (orgel)ZONDAG 11 JULI, 14:00 uur – Lara Schaffner (orgel)ZONDAG 18 JULI, 14:00 uur – Jan Hoegee (orgel)ZATERDAG 24 JULI, 14:00 uur – Peter Griggs (gitaar)

TIJD dagelijks van 12:00 tot 17:00 uur geopend, m.u.v. 10 juliTOEGANG (kerk en concerten) gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteldRONDLEIDINGEN dagelijks; aanvangstijden n.t.b.INFORMATIE www.grotekerkdenhaag.nl of 070 302 86 30

AGENDAJUNI T/M SEPTEMBER 2010

Al vanaf 1981 is de Grote Kerk in gebruik als locatie voor uiteenlopende evenementen. Op dit gebruik was een gebruiksvergunning en een doorlopende evenementenvergunning van toepassing. Sinds kort beschikt de Grote Kerk Den Haag over een drank- en horecavergunning. Deze vergunning betekent een uitbreiding van de exploitatiemogelijkheden en biedt meer ruimte aan organisatoren van diverse evenementen.

AANLEIDINGMet de aanscherping van de vergunningeisen was het in 2004 niet meer mogelijk in de Grote Kerk het jaarlijkse International Malt Whisky Festival te continueren. Dat was voor de Grote Kerk de aanleiding om een horeca vergunning aan te vragen bij de Gemeente Den Haag. Dat bleek niet eenvoudig omdat hiervoor het bestemmingsplan diende te worden aangepast. Op grond van het beleid van de Horecastructuurvisie kon de vestiging van een alcoholhoudende recreatie-inrichting worden toegestaan. Het duurde echter tot het voorjaar 2010 alvorens de vergunning daadwerkelijk kon worden verstrekt. Dat had mede te maken met veranderde wet- en regelgeving. Tijdens de behandeling van de aanvraag was de regeling waarop de aanvraag betrekking had vervangen door een nieuwe, met als gevolg dat de aanvraag tussen wal en schip belandde.

NIEUWE MOGELIJKHEDENInmiddels mag de Grote Kerk zich met de verkregen vergunning een erkende horeca inrichting noemen. Dit biedt mogelijkheden voor evenementen waarbij sterke dranken worden geschonken of sterke dranken worden geproefd. Op 10 juli is dat voor het eerst zover. Dan kan iedereen de smaak van de zomer proeven in de Grote Kerk tijdens de ‘Summer Spirit’. Met meer dan 100 verschillende dranken (o.a. whisky, rum, jenever, gin, wodka, cognac, calvados en grappa) en culinaire hapjes is dit een feestelijke aftrap van de zomer.

HORECAVERGUNNING

Peter Griggs

ZATERDAG 10 JULI

SUMMER SPIRITTijdens het festival Summer Spirit kunt u op feestelijke wijze kennis maken met allerlei dranken uit de gehele wereld en proeft u de zomerse smaken van whisky, rum, jenever, gin, wodka, cognac, calvados en grappa. Onze experts vertellen u alles over het bereidingsproces, het stoken, de verschillende smaken en de combinaties met eten.

Bij binnenkomst betaalt u eenmalig een toegangs prijs voor de gehele middag of avond en ontvangt u een speciaal proefglas, waarmee u bij de verschillende stands onbeperkt alle dranken kunt proeven.

Combineer uw drankje met tapas, mezze of andere zomerse hapjes die bij diverse stands te koop zijn en perfect passen bij de geschonken dranken. Rust voldaan uit in de sfeervolle ambiance van de Grote Kerk of bezoek één van de lifestylestands, waar u terecht kunt voor kleding, boeken of zelfs reizen in zomerse sferen.

TIJD sessie I: 13:00 – 17:00 uur en sessie II: 19:00 tot 23:00 uurTOEGANG v 29,95 per sessieKAARTVERKOOP www.summerspirit.nl, alle Priméra winkels of via 0900 - 9000500 (45 ct p/m) op werkdagen van 09:00 tot 18:00 uurINFORMATIE www.summerspirit.nl

ZATERDAG 14 T/M 21 AUGUSTUS

INTERNATIONAAL ORGELFESTIVALDe ‘Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag’ is er voor deze 21e editie in geslaagd een bijzonder interessant orgel-festival te organiseren in de Grote Kerk met internationale toporganisten.

Het openingsconcert op zaterdag 14 augustus wordt verzorgd door Everhard Zwart uit Capelle aan den IJssel. Met het muzikale spel van deze populaire organist zal het festival onbetwist op luisterrijke wijze worden geopend met werken van J. Zwart, J.S. Bach, L. de Saint-Martin en A. Guilmant.

Het tweede concert dat op dinsdag 17 augustus plaatsvindt, wordt uitgevoerd door de Duitse meesterorganist Winfried Bönig. Bönig, de hoofdorganist van de Domkerk in Keulen, zal beroemde werken uitvoeren van J.S. Bach, G.F. Händel en W.A. Mozart.

En de avond daarna, op woensdag 18 augustus neemt de eminente Utrechtse organist Reitze Smits plaats achter de klavieren van het Metzler-orgel. De hoofdmoot van zijn programma zal bestaan uit transcripties van composities van F. Mendelssohn en J. Brahms.

Voor het vierde concert, op donderdag 19 augustus, is de fameuze Franse organist Daniel Roth van de Saint-Sulpice uit Parijs gecontracteerd. Hij is specialist in met name het vertolken van Franse symfonische orgel-werken. Hij zal werken ten gehore brengen van J.S. Bach, G. Pierné, C. Saint-Saëns, Charles-Marie Widor, M. Dupré en eigen werk.

JUBILEUMCONCERTHet slotconcert wordt dit jaar gegeven op zaterdag 21 augustus door de mondiaal bekende vaste organist van de Grote Kerk, Ben van Oosten. De concerten van Ben van Oosten op ’zijn‘ Metzler-orgel zijn altijd een buitengewone belevenis.

Van Oosten zal orgelwerken uitvoeren van J.S. Bach, C. Franck, L. Vierne en M. Dupré. Dit bijzondere concert, met aansluitend receptie, zal in het teken staan van zijn 40-jarig jubileum als concertorganist. Zijn concert zal daarom als enige om 19:30 uur aanvangen.

Bij alle concerten kan het publiek op een groot videoscherm de verrichtingen volgen van de organisten.

Ben van Oosten

CONCERTAGENDAZATERDAG 14 AUGUSTUS – Everhard Zwart (Capelle aan den IJssel)DINSDAG 17 AUGUSTUS – Winfried Bönig (Hoofdorganist Domkerk, Keulen)WOENSDAG 18 AUGUSTUS – Reitze Smits (Utrecht)DONDERDAG 19 AUGUSTUS – Daniel Roth (Hoofdorganist Saint Sulpice, Parijs)ZATERDAG 21 AUGUSTUS – Ben van Oosten (40 jaar concertorganist, Den Haag)

TIJD 14 t/m 19 augustus 20:15 uur, zaterdag 21 augustus 19:30 uur TOEGANG v 10,00 / v 8,00 op 17 en 19 augustus, v 8,00 / v 7,00 op 14, 18 en 21 augustus. Reductie voor 65+/CJP- en Ooievaarspashouders en Vrienden van de Grote Kerk. Toegang voor kinderen (onder begeleiding) tot 12 jaar is gratis.KAARTVERKOOP Kaarten (inclusief programma-boekje) zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de kerk op de concertavond zelf, vanaf een halfuur voor aanvang van het concert.INFORMATIE 070 352 08 49 of via www.haagsorgelkontakt.nl of [email protected].

ZATERDAG 4 EN ZONDAG 5 SEPTEMBER

PARANORMAALBEURS EN SIERADENBEURSOp de Paranormaalbeurs kunnen bezoekers kennismaken met new age en alternatieve geneeswijzen. Er worden diverse lezingen gegeven en er zijn o.a. paragnosten, handlijn-kundigen, magnetiseurs en iriscopisten aanwezig. Daarbij vindt eveneens de Sieradenbeurs plaats waar u de nieuwste trends vindt om zelf sieraden te maken. U vindt er ondermeer glas-kralen, zoetwaterparels, Italiaans glaswerk, edelstenen, hout, metaal en Swarovski kristal.

TIJD zaterdag 4 september, 12:00 – 17:30 uur, zondag 5 september 11:00 – 17:30 uurTOEGANG v 6,50 / v 5,00 met kortingsbon of 65+. Kinderen tot 12 jaar gratis. INFORMATIE www.paraview.nl of via 071 561 19 34

ZONDAG 12 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAG DEN HAAGIn het kader van de Open Monumentendag 2010 opent de Grote Kerk haar deuren voor publiek. Het thema voor deze editie is ’de smaak van de 19e eeuw’.

De negentiende eeuw heeft een bonte verza meling gebouwen opgeleverd. Door de bloeiende industrie en de nieuwe mogelijk-heden op technisch gebied, ontstonden er allerlei nieuwe typen gebouwen, vaak in een verrassende vorm. Er werd daarbij teruggegrepen op verschillende historische bouwstijlen die door elkaar werden gebruikt, of in een nieuw jasje werden gestoken.

Er wordt dan ook gesproken van stijlen als neoclassicisme, neogotiek, neorenaissance of eclecticisme. Ook de 19e eeuw heeft de Grote Kerk niet ongemoeid gelaten, met name is veel veranderd in de Franse tijd en zijn nieuwe elementen toegevoegd.

Op 12 september kunt u de Grote Kerk bezoeken en deelnemen aan een rondleiding door de kerk. Bovendien zijn er twee beklimmingen van de toren, om 13:00 uur of om 15:00 uur. Het aantal personen dat per keer kan deelnemen aan de beklimmingen is echter beperkt.

PICKNICKEN IN DE KERKOp deze bijzondere dag mag u picknicken op de kerkvloer! U dient dan wel uw picknick zelf mee te nemen en op te ruimen. Kant en klare picknickmanden kunt u bestellen bij o.a. restaurant Lapsang, Oudemolstraat 11a, www.lapsang.nl.

TIJD zondag van 10:00 tot 17:00 uurTOEGANG gratis, inclusief rondleiding en torenbeklimmingRONDLEIDINGEN 13:00 uur en 17:00 uurINFORMATIE www.grotekerkdenhaag.nl of via 070 302 86 30

DINSDAG 21 SEPTEMBER

PRINSJESDAGVIERINGDit jaar wordt op Prinsjesdag voor de 11e keer voorafgaand aan de opening van het nieuwe parlementaire jaar een interreligieuze en inter-levensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst gehouden. Deze jaarlijkse ontmoeting tussen Overheid/Politiek en Cultuur/Religie staat in het teken van de nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden ten bate van het land en haar bewoners. De uitnodigende stichting Prinsjesdagviering vertegenwoordigt alle grote wereldreligies en geestverwante organisaties en het Humanisme in Nederland.

TIJD 10:30 tot 11:15 uurTOEGANG gratisINFORMATIE www.prinsjesdagviering.nl

DONDERDAG 30 SEPTEMBER

WINE & MUSICOp donderdag 30 september organiseert Viniers, labelproduct van The Hospitalitist, voor de tweede keer Wine & Music in de Grote Kerk. Een tweemaandelijks terugkerende wijnproeverij met sfeervolle live muziek. Enthousiaste sommeliers delen graag hun wijnkennis met u en combineren dit met uitstekend gastheerschap. U bent verzekerd van een ontspannen avond vol bruikbare informatie waar u nog lang plezier van zult hebben. De muzikale invulling komt van Annika IJdo, kwartfinalist singer/songwriter van de grote prijs van Nederland 2010.

TIJD 18:00 tot 20:00 uurTOEGANG v 15,00INFORMATIE www.grotekerkdenhaag.nl, www.viniers.nl of www.thehospitalitist.nl

BEREIKBAARHEID VAN DE GROTE KERKTRAM Lijn 17, halte Gravenstraat,Lijnen 2, 3 of 6, halte Grote Markt. AUTO Parkeergarages in de Jan-Hendrikstraat / Torenstraat / Geest / Grote MarktstraatFIETS Fietsenstalling Biesieklette, Grote Halstraat. Open fietsenstalling op het Buitenhof. Dagelijks geopend, donderdag t/m zaterdag ook ’s avonds, evenals op koopzondagen.

KANTOORRond De Grote Kerk 12Postbus 5552501 CN Den HaagT 070 302 86 30 F 070 361 74 [email protected] 3732Rabobank 1085.41.770Informatielijn evenementen 070 365 65 50

HOOFDINGANG GROTE KERKOnder de toren aan de Torenstraat.

BESTUUR STICHTING GROTE KERKIr. G.A. Kaper, voorzitterMr G.J.C. van Engelen, vice-voorzitterMr Drs. R.W. Beentjes, secretarisH. Hollander, penningmeesterIr. J.C. Abbink, Drs. L.E.J. Engering-Aarts,Ir. M.S.M.Grasveld, W.J. de Vlieger-Moll

MEDEWERKERSMichiel de Ligt, directeurIris Smith, accountmanagerChantal Duijvestijn, officemanagerPeter Kruithof, floormanagerPieter Markies, assistent floormanager

ONTWERPTotal Identity, Den Haag

DRUKKoninklijke Broese & Peereboom bv, Breda

PREPOSTALE VERWERKINGDrukkerij Morgenstond, Den Haag

Aan deze publicatie kunnen geen rechten

worden ontleend.

STEUNPILAREN

VRIENDEN VAN DE GROTE KERK

COLOFON