Reflector Zomer 2010

36
0

description

Reflector Zomer 2010

Transcript of Reflector Zomer 2010

Page 1: Reflector Zomer 2010

0

Page 2: Reflector Zomer 2010

1

Colofon Redactieadres: De Reflector P/a Lindenlaan 23 3707 EP Zeist [email protected]

Offset: Scholierendrukkerij Oplage: 1350 stuks Periode: Juni 2010 Redactie: Gilles Becker Diederick Dasselaar Mauritia Marijnen Femke Overbeeke Rutger Slijper Daniel van Vliet Eindredactie: Gilles Becker Hannelore Bijlsma

Diederick Dasselaar

Met dank aan:

Dr. Peter Bloemers

Jolijt Bosch Roos Duijnstee

Nozzman

Willem Stapel Alle anonieme inzenders

Inhoud: blz.

Voorwoord 2

9e uren, wat?! 3 Op naar Zweden 5

Schoolcomputertest 10

In Stijl 12 10 manieren om… 15

Treinkaartjes 17

Dr. Love 18 Achterlijke Al Gore 21

Testpanel 24 Broodmachine 26

Wist je dat? 27

Aan de feuten 30 Horoscoop 31

Onder de Linden 33

Page 3: Reflector Zomer 2010

2

Voorwoord Nou dat was me het jaartje wel. Ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar ik vond dit jaar maar vreselijk snel gaan. In de positieve zin dan, hé. 100-Jarig bestaan gevierd, beetje geleerd, kerstvakantie, beetje geleerd, vakantie, beetje geleerd, vakantie en toen nog weer al die kleine feestdagen. Met dank aan het christendom. De BMN was belachelijk episch, de twee Persona's beide van geweldige kwaliteit en de Kerstmusical, uhm, de Kerstmusical. Onze cijfers reflecteerden wederom de zesjesmentaliteit en het aantal ortho-bezoeken per week lag op een gegeven moment rond de vier. Maar met tijd vergaan niet alleen schoolprestaties: ook Reflectorredacteuren. Dat betekent dat na twee jaar wij, Gilles en Diederick, zullen stoppen met de Reflector. Nou ja, de eindredactie. En zo zal het gaan met een groot gedeelte van de redactie. Of ze gaan van school (Maarten, Julie), of naar het eindexamenjaar (de rest). Ruimte voor nieuwe leden dus! Maar als het goed is, heb je de posters al zien hangen. Vul het Testpanel, wees de nieuwe Dr.Love of dus zelfs de nieuwe eindredactie. Staat heel leuk op je cv kan ik je zeggen. Wees er snel bij, want vol = vol! Mail naar: [email protected]. Maar we zijn nog niet klaar. Voor je neus ligt de allerlaatste, warme, vers gedrukte Reflector van dit jaar. Op de voorkant prijkt, zoals je al zag, de prachtige neus van dhr. Kroon. In deze Reflector vind je veel zomersleesvoer, een klaagbrief, chocola, een zomerhoroscoop en nog véél meer. Het was ons een waar genoegen. Enjoy. De Reflector Redactie Leerling: Meneer, een boks is al uit. Smeekes: Ik hiphop achter de trends aan.. Frew: You have as much initiative as a brain dead flea! Hordijk: Ik hou ervan om kinderen te pesten. Ik ben een sadistische pedofiel.

Page 4: Reflector Zomer 2010

3

9e uren, wat?!

Mocht je een betrokken moeder of vader hebben die zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van de school, “Onder de linden” (deze brief heeft handleidingstatus, oftewel, wordt nooit gelezen). Mocht jij wel met je ouders praten over schoolse zaken, als je al meer converseert met ze dan enkel over nog later uitgaan en meer geld. Mocht je op deze het Christelijk Lyceum Zeist zitten, dan kan het zo zijn dat je dit stukje tekst is opgevallen:

ONDER DE LINDEN 4 (mei 2010) Roosters van leerlingen komend schooljaar Doordat het totale aantal groepen komend jaar vermoedelijk iets groter zal worden dan in het huidige schooljaar, zal de bezettingsgraad van de lokalen geoptimaliseerd moeten worden. Meer klassen zullen tot 16.00 uur les hebben. In sommige gevallen kan het betekenen dat er ook in het 9de uur (d.w.z. tot 16.50 uur) lesgegeven gaat worden. Dit laatste geldt alleen voor leerlingen in de bovenbouw.

Excuse me, come again please? Que? Wat? Was? What? Quis? γιατί? Nog meer 8ste uren? 9e UREN? Stel je voor, vrijdag het 9e… De uiterst rebelse 1040 uren stakingen zitten nog vers in ons geheugen en het regime van de school heeft al weer een nieuw idee om nog meer van onze effectieve vrijheid af te pakken. Velen van ons hebben al meerdere dagen tot het 8ste uur les (ik spreek vooral namens bovenbouwers) en komt daar nu nog een numero 9 bij? Waarom faalt deze school zo erg qua leerlingenlogistiek? Gangen zijn al overvol en worden dus nog voller, klassen worden groter, pauzeplekken bestaan uit plastic dozen en elk jaar komen er meer feuten bij. Dankzij de exponentiële (dank u Word autocorrector) groei van feuten, niet in lengte, in kwantiteit, worden wij bovenbouwers nu nog langer op school vastgehouden. Heb je al 7 tussenuren per week, tel er maar alvast een paar bij op. Ik richt me hier nu op de schoolleiding. Een school met zoveel kennis ziet een overbevolking als dit niet aankomen? Waarom niet, waarom is hier geen plan voor bedacht? Waarom blijft de school zoveel leerlingen toelaten als de school al overvol zit? Je kunt ze nu niet meer weg sturen en de komende 4 jaar zal de school sowieso te druk zijn, wat de algemene (werk)sfeer zeker niet gaat bevorderen. Leerlingen kunnen 8e uren al bijna niet aan, docenten hebben er ook moeite mee. De kwaliteit van het

Page 5: Reflector Zomer 2010

4

onderwijs zal zwaar te lijden hebben, vakken in het 9e uur zullen niet meer serieus behandeld worden zoals al vaak het geval is bij 8ste uren, een keiharde realiteit. Extra faciliteiten worden niet toegevoegd bij mijn weten, geen extra lokalen, gym zal dus nog vaker verschoven worden naar het Bisonveld en Dijnselburg en de crappy computers zullen nu echt constant bezet zijn. Dit zou ook betekenen dat we vier uur, onafgebroken, les hebben. Komt er nu een extra pauze bij? Worden de lessen misschien korter? Krijgen we om vier uur allemaal een kopje cup-a-soup? We vrezen het ergste. Leerlingen zijn uiterst actieve organismes, een 8ste uur betekent racen naar huis om nog op tijd te zijn voor de training of muziekles. Dit gaat met het 9e helemaal niet meer. Leerling kunnen zich anders gedragen dan de leraren willen en moeten daarom, om dat af te leren, zinloos in een hoekje zitten, kan de school je dan ook het 9e uur laten nakomen? Wat mij nog wel het meest frustreert, waarom de bovenbouw? Die nieuwe leerlingen willen zo graag op deze school zitten, dan mogen zij ook lekker tot het 9e uur blijven! Laat hen tot tien voor vijf op school zitten, ze zijn in de grote meerderheid, het is effectiever om een grote groep te spreiden dan een kleine groep, de bovenbouw is slechts een fractie van de school in vergelijking met het gemurmel in de onderbouw. Dat kun je toch zo op een bierviltje uitrekenen? Stap voor stap krijgt de school steeds meer tijd om ons te kwellen en dus ook meer leraren en lokalen die weer met leerlingen gevuld kunnen worden. Het lijkt nu extreem, een 9e uur, maar binnen een paar jaar weten we niet beter en vanaf dat punt komt er weer een maatregel bij. Dit moeten we niet over onze kant laten gaan! Ik verwacht van de school dat ze hier nog nader uitleg over zal geven, hopelijk is het een vertraagde 1 april grap (oh nee, dat was het idee van signaal verstoorders, die overigens illegaal zijn, tegen mobieltjes) of hebben de leraren in Denemarken iets teveel Deense Aquavit gedronken? Duidelijk in ieder geval is, er is hier nog niet goed over nagedacht en blijkbaar is het besluit al genomen. Ik moedig leerlingen aan hier niet mee akkoord te gaan en de schoolleiding met een beter alternatief te laten komen. Een garantie dat we maar een één periode tot het 9e kunnen hebben, of maximaal één 9e uur per week? Recht om vrij te krijgen als je kunt bewijzen dat je een andere activiteit hebt? Iemand kan zich het 9e uur toch niet meer concentreren?! Ik ontvang al veel signalen dat dit niet is wat de leerlingen willen en dat ze hier zeker tegen zullen verzetten! Ik doe mee. - Gilles

Page 6: Reflector Zomer 2010

5

Op naar Zweden Het Comeniusproject loopt nu al ongeveer een jaartje. Onze school is samen met drie andere landen een project gestart over de ‘Hopes and Fears of young people in Europe’. De andere drie scholen komen uit Zweden, Slovenië en Polen. Het project werd mogelijk gemaakt met geld van het Europees Platform. Tijdens het project vond een uitwisseling plaats tussen de leerlingen van de verschillende landen en door presentaties te geven over Environment, Economy, Health en Terrorism, zouden dan ‘the hopes and fears’ naar voren moeten komen. Eerder dit jaar zijn er uitwisselingsscholieren in Nederland geweest, en dat was al dolle pret. Ook zijn er leerlingen van onze school naar Slovenië en Polen geweest. Dit voorjaar was het dus tijd voor de leerlingen van de verschillende scholen om af te reizen naar Linköping in Zweden. Thera, Nathalie, Lianne en Youp uit de vierde en Jorian, Ragnhild, Simone en Jolijt uit de vijfde mochten mee, en man-oh-man wat hadden we er zin in. Het meest werd er uitgekeken naar het vliegtuig op stelten zetten op weg ernaartoe, maar onze grote vriend, Eyjafjallajokull, maakte het vliegen onmogelijk. Dus daar zaten we dan, zondagochtend 18 april om 10 uur op station Driebergen-Zeist. De ochtendzon scheen op onze wangetjes en het nieuws werd verteld: “Het is nog niet mogelijk om te vliegen naar Linköping, dus is er besloten dat we met de auto gaan. Via Denemarken, ongeveer twee dagen rijden, is prima te doen.” HO WACHT EVEN! Hier hadden we ons niet voor aangemeld, vrijwillig vier dagen (incl. terugreis) bij een leraar (!) in de auto te zitten. Ach het was te doen.. Na twee dagen gereden te hebben, met een goed Deens ontbijt en terwijl we in de auto ons Zweeds geoefend hadden, kwamen we maandagmiddag aan in Linköping. Bij de Katedralskolan aangekomen werden we vrijwel meteen meegenomen door onze gastgezinnen. Goede nachtrust en op naar de volgende dag. Het was tijd voor de presentaties op school.

Page 7: Reflector Zomer 2010

6

Na enkele uren doorgebracht te hebben op Katedralskolan en kennis te hebben gemaakt met onze mede-immigranten uit Polen (de Slovenen waren niet gekomen ivm. de uitstoot van onze vriend uit IJsland) werden er al enkele dingen vastgesteld:

- Zo was die kale jongen uit Polen toch wel erg groot

- Waren de skinny jeans van de Zweedse jongens toch wel erg strak (ik ben fan!)

- Droegen de meisjes het liefst oversized shirts die toch iets te kort waren en ook wat laag, gewoon met een panty eronder. Alsof er niets beters te zien is in Zweden dan Zweedse derrières (de boys zijn fan!)

- De Poolse taal was honderd procent onverstaanbaar. Alleen al als je ‘hallo’ wou zeggen was je 384753984 klanken kwijt.

- Op Kathedralskolan hebben ze een kantine, man wat een gemis hebben we hier op school. Warm eten met broodjes en boter met een smaakje (wat wel Liannes favoriet was, ze wou het zelfs meenemen… alleen kwam ze erachter dat boter smelt als je het in je broekzak doet)

De rest van de dag werd individueel doorgebracht, er is gewinkeld in Linköping en volop naar jongens in skinny jeans gekeken door het vrouwelijk schoon. WOENSDAG was de dag waar de meeste van ons naar hadden uitgekeken. Dit was de dag dat we naar Stockholm gingen, ‘shopahalla’ van Zweden. Eerst hadden we een rondleiding in ‘Den gamla stan’ (the old town). De temperatuur zakte met de minuut dichter bij de nul graden en toen het ook nog begon te sneeuwen, werden de H&M, de ZARA, Urban outfitters, TopShop en de BikBok wel erg verleidelijk. Bevroren kwamen we aan in een restaurant waar we ons goed hebben zitten volstoppen met Zweeds eten. Hierna was het power-shopping; we hadden nog anderhalf uur voordat we met de bus naar het Vasa-museum gingen, dus dat was rennen. Wel is vastgesteld dat Stockholm echt honderd procent shop-waardig is (dikke aanrader voor de shopaholics). Snel weer door met de bus naar het museum. Er werd ons uitgelegd dat we niet naar een Knäckebrot museum gingen (dat is namelijk van Wasa, as if we knew

Page 8: Reflector Zomer 2010

7

the difference..) maar een museum over een groot schip uit zestienhonderdzoveel dat op zijn eerste zeiltocht was gezonken en een aantal jaren geleden uit het water is gehesen en hersteld. Eerst een film over het schip en toen een rondleiding van een uur die echt wel interessant was en daarna mochten we nog een uur vrij rondlopen in het museum. Volgegooid met informatie was het tijd om naar huis te gaan. Voor het avondeten zijn we nog met alle uitwisselingsstudenten pizza gaan eten in Linköping zelf. Door Simone werd vastgesteld dat de kaas “zo niet te eten was” en deze werd dus netjes van de hele pizza afgeschraapt. Zo veranderde de Pizza Margarita in een pizza-niente. Donderdag was het opnieuw dikke pret met de presentaties. De frustraties van mislukte presentaties werden weggegeten met eten uit de kantine van Kathedralskolan. En toen op naar het Saabmuseum. Helemaal interessant met vliegtuigen. Als klap op de vuurpeil kregen we allemaal een speldje mee van een vliegtuig, konden we mooi op ons shirt bevestigen! Donderdagavond was onze laatste avond. Reden voor een feestje; de ‘Laserdome’ was voor ons afgehuurd. Dus vanaf 19.00 mochten wij helemaal los gaan: ons inleven in marsmannetjes die met laserpistooltjes op elkaar schoten. Daarna hebben we uitgebreid gegeten in de kelder en werd er goed te drinken op tafel gezet. De muziek werd harder gezet, en er werd goed gedanst op Zweedse Electro en diverse technohits. Na een wilde nacht kwam iedereen uiteindelijk toch in een bed terecht. Vrijdagochtend was vermoeiend. De Polen waren al vroeger vertrokken en wij moesten om 9 uur op school zijn. Daar zaten we dan in de lerarenkamer, op de banken met lekkere bolletjes voor ons, waar toch minder van werd gegeten dan verwacht. Na twee uur slaap proberen in te halen in de lerarenkamer gingen we weg. De auto’s werden weer volgeladen en er werd afscheid genomen. De laatste traan werd weggepinkt bij het aandenken aan Nederland zonder mooie blonde jongens en het gemis van een schoolkantine, en uiteraard het missen van onze Zweedse hosts. HEJDO SVERIGE !! Ik denk dat ik namens iedereen spreek die aan het project heeft meegedaan

als ik zeg dat het top was! Er is heel wat afgelachen, memorabele quotes

gemaakt (die zijn vergeten), en ervaringen gedeeld. Graag willen wij ( Thera,

Page 9: Reflector Zomer 2010

8

Nathalie, Joran, Youp, Simone, Lianne, Ragnhild en Jolijt) Mirjam van Tooren,

Mark Smeekes en Bob Lefeber enorm bedanken voor deze reis.

Een van de dingen die we hebben geleerd in Zweden is een goed Zweeds zuiplied. Dit willen we jullie natuurlijk niet onthouden dus hier is het dan. Lambo-Sangen:

Page 10: Reflector Zomer 2010

9

på bordet! på bordet! för nu glaset till din mun

tjofadderittan lambo!

och drick ur din fyllefyllehund

tjofadderittan lambo

jag nu glaset druckit har

tjofadderittan lambo!

inte en droppe finnes kvar

tjofadderittan lambo!

som bevis jag nu ska vända

glaset på dess rätta ända

lambo hej, lambo hej!

tjofadderittan lambo!

ja, han kunde konsten att va en riktig fyllefyllehund

låt os gå till nästa man och se vad han förmår

Voor melodie en nadere uitleg hoe het gezongen moet worden, mag je bij een van de scholieren zijn die naar Zweden zijn geweest. En als je echt goed slijmt hebben we misschien nog wel een pittig filmpje ervan. Konijnenberg werkt voor het eerst met een nieuw elektronisch whiteboard. Als hij na lange tijd iets geschreven heeft, is het verkeerd geplaatst. Vervolgens probeert hij het met z’n hand uit te vegen. Even later klapt hij de zijborden naar binnen om de projectie weg te krijgen. Als laatste probeert hij met z'n stem hem uit te zetten. "Uit! Luister naar me!” Lentze: Pedo? Nee, nou dat jongetje van 4... Lentze: Bi? Dat zullen we straks om 10 over 3 wel zien.

Page 11: Reflector Zomer 2010

10

DE GROTE

SCHOOLCOMPUTERTEST Eindelijk een goede, door professionals uitgevoerde, computertest! Weken stelden zij de computers op de proef, haalden ze uit elkaar, maakten analyses en kwamen tot een conclusie die zeer zeker schokkend genoemd mag worden. De resultaten kunnen worden samengevat in één plaatje:

Page 12: Reflector Zomer 2010

11

Fix het. Serieus. Vooral de mediatheek is een oorlogsgebied. Mocht je een werkend toetsenbord hebben, dan ben je al een gelukkig kind. De computer lijkt te lopen op een kruimelstofzuiger van de Wibra, het beeldscherm heeft wat weg van een krijtbord geplakt op een vuilnisbakdeksel. De muis lijkt zo waar te leven, gevuld met bacteriën van handen die weet ik niet waar hebben gezeten. En probeer vooral niet je usb-stick in de pc te steken. Hij komt er gloeiend, brandend heet uit (eigen ervaring). En dan hangt de hele school vol hypermoderne whiteboards. Heel leuk. Maar waarom koppel je die whiteboards weer aan die vreselijk slechte computers? Dat is als een HD tv kopen en vervolgens een Nintendo 64 er aan te sluiten. It makes no sense. Tevens wijs ik er meteen op dat die beveiliging van de computers een beetje achterhaald is. Tuurlijk, iedereen een eigen account geven is handig. Maar denk nou niet we massaal porno kijken, virussen downloaden en gamen. Geen van die drie dingen heeft namelijk zin op de schoolcomputers. Het internet is te sloom en de computer te brak. Nee, het grootste gevaar voor de computers op school is niet de leerlingen, niet de virussen, niet de baldadige feuten, nee niks van dat. Het zijn de leraren. Zelfs de meest technische typen met twee vingers het toetsenbord kapot, krijgen het voor elkaar om het whiteboard te laten roken en alsnog de schuld te geven aan de techniek. De oplossing? Geef gewoon die whiteboards aan de leerlingen en haal die krijtborden weer van zolder. En van het geld dat overblijft even een luxe broodjeszaak in de kantine plempen, een Burger King en een Starbucks. Oila. Smeekes: Ik hoorde een gerucht dat mensen MO nog leuk vonden. leerlingen: ? Smeekes: Daarom gaan we nu Case 2 doen, om daar verandering in te brengen. (drie feuten staan voor het raam van een lokaal) Knaap: Zou daarboven Peijnenburg hangen? Frew: Girls, you know what the best part is of a man's body? The buttocks. Too bad you boys all wear those baggy jeans. You have no idea how you are ruining your life!

Page 13: Reflector Zomer 2010

12

Niet dat wij nou fashion-know-it-all zijn, maar toch hebben we een poging gedaan om vier fashion-forward scholieren op de foto te zetten! Hier is het resultaat te bewonderen. Neem uw voordeel ermee maar blijf je uitgelubberde trainingsbroek waarderen. We moeten niet hebben dat wij jullie aan gaan zetten tot na-aperij en materialisme, niet waar? Dus haal de nodige inspiratie uit deze pagina en we zien er naar uit jullie nieuwe outfits te zien. Een bedankje aan de dappere en leuke dames en heren die het aandurfden in de reflector te staan!

Linkerpagina: Sabine en Phebe (5de ) Rechterpagina: Bjorn en Tim (3de)

Page 14: Reflector Zomer 2010

13

Page 15: Reflector Zomer 2010

14

Page 16: Reflector Zomer 2010

15

10 manieren om...

Je zomervakantie nut te geven.

1. Spendeer je hele vakantie bij een inheems volk, meng je in de cultuur en

kom getrouwd terug, met de dorpsleider aan je zij.

2. Leer de hele vakantie alle hoofdstukken van alle nieuwe vakken, maak

alle toetsen in 1x en spendeer de rest van het schooljaar thuis, bouw een

ruimteschip, vlieg naar de maan, plant een Zimbabwaanse vlag, vlieg

weer terug.

3. Verf je haar in een donker kleurtje, koop bijpassende kleren en luister

bijpassende ‘muziek’

4. Als je al nummer 3 bent, doe het tegenovergestelde. Koop roze leren

laarzen, een roze minirokje en een roze topje, scheer je benen. Ben je

een jongen? Boeiend! Vernieuwing is altijd leuk.

5. Zie de zomer als een wetenschappelijk experiment en smeer de hele

vakantie geen zonnebrandcrème! Lekker bakken op het strand.

6. Doe een bezoekje aan Schoemacher. Nee, niet de coureur, de plastische

chirurg.

7. Probeer Noord en Zuid Korea weer vriendjes te laten zijn.

8. Sloop het nieuwbouw gedeelte van school.

9. Duw de gitarist van Muse/Green Day/Justin Bieber (?) voor de bus en

vervang hem tijdens de zomertour.

10. Lees nou eens die boeken voor Nederlands. We weten dat je

scholieren.com gebruikt. Kom op. Je kan het!

Vriens: Wat betekent het voor de balans als een Duitser met KLM naar Frankfurt vliegt? Leerling: Het gaat naar Air-France

Page 17: Reflector Zomer 2010

16

Page 18: Reflector Zomer 2010

17

Treinkaartjes Laatst spitte ik tijdens een zeer interessante les Geschiedenis mijn portemonnee uit. De buit: Euro’s (zover die nog enige waarde hebben), bonnetjes, visitekaartjes, passen, een verdwaald half Lowlands-muntje en veel treinkaartjes. De oudste stammende van 3 april 2009, de nieuwste van twee weekjes terug. Toch leek er iets niet te kloppen aan de treinkaartjes. Er miste iets. Ik keek ze nog een keer allemaal na en wat bleek: van de 14 treinkaartjes waren er maar twee gestempeld. Twee. Das zo’n 14%. Of beter gezegd, een kans van 86% dat je niet gecontroleerd wordt. En dan vragen ze af waarom mensen zwart rijden? Vooral het retourtje Driebergen-Zeist – Utrecht is eentje die ik maar wat graag nooit meer betaal. Daarvan had ik er trouwens tien. Alle tien niet gecontroleerd. Dus NS. Óf controleer iedere twee minuten iedereen in de trein (wat betekent dat ze extra conducteurs in dienst moeten nemen, waardoor de loonkosten stijgen en uiteindelijk ook je treinkaartje) óf laat ons gewoon niet betalen. Geef ons bijvoorbeeld een OV als we naar de middelbare school gaan i.p.v. studeren. Easy as that.

Page 19: Reflector Zomer 2010

18

Hallo verliefde pubers en bijna adolescente mensen. Vorige keer is er over mijn artikel zelfs een censuur gekomen! Heb waarschijnlijk dus alsnog veel opzien gebaard. Dit is dit erg jammer. Ik wil juist alles uit het slop halen en uit de taboesfeer! Daarom, heb ik besloten.. ER NOG HARDER TEGENAAN TE GAAN! Dus hier zijn jullie liefdesvragen weer beantwoord op de Dr. Love manier. LLLAP! -------------------------------------------------------------------------------------------------- Lieve Dr. Love,

Ik ben Scene en nu pest iedereen mij daarmee. Ze zeggen dat ze me 30-kleurige haar lelijk vinden enzeauh >.<. Maar zo voel ik me gewoon. Ik

wil gewoon scene zijn. Denk jij dat ik moet stoppen met scene zijn?

Koesjes *.* van Anonieme Scene. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Depressieve Anonieme Scene, Mijn eerste advies is recht toe recht aan: FT! Je moet gewoon jezelf blijven! In de wereld is nou eenmaal plaats voor veel mensen. Sommige mensen vinden het jammer dat jij daar ook bij hoort , maar zij zijn toch ook niet zo belangrijk? Er zijn genoeg scenes over de hele wereld om een heel lang op te richten. Je bent dus echt niet de enige! Jij vind jezelf cool en depressief genoeg dus blijf daar mee doorgaan. Weg met de commercie in de wereld! BY! Dr. Love Afkortingen FT: F* That! BY: Be Yourself GOTTT: Get Over The Thing That LLLAP: Live Life Like A Party

Page 20: Reflector Zomer 2010

19

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Liefste Dr Luv, Ik heb een groot probleem. Ik kijk vaak naar TMF en MTV, maar als er

dan een clip van Beyonce langs komt, krijg ik het warm en voel ik vlinders. Ik denk dat ik verliefd ben op Beyonce . Laatst zag ik haar

videoclip 'Telephone' en ik kon het niet meer aan. Ik durf dit tegen niemand te vertellen, omdat ik me er een beetje voor schaam. Ik hoop dat u me hiermee kan helpen, want ik zit hier echt héél erg mee.

Kusjes anoniem meisje -------------------------------------------------------------------------------------------------- Lief anoniem meisje, Dit probleem wat je vertelt maken wel meer mensen mee. Er bestaat altijd een ideaal beeld van wat jij leuk vind in je hoofd. Je wilt graag op deze mensen lijken. GOTTT je iets met Beyonce gaat krijgen, want dat lukt natuurlijk nooit ;-). Nu hoor ik je vragen: vind ik meisjes dan ook leuk? Je bent nog jong dus je hebt de tijd genoeg om dit te ontdekken! Ga gewoon eens uit en kijk is hoe het gaat. Meestal kom je er zo wel achter. Probeer gewoon je even uit die TV wereld te zetten en te gaan kijken naar de echte wereld! Want hier spreekt Dr. Love: van veel TV kijken krijg je vierkante ogen! Xoxo Dr. Love

En dan nu: Wie ben ik? Wie is de persoon achter Dr. Love? Sla snel de pagina om want dan weet je het! Afkortingen FT: F* That! BY: Be Yourself GOTTT: Get Over The Thing That LLLAP: Live Life Like A Party

Page 21: Reflector Zomer 2010

20

Dr. Love ben jij! Want jij kan nu dokter Love worden. Het kost je maar een paar minuutjes tijd en het is nog leuk om te doen ook! ;-) Interesse? [email protected] Sohl: Toen bleek dus dat het zo koud was dat het eigenlijk heel fris was. (vrijdag het 8ste) Frew: Common you lots, suffer! leerling: If you watch how he does it you know it for the next time Frew: You sound like my husband.

Page 22: Reflector Zomer 2010

21

Achterlijke Al Gore Deze zomer begon alles behalve lekker, zelfs op het moment van typen is het in één woord k*t weer. Na zo’n koude winter hadden we toch wel een lekker warme, zonnige zomer verdiend? Ik zie overal norse koppen rondlopen, maar ik begrijp het allemaal niet! Is het dan ook nooit goed met jullie? Dit is immers jullie eigen schuld, iedereen moest zo nodig naar Al Gore luisteren en als gekken klimaat neutraal worden. Tsja, dat kun je doen, maar daar lever je wel je mooie zomers voor in. ;) Waren de laatste zomers niet de beste in jaren? De zomerhits bonkten uit de speakers en een was nog verbrander dan de ander. Iedereen was gelukkig. Daar moesten wij mensen (en leraren) met onze grootheidswaanzin natuurlijk met onze fikken aanzitten met als resultaat ijskoude winters waar de ouders hun kinderen niet meer in de sneeuw durven laten spelen omdat het bijna radioactief is en een kou die zelfs de wanhopige, nostalgische Elfstedentocht organisatoren niet meer kunnen waarderen. En de zomers, in plaats van onze dagen te slijten buiten (op daken) zitten we zielig binnen, de verwarmingen in de school gaan weer hoger en die hippe zomerkleding wordt door de motten in de kast opgevroten. Hebben jullie je zonneschermen al veel gebruikt? Denk terug aan hoe je erbij zat rond deze tijd vorig jaar, heimwee? Ja, al die klimaatveranderingen gaan snel, dus ook de andere kant op! Nu hebben we misschien nog een paar betere, echte toppertje en breezer ananas dagen voor de boeg maar dat zal snel ophouden met het huidige tempo van onze populaire bezigheid, het ontwarmen van de aarde. Als de mens ziet dat het klimaat warmer wordt kan hij het klimaat zo weer ombuigen naar de gewenste afstellingen. Denkt ‘ie.. Ikzelf ben overtuigd tegenstander van de klimaathysterie. Ik klink misschien sceptisch maar die klimaatveranderingen worden allemaal zwaar overdreven en veel rapporten over hoe dichtbij we bij het einde der wereld zijn kloppen voor geen achterste. De ene fout na de andere wordt ontdekt en te snel heeft men één versie als DE ware versie aangenomen en is daar naar gaan handelen. Iedereen wordt ook zo zwaar van alle kanten bestookt door documentaires, Al Gore hippies en de reclames van de hiervan profiterende bedrijven dat het moeilijk is de kleine groep die de andere kant van het verhaal belicht te horen, laat staan niet meteen te bestempelen als “the cause” van al onze problemen. Ik zal dit toelichten, toen Galileo Galilei net kwam met zijn heliocentrische model, de zon is het middelpunt

Page 23: Reflector Zomer 2010

22

van ons zonnestelsel en niet de aarde (geocentrisch model), stond de Inquisitie al klaar om hem op de brandstapel te zetten, uiteindelijk eindigde hij met levenslange huisarrest en de Katholieke Kerk wilde dat hij afstand deed van zijn uitspraken. Een kleine groep heeft gelijk, maar als een grote, dominante groep het voor het zeggen heeft kan het de waarheid net zolang buigen als het zelf wil. En dat is ook gebeurd weten we nu, nadat uit is gekomen dat klimatologen data hebben achtergehouden en modellen aangepast. De Katholieke kerk deed het beter, zij hebben het zeker 1500 jaar volgehouden. De waarheid komt nooit zonder de leugen. Ik ga niet in op alle details van waarom deze hele kwestie niet deugd maar wel op de vraag die je nu waarschijnlijk hebt: “Als alles niet waar is, waarom gaan we dan toch door met deze maatregelen om groener te worden?” Het antwoord is vrij eenvoudig: geld. Miljarden euro’s zit er in onderzoek naar het klimaat. Bedrijven dragen nu trots hun groene label en regeringen hebben veel wetten gemaakt en veel geïnvesteerd in het terugdringen van uitstoot van broeikasgassen. Als alles nu voor niets blijkt te zijn stort het allemaal in, de grootste politieke blunder, bedrijven die totaal verkeerd zijn ingesteld, we moeten door, niet vanwege het klimaat maar vanwege onze eigen maatregelen die zo ingrijpend zijn dat we ze niet meer ongedaan kunnen maken. “En al dat onderzoek dan dat zegt dat er wel degelijk klimaatverandering is?” Veel van deze onderzoeken worden gefinancierd door bedrijven. Zij willen niet dat een onderzoeker ontdekt of er WEL OF NIET klimaatverandering is (overigens is er altijd klimaatverandering) maar DAT er klimaatverandering is, en een negatieve. Onder andere Al Gore is een meester in het spelen met statistiek om zo kleine veranderingen als een gigantische hockeystick te doen schitteren. Onderzoeken die het tegendeel bewijzen worden in de doofpot gestopt en die wetenschappers worden als achterlijk beschreven. Het klinkt gek maar de hele wereld trapt erin.

Page 24: Reflector Zomer 2010

23

Er is echter een effect bij de klimaatbestrijding, een mooi effect. We worden zuiniger, we gaan meer op onszelf letten en verbruiken minder grondstoffen, wat wel een reëel probleem is in de wereld. Afval wordt steeds beter verwerkt (desondanks drijft er in de grote oceaan een afvaleiland ter grote van de Verenigde Staten) en alles om ons heen wordt schoner. Dit is geweldig voor de mensheid (de aarde overleeft het sowieso wel) want we maken een betere wereld, nu nog armoede, honger, ziektes, oorlogen en onderdrukkingen de wereld uithelpen en het wordt een echt paradijs hiero. De invloed op het klimaat? Vrij weinig waarschijnlijk, maar de angst dat we het Almachtige klimaat boos hebben gemaakt is blijkbaar nodig om de mensen echt aan het werk te zetten en onze manier van leven drastisch te veranderen. Als dit niet het geval was geweest hadden we die tree huggers waarschijnlijk massaal genegeerd en lekker bezig gebleven met het genieten van onze mooie. warme zomers. Hoe dan ook, laten we alsjeblieft stoppen met het onleefbaar maken van onze planeet omdat we bang zijn dat hij onleefbaar wordt!

Gilles

Zweistra (tegen leerling): Ik noem je geen eikel, maar je bent het wel. Knaap: Delen is herhaaldelijk aftrekken. Pegg: Omg! I feel like I'm having my period!

Page 25: Reflector Zomer 2010

24

Testpanel Toetjes tijd! Wie is er nou niet gek op toetjes? En wie kost het geen moeite om

mondsappen binnen te houden bij het aanzien van chocolade? Een combinatie

van deze twee heerlijkheden zou niemand onthouden mogen worden. Gelukkig

hebben de winkelschappen een variërend aanbod van deze delicatessen zodat

wij, het testpanel, konden testen welk chocoladedessert jullie tongen het beste

kan bevredigen.

Ehrmann Grand dessert double choc

"Mit extra Sahne"

Een lelijke verpakking met weinig charisma is wat

meteen opvalt aan dit toetje. Geen dromerige wolkjes

maar straight to the point. Het is dus geen verassing

dat we niet staan te springen om een hapje te

nemen. Wel glijdt het plastic lepeltje gemakkelijk in

het spul en is het zeer gemakkelijk te consumeren. De

smaak is helaas matig en na enkele seconden alweer

ver te zoeken. Een voordeel van dit toetje is dat het

geen moeite kost het naar binnen te slobberen, maar

op culinair gebied is het niet veel soeps.

Prijs: €0,59

Eindcijfer: 5+

Almhof chocolade mousse

"Heerlijk vol van smaak"

Bij het zien van de verpakking krijg je al echt zin in het

toetje. Heel luchtig is het niet, eerder zacht. Het toetje

smaakt wel echt naar chocolade! De smaak blijft goed

hangen, dit is kwaliteit! Helaas hebben wij na een paar

hapjes al genoeg van deze mousse. Dat kan ook geen

kwaad als we zien dat het 177 kcal per 100 gram bevat.

Prijs: €0,89

Eindcijfer: 7-

Page 26: Reflector Zomer 2010

25

Dr Oetker wolkentoetje

"Luchtig chocotoetje op een laagje room"

De verpakking is wat dromerig, eens kijken of de

smaak dat ook is. Yes! Dit is nou luchtig! Het toetje

komt de belofte van de verpakking na: het zweeft

als een engeltje op je tong. De room is precies

goed! Wel apart aan dit toetje is dat de room

onder de mousse ligt in plaats van er bovenop. Al

met al een heerlijk dessert!

Prijs: €0,55

Eindcijfer: 7,5

Milchfrisch choco-crème

"Dessert mit Sahne "

Soms moet het testpanel even doorbijten, zoals

bij dit toetje. De verpakking is doorzichtig wat niet

aantrekkelijk is. De inhoud kan op het eerste

gezicht werkelijk direct het urinaal in. Toch maar

openen die handel. Wij dachten dat "Sahne"

slagroom betekent maar het witte kwakje dat wij

op het bruine drabje zien liggen is geen slagroom.

Misschien een Duitse variant? False: dit is geen

slagroom. Het is geen echte mousse maar meer

een drabje met chocolade smaakstoffen. Als wij

naar het prijsje kijken is dit alles wel te verklaren.

In dat opzicht krijg je haast nog waar voor je geld

ook.

Prijs: €0,17

Eindcijfer: 4

Eindresultaat: een misselijk testpanel met plakmondjes én de grote vraag:

‘zijn chocolade toetjes nou echt zo lekker?’

Winnaar: Dr Oetker

Mauritia & Rutger

Page 27: Reflector Zomer 2010

26

Broodmachine ´Nee! Ik weet zeker dat je het niet goed hebt aangeslagen! Kijk dan! Hier! Die 2 etiketjes, je moest alleen de bóvenste scannen. Ja, nu moet je een foutbon maken. ´ En zo flipte die mevrouw tegen mij. Ik stond daar alleen maar braaf achter de kassa mijn werk te doen. In mijn spuuglelijke kotsgroene schort. Met een big fake smile op mijn gezicht. Want eigenlijk was het al na 5en. Eigenlijk had ik hier nou niet echt bepaald behoefte aan. Op zich leuk die zomer enzo. Zonneschijn en lekker warm. Buiten in de zon zitten en gewoon niks doen. Alleen voor de mensen die net als ik een vakantie baantje hebben. Een hel. Je zou toch denken dat al die klanten, die ook gewoon maar mensen zijn, een beetje toeschietelijk en aardig zijn als jij je daar de pleuris staat te werken in de brandende zon. Dream on baby! No way dat Mevr. Bouwma een seconde langer gaat wachten totdat haar brood is gesneden. Nee mevrouw Bouwma gilt gewoon door het geraas van de broodmachine heen: ‘Kom op nou, nee ik wil geen 2 halfjes! Doe je het wel goed dicht?’ ‘F*ck you, f*ck you very, very much….’ Jap, zo leuk. Het is dat we het allemaal voor het geld doen. Want als je er nou is goed naar kijkt is zo’n vakantie baantje eigenlijk alleen maar een gelegenheid waarop onze bazen ons flink uitbuiten. Waarschijnlijk ben jij het ook niet eens met je loon. Want tja, wij zijn de goedkope arbeidskrachten op de werkvloer. Verder wens ik alle mensen succes met de overgang. In mijn klas alleen al blijven er een stuk of 3 zitten. Want niet iedereen haalt het jaar met een mentaliteit van ‘fuck school’. En nu hebben de mentoren iets nieuws bedacht om hun falende leerlingen te treiteren. Dit fenomeen heet ook wel het ‘party’ rooster. Ze dachten dat het een goed idee was om degenen die bijna niet over gingen een vierkant rooster te geven, tot het einde van het jaar. Ik ben alleen bang dat het helemaal niks gaat helpen. Dus ik kijk al gezellig vooruit naar volgend jaar, als onze klas en heel 4 havo is uitgedund. En de mensen die nu hun examens erop hebben zitten die zullen waarschijnlijk deze reflector niet eens meer te zien krijgen. Want wie komt er nou vrijwillig nog naar school voor zo’n stapel velletjes met klinkklare onzin erop. Niemand dus. Femke

Page 28: Reflector Zomer 2010

27

Wist je dat…?

• Wist je dat 57,7 °C de hoogste

buitentemperatuur ooit gemeten is?

o En dat deze gemeten is in Lokaal 115 met de ramen open

• Wist je dat Coca-Cola vroeger cocaïne bevatte?

o En nu niet rennen naar de

automaat, want het is er al weer lang uit.

• Wist je dat de oudste boom ter wereld

meer dan 4700 jaar oud is? o En dat mevrouw Hansman deze

heeft geplant.

• Wist je dat de kortste oorlog 38 minuten

duurde?

o En dat meneer van Schaik deze heeft gestopt.

• Wist je dat Clinophobia de angst is om

naar bed te gaan? o En dat wij daar totaal geen last van

hebben.

• Wist je dat de meest uitgesproken leugen:

Ik ben oke is? o En dat wij dit dagelijks 100 keer in

de klas zeggen.

Page 29: Reflector Zomer 2010

28

• Wist je dat vrouwen bijna twee keer

zoveel met hun ogen knipperen als

mannen? o En dat we dus beter kunnen

afkijken bij leraressen dan bij

leraren.

• Wist je dat als je je rechteroog sluit je

nooit over je rechterschouder kunt

kijken? o En dat nu elke leraar zich in de klas

afvraagt waarom je in hemelsnaam

zo zit?

• Wist je dat dieren ook humor hebben?

o En leraren dus ook n.

• Wist je dat Het 2,3 calorieën kost om een

ijsblokje te laten smelten in je mond?

o En dat menig meisje nu in paniek

raakt.

• Wist je dat In Bangladesh kinderen vanaf

15 jaar gevangenisstraffen krijgen als ze

spieken tijdens een examen? o En dat wij erg blij zijn dat we dus

NIET in Bangladesh wonen.

• Wist je dat als je met je hoofd tegen de

muur slaat, je 150 calorieën per uur

verbruikt ?

o En dat dit dus weer compenseert voor het ijsblokje (Pfieuw)

Page 30: Reflector Zomer 2010

29

• Wist je dat je lijdt aan

Arachibutyrophobie wanneer je bang

bent dat er pindakaas tegen je gehemelte zal blijven plakken?

o En dat er dus echt onzinnige

fobieën zijn.

• Wist je dat roodharigen meer pijn

voelen? o Sla ze dus niet al te hard.

Daniël. Leerling: Huh? Desel: Ik heb nog nooit “huh” gedacht. Andere leerling: Ik denk altijd “heh?” Hordijk: 's Ochtends,'s middags, 's avonds... Ik pak je waar ik je pakken kan! Schaik: Hoho! Waar is mijn natuurlijke gezag?

Page 31: Reflector Zomer 2010

30

Aan de feuten Ja feutjes. Daar zit je dan dit te lezen... Je gaat nu na je ontgroening van de eerste klas eindelijk naar de tweede toe. Ik hoor je al denken: ‘’Wow, ik ben nu echt zo cool! Nu mag ik uit de kuil en wel voordringen bij de automaten’’. Nou mijn ervaringen na de eerste waren alsnog erg moeilijk. Dat als je meteen in de tweede klas zit betekent niet dat je meteen wordt geaccepteerd om dingen te gaan doen die wij eigenlijk doen. En met wij bedoel ik de 4/5/6 klassers. Voordringen bij de automaat? Neh neh! Naar boven lopen om daar je pauze te vieren? Neh neh! Nu gaan roken , omdat je in de tweede zit en dat je cool maakt? Neh Neh! Waarschijnlijk zit je nu al bijna te huilen. Maar er komt ook is een keer dat je wel naar een hogere klas gaat. Die positieve energie zou ik dan ook vooral vasthouden! Want uiteindelijk komt het allemaal goed! Kijk wat er van mij is geworden... oké, laten we het daar maar niet over hebben, maar uiteindelijk ga ik nu wel ‘effe’ naar de 6de toe (Dit artikel wordt eerder gepubliceerd, als ik niet over ben lig ik ergens in een vuilnisbak te creperen tussen de viskoekjes). De positieve dingen gaan we dan nu maar is behandelen. Aangezien die er namelijk ook zijn! ( Dus haal die tranen uit je ogen). Het grootste voordeel is namelijk dat de leraren je eindelijk gaan respecteren. Ze doen wel eens een keer aardig tegen je (Kijk uit met gele kaarten want die geven ze nog wel). Kijk ze dus eens een keer aardig aan en doe ook is wat zij willen.. Uit ervaring heb ik namelijk geleerd dat je dit later erg nodig hebt ;-). Er is dan ook een spreekwoord: Samen met een leraar een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. (IK HEEL GOED NEDERLANDS KUNNE!) Word dus volwassen. Dat is eigenlijk het thema van school. En dat pad naar volwassenheid wordt nu steeds kleiner. En blijf goede cijfers halen want anders blijf je zitten! En dan wordt het pad weer langer! Succes volgend jaar Ex-feuten! Daniël Hordijk: Ik heb vanavond ook nog wel even tijd... (leerling kijkt uit het raam hoe het vuilnis wordt opgehaald met een kraan) Frew: Let's all watch, it is so much fun!

Page 32: Reflector Zomer 2010

31

Horoscoop

Ram - 21 maart t/m 20 april

Je bent een charmant persoon, verantwoordelijk ook. Bied iemand aan om hem/haar thuis te brengen, het is een stukje fietsen maar (in ieder

geval mijn ervaring leert) dat kan nog tot grote, aangename verassingen

leiden!

Stier - 21 april t/m 21 mei

Je leeft niet! Steek eens een lampje aan, kijk om je heen. Vang de verhalen van de dag (nee, ik heb het niet over hyves). Niemand weet wat er

allemaal kan veranderen. Man, nu leef je pas echt!

Tweelingen - 22 mei t/m 21 juni

Je hebt vertrouwen in het volgende jaar, je hebt je dapper door dit jaar heen gevochten en veel geleerd. Nu MOET je gewoon alles

loslaten en elk moment genieten, zon of regen!

Kreeft - 22 juni t/m 23 juli

Lekker achterover leunen, eens flink die slaap eruit strekken en

rustig van het getik van de klok genieten. Je kunt niet meer falen dus neem maar eens wat rust, de dagen zijn langer dus je hebt langer de tijd

voor alles.

Leeuw - 24 juli t/m 23 augustus

Tijdens deze vakantie moet je even goed oppassen. Gevaarlijke

dieren, hoe klein ze ook zijn, liggen op de loer. Bescherm je dus niet alleen tegen de zon maar ook tegen hen!

Maagd - 24 augustus t/m 23 september

Jij gaat het deze zomer maken, je wordt rijk! Maar blijf opvallen, het

is alsof je voor de doven aan het zingen bent.

Weegschaal - 24 september t/m 23 oktober

Wat een zooitje heb je ervan gemaakt, beter dat je het ook weer opruimt anders eindig je met alleen een aapje (kan ook een

familielid zijn) naast je op de bank.

Page 33: Reflector Zomer 2010

32

Schorpioen - 24 oktober t/m 22 november

Je hebt geen idee wat je aan het doen bent, alles gaat snel en het zal

maar van korte duur zijn. Neem daarom voorzorgsmaatregelen, zorg dat je bij elke situatie weet wat je moet doen of gebruiken. Voorbereiding is het

halve werk!

Boogschutter - 23 november t/m 22 december

Jij bent dus echt geniaal. Je zou een zeppelin kunnen maken maar je

weet hoe gevaarlijk dat kan zijn. Geloof het of niet, jij gaat met vier stokjes de zomer overleven die zullen eindigen als een supernova! Mooi

maar ook gevaarlijk.

Steenbok - 23 december t/m 20 januari

Deze vakantie ga je iets leren, een instrument, een sport, een

nieuwe manier van denken, wat dan ook. Hiermee storm je het nieuwe schooljaar binnen en verover je ieders hart, that’s for sure.

Waterman - 21 januari t/m 18 februari

Zee is wel jou plek, water, who could have guessed. Daar ga je meer

dan één spannende liefde vinden. Wel je lichaam een beetje in vorm houden, anders komen zelfs deze voorspellingen niet uit!

Vissen - 19 februari t/m 20 maart Het is slecht, verboden, ongehoorzaam onverwacht, jij gaat het

doen (niet “het”, vieze doordenker). Je moeder wordt misschien boos maar

het is een nieuwe stap in je leven en je moet af en toe nieuwe, foute dingen proberen om in ieder geval te weten wat het is.

Page 34: Reflector Zomer 2010

33

Onder de linden…

Wordt gefluisterd…

- Dat we volgend jaar CENSORED krijgen. - WTF? Wacht. - Volgend jaar krijgen we geen 9de uren. - Wel dus. En daar zijn we niet blij mee. - Dat dat heel erg verstopt was in de "Onder de Linden". - Dat we dat een beetje sneu vonden. - Dat de BMN episch was.

- Dat we ons nog steeds afvragen waarom de BMN nog niet in een uitverkocht Ahoy staat.

- Dat de school een paar weken terug stonk naar een stinkbom. - De hele week. - Dat die geur best wel vernieuwend was. - Een mix van kots, uitwerpselen, zure melk en zweetoksels. - Dat de makers van de stinkbom vast een hoog cijfer hebben voor

scheikunde. - Dat het schoolfeest niet doorging. - Iets met "te weinig kaartjes verkocht" terwijl de kaartverkoop nog niet was

begonnen. - Dat het ZLC dit heel erg jammer vond. - Dat de tijger en panterprintjes dus weer de kast in kunnen. - Dat we mensen zoeken die gratis eten willen testen. - Dat ze dan wel er wat over moeten schrijven. - Dat je je kan aanmelden bij [email protected]. - Dat dat ook geldt voor mensen die Dr.Love willen zijn. - Of cartoonist, designer, schrijver. Alles. - Dat volgend jaar Mevrouw Hansman het houtje overneemt van Mevrouw

Bijlsma als begeleidster van de Reflector. - Dat we Mevrouw Bijlsma bij deze heel erg bedanken voor alle

spelvoudten verbeteren. - Dat ik altijd de meeste maak(te). - Dat dat komt door de lessen van Mevrouw Hansman, waar ik niks heb

geleerd. - Dat de Reflector een fan hyve heeft. - http://dereflector.hyves.nl/ - Dat we al 37 leden hebben. - Dat we dus beter meteen een Twitter kunnen beginnen. - "Wikipedia en een paar blogs gekopieerd voor Reflector, nu #vakantie

vieren." - Fijne vakantie dus en tot volgend schooljaar. Holadijee!

Page 35: Reflector Zomer 2010

34

-

Page 36: Reflector Zomer 2010

35