Nieuwsbrief zomer 2003

12
2003 ZOMER TENTOONSTELLING DE GROTE VERBEELDING

description

Informatieve artikelen en evenementen kalender van dit seizoen.

Transcript of Nieuwsbrief zomer 2003

Page 1: Nieuwsbrief zomer 2003

2003Z

OM

ER

TENTOONSTELLINGDE GROTE VERBEELDING

Page 2: Nieuwsbrief zomer 2003

Steeds blijkt maar weer: de ruimte van deGrote Kerk leent zich voor ruimtelijk werk.Dan heb je maximaal voordeel van het hogelicht. Zodra je schotten gaat plaatsen, wordtdie ruimte verdeeld en verlies je een grootdeel van het licht en het zicht. Dr. ChrisRehorst, die de zomerexpositie De GroteVerbeelding in de Grote Kerk (zaterdag28 juni tot en met dinsdag 19 augustus)voorbereidt, hoeft maar te herinneren aande zomerexposities van de laatste jaren:Den Haag in kaart gebracht en De Haagseboom (beide in het kader van 750 jaar DenHaag), Salva Mea, Jazz Art Expo, Sofa’s Salonen vorig jaar de fietsmodellen rond de groteaffichetentoonstelling. De Grote Kerk streefter naar de tijdsruimte voor deze zomer-exposities de komende jaren te vergroten.

Den Haag probeert zich al enkele jaren teprofileren als beeldenstad. Dat is manifestgeworden met Den Haag Sculptuur in 1998,de eerste grote beeldenexpositie op hetLange Voorhout en een van de meestgeslaagde onderdelen van de viering van750 jaar Den Haag. Tijdens deze expositiewerd het plan gemaakt daar een jaarlijksterugkerend evenement van te maken endaarin is men voortreffelijk geslaagd. Detentoonstelling in de Grote Kerk valt samenmet Den Haag Sculptuur die op het LangeVoorhout en bij Pulchri Studio zal plaatsvinden. Het thema van de vrouw wordt niet

overgenomen. In de Grote Kerk gaat het om een breed overzicht van Nederlandse beeld-houwkunst.‘De Grote Verbeelding’ toontwerk van zowel gevestigde namen als jongekunstenaars. Om een interessante groepbeeldhouwers op te sporen vroegen deorganisatoren aan een representatievegroep beeldhouwers, tevens docent aan eenNederlandse kunstopleiding, om de meesttalentvolle afgestudeerde studenten in deafgelopen jaren voor te dragen.De Grote Verbeelding laat een overzichtzien van de ontwikkeling van de beeld-houwkunst in de laatste tien tot vijftienjaar. Alle stromingen zijn vertegenwoordigd.Zo’n zestig kunstenaars laten op detentoonstelling werk zien. Deze zal dus eenheel verrassend en heel gevarieerd beeldgeven van wat op dit terrein is ontstaan,wat er leeft en waar de ontwikkeling heenwijst: van autonome beelden waarinklassieke beeldhouwkundige principes alszwaartekracht, evenwicht en ruimte eennieuwe betekenis krijgen, lyrische beeldendie met hun verhalend karakter nauwaansluiten bij wat de videokunst biedt,ruimtelijke installaties, enzovoort. Tot dekunstenaars behoren ook beeldhouwers diein 1994 vertegenwoordigd waren op deexpositie Het Grote Gedicht, eveneens in deGrote Kerk. Behalve dat minderbekenden opde tentoonstelling aanwezig zijn, is ook hetaantal vrouwelijke deelnemers bijzonder.

DE GROTE VERBEELDING, ACTUELE SCULPTUUR

Mineralbomb Usine aux nuages

Page 3: Nieuwsbrief zomer 2003

Voor de inrichting van De Grote Verbeeldingis Bart Guldemond, die ook Sofa’s Salonregisseerde, verantwoordelijk. Hij onder-houdt de contacten met de kunstenaarsover de plaatsing van het werk en delogistieke aspecten van de inrichting vanzo’n expositie in de Grote Kerk.Voor kinderen van 5 t/m 12 jaar zijn erdoorlopende activiteiten en workshopsbeelden maken. Niet alleen kijken maar ookdoen: Niet alleen kijken maar ook doen:Overzichtelijke achtergrondinformatie overde kunstenaars en hun werk zal tijdens detentoonstelling te vinden zijn op de inter-actieve computers die door Apple(Stonehouse, Woerden) ter beschikking zijngesteld (www.degroteverbeelding.nl).De Grote Verbeelding is dagelijks geopendvan 11.00 tot 17.00 uur (op zaterdag 5 juligesloten). De toegangsprijs bedraagt

€ 3,50 normaal tarief, € 2,50 voor Pas 65,ooievaarspas, studentenpas en kortingsbondonateurs, € 1,00 voor kinderen tot 12 jaaren € 0,50 voor kinderen tot 12 jaar metvakantiepas of ooievaarspas.De prijs voor de workshop bedraagt € 4,50(€ 2,50 met ooievaarspas).Informatie Haags Kinderatelier: 070 363 37 46of: www.haagskinderatelier.nl

Wokensmeisje

De Grote Kerk is een van de weinige ruimten in Den Haag waar grootschalige kunsttentoon-stellingen een plaats kunnen krijgen. En dat is nu juist de voorziening die in de Hofstadontbreekt, zoals is geschetst in het meerjarenplan Cultuur Den Haag 2001-2004, dat onder detitel ‘Voor de Poort van de Hemel’ in mei 2000 is uitgebracht. De commissie onder leiding vanAd ’s-Gravesande adviseerde toen de Schamhartvleugel van het Gemeentemuseum hiervoor tebestemmen. Maar dat gebouw is inmiddels in gebruik genomen door het GEM.

DÉ PLAATS VOOR EEN GROTE KUNSTTENTOONSTELLING

De Grote Kerk bood de afgelopen jaren ruimte aan omvangrijke exposities, zoals vorig jaar ‘Fiets in beeld’.

Page 4: Nieuwsbrief zomer 2003

de halteplaatsen van de bussen zijn wandel-en fietsroutes uitgezet. De deelnemerskunnen diverse accommodaties aandoen,waar een speciaal programma is voorbereid.De Wereldreisgids die vanaf eind mei beschik-baar is in onder meer de bibliotheken, geefteen beschrijving van alle activiteiten, zodateen goede keuze mogelijk is. Op de dag vande wereldreis, 15 juni, ligt de gids ook in deGrote Kerk.

De toegang tot de Grote Kerk is gratis.Nadere informatie: (070) 302 86 86 [email protected].

Al weer voor de elfde keer wordt op 15 junide ‘Wereldreis door eigen stad’ georgani-seerd: een informatiemarkt over demulticulturele facetten van Den Haag. Van12.00 tot 17.00 uur vormt de Grote Kerk decentrale halteplaats voor deze ‘Wereldreis’en informatiemarkt.

Het thema is dit jaar: ‘Den Haag Wereldstad’.Om verschillende redenen verdient DenHaag die naam. Niet alleen wonen er 150verschillende nationaliteiten in Den Haag,waardoor de wereld in onze stad min ofmeer weerspiegeld wordt. Den Haag is ookbij uitstek een stad om op wereldreis tegaan. De hele wereld ligt eigenlijk binnende stadsgrenzen, zo stellen de organisatorenPaul van Dort en Surender Kisoentewari vanhet Bureau Discriminatiezaken. Den Haag isimmers ook als bestuurlijk en diplomatiekcentrum van het land een aantrekkelijkevestigingsplaats voor allerlei internationaleorganisaties.Met de Grote Kerk als centrum kunnen dedeelnemers-op-wereldreis met gratis bussenverscheidene stadsdelen bezoeken: Centrumen Schilderswijk, Haagse Hout, Scheveningenen Regentesse- en Valkenboskwartier. Vanaf

De conclusie van het rapport wijst op de mogelijkheden van de Grote Kerk. En de grotemanifestaties die in de zomermaanden hier hebben plaatsgevonden, onderstrepen die conclusie.Door de ligging in het drukke centrum van de internationale stad Den Haag en de bijzonderekwaliteiten van het gebouw biedt de Grote Kerk de ideale ruimte voor grootschalige kunst-tentoonstellingen, met name voor ruimtelijk werk. Er is een groot vloeroppervlak, het hogelicht zorgt voor een prachtige presentatie en rond de kerk is alle ruimte voor buitenmanifestaties.Beperkingen zijn onder meer de bereikbaarheid per auto en de onvoldoende profilering vande Grote Kerk, iets dat tijd en geld vergt. Onderzoek door het bureau CCP heeft uitgewezendat een aantal voorbereidings- en overgangsjaren nodig is om stapsgewijs in de zomer-maanden (april tot en met augustus) het accent te gaan verschuiven van commerciële naarculturele evenementen. Het beleid is er nu op gericht elk jaar twee culturele en cultuur-historische exposities tot stand te brengen met als criteria dat het evenementen zijn vanhoog niveau en dat ze veel bezoekers trekken. Dat zijn voorwaarden om sponsors binnen tehalen en om als tentoonstellingslocatie naam te maken. In de beginjaren zouden bestaande,d.w.z. reizende tentoonstellingen de oplossing zijn.Een vereiste is ook dat de Gemeente Den Haag en diverse fondsen het tekort van een tentoon-stelling zullen dekken – voor de gemeente niet eens onaantrekkelijk omdat voor een geringbedrag in een leemte wordt voorzien en geen nieuwe voorziening hoeft te worden gebouwd.

WERELDREIS DOOR EIGEN STAD VANUIT DE GROTE KERK

Page 5: Nieuwsbrief zomer 2003

De vier kennen elkaar via primarius Maria-Paula Majoor sinds 1999, tijdens hunconservatoriumtijd. Sindsdien is het strijk-kwartet de grote passie voor de jeugdigemusici die nu het Matangi Kwartet vormen.En met succes. Het afgelopen jaar vervolgdenzij hun studie aan de Nederlandse Strijk-kwartet Academie, waar zij werden gecoachtdoor Stefan Metz en muzikaal werdenbegeleid door musici als de vroegere ledenvan het befaamde Amadeus Kwartet, ledenvan het Borodin Kwartet en het SmetanaKwartet. Vorig jaar al werd het kwartet voorzijn inspanningen en kwaliteit beloond metde Kersjes van de Groenekan Prijs en deKamermuziekprijs Almere. Enkele wekengeleden traden zij op zondagochtend opvoor de Nederlandse televisie.Jong, bevlogen, veelzijdig, uitdagend luidende kwalificaties op hun website. Ze stortenzich volledig op het strijkkwartet, zegtNatasja Boxem, de manager van het viertal.En ze pakken alles aan. Een breed klassiekrepertoire als basis en vandaar uitstapjesnaar bijzondere en moderne stukken.

De interesse lijkt onbeperkt. Chiel Meijeringheeft een kwartet voor hen gecomponeerden de jonge componist Merlijn Twaalfhovenis met een soortgelijk werk begonnen.Nog niet lang geleden bracht het kwartetzijn eerste, al zeer goed ontvangen cd onderde titel Première uit. Binnenkort volgt eenprikkelende opname met Bats from Hell vanChiel Meijering. En aan verscheidene cd’svan Herman van Veen, met wie ze ook ophet toneel te vinden zijn, verleende hetMatangi Kwartet een bijdrage.Het Matangi Kwartet luidt op 20 juni deserie zomerconcerten in de Van Assendelft-kapel in met een uitvoering van Beethovenskwartet opus 127 en Schumanns kwartetopus 41 nr 1. De instrumenten van deprimarius en cellist Nander Cirkel zijn terbeschikking gesteld door het NationaalMuziekinstrumenten Fonds.

Het Matangi Kwartet heeft op internet eenbezoekadres: www.matangi.nl.

JONG EN BEVLOGEN: HET MATANGI KWARTET

Het Matangi Kwartet. Foto: Marco Borggreve

Page 6: Nieuwsbrief zomer 2003

Het programma opent op vrijdag 20 juni om 20.15 uur met een avondvullend optreden vanhet jonge, maar al gelauwerde Matangi Kwartet dat strijkkwartetten van Beethoven enSchumann ten gehore zal brengen (zie vorige pagina). De overige concerten beginnen om14.30 uur en duren gemiddeld een uur zonder pauze.

Op zondag 29 juni geven Julia Dinerstein (altviool) en Manja Smits (harp) een concert metwerken van onder meer Debussy, Kugel, Britten en Paganini. Het Maris Kwartet, dat zijn naamontleent aan de drie broers (Jacob, Matthijs en Willem) die behoorden tot de Haagse School,bestaat uit Dana Mihailescu (viool), Brigitte Rebel (viool), Hedwig Smulders (altviool) enFrank de Gee (cello). Zij hebben hun opleiding aan het Koninklijk Conservatorium voltooid envormen het Maris Kwartet sinds 1999. Al twee cd’s staan op hun naam, een met muziek vanKorngold, Prokofjev en Shostakovitsj en een met werk van de Finse componist Marttinen. Hetprogramma waarmee zij op 6 juli optreden, bestaat uit werken van Puccini en Shostakovitsj(onder meer het strijkkwartet nr. 10). 2MB heet het ensemble dat op zondag 3 augustusaantreedt. Michael Hinderink (klavecimbel) en Brechtje Roos (blokfluit) omschrijven zichzelfals ‘2 spelers, 2 instrumenten en muziek van meer dan 2 eeuwen oud’, kortom: muziek die alheel lang boven aan hun verlanglijstje staat, van het Italië van Frescobaldi tot het Duitslandvan J.S. Bach. ‘U weet na afloop hoe het mechaniek van een klavecimbel werkt en waarommuziek uit het Europa van de 17e en 18e eeuw nog steeds de moeite van het beluisterenwaard is. ’Het zomerprogramma wordt op 10 augustus besloten met een optreden van demezzosopraan Carina Vinke, die haar opleiding krijgt bij het Koninklijk Conservatorium, en degitarist Dimitri van Halderen. Zij brengen een gevarieerd programma met werken van AlonsoMudarra, John Dowland, Bellini, Spohr, Villa-Lobos en Schubert (Ständchen uit Schwanengesang).

MUZIKAAL ZOMERPROGRAMMA VAN ASSENDELFTKAPEL

Ongeveer een uur duurt de beklimming vande Haagse toren. In dat uur valt veel te be-leven: 300 treden in gestaag tempo omhoognaar de omloop op 54 meter hoogte, waar-bij de deelnemers uitzicht hebben over deverre omgeving. Bij helder weer is niet alleende stad en de zee te zien, zoals in vroegereeuwen toen vanaf de toren het verloop vaneen zeeslag door de autoriteiten kon wordengevolgd. Maar zelfs zonder verrekijker zijnmoeiteloos ook Rotterdam, de Europoort enzelfs de Hoogovens te zien. Laat de kijkertoch maar niet thuis: wie weet is uw straatof huis goed te zien. Het maximum aantaldeelnemers voor een beklimming is 25.Zeker een groep tijdig aanmelden. De beklim-mingen vinden plaats in de periode van5 juli t/m 23 augustus, elke woensdag enzaterdag om 14.00 uur. De prijzen bedragen:normaal € 2,50, voor kinderen tot 12 jaaren ooievaarspas € 1,25 en met vakantiepasen kortingsbon voor donateurs € 1,00.

300 TREDEN OMHOOG NAAR DE OMLOOP VAN DE TOREN

Page 7: Nieuwsbrief zomer 2003

Tijdens de zomermaanden worden in deGrote Kerk als vanouds de beide Haagseorgelweken gehouden. Op 1, 3 en 5 julitreden respectievelijk de organisten Vincentde Vries (Austin, Texas), Ben van Oosten(Grote Kerk, Den Haag) en David Higgs(New York) aan.In de tweede orgelweek, 26, 28 en 30augustus, is het de beurt aan Ewald Kooiman(Amsterdam), Ben van Oosten en FrédéricBlanc (Parijs).Voor de programma’s wordt verwezen naarpublicaties in de pers en de website van hetHaags Orgelkontakt(www.haagsorgelkontakt.nl).

De concerten beginnen ’s avonds om 20.15 uur. De toegangsprijzen liggen tussen€ 7,00 en € 5,00. Voor een abonnement opeen hele orgelweek betaalt u € 16,00 of€ 13,00 (CJP, 65+, donateurs Grote Kerk,Ooievaarspas).

TWEE HAAGSE ORGELWEKEN

Deze zomer wordt de keuken operationeeldie op de voormalige binnenplaats, tussende Haagse toren en het bureau van deGrote Kerk, is aangelegd. Die keuken staatter beschikking van de cateraars die deevenementen in de Grote Kerk en de VanAssendelftkapel begeleiden. Aanrecht,spoelbakken en afzuiging behoren tot deinrichting, voor de benodigde apparatuurzorgen de cateraars zelf.

De aanbouw is in oude stijl uitgevoerd en isqua uiterlijk een kopie van het gevelgedeeltetussen voormalige kosterswoning en VanAssendelftkapel. Op verzoek van BureauMonumentenzorg en de Welstands-commissie is met een extra verdieping meerruimte gebouwd dan strikt nodig en isgebruik gemaakt van kostbare natuursteen,een leien dak en oud-eiken deuren.De tochtsluis in de toren – eis van debrandweer – is na langdurig onderhandelengereed gekomen. Het resultaat is, behalveextra comfort, ook de mogelijkheid om bijevenementen meer mensen in de kerk toe telaten. Op een tweede tochtsluis wordt noggestudeerd.De aanbouw aan het hoogkoor gaat nietdoor. Door de lange procedures, waarbij de

plannen voortdurend moesten wordenbijgesteld, waren de bouwprijzen inmiddelszo hoog geworden dat de aanbouw nietmeer te financieren valt. Er komt op dieplaats wel een nooduitgang, voor extraveiligheid op het hoogkoor en om hetbezoekersaantal van de kerk te verhogen tot1700. Het plan ligt nog bij Welstand enMonumentenzorg.

MEER LICHTBesloten is ook de verlichting in de kerk teverbeteren. De lichtopbrengst was te gering enhet licht werd als te kil ervaren. Voor minderkosten moet het mogelijk zijn meer enprettiger licht te krijgen, door een combinatievan gasontladings- en halogeenlampen.

De nieuwe keuken in aanbouw tussen de Haagse

toren en de voormalige kosterswoning.

KEUKEN KOMT GEREED

Page 8: Nieuwsbrief zomer 2003

’t Goude Hooft, waar het terras zeker bij zonnig weer een favoriete plaats is voor een afspraak in het centrum.

‘Waar spreken we af?’‘Bij ’t Goude Hooft!’ Een vanzelfsprekendeplek voor afspraken in de binnenstad.Als we in de geschiedenis duiken, vindenwe al in 1423 een logement ‘Int guldehoift’. De namen van de herberg varieerdenenigszins in de loop der tijd, maar het gingaltijd om een hoofd en dat was van goud.In 1660 werd het logement grootsverbouwd door de bouwmeester vanFrederik Hendrik, Pieter Post, die ook Huisten Bosch had ontworpen. Ook na die tijdwerd het huis nog vele malen grondigveranderd. In 1939 werd het zelfs inopdracht van eigenaar Heineken met degrond gelijk gemaakt omdat het door al dieverbouwingen te zeer verknoeid was. Hethuis werd weer in de zeventiende eeuwsestijl van Pieter Post opgetrokken met dekarakteristieke kleine vensters, luiken enluifels. Het enige echt authentieke echterzijn de driehoekige gevelstenen met degouden hoofdemblemen.Het interieur werd zodanig veranderd dat

men binnen overal de andere ruimtes kanzien. Dat is nog net zo. Er werd – het was1939 – ook een schuilkelder gebouwd, waar200 man geborgen konden worden.Heineken’s Brouwerij had veel geld overvoor het project. Een aantal kunstenaarskreeg opdracht om het interieur teverfraaien. Binnen is nog eenmuurschildering te zien waarop FrederikHendrik en Amalia van Solms de architectPieter Post ontmoeten. Ook werden smeed-ijzeren lampen, tegels voor de oesterbar eneiken consoles speciaal door kunstenaarsvervaardigd.

Maar de meeste mensen kennen ’t GoudeHooft toch van het terras om een kop koffiete drinken. Dat koffie drinken doen deHollanders sinds circa 1670 en inmiddelsveel en vaak. Nu zullen wij natuurlijk nogsteeds koffie kunnen blijven drinken enlunchen in de oude taveerne, maar volgensde nieuwe eigenaar Willem Bruijgom gaat ereen heleboel veranderen. Met ingang van

STADSHERBERG ’T GOUDE HOOFT

Page 9: Nieuwsbrief zomer 2003

april 2003 zullen we er ook kunnen dineren.De lunchkaart wordt uitgebreid methedendaagse verse producten. Er komt eenbuffet, met grill aan 't spit van 10 tot 24uur! Er zijn plannen om in de opkamer voorentertainment te zorgen: piano- of vioolspelen zang, misschien wel van mensen uit dezaak, die daar een maaltijd mee kunnenverdienen. De oubollige sfeer in het

restaurant zal niet verdwijnen, nee … diezal worden uitgebuit en dat is een goedbericht in een tijd dat alles anders moet. Numag men in een monument – ’t Goude Hooftis dat van binnen en van buiten – nietzomaar iets veranderen. Laten we hopen datdit eethuis uit vroeger tijden nog lang eenafspreekplek voor Hagenaars mag blijven.

Was er in 2001 sprake van een stagnatievan de exploitatieresultaten en een negatiefjaarresultaat, het jaar 2002 laat weer eengroei zien en een positief resultaat. Dezeopgaande lijn lijkt zich ook in 2003 door tezetten, al blijft de financiële positiekwetsbaar, zo meldt het jaarverslag van deStichting Grote Kerk.

Het belangrijkste evenement in 2002 was dein eigen beheer georganiseerde tentoon-stelling ‘Fiets in Beeld’ (fietsaffiches,historische en moderne fietsen), waarmeede traditie van een jaarlijkse grote tentoon-stelling in de zomerperiode werd voortgezet.De Grote Kerk leent zich uitstekend voorexposities en kan op dit gebied een leemteopvullen in Den Haag.De tentoonstelling vond plaats in deperiode 16 juli t/m 20 augustus. Het betrofeen coproductie van de Stichting Grote KerkDen Haag en de Stichting InternationaleAffiche Galerij. De tentoonstelling omvattediverse onderdelen.De Internationale Affiche Galerij selecteerdezo’n 120 affiches, voor het merendeelkunstwerkjes: affiches voor fietsen vanbefaamde merken zoals Gazelle, Simplex enRaleigh en vaak gemaakt door beroemdeontwerpers als Toulouse-Lautrec, Chéret enDoeve. De affiches konden uit verscheidenecollecties worden geleend.De affiches gingen vergezeld van debetreffende fietsen. Rond de dertighistorische fietsen, van de vélocipède en deeerste ‘vouw’fiets van Fongers voor hetNederlandse leger (ca .1920) tot de fietsvan Koningin Wilhelmina en de Piet Pellekinderfiets van Gazelle. Het Velorama in

Nijmegen gaf de historische fietsen inbruikleen. Ook de nieuwste trends op hetgebied van (lig)fietsen waren tebewonderen: de roeifiets die zowel doorarmen en benen wordt voortbewogen,fietsen zonder ketting maar met cardanas,fluorescerende fietsen, fietsen metelektrische hulpmotor, een driewielige fietsmet open dak, ontwikkeld door de TU, TNOen Nike, ultralichte racefietsen en een vancarbon gemaakte ligfiets.

Aan de tweedejaars studenten grafische entypografische vormgeving van de KoninklijkeAcademie van Beeldende Kunsten (Den Haag)was gevraagd een affiche te ontwerpenvoor de ‘Hammerbike’, een ultralichtependelfiets, ontworpen door SpringtimeIndustrial Design. Biesieklette, beheerdervan fietsenstallingen, plaatste voor de GroteKerk een fietsenstalling met het fietshuisjevan Joep van Lieshout in de vrolijke kleurenrood-wit-blauw en oranje. Bezoekers van detentoonstelling konden hier hun fiets gratisstallen. In het hoogkoor was een tientalmaquettes van moderne fietsenstallingen tezien, het resultaat van een eerdere prijsvraaguitgeloofd door Biesieklette en Stroomhcbk. De ANWB stelde haar verzamelingminiaturen van historische fietsen terbeschikking.

OVERIGE EVENEMENTENTot de belangrijke culturele evenementen– waarbij de Grote Kerk, bij gebrek aanprogrammeringsubsidie, is aangewezen opfinanciële steun van fondsen en bedrijven –behoorden ook de twee Haagse Orgelwekenmet concerten door befaamde Nederlandse

OPGAANDE LIJN IN RESULTATEN GROTE KERK

Page 10: Nieuwsbrief zomer 2003

en buitenlandse organisten, de goedbezochte zondagmiddagconcerten in deVan Assendelftkapel, een lezing metrondleiding door restaurateur W. HaakmaWagenaar over de Wapenborden die deRidders van het Gulden Vlies in de GroteKerk achterlieten na afloop van hunkapittelvergadering in 1456, en de diversekoor- en kerstconcerten.Daarnaast waren er maatschappelijkeevenementen, zoals de jaarlijks terugkerendeHofstadlezing, dit keer gehouden doormr. L.J. Brinkhorst, de paasdienst, deherdenkingsbijeenkomst met de schrijfsterYvonne Keuls op 4 mei, de maaltijd voordak- en thuislozen, Open Monumentendag,de bijeenkomst op Prinsjesdag ter gelegen-heid van de opening van het parlementairejaar en de kerstnachtdienst.

In 2002 was het aanbod van beurzenopmerkelijk groot: de Nationale Art Decobeurs(januari en september), Informatiemarkt'Wereldreis door eigen stad', Britse reis- enlifestylebeurs, Poppen- en berenbeurs,Toerismebeurs Normandië, Haagse Antiek-dagen, Kattententoonstelling, Vakbeurs‘Vrijwilliger, Een Vak Apart!’ en hetInternational Malt Whisky Festival.

Daarnaast vonden in de kerk en de VanAssendelftkapel tal van besloten evenementenplaats zoals diners, recepties, presentaties,(bedrijfs)feesten, vergaderingen, trouwerijen,congressen en conferenties. De Grote Kerkwas in 2002 54% van het totaal aantaldagen van het jaar in gebruik.

VOORZIENINGENNieuwe voorzieningen, die tot doel hebbende exploitatiemogelijkheden van hetgebouw te verbeteren en te voldoen aan demoderne veiligheidseisen, kwamen gereedof dichterbij. Naar verwachting zullen delaatste projecten (overkapping binnenplaats,nooduitgang in hoogkoor en het vernieuwenvan de verlichting in de kerkzaal) eind 2003voltooid zijn.

Een probleem blijft dat de Grote Kerk, integenstelling tot ‘zusterkerken’ in anderegrote steden, niet kan rekening op structureleoverheidssubsidies voor onderhoud,exploitatie en programmering. Omdat devacatures In- en Doorstroombanen (voor-malige Melkertbanen) niet meer ingevuldwerden, verviel eind december ook dezesubsidie.

Het beleid van de Grote Kerk Den Haag isgericht op een stijging van de verhuur-inkomsten en een intensivering van hetgebruik. In dat kader heeft het acquirerenvan nieuwe huurders een hoge prioriteit. DeGrote Kerk presenteerde zich op de beurs‘Evenement 2002’ in samenwerking metGrote Kerken uit het Grote Kerken Overleg.Er zijn samenwerkingsverbanden aangegaanmet cateraars om complete evenementen(dagprogramma, diner en entertainment) tekunnen aanbieden, en om de verhuur vande Van Assendelftkapel voor ontbijt- oflunchvergaderingen te stimuleren. Dewebsite www.grotekerkdenhaag.nl wordtsteeds vaker geraadpleegd.

Tot de exploitatieresultaten droegen de opbrengsten van

diners en recepties, zowel in de kerk als in de Van

Assendelftkapel, in hoge mate bij. Een historische en

inspirerende omgeving voor ontvangsten en maaltijden.

Page 11: Nieuwsbrief zomer 2003

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: PRINS BERNHARD FONDS ’s-GRAVENHAGE, CASEMA CULTUUR FONDS, GEMEENTE DEN HAAG,

FONDS 1818, M.A.O.C. GRAVIN VAN BYLANDT STICHTING, STICHTING K.F. HEIN FONDS, STROOM HCBK, TEL DESIGN, VSB FONDS

Page 12: Nieuwsbrief zomer 2003

BEREIKBAARHEID VAN DEGROTE KERKTRAM

Lijn 3 en 10, halte Gravenstraat.AUTO

Parkeergarages City Parking (Laan/JanHendrikstraat) en Torengarage(Geest/Torenstraat).FIETS

Fietsenstalling Biesieklette, Grote Halstraat.Dagelijks geopend, donderdag t/m zaterdagook ’s avonds, eveneens op koopzondagen.

BUREAURond De Grote Kerk 12Postbus 5552501 CN Den HaagT 070 302 86 30 F 070 361 74 [email protected] 3732Fortis Bank 88.17.38.689Informatielijn evenementen 070 365 65 50

HOOFDINGANG GROTE KERKOnder de toren aan de Torenstraat.

BESTUUR STICHTING GROTE KERKJ. Schinkelshoek, voorzitter mr. G.J.C. van Engelen, vice-voorzitterdrs. P.C. Neervoort, secretarisR.J.W. Lelieveld RA, penningmeesterdrs. P.W. Martens; S.A. Trommel;W.F. Vader en W.J. de Vlieger-Mol

MEDEWERKERSMichiel de Ligt, directeurAndreas Zwager, salesmanagerPeter Kruithof, floormanagerMaarten Bal, huismeester

NIEUWSBRIEFREDACTIE

Paul TobyBIJDRAGEN

Marjan de Ridder

BASISONTWERPTel Design, Den Haag

DRUK EN OPMAAKKoninklijke drukkerij Broese & Peereboom B.V., Breda

PREPOSTALE VERWERKINGAdrepak, Den Haag

Aan deze publicatie kunnen geen rechten

worden ontleend.

COLOFON