Newsletter D2170 april 2012

3
April 2012 DISTRICT NEWS Beste Vrienden en Vriendinnen, ¨Dus, Gouverneur, slechts drie maanden te gaan ?¨ Met deze boutade adresseerde RI Voorzitter Kalyan Banerjee mij bij zijn aankomst in Brussel. Zijn uitspraak deed me beseffen dat het Rotary wiel met een reusachtige snelheid draait. Vier dagen later liet mijn opvolger, DGE Patrick Backx, ons een mooie assemblee beleven rond het thema van diens internationaal Voorzitter 2012-2013 Sakuji Tanaki « Vrede door dienstbaarheid». Er is geen twijfel mogelijk, een nieuw beloftevol rotarisch jaar is in zicht. Wij moeten ons dus, beetje bij beetje, voorbereiden op de conferentie van het district die op 16 juni 2012 in het conferentiecentrum «Dolce» te Terhulpen zal plaatsvinden. Wij zullen er samen de aanzet geven tot een actief jaar in zachtheid en vriendschap. «E dolce la vita con il Rotary !» In maart verwelkomden wij RI Voorzitter Kalyan Banerjee, vergezeld van zijn echtgenote Binota. Ons kwalitatief magazine «Rotary Contact» heeft er een uitgebreide reportage aan gewijd. Het artikel doet het relaas van de Voorzitter in het bijzijn van de talrijke Rotariërs die aanwezig waren in het stadhuis te Brussel. Zijn bezoek aan het Europees Parlement. Zijn onderhoud met Prins Philippe. Zijn ontvangst aan de Universiteit van Gent. Zijn toespraak «Het Pand». Zijn meeting met GSK die de vaccins tegen Polio Plus produceert. Zijn bezoek aan de organisatie «Ziekenhuis zonder Grenzen» en last but not least, als apotheose, zijn bezoek aan Verviers en Pepinster waar de jongeren van drie districten hem feestelijk verwelkomden. De voorzitter was in zijn nopjes. Geprivilegieerd door het gouverneurschap had ik tijdens de voorbije maanden het grote genoe- gen om jullie clubs te mogen bezoeken. Jullie hebben mij ontvangen als één van jullie. Ik dank er jullie hartelijk voor. Tijdens mijn bezoeken kon ik het leven van jullie club, diens geschiedenis, diens dromen en diens wil om te dienen delen. Jullie hebben me laten weten voor welke uitdagingen jullie staan. De moeilijkheid om een evenwichtige leeftijdspiramide in de club te bewaren. De zorg om jonge leden aan te trekken en te behouden. Zich open stellen voor gemengde clubs of niet. De acties voor de jeugd. Het werk van de commissies. De integratie van de clubs in de gemeenschap. De openstelling naar het internationale. De steun aan de Rotary Foundation… Jullie spraken mij aan over jullie wens intenser te communiceren met de clubs van jullie zone en met het district. Beste vrienden en vriendinnen, wij beleefden sterke momenten. Moge zij een inspiratiebron zijn om de ingeslagen weg verder te zetten. Laat ons uit deze ervaringen putten om onze acties nog te verstevigen, om de wereld en de mensheid te dienen. Reach within to embrace Humanity Voorwoord van de Gouverneur DISTRICT 2170 Uw Gouverneur Claude Arnold

description

Newsletter D2170 april 2012

Transcript of Newsletter D2170 april 2012

Page 1: Newsletter D2170 april 2012

April 2012

district NEWs

Beste Vrienden en Vriendinnen,

¨Dus, Gouverneur, slechts drie maanden te gaan ?¨ Met deze boutade adresseerde RI Voorzitter Kalyan Banerjee mij bij zijn aankomst in Brussel. Zijn uitspraak deed me beseffen dat het Rotary wiel met een reusachtige snelheid draait. Vier dagen later liet mijn opvolger, DGE Patrick Backx, ons een mooie assemblee beleven rond het thema van diens internationaal Voorzitter 2012-2013 Sakuji Tanaki « Vrede door dienstbaarheid». Er is geen twijfel mogelijk, een nieuw beloftevol rotarisch jaar is in zicht. Wij moeten ons dus, beetje bij beetje, voorbereiden op de conferentie van het district die op 16 juni 2012 in het conferentiecentrum «Dolce» te Terhulpen zal plaatsvinden. Wij zullen er samen de aanzet geven tot een actief jaar in zachtheid en vriendschap. «E dolce la vita con il Rotary !» In maart verwelkomden wij RI Voorzitter Kalyan Banerjee, vergezeld van zijn echtgenote Binota. Ons kwalitatief magazine «Rotary Contact» heeft er een uitgebreide reportage aan gewijd. Het artikel doet het relaas van de Voorzitter in het bijzijn van de talrijke Rotariërs die aanwezig waren in het stadhuis te Brussel. Zijn bezoek aan het Europees Parlement. Zijn onderhoud met Prins Philippe. Zijn ontvangst aan de Universiteit van Gent. Zijn toespraak «Het Pand». Zijn meeting met GSK die de vaccins tegen Polio Plus produceert. Zijn bezoek aan de organisatie «Ziekenhuis zonder Grenzen» en last but not least, als apotheose, zijn bezoek aan Verviers en Pepinster waar de jongeren van drie districten hem feestelijk verwelkomden. De voorzitter was in zijn nopjes. Geprivilegieerd door het gouverneurschap had ik tijdens de voorbije maanden het grote genoe-gen om jullie clubs te mogen bezoeken. Jullie hebben mij ontvangen als één van jullie. Ik dank er jullie hartelijk voor. Tijdens mijn bezoeken kon ik het leven van jullie club, diens geschiedenis, diens dromen en diens wil om te dienen delen. Jullie hebben me laten weten voor welke uitdagingen jullie staan. De moeilijkheid om een evenwichtige leeftijdspiramide in de club te bewaren. De zorg om jonge leden aan te trekken en te behouden. Zich open stellen voor gemengde clubs of niet. De acties voor de jeugd. Het werk van de commissies. De integratie van de clubs in de gemeenschap. De openstelling naar het internationale. De steun aan de Rotary Foundation… Jullie spraken mij aan over jullie wens intenser te communiceren met de clubs van jullie zone en met het district. Beste vrienden en vriendinnen, wij beleefden sterke momenten. Moge zij een inspiratiebron zijn om de ingeslagen weg verder te zetten. Laat ons uit deze ervaringen putten om onze acties nog te verstevigen, om de wereld en de mensheid te dienen.

Reach within to embrace Humanity

Voorwoord vande Gouverneur

DISTRICT 2170

Uw GouverneurClaude Arnold

Page 2: Newsletter D2170 april 2012

2 3

April 2012

district 2170NEWs

BELanGRIJKEDaTa7 mei 2012Jaaroverzicht en afscheidsdrinkDoelgroep: Voltallig comité

6-9 mei 2012 Rotary International Convention (RIC)Rotary District D-2170 is in de weer met de coördinatie van de dele-gatie naar de Internationale Rota-ry Convention in Bangkok.

Meer informatie hierover zal vol-gen in één van de volgende Dis-trict news magazines

Voor de conventie, gelieve Patrick Backx te contacteren via [email protected]

Voor de pre-tour: Gelieve Marcel Zuckerman te contacteren via [email protected]

16 juni 2012Conferentie district

15 juin 2013Conferentie district

Een Grote Wijze zorgde voor een bijzondere en onvergetelijke sfeer in de indrukwekkende Gotische zaal van het stadhuis te Brussel op deze late namiddag van 20 maart.

Zowat 175 Rotariërs ontvingen er Kalyan en zijn echtgenote Binota.

De eerste twee toespraken waren die van Claude arnold, Gouverneur van het district 2170 die hen verwelkomde namens de drie Gouverneurs van de districten in België en (het Groothertogdom) Luxemburg, evenals die van Freddy Thielemans, Burgemeester van Brussel.

Toen Kalyan het woord nam, wisten we niet meer wie de gastheer was: wij waren allen één. Een bijna religieuze stilte liet zich uitnodigen in de zaal, het publiek was opgeknoopt op zijn lippen. Hij was erg blij om samen met ons te zijn en om Brussel terug te bezoeken. Ganderwijze brengt Kalyan ons eerst naar zijn geboorteland India, daarna van land tot land en schetste vooral de grote lijnen van de Rotary acties wereldwijd.

Voor allen was het magisch, maar voor onze vrienden van de new Generation RC van Lummel kreeg de plechtigheid

een unieke dimensie: zij kregen hun oorkonde (?) uit de handen van Kalyan himself ! Hart en ogen van onze jonge vrienden Rotariërs waren één en al glimlach. allen wensen wij hen veel succes toe in het prachtige experimenteel Rotary laboratorium die de mooie naam draagt van “new Generation”.De academische zitting werd gevolgd door een gezellige receptie in de huwelijkszaal. Kalyan en Binota deden de ronde van alle clubs, gegroepeerd per zone (regio?). Ze waren niet alleen geïnteresseerd in de clubactiviteiten, ook hadden zij voor iedereen een attentievol en wijs woordje toe te vertrouwen.

Elke dag een glimlach voor degenen die we liefhebben, voor onze naasten, maar ook voor een onbekende. Dat is zijn filosofie. Meer hoef je niet te doen om geluk rond jou te verspreiden: “ Reach within to embrace Humanity “.

Tijdens hun driedaags bezoek in België ontmoetten Kalyan en Binota ook Rotariërs in Gent en Verviers. namens Koning albert II waren zij ook op audiëntie bij Prins Filip en brachten zij eveneens een bezoek aan het Europees Parlement.

François Biebuyck – RC Waterloo International

BEzoEk in BrussEl Van kalyan BanErjEE, VoorzittEr Van rotary intErnational

AAnkondiging

nVSg (nationale Vereniging tot Steun aan gehandicapte personen vzw. www.anah-nvsg.org)Brent ons op de hoogte van 2 vacatures bij de VZW „ infirmiers de rue“ – „Straatverpleegkundigen„ met name: - een voltijdse verpleegkundige - een halftijdse financieel-administratief –logistiek verantwoordelijke.Contact:infirmiers de rue ASBL/Straatverpleegkundigen VZWkazernestraat 80/4, rue de la Caserne – 1000 Brussel – T +32(0)477 483 [email protected] – www.infirmiersderue.be

Webcast op 21 mei 2012 om 20.00 H in het nederlands 21.00 H in het frans (15 min.)

Er bestaan weinig of geen richtlijnen voor het invullen van deze rol.

De voorzitter, secretaris en de penningmeester vinden hun taakomschrijving via de Website. De clubmeester of Sergeant-at-arms kreeg in het verleden een functie omschrijving volgens het Rotary evenement, bijvoorbeeld tijdens een Conventie.

• nochtans is het het visitekaartje van de club.

• De Clubmeester is de beheerder van alles wat omgaat in of rond de vergadering.

• Hij kent de regels en de techniek.

• Hij is de gastheer van de vergadering in de breedste zin van het woord.

• Hij weet wat de diverse evenementen, ook buiten de club als boodschap dragen en is bovenal “de medewerker van de voorzitter”.

Het is dan ook aangewezen dat de voorzitter en de clubmeester de taken

overlopen en eventueel de tijd nemen om de Webcast te volgen!!

na een proefdraaien op 9 april j.l. hebben de trainers van het district samen met de Ludo van Helleputte een schema vastgesteld voor de Webcast – “Clubmeester”

1. Inschrijven per e-mail bij een deelname intentie en dit zo snel mogelijk [email protected]

2. Indien U geen webcast-ervaring zou hebben, volgt U de instructies die U gegevenzullen worden in bevestiging van de inschrijving, dus na Uw eerste mail.

3. na de verkregen instructies of indien U weet wat een webcast is, kunt U intekenen via de verkregen site

4. Voor de eenvoud en afhangende van het aantal deelnemers, zal de “cast” in één of twee richtingen “live” uitgezonden worden en wij verzoeken eventuele vragen, aanwijzingen of ander commentaar na de uitzending per e-mail te geven/te stellen en wel aan gerrit.eerdmans@gmail.

The District Trainers 15/04/2012

De delegatie van de RC Waterloo International : Henry-Claude Maurissen, Igor Baworowski en François Biebuyck samen met Kalyan (Foto Carla Blieck, RC Louvain-la-neuve).

BEzoEk Van ri PrEsidEnt kalyan BanErjEE aan BrussEl - 20.03.2012

RI President Kalyan Banerjee and Claude Arnold, Governor D-2170

Mayor of Brussels Freddy ThielemansRI President Kalyan Banerjee and Claude Arnold, Governor D-2170

Délégation de RC BruxellesIn the middle: RI President Kalyan Banerjee and his spouseRight: Jean-Pierre Debroux, Hubert Rittweger De Moor, Olivier Alsteens, Michel Coomans, Claude ArnoldLeft: Philippe Cooremans, Miriam Roemers, Bernard Rosen, Philippe Casse

dE functiE Van dE cluBmEEstEr tijdEns dE rotary cluB VErGadErinGEn

Page 3: Newsletter D2170 april 2012

240 GolfsPElErs WaarondEr u!

Editoriaal teamVerantwoordelijke uitgever:Claude arnold,Gouverneur Rotary D-2170c/o Rotary Belux ServicesWereldtentoonstellinglaan/avenue de l’Exposition Uni-verselle 68,B-1083 Brussel/Bruxelleswww.rotary.belux.org

redactie: Miriam Roemers

layout: Philippe Cooremans

Bijdragen: Claude arnold, Igor Baworowski, François Biebuyck, Johan De Bruijn, Joost Devos, Gerrit Eerd-mans, Guy Hallet, Eric Poirier, Miriam Roemers, Monique Stassen

Belangrijke links

Significante Bankrekeningen

rotary internationalwww.rotary.org

rotary Beluxwww.rotary.belux.org

d-2170www.rotary-d2170.be/d2170/

rotary foundationwww.rotary-d2170.be/d2170/dis-trict/rotary-foundation/

district 2170IBan BE62 0014 1829 1661rotary foundationIBan BE96 0012 2314 1405anaH/nVsGIBan BE22 2600 1843 7547

Vacci & PlusIBan BE69 0010 7211 0078Hsf/zzGIBan BE46 0000 0000 3636

DISTRICT 2170nEWSLETTER - aPRIL 2012

Zoals elk jaar, is het tweede weekend van mei het moment van de golfontmoeting. Dit keer organiseren we de 10de editie, ten voordele van de V.Z.W. “FaCE for children in need”, in het prestigieuze kader van de golfclub 7 Fontaines / 7 Fonteinen . Op zaterdag 12 mei verenigen de club Rotary Waterloo International en een Lions club zich om samen dit toernooi te organiseren met de bedoeling de bovenvermelde VZW, die kinderen in Cairo te hulp komt, te ondersteunen. Het gaat hierbij om hulp aan weesjes of jongeren in die reeds op vroege leeftijd in de steek gelaten werden.

De opbrengst van deze wedstrijd en diens afsluitende gala-avond gaan integraal naar dit goede doel, ondersteund door de twee clubs. Bovendien wachten er op 12 mei talrijke animaties op U. Het is dankzij de goede wil van alle deelnemers, Rotariërs of niet, dat wij het geluk hebben om dit aangename vriendschapsmoment te mogen organiseren. Wij verwachten U talrijk op deze mooie dag tussen vrienden.Meer informatie is ter beschikking in het inschrijvingsformulier dat U vindt via de volgende link:http://www.rcwi.be/index.php?option=com_content&view=article&id=207:tournoi-de-golf-au-profit-de-face&catid=1:latest-newsContactpersoon: Igor Baworowski, Voorzitter Rotary Waterloo International. Tel. 02.3750337; Mob. +32.475.497.460; [email protected]

district’s HotlinE Eric Poirier : 0478/58 29 84 [email protected]

rotary cluB dE BruxEllEs - Gala 2012

dE rotary intErnEt aGEnda

Het bestuur van Rc Menen (1620 / België) worstelt net als vele andere clubs sinds jaar en dag met een niet-optimale registratie van de wekelijkse aanwezigheden van het steeds groeiende aantal leden. Een agenda verantwoordelijke besteedt ruim wat tijd en energie aan het verzamelen en het opvolgen van de registraties.

De ene keer spreken de leden hem persoonlijk aan, de andere keer sturen ze hem een e-mail berichtje of een notabriefje, of kruisen ze hun aanwezigheid aan op een rondgaand formulier tijdens de vergadering.

Het laten rondgaan per e-mail van een excel file attach-ment behoort ook tot de klassiekers ... Elke club heeft zowaar een resem eigen gewoontes aangekweekt in de loop der jaren met als gevolg te veel mogelijkheden, heel wat verwarring, ruim wat frustratie en heel wat tijdverlies.

Een mogelijke oplossing is „De Rotary Internet agenda“.

Meer Informatie: - [email protected] (0475/267272)- http://www.clubactivities.net/images/RIa-2009-Flyer-nl-fr.pdf ou www.rotary-d2170.be/d2170/download/226/

Les cabots magnifiques Laatste theaterstuk van Thierry Debroux.http://www.theatreduparc.be/spectacle/spectacle_2011_2012_005

Een uitzonderlijke gala georganiseerd op maandag, 7 mei 2012 om 19h.30 in Théâtre Royal du Parc.

Een organisatie van de commissie evenementen van Rotary Club Bruxelles

Voorzitter van de commissie: Jean-Philippe Altenloh Telefoon: 0475 41 90 54

Secretaris van de commissie: Maxime Rapaille Telefoon: 0476 61 49 85

Plaatsreservering en publiciteit : [email protected]