Nb37 2010

6
GEOPOLYMERIC INNOVATIONS nieuwsbrief JAARGANG 10 - NUMMER 37 - OKTOBER 2010 NIEUWSBULLETIN VAN URETEK NEDERLAND BV URETEK Nederland BV Zuiveringweg 93 Tel. + 31(0)320-256 218 8243 PE Lelystad Fax + 31(0)320-252 665 www.uretek.nl E-mail [email protected] Terugblik op duurzaamheid Hoe duurzaam zijn de URETEK-methoden? Een terugblik op: een monumentale begraafplaats diverse bedrijfsvloeren een tweetal gestabiliseerde woningen een monumentaal herenhuis en een woonboerderij

Transcript of Nb37 2010

Page 1: Nb37 2010

GEOPOLYMERIC INNOVATIONS

nieuwsbriefJAARGANG 10 - NUMMER 37 - OKTOBER 2010NIEUWSBULLETIN VAN URETEK NEDERLAND BV

URETEK Nederland BVZuiveringweg 93 Tel. + 31(0)320-256 2188243 PE Lelystad Fax + 31(0)320-252 665www.uretek.nl E-mail [email protected]

Terugblik op duurzaamheid

Hoe duurzaam zijn de URETEK-methoden?

Een terugblik op: een monumentale begraafplaatsdiverse bedrijfsvloereneen tweetal gestabiliseerde woningeneen monumentaal herenhuisen een woonboerderij

Page 2: Nb37 2010

In nieuwsbrief nr. 26 (2006) kwam dit “delicate” werk al uitgebreid aan bod: De arcade van de monumentale doden-akker St. Petrus Banden in Den Haag. De 100 meter lange muur van deze prachtige arcade was over een afstand van ± 70 meter verzakt. Technisch adviseur Klaas van der Brug en directeur van de RK Stichting Begraafplaatsen, de heer R.J.M. van der Vlis, vertellen:

Van der Brug: ‘Doordat de begraafplaats in 1830 in de duinen is aangelegd, is de fundering van de arcade op staal gebouwd. Toevallig bevindt zich onder het linker gedeelte van het gebouw een kleine veenlaag, op ongeveer 70 cm onder de fundering. Door het uitdrogen en inklinken van het veen zijn zettingscheuren ontstaan in het linkerdeel van de arcade.’URETEK wordt eind 2006 ingeschakeld voor het herstel van de ondergrond. Van der Vlis: ‘Er is gekozen voor de URETEK DeepInjection®methode, omdat hiermee de uitgedroogde veenlaag stabiel te maken was en het verder verzakken van de arcade kon worden voorkomen. Doordat in de arcade zespersoons diepe keldergraven zijn gebouwd ligt de fundering erg diep. Bovendien liggen er zandgraven voor de arcade. Hierdoor was het erg ingewikkeld om de uitgedroogde veenlaag te bereiken.

De vraag is misschien een beetje theore-tisch: doet wie URETEK inschakelt een duurzame investering of is de inzet van de URETEK-methoden een investering in duurzaamheid?Het antwoord is twee keer ja. De investering in de URETEK-methoden levert in eerste instantie een mooi financieel rendement op. Daar is bijvoorbeeld sprake van als URETEK een ongelijke bedrijfsvloer weet te repareren i.p.v. die te vervangen, terwijl de vloer praktisch de gehele tijd gewoon dienst kan blijven doen.Er is ook sprake van financieel rendement als de URETEK-methoden andere, veel duurdere reparaties overbodig maakt. Of als ons werk het aanzicht – en daarmee ook de waarde van – onroerend goed verbetert.Er is nog een ander aspect van duurzaam-heid. URETEK verlengt de levensduur van (onderdelen) van gebouwde constructies. Onze injecties voorkomen dat gevels, vloeren of funderingen moeten worden gesloopt en afgevoerd. Dat aspect van ons werk is in het kader van duurzaamheid een grote immateriële (milieu)winst. Daarbij niet te vergeten de milieu neutraalheid van ons gebruikte hars. Echter; dit alles is slechts schone theorie. Als de URETEK-oplossingen in de praktijk niet lang stand houden, kan er niet gesproken worden van een duurzame investering of een investering in duurzaamheid. De vraag in hoeverre onze methoden duurzaam zijn krijgen wij regelmatig van onze klanten en opdrachtgevers.Een goede reden dus voor een terugblik: hoe duurzaam zijn de URETEK-methoden en is de investering in onze technieken een duurzame?

Deze keer daarom geen recent uitgevoerde projecten maar een paar voorbeelden van toen: Waarom URETEK werd ingeschakeld en door wie? Gekoppeld aan de stand van zaken nu: Hoe staan de met URETEK behandelde objecten er vandaag de dag bij? Omdat deze vragen veel van onze klanten en opdrachtgevers interesseert, zal dit item als vast item in onze nieuwsbrief worden opgenomen. Ook in de volgende nieuwsbrieven dus meer over de duur-zaamheid van de URETEK-methoden.

Duurzame investering?of investering in duurzaamheid?

De uitvoeringDe stabilisatie van de arcade is zonder enige problemen verlopen, al was het weer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wel erg slecht. Dit was eigenlijk de enige complicatie tijdens de uitvoering.’In totaal is 80 strekkende meter fundering behandeld. De injecties zijn aan de voorzijde van het gebouw uitgevoerd op een diepte van circa 3,50 meter onder maaiveld. Aan de achterzijde van het gebouw bedroeg de injectiediepte circa 1,50 meter.

2010Nadat de ondergrond onder de arcade was hersteld, konden de andere restauratie-werkzaamheden van het monumentale pandter hand worden genomen. De historische arcade is nu geheel in oude stijl gerenoveerd. ‘Er is in de jaren na de injectiewerkzaamheden geen verdere verzakkingen meer geconstateerd. De injecties hebben zeer goed standgehouden en de arcade staat er vandaag de dag nog steeds fantastisch bij. Wij vertrouwen erop dat door de toegepaste methode verdere verzakkingen in de toekomst zullen uitblijven’, aldus een tevreden de heer Van der Vlis, ruim vier jaar later.

Monumentale begraafplaats

2006

De Uretekmethoden:

DUURZAAM? 3

Page 3: Nb37 2010

Bedrijfsvloeren20082006

Yarrah Organic Petfood in Harderwijk is internationaal de grootste aanbieder van biologisch katten- en honden-voer. Een onderneming van zulke omvang maakt intensief gebruik van de ter beschikking staande bedrijfsruimten. Moeten die ontruimd worden, dan levert dat directe en indirecte schade op door verstoring van het bedrijfsproces.

In 2006 werd technisch adviseur Arend Knufman van URETEK naar het bedrijf geroepen wegens problemen met de vloer in het magazijn. Al gauw kon worden geconstateerd dat het zandbed waar de 17 cm dikke staalvezelbetonnen vloer op rust, hoogstwaarschijnlijk niet voldoende was aangetrild. Met als gevolg dat delen van de vloer bewogen onder het interne goederentransport. Hierdoor dreigde schade te ontstaan aan de vloer.

Dilataties stabiliseren Oplossing: dilataties ondervullen en stabiliseren met de URETEK FloorLift®methode. Magazijnchef Dirk van Putten was blij met die oplossing:

‘Het slopen en opnieuw leggen van de vloer was voor ons geen optie. De methode die URETEK aanbood leek ons een goed en degelijk alternatief.’Na deze ervaring twijfelde Van der Putten geen moment toen in 2008 weer problemen optraden bij een andere vloer in de bedrijfs-hallen. Hij verklaart achteraf: ‘Beide keren is er goed en netjes gewerkt met weinig overlast, we konden in bepaalde gedeelten gewoon doorwerken. Er is door URETEK ook goed meegedacht over de kosten: omdat zij het werk in een halve dag konden uitvoeren, is het gecombineerd met een ander klein werk in de buurt.’

2010En de vloeren? ‘Het is nu zo’n vier jaar geleden dat URETEK de eerste verzakte vloer terug op niveau heeft gebracht en de dilataties heeft gestabiliseerd. Deze, en even-eens de vloeren die in 2008 behandeld zijn, liggen vandaag de dag nog steeds stabiel en op gelijke hoogte. Nazakking hebben wij niet kunnen constateren’, vertelt de magazijnchef van Yarrah Organic Petfood. DUURZAAM? 3

Page 4: Nb37 2010

GeliftIn 2007 renoveert aannemersbedrijf Hegeman Bouwpartners voor Volkshuisvesting Arnhem een aantal woningen aan de Fazantenweg in Arnhem. De karakteristieke huizen die omstreeks 1920 zijn gebouwd waren gesitueerd op een heuvelachtig terrein dat, met het oog op deze bouw, is geëgaliseerd. En daar ligt, bijna 90 jaar later, ook de oorzaak van het probleem. Onderzoek toonde aan dat de grondlagen losgepakt waren. Met name de grond onder de huisnummers 109 en 113 waren niet draagkrachtig genoeg. De woningen verzakten hierdoor en vertoonden duidelijke scheurenvorming.

Facelift Op advies van uitvoerder Geert Berends van Hegeman besluit projectleider Holtman van de woningbouwvereniging URETEK in te schakelen. Met behulp van de DeepInjection®methode lukte het niet alleen de grond onder de fundering te verstevigen, we wisten het pand ook 8-9 mm te liften. In totaal werd 92 strekkende meters fundering behandeld. Dat maakte voor de aannemer de weg vrij om de langdurige renovatie van de woningen verder aan te pakken. Eind van dit jaar (2010) zal het project worden opgeleverd. Dan zal ook het esthetisch herstel van de scheuren zijn afgerond. Daarmee is gewacht in verband met de mogelijkheid van nazetting. Dat effect is echter uitgebleven en de woningen kunnen nu de gewenste facelift krijgen.

Niet geliftHet ene probleem is het andere niet, al zijn er soms duidelijke overeenkomsten. Een hoekwoning die de Woningstichting Brabants Westhoek in Fijnaart in bezit heeft, vertoont verzak-kingsverschijnselen, net als de huizen in Arnhem of de statige woning in Enschede. In 1988 openbaart grondonderzoek dat een fluctuerende waterspiegel de oorzaak is, waarschijnlijk gecombineerd met geroerde grond, want de woning van een blok van 8 is gesitueerd op een oude slootbedding.

StabiliserenIn 2007 besluit de woningbouwvereniging om het probleem te verhelpen en de zettingen een stop toe te dienen. URETEK begon daarom met het herstel van de draagkracht onder de fundatie met behulp van de DeepInjection®methode. In totaal werd 13 strekkende meter zij- en voorgevel gestabiliseerd. Opzichter Pieter van der Woerd van de woningbouwvereniging is achteraf tevreden over de aanpak en het resultaat: ‘Het is een uitermate rustige en juiste aanpak. De injecties genereren zoveel tegendruk in de grond dat stabiliteit wordt gecreëerd. Er is niets opgelift, alleen tot een stabiel moment tegendruk gegeven. De bewoners konden probleemloos in de woning blijven. Na bijna 4 jaar is er nog altijd geen nieuwe scheurvor-ming ontstaan en daar zijn we erg tevreden over. Tot de dag van vandaag kan er naar onze ervaring zeker gesproken over een duurzame oplossing.’

Woningengelift / niet gelift

2007

DUURZAAM? 3

DUURZAAM? 3

Page 5: Nb37 2010

Enschede is voor URETEK vertrouwd terrein: na de vuurwerkramp werden een aantal woningen met onze methode behandeld om schade te herstellen en verdere gevolgschade te voorkomen. Het monumentale herenhuis van de heer Leo Moons had onze aandacht echter nodig op andere gronden. Letterlijk. Zijn monumentale pand (uit 1889) is gesitu-eerd op een gedempte gracht. De voor- en achtergevel rusten op de voormalige kade, maar de rest van de woning is gebouwd op de voormalige stadsgracht.

Staalconstructie als nieuwe funderingOnderzoek van een ingenieursbureau wees uit dat de keldervloer de woningscheidende wand moet dragen en dat de grondpakking onder het huis is gaan deformeren door een verlaagde waterspiegel. Hierdoor is de fun-dering gaan verzakken en zijn er scheuren ontstaan in zowel de binnen- als buitenmuren van het monumentale pand. Goede raad was duur, evenals de voorgestelde oplos-sing om met een staalconstructie een nieuwe stabiele fundering te realiseren.Toen kwam URETEK in beeld en was de keuze snel gemaakt: ‘Vanwege de aantrekkelijke kosten en ook vanwege het comfort. De glazen konden zelfs gewoon in de kast blijven staan en er hoefde zowel binnen als buiten niks overhoop gehaald te worden!’, zegt de heer Moons nog steeds verbaasd.

2010De DeepInjection® werd in 2 dagen gedaan, maar toen na korte tijd bleek dat sommige delen van de fundering niet voldoende waren ondervuld, kwam het team nog een keer terug om dat te corrigeren. Nu, 8 jaar later, vertelt de heer Moons: ‘Ik ben zeer tevreden over het herstel. In de loop der jaren is er wel weer enige scheurvorming opgetreden. Lichte beweging is er dus nog wel geweest na de ingreep. In dat verband zou het inte-ressant zijn een kleine inspectie uit te voeren om vast te stellen hoe de reparatie zich tot nu toe gehouden heeft. Desalniettemin ben ik erg te spreken over hoe de injectiemethode de situatie enorm heeft verbeterd. En dat met minimale overlast en kosten.’

Monumentaal herenhuis2002

DUURZAAM? 3

Page 6: Nb37 2010

GEOPOLYMERIC INNOVATIONS

De URETEK-nieuwsbrief wordt halfjaarlijks verspreid onder onze relaties.Nieuwste technologiën en ontwikkelingen op ons vakgebied worden belicht.

Wilt u reageren? Mail of schrijf aan de redactie op het adres aan de voorzijde.

CORRIGEREN WAT VERZAKT – VERSTERKEN WAT VERZWAKT

tot slot...

Sommige mensen houden van rust, andere zoeken liever een uitdaging. De heer De Vries en mevrouw Van der Spank kochten in 1982 een oude boerderijin het Noord-Hollandse Westbeemster. Het gebouw dateert uit 1878 en waser slecht aan toe.

‘Veel allure had het gebouw niet toen we het kochten, maar we wisten dat we er met de nodige inzet iets heel moois van konden maken’, zegt de eigenaresse nu. ‘We hebben eerst de buitenkant zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht, zodat de charme van het gebouw behouden bleef’. Ook binnen werd de boerderij helemaal aangepakt.

De originele vloer was totaal verrot en deze is in zijn geheel verwijderd en vervangen voor een nieuwe betonvloer. De nieuwe betonvloer was echter niet voorzien van heipalen. Door de slechte grondslag in de omgeving is de vloer toen scheef weggezakt en zijn er scheuren ontstaan in de binnenmuren en het houtwerk.

1 dag‘Via, via hoorden we van het bestaan van de URETEK Floorlift®methode’ vertelt ze. ‘Het leek ons een ideale manier om de verzakking aan de vloer te verhelpen. In maart 2006 is het werk begonnen en dezelfde dag nog is het afgerond, de herstelwerkzaamheden hebben niet meer dan 1 dag in beslag

genomen!’ De heer De Vries valt haar bij: ‘Een snellere manier om de vloer te herstellen konden wij niet bedenken. De boerderij kon al die tijd gewoon in gebruik blijven en onze werkzaamheden werden in geen enkel opzicht verstoord.’

2010Anno 2010 is de vloer niet helemaal op het oude peil gebleven. De op de vloer rustende tussenwanden zijn in de tussentijd gerepareerd. Nieuwe scheurvorming is echter niet opgetreden. De nazakking is minimaal gebleven en bleef binnen de marges van de natuurwetten. Inmiddels is de complete renovatie afgerond en de bewoners zijn gelukkig en vooral trots: ‘We hebben sinds de renovatie is afgerond geen moment meer gedacht aan een andere woonplek. Met trots kunnen we nu vertellen dat de boerderij een erkend rijksmonument is geworden.’ Wie met zoveel ziel en zaligheid bouwt aan iets moois, verdient de beste en de meest betaalbare oplossingen. URETEK heeft er graag aan bijgedragen.

Elke URETEK-methode is een duurzame investering in fi nancieel opzicht en ook een prima investering in duurzaamheid. De terugblikken in deze nieuwsbrief bevestigen dat. De URETEK-methoden worden al tientallen jaren dagelijks in de praktijk toegepast. Dit maakt het mogelijk om op representatieve wijze terug te kijken in hoeverre de ingrepen stand hebben gehouden na het verstrijken van jaren.Ons uitgangspunt is dat ons werk minimaal 10 jaar mee moet kunnen gaan,

maar in werkelijkheid rekenen we op een periode van tientallen jaren. Onze methode is uitermate duurzaam, maar dat wil niet zeggen dat nazakkingen van vloeren of funderingen helemaal zijn uitgesloten. Veranderingen in de ondergrond kunnen altijd gevolgen hebben voor de constructie die erop rust. Echter, blijft de inzet van de URETEK-methoden, ook met dit feit in ons achterhoofd houdend, in veel gevallen toch interessant om toe te passen. In bepaalde situaties is het een uiterst geschikte, duurzame en

niet te vergeten kostenbesparende hersteloptie. Dat besef begint bij steeds meer aannemers, ingenieus, gebruikers van bedrijfsonroerend goed, woningbouwverenigingen en ook bij particulieren door te dringen. We zijn ze allemaal graag van dienst. Met duurzame technieken die de levensduur van gebouwde objecten ingrijpend kan verlengen, maar die daarbij geen belasting opleveren voor de gebouwen zelf en evenmin voor omgeving en/of gebruikers. Dat is een uniek URETEK-voordeel.

tot monumentVan bouwval

2006

DUURZAAM? 3