Mozaiek December 2012 - Januari 2013

27
Nr 13, december/januari 2012/2013 Het maandblad van de Tuindorpkerk

description

Nieuwsbrief Tuindorpkerk

Transcript of Mozaiek December 2012 - Januari 2013

Page 1: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

===

===

Nr 13, december/januari 2012/2013

MOZAÏEKHet maandblad van de Tuindorpkerk

Page 2: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

p3 Vers van de Persp4 Vanuit de Kerkenraadp5 Kerkbalans 2013p6 Uit de Verpleeghuizenp9 Denk mee, doe meep15 Jubileumlied p16 Lief en Leed p18 Jongp19 Kinderiedp22 Diaconiep23 ZWO-Nieuwsp24 Huis in de Wijkp26 Roosters

Redactie: Reitze Verkerk, Marjanneke de Jong, Eveline Soede, Dorothee Markus

Correspondentie Kerk in de Stad: Jan [email protected]

Coverfoto: StockXchng

De Mozaïek is een maandblad vóór en dóór de leden van de Tuindorpkerk. Uw bijdrage aande Mozaïek is altijd welkom op het volgende e-mail adres:

[email protected](Aanmelden voor de digitale editie kan ook via dit e-mail adres)

Postadres RedactieObbinklaan 83571 NG Utrecht

De volgende editie verschijnt op 10 februari 2012 De deadline voor inleveren Kopij is 29 januari.

Colofon

2

Inhoud

Page 3: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Vers van de Pers

De redactie wenst u prettige kerstdagen

en een gezegend nieuwjaar!

namens de gehele redactie,

Reitze VerkerkHoofdredacteur

Begin volgend jaar…. weer een nieuwe WIE WAT WAAR! Aan het bijwerken van deze adressengids gaat gewerkt worden.

Maar we hebben wel de hulp van u allemaal nodig. Wilt u de veranderingen in de gegevens van uzelf

of van de commissie of werkgroep waar u lid van bent doorgeven voor 15 december aan:

Cock Voorrips, Hengeveldstraat 136, 3572 KJ Utrecht, tel 2314123 Email [email protected]

Met het februarinummer van Mozaiek ontvangt u dan de bijgewerkte WWW 2013

Protestantse Gemeente Utrechtuitgever van Kerk in de Stad

wil ter verbetering van de exploitatie van haar kerkblad in contact komen met een

advertentieacquisiteur (v/m)die zorgt voor werving van adverteerders in de tweewekelijkse uitgave van het blad (in de zomer elke vier weken).

functie-eisen: - goede contactuele eigenschappen- zakelijke instelling- kennis van digitale beeldtechnieken- meelevend kerklidmaatschap

Voor inlichtingen over deze commerciële functie kunt u contact opnemen met Frans Ritmeester, directeur Bureau PGU, e-mail [email protected], telefoon 030 – 2737 540.

2 3

Page 4: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Uit de Kerkenraad

Goed nieuwsWe hebben opnieuw positieve respons gekregen op de oproep om versterking. Blij zijn we dat Mariëtte Goudszwaard ouderling voor de Lichtkring wil worden en dat Mendé Scholten de diaconie komt versterken op het gebied van de individuele hulpverlening. Ook zijn er gemeenteleden gevonden die willen helpen in het bezoekwerk. De bevestiging van Mariëtte en Mendé zal waarschijnlijk op 16 december as. plaatsvinden.

Nagenieten van het lustrumDe jubileumcommissie heeft in de kerkenraad van 19 november verslag gedaan van het fantastische jubileum. In het verslag dat de commissie heeft gemaakt wordt o.a. beschreven hoe de voorbereidingen zijn gelopen, welke activiteiten er zijn geweest, wat mogelijk voor herhaling vatbaar is en welke leerpunten er zijn. Zicht op al het talent in onze gemeente is heel belangrijk. Er zijn zoveel mensen die iets heel goed kunnen, daar kunnen we van leren en elkaar mee helpen. En: we mogen wel wat minder bescheiden zijn. Het jubileum laat goed zien wie we zijn en wat we in huis hebben. Het is belangrijk om keuzes te maken. Bij veel activiteiten moeten we ook (tijdelijk) durven snoeien. Samen moeten we de ‘touwtjes door de kerk’ heen – die met het lustrum weer duidelijk voelbaar zijn geworden – vast weten te houden. Compliment ook aan de penningmeester van de commissie, want het jubileum kon vrijwel binnen de begroting worden uitgevoerd.De jubileumcommissie wil graag dat Simon de Kam als procesbegeleider meedenkt over het borgen van activiteiten die helpen in de opbouw van onze gemeente. Het verslag van de jubileumcommissie wordt waarschijnlijk nog bewerkt om geschikt te maken voor website en verdere communicatie.Nogmaals veel dank aan de commissie!

VooruitOndertussen is de adviescommissie toekomst ook verder gegaan met de uitvoering van het advies dat eind mei aan de kerkenraad is uitgebracht. In dat advies worden vier thema’s benoemd waarop de kerkenraad vervolgstappen zou kunnen overwegen: muziek en liturgie, leren en bezinnen, betrokkenheid van alle generaties, kerk en samenleving. De adviescommissie wil de uitvoering van het advies graag ondersteunen en organiseert daarom voor elk thema een gesprek met de commissie of werkgroep in kwestie en andere betrokkenen bij dat thema. Bedoeling daarvan is om concrete ideeën te verzamelen voor een advies aan de kerkenraad waarover vervolgens besloten kan worden.

De adviescommissie heeft ook veel reacties uit de gemeente gekregen op de vraag wat je beweegt om lid te zijn van juist de Tuindorpkerk. Die zijn gebruikt in de dialoogavond op 13 september. Onder leiding van Simon de Kam, procesbegeleider PKN, is in de kerkenraad verder gewerkt aan het profiel van onze gemeente. Dat biedt een kader voor de richting die we als gemeente op willen.

Harriët Smitscriba

4

Page 5: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

“Wat is de kerk jou waard?”

Deze maand vieren we de geboorte van Jezus Christus. En, hoewel de kerk het hele jaar door een baken en een lichtpunt in ons bestaan vormt, lijkt dat nu nog meer dan anders het geval. Juist in dit donkere seizoen ontmoeten we elkaar in vieringen rondom kerstmis in onze kerk, vaak nog met veel meer familie, vrienden en bekenden dan in de reguliere eredienst.

De volgende maand gaat de actie Kerkbalans weer van start. We vragen u dan om een toezeg-ging als bijdrage voor het plaatselijke kerkenwerk voor het jaar 2013. De actie heeft als thema: Wat is de kerk jou waard?” We vragen u om over die vraag na te willen denken. Want de kerk is het waard om je voor in te zetten. Voor iedereen om zijn eigen redenen.

De vraag “Wat is de kerk jou waard?” kan ook worden omgekeerd en luidt dan: “Wat kan ik voor de kerk betekenen?” Misschien een brutale vraag maar we durven hem tòch te stel-len. Want u kunt veel voor onze kerk doen. Door aanwezig te zijn in de eredienst. Door u in te zetten als vrijwilliger in ons wijkwerk, waarin iedereen naar beste kunnen welkom is, met handen en voeten. En natuurlijk door uw geldelijke bijdrage aan onze gemeente! Zodat onze kerk van waarde kan blijven, voor ons allemaal, voor onze omgeving, nu en in de toekomst.Graag maak ik voor Mozaïek gebruik van bovenstaand stukje dat ik las in het blad “Kerkbe-heer”.

De actie Kerkbalans wordt gehouden van 13 tot 27 januari 2013. Het is wel vroeg om begin december al over deze actie te schrijven, maar als het volgende nummer verschijnt, dan zijn alle brieven al rondgebracht!!

De actie Kerkbalans is ieder jaar weer een geweldige uitdaging om mee bezig te zijn. We hopen natuurlijk weer op een gunstig resultaat en we hopen ook dat onze trouwe medewerk(st)ers weer tijd en zin hebben om met de enveloppen op pad te gaan. Vol vertrouwen gaan we aan de slag met de actie Kerkbalans.Ik wens u goede feestdagen.

Dieny Prak

kerkbalans 2013

4 5

Page 6: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Uit de Verpleeghuizen

Mijn hart kent geen rust….

Lof van de geringe eigendunkDe buizerd heeft zichzelf niets te verwijten.Scrupules zijn de zwarte panter vreemd.Piranha´s twijfelen niet of hun daden wel rechtmatig zijn.De ratelslang aanvaardt zichzelf zonder voorbehoud.Jakhalzen met zelfkritiek zijn onbestaanbaar.Sprinkhaan, kaaiman, haarworm, horzelleven zoals ze leven en zijn er gelukkig mee.Honderd kilo weegt het hart van de zwaardwalvis,maar in een ander opzicht is het licht.Niets is dierlijkerdan een zuiver gewetenop de derde planeet van de zon.

Uit ´Einde en begin’ Gedichten 1957-1997 van Wislawa Szymborska

Geweten, keuzes kunnen en moeten maken tussen goed en kwaad, schuldgevoel. Dit alles is de dieren vreemd en mensen eigen. Meer dan dit zelfs. Als het gaat over ‘schuld’, dan zijn er tv programma’s als loverboys en de rijdende rechter, dis-cussies over criminaliteit enz. In dit alles komt tot uiting dat ‘schuld’ een levend onderwerp is waar mensen van wakker liggen, onder lijden en welk onderwerp aanzet tot analyse en reflectie. Er zijn heel veel vormen van schuldig zijn en je schuldig voelen. Soms ben je schuldig, terwijl je er echt niets aan kon doen. Bijvoorbeeld in de oorlog als je voortdurend op de pof melk bij de boer ging kopen omdat je zelf echt niets had. Zo bouwde je een grote schuld op. Nederlandse militairen in Srebenica die zich eeuwig schuldig voelen. Schuldig omdat het niet anders kon?Schuldig in concrete, materiële zin en schuldig in geestelijke zin. En schuldig in geestelijke zin valt dan weer uiteen in irreëel en reëel. De grote vragen zijn: wanneer is het irreëel en wanneer is het reëel, en wie gaat daarover, en is het ene van meer betekenis dan het andere?

6

Page 7: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

In mijn werk als verpleeghuispastor kom ik mensen tegen die lijden onder allerlei soorten schuldgevoelens. Maar ook buiten het verpleeghuis is er geestelijke onrust en lijden door schuld-gevoel. Dit soort gevoelens zorgen vaak voor somberheid en depressieve mensen. Het is niet zo dat ik in gesprek met cliënten heel duidelijk van hen hoor dat zij zich schuldig voelen of schuld hebben. Dit soort dingen blijken moeilijk te onderkennen, laat staan dat er woorden aan gegeven worden. Maar doordat ik voor velen present probeer te zijn en stukjes van het levensverhaal hoor en ken. Doordat ik met cliënten optrek en er voor hen ben als het leven knelt. Daarom weet en voel ik regelmatig wanneer schuldgevoelens, vaak volgens mij irreëel maar daaroor niet minder waar, de dagen benauwd en verward maken. En wanneer die gevoelens reëel zijn, dan vermoed ik regelmatig dat het niet anders kon, gezien de context van het leven van die persoon. Het woord schuld vind ik dan vaak zo zwaar en bijna adem benemend. Wie ben ik om een voor-val uit het leven zo te benoemen? En in het contact proberen we knopen te ontwarren, lijnen te trekken en inzicht op te doen. En soms komt er dan een punt dat we het even uit onze handen geven, de onrust overstijgen en in gebed voor God leggen: de rafels van het hart, het wezen, zwak en sterk, leven is een mensenwerk. ‘God vol van Eeuwigheid, zie naar ons om, spreid uw warmende lichtglans over ons uit als vleugels. Dat de naam geborgen mag zijn in U.’ Ook als ik vier, spreek ik nooit over ‘schuldbelijdenis’. Dit terwijl ik het een sterk punt vind in de katholieke liturgie, om aan het begin van de viering jouw eigen onvolkomenheid en kwetsbaar-heid te realiseren en voor de Eeuwige te leggen. We leven immers allemaal met - en in donker en licht! Altijd spreek ik over ‘het gebed om ontferming’, en in het gebed formuleer ik woorden waarmee onze zoektocht, met vallen en opstaan, in het leven geduid wordt. Daarna, na dit gebed, is het wellicht meer mogelijk, om niet meer zo belast met al jouw gevoe-lens van zelfverwijt en schuld, vrij te kunnen vieren. Althans, dat hoop ik.

In de GvL staat onder de openingsritus, vooraf aan de schuldbelijdenis: ‘Zusters en broeders, belijden wij onze zonden, bekeren wij ons tot God om de heilige eucharis-tie goed te kunnen vieren’. Daar wordt dus ongeveer hetzelfde bedoeld: eerst naar binnen keren, woorden geven aan het feit dat sommige dingen anders hadden gekund. Maar je bent wel een mens, tastend en zoekend, Eeuwige, zie naar mij om, en Heer ontferm U….. en dan….open je, om te horen, te beleven en ervaren, te bidden, te zingen en zegenen in de naam van de Eeuwige. Schuld, het is voor mij een belast woord, liever dus omschrijven, zinnen zoeken en vooral, prob-eren te snappen waarom het in een mensenleven gegaan is zoals het ging. Want nogmaals, wie ben ik om dat woord zomaar te poneren? Natuurlijk speelt mijn eigen leven hierin mee. De nor-mativiteit in de katholieke kerk van toen en het milieu waarin ik opgroeide.

‘Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld, ik heb gezondigd in woord en gedachte, in doen en laten. Daarom smeek ik de heilige Maria, altijd Maagd, alle engelen en heili-gen, en u broeders en zusters, voor mij te bidden tot de Heer, onze God. En steeds, wanneer je zei: ‘door mijn schuld’, dan boog je naar voren en klopte met je hand op je borst. Wat voelde ik me altijd schuldig, aan alles en iedereen en de hele wereld er ook nog bij. En nog…ik moet hard werken om me ‘vrij’ te voelen.

6 7

Page 8: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Maar….dit allemaal voor de Eeuwige leggen. Dat kan verlichten, want wat alle vormen van schuldig zijn of je schuldig voelen gemeen hebben is dat je er van af wilt. Je wilt het opheffen, vrij ervan zijn.

Is het niet zo dat diep in ons het verlangen leeft om gaaf en heel te zijn? Geschapen te zijn naar Zijn beeld en gelijkenis, vrij, liefhebbend en in vrede. Vanuit dit visioen, dat volgens mij ook in de grootste bandiet leeft, mogen wij leven.Maar als er aan dat leven, voor jouw idee, hier en daar iets schort omdat er iets is geweest wat de ander en jezelf schade berokkende, dan kan je hart toch niet helemaal gerust zijn als dit enkel en alleen voor de Eeuwige wordt gelegd. D. Sölle zegt in haar boek ‘het recht om een ander te worden’ : God maakt niet alles in orde. Wij moeten samen bouwen aan een andere wereld, elkaar om vergeving vragen en we moeten tekenen stellen van verzoening en goede wil. Als we over God willen spreken en hem bidden om ontferming, dan kan dit nooit buiten onze wereld, nooit achter de rug van mensen om.

En als er dan mensen bij ons in het verpleeghuis sterven, en ik word gevraagd om de zieken-zegen te geven, een teken van bemoediging, dan vraag ik of de naaststaanden bij het ritueel aanwezig willen zijn. En als het moment van handoplegging daar is, nodig ik hen uit om ook de hand op te leggen en daarbij uit te spreken wat hen het diepste roert, bezighoudt. Zo hoop ik een moment van verzoening te creëeren en de Eeuwige,…….wat er ook gezegd of gezwegen is…wij bidden of hij/zij zich over ons allemaal wil ontfermen.

Thea Peereboom, verpleeghuispastor van Aveant

8

Page 9: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Gezellig samen eten.

Contactmaaltijd voor ouderen rond de Nieuwe Kerk en de Tuindorpkerk

Voor 55-plussers rond de Nieuwe Kerk en de Tuindorpkerk is er weer gelegenheid om samen te genieten van een driegangen diner voor slechts 4 euro per persoon. Vindt U het ook fijn om samen te eten, kom dan op woensdag 12 december 2012, naar de Nieuwe Keten, Bollenhofsestraat 138a waar om 12.00 uur de maaltijd klaar staat. Vanaf 11.00 uur staat de koffie klaar.Nieuwe deelnemers zijn altijd van harte welkom, zowel alleenstaanden als echtparen. Met het oog op het inkopen doen voor de maaltijd, verzoeken wij nieuwe deelnemers om zich telefonisch aan te melden en de trouwe deelnemers die verhinderd zijn, zich af te melden op maandag 10 december 2012 vóór 12.00 uur, via telefoonnummer 2613474 of 2713946.

Wij nodigen U allen van harte uit om te komen.Tot ziens bij de maaltijd.

Namens de Protestante Commissie voor OuderenHylkje Volberda en Riet de Haas-van Riemsdijke-mail: [email protected]

Denk mee, Doe mee

Update Ghana comité Het Ghana comité is versterkt met vier nieuwe leden! Het bezoek gaat door! Wij gaan nu hard aan de slag om het bezoek van de Ghanese delegatie voor te bereiden. De Ghanese delegatie komt van 22 december 2012 t/m 5 januari 2013. We zoeken nog mensen die tijdens het bezoek willen koken (voor zowel lunch en avondeten), mee willen doen met activiteiten en die kunnen rijden. Ook zoeken wij nog gastgezinnen! Heb je zin in interculturele ontmoeting, doe dan mee! Wil je mee doen of meer informatie, neem dan contact op met Arja Smits via [email protected] of 06-19742623 Gastgezinnen voor Ghanezen gezocht in de kerstvakantie! Van 22 t/m 5 januari komt er een enthousiaste groep van acht Ghanezen naar Utrecht. Ze komen in het kader van de vriendschapsband die al 15 jaar bestaat tussen de Nativity Church uit Accra en de Protestantse Gemeente Utrecht. De groep bestaat uit enthousiaste mannen en vrouwen in verschillende leeftijden (25-72 jaar)!

Houd je van interculturele ontmoeting? Wil je je huis openstellen en wil je onze gasten een uniek kijkje geven in onze Nederlandse samenleving? Meld je dan aan als gastgezin! Een bijzondere kans om ook zelf een stukje Ghanese cultuur te beleven tijdens de kerstperiode.

We zijn op zoek naar gastgezinnen in Utrecht waar 1á 2 Ghanezen zouden kunnen logeren voor 1 of 2 weken. Het gaat om de periode van 22 december t/m 29 december en 29 december t/m 5 januari. De hele dag thuis blijven is niet nodig; de Ghanezen hebben een eigen programma en zijn af en toe een avond thuis. Ze kunnen zelf hun weg vinden in Utrecht en zelfstandig reizen. Ze ontbijten bij de gastgezinnen, maar hoeven hierbij niet altijd gezelschap te hebben. Een bed is fijn, maar een matras op de grond kan ook. Alle Ghanezen spreken Engels. Als gast-gezin krijg je informatie over hun cultuur en gebruiken, zodat je de Ghanezen een beetje beter kan begrijpen. Heb je ruimte voor één of twee Ghanezen voor één of twee weken, laat het ons weten!Voor vragen en aanmelden neem contact op met Arja Smits via [email protected] of telefoon 0619742623.

8 9

Page 10: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Louter Schoonheid !

Zou het weer goed blijven? Met wat zon ? Altijd weer even het afwachten aan de start van de dagtocht N K / T K .Ditmaal in het begin van de herfst, dat weemoedige en toch zo mooie seizoen voor de winterrust.

Met de volle bus , puur vaardig bechauffeurd door de nog zeer jeugdige ,Chris , rijden we naar het Zuidoosten , op weg naar de Ooipolder , een natuurgebied vlak boven Nijmegen. De rit is plezierig , zonder oponthoud , terwijl de passagiers volop genietend van gezelligheid en uitkijken , hondert uit kakelen , zo typisch Nederlands. Koffie in de bus, met de bekende gevulde koek , en de verwachting van de lunch in Hotel Millingen te Millingen “lunch “ Het blijkt een volledig diner met soep , aardappels , groentes , vlees , toetje , het kon niet op. En roept jeugdherinneringen op , van jong goed met hongerige magen in de huiskamer en moeder in de keuken temidden van heerlijke etensgeuren.

Na dit genieten komt het hoogtepunt van de dagtocht – de Ooipolder ! Een wondermooi , volmaakt Hollands polderlandschap langs de meeanderende Rijn , eeuwenoud en toch steeds jong vernieuwend , waar de natuur het voor het zeggen heeft en wilde runderen en paarden onbedreigd rondscharrelen . Een gebiedsgids , een Mevrouw verteld alles uit verleden , heden en toekomstplannen. Heel educatief met talloze herinneringen aan de steenwerkers , die met hele gezinnen de klei opgroeven en vormden tot stenen voor huizenbouw. Historie nu , maar één fabriek is nog in bedrijf .

Door wegvernieuwing zijn de kleine dorpjes onbereikbaar , maar de adembenemende schoonheid van de polders is genoeg .Ik dacht zo eens : elke Nederlander moest dit eenmaal gezien hebben , daar kunnen geen bergen tegen op.En dan zijn we al weer op de terugreis . Een kop koffie of thee met appelgebak voltooien deze mooie dag .

Retour naar Utrecht , met de onvermijdelijke maar niet zware file . Het was een dagtocht – met – uitroepteken , héél mooi ! ! Bedankt leden van het aktiefonds !

Anne Ebling ,

10

Page 11: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK10 11

Page 12: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

v.o.f. Vishandel

R. van de MheenSpakenburg

Al 30 jaar uw visspecialistin Tuindorp Oost

WOENSDAG VRIJDAG

ZATERDAG

[email protected]

En een schitterend assortiment aan vissoorten

dagvers natuurlijk!

van 10:00 tot 17:30van 10:00 tot 17:30 van 10:00 tot 17:30

12

Page 13: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Nieuwe Kerk-Tuindorpkerk Dit is de dag, die God ons schenkt,november 2012 waaraan thans ieder christen denkt; Hem viere, wat in ’t groot heelal

Door Jezus is en wezen zal.

Wij nodigen de ouderen rond de Nieuwe Kerk en de Tuindorpkerk van harte uit voor de gezamenlijke

ADVENTS - KERSTVIERING

Dit vieren we op donderdag 20 december 2012 in de Nieuwe Kerk, Bollenhofsestraat 138a.Vanaf 16.00 uur bent van harte welkom, de viering begint om 16.30 uur.

De meditatie wordt verzorgd door Ds. Carol van Wieren, het kerstverhaal wordt verteld door mevrouw Willemien van der Vlist-van Asselt.

Na de viering staat er een feestelijke broodmaaltijd klaar in de Nieuwe Keten. Komt U ook?Geef u dan op vóór 17 december a.s. door het inzenden van onderstaande antwoordstrook bij één van de onderstaande adressen, telefonisch mag ook.U kunt zonodig ook gehaald en weer thuisgebracht worden.

Met hartelijke groet,Riet de Haas-van Riemsdijk, secr. P.C.v.O.

Mw. A. Luijmes, Dr. ’s Jacoblaan 22, 3571 BM Utrecht, tel.: 030-271 07 37Mw. H. Volberda, Kwangodreef 44, 3564 PE Utrecht, tel.: 030-261 34 74

Naam :

Adres :

Telefoon :

Hoopt op donderdag 20 december 2012 bij de Advents-Kerstviering aanwezig te zijn.Wilt U gehaald en thuisgebracht worden? Zeg of schrijf het erbij!

12 13

Page 14: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Beste geïnteresseerden van de educatieve avonden, Op deze Rosh Hashanna mogen we u weer uitnodigen voor een nieuwe serie inspirerende edu-catieve avonden. Het Utrecht Beraad Kerk en Israël (UBKI) heet u van harte welkom om deze avonden bij te wonen.

Dit jaar zullen drie van de vijf zogeheten Megillot centraal staan: Prediker, Ruth en Klaa-gliederen. Tirtzah Middleton (Liberaal Joodse gemeente Utrecht) zal de inleidingen verzorgen. Noteer de volgende data in uw agenda:

16 oktober: Prediker (Kohelet)15 januari: Ruth5 maart: Klaagliederen (Eecha)

Plaats: Pastorie RK parochie Antoniuskerk, Kanaalstraat 200, Utrecht

(15 min. lopen van Utrecht Centraal, of buslijn 14 ri. Utrecht, halte JP Coenstraat)

Aanvang: 20.00 uur, koffie vanaf 19.45 uur

Kosten: geen. Er wordt een bijdrage van €2,00 gevraagd voor koffie en thee

Info: Hendrie van Maanen, [email protected]

Daarnaast willen we u alvast wijzen op de jaarlijkse Avondwake (Jom Hasjoah) die het UBKI organiseert. Deze staat gepland op 21 april 2013 in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

We hopen u ook komend jaar weer te ontmoeten.

Met vriendelijke groet,

Namens het UBKI, Hendrie van Maanen

KERSTPLANTENOok dit jaar zullen we op vrijdag 14 december van 14 tot 17 uur en op zaterdag 15 december van 9 tot 12 uur vanuit de Prinsenhof de ” kerstplanten” voor oudere en zieke gemeenteleden bezor-

gen.( u leest het goed: nog een keer uit de Prinsenhof!)We hopen dat veel gemeenteleden bereid zijn om wat planten weg te brengen. De medewerkers,

die regelmatig helpen, bel ik even op, maar we zien ook graag wat nieuwe bezorgers!Als u mee wilt doen: een telefoontje naar de Prinsenhof (2712479) of naar mij thuis (2713072) is

voldoende.

Dieny Prak

14

Page 15: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Thuis heb ik nog een glossy bladDe Tuindorpkerk, Utrecht mijn stad

een kerk met passie en vol vuur.Een kerk,in deze mooie wijk

Als tempel voor Gods koninkrijkVoor elke dag, voor ieder uur

Het klokgelui, Gods ringtone klinktGebeier, van de hemel zingt

Een oproep om je te bezinnenDe stilte voor een ander woord

Voor hen die nooit worden gehoordWie zal die naasten ooit beminnen

Refrein: En als de klokken zondags klinken En Tuindorp wakker wordt geluidHoor ik een roep voor andre tijdenEn kom ik toch mijn bed weer uit.

De kinderclub,een mooie tijd Het was er knus, gezelligheid De boze wereld was nog ver de kindernevendienst gestart

Met Huijser in gesprek verwartKnutselden vliegers en een ster

Gesprekken met belijdenisZoekend ware betekenis

Van kerk en God op deze aardeDe doopgesprekken rond een kind

Het wonder wat je samen bindtTijden van toen, eeuwige waarde

Refrein

Er is hier lief en leed gedeeld Vreugde, verdriet, de tijd die heelt Een warme club, die naast je staat Zo met Piet-Jan, met jong en oud

Zoekend de liefde die behoudDe ander in zijn waarde laat

Zo’n club vol passie en met vuurZorgt voor het slechten van de muurdie mensen van elkaar doet scheiden Een kerk die bindt en toekomst heeft

Die ruimte aan ons allen geeftKompas dat wijst naar and’re tijden

Refrein 2x

Tekst: Wim Verkerk Melodie: Het dorp

Jubileumlied

14 15

Page 16: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

VerhuisdJohan en Caroline Jansze-Paul, A.Romerostraat 275 Kouwerplantsoen 6, 3571 LSAnne Margot van Ditmarsch, Rijswijkstraat 305 Broerestraat 11, 3532 CP Vertrokkenmw H.J. van den Berkhof-Wiggers, Van Swindenstraat 59 wijkgemeente Domkerk

Gedoopt op 11-11-2012Merel Anouk en Floor Anna, dochters van Patrick en Agnes Schipper-Elderson, zusjes van Tom en Bart, Jordanlaan 76, 3571 KCSamuel Gerhard, zoon van Edward Mac Gillavry en Marielle Hoff, broertje van Julian en Elin, St. Bonifaciusstraat 10, 3553 SR

Overleden01-11-2012 Grietje (Gré ) Giethoorn-Rijksen, Van Esveldstraat 169 93 jaar

Lief en Leed

DE BLOEMEN IN DE MAAND NOVEMBER GINGEN NAAR

4 november Riet de Haas en Carol van Wieren11 november de heer Van de Ham en mevrouw Buurman18 november Corrie Nagel en Rinie en Ger van Zeggelaar

Graag wil ik iedereen bedanken voor de kaarten, bloemen, telefoontjes en bezoekjes die ik mocht ontvangen naar aanleiding van mijn rugproblemen met de daarop volgende operatie.

Ik heb het zeer op prijs gesteld.

Met vriendelijke groet,Toos Ester

Advent en Kerst 2012

De vier weken voor Kerst staan in het teken van het wachten op de komst van Christus.

De bloemen in het kanselboeket zijn paars met veel groen. De kleur paars staat symbool voor bezinning, boete en inkeer. Op de 3e adventszondag, zondag Gaudete (Latijns voor ‘Verheug U op’ (de komst van Jezus Christus) is roze de kleur van de bloemen, die de feestelijkheid en vreugde van deze dag symboliseert.

Op de liturgietafel staan vier adventskaarsen. Elke zondag steekt een kind een kaars aan. Hierdoor komt er steeds meer licht op de weg naar het geboortefeest van Christus.Voor Eerste Kerstdag maken we een boeket met veel witte bloemen. Wit is een feestkleur. Het is de kleur die verwijst naar Christus: het Licht van de wereld.

De bloemengroep

16

Page 17: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Gedachtenis: mevrouw Gré Giethoorn-Rijksen

Op 1 november is overleden mevrouw Gré Giethoorn-Rijksen. Zij werd 93 jaar. In de dienst van Woord en Gebed ging ds. Go Verburg voor, een oude vriend van haar en haar man, Jan Giethoorn. Hij woont in Zwitserland en kwam voor de afscheidsdienst naar Utrecht. Één van de zonen van mevrouw Giethoorn-Rijksen vatte het leven van zijn moeder samen in het woord ‘’erkenning’’. Ze was op zoek geweest naar erkenning, omdat ze zo goed wist wat het voor een mens kan betekenen om niet door anderen in je omgeving erkend te worden. Erkenning vond ze ook in haar huwelijk met meneer Giethoorn. Ds. Verburg refereerde aan hun jeugdig gebleven liefde. Omdat ze ernstig dement geworden was, werd van meneer Giethoorn een grote inspanning gevraagd. Met veel liefde en toewijding heeft hij zijn vrouw thuis kunnen verzorgen.

De tekst op de rouwkaart kwam uit psalm 23: ‘’Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij; uw stok en uw staf, die vertroosten mij.’’ De psalm werd ook in de dienst gelezen. De liederen die we zongen, waren door haar zelf uitgezocht. Het waren liederen waarin gebeden wordt om de hoede en erkenning van God. We zongen o.a. deze regels uit gezang 444: ‘’Heer, ontferm U over ons, open uwe Vaderarmen, stort uw zegen over ons, neem ons op in Uw erbarmen.’’ Moge zij vrede gevonden hebben in Gods erbarmen en mogen meneer Giethoorn, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen troost vinden in het vertrouwen op dit erbarmen van de Eeuw’ge, Ongeziene. Ds. P.J. Rebel

Gedachtenis

16 17

Page 18: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Van de kindernevendienst

Ik zie, ik zie...In de adventstijd van dit jaar staan vier profeten centraal. Iedere zondag wil een reisleider laten zien hoe mooi alles is, maar als hij op de plek aankomt, is er niets moois te zien. Dan komt de profeet van de zondag vertellen dat er eens een tijd zal komen dat alles mooi en goed zal zijn.

1e advent - Kom maar eens kijkenDeze eerste zondag wil de reisleider een mooie groene boom laten zien, maar er is alleen een kale tak of boomstronk over. De profeet Zacharia uit het oude testament vertelt hoe het kan worden. 2e advent - OnderstebovenVandaag wil de reisleider een mooie rode loper laten zien, maar er is slechts een vale loper te zien. De profeet Maleachi uit het oude testament vertelt hoe het kan worden.3e advent - Keer omDeze zondag komen we in aanraking met de profeet Sefanja, die vertelt hoe mooi de toekomst zal zijn, terwijl het er nu niet zo goed uit ziet.4e advent - Niets te zienEr is eigenlijk nog niets te zien. Maria is zwanger, maar dat is nog niet zichtbaar. In de kerk liggen kale stenen. Zal er ooit een dag komen…? Dan verschijnt de profeet Micha.Kerstzondag - Ik zie, ik zie...Licht zal er zijn in de duisternis, maar dat blijkt tegen te vallen. In de stal zien we een klein lichtje en een klein kindje. Is dat alles?!

In januari gaan we verder met de evangelieverhalen: de drie wijzen, de doop van Jezus, Zijn ee-rste wonderen en optreden in de synagoge.

Ook leuk!Op zaterdag 22 december wordt voor de tweede keer een lichtjestocht georganiseerd, een geza-menlijk project van de Eykpunt gemeente en de Jeruzalemkerk. Vanaf winkelcentrum De Gaard wordt een route uitgezet door Tuindorp Oost, verlicht door vele honderden kaarsjes. Langs de route komt u allerlei figuren tegen uit het Kerstverhaal, is er een herberg, en ook komt u langs een kerststal met Jozef en Maria. De route is interessant voor jong en oud! Voor meer informa-tie: zie www.lichtjestochtutrecht.nl.

Het Catharijneconvent organiseert van 11 december tot 13 januari “Zin in kerst”. Met kun-stvoorwerpen uit vorige eeuwen, maar ook eigentijdse voorwerpen die de geboorte van Jezus in de stal laten zien. Ook zijn er allerlei kerststallen, met centraalnatuurlijk de beroemde achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal staat. Tijdens de komende kerstexpositie worden 29 nieuwe fig-uren aan deze Napolitaanse stal toegevoegd. Daarmee komt het totaal op ruim honderd en kan het kerstverhaal voor het eerst volledig afgebeeld worden. Zie http://www.catharijneconvent.nl/

Jong

18

Page 19: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Kinderlied

18 19

Page 20: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK20

Page 21: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Kinderlied januari

2. Groeien is knokken om verder te komen.Vallen en opstaan. Een lach en een traan.Groeien is zoeken en kiezen en vragen,ergens aan werken en ergens voor staan.

3. Groeien is denken en kennis vergroten.Steeds meer ontdekken en steeds meer gaan zien.Groeien is telkens weer grenzen verleggen,waarmaken waar je van droomde misschien.

4. Groeien is dingen soms los durven laten.Beelden gaan barsten en schieten tekort.Groeien is botsen met God en ontdekkendat je geloof daar niet minder van wordt.

20 21

Page 22: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Adventscollecte voor TEAR Dit jaar heeft onze diaconie gekozen voor de organisatie TEAR; dit is een missionaire organisatie die wereldwijd lokale kerken helpt in de strijd tegen armoede en onrecht. Daarmee wil men op een duurzame manier wereldwijd mensen helpen.Tear helpt kerken om in hun eigen dorp of stad initiatieven te ontplooien tegen armoede. Bijvoorbeeld op het gebied van hiv en aids, voedselzekerheid en inkomen, schoon water, noodhulp en voorbereiding op rampen.In Nederland moedigt Tear mensen aan om te strijden tegen armoede en voor gerechtigheid. De nadruk ligt daarbij op geven en op het ons bezinning op onze eigen levensstijl en de gevolgen daarvan voor de armen. Tear verbindt kerken in Nederland met kerken overzee om een wederzijds proces van leren en bemoedigen te stimuleren.Tear werkt via partnerorganisaties die lokale kerken toerusten en ondersteunen. Men richt zich op de allerarmsten, zonder onderscheid te maken naar etnische afkomst, religie, geslacht of politieke overtuiging. Men helpt kerken om samen met hun dorps- of buurtgenoten de problemen in de gemeenschap te inventariseren en aan te pakken. Daarbij maken ze zo veel mogelijk gebruik van de middelen die zij zelf hebben. Zo werken zij aan de blijvende weerbaarheid van hun gemeenschap. Want mensen moeten niet afhankelijk blijven van buitenlandse hulp.Tear werkt samen met lokale kerken aan noodhulp en aan ontwikkeling van gemeenschappen omdat de lokale kerken een geweldig instrument zijn voor de bestrijding van armoede en onrecht. Tear is actief in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Nederland.Tear heeft speciale aandacht voor twee grote uitdagingen waar juist arme gemeenschappen voor staan: hiv/aids en het omgaan met rampen en met de gevolgen van klimaatverandering. Omdat Tear werkt via lokale kerken en christelijke organisaties in rampgevoelige gebieden, kan de slachtoffers vaak snel noodhulp gegeven worden. Ook ondersteunt Tear bij de wederopbouw en wordt samengewerkt met lokale kerken aan een betere voorbereiding op rampen. Bijvoorbeeld in India, Bangladesh, Cambodja en Nepal.Veel informatie over het goede werk van Tear en over de verschillende projecten kunt u vinden op de website: http://www.tear.nl.

Kerstpakkettenactie 2012Ook dit jaar willen wij in de adventstijd en tot begin januari weer een inzameling houden voor de mensen die het goed kunnen gebruiken. Dit jaar willen wij u, naast de gebruikelijke kerstpakketten vragen om pakken waspoeder. In de 72 pakketten die de Voedselbank in Overvecht iedere week verstrekt, zit geen waspoeder. En daar is veel behoefte aan! Heeft u een voorraadje wasmiddelen in de kast staan? Dan kunt u daar een gezin in Utrecht erg mee helpen! Kortom: lever uw kerstpakket, losse artikelen uit uw kerstpakket óf pakken wasmiddel in bij het verzamelpunt in de Voorhof. De diaconie zorgt ervoor dat alles op de juiste plaats terecht komt.

Jannelies Dolmans

Diaconie

22

Page 23: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

KERSTCOLLECTE VOOR STRAATKINDEREN IN UGANDAMet kerst zijn we graag op een plaats waar we ons thuis voelen. We vieren de geboorte van Jezus en genieten van samenzijn met onze familie of vrienden. In Kampala, de hoofdstad van Ugan-da, leven duizenden kinderen elke dag op straat, op zoek naar eten en een slaapplaats. Ook met kerst.

Project: Dwelling PlacesTijdens de kerstcollecte staat dit jaar Dwelling Places centraal, een organisatie die door Kerk in Actie gesteund wordt en die straatkinderen een thuis biedt: een veilige plaats om te slapen, te eten en naar school te gaan. Waar dat kan, probeert Dwelling Places hen te herenigen met hun families. Veel van deze kinderen hebben te maken gehad met geweld, misbruik of zijn in de steek gelaten. Ze verlangen naar mensen die hen liefhebben en een plaats waar het veilig is.

Speciale actieU kunt meehelpen om kinderen een thuis te bieden. Met uw gift ondersteunt u Dwelling Places en andere organisaties die zich inzetten voor kinderen in de knel. Als u € 5,- of meer geeft via de machtigingskaart in de collectefolder of via het online formulier (vanaf 6 december), ontvangt u drie Fair Trade winterhangers uit Thailand. Om bij u thuis in de kerstboom te hangen of voor het raam. Online doneren kan via www.kerkinactie.nl Meer informatie over het project vindt u op www.kerkinactie.nl/kerst

TV-reportage IKON: Syb van der Ploeg bezoekt UgandaDe IKON zendt op zondag 16 december om 12.00 uur de indrukwekkende tv-reportage ‘Do they know it’s Christmas Time’ uit met zanger Syb van der Ploeg, bekend van De Kast en The Passion. Hij reisde voor Kerk in Actie naar Uganda om daar met eigen ogen te zien hoe kin-deren op straat moeten leven en wat Dwelling Places voor hen betekent.AfscheidDit stukje is de laatste bijdrage van Nel Bakker en Marijke Haan van de ZWO-commissie. Begin dit jaar hebben wij besloten om te stoppen met onze activiteiten. Met veel plezier hebben we vele jaren bijvoorbeeld de Sobere Maaltijden en de vrijmarkt georganiseerd. Twee jaar geleden hebben de jongeren de organisatie van de vrijmarkt overgenomen. Wij willen iedereen, die ons hebben ondersteund bij onze activiteiten, hartelijk danken voor hun inzet.

Tot onze vreugde neemt Marianne Eijgenraam het van ons over. Zij wordt in december beves-tigd tot diaken met de bijzondere opdracht voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssa-menwerking (ZWO). Wij wensen haar veel inspiratie.

Nel Bakker en Marijke Haan

ZWO-Nieuws

22 23

Page 24: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Activiteitenkalender December/Januari

activiteit: omschrijving wanneer?

Kerstversiering maken

Onder leiding van Gea Konieczek kerstversiering maken. Wilt u zelf groen meenemen en evt. decoratiemateriaal? De basiskosten zijn 7,50 euro, verdere eventuele aankopen worden ter plekke verrekend. [email protected] of Marry Achterberg 0617793560

Donderdag 6 december 20.00-22.00

uur

Huisbioscoop The Help

The Help is de verfilming van het boek De Keukenmeidenroman geschreven door Kathryn Stockett. Het verhaal over en door de zwarte hulpen werkzaam in huizen van blanke gezinnen. Een ontroerend relaas, met schok-kende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop.

Woensdag 12 december 15.00-17.00

uur

Kookworkshop Kersthapjes

Ideeën opdoen voor leuke hapjes om met kerst op tafel te zetten. En uiteraard deze samen maken en opeten. Opgave bij [email protected] of 06-11264946 .

Donderdag

13 december 18.15-21.30

uur

Mijn Favoriete Muziek: de bezoeker aan het woord

Een aantal vaste bezoekers van onze muziekavonden laat hun favoriete muziekstuk/nummer horen en vertelt daar kort iets over. Populair en klassiek komt aan bod. Aan het eind krijgt u een cd mee van alles wat u gehoord hebt. Aanmelden bij Wilma: [email protected]

Donderdag 17 januari

2013 20.00-22.00

uur

Huisbioscoop Als 2 druppels water.

De film is gebaseerd op de roman " De donkere kamer van Damocles" van W.F. Hermans uit 1958. Deze roman staat centraal in " Nederland leest 2012". VvooHui

Donderdag 24 januari

2013 20.00-22.00

uur

Huis in de Wijk

Voor meer info

24

Page 25: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

Huisnieuws: Kanttekeningen bij komende activiteiten.

Donderdag 6 december: Kerstversieringen maken onder leiding van ‘Plantaardig Vormgever’ Gea Konieczek . Wilt u zelf groen meenemen en evt. decoratiemateriaal? De basiskosten zijn 7,50 euro, verdere eventuele aankopen worden ter plekke verrekend. [email protected] of Marry Achterberg 0617793560

Woensdag 12 december 15-17 uur:Huisbioscoop The Help The Help is de verfilming van het boek De Keukenmeidenroman geschreven door Kathryn Stockett. Het verhaal over en door de zwarte hulpen die werkzaam zijn in huizen van blanke gezinnen.Een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte en humoer en hoop.

Donderdag 13 december 18.15-21.30 uur:Kersthapjes maken en samen opeten

Januari

Donderdag 17 januari 20-22 uurMijn Favoriete Muziek: De bezoeker aan het woord. Een aantal vaste bezoekers van de muziekavonden wordt gevraagd hun favoriete muziek te laten horen en daar een korte uitleg bij te geven waarom ze zo getroffen zijn door die muziek. Dit kan zowel klassiek als modern zijn. Alle nummers worden op een CD gezet die u aan het eind mee naar huis krijgt.Opgave bij [email protected]

Donderdag 24 januari 20-22 uurHuisbioscoop: Als twee druppels waterDe film is gebaseerd op de roman “ De donkere kamer van Damocles” van W.F. Hermans uit 1958. Deze roman staat centraal in “ Nederland leest 2012”.De maker van de film uit 1963 is Fons Rademakers. Freddy Heineken heeft de film volledig gefinancierd. In een piepklein rolletje is hij te zien in de film.De hoofdrolspeler is Lex Schoorel. Hij speelt zowel de schlemielige winkelier Ducker alswel zijn stoere evenbeeld de verzetsman Dorbeck. Die geeft Ducker allerlei verzetsopdrachten.Na de oorlog is er geen spoor te bekennen van Dorbeck. Niemand kent hem of heeft van hem gehoord. Heeft hij wel echt bestaan? Was hij een hersenspinsel?Verwarring alom. Een echt Hermansiaans thema.Ook de film zelf heeft een raadselachtige geschiedenis. Hoewel hij volgens kenners de beste Nederlandse film van de 20e eeuw is, kon hij 30 jaar niet in het openbaar vertoond worden. Zie ook: www.huisindewijk.nl Vragen? Mail naar [email protected] 25

Page 26: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

TUINDORPKERK LICHTKRING * TUINDORP-OOST*10.00 uur 17:00uur 10.00 uur __________________________________________________________________________

9 dec 8 decds Y.Viersen Ds. C.P. Bouman 15+ Bartiméushage__________________________________________________________________________

16 dec 15 decds P.J.Rebel Ds. H. StellingwerfS+T __________________________________________________________________________

23 dec 22 decds J.Spoor Ds. N. v.d. WalPs4Nu__________________________________________________________________________

24-dec Carols 22:00drs B.van den Berg 15+ zingen__________________________________________________________________________

25-dec 10.30u Mw. W. WinkelKerst ds P.J.Rebel wereldwinkel__________________________________________________________________________

30-dec 15.00u Mw. W. Winkelonbekend 31-dec 19:00 ds P.J.Rebel __________________________________________________________________________

De roosters voor de Lichtkring en Tuindorp-oost zijn vanwege de winterstop van de Mo-zaiek onvolledig. onze excuses voor het ongemak.

Roosters

26

Page 27: Mozaiek December 2012 - Januari 2013

MOZAÏEK

__________________________________________________________________________

1 jan geen dienst__________________________________________________________________________

6 jan mw ds E. Oprel, Vd HoevenkliniePs4Nu__________________________________________________________________________

13 jan ds P.J.Rebel S+T; huiskamerbijeenkomst__________________________________________________________________________

20 jan10:30 Pauluskerk ds P.J.Rebel + … samen met Paulusgemeenschap

__________________________________________________________________________

27 jands B.C.van Wieren 15+ Bartiméushage__________________________________________________________________________

3 febZWD-dienst ds P.J.Rebel wereldwinkel______________________________________________________________________

10-feb mw drs I.van Keulen Ps4Nu

26 27