29 mozaiek september 2014

19
Tuindorpkerk Utrecht Nr 29, september 2014 Het maandblad van de Tuindorpkerk

description

maandblad van de Tuindorpkerk te Utrecht

Transcript of 29 mozaiek september 2014

Page 1: 29 mozaiek september 2014

Tuindorpkerk Utrecht

Nr 29, september 2014

MOZAÏEKHet maandblad van de Tuindorpkerk

Page 2: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

VIJFPLUS-ACTIE-VIJFPLUSZoals altijd bij de start van het nieuwe kerkelijke

seizoen vragen we u ook nu weer om uw jaarlijkse financiële bijdrage voor ons kerkblad

Mozaïek.

Met de opbrengst van deze geldwervingsactie maakt u het mogelijk dat het kerkjournaal elke

maand weer kan verschijnen.

Wilt u , als het even kan, tenminste € 5,- storten op bankrekeningnummer

NL95RABO0130713120 ten name van Protestantse Gemeente Utrecht, wijk Oost ovv bijdrage Mozaïek. Alvast erg bedankt voor uw

bijdrage!

De redactie

p3 Uit de Kerkenraadp4 Expositiep6 Denk mee, doe meep14 Lief en Leedp15 Diaconiep16 Huis in de Wijkp19 Rooster Kerkdienstenp15 Algemene gegevens

Redactie: Reitze Verkerk, Marjanneke de Jong

Correspondentie Kerk in de Stad: Jan [email protected]

Druk:Imago Prints

Coverfoto: Reitze VerkerkLocatie: Cathedrale st. Mammes, Langres, Frankrijk

De Mozaïek is een maandblad vóór en dóór de leden van de Tuindorpkerk. Uw bijdrage aande Mozaïek is altijd welkom op het volgende e-mail adres:

[email protected](Aanmelden voor de digitale editie kan ook via dit e-mail adres)

Postadres RedactieObbinklaan 83571 NG Utrecht

De volgende editie verschijnt op 5 oktober. De deadline voor inleveren kopij is 23 september.

Heeft u artikelen die niet kunnen wachten op de deadline? Stuur ze naar de webredactie:

[email protected]

Colofon

Hallo,

I.v.m. met mijn opleiding in het UMC zoek ik een kost adres voor 6 maanden, vanaf september tot februari. Ik ben een christelijke jongen van 21 jaar oud en ik woon ik Kapelle, Zeeland.

Mocht u plaats hebben verzoek ik u contact op te nemen via; [email protected]

Met vriendelijke groet, Coen Harinck

2

Inhoud

Page 3: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Startzondag: vieren en verbinden

Na een aantal voor velen vrije weken beginnen we aan de start van het nieuwe seizoen. Hopelijk heeft de zomerperiode voor rust en nieuwe energie gezorgd. De startzondag is op 7 september, thema is ‘met hart en ziel … vieren en verbinden’. Net als vorig jaar is er een tijdscollecte waar iedereen die dat wil tijd kan doneren aan (diaconale) doelen. Verder gaan we samen eten, is er muziek en zang, knutselen en een spannend spel voor de kinderen, een rondleiding en… er wordt een nieuwe gemeentefoto gemaakt! Hopelijk bent u erbij.

Evaluatie van de Reisgids

Misschien weet u het nog. Vorig jaar heeft de toekomstcommissie samen met de gemeente een ‘reisgids’ gemaakt waarin de doelen en activiteiten van onze gemeente voor de komende jaren staan. We hebben daar nu een jaar mee gewerkt en het is goed om weer een keer stil te staan bij onze voornemens en te kijken wat daarvan al is bereikt en waar we misschien nog meer op kunnen investeren. De bedoeling is om op 7 oktober weer een avond te organiseren met iedereen die een groep of commissie in onze gemeente vertegenwoordigt, dan terug te kijken op een jaar werken met de reisgids en die bij te stellen waar dat nodig is. Daarna volgt dan nog een Open Huis met de gemeente om de opbrengst te bespreken. Wilt u de reisgids nog eens lezen? Er liggen exemplaren op de leestafel en de gids staat ook op de websitewww.tuindorpkerk.nl/media-items/downloads/finish/1-documenten/94-beleidsagenda-tuindorpkerk-2013-2018.

Doorstart van De ToevluchtDe acties voor een doorstart van De Toevlucht hebben effect gehad. Wethouder Jongerius heeft met het bestuur en de initiatiefgroep van Toevlucht gesproken. Conclusie hiervan was dat de gemeente de winteropvang voortzet in de zomermaanden, onder voorwaarde dat Vluchtelingenwerk Nederland alle dossiers opnieuw behandelt. Er is een nieuwe locatie toegewezen, een oud pand van het Leger des Heils. Hiermee is bereikt dat de groep mannen wordt opgevangen door de gemeente en niet meer door burgers. Ook de opvang vanuit de gemeente draait met vrijwilligers. Hoewel de nachtwachten nu ‘s nachts kunnen slapen (er blijft een betaalde nachtwacht wakker), blijven deze mannen afhankelijk van mensen die belangeloos in hen willen investeren. Er is nog steeds steun nodig (bv boodschappen zoals brood, beleg, scheermesjes, deodorant, verzorgingsproducten, ondergoed). Met de doorstart is nog geen structurele oplossing gevonden, Het blijft van belang om de landelijke overheid te wijzen op het bestaan van deze groep en aan te dringen op een oplossing. Wilt u helpen? Mail dan naar [email protected]. Minder vergaderenDe kerkenraad gaat dit jaar minder vergaderen. In plaats van elke maand vergadert de kerkenraad nu in de maanden september, november, januari, maart, mei. Het moderamen komt twee weken voorafgaand aan de kerkenraad bij elkaar. Dit betekent waarschijnlijk ook dat de berichtgeving vanuit de kerkenraad tweemaandelijks komt. Mochten er spoedzaken zijn, dan kan er natuurlijk altijd een extra vergadering worden georganiseerd. We zijn benieuwd hoe het dit jaar gaat bevallen.

Tot slot…• We zoeken nog een nieuwe penningmeester voor de diaconie en mensen voor Huis in de

Wijk, de organisatie van de sedermaaltijd volgend jaar, de vrijmarkt….Er zijn gelukkig al enthousiaste aanmeldingen, maar nog niet alle plekken zijn bezet.

• Heeft u iemand uit de gemeente al een tijdje niet gezien of mist u mensen die doorgaans in uw buurt zitten? Dan is het misschien goed om eens te bellen of langs te gaan of op een andere manier te laten weten dat ze gemist worden. Als er zorgen zijn, dan kunt u uiteraard ook terecht bij bijvoorbeeld het pastoraal meldpunt.

Met een hartelijke groet,

Harriët Smitscriba

Uit de Kerkenraad

32

Page 4: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

ExpositieVan 21 september tot 24 november exposeert Henk van Loenen (www.henkvanloenen.nl) in de Tuindorpkerk.

Henk van Loenen ( Hilversum 1946) volgde na zijn opleiding tot onderwijzer en tekenleraar jarenlang avondlessen in modeltekenen, etsen en schilderen aan de Academie Artibus in Utrecht. In 2007 stopte hij met lesgeven en richtte hij zich volledig op schrijven, schilderen en fotograferen.

Zijn beeldend werk balanceert op de grens van figuratie en abstractie. De vragende, kwetsbare mensfiguur is zijn centrale thema. Hij exposeerde in diverse galeries in Utrecht, Gorinchem, Wijk bij Duurstede, het Manna Kunsthuis in Brugge en het Stedelijk Museum Vianen in zijn woonplaats.

Van Loenen begon in de jaren 90 begon gedichten te schrijven onder de naam Juliën Holtrigter. In 2011 won hij de Turing Poëzieprijs. Dichters die hem inspireren zijn: Snoek, Koenegracht, Ter Balkt. Van Loenen: “Het zijn de wat meer verhalende dichters. Helder, maar nooit eenduidig. Met de nodige humor. En engagement, geen navelstaarders.”

Zitten er overeenkomsten in zijn dichtkunst en zijn schilderkunst? Van Loenen/ Holtrigter: “Ik schrijf én schilder heel dicht op de zintuiglijk waarneembare werkelijkheid. Ik ben in wezen een boer, ik houd van het aardse. Maar ik zoek ook de bezieling in de dingen. Juist in het aardse wil ik het bovenaardse ontdekken. Ik ben een verteller, ik leef van beelden, parabels en verhalen.”Wat is kenmerkend voor zijn schilderkunst? “Ik loop altijd naar het licht te kijken, hoe het valt, hoe het mensen en dingen aanraakt, ze glans geeft en weer in het donker achterlaat. De mensfiguren op mijn schilderijen zijn personages uit mijn verbeelding. Ze verdwijnen uit beeld, want het gaat me steeds meer om de kleuren zelf. Vroeger voerde blauw de boventoon, nu overheerst rood.”

Er is veel wat hem bezielt: “Ik vind het een uitdaging om met gewone woorden ziel en schoonheid op te diepen uit de vuile alledaagsheid, er is een onzichtbare werkelijkheid die mij soms aanraakt zoals de zon het gezicht van de in het donker levende blinde. Ik heb sterk de behoefte betekenis te geven aan zelfs de kleinste dingen, vooral als ze oud en doorleefd zijn. Er is een mysterie achter de zichtbare werkelijkheid. Er is een stem die roept.”Geestelijk laat Van Loenen zich inspireren door de Bijbel, teksten van Meister Eckhart, Bonhoeffer, De Saint-Exupéry, Huub Oosterhuis, Willem Barnard, Jean Jacques Suurmond. Maar ook bij het boeddhisme en het taoisme vindt hij inspiratie.

4

Page 5: 29 mozaiek september 2014

Op de vraag wat zijn kunst zegt over levenskunst en de zin van het leven antwoordt hij: “Een vraag die ik niet zo goed kan beantwoorden. Wat ik zelf in mijn gedichten terug lees, is dat ik mijn ego, mijn verwachtingen en eigen wijsheden leer los te laten. We willen alles onder controle houden. Overgave is erg moeilijk. En dit: als je schoonheid kan zien in het alledaagse en het geringe, krijgt het leven glans. Uiteindelijk geeft alleen delen wat je hebt (aandacht, tijd, geld) en delen in de vrede van Christus die alle verstand te boven gaat, zin aan het leven, geloof ik.”

Opening expositieZondagmiddag 21 september van 16.30-17.30 uur vindt de opening van de expositie plaats. Len Borgdorff, dichter, woordkunstenaar en hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Liter leidt de tentoonstelling in. Henk van Loenen/ Juliën Holtrigter leest voor uit eigen werk en Wout van Veen speelt de Arabesque in C opus 18 van Schumann en de Nocturne in f klein opus 55 van Chopin op de vleugel.

4

Page 6: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Meditatief bijbellezen: een persoonlijke impressieMisschien herinnert u zich nog de dienst van Nico den Bok van afgelopen winter, waar in hij op meditatieve wijze zijn overdenking deed. Wellicht weet u ook dat er kringen zijn binnen de tuindorpkerk, die dit maandelijks doen!

Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan dit meditatief bijbellezen. Elke eerste dinsdag of tweede dinsdagavond is er een groepje van ca. 8-10 personen die met elkaar op meditatieve wijze een bijbeltekst bespreekt. Een van de deelnemers brengt een tekst van ca 7-10 verzen in in twee vertalingen, die volgens een vaste volgorde wordt doorgenomen.

Het mooie aan deze volgorde vind ik dat eerst de tafel even wordt opgeruimd, er een kaars wordt aangestoken om in de goede sfeer te komen. Daarna wordt door middel van aandacht voor lijf en geest een verdere rust gecreëerd om op die manier optimaal in contact met de tekst te komen. De inleider licht vervolgens toe waarom deze tekst is gekozen en dan wordt de tekst 1 x goed doorgelezen. Na deze eerste keer lezen krijgt een ieder de tijd om voor zich zelf de kern van deze tekst te benoemen. Nadat dit met elkaar wordt uitgewisseld, volgt verder een persoonlijk proces met de tekst. In de afwisseling van een vraag van de gespreksleider en rust (drie vragen in totaal) krijg je zo de gelegenheid om de tekst tot je te laten spreken.

Het proces wordt afgesloten met een stuk gekozen muziek van degene die de tekst heeft ingebracht. Daarna is er gelegenheid om met elkaar te delen wat je wil delen na de meditatie.De laatste keer hebben we op deze wijze een tekst uit Openbaring doorgenomen. De visioenen van Johannes worden levendig geschetst. Voor mij werd op die manier duidelijk, hoe essentieel het voor me is om een perspectief te hebben voor je dagelijks leven. Waar wil ik naar toe leven, en dat maakt me bewust van waar ik in dat dagelijks leven aandacht aan wil besteden.

Het is voor mij een goede ervaring geweest om zo eens per maand op deze manier de bijbel te lezen en met elkaar uit te wisselen op welke manier de bijbel tot je kan spreken. Ik vind het ook mooi om zo de veelkleurigheid van onze gemeente te leren kennen en de verschillende beelden van het geloof mee te krijgen.

Friso Smits

Voor extra informatie over de kringen ‘Meditatief bijbellezen’ en voor aanmelding:Sjouktje Hoeksema (tel: 2713440; [email protected])Ally Bouter (tel: 2715316; [email protected])Henk Walvoort (tel: 2516946; [email protected])

Denk mee, Doe mee

6

Page 7: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Vragen rond het levenseinde, gespreksavond op maandag 13 oktoberDe meesten van ons hebben wel eens afscheid moeten nemen van een naaste. De een zal goede herinneringen bewaren aan dat afscheid, bij de ander roept het alleen maar woede en verdriet op. We gaan door dergelijke ervaringen ook nadenken over ons eigen levenseinde. Sommigen zijn bang om de regie uit handen te moeten geven en afhankelijk van de zorg van anderen te worden. Zal die zorg er dan trouwens nog wel zijn, nu de overheid zo enorm bezuinigt op allerlei voorzieningen? Je hoort wel eens mensen zeggen dat er dan geen andere uitweg meer is dan actief dat leven te beëindigen en euthanasie de enige keuze is. Of zijn er in die palliatieve fase nog meer en andere mogelijkheden? Misschien lopen we al wel langer met dergelijke vragen rond, maar spreken we er niet over met onze naasten of durven we er niet goed over te beginnen. In de media wordt het debat over het levenseinde volop gevoerd, maar mensen en meningen staan daarbij vaak lijnrecht tegenover elkaar. De een vindt dat elk mens het recht moet hebben om over eigen leven en dood te beschikken en meent dat de grenzen m.b.t. euthanasie moeten worden opgerekt. Anderen menen dat het leven door God gegeven is en dat wij als mensen geen zeggenschap hebben over onze eigen dood. Weer anderen zoeken een weg in het accepteren dat ook het lijden bij het leven behoort. Als pastores vanuit de Tuindorpkerkgemeente en de St. Martinusparochie, locatie Pauluskerk, willen wij bovengenoemde vragen en ervaringen aan de orde stellen en met elkaar bespreken tijdens een bijeenkomst voor mensen uit beide geloofsgemeenschappen.Jos Hettinga, tot voor kort geestelijk verzorger in Verpleeghuis Rosendael en parochielid in de Pauluskerk, zal de avond bij ons inleiden.Hij zal ons meenemen in zijn eigen vragen, zoeken en dilemma’s rond dit thema, daarbij puttend uit de voorbeelden die hij meemaakte in zijn werk als verpleeghuispastor. Hoe beleven mensen die laatste fase, welke keuzes maken ze, hoe betrekken ze hun familie en naasten daarbij?We zullen indrukwekkende en soms verwarrende verhalen horen. Maar vooral gaan we ook met elkaar in gesprek over onze eigen vragen en ervaringen. Het gaat daarbij niet om de discussie, om standpunten vóór of tegen, maar om onze eigen zorgen, onze eigen beleving. Vragen en zorgen die wij als gelovigen met elkaar kunnen en mogen delen, zonder elkaar te beoordelen of te veroordelen. Omdat wij samen gemeenschap van Christus zijn. U bent van harte uitgenodigd op maandagavond 13 oktober a.s. in De Blauwe Zaal van de Tuindorpkerk aan de Van Riellaan (zij-ingang). We starten om 20.00 uur en sluiten rond 22.00 uur af. Koffie staat klaar vanaf 19.45 uurWe hopen dat zowel oudere als jongere gemeente- en parochieleden zich melden, zodat ook de generaties met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Wilt u wel graag komen, maar bent u slecht ter been of wilt u liever ’s avonds niet meer alleen over straat, laat ons dat dan even weten. Wij zorgen dat u met de auto wordt opgehaald en thuisgebracht.

Een hartelijke groet,

Gérard MartensJos HettingaPiet Jan Rebel 030-2734581Ineke van Keulen 030-2715638

Voor autodienst kunt u zich melden bijVoor de Pauluskerk Gertruus Bors - [email protected]; of 06-23316086.Voor de Tuindorpkerk Johan Jansze 030-2732440 76

Page 8: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Woont God in Overvecht? Vrijdag 3 oktober – stadspelgrimage in Utrecht Overvecht

De Iona Community is een wereldwijde oecumenische beweging die zich inzet voor liturgievernieuwing, gemeenschapsopbouw en voor het werken aan vrede en gerechtigheid. Ze is in 1938 opgericht in Glasgow. Dat is een grote stad met veel verschillende wijken. Dominee George MacLeod, de oprichter van de IC, was bewogen met de bewoners van de wijk Govan. In die wijk woonden in de jaren 30 veel werkloze mensen met alle problemen die daarbij horen.Wie wel eens op Iona is geweest, kent de pelgrimage over het eiland. De Iona Community organiseert ook stadspelgrimages. Een stadspelgrimage is een wandeling door een stad of een wijk om te ervaren hoe de mensen daar leven.

De Nederlandse Iona Groep biedt de mogelijkheid om aan een stadspelgrimage mee te doen in de wijk Overvecht in Utrecht. Dit is een manier om naast de wijk Overvecht ook kennis te maken met de Nederlandse Iona Groep en het gedachtengoed van de Iona Community.Erna Treurniet is betrokken bij de Nederlandse Iona Groep en is buurtpastor in Overvecht en kent daar veel mensen en organisaties. Door haar contacten in de wijk krijgen we op vrijdag 3 oktober tijdens een pelgrimage de mogelijkheid om kennis te maken met de wijk Overvecht en met de mensen die daar wonen en werken. Iedereen zal met minimaal twee mensen of organisaties in contact komen. Dit zijn mensen die we in onze eigen leefwereld niet vaak tegen zullen komen: mensen bij de Voedselbank, een uitgeprocedeerde asielzoeker, mensen bij de weggeefwinkel, het buurtteam, de moskee, het Leger des Heils, buurtbewoners en een woongroep die zich in willen zetten voor de wijk. En na al die ontmoetingen kunnen we elkaar de vraag stellen: ‘Woont God in Overvecht?’Wie op deze manier Overvecht wil ervaren, nodigen wij uit om dit via deze pelgrimage te doen. We gaan in kleine groepjes door de wijk wandelen en komen op plaatsen waar we mensen ontmoeten.

Voor de organisatie is het noodzakelijk om te weten hoeveel mensen er mee willen doen aan deze stadspelgrimage. Hoe meer deelnemers er mee doen, hoe meer mensen en organisaties in de wijk beschikbaar moeten zijn voor een ontmoeting.Opgeven dus graag z.s.m. en uiterlijk tot 15 september 2014 via [email protected] kosten voor deze dag zijn 5 euro pp.

Het programma van de middag is als volgt:

13.00 verzamelen op station Utrecht Overvecht aan de Overvechtse kant (kant van spoor 3)13.05 welkom en opening met aansluitend koffie en thee13.30 vertrek in kleine groepen (graag fototoestel meenemen en kabeltje om de foto’s op een pc te zetten) om door de wijk te gaan lopen aan de hand van een route en een aantal vragen. Onderweg komen de groepen langs mensen en organisaties voor een ontmoeting.16.30 aankomst in het Johannescentrum, ervaringen uitwisselen en foto’s uploaden17.30 maaltijd verzorgd door Hanna’s Herberg (dieetwensen en/of vegetarisch bij opgave vermelden)18.45 vesper met de foto’s19.30 afsluiting en vertrek (het Johannescentrum ligt op ca. 7 minuten lopen van station Overvecht) zie ook www.ionagroep.nl 8

Page 9: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Wijkreisje rondom NK/TKWe gaan op donderdag 23 oktober 2014 weer een dagtocht maken. In overleg met de vertrouwde busonderneming Verschoor hebben we het onderstaande reisje vastgesteld:

P R O G R A M M A:

10.00 uur vertrek vanaf de Nieuwe Kerk (hoek Bollenhofsestraat/Poortstraat);10.15 uur vertrek vanaf de Tuindorpkerk (hoek Van Riellaan/Suringarlaan);10.30 uur vertrek vanaf de Lichtkring ( hoek Eijkmanlaan).We rijden onder het genot van een kopje koffie met een lekkere gevulde koek naar Den Haag. In Den Haag maken we een leuke rondrit langs diverse regeringsgebouwen. De chauffeur verteld tijdens deze rondrit de vele bezienswaardigheden. Daarna rijden we naar Hoek van Holland. Bij aankomst om 12.30 uur stappen we aan boord van een prachtige rondvaartboot (de voormalige Henri Dunant) van Rondvaart Europoort.De havenrondvaart begint nabij Hoek van Holland bij de Maeskantkering, het spectaculaire sluitstuk van de Deltawerken. We varen door het meest spectaculaire gedeelte van de Rotterdamse Havens, Nieuwe Waterweg, Europoort en de nieuwe Maasvlakte II. Dit is het havengedeelte waar de grootste zeeschepen ter wereld laden en lossen. Na de rondvaart zult u een goed beeld hebben van één van de grootste zeehavens ter wereld.Tijdens de boottocht krijgt u een uitgebreide lunch geserveerd, bestaande uit diverse soorten brood, hartig en zoet beleg, kroket, fruit, koffie en thee.Na deze prachtige tocht vertrekken we om 15.15 uur vanuit Hoek van Holland om via een mooie route weer huiswaarts te keren, waar we om 17.00 – 17.30 uur aankomen.

Het belooft weer een mooie tocht te worden. Hebt u zin om mee te gaan, geeft u dan zo snel mogelijk op met onderstaande strook, telefonisch mag ook. Aanmelden bij:H. Volberda, Kwangodreef 44, 3564 PR Utrecht, telefoon 030-2613474;A. Luijmes, Dr. ‘s Jacoblaan 22, 3571 BM Utrecht, telefoon 030-2710737.

De kosten aan het reisje verbonden, bedragen € 37,-- per persoon. Dit bedrag kunt u overmaken t.n.v. Actiefonds Tuindorpkerk, Utrecht, postgiro NL 88 INGB 0002 2850 17.

Met vriendelijke groet namens de P.C.v.O. Annie Luijmes, Hylkje Volberda Riet de Haas----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ondergetekende neemt deel aan het wijkreisje op donderdag 23 oktober 2014.

Naam :………………………………………………………

Adres: :………………………………………………………..

Telefoon :………………………………………………………..

Opstapplaats :…………………………………………………………

Handtekening:

8 9

Page 10: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

de Bijbel - verhalen om mee te leveneen leerhuis in het Johannescentrum

De bijbel is een intrigerend boek. Voor de een bevat het boek het onfeilbare Woord van God, voor de ander is het een boek vol verhalen die ons kunnen inspireren, voor weer anderen is het onbegrijpelijk dat mensen uit deze tijd hun heil zoeken in een boek van duizenden jaren geleden. Dat alles heeft te maken met de manier waarop Bijbelse teksten geïnterpreteerd worden. Interpreteren is een complexe zaak waarbij tal van factoren betrokken zijn: tekst en context, auteur en lezer, taal en cultuur, karakter en opvoeding.

Het leerhuis dat in het Johannescentrum onderdak heeft gevonden, bestaat het komende seizoen 30 jaar. Anders dan andere jaren hebben we docenten de vrije hand gegeven in de keuze van hun onderwerp, in een enkel geval met een lichte hint onzerzijds. Dat heeft geleid tot een verrassend, divers en veelkleurig palet. Maar altijd weer met eenzelfde pointe: de Bijbel, verhalen om mee te leven(?). . De serie begint met twee avonden waarop dr. Marjo Korpel (PthU –Amsterdam en Groningen) laat zien welke twee teksten uit het oude Ugarit aan de basis liggen van ons scheppingsverhaal. Daarin wordt verteld hoe Adam faalt in zijn opdracht een kwade godheid te vernietigen die in de vorm van een slang probeert de Boom des Levens te vergiftigen. Als straf wordt Adam dan gedegradeerd tot een gewoon mens. Wel krijgt hij als troostprijs een ‘goedaardige vrouw’, zodat de mensheid in ieder geval blijft voortbestaan. Prof. dr. Bert Jan Lietaert Peerbolte (VU-Amsterdam) gaat daarna aan de hand van verhalen in het boek Handelingen en de brieven van Paulus in op de vraag welke rol de huisgemeente in de beginperiode van het christendom vervulde: hoe werd in die tijd de sociale structuur van het familieverband gedefinieerd en welke rol speelde het kind daarin? En wat kunnen wij daarvan leren? Prof. dr. Klaas Spronk (VU) neemt ons mee naar de tijd waarin de Rechters het volk Israël richtten. Meer dan in andere boeken spelen in het boek Rechters vrouwen een opmerkelijke rol. En via hen komen we veel te weten over de mannen in dat boek. Parabels zijn als een kaars van een paar cent waarmee een schat kan worden gevonden, zo leren we van de rabbijnen. Reden te meer om ons samen met dr Eric Ottenheijm (UU) en prof. dr. Marcel Poorthuis (Tilburg) te verdiepen in de wijze waarop deze joodse verhalen de verhouding tussen de religieuze en de geleefde werkelijkheid belichten. In ontroerende beelden komen in het psalmenboek Bijbelse grondervaringen aan het licht. Zij verwoorden onze angst en verlangen, ze geven taal aan onze klacht en dankbaarheid, ze openen de ruimte waarin we leven. Prof. dr. Kees Waaijman (Nijmegen) neemt ons mee op een ontdekkingsreis naar de binnenkant van de psalmen. De Bijbel kent een aantal verschrikkelijke verhalen, ‘texts of terror’. Verhalen waar we liever niet over spreken of er een lied aan wijden. Zo’n verhaal is dat van Amnon en Tamar in het boek Samuël. Prof. dr Hans de Wit (VU) vraagt zich af of en zo ja op welke manier dit verhaal kan bijdragen aan de verwerking van een trauma.>>

10

Page 11: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

De data: de woensdagavonden 8 en 22 oktober, 5 en 19 november, 3 en 17 december 2014, 14 en 21 januari, 4 februari, 18 of 25 februari, 11 en 18 maart 2015. De leerhuisavonden worden gehouden in het Johannescentrum, Moezeldreef 400 te Utrecht-Overvecht van 20.15-22.15 uur en hebben het karakter van een hoorcollege. Het laatste kwartier wordt meestal gereserveerd voor vragen. De kosten (voor de gehele serie) bedragen in totaal € 40,-- over te maken op IBAN NL 51 INGB 000 1763920 t.n.v. Leerhuis Johannescentrum -Overvecht te Utrecht. In de tweede helft van augustus verschijnt een meer uitgebreide folder. Wilt u die ontvangen, vul dan onderstaande strook in of stuur een email naar één van onderstaande adressen. Als u in het verleden aan ons leerhuis hebt deelgenomen, hoeft u niets te doen. U ontvangt de folder thuis. Als u aan ons leerhuis wilt deelnemen, wilt u zich dan in alle gevallen – ook als u het cursusgeld tegelijkertijd overmaakt - aanmelden middels het invulformulier of een berichtje per email?

Ik geef mij op voor het leerhuis ‘de Bijbel - verhalen om mee te leven’ / ik ontvang graag de folder (doorhalen wat niet van toepassing is)

Naam:

Adres + postcode + woonplaats

Telefoon + emailadres

Opsturen naar: Marian van der Hulst-Caspers / Rubicondreef 40 / 3561 JC Utrecht / 030-2613051 email: [email protected] of naar Kees Wijnen / St. Eustatiusdreef 308 / 3564 GG Utrecht / 030-2624278 email: [email protected]

Cursus voor bezoekvrijwilligers over omgaan met verlies en rouw

Op de woensdagmiddag 12 november, 19 november en 3 december 2014 is er in het Johannescentrum in Overvecht een cursus voor bezoekvrijwilligers vanuit de kerk. Iedereen die werkzaam is in het bezoekwerk in de kerk in Utrecht is welkom op deze cursus. In deze drie middagen leren de deelnemers hoe ze om kunnen gaan met mensen die te maken hebben met verlieservaringen (overlijden van dierbaren, gezondheid van zichzelf of dierbaren, werk enz.). In de drie cursusbijeenkomsten komen de volgende onderwerpen aan de orde: verschillende ‘soorten’ verlies en de gevolgen die dat voor mensen kunnen hebben, theorieën over rouwverwerking, rouwbegeleiding en de rol van geloof voor mensen die rouwen.Als werkvormen zal er gebruik gemaakt worden van filmpjes en eigen verhalen van de deelnemers. Aan de hand van die ervaringen gaan we kijken hoe mensen kunnen reageren op verlies en wat je als bezoekvrijwilliger voor iemand met rouw kunt betekenen.

De cursus wordt gegeven door Irene Stok, ouderenwerker van het Diaconaal Missionair Orgaan van de PGU. De cursusmiddagen beginnen om 13.15 uur met inloop en koffie en thee. We starten om half 2 en de middagen duren tot 4 uur. Tussendoor is er een pauze. Voor de deelnemers is er een cursusmap met informatie. Aan deze cursus zijn geen kosten voor de deelnemers verbonden.Er kunnen maximaal 14 mensen meedoen aan deze cursus. Belangstellenden voor de cursus kunnen zich tot 1 november opgeven bij Irene Stok via 030-27 37 540 (maandag, dinsdag en donderdag) of [email protected]

10 11

Page 12: 29 mozaiek september 2014

Troosterhof 21 3571 NC Utrecht

Page 13: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Wevelaan 71, 3571 XT Utrecht

Troosterhof 21 3571 NC Utrecht

13

Page 14: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Nieuw ingekomenhr en mw B. de Ligt-Sinterniklaas, Professorenlaantje 16, 3571 JXEric K.W. Spijksma, Rhodosdreef 132, 3562 TJ Ingeliese Ammerlaan, Maria van Hongarijedreef 7, 3561 TD

VerhuisdRuben Morshuis, Chico Mendesstraat 29 Stroomstraat 27, 3432 TB Nieuwegeinmw A. Jansze-Vermeer, Kennedylaan 16/8-10 Kennedylaan 16/k474Jan Willem Konieczek, Soestdijkseweg Zuid 35 Walstraat 4/24, 6701 BD WageningenKatrijn Siderius, Van Alphenplein 4 Buys Ballotstraat 23, 3572 ZJelle van der Veen, Seringstraat 4 Walcheren 47, 3524 ZRmw G. de Witte-Onderstal, Valetonlaan 19 Van Vollenhovenlaan 561

Vertrokkenmw A.C. van den Boogaard-van Dillen, Lamerislaan 8 Hoornfam Sikkens-Brasz, Ornsteinsingel 97 Maarssenmw H.J.Th. Jurjens, Steve Bikostraat 58 Zwolle

Getrouwd op 6 juni 2014Jaap-Jelle van Os en Irma Eikelenboom, Lamerislaan 212, 3571 LH

Gedoopt op 8 juni 2014Benjamin Anthonie Wilco, zoon van Martijn en Marianne Schimmel-Roke, Ritzema Boslaan 79, 3571 CNJames Carel, zoon van Jan Willem en Charlotte van Beek- van Duinkerken, H.Copijnlaan 20, 3571 VH

Overleden 2-5-2014: Erna de Jager-Entjes, Ritzema Boslaan 74, 3571 CV 94 jaar 28-6-2014: Clasina Dirkje Schipper-Tak, Hugo de Vrieslaan 15, 3571 GE 104 jaar 2-7-2014: Hendrika Smallenburg-Blonk, Van Bijnkershoeklaan 250, 98 jaar

De bloemen gingen naar:

25 mei mevrouw Verschoof

1 juni mevrouw Ebling en de heer Gerwig

8 juni mevrouw Vlijm en doopouders Van Beek en Schimmel

15 juni Bartimeus

22 juni mevrouw Schipper-Tak en de heer Schothorst

29 juni mevrouw Doornenbal en mevrouw Van der Steeg

6 juli Puck van Haaften en Jan Willem den Duijn

13 juli mevrouw Zinkstok en de heer Bovenberg

20 juli mevrouw Jonkers en mevrouw Bakker

27 juli mevrouw Verkerk en de heer De Ligt

3 augustus Aletta Wijbrans

10 augustus mevrouw Arlman en de heer De Groot

17 augustus Puck van Haaften en Maarten/Karin van Ditmarsch

Lief en Leed

14

Page 15: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

De ziel te voetAl jaren lang organiseren de geestelijk verzorgers van de Van der Hoevenkliniek de zogenaamde kloosterdagen. We bezoeken tijdens die dagen met een groepje patiënten een Brabantse abdij en nemen dan drie dagen lang deel aan het kloosterleven. Keer op keer valt het ons en anderen op hoe goed deze dagen voor de patiënten uitpakken. Ze zijn even helemaal uit de kliniek weg, komen op adem in een andere overweldigende sfeer en worden een paar dagen lang niet opgejaagd met verplichtingen en verwachtingen.

Daarnaast bieden wij als geestelijke verzorging in ieder seizoen een natuurwandeling aan. Ook dat is een populaire activiteit. We lopen dan een dag lang, praten wat en drinken en eten ergens.Begin juli hebben we deze twee vormen van bezinning aan elkaar gekoppeld en een kleine pelgrimage georganiseerd. Met vier patiënten en drie begeleiders zijn we van Ede-Wageningen naar Heeteren gelopen. In Wageningen werden we aan het einde van de middag ontvangen door de plaatselijke oecumenische pelgrimsgroep. Er was soep en brood voor ons en bovenal een bijzonder hartelijke ontvangst. Voor zowel ons als voor de Wageningse pelgrims was het een waardevolle ontmoeting van twee groepen mensen wiens paden elkaar even kruisten.

Die nacht sliepen we in tamelijke koude houten trekkershutten, maar een beetje afzien hoort bij een echte pelgrimstocht. De volgende dag liepen we langs de Neder Rijn naar het Dominicanenklooster in Huissen. Ook daar werden we na een forse wandeling die heel wat blaren en spier- en rugpijnen veroorzaakte, zeer hartelijk ontvangen. In vergelijking met de trekkershut bood het klooster een aangename luxe en het bed was volgens alle patiënten onvergelijkbaar veel beter dan de kliniekmatras.

De laatste dag hebben we rustig aan gedaan. Na 30 en 25 kilometer werd het nu een bescheiden 12 kilometer. Aangekomen in Zevenaar keek iedereen terug op drie zeer geslaagde dagen. Er was onderweg wel een beetje geleden, maar er was ook veel gepraat, gekletst en gezongen.De ziel te voet was een geslaagd project. De diaconie van Tuindorpkerk had dit project financieel mogelijk gemaakt (patiënten moeten namelijk hun eigen kosten betalen en hun mogelijkheden zijn beperkt). Daarvoor dus namens ons en de patiënten heel hartelijk dank!

Okke Wisse en Elles OprelGeestelijk verzorgers in de Van der Hoevenkliniek

Diaconie

14 15

Page 16: 29 mozaiek september 2014

Aderlating bemensing “Huis in de Wijk”Na (ruim) zeven vruchtbare jaren hebben Ruud (Moll), Ties (Verkerk), Jannelies (Dolmans) en Sonja (Seegers) helaas afscheid genomen van het team van medewerkers van Huis in de Wijk. Daarmee is het team ineens gehalveerd.Gelukkig zijn inmiddels Jan van Draanen en Janwillem Das bereid gevonden het team te komen versterken.

In het kader van het afscheid zijn we met z’n allen naar de Hortus aan de Lange Nieuwstraat geweest (zie bijgaande foto’s).

We gaan Ruud z’n organisatievermogen en mooie verwoording van de activiteiten, Ties d’r duizendpoot zijn en “doe ik wel even”, Jannelies d’r ideeën en kookkunst en Sonja d’r gastvrouw schap, d’r attent zijn en d’r zorgzaamheid zeker missen.Dus ook via deze weg nogmaals dank aan Ruud, Ties, Jannelies en Sonja voor hun jarenlange inspirerende en trouwe inzet!!!

En iedereen is weer van harte welkom bij de in september te hervatten activiteiten van “Huis in de Wijk”.

Een goede zomer gewenst,Christien van Helden

Page 17: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Activiteitenkalender September/ Oktober

activiteit: omschrijving wanneer?

Huisbioscoop: Long Walk to Freedom

In het kader van de Vredesweek: Verfilming van de indrukwekkende levensreis van Nelson Mandela vanaf zijn jeugdjaren in een boerendorpje, zijn langdurige gevangenschap op Robbeneiland tot zijn inhuldiging als de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika.

Woensdag 24 september 19.30- 22.00

Kookworkshop: Braziliaanse keuken

Samen koken & samen eten. Het WK is voorbij. Natafelen met een smakelijke kooktraditie vol verscheidenheid. Aanmelding vooraf verplicht: [email protected]

Woensdag 8 oktober

18.00- 21.00

Mijn lievelingsmuziek…

Deelnemers laten hun favoriete muziekfragment horen en vertellen (eventueel) het verhaal dat er voor hen aan vastzit.

Woensdag 29 oktober

20.00- 22.00

Voor meer info: www.huisindewijk.nl

17

Page 18: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

Huisbioscoop: Long Walk to Freedom ( 2013)

In het kader van de Vredesweek ( 20- 28 september), een jaarlijks moment van bezinning en actie in onze kerken, vertoont Huis in de Wijk de speelfilm A LONG WALK TO FREEDOM ( 2013). Gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Nelson Mandela vertelt de film het weerbarstige verhaal van zijn lange strijd tegen apartheid. Een eerbetoon aan een man, die geschiedenis schreef door zijn keuze voor vrede en verzoening in een land dat tot op het bot verdeeld was.

Toelichting : Er zijn van die momenten, die je niet vergeet. Gebeurtenissen, waarvan je getuige bent en meteen voelt : hier wordt geschiedenis geschreven. De vrijlating van Nelson Mandela op 11 februari 1990 was zo’n moment. Tv beelden van de oude, lachende en wuivende man, die toegejuicht door enthousiaste mensenmassa’s- na 27 jaar gevangenisschap -zijn eerste schreden als vrij man zette. Die beelden zitten voorgoed op ieders netvlies. De afloop is bekend: kort daarna werd hij de eerste democratisch gekozen president van Zuid- Afrika en groeide uit tot een icoon van deze tijd.

Het filmverhaal begint bij zijn jeugdjaren op het platteland. Daarna passeren de belangrijkste momenten uit zijn leven de revue: zijn keuze voor de advocatuur en de bestrijding van de Apartheid via de rechtszaal; zijn groeiende politieke bewustwording en keuze voor het Afrikaans Nationaal Congres ; zijn radicalisering als politiek activist, uitlopend op zijn gevangenname in 1964 en zijn veroordeling tot levenslange opsluiting. Het zwaartepunt in de film ligt bij zijn eenzame opsluiting op Robbeneiland. Terwijl buiten de strijd van het ANC steeds gewelddadiger wordt, ontwikkelt Mandela in zijn isolement juist zijn boodschap van vrede, verzoening en gerechtigheid.. De relatie met zijn vrouw Winnie die hem door dik en dun steunde, totdat hun relatie na zijn vrijlating op de klippen liep, is een andere verhaallijn, die belicht wordt. Een filmisch monument voor een man die geschiedenis maakte.

Woensdag 24 september , 19.30 Blauwe Zaal ( Tuindorpkerk)

Kookworkshop: De Braziliaanse keuken

De formule is ‘ beproefd’ : eerst samen koken en dan samen tafelen. Met de prettige nasmaak van de WK nog in de mond nu aandacht voor een andere ‘ pot’ : de Braziliaanse keuken.

Het land is een mengelmoes van Europese, Indiaanse, Afrikaanse en Aziatische culturen en dat ziet u terug in de manier waarop de Brazilianen koken. Typisch Braziliaanse gerechten zijn vaak combinaties van die verschillende kooktradities. Kortom : er staat een gevarieerde maaltijd voor u op het menu!

Graag van te voren aanmelden: [email protected]

Woensdag 8 oktober, 18.00 Keuken ( Huis in de Wijk- Tuindorpkerk )

18

Page 19: 29 mozaiek september 2014

MOZAÏEK

KERKDIENSTEN

Tuindorpkerk Lichtkring Tuindorp-Oost 10.00 uur 17.00 uur 10.00 uur ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ zondag 7 september Startzondag zondag 7 september ds P.J.Rebel mw A. van der Schrier ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 14 september zondag 14 september ds B.C. van Wieren mw ds J. de Blois dienst van Schrift en Tafel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 21 september zondag 21 september zondag 21 september pastores P.J. Rebel en G. Martens mw ds N. Meijnen dhr R. Kil gezamenlijk dienst met Pauluskerk Schrift en Tafeldienst ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 28 september zondag 28 september pastores B. van den Berg ds H. Koops en P. Dronkers, Nes Ammim ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 5 oktober ISRAELzondag zondag 5 oktober ds H. Snoek, Utrecht mw ds S. Bos Mozaiek in de kerk -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roosters

1918