28 mozaiek zomer 2014

14
Nr 28, zomer 2014 Het maandblad van de Tuindorpkerk

description

Tuindorpk kerk utrecht maandblad PKN

Transcript of 28 mozaiek zomer 2014

Page 1: 28 mozaiek zomer 2014

Nr 28, zomer 2014

M Z Ï KHet maandblad van de Tuindorpkerk

Page 2: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

p3 Uit de Kerkenraadp4 Van de Predikantp5 Denk mee, doe meep8 Lief en Leedp9 Jongp10 Bericht van de Penningmeesterp11 Diaconiep14 Rooster Kerkdienstenp15 Algemene gegevens

Redactie: Reitze Verkerk, Marjanneke de Jong

Correspondentie Kerk in de Stad: Jan [email protected]

Druk:Imago Prints

Coverfoto: Reitze VerkerkLocatie: Schonbrunn, Wenen

De Mozaïek is een maandblad vóór en dóór de leden van de Tuindorpkerk. Uw bijdrage aande Mozaïek is altijd welkom op het volgende e-mail adres:

[email protected](Aanmelden voor de digitale editie kan ook via dit e-mail adres)

Postadres RedactieObbinklaan 83571 NG Utrecht

De volgende editie verschijnt op 31 augustus. De deadline voor inleveren kopij is 19 augustus.

Heeft u artikelen die niet kunnen wachten op de deadline? Stuur ze naar de webredactie:

[email protected]

Colofon Uit de kerkenraad

Ga mee met hetTuindorpkerk kampeerweekend!

Het kampeerweekend is van 27 – 29 juni 2014 op camping De Zeven Linden in

Baarn. Aan de hand van het thema “Daar zit muziek in” bieden we een programma

voor jong en oud. We koesteren traditionele programmatoppers en voegen

nieuwe uitdagende elementen toe.

De kosten voor een heel weekend, inclusief avondmaaltijd op zaterdag, zijn € 32,50 voor iedereen ouder dan 12 en € 15,=

voor kinderen van 5 -12 jaar. Tot 5 jaar is deelname gratis. Een nacht minder, alleen

op zaterdag komen of alleen eten kan ook. Dit wordt verrekend in de prijs.

Aanmelden kan via [email protected]

2

Inhoud

Page 3: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Uit de kerkenraad

Kunst in de kerk

Vindt u ook inspiratie in de exposities in onze kerk? De kunst- en interieurcommissie werkt aan een steviger plaats voor kunst in de kerk en in de vieringen. Dit jaar hangt er werk van René Rosmolen (de kruisweg), Wim Poort (heiligen), de kindernevendienst (monument voor het liedboek), Henk van Loenen (religieuze noties), Henk Pietersma (psalmen) en fotowerk van de Ethiopische kunstenaar Michael Tsegaye. De kunstwerken hebben een duidelijke relatie met godsdienst en belichten Bijbelse thema’s of zijn meditatief van karakter. Kunst is ook onderdeel van verschillende vieringen. En wist u dat bewoners uit de Lichtkring een rondgang hebben gemaakt langs de kruisweg van René Rosmolen? Veel dank aan de commissie voor wat er dit jaar al is neergezet en voor de mooie verbinding van beelden, woorden en vieren.

PR en communicatie

Er is in de afgelopen weken prachtig materiaal gemaakt om onze kerk meer gezicht en bekendheid te geven. Er is een folder en flyer in de maak, er zijn ‘paradekaartjes’ voor een aantal toonaangevende activiteiten van de Tuindorpkerk, er wordt geïnvesteerd in ‘socials’ en er is allerlei beeldmateriaal om de kracht van de gemeente te laten zien. De laatste hand wordt nu gelegd aan dit materiaal, binnenkort ziet u hier meer van. Dank alvast aan de mensen die zich hiervoor hebben ingezet!

Doorstart van De Toevlucht

Initiatiefnemers van De Toevlucht hebben degemeente met klem gevraagd in actie te komen voor de mensen die onderdak vinden in De Toevlucht. Er is een voorstel bij de gemeente Utrecht neergelegd, waarbij samenwerking van kerken, maatschappelijke organisaties en gemeente Utrecht een mogelijke oplossing biedt. De acties hebben ertoe geleid dat de gemeente besloten heeft De Toevlucht nog tot 1 september open te houden. Dat is voor nu een goed resultaat. Hopelijk wordt er ook een structurele oplossing gevonden.

Jeugd en Jongeren

Op 22 juni is er een jongerendienst van alle kinder- en jongerengroepen rond het thema Geloven in Muziek. In de (oudere) jongerengroepen staan vragen rond geloof en maatschappelijke thema’s centraal. Het gesprek hierover wordt ervaren als een prettige manier van geloofsverdieping en kennisverbreding. En er is alle ruimte om ook na te denken over vormen om de band met de kerk en met God te bevestigen of te versterken.

Startzondag

Op 7 september starten we het nieuwe seizoen. Waarschijnlijk met een herhaling van de succesvolle tijdcollecte, een muzikale aftrap en een feestelijke lunch. Noteer vast de datum en verzamel uw beste recepten. En heeft u leuke ideeën dan zijn die natuurlijk ook welkom!

Tot slot…

• We hebben in de kerkenraad met veel dank afscheid genomen van Jan Haverkamp als penningmeester van de diaconie.

• We zoeken nog een nieuwe penningmeester voor de diaconie en mensen voor Huis in de Wijk, de organisatie van de sedermaaltijd volgend jaar, de vrijmarkt….Er zijn gelukkig al enthousiaste aanmeldingen, maar nog niet alle plekken zijn bezet.

• Heeft u iemand uit de gemeente al een tijdje niet gezien of mist u mensen die doorgaans in uw buurt zitten? Dan is het misschien goed om eens te bellen of langs te gaan of op een andere manier te laten weten dat ze gemist worden. Als er zorgen zijn, dan kunt u uiteraard ook terecht bij bijvoorbeeld het pastoraal meldpunt.

De kerkenraad wenst u alvast een goede zomerperiode toe!

Met een hartelijke groet,

Harriët Smitscriba

32

Page 4: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

De vervolgde en biddende kerk‘’Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.’’Jeremia 29: 7

Joodse liturgieDit vers komt uit de brief die de profeet Jeremia stuurde naar de ballingen in de stad Babel. Hij schreef zijn brief aan de koning, de hovelingen, de leiders, smeden en wapenmakers die uit Jeruzalem waren weggevoerd en in Babel hun toekomst moesten zoeken. Zelf woonde hij nog in Jeruzalem. Jeremia spoort hen aan om voor Babel en haar inwoners te bidden en zich in te zetten voor de bloei van de stad. Want als Babel bloeit, dan zal de toekomst voor de ballingen ook gaan bloeien. Op grond van deze aansporing uit de brief van de profeet bidden in de synagoge Joden nog altijd voor het welzijn van de regering en de leiders van het land waar zij zich hebben gevestigd. Sinds 1948 wordt ook gebeden voor de Joodse leiders van de staat Israël.

Vervolgde kerkHet is een voor Westerse christenen erg ongemakkelijke waarheid dat in veel landen christenen om hun geloof worden vervolgd. Het confronteert ons met een gevoel van onmacht, waarmee wij niet goed raad weten. In de ontmoeting met andere religies zetten wij in op dialoog en solidariteit. Het geeft hoop wanneer media melden dat een rabbijn en een imam met de paus meegaan op zijn reis naar Israël. Misschien zijn we de media daarom wel dankbaar wanneer ze voor ons verzwijgen dat de paus, zoals hij zei, ‘’moest huilen’’ om de Syrische christenen die door moslimstrijders werden gekruisigd, omdat ze weigerden Jezus te verloochenen en zich tot de islam te bekeren. Om te voorkomen dat wij de vervolgde en lijdende christenen uit het oog verliezen heeft de organisatie Open Doors de zondag na het Pinksterfeest uitgeroepen tot de zondag voor de vervolgde kerk.

Bidden om sjalomVoor die zondag wordt in een preekschets de bovenstaande tekst uit Jeremia uitgelegd. Vervolgde christenen vragen aan de christenen in het Westen om te bidden voor hen en hun land. ‘’Ze vragen gebed voor zichzelf en hun moeilijke situatie, maar bovenal vragen ze om gebed voor hun directe omgeving.’’ Ondanks de vijandigheid en het gevaar willen deze christenen bewust bijdragen aan de bloei van hun samenleving voorzover de druk die hun vervolging met zich meebrengt, dat toelaat natuurlijk. Zo zetten ze in islamitische landen posten op waar moslims medische hulp kunnen krijgen. Het Hebreeuwse woord dat de NBV vertaald met bloei is ‘’sjalom’’ dat niet alleen ‘’vrede’’, maar ook ‘’in vrede leven’’ betekent. De kracht om het vol te houden, ook waar ze hun geloof in verborgenheid moeten beleven, vinden ze in hun gebed tot God om bloei en ‘’sjalom’’. Van ons vragen ze of wij het gebed uit Jeremia met hen mee willen bidden. Hun vraag helpt ons om in onze onmacht onze ogen niet van hen af te wenden.

Ds. P. J. Rebel

Van de Predikant Denk mee, Doe mee

4

Page 5: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Denk mee, Doe mee

Wijkreisje rondom NK/TKWe gaan op woensdag 4 juni 2014 weer een dagtocht maken. In overleg met de vertrouwde busonderneming Verschoor hebben we het onderstaande reisje vastgesteld:

P R O G R A M M A:

10.00 uur vertrek vanaf de Nieuwe Kerk (hoek Bollenhofsestraat/Poortstraat);10.10 uur vertrek vanaf de Tuindorpkerk (hoek Van Riellaan/Suringarlaan);10.20 uur vertrek vanaf de Lichtkring ( hoek Eijkmanlaan).Wij gaan met de touringcar rechtstreeks naar Dussen. Om 11.00 uur arriveren we voor een bezoek de ambachtelijke klompenmakerij Den Dekker, waar we ontvangen worden met koffie en gebak. Na de koffie volgt een humoristische demonstratie klompen maken.Van 13.00-14.00 uur gebruiken we bij de klompenmakerij een heerlijke Brabantse koffietafel met kroket.Om 14.15 uur vertrekken we met de touringcar naar Drimmelen, waar we om14.45 uur aan boord gaan van een prachtige boot van Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw voor een twee uur durende tocht door Nationaal Park De Biesbosch. Tijdens de vaartocht vertelt de schipper het een en ander over hetgeen u onderweg ziet en krijgt u nog een consumptie aangeboden (koffie, thee of frisdrank) met daarbij een lekker plakje cake. Na deze prachtige tocht vertrekken we om 17.00 uur vanuit Drimmelen weer huiswaarts, waar we om 18.00 – 18.30 uur aankomen.

Het belooft weer een mooie tocht te worden. Hebt u zin om mee te gaan, geeft u dan zo snel mogelijk op met onderstaande strook, telefonisch mag ook. Aanmelden bij:H. Volberda, Kwangodreef 44, 3564 PR Utrecht, telefoon 030-2613474;A. Luijmes, Dr. ‘s Jacoblaan 22, 3571 BM Utrecht, telefoon 030-2710737.

De kosten aan het reisje verbonden, bedragen € 34,-- per persoon. Dit bedrag kunt u overmaken t.n.v. Actiefonds Tuindorpkerk, Utrecht, postgiro NL 88 INGB 0002 2850 17.

Met vriendelijke groet namens de P.C.v.O. Annie Luijmes, Hylkje Volberda Riet de Haas----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ondergetekende neemt deel aan het wijkreisje op woensdag 4 juni 2014.

Naam :………………………………………………………

Adres: :………………………………………………………..

Telefoon :………………………………………………………..

Opstapplaats :…………………………………………………………

Handtekening:

4 5

Page 6: 28 mozaiek zomer 2014

Troosterhof 21 3571 NC Utrecht

Page 7: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Wevelaan 71, 3571 XT Utrecht

Troosterhof 21 3571 NC Utrecht

7

Page 8: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

lief en Leed

Mutaties

VerhuisdNora Snoek, Prinses Beatrixlaan 51 Van de Havestraat 56, 6521 JT Nijmegen

Geboren29 april 2014: Bram Willem, zoon van Wim Meyer en Lucette Peereboom, broertje van Veere en Stan, Blauwkapelseweg 55, 3572 KC

Overleden16-4-2014: Gerda Wilhelmina Brouwer-Verheijen, ’s Jacoblaan 6, 90 jaar 2-5-2014: Anna Wilhelmina van Klaveren-Loggers, De Bilt, 92 jaarDe bloemen gingen naar:

27 april mevrouw Prak en de heer Luijmes

4 mei J. Dolmans en Leen Wijbrans

11 mei Riz Maat en Nel Bakker

18 mei Janneke Wilten en de heer/mevrouw Simons

Jong

Gedachtenis Mevrouw Van Klaveren-LoggersOp 2 mei overleed Anna Wilhelmina -Anneke- van Klaveren-Loggers. Ze werd 92 jaar. Ze was weduwe van Hendrik van Klaveren. Ze woonde in Zorgcentrum Weltevreden in De Bilt waar ze na haar verblijf in de Lichtkring naar toe verhuisd was. De heer en mevrouw Van Klaveren zijn vele jaren lid van de gemeente van de Tuindorpkerk geweest. De dochters wisten dat hun moeder in de verschillende theologische boeken die ze bezat, aantekeningen had gemaakt. Deze boeken had ze op een leeskring van de gemeente gelezen en besproken. Er stonden kruisjes bij zinnen die getuigden van haar twijfel aan God, maar ook bij zinnen waarin de schrijver de essentie van het christelijk geloof verwoordde en waarin ze haar eigen gedachten herkende. Op een los blaadje had ze geschreven: ‘’Voorbij de dood is de verborgen Aanwezige.’’ Deze zin hebben we in de gedachtenisdienst gelezen als haar geloofsbelijdenis. Ze heeft ervaren dat God voor ons verborgen kan zijn. In gesprekken met de kinderen vroeg ze zich soms af of er God bestond. Tegelijkertijd bleef ze zoeken naar God en waren er momenten waarop ze zich aan Zijn aanwezigheid kon vasthouden. In Hem die zij soms meer als verborgen dan als aanwezig heeft ervaren, heeft ze haar rust gevonden.

Gedachtenis Mevrouw De Jager-EntjesOp de leeftijd van 94 is mevrouw Erna de Jager-Entjes overleden. Samen met haar man was ze betrokken bij de Nieuwe Kerk. Lang was ze lid van de Hervormde Vrouwendienst (HVD) en bezocht ze ouderen en organiseerde ze activiteiten voor hen. Haar man met wie ze meer dan 60 jaar was gehuwd, vertelde dat ze een optimistisch en sterk karakter had. Ze was liefdevol en zorgzaam en altijd in de weer. Toen ze belijdenis deed en werd aangenomen in de Hervormde Kerk gaf de predikant haar deze tekst mee uit het bijbelboek Kronieken: ‘’Geef de Heer uw hand.’’ (2 Kronieken 30: 8). De Heer onze hand geven is niet iets wat we één keer in ons leven moeten doen en daarna nooit meer. In elke fase van ons leven moeten we opnieuw leren hoe we God onze hand kunnen geven. Omdat onze handen ons onze verbondenheid met elkaar laten ervaren, zijn handen het beeld van contact en nabijheid. Wanneer de bijbelschrijvers willen vertellen over de nabijheid van God, spreken zij over de hand van God. In psalm 139 lezen we: ‘’Zijn rechterhand houdt ons vast.’’ Mogen meneer De Jager en de kinderen dit ervaren in hun rouw.

8

Page 9: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Van de kindernevendienstWe zijn op 18 mei gestart met ons kunstproject “Een monument voor het liedboek”. Van de oude liedboeken vouwen we de blaadjes in een bepaalde vorm en van deze “bouwsteentjes” maken we objecten. Dat klinkt nogal abstract, maar Marcela en Evert hebben ons al laten zien dat het fantastisch mooi wordt! In juli exposeren we ons werk.

Creatief waren ook de kinderen die zondagmiddag 18 mei mee hebben gedaan aan de muziekworkshop in het azielzoekerscentrum. Samen met kinderen van het AZC hebben we liedjes en dansjes ingestudeerd en aan het eind van de middag opgetreden in de Tuindorpkerk. De medewerkers van stichting de Vrolijkheid hebben ons laten zien hoe belangrijk het is dat kinderen in zo’n onzekere situatie zich kunnen uitleven met muziek en andere vormen van creativiteit. Het was leuk en smaakt naar meer!

Op 22 juni is er een dienst met alle jeugdgroepen. In deze dienst nemen we afscheid van de 8e groepers en is ook de afsluiting van de basiscatechisatie. Het belooft een mooie dienst te worden. Dat geldt ook voor de kindernevendienst tijdens het kampeerweekend, waar we, alweer, creatief met muziek aan de slag gaan.

Tenslotte hier nog het pinksterlied “ Licht voor iedereen”

Refrein:Het is feest, Pinksterfeest, feest voor iedereen.Licht voor jou en licht voor mijGeef maar door en wees maar blij:Wij zijn niet alleen.

1. Hoor je dat? Hoor je dat?Spits maar gauw je oren!Want er is een goed bericht:God geeft alle mensen licht.Fijn om dat te horen ! (Refrein)

2. Zie je dat? Zie je dat?Mensen gaan weer geven.Kijk, ze delen van het licht.Liefde straalt van hun gezicht.Licht doet samen leven! (Refrein)

3. Voel je dat? Voel je dat?Voel je dat soms even?Diep in jou een warme gloed.Dan voelt alles gaaf en goed.Licht verwarmt je leven. (Refrein)

Jong

8 9

Page 10: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Bericht van de Penningmeester

275 250 225 200 175 150 125 100 75 50 25 0

275 250 225 200 175 150 125 100 75 50 25 0

WijkACTIE: gemeentefoto cadeau bij gift € 50 of meer Binnenkort valt hij weer bij u in de bus: de jaarlijkse brief voor de wijkactie. Zoals u wellicht weet, is de wijkactie samen met de Aktie Kerkbalans veruit de belangrijkste bron van inkomsten voor de Tuindorpkerk. Waarom twee acties? Met de Actie Kerkbalans bereiken we niet iedereen die bij de Tuindorpkerk betrokken is omdat de Actie Kerkbalans beperkt is tot diegenen die bij de PGU als lid van de Tuindorpkerk ingeschreven staan. Verder vind ik als penningmeester dat het geen kwaad kan om iedereen er nog een keer op te wijzen dat we als gemeente geld nodig hebben om de predikant, organisten, koster, het gebouw en alle activiteiten te kunnen betalen. Dit jaar maken we van de wijkactie een echte ACTIE. Iedereen die € 50 of meer overmaakt, krijgt de gemeentefoto die tijdens de gemeentezondag in september gemaakt gaat worden, cadeau. Vergeet dan niet uw adres te vermelden in de mededelingen bij de overschrijving. Natuurlijk hoeft u niet te wachten op de brief om een gift over te maken. Uw bijdrage voor de wijk is welkom op het nieuwe rekeningnummer van de Tuindorpkerk: NL95 RABO 0130713120, PGU Tuindorpkerk, Utrecht. Stand van zaken wijkfinancien Tot en met april is er voor de wijk ruim € 86.000 ontvangen. Hartelijk dank hiervoor. Streefbedrag 2014: € 199.750 Ontvangen tot en met april 2014: € 86.122 Hans-Paul Siderius ([email protected])

Diaconie

10

Page 11: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Diaconie

Terugkijkje op de tijdcollecte

De diaconie organiseerde op de startzondag in september 2013 de eerste tijdcollecte. We vroegen daarbij alle aanwezigen om zich één of meerdere dagdelen in te zetten voor doelen waar de diaconie structureel steun aan geeft. Enthousiast gaven meer dan 60 Tuindorpkerkers zich op voor meer dan 100 dagdelen. HiP, Present, STIL, Kerk en Vluchteling, Groene kerk, Nes Ammim, de tehuizen, de Voedselbank- alle organisaties kregen zo een �pool� van uren en een lijst met namen en e-mailadressen van mensen op wie een beroep kon worden gedaan. Gedurende het hele seizoen hebben we leuke reacties gekregen op het idee. Nu is het tijd voor een terugkijkje. In dit juninummer delen we twee ervaringsverhalen van Tuindorpkerkers die zich inzetten in het afgelopen seizoen. Maar eerst wat samenvattende bevindingen van de diaconie:

- Verreweg de meeste mensen hebben zich inderdaad ingezet voor één van de doelen en kwamen met mooie verhalen en rijke ervaringen weer thuis. Naar schatting zo�n 70%. We zijn daar enorm blij mee en bedanken iedereen hartelijk voor zijn of haar inzet.

- Een aantal doelen leent zich prima voor ‘incidenteel’ werk, zoals helpen bij het inzamelen van eten voor de Voedselbank voor de Albert Heijn en Presentklussen. Voor twee doelen bleek het lastig om er Tuindorpkerkers vanuit de tijdcollecte voor in te zetten. Bij HiP (Hulp in Praktijk) moet de vraag maar net matchen. En voor STIL (hulp ongedocumenteerden) geldt dat er enorm veel te doen ligt, maar dat de organisatie domweg te weinig tijd heeft om alles aan te sturen.

- Voor wie zijn aangeboden dagdelen nog niet kwijt kon, zijn twee ‘veegacties’ aangeboden om alsnog de uren in te zetten: een dagdeel inzet voor de Voedselbank of meedoen aan de demonstratie/wake om aandacht te vragen voor de Toevlucht bij de gemeenteraad

- De tijdcollecte zien we vooral als een middel om een beweging naar buiten te maken. Het doel is niet 100% oogst (hoewel wel het streven). Het doel is: op eenvoudige wijze de gelegenheid bieden om (hoe klein ook) bij te dragen aan mensen in nood, eenzaamheid te verlichten en om te kijken naar de ander. En dat is dankzij alle inzet, ieder op z’n eigen wijze, gelukt.

Afgelopen seizoen niet meegedaan, maar ook kriebels om de handen uit de mouwen te steken? Er komt een editie 2014-2015! Nog dagdelen over? Maak je niet al te ongerust; het gaat erom dat we samen op de manieren waarop we konden bij hebben gedragen en telkens weer de overweging maakten om onze inzet te doen. Soms lukt het dan wel, soms niet. Toch nog last van calvinistische schuldgevoelens? Dan verwelkomen we je graag in het volgende seizoen opnieuw JDe editie 2014-2015 is nog in voorbereiding. Vind je het leuk om mee te denken, heb je suggesties voor doelen of organisatie, laat het ons dan weten. Dat kan via een berichtje naar Mariëlle Hoff, 030-2672225, [email protected].

Twee ervaringsverhalen Even verhuizen….?! (Presentactie Vastentijd i.s.m. Pauluskerk)Even verhuizen, ja, dat dachten wij, toen wij als Presentgroep arriveerden bij een flat in Overvecht. Wat kasten leeghalen, rekjes van de muur schroeven en lampen van het plafond halen. Tenminste, zo stond het in de omschrijving van de klus die wij per email hadden ontvangen. Och, daar draaiden wij onze hand niet voor om! Maar toen wij de drempel van de flat over waren en de bijzondere verzameling spullen zagen die her en der verspreid stond op de vloer van kamer, gang, keuken en

10 11

Page 12: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

slaapkamer, moesten wij wel even slikken. Overal stonden tassen, dozen, tijdschriftmappen, plastic zakken, half ingepakt, weer uitgepakt, toch maar weer ingepakt . Hoe zou ons dit gaan lukken in één middag? Daar waren misschien wel drie groepen van Present voor nodig. De vrouw die we gingen helpen, had ruim twaalf jaar in de flat gewoond en moest gedwongen verhuizen, omdat er een renovatie aankwam. Zij zelf zag door de bomen duidelijk het bos niet, maar liet ons ook niet zomaar onze gang gaan. Daar kwam heel wat tact en overredingskracht bij kijken! Gelukkig hadden enkelen van ons een geweldig ordenend vermogen en de natuurlijke leiders onder ons lieten zich al snel gelden. Verhuisdozen werden uit de berging naar boven gesjouwd, taken verdeeld en ieder ging welgemoed aan de slag. Na een paar uur was er toch aardig wat werk verzet, al vreesden we wel dat de deadline voor de verhuizing – over enkele dagen al! – niet gehaald zou worden. Keuzes maken en besluiten nemen was niet de allersterkste kant van de vrouw des huizes. “Nee, laat dat nog maar even, dat heb ik nog nodig”, was een veel gehoorde opmerking. Of: “Nee, dat moet ik echt zelf doen”. Soms moesten we ook dozen weer uitpakken….. en dat deden we braaf. Soms waren de handelingen van mevrouw onnavolgbaar. In de overvolle keuken, waar toch ook de kastjes allemaal leeg moesten en de doorgang heel erg smal was, ging ze doodgemoedereerd heerlijke bladerdeeghapjes maken. Voor haar avondmaaltijd, dachten wij . Maar nee, de hapjes dienden een dubbel doel: ze wilde ons na gedane arbeid iets lekkers aanbieden, maar ook, zo zei ze, hielpen we haar op deze manier haar vriezer wat leger te maken. Of één pakje bladerdeeg daarbij echt het verschil maakte, leek ons discutabel, maar goed, alle beetjes helpen, moet zij gedacht hebben. We leerden die middag dat de prioriteit van de één niet die van de ander is! Het was een verrijkende én confronterende middag, waarbij we ook nog tussen neus en lippen de Indiaan in onszelf ontdekten. Wie erbij was, begrijpt deze cryptische woorden. De gastvrouw gaf ons bij het weggaan een groot compliment, want ze had ons weliswaar “als een tsunami in haar flat” ervaren, maar desondanks bleken wij heel aardige en vriendelijke mensen te zijn. Het was zeer de moeite waard deze klus te doen en ook het werken met mensen uit beide kerken werkte inspirerend.

Ineke van Keulen

Tijdcollecte bezorgde ook mij een ontspannen avondje uit (Chauffeuren voor Kerk en Vluchteling)In september doneerde ik tijd aan de stichting Kerk en Vluchteling (K&VU). Zij zijn betrokken bij het asielzoekerscentrum (AZC) in Oog in Al en organiseren onder andere activiteiten voor de mensen daar. Voor sommige activiteiten zijn chauffeurs nodig en zo werd ik gevraagd om op een vrijdagavond in november dames naar een vrouwenverwenavond in het Vorstelijk Complex in Zuilen te brengen. Over de mail werd alles geregeld en daarin stond ook te lezen dat de vrouwelijke chauffeurs van harte welkom waren op de verwenavond. Ik reed twee dames uit Iran en een vrouw uit Irak met haar dochter van 7 naar de verwenavond. Omdat ik nieuwsgierig was naar het Vorstelijk Complex ging ik mee naar binnen. Daar heerste een sfeer van genieten en eens lekker de boel de boel laten. Leden van de Best Life Church deden op alle mogelijke manieren hun best om de gasten te verwennen. We werden ontvangen met een (alcoholvrije) cocktail; er was een enorm buffet met zoete en hartige hapjes en op diverse plekken stonden dames klaar om je masseren, op te maken of je haar te doen. Tot slot was er een spetterende show met muziek, dans, toneel en een toespraak, die je mindfull maakte over je relatie met God. Ook had ik gedurende de avond een paar leuke gesprekken met dames uit het AZC, andere bezoekers van de avond en de gastvrouwen. Geheel opgekikkerd reed ik de dames weer terug naar Oog in Al. Zij bedankten mij hartelijk voor het vervoer, maar ik bedankte hen voor de leuke vrijdagavond, die ik anders ongetwijfeld hangend op de bank had doorgebracht. Van deze tijddonatie heb ik heel wat terug gekregen en ik hoop door dit verslagje meer mensen enthousiast te maken om ook tijd te doneren in het volgende seizoen! Pauline Winkler 12

Page 13: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Toevlucht Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van 15 mei was er bij het stadhuis een demonstratie en wake in verband met de sluiting van Toevlucht, de winternachtopvang voor ongedocumenteerden. Een indrukwekkende bijeenkomst. Er werd een petitie aangeboden aan de verantwoordelijke wethouder, vertegenwoordigers van Toevlucht en gemeenteraadsleden kwamen aan het woord en we sloten af met een wake. Een moment van rust en bezinning middenin de drukte van de koopavond. En het signaal is aangekomen bij de gemeente! In de raadsvergadering is besloten dat de gemeente in ieder geval tot 1 september opvang garandeert en daarbij een onderzoek start naar de dossiers van de mannen die nu bij Toevlucht overnachten.

Vrolijkheid Zondag 18 mei zijn 9 kinderen uit de Tuindorpkerk naar het asielzoekerscentrum in Oog in Al geweest, om daar een muzikale workshop te volgen met kinderen uit het azc. Samen met medewerkers van Stichting De Vrolijkheid kwamen ze daarna allemaal naar de kerk, waar limonade, thee, koffie en een heleboel zelfgebakken lekkers al klaarstonden voor hen en hun publiek. Ze hebben een enthousiast optreden gegeven. Wat een talenten stonden daar! Omdat zowel artiesten als publiek vonden dat dit naar meer smaakte, zal de diaconie in nauw overleg met De Vrolijkheid gaan nadenken over mogelijkheden voor een vervolg.

Schrift en Tafelvieringen in de zomerperiode Deze zomer zullen we, bij wijze van proef, kijken of het mogelijk is de Tafelvieringen met minder ambtsdragers vorm te geven. Dit omdat het zeker in vakantietijd niet meevalt om per viering zowel drie ouderlingen als drie diakenen in te roosteren. In de aangepaste vorm kan de viering plaatsvinden met één ouderling en twee diakenen. De eerste keer zal zijn op de laatste zondag in juni. De kerk zal dan waarschijnlijk minder bezet zijn doordat velen naar het kampeerweekend zijn. De dienstdoend diaken zal vooraf uitleggen hoe een en ander praktisch in zijn werk gaat. De diaconie hoort graag hoe u deze vorm (nadrukkelijk bedoeld als tijdelijke situatie in de zomer) ervaart.

Een goede zomer gewenst, Namens de diaconie, Mariëlle Hoff en Christine Hoek

12 13

Page 14: 28 mozaiek zomer 2014

MOZAÏEK

Roosters KERKDIENSTEN

Tuindorpkerk Lichtkring Tuindorp-Oost 10.00 uur 17.00 uur 10.00 uur ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ zondag 1 juni zondag 1 juni mw drs I.van Keulen mw ds J.de Blois 15+ groep: Taizéreis Mozaiek in de kerk ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 8 juni Pinksteren zondag 8 juni 10.30 uur ds P.J. Rebel mw W. Winkel 15+ groep: wereldwinkel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 15 juni zondag 15 juni zondag 15 juni mw ds W.van der Kaaden mw M. van Giezen hr G.J.Kroon + bewoners Bartimeushage ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 22 juni zondag 22 juni ds P.J. Rebel mw ds N. Meijnen jongerendienst ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 29 juni zondag 29 juni ds J. Spoor, Utrecht ds K. Bouman dienst van Schrift en Tafel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 6 juli zondag 6 juli ds B.C. van Wieren mw ds N. Meijnen -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------zondag 13 juli zondag 13 juli ds P.J.Rebel mw ds S. Bos ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 20 juli zondag 20 juli zondag 20 juli ds P.J.Rebel mw drs A.Dubois hr R.Kil dienst van Schrift en Tafel ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 27 juli zondag 27 juli drs J. Greven. Blaricum mw A. van der Schrier ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 3 augustus zondag 3 augustus mw ds E. Oprel, Vd Hoevenkliniek ds H.Zeldenrust ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- zondag 10 augustus zondag 10 augustus dr R.L. Haan, Utrecht mw R. Prins -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------zondag 17 augustus zondag 17 augustus zondag 17 augustus ds Y.Viersen, Utrecht mw ds T.Zijlstra mw W. van der Vlist dienst van Schrift en Tafel -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------zondag 24 augustus zondag 24 augustus ds J. Muis, Utrecht mw ds T.Zijlstra -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------zondag 31 augustus zondag 31 augustus ds P. Warners ds K. Bouman -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------zondag 7 september Startzondag zondag 7 september ds P.J.Rebel mw A. van der Schrier Mozaiek in de kerk ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14