38 mozaiek september 2015

24
Tuindorpkerk kerk met passie Nr 38, september 2015 MOZAÏEK Het maandblad van de Tuindorpkerk.

description

tuindorpkerk protestant

Transcript of 38 mozaiek september 2015

Page 1: 38 mozaiek september 2015

Tuindorpkerkkerk met passie

Nr 38, september 2015

MOZAÏEKHet maandblad van de Tuindorpkerk.

Page 2: 38 mozaiek september 2015

2

3. Prikbord Fondsenwerver gevraagd bloemengroep

4. Themavieringen In november

6. Artikelen - Klimaattop - Thema-avond Antisemitsme 8. Denk mee, doe mee Diverse thema’s

10. Wijkreisje Rondom NK/TK

11. Diaconie Nieuws

12. Samen Leren in de Tuin Aankondiging Leerhuis

14. Bericht van de Penning meester

15. Expositie Liesbeth Lehr 16. Huis in de Wijk Activiteitenkalender

17. Roosters Vieringen TK/ Lichtkring/ Tuindorp Oost

18. Algemene gegevens Colofon/Mutaties

deze maand leest u in Mozaïek...

inhoud.

Page 3: 38 mozaiek september 2015

3

Fondsenwerver gevraagd

De Stichting Ruprecht-Orgel Tuindor-pkerk Utrecht organiseert in Tuindorp regelmatig muzikale evenementen. In de Tuindorpkerk aan de Van Riellaan beschikt de wijk over een belangwek-kend historisch orgel dat op de rijks-monumentenlijst staat. Het instrument werd in het begin van de achttiende eeuw in Roermond gebouwd door Conrad Ruprecht. Na een aantal om-zwervingen werd het in 1985 ter gele-genheid van zijn plaatsing in Tuindorp gerestaureerd en in 2000 uitgebreid met een zelfstandig pedaalwerk.Het bestuur van de stichting zoekt een vrijwilligster of vrijwilliger die voor een beperkt deel van haar of zijn tijd wil optreden als fondsenwerv-er van de Stichting. Via de opzet van een donateursbestand en door sub-sidiewerving bij culturele fondsen ten

behoeve van de afzonderlijke pro-jecten kunnen meer mogelijkheden worden geschapen voor concerten ten behoeve van de inwoners van Tuindorp en muziekliefhebbers uit de gehele regio. De Stichting heeft een culturele (geen kerkelijke) doelstelling. Zij heeft de status van “culturele anbi” (algemeen nut beogende instelling); dit wil zeggen dat donateurs 125% van hun bedrag aan giften fiscaal mogen aftrekken. Er is een eigen website: www.stichtingruprechtorgel.nl.Belangstellenden worden vrien-delijk uitgenodigd te schrijven aan de voorzitter van het bestuur van de Stichting, Mr. J. van Ravenhorst, p/a secretariaat Stichting Ruprecht-Orgel Tuindorpkerk Utrecht, Dr. P. van Hoeklaan 1, 3571 WE Utrecht, e-mail [email protected].

Prikbord

De bloemen gingen naar:

31 mei Piet/Christien van Helden en mevrouw Pouwer 7 juni Nel Bakker en mevrouw Okhuijzen14 juni Joke Oudhof en Van der Hoevenkliniek21 juni De Lichtkring en Tuindorp-Oost28 juni Pia Kamper 12 juli mevrouw Daalmeijer en Tineke/André Versloot19 juli Rie Koetsier en mevrouw Bergkamp26 juli Anne Ebling en het AZC 2 augustus de heer/mevrouw De Kruijff en mevrouw Veerman9 augustus Hugo/Annelies Siegelaar en Karin van Ditmarsch16 augustus mevrouw Weert en mevrouw Verspui23 augustus de heer/mevrouw Bovenberg

Page 4: 38 mozaiek september 2015

4

Gesprek met voorgangers

Op woensdagavond 7 mei kwamen wij als voorgangers binnen de Tuindorpkerk bij elkaar in het Huis in de Wijk, om ons te bezinnen op de vieringen die wij door het jaar heen verzorgen. Dat wij dit doen is het gevolg van de bezinning in alle lagen van de gemeente op de kernpunten van de beleidsagenda, zoals die in de jaren daarvoor is vastgesteld.

Een van de vragen die die avond op tafel kwam was de vraag: kunnen wij als voorgangers beter inspelen op levensvragen die leven bij gemeenteleden. Wij weten allemaal dat onze religieuze gemeenschap heel divers opvattingen, gedachten, ervaringen en beelden leven over God, mens en wereld. Wat ons allemaal verbindt door de generaties heen is een zekere openheid en vrijmoedigheid om de existentiële thema’s en vragen die in ons menselijk bestaan een rol spelen samen onder ogen te zien. En wat onze gemeenschap ook kenmerkt is dat we niet op voorhand de antwoorden weten, maar elkaar de rust en de ruimte gunnen om voor ons nu geldige en leefbare antwoorden te laten ontstaan in het gesprek met elkaar.

Tijdens het gesprek dia avond van 6 mei ontstond de idee om niet net als tien jaar geleden de praktijk was, een jaarthema te kiezen en alle vieringen tussen najaar en Pinksteren in het

teken daarvan te plaatsen. Nee, veel bescheidener kwamen wij op de idee om twee maal per jaar, een maand lang, uitgebreider en gevarieerder stil te staan bij een thema dat leeft binnen en buiten de gemeente, in de wijk en in de stad. We dachten aan de weken van november, de vier weken voorafgaande aan de Adventstijd, en aan de weken in februari, de vier weken voorafgaande aan de Veertigdagentijd (de tijd naar Pasen).

Het thema eindigheid

We bedachten om de vieringen in die twee periodes in het teken van een levensthema te stellen, en ook te kijken of groepen in diezelfde periode activiteiten zouden kunnen ontwikkelen die raken aan het thema. Het behoort volgens ons tot de mogelijkheden om in en rond die maand ook bijzondere activiteiten te plannen, zoals films, een museumbezoek, een thema wandeling, een leerhuis, een muzikale bijeenkomst maaltijdbijeenkomsten, creatieve ateliers of wat dan ook maar.

Voor november 2015, het eerste experiment, stellen wij het thema ‘eindigheid’ voor. Daarbij kunnen de volgende levensvragen ons uitdagen:

- Kunnen en willen mensen van nu wel leven met de idee dat het leven eindig en sterfelijk is?

- Hoe kun je aankijken tegen de

Vieringen in November in het teken van het thema ‘eindigheid van het leven’

Page 5: 38 mozaiek september 2015

5

verhouding tussen ons eindige leven en het leven daarna? (verlossing uit de eindigheid? Of: voltooiing van het eindig bestaan?)

- Waaruit bestaat de kostbaarheid en de kwetsbaarheid van het eindige leven?

- Hoe ziet de relatie eruit tussen het eindige leven en het eeuwigheidsleven in de christelijke traditie? Hoe wordt daar over gedacht in de joodse traditie?

- Hoe kunnen we denken over de eindigheid van het leven in spanning met de maakbaarheid van het leven? (het perspectief van jongeren nu)

- Hoe denken en spreken we over het gedenken van de eindigheid van het leven als kostbaar en kwetsbaar leven?(het perspectief van ouderen).

- Is het mogelijk de idee van reïncarnatie (hindoeïsme) te verzoenen met de joodse en christelijke visie op mens en wereld?

Het zoeken en vinden van zin

Levensvragen zijn vragen waar het leven ons voor stelt. Mensen zijn zinzoekers. Daarom zoeken zij naar zin, naar antwoorden op die vragen in hun leven. Binnen een religieuze gemeenschap als de onze gebeurt dat in een voortdurende dialoog met onze inspiratiebronnen. De Bijbelse bronnen staan daarbij centraal, maar ook bronnen uit films, literatuur, de natuur, muziek

en beelden kunsten kunnen ons inspireren om tot antwoorden te komen die in onze tijd, in onze context voor ons geldig kunnen zijn. En dat is nu precies het doel van deze thematische bezinningsmaanden die we met ingang van november willen organiseren.

De liturgiecommissie staat geheel achter dit plan, evenals de kunstcommissie, de interieurcommissie, de kerkenraad en de musici. De vier vieringen in november (1 november, Allerheiligen, ds. Ype Viersen; 8 november dr. Bas van den Berg; 15 november ds. Piet Jan Rebel; 22 november Gedachtenis viering, ds. Piet Jan Rebel) zullen in het teken staan van dit thema. Iedere zondag wordt een ander aspect van het brede levensthema aan de orde gesteld.

Namens de voorbereidingscommissie

Ype Viersen

Piet Jan Rebel

Hans Snoek

Ineke van Keulen

Friso Smits

Henk Walvoort

Harriët Smit

Bas van den Berg

21 juli 2015

Page 6: 38 mozaiek september 2015

6

Over de klimaattop in december en de klimaatloop daarnaartoe

Deze keer een aankondiging over een landelijk en mondiaal evenement. Houd de mededelingen in de kerkdi-enst in de gaten!

Van 30 november tot en met 11 de-cember 2015 vindt in Parijs de ee-nentwintigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. In Parijs moet een nieuw klimaatverdrag ondertekend worden als vervolg op de afspraken die in 1997 in Kyoto (Japan) zijn gemaakt. Een belangrijk moment in de strijd tegen de klimaat-verandering.

Kerken uit heel Europa, ook uit Ned-erland, organiseren in de aanloop naar de conferentie een ‘klimaatloop’

naar Parijs. Daarmee drukken zij hun zorg uit over klimaatverandering én hun hoop dat er dit jaar internation-aal goede afspraken over gemaakt kunnen worden. Zo dagen zij de kli-maatonderhandelaars uit om ook moed te tonen. De moed de gebaande paden te verlaten en op weg te gaan naar een eerlijk en effectief klimaatbe-leid.

De Klimaatloop bestaat in Nederland uit een vijftal etappes, verspreid over Nederland en over het hele najaar, en een aantal landelijke evenementen, op 24 oktober in Utrecht en op 21 november in Den Haag (zie www.klimaatloop.nl). In die laatste wordt ‘het stokje’ overgedragen aan de Nederlandse delegatie die in Parijs de onderhandelingen voert. Vanuit de Klimaatloop zal er eind november

Klimaattop

Thema-avond over Antisemitisme

De Utrechtse Stedelijke Raad van kerken organiseert op 15 september a.s. een thema-avond over antisem-itisme. ‘Antisemitisme is welbeschou-wd nooit anders geweest dan een ietwat beschaafder klinkende naam voor Jodenhaat. ’ Aldus de historicus Johan Huizinga.

Wat is antisemitisme eigenlijk? Begint het bij Haman (in het bijbelboek Es-ther) die de uitroeiing van alle joden wil omdat hij zich in zijn eer aangetast

voelt? De Romeinse keizers (in de voorchristelijke tijd) spelen nogal eens Joden uit tegen andere bevolkings-groepen om de smeltkroes van volk-eren in bedwang te houden. Dan komt het soms tot heftige reacties tegeno-ver de Joden. Is dat antisemitisme? Maakt de evangelist Johannes er zich schuldig aan als hij zo vaak negatief spreekt over ‘de Joden’? Of Is het juist de kerk waarbinnen al heel vroeg het antisemitisme is opgekomen!? En wat is het dan? Behalve een omschrijving

Page 7: 38 mozaiek september 2015

7

ook een vertegenwoordiging naar Parijs gaan. Hiermee sluiten we aan bij ‘klimaatlopen’ die elders in Europa worden georganiseerd; door kerke-lijke organisaties en door anderen. Deze komen uiteindelijk eind novem-ber samen in Parijs.

Wat gaan we doen? We gaan lopen. Met onze voetstappen de wereldlei-ders laten weten dat de onderhan-delingen niet over cijfers gaan, maar over de toekomst van de wereld. In de periode van september tot november organiseren we etappes door heel Nederland. Ook jij kan meedoen. Loop mee naar Parijs. Je kan dit na-jaar een etappe (of meerdere) meelo-pen naar Parijs. Je kunt je aansluiten bij een van de etappes in Nederland, of bij internationale oecumenische pelgrimage-etappes door Duitsland/

België en Frankrijk. Meld je nu als individu of groep aan voor de Neder-landse etappes op www.klimaatloop.nl.

Een groene groet,Robert, Kees, Annette

Klimaattop

ligt er ook nog de vraag wat antisem-itisme is in onze verhouding tot God. Stemmen we in met de verklaring van de Wereldraad van Kerken (1948) dat antisemitisme opstand tegen God is? Over deze dingen gaat het eerste deel die avond. In het tweede deel van die avond komt de vraag aan de orde wat de Bijbel er over zegt. Het derde deel van de avond is ger-eserveerd voor het onderling gesprek: Hoe staan wij, met name in het licht van wat de Bijbel hier over zegt, ten opzichte van het Jodendom.

Datum: 15 september 2015.Plaats: Jeruëlkapel – Ivoordreef 2 – UtrechtAanvang: 20.00 u. (vanaf 19.30 u. inloop) – afsluiting 22.00 u.Te bereiken met bus 9 (richting Overvecht Noord) vanaf Centraal station (19.25 u.) – uitstappen halte Oranjerivierdreef (2 minuten lopen). 22.05 u. gaat de bus terug naar het Centraal stationC.P. Bouman Wilt u nadere informatie? 030.8795340 of 06.12613288

Page 8: 38 mozaiek september 2015

8

In de Paulusparochie voeren we al ruim een jaar actie voor een groep dakloze vluchtelingen die geen verblijfsvergunning hebben. Daar is nu bijgekomen de actie: WORDT VRIENDEN VAN VILLA VREDE en help vluchtelingen van de straat.

Achter in de Pauluskerk staan 2 manden waar iedereen zijn gave in kan deponeren. Er wordt gevraagd: koffie, thee, ontbijtkoek, pindakaas, hagelslag, beschuitMaar ook toiletartikelen: tandpasta, scheerzeep, scheermesjes, scheerkwasten, toiletpapier. Er zullen zeker mensen zijn die vinden dat dit geen taak voor de kerken is. Wij durven zeggen dat dit ook een taak is van onze Tuindorp gemeenschap. Wij wonen hier op een stukje paradijs. Probeer je maar voor te stellen dat wij die vluchtelingen zijn die door oorlog en geweld alles moeten achterlaten. Tot slot: de doelstelling van VILLA VREDE is mensen zonder verblijfsvergunning een plek bieden waar ze simpelweg mogen zijn, een gezicht krijgen, zich veilig voelen, hun netwerk kunnen opbouwen, gestimuleerd worden tot zelfredzaamheid en waar samenwerking tussen mensen en organisaties wordt bevorderd.

Daarom: wordt allen vrienden van deze mensen en geef met gulle hand. Voor deze actie kun je terecht in de Pauluskerk op dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 12 uur en op iedere zondag, na de kerkdienst, om ongeveer 11.30 uur. Namens de vrienden van het OPVANGCENTRUM en VILLA VREDE: heel veel dank!

Antoon Klemann

Villa Vrede

Woensdag 28 oktober a.s. is de derde avond in de serie “Vragen rond de laatste levensfase”.

Een informatie- en bezinningsavond over de vraag hoe oude rituelen en nieuwe vormen ons kunnen helpen in deze fase als we vaak geen woorden meer hebben. Ook is er aandacht voor de rol van geloof en traditie in het omgaan met pijn en lijden, afscheid en loslaten. Een initiatief van de Tuindorpkerk en de Martinusparochie, locatie Pauluskerk.

Nadere informatie volgt in het oktobernummer van Mozaïek en u kunt natuurlijk ook de pastores van Pauluskerk en Tuindorpkerk even aanschieten.

Hartelijke groet, Gérard Martens, Jos Hettinga, Piet Jan Rebel en Ineke van Keulen

Page 9: 38 mozaiek september 2015

9

OECUMENISCHE VIERING

PAULUSKERK & TUINDORPKERK UTRECHT

20 september 2015 in de Tuindorpkerk aanvang: 10.00 uur

voorgangers: pastor Gérard Martens en ds Piet Jan Rebel cantorij Pauluskerk en koor Tuindorpkerk

o.l.v. Willeke Smits organist/pianist: Caralita Vincenten

er is kindercrèche en kinderwoorddienst

Villa Vrede

Page 10: 38 mozaiek september 2015

10

We gaan op dinsdag 20 oktober 2015 weer een dagtocht maken. In overleg met de vertrouwde busonderneming Verschoor hebben we het onderstaande reisje vastgesteld:

P R O G R A M M A:

10.00 uur vertrek vanaf de Nieuwe Kerk (hoek Bollenhofsestraat/Poortstraat);

10.10 uur vertrek vanaf de Tuindorpkerk (hoek Van Riellaan/Suringarlaan);

10.20 uur vertrek vanaf de Lichtkring (hoek Eijkmanlaan).

We rijden via een mooie route en een stop voor koffie met gevulde koek naar IJmuiden, waar we om 12.00 uur aan boord gaan van een mooie rondvaartboot voor een 1,5 uur durende rondvaart door de Havens van IJmuiden. We varen langs gigantische zeeschepen, de Hoogovens, rond het forteiland en dan langs de pier een flink stuk over de Noordzee richting Zandvoort of het nieuwe windmolenpark bij Egmond. De kapitein geeft ‘live’ tekst en uitleg over alles wat er te zien en te weten is, ook kan men vragen stellen.

Tijdens de boottocht wordt een uitgebreide koffietafel geserveerd.

Om 13.30 uur stappen we in de touringcar en vervolgen onze weg naar luchthaven Schiphol. Met een gids gaan we een indrukwekkende rondrit maken rondom het imposante Schiphol. Daarna brengen we een bezoek aan het panoramadeck vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op het gaan en komen van de vliegtuigen. Tevens hebt u de gelegenheid om in het restaurant voor eigen rekening een consumptie te gebruiken.

Na deze prachtige tocht vertrekken we om ongeveer 16.15 uur vanuit Schiphol weer huiswaarts, waar we rond 17.30 uur aankomen.

Het belooft weer een mooie dagtocht te worden. Hebt u zin om mee te gaan, geeft u dan zo snel mogelijk op met onderstaande strook, telefonisch mag ook. Aanmelden bij:

H. Volberda, Kwangodreef 44, 3564 PR Utrecht, telefoon 030-2613474;

A. Luijmes, Dr. ‘s Jacoblaan 22, 3571 BM Utrecht, telefoon 030-2710737.

De kosten aan het reisje verbonden, bedragen € 36,50 per persoon. Dit bedrag kunt u overmaken t.n.v. Actiefonds Tuindorpkerk, Utrecht, postgiro NL 88 INGB 0002 2850 17.

Met vriendelijke groet namens de P.C.v.O : Annie Luijmes,Hylkje Volberda

-----------------------------------------------------------------------------

Ondergetekende neemt deel aan het wijkreisje op dinsdag 20 oktober 2015.

Naam :………………………………………………………

Adres: :………………………………………………………..

Telefoon :………………………………………………………..

Opstapplaats :…………………………………………………………

Handtekening:

Wijkreisje rondom NK/TK

Page 11: 38 mozaiek september 2015

11

Wie maar enigszins het nieuws volgt, weet dat er enorm veel speelt in de wereld. Zowel dichtbij huis als verder weg komen mensen in de verdrukking; er is op vele fronten hulp nodig. Niet iedereen houdt zich staande in de participatiesamenleving, wereldwijd woeden er vele conflicten waardoor talloze mensen op de vlucht zijn geslagen. De diaconale taken van ons als gemeente nemen hiermee eerder toe dan af. Natuurlijk pretenderen we niet, dat wij als Tuindorpkerkgemeente de wereldproblemen kunnen oplossen, maar ook in het nieuwe seizoen zal de diaconie een beroep op u blijven doen om een (bij ieders mogelijkheden passende) bijdrage te leveren.

Dat kan natuurlijk door middel van een financiële bijdrage, in de collectes of op de rekening van de diaconie of de ZWO-commissie, maar ook door inzet van uw tijd. De tijdcollecte op startzondag is inmiddels een goede gewoonte geworden in onze gemeente. Ook dit jaar kunt u weer één of enkele dagdelen doneren voor uiteenlopende activiteiten. Bij de supermarktacties voor de Voedselbank, de vrijmarkt op Koningsdag ten bate van ons ZWO-project of de muzikale middag met de Vrolijkheid is uw hulp zeer welkom.

Afgelopen voorjaar was een afvaardiging van de Stichting COME bij ons in de Tuindorpkerk te gast. Enkele jonge mensen uit Israël en de Palestijnse gebieden hebben ons verteld over hun leven en de manier waarop zij elkaar, via COME, ontmoet hebben. In de week dat de kopij voor deze Mozaïek moet worden ingeleverd organiseert de Stichting COME weer een ontmoetingsweek op Cyprus. Vanuit de ZWO-commissie hebben wij bijgedragen aan de voorbereiding van deze week. In een later nummer van Mozaïek dit jaar kunt u een verslag verwachten.

Over ons ZWO-project, de stichting SAVE die in India strijdt tegen kinderarbeid in de textielindustrie, zult u meer horen in oktober, op de zondag voor het Werelddiaconaat.

Tot slot: binnenkort ontstaan er weer enkele vacatures binnen de diaconie. Johan Jansze en Jannelies Dolmans zijn aan het einde van hun termijn en helaas heeft ons pas vorig jaar aangetreden scriba-koppel, Piebe en Mariët Hoeksma, aangegeven te moeten stoppen in verband met vertrek naar het buitenland.

Wie heeft er zin om met een enthousiaste groep medediakenen de schouders te zetten onder dit mooie stuk kerkenwerk? Informatie bij Marianne Eijgenraam of een van de andere diakenen.

Diaconie

Page 12: 38 mozaiek september 2015

12

De Bijbel is voor velen in onze cultuurkring het beste verkochte maar tegelijkertijd een onbekend boek aan het worden. In de geschiedenis van Europa maar ook in de wording van andere werelddelen is de Bijbel een zeer belangrijk cultuurboek geweest. In alle eeuwen is de Bijbel voor een deel van de bevolking ook een godsdienstig inspirerend boek geweest, maar dat geldt in Nederland op dit moment nog maar voor een minderheid.

Ondertussen blijft deze bibliotheek aan boeken, ontstaan in een periode van 1200 jaar en zich afspelend in een waaier aan cultureel-historische landschappen een zeer fascinerend boek, zowel in literair, in cultureel historisch en in spiritueel opzicht. Levensthema’s die in de bijbel aan de orde komen, blijken nog steeds actueel te zijn en aan te zetten tot nadenken en tot onderling gesprek. De bijbel als cultuurboek blijft een onmisbare gids om grote delen van de Europees culturele erfenis te kunnen ‘lezen’ en begrijpen. Talloze schilderijen, gedichten, boeken, gebouwen, muziekstukken en voorwerpen zijn onverstaanbaar tenzij je de symbooltaal van de bijbel leert kennen, spreken en verstaan.

Daarom leek het mij een goed idee om voor de liefhebbers binnen en buiten onze gemeente een leerhuis op te zetten waarin we de taal, de beelden, de verhalen, gedichten en andere teksten uit de bijbel opnieuw leren proeven, lezen en interpreteren. Het lijkt een ambitieus project, maar ik heb de idee

dat er echt behoefte is in de huidige samenleving, inclusief in religieuze gemeenschappen, om de wonderlijke en deels onbekende wereld van de bijbel opnieuw te gaan ontdekken.

Ik stel me zo voor dat we maar bij het begin moeten beginnen en in 2015-2016 een leerhuis opzetten rond de oerverhalen van de bijbel, verhalen uit Genesis 1-11, de cyclus verhalen rond Abraham, Genesis 12-25, rond Jacob en Ezau, Genesis 25-36 en rond Jozef en zijn broers, Genesis 37-50. Ik heb het vermoeden dat we daar in het eerste jaar onze handen vol aan hebben.

Het lijkt me een spannende zaak om de verhalen op drie manieren te benaderen: als literaire composities, als culturele creaties in een bepaalde historische en sociale context en als wegwijzer verhalen voor mensen die zin zoeken. Want daar gaan die verhalen uit de bijbel ook over, over zin en oriëntatie vinden in het mooie maar ook ingewikkelde bestaan. Daarbij laten we ons inspireren door vertolkingen van deze verhalen in de schilderkunst, in literatuur, en muziek, maar ook door resultaten van modern onderzoek in de bijbel-wetenschappen, religiewetenschappen, cultuurwetenschappen en menswetenschappen.

Samen leren in de Tuin: Kennismaking met de wonderlijke wereld van de bijbel

Page 13: 38 mozaiek september 2015

13

Om het programma aantrekkelijk te houden en haalbaar te maken voor mensen tussen 18-80 wil ik voorstellen om één keer per maand het leerhuis te organiseren in de maanden oktober, november, december, januari, februari, maart en april, in totaal zeven keer. De ene maand op vrijdagavond tussen 19.30-22.00 en de andere maand op zondagnamiddag tussen 15.00-18.00 uur. De vrijdagavonden eindigen we met een goed glas erna. De zondagnamiddagen met een gemeenschappelijke maaltijd.

Deelnemers kunnen intekenen voor de gehele reeks maar ook voor de afzonderlijke bijeenkomsten.

Als data stel ik voor: de vrijdagen 16 oktober, 18 december, 12 februari, 15 april.

En de zondagnamiddagen: 15 november, 24 januari, 13 maart.Ieder die nieuwsgierig is naar de wonderlijke wereld van de bijbel nodig ik uit om mee te doen. Zoals in een echt leerhuis betaamt, zal er veel gesprek zijn tussen deelnemers onderling rond de verhalen. Daarnaast zal ik achtergronden verhelderen en jullie laten kijken, luisteren of spelen met creatieve vertolkingen van de Bijbelverhalen.

Opgave is mogelijk bij mij: [email protected]; een briefje naar Bas van den Berg, Willem Barentszstraat 85, 3572 PE is ook goed.

Bas van den BergUtrecht, 25 augustus 2015

Page 14: 38 mozaiek september 2015

14

275 250 225 200 175 150 125 100

75 50 25 0

275 250 225 200 175 150 125 100 75 50 25 0

Bericht van de penningmeester Aktie Kerkbalans 2015 en wijkactie Gelukkig blijven ook in de zomervakantie de bijdragen voor de Aktie Kerkbalans 2015 en de wijkactie binnenkomen: tot en met juli is ruim € 120.000 ontvangen. Hartelijk dank hiervoor.

Streefbedrag 2015: € 185.000 Ontvangen tot en met juli 2015: € 120.750 Als Tuindorpkerk zijn we dus goed op weg om het streefbedrag voor 2015 te halen. Dat kan alleen als iedereen meedoet. Binnenkort volgt er dan ook een herinneringsbrief voor mensen die nog geen bijdrage aan de Aktie Kerkbalans of wijkactie. Alle bijdragen zijn welkom en niet alleen de bijdrage aan de Aktie Kerkbalans, maar ook uw bijdrage aan de wijkactie is van de belasting aftrekbaar. Het IBAN nummer van de wijkrekening is: NL95 RABO 0130713120, PGU Tuindorpkerk, Utrecht. Alvast hartelijk bedankt voor uw bijdrage!

Hans-Paul Siderius ([email protected])

Aktie Kerkbalans 2015 en wijkactie

Gelukkig blijven ook in de zomervakantie de bijdragen voor de Aktie Kerkbalans 2015 en de wijkactie binnenkomen: tot en met juli is ruim € 120.000 ontvangen. Hartelijk dank hiervoor.Streefbedrag 2015: € 185.000Ontvangen tot en met juli 2015: € 120.750

Als Tuindorpkerk zijn we dus goed op weg om het streefbedrag voor 2015 te halen. Dat kan alleen als iedereen meedoet. Binnenkort volgt er dan ook een herinneringsbrief voor mensen die nog geen bijdrage aan de Aktie Kerkbalans of wijkactie.

Alle bijdragen zijn welkom en niet alleen de bijdrage aan de Aktie Kerkbalans, maar ook uw bijdrage aan de wijkactie is van de belasting aftrekbaar. Het IBAN nummer van de wijkrekening is: NL95 RABO 0130713120, PGU Tuindorpkerk, Utrecht.Alvast hartelijk bedankt voor uw bijdrage!Hans-Paul Siderius([email protected])

Bericht van de Penningmeester

Page 15: 38 mozaiek september 2015

15

Bezinning en Verstilling, expositie van Liesbeth Lehr in de Tuindorpkerk

Sjouke Sytema

Van 27 september tot en met 22 november exposeert Liesbeth Lehr met haar materieschilderijen in de Tuindorpkerk. Tijdens de viering van 27 september zal Hans Snoek het werk van Liesbeth Lehr een plaats geven in de preek. Het werk kan vanaf half tien bekeken worden. Er is dan koffie. De tentoonstelling is elke zondag na de dienst van 11.00 tot 12.30 uur te bezichtigen.

Tuindorp

Voor Liesbeth Lehr is het bijzonder om nu in Tuindorp te exposeren en wel in een protestantse kerk. Ze bracht haar jeugd door in de Van Bemmelenlaan in de tijd dat Tuindorp net gebouwd was. Haar ouders kerkten in de Pauluskerk. Katholiek en protestant was toen streng gescheiden.MaterieschilderenIn de tweede helft van de jaren 50 van de vorige eeuw zijn er diverse kunstenaars, die hun verf mengen met materialen als zand, klei en stro. Het werk dat hiermee ontstaat wordt wel aangeduid met de term materieschilderkunst. Lehrs grote inspirator is de Spaanse schilder Antoni Tapies (1923-2012). De laatste jaren heeft de kunstenaar zich verdiept in het fenomeen “Kleur”. Door het gebruik van pigmenten zijn de kleuren aardser en dieper, de verf wordt nu zelf gemaakt met behulp

van caseïne. De beeldtaal verandert hierdoor.De kunstenaar voelt zich altijd in de eerste plaats aangetrokken door het materiaal: papier of pulp voor zelf gegoten papier of paneel voor het materieschilderen.

MystiekLiesbeth Lehr laat zich inspireren door stilte, kleur, symboliek. De kunstenaar is ervan overuigd dat er een diepere zin is achter de eindeloze keten van geboorte en dood. Ze bestudeerde de mystieke werken van Johannes van het Kruis, Ruusbroec en de dagboeken van Etty Hillesum.Kerk en kunst horen volgens de kunstenaar bij elkaar:De kerk is een plaats waar gezocht wordt naar goedheid , liefde en schoonheid.Het onzegbare wordt er vormgegeven. Voor de kunstenaar is het een werkterrein,als specialist van het nog niet geziene en het nog niet gevormde.

Expositie

Page 16: 38 mozaiek september 2015

16

 

Activiteitenkalender oktober en november 2015

activiteit: omschrijving wanneer? Huisbioscoop SELMA

Film gebaseerd op een van de grootste protestmarsen in Amerika. In 1965 komt de Afro-Amerikaanse bevolking in Alabama in verzet en eist stemrecht voor minderheden. Onder leiding van Martin Luther King start in Selma een indrukwekkende protestmars van 87 km naar Montgomery, hoofdstad van Alabama. Deze historisch belangrijke gebeurtenis is onlangs herdacht in aanwezigheid van president Obama.

Woensdag 7 oktober 2015 20.00 -22.00 Kosten €2.50

Lezing Klokken in Utrecht Arie Noordermeer

In de stad Utrecht is er een vereniging die een oud ambacht nog steeds hoog houdt: het handmatig luiden van klokken: het Utrechts Klokkenluiders Gilde. Dat doen ze op de Domtoren, maar ook op nog acht andere plekken in de stad. Over de luidklokken, het luiden ervan, de luidplekken en het gilde houdt Arie Noordermeer een voordracht. Arie is zelf luider en tevens secretaris van het gilde. De presentatie wordt ondersteund met beeld en geluid.

Donderdag 22 oktober 2015 20.00 -22.00 Kosten €2.50

Muzikale parels uit het Interbellum Wout van Veen

Voor de zomervakantie hebben we een fantastische avond gehad waar 4 inleiders ons een verrassende blik hebben gegund in de periode van het interbellum (tussen 1e en 2e wereldoorlog). Op veler verzoek zal Wout van Veen ons deze avond meenemen naar nog meer muzikale parels uit deze boeiende periode.

Woensdag 4 november 2015 20.00-22.00 Kosten 2.50

Op de hoogte blijven van activiteiten in Huis in de Wijk? Mail naar [email protected]

Voor meer info: www.huisindewijk.nl adres Huis in de Wijk, Prof. Suringarlaan 1, 3571 WH Utrecht ( naast de Tuindorpkerk)

Page 17: 38 mozaiek september 2015

17

 kerkdiensten.Tuindorpkerk Tuindorp-Oost10.00 uur 10.00 uur

zondag 13 septemberds N. den Bok, Utrechtdienst van Schrift en Tafelmedew: cantorij

zondag 20 september zondag 20 Sept. pastores Rebel en Martens mw A. van der Schriergezamenlijke viering met dienst van Schrift en TafelPaulusgemeenschap

zondag 27 septemberds H. Snoekaandacht voor expositie Liesbeth Lehr

zondag 4 oktober ISRAELZONDAGds B.C. van Wieren

Mozaiek in de kerk

Page 18: 38 mozaiek september 2015

18

Algemene gegevens.KERKGEBOUW Tuindorpkerk: Van Riellaan/Suringarlaan 1, 3571 WH, tel 2710159 PREDIKANT ds P.J. Rebel, Van Everdingenlaan 52, 3571 NR, tel 2734581 , werkdagen: ma-di-wo-do KERKENRAAD TK voorzitter: W. Verkerk, Vd Voort van Zijplaan 102, 3571 VZ, tel 2733639scriba: mw H.C.E. Smit, Jura 9, 3524 HK, tel 2331961 e-mail: [email protected]

WIJKDIACONIE voorzitter: mw M. Eijgenraam, Hobbemastraat 56, 3583 CZ, tel 2515795 scribaat: P. Hoeksma en mw M. Hoeksma-Ruiter, Rhodosdreef 166, 3562 TK, tel 06-27526561penningm.: J. J. Vos, Rijnlaan 43, 3522 BC, tel 06-22443033

KOSTERIJ Marc Baas, e-mail: [email protected] WIJKRAAD VAN KERKRENTMEESTERSvoorzitter: M. van Ditmarsch, J.P.Thijsselaan 7, 3571 GL, tel 2731741 scriba: H-P. Siderius, (a.i)penningm.: H-P. Siderius, Van Alphenplein 4, 3581 JE, tel 2512140mat.zaken: G. Tijmes, Ritzema Boslaan 7, 3571 CL, tel 2717904 pers.zaken: M. van Ditmarsch, J.P.Thijsselaan 7, 3571 GL, tel 2731741verhuur: A. Versloot, Van Bemmelenlaan 47, 3571 El, tel 2711844 communic: mw J. Das, Adriaan Mulderstraat 18, 3555 BN, tel 06-14365624

BANK/GIRONUMMERS Protestantse wijkgemeente Utrecht Oost Actie Kerkbalans: IBAN NL21 FVLB 0699 5436 57 tnv Protestantse gemeente Utrecht ‘bijdragen’Wijkactie PGU Oost: IBAN NL95 RABO 0130 713 120 ovv wijkactie Diaconie NK/TK: IBAN NL05 RABO 0175 467 242Commissie ZWO NK/TK: IBAN NL47 INGB 0001 514 702Kerkjournaal Mozaiek: IBAN NL95 RABO 0130 713 120 ovv Mozaiek

ORGANISTEN mw W.J.C. Smits, Waterstede 130, Maarssen tel 06-21545969 D. Jansen, Driehoeksweg 2, 3768 EP Soest, tel 06-44682947

CANTORIJ (werkt voorlopig op projectbasis aan de diensten mee)Informatie: A. Versloot, Van Bemmelenlaan 47, 3571 EL, tel 2711844 LITURGIE-comm. H. Walvoort, Magda Janssenslaan 17, 3584 GP, tel 2516946

Page 19: 38 mozaiek september 2015

19

KERKTELEFOON mw M. J. Goudzwaard, R. Meeuwiszstraat 9, 3554 VR, tel 2432968

KERK-AUTODIENST J. Jansze, Kouwerplantsoen 6, 3571 LS, tel 2732440

KINDERCRECHE mw R. Verkerk, Van Herwerdenlaan 30, 3571 ZK, tel 2710192 KINDERNEVENDIENST mw E. Smit, Everdingenlaan 52, 3571 NR, tel 2734581

JONGERENWERK S. van Ditmarsch, Maliestraat 13, 3581 SH, tel 06-45232461

PASTORAAL MELDPUNT (PMP) TUINDORPKERKStelt u bezoek van iemand uit de kerk op prijs? Ken jij iemand die bezoek op prijs zou stellen? Bel of mail het PMP.

Tineke Drogendijk: Van Bemmelenlaan 47 3571 EL, tel. 2711844 e-mail: [email protected] Corrie Kamphof: W.de Zwijgerplantsoen 20, 3571 VK, 2731162, e-mail: [email protected] Hessel: Regentesselaan 93, 3571 CD, tel 2731017, e-mail: [email protected] Gerritsen: Sartreweg 78, 3573 PN, tel 2718753, e-mail: [email protected] Margriet Keuning: W.Arntzskade 50, 3515 AK, tel 2710557, e-mail: [email protected] Zwart: Vd Voort van Zijplaan 81, 3571 VV, tel 2734141, e-mail: [email protected]

BLOEMENGROET uit de kerk: mw M. Jonkhoff, Hartingstraat 114, 3511 HV, tel 2730354 BUREAU PROTESTANTSE GEMEENTE UTRECHT Prot.Gem.Utrecht, Margaretha van Parmadreef 14, 3561 SR, tel 030-2737540. Dagelijks geopend van 8.30 - 17.00 uur. Informatie m.b.t. kerkelijke bijdragen op dit bureau.

MOZAIEK verspreiding: mw D. Markus, Graanstraat 8, 3572 TP, tel 2718459hoofdredactie: R. Verkerk, Lange Hagelstraat 22, 3531 BJ, tel 06-24990735

LEDENADMINISTRATIE NIEUWE KERK EN TUINDORPKERKBerichten over verhuizing, vertrek, uitschrijving, geboorte, overlijden, huwelijk, svp door-geven aan dit adres.mw C. Voorrips: Hengeveldstraat 136, 3572 KJ, tel 2314123, e-mail: [email protected]

Page 20: 38 mozaiek september 2015

20

Nieuwingekomenhr Sjarlo R. King, Cleopatradreef 305, 3561 RM 5-6-2015mw S. Rietveld, Jac vd Borchstraat 55bis, 3515 XB “ mw S. de Feyter, Schimmelpennincklaan 27, 3571 BE “mw Y. Hazeleger, Obbinklaan 82, 3571 NJ 12-6-2015mw F. Doornenbal, Lamerislaan 52, 3571 LD 20-6-2015hr(kind) S.H.W. Schimmel, Ritzema Boslaan 79, 3571 CN “hr R.H. Zanting, Troelstralaan 83/2, 3515 CH “mw T.C.Plug, Ant.Matthaeuslaan 120, 3515 AW 29-6-2015mw S.A. Geurtsen, Draaiweg 81, 3515 EK “hr P.Tj. Riedstra, Ant Matthaeuslaan 94, 3515 AV 11-7-2015hr N.J.Y. Verweij, Ant. Matthaeuslaan 109, 3515 AR “mw R.M. Kwakkenbos, Boekelaan 123, 35171 XB “mw A. Geerts, Jac van de Borchstraat 16bis, 3515 XD “mw J.K. de Vlieger, Kapteynlaan 99, 3571 XN “hr B. de Sterke, Rauwenhofflaan 60, 3571 HJ “mw M. van Bruggen, Verenigingstraat 81, 3515 GH “mw R.S Koek, Hamakerlaan 5, 3571 ZE 31-7-2015mw J.J. van Dieren, Schermerhornstraat 15, 3515 GD “hr W. Peeters, ’s Jacoblaan 78, 3571 BP 8-8-2015hr W.A. van der Sar, Hoogstraat 33E, 3552 XJ “hr S.M. van Ouwerkerk, Oldenburgerstraat 19, 3573 SJ “mw C.A. Fransen, Rauwenhofflaan 100, 3571 HK “mw R. Donker, Regentesselaan 2, 3571 CE 15-8-2015

Verhuisd naarfam Schoonheim-Scherks, Obbinklaan 13 Van Esveldstraat 235, 3572 KMAnnelotte Versloot, Van Bemmelenlaan 47 Julianaweg 304bis, 3523 XJHendrike Kamphof, Vleutenseweg 66 W.de Zwijgerplantsoen 20, 3571 VKfam Kottier-Kim, Rubicondreef 7 Maria Theresiadreef 11, 3561 TANadieh Ottink, Zonnebloemhof 6 Nieuwe Keizersgracht 92/3, 3514 TZfam van Beek-van der Meulen, Fruinplantsoen 24 Van Esveldstraat 279, 3572 KMAntoinnet Karsen, Trumanlaan 543 Hindersteinlaan 87, 3451 EW VleutenPieter Jan Konieczek, Bergwijkdreef 894 De Lairessenstraat 126, Amster-dammw G.G. Bakker-van der Plaats, Winklerlaan 365 Lange Smeestraat 40, 3511 PZfam Borgdorff-vd Bosch, Vaartscherijnstraat 44 Waterstraat 1, 3511 BW Arthur van Erpecum, Paul Huflaan 42 Dreijenplein 2A, EindhovenJohanna W.F. Poell, M.G.de Bruinlaan 29 Van Eysingalaan 224, 3527 VR

Overleden18 juni 2015: Johanna Wilhelmina Oudhof-Vollebregt, Ritzema Boslaan 86, 3571CV, 71 jaar 9 juli 2015: Ary van der Zwan, Lamerislaan 278, 3571 LK, 84 jaar31 juli 2015: Dingenis B. Verburg, p/a Van Esveldstraat 165, 3572 KM, 80 jaar

MUTATIES

Page 21: 38 mozaiek september 2015

21

colofon.Redactie: Reitze VerkerkKlein Mozaiek: Marjanneke de JongKerk in de Stad: Jan Verkerk [email protected]/ Ontwerp: Reitze VerkerkDruk: Imago PrintsCoverfoto: Christine HoekLocatie foto: St Peter’s Anglican Church , JohannesburgPostadres: Redactie Mozaïek Obbinklaan 8 3571 NG Utrecht

E-mail redactie: [email protected] webredactie: webredactie@ tuindorpkerk.nl

De Mozaïek is een maandblad vóór en dóór de leden van de Tuindorpkerk. Uw bijdrage aan de Mozaïek is altijd welkom!

De volgende editie verschijnt op 4 oktober. De deadline voor inleveren kopij is 30 september.

Heeft u artikelen die niet kunnen wachten op de deadline? Stuur ze naar de webredactie!

(Aanmelden voor de digitale editie kan ook via [email protected])

Page 22: 38 mozaiek september 2015

22

Page 23: 38 mozaiek september 2015

23

Page 24: 38 mozaiek september 2015

Professor Suringarlaan 13571 WH Utrechtwww.tuindorpkerk.nl @Tuindorpkerk /groups/tuindorpkerk