Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

52
programma seizoen 11 | 12 · www.podiummozaiek.nl

description

De seizoensbrochure 2011-2012 vol met theater, muziek, dans, spoken word, kindervoorstellingen, beeldende kunst, achtergrond informatie, tips en interviews met de makers.

Transcript of Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Page 1: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

programma seizoen 11 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 2: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

COLOFONprogrammering

Senad Alić · Natalie Beckers · Edo Berger · Maarten Gulickx · Zafer Yurdakul

tekst Natalie Beckers · Sylvia van Loointerviews Nina Slagter

redactie Natalie Beckers · Sacha Khodabuxtekstcorrectie Judith Maas

fotografie Miranda Birney · Wendelien Daan · Moussé Dramé · Tania Desmet •

Joel Chester Fildes · Jean van Lingen · Firma Lovelies · Mimount Madani · Rene Penders

· Marcos Rabello · Karib Ribeiro · Charlotte Roels · Iris Romer · A. Rooymans ·

Brett Russel · Angela Telliergrafisch ontwerp Helma Timmermans

drukwerk Drukkerij Gianotten

Wijzigingen en drukfouten voorbehouden, kijk voor de meest actuele informatie op www.

podiummozaiek.nl

samenwerkingspartners

Aslan Muziekcentrum

Cinekid

IDFA

Julidans

KunstKrul

Nederlands Blazers Ensemble

SOBEL

Stadgenoot

Stichting Aida

Stichting Djalidonkoli

Stichting Kulsan

Stichting Secret Garden

Stichting V.E.T.

Stichting White Rabbit Theater

Theatercafé Mozaïek

Theater RAST/ Jong RAST

World Connection Agency

Wanneer u een voorstelling bezoekt is Theatercafé Mozaïek een prima plek om af te spreken. Voor en na de voorstelling kunt u er terecht voor een drankje, lunch of diner, al dan niet op het gezellige terras. Organiseert u zelf een evenement in Podium Mozaïek? Dan verzorgt het Theatercafé graag de catering voor u. Ook als u geen voorstelling bezoekt heet Theatercafé Mozaïek u van harte welkom. De wereldkeuken staat garant voor verrassende gerechten en elk weekend wordt er een traditioneel Turks ontbijt geserveerd van 11.00 - 15.00 uur. Theatercafé Mozaïek is van zondag t/m donderdag geopend van 11.00 tot 00.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 01.00 uur. Bos en Lommerweg 191 | 1055DT | reserveren: 020 5800383 | [email protected]

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 3: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

inleidingPodium Mozaïek programmeert inspirerende voorstellingen uit binnen- en buitenland. Ook voor seizoen 2011 - 2012 staat er weer een mix van spannende en vernieuwende (wereld)muziek, cross-overs, theater, comedy, dans en muziektheater van gevestigde namen en aanstormen-de talenten op het programma. Zoals de nieuwe generatie wereldmu-zieksterren die zichzelf presenteert tijdens de intieme World Sessions, of de line-up van Outspoken, die garant staat voor een eigenzinnige en energieke avond met onverwachte invalshoeken. Comedy biedt op humoristische wijze stof tot nadenken over onszelf en onze samenle-ving en de jonge makers van Theater 2.0 snijden weer de grootstedelijke onderwerpen aan die voor hen belangrijk zijn, Café Istanbul voert ons naar swinging Istanbul en de RAST Weekender brengt een week lang zeemanssferen en biedt diverse mogelijkheden voor ontmoetingen met de makers van ons huisgezelschap. De voorpremières van ons andere huisgezelschap, het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) zijn voor het eerst opgenomen in de programmering en geven een mooi beeld van het gevarieerde repertoire van dit ensemble.

Naast bovengenoemde reeksen presenteren we dit seizoen ook weer met trots programma’s in het kader van de grootstedelijke festivals Julidans (van 6 t/m 9 juli) en IDFA (van 24 t/m 27 november).In de zomer programmeren we elke zondag een speciaal buiten-programma boordevol kunst, cultuur en andere activiteiten in het Erasmuspark.

Door de uitgebreide nevenprogrammering zijn er weer verschillende mogelijkheden tot verdieping en ontmoeting met makers en andere bezoekers. Zo kunt u voorafgaand aan een voorstelling deelnemen aan het Diner Culturel, een workshop of een theaterlezing, of na een voorstelling napraten met de makers en artiesten.

Nieuw dit jaar is Theater kijken met Ilrish en Sacha, een gezellig uurtje boordevol achtergrondinformatie en interessante gasten.

Kinderen en hun ouders kunnen bij Podium Mozaïek terecht voor de Lanter & Fanter voorstellingen met muziek, dans en theater, voor kinderfilms en beeldende kunst. Aansluitend op de voorstellingen en films gaan Lanter en Fanter samen met de kinderen ! Daar gaan ze zelf nog een half uurtje toneelspelen, dansen of aan de slag met beeldende kunst. Het programma is dit jaar uitgebreid met Matinee Dansé Dramé: een gezellige Afrikaanse middag voor de hele familie, met muziek, dans, hapjes en workshops en een knutselhoekje voor de kleintjes.

Kinderen die naar de basisschool gaan in Amsterdam West kunnen uiteraard weer bij ons terecht voor interessante cultuureducatieve voor-stellingen en trajecten, net als jongeren uit het voortgezet onderwijs.

In het restaurant en de foyer van Podium Mozaïek zijn weer regelmatig wisselende exposities te zien van (inter)nationale aanstormende kunstenaars. Tijdens de openingen worden deze exposities uitgebreid toegelicht door de kunstenaar zelf en een aantal gastsprekers.

Gedurende het hele seizoen wordt het hier gepresenteerde programma-overzicht aangevuld met nieuwe interessante programma’s, nevenpro-gramma’s, films, festivals en evenementen. Houd daarom onze website goed in de gaten en geef u op voor onze nieuwsbrief, of kijk op Face-book en Hyves voor de laatste nieuwtjes.www.podiummozaiek.nl

subsidïenten sponsoren

3

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 4: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Zafer Yurdakul Directeur Podium Mozaïek“Theater is voor mij de plaats voor verbeelding van de innerlijke strijd van emoties.”

Voorpremières NBE (21 sept, 18 jan en 28 mrt)ik zie ons nieuwe huisgezelschap vaak in de wan-delgangen, nu wil ik zien wat ze al die tijd hebben kunnen ontwikkelen. Blessuretijd van Daniël Arends (8 okt): Daniël Arends is in mijn ogen de meest theatrale cabaretier van Nederland, dat wil ik zien en horen.Matinee Dansé Dramé (9 okt, 13 nov, 12 feb en 11 mrt):Dansen met je kind op Afrikaanse klanken sprak me aan, maar ik heb zelf geen kleine kinderen, neem dan wel mijn nichtje mee.Bombino (22 okt):“Woestijntijger” is de bijnaam van Bombino. Een geheel eigen muziekstijl en “tijger”, dat moet wel spannend zijn.Klompen, tulpen en halve manen van Theater Stuiter (29 jan): Deze voorstelling markeert 400 jaar Turkije-Neder-land op een theatrale wijze voor kinderen: Uniek!

Travelling light van Zena Edwards (9 mrt): Voor prachtig Engels.

Britt van der Horst-Heessels Bureaumanager Podium Mozaïek“Ik krijg nog steeds rillingen bij een mooi akoes-tisch concert… wou maar dat ik daar stond!”

Gaby Young and Other Animals (26 nov): Eerlijk gezegd had ik nog nooit iets van haar gehoord, maar na een paar nummers op You Tube ben ik helemaal enthousiast! Papa was a Rolling… Nobody van Joy Wielkens (16 dec): Erg benieuwd naar deze voorstelling; klinkt bekend: opgroeien zonder vader in de jaren 70. In zeer goede staat van Roué Verveer (18 feb): Voor Roué is dit de 5e x in Podium Mozaïek; ieder-een heeft hem al eens gezien; behalve …! Tijd dus om nu echt te gaan kijken; is hij echt zo goed als iedereen zegt? Van Merwijks Music Machine (24 feb): Hoe zal dit klinken? Afrikaanse Roots | Van Merwijk | Manou Gallo…volgens mij kunnen de voetjes niet stil blijven staan. Karima Francis (20 apr): De 1e tonen van Tracy Chapman grepen mij enorm aan. Francis wordt

met haar vergeleken, dit mag ik dus niet missen. Serçe, de mus van Theater RAST (25 apr): Al dik 5 jaar huisgenoten van elkaar, en nog nooit een voorstelling gezien; ik schaam mij diep! Rast ik kom!!

Maarten Gulickx Programmeur Podium Mozaïek En Grounds (Rtm)... gaat naar theater “uit nieuwsgierigheid, om me te laten verrassen, te laten raken, om weg te dromen en nieuwe invalshoeken en gedachtes te krijgen en om te genieten.”

Alle World Sessions (22 okt, 26 nov, 17 feb en 14 apr): Podium Mozaïek heeft aan de wieg gestaan van World Sessions. Het voelt ook echt als ons kindje. De artiesten zijn divers en niet te vergelijken met elkaar qua sound en verhaal. Blessuretijd van Daniël Arends (8 okt): Een van Nederlands meest talentvolle comedians. Ik ver-wacht met dit programma zijn absolute doorbraak naar de top van Nederland.Woest (PREMIÈRE) van Odara TG (18 nov): Marcos Rabello is een inspirerende jonge maker die het aandurft om een gevoelig thema bespreekbaar te

Wie wil wat zien in 2011-2012? medewerkers van podium mozaïek en theater rast tippen hun favorieten

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

4

Page 5: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

maken. Ben erg benieuwd en heb hoge verwach-tingen. Travelling Light van Zena Edwards (9 mrt): Dit is de derde keer dat Zena Edwards naar Mozaïek komt. Tijdens het vijfjarig jubileum maakte ze grote indruk met haar spoken word optreden. Zena is een boegbeeld van de “slash” generatie. Het is een all round theatermaakster slash zangeres slash schrijfster slash dichter. Doorbraak van Stichting Nieuwe Helden en Li-keminds (23 mrt): Vorig jaar zag ik de korte versie van dit stuk en was erg onder de indruk van het rauwe, fysieke en indringende karakter ervan. Karima Francis (20 apr): Karima is een van de grootste singer/songwriter talenten uit de UK. Ze stond ondermeer al in de show van Jool’s Holland. Haar muziek is zo krachtig en fragiel tegelijk. Ben erg trots dat we zo’n superster in wording hebben weten te strikken. Gospel van Oeidipus door Urban Myth (3 mei): Urban Myth is inmiddels een vaste bespeler van Podium Mozaïek. Elk jaar staat er weer een stuk van ze, en elk jaar weten ze me ook weer te verras-sen. De vorm die nu is gekozen (theater/ gospel/ musical) maakt erg nieuwsgierig, een absolute aanrader.

sacHa kHodaBux Publiciteit Podium Mozaïek en Theater Kijken met Ilrish en Sacha“Zo lekker om even een ander wereldje in te stappen. Om je helemaal te laten meeslepen en

in te leven in een ander. Of het nou een comedy optreden, toneelstuk, concert of film is! Ik kan daar dan helemaal in op gaan”.Laat Ze Maar Komen van Jandino (12 nov): Ik baal nog steeds dat ik zijn show van vorig seizoen gemist heb :(. Bij Caribean Combo (Jandino samen met Roué Verveer, Howard Komproe en Murth Mossel), heb ik gehuild van het lachen! Voor mij dit keer dus een absolute must-see.Papa was a Rolling… Nobody van Joy Wielkens (16 dec): Hè hè jij hier in Podium Mozaïek! Kwam er maar niet van om een voorstelling van haar te zien dus deze kans laat ik niet schieten. Leeftijds-genootje, zelfde roots, ouders ook opgegroeid in de 70’s; raakvlakken genoeg om Papa was a Rolling... Nobody te willen zien. Gospel van Oeidipus van Urban Myth (3 mei): Griekse tragedie en gospel in de mix. Dat wekt toch direct nieuwsgierigheid op?! Urban Myth komt altijd weer met iets verrassends en vernieuwends. Ik heb er zin in!

Ook dit jaar weer even kindjes lenen voor de vol-gende kindervoorstellingen: Na het vinden van een magisch boek de zolder zien veranderen in Het Vergeten Woud van Dewi Reijs (25 sept)! Klinkt als een kinderdroom die werkelijkheid wordt. Spanning en ontdekking! Ik voel het kind in mij weer naar boven komen:). En Anansi dat is jeugdsentiment! Wat voor streken zal die uithalen nu hij in love is? Of maakt dat hem zacht en lief? Ik ben benieuwd! Anansi in Love van Wijnand Stomp (25 mrt)

Yuen kwan lo Marketing en Publiciteit van Theater Rast“Omdat het me raakt en me ook aan het denken zet. Een mooie vorm van entertainment, want het gebeurt waar je bij zit. Dat maakt het echt. Het is elke keer weer een verrassing wat je te zien krijgt, en als bezoeker wil ik die uitdaging ook aan.”

De Ontvoering! Van het NBE (21 sept): Ik heb het NBE voor het eerst gezien bij het jubileumconcert van Podium Mozaïek en Theater RAST. Vond het geweldig hoe ze als muzikanten op theatrale wijze het publiek kunnen raken. Humorvol ook. Ben benieuwd naar hun andere concerten.Runnin' Blue van Jong RAST (30 sept): Deze mag (natuurlijk) niet missen op mijn lijstje. Altijd weer een kunst hoe Elike Roovers de werelden van de jongeren van nu op het toneel krijgt. Authentiek theater dat raakt en soms ook schuurt. Gabby Young and Other Animals (26 nov): Altijd wel een concert willen meemaken van World Sessions. Deze heb ik uit die serie gekozen omdat deze klinkt als een waar feestje. Papa was a rolling… Nobody van Joy Wielkens (16 dec): Ik vind Joy Wielkens een zangeres met een prachtige stem. Ben heel benieuwd naar dit programma, omdat het zo´n persoonlijk verhaal is. Ook de muziekstijlen spreken me aan. Wil wel weten hoe ze afrekent met haar vader die er nooit voor haar is geweest. A Night on the Tiles door Pen Ultimate (27 jan): Dit programma klinkt heel spannend. Iets wat ik niet snel in een ander theater in Amsterdam op de programmering zie. Ik kan de films van Tarantino wel waarderen, dus ben benieuwd hoe dit uitpakt. Serçe / De mus van Theater RAST: Een prachtig verhaal over een Egeïsche visser en zijn levensver-halen die hij vermengd met allerlei sprookjes en verzinsels. De drie spelers hebben een tijd geleden al bij RAST gespeeld. De klarinettist Selim Sesler is ook een virtuoos, waar ik erg benieuwd naar ben.

5

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 6: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

wo 6 (PREMIÈRE) & do 7 juli dansjulIdans Stichting V.E.T. | Meisje Loos

OPEnInG EXPOsITIE do 7 juli BEEldEndE KunsT Ramon Jan Vet

vr 8 & Za 9 juli dans jul Idans Ilyas Odman | Glasstepsss

do 8 sept BEEldEndE KunsT OPEnInG EXPOsITIE Stichting Interculturele Stad | Wereldkunstenaars

wo 21 sept MuZIEK vOORPREMIÈREs NBE | DE oNtvoEriNg!

vr 30 sept (PREMIÈRE), Za 1 & Zo 2 okt THEaTER THEaTER 2.0 Jong RAST | Runnin' Blue

Za 8 okt CaBaRET COMEdY Daniël Arends | Blessuretijd

vr 21 okt THEaTER THEaTER 2.0 Mohammed Azaay | Mohamlet

Za 22 okt dOCuMEnTaIREs Agadez: the music and the rebellion

Za 22 okt MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu/ dj WORld sEssIOns Bombino

do 3 nov BEEldEndE KunsT BEEldlEZEn Stichting AIDA Nederland | Materiaal en techniek

do 10 nov BEEldEndE KunsT BEEldlEZEn Stichting AIDA Nederland | Abstract en figuratief

Za 12 nov sTand-uP COMEdYCOMEdY Jandino | Laat ze maar komen (reprise)

do 17 nov BEEldEndE KunsT BEEldlEZEn Stichting AIDA Nederland | Kunst en natuur

vr 18 nov (PREMIÈRE) THEaTER THEaTER 2.0 Odara TG | WOEST!

do 24 nov BEEldEndE KunsT BEEldlEZEn Stichting AIDA Nederland | Kunst en symbolen do 24 nov dOCuMEnTaIREs IDFA op locatie

vr 25 nov dOCuMEnTaIREs IDFA op locatie

Za 26 nov dOCuMEnTaIREs IDFA op locatie

Za 26 nov MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu WORld sEssIOns Gabby Young and Other Animals

Zo 27 nov dOCuMEnTaIREs IDFA op locatie

Za 3 dec MuZIEK Café IsTanBul Babayani

vr 16 dec THEaTER THEaTER 2.0 Joy Wielkens | Papa was a rolling… Nobody

Za 17 dec (PREMIÈRE) sTand-uP COMEdY Wilko Terwijn | Guerrilla

do 12 jan BEEldEndE KunsT OPEnInG EXPOsITIE Miranda Birney

Zo 15 jan MuZIEK/ MOdE/ lIfEsTYlE OuTsPOKEn Ladies Only

wo 18 jan MuZIEK vOORPREMIÈREs NBE | My funny lady

Za 21 jan sTand-uP COMEdY Diverse artiesten | Hakims of Comedy

vr 27 jan THEaTER / sPOKEn WORd THEaTER 2.0 Pen Ultimate | A Night on the Tiles

vr 17 feB MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu WORld sEssIOns Marta Gómez

Za 18 feB CaBaRET COMEdY Roué Verveer | In zeer goede staat

vr 24 feB MuZIEK OuTsPOKEn Van Merwijks Music Machine feat. Manou Gallo

do 1 Mrt BEEldEndE KunsT OPEnInG EXPOsITIE Afrikaanse Kunst in Amsterdam

vr 9 Mrt THEaTER / sPOKEn WORd OuTsPOKEn Zena Edwards | Travelling light

Za 17 Mrt CaBaRET COMEdY Amar | Amar speelt terug

vr 23 Mrt THEaTEROuTsPOKEn Stichting Nieuwe helden en Likeminds presenteren: Doorbraak

wo 28 Mrt MuZIEK vOORPREMIÈREs NBE | Maria

Za 7 april MuZIEK Café IsTanBul Moğollar

Za 14 apr MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu/ dj WORld sEssIOns Roland Tchakounté

vr 20 apr MuZIEK OuTsPOKEn Karima Francis

wo 25 (TRY-OuT) do 26 (PREMIÈRE) vr 27 & Za 28 apr MuZIEKTHEaTER RasT WEEKEndER Theater RAST | Serçe / De mus

do 3 Mei THEaTER / MusICal OuTsPOKEn Urban Myth ism M-Lab | Gospel van Oedipus

do 10 Mei BEEldEndE KunsT OPEnInG EXPOsITIE Hak Lebold | Portretten

programma overzicht

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

6

Page 7: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

lanter & fanterZo 25 sept KIndEREn 6+ MuZIEK Dewi Reijs | Het vergeten Woud

Zo 9 okt allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/ WORKsHOPs / fOOd & fun MaTInEE dansé dRaMé ’Djalifoli’

Zo 16 okt KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsTKIndERKunsTZOndaG Stichting Interculturele Stad in Beeld

Zo 23 okt fIlMKinderfilm

Zo 30 okt KIndEREn 6+ MuZIEKTHEaTER Tafel van Vijf | Waterwolf

Zo 6 nov KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsTKIndERKunsTZOndaG Vrijheidsvliegers maken

Zo 13 nov allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/ WORKsHOPs / fOOd & fun MaTInEE dansé dRaMé ’Mamaya’

Zo 20 nov KIndEREn 4+ MuZIEKTHEaTER Slagzin | De Wereld rond in 80 slagen

Zo 27 nov KIndEREn 8+ fIlMKinderfilm Idfa

Zo 11 dec KIndEREn 6+ KIndERKunsTZOndaG Sieraden maken

Zo 18 dec fIlMKinderfilm

Zo 15 jan KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsTKIndERKunsTZOndaGMaak de meest geheime foto!

Zo 22 jan fIlMKinderfilm

Zo 29 jan KIndEREn 10+ MuZIEKTHEaTER Theater Stuiter | Klompen, tulpen en halve manen

Zo 5 feB KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsTKIndERKunsTZOndaG Maak de meest geheime foto!

Zo 12 feB allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/ WORKsHOPs / fOOd & fun MaTInEE dansé dRaMé ‘Ngondo’

Zo 19 feB fIlMKinderfilm

Zo 26 feB KIndEREn 6+ MuZIEKTHEaTERSamba Salad | Flamenkita

Zo 4 Mrt KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsTKIndERKunsTZOndaG Afrikaanse kunst in Amsterdam

Zo 11 Mrt allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/ WORKsHOPs / fOOd & fun MaTInEE dansé dRaMé ‘Tannebèr’

Zo 18 Mrt fIlMKinderfilm

Zo 25 Mrt KIndEREn 6+ THEaTERWijnand Stomp | Anansi in love

Ma 9 apr (tweede paasdaG) KIndEREn 2+ BEEldTHEaTER/ lICHTKunsTWiersma en Smeets | Lampje Lampje I en Lampje Lampje II

7

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 8: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

24 juni t/m 28 aug.

ZOMER IN DE TOLHUISTUINlocatie: TUIN

dec. PROEFDRAAIENlocatie: TOLHUISTUIN PAVILJOEN

JANUARI 2012

GROTE OPENINGTOLHUISTUIN

23 – 25 sept. ONVERHOEKSDRIEDAAGSE OVER HET BRAAKLAND OVERHOEKSlocatie: POORTGEBOUW TOLHUISTUIN

dec. WINTERS BINNENFESTIVAL IN HUISKAMERS, CAFÉS EN BUURTHUIZEN VAN AMSTERDAM-NOORDlocatie: DRIE BUURTEN IN NOORD

De Tolhuistuin is een nieuwe culturele hotspot aan het Amsterdamse IJ met 40 partners op het terrein: Cultuur aan het IJ, Paradiso, Open Coop, café-restaurant Staal, hip hop school Solid Ground Movement en meer.

Buiksloterweg 5a, AmsterdamWWW.TOLHUISTUIN.NL

THT_AD_20X20.indd 1 02-06-11 14:21

Page 9: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

WO 6 (PREMIÈRE) & dO 7 juLi dans

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | meerprijs Meet and eat 18,-(donderdag)julIdans Stichting V.E.T. | Meisje Loos Een zoektocht naar liefde en erkenning op weg

naar volwassenheid, uitgebeeld in een uitdagende

cross-over tussen moderne dans en streetdance.

Meisje Loos verkleedt zich als matroos en gaat de grote zee op. Hun schip voert hen over woe-lige baren naar onbekende kusten. Haar angst herkend te worden als meisje en de magnetische aantrekkingskracht van de matroos, met daar bovenop de plagerijen van de kapitein, maken haar reis alles behalve gemakkelijk. Haar onont-koombare ontmaskering zou haar fataal worden als er ook niet iets vreemds met de kapitein aan de hand was...Regie en choreografie: Susanne Marx, composities: Gary Shepherd, dans: Caggie Gulum, Junadry Leo-caria en Thomas Falk, spoken word/ rap: Rosa Ana.

dO 7 juLi BEEldEndE KunsT

17.00 u | vrij entree OPEnInG EXPOsITIE Ramon Jan VetElke twee maanden wisselt de expositie in de foyer van Podium Mozaïek. De opening van de nieuwe expositie gaat vergezeld van een uitge-breide inleiding op het werk door de kunstenaar zelf en een aantal gasten. Vandaag de opening van de expositie van Ramon Jan Vet. Voor meer informatie over deze expositie en de andere exposities in het seizoen 2011 – 2012 zie pag 42/43.

vr 8 & za 9 juLi dans

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | meerprijs Meet and eat 18,- (zaterdag)julIdans Ilyas Odman | GlasstepssAls alles wat we aanraken zo breekbaar en zo

pijnlijk kan zijn, waarom hebben we dan steeds

de innerlijke behoefte om een ander de hand te

reiken?

Choreograaf Ilyas Odman ontwikkelde de laatste jaren danstheater waarbij hij een andere betekenis geeft aan het gebruik van voorwer-pen. Met ‘Glasstepss’ probeert Odman met het verkeerde gebruik van voorwerpen een nieuwe ruimte te creëren en manifesteert hij een poli-tieke toon. ‘Glasstepss’ gaat over het moment waarop een vluchteling beseft dat alles wat hij bezit gebroken is en dat zijn bekende idioom en gebaren niet meer volstaan om betekenis te geven aan zijn veranderde omgeving: een glas wordt gebruikt voor het drinken van bier, een glas wordt gebruikt om te lopen. ‘Glasstepss’ is een ‘lichtend’ verhaal over fragiele mensen die ondanks alles naar elkaar toe lopen. Regie en choreografie: Ylias Odman, dans: İlyas Odman & Çağlar Yiğitoğulları

tijdens de zomer

9

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 10: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

© auditi

edag

/ roel

brekelm

ans

© wall

to w

all / f

rank h

answ

ijk

Elike roovers

© maa

rten la

upman / p

roductieh

uis rotte

rdam

©

karib ribeir

o

Elike Roovers (38) werkt al lang met jonge mensen. Ze volgde een opleiding als theaterdocent in Amsterdam en maakte daarna theater bij Dox, Rotterdams Lef en Jongerentheater 020. In 2002

kwam ze bij Jong RAST terecht. ‘Toch is het niet zo dat ik alleen maar met jongeren wil werken, hoor. Het mogen ook best ouderen zijn. Maar ik

heb niet zoveel met de groep ertussenin: de mensen die een hypotheek betalen.’ Roovers houdt niet van braaf en verkent grenzen.

Jong RAST bestaat uit drie groepen jongeren van vijftien tot vierentwintig jaar; twee trainingsgroepen en een productiegroep. De trainingsgroepen

Elike Roovers is artistiek leider van Jong RAST. Ze maakt bezield theater over actuele, prangende onderwerpen. Roovers heeft een enorme drijfveer en dat verwacht ze ook van de jongeren in haar productiegroep. ‘Wie auditie bij ons doet, moet iets kwijt willen en iets vinden van de wereld.’

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

10

Page 11: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

hebben elke week les en geven jaarlijks een presentatie op locatie, ergens in Amsterdam West. De productiegroep bestaat momenteel uit tien fanatieke jongeren die onder regie van Roovers voorstellingen maken. Van hen wordt veel investering verwacht. Elk jaar in oktober kunnen jongeren uit Amsterdam West met theaterambitie auditie doen voor Jong RAST. Acteerervaring is niet zo belangrijk, maar talent en gedrevenheid wel. ‘Ik vind de drijfveer van de jongeren het belangrijkste. Je moet een verhaal hebben, iets kwijt willen, iets vinden van de wereld. Dan gedij je goed bij Jong RAST.’De jongeren hebben verschillende leeftijden, (culturele) achtergronden en opleidingsniveaus. Ze weten vaak nog maar weinig over theater als ze beginnen. Roovers haalt de individuele talenten van de jongeren naar boven in de repetities en daagt hen uit om hun unieke, persoonlijke verhalen als uitgangspunt te nemen voor hun kunst. ‘Ik laat de jongeren zoeken naar conflicten in zichzelf. Want theater is conflict. Vervolgens gaan we de conflicten theatraliseren.’

Dat is voor Roovers als regisseur een boeiend proces. ‘Ik vind schoonheid in de kwetsbare manier waarop jongeren met het materiaal omgaan. Ze zoeken naar de juiste vorm en weten nog niet hoe alles werkt. Zo is het ook in het dagelijks leven: we proberen het allemaal maar een beetje.’ Wat de jongeren laten zien is puur en rafelig. ‘Dat geeft me een kick. Als je mij Pierre Bokma cadeau doet, dan kan hij mij die onafheid niet leveren. Er zit te veel ambacht omheen.’

De spelers van Jong RAST zijn rauw en ruig. ‘Ze zijn heel direct, je weet wat je aan ze hebt. Ze zijn van huis uit niet gewend aan structuur en kunnen improviseren. Dat is belangrijk, want

theater is een grillig medium. We maken kunst die volgens ons vandaag noodzakelijk is. Mor-gen kan de wereld er heel anders uitzien, dan moeten we iets nieuws verzinnen. Die pran-gendheid zie ik ook bij Theo Maassen, die ooit tijdens een voorstelling een fotograaf sloeg. Hij staat op topspanning op zo’n moment en vindt het zo noodzakelijk wat hij doet, dat het on the edge wordt. De kunst die hij maakt, is groter dan hijzelf. Dat vind ik spannend.’

De regies van Roovers hebben vaak te maken met ‘ontheemding’, in de breedste zin van het woord. ‘Ontheemding vind ik theatraal interessant, omdat alles erdoor in disbalans raakt. Ik leg aan de jongeren uit: theater boeit als het schuurt.’ Het thema spreekt Roovers persoonlijk aan, omdat ze uit ervaring weet hoe ontheemding voelt. ‘Ik ben mijn moeder op jonge leeftijd kwijtgeraakt. Daarom kan ik me goed verplaatsen in mensen die te maken heb-ben met ontwrichting binnen het gezin. Je hebt geen grip op zo’n gebeurtenis. Je leven raakt uit evenwicht en alles gaat wringen.’

Jong RAST vergroot de weerbaarheid van jongeren in een wereld die bol staat van de me-ningen. Roovers maakt haar leerlingen bewust van hun aannames over zichzelf en de ander. Want iedereen heeft vooroordelen. ‘We leren de jongeren zich niet persoonlijk aangevallen te voelen door aannames van anderen, maar ze te ondervragen. Een oud-leerlinge van ons is Surinaamse en zit nu op de theaterschool. Een vrouw vroeg haar of ze het niet te moeilijk vond op zo’n intellectuele school. De leerlinge zei: ‘volgens mij doet u een foute aanname, want er zitten kinderen uit alle milieus op deze school. Bovendien bestaan er – in tegenstelling tot wat u misschien denkt – veel intellectuele Surinamers.’ Dat antwoord had die mevrouw

niet verwacht.’

De doorstroom van de jongeren naar de pro-fessionele beroepspraktijk is bijzonder goed. Roovers: ‘De meeste jongeren zitten twee jaar bij ons. Maar ze kunnen ook korter of langer blijven. Ze lopen een periode van hun leven met ons op. Ik ben niet bepalend voor hun leven en vind het ingewikkeld als mensen gaan denken dat ik de nieuwe Messias ben. Van mij hoeft niet iedereen acteur, tekstschrijver of theatermaker te worden. Toch vinden veel van onze jongeren hun plek in het theaterveld. Het verbaast me soms wel een beetje hoe goed dat gaat!’ ·Seizoensopening Jong RAST: Dit seizoen openen we ons culturele seizoen met de première van Runnin' Blue, de nieuwe voorstelling van Jong RAST. Na maandenlang repeteren en schrijven is het zover: de jongeren van Jong RAST brengen hun visie op het toneel in een razendsnelle voorstelling die verschil-lende scenario's volgt voor dezelfde middag.

Theater RAST/ Jong RAST:

Theater RAST, met jongerenafdeling

Jong RAST, is huisgezelschap van Podium

Mozaïek. Theater RAST maakt aangrijpend

theater dat reflecteert op actuele thema’s in het

interculturele hier en nu. De zoektocht naar nieuwe

theaterteksten, en ander dan West-Europees toneelre-

pertoire staan centraal. Theater RAST wil een bron van

inspiratie zijn voor een jonge generatie interculturele

theatermakers, en de doorstroming van talenten met

verschillende culturele achtergronden naar het theater

stimuleren. Ook wil Theater RAST theatermakers uit

Europa en Turkije met een gedeelde interesse in

intercultureel theater, een platform bieden

voor uitwisseling en samenwerking.

11

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 12: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

dO 8 sEpt BEEldEndE KunsT 17.00 u | vrij entree OPEnInG EXPOsITIE Stichting Interculturele Stad | WereldkunstenaarsElke twee maanden wisselt de expositie in de foyer van Podium Mozaïek. Tijdens de opening wordt de expositie uitgebreid toegelicht door de kunstenaar zelf en een aantal gasten. Vandaag de opening van de expositie Wereldkunstenaars van Stichting Interculturele Stad. Voor meer informatie over deze expositie en de andere exposities in het seizoen 2011 – 2012 zie pag 42/43.

WO 21 sEpt MuZIEK 21.00 u | entree 12,- | voorverkoop 10,- vOORPREMIÈREs

NBE | De ontvoering! Een voorstelling met de fraaist denkbare muzikale

fata morgana’s in een bewerking van Hans van

der Heide.

Is de originele bewerking van ‘Die Entführung aus dem Serail’ voor acht blazers toe te schrijven aan Mozart? Voor het Nederlands Blazers En-semble maakt dat helemaal niet uit. Het voegt deze parel gretig toe aan de kroon van het eigen ijzeren repertoire op historische instrumenten. Sterker, het NBE heeft een eigen visie waarbij trompet, trombone, contrabas en pauken het oc-tet vergezellen. Zonder zangers, ingekleurd door teksten van Stijn Aerden en koranfragmenten met de bezwerende muziek van de Marokkaanse ud- virtuoos Driss El Maloumi. THEaTERROuTEs ∙ ∙

vr 30 sEpt (PREMIÈRE) za 1 & zO 2 OKt THEaTER 21.00 u (zo 15.00 u)| entree 14,- | voorverkoop 12,- | meerprijs Diner Culturel 18,- THEaTER 2.0 Jong RAST | Runnin’ BlueOntroerende, rauwe voorstelling over het lot en in

hoeverre je dat in eigen handen hebt.

Stel dat je vijf minuten eerder was vertrokken van huis… Dan had je de deur niet open laten staan, was je niet tegen die scooter opgerend, en had je je geliefde op tijd tegen kunnen houden. Maar wat zou er gebeurd zijn als je juist tien minuten eerder was vertrokken? Zou je dan nog steeds een ruzie veroorzaken, een dode hond vinden en te laat bij het vliegveld aankomen? Runnin’ Blue is geïnspireerd op de Duitse film Lola rennt (1998) en op het nummer Runnin’ Blues van The Doors. De spelers werkten samen met tekstschrijver Anouk Saleming en regis-seuse Elike Roovers aan het script. Dit levert een dynamische voorstelling op, waar persoonlijke verhalen en fictie door elkaar heen lopen. THEaTERROuTEs ∙Spel: Emmanuel Boafo, Anne van der Burg, Alkan Çoklu, Guilermo Hamel, Elyasu Ibrahim, Tara Joosse, Reggie McCullough, Soufiane Moussouli, Sidar Toksöz, Jeffrey Westhout.Op zaterdag voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aan-schuift om tijdens het eten meer te vertellen over de achtergronden van de voorstelling.

za 8 OKt CaBaRET

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | COMEdY Daniël Arends | BlessuretijdIJzersterk derde cabaretprogramma van deze jonge

cabaretier die in 2006 op het Cameretten festival

de jury- en publieksprijs won.

Geboren worden, naar school, studeren, werken en met kerst naar de schoonfamilie. Alles vol-gens afspraak. Zoals het hoort. Zo doen, ademen, leven we. Alles om de lieve vrede te bewaren. In Blessuretijd gaat Daniël Arends verder. Op zoek naar de plek die de schaamte en de angst voorbij is. Wat gebeurt er als de druk wordt opgevoerd? Als we de lieve vrede de oorlog verklaren? Wie houden zich dan nog staande?THEaTERROuTEs ∙ ∙

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

12

Page 13: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

vr 21 OKt THEaTER

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | Theater kijken met Ilrish en Sacha gratis entreeTHEaTER 2.0 Mohammed Azaay | Mohamlet Een monoloog over de waanzin en de zin van het

leven.

Wanneer een acteur zich voorbereidt om de gedroomde rol Hamlet te spelen, wordt hij geconfronteerd met zijn eigen leven. Wie is hij werkelijk? Waarom verschuilt hij zich achter een personage? En doen wij dat niet allemaal? Gaan-deweg wordt een nieuw personage geboren: Mohamlet. En die stelt zich maar één vraag: “To become or not to become, that is the question”. Mohamlet is de eerste monoloog van acteur en theatermaker Mohammed Azaay, bekend van het duo De Varkensfabriek. Voorafgaand Theater kijken met Ilrish en Sacha.

za 22 OKt MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu/ MEET &

GREET/ dj

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | losse documentaire 5,-WORld sEssIOns BombinoDe nieuwe stem van de Sahara en Sahel.

De jonge songwriter en nieuwe gitaargod van de Touaregs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste sensaties in de Sahara-landen en is hard op weg ook in Europa een gitaarsensatie te worden. Omara Moctar, alias Bombino, koppelt een eigen hippe sound aan de aloude muzikale erfenis van Ali Farka Touré en zijn voorgangers, die ook onder meer blues- en rockgrootheden Jimi Hendrix, John Lee Hooker en Jimmy Page beïnvloedden. Vanavond stelt hij zich voor aan het Amsterdamse publiek met een film, een opzwepend concert, een interview en meet-and-greet. THEaTERROuTEs ∙ ∙Voorafgaand aan de voorstelling wordt de docu-mentaire ‘Agadez, The Music and the Rebellion’ vertoond. Deze aangrijpende documentaire vertelt over het leven van de Touaregsin de Sahara woestijn met in de hoofdrol Bombino.

dO 3, 10, 17 & 24 NOv BEEldEndE KunsT

19.30 u | vrij entree BEEldlEZEn Stichting AIDA NederlandIn de serie Beeldlezen besteedt AIDA Nederland in twee tentoonstellingen en vier avonden aandacht aan het kijken naar interculturele kunst. Twee tentoonstellingen vormen de basis van de serie. Zij maken direct zichtbaar waar in de programma’s over gesproken wordt; concreet, helder en tastbaar. De vier avonden in de serie

‘Beeldlezen’ zijn toegankelijke programma’s over interculturele kunst met sprekers, film, poëzie en muziek.Voor meer informatie over de exposities zie pag 42/43.

13

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 14: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Jandino Asporaat (30) is net vader geworden. Hij bevestigt het cliché graag: zijn zoontje is het beste wat hem ooit overkwam. In zijn nieuwste show, Laat ze maar komen, bespreekt Jandino de ins en outs van het ouderschap met zijn publiek. ‘Het ruikt zó lekker, zo’n baby’.

jandino

© jandino / b

rett russe

l

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

14

Page 15: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Een jaar geleden had Jandino Asporaat nog geen idee waar zijn nieuwe show over zou moeten gaan. Maar hij moest

de titel alvast bedenken. Hij verzon ‘Laat Ze Maar Komen’, omdat hij inspiratie en publiek nodig had. De titel bleek onverwacht een schot in de roos: zijn vriendin vertelde hem dat ze zwanger was. Asporaat was dolenthousiast en dacht, laat het kind maar komen. Zijn status als toekomstige vader riep veel vragen bij hem op. Hij besloot om zijn gedachten en twijfels hierover te bespreken met zijn publiek.

Zijn eerste try-out was in de Melkweg. Asporaat verwachtte een zaal van hooguit tachtig man.

‘Ik kwam één minuut voor aanvang aan en had eigenlijk niets voorbereid. Ik had me voorge-nomen om te improviseren en te openen met de zin: ik word vader en ik heb geen flauw idee. In het ergste geval kon ik nog wat oude grappen maken. Toen bleek opeens dat ik in de grote zaal stond. Er zaten 650 mensen! Ik ben opgegaan, heb mijn opening gedaan en verder ging alles vanzelf. Het was één van mijn beste shows. Ik kwam in gesprek met het publiek en door alleen maar op de mensen te reageren werd de show heel grappig. Het ging per onge-luk. Als ik van tevoren dingen had verzonnen was het nooit zo goed geworden.’

Asporaat is een uitstekende improvisator en durft gebruik van te maken van dat talent. ‘Als je wilt improviseren, moet je vertrouwen in jezelf hebben. Wees niet bang om op je bek te gaan. Je moet in het moment durven springen, goed luisteren en reageren op het publiek. Je moet het doen met wat er voorhanden is. Zo gaat dat in het dagelijks leven ook als je een gesprek voert met je buurman.’

Jandino Asporaat beschrijft zijn show als een

komische zoektocht naar de betekenis van het vaderschap. Het onderwerp boeit hem, te meer omdat hij zelf nooit een vaderfiguur in zijn leven heeft gehad. ‘Mijn vader verliet het gezin toen ik nog heel jong was. Ik zag hem daarna bijna niet meer. Het begrip ‘vader’ werd voor mij gewoon een titel, zonder inhoud. Nu ik zelf een kleine heb, besef ik hoe erg ik een man in huis heb gemist vroeger. Het zit hem in de kleine dingen. Vroeger na het uitgaan werden mijn vrienden door hun vader opgehaald bij de discotheek. Ik bleef in mijn eentje wachten op de nachtbus.’ Asporaat weet goed wat hij anders wil doen. ‘De generatie van mijn vader heeft nooit sorry leren zeggen. Ouders hadden in die tijd altijd gelijk, er was geen discussie mogelijk. Ik vind het belangrijk dat je je fouten als ouder durft toe te geven. Dat leg ik voor aan mijn publiek.’

Zijn publiek bestaat zeker niet alleen uit vaders. ‘Er zitten veel vrouwen in de zaal.’ Hij lacht: ‘Mijn populariteit onder de vrouwen is alleen maar toegenomen sinds ik een kind heb.’ Dat Jandino van aandacht houdt, komt volgens hem voort uit het feit dat hij daarvan als kind niet veel kreeg. Als een van de oudsten in het gezin zorgde hij samen met zijn moeder voor zijn broertjes en zusje. ‘Ik was altijd met ande-ren bezig. Nu ik comedian ben, gaat het over mij. Ik ben er zelf laat achter gekomen hoor, dat ik op het toneel wilde staan. Maar de mensen die mij van vroeger kennen, verbaast het niet. Ik was altijd druk en op een bepaalde manier bezig te entertainen.’

Hoewel hij niet bewust bezig is met zijn Cura-çaose afkomst, maakt Asporaat vaak grappen over cultuurverschillen tussen Nederland en de Antillen. ‘Ik weet niet waarom, maar het zit er gewoon in. Het is er moeilijk uit te krijgen.

Ik neem mijn culturele bagage altijd mee’. In zijn nieuwe show gebeurt dat ook. ‘We wonen sinds kort in een witte wijk. Iedereen plaatst daar een alarm in z’n huis, dus ik vroeg me af of wij dat ook zouden moeten doen. Ik vertel mijn publiek dat ik het bij nader inzien niet nodig vind. Antillianen breken niet bij elkaar in.’

Jandino vindt het leuk dat hij alles met zijn publiek kan bespreken. ‘Ik sta soms versteld van de eerlijkheid van het publiek. Ik vraag bij-voorbeeld aan vaders in de zaal of hun dochter later met alle etniciteiten mag thuiskomen. Sommige mannen zeggen heel eerlijk dat ze liever geen Marokkaan als schoonzoon willen. Dat doen ze in een volle zaal, waar vaak ook Marokkanen in zitten. Dan ga ik met ze in ge-sprek daarover. Het zijn bijzondere en hilarische discussies.’

Ondertussen geniet de comedian met volle teugen van zijn rol als vader. ‘Ik doe nu de nachtvoedingen van Elijah. Ik vind het prachtig om mijn zoontje vast te houden en gewoon alleen maar naar hem te kijken. Hij ruikt ook zó lekker. Je moet een kind het gevoel geven dat het veilig bij je is in deze grote, boze wereld. Dat is volgens mij het allerbelangrijkste.’ ·

Elk seizoen brengt

Podium Mozaïek een selectie

van de beste cabaretiers en stand-

up comedians uit binnen- en buiten-

land met hun eigen, verfrissende kijk

op onze hedendaagse samenleving.

Dit jaar lekker veel comedy met Roué

Verveer, Daniel Arends, Jandino

Asporaat, Amar, Wilko Terwijn en

De Hakim’s of Comedy.

15

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 16: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

dO 3 NOv BEEldEndE KunsT

19.30 u | vrij entree BEEldlEZEn Stichting AIDA Neder-land | Materiaal en techniekMateriaal en techniek zijn het vertrekpunt van een kunstenaar. Ooit was het perfect beheer-sen van een bepaalde techniek het bewijs van professionaliteit en vakmanschap. Inmiddels wordt daar anders over gedacht. Zeker in het Westen. Internet, het eigen lichaam, dode dieren en gebruiksvoorwerpen; alles wordt gebruikt om kunst mee te maken. Wat betekent dat voor het werk van kunstenaars met een niet-Westerse achtergrond? Voor meer informatie over de exposities zie pag 42/43.

dO 10 NOv BEEldEndE KunsT

19.30 u | vrij entree BEEldlEZEn Stichting AIDA Neder-land | Abstract en figuratiefEen figuratief schilderij lijkt een duidelijk verhaal te vertellen. Je herkent wat je ziet: stillevens, die-ren, stadsgezichten of portretten. Wanneer deze aanknopingspunten ontbreken kan het lastiger zijn om een kunstwerk te doorgronden. Terwijl achter een abstract beeld een zeer concrete boodschap schuil kan gaan. Tijdens deze avond komt de vrijheid van abstractie aan bod en de heldere verhalen die daaraan ten grondslag kunnen liggen. Voor meer informatie over de exposities zie pag 42/43.

za 12 NOv COMEdY

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | meerprijs Diner Culturel 18,-COMEdY Jandino | Laat ze maar komen (reprise)Hoe wil je het hebben, want hij gaat het je geven.

Jandino is uniek in zijn soort, vol passie en charme overspoelt hij het publiek. Met scherpe energieke grappen, mooie verhalen, eigenzin-nige personages en prachtige liedjes. Deze opkomende ster is niet te stoppen. In Laat Ze Maar Komen daagt hij iedereen en alles weer uit, maar vooral zichzelf. Laat Ze Maar Komen. Hij wacht… ∙ dO 17 NOv BEEldEndE KunsT

19.30 u | vrij entree BEEldlEZEn Stichting AIDA Neder-land | Kunst en natuurSinds jaar en dag is de natuur in de kunst terug te zien. Of het nu abstract, surrealistisch of sym-bolisch is; flora en fauna blijven een bron van inspiratie. Welke functie heeft de natuur in de kunst, en welke betekenis geeft een kunstenaar hieraan? Een avond over kunst en natuur door de eeuwen heen. VVoor meer informatie over de exposities zie pag 42/43.

vr 18 NOv (PREMIÈRE) THEaTER

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | debat 16.30 u (vrij entree)THEaTER 2.0 Odara TG | WOEST! Intiem en beeldend muziektheater over een (niet)

alledaags onderwerp.

“WOEST!” is de nieuwe voorstelling van theater-maker Marcos Rabello. Het stuk gaat over de worsteling van Arabische jongeren met hun homoseksualiteit; de strijd met hun innerlijk verlangen en de verwachting van de wereld en de familie. De strijd tussen lichaam en geest. De voorstelling is gebaseerd op de persoonlijke verhalen van jongeren die de maker interviewde in de aanloop naar de voorstelling. ∙Tekst: Peet van Duijnhoven, Regie: Marcos Rabello, spel: Saïd El Khattouti, muziek: Felipe Ignacio Noriega.

Voorafgaand vindt een debat plaats verzorgd door de Stichting Secret Garden: De emancipatie van homoseksuele migranten met een islami-tische achtergrond verloopt heel moeizaam. De angst om buitengesloten te worden door de eigen gemeenschap (familie en omgeving) is groot. Stichting Secret Garden wil dit onderwerp bespreekbaar maken en een veilige plek voor haar achterban creëren.

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

16

Page 17: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

dO 24 NOv BEEldEndE KunsT

19.30 u | vrij entree BEEldlEZEn Stichting AIDA Neder-land | Kunst en symbolenWat weten wij nog van de symbolen die op schilderijen zijn aangebracht? Een aantal symbolen kennen we omdat ze een universeel karakter hebben of omdat we ze op een eerder moment hebben gezien. Maar vele zullen ons vreemd voorkomen of herkennen we zelfs niet. Kunst en symbolen is een avond over de ach-terliggende verhalen en over de betekenis van oeroude tekens in de niet-Westerse kunst. Voor meer informatie over de exposities zie pag 42/43.

dO 24 NOv dOCuMEnTaIREs

19.30 u & 21.00 u | entree 8,- | combiticket 2 films 12,- Idfa OP lOCaTIE

Boeiende documentaires over kleine en grote

thema’s tijdens het IDFA; het grootste documen-

taire filmfestival ter wereld.

Dit jaar presenteren we in Podium Mozaïek voor de derde keer een satellietprogramma in het kader van dit tiendaagse festival; van donderdag 24 t/m zondag 27 november wordt een speciale selectie uit het IDFA-programma vertoond: do-cumentaires uit binnen- en buitenland waarin ontmoeting en confrontatie van culturen cen-traal staan. Het programma wordt eind oktober bekend gemaakt. Kijk op onze website of op www.idfa.nl.

vr 25 NOv dOCuMEnTaIREs

19.30 u & 21.00 u | entree 8,- | combiticket 2 films 12,- IDFA op locatieZie donderdag 24 november.

za 26 NOv dOCuMEnTaIREs

14.00 u & 16.00 u | entree 8,- | combiticket 2 films 12,- IDFA op locatieZie donderdag 24 november.

za 26 NOv MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu/ MEET &

GREET/ dj

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | meerprijs Diner Culturel 18,-WORld sEssIOns Gabby Young and Other AnimalsSpectaculair muzikaal circus van de knalroodha-

rige Gabby Young en haar swing troup.

De Britse diva brengt ons terug naar een on-schuldigere wereld: eentje bevolkt door burleske ceremoniemeesteressen, cabareteske kwinksla-gen en puntsnor- strelend Vaudeville geboefte. Eentje waar Gabby en haar band met een broeierige mix van ballroom swing, ragtime jazz en balkan elk publiek tot een kolkende massa weten op te jutten. Uiteraard met ruimte voor de nodige reflectie en emotionele snik, zoals het een goed theatraal geschoold entertainer betaamt. ∙ ∙ ∙Voorafgaand Diner Culturel: een driegangen-diner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergron-den van de voorstelling.

zO 27 NOv dOCuMEnTaIREs

14.00 u & 16.00 u | entree 8,- | combiticket 2 films 12,-IDFA op locatieZie donderdag 24 november.

17

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 18: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

K omend seizoen maakt Marcos Rabello (34) een persoonlijke voorstelling. In WOEST kaart hij een onderwerp aan

dat niet voor iedereen bespreekbaar is: homo-seksualiteit in de Arabische wereld. De verhalen van een aantal Arabische homo’s vormen het uitgangspunt voor de voorstelling. De jongens spreken anoniem met Rabello, uit angst voor negatieve reacties in hun omgeving. ‘Ik merk dat het nog een hele moeilijke wereld is. Ze willen geïnterviewd worden in een besloten ruimte, want niemand mag horen dat ze homo zijn. We maken foto’s, maar alleen van de achterkant.’ Rabello werkt voor WOEST samen met Stichting Secret Garden. De oprichter, Emir Belatoui, komt op voor de belangen van homo- en biseksuele moslims. Secret Garden geeft voorlichting over homoseksualiteit en probeert

het onderwerp bespreekbaar te maken binnen de moslimgemeenschap. Voorafgaand aan de voorstelling wordt er een debat georganiseerd. Rabello vindt dat heel belangrijk. ‘Ik denk dat – als we echt iets teweeg willen brengen – alleen een voorstelling over het onderwerp niet genoeg is. Het is goed om ook de discussie met elkaar aan te gaan.’

Waarom wil juist jij dit moeilijke onderwerp aansnijden?

‘In mijn dagelijks leven word ik soms geconfron-teerd met homohaat. Ik ben getrouwd met een Nederlandse man en het is voor ons moeilijk om hand in hand door Amsterdam te lopen. Ik kan mijn liefde voor hem op straat niet zonder gevolgen tonen. Een aantal Marokkaanse hang-jongeren maakt een hele maatschappij onrustig. Dat maakt me echt boos, woest.’

Rabello groeide op in een klein dorpje in het noordoosten van Brazilië, in een maatschap-pij die doorspekt is met katholieke normen en waarden. Binnen dat kader is homoseksualiteit ook niet gepast. ‘Ik vond het moeilijk om mijn geaardheid te accepteren. Ik voelde me schuldig, omdat ik niet kon voldoen aan de standaard. Ik zou nooit een gewoon gezin kunnen stichten. Toen ik op mijn achttiende naar de stad vertrok, voelde ik me vrijer om mezelf te zijn. Toch was ik altijd bang wat anderen van mijn geaardheid zouden vinden. Mijn zussen en moeder reageer-den gelukkig heel normaal. Ze hadden het altijd al geweten, zeiden ze. Wat mijn vader ervan gevonden zou hebben, weet ik niet. Hij is vijftien jaar geleden gestorven.’

Marcos Rabello heeft veel research gedaan voor WOEST. ‘Ter voorbereiding op de voorstelling

Na een kortstondige, succesvolle carrière als acteur verliet Marcos Rabello (toen 26) zijn geboorteland Brazilië. Hij wilde contact leggen met Europa – ‘de bakermat van het moderne theater’ - en werd verliefd op Amsterdam. Er volgde een worsteling met de Nederlandse taal en cultuur en zijn eigen identiteit. Rabello’s persoonlijke strijd bleek een bruikbare inspiratiebron voor een reeks bijzondere theaterprojecten, waaronder zijn nieuwste voorstelling WOEST.

Marcos rabello

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

18

Page 19: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

ben ik naar Marokko afgereisd. Ik wilde weten of mijn beeld van homoseksualiteit in de Arabische wereld klopt met de werkelijkheid. Het antwoord daarop is: ja. Wie openlijk voor zijn geaardheid uitkomt, loopt kans te worden vermoord. Het gaat in de Arabische, maar ook in de Braziliaanse cultuur om het imago van de familie. In Nederland zijn we individualistisch ingesteld, we zijn verantwoordelijk voor onze eigen daden. Maar in deze culturen is de eer van de familie belangrijker dan het eigen geluk. Sommige jongens kiezen biseksualiteit als alternatief. Anderen trouwen en blijven de rest van hun leven hun geaardheid ontkennen.’

Rabello vertelt met zachte stem, aimabel en bijna timide, hoe hij in Nederland terecht kwam. Dat hij een Braziliaans acteur met temperament is, zou je niet zeggen. Laat staan dat hij ergens ‘woest’ over kan zijn. Na zijn to-neelopleiding in Brazilië kreeg Rabello een baan als acteur bij één van de grootste theatergezel-schappen van Brazilië, volgens Rabello het best te vergelijken met Toneelgroep Amsterdam in Nederland. ‘Ik heb daar twee jaar geacteerd en veel geleerd. Maar ik miste iets. Brazilië is heel erg gericht op de Franse en Duitse theatertra-ditie, maar tegelijkertijd ligt Europa heel ver weg. Ik wilde aan den lijve ondervinden wat

‘Europees theater’ was. Via een Nederlandse vriend, een antropoloog, kwam ik in Amster-dam terecht. Ik vond de mensen hier heel open en geïnteresseerd. Ik werd meteen verliefd op de stad.’

Na een tijdje kon hij aan de slag als mime-speler. Zo had hij geen last van de taalbarrière. ‘Het was een bijzondere ervaring voor mij als acteur. In Brazilië had ik alleen maar ‘persona-ges’ gespeeld en nu mocht ik als mimespeler dicht bij mezelf blijven. Ik had dat nooit eerder meegemaakt. Na verloop van tijd deed ik steeds

meer contacten op in de theaterwereld. Toen kon ik mijn eigen voorstellingen gaan maken.’

Het werk van Rabello gaat altijd over identi-teitskwesties. ‘In alle voorstellingen komt de confrontatie met de Nederlandse taal en cultuur naar voren. In Umbigo (navel in het Braziliaans) zocht ik naar een nieuwe identiteit. Door me in Nederland te vestigen, ben ik iets van mijn oude identiteit verloren. Het is een angstig gevoel om een deel van jezelf te verliezen. Maar je moet dingen ook voorbij durven laten gaan. Er komt vanzelf een nieuwe ‘ik’ voor in de plaats. Mijn nieuwe identiteit is nog altijd in ontwikkeling. Maar als kunstenaar heb ik mijn plek inmiddels gevonden.’

Rabello weet goed wat hij met zijn voorstellin-gen wil. ‘Ik vind het belangrijk om taal, muziek en beeld met elkaar te combineren. Ik heb vooraf een duidelijk beeld in mijn hoofd. In de repetities ga ik dat beeld verder ontwikkelen met de spelers. In mijn regies staat de relatie tussen het lichaam en de ruimte centraal. Soms zie ik voorstellingen waarin acteurs de ruimte helemaal niet gebruiken. Ze praten veel, maar hun lichaam doet niet mee. Of hun lichaam zegt iets heel anders. Daar word ik heel onrustig van. Het zal wel komen door mijn Braziliaanse toneelopleiding.’

je hebt ooit gezegd dat je jouw Braziliaanse theaterachtergrond wilde laten samensmel-ten met de Europese theatertraditie. Hoe verschillen die tradities van elkaar? Lacht:

‘Dat heb ik ooit eens geroepen, inderdaad. Pas later begreep ik wat ik daar toen mee bedoelde. Braziliaanse acteurs zijn technisch minder onderlegd dan Nederlandse acteurs. Ze werken meer vanuit intuïtie. Nederlanders communice-ren in rechte lijnen, terwijl Brazilianen eerst de bocht om gaan voordat ze bij het belangrijkste

punt aankomen. In het Braziliaanse theater is er veel ruimte voor poëtische beelden, bewegingen en emoties. Dat klinkt ook in mijn werk door, zonder dat ik daar bewust mee bezig ben. Bij mijn laatste opera kwam er na afloop een man naar me toe die de voorstelling typisch Brazili-aans vond, terwijl ik bewust geen Braziliaanse symbolen gebruikt had. Blijkbaar neem ik mijn achtergrond automatisch mee in mijn werk.’

Welke reacties krijg je in de aanloop naar de voorstelling WOEst?

‘Een vriendin van me was verbaasd dat ik deze voorstelling ging maken. Ze zei: ‘Arabische homo’s? Bestaan die dan?’ Een naïeve, maar logische vraag. Door de interviews kom ik in contact met deze jongens en hun levensverha-len. Die zijn schrijnend en verdienen het om naar buiten gebracht te worden. Ik geloof wel dat mensen daar nieuwsgierig naar zijn. Maar er zijn ook theaters geweest die de voorstelling niet wilden programmeren. Zij denken dat hun stad nog niet klaar is voor dit onderwerp. Ik ben blij dat Podium Mozaïek wel openstaat voor het thema. Ik hoop dat we samen de Nederlandse én de Arabische gemeenschap kunnen bereiken met dit project.’ ·

Theater 2.0 brengt groot-

stedelijk theater anno nu! Jonge

makers vertalen de grootstedelijke

thema’s naar het podium op hun eigen

multidisciplinaire wijze en zoeken hun

eigen weg, die niet altijd over gebaande

paden loopt en in ieder geval menig ander

pad kruist. Energieke en vernieuwende

voorstellingen van Jong RAST,

Mohammed Azaay, Odara TG,

Joy Wielkens en Pen

Ultimate.

19

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 20: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Enkele uren voordat ze gaat optreden in Paradiso heeft Gabby Young zich al opgemaakt. In haar prachtig opgestoken,

rode haar heeft ze een kanten masker bevestigd. Rondom haar rechteroog zijn sierlijke krullen getekend. Een aantal glimmende steentjes waaiert uit over haar gezicht. Gabby Young vindt het prettig om er niet-alledaags uit te zien. ‘Ik zou niet zo’n energieke show kunnen weggeven als ik in mijn spijkerbroek en T-shirt zou optreden. Bijzondere kleding en make-up geven me zelfvertrouwen. Ik neem ook vaak at-tributen mee op het podium, zoals een parasol. Daar kan ik tijdens de show mee spelen.’

De shows van Gabby Young & Other Animals zijn een visueel feest. De bandleden dragen

speciale kleding en accessoires, ontworpen door jonge designers en kunstenaars die Gabby Young wil promoten. ‘We willen de zintuigen van ons publiek prikkelen. Niet alleen de oren, maar ook de ogen. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk kunstenaars te betrekken bij onze mu-ziek. Ze maken prachtige dingen die het verdie-nen om gezien en gekocht te worden. Een jaar geleden droeg ik tijdens een optreden een jurk van een bevriende kunstenaar. Na afloop kwam er iemand naar me toe die wilde weten wie de jurk had ontworpen. Ze wilde haar bruidsjurk bij hem laten maken. Dat is toch geweldig?’ Het geluid van haar band omschrijft Young als

‘Circus Swing’. ‘Eigenlijk moet je het zien om te begrijpen wat het is. Onze show is eclectisch, een soort jazzcircus. In een genre passen we

niet. Ik schrijf een liedje en pas daarna denk ik, dit is best wel folky of gipsy of jazzy.’ Haar liedjes zijn even uiteenlopend als haar eigen muzieksmaak: ‘Ik houd van Jeff Buckley, David Bowie, Joni Mitchell, Gogol Bordello en Björk. Zij hebben allemaal iets vernieuwends, iets geheel eigens. Ik keek gisteren naar een film over David Bowie en realiseerde me hoezeer hij mijn visie op muziek heeft veranderd. De manier waarop hij verhalen vertelt, zijn energie. Ik vind dat heel inspirerend. Jeff Buckley is ook belangrijk voor me geweest. Zijn songs hebben me door mijn donkere puberjaren heen gesleept.’

Gabby Young groeide op in Wiltshire, tussen de dieren. Haar moeder trainde racepaarden. ‘Het was altijd druk in huis. Mensen van over de hele

De Britse singer / songwriter Gabby Young (27) haalde in 2010 de voorpagina van The Guardian. Sindsdien bestormt ze samen met haar band, Other Animals, podia over de hele wereld. Met haar vuurrode haren, designjurken en eclectische songs staat Gabby Young garant voor wervelend entertainment.

Gabby Young

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

20

Page 21: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

wereld kwamen bij ons voor de paarden. Maar ik ben zelf nooit een buitenmens geweest. Ik was een free spirit en zat altijd binnen piano te spelen. Op school was ik het liefst bezig met kunstvak-ken en gymnastiek vond ik vreselijk. Mijn ouders zijn geweldig voor me geweest en hebben me altijd aangemoedigd om mijn muzikale droom na te jagen’. Ze lacht: ‘Ik heb nooit hoeven rebel-leren.’

Young volgde in eerste instantie een klassieke zangopleiding. Ze zou operazangers worden.

‘Maar op mijn achttiende wilde ik dat niet meer. Opera is een belachelijk moeilijke discipline. Je moet er zo vreselijk hard voor werken! De strakke regels van de opera passen niet bij me, ik wil niet altijd precies zingen wat er geschreven staat. Ik realiseerde me dat ik mijn eigen muziek moest gaan schrijven. Op die manier kon ik mijn eigen ideeën uitvoeren.’

Haar liedjes zijn altijd autobiografisch. ‘Ik ben een verhalenverteller en wil mijn ervaringen en overtuigingen met mensen delen. Het eerste lied dat ik schreef heet Sour en staat op mijn album. Als ik nu de tekst hoor, denk ik, dit is niet goed. Maar het staat symbool voor de leefwereld op mijn achttiende. Andere liedjes gaan over wat ik als twintiger heb meegemaakt. Ik hoor van fans dat ze kracht putten uit mijn levensverhaal. Dat ik ze kan steunen met mijn muziek, vind ik heel bijzonder.’

Op 22-jarige leeftijd kreeg Gabby Young schild-klierkanker. Een zeldzame vorm van kanker die zich dicht bij haar stembanden nestelde. De ope-ratie beangstigde haar enorm. ‘Aan de ingreep was een groot risico verbonden: mijn stem zou beschadigd kunnen raken. Ik ging de opera-tiekamer in met de gedachte dat ik misschien nooit meer zou kunnen zingen. Daar was ik echt angstiger voor dan voor de dood. Ik leefde om te kunnen zingen, al het andere was bijzaak. Ik heb geluk gehad dat alles goed is gegaan.’ Het eerste

dat Gabby Young na haar operatie deed was zingen. Haar stem was totaal niet beschadigd en leek zelfs krachtiger dan voorheen. ‘Het was alsof ik wakker werd met een nieuwe stem. Ik denk dat ik meer zelfvertrouwen en kracht heb gekregen sinds deze ziekte. Mijn leven verander-de in positieve zin. Ik zie het als een zegen nu.’

Young vertrok naar Londen om haar muzikale droom waar te maken. Ze had altijd al een grote band gewild en sprokkelde in de hoofdstad bandleden bij elkaar. ‘Dat ging heel grappig, ei-genlijk. Ik stapte dan op iemand af en zei: ik zag je saxofoon spelen op straat, wil je misschien in mijn band? De bandnaam bedacht ze toen ze een keer op bezoek was bij haar ouders. Ik zag het boek My Family And Other Animals van Ge-rald Durrel liggen en dacht: dat is het! Het boek gaat over een gekke familie met heel veel dieren. Als kind herkende ik mijn familie in dat boek. Mijn band en ik zijn ook net een kudde dieren. We zijn overenthousiaste grote kinderen.’ De groep is als een hechte familie. Young heeft al vier jaar een relatie met de gitarist van de band en twee andere bandleden hebben samen een kind gekregen. Zij hebben de band nu verlaten.

‘Ik vind het heel bijzonder dat ze elkaar hebben ontmoet via onze muziek. Ik heb hun baby laatst gezien en werd heel emotioneel. Als er niets van mijn muziek terecht komt, dan heb ik dankzij de muziek wel bijgedragen aan een nieuw leven. Dat is toch geweldig?’

Toen The Guardian Gabby Young & Other Animals in 2010 op een lijst van veelbelovende bands zette, nam hun populariteit snel toe. Het kwam voor de band als een verrassing. ‘We zagen onszelf opeens op de voorpagina staan. Zoiets opent meteen veel deuren, fantastisch! Toen ik nog een eigen label had, zat ik vaak te denken: vindt iemand het eigenlijk leuk wat ik doe? Je bent daar toch onzeker over. Als zo’n invloedrijke krant je dan ziet zitten, geeft dat veel zelfvertrouwen.’

Gabby Young toert over de hele wereld. Ze is in 2010 in Japan, Australië, Amerika, Canada en Duitsland geweest. Ze heeft niet veel vrije tijd meer, maar als workaholic vindt ze dat niet zo’n probleem. ‘Momenteel werken we aan ons nieu-we album. Dus als ik tijd over heb, pak ik pen en papier.’ Als ze even tot rust wil komen, gaat ze haar Londense tuin in. ‘Weer of geen weer, ik ben helemaal aan het tuinieren geslagen. Heer-lijk om mijn gedachten even te verzetten.’ Verder laat ze haar ‘zintuigen ontwaken’ tijdens concer-ten van andere bands. ‘Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk optredens van anderen te zien. Als ik vastzit met het schrijven, kan ik me na een concert weer helemaal openstellen.’

Haar vuurrode haar blijft fascineren tijdens ons gesprek. Young heeft nooit het gevoel gehad dat haar natuurlijke kleur (donkerbruin) bij haar paste. De performer in haar wil opvallen, ook in het dagelijks leven. ‘Ik heb nu zes jaar rood haar. Ik wou het daarvoor al verven, maar moest wachten tot mijn broer getrouwd was.’ Ze lacht:

‘Hij wilde geen roodharig bruidsmeisje. In mijn tienerjaren heb ik roze, blauw en paars haar gehad. Toen het eenmaal rood was, dacht ik, dit is mijn kleur. Dit ben ik.’ ·

A

whole new world

of music! Alweer het vierde

seizoen voor World Sessions: een

vernieuwend muziekconcept waarbij

je in intieme setting de wereldsterren van

morgen kan ontdekken. Spannende, opko-

mende artiesten presenteren hun cross-overs en

laten meer van zichzelf zien met een korte film,

een live interview en een concert. Na afloop is er

een meet en greet in de theaterfoyer en draait

de World Sessions-DJ lekkere muziek in de

stijl van de avond. www.worldsessions.

nl, in nauwe samenwerking met

World Connection Agency.

21

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 22: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

za 3 dEC MuZIEK

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | meer-prijs Diner Culturel 18,-Café IsTanBul BabayaniOch was ik maar een vis in een Raki fles

Babayani vertolkt in hun muziek het leven in de jeugdige jaren van de mens. Zonder al te veel woorden en muzikale omwegen is hun vertol-king direct en universeel. In hun songs snijden ze die onderwerpen aan, die in het korte mense-lijke leven telkens weer onder druk komen staan zoals het recht op het vrije woord, gelijkwaardig-heid en menselijke waardigheid. Babayani laat zich inspireren door de gedichten van Orhan Veli. Hun bewondering voor deze dichter gaat zo ver dat de gevleugelde uitspraak van hem ´Och was ik maar een vis in een Raki fles´ hun adagium is geworden.Vocals: Serdar Erdogan, gitaar: Suat Aktar, drums: Korhan Ogan, bas: Arif Ortakmac Voorafgaand Diner Culturel: een driegan-gendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling.

vr 16 dEC THEaTER 21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | Theater kijken met Ilrish en Sacha gratisTHEaTER 2.0 Joy Wielkens | Papa was a rolling… NobodyEen knallende muziekavond die het vieren van het

leven afdwingt.

In ‘Papa was a rolling... Nobody’ rekent een dochter op feestelijke wijze af met het verlies van haar vader. In al haar onmacht probeert ze ver-driet om te buigen naar vreugde. Joy Wielkens groeide op zonder vader; hij wilde er niet voor haar zijn. Voor ‘Papa was a rolling... Nobody’ liet ze zich inspireren door soul, funk, en de roerige jaren 70. De tijd waarin haar ouders jong waren en keuzes maakten die bepalend zouden zijn voor haar verdere leven. Het is tijd voor de

afrekening! THEaTERROuTEs ∙ ∙ ∙Tekst & spel: Joy Wielkens, regie: Javier Lopes Pinon, muziek: Vladimir

Spisiak en band.Voorafgaand Theater kijken

met Ilrish en Sacha.

za 17 dEC (PREMIÈRE) sTand-uP

21.00 u | entree 16,- | voorverkoop 14,- | meer-prijs Diner Culturel 18,-COMEdY Wilko Terwijn | Guerrilla

“Terwijn veegt de vloer aan met de veronderstelling

dat stand-up comedy alleen maar lichtvoetig ver-

maak zou zijn.” Alexander Nijeboer

De Guerrilla staat voor een tegenbeweging. Maar wat is een tegenbeweging, als alles stilstaat? Wie durft er nog te rebelleren, als dat alleen nog maar kan via een T-shirt of SMS? Wie is er nog bereid om te vechten voor zijn idealen, als niemand meer weet wat dat zijn? In zijn vijfde one-man show ‘Guerrilla’ slaat Wilko Terwijn onverwacht toe. Hij ontregelt en saboteert met een mix van stand-up comedy, cabaret en improvisatie. Wie doet er mee? De Guerrilla begint hier! Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling. dO 12 jaN BEEldEndE KunsT

17.00 u | vrij entreeOPEnInG EXPOsITIE Miranda Birney Elke twee maanden wisselt de expositie in de foyer van Podium Mozaïek. Tijdens de opening wordt de expositie uitgebreid toegelicht door de kunstenaar zelf en een aantal gasten. Vandaag de opening van de expositie van Miranda Birney. Voor meer informatie over deze expositie en de andere exposities in het seizoen 2011 – 2012 zie pag 42/43.

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

22

Page 23: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

zO 15 jaN MuZIEK/

MOdE/ lIfEsTYlE

15.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,-

OuTsPOKEn Ladies OnlyEen gezellig klein theaterprogramma waar

moeders en dochters, vriendinnen, buurvrou-

wen en grootmoeders in elkaars gezelschap van

kunnen genieten!

De sfeervolle Ladies Only is opgebouwd rond een van de bijzondere en dansbare Noord-Afrikaanse muziekstijlen zoals chaabi, regadda en riffia. Samira Karam zorgt vanmiddag voor charki, Marokkaanse chaabi en reggada. Hafid Nadori brengt bekende en door velen geliefde riffia nummers van vroeger in zijn eigen unieke stijl. Na de pauze kun je los gaan op de muziek van DJ Hiba. Uiteraard ontbreekt de modeshow niet en kun je in de pauzes een henna-tatoeage laten zetten door een professionele henna-artiest.

WO 18 jaN MuZIEK

21.00 u | entree 12,- | voorverkoop 10,- vOORPREMIÈREs NBE | My funny lady Welk pad het NBE en Bittová in ‘My funny

lady’ zullen bewandelen is nog een verrassing,

maar dat het niet de gebaande paden zullen zijn,

is zeker!

De tegenwoordig in upstate New York geves-tigde Tsjechische alleskunner Iva Bittová laat zich, net als het Nederlands Blazers Ensemble, niet in een muzikaal hokje drukken. Al decennia lang balanceert ze op de scheidslijn tussen volksmuziek, pop en avant-garde. Bittová: “Voor mij is het belangrijk dat muziek een goede energie heeft, dat zij geheimzinnig is, en dat er een element van verrassing in zit”. No wonder dat het NBE en Bittová ‘klikten’. Met My Funny Lady wordt de samenwerking voortgezet. Wat dat zal gaan opleveren weten we nog niet; dat het spannend, vernieuwend en niet in een hokje te stoppen zal zijn, wel. THEaTERROuTEs ∙Zang, viool: Iva Bittová.

za 21 jaN sTand-uP

21.00 u | entree 16,- | voorverkoop 14,- COMEdY Diverse artiesten | Hakims of ComedyZet je schrap! De Hakims of Comedy komen eraan.

Grappen over integratie, immigratie, Marokka-nen, Hollanders, Turken en terrorisme is weereens iets anders dan het krampachtige, verhitte debat. De Hakims nemen het allemaal niet zo serieus, ze maken gewoon lol, creëren een unieke sfeer en verzorgen vooral een goede stand- up avond! Stand-up was nog niet eerder zo gevarieerd als tijdens de shows van de Ha-kims of Comedy.

vr 27 jaN THEaTER / sPOKEn WORd

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | Theater kijken met Ilrish en Sacha gratisTHEaTER 2.0 Pen Ultimate | A Night on the TilesTarantino-achtig verhaal over wraak, moord en

Devonshire cream tea in een regie van Montserrat

Gili en dramaturgie van de Amerikaanse Hiphop

pionier Will Power.

Welkom in een louche gesproken woord-onderwereld waar gangsters, High Rollers en con-mannen concurreren in een high stakes Scrabble spel dat het einde is van alles. Een elek-trische mix van strak gewoven woordspelingen en de nodige verwijzingen naar Heist, caper en kungfu films. A Night on the Tiles is een unieke en eclectische combinatie van gesproken woord, donkere humor en digitale animatie. THEaTERROuTEs ∙Leden van het collectief: Ben Mellor, Ali Gadema (aka Frisko Dan), Niven Ganner, Samira Arhin-Acquaah (aka Lucidity) en Martin Stannage (aka Viscerale).Voorafgaand Theater kijken met Ilrish en Sacha.

23

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 24: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Bart Schneemann

Bart Schneemann heeft een bewogen week achter de rug. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in

Amman heeft het NBE enkele concerten gege-ven, samen met Jordanese muzikanten. De sfeer in het publiek was totaal anders dan wat Schneemann in Noordwest-Europa ge-wend is. ‘Ik heb zelden zoveel gejoel en en-thousiasme geproefd uit het publiek. Jong en oud was aanwezig, van de bakker tot allerlei

hoogwaardigheidsbekleders. Mensen liepen de zaal in en uit. Dat is wel even wat anders dan in het Concertgebouw, waar het publiek stilletjes en aandachtig luistert. We waren ver-sterkt en konden raggen op onze instrumen-ten. Te gek, net alsof we op Lowlands stonden.’

Na Jordanië volgde Israël, waar het NBE op-trad met kinderen uit een Palestijns vluchte-lingenkamp. Schneemann vond het een aan-

grijpende ervaring: ‘Ik had nooit eerder beseft hoe het moet voelen om in een bezet gebied te wonen. Er bestaat zo’n grote tegenstelling tussen de armoede van de Palestijnen en de rijkdom van de Israëliërs. Die stralen zo veel militaire macht uit, verschrikkelijk gewoon. Bij de muur in Bethlehem merk je dat vooral sterk. Die is veel hoger, grover en intimiderender dan je denkt. We speelden op een podiumpje tegen de muur aan. Er stond een hek omheen,

Als artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) probeert Bart Schneemann bruggen te slaan tussen muzikale tradities uit verschillende culturen. Hij is niet alleen maar uit op applaus, maar wil met het NBE iets wezenlijks betekenen in de levens van mensen. ‘Muziek is van levensbelang voor de geestelijke gezondheid van de samenleving’. Momenteel lijkt de politiek daar anders over te denken. Dat baart Schneemann zorgen.

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

24

Page 25: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

om ons te beschermen.’

Het NBE gaat een paar weken per jaar op reis. Het ensemble vindt het belangrijk om deel te nemen aan internationale muziekprojecten met een maatschappelijke lading. ‘We zijn niet alleen maar uit op applaus, maar we willen ook iets nuttigs doen via de muziek. We werken samen met de stichting Musicians Without Borders, die doen geweldig hoopgevend werk in gebieden waar dat nodig is. Ze helpen bij traumaverwerking door middel van muziek.’ Het NBE is altijd op zoek naar culturele dwars-verbanden. ‘Daarom zijn we vorig seizoen de verbinding met Podium Mozaïek aangegaan. We willen wortelen in Amsterdam West en zijn nieuwsgierig naar de muziekliefhebbers en muzikanten daar.’

Dit seizoen geeft het Nederlands Blazers Ensemble enkele voorpremières in Podium Mo-zaïek. Schneemann wil de deuren openzetten voor iedereen uit de wijk. ‘We streven naar een zo divers mogelijk publiek en proberen te laten zien dat klassieke muziek toegankelijk kan zijn. Onze producties zijn muzikaal én theatraal. We willen een verhaal vertellen aan ons publiek, net zoals dat gebeurt bij een theater- of dans-voorstelling.’ Schneeman legt uit waarom klassieke muziek hoogdrempelig lijkt. ‘Klassieke muziek werd in de negentiende eeuw verheven tot iets god-delijks. Dat is toen zo bedacht en die gedachte leeft nog steeds. Als je naar het concertgebouw gaat, moet je omhoog kijken naar het podium. De dirigent draagt een rokkostuum. De mensen klappen op vaste momenten. Er wordt een stuk gespeeld, dan is er een pauze, dan komt er weer een nieuw stuk. Die stukken hebben onderling niet veel met elkaar te maken. Het NBE heeft

een andere filosofie over wat klassieke muziek zou moeten zijn. We maken contact met ons publiek. We geven een voorstelling, een show. Elke beweging die je ons ziet maken, heeft betekenis. We vinden het hartstikke leuk om een beetje te acteren.’

Het is niemand ontgaan: de kunstwereld schudt momenteel op haar grondvesten. Het huidige kabinet wil tweehonderd miljoen bezuinigen op kunst en cultuur en dat heeft grote gevolgen voor de podiumkunsten. Bart Schneemann is nog niet bezig met de vraag wat de bezuinigingen voor het NBE zullen be-tekenen. Dat ziet hij te zijner tijd wel. Maar over de plannen van het kabinet heeft hij een duide-lijke mening. Enerzijds beziet hij het positief: ‘Ik denk dat het goed kan zijn om het hoofdkussen van de kunstwereld eens flink op te schudden. Dan lig je uiteindelijk lekkerder. Het is goed om in deze tijd na te denken over alternatieven voor subsidies, zoals sponsoring. En kunstenaars mogen wel wat minder arrogant zijn: probeer eens uit de ivoren toren te komen en echt contact te maken met de maatschappij waarin je leeft. Dat kunnen wij als NBE alleen maar aanmoedigen.’

Maar uiteraard maakt Schneemann zich ook ernstige zorgen. ‘Ik ben bang dat het kabinet niet vertrekt vanuit de positieve gedachte die ik zojuist schetste. Ze willen de gesubsidieerde kunst gewoon vermoorden met deze bezuini-gingen. Daar zijn allerlei tekenen voor. Ik vind het treurig dat onze overheid de noodzaak van kunst niet inziet. Een jaar of twintig geleden bedacht men al dat er minder muziekscholen moesten komen. Met de nieuwe bezuinigingen houden we geen muziekschool meer over. Dat betekent dat minder kinderen een instrument

leren bespelen. Dat heeft ook weer gevolgen voor de conservatoria. Als er geen conservatoria meer bestaan, is er geen nieuwe aanwas voor de orkesten. En dat betekent uiteindelijk dat er geen muziek meer kan bestaan.’

Schneemann maakt een treffende vergelijking met sport. ‘Het Nederlands elftal heeft een voorbeeldfunctie voor amateur-sporters. Sport vinden we allemaal belangrijk: ook de overheid wil dat de samenleving fysiek gezond is. Als er te veel mensen ongezond zijn, raken de ziekenhuizen overbezet. Dat kost de samen-leving handenvol geld. Hetzelfde geldt voor kunst. Muziek is van levensbelang voor de geestelijke gezondheid van de samenleving. Dus we moeten het metier sex-appeal geven. Geef het een gouden randje, zodat mensen erin willen investeren en zelf aan amateur-kunst gaan doen. Bovendien is het goed voor onze economie: Amsterdam zou gigantische inkomsten missen als er geen Rijksmuseum of Concertgebouw was. Zulke instituten geven onze stad glans. Kunst brengt echt veel meer op dan het kost.’ ·

Het NBE (Nederlands Blazers

Ensemble) is het muziekhuisgezel-

schap van Podium Mozaïek. Om dat te

vieren vindt er het komende seizoen drie-

maal een speciale voorpremière plaats van

een voorstelling van het NBE en hun bijzondere

gastsolisten: een laatste proef met publiek voor-

dat het stuk in première gaat in de grote zaal.

Sfeervol en intiem, in aanwezigheid van de

regisseur en componist. In september

De Ontvoering!, My funny lady in

januari en in maart Maria.

25

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 26: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

vr 17 FEB MuZIEK/ InTER-

vIEW/ dOCu/ MEET & GREET/ dj

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | meerprijs Diner Culturel 18,-

WORld sEssIOns Marta Gómez Intiem concert van dé belofte van de Zuid-Ameri-

kaanse folk muziek.

De jonge Colombiaanse singer-songwriter Marta Gómez schakelt met het grootste gemak tussen uiteenlopende Zuid-Amerikaanse ritmes. Met Colombiaanse cumbia en bambuco, Argen-tijnse zamba, Cubaanse son en Peruviaanse lando in haar arsenaal schrijft ze melodieën en refreinen die universeel klinken. Niet voor niks deelde ze reeds het podium met grootheden uit verschillende landen en muziekgenres, zoals Bonnie Raitt, John Mayer, Totó la Momposina en Mercedes Sosa en Pablo Milanes. Tijdens dit intieme concert laat Marta meer van zichzelf zien met een korte documentaire, een interview en meet-and-greet na afloop. THEaTERROuTEs ∙Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling.

za 18 FEB CaBaRET

21.00 u | entree 21,- | voorverkoop 19,- | meer-prijs Diner Culturel 18,-COMEdY Roué Verveer | In zeer goede staat

“Gelukkig kiest hij zelden de voor de hand liggende

grap en houdt hij de te behandelen situaties dicht

bij zichzelf en daardoor herkenbaar.” Metro

Wie het haalt, wordt na de derde voorstelling gezien als ‘blijvertje’ in cabaretland. Met zijn vier-de voorstelling werd Roué Verveer genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Roué blijft dus. Nu komt hij met zijn vijfde voorstelling In zeer goede staat, waarin hij weer kritisch naar de maatschappij zal kijken en daar de scherpe en komische conclusies aan verbindt die we van hem gewend zijn. THEaTERROuTEs ∙Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, met als speciale gast Roué Verveer zelf. Reserveren voor het Diner Culturel kan tot uiterlijk 2 februari.

vr 24 FEB MuZIEK

21.00 u | entree 21,- | voorverkoop 19,- | meer-prijs Diner Culturel 18,- OuTsPOKEn Van Merwijks Music Machine feat. Manou GalloUiterst aanstekelijke mix van swingende West-

Afrikaanse muziekstromingen en grooves met

invloeden uit de Jazz en Latin.

Slagwerker Lucas van Merwijk nodigde Manou Gallo uit Ivoorkust uit voor een serie concer-ten. Deze charismatische dame verraste haar omgeving al op zeer jeugdige leeftijd door zich als eerste vrouw toe te leggen op het spelen van de Afrikaanse percussie. Inmiddels is Manou uitgegroeid tot een begenadigd bandleider, singer-songwriter, percussioniste, zangeres en bassiste en werkte ze samen met o.a. Zap Mama, Mamma’s Woya en Les Tambours De Brazza. In haar werk combineert ze haar Afrikaanse roots op zeer vindingrijke en moderne manier met Westerse invloeden. THEaTERROuTEs ∙Bas/percussie/zang: Manou Gallo, drums: Lucas van Merwijk, percussie: Juan ‘Bulu’ Viloria, piano/keyboards: Marc Bischoff, gitaar: Ed Verhoeff .Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij Lucas van Merwijk aanschuift om tijdens het eten meer te vertellen over de achtergronden van de voorstelling.

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

26

Page 27: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

dO 1 Mrt BEEldEndE KunsT

17.00 u | vrij entreeOPEnInG EXPOsITIE Afrikaanse Kunst in AmsterdamElke twee maanden wisselt de expositie in de foyer van Podium Mozaïek. De opening van de nieuwe expositie gaat vergezeld van een uitge-breide inleiding op het werk door de kunstenaar zelf en een aantal gasten. Vandaag de opening van de expositie Afrikaanse Kunst in Amsterdam.Voor meer informatie over deze expositie en de andere exposities in het seizoen 2011 – 2012 zie pag 42/43.

vr 9 Mrt THEaTER / sPOKEn WORd

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | meerprijs Diner Culturel 18,-OuTsPOKEn Zena Edwards | Travelling lightDe vraag waar we als vrouwen onvermijdelijk

tegenaan zullen lopen is: “Hoe verplaats ik mij

door dit leven als mijzelf?”.

Zena Edwards is een inspirerende spoken word artiest en een briljant verteller die moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat. In haar show ‘Travelling light’ gaat ze op zoek naar de betekenis van het vrouw zijn: aan de hand van haar eigen levensloop en die van haar moeder

en grootmoeder worden generaties van tegenstellingen rondom het mysterie

van de vrouw verbonden en hardnek-kige paradoxen en stereotypes

ontrafelt. Zena geeft tips for travelling light die elke

vrouw zou moeten horen.

THEaTERROuTEs ∙ ∙ Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een

speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achter-gronden van de voorstelling. Voertaal Engels.

za 17 Mrt CaBaRET

20.00 u | entree 16,- | voorverkoop 14,- COMEdY Amar | Speelt terugAmar heeft een scherpe blik en mengt actuele

stand-up comedy met sketches waarin de meest

diverse personages voorbij komen.

Wat doe je, als je in alle vrijheid in Nederland leeft en je zit ineens gevangen? Gevangen in normen, waarden, patronen. Gevangen in voor-oordelen die jij hebt. Of die juist over jou gaan. Gevangen in wat een ander vindt dat je moet doen. Of zijn. Of echt gevangen, in de gevange-nis. Wat dan? Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar, hoe zit het dan met slechte voorbeelden? Waar is het rechte pad, hoever moet ik lopen en kan ik nog terug?

vr 23 Mrt THEaTER

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | Theater Kjiken met Ilrish en Sacha gratisOuTsPOKEn Stichting Nieuwe helden en Likeminds presenteren: DoorbraakAlles is geoorloofd in deze voorstelling waarin de

makers corrigerende tikken incasseren en de zin-

tuigen van hun publiek doen prikkelen.

Twee vrouwen, op het podium. Twee vrouwen, met elkaar. Twee vrouwen, met jou. Twee vrou-wen gaan door; hard, zacht, het maakt niet uit, als het maar doorgaat en door blijft gaan. Een rauwe performance waarin de actrices elkaar en zichzelf tot het uiterste doordrijven. Khadija Massaoudi en Jihane el Fahidi confronteren het publiek met hun kwetsbare kant om zich even later weer van hun stoere kant te laten zien. Doorbraak is een visuele voorstelling vol beelden die laten zien wat ze niet zeggen. THEaTERROuTEs ∙Tekst: Khadija Massaoudi, spel: Khadija Massaoudi

& Jihane el Fahidi, regie: Lucas de Man. Voorafgaand Theater kijken met Ilrish en

Sacha.

27

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 28: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

De Amsterdamse Khadija Massaoudi vertelt verhalen, in het theater, op televisie en via muziek. In haar nieuwste theatervoorstelling Doorbraak houdt Massaoudi – samen met danseres Jihane el Fahidi– een heftig relaas. Doorbraak is een noodkreet van twee vrouwen die de stopknop niet kunnen vinden en eindeloos blijven doorgaan.

Khadija Massaoudi

© likem

inds / je

an va

n lingen

z e verwierf de afgelopen jaren bekendheid onder een groot publiek met de televisieprogramma’s De Meiden van Haram (2009) en Tante in Marokko (2007). Maar al ver daarvoor was Khadija Mas-

saoudi actief in het theater en de muziek. In 2003 kwam ze terecht bij

Likeminds, een dynamisch collectief van jonge theatermakers die de stad als inspiratiebron gebruiken voor hun voorstellingen. Massaoudi was te zien in Macbeth, Café Comeback en maakte de ‘one women shows’ Wees een Koning en De Liefdesparade.

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

28

Page 29: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

In 2010 schreef Khadija Massaoudi het concept voor Doorbraak, een performance van haarzelf en danseres Jihane el Fahidi. De twee leerden elkaar kennen tijdens een danswedstrijd in Amsterdam, die Khadija toevallig hostte. Jihane won de wedstrijd en Khadija was meteen onder de indruk van haar danstalent. ‘Ik vroeg of ik een portret van haar mocht maken voor een televisieprogramma.’ Dat mocht en sindsdien zijn ze goed bevriend. ‘We wilden al een tijdje samen iets maken. En toen ik het idee kreeg voor deze voorstelling, dacht ik gelijk aan haar als tegenspeelster. Er is niemand die zo enthousiast en zonder gêne in zo’n project kan stappen als zij.’

De voorstelling gaat over twee vrouwen die altijd maar bezig zijn; met hun werk, hun vrienden, hun gezin en hun huis. ‘De vrouwen die wij spelen eisen ontzettend veel van zichzelf. Ze willen voldoen aan de hoge verwachtingen uit hun omgeving. Ze lijken te vergeten dat ze mens zijn en maken totaal geen tijd vrij voor zichzelf. Dat is volgens mij iets van alle tijden.’ De vrouwen denken dat ze alles onder controle hebben. Maar niets is minder waar natuurlijk.

De voorstelling is fysiek uitputtend voor Mas-saoudi en el Fahidi. ‘We stellen ons heel kwets-baar op en maken de voorstelling echt vanuit onszelf. We beginnen mooi en slick, maar eindigen vies en moe. Er is bijvoorbeeld een scène waarin ik Jihane draag. Ze vraagt me om haar niet te laten vallen. Ik zeg, ik laat je niet vallen. Maar op een gegeven moment wordt ze te zwaar, ik hou het niet meer. Het symboliseert waar de voorstelling over gaat. We laten het

moment zien waarop je zou moeten stoppen, maar het niet doet.’

Khadija Massaoudi schreef de teksten voor de voorstelling zelf. Lucas de Man van Stichting Nieuwe Helden is erbij gevraagd als regisseur. ‘Het is een supertalent. Hij weet precies wat hij wil en weet het maximale uit ons te halen. Bij hem doe ik soms dingen die ik nooit van mezelf had verwacht. Dat levert mooie beelden op. Lucas begrijpt ook goed wat ik met mijn tekst wil overbrengen, dus ik vind het niet moeilijk om me door hem te laten regisseren.’

Doorbraak heeft met succes op theaterfestival De Parade gestaan. ‘Mensen vonden het vaak best shocking wat we lieten zien. Daar ben ik alleen maar blij om: de voorstelling roept iets op bij het publiek. Ze blijven er even mee bezig.’ Dit seizoen volgt een tournee langs de theaters. De oorspronkelijke Paradevoorstelling is om die reden langer gemaakt. ‘We zijn eigenlijk weer ‘from scratch’ begonnen. Het materiaal dat we al hadden, hebben we even opzij gezet. We hebben veel nieuwe dingen in de voorstelling gestopt, waardoor ik denk dat het heel tof gaat worden.’

Massaoudi vindt het heerlijk om verhalen te bedenken, te schrijven en te verbeelden. Ze denkt dat het komt door haar nieuwsgierige aard. ‘Ik ben zo ontzettend benieuwd naar al-les wat los en vast zit. Ik wil alles meemaken, alles zien. Daardoor ontdek ik allerlei dingen. En die ontdekkingen wil ik graag delen met mensen.’ In de spotlights staan vindt ze minder belangrijk. ‘Ik ben sinds kort presentator van

het televisieprogramma GONZO. We hebben net een aflevering gemaakt over een hospice, waar terminaal zieken tot hun dood worden verzorgd. Ik vind dat zo’n prachtig instituut, ik wil dat mensen daar kennis van nemen. Knip mij er maar uit, bij wijze van spreken.’

Khadija Massaoudi is ‘twenty four seven’ met haar werk bezig. ‘Als ik ’s avonds naar bed ga, komt er soms plotseling een tekst in mijn hoofd. Die schrijf ik meteen op wanneer ik ’s ochtends wakker word. En ik verslind boeken en films.’ Lonkt dan niet het gevaar dat ze de stopknop niet kan vinden, zoals de vrouwen in Doorbraak? ‘Lange vakanties zitten er voor mij niet in, maar ik zorg wel dat ik af en toe stoom kan afblazen. Mijn lichaam geeft gelukkig goed aan wanneer ik te veel hooi op mijn vork neem. Daar luister ik goed naar.’ ·

Outspoken brengt

verschillende disciplines en

vernieuwende, edgy cross-overs.

Outspoken draait om originaliteit en bevlo-

genheid. De optredende artiesten hebben een

uitgesproken stijl, gaan geen uitdaging uit de weg

en staan garant voor een inspirerende en energieke

avond. Dit seizoen zijn er optredens van het aanstor-

mende talent Karima Francis en onze publiekslieveling

Zena Edwards. Is er gospel en Griekse tragedie in de

mix door Urban Myth, bundelt Van Merwijks Music

Machine zijn krachten met special guest Manou

Gallo, presenteren stichting Nieuwe Helden en

Likeminds Doorbraak van Khadija Massaoudi

en ontmoeten we de nodige personali-

ties tijdens de sfeervolle Ladies

Only.

29

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 30: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

WO 28 Mrt MuZIEK 21.00 u | entree 12,- | voorverkoop 10,- vOORPREMIÈREs NBE | Maria NBE en Tsoupaki bewegen hemel en aarde; kracht,

extase en liefde voor het leven staan in het middel-

punt van deze avondvullende ode aan de Heilige

Maagd.

Een gelukkig ‘toeval’ bracht het Nederlands Blazers Ensemble en Calliope Tsoupaki bijeen. Toen het ensemble de Griekse componiste vroeg een Stabat Mater voor hen te schrijven, sloot dat naadloos aan bij haar reeds lang gekoesterde wens een oratorium te componeren voor Maria.

“Wij kennen haar goed, zij is een van ons, ze is als een koningin die ’s nachts incognito uit haar paleis komt om haar volk bij te staan, en we herkennen haar in het gezicht van elke vrouw en elke moeder.” THEaTERROuTEs ∙Muziek: Calliope Tsoupaki, teksten: Romanos Melodos, Byzantijnse zangers: Ioannis Arvanitis, Michalis Koulias, luit: Karl Nyhlin, santur: Dmitri Psonis, viola da gamba: Paulina van Laarhoven.

za 7 apriL MuZIEK

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | meerprijs Diner Culturel 18,-Café IsTanBul MoğollarEen reis door de Turkse Euro-rock van de afgelopen

4 decennia

Moğollar was een van de eerste rockbands in Turkije. Opgericht in 1967, experimenteerden ze met het combineren van Westerse rock, Turkse volksmuziek en het incorporeren van oude poëtische volksteksten en zo ontwikkelden ze een geheel eigen stijl, die ertoe heeft geleid dat de band vandaag de dag nog steeds een van de meest relevante rockbands van Turkije is. Tijdens het Café Istanbul programma maken ze een reis

door de ontwikkeling van de Turkse-Eurorock van 1968 tot nu. Moğollar nodigt een bekende Nederlandse rockzanger uit om het programma in het Nederlands toe te lichten. Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling.

za 14 apr MuZIEK/ InTERvIEW/ dOCu/ MEET &

GREET/ dj 21.00 u | entree 18,- | voorver-koop 16,- | meerprijs Diner Culturel 18,-WORld sEssIOns Roland Tchakounté

“Roland Tchakounté is een groot performer ‘in his

own right’ en heeft geen rolmodellen of vergelij-

kingen nodig om je van zijn kunnen te overtuigen.”

Antoine ‘Twan’ Legat

Deze muzikant pur sang, geboren in Kameroen, verdeelt zijn carrière tussen Europa, Amerika en Japan. Hij zingt in zijn moedertaal, heeft goed geluisterd naar de oude bluesmeesters, maar weigert zich te laten vangen in één stijl; in zijn muziek ontwaar je evengoed de katoenvelden van het diepe zuiden als de woestijnduinen van Afrika. Zijn stem doet de haren op je armen rechtop staan; Roland Tchakounté klinkt alsof hij het harde leven gekend heeft, maar altijd de positieve kant is blijven zien. THEaTERROuTEs ∙

Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling.

vr 20 apr MuZIEK

21.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | meerprijs Diner Culturel 18,-OuTsPOKEn Karima FrancisKarima Francis raakt je diep vanbinnen en laat je

moeilijk los.

In de UK is zij allang geen onbekende meer. Haar liedjes klinken doorleefd, gerijpt in de zon van vele zomers en levensjaren en haar doorgewin-terde geluid doet een singer-songwriterveteraan vermoeden, maar Karima Francis telt pas 21 lentes. Dit aanstormende talent uit Manchester zingt vanuit haar ziel en raakt haar publiek daar ook. De vergelijking met Joan Armatrading en Tracy Chapman dringt zich op, maar deze zan-geres heeft zo’n unieke stijl dat elke vergelijking mank gaat. Mis dit niet, dit zou zo maar een hele grote kunnen worden! THEaTERROuTEs ∙ ∙Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling. Voertaal Engels.

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

30

Page 31: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

WO 25 (TRY-OuT) dO 26 (PREMIÈRE) vr 27 & za 28 apr MuZIEKTHEaTER

21.00 u | entree 18,- | voorverkoop 16,- | try-out 12,- | voorverkoop 10,- | meerprijs Diner Culturel 18,-RasT WEEKEndER Theater RAST | Serçe / De musEen ode aan een Egeïsche visser – “An Old Man and

the Sea” à la Turca naar een idee van Şaban Ol en

Eric de Volder.

Het leven van Erol Serçe, een 72-jarige visser, op-gegroeid in Istanbul en later achtergelaten in het kleine Egeïsche havendorpje Yeni Liman stond model voor deze vertelling. Verhalen over zijn jeugd, over de toevalligheden in het leven, zijn leven als visser, over hoe hij ziek werd en werd achtergelaten, over zijn boot en zijn avonturen op zee, over piraten en verborgen schatten. Maar ook over voetbal, film en theater, over Romeo en Julia, over “Madam I love you” en “May I kiss your hand, Madam”. Bij de voorstelling wordt live muziek gespeeld door Selim Sesler, topzigeunerklarinettist en een percussionist uit Turkije. THEaTERROuTEs ∙ ∙Tekst en regie: Şaban Ol, spel: Sinan Cihangir, Er-gun Şimşek en Murat Toker.Op donderdag en vrijdag voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij de makers van de voorstelling aanschuiven om ons meer te vertellen over de totstandkoming van de voorstel-ling. Woensdag nagesprek met de spelers o.l.v. Edo Berger.

De voorstelling is ter nagedachtenis aan Eric de Volder, artistiek leider Toneelgroep Ceremonia te Gent († 28 november 2010).

dO 3 MEi THEaTER

20.00 u | entree 14,- | voorverkoop 12,- | meerprijs Diner Culturel 18,-OuTsPOKEn Urban Myth ism M-Lab | Gospel van OedipusTheater, gospel, blues en een flinke dosis soul ver-

tellen een verhaal over vergeving, verlossing van

het kwade en over het loslaten van het leven.

Gospel van Oedipus, is de swingende gospel-versie van de tragedie ‘Oedipus in Kolonos’ van Sophocles en vertelt de laatste episode uit het leven van Oedipus. Oedipus wordt verbannen uit Thebe en zwerft rond tot hij uiteindelijk in Kolonos arriveert. Zijn zonen regeren Thebe inmiddels bij toerbeurt. Dit ontaardt in een machtsstrijd wanneer de oudste zoon Eteocles de troon niet wil afstaan. Nu willen de Thebanen Oedipus maar wat graag terug, maar Oedipus weigert terug te keren en vervloekt zijn zonen. THEaTERROuTEs ∙ ∙Voorafgaand Diner Culturel: een driegangendiner, waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling.

dO 10 MEi BEEldEndE KunsT

17.00 u | vrij entree OPEnInG EXPOsITIE Hak Lebold | PortrettenElke twee maanden wisselt de expositie in de foyer van Podium Mozaïek. Vandaag de opening van de expositie Portretten van Hak Lebold. Voor meer informatie over deze expositie en de andere exposities in het seizoen 2011 – 2012 zie pag 42/43.

31

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 32: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

dewi Reijs zit middenin de repetities voor haar voorstelling Het Vergeten Woud, die ze maakt voor iedereen van zes jaar

en ouder. Het is een stressvolle periode waarin ze weinig slaapt en overuren draait. Maar daar is niets van te merken. Dewi straalt, is energiek en blijkt een spraakwaterval. Ze laat het decor – een kleurrijk bos - enthousiast zien: ‘Het is nog lang niet af hoor. Er moet vandaag nog hard aan gewerkt worden.’ Ze bouwt het decor zelf, samen met haar technicus en productieleider. Haar familie en vrienden helpen ook een handje mee.

‘Ik heb gelukkig veel fijne mensen om me heen.’

Waarover gaat Het Vergeten Woud? ‘De voorstelling gaat vooral over vriendschap, spanning en avontuur. Ik ben een groot fan van Steven Spielberg en heb de magie in zijn avon-

turenfilms als inspiratiebron gebruikt. Nana is elf jaar en woont met haar twee vaders in een oud, Pipi Langkousachtig huis. In het weekend komen haar vriendjes en vriendinnetjes logeren. Het groepje ontdekt een bijzonder boek dat de wereld om hen heen verandert. In deze fantasie-wereld ontmoeten ze een bosnimf, de moeder van Nana. Nana heeft haar moeder nooit ge-kend, want ze overleed toen Nana heel jong was. Ik denk dat iemand die z’n moeder nooit gekend heeft, levendig over haar fantaseert. Nana maakt van haar moeder een sprookjesachtige fee. Ze heeft in het toneelstuk een fictieve ontmoeting met haar moeder.’

Waarom heeft Nana twee vaders? ‘De gezinnen die ik nu op toneel en in film ver-beeld zie, zijn vrij traditioneel. De ouders zijn wel

eens gescheiden, maar het komt zelden voor dat een kind twee vaders of moeders heeft. Ook zie ik weinig gemêleerde huwelijken. Ik heb beide elementen toegepast in mijn voorstelling: Nana heeft een Surinaamse, homoseksuele vader.’

je vertoont gelijkenissen met Nana. ‘Gek genoeg kom ik er steeds meer achter waar de voorstelling over gaat. Ik heb de tekst heel intuïtief geschreven en dacht tijdens het schrijfproces niet veel na over de inhoud. Nu ik regisseer, analyseer ik wat mijn acteurs doen. Ze blijken een verhaal te vertellen dat veel te maken heeft met mijn eigen leven.’

Dewi Reijs groeide op in de wijk Spangen, in Rotterdam West. Ze heeft een Nederlandse vader en een Indische moeder. Ze gingen uit elkaar

Dewi Reijs (28) is een creatieve duizendpoot. Sinds haar afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool in 2005 werkt ze als ac-trice, theatermaker, regisseur en beginnend scenarioschrijver. Ze maakt stukken voor volwassenen én voor de jeugd. Volgens haarzelf is dat helemaal niet zo bijzonder. ‘In tegenstelling tot de babyboomers denkt mijn generatie niet in hokjes. Alles wat ik doe ligt in elkaars verlengde’.

Dewi Reijs

© het ve

rgeten w

oud / char

lotte

roels

32

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 33: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

toen Dewi drie jaar was, omdat haar moeder ver-liefd werd op een vrouw. Sindsdien heeft Dewi drie moeders en een vader. Daarover zegt ze: ‘Ik heb zelf nooit moeite gehad met mijn lesbische moeder, maar kreeg van anderen veel vragen. In Rotterdam viel het wel mee, maar als we met de zeilboot in Zeeland waren, was het veel gedoe. Ik moest steeds uitleggen waarom ik twee moe-ders had.’ Dewi herkent het gedrag van Nana. ‘Ze vraagt zich af of ze haar vriendjes wel thuis kan uitnodigen. Misschien vinden ze het raar dat ze twee vaders heeft. Dat komt natuurlijk voort uit mijn eigen ervaring.’

In Het Vergeten Woud spelen – naast Sergio IJssel en Klemens Patijn – vijf kinderen van rond de twaalf jaar. Ze komen allemaal uit Amster-dam. Dewi Reijs heeft de jongeren auditie laten doen en selecteerde hen op talent en enthousi-asme. ‘Ik werk met kinderen die het heel erg leuk vinden om te spelen. Dat maakt het regisseren natuurlijk een stuk makkelijker.’

Hoe regisseer je kinderen? ‘Je kunt met kinderen minder lang repeteren dan met volwassenen. Bovendien kun je ze niet ein-deloos laten wachten op een stoel als ze niet aan de beurt zijn. Daarom probeer ik ze continu bezig te houden. De taal houd ik simpel. De kinderen moeten begrijpen wat ze spelen, dus poëtische monologen zijn uitgesloten. Die bewaar ik voor mijn stukken voor volwassenen.’

Waarom werk je met kindacteurs? ‘Omdat ik denk dat de kinderen in het publiek zich op deze manier beter met het verhaal kun-nen identificeren. Een volwassene met een strik om z’n hoofd is wat mij betreft minder interes-sant om naar te kijken. Het valt me op dat in de jeugdfilms van nu allemaal kinderen te zien zijn. Die films zijn heel succesvol. Waarom zou dat in het theater niet kunnen?’

Na haar opleiding aan de Amsterdamse toneel-school schreef Dewi Reijs toneelstukken en werkte ze als actrice bij uiteenlopende toneel-gezelschappen. Aan een eigen productie durfde ze toen nog niet te denken. In 2008 kwam ze in Oeganda terecht, waar ze met vijftien leerlingen van een meisjesschool haar eerste voorstelling maakte.

Waarom ging je naar Oeganda? ‘Ik was voorzitter van een goededoelenstichting en het leek me leuk om voor een tijdje vrijwilli-gerswerk te doen in het buitenland. Veel dingen vielen af: ik kan niet in een ziekenhuis werken, geen wiskundeles geven en mijn Engelse taal-niveau is ook niet fantastisch. Toen dacht ik, ik ga gewoon iets met theater doen. Het maak-proces was heel leuk en uitdagend’. Ze lacht: ‘daar zat ik, achterop een motor met een enorm decorstuk. En ik kon alleen een techniektafel uit de jaren dertig krijgen. Je moet het er maar mee doen! Ik vond het een geweldige ervaring. Ik dacht bij mezelf, als ik hier een voorstelling kan regisseren, dan moet dat in Nederland zeker lukken.’

Bij terugkomst in Nederland is Dewi Reijs haar eigen producties gaan maken. Daar is volgens haar veel doorzettingsvermogen voor nodig. ‘Ik ben een harde werker en zie er uitdaging in om eigen projecten op te zetten. Natuurlijk lukt niet alles. Als je veel onderneemt, krijg je ook veel teleurstellingen te verwerken.’ Serieus: ‘Als ik een afwijzing krijg voor een subsidieaanvraag, ben ik een dag in tranen. Maar ik denk dat het goed is om je kwetsbaar op te stellen. Als je niet open bent, kun je volgens mij geen kunst maken.’

Houd je het vol? ‘Ik vind het ontzettend leuk om zelf producties te maken, maar ik kan dat niet drie keer per jaar doen. Dat is echt te zwaar. Ik val altijd kilo’s af en

slaap slecht. Daarom is het ook fijn om me met spelen en schrijven bezig te houden. Ik laad me op door leuke dingen te doen met vriendinnen. Zij werken in hele andere sectoren. Een goede vriendin is bijvoorbeeld arts. Haar verhalen leren me zeker relativeren.’

Dewi Reijs wil in de toekomst graag in een En-gelse film spelen. ‘Ik houd erg van Engels drama, The Tudors vind ik bijvoorbeeld geweldig. Ik heb de schrijver van die televisieserie een keer ont-moet, maar wist op het moment suprème niets uit te brengen. Ik zei alleen: I really like your costume movies. Het leuke van een Engelse film is dat meer mensen je zien. En de kwaliteit is vaak hoog. Verder wil ik mijn schrijfvaardighe-den ontwikkelen. Schrijven is in tegenstelling tot acteren geen uiterlijke bezigheid, dat vind ik fijn. Tijdens het schrijven ben ik bezig met mijn binnenkant en die kan ik tot mijn 100e blijven ontwikkelen. Maar het lijkt me suf om alleen maar te schrijven. Ik sta ook graag op een podium.’ ·

Voor

kleine en grote

kinderen, hun (groot)ouders,

vriendjes en vriendinnetjes is er op

de zondagmiddag Lanter & Fanter. Lanter

& Fanter zijn dol op theater, muziek, film en op

nieuwe dingen ontdekken. Ze wonen op de zolder van

Podium Mozaïek en op zondagmiddag komen ze naar

beneden om swingende concerten en muzikale verhalen

uit alle windstreken te horen, of om spannende avonturen

op het witte doek te zien. Aansluitend op de voorstelling

gaan Lanter & Fanter samen met de kinderen Backstage!

Daar gaan ze zelf toneelspelen, dansen of beeldend aan

de slag.

Tijdens de ‘Kinderkunstzondagen’ maken Lanter &

Fanter –bijgestaan door een echte kunstenaar!-

de mooiste zandtekeningen, sieraden, schil-

derijen, foto’s en ga zo maar door!

33

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 34: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

zO 25 sEpt KIndEREn 6+ MuZIEK

14.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Dewi Reijs | Het vergeten WoudEen avontuurlijke familievoorstelling over hechte

vriendschap en het volgen van je intuïtie.

Nana is 11 jaar en woont samen met haar twee vaders, Pap & Tijn, in een oud vervallen huis. Haar moeder heeft ze nooit gekend. Wanneer

haar beste vrienden komen logeren, slui-pen ze stiekem naar de geheime zol-

der. Daar ontdekken ze een boek met magische krachten. De

zolder verandert plotseling in een vochtige jungle

waarin ze lang-zaam de weg

kwijtraken. Hoe overleef

je daar tussen alle wilde dieren en

vreemde figuren? De enige manier voor Nana en

haar vrienden om de weg terug te vinden, is om op hun gevoel te

vertrouwen. THEaTERROuTEs ∙Concept & regie: Dewi Reijs, spel: Sergio IJssel, Klemens Patijn, Ayanna Neblett, Ilyasa Hughes, Violet Münstermann, Dante van Engelen & Raquil Ogenia. Tijdens de Backstage! maken de kinderen hun eigen Het vergeten Woud masker.

zO 9 OKt allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/ WORK-

sHOPs / fOOd & fun

14.00 u | entree kind 8,- volw. 14,- | voorverkoop kind 7,- volw. 12,- MaTInEE dansé dRaMé MamayaAfrikaans feest uit Guinee ’Mamaya’ waarbij de

top van West Afrika aanwezig is! Met als gastper-

cussionist en danseres de Guineese sterren Babara

Bangoura en Fanta Yayo en uit Amsterdam de

spectaculaire Afrikaanse band o.l.v. Moussé Dramé.

Dansé Dramé neemt je een hele middag mee naar een echt Afrikaans feest met topmuziek en dans, workshops, DJ- tunes, hapjes en knutselen voor kids. Dansers: kom en battle met je roots, want dat is in Afrika al een eeuwenoud gegeven om elkaar je danskunsten te laten zien. Musici van alle stromingen: maak dit groovy spektakel mee. Families: kom lekker swingen en genieten, terwijl je kids ook meedoen met de workshops en instrumentjes maken. THEaTERROuTEs ∙De gastpercussionist en -danseres geven een Mas-terclass op zaterdag 8 okt. Info: www.stichtingd-jalidonkoli / www.djembe-drame.nl

zO 16 OKt KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsT

14.00 u | entree 5,- KIndERKunsTZOndaG Stichting Inter-culturele Stad in Beeld De kinderen worden langs de expositie ‘We-reldkunstenaars’ geleid en krijgen een korte uitleg over de verschillende stijlen en technieken. Daarna gaan de kinderen zelf zelf schilderen met acrylverf. Vooraf inschrijven verplicht.

zO 23 OKt fIlM

14.00 u | entree 5,- KinderfilmIn seizoen 2011 - 2012 kunt u weer met uw kinderen naar de film bij Podium Mozaïek: van oktober tot maart vertonen we in samenwerking met Cinekid kinderfilms uit het nationale en internationale aanbod. Cinekid is dé expert op het gebied van kind en media en bestaat dit jaar 25 jaar. Om het 25-jarig jubileum te vieren ver-toont Podium Mozaïek zes CinekidKlappers. De films worden in de loop van het seizoen bekend gemaakt via onze website.

zO 30 OKt KIndEREn 6+ MuZIEKTHEaTER

14.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Tafel van Vijf | WaterwolfSpannende muziektheatervoorstelling over angst

en liefde voor water.

Kereltje is een bijzonder kind, met benen waarvan zijn vader zegt dat die van een kikker hadden kunnen zijn. Hij trappelt dan ook als de beste en het liefste zou hij zo het water induiken. Maar daar is hij nog te klein voor. Zijn vader zou het trouwens ook niet toestaan, want die is doodsbang voor water. Die zit al rechtop in

Lanter & Fanter 34

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 35: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

bed als er ’s nachts ergens een druppel regen valt. En zijn moeder? Die kent alle waterliedjes. Daarmee zingt ze Kereltje en zijn vader in slaap. Zelf droomt ze van de Waterwolf, die het water kan doen opzwepen. Als die komt, dan heeft de vader van Kereltje een hele slechte nacht….Concept, tekst en spel: Herman van Baar, regie: Jel-lie Schippers, compositie en muziek: Martin Franke, zang: Marielle Woltring.In de voorstelling zitten allerlei bijzondere, zelf-gemaakte instrumenten. Tijdens de Backstage! krijgen de kinderen een workshop Trash Percus-sion: met behulp van afvalemmers, kistjes, fles-sen, lege blikjes, kookpannen en noem 't maar op ontdekken ze de grondprincipes van alle percussie.

zO 6 NOv KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsT

14.00 u | entree 5,- KIndERKunsTZOndaG Vrijheidsvliegers makenDeze Kinderkunstzondag is geïnspireerd op de expositie van AIDA- kunstenaars, die een vluchtelingen- achtergrond hebben. Kunstenaar Senad Alic praat met kinderen over wat vrijheid voor hen betekent en schildert vliegers met de kinderen. Vliegers als symbool van vrijheid. Vooraf inschrijven verplicht.

zO 13 NOv allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/

WORKsHOPs / fOOd & fun

14.00 u | entree kind 8,- volw. 14,- | voorverkoop kind 7,- volw. 12,- MaTInEE dansé dRaMé DjalifoliAfrikaans feest uit Mali ‘Djalifoli’ waarbij de top

van West Afrika aanwezig is! Met als gasten de

percussionist Kalifa Koné en danseres Manu Sis-

soko en uit Amsterdam de Afrikaanse band o.l.v.

Moussé Dramé.

Dansé Dramé neemt je een hele middag mee naar een echt Afrikaans feest met een topmu-ziek en dansoptreden, workshops, DJ- tunes, hapjes en knutselen voor kids. Dansers: kom en ‘battle met je roots’, want dat is in Afrika al een eeuwenoud gegeven om elkaar je danskun-sten te laten zien. Musici van alle stromingen: maak dit groovy spektakel mee. Families: kom lekker swingen en genieten, terwijl je kids ook meedoen met de workshops en instrumentjes knutselen. THEaTERROuTEs ∙De gastpercussionist en -danseres geven een Masterclass op zat. 12 nov. Info: www.stichtingd-jalidonkoli / www.djembe-drame.nl.

zO 20 NOv KIndEREn 4+ MuZIEKTHEaTER

14.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Slagzin | De Wereld rond in 80 slagenWereldse percussie voor het hele gezin.

Een piloot vliegt naar alle werelddelen en leert daar allerlei verschillende instrumenten ken-nen. Maar plots gaat het mis! De piloot stort neer... Na de crash weet de piloot niets meer, zelfs zijn eigen naam niet. Met behulp van zijn geweten dat allerlei instrumenten aan hem laat horen, gaat hij op zoek naar zijn geheugen.

Hoe zal dat aflopen?Tijdens de Backstage! krijgen de kinderen een mini-percussieworkshop van de acteurs.

zO 27 NOv KIndEREn 8+ fIlM

14.00 u | entree 5,- Kinderfilm IDFADocumentaires saai? Nee hoor! Niet tijdens het IDFA, het grootste documentaire filmfes-tival ter wereld! In Podium Mozaïek wordt ook dit jaar weer een satellietprogramma van dit bekende festival vertoond. Uiteraard ontbreken de ontroerende en grappige documentaires voor kinderen niet.

zO 11 dEC KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsT

14.00 u | entree 5,- KIndERKunsTZOndaG Sieraden makenGeïnspireerd door de werken van de expositie Beeldlezen van AIDA gaan de kinderen onder leiding van Mirjam Aalbers (beeldend kunste-naar en sieradenmaakster) een eigen sieraad ontwerpen en maken met natuurlijke materia-len. Na afloop gaat iedereen met een prachtig draagbaar sieraad naar huis. Vooraf inschrijven verplicht.

zO 18 dEC fIlM

11.30 u | entree 5,- KinderfilmEen CinekidKlapper uit het (inter)nationale aanbod geprogrammeerd in samenwerking met Cinekid. Cinekid is dé expert op het gebied van kind en media en bestaat dit jaar 25 jaar. Kijk op onze website voor de meest recente titels.

35

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 36: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

t urid Dramé heeft heel veel zin in de Afrikaanse muziek- en dansmiddagen die dit seizoen op stapel staan in Podium

Mozaïek. ‘We organiseren elke keer een ander traditioneel Afrikaans feest: Guinees, Malinees, Kameroenees en Senegalees. We hebben een vaste band in Nederland, waar mijn man (Moussé Dramé) de leiding van heeft. Hij staat in contact met gastpercussionisten en multi-instrumentalisten uit West-Afrika, die speciaal naar Nederland komen voor Dansé Dramé. Daarnaast komen er bekende dansers uit de scene naar Podium Mozaïek. Het is bijzonder dat de crème de la crème van West-Afrika hier

te zien is. Dat gebeurt niet elke dag.’

In Afrika zijn zulke traditionele feesten niet leef-tijdsgebonden. ‘Kinderen zijn van jongs af aan welkom bij optredens. In Europa is dat meestal anders. Maar Matinee Dansé Dramé is bedoeld voor iedereen, het hele gezin kan komen. Er is een knutseltafel en je kunt laagdrempelige per-cussie- en dansworkshops volgen. De kinderen kunnen zelf instrumentjes maken. Maar de matinee is ook voor Afrika-liefhebbers, muzikan-ten en dansers interessant. Ik daag alle dansers van Nederland uit om te komen dansen: of ze nou uit de hip hop, moderne dans of buikdans

komen. Ze zullen veel herkennen. In de hip hop zijn battles bijvoorbeeld heel populair. Het dansen in een kring, soleren en je kunsten tonen, komt uit de Afrikaanse dans. Iedereen die wil, kan meedoen. Je hoeft echt geen topdanser te zijn. Dansen is delen met elkaar.’

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met afrikaanse dans?

‘Ik kom van Schiermonnikoog. Op Schier kun je tot je 16e naar de middelbare school, dus als je meer wilt, moet je van het eiland af. Ik besloot om een jaar high school in Amerika te doen. Naast de reguliere lessen volgde ik extra jazz-

Samen met haar man Moussé organiseert Turid Dramé Matinee Dansé Dramé: Afrikaanse feestmiddagen in Podium Mozaïek, waar de beste West-Afrikaanse muzikanten van dit moment optreden. Net als in Afrika mag iedereen – dik, dun, jong, oud – meedansen. Turid Dramé lééft Afrikaanse dans. ‘Mijn allereerste Afrikaanse dansworkshop voelde als thuiskomen.’ Hoe een jong meisje van Schiermonnikoog werd aangeraakt door de Afrikaanse danscultuur.

©kalif

akoné /

christ

ian ca

rleer

©dansé

dramé /

fanta

yayo

©

dansé

dramé /

moussé

dramé

©dansé

dramé /

babar

a ban

goura

36

turid dramé

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 37: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

danslessen op Jefferson High in Portland, een dansschool à la Fame. Bij de eindpresentatie van alle dansers op de school zag ik voor het eerst Afrikaanse dans. Als ik er aan denk, krijg ik weer kippenvel. Het is het allermooiste wat er is. Maar ik dacht, iedereen die daar danst is zwart. Ik kan niet meedoen. Daar vergiste ik me in: iedereen is welkom in de Afrikaanse dansscene. Niemand is te dik, te klein of niet ritmisch genoeg. Dat zul je nooit horen.’

Terug in Nederland ging Turid Internationale Betrekkingen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Ik wilde eigenlijk in Engeland of Amerika studeren, maar inmiddels was ik zo be-zig met Afrikaanse dans, dat ik naar Amsterdam wilde. Begin jaren negentig was de scene daar heel levendig. Je kon wel drie keer per dag lessen volgen. Dat hield een beetje op toen hip hop en streetdance opkwamen.’

is afrikaanse dans daardoor een onder-geschoven kindje geworden? ‘Ik vind het wel jammer om te zien dat veel goe-de dansers de brug niet maken naar Afrikaanse dans. Iemand zei laatst tegen me: ‘je moet So You Think You Can Dance bellen en zeggen dat je een Afrikaanse danschoreografie gaat maken.’ Zulke dingen gebeuren niet. In de moderne dans heeft Afrikaanse dans wel een plek gekregen. Germaine Acogny heeft Senegalese dans ver-taald naar moderne choreografieën. Ze heeft er een boek over geschreven en een dansschool in Senegal opgericht. Maar in de hip hop blijft het moeilijk. Afrikaanse dans mist coolness en wordt ten onrechte geassocieerd met geitenwollen sokken. Terwijl alle bewegingen die hip hoppers maken uit de Afrikaanse dans komen. Het is fysiek één van de zwaarste dansvormen. Soms denk ik, waarom gaan al die mensen Zumba doen? Afrikaans is veel gaver! Ik geef mensen

voor hun verjaardag wel eens een Afrikaanse dansles cadeau. Altijd zeggen ze na afloop: jeetje, wat is dit leuk!’

Dramé denkt dat iedereen de dans kan leren. ‘Als je het ziet lijkt het hoogdrempelig. Maar als je het doet, blijkt het mee te vallen. Als je lef hebt, is de helft al binnen. Afrikaanse dans is namelijk theater. Het gaat om lol en plezier. Je hebt dansers die de techniek perfect beheersen, maar niets uitstralen. En er zijn dansers die niet zo’n flexibel lichaam hebben, maar wel te gekke dingen neerzetten op de dansvloer, omdat ze er lol in hebben. Iedereen kan zijn eigen stijl en persoonlijkheid in de dans kwijt.’

Turid Dramé maakte van haar passie haar profes-sie. Tijdens haar studie zat ze altijd in Senegal om te trainen. Haar allereerste workshop daar ‘voelde als thuiskomen.’ Ze maakte haar studie wel af en is daar blij om. ‘Mijn kennis van internationale betrekkingen en politiek komt nog altijd van pas. Ik vind het belangrijk om de achtergronden te kennen van de mensen waar ik mee werk. De politieke situatie in een land is immers heel bepa-lend voor de cultuur. Kijk maar naar Nederland.’

Dramé legt uit hoe de politiek de cultuur in Afrika heeft beïnvloed. Na de onafhankelijk-heid in Afrika (rond 1960) werd er volgens haar veel geïnvesteerd in traditionele Afrikaanse culturen. ‘In Guinee werd je als danstalent door de president persoonlijk uit je huis gehaald om in het Nationaal Ballet te dansen. Die dansers kregen een keiharde opleiding en hun generatie is daardoor technisch bijzonder goed onderlegd. Het belang van de dans werd destijds ingezien: de dansers kregen goed betaald. De Nationale Balletten van Guinee en Senegal waren overal in de wereld te zien. Eind jaren tachtig kwam er een nieuwe generatie presidenten die zich onder

druk van het IMF en de Wereldbank gingen rich-ten op exportprogramma’s. De balletten werden niet meer betaald en er kwam een diaspora van topdansers naar Europa. Burkina Faso heeft nu niet eens meer een Nationaal Ballet. Ik vind het erg zonde dat de politiek zo weinig investeert in de danscultuur.’

Wat is voor jou bijzonder aan West-afrikaanse culturen?

‘Ik vind het geweldig om te zien dat de mensen hoop, openheid en blijheid uitstralen. Er wordt feest gevierd voor alle onderdelen van het leven, van geboorte tot de dood. Mijn man en ik organiseren culturele reizen door Senegal, zodat mensen een beeld kunnen krijgen van het leven daar. Je deint er mee op een ritme dat heel an-ders is dan het mechanische ritme in Nederland. Mensen nemen zeeën van tijd voor elkaar. Als mijn man Moussé van A naar B moet, bouwt hij in zijn reistijd een extra half uur in. Want mis-schien komt hij onderweg iemand tegen. Hij kan dan de tijd nemen om die persoon te groeten, zonder te laat te komen. Punctualiteit is immers belangrijk voor Nederlanders. Het is mooi om te zien hoe hij zijn eigen cultuur incorporeert in de Nederlandse gewoonten.’ ·

Dansé

Dramé neemt je

een hele middag mee naar

een echt Afrikaans feest met top

muziek- en dansoptredens, com-

pacte dans- en percussieworkshops,

swingende DJtunes, heerlijke hapjes en

knutselen voor kids. Kom ‘battlen met

je roots’, want dat is in Afrika al een

eeuwenoud gegeven om elkaar je

danskunsten te laten zien. Of kom

gewoon lekker swingen en

genieten

37

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 38: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

zO 15 jaN KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsT

14.00 u | entree 5,- KIndERKunsTZOndaG Maak de meest geheime foto!Tijdens deze Kinderkunstzondag gaan de kinderen onder begeleiding van fotograaf Nosrat Mansouri foto’s maken van details uit de omgeving. Vervolgens presenteren de kinderen hun foto’s aan de groep, die moet raden wat er eigenlijk op de foto staat. Degene die de meeste geheime foto’s heeft gemaakt wint een leuke prijs! Vooraf inschrijven verplicht.

zO 22 jaN fIlM

14.00 u | entree 5,- Kinderfilm Een CinekidKlapper uit het (inter)nationale aanbod geprogrammeerd in samenwerking met Cinekid. Cinekid is dé expert op het gebied van kind en media en bestaat dit jaar 25 jaar. Kijk op onze website voor de meest recente titels.

zO 29 jaN KIndEREn 10+ MuZIEKTHEaTER

14.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Theater Stuiter | Klompen, tulpen en halve manenEen meespeelvoorstelling over 400 jaar vriend-

schappelijke relaties tussen Turkije en Nederland.

Je zou het misschien nu niet zeggen, maar er was een tijd dat Nederlanders liever bij Turkije wilden horen, dan bij de rest van Europa. Dat was tijdens de Tachtigjarige Oorlog, toen de Nederlanders zich los maakten van Spanje. Op Nederlandse gebouwen hing toen de halve maan, het symbool van de Turkije, als teken van

verzet tegen Spanje. In de 17e en 18e eeuw was er ook een bloeiende handel tussen beide rijken, waaraan we bijvoorbeeld de tulp te danken hebben. Vandaag de dag hebben beide landen nog steeds een bijzondere band: er wonen veel Turken in Nederland en veel Nederlanders in Turkije. Ter ere van deze 400-jarige vriendschap brengt Theater Stuiter een voorstelling over de speciale relatie tussen deze twee landen. THEaTERROuTEs ∙Tijdens de Backstage! kunnen kinderen op de foto als sultan of 17de-eeuwse Amsterdammer

zO 5 FEB KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsT

14.00 u | entree 5,- KIndERKunsTZOndaG

Maak de meest geheime foto!Tijdens deze Kinderkunstzondag gaan de kinderen onder begeleiding van fotograaf Nosrat Mansouri foto’s maken van details uit de omgeving. Vervolgens presenteren de kinderen hun foto’s aan de groep, die moet raden wat er eigenlijk op de foto staat. Degene die de meeste geheime foto’s heeft gemaakt wint een leuke prijs!Vooraf inschrijven verplicht.

zO 12 FEB allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/ WORK-

sHOPs / fOOd & fun

14.00 u | entree kind 8,- volw. 14,- | voorverkoop kind 7,- volw. 12,- MaTInEE dansé dRaMé NgondoAfrikaans feest uit Kameroen ‘Ngondo’ voor het

hele gezin waarbij de top van West Afrika aan-

wezig is! Met sterdanser Merlin Nyakam en top-

percussionist Oumarou ‘Mandela’ Bambara en

uit Amsterdam de Afrikaanse band o.l.v. Moussé

Dramé.

Dansé Dramé neemt je een hele middag mee naar een echt Afrikaans feest met een topmu-ziek en dansoptreden, workshops, DJ- tunes, hapjes en knutselen voor kids. Dansers: kom en ‘battle met je roots’, want dat is in Afrika al een eeuwenoud gegeven om elkaar je danskun-sten te laten zien. Musici van alle stromingen: maak dit groovy spektakel mee. Families: kom lekker swingen en genieten, terwijl je kids ook meedoen met de workshops en instrumentjes knutselen. THEaTERROuTEs ∙De gastpercussionist en -danser geven een Masterclass op zaterdag 11 feb. Info: www.stich-tingdjalidonkoli / www.djembe-drame.nl

Lanter & Fanter | vervolg

38

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 39: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

zO 19 FEB fIlM

14.00 u | entree 5,- Kinderfilm Een CinekidKlapper uit het (inter)nationale aanbod geprogrammeerd in samenwerking met Cinekid. Cinekid is dé expert op het gebied van kind en media en bestaat dit jaar 25 jaar. Kijk op onz

zO 26 FEB KIndEREn 6+ MuZIEKTHEaTER

14.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Samba Salad | FlamenkitaPrachtig flamencosprookje over een betoverde

gitaar in kindermaten!

Cypressa moet van haar vader, een rijke koopman uit Cadiz, trouwen met een deftige familievriend. Zij wil dat niet en loopt weg. Dwalend door het bos ontmoet zij de liefde van haar leven, de houthakkerszoon Amato. Maar Bruja, de jaloerse bosheks lokt Cypressa in een val en betovert haar in een boom. Tot er op een dag een houthakker langskomt... Zang, dans, spel: Maya Link, Mario Garcia Blanco, Her-

man Link, Rita Iny, Mascha Meijman, flamencogitaar

& composities: Arturo Ramón & Edsart Udo de Haes,

flamencozang & spel: Erminia Fernández Córdoba.

Tijdens de Backstage! gaan de kinderen zelf dansen.

zO 4 Mrt KIndEREn 6+ BEEldEndE KunsT

14.00 u | entree 5,- KIndERKunsTZOndaG Afrikaanse kunst in AmsterdamTijdens deze Kinderkunstzondag maken de kinderen Afrikaanse maskers van klei die ze ver-sieren met kralen, touw en zwart-witte verf. Ook kunnen de kinderen ronde of platte kleikralen versieren met gekleurd zand en kleine kralen. Van deze platte kralen wordt een mooie arm-band gemaakt die je kunt omdoen als je lekker gaat dansen op ritmische muziek. Kunstenaar Samma Mutsaers begeleidt de workshop. Vooraf inschrijven verplicht.

zO 11 Mrt allE lEEfTIjdEn MuZIEK/ dans/

WORKsHOPs / fOOd & fun

14.00 u | entree kind 8,- volw. 14,- | voorverkoop kind 7,- volw. 12,- MaTInEE dansé dRaMé TannebèrAfrikaans feest uit Senegal ‘Tannebèr’ voor het hele

gezin waarbij de top van West Afrika aanwezig is!

Met danser Babacar ‘blue eyes’ N’Diaye, sabarspe-

ler Oumar Fandy Diop en uit Amsterdam de specta-

culaire Afrikaanse band o.l.v. Moussé Dramé.

Dansé Dramé neemt je een hele middag mee naar een echt Afrikaans feest met een topmu-ziek en dansoptreden, workshops, DJ- tunes, hapjes en knutselen voor kids. Dansers: kom en ‘battle met je roots’, want dat is in Afrika al een eeuwenoud gegeven om elkaar je danskun-sten te laten zien. Musici van alle stromingen: maak dit groovy spektakel mee. Families: kom lekker swingen en genieten, terwijl je kids ook meedoen met de workshops en instrumentjes knutselen. THEaTERROuTEs ∙De gastmuzikant en -danser geven een Masterclass op zaterdag 10 mrt. Info: www.stichtingdjalidonkoli / www.djembe-drame.nl

39

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 40: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

zO 18 Mrt fIlM

14.00 u | entree 5,- Kinderfilm Een CinekidKlapper uit het (inter)nationale aanbod geprogrammeerd in samenwerking met Cinekid. Cinekid is dé expert op het gebied van kind en media en bestaat dit jaar 25 jaar. Kijk op onze website voor de meest recente titels.

zO 25 Mrt KIndEREn 6+ THEaTER

14.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Wijnand Stomp | Anansi in love Muzikaal & kleurrijk Caribisch liefdesverhaal voor

iedereen van 6 tot 106 jaar.

Anansi is heimelijk stapelverliefd op Senora, de dochter van Koning Baas. Hoteldebotel tot over zijn oren verliefd! Alleen durft Anansi het haar niet te vertellen. Koning Baas heeft namelijk an-dere plannen voor zijn dochter. Ze moet trouwen met een rijke man, liefst een prins natuurlijk. En wat wil Senora? Die wil zangeres worden! Anansi vermomt zich als beroemde talentscout

en belooft haar te helpen om haar droom waar te maken. Zal de list werken en zal Anansi het hart van Senora voor zich winnen? Wijnand Stomp tovert allerlei flamboyante Caribische personages tevoorschijn. Razendsnel wisselt hij van rol alsof zich een 3D film voor je ogen afspeelt. Muzikant Levi Silvanie en zange-res Rebecca Lobry zorgen voor vrolijke tropische klanken om op mee te swingen. THEaTERROuTEs ∙Tijdens de Backstage! maken de kinderen persoonlijk kennis met Mr. Anansi en kunnen ze met hem op de foto.

Ma 9 apr (TWEEdE PaasdaG) KIndEREn 2+ BEEldTHEaTER/ lICHTKunsT

14.00 u en 16.00 u | entree kind 8,- volw. 11,- | voorverkoop kind 7,- volw. 10,- Wiersma en Smeets | Lampje Lampje I en Lampje Lampje II Een reis door de wonderlijke wereld van het licht.

Vuurvliegjes maken een rondedans boven je hoofd en schrijven namen in licht. Een wit vier-kant wordt verliefd op een streepje. Het streepje verandert in een pijl die prikt. En dan weer in een rups. Reuzentorren vallen op een voetbalveld.

De sterrenhemel verandert in de zee. Een zwerm vliegende schotels blijkt te kunnen zingen. Je zit er midden in en kijkt naar de makers, die voor je ogen met verbluffend simpele middelen de meest fantastische taferelen tevoorschijn toveren. En je weet niet of je je ogen nu wel of niet moet geloven.Tijdens de Backstage! gaan de kinderen hun eigen lamp en lampenkapje versieren met gekleurd papier, steentjes en kraaltjes om een lichtvoorstelling in hun eigen kamer te kunnen maken.

40

lanter & fanter seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 41: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

www.mlbgalerie.nlinformatie over exposities, exposeren, mailinglijst:

Witte deWithstraat 32 A bg1057 XZ Amsterdamopen: za 12-18 uur

te zien in 2011& 2012

expositiruimteprojectruimtebeeldentuin

Marina Wortel

Yvon Visser

Yvonne Helsloot & Trudie de Waart

Loïs van Gemerden

Esther Miskotte

Laurien Versteegh

Jelica Cicic

Vincent Rijs

Page 42: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

DO 7 juli (opening) - ZO 4 sept eXpoSiTie Ramon Jan VetIn zijn werk neemt Ramon Jan Vet de dagelijkse realiteit als uitgangspunt. Motieven die worden ontleend aan de hedendaagse beeldconsump-tiecultuur beeldt hij af d.m.v. het gebruik van bestaand materiaal. Zo worden gebruiksvoor-werpen, portretten, mode, reclames, muziek, striptekeningen, film, toegepaste kunst, kunst-geschiedenis, krantenberichten en beeldcitaten uit diverse media gestileerd, vervormd, vergroot, aan elkaar gekoppeld en/of herhaald weergege-ven. Hierdoor ontstaat een beeldtaal met een nieuwe inhoud door toepassing en combinatie van beelden.

DO 8 sept (Opening) - ZO 30 Okt eXpoSiTie Stichting Interculturele Stad in Beeld | WereldkunstenaarsDe expositie ‘Wereldkunstenaars’ wordt samen-gesteld door kunstenaars die banden hebben met het evenement ‘Wereldburgers van Amster-dam’. Tijdens dit evenement werd gevierd dat Amsterdam 178 nationaliteiten telde. Diversiteit staat dan ook centraal in deze expositie waarin schilderijen en fotografie te zien zijn. Deelnemende kunstenaars: Abu Kanu, Gorki Bol-lar, Senad Alić, Sabrina Miklavcic, Adelina Reyes, Marie Esther Zamora Vega, Marjan Borsjes en Stella Siu Lie Ang.

DO 3 nOv (opening) – ZO 8 jAn eXpoSiTie Stichting AIDA Neder-land | BeeldlezenIn de serie Beeldlezen besteedt AIDA Nederland in twee tentoonstellingen en vier avonden aan-dacht aan het kijken naar interculturele kunst. De politiek heeft culturele diversiteit als mis-lukt verklaard, terwijl alles om ons heen het tegendeel laat zien. Juist nu groeit de behoefte om deze veelkleurigheid te kunnen duiden, ook in de kunsten. Hoe kun je schilderijen ‘lezen’? Wat zien we wanneer we voor een niet Westers kunstwerk staan? Is het gebruik van kleuren, materiaal, onderwerp en symbolen anders dan we gewend zijn?

Twee tentoonstellingen vormen de basis van de serie: Van 3 november t/m 20 november worden werken getoond van: Hoshyar Saeed Rasheed (Irak), Rasim Huseynov (Azerbeidjan), Nail Celovic (Servië), Bulent Evren (Turkije), Khalid al

Saraf (Irak) en Aref Damee (Afghanistan).Van 24 november t/m 8 januari is de tentoon-stelling te zien van: Viktor Majdandzic (Bosnië), Persheng Warzandegan (Iran), Sattar Kawoosh (Irak), Senad Alic (Ex Joegoslavië) en Wava Roestamova (Azerbeidjan).De getoonde kunstwerken maken direct zicht-baar waar in de programma’s over gesproken wordt; concreet, helder en tastbaar. Beeldlezen biedt geïnteresseerden via sprekers, film, poëzie en muziek vier toegankelijke avonden over interculturele kunst.

beeldlezen Programma’s3 november, 19.30 – 21.00 u Materiaal en techniekMateriaal en techniek zijn het vertrekpunt van een kunstenaar. Ooit was het perfect beheersen van een bepaalde techniek het bewijs van pro-fessionaliteit en vakmanschap. Inmiddels wordt daar anders over gedacht. Zeker in het Westen. Internet, het eigen lichaam, dode dieren en gebruiksvoorwerpen; alles wordt gebruikt om kunst mee te maken. In hoeverre bepaalt een opleiding de keuze voor materiaal en techniek? Wat betekent dat voor het werk van kunstenaars met een niet Westerse achtergrond?

ExpositiesHet

restaurant en de

theaterfoyer van Podium

Mozaïek zijn expositieruimte voor

regelmatig wisselende exposities. Met onze

exposities willen we ontwikkelingen in de (cul-

tureel diverse) beeldende kunst zichtbaar maken en

verbindingen leggen met organisaties en verenigin-

gen in de stad. Kunstenaars worden uitgenodigd om in

duo’s (soms groepen) te exposeren, waardoor de werken

niet alleen op zichzelf, maar ook naast elkaar komen te

staan. De exposities worden tijdens de opening steeds

uitgebreid toegelicht door de kunstenaars zelf en door

een gastspreker.

Op www.podiummozaiek.nl/exposities vind je

de meest actuele informatie over de

openingsprogramma’s.

©hoshyar

saee

d rashee

d

42

exposities seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 43: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

10 november, 19.30 – 21.00 u Abstract en figuratiefEen figuratief schilderij lijkt een duidelijk verhaal te vertellen. Je herkent wat je ziet: stillevens, dieren, stadsgezichten of portretten van mensen. Wanneer deze aanknopingspunten ontbreken kan het lastiger zijn om een kunstwerk te door-gronden. Terwijl achter een abstract beeld een zeer concrete boodschap schuil kan gaan. Ze zijn alleen moeilijker ontdekken. Tijdens deze avond komt de vrijheid van abstractie aan bod en de heldere verhalen die daaraan ten grondslag kunnen liggen.

17 november, 19.30 – 21.00 u Kunst en de natuurSinds jaar en dag is de natuur in de kunst terug te zien. Of het nu abstract, surrealistisch of sym-bolisch is; flora en fauna blijven een bron van inspiratie. Welke functie heeft de natuur in de kunst, en welke betekenis geeft een kunstenaar hieraan? Een avond over kunst en natuur door de eeuwen heen.

24 november, 19.30 – 21.00 u Kunst en symbolenWat weten wij nog van de symbolen die op schilderijen zijn aangebracht? Een aantal

symbolen kennen we, omdat ze een universeel karakter hebben, of omdat we ze op een eerder moment hebben gezien. Maar vele zullen ons vreemd overkomen of herkennen we zelfs niet. Kunst en symbolen is een avond over de ach-terliggende verhalen en over de betekenis van oeroude tekens in de niet Westerse kunst.

AIDA Nederland steunt gevluchte kunstenaars. Meer informatie: www.aidanederland.nl

DO 12 JAN (opening) – ZO 26 feb eXpoSiTie Miranda Birney | Het eerste huisMiranda Birney noemt zichzelf ‘non-glossy fotograaf’ omdat zij zich niet laat hinderen door techniek of compositieregels. Haar intuïtieve werkwijze levert verrassende beelden op. Birney lijkt steeds op zoek naar een verstilde wereld die simpelweg huist in de alledaagse omgeving om ons heen. Vaak ontbreekt de mens en toch is diens aanwezigheid steeds tastbaar als sporen van het menselijk bestaan. Misschien zou je het werk van Miranda nog het best kunnen omschrijven als rauw, zuiver en onbevangen.

DO 1 mrt (opening) - ZO 6 mei eXpoSiTie Afrikaanse kunst in Amsterdam Asaph Batecereza is een jonge kunstenaar uit Uganda. Hij is in 1982 geboren in het zuidwes-telijke Kabale District en wijdt zijn leven aan de schilderkunst. In olieverf toont hij krachtige Ugandese beelden van muzikanten, dansers en de relatie tussen mens en natuur. Het sterke licht-donker contrast in zijn werk laat ons mee-reizen naar een magische sfeer van kale bomen, dansende vrouwen met waterkruiken op hun hoofd en pijprokende eenzame mannen.

Naast het werk van Asaph, dat voor het eerst in Europa is, zal er werk te zien zijn van een andere van oorsprong Afrikaanse kunstenaar die al langer woonachtig is in Amsterdam. Daar waar het werk van Asaph nog heel traditioneel is, is dit werk al meer beïnvloed door de hedendaagse en vroegere Europese kunst.

DO 10 mei (opening) - ZO 1 JulieXpoSiTie Hak Lebold Hak werkt expressionistisch met een helder en vaak kleurrijk palet. Zijn schilderijen hebben een frisse en krachtige uitstraling. Op het doek komt zijn inspiratie vaak tot uiting in verrassende oppervlaktestructuren, inkepingen, krassen of dikke verflagen. De spanning tussen perfect mooi en glad tegenover aangetast en ruw, inspireert tot het telkens opnieuw be-werken van het doek. Lebold zijn portretten en figuratieve werken zijn vaak geïnspireerd door de dingen die hem bezighouden: muziek en film, maar ook reizen en vreemde vergezichten leveren een onuitputtelijke bron van nieuwe onderwerpen.

©persh

eng w

arsh

adeg

an

©miranda b

irney / h

et ee

rste huis

43

exposities seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 44: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Naast de vertrouwde podiumprogrammering is er dit seizoen weer volop gelegenheid tot verdieping en ontmoeting met makers en andere bezoekers tijdens onze uitgebreide nevenprogrammering.

diNEr CuLturELVoorafgaand aan veel voorstellingen organise-ren we een Diner Culturel: een driegangendiner waarbij een speciale gast aanschuift die tijdens het eten vanuit zijn/haar persoonlijke invalshoek en expertise meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling. Regelmatig schuift de artiest of maker zelf aan. Het diner is een leuke manier om meer te weten te komen over bijvoor-beeld het maakproces, de inspiratiebronnen van makers, verschillende tradities en gebruiken, muziekstijlen of persoonlijke verhalen. Reserve-ren voor een Diner Culturel kan tot uiterlijk drie dagen voor de voorstelling.

tHEatEr KijKEN MEt iLrisH EN saCHa Ilrish Kensenhuis en Sacha Khodabux gaan voor (en met) ons op zoek naar de drijfveren van de nieuwe generatie grootstedelijke theatermakers die dit jaar in Podium Mozaïek staan. Wat zijn de inspiratiebronnen van deze makers? Welke verhalen willen zij vertellen? En hoe vertalen zij die verhalen naar het podium? Tijdens een inspirerend uurtje voorafgaand aan de voorstelling laten Ilrish en Sacha beeld, per-formances en achtergronden zien, en gaan ze in gesprek met makers en publiek. Katja Hieminga (dramaturge verbonden aan MC en de opleiding theaterdocent van de AHK) gaf vorig seizoen de succesvolle cursus theater 2.0 en is dit seizoen een van de vaste informatiebronnen van Sacha en Ilrish.

Theaterkijken met Ilrish en Sacha vindt plaats in de studio op 21 oktober (Mohamlet van Mohammed Azaay), 16 december (Papa was a rolling… Nobody van Joy Wielkens), 27 januari (A Night on the Tiles van Pen Ultimate) en 23 maart (Doorbraak van Stichting Nieuwe Helden en Likeminds).

NaGEsprEKKENNa afloop van een aantal voorstellingen wordt een nagesprek georganiseerd. De gesprekken vinden aansluitend op de voorstelling plaats in de theaterzaal en worden gehost door een gespreksleider.

WOrKsHOpsVoor bedrijven, onderwijsinstellingen, vereni-gingen en groepen bieden we workshops op maat aan bij verschillende voorstellingen. De workshops zijn op instapniveau en duren 1½ uur. De workshops worden voorafgaand aan de voorstelling gegeven in Podium Mozaïek, of eerder die week op locatie. Een aangename manier om een teamuitje of andere ontmoeting een zinvolle culturele invulling te geven. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected]

MastErCLassEsBij concerten van buitenlandse artiesten is het voor kunstvakopleidingen (HBO en MBO) en culturele verenigingen mogelijk om een master-class aan te vragen. De masterclasses worden in de week voorafgaand aan de voorstelling gegeven in Podium Mozaïek of op locatie.Meer weten? Neem dan contact op via [email protected]

CuLtuurEduCatiEprOGraMMa vOOr pO EN vO iNstELLiNGENPodium Mozaïek wil jongeren nieuwsgierig naar en enthousiast maken voor kunst en cultuur. Naast de vrije voorstellingen biedt Podium Mozaïek daarom een speciaal programma voor scholieren in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Scholieren bezoeken een voorstelling, en na afloop van - of ter voorbereiding op - de voorstelling verzorgen kunstenaars workshops, waarin de leerlingen werken met het thema van de voorstelling en zelf actief aan de slag gaan met een kunstdiscipline. Naast voorstellingen hebben we een aantal bijzondere schoolprojecten ontwikkeld, die ge-richt zijn op de totstandkoming van theater- of muziekproducties en op beeldende kunst.

Het aanbod voor primair onderwijs is uitsluitend bedoeld voor basisscholen in Amsterdam West. De culturele achtergrond en de woonomgeving van de jongeren zijn belangrijke uitgangspunten bij de voorstellingen binnen dit programma.

Ons aanbod voor voortgezet onderwijs pre-senteren wij in samenwerking met de Theater Educatie Amsterdam (TEA). Dit aanbod is terug te vinden op www.theatereducatieamsterdam.nl. Neem gerust contact met ons op om de mo-gelijkheden voor een passend cultuureducatie-programma te verkennen via [email protected]

nevenprogramma en educatie

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

44

Page 45: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Dit seizoen is Podium Mozaïek weer een van de locaties voor drie grootstedelijke festivals: Julidans, IDFA en Cinekid. In de zomer orga-niseren we in samenwerking met Stadsdeel West een zomerprogramma in het Erasmus-park.

juLidaNsJulidans is hét festival voor internationale hedendaagse dans. Het festival staat bekend om voorstellingen van makers die de grenzen opzoeken en eroverheen durven stappen. Na een succesvolle pilot in 2010 is Podium Mozaïek in juli 2011 wederom een van de locaties voor Julidans. Van 6 t/m 9 juli zijn twee verschillende voorstellingen te zien waarin de mens/mens-verhouding centraal staat: Meisje Loos zet de man/vrouw-verhouding centraal en poneert de vraag: ‘Wat is man en wat is vrouw?’. In Glass Steps durven twee mannen zich tot elkaar te ver-houden ondanks de pijn die dat mogelijkerwijs met zich meebrengt. Kijk op onze website of op www.julidans.nl voor meer informatie.6 t/m 9 juli 2011

idFa Op LOCatiEHet IDFA is het grootste documentaire filmfes-tival ter wereld. Dit jaar presenteren we voor de tweede keer een satellietprogramma in het kader van dit tiendaagse festival, waarbij we een speciale selectie documentaires uit binnen- en buitenland vertonen, waarin ontmoeting en confrontatie van culturen centraal staan. In ok-tober wordt bekend welke films vertoond zullen worden. Kijk op onze website of op www.idfa.nl.24 t/m 27 november 2011

CiNEKidStichting Cinekid bestaat dit jaar 25 jaar en dat vieren we. Cinekid is dé expert op het gebied van kind en media en het Cinekid Festival is hét internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Me-diafestival voor de jeugd. Daarnaast organiseert Cinekid het hele jaar door educatieve activiteiten in heel Nederland. Om het 25-jarig jubileum te vieren vertonen we vijf CinekidKlappers.

Cinekid publiceert in samenwerking met Cinema.nl jaarlijks de Cinekid-Klappers lijst. De lijst bevat films van vroeger en nu, uit vele landen,

voor verschillende leeftijden en met een keur aan thema’s. Het zijn mooie, leuke, ontroeren-de, spannende en grappige films waar kinderen (4 -14 jaar) van zullen genieten.23 oktober, 18 december, 22 januari, 19 februari en 18 maart

zOMEr iN HEt ErasMusparKIn de maand juli wordt in het Erasmuspark elke zondag een speciaal buitenprogramma verzorgd door Podium Mozaïek. 3, 10, 17 en 24 juli 2011

45

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 46: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Zoekt u een bijzondere locatie voor uw eigen evenement? Voor congressen, bedrijfspresen-taties, voorstellingen, workshops en vergade-ringen vormen Podium Mozaïek en Theaterca-fé Mozaïek een zeer geschikte accommodatie. Technische zaken als geluid en licht zijn per-fect verzorgd. En na afloop van uw activiteiten is het ontspannen napraten met een hapje en een drankje in het Theatercafé.

tHEatErzaaL Vanuit de ruime foyer met het daaraan gren-zende sfeervolle Theatercafé Mozaïek leiden twee statige trappen u naar de theaterzaal op de eerste verdieping. De monumentale theaterzaal biedt vanuit 300-350 ruime zitplaatsen een goed zicht op de centraal gelegen vlakke vloer. De theaterzaal biedt diverse technische facilitei-ten, zoals een uitgebreide licht- en geluidsinstal-latie, diverse microfoons, een beamer en groot projectiescherm etc. Een huistechnicus van Podium Mozaïek bedient deze faciliteiten voor u, wanneer u bij ons te gast bent.

studiO & vErGadErruiMtEOp de begane grond beschikt Podium Mozaïek over een professionele studio die geschikt is voor workshops en repetities, maar ook voor vergaderingen en presentaties tot 60 personen. De studio biedt diverse faciliteiten zoals een spiegelwand, een licht- en geluidsinstallatie, een beamer en projectiescherm, laptop, flip-overs etc. Een huistechnicus van Podium Mozaïek zal deze faciliteiten voor u opstarten wanneer u onze gast bent. De technicus is tevens beschikbaar gedurende het evenement.

KLEiNE vErGadErruiMtE Voor vergaderingen van gezelschappen tot 10 personen heeft Podium Mozaïek een kleine vergaderzaal beschikbaar. In deze ruimte staat standaard een ovale tafel met stoelen.

tHEatErFOYEr De foyer van Podium Mozaïek is een sfeervolle ruimte die zeer geschikt is voor ontvangst van uw gasten, een lunch of diner tijdens uw bijeen-komst, of een borrel na afloop van uw evene-ment. Tevens is de theaterfoyer geschikt voor lezingen, kleinere presentaties of optredens. Er is een klein podium en de ruimte beschikt over een volledige bar. De theaterfoyer grenst aan het restaurant.

CatEriNG De catering verzorgd door Theatercafé Mozaïek zorgt ervoor dat het uw gasten vóór, tijdens en na uw evenement aan niets ontbreekt waar het gaat om lekker eten en drinken.

BErEiKBaarHEidPodium Mozaïek ligt op enkele minuten van de ringweg en het centrum van Amsterdam. Het NS Station Sloterdijk en tram- en bushaltes (bus 21 en 15, tramlijn 14 en 12 en nachtbus 352) vlakbij, maken het gebouw optimaal bereikbaar.

Ons betrokken team zorgt voor een soepel verlopend evenement waar u met veel plezier op zult terugkijken.

De volgende bedrijven en organisaties maakten reeds gebruik van de accommodatie van Podium Mozaïek: Amsterdam Musical, Rabobank, So you think you can dance!, NTR, Gemeente Amster-dam, Stadsdeel West en vele andere.

arraNGEMENtEN EN spONsOriNGAl sinds de opening op 21 september 2005 spant Podium Mozaïek zich in om culturele uitwisseling zo goed en inspirerend mogelijk te bewerkstelligen. En met resultaat: als er één culturele instelling is die met zijn interculturele programmering de nieuwsgierigheid van een grootstedelijk publiek weet te prikkelen, dan is het Podium Mozaïek wel. Ook kloppen steeds meer (jonge) makers met verschillende achtergronden bij Podium Mozaïek aan met hun programma’s of het verzoek om artistieke dan wel productionele begeleiding. Bovendien kunnen leerlingen van scholen in Amsterdam West bij Podium Mozaïek terecht voor kennismaking met kunst en cultuur.

Podium Mozaïek kan echter niet zonder de steun en medewerking van geestverwanten, die net als Podium Mozaïek van mening zijn dat culturele uitwisseling op termijn resulteert in een betere dialoog. En daarmee in meer openheid en samenhang in de gemeenschap.

Zowel voor particulieren als voor bedrijven biedt Podium Mozaïek daarom verschillende moge-lijkheden om bij te dragen, variërend van diverse Vriendenpakketten tot voorstellingen en series op naam. Diverse bijzondere tegenprestaties zijn onder meer het Diner Culturel, creatieve sessies en vergader- en congresarrangementen.

Hebt u interesse om Podium Mozaïek te steu-nen? Maak dan een afspraak met ons via [email protected]. We praten graag verder over de diverse mogelijkheden.

zaalverhuur

46

seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 47: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

47

seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

Page 48: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

KaartvErKOOpKaarten bestellen kan via www.podiummozaiek.nl of aan de receptie (van maandag t/m donder-dag tussen 13.00 uur en 17.00 uur, op vrijdag tussen 13.00 en 18.00 uur en vanaf twee uur voor aanvang van een voorstelling). Indien u bestelt via de website, kunt u de kaarten afhalen of thuis laten sturen. In de voorverkoop kunt u kaarten tegen een gereduceerde prijs bestellen.

Let op! Vanaf seizoen 2011-2012 kunt u aan onze kassa alleen nog maar met pin, theater-bonnen en de cultuurkaart betalen en niet meer met contant geld.

KaartEN rEsErvErENKaarten reserveren kan alleen telefonisch via 020-5800381. Uw reservering wordt zeven dagen vastgehouden. In die tijd heeft u de gelegenheid de betaling te doen aan de balie of middels een automatische incasso. Indien u niet betaalt, komt uw reservering te vervallen.Kaarten die gereserveerd zijn binnen zeven dagen voor een voorstelling, worden weer vrij-gegeven voor de losse verkoop indien deze niet uiterlijk een uur voor aanvang van de voorstel-ling zijn opgehaald. Bij voorstellingen die bijna uitverkocht zijn kunt u in de week voorafgaand aan de voorstelling niet meer reserveren. U kunt natuurlijk wel nog kaarten kopen aan de balie of online.

arraNGEMENtENIn ons theatercafé staat op zondag het speciale Lanter & Fanter menu op de kaart en ook voor kinderpartijtjes kunt u bij ons terecht; wij verzorgen in overleg een programma. Vooraf-gaand aan een voorstelling kunt u, wanneer vermeld, aanschuiven bij het Diner Culturel: een driegangendiner waarbij een speciale gast aan-

schuift die tijdens het eten meer vertelt over de achtergronden van de voorstelling. Het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren voor het Diner Culturel kan tot uiterlijk drie dagen voorafgaand aan de voorstelling. Betaling dient vooraf te geschieden.

KOrtiNG EN aCtiEs Podium Mozaïek geeft (tenzij anders is aange-geven) € 3,- korting op avondvoorstellingen en € 2,- korting op middagvoorstellingen aan houders van een CJP/CKVkaart, (OV)studenten-pas, XXXS-pas, 65+pas of Stadspas op vertoon van de desbetreffende pas. Leden van de OBA en groepen groter dan 10 personen ontvangen € 2,- korting per kaartje. Wanneer u kaarten voor 3 voorstellingen of meer tegelijk bestelt, krijgt u eenmalig een korting van 30% op het totaalbedrag van de voorstellingen.Deze kortingen zijn in combinatie met een arrangement alleen van toepassing op de prijs van de voorstelling (nooit op het menu). Gedu-rende het seizoen kunnen er diverse (kortings) acties gelden voor voorstellingen. Deze acties en kortingen gelden alleen tijdens de actieperi-ode en kunnen niet verstrekt worden op reeds gekochte kaarten. Kijk op de site voor lopende acties.

vErHiNdErd OF tE Laat... Wat daN?Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u zonder enig bezwaar iemand anders de voorstelling laten bezoeken. Reeds gekochte kaarten kunnen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren worden omgeruild voor een tegoedbon. Hiervoor wordt per kaart € 2,- aan administratiekosten in reke-ning gebracht.Te laat komen is erg storend voor de artiest(en)

en andere bezoekers. Daarom kunt u na aan-vang niet meer in de zaal worden toegelaten.

MiNdEr vaLidENPodium Mozaïek is toegankelijk voor rolstoelge-bruikers. Wanneer u bij het reserveren doorgeeft dat u speciale wensen hebt betreffende een plaats, kunnen wij de meest geschikte stoel(en) voor u reserveren. Aan de achterzijde van het pand is één invalidenparkeerplaats.

GELuidsvErstErKiNG Onze theaterzaal beschikt over een systeem van infrarood geluidsversterking. Slechthorende the-aterliefhebbers, met of zonder gehoorapparaat, kunnen van dit systeem gebruik maken.

BEzOEKErsvOOrWaardENDe Algemene Bezoekersvoorwaarden Amster-damse Podia zijn van toepassing; een exemplaar hiervan is in te zien bij de receptie.

FOtOGraFErEN EN MOBiELE tELEFOONsHet is niet toegestaan om foto-, film-, video- of geluidsopnames te maken. Wij verzoeken u dringend om uw mobiele telefoon in de zaal uit te zetten.

BErEiKBaarHEidPodium Mozaïek ligt op enkele minuten van de ringweg en het centrum van Amsterdam. De parkeergarage Q-Park Bos en Lommer aan de Leeuwendalersweg 23B is op loopafstand (zie www.q-park.nl). Het NS Station Sloterdijk is vlakbij en tram- en buslijnen (bus 21 en 15, tramlijn 14 en 12 en nachtbus 352) stoppen voor de deur.

publieksservice

pin Only

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl

48

Page 49: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

UITGAAN MET 50% KORTING

CHECK DAGELIJKS HET AANBOD OP

JE UIT-APP

Powered by:LEIDSEPLEIN 26, AMSTERDAM (TERRASZIJDE) OPEN: MA – VR 12:00 – 19:30 UUR, ZA & ZO 12:00 – 18:00 UUR --- LASTMINUTETICKETSHOP.NL

TICKETS

OOK TE KOOP

BIJ NZH KOFFIEHUIS

(TOURIST INFORMATION)

EN BIJ DE OBA*

*per 30 juni

LMTS_mozaiek.indd 1 6/7/11 6:08 PM

Page 50: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Rabobank draagt cultuur een warm hart toe. Wij vinden het belangrijk om in Amsterdam de ontwikkeling en het behoud

van cultuur te stimuleren. Door samen te werken met toonaangevende culturele partners maken wij cultuur toegankelijker

voor alle Amsterdammers. Daarom zijn wij sponsor van Podium Mozaïek en vele andere culturele initiatieven in Amsterdam.

Cultuur brengt mensen bijelkaar. Dat is het idee.

www.rabobank.nl/amsterdam

Rabobank Amsterdam is sponsorvan Podium Mozaïek.

Rabobank. Een bank met ideeën.

Kwaliteit zonder dat je de hoofdprijs betaalt

Best Western Blue Tower Hotel Leeuwendalersweg 211055 JE AMSTERDAM T. 020 5800360F. 020 [email protected]

www.hotelbluetower.com

SLAPENAan de rand van Amsterdam, in het meest groene stadsdeel, verblijft u in alle comfort in ons sfeervolle viersterrenhotel. In een opkomende buurt aan het dynamische Bos & Lommerplein, met snelle tramverbindingen naar het centrum. Na een goede nachtrust geniet u van ons uitgebreide ontbijtbuffet.

ETEN’s Avonds bent u van harte welkom in Restaurant Saffron voor een heerlijk diner. Onze chef laat u graag ervaren hoe de intense smaken van de Frans-Chinese keuken een sublieme combinatie vormen.

MEETINGSVoor al uw zakelijke bijeenkomsten laten wij u graag kennismaken met ons moderne conferentiecentrum. Vijf zalen staan tot uw beschikking met een maximum capaciteit van 200 deelnemers. Ook hier altijd gratis internet, maar ook gratis gebruik van beamers en schermen en flipovers.

Page 51: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

Rabobank draagt cultuur een warm hart toe. Wij vinden het belangrijk om in Amsterdam de ontwikkeling en het behoud

van cultuur te stimuleren. Door samen te werken met toonaangevende culturele partners maken wij cultuur toegankelijker

voor alle Amsterdammers. Daarom zijn wij sponsor van Podium Mozaïek en vele andere culturele initiatieven in Amsterdam.

Cultuur brengt mensen bijelkaar. Dat is het idee.

www.rabobank.nl/amsterdam

Rabobank Amsterdam is sponsorvan Podium Mozaïek.

Rabobank. Een bank met ideeën.

Page 52: Podium Mozaiek Seizoensbrochure 2011-2012

programma seizoen 2011 | 12 · www.podiummozaiek.nl