Maskota # 1, 2012

48
Geen airco voor de schildpad Vogels aan het woord Allergie voor vlooien M asko a Cas Animal: hulp aan zwerfdieren op Aruba Carnaval Carnaval Carnaval t Parade van honden

description

Maandblad over verzorging van huisdieren

Transcript of Maskota # 1, 2012

Page 1: Maskota # 1, 2012

1

Geen airco voor de

schildpad

Vogels aan het woord

Allergie

voor vlooien

Masko a

Cas Animal: hulp aan zwerfdieren op Aruba

CarnavalCarnavalCarnaval

t

Parade van honden

Page 2: Maskota # 1, 2012

2

Samen voor de dieren

Page 3: Maskota # 1, 2012

3

Vele dieren op Aruba, Bonaire en Curaçao verkeren in nood, in het bijzonder zwerfhonden. De hond

is het enige dier dat niet zelfstandig kan overleven in de natuur. Generaties lang hebben wij, mensen, deze dieren zodanig gedomesticeerd dat ze niet langer zelf-redzaam zijn. Zij hebben ons nodig om te overleven.

Maskota is van mening dat we een collectieve verant-woordelijkheid hebben om het lijden van dieren te ver-lichten. Of het nu gaat om dieren zonder eigenaar, om huisdieren die verwaarloosd worden, of worden mis-handeld, samen kunnen wij hier iets aan doen.

Hoe belangrijk dit is, blijkt uit onderzoek van de FBI. De FBI gebruikt sinds decennia gegevens over mis-handeling en verwaarlozing van dieren om huiselijk geweld en mishandeling van kinderen op te sporen. Uit cijfers blijkt, dat in wijken waar veel dierenleed is beduidend meer criminaliteit voorkomt dan in wijken waar goed voor dieren wordt gezorgd.

‘It takes a village to raise a child’, zo luidt het gezegde. Er is ook een gemeenschap voor nodig om kinderen liefde en respect voor dieren bij te brengen. Door dage-lijkse verzorging van een huisdier leren kinderen dis-cipline en verantwoordelijkheidszin aan en het stimu-leert hun inlevingsvermogen. Kinderen die met dieren opgroeien zijn socialer, zo bevestigt de wetenschap.

In Maskota magazine worden organisaties belicht die dieren op de eilanden helpen. We geven, met hulp van dierenartsen, informatie over verzorging van uw huis-dier. Als u vragen heeft, kunt u ons deze mailen. Wij zullen uw vragen voorleggen aan een deskundige, en het antwoord publiceren in de volgende Maskota van maart 2012.

Het Maskota [email protected]

Samen voor de dieren

Maskota Dierenmagazine

Page 4: Maskota # 1, 2012

4

Maskota is een uitgave van Public Image NV

Postbus 6299 Curacao

Aan deze uitgave werkten mee:

Alicia de KroonBryan de KroonHarry Wilcken

Jacqueline HooftmanRosalie Klein

Voor advertenties kunt u contact opnemen met

Alicia de Kroon Tel. 512-1358e-mail: [email protected]

Aan deze uitgave kan geen medisch advies voor dieren worden ontleend. Elk dier is uniek, en heeft eigen, indi-

viduele eigenschappen en fysieke kenmer-ken. Bij twijfel over de gezondheid van een dier dient ten alle tijden een gecertificeerd dierenarts geraadpleegd te worden.

Dit magazine is uitsluitend bedoeld om te informeren en voorlichting te geven. Daar-bij kan geen garantie worden gegeven voor de volledigheid en juistheid van de content. De uitgever aanvaardt dan ook geen aan-sprakelijkheid voor de inhoud.

Niets uit deze uitgave mag zonder vooraf-gaande schriftelijke toestemming van de uitgever en redactie worden geselecteerd om te kopiëren, printen of elders te pu-bliceren. Het is uitsluitend toegestaan het magazine in zijn geheel, onaangetast, via internet te sturen naar vrienden of beken-den van wie bekend is dat zij het blad willen ontvangen.

Disclaimer

Page 5: Maskota # 1, 2012

5

Page 6: Maskota # 1, 2012

6

BONAIREDierenartsenpraktijk NikibokoDr. Jan LaarakkerKaya Nikiboko Zuid 132Tel. 717-3338

CURACAOAnimal Care CenterDr. Marcel JilesenMagdalenaweg 11MahaaiTel. 738-4422

Dierenartsenpraktijk DoestDr. Odette DoestParallelweg 40JulianadorpTel. 868-2621

Dierenartsenpraktijk Van Baren Dr. H. van Baren Naast Landhuis Groot Piscadera Tel. 868-2651

Dierenartsenpraktijk ZoetrumDr. Rossy ZoetrumSeru Loraweg 41JanweTel. 465-3412

Dierenarts VinckKaya Kokchi 9, Grote BergTel. 864-1684 or 888-1290

Veterinary Centers CuraçaoDr. Lyndon Comenencia

Dr. Angeli TomsjansenDr. Margot Hack

Dr. Quenny Dols Dierenartsenpraktijk Ronde KlipRonde Klip 5 HTel. 737-2185

Dierenartsenpraktijk SchutterswegSchuttersweg 6 ATel. 737-3202

Dierenartsenpraktijk Tera Kora Siberie kav 9 (Medenfisgebouw)Tel. 864-9568

Dierenartsenpraktijk VredenbergDr. Hugenholtzweg 53 BTel. 465-3033

ARUBAContreras Veterinary Services NVShaba 2Tel. 587-0917 / Tel. 587-4467 Animal Care ClinicParadera 177 ATel. 582-8382 Cascabel Dierenarts En Praktijk NVKibrahachastraat 14Tel. 582-6637 Dierenartsenpraktijk ShokoSeroe Preto (Paradera) 17 BTel. 588-5662

Voor een goed en gezond advies ga je naar de dierenarts!Dit zijn dierenartsen waar de makers van Maskota goede ervaringen mee hebben en die zij van harte kunnen aanbevelen.

Page 7: Maskota # 1, 2012

7

Medisch

Page 8: Maskota # 1, 2012

8

Mijn maskota!Mail ons uw beste foto voor publicatie in de volgende maskota: [email protected]

Page 9: Maskota # 1, 2012

9

Mijn maskota!

Page 10: Maskota # 1, 2012

10

De grijze roodstaart Mittu uit Engeland heeft een

indrukwekkend vocabulaire opgebouwd in zowel Engels als Urdu, de officiële taal van Pakistan. De papegaai groeide in een huis waar deze beide talen worden gesproken. De twee jaar oude vogel kent de traditio-nele Moslim groet ‘asalaam alaykum’ en zegt ‘bismillah’, Urdu voor ‘in naam van Al-lah’. Hij vraagt netjes: ‘Hel-lo, how are you?’, maar blaft ook als een hond of doet het alarm van de koelkast na. Grijze roodstaartpapegaai-en staan vooral bekend om hun vermogen de mense-lijke stem na te bootsen.

Terwijl de meeste pape-gaaien de hun aangeleerde woorden slechts op één toonhoogte kunnen uiten, kan een goedsprekende roodstaart stembuigingen maken. Ook weet hij woor-den op het juiste moment te zeggen en met de juiste intonatie.Het houden van grijze rood-staartpapegaaien vereist uitgebreide kennis van de vogelsoort, discipline en aandacht. Door zijn intel-ligentie raakt de vogel snel verveeld als hij niet voldoen-de afleiding heeft. Het beste is om de vogels in paren te houden. In de natuur leeft de grijze roodstaart samen

met soortgenoten, in groe-pen van wel tweehonderd exemplaren. De vogelsoort leeft in Cen-traal-Afrika, in een oerwoud-rijk gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Guinee tot Noord-Angola en landinwaarts tot de noordoostoever van het Victoriameer. Het voedsel bestaat uit diverse zaden, noten, vruchten en bessen die in de hoge bomen wor-den aangetroffen. De vogels schijnen een bijzondere voorkeur te hebben voor de vruchten van de oliepalm, een boomsoort waarvan de verspreiding ongeveer samenvalt met het woon-gebied van de grijze rood-

Papegaaien zijn intelligente vogels, in het bijzonder de Afrikaan-se grijze roodstaart. Uit onderzoek is gebleken, dat deze soort het denkniveau van een vierjarig kind heeft. Menig van deze vo-gels heeft geleerd te tellen, korte zinnen te maken en te beant-woorden, en er is zelfs een die tweetalig is.

Vogelsaan het woord

Page 11: Maskota # 1, 2012

11

Op Curaçao kun je de grijze roodstaartpapegaai bewon-deren in L’aldea in Santa Catharina. Wie deelneemt aan de L’aldea Tour komt tijdens de passage door een stukje oerwoud de grijze roodstaart en vele andere papegaai-en. Op de foto Esteban Ferrales, artistiek vormgever van L’aldea, met een grijze roodstaartpapegaai.

aan het woord

Page 12: Maskota # 1, 2012

12

‘Hello,

Page 13: Maskota # 1, 2012

13

staartpapegaai.De grijze roodstaart kiest een partner voor het leven. Samen maken ze een nest in boomholtes. Het wijfje krijgt buiten het regensei-zoen 2 tot 5 eieren waarop ze gedurende ongeveer 4 weken broedt terwijl de man oppast en voor het eten zorgt. Beiden verzor-gen de kuikens gedurende ongeveer drie maanden. Ze brengen de dag door met hun partner en soms in kleine groepjes van pakweg twintig tot dertig vogels. Als het begint te schemeren, vormen ze grotere groepen en gaan gezamenlijk op zoek naar voer.Van nature is de grijze rood-staart een schuwe vogel die bij het minste onraad

wegvliegt. Hij leeft in laag oerwoud, mangroven en in savannen en blijft weg van mensen, steden en dorpen. Met een exemplaar dat in gevangenschap opgroeit is het niet eenvoudig een ver-trouwensband op te bou-wen. Niettemin is het juist deze vogelsoort die een grote groep wetenschap-pers ervan heeft overtuigd dat vogels en zoogdieren hun eigen systeem ontwik-kelen om met elkaar te kun-nen communiceren.

De bekendste papegaai uit de wetenschap is de grijze roodstaart Alex. Deze vogel werd in 1977 aangekocht door de Amerikaanse psy-chologe dr. Irene Pepper-berg, die zijn spraakver-mogen wilde onderzoeken. Alex bleek erg intelligent. Hij ontwikkelde een voca-bulaire van 150 woorden. Zo kende hij de namen van vijftig objecten, waarvan hij

ook nog eens kleur en vorm kon benoemen. De pape-gaai, die in 2007 op 31-ja-rige leeftijd overleed, deed wetenschappers versteld staan. Hij gold als hét be-wijs dat dieren een hoge in-telligentie kunnen hebben.Niet alleen had Alex een grote woordenschat, hij was ook in staat korte ge-sprekken te voeren met zijn onderzoekers. Tellen ging de papegaai net zo goed af. Het opmerkelijkste was nog wel dat hij het getal nul be-greep, iets dat kinderen pas snappen rond hun vierde jaar.

De mens is dus niet uniek in het aanleren van taal. Op dit moment zijn er vijf andere diersoorten bekend die net als de mens een geleerd communicatiesysteem heb-ben. Het gaat om vleermui-zen, bultrugwalvissen, tui-melaars (een soort dolfijn), papegaaien en zangvogels.

how are you?’, vraagt hij

netjes. Maar hij blaft ook als

een hond.

‘Hello,

Page 14: Maskota # 1, 2012

14

AIRCO

Schildpadden zijn rep-tielen. Deze kruipdie-

ren zijn koudbloedig, net zoals hagedissen, slangen en krokodilachtigen. Warm-te is voor de schildpad van levensbelang. In Nederland bijvoorbeeld, is het een groot deel van het jaar te koud voor schildpadden. Er zijn maar enkele soorten die in het Hollandse klimaat kunnen overleven, waarbij ze de koude maanden bin-nen in een terrarium moe-ten doorbrengen, onder een warmtelamp. Als de temperatuur con-stant te laag is, doet de schildpad iets wat onna-tuurlijk is voor dit dier: hij

gaat in winterslaap. Dat doet hij om zijn energie te sparen. Veel schildpadden worden echter niet meer wakker uit hun lange slaap. Vooral jonge schildpadden hebben nog niet voldoende reserves opgebouwd om de winterslaap door te ko-men. Op onze eilanden zitten schildpadden veel beter in hun schubbenhuid, en ste-ken dan ook vaker hun kop en poten uit hun schild. Ze-ker als ze de ruimte hebben om op verkenningstocht te gaan. Hoewel ze veel warmte en licht nodig heb-ben, kunnen schildpadden niet tegen felle zon. Als ze

buiten verblijven, zoeken ze zelf een beschut plekje onder een boom, struik of afdak. Ze komen tot leven in de namiddag, als de zon is gedaald, en in de vroege ochtend, als de zon op-komt. Tegen de tijd dat de zon fel schijnt, hebben ze zich weer op hun rustplek teruggetrokken. Het is belangrijk, dat de schildpad altijd bij schoon water kan. Zorg dat de bak heel ondiep is, zodat de schildpad met zijn kop bo-ven het water uitsteekt en niet kan verdrinken. Een omgekeerd deksel kan heel goed dienen als schildpad-denvijver.

voor de schildpadGeenDe schildpad is een tropendier, gewend aan temperaturen tussen de 25 en 45 gra-den Celsius. Koude is onnatuurlijk voor een schildpad, en een verkoudheid is meestal fataal. Laat jouw schildpad daar-om niet in de airco of op de tocht zitten.

Page 15: Maskota # 1, 2012

15

Het gebeurt nogal eens, dat een schild-pad bij de dierenarts wordt gebracht omdat zijn schild is gebroken. Niet zelden is een breuk of scheur ontstaan door toedoen van een hond of door kinderen die te ruw met de schildpad zijn omgegaan. Voorkom be-schadiging, want een breuk is vaak moeilijk te herstellen. En er is een grote kans op in-fecties die de schildpad fataal kunnen zijn.

Bescherm het schild

Page 16: Maskota # 1, 2012

16

Page 17: Maskota # 1, 2012

17

Page 18: Maskota # 1, 2012

18

Tijdens haar vakantie, veer-tien jaar terug, ontdekte Kirsten Arndt dat het tro-pische klimaat een welda-dige uitwerking had op haar ongeneeslijke en voor haar zeer vervelende huidaan-doening. Ze besloot haar be-staan in Duitsland op te ge-ven om een leven in Aruba op te bouwen, en arriveerde op het eiland in het gezel-schap van negen katten. Toen al was ze niet in staat om een dier achter te laten. Aangekomen bij het huis, waarvoor ze een huurcon-

tract had getekend, trof Kirsten in de tuin twee hon-den aan. Die waren achter-gelaten door de eigenaren die voor enkele maanden in Europa verbleven. De hon-den hadden al geruime tijd geen voer of water gehad, en waren er slecht aan toe. Kiki nam onmiddelijk de zorg voor de honden op zich, en haar huishouden werd uit-gebreid met nog twee an-dere honden die zij op straat vond. Ze verhuisde naar een ander huis, met een groter erf, en

haar dierenfamilie groeide gestaag doordat Kirsten het niet over haar hart kon ver-krijgen om een hond of kat die zij ziek, gewond of uitge-hongerd op straat vond zo achter te laten. Voordat zij het zelf goed en wel besefte, bood zij thuis onderdak aan tientallen honden. ‘Minstens een keer per maand vond ik een doos met puppies in de mondi, en ik kon die hond-jes niet achterlaten,’ zegt ze. Gelukkig slaagde ze erin om voor een aantal dieren een goed huis te vinden.

Voor dierenvrienden op alle eilanden… CAS ANIMAL REDT ZWERFDIE-REN; HELP KIKI HAAR WERK VOORT TE ZETTENVeertien jaar geleden kwam ze naar Aruba voor vakantie. Korte tijd later vestigde ze zich definitief op het eiland, waar zij inmiddels bekend staat als de lokale ‘Francis van Assisi’. De Duitse Kirsten Arndt, ‘Kiki’ voor velen, wijdt haar leven aan het redden van ver-waarloosde, zieke en mishandelde honden en katten.

Door Rosalie Klein

Page 19: Maskota # 1, 2012

19

Page 20: Maskota # 1, 2012

20

Kiki zorgt op dit moment voor 72 honden die in

en rond haar huis leven, en heeft van de overheid een stuk grond toegewezen ge-kregen om een dierenpen-sion te bouwen. Hiervoor heeft zij de Stichting Cas Ani-mal opgericht. Behalve hon-den, heeft Kiki ook 38 kat-ten die bij een vriendin van haar zijn ondergebracht. De ouders van Kirsten steunen het werk van hun dochter.

Dankzij fundraising door het echtpaar in Duitsland en de grootsheid van Jolly Holding en Stern Motors op Aruba, die haar zorg voor dieren steunen, kan Kiki haar ‘Ani-mal Ambulance’ inzetten. De wagen wordt dagelijks gebruikt voor het vervoer van gewonde of zieke die-ren.

BEDREIGING Kiki heeft ook honden en kat-

ten weggehaald bij mensen die de dieren mishandelden. Daarbij is zij verscheidende malen fysiek bedreigd, het-geen maar weer eens be-wijst dat de manier waarop mensen met dieren omgaan tekenend is voor de wijze waarop deze mensen om-gaan met hun naasten. ‘Het helpt als de politie met me meegaat’, zegt Kiki. ‘Geluk-kig doen ze dat ook.’ Twee van haar favoriete

Page 21: Maskota # 1, 2012

21

honden zijn Riu en Doro-thy, die staan afgebeeld op de kerstkaarten, kalenders en andere voorwerpen die zijn verkoopt om geld voor de dieren in te zamelen. Riu dankt zijn naam aan het Riu Resort, waar Kiki een fund-raising lunchbijeenkomst zou bijwonen , maar waar ze niet aankwam, omdat ze onder-weg een puppy in nood vond. Ze was even gestopt bij een supermarkt, toen een jongen haar op een puppy wees die vergeefs probeerde water te drinken dat van een aircon-ditioning druppelde. De kaak van het hondje was gebroken, wellicht door een klap tegen een auto of doordat iemand het hondje had geschopt, en de kaak van het hondje hing letterlijk tegen zijn borstkas. Kiki vergat dat ze naar de

lunchbijeenkomst moest en raced met het hondje naar de Contreras Veterinary Clinic, waar de kaak van het hondje met behulp van draad op zijn plaats werd gezet. ‘Riu is mijn ‘poster boy’,’ zegt ze, ‘ook al heeft hij iets van een pitbull in zich, hij is de liefste, en hij is van nature een rustige hond. Zelfs tijdens de pijnlijke pro-cedure waarbij zijn kaak werd recht gezet, en de zeven we-ken die nodig waren om zijn kaak te laten genezen, was hij heel erg lief en aanhankelijk.’ Dorothy kwam ook als pup bij Kiki. ‘Twee vrouwen za-gen hoe het raampje van een auto naar beneden werd ge-draaid en een pup vanuit de rijdende wagen in de cactus-sen werd gegooid. De dames hebben het hondje gered, maar zij hadden thuis twee

jonge, reeds grote Fila’s, die het hondje niet accepteer-den. Ik werd door hen gebeld en heb het hondje opgehaald. Vanaf het moment dat ik thuis kwam met Dorothy zijn zij en Riu onafscheidelijk; ze doen alles samen, en ze zijn zo ge-hoorzaam dat ik hen overal mee naartoe kan nemen.’

NO KILLKiki is sterk gekant tegen het laten inslapen van dieren met een kans op leven; zij han-teert een strikt No Kill-beleid. De Contreras Veterinary Clinic geeft haar een flinke korting op de medische behandeling van de dieren die zij verzorgt, maar niettemin kunnen de medische kosten maandelijks oplopen tot 2.000 Arubaanse guldens. Aan voer voor de dieren is zij bijna twee keer

Page 22: Maskota # 1, 2012

22

zoveel kwijt: 3.500 guldens minimaal. Kiki besteedt dan ook een groot deel van haar tijd aan fondsenwerving en ze roept de hulp in van im-porteurs van hondenvoer die haar gescheurde zakken voer doneren of haar het voer met korting verkopen. Kiki droomt ervan om ooit in contact te kunnen komen met Ellen DeGeneres, die ei-genaar is van een bedrijf dat hondenvoer produceert en die haar product doneert aan vele dierenhulporganisaties wereldwijd.

Kiki is ook voortdurend op zoek naar spon-sors voor het nieuw te

bouwen Cas Animal. Ze heeft twee huizen verkocht, waar-door ze reeds een basisbe-drag heeft om haar droom te realiseren. In totaal is een be-drag van 350.000 Arubaanse guldens nodig, en Kiki is ruim op de helft. Elke donatie voor Cas Animal wordt heel erg ge-

apprecieerd. Van harte wel-kom zijn ook de mensen die een of meer dieren een goed huis kunnen bieden. Een ie-der kan vrijblijvend kennis komen maken met de dieren.

Kiki’s vastberadenheid om de Arubaanse zwerfdieren te redden, evenals de onge-lukkigen die worden mishan-deld, uitgehongerd of ver-waarloosd, is niet aflatend en neemt al haar tijd in beslag. ‘Maar ik kan niet stoppen,’ zegt ze. ‘Ik heb het één keer geprobeerd: ik zag een ver-waarloosde hond in San Ni-colas en nam hem niet mee. Die nacht kon ik niet slapen, het achtervolgde mij. De vol-gende ochtend kon ik mijzelf niet in de spiegel aankijken. Ik ben teruggegaan naar San Nicolas, vond de hond en ac-cepteerde dat dit mijn leven zou zijn, dat ik nooit meer een dier in nood aan zijn lot zou overlaten.’ Wie met Kiki in contact wil

komen, kan bellen naar: +297-742-8732. Dit nummer is niet alleen voor donaties, maar ook voor het adopteren van een dier en voor de Animal Ambulance. Voor mensen die daar zelf geen mogelijkheid toe hebben, vervoert Kiki huisdieren naar de dieren-arts. Kiki is ook bereikbaar via de dierenkliniek via het mailadres [email protected] , ter attentie van Yessy. Zet er even bij: ‘Voor Kiki’

Met dank aan THE MORNING

NEWS die het pro-ject CAS ANIMAL

sponsort door wekelijks over het reddingswerk van Kiki te berichten

en een van de dieren onder de

aandacht te bren-gen voor een goed

adoptieadres.

Page 23: Maskota # 1, 2012

23

Page 24: Maskota # 1, 2012

24

Als het op fondsenwerving voor het nieuwe Arubaanse dierenpension Cas Animal aankomt, is Kirsten ‘Kiki’ Arndt heel inventief en creatief. Zie hier foto’s van de door haar georga-niseerde Carnaval Pawrade.

CARNAVAL CARNAVAL CARNAVAL PAWRADE

Page 25: Maskota # 1, 2012

25

CARNAVAL CARNAVAL CARNAVAL

Page 26: Maskota # 1, 2012

26

Page 27: Maskota # 1, 2012

27PAWRADECARNAVAL

Page 28: Maskota # 1, 2012

28

Konijntjes kunnen vanaf zes weken bij de moe-

der weggehaald worden. Toch zijn er dierenwinkels die babykonijntjes van 4 of 5 weken verkopen. Deze diertjes hebben nog moe-dermelk nodig, hun spijsver-tering is nog niet voldoende ontwikkeld om droog voer te verdragen. De kans dat zo’n jong konijntje overleeft is niet groot.

Het beste is om te wachten tot het konijntje 8 weken oud is. Op die leeftijd heeft het de eerste inenting tegen VHS nodig. VHS is een af-korting voor Viraal Hemor-rhagisch Syndroom, ook wel Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) genoemd.

Dit is een dodelijke konijnen-ziekte waar elk konijn tegen ingeënt dient te worden. Een konijn dat met deze ziekte is besmet, heeft koorts, wil niet eten, is sloom, heeft bloede-rige diarree en er kan ook bloederig vocht uit de neus komen. Binnen een tot twee weken zal het overlijden. Een andere dodelijke konij-nenziekte is myxomatose, een virusziekte die behoort tot de pokkenvirussen. Deze ziekte wordt vooral overge-bracht door insecten, zoals vlooien, muggen en vliegen. Konijnen kunnen vanaf 4 weken tegen myxomatose worden ingeënt. Bij dwerg-konijnen moet je echter wachten tot ze drie maan-den oud zijn.

Bij myxomatose ontstaan er zwellingen op de oogleden, de oren, rond de bek, ge-slachtsdelen en op de rug. In de meeste gevallen sterft het konijn binnen 8 tot 10 dagen door complete uitput-ting.

De ziekten zijn eenvoudig te voorkomen door tijdige vac-cinatie. Laat je goed advise-ren door een dierenarts. Die zal je ook vertellen dat het geen zin heeft om een konijn dat is besmet met VHS of myxomatose alsnog te laten inenten, want door vaccina-tie daalt de weerstand en zal een ziek dier nog zieker wor-den. Beter overweeg je om een ziek dier uit zijn lijden te laten verlossen.

Ze zien er schattig uit, vooral als ze heel klein zijn. Maar hoe kleiner, hoe kwetsbaarder. Let er bij de aanschaf van een konijntje op, dat het minstens acht weken oud is en de eerste inentingen heeft gehad.

met een handleidingKnuffels

Page 29: Maskota # 1, 2012

29

met een handleiding

Page 30: Maskota # 1, 2012

30

ACTUEEL

KattenSTERILISEREN

Katten zijn echte rovers. Dat geldt voor zowel zwerfkatten als huiskatten. Naar-

mate de dieren beter te eten hebben, zijn het zelfs betere jagers, zo blijkt uit

onderzoek. Ook al is hun buik vol, ze gaan achter de vogels aan. ‘We moeten

vogels op de eilanden beschermen,’ zegt de Curaçaose dierenarts en vogel-

specialist Odette Doest. ‘Bepaalde soorten, zoals de moffi (zwartkopgrasvink),

een vogeltje dat dicht bij de grond leeft, raken met uitsterven bedreigd als de

kattenpopulatie blijft groeien.’

om vogels in de natuur te beschermen

Een paar maanden ge-leden is Odette Doest begonnen met het ste-

riliseren van zwerfkatten, in het kader van een project dat wordt gefinancierd door Stichting Dierenhulp Cura-çao. Elise Lubbers, vrijwilli-ger van deze stichting, zet op tal van plaatsen vangkooien neer om zwerfkatten te van-gen. Na sterilisatie of castra-tie zet zij de dieren terug op de plaats waar zij ze heeft gevangen. ‘Het is een klein-schalig project, tot nu toe gaat het om enkele zwerfkat-ten per week,’ zegt dierenarts Doest, ‘Het begin is er, en ik hoop dat dit initiatief navol-ging krijgt, want als we nu

geen maatregelen nemen, dan zullen we in de nabije toekomst bepaalde vogels gaan missen.’

De dierenarts roept alle eige-naren van katten op om hun dieren te laten steriliseren. In de eerste plaats om overpo-pulatie tegen te gaan, maar ook om van de kat een meer sociaal dier te maken. Veel mensen, zegt Doest, den-ken dat poezen per definitie schuwe dieren zijn, en weten niet dat een kat, net als een hond, gesocialiseerd moet worden. ‘Katten zijn hele slimme dieren, en ze kunnen vanalles leren. Ze begrijpen dingen anders dan een hond,

maar als je een kat regelma-tig aanhaalt, met hem speelt en tegen hem praat, kun je hem veel aanleren.’

Als jij een kat als gezelschaps-dier wilt, moet je hem zeker laten steriliseren of castre-ren, aldus Doest. ‘Een geste-riliseerde kat is socialer in de omgang, hij is hygiënischer en loopt minder gezond-heidsrisico’s. Gesteriliseerde katten vechten minder om hun territorium en met cas-tratie voorkom je dat een ka-ter wegloopt van huis. ’ Haar eigen katten zijn allemaal ‘ge-holpen’, de poezen toen ze zes maanden oud waren en de katers iets eerder, met vijf

Page 31: Maskota # 1, 2012

31

Page 32: Maskota # 1, 2012

32

ACTUEEL

en een halve maand. ‘Ik ben er heel blij om dat ik dat ge-daan heb,’ zegt de dierenarts. ‘Als je iets langer wacht, dan gaan de hormonen opspelen, de katers krijgen de kolder in hun kop en gaan zwerven. Een kater kan weken van huis blijven, en de kans dat je hem terug ziet is niet zo groot. Auto’s, honden, vergif... Je weet niet wat een kater op zijn zwerftocht allemaal te-genkomt. Die van mij blijven dicht bij huis, gelukkig.’

Voor dr. Doest is het castreren van een kater een eenvoudige klus. ‘Het is zo gebeurd, bin-nen een paar minuten,’ zegt ze. ‘De kater heeft er niet veel last van, die is een paar uur later al weer actief.’ Sterilisa-

tie van een poes is voor het dier ingrijpender, maar voor de dierenarts, die de afgelo-pen tien jaar ruim 5.000 ste-rilisaties en castraties heeft uitgevoerd bij voornamelijk honden, katten en konijnen, is de ingreep inmiddels een routineklus. ‘Toch blijf ik het leuk vinden om te doen,’ zegt ze. ‘Weliswaar is de ingreep telkens weer hetzelfde, de dieren zijn allemaal verschil-lend. Elk dier heeft zijn eigen specifieke kenmerken, en dat maakt mijn werk boeiend.’ Als dierenarts helpt zij dieren genezen, maar nog veel be-langrijker vindt Odette Doest het om te helpen ziekte te voorkomen en bij te dragen aan betere omgang met die-ren. Van tijd tot tijd geeft

zij voorlichting op scholen, neemt daarvoor vogels of an-dere dieren mee, en geeft lu-diek antwoord op elke vraag. ‘Over verzorging van huisdie-ren is er veel onwetendheid, niet alleen bij kinderen, ook bij volwassenen. Veel men-sen weten niet, dat ernstige ziekten bij dieren eenvoudig zijn te voorkomen. Vaccinatie is heel belangrijk, ook voor katten.’

Ook met sterilisatie kunnen bepaalde, ernstige ziekten worden voorkomen. Als een kat niet is ingeënt, is het risico van besmetting met een ern-stige ziekte, zoals leukemie, het grootst tijdens de paring. De kater bijt de poes namelijk hard in haar nek, en door die beet, of door andere verwon-ding, kunnen ziekten worden overgedragen. Besmetting vindt doorgaans plaats via li-chaamsvocht.

Is een poes gesteriliseerd, dan laten katers haar met rust. In de poezenwereld le-ven poezen veelal bijeen en vormen sociale groepen met een eigen territorium, ter-wijl de katers op pad gaan en deze territoria verkennen. Zij gaan van de ene naar de andere groep poezen, geven

Page 33: Maskota # 1, 2012

33

Page 34: Maskota # 1, 2012

34

ACTUEEL

Een kat kan duizend keer beter rui-ken dan een mens. De geur is voor katten het belangrijkste hulpmiddel om mensen, dieren en voorwerpen te identificeren, bedreigingen te her-kennen en mogelijkheden te verken-nen. Ongecastreerde katers laten in de omgeving urine achter, waarna poezen hetzelfde doen om aan te geven dat zij ontvankelijk zijn voor seksuele toenadering. Katten ‘lezen’ luchtjes, geuren zijn hun belangrijk-ste gids.

met geursporen blijk van hun aanwezigheid, en vechten om de eer van de vrouwtjes met andere katers die zij op hun pad tegenkomen. Om te voorkomen dat jouw kat besmet raakt met een sluipende en dodelijke ziekte, zoals leukemie, kattenziekte of kattenaids, dan laat je jouw kat het beste zo vroeg mogelijk sterilise-ren.

Kattenaids – niet te ver-gelijken met Aids bij mensen en ook niet be-smettelijk voor mensen – en leukemie bij katten, komen helaas veel voor op onze eilanden. Het zijn dodelijke ziekten, met een langdurig ziek-teproces. Als je ergens een kat of kitten vindt, doe je er goed aan om even door de dierenarts te laten controleren of het dier gezond is. Aan de hand van een bloed-monster kan de dieren-arts met behulp van een microscoop direct zien of de kat wel of niet be-

smet is. Besmette dieren moeten apart gehouden worden van andere kat-ten, omdat er altijd, bij-voorbeeld tijdens een ruzie, een risico van be-smetting bestaat.

Met vaccinatie en ste-rilisatie kun je veel leed voorkomen. Doordat ge-castreerde katers dicht bij huis blijven, hebben vogels in de natuur een grotere kans om te over-leven. Als er bij jou in de tuin een nest vogels is, houdt het dan goed in de gaten. Zodra de vo-geltjes groot genoeg zijn om te leren vliegen, val-len bij veel vogelsoorten de kleintjes uit het nest en krijgen ze van hun moeder vanaf de grond vliegles. Dit kan tien tot veertien dagen in beslag nemen. Houdt jouw kat in die periode binnen, en wacht tot de vogel-tjes sterk genoeg zijn om de kat te vlug af te zijn. Als je jouw kat dan een belletje omdoet, worden de vogels op tijd gealarmeerd.

Page 35: Maskota # 1, 2012

35

Advies, Contracten en Procedures voor bedrijven in Curacao en Nederland:

• Ondernemingsrecht • ICT Recht• Trust & e-Commerce• Contracten & Algemene Voorwaarden

Contact Curacao Tel. +5999 6708924 Tel. +5999 4658824Fax +5999 4658823

Contact NederlandTel. +31 848671065

Fax +31 848671064

Contact OnlineSkype: c.law.b.v.E-mail: [email protected]: www.c-lawonline.com

Snel & Flexibel!Snel & Flexibel!Corporate Law B.V.

www.c-lawonline.comVoor meer informatie, klik hier

Page 36: Maskota # 1, 2012

36

Honden en katten heb-ben een hekel aan vlooien. Niet allemaal

ontwikkelen ze een aller-gische reactie op het minus-cule ongedierte, maar hinder-lijk zijn de kleine beestjes wel. Een allergie bij hond of kat onstaat meestal op jonge leeftijd, maar dat hoeft niet. Ook als ze ouder zijn, kunnen honden en katten een vlooi-enallergie ontwikkelen. Bij katten kan de allergie zich uitbreiden over het hele lichaam, en ontstaan er overal wondjes en korstjes. Dierenartsen spreken van ‘miliaire dermatitis’. Dat is een huidaandoening die vele oorzaken kan hebben, maar in de meeste gevallen te wi-jten is aan vlooien. De allergische reactie wordt

veroorzaakt door het speek-sel van de vlo, dat tijdens de vlooienbeet in de huid van de hond of kat komt. Omdat een of enkele beten voldo-ende kunnen zijn, kan jouw huisdier dus last van vlooien hebben zonder dat je zelf een vlo hebt gezien. Om te con-troleren of er sprake is van vlooien, kijk je of er kleine zwarte korreltjes in de vacht zitten. Als dat zo is, neem je een stukje wc-papier, maakt dat een beetje nat, en wrijft ermee over de korreltjes. Als het witte papier rood kleur, weet je dat het geen zand of aarde is dat in de vacht zit, maar vlooienpoep. Dat geeft rood af door het bloed van de hond of kat dat in de ontlast-ing van de vlo zit. Een spray tegen vlooien, of

spot-on, is de beste remedie. Je kunt jouw hond of kat een vlooienband omdoen, maar dat is vaak niet afdoende. Het beste is: eerst sprayen, daarna eventueel een band. Belangrijk is dat je alle dier-en tegelijk behandelt. Als de vlooien zijn geëlimineerd, zul je merken dat de klachten bij de dieren snel verdwijnen. Beter voorkomen dan gene-zen, is hier het devies.Erger is, dat een hond of kat die last heeft van vlooien meestal ook lintworm heeft. Vlooien voeden zich onder andere met lintwormeitjes. Besmetting van de hond of kat met lintwormen vindt uit-sluitend plaats via vlooien. De lintwormeitjes ontwikkel-en zich in de vlo tot larven en deze worden tijdens de vloo-

Ook veel dieren zijn

ALLERGISCHvoor vlooien

De meest voorkomende oorzaak van aanhoudende jeuk bij honden en katten is een allergische reactie op vlooien. Of zelfs op een enkele vlo. Sommige katten kunnen al last van allergie krijgen door één vlooienbeet in twee weken tijd. En dan dacht je dat jij vies was van vlooien...

Page 37: Maskota # 1, 2012

37

ien beet op de hond of kat overgedragen. Lintwormen kunnen ernstige schade in de darmen van jouw huis-dier veroorzaken. Het goede nieuws is, dat lintwormen eenvoudig en snel te bestrijden zijn door de hond of kat een wor-mtablet te geven. Of een halve, afhankelijk van het lichaamsgewicht. Na twee

weken herhaal je dit, en dan weet je dat de darmen weer schoon zijn. Ontwormen doe je bij voorkeur drie à vier keer per jaar. Als je daarbij ook re-gelmatig jouw hond of kat sprayt tegen vlooien, dan weet je zeker dat jouw huis-dier niet geplaagd wordt door vlooien of door wor-men – de wormtabletten be-

strijden naast lintworm ook ook spoelwormen en haak-wormen. Blijft jouw hond of kat toch jeuk houden, dan is er iets anders aan de hand en is het raadzaam om bij de dierenarts langs te gaan. Die kan vaststellen of er bijvoor-beeld sprake is van voedse-lallergie, en jou adviseren welk voer je jouw dier het beste kunt geven.

Page 38: Maskota # 1, 2012

38

Page 39: Maskota # 1, 2012

39

Als een hond 1,9 gram zout per kilo lichaamsgewicht

binnenkrijgt, is dat schade-lijk. Twee keer zoveel en het is dodelijk. Daarom zal het je niet verbazen, dat er honden overleden zijn door een eet-lepel zout die werd gegeven om hen te laten braken. Het is een veelgehoord advies: een lepel zout achter op de tong en de hond braakt uit wat hij niet had mogen inslik-ken. Niet doen!

Als een hond bijtende mid-delen heeft ingeslikt, zoals schoonmaakmiddel of was-verzachter, mag de hond he-lemaal niet braken opdat de slokdarm niet beschadigt. Laat de hond water drinken en ga zo snel mogelijk naar de

dierenarts. Ook als een voorwerp is inge-slikt, is hulp van een dieren-arts geboden. Het is beter dat de hond een injectie krijgt om te braken, dan dat je zout geeft. In absolute nood kun je het proberen, maar bedenk dat een eetlepel ongeveer 16,5 gram zout bevat. Dat is voor een pup, jonge of kleine hond absoluut teveel. Ook voor grotere honden houdt het risico’s in. Zout irriteert het slijmvlies van het maag-darmkanaal, en als er teveel zout in de maag komt, wordt het zout opge-nomen in het bloed. Het ge-volg is een te hoog natrium-gehalte. Om de balans in het bloed te herstellen onttrekt het lichaam water aan weef-

sels, waardoor cellen kunnen beschadigen. Terwijl bloed naar de herse-nen stroomt, kan een te hoog natriumgehalte neurologi-sche aandoeningen veroorza-ken. De hond krijgt toevallen, onwillekeurige spiersamen-trekkingen, een versnelde ademhaling, verhoogde hart-slag en hartritmestoornissen. De hond kan in coma raken en sterven. Bij ernstige zoutvergiftiging zal een dierenarts de hond aan infuus leggen. Is de si-tuatie minder acuut, laat de hond dan water drinken. Het zoutgehalte mag ook weer niet te snel zakken, dus laat de hond liever veelvuldig een beetje drinken dan in een keer veel water.

niet voor de hondZout: De Curaçaose dierenarts Marcel Jilesen

waarschuwde eens om honden geen katten-

voer te geven. ‘Daar zit teveel zout in. Je kunt

een kat hondenvoer uit blik laten eten, dat

is voor een poes niet schadelijk, maar kat-

tenvoer is dat wel voor een hond.’ Zout kan

levensgevaarlijk zijn.

Page 40: Maskota # 1, 2012

40

Gezocht

Wijk: Jan Boos/SoledadDatum van vermissing: 26 januari 2012Deze twee Rottweiler puppies werden onder de ogen van de eigenaren gestolen. Heeft u informatie, bel dan alstublieft 747-1408 of 514-4239.

Wijk: Santa CatharinaDit is Skipper. Skipper is een 7.5 jaar oud gesteriliseerd teefje. Ze draagt een rode halsband. Heeft iemand haar gezien? Bel alstublieft als u haar heeft gevonden of informatie heeft: 697-4013 Carin Bult.

Gezocht

Gezocht

Waarschuwing Rashonden zijn het doelwit van dieven en worden uit tuinen weggenomen. Er zijn ca-merabeelden van relatief jonge mensen die een grijze auto besturen en rashonden en hiun eigenaren begluren. Ze wachten het juiste moment af. Zodra de eigenaar het huis binnen gaat, of wegloopt, komen ze in actie om de hond te stelen. De politie is geïnformeerd.

CuracaoPets Lostandfound

Page 41: Maskota # 1, 2012

41

Wijk: Santa CatharinaDit is Skipper. Skipper is een 7.5 jaar oud gesteriliseerd teefje. Ze draagt een rode halsband. Heeft iemand haar gezien? Bel alstublieft als u haar heeft gevonden of informatie heeft: 697-4013 Carin Bult.

Wijk: JulianadorpTijdens onze dagelijkse wandeling hebben we onze kleine hond Gigi uit het oog verloren. Dit gebeurde aan het eind van de Ole-anderweg in Julianadorp. Gigi is 15 jaar oud, doof, blind aan een oog, maar ze is opvallend sterk en snel. Ze weegt ongeveer 5 kilo. Misschien heeft iemand haar meegenomen? Of loopt ze nog steeds verdwaald rond? Elke hulp wordt enorm gewaardeerd en er is 1000 gulden beloning voor de vinder. Bel svp naar Elise Lubbers: 869-0449 / 661-0783.

Wijk: Damacor/CSC/Pire CollegeHelp, onze kle-ine witte poes is vermist! Bel svp naar 525-7025 of 524-4747 als u onze kat ‘Miesje’ heeft gezien. Ze is helemaal wit. Ze wordt heel erg gemist en we zijn maken ons veel zorgen. Laat het ons svp weten als u Miesje ziet!

Gezocht

Gezocht

CuracaoPets Lostandfound

Page 42: Maskota # 1, 2012

42

Gevonden

Op weg naar mijn eerste vergadering werd deze kleine hond bijna overreden door een grote vrachtwagen. Hij was volledig in shock. Ik heb hem mee naar huis genomen en op dit moment zit hij dicht bij me.Hij heeft geen halsband om en is een beetje mager, maar niet volledig uitge-hongerd. Ik heb in de buurt waar ik hem vond rondgevraagd, maar niemand die ik sprak had hem daar eerder gezien. Herkent iemand deze brave, moedige en stoere hond?? Bel svp naar Saskia via 511-2605. Ofstuur een email naar: [email protected]

Gevonden

Wijk: Parkeerterrein van MamboDeze hond is iets kleiner dan een Labrador. Hij heeft een korte glimmende vacht, donk-er van kleur, met lichtbruine en donkerbru-ine vlekken. Hij heeft grote oren. De hond is gehoorzaam en loopt goed aan de lijn. Hij is ook getraind om in en uit de auto te springen. Hij is echt heel lief, maar heeft veel aan gewicht verloren. Hij heeft een lichtblauwe tekenband om met een klein stukje leer aan de binnenkant.

Ook heeft hij een rode vlooienband met ribbels om. Omdat je zijn ribben kunt tellen denken we dat hij al langere tijd van huis is. Op dit moment is hij in het dierenasiel te Parera, tel. 465-4300

Gevonden

Gevonden

Wijk: Santa RosaDit is Rosa. Zij werd uit een auto gezet en achtergelaten bij de Silva ‘snek’ aan de Santa Rosaweg. Misschien was de chauffeur niet de eigenaar en wordt zij nu door iemand gem-ist. Als u informatie heeft,bel dan svp naar 517-1124

Gevonden

Wijk: SaliñaDeze poes werd aangereden op de Perseus-weg. Ze is nu stabiel en verlangt naar haar baasjes. Als u iets weet, stuur dan svp een bericht naar [email protected].

Gevonden

CuracaoPets Lostandfound

Page 43: Maskota # 1, 2012

43

Wijk: Santa Rosa/Toni KunchiDeze zwart met grijze hond liep zomaar ons kantoor aan de Santa Rosaweg binnen. Het is een wat oudere, middelgrote hond met een zwarte halsband. Hij verblijft op het moment in onze tuin, maar we denken dat hij van huis is weggelopen. Mist iemand deze hond? Voor meerinformatie kunt u bellen naar 738-9915

Gevonden

Wijk: Trai’ Seru - Matancia/Damacor/Brievengat

Deze schattige, zachtaardige beige hond is verdwaald en op zoek naarhaar baasjes. Ze kwam uitgehong-erd aanlopen (duidelijk al een ti-jdje zwervende) en is erg mager. Ze heeft geen halsband om. Als u deze hond mist, of weet van wie zij is, neem dan svp contact op met Sandra: 524-61 90

Wijk: Santa RosaDit is Rosa. Zij werd uit een auto gezet en achtergelaten bij de Silva ‘snek’ aan de Santa Rosaweg. Misschien was de chauffeur niet de eigenaar en wordt zij nu door iemand gem-ist. Als u informatie heeft,bel dan svp naar 517-1124

GevondenGevonden

CuracaoPets Lostandfound

Page 44: Maskota # 1, 2012

44www.dierenbeschermingcuracao.com

Page 45: Maskota # 1, 2012

45

To contact us, click here

www.dierenbeschermingcuracao.com

Page 46: Maskota # 1, 2012

46www.dierenbeschermingcuracao.com

Page 47: Maskota # 1, 2012

47www.dierenbeschermingcuracao.com

To contact us, click here

Page 48: Maskota # 1, 2012

48