Marathonkrant 10 - september 2014

11
NUMMER 10 SEPTEMBER 2014 LOPERS, VRIJWILLIGERS, IEDEREEN VEEL SUCCES!! Vandaag moet het gaan gebeuren! De tweede Den Haag Marathon is een feit. Iedereen wil zo goed mogelijk presteren. Wij wensen alle lopers heel erg veel succes. Maar het belangrijkste dat we vandaag mee willen geven is: “Heb vooral veel plezier en geniet!!” Ook alle vrij- willigers heel veel succes met het verrichten van alle taken. Zonder jullie was deze marathon niet mogelijk geweest! In deze Marathon- krant besteden we vooral aandacht aan mensen en instanties die ons steunen en achter de schermen werken om deze marathon mogelijk te maken. Het Lange Voorhout, startpunt van de Den Haag Marathon 2014

description

Marathon krant , nummer 10, september 2014. Vooruitblik op Den Haag Marathon van 21 september 2014.

Transcript of Marathonkrant 10 - september 2014

NUMMER 10

sEptEMbER 2014

LOPERS, VRIJWILLIGERS, IEDEREEN VEEL SUCCES!!Vandaag moet het gaan gebeuren! De tweede Den Haag Marathon is een feit. Iedereen wil zo goed mogelijk presteren. Wij wensen alle lopers heel erg veel succes. Maar het belangrijkste dat we vandaag mee willen geven is: “Heb vooral veel plezier en geniet!!” Ook alle vrij-willigers heel veel succes met het verrichten van alle taken. Zonder jullie was deze marathon niet mogelijk geweest! In deze Marathon-krant besteden we vooral aandacht aan mensen en instanties die ons steunen en achter de schermen werken om deze marathon mogelijk te maken.

Het Lange Voorhout, startpunt van de Den Haag Marathon 2014

Cartoontekenaar Marnix Rueb: “Zolang het kan, blijf ik tekenen!”

Met Kromme neuzen & Haagse HarryZo lang hij het zich kan herinneren, tekent Marnix al. “Toen ik 5 jaar oud was, tekende ik rare poppetjes met kromme neuzen”, zegt hij grinnikend.

Het idee van de later zeer populair geworden stripfiguur “Haagse Harry”, is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Marnix woonde destijds aan de Delftselaan. Zijn raam stond open en hij hoorde allerlei mensen met een typerend Haags dialect met elkaar praten. Wat hij hoorde, is hij fonetisch op gaan schrijven. “Daar moest

ik iets mee doen”, licht Marnix toe. “En zo ontstond dus Haagse Harry”. Een icoon dat inmiddels niet meer is weg te denken in Den Haag. Maar zelfs buiten onze stadsgrenzen geniet Haagse Harry intussen bekendheid! In 1994 werd van Haagse Harry het boek “Kap Nâh” uitgebracht, waar er uiteindelijk 140.000 exemplaren van zijn verkocht! Zijn afbeeldingen zijn in talloze strips en op veel voorwerpen te vinden.

Zo ook als illustraties in “Ut Groen-Geile Boekie”, dat in 1998 werd uitgegeven (waaraan ook zijn broer Robert-Jan en

Sjaak Bral hebben meegewerkt) en dat boordevol Haagse humor staat en ook uitgebreid wordt uitgelegd hoe je Haagse woorden in het plat Haags dient uit te spreken en te spellen. Het boekje werd een enorm succes. Tien jaar later is het opnieuw uitgegeven. “Toen hebben we meteen het boekje een moderner en kleuriger uiterlijk gegeven”, aldus Marnix.

In het jaar 2000 komt de bekende scheur-kalender (scheuahkalendah) uit. Er zijn in de loop der jaren nog veel meer boeken en strips verschenen.

Hij heeft voor de Stichting Den Haag Marathon het logo met de rennende Ooievaar gemaakt. In combinatie met de Haagse kleuren Geel en Groen, is dit logo heel herkenbaar en mede hierdoor krijgen wij steeds meer bekendheid. Een mooie aanleiding om de cartoonist thuis op te zoeken, waar hij ook zijn atelier heeft.

Sjaak Bral“Hoe ik Sjaak Bral heb ontmoet? Dat is niet zo moeilijk”, zegt Marnix. “Wanneer je tot een select groepje behoort dat zich bezig houdt met niet alledaagse zaken, kom je elkaar vrij gemakkelijk tegen en ga je elkaar ook goed leren kennen. Wij hebben samen o.a. het Haags Dictee gedaan, dat ook een groot succes is ge-worden. Je moet dat overigens niet al te serieus nemen, Het is puur om te lachen”.

OpdrachtenMeestal krijgt Marnix verzoeken of opdrachten om iets te maken. Dat zijn er inmiddels al zo veel geweest, dat hij niet van alles meteen terug herkent voor wie hij iets heeft gemaakt. Ik neem de proef op de som en laat hem een afbeelding zien van een tekening van Haagse Harry. Hij herkent de cartoon wel, maar vindt het wat op een borduursel lijken. Ik help hem uit de droom en zeg hem dat het ook een geborduurde applicatie is dat op een paar honderd badhanddoeken is aangebracht. Marnix is zeer verbaasd om dat te horen, aangezien hij niet wist dat zijn cartoon daar voor gebruikt zou worden!

Een opdracht weigeren doet hij zelden. Soms kan hij er weinig mee, maar dan verzint hij wel een handigheidje om er toch iets van te maken.

Andersom heeft hij het ook meegemaakt. Namelijk dat hij een opdracht had gekre-gen om iets te maken voor een bedrijf. Maar op het allerlaatste moment werd dat door iemand anders van dat bedrijf geweigerd. “Ja, dat soort toestanden maak je ook mee”, zegt Marnix.

Op mijn vraag of hij in staat zou zijn om een ontwerp voor een rouwkaart te maken, knikt Marnix bevestigend. “Wan-neer je de persoon goed hebt gekend en je neemt hem goed in gedachten, dan lukt het mij altijd wel om iets op papier te krijgen”. Op de rouwkaart naar aanleiding van het overlijden van dichter en schrijver Adriaan Bontebal is bijvoor-beeld een cartoon van hem gedrukt. “Ik durf er best voor uit te komen dat ik daar trots op ben”, zegt hij.

Economische recessieNet als zo velen anderen merkt Marnix ook dat zowel bedrijven als particulieren de hand wat meer op de knip houden. Hij ontwerpt bijvoorbeeld ook veel voor tijdschriften. Wanneer het ze econo-misch gezien wat minder voor de wind gaat, wordt ook hieraan minder geld besteed. “Ja”, zegt Marnix, “dan bellen ze mij op met de vraag of ik niet toevallig nog iets heb liggen! Alsof ik daar dan veel minder voor hoef te rekenen. Dan snappen ze het toch niet helemaal, denk ik dan!”

Haagse zakenWe praten in de tuin nog even wat na over “onze stad”. Een grote misser noemt Marnix het Verkeers Circulatie Plan, dat volgens hem weinig goeds heeft gebracht.

En toen het plan er kwam van de ondergrondse tramtunnel, zei hij al dat die tunnel zou moeten worden bestemd om het autoverkeer er door heen te leiden. Bij de Prinsegracht er in, zodat het verkeer ongehinderd door kan rijden tot aan het Centraal Station v.v. Dat had volgens hem een hoop verkeersproble-men opgelost en hadden er daarnaast veel minder ingrijpende maatregelen genomen hoeven te worden om de auto uit het centrum terug te dringen.

Hij heeft het verder echter uitstekend naar zijn zin in Den Haag. Hij heeft bijna alles in de buurt en ook het vele groen maakt het erg aantrekkelijk en leefbaar om hier te wonen, besluit hij.

Rick Baron

Pagina 2 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 3

Ben je op zoek naar MyChef?

Tourist Run (4) In woord en beeld

Kennismaking:MyChef is gespecialiseerd in het organiseren van jouw diner, walking dinner, feest of kookworkshop. Bij je thuis, in je bedrijf of op een andere plek die bij jou past.

Wij komen graag naar jou toe. Wij werken voornamelijk in Den Haag en omstreken en steeds vaker zijn wij ook in Brabant, Zeeland, Noord-Holland en Flevopolder te vinden.

PartyChefMyChef regelt alles voor je feest. Hij heeft verrassende en heerlijke suggesties voor de hapjes. Daarbij zorgt MyChef voor professionele en vriendelijke bediening.

PrivateDinnerStel je voor. Je bent jarig en je wilt je allerbeste vrienden en familie uitnodigen voor een diner. Je hebt geen zin om naar een restaurant te gaan. Het liefst blijf je thuis in je eigen vertrouwde omgeving. MyChef verzorgt je diner bij je thuis!

CookingTogetherVolg nu een kookworkshop bij MyChef en leer in 2 uur de lekkerste gerechten te maken. Hoe ziet een workshop bij MyChef eruit? Je wordt ontvangen met een glaasje prosecco en een amuse.

MyChef MichelMichel is geboren en getogen in Den Haag en opgegroeid in een echte Indische familie. Al vroeg heeft zijn oma hem de geheimen van de Indische kookkunst toevertrouwd.

Bel MyChef: 06-28201152 Of mail: [email protected] www.mychef.nl

In 2013 heeft cateraar MyChef voor de vrijwilligers van de Den Haag Marathon het eten verzorgd en sponsoren ze de DHM. Ook voor 2014 is de verwachting dat zij hun steentje bijdragen aan onze marathon. Wij is eigenlijk MyChef?

Pagina 4 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 5

In deze (voorlopig laatste) aflevering van achtergrondinformatie en foto’s van gebouwen die zich op de route van de Tourist Run bevinden, hierbij twee gebouwen die op het Buitenhof staan. En twee die in de buurt staan.

Buitenhof Berlage kioskMidden op het Buitenhof waar de tram van lijn 3 vlak langs loopt staat een kiosk, waar je gemakkelijk voorbij loopt of rijd. De kiosk is natuurlijk ook maar klein en valt niet erg op, maar het heeft intussen toch de status verworven van Rijksmonument. Maar het is dan ook een kiosk die is ontworpen door de beroemde architect Berlage in 1924. Ooit was het een kranten- en tijdschriften kiosk. Nu is er horeca gevestigd en kan men naar binnen of op het terras zitten om iets te drinken. Er is verder niet veel bekend over deze kiosk. Het is een markant gebouwtje, gekenmerkt door een wat aparte vorm (twee in elkaar geschoven achthoeken, ver uit stekende dakranden en een verhoging op het dak.

In deze marathonkrant staat ook een beschrijving van een groot gebouw van de architect Berlage: het Berlage Gebouw. Ook deze ligt op de route van de Tourist Run, op de hoek van de Prinsestraat en het Kerkplein.

Pathé bioscoopAan het Buitenhof nr. 20 staat een bioscoop van Pathé. Voor velen is dit gebouw nog altijd beter bekend onder de vorige naam: “Cinéac”. Het gebouw werd ontworpen door architect Joh. Mutters Jr. Hoewel het in 1904 gebouwd schijnt te zijn, staat er in grote Romeinse cijfers 1905 op de gevel onder aan de dakrand (MDCCCCV).

Er werd een restaurant gevestigd met de naam "Des Deux-Vil-les" Deze naam staat met gouden letters nog altijd op de gevel. Het restaurant hoorde bij het logement van “De Twee Steden”. In 1935 nam bioscoop Cinéac er zijn intrek, dat in 1995 werd overgenomen door Pathé.

Op de eerste verdieping zat voor de oorlog hier ook Bridgeclub Buitenhof. Hoewel het gebouw nog steeds een bioscoopfunctie heeft, is het sinds 2009 wederom gedeeltelijk in gebruik als horeca gelegenheid. Op de begane grond een Café, op de eerste etage een restaurant. Dit Café-restaurant voert weer de oor-spronkelijke naam “Des Deux-Villes”.

Wijnkelder en vluchtgangenIn de Cineac was een wijnkelder. Achterin die kelder was een onopvallende deur, die de uitgang was van een ondergrondse vluchtgang vanuit het Binnenhof. De gang liep via het Loge-ment van Leiden (nu Besognekamer). Een andere vluchtgang ging van het Binnenhof naar Bodega De Posthoorn op het Lange Voorhout. Naast de Cineac was tot 1963 een politie-bureau gevestigd, dat begin jaren 70 naar een gebouw van de Nutsspaarbank aan de Jan Hendrikstraat verhuisde. Daar bleef het gevestigd, totdat een nieuw eigen politiebureau in de jaren 80 gereed kwam aan de overzijde van het tijdelijke pand aan de Jan Hendrikstraat.

Rick Baron

Authentieke Indische Rijsttafel bij je thuis of in je bedrijf

In het geval van de Marathon zijn dit er een aantal. De aanvraag wordt naar alle belanghebbenden van de verschillende stadsdelen toegezonden ter beoordeling en ter kennisname. Dit zijn gemeente-lijke diensten en externen zoals bijvoor-beeld de HTM. De gebruikelijke diensten worden een aantal maanden voorafgaand de datum van de Marathon uitgenodigd voor een eerste overleg. Dit betreft o.a. de Politie, (ook Verkeerspolitie), Brand-weer, GHOR, en binnen de gemeente de verschillende beheerders van o.a. Wegen, Bereikbaarheid en Milieu.

PuzzelAlle partijen dienen voorafgaand het eerste overleg te beschikken over een duidelijke omschrijving van de activiteit

en in dit geval natuurlijk de verschillende locatie-tekeningen. Tijdens het eerste overleg komen onderwerpen aan bod zoals opbrekingen, gelijktijdige evene-menten, bewoners in de omgeving etc. Soms kan er om bepaalde redenen niet direct volgens plan van de organisatie een akkoord worden gegeven en wordt net zolang gepuzzeld totdat alle partijen overeenkomen. Dit kan soms drie over-leggen in beslag nemen. Na ieder overleg wordt de organisatie naar huis gestuurd met de opdracht het huidige plan aan te passen en eventueel (op verzoek) overleg te plegen met derden.

Soms komen er nog bilaterale overleggen aan te pas alvorens een definitief advies kan worden gegeven door de betrokken

(hulp)dienst.

Verlenen vergunningAls alle adviezen binnen zijn en allen zijn positief, wordt door de ondersteunend beleidsmedewerker de vergunning op-gemaakt en wordt deze, soms kort voor datum, naar de organisatie en belangheb-benden verstuurd. Dat een vergunning soms kort voor datum wordt opgemaakt heeft alles te maken met het inhoudelijke traject. Door verschillende "obstakels" duurt het lang om de puzzelstukken naar ieders tevredenheid in te vullen.

Een fijn evenement gewenst en succes met de Marathonkrant! Leuk initiatief!

Yolanda Kasten, gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag steuntons met subsidieVoor de Den Haag Marathon 2014 heeft de gemeente ons een bedrag gegeven aan subsidie. Uiteraard zijn wij hier blij mee. Het is voor de organisatie toch een erkenning en een steun in de rug om dit loopevenement vast op de agenda te krijgen

Powerbar You’re stronger than you think

Tijdens de Den Haag Marathon kunnen deelnemers gebruik maken van PowerBar Isoactive voor extra energie. Isoactive is een isotone sportdrank voor iedere actieve sporter!

PowerBar is wereldwijd bekend als partner van vele topatleten en grote sportevenementen en biedt een compleet assortiment sportvoeding voor elk type sporter. Alle PowerBar producten worden in nauwe samenwerking met wetenschappers, (top)sporters en actieve sporters ontwikkeld. Kijk voor meer infor-matie op www.powerbar.nl.

Peter Braam van het rayon “Ultra” laat niets aan het toeval over!De route van de diverse afstanden van de Den Haag Marathon zijn in verschillende rayons verdeeld. De rayonhoofden hebben als taak dat alles zo goed mogelijk verloopt in het rayon waar zij verantwoordelijk voor zijn.

Duidelijkheid routePeter Braam die het gebied van de Ultramarathon onder zijn hoede heeft wil zijn zaakjes goed voor elkaar hebben. Hij heeft het deel van de route waar de ultralopers zich afsplitsen van de lopers van de hele marathon drie maal gefietst en alle eventuele onduidelijkheden die hij onderweg tegen kwam direct verwerkt op een gedetailleerde plattegrond. Het moet wel erg raar lopen wil een loper nu een verkeerde weg in slaan. Bovendien krijgen de ultralopers een begeleider mee die ook vooraf goed is geïn-strueerd over de te lopen route. Hij voegt er aan toe nog steeds

op zoek te zijn naar enkele begeleiders. Gelukkig heeft hij er tijdens het Escamp-festival op 13 september nog enkele kun-nen werven!

Peter wil wat dat betreft niets aan het toe-val over laten. Zo wil hij bijvoorbeeld ook dat er een duidelijk bord wordt geplaatst waar de deelnemers aan de Ultrama-rathon zich moeten melden. Dat is bij Chalet ten Bosch aan de Leidsestraatweg, waar Peter die dag zelf aanwezig is.

Skaters en fietsersUit de ervaring van de ultramarathon van vorig jaar is gebleken dat een begeleider op skates het beste werkt. “Die kunnen zich zowel op de weg als over de stoep voortbewegen. Alleen is daar vrij moeilijk aan te komen. Wij zullen het vooral met fietsers als begeleiders moeten doen”, aldus Peter.

Muziek en drankpostenVerder vindt hij het heel belangrijk dat de lopers het naar hun zin hebben. Daarom heeft hij net als vorig jaar enkele djem-beespelers (o.a. zijn vrouw) in het Zuiderpark zitten om de lopers te veraangenamen met ritmische klanken! Zelf speelt hij ook in die djembeegroep, maar heeft daar uiteraard op de dag van de marathon geen tijd en gelegenheid voor, aangezien hij zich volledig wil concentreren op een goed verloop van de DHM in zijn rayon. Een andere taak van een rayonhoofd is dat er voldoende bemensing is bij de drankposten. In zijn rayon zijn dat in ieder geval Italiaans restaurant Gran Sasso in de Herenstraat in Rijswijk, Restaurant-Hotel Savelberg op land-goed Vreugd & Rust in Voorburg, MCH bij het Westeinde en sportvereniging Sparta in het Zuiderpark.

Rick Baron

Wat er komt kijken voordat een evenementen vergunning wordt verleend Om de vergunning voor een evenement, in dit geval de Den Haag Marathon, rond te krijgen wordt een heel traject doorlopen. De redactie heeft Yolanda Kasten van de gemeente Den Haag, afdeling Bestuurszaken gevraagd wat er in grote lijnen gebeurt wanneer een aanvraag voor een evenement bij de gemeente binnen komt tot aan het verlenen van de vergunning.

Aanvraag evenementDe aanvraag komt (digitaal) binnen bij de afdeling Bedrijfsbureau. Daar wordt bekeken op de algemene kalender of er evenemen-ten in dezelfde periode en/of in hetzelfde gebied plaatsvinden. Bij sommige evenementen is dit een probleem en zal een van de partijen een andere datum of andere locatie moeten kiezen. Hierna wordt bekeken door welke stadsdelen de activiteit plaatsvindt.

Op het Lange Voorhout bij Pulchri Studio waar de Den Haag Marathon van start gaat, staat dit beeld van Louis Couperus. De volgende tekst staat op de sokkel: “Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar”. Het is net of Louis mee kijkt hoe de lopers van start gaan!

Louis Couperuskijkt mee!

Pagina 6 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 7

Pagina 8 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 9

bij het oversteken van een kruising. Maar we streven er altijd naar bij het geven van onze adviezen om die overlast zo veel mogelijk te beperken”, aldus Kees. Als voorbeeld noemt hij het fietspad in Wassenaar, waar de route eerst gedeeltelijk was gepland. Om de te verwachten irritaties van de fietsers zo veel mogelijk weg te nemen, is er in die buurt voor een alternatieve route gekozen die wel O.K. is. Verder wordt er gekeken wat er die dag nog meer voor evenementen zijn. Een van die evene-menten is de wedstrijd op Duindigt van de “Gouden Zweep”. Bekeken wordt dan wat de eventuele te verwachten (verkeers)drukte is en of de marathon en het paardenevenement elkaar niet in de weg lopen (gedeeltelijk letterlijk!).

Terug van twee naar éénHet terugbrengen van de aanvankelijk geplande twee dagen naar één dag voor de Den Haag Marathon noemt Kees verstan-dig. “Jullie organiseren dit nu pas voor de tweede keer”, dan moet je het niet te snel grootser willen aanpakken. Ik vind het overigens positief dat jullie organisatie na de evaluatie van de eerste marathon in 2013 de meeste zaken goed heeft opgepakt. En de meeste van jullie doen dit evenement er zo maar even bij. Daar gaat behoorlijk veel energie is zitten en daar heb ik best bewondering voor”, zegt Kees.

Hoewel evenementen verkeers regelaars onmisbaar zijn voor een dergelijk evenement, is Kees van mening dat je die mensen op bepaalde punten niet moet neerzetten. Zoals bijvoorbeeld bij Duinrell. De verkeerssituatie is daar dermate complex, dat je daar verkeersregelaars moet plaatsen die al wat meer ervaring hebben. Wat de start- en finishlocatie betreft, zou de voorkeur van Kees Zandbergen zijn om dat op dezelfde locatie te doen. Bijvoorbeeld op Het Plein.

BinnenhofIk heb met hem nog even gesproken over het niet toestaan om de Tourist Run over het Binnenhof te laten lopen.Kees zegt dat het een beslissing van de gemeente is, waar hij niets aan kan veranderen. Ten aanzien van de veiligheid is men over het algemeen wat strenger geworden. Voorheen stond daar tijdens de Koninginnenach wel eens een podium waar een artiest optrad. Dat mag nu ook niet meer.

De commandovoering tijdens de Den Haag Marathon vindt dit jaar overigens vanuit het politiegebouw “De Yp” plaats, waar o.a. het bureau Verkeer en de meldkamer zijn gevestigd.

Rick Baron

Ook een belangrijke schakel bij het organiseren van een evene-ment als de Den Haag Marathon, is de politie. Kees Zandbergen is duidelijk: “Wij geven adviezen, maar de gemeente beslist uitein-delijk”.

Meerdere bureausBij een redelijk groot evenement als de DHM, is niet alleen het bureau Verkeer betrokken, maar ook de bureaus die in het gebied liggen waar de route van de marathon door heen loopt. Zoals bijvoorbeeld de bureaus Jan Hendrikstraat in het centrum, Scheveningen, Wassenaar en Rijswijk. Die bureaus zijn nog beter op de hoogte van de situatie in hun gebied en kunnen dan

ook adviseren of zij op de een of andere manier problemen zien met betrekking tot de route van de marathon in hun gebied.

Waar wordt op gelet?“Waar o.a. naar gekeken wordt is wat de organisatie zelf doet om het loopevenement zo ongestoord mogelijk te laten plaatsvin-den voor bijvoorbeeld de medeweggebruikers, denk daarbij ook aan de vervoersbedrijven zoals de HTM. En ook dat –met name het centrum van Den Haag- gewoon kan blijven draaien.

Er zullen altijd mensen zijn die klagen dat ze voor een evene-ment een stukje om moeten rijden of dat er enige vertraging is

Politiechef bureau Verkeer Kees Zandbergen:”Wij proberen een zo goed mogelijk advies te geven”

Alle drankposten van Den Haag Marathon worden dit jaar be-mand door lokale organisaties. Scoutinggroep Brigitta Valentijn zorgt voor de bemensing van twee drankposten op Scheveningen.

Lokale organisatiesOm van Den Haag Marathon een echt Haags evenement te ma-ken worden alle posten verzorgd door lokale organisaties. Voor dit jaar zijn dat Europol, Haagse HogeschoolLichamelijke Opvoeding, Den Heijer Garnalen, Carlton Beach Hotel, Beachclub de Golfslag, Brasserie het Regthuys, The Ha-gue Roadrunners en Stichting Middin. De posten voor de laat-ste 20 km voor de ultralopers worden verzorgd door Restaurant

Savelberg op landgoed Vreugd & Rust, Restaurant Gran Sasso en MCH Westeinde. Scoutinggroep Brigitta Valentijn gaat maar liefst twee posten bemannen op Scheveningen, namelijk de post bij Scheveningen Haven en de post bij Carlton Beach Hotel.

Gezellig om lopers te helpen Nora Fehres van scoutinggroep Brigitta Valentijn over de reden om een bijdrage te leveren aan Den Haag Marathon: “We hebben vorig jaar ook bij een drankpost gestaan en dat was heel leuk en gezellig. Het was mooi om de lopers te helpen. De reacties die we van lopers kregen waren geweldig. Het is heel leuk om op die manier iets voor Den Haag te doen.”

“We vonden het zo gezellig om daar met z’n allen te staan. De jongeren hadden het erg naar hun zin. We maken er dit jaar graag nog een keer een gezellige dag van. Onze scoutinggroep heeft verschillende groepen voor verschillende leeftijden. We

Foto: Henne Erbe

Scoutinggroep Brigitta Valentijnverzorgt twee drankposten

Pagina 10 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 11

nemen dit jaar jongeren uit de Rowan/Sherpa groep mee -zij zijn 14 tot 17 jaar oud- en de Pivo groep, die laatste zijn 17 tot 21 jaar oud. Ook de Stam is erbij, zij zijn ouder dan 21 jaar. We zijn er als bestuur zelf ook bij.”

Samen doen is samen lol “We zijn een alternatieve scouting-groep”, vertelt Nora verder. “We zijn een gemengde, eigentijdse scoutinggroep zonder uniform. Bij ons leren kinderen samen werken, samen spelen en samen leren. Elke groep is op leeftijd ingedeeld. De jongere kinderen spelen en knutselen vooral. De oudere groepen maken hun eigen programma met spellen, kaart- en kompastechnieken en speurtochten.

Activiteiten door het jaar heen

Het zomerkamp Het hoogtepunt van ieder jaar (seizoen) is het zomerkamp dat plaatsvindt in de eerste of tweede week van de zomerva-kantie. 

Weekenden Omdat het enorm leuk is en om wat aan het kamp te wennen gaan de groepen een paar keer per jaar een weekendje weg.

Het overvliegfeest In september wisselen de oudste kinde-ren van leeftijdsgroep. Dit wordt met de hele groep gevierd.

De PleebeksjowEen winteractiviteit in februari, waarin alle leden hun creatieve kunsten op het toneel mogen vertonen.

Het Groot Groeps Weekend Een 2-jaarlijks lang kampeerweekend, waarbij behalve alle kinderen ook alle (groot)ouders, broertjes, zusjes en vriend(innet)jes mee kunnen.  Mocht je belangstelling hebben voor onze groep, de eerste drie keer dat je komt zijn kosteloos.Meer informatie over Scoutinggroep Brigitta Valentijn vind je op hun website www.brigittavalentijn.nl, hun Facebook pagina en via Twitter.

Annemarie Lankheet

Pulchri Studio opent haar deuren voor DHM

GeschiedenisMaar allereerst iets over het ontstaan van

“Pulchri Studio”, dat overigens Latijns is en zoiets betekent als: “Uit ijver voor het schone”. Het is een in 1847 door een aantal vooraanstaande kunstenaars opgericht Genootschap, dat onder meer als doel had om de belangen van de beeldende kunst te bevorderen. De noodzaak hiertoe was deels ontstaan uit de toenemende onvrede over de “slechte ontplooiingskansen van beginnende kunstenaars. Men wilde kunstenaars naar model laten werken en ook de mogelijkheden creëren om met elkaar van gedachten en meningen te wisselen tijdens kunstbeschouwingen.

Enkele kunstenaars die bij deze op-richting betrokken zijn geweest, waren schilder Lambertus Hardenberg, Johan Hendrik Weissenbruch, zijn neef Jan Weissenbruch en Willem Roelofs. Later sloten o.a. Jozef Israels en Hendrik Wil-lem Mesdag zich aan. Al spoedig werd het huis van schilder Hardenberg –waar

oorspronkelijk de bijenkomsten werden gehouden- te klein en week men uit naar de grote zaal van het Boterhuis en in 1861 werd in het Hofje van Nieuw-koop vergaderd. In 1886 betrok Pulchri Studio een pand aan de Prinsengracht, want daar vond men voor het eerst een expositieruimte. Pas in 1901 kwam de vereniging terecht in het bekende pand aan het Lange Voorhout.

Lange Voorhout 15Het pand oogt van de buitenzijde zeer fraai door de bijzondere kleur van het gebouw, dat neigt naar Bordeauxrood.

Op de begane grond bevinden zich zes zalen en op de eerste etage drie. Gemid-deld worden er jaarlijks meer dan zestig exposities gehouden. Ongeveer iedere zes weken wisselen de exposities. Om zo veel mogelijk publiek kennis met kunst te laten maken, kunnen bezoekers er gratis naar binnen. De kunstenaars en leden betalen wel een bepaald bedrag om Pulchri in stand te houden. De tentoon-

stellingen hebben ook een sociaal doel. Velen wisselen hier namelijk met elkaar van gedachten over kunst. Die behoefte is er sinds de oprichting in 1847 dus nog altijd.

De Sociëteit is overigens nog op zoek naar nieuwe leden. Zowel als “kunstmin-nend lid”, of als “kunstenaarslid”.

Beschikbaar stellen ruimteLouis Paardekooper van Museum Ca-tering (dat o.a. ook de catering verzorgt van het Museon, het Gemeentemuseum, het Nutshuis en het Eschermuseum in Paleis Lange Voorhout), beheert de ruimten waar de kunst tentoongesteld wordt. Verder vertelt hij dat er in Pulchri ook ruimte kan worden gehuurd voor vergaderingen, lezingen, recepties, bij-eenkomsten van Rotaryclubs, kleinscha-lige feesten e.d. Naast de horeca, verzorgt Museum Catering desgewenst de logis-tiek daar omheen. Het is zelfs mogelijk om bepaalde vormen van entertainment er bij te organiseren, zoals het laten optreden van een artiest.

Mocht u hier interesse in hebben, dan kunt u mailen naar : [email protected]

Op 21 september -de dag van de Den Haag Marathon- kunnen lopers en bezoekers terecht in Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15, die voor ons die dag eerder zijn deuren opent. De lopers kunnen hier eventueel hun startnummer nog ophalen, bagage bewaren en gebruik maken van de horecavoorzieningen. Reden voor de redactie van deze krant om iets meer over dit mooie gebouw te vertellen. Ik sprak met Louis Paarde-kooper van Museum Catering.

COLOFON

Marathon Krant is een uitgave van de stichting Den Haag Marathon

Raamweg 7 tel.: 070-7854236 website: www.denhaagmarathon.nl

Teksten in deze krant: Rick Baron, Annemarie Lankheet, Yolanda Kasten

Foto’s: Rick Baron, tenzij anders vermeld

Lay-out en Druk: Colorworks

Logo Den Haag Marathon voorzijde: Marnix Rueb

Wilt u ons steunen,

sponsoren of op een

andere wijze iets doneren?

Stuur een reactie naar

[email protected]

Pagina 12 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 13

bleef de zaal zijn intieme karakter behou-den. Het is nog altijd een brede, ondiepe zaal. Hierdoor krijgt een artiest goed contact met het publiek en andersom. Bovendien hebben bezoekers door deze constructie feitelijk nooit een slechte zitplaats. De goede aanwezige akoestiek zorgt er mede voor dat veel artiesten graag optreden in Diligentia.

Interessant om te weten is ook dat Wolfgang Amadeus Mozart een aantal concerten heeft gegeven in de periode dat hij in Den Haag woonde.

Verbouwing 2003Meer dan een eeuw erna werd besloten om Diligentia nog rigoureuzer aan te pakken. Zowel artiest als publiek wilden natuurlijk wel een bepaald comfort heb-ben wanneer ze naar een theater gaan. De ruimte op het podium was zo klein, dat sommige artiesten maar de helft van de decorstukken konden plaatsen!!

In de ruimte die van oorsprong een bin-nentuin met koetshuis was die grensde aan de Hoge Nieuwstraat, werd een foyer gerealiseerd. Deze foyer heeft een mo-derne en lichte uitstraling. De rest van het theater is wel aangepast, maar het authentieke karakter bleef behouden.

Mede door de economische situatie ontstond een jaar later, in 2004, een nauwe samenwerking tussen de Theaters Diligentia en Pepijn. Dit was noodzake-lijk om te kunnen overleven.

Veelzijdig aanbodVeel beginnende artiesten zetten hun eerste schreden in Theater Pepijn en later ook in Diligentia. “Hierbij is het altijd een uitdaging om het juiste publiek te vinden”, aldus Vera.Verder wordt het theater bijvoorbeeld ook verhuurd aan de universiteit van Leiden voor het houden van (internatio-nale) colleges.Zo probeert Diligentia een goede balans te vinden tussen de zakelijke en de pu-blieke markt.

Tot slot noemt Vera enkele leuke pro-gramma’s die bij Diligentia te zien zijn.

Op zondag 7 september was er bijvoor-beeld de opening van het “Uit Festival”, waar diverse artiesten kosteloos een kort stuk van hun programma lieten zien en horen. Verder is er drie maal per jaar de zogeheten “FU:DGE”. Tijdens deze avond laten verschillende kleinkunste-naars en cabaretiers zien en horen wat het publiek zoal kan verwachten in het theaterseizoen. Zo kan je eenvoudig een keuze maken wat je aanspreekt om in zijn geheel te zien. Het is vergelijkbaar met previews voor nieuwe films.

Voor 11 oktober staat er cabaret van Katinka Polderman op het programma en op 26 oktober treden Gerard Cox en Joke Bruijs op. Uiteraard is er nog veel meer aanbod in Diligentia!

Ga daarvoor naar de website: www.diligentia-pepijn.nl

Louis hoopt dat de lopers en belangstellenden van de marathon op 21 september van de gelegenheid gebruik zullen maken om een kijkje te nemen in de zalen waar er wordt geëxposeerd.

Hij noemt in dit verband ook de Najaarssalon, die vanaf 6 t/m 28 september 2014 wordt gehouden in Pulchri. Diverse schilders, grafici, beeldhouwers en fotografen exposeren daar dan met recent werk. Alle Pulchrileden kunnen daarvoor zelf hun eigen werk tentoonstellen, waarmee tevens een prijs is te winnen, de Van Ommeren-De Voogtprijs 2014.

Overigens is in Pulchri ook de Stichting SOMOI aanwezig die op die locatie fysiotherapie en massages geeft. Eén masseur is aanwezig in het Novotel.

De organisatie van de Den Haag Marathon wil langs deze weg Pulchri Studio bedanken voor de gastvrijheid en hoopt dat ve-len naar hun zin gebruik zullen maken of hebben gemaakt van de geboden faciliteiten.

Rick Baron

Naast Pulchri Studio kunnen de deelnemers aan en bezoekers van de Marathon op 21 september voor een kopje koffie in de ochtend ook terecht in Theater Diligentia, eveneens geves-tigd aan het Lange Voorhout, maar dan op nummer 5. Weinigen weten mis-schien dat Diligentia oorspronkelijk een andere bestemming had, namelijk als ruimte voor een Genootschap van natuurwetenschappers, dat er wekelijks lezingen hield met als doel de leden op de hoogte te houden van de ontwik-kelingen op dat gebied. Om wat meer over de rijke historie en de huidige bestemming van dit gebouw te weten te komen, sprak ik met Vera Seriese,

werkzaam op de afdeling Marketing & Educatie van dit theater.

GeschiedenisHet Genootschap –dat in 1793 werd opgericht-, hield aanvankelijk lezingen bij de voorzitter thuis. Omdat het aantal leden bleef groeien, week men uit naar het gebouw “De Nieuwe Doelen”, waarin momenteel het Haags Historisch Mu-seum is gehuisvest.

Vanwege de hoge huurlasten, kocht het Genootschap in 1804 een eigen pand aan het Lange Voorhout 5, dat uit 1561 dateert. De naam van het Genootschap,

“Diligentiâ” (inderdaad met accent circonflexe), werd ook de naam van het

gebouw. Het is Latijns en betekent zoiets als “Met toewijding”.

Na enkele jaren werd geconstateerd dat de instrumentenzaal weinig in gebruik was. Een van de redenen was dat er ver-warming ontbrak. Besloten werd de zaal aan een nieuw gezelschap te verhuren, genaamd “Concert in Diligentia”. Om deze zaal voor dit nieuwe doel geschikt te maken, werd deze in 1823 vergroot.

Intiem karakterVanwege de toenemende vraag naar de functie van het pand als concertzaal, werden in 1853 de twee zalen gecom-bineerd tot één grote zaal. Ondanks de grootte van de nieuw verkregen ruimte,

Den Haag Marathon

2015

Noteer het alvast in uw

agenda: Zondag

20 sEptEMbER Hou de berichtgeving daarover

op onze website in de gaten!

www.denhaagmarathon.nl

Ook Diligentia verleent ons gastvrijheid

Pagina 14 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 15

Een ander fraai complex op de route van de Tourist-Run. Nadat architect Berlage in Amsterdam op het Munt-plein een gebouw had ontworpen voor de “Assurantiemaatschappij tegen Brandschade Nederlanden van 1845”, kreeg hij de opdracht om voor deze maatschappij ook een kantoor in Den Haag te bouwen aan het Kerkplein. Het werd zijn eerste grote Haagse opdracht.

Voorloper van de KoopmansbeursOorspronkelijk zou dit gebouw worden ontworpen door architect Wesstra jr., maar de opdracht werd gegeven aan Ber-lage. Wesstra accepteerde dat hem voor dit gebouw de rol van compagnon van Berlage zou worden toebedeeld.

Het gebouw is in 1895 in een jaar tijd gerealiseerd. Dat lijkt snel, maar het had toen maar twee verdiepingen!

De door Berlage ontworpen gebouwen in Amsterdam en Den Haag vertonen veel gelijkenis. Ze dienden als voorbeeld voor zijn latere (misschien wel meest beken-de) project: de Koopmansbeurs of Beurs van Berlage in onze hoofdstad.

Verbouwingen en uitbreidingenAl snel bleek dat het gebouw aan het Kerkplein te klein was en op verzoek voegde Berlage er een verdieping aan toe. Toen dat ook weer te krap bleek, werd er in 1927 een nieuw kantoorpand gebouwd aan de Raamweg, hoek Groen-hovenstraat. Het werd een van de eerste gebouwen met een parkeergarage. Later is ook dat gebouw bouwkundig uitge-breid door architect Dudok, aan de hand van de tekeningen van Berlage.

Ondertussen gingen de uitbreidingen van het gebouw aan het Kerkplein rustig door.

In 1901 is het pand aan de zijde van de Prinsestraat uitgebreid en in 1902 aan de kant van het Kerkplein. Ook de markan-te vierhoekige toren stamt uit die periode. Ook hierin is duidelijk een overeenkomst te zien met de toren van het beursge-bouw in Amsterdam! Anderzijds verwijst het naar een Italiaans Palazzo.

Foto: L-Fashion group

Li-Ning, een sportmerk van naam!

In Memoriam

Hierbij berichten wij dat ons lid van de Raad van Advies,

dhr. Pim Schouten helaas eind augustus 2014

op 67-jarige leeftijd is overleden.

De Stichting Den Haag Marathon dankt Pim wat hij voor de

Stiching heeft betekent en wenst alle nabestaanden veel sterkte.

Wilt u ons steunen,

sponsoren of op een

andere wijze iets doneren?

Stuur een reactie naar

[email protected]

Ons fraaie sportshirt van de Den Haag Marathon is van het merk Li-Ning. Dat zal ongetwijfeld niemand zijn ontgaan. De naam staat zowel op het label als voor op het shirt in rode letters vermeld.

Het merk is in 1990 opgericht door de legendarische turner Li-Ning himself, die in deze sport op alle onderdelen 14 wereldtitels en 106 medailles behaalde!

Goed en betaalbaar Li-Ning heeft er zelf altijd naar gestreefd om een kwalitatief goed product toch betaalbaar te houden. Mede door de enorme omvang van het totale sportarti-kelen conglomeraat, lijkt hij hier aardig in te zijn geslaagd. In Azië zijn er inmid-dels 10.000 winkels die dit merk verko-pen. Met de sponsoring van honderden grote atleten wereldwijd o.a Marin Cilic (Tennis), Dwayne Wade (Basketball), Yelena Isinbayeva (Atletiek) tal van landenteams in diverse sporten wordt

stelselmatig gebouwd aan de groei van de merknaam, de bekendheid en geloof-waardigheid in Europa. Om de Europese markt nog verder te veroveren, heeft Li-Ning een exclusieve samenwerking met de L-Fashion Group gemaakt. Zij verzorgen de Marketing en de distributie van de speciale Europese kledinglijn, t/m 3XL!

SlogansDe bekende slogan “Through sports anything is possible” bij de Olympische Spelen in Beijing, is ook door Li-Ning bedacht.

En “Sporten kan een verschil in je leven aanbrengen”, is ook een uitspraak van hem.

O.a. “De Hardloopwinkel” heeft een ruim assortiment Li-Ning sportkleding.

Berlage Gebouw

Pagina 16 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 17

Schilden en gevelbeeldenIn de zijgevel van het gebouw zijn zestien schilden zichtbaar, waarop wapens van steden of landen staan waarmee zaken werden gedaan.

Aan de zijde van de Prinsestraat zijn dat: Antwerpen, Chili, Havana, Bombay, Calcutta, Transvaal. Aan de zijde van het Kerkplein betreffen het: Noorwegen, West-Indië, Oost-Indië, Denemarken, Zweden, Marseille. Aan de kant van de Driehoek-jes tenslotte: Bremen, Hamburg, Parijs, Bordeaux.

Er zijn ook vier gevelbeelden aangebracht aan de drie gevels, die een relatie hebben met de verzekeringsmaatschappij.

Aan de zijde van de Prinsestraat zien we de Vuurduivel (brand) en Vrouw met huis (onroerend goed). Aan de zijde van het Kerkplein zien we De Dood en aan de zijde van de Driehoekjes zien we Vrouw met kind (geboorte). Op de hoek Kerkplein/Prinsestraat is een Roepende figuur aangebracht en op de hoek Kerkplein/Driehoekjes De Tijd (gevleugeld figuur met zandlo-per). Boven de ingang zien we het Wapen van Nederland, met links een stierenkop met daaronder het wapen van Den Haag en rechts een paardenhoofd met daaronder het wapen (lopende leeuw) van Zutphen (de plaats waar de maatschappij oorspron-kelijk was opgericht).

Andere gebruikersNa de Assurantiemaatschappij tegen Brandschade Nederlanden van 1845, heeft de Verzekeringsmaatschappij Nationale Neder-landen tot 1995 gebruik gemaakt van het gebouw. Daarna was provider Orange er tien jaar lang gehuisvest.

Al ruim honderd jaar is er op de begane grond een kantoor-boekhandel gevestigd. Aanvankelijk onder de naam “Blader-groen” Later is de zaak overgegaan naar een andere eigenaar en werd de naam “Berlage Kantoorboekhandel”. De zaak heet sinds enige tijd “Berlage Kantoor & Kado”, vanwege de uitbreiding van het assortiment. Naast kantoorartikelen zijn er nu o.a. para-plu’s, tassen en talloze cadeauartikelen te koop.

Het beste ontwerp dat Berlage voor Den Haag heeft gemaakt (zo vond de architect zelf), is het Gemeentemuseum. Helaas heeft hij de afronding ervan nooit mogen meemaken!

Rick Baron

Maak kans op een cadeaubon van €25!Waar zijn deze foto’s gemaakt?In de vorige Marathonkrant stond een fotoquizz waarmee u kans maakte op een van de twee waardebonnen van 25 euro, te besteden in de Hardloopwinkel. Omdat die krant wat later is uitgekomen dan de bedoeling was, hebben we de sluitingstermijn van inzenden verlengd tot 20 oktober 2014! Zo heeft u wat meer gelegenheid om uit te vogelen waar de drie foto’s zijn genomen. Tevens hebben we een extra aanwijzing bij foto 1 gezet.

Alle drie de foto’s zijn gemaakt op de route van de Tourist Run. Wanneer u weet waar deze foto’s zijn genomen, dan kunt u uw oplossing tot 20 oktober mailen naar [email protected]. Geef zo nauwkeurig mogelijk aan wat de plek is waar deze beelden of versiering staan of bevestigd zijn. Dat kan een straatnaam plus vermelding van het betreffende pand zijn. De uitslag zal in de eerstvolgende marathonkrant bekend worden gemaakt. De twee winnaars horen dit al eerder per mail! De redactie van de mara-thonkrant en bestuursleden van de DHM zijn van deelname uitgesloten.

Dit zijn de aanwijzingen:Foto 1: Deze versiering (soort plaquette) hangt op ooghoogte en bevindt zich praktisch recht tegenover het gevelbeeldje van foto 2.

Foto 2: Dit zwarte beeldje is recent overgeschilderd (net als het pand zelf) en was vier maanden geleden nog wit van kleur.

Foto 3 is genomen in de omgeving waar de Tourist Run is gestart en gefinisht. U moet er voor naar boven kijken!

Veel succes! Rick Baron

Foto 3

Foto 1

Foto 2

Pagina 18 Marathon krant nummer 10, september 2014

Marathon krant nummer 10, september 2014 Pagina 19

De Raad voor de Rechtspraak in chique gebouwOp de hoek van de Kneuterdijk en de Lange Vijverberg staat een prachtig gebouw. Daar is de Raad voor de Rechtspraak gevestigd. De lopers van de Tourist Run loper er twee keer langs, nu besloten is dat zij niet over het Binnenhof mogen lopen.

FunctieDe Raad voor de rechtspraak hoort bij de rechterlijke macht, maar spreekt zelf geen recht. De algemene taak van de Raad is te bevorderen dat de gerechten hun werk – rechtspreken – goed kunnen doen.

De Raad behartigt de belangen van de gerechten bij de politiek en het (lands)bestuur, in het bijzonder de minister van Veiligheid en Justitie. De Raad voor de rechtspraak is feitelijk de schakel tussen de minister van Justitie en de gerechten. Voordat de Raad voor de rechtspraak op

1 januari 2002 werd ingesteld, vielen de gerechten direct onder de minister van Justitie.

De Raad is ingesteld om de spanning in de verhouding tussen de uitvoerende macht (ministerie) en de rechterlijke macht op te lossen. Die spanning bestond er uit dat de minister van Justitie ten opzichte van de volksvertegenwoor-diging verantwoordelijk was voor de rechterlijke macht. De minister kon die verant woordelijkheid maar in beperkte mate waarmaken omdat de rechterlijke

macht onafhankelijk is en dus nauwelijks gestuurd kon worden door de minister. De instelling van de Raad voor de recht-spraak moest daar een oplossing voor bieden.

Over de wenselijkheid van de instelling van de Raad voor de rechtspraak bestond lange tijd discussie. Tegenstanders meen-den dat het een aantasting zou zijn van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht omdat de rechters nu weer onder de Raad voor de rechtspraak zouden vallen.

Dit argument was in verband te brengen met de informele voorganger van de Raad voor de rechtspraak, namelijk: het Algemeen Secretariaat Zittende Magistra-tuur. Dit secretariaat -hoewel een buiten-wettelijk orgaan- had de klaarblijkelijke macht rechtbanken te dwingen een deel van hun rechterlijke uitspraken buiten de openbaarheid te houden. Dit overigens ondanks het feit dat die openbaarheid in de grondwet is geregeld. Toch werd de Raad uiteindelijk ingesteld.

Drie werkterreinenDe Raad voor de rechtspraak heeft taken op drie terreinen:

• Financieelbeleid:deRaadbereidtdebegroting van de rechterlijke macht voor, kent budgetten toe aan gerechten en ziet toe op de uitvoering daarvan;

• Bedrijfsvoering:deRaadhoudttoezicht op de bedrijfsvoering binnen de gerechten. Daaronder vallen zaken als de zorg voor materiële voorzieningen en personele ondersteuning, maar ook de doelmatigheid van werkprocessen en de ontwikkeling van een kwaliteitsbeleid;

• Rechtseenheidenjuridischekwaliteit:de Raad biedt ondersteuning aan activi-teiten van de gerechten die gericht zijn op een uniforme rechtstoepassing en op de bevordering van juridische kwaliteit.

De Raad voor de rechtspraak bestaat uit vier leden die bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar benoemd worden. Van de vier leden behoren er twee niet tot de rechterlijke macht. De voorzitter is altijd een rechterlijk lid.

Rick Baron

Foto's Het Lange Voorhout tijdens de

Beeldende Kunst tentoonstelling

Sponsors Den Haag Marathon 2014

De Hardloopwinkel‘s-Gravenhage

Duijsens & Van der Klei & Zwijnenberg Advocaten‘s-Gravenhage

G. Harteveld & Zonen Verhuizingen en Pianotransport‘s-Gravenhage

Strandpaviljoen De GolfslagWassenaar

One Stop Printshop Colorworks ‘s-Gravenhage

Canon‘s-Gravenhage

MiddinRijswijk

Carnegie Stichting‘s-Gravenhage

Medisch Centrum Haaglanden‘s-Gravenhage

Verenigingen Den Haag Marathon 2014

DUURSPORTVERENIGINGDEN HAAG

Goede doel waarvoor wordt gelopen