Elisabeth'sMagazine september 2014

16
Elisabeth’sKitchen Elisabeth’s- Magazine issn 2214-2444 Kikkererwten uitgelicht Met recepten van een kookstel... en meer...

description

Recepten...

Transcript of Elisabeth'sMagazine september 2014

Page 1: Elisabeth'sMagazine september 2014

Elisabeth’

sKitchen Elisabeth’s-Magazineissn 2214-2444

Kikkererwten uitgelicht

Met recepten van een kookstel...

en meer...

Page 2: Elisabeth'sMagazine september 2014

COLOFON

Hoewel aan de totstandkoming van dit magazine uiterste zorg is besteed, aanvaarden wij geen aansprakelijkheidvoor eventuele fouten en

onvolkomenheden, noch voor de directe of indirecte gevolgen hiervan. Niets uit dit magazine mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van

Elisabeth’sMagazine© worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, waaronder begrepen het reproduceren door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in enige digitale, elektronische, optische of andere vorm of (en

dit geldt zo nodig in aanvulling op het auteursrecht) het reproduceren ten behoeve van een onderneming, organisatie of instelling of voor eigen

oefening, studie of gebruik welk(e) niet strikt privé van aard is.

[email protected]

Eindredactie: Elisabeth van der Ark, Marian Teunissen.

Powered by..

Mijn naam is Marian Teunissen, gediplomeerd gewichtsconsulente en lid van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). In mei 2010 ben ik gestart als zelfstandig gewichtsconsulente.Ik wil u graag helpen een gezond gewicht te bereiken én te behouden! Niets is lekkerder dan goed in je vel te zitten.

Elisabeth van der Arkis gewichtsconsulente en hobbykok. Bloggen doet ze al vele jaren. Daar plaatste ze haar recepten op. De stap om een eigen magazine uit te geven was logisch. Maak de gerechten niet te ingewikkeld. Simpel, smaakvol en snel. Alhoewel soms iets minder snel. Maar dat moet kunnen.

Page 3: Elisabeth'sMagazine september 2014

De lasagne2 l gekookt water2 el groentebouillonpoeder biologisch6 grote of 12 kleine vellen gedroogde lasagne200 ml passata of sugo casa zonder kruiden1 tl gedroogde Italiaanse kruiden½ tl piment d’Esplettewitte peper½ courgette in dunne plakken1 rode zoete paprika in repen Maak een bouillon van het gekookte water en bouillonpoeder. Leg daar de gedroogde lasagnevellen ongeveer 15 minuten in tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Meng ondertussen de passata met de gedroogde kruiden, de piment en maal er witte peper over. Goed doorroeren. Leg een eerste lasagnevel op een ovenbestendig bord. Strijk er wat van de saus op, verdeel er dan de helft van de courgette en paprika op. Afdekken met een lasagnevel, dan tomatensaus op, de groente en leg een laatste lasagnevel erop. Strijk er nog wat saus op. Stoom in een stoommandje of in een stoomoven of stoomapparaat. Ik heb het 15 minuten gestoomd in een stoomapparaat.

3Gestoomde lasagne Voor 2 personenDe kabeljauw en saus300 gr verse kabeljauwzout en peper2 el ghee1 ui, gesnipperd1 rode zoete paprika in blokjes½ courgette in blokjes100 ml crème fraîche Dep de vis droog en maal er zout en peper over.Verwarm één eetlepel van de ghee en bak de kabeljauw ongeveer vijf minuten per kant. Haal uit het vet en houdt de vis warm onder aluminiumfolie. Veeg de pan schoon en verwarm de tweede lepel ghee. Doe de uisnippers erbij en laat bruin bakken. Voeg de paprika toe en als die zacht is gebakken voeg dan de blokjes courgette toe. Laat al omscheppend garen. Heb je nog wat van de tomatensaus over, voeg toe als de groente gaar en zacht is en ook wat van de bouillon. Giet de crème fraiche erbij en laat nog even doorwarmen.

Serveertip: zie foto

Elisabeth’

sKitchen

Page 4: Elisabeth'sMagazine september 2014

1 venkelknol50 ml waterflesje kookroom10 druppels sushi-azijn of citroensapwitte pepersnufje fleur de sel Snijd van de venkel de bovenkant en onderkant. Verwijder de buitenste rok, wassen en snijd in stukjes. Kook de stukjes gaar in het water. Schenk de kookroom erbij en verwarm. Voeg de sushi-azijn of het citroensap toe. Ook de witte peper.Gebruik de staafmixer om de venkel te pureren en op te schuimen.Het schuim heb ik op de gebakken zalm geschept en de rest van het sausje verdeelt over de borden. Sprenkel er fleur de sel over. Erbij heb ik twee soorten boontjes geserveerd en de zalm ligt op zeekraal die ik kort heb gebakken in roomboter.

4Venkelsaus Voor 2 personen

Elisabeth’

sKitchen

Page 5: Elisabeth'sMagazine september 2014

125 gr spekblokjes1 el olie2 grote uiensnufje zout1 teentje knoflook1 rode zoete paprika250 gr kastanjechampignons2 el tomatenketchup1 el zoete chilisaus3 el mascarpone6 bloemtortilla'switte peperplakken kaas Bak de spekblokjes knapperig en gaar. Schep ze uit het vet en gooi het vet weg. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.Verwam de olie. Pel en snipper de ui. Bak deze lichtbruin met het snufje zout. Voeg ook het gesnipperde teentje knoflook toe. Was de paprika, halveren, zaad- en zaadlijsten verwijderen. In repen snijden en dan in stukjes. Doe in de pan bij de ui en bak mee. Veeg de champignons schoon, snijd ze in vieren en doe in de pan. Zodra deze lekker bruin zijn kunnen de spekblokjes erbij om nog even mee te bakken. Meng de tomatenketchup, met de chilisaus en mascarpone. Verdeel dit sausje over de tortilla's. Schep dan op iedere tortilla een evenredige hoeveelheid van het groente/spekmengsel, maal er naar smaak witte peper over en rol op. Leg de wraps op een ovenbakplaat en leg de kaas erop. Bak ongeveer 15 minuten tot de kaas is gesmolten.

5Warme wraps Voor 2 personen

Elisabeth’

sKitchen

Page 6: Elisabeth'sMagazine september 2014

1 el ghee4 sjalottensnuf zout1 teentje knoflook1 Spaans pepertje400 gr biologische rundergehakt1 blikje tomatenpuree1 tl zoete gerookte paprikapoeder1 rode zoete paprika400 gr witte champignons1 blik tomatenstukjes400 ml bouillon van biologische blokjes zonder gistblikje bruine bonen1 tl gedroogde Provençaalse keukenkruidenzout en peper naar smaak Verwarm de ghee en pel de sjalotten en snijd in ringen. Doe in de pan met het zout en laat langzaam bruin bakken. Pel de knoflook, fijnsnijden en bij de bruine sjalot voegen. Snipper het pepertje en voeg ook bij de sjalotten. Laat 1 minuut zachtjes fruiten en voeg dan het gehakt erbij. Bak het gehakt ook gaar en zorg dat het rul is. Meng de tomatenpuree erdoor en meebakken, zodat het gaar wordt. Voeg de paprikapoeder toe. Dit zorgt ervoor dat het een heerlijke rokerige smaak krijgt zonder gerookt spek te gebruiken. Halveer de paprika, verwijder de zaad en zaadlijsten. In de lengte in tweeën snijden en dan in reepjes, voeg de reepjes toe. Veeg de champignons schoon en snijd in plakken. Doe in de pan bij het gehaktmengsel, al omroerend vijf minuten bakken. Afblussen met de tomatenstukjes en de bouillon. Voeg de afgegoten bruine bonen en de kruiden toe en laat 15 minuten pruttelen op een getemperde hittbron. Breng voor het serveren op smaak met zout en peper.

6Gehaktgoulash Voor 4 personen

Elisabeth’

sKitchen

Page 7: Elisabeth'sMagazine september 2014

1 eetlepel ghee1 theelepel korianderpoeder1 theelepel komijnpoeder½ theelepel curcumapoeder2 uien2 teentjes knoflooksnufje zout1 rode zoete paprikaSpaanse peper naar smaak200 gram ongepaneerde runderschnitzel6 dadels zonder pit in plakjes gesneden2 grote tomaten in stukken200 gram gekookte kikkererwten1 eetlepel olijfolie2 eetlepels tahinzout, peper Verwarm de ghee op lage hittebron samen met de specerijen (korianderpoeder, komijnpoeder, curcuma) tot het gaat geuren.De uien pellen en snipperen. De knoflook pellen en klein snijden. Was de rode paprika, halveren, zaad- en zaadlijsten verwijderen. In repen snijden en dan in stukjes. Zodra de specerijen flink geuren, voeg de ui, knoflook en een snufje zout er aan toe. Al omroerend bakken. De paprika kan erbij wanneer de ui zacht is. Van de Spaanse peper zoveel toevoegen als jij lekker vindt.Snijd het vlees in repen. Dep droog en doe bij de groente in de pan. Roerbak ongeveer 5 minuten.Zodra het vlees gaar is, voeg dan de tomatenstukken, dadels, de kikkererwten, de olie en de tahin toe. Breng eventueel op smaak met zwarte peper en zout. Erbij heb ik een salade geserveerd.Serveertip: zie foto.

7Kikkererwten met rundvlees Voor 2 personen

Elisabeth’

sKitchen

Page 8: Elisabeth'sMagazine september 2014

Kikkererwten is een peulvrucht die in opmars is. Veel mensen eten hem al heel lang, zeker veganisten omdat het een peulvrucht is die een goede vleesvervanger is omdat hij boordevol eiwit zit. Wanneer je falafel eet, dan eet je bewerkte kikkererwten. Ook de bekende humus is gemaakt met kikkererwten. Ook kikkererwten is een peulvrucht die goed is wanneer je hoge bloeddruk hebt. Het bevat van nature veel kalium. Rauw kun je ze beter niet eten, maar dat geldt voor alle peulvruchten. Er zit namelijk een gifstof in wat je darmproblemen kan geven. Kikkererwten moet je 24 uur voorweken en daarna koken. Eigenlijk moet je alle peulvruchten weken voor je ze kookt, behalve linzen die kun je direct koken. Ik kook ze niet lang, ongeveer 25 minuten. Persoonlijk vaar ik niet blind op een kooktijd advies, maar test en proef of iets gaar is. Nog een tip, kook peulvruchten niet met zout, ze worden dan niet gaar. Rauwe kikkererwten zijn te koop in natuurvoedingswinkels, bij de Turk of de Marokkaan... En in blik bij de grote supermarkten.

8Kikkererwten Uitgelicht

Elisabeth’

sKitchen

Page 9: Elisabeth'sMagazine september 2014

250 gr pompoen, geschild en in blokjes1 teen look, gepeld1 el olijfolie1 el sojasaus (shoyu)peper200 gr gare kikkererwten (uit blik, of geweekt en gekookt)2 tl tahin (sesampasta)het sap van 1/2 citroen3 el olijfolie2 tl komijnca. 3 el water (of zoveel als nodig is)peper en zout3 el (soja)yoghurt Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Doe de blokjes pompoen in een ovenschaal en roer er de olijfolie, sojasaus en peper door. Leg het teentje look tussen de blokjes. Rooster de pompoen 20 à 30 minuten in de oven, of tot de blokjes zacht zijn. Roer om de tien minuten alles goed door elkaar. Laat de pompoen afkoelen. Doe de pompoen, het teentje look, de kikkererwten, de tahin, het citroensap, de olijfolie en de komijn in een blender. Mix tot je een gladde, smeuïge puree krijgt. Voeg beetje bij beetje water toe om de gewenste consistentie te krijgen. Roer er tot slot de yoghurt door en breng op smaak met peper en zout.

9Pompoenhummus Voor 4 personen

Page 10: Elisabeth'sMagazine september 2014

2 el olijfolie1 ui, gesnipperd1 teentje knoflook, fijngehakt1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden3 tomaten, klein gesneden2 bouillonblokjes van goede kwaliteitNaar smaak piment d'espelette1 l water1 blik/pot kikkererwtenVerse kruiden zoals basilicum en bieslookWat zout en versgemalen peper Verwarm de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot het zacht wordt. Voeg de stukjes paprika toe en bak even mee. Voeg dan de tomatenstukjes, de specerijen en bouillonblokjes toe en roer goed om. Voeg dan het water en de kikkererwten toe en laat het geheel op een zacht vuur 10 minuten pruttelen. Voeg de verse kruiden toe. Pureer dan het geheel met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper.

10Kikkererwtensoep Voor 2 personen

Page 11: Elisabeth'sMagazine september 2014

Bloemkoolpuree500 gr aardappelen1 bloemkool, in kleine roosjes100 ml melk75 gr belegen kaas, in blokjes25 gr boter2 el pittige mosterdZout en versgemalen peper Kook de aardappelen 15 minuten in licht gezouten water. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en kook deze 8 tot 10 minuten mee. Doe de melk in een steelpan en smelt hierin op een zacht vuur de kaas en de boter. Giet de aardappelen en bloemkool af en stamp ze samen met de melk fijn. Roer de mosterd door de puree en breng op smaak met zout en peper.

11Bloemkoolpuree met gebakken champignons Voor 2 personenGebakken champignons500 gr champignons2 sjalotjes1 teentje knoflook15 gr boter1 scheutje medium sherryzout1 bosje bieslook Borstel de champignons schoon en snijd ze in partjes. Pel en snipper de sjalotten. Pel en snijd de knoflook fijn. Smelt de boter in een koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de champignons toe en bak ze op middelhoog vuur. Blus de gebakken champignons af met een scheut(je) sherry en breng op smaak met zout en peper. Snijd de bieslook fijn en bestrooi de champignons op het laatst met de gesneden bieslook.

Page 12: Elisabeth'sMagazine september 2014

3 teentjes knoflook150 gr parelcouscous1 groene kool (650-700 gr)1 rode Spaanse peper4 el arachideolie3 el oestersaus (of ketjap)2 gerookte zalmforelfilets Pel en snipper de knoflook. Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.Maak de kool schoon. Verwijder de buitenste harde bladeren en de stronk. Snijd de kool in parten, verwijder de harde kern en snijd de kool in smalle reepjes. Was de kool.Snijd de peper (zonder zaadjes voor minder pit) in kleine stukjes. Verhit 2 el olie in een wok en bak hierin de knoflook en de peper 1 minuut op laag vuur. Voeg de kool toe en roerbak deze 3 minuten. Laat de kool op laag vuur in 12-15 minuten gaar worden. Schep regelmatig om. Breng de kool op smaak met oestersaus en peper en zout. Bestrooi de vis met peper en zout en weinig bloem. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de vis in 4–6 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van de dikte van de filet. Verdeel de kool, de vis en de couscous over de borden.

12Oosterse groene kool met oestersaus Voor 2 personen

Page 13: Elisabeth'sMagazine september 2014

2 el olie1 prei, in ringen1 Spaanse peper, fijngesneden150 gr wortelen, in schuine plakjes250 gr sperziebonen, gebroken en geblancheerd1 teentje knoflook, fijngehakt120 gr zilvervliesrijstZout en versgemalen peper3 eieren6 takjes koriander Kook de rijst gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de olie in een wok of braadpan en roerbak hierin de prei. Voeg de knoflook, rode peper, wortel en boontjes toe en roerbak degroente enkele minuten. Schuif de groente aan de kant en bak de gare rijstin de olie. Schep de groente door de rijst en maak dit op smaak met watpeper en zout. Schuif de rijst aan de kant en breek de eieren in het middenen roerbak de eieren gaar. Roer dan alles door elkaar. Strooi er kleingesneden koriander over.

13Thais gebakken rijst met ei Voor 2 personen

Page 14: Elisabeth'sMagazine september 2014

Helma Roosenthaler heeft een leuke blog met tips en recepten over het leven in Frankrijk. Helma schildert ook. Haar schilderijen kun je vinden op de site van Art-en-France. .

Piccalilli de ma grand-mere Mijn lievelings Oma had de gewoonte om mij op te bellen als ze weer eens iets ouderwets ging klaarmaken omdat ze er dan zeker van was dat ik kwam. Ook chantage door de maag is een goede zaak. Oma maakte alles zelf, was spaarzaam en had de beste recepten en tips.Helaas is zij er ondanks haar afkomst niet oud mee geworden.Oma stamde af van Sardijnen die in de 19e eeuw naar België waren gekomen om in de mijnen te werken. En nu wil het geval dat haar verre familie de oudste familie ter wereld is: de familie MELIS (zoek maar op google)Helaas geldt dit niet voor de geëmigreerde familieleden die zich al snel vermengden met smulpapen als de Belgen. Ook de leefomstandigheden in onze contreien en later naar Eindhoven verkast vanwege Philips hebben er voor gezorgd dat de levensduur der Melissen bij ons aanzienlijk korter was, sterker nog, niemand heeft de 70 gehaald. Een historie van vette harten. Op één na, want dat was haar oom, de vader abt van de abdij van Zundert en broer van Oma. Daar werd een sober regime gevolgd en eens per jaar mocht ik met Oma mee om hem te bezoeken in het enige weekend dat hij mocht spreken, en dat was indrukwekkend.Dit brengt mij automatisch op Capucijners (de orde van de Paters). En als Oma capucijners maakte gingen die altijd vergezeld van haar zelfgemaakte piccalilli; een delicatesse.En daarom wil ik jullie het recept van mijn Oma verklappen:

Misschien is nog niet iedereen ervan op de hoogte, maar er is een ovenspecial samengesteld met recepten van Marian Teunissen en Elisabeth van der Ark. Kijk op deze websites hoe te bestellen.

Marian Teunissen: www.marianteunissen.nl

Elisabeth van der Ark:www.elisabethsmagazine.nl

Ovenspecial

Page 15: Elisabeth'sMagazine september 2014

Pagina 3Gestoomde lasagne

Pagina 4Venkelsaus

Pagina 5Warme wraps

Pagina 6Gehaktgoulash

Pagina 7Kikkererwten met rundvlees

Pagina 9

Pompoenhummus

Pagina 10Kikkererwtensoep

Pagina 11Bloemkoolpuree

Pagina 12Oosterse groene kool

Pagina 13Thais gebakken rijst

Klik op de button voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

Klik op de button voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

klik voor het recept

Page 16: Elisabeth'sMagazine september 2014

Noten, kastanjes, pompoenen en paddenstoelen zijn typische herfstproducten. Daar gaat de eerstvolgende editie ook over.