Infokrant september 2014

Click here to load reader

 • date post

  02-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  228
 • download

  6

Embed Size (px)

description

'Als we maar gezond zijn ...': een interview met Griet Bonamie. Maak ook kennis met alle jeugdverenigingen van Nazareth en kies uw activiteiten uit de goed gevulde kalender!

Transcript of Infokrant september 2014

 • 1Wat betekent gezond zijn voor u?Weet u al alles over gezonde voeding en gezond bewegen? Of ziet u door de bomen het bos niet meer? Uw gemeentebestuur wil een betrouwbare bron zijn in uw zoektocht naar gezondheidsadvies. Wij geven u correcte informatie over ziektepreventie, voeding en beweging.

  De gemeenteraad keurde een gloednieuw gezondheidsplan goed, met talrijke activiteiten en communicatieacties voor de jaren 2014 tot en met 2018. We werken hiervoor graag samen met Logo Gezond Plus, een organisatie die gemeentebesturen ondersteunt bij hun gezondheidsbeleid.

  Zo krijgt u elk jaar de kans een EHBO- of AED-cursus te volgen. Bij gemeentelijke activiteiten zullen we regelmatig een actie rond ziektepreventie organiseren. In deze Infokrant, op Facebook en elders zetten we harder in op gezondheidscommunicatie. Kortom, een waaier van initiatieven moet zorgen voor een gezonde gemeente!

  De Noord-Zuidwerkgroep is volop nieuwe activiteiten aan het voorbereiden. Zin om mee te helpen? Laat het weten! Van 1 tot 11 oktober 2014 is het Week van de Fairtrade. Daarna volgt een reeks acties voor 11.11.11, waaronder: Infoavond in De Pinte met Bogdan Vanden Berghe, directeur

  van 11.11.11, woensdag 22 oktober 2014.

  Overschrijvingsformulier in de Infokrant van november. Verkoopacties bij de warenhuizen, in het weekend rond 11

  november. Vrijwilligers gezocht! Eetfestijn van de jeugdraad op zondag 23 november 2014

  vanaf 11u30.

  Info: vrijetijdsloket, T 09 382 82 62, [email protected]

  Noord-ZuidWerkiNg

  2000e aboNNee iN de bloemetjes

  !

  De digitale nieuwsberichten van het gemeentebestuur worden steeds meer gelezen. Liefst 43 procent van de gezinnen krijgt ze elke maandag in hun mailbox en dat is een groot succes.

  De wekelijkse nieuwsberichten zijn een nuttige aanvulling op de Infokrant. Hierin kunnen we snel beslissingen van het College of de gemeenteraad meedelen en bovendien tijdig wegenwerken en gemeentelijke initiatieven aankondigen.

  Luc Dhaemer kreeg als tweeduizendste abonnee een mand vol Nazarethproducten. Met dit gebaar willen we al onze abonnees bedanken voor hun betrokkenheid.

  25e

  jaar

  gang

  nr.

  8 / M

  aand

  elijk

  se u

  itgav

  e va

  n de

  gem

  eent

  e N

  azar

  eth

  /Afg

  iftek

  anto

  or G

  ent X

  SEPT

  EMB

  ER 2

  014

  als we maar gezond zijn ...JEUGDGIDS VAN DE JEUGDRAAD > 5

  SPORTCLUBS IN DE KIJKER SPEEL HET SPORTSPEL > 7

  100 JAAR GEVECHT AAN DE EDEMOLEN > 11

  gezonde gemeenteHet nieuwe beleidsplan is natuurlijk niet uit de lucht gevallen. We motiveren u al jarenlang tot een actieve levensstijl, door een brede waaier van sportactiviteiten te organiseren. En in de Infokrant kon u al enkele onderbouwde artikels lezen over gezondheidsbevordering en ziektepreventie.

  Gezondheid is al verweven in onze dagelijkse werking en in deze legislatuur zetten we hier nog meer op in. U kan alle acties in detail nalezen in het plan op onze website, of vraag ernaar aan het vrijetijdsloket.

  ELS VERBEKE

  Krijgt u onze berichten nog niet? Inschrijven is eenvoudig! www.nazareth.be/nieuwsberichten

  Nazareth ondertekende het charter Gezonde Gemeente en maakt van gezondheid een beleidsprioriteit. Sportfunctionaris Griet Bonamie heeft een expliciete opdracht gezondheid gekregen en cordineert de verschillende initiatieven rond gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Lees het interview op pagina 3.

  Rood:C 0 M 80 Y 80 K 0R 205 G 80 B 58

  Blauw:C 100 M 0 Y 0 K 0R 0 G 157 B 224

  Groen:C 60 M 0 Y 100 K 0R 141 G 182 B 60

  Geel:C 0 M 27 Y 100 K 0R 237 G 190 B 24

 • 2 Gemeentelijk nieuws

  aWel, ik Wil ...

  VrijWilliger WordeN bij aWel.

  Awel beantwoordt jaarlijks meer dan 25.000 oproepen van kinderen en jongeren via telefoon, e-mail, chat of forum.

  Als vrijwilliger luistert u naar die vele vragen en verhalen. U denkt en voelt mee met uw oproepers en maakt zo het verschil voor die ene jongen of dat kleine meisje.

  Info: www.awel.be/word-vrijwilliger Mail of bel naar [email protected], T 02 534 37 43.

  NieuW: 0800 35 445 & kaNkerlijN.be

  Als u kanker krijgt, hebt u meteen veel vragen en zorgen. En dat geldt ook voor uw familie en vrienden. De Vlaamse Liga tegen Kanker doopte hun bekende Kankertelefoon om tot de Kankerlijn. Bellen is voortaan gratis op het nummer 0800 35 445.

  ik moet binnenkort op controle, heb schrik en wil daarover met iemand praten.

  Een professioneel team staat elke werkdag klaar van 9u tot 12u en van 13u tot 17u klaar. Zij geven u eerlijke en correctie informatie n een luisterend oor. Voor complexe vragen verbinden zij u door met een oncoloog, een prostaatverpleegkundige of een oncopsycholoog.

  mijn partner is ziek, dit is ook voor mij niet altijd gemakkelijk, ik wil graag mijn zorgen met iemand delen.

  U kan uw vragen ook stellen op www.kankerlijn.be of via [email protected] De medewerkers van de Kankerlijn zorgen voor een antwoord of nodigen u uit om verder in gesprek te gaan.

  geZoNdheidsacties bij het persoNeel

  kiNdereN hebbeN WasVoorschrifteN

  [email protected] Renaux en Griet Bonamie verrastten in oktober 2013 hun collegas van de gemeentelijke diensten met een goed gevulde fruitmand. Dankzij de steun van Logo Gezond+ konden we zes weken lang alle diensten een gezonde snack aanbieden.

  start-to-run en stappencompetitieNaast gezond eten is ook bewegen erg belangrijk omzowelmentaalalsfysiekfittezijn.Uwordtaanhet loket toch ook liever bediend door een opgewekt en energiek persoon? En als onze poetsdames en technische collegas zorg dragen voor hun rug, zullen zij des te beter de gebouwen en het openbaar domein onderhouden.

  Daarom organiseert de sportdienst een maandelijkse sportactiviteit voor het personeel en af en toe een start-to-run. Ludieke acties zoals de 10.000-stappencompetitie zijn vooral sensibiliserend bedoeld, maar dragen tegelijk bij tot gezondere werknemers. Een idee voor uw bedrijf of onderneming?

  De Belgische Brandwonden-Stichting stelt vast dat nog te veel kinderen brandwonden oplopen door ongelukken in de badkamer.

  37 c is de ideale temperatuur van het badwater.

  Water van 60 kan uw kind binnen 3 seconden zware brandwonden toebrengen. Vermijd dat het water uit de kraan te heet wordt en installeer bij voorkeur een thermostaatkraan. Als dat niet kan, let dan extra goed op. Laat uw kinderen niet alleen achter in de badkamer en laat ze nooit zelf water bijvullen. Doe eerst de warme kraan dicht en dan pas de koude. En verlaag de watertemperatuur in uw cv-installatie naar 50. Zo kan de watertemperatuur aan de kraan maximaal tot 50 oplopen.

  Welk Water is geZoNd?Water is de beste keuze als u dorst hebt. Maar niet elk water is even gezond.

  regen-, put- en flessenwaterRegenwater is niet geschikt voor consumptie en slechts 1 op 10 waterputten in Vlaanderen levert drinkbaar water. Zelfs als u de kwaliteit van uw putwater vorige maand liet controleren, kan die kwaliteit nu al minder zijn.

  Flessenwater en leidingwater zijn gezond. Maar zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot 9 jaar mogen niet om het even welk flessenwater drinken. Water met meer dan 2 mg fluor per liter is voor hen niet geschikt. Bekijk dus het etiket of gebruik leidingwater.

  leidingwaterDe kwaliteit van het leidingwater wordt in Vlaanderen vaak gecontroleerd en is zeer goed. Alleen wanneer u loden leidingen hebt, moet u wat opletten. Als het water meer dan 6 uur heeft stilgestaan, dan laat u het water lopen tot u voelt dat de temperatuur constant blijft. Bereid voedsel alleen met koud leidingwater en koop voor kinderen en zwangere vrouwen liever flessenwater.

  ASBEST HERKENNENDe website asbestinfo.be leert u alles wat u over asbest wil weten: hoe u het materiaal herkent en hoe u er veilig mee omgaat.

  Het gemeentebestuur werkt al jaren samen met de schooldirecties om een gezonde mobiliteit bij kinderen te stimuleren. De jaarlijkse strapdag (dit jaar op vrijdag 19 september) en de Octopusweek zijn daar twee voorbeelden van. In het najaar van 2013 won de eigenaar van de mooist versierde fiets van elke klas een kleurrijke fietsbel.

  VerbodeN de ratteN te VoedereNU legt voeder klaar voor uw kippen of poezen? Wist u dat ratten hier ook graag van mee-eten? Ratten brengen heel wat ziektes over en zijn de grootste vervuilers van onze voedselvoorraden. Daarom is het belangrijk om ze niet (onbedoeld) te voederen.

  1. Bewaar voedselvoorraden gesloten.2. Leg geen gekookte etensresten op de composthoop.3. Strooi het kippenvoer niet op de grond, maar

  gebruik een voerbakje en neem dit s avonds weg.4. Verzamel huishoudelijk afval in afgesloten

  vuilnisbakken.5. Laat geen etensresten rondslingeren.6. Vermijd langdurige voederopslag en gebruik de

  oudste voorraad eerst.7. Ruim mogelijke schuilmogelijkheden op

  (houtopslag, rommel ).8. Dicht openingen, spleten en gaten van gebouwen.

  Wie ratten ziet op het openbaar domein of in grachten, meldt dit zo snel mogelijk aan de milieudienst. Het gemeentebestuur vraagt dan aan RATO om de ratten te bestrijden. Op privterrein is de particulier zelf verantwoordelijk om maatregelen te nemen. Folders over de bestrijding van muskusratten en bruine ratten (met informatie over gif) kan u krijgen aan het loket van de milieudienst.

  Contact: Milieuloket gemeentehuis, Dorp 1, T 09 382 82 72

  thema geZoNdheid

  geZoNd oNderWeg Naar school

 • 3GEMEENTELIJK NIEUWS

  griet, waarom heeft Nazareth een gezondheidsbeleidsplan nodig?De voorbije jaren organiseerden we als gemeentebestuur steeds meer acties ter bevordering van de gezondheid. We gev