Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

40
EDITIE 04 2014 VAN EINDHOVEN / DE KEMPEN SANDTON EINDHOVEN CENTRE: Service met passie ProTass groeit in crisistijd Masterclass Lea ® n: zonder harder te werken je output vergroten

description

Hét Ondernemersbelang is een platform dat regionale ondernemers met elkaar verbindt. Online, fysiek en via het magazine. Het platform is daarmee dé verbindende factor naar kennis en nieuwe contacten voor ondernemers. Wij geloven in de kracht van verbinden. Door te verbinden versterken wij de regionale economie, elke dag opnieuw! Om dit credo te ondersteunen organiseren wij masterclasses, rondetafelgesprekken en speed-dates voor regionale ondernemers. Via het magazine laten we bedrijven vervolgens kennis maken met het grote publiek.

Transcript of Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Page 1: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

E D I T I E

042014

VANEINDHOVEN / DE KEMPEN

SANDTON EINDHOVEN CENTRE:

Service met passieService met passieProTass groeit in crisistijd

Masterclass Lea®n: zonder harder te werken je output vergroten

Page 2: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Stroom en temperatuur : twee essentiële aspecten voor het slagen van uw evenement. Energyst levert oplossingen op het gebied van tijdelijke stroomvoorziening en klimaatbeheersing. Uiteraard staat veiligheid, comfort, gezondheid en milieu hierbij voorop. Dit geldt zowel voor kleinschalige evenementen als voor uw omvangrijke projecten die vragen om een uitgebreide situatieanalyse en een gedetailleerde projectplanning. Daarnaast levert Energyst 24/7 service, waardoor continuïteit wordt gegarandeerd. Benieuwd naar wat Energyst kan betekenen voor uw evenement? Bezoek dan www.energyst.com.

HOE HEEFT U UW FLEXIBILITEIT BINNEN UW ORGANISATIE GEREGELD?

UITZENDENDETACHERENPAYROLL

OPROEPKRACHTENOPLEIDINGENWERVING & SELECTIE

facebook.com/logisticforce twitter.com/logisticforce

Informeer bij Logistic Force welke diensten wij u hiervoor aan kunnen bieden! WWW.LOGISTICFORCE.NL

Van Helden Relatiegeschenken | 0344 - 640 200 | [email protected] | Vanhelden.nl | Ma t/m vr, 8:00 tot 22:00 uur

HELDEN VAREN HUN EIGEN KOERS

ROTTERDAMLaan op Zuid 394B3071 AA [email protected]

TIELHet Eek 14004 LM [email protected]

WWW.VANHELDEN.NL

TielTurnhout

Brussel

Rotterdam

Met Van Helden neemt u uw relaties mee aan boord en laat u ze niet verwateren. Wij helpen u uw koers te bepalen en uw bestemming veilig te bereiken.

Van concept- en productontwikkeling tot het feilloos bedrukken van relatiegeschenken met uw logo. Met Van Helden bent u zeker van tastbaar beter bereik. Onze kracht is ondernemen en het verbinden van mensen en organisaties.

Rotterda

ERVAREN?Vraag GRATIS CATALOGUS aan via Vanhelden.nl/aanvragen

VH14 helden adv v2 .indd 1 23-07-14 15:43

Page 3: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

5 Column / Colofon6 Nieuws10 ‘Als stofzuiger wil je er toch vol tegenaan’11 Duurzaamheid in het bedrijfsleven17 Persoonlijk ontwikkelingsplan leidt tot

duurzame inzetbaarheid18 Hoe integreert u offline en online marketing?

22 Een duurzaam pand: u verdient het!23 Zonne-energie heeft de toekomst26 Veraa Metaal investeert in nieuwe lasersnijder27 Het moet in alle opzichten precies passen29 De finishing touch31 ‘Met Marktplaats staat mijn webwinkel op

een A1-locatie’

35 ‘Het is gaaf om ondernemers te kunnen verbazen met innovatie’

36 ‘Je komt als bedrijf echt niet meer weg zonder social mediastrategie’

38 Energieakkoord raakt mkb: last of lust?

LEES VERDER OP PAGINA 12 LEES VERDER OP PAGINA 20 LEES VERDER OP PAGINA 24

VAN A NAAR BETER IN DE BOUWTien jaar terug gold de bouw als een van de minst innovatieve sectoren. De crisis en de verduurzaming hebben daarin grote verande-ring gebracht. Installateurs die destijds hun nek uitstaken met energiebesparende technieken, doen daarmee nu goede zaken; bouwteams die kiezen voor smart engineering reduceren zowel de faalkosten als de productietijd.

PROTASS GROEIT IN CRISISTIJDIn 2005 namen Jos Kivits en Frank Ramaekers een EMS-bedrijf over en startten ze met de productie van hoogwaardige be-stückte printplaten. Bijna tien jaar later staat ProTass als een huis. Het bedrijf groeide tij-dens de recessie van twee naar twintig mede-werkers en betrok eind vorig jaar een nieuw bedrijfspand in Eindhoven. Dat geeft letterlijk en figuurlijk ruimte om beheerst te groeien.

Zonder harder te gaan werken als totale orga-nisatie je output vergroten. Dat is volgens Arend van Randen en Rob Smulders van Arpa Training en Consultancy uit Veldhoven het re-sultaat, wanneer een organisatie besluit te gaan werken volgens het Lean-gedachtegoed. Je tilt je organisatie er volgens beiden mee naar een hoger niveau.

RONDE TAFEL REPORTAGE MASTERCLASS

SERVICE MET PASSIESandton Hotels viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. ‘The Unique Hotel Collection’ bestaat op dit moment uit dertien hotels in drie landen, met elk hun eigen sfeer en identiteit. Sandton Eindhoven Centre kenmerkt zich door zijn kleurrijke, sfeervolle inrichting, Brabantse gastvrij-heid én persoonlijke service.

MET INTERNET LIGT DE WERELD AAN JE VOETENHij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet, digitale televisie, breedband en hotels.

LEES VERDER OP PAGINA 10

LEES VERDER OP PAGINA 32

PLUS

COVERINTERVIEW

EN VERDER...

MASTERCLASS LEA®N

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 3

INHOUD

Page 4: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

profast_DEF.indd 1 12/18/12 4:41 PM

INFORMATIEAVONDENZONNEPANELEN!

BEZOEK ÉÉN VAN ONZEINFORMATIEAVONDEN OP:DONDERDAG 22 MEIDONDERDAG 12 JUNI

KOM NAAR ONS ENERGIE-ADVIESCENTRUMKERVER 6A - EERSELINDUSTRIETERREIN (DE HAAGDOORN)TEL. 0497-534379/0613833375

BEGIN NU MET HET OPWEKKEN VAN UW EIGEN STROOM!SCHRIJF NU IN OP ONZE WEBPAGINA

INFORMATIEAVONDENZONNEPANELEN!

BEZOEK ÉÉN VAN ONZEINFORMATIEAVONDEN OP:DONDERDAG 22 MEIDONDERDAG 12 JUNI

KOM NAAR ONS ENERGIE-ADVIESCENTRUMKERVER 6A - EERSELINDUSTRIETERREIN (DE HAAGDOORN)TEL. 0497-534379/0613833375

BEGIN NU MET HET OPWEKKEN VAN UW EIGEN STROOM!SCHRIJF NU IN OP ONZE WEBPAGINA

Page 5: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Hét Ondernemersbelang Eindhoven/ De Kempen verschijnt vijf keer per jaar.

Achtste jaargang, nummer 4, 2014

Oplage: 5.000 exemplaren

Coverfoto Marc van den Broek van Sandton Eindhoven CentreFotografi e: Marco Magielse

UitgeverNovema Uitgevers BV / Jelte HutPostbus 30, 9860 AA GrootegastWeegbree 1, 9861 ES GrootegastTelefoon 0594 – 51 03 03Fax: 0594 – 61 18 [email protected]

EindredactieJørg van [email protected]

Regionale verbinderNovema ValkenswaardBob Kocken Telefoon 040 - 84 50 [email protected]

Websitewww.ondernemersbelang.nl

VormgevingVDS Vormgeving, Drachten

DrukScholma Druk, Bedum

Aan deze uitgave werkten mee:Hans van AschHubertine van den BiggelaarJasper van den BovenkampDaphne Doemges-EngelenJo GoossensPeter van HuijkelomSandra KagieJeroen KuypersRien LinthoutMarco MagielseWouter MoneHenk PokerWendy van SchieAndré VermeulenLoes Wijdeveld Heidi WilsLieke van Zuilekom

AdreswijzigingenAdreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, [email protected]. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u aan het begin van deze colofon.

ISSN 1873 – 8095

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uit gever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

COLOFON

DE KLANT ALS UIT TE PERSEN CITROEN

Een ondernemer met een heren-modezaak in Woerden stond 240 euro rood op zijn rekening

courant. Gedurende zes uur. Een nachtelijke, automatische afschrijving was hier debet aan, de pinbetalingen van de dagomzet werden twaalf uur later bijgeboekt. De plaatselijke Rabobank sommeerde hem het bedrijfskrediet van 20.000 euro onmiddellijk af te lossen.

De winkelier kon dat niet meteen, doordat hij kort daarvoor twee keer een ramkraak voor zijn kiezen had gekregen, waarna de verzekeraar telkens nieuwe veiligheidseisen had gesteld. Daarvoor en voor de inkoop van nieuwe voorraad had hij het krediet gebruikt.

De bank kende geen pardon en eiste het geld per direct. De onfortuinlijke ondernemer kreeg zes weken de tijd om zijn huis te verkopen. De koopwoningenmarkt was net aan het instorten doordat de banken de westerse wereld in een fi nanciële crisis hadden gestort van nooit eerder vertoonde weerga.

Na die zes weken bracht de bank de onverkochte woning van de herenmodeman naar de veiling, waar – zo bleek later – een besloten vennootschap van de Rabobank het huis voor een appel en een ei opkocht. Ongeveer een half jaar nadien ging het huis tegen de marktwaarde weer de deur uit. De bank maakte een mooie winst, de ondernemer zat privé met een restschuld van 32.000 euro. Zijn zaak moest hij sluiten.

Wekelijks maken banken en ook verzekeraars nieuwe slachtoff ers in Nederland met hun niets ontziende, misselijk makende maatschappelijk onverantwoord gedrag. Bij het nieuwe meldpunt Mores liggen stapels voorbeelden van ondernemers en ook

particulieren die - op vergelijkbare wijze zoals beschreven - gemangeld zijn. Daar zitten twee voorbeelden bij van zogenaamd chique banken die het vermogen van klanten met onverantwoord speculeren hebben vergokt en dat proberen toe te dekken met geantidateerde documenten voorzien van vervalste handtekeningen van hun ‘cliënten’. De rechtszaken lopen.

Recent heeft een voormalige topbankier van de Rabobank, die zich al tien jaar ergerde aan de mateloze geldzucht van zijn collega’s, de stichting Mores opgericht waar gedupeerden hun verhaal kwijt kunnen. Samen met een team van deskundigen beoordeelt hij de klachten en spreekt de verantwoordelijken bij fi nanciële instellingen erop aan. Als dat niet werkt, zoekt hij de publiciteit. Bankiers zijn maar voor één ding bang: negatieve publiciteit.

Bij de geringste rimpeling grijpt een fi nanciële instelling naar haar machtswapen om ‘de klant’ eens even kopje onder te dompelen. Banken kunnen zich dit wangedrag veroorloven omdat zij weten dat niemand hen een strobreed in de weg legt. In 2009 en 2010 hebben we kunnen zien hoe de toenmalige regering ABN Amro en ING met tientallen miljarden van de totale ondergang heeft gered.

Inmiddels compenseren ABN Amro en Rabobank de door kabinet en parlement aan banden gelegde bonussen van topmanagers – het systeem dat feitelijk heeft geleid tot de fi nanciële crises sinds 2008 - met salarisverhogingen van 20 respectievelijk 13 procent. Omdat die topmanagers het zo geweldig doen. Anders gaan ze naar het buitenland, luidt dan steevast het hypocriete commentaar. Lekker laten gaan, zou ik zeggen. «

André Vermeulen // [email protected]

COLUMN

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 5

Page 6: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

MAGNEETSLEUTELHANGERS VOOR DE METAAL- &RECYCLINGINDUSTRIESpeciaal voor de metaal- & recyclingindustrie brengt Goudsmit Magnetic Design BV uit Waalre een nieuw ontwerp magnetische sleu-telhangers op de markt. Die hebben de vorm van een hoefi jzermagneetje en houden niet al-leen een bos sleutels bij elkaar maar dienen ook om ferro- van non-ferro metalen te onder-scheiden. Handig voor vakmensen in de me-taal- en recyclingbranche. Met de sterke, geïntegreerde Neodymium magneetjes kun-nen ook kleine staaldelen, zoals schroefjes en spijkers makkelijk worden opgepakt. Bovendien zijn de hangers te bevestigen aan koelkast, planbord of stalen wand en houden ze notities en sleutels op een vaste plek. Opdruk van bedrijfsnaam of reclameslogan op het metalen labeltje is mogelijk. Ook de sleu-telring is te voorzien van een tekst, bijvoor-beeld een bedankje voor bezoek aan een beursstand. www.goudsmit-design.com

KORT NIEUWS

www.regiobusinessdagen.nl

Regio Business Dagen is hét netwerkevenement van Zuidoost-Nederland, waar u niet mag ontbreken!

1&2 oktober 2014BEURSGEBOUW EINDHOVEN

Regio Business Dagen brengt netwerken naar een hoger niveau!

• Beursvloer met 300 enthousiaste exposanten

• Nóg uitgebreidere netwerkmogelijkheden door avondopenstelling tot 23.00 uur

• Inspirerend programma met topsprekers

• Ontmoet alle gerenommeerde business clubs

Een evenement van:

Kom GRATIS

naar de beurs,

meld u nu aan als

bezoeker!Volg ons op social media

ADVERTENT I E

DÉ VACATURESITE VAN DE REGIO: WERKENINDEKEMPEN.NLVoor bedrijven, een nieuw medium voor personeelsadvertenties. Voor Kempenaren een site met regionale vacatures in alle sectoren.

Waarom vacatures plaatsen op werkenindekempen.nl?• Alle Kempische vacatures op één plek.• Mensen zoeken vacatures online• Werkzoekenden kunnen rechtstreeks reageren bij

bedrijven• Advertenties minstens een maand online• Betere zichtbaarheid en vindbaarheid van bedrijven• Werkzoekenden kunnen vacatures automatisch per

mail ontvangen• Geïnteresseerden kunnen werkgevers en functies

anoniem volgen • Goed voor de lokale economie en arbeidsmarkt

Kempenaren staan bekend als loyale mensen met een gezond arbeidsethos en hart voor de zaak. Net als

bedrijven, kiezen ze ervoor om te werken in de regio. Het wordt steeds belangrijker voor werkgevers om zichtbaar en vindbaar te zijn. Voor bedrijven is er een introductie-actie met onder andere een gratis vacatureplaats voor de

eerste vijftig bedrijven. Kijk op de site voor informatie.

Page 7: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt; je belt een bedrijf, je krijgt de receptioniste en aan haar

toon hoor je het al aankomen. Na jouw duidelijke introductie komen toch die twee onvermijdelijke, apathische vragen: “Hoe was uw naam?” en “Van welk bedrijf bent u?” gevolgd door een gevries-droogd “Ik verbind u door!” of nog erger: “Ik zal even kijken of hij er is”… Natuurlijk weet je of hij er is!

Ik las recent in ditzelfde blad een quote van ie-mand: ‘Met goed personeel kun je het verschil maken!’ Die mag je inlijsten! En dat begint al aan de telefoon. “Dag Vincent, fi jne vakantie gehad? Ja hoor, hij is binnen… komt hij!” WAUW, ik ben ineens iemand!

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: je organisatie is zo sterk als je zwakste schakel! Zeker als fysieke dienstverlening - zoals bij ons - je belangrijkste product is.

Onze medewerkers staan bijna allemaal op de werkvloer. Zij zijn receptioniste, pr-, service- en verkoopmedewerker én uitvoerder in één! Dat be-spreek ik vaak met ze: “Je bent een verlengstuk van ons bedrijf, neem je verantwoordelijkheid, durf een beslissing te nemen, dat is goed voor jezelf, je klant, je collega’s en het imago van het bedrijf.” Als je zo’n fl exibel en zelfstandig georiënteerd dienstenpakket hebt als wij, dan moet je honderd procent kunnen vertrouwen op je mensen! Je kunt er natuurlijk ook kaderpersoneel tussen zetten, maar dan creëer je weer zo’n verlammende machtsstructuur en ontneem je ze hun initiatief en werkvreugde! Daarentegen kun je ze ook iets meegeven, leer ze meedenken! Ze zullen er altijd blijven, ondernemers die nog vol overtuiging roepen: “Personeel is een straf”… maar dat ligt dan voornamelijk aan henzelf! «

PERSONEEL IS EEN STRAF …

VINCENT MUSTERSDirecteur CleanChoicewww.cleanchoice.nl

COLUMN

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 7

REGUS GAAT EVOLUON EXPLOITERENRegus, de wereldwijde aanbieder van fl exibele werkplekken, gaat het beroemde Evoluon in Eindhoven beheren en exploiteren. Hierover is overeenstemming bereikt met Philips. Het dis-cusvormige Evoluon, waar al veel congressen en evenementen plaatsvinden, wordt nu tevens ingericht als centrum voor ondernemers en zakelijke innovatie. Binnen de rijke historie van Philips en Eindhoven neemt het Evoluon een bijzondere plaats in. Regus gaat het markante gebouw nu inrichten met vergader- en werkplekken voor grote en kleine bedrijven – van star-ters tot grote internationale ondernemingen, die immers steeds meer mobiele werknemers hebben. Bedrijven en ondernemers kennen het Evoluon al als locatie voor vergaderingen, con-gressen en evenementen, maar kunnen er nu ook terecht voor de dagelijkse werkzaamheden. De fl exibele werkplekken van Regus zijn beschikbaar voor de uitvoering van alle kantoorfunc-ties, maar ook als ontmoetings-, netwerk- of vergaderlocatie. Roger Perrin, Global Managing Director van Regus Innovation: “Met de ervaring die we wereldwijd hebben opgedaan in de ondersteuning van zowel startende bedrijven als grote ondernemingen willen we het Evoluon deels inrichten als innovatie- en ondernemingscentrum voor starters van binnen en buiten de Brainport regio.”

GEZOCHT: PROFESSIONALS VOOR INSPIREREN WERKZOEKENDENDeBroekriem is op zoek naar professionals die werkzoekenden tijdens een kop koffi e willen vertellen over hun baan en branche. Pieter Vermeer van DeBroekriem: “Anno 2014 is netwerken de sleutel tot succes. 75 procent van de banen wordt tegenwoordig via het netwerk ingevuld. Daarom initieert DeBroekriem netwerkgesprekken tussen professionals (zoals bijvoorbeeld ondernemers en zzp’ers) en werkzoekenden uit de regio Eindhoven. Voor veel bedrijven is dit ook een leuke manier om invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Professionals die graag een kop koffi e willen drinken met iemand die op zoek is naar een baan, en hem of haar wil inspireren, kunnen zich voor 1 oktober aanmelden via www.debroekriem.nl/match.

ONDERNEMERSVRAAG

HOE BEREIDT U ZICH VOOR OP DE ARBEIDSMARKT VAN DE TOEKOMST?Door zo min mogelijke vaste arbeidscon-tracten aan te beiden (19%)

Ik laat mij eerst goed voorlichten (62%)

Door de vele veranderingen kun je je niet of nauwelijks voorbereiden (19%)

UW NIEUWS IN HÉT ONDERNEMERSBELANG?Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: [email protected].

Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Hét Ondernemersbelang.

Page 8: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

SANDTON HOTELS: SERVICE MET PASSIE

‘ Wij proberen steeds een WOW!-factor te creëren bij onze gasten’Sandton Hotels viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. ‘The Unique Hotel Collection’ bestaat op dit moment uit dertien hotels in drie landen, met elk hun eigen sfeer en identiteit. Sandton Eindhoven Centre kenmerkt zich door zijn kleurrijke, sfeervolle inrichting, Brabantse gastvrijheid én persoonlijke service.

General Manager Marc van den Broek zwaait al weer bijna vijf jaar de scepter over Sandton Eindhoven

Centre. In 2005 vroegen de oprichters van Sandton hotels, Gui de Vries en Rogier Braakman, hem om het in 2004 overgenomen hotel volledig opnieuw in de markt te zetten. Na twee jaar Sandton Chateau de Raay in Baarlo te hebben gerund, keerde hij in 2010 terug naar Eindhoven. De geboren en getogen

Brabander heeft jarenlange ervaring in de in-ternationale hotellerie en werkte onder andere voor The Ritz-Carlton en Hilton. “Na jaren over de wereld gezworven te hebben, ben ik teruggekeerd naar mijn roots: het Brabantse land”, lacht Van den Broek.

Als General Manager is hij niet alleen verant-woordelijk voor de commerciële organisatie van het hotel, maar ook voor de operationele

“We benaderen onze gasten altijd

zoals wij zelf benaderd willen

worden”

COVERINTERVIEW Tekst: Lieke van Zuilekom // Fotografi e: Marco Magielse

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 20148

Page 9: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

en facilitaire kant. “Ik ben continu bezig met wat we kunnen verbeteren in ons hotel, om onze gasten nog beter van dienst te kunnen zijn. Ik luister hierbij niet alleen naar mijn team, maar ga ook persoonlijk het gesprek aan met mijn gasten. Zowel tijdens als na hun verblijf. Hoe beoordeelt een gast zijn verblijf? Wat was goed en wat kan beter? Wat heeft hij gemist? Ons doel is om gasten aan ons te bin-den en continu onze service te verbete-ren, zonder dusdanig te automatiseren dat hij zich een nummer voelt. Wij staan voor goede service, met persoonlijk con-tact. De afgelopen jaren hebben we, mede dankzij deze aanpak, een groot netwerk opgebouwd in en buiten Eindhoven.”

WOW-FACTOR“Als team proberen wij steeds een WOW!-factor te creëren bij onze gasten”, gaat Van den Broek verder. “Dat begint vaak al wan-neer gasten hier binnenkomen. Velen ver-wachten niet dat achter de kleine gevel aan de Stratumsedijk zo’n groot hotel ligt.” De be-langrijkste WOW!-factor zit echter in de ser-vice. “We benaderen onze gasten altijd zoals wij zelf benaderd willen worden. Dat klinkt makkelijk, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. We denken zoveel mogelijk met onze gasten mee, vanaf het eerste contactmo-ment, de reservering, tot wanneer zij de deur uit lopen.”

EVENEMENTEN“Indien gewenst, geven wij tips over wat er in de omgeving te zien en te doen is. Vooral de toeristische gast proberen wij zoveel mogelijk te laten zien van wat Eindhoven te bieden heeft. Wij werken samen met verschillende restaurants, maar ook met bijvoorbeeld Thermen Prinsejagt, het Van Abbemuseum, Piet Hein Eek en Genneper Parken, om onze gasten aantrekkelijke arrangementen te kun-nen bieden. Daarnaast haken we in op alle evenementen. Eindhoven is de afgelopen jaren een echte evenementenstad geworden. Tijdens de Dutch Design Week, Glow en tij-dens alle sportieve evenementen zie je dat de stad bruist. En ook de koopzondagen trekken veel publiek, onder andere uit België. Eindhoven heeft zichzelf de afgelopen jaren echt op de kaart gezet. Als hotelier plukken we hier zeker de vruchten van.”

Dit jaar heeft Sandton Hotels de Customer Passion Award 2014 gewonnen, een prijs voor een organisatie die zich onderscheidt op het gebied van klantgerichtheid en klantgedreven-heid. Met het winnen van deze toonaange-vende award schaart Sandton Hotels zich in het rijtje eerdere winnaars als de Schiphol-groep, KLM, Philips en Coolblue.

STEENTJE BIJDRAGEN AAN DE MAATSCHAPPIJ“Met onze producten, diensten, netwerk en re-sources dragen wij graag een steentje bij aan de maatschappij. In Eindhoven, maar ook daarbuiten”, aldus Van den Broek. “De hotel-collectie, waarvan de naam is ontleend aan de bekende Sandton zakenwijk in Johannesburg, ondersteunt bijvoorbeeld al langere tijd pro-jecten in Zuid-Afrika. “In augustus hebben we

een nieuwe overeenkomst getekend met Health Promotion South Africa Trust.

Het doel van deze non-profitorgani-satie is preventie door educatie. Ieder jaar worden meer dan 10.000 lokale Health Promoters opgeleid

om hun basis gezondheidskennis te delen met de mensen in de townships

van Zuid-Afrika. Naast HIV en aids zorgt ook diarree jaarlijks voor vele doden. Ouders weten niet dat en hoe ze de hygiëne kunnen verbeteren. Dat leren zij van de Health Promoters.”

Gasten kunnen het goede doel steunen door aan het eind van hun verblijf een vrijwillige donatie te doen. “Dat kan al vanaf één euro. Het bedrag wordt volledig besteed aan hulp.” Van den Broek vertelt dat aartsbisschop Desmond Tutu beschermheer is van de orga-nisatie. “Enkele jaren geleden bracht hij een bezoek aan Nederland, waarbij hij in verschil-lende Sandton hotels heeft overnacht. Ter ere van zijn komst hebben we een groot benefiet-diner georganiseerd. De opbrengst daarvan ging naar Zuid-Afrika.”

In 2010 heeft Sandton Eindhoven Centre be-langeloos deelgenomen aan de Serious Request acties. “Samen met de VVV hebben wij een glazen hotel gebouwd op het Catharinaplein, het zogenaamde Sandton Bed&Business hotel. Dankzij de belangeloze medewerking van tal van instanties en toele-veranciers hebben we de volledige opbrengst, ruim 16.000 euro, kunnen schenken aan pro-jecten voor kinderen die hun ouders hebben verloren aan aids.”

“Verder ondersteunen we lokale organisaties en initiatieven”, aldus Van den Broek. “Zo ben ik de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij de Beursvloer van Vrijwilligerspunt. En afgelopen jaar was ik voorzitter van de BOV-Trofee, een initiatief van JCI De Kempen. In oktober organiseren we een evenement rondom de Lichtjesroute. Samen met de Stichting Vrienden van de Thuiszorg en onder andere de ABN AMRO Foundation, maken wij mogelijk dat ouderen in een bus de route kunnen rijden.”

Een andere mooie samenwerking is die met Books 4 Life, waar gedoneerde tweedehands boeken worden verkocht. “Bij de open haard hebben we twee boekenkasten ingericht, met boeken in vier talen. Gasten kunnen deze boe-ken lenen en/of kopen. Zo bieden we weer een extra service. En Books 4 Life heeft hierdoor extra opbrengsten.”

BED&BUSINESSVier jaar na het succes van het glazen hotel lanceert Sandton Eindhoven Centre het Bed&Business arrangement voor zakenmen-sen die graag ‘uitgeslapen zakendoen’. “Vanaf dit najaar kunnen zakenmensen terecht in onze verbeterde Deluxe kamers, speciaal ge-richt op de zakelijke gast. Gratis wifi, gebruik van een boardroom en coffee-to-go in de och-tend zijn slechts een paar van de services die wij hier extra aanbieden. Wanneer de zakelijke gasten ’s avonds terugkomen in het hotel staat een lekker glas wijn voor hen klaar, zodat zij even kunnen ontspannen bij de open haard.”

Voor zakenmensen die langer in het hotel wil-len verblijven, heeft het hotel een aantal stu-dio’s ingericht. “Voor klanten, leveranciers of collega’s van andere vestigingen die een aantal weken in Nederland verblijven of voor expats die nog geen woonruimte hebben gevonden, zijn de Comfort Studio’s zeer geschikt”, aldus Van den Broek. “De Comfort Studio’s bevin-den zich aan de achterkant van het hotel en zijn geïntegreerd in appartementencomplex Het Museumkwartier, waardoor de gasten meer privacy hebben. Ze zijn ingericht met een kitchenette, een zithoek en een grote werktafel, waardoor ze meer voelen als een thuis dan als een hotel. Uiteraard kunnen de gasten gebruikmaken van alle services van het hotel.” «

Voor meer informatie www.sandton.eu/eindhoven

“Velen verwachten niet dat achter de

kleine gevel aan de Stratumsedijk zo’n

groot hotel ligt”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 9

Page 10: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Er was eens een oude stofzuiger. Hard had hij niet hoeven werken zijn hele leven. Dat verklaarde zijn hoge leeftijd, maar vrolijk werd hij er niet van. Want slechts nu en dan pakte iemand hem even vanuit zijn plekje onder de trap vandaan. Kuchend en rochelend – want niemand nam de moeite hem zelf eens schoon te maken – mocht hij dan even aan de slag.

Maar in plaats van lekker meters maken, zag hij alle kamers van het kantoorgebouw in een krap uurtje.

Als hij nog na stond te puffen van zijn snelle rondje stofhappen, besefte hij zich dat hij ner-gens echt de hoekjes in mocht duiken. Grondig schoonmaken zat er niet in. Jammer, vond hij. Want als stofzuiger wil je er toch vol tegenaan. Je bent niet voor niets uitgerust met speciale mondjes voor de moeilijke hoekjes. Ook de stof-lapjes die naast hem stonden, verzuchtten hun saaie bestaan. Zelden mochten ze uit de emmer waarin ze waren opgeborgen. Even fijn door een sopje, dat kwam er al helemaal niet bij kijken. Vlug vlug werden ze over de bureaus gehaald, maar net als hun vriend de stofzuiger mochten ze niet eens een oppervlak helemaal schoonma-ken: er werd gewoon langs papieren en planten

heen geveegd. En dan die arme schuursponsjes: even lekker een gootsteen uitboenen, hoe lang geleden was dat…?

PLEZIER IN HET WERKTot die dag afgelopen augustus; de stofzuiger, sponsjes en doekjes weten het nog goed. Letterlijk en figuurlijk waait er een frisse wind door het gebouw. Want daar is een professio-nele soortgenoot, een stofzuiger voor industrieel gebruik. Maar nog belangrijker dan zijn onver-woestbare uiterlijk, vitaliteit en goede techniek, wordt hij gehanteerd door iemand die plezier schijnt te hebben in het schoonmaakwerk. Iemand die van wanten weet. Die haar stofzui-ger secuur langs de plinten laat gaan, die alle hoekjes van de kamer ziet. Met een stofzuiger die regelmatig gekeurd wordt en in topconditie

op zijn werk verschijnt. Ook de stofdoekjes stra-len in hun glansrol: ze duiken het sopwater in, om vervolgens energiek lang de bureaus, ven-sterbanken en deuren te gaan. Omdat het schoonmaakwerk zo regelmatig wordt herhaald, zijn ze na verloop van tijd helemaal niet meer zo vies van hun taak. Zo kan het dus ook! «

SCHOONMAAKBEDRIJF WAALRE

‘ Als stofzuiger wil je er toch vol tegenaan’

SCHOONMAAKBEDRIJF WAALREPetunialaan 1c 5582 HA WaalreTelefoon 040-213 40 95E-mail [email protected]

EIGENAAR NICO JORDAAN: ‘HET IS GEEN SPROOKJE, MAAR DAT PROBEREN WE ER WEL VAN TE MAKEN’“Het scenario van de amper gebruikte stofzuiger en doekjes, is helaas werkelijkheid voor veel bedrijven. Er is weinig tijd en er zit geen structuur in het schoonmaakwerk. Wij spreken met de klant af wat we doen en hoe vaak per week of maand we komen. Vervolgens doen we dat ook: de uren die zijn afgesproken, maken we daadwerkelijk. Dat klinkt voor de hand liggend, maar blijkt in de praktijk vaak niet te gebeuren. Onze prijzen zijn marktconform, onze kwaliteit stijgt hier echter ruim boven uit. Een nieuwe medewerker wordt altijd gedegen ingewerkt door ons, maar sowieso komen we ook bij de ervaren krachten iedere twee weken langs op de werkplek. Zo zorgen we dat alle materialen op voorraad zijn en het schoonmaakwerk voldoet aan onze hoge eisen. Thuis schoonmaken is immers heel anders dan in een productieomgeving. Onze medewerkers worden door een extern bureau opgeleid tot vakgeschoold schoonmaker.

Bij klanten waar dagelijks wordt schoongemaakt, komt iedere keer dezelfde medewerker voor een optimale binding met het bedrijf. Vanzelfsprekend zijn onze materialen goed onderhouden: de A-merk stofzuigers die we gebruiken zijn voorzien van een fi jnstoffi lter en worden ieder jaar gekeurd. Naast het schoonmaakwerk op zich, bieden we extra diensten. Zo kunnen we ook een toiletruimte helemaal inrichten: van handdoekjes en schoonloopmatten tot zeepdispensers.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen // Fotografi e: Marco MagielseREPORTAGE

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201410

Page 11: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Veel ondernemers denken vaak: ik wil wel iets doen maar dat zal wel heel duur zijn. Wij houden ons sinds

enkele jaren zeer actief bezig met duurzaamheid en hebben ondervonden dat dit een onterecht vooroordeel is. Omstreeks 2011 hoorde ik vaker van cliënten verhalen over zonnepanelen. Hierdoor ben ik mij hier meer in gaan verdiepen en heb uiteindelijk besloten over de hele oppervlakte van het dak van ons kantoor 51 grote zonnepanelen te laten plaatsen. Ons hele kantoor draait nu op de energie die wordt opgewekt door deze zonnepanelen. Ook rijd ik in een elektrische auto, een Tesla. Sinds enige tijd staat er een laadpaal voor mijn auto voor kantoor. Ook deze paal haalt zijn energie volledig uit de zonnepalen op het dak. De zonnepanelen leveren zelfs nog meer energie op dan de auto en het kantoor tezamen verbruiken. Dit overschot aan energie wordt teruggeleverd aan Essent.

Voor bedrijven zijn er geen subsidies om zonnepanelen te plaatsen. Toch is het ook financieel voordelig. De aanschaf is natuurlijk een flinke kostenpost, maar als vervolgens het hele kantoor op zonne-energie draait en er derhalve geen energierekeningen meer betaald hoeven te worden, dan heb je dit bedrag binnen drie tot vijf jaar terugverdiend. Voor een elektrische auto heeft de overheid wel fiscale voorzieningen getroffen, waardoor het aantrekkelijk is om de overstap te maken. U ondervindt hier dus direct de voordelen van door middel van een forse verlaging of nihilstelling van de bijtelling.

Daarnaast is het ook marketingtechnisch gezien een goede investering geweest. Natuurlijk haal je geen klanten binnen puur en alleen vanwege het feit dat het kantoor op zonne-energie draait, maar dit kan wel een doorslaggevende factor zijn. Indien bedrijven of particulieren zichzelf de doelstelling hebben gesteld om een duurzamer beleid te voeren, zullen zij eerder geneigd zijn samen te werken met een kantoor

dat hier ook het nut van inziet en hier op een actieve manier mee bezig is. In een tender voor het uitbesteden van juridisch werk werd ik laatst aangenaam verrast aangezien het

bedrijf in kwestie het werk aan ons kantoor gunde. De kwaliteit van de drie

kantoren op de shortlist was nagenoeg gelijkwaardig. De directie van het bedrijf gaf mij later aan dat zij onze duurzame investeringen als een soort ISO-keurmerk zagen en dat dit voor hen bepalend was geweest.

Opvallend is dat onze duurzame investeringen een drietal positieve effecten hebben.

Op de eerste plaats vinden de collega’s het allemaal fantastisch dat de energie voor de printer, de computers, het licht en de gehele bedrijfsvoering van de zonnepanelen afkomstig is. Een ander pluspunt is dat onze klanten en strategische partners enthousiast zijn over de duurzaamheid en vaak zelf ook duurzame investeringen hebben gedaan of voornemens zijn te gaan doen.

Ten slotte worden de duurzame investeringen in de markt kennelijk aangemerkt als een soort ISO-keurmerk. In een studie van de Boston Consulting Group over het verdienmodel in Nederland in 2030 wordt opgemerkt dat innovatie een van de pijlers van succes zal zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Alle mooie bedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen. Veel succes toegewenst aan alle ondernemers! «

Als commerciële advocaten voor succesvolle ondernemers hechten wij bij CLERXvanROYadvocaten veel belang aan duurzaamheid. Veel mensen denken dat duurzaamheid en commercieel denken niet samen gaan. Wij zien hier juist kansen en uitdagingen in.

Duurzaamheid in het bedrijfsleven

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2013 11

CLERXVANROYADVOCATENvan Sonsbeecklaan 486191 JM BeekTelefoon 046 - 436 33 88E-mail [email protected]

KENNISPARTNER

Page 12: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

VAN A NAAR BETER IN DE BOUW:

Geen aanbesteding op prijs maar beheer op budget

RON DE PROOST van PureSolar in Valkenswaard

DEELNEMERS

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201412

Page 13: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

De innovatie in de bouw lijkt de voorbije jaren in een stroomversnelling te zijn

gekomen. Er wordt geëxperimenteerd met andere materialen, er wordt veel meer gerecycleerd en vooral: er worden reuzensprongen gemaakt op het gebied van isolatie en hernieuwbare energie. Terwijl een bedrijfspand of woning vroeger een gebouw was dat massa’s energie opslokte, verandert het nu steeds meer in een bron van (zonne)energie. Termen als ‘energieneutraal’ of ‘energiepassief’ verwijzen niet langer naar toekomstdromen maar naar reëel bestaande huizen en bedrijfsgebouwen. Louis van Ham, adviseur bij installatiebedrijf A.J. Loots in Eindhoven, heeft de markt in vijftien jaar tijd hard zien veranderen:

NOG ALTIJD PROBLEEMLOOS DRAAIEN“In 2000 begonnen wij met het verkopen en installeren van warmtepompen. Aanvankelijk ging dat moeizaam en het heeft lang geduurd eer we er iets op gingen verdienen, maar naarmate we meer ervaring in de techniek kregen werden de aantallen groter. Waar ik heel trots op ben is dat al de pompen die we bijna vijftien jaar terug installeerden nog altijd probleemloos draaien, zelfs zonder dat er circulatiepompen hoefden te worden vervangen wegens slijtage. Woningbouwcorporaties die vroeger sceptisch waren, zijn nu enthousiast. En wij blijven zelf ook enthousiast. We hebben zelfs een infocentrum geopend voor corporaties en particulieren die zich op de aanschaf van een warmtepomp willen oriënteren.”

Volgens Van Ham is het doorzettings-vermogen van aanbieders en installateurs maar één reden voor het groeiend succes van duurzame energietechniek. “Ook de kosten zijn stelselmatig gedaald.

Vooral die van zonnepanelen zijn behoorlijk omlaag gegaan, van 6 euro per piekwattuur tot anderhalf. Maar dat heeft er ook toe geleid dat meer bedrijven zich op die markt zijn

gaan richten. Bijna iedereen die iets met zonweringen doet probeert ook iets

met zonnepanelen.”

WARM EN KOUD BLAZEN DOOR DE OVERHEID

En het is de vraag of al die nieuwkomers een even goede service leveren als de gerenommeerde bedrijven. Dat is een belangrijk punt omdat de stimuleringsmaatregelen van de overheid administratieve rompslomp meebrengen. “Zonne-energie is heel nadrukkelijk in opkomst, maar de onduidelijkheid die de overheid tentoonspreidt schrikt ondernemers en particulieren af”, zei Ron de Proost van PureSolar in Valkenswaard. “Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de salderingsregeling voor aansluitingen tot 3 * 80 ampère en wat betekent dat voor de terugverdientijd? De particulier kan genieten van de BTW-teruggaveregeling maar daarvoor moet hij wel aan bepaalde administratieve verplichtingen voldoen. Gebeurt dat niet of verkeerd, dan riskeert hij een boete van de Belastingdienst. Wij begeleiden onze klanten daarin maar doet iedere leverancier dat wel even secuur?” Alle deelnemers aan het rondetafelgesprek zijn het erover eens dat het afwisselend warm en koud blazen door de overheid Nederland een stevige achterstand heeft opgeleverd tegenover het buitenland. Terwijl er bij ons soms eindeloos wordt geharreward over de plaatsing van een windmolen plaatsen de Duitsers hun landschap vol windmolenparken en vormen de daken van boerderijen en woningen soms een ware zee van zonnepanelen.

“In 2020 moet ons land veertien procent van zijn energievoorziening uit hernieuwbare bronnen halen, momenteel is dat nog geen vijf procent”, klonken de getallen veelzeggend uit de mond van Ron de Proost.

WASSEN OVERDAGLoek Goossens, directeur van Logo bouwkundig ingenieursbureau b.v. in Valkenswaard en voorzitter van ‘Valkenswaard Bespaart’, gaf aan dat het succes van zonne-energie deels ook afhangt van een mentaliteitsverandering. “De salderingsregeling, waarbij de energiemaatschappijen betalen voor aan het net geleverde stroom, pakt natuurlijk ongunstig uit als de particulier vroeger voor piek- en daluren koos. Hij ging wassen en strijken in de avonduren, omdat dit voordeliger was. Maar zonne-energie wordt juist overdag opgewekt en kan het beste ook overdag gebruikt worden. Ik heb op mijn dak panelen laten leggen, nadát ik mijn vrouw aangegeven had dat ze weer overdag kon wassen en dit niet ’s avonds en in het weekend moest doen. Hoe meer stroom je zelfs verbruikt, hoe minder die salderingsregeling immers ertoe doet.” Ron de Proost vult aan dat dit inzicht terrein wint: “Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen er daarom voor niet alle panelen meer aan de zuidkant te leggen, zodat er een piek ontstaat, maar van oost naar west, zodat ze verspreid over de dag stroom leveren.”

MANIPULEREN VAN EPC WAARDELoek Goossens wees ook op de

misleidende rol van het Bouwbesluit. “Toen dat op zo’n manier was opgesteld dat een zonneboiler wél

invloed had op de EPC waarde van een gebouw maar een zonnepaneel niet,

lagen de daken vol met zonnecollectoren. Nu dat is veranderd maken die plaats voor zonnepanelen.

Tien jaar terug gold de bouw als een van de minst innovatieve sectoren. De crisis en de verduurzaming hebben daarin grote verandering gebracht. Installateurs die destijds hun nek uitstaken met energiebesparende technieken, doen daarmee nu goede zaken; bouwteams die kiezen voor smart engineering reduceren zowel de faalkosten als de productietijd. Maar veel van de niet-direct betrokkenen, zoals banken, overheden en particulieren, denken en handelen nog steeds volgens de traditionele lijnen en remmen daarmee de innovatie.

LOUIS VAN HAMadviseur bij installatiebedrijf A.J. Loots in Eindhoven

LOEK GOOSSENSdirecteur van Logo bouwkundig inge-nieursbureau b.v. in Valkenswaard en voorzitter van ‘Valkenswaard Bespaart’

RON KOENENdirecteur van KPE BV Bouw- en vast-goedopleidingen

TOINE VAN DER KLOOSTER van Landgoed De Biestheuvel in Hoogeloon

RONDE TAFEL Tekst: Jeroen Kuypers // Fotografi e: Marco Magielse

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 13

Page 14: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Het is verkeerd dat je de EPC waarde kunt manipuleren, bijvoorbeeld door de slaapkamer van een huis officieel om te dopen tot berging, want zolang die manipulatie mogelijk is wordt de investering in duurzame energieopwekking afgeremd.” De grootste mentaliteitsverandering moet echter plaatsvinden bij het denken over hypotheken, vond Loek Goossens: “Huizenkopers investeren heel veel tijd in het vinden in het ‘omlaagpraten’ van een tiende van een procent van hun hypotheekrente, maar het omlaag brengen van hun energielasten zou hen een veel grotere besparing op hun vaste lasten opleveren. 300 euro energiekosten per maand is niets uitzonderlijks meer.” Ron de Proost voegde daaraan toe dat hij het onbegrijpelijk vindt dat banken niet veel meer rekening houden met het energielabel bij de bepaling van de waarde van een woning: “Hoe beter het label, hoe meer je zou moeten kunnen lenen, omdat je bij lagere energielasten meer kunt aflossen.”

INNOVATIE DE KOP INDRUKKENHet lijkt een waarheid als een koe. Het is het ook, maar de voren die het traditionele denken in de hersenen van bankiers en andere financiële beleidmakers heeft getrokken, zijn verdiept tot greppels waarbinnen het uitzicht op nieuwe ideeën ontnomen is. Ron Koenen, directeur van KPE BV Bouw- en vastgoedopleidingen, was van mening dat de

particulier niet teveel verweten mag worden zolang de bouw blijft functioneren volgens het principe van de aanbesteding op prijs. “We moeten ervan uitgaan dat de particulier maar moet aannemen dat het klopt als een aannemer hem verteld dat bijvoorbeeld iets aan een installatievoorziening aangepast moet worden, dat het zolang duurt en zoveel kost. Het is niet meer dan logisch dat dit systeem ertoe leidt dat elke opdrachtgever probeert de laagste prijs te krijgen, want kwaliteit staat niet voorop. En degenen die het voortouw nemen in dit systeem zijn vaak organisaties die vasthouden aan traditionele aanbestedingsregels, waarbij

steevast niet de beste maar de goedkoopste de opdracht binnenhaalt. Een

onbedoeld nadeel hiervan is dat innovatie zo de kop wordt ingedrukt. Als de prijs toch te hoog wordt, bijvoorbeeld vanwege meerwerk,

zijn de vernieuwende technieken, zoals zonnepanelen en warmtepompen,

de eerste items die sneuvelen. Dat kan dan altijd later nog. Het zou veel beter zijn als de opdrachtgever een programma van eisen neerlegt en een budget geeft: dit is wat ik wil krijgen en dit is wat ik ervoor kan geven. Dan stimuleer je de innovatie bij de aannemer, want hoe efficiënter die werkt, hoe meer hij aan het eind van de rit voor zichzelf overhoudt.”

SCHUCHTERE VERGROENINGDe particulier, de overheid, de bank - stuk voor stuk zitten ze nog vast in het oude

denken over bouwen, energievoorziening en vastgoedfinanciering. Het gezin dat een huis koopt investeert liever in een chique keuken dan in een warmtepomp, want de eerste kun je showen aan gasten, terwijl de laatste in een verborgen plek van de woning staat. Gemeenten worstelen met de massale onvrede van burgers, die geen ‘horizonvervuiling’ en geluidshinder door windmolens willen, zoals Houten en Eneco tot hun schade en schande ondervonden. De Rabobank die zich nu vooral verheugd toont over de aflossing van hypotheekschulden lijkt niet dezelfde organisatie die al jaren vóór de crisis de Klimaathypotheek bedacht en zo schuchter de vergroening van de hypotheekfinanciering in gang zette. De innovatie en verduurzaming van de bouw moeten dus eerst en vooral door de bouwbedrijven zelf ter hand worden genomen. De snelste en zekerste weg naar een efficiëntere en vernieuwende manier van bouwen blijkt die van de samenwerking te zijn.

AANBESTEDING VIA INTERNET“Onze ervaring met intensieve samenwerking is zeer positief”, aldus Louis van Ham. “Wij hebben renovatieprojecten voor corporaties gedaan waarbij we zo sterk op elkaar ingespeeld raakten dat de faalkosten fors werden teruggedrongen. Ook de rol van externe adviseurs was bij die projecten kleiner, en zelfs die van uitvoerders. Maar we moesten ook een bepaalde schroom overwinnen.

RONDE TAFEL

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201414

Page 15: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

De andere partijen eisen bijvoorbeeld dat je tot in detail laat zien hoe je werkt en wat alles kost. De totale transparantie geldt niet alleen voor de anderen. En de hoofdaannemer moet leren dat zo’n samenwerkingsverband een grote mate van gelijkwaardigheid impliceert en dat hij niet simpelweg partijen onder zich kan zetten en tien procent bovenop de aanneemsom voor zichzelf.” Loek Goossens gaf aan dat deze vorm van samenwerking weliswaar in opkomst is maar niet volledig nieuw: “In de retail wordt bijvoorbeeld al langer zo gewerkt. Landelijke winkelketens gebruiken vaak vaste groepen van stukadoors, timmerlieden, installateurs enzovoorts, omdat die naadloos op elkaar kunnen aansluiten en snel begrijpen wat de opdrachtgever van hen verlangt. Dat staat haaks op de aanbesteding via internet, zoals ik die eens bij een grote organisatie heb meegemaakt. Daar feliciteerden de inkopers elkaar als ze de schoonmaakbedrijven zo ver hadden uitgeknepen, dat die zwaar onder de vierkante-meterprijs wilden reinigen. Natuurlijk vraag je dan eenvoudigweg om bedrog, want je kunt moeilijk aannemen dat die bedrijven geld meebrengen om te mógen schoonmaken. Er waren objecten waar aan de voorkant honderd werknemers werden afgeleverd en er vervolgens aan de achterkant weer veertig instapten om bij een ander project te worden ingezet.”

SAMENWERKEN ALS LEERPROCES Maar ook als de directies van bouwbedrijven inzien dat wederzijds vertrouwen en intensief samenwerken de toekomst hebben, moeten de vaklieden ter plekke het nog begrijpen. Volgens Ron Koenen is dat een leerproces,

waarbij hij een grote rol ziet weggelegd voor de opleidingssector. “Het accent

wordt verlegd van kennisoverdracht naar vaardigheidstrainingen, ook in de omgang met andere specialisten.

Ik constateer ook dat het aandeel van klassikaal gegeven lessen terugloopt en

dat van trainingen op locatie stijgt, evenals dat van online cursussen. De online lessen krijgen een ‘gaming’ karakter om ze uitdagend te maken, de trainingen op locatie worden beter onthouden, vooral omdat ze op een onbekende plek gegeven worden.”

OP ELKAAR INGESPEELD RAKENZo’n onbekende plek is Landgoed De Biestheuvel in Hoogeloon, waar het gesprek plaatsvond. Het landgoed is zelf een toonbeeld van de toepassing van duurzame technieken op het gebied van energievoorziening, waterbeheer en milieubeleid. Het kreeg daarvoor het label goud, de hoogste trap binnen het keurmerk voor de toerisme- en recreatiesector: de Green Key. De boerderijgebouwen staan op in totaal 23 hectare graslanden, akkers, beekjes en lanen en vormen samen een typisch - en prachtig - Kempisch landschap. “We bieden

vergaderfaciliteiten maar organiseren ook outdooractiviteiten”, aldus Toine van der Klooster. “En die activiteiten worden merkbaar populairder bij ons, waarschijnlijk ook omdat wij ons daarbij richten op de vraag van de gasten en de laatste zich niet per se moeten houden aan het bestaande aanbod. Zo is er helikoptervliegen aan toegevoegd, speciaal op vraag vanuit bedrijven. De combinatie van goede accommodaties en een inspirerende omgeving blijkt in de praktijk vaak ideaal voor een korter of langer verblijf, waarbij de leden van de groep elkaar beter leren kennen en ook beter op elkaar ingespeeld raken.” Wat nu nog vooral voor het midden- en hogere kader bedoeld is, kan de komende jaren ook voor de werkvloer geschikt worden. Tenslotte is de grens tussen outdooractiviteiten in het veld of op de werf niet zo strikt. Zo’n kleine verschuiving maakt dan deel uit van de grotere in het sectorale landschap. Daarin ontstaan steeds meer clusters van intensief samenwerkende specialisten onder regie van een aannemersbedrijf. Als ook het budget de bovenhand krijgt over de aanbesteding zal ook de rest van het bouwproces veel meer gedreven worden door een streven naar de beste prijs-kwaliteitverhouding in plaats van ‘sec’ de laagste prijs. Uiteindelijk zal daardoor in de gesprekken op de werf en in de kantoren veel vaker de door de opdrachtgever verhoopte term ‘meerwaarde’ vallen dan het door hem gevreesde woord ‘meerwerk’. «

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 15

Page 16: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

EINDHOVEN – Beemdstraat 52, 5652 AB Eindhoven, T: +31 (0)40 291 06 91 BLADEL – Sniederslaan 14, 5531 EL Bladel, T: +31 (0)497 36 04 60

[email protected] www.dijkmansbergjeths.eu

Page 17: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» De verwachting is dat ook de bouw- en vast-goedbranche in de komende periode te maken krijgt met krapte op de arbeidsmarkt. Oorzaak is onder meer de sterke vergrijzing. Bovendien krijgen bedrijven te maken met grote technolo-gische ontwikkelingen. Het bijhouden van deze noviteiten vergt veel inspanning.

ONZE VISIE» Het behouden van vakbekwame medewer-kers en het aantrekken van nieuwe generaties voor de bouw- en vastgoedbranche is enkel mogelijk als duurzame inzetbaarheid, (ar-beids)productiviteit, gezondheid en motivatie van medewerkers vertaald worden naar uit-voerbare programma’s.

UW OPLOSSING» KPE biedt innovatieve, gevalideerde oplos-singen voor middelgrote en grote bedrijven binnen de bouw- en vastgoedbranche; oplos-singen die direct rendement opleveren voor medewerker en organisatie.

QUICK SCAN

KPE DORDRECHTM.H. Trompweg 229, 3317 BS DordrechtTelefoon 078 - 654 91 03

KPE MAASTRICHTBassin 120,6211 AK MaastrichtTelefoon 043 - 325 77 10E-mail [email protected]

“Onder duurzame inzetbaarheid verstonden we voorheen vooral de (arbeids)productivi-teit van medewerkers. Dat is nog steeds be-

langrijk. Maar de arbeidsmarkt verandert, enerzijds als gevolg van de vergrijzing en anderzijds onder invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen. Dientengevolge zijn ook gezondheid en motivatie vaste onderdelen van het HR-beleid geworden. KPE speelt hierop in met een breed aanbod aan opleidingen, trai-ningen, cursussen en coachingsprogramma’s op vakin-houdelijk gebied. Maar ook inzake gezond &veilig werken en communicatie & organisatie hebben wij oplei-dingsmogelijkheden.”

KPE, Kenniscentrum voor Projectadvisering en Educatie, initieert, ontwikkelt, organiseert en voert op-leidingen, trainingen, cursussen en coachingsprogram-ma’s uit die bedrijven, medewerkers en zzp’ers in de bouw- en vastgoedbranche helpen hun doelstellingen (sneller) te bereiken. Zusterbedrijf GOAL043 initieert, ontwikkelt en implementeert innovatieve leermiddelen gebaseerd op onderwijskundige inzichten. De criteria worden bepaald door de individuele en organisatorische doelstellingen. Hierdoor zijn deze middelen direct toe-pasbaar op de werkplek, praktisch en leveren een grote bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van medewer-kers. Voorbeelden zijn e-learning, serious games en compleet ingerichte leeromgevingen (LMS). KPE zet deze producten van GOAL043 in binnen de bouw- en vastgoedbranche.“De arbeidsproductiviteit van de Nederlandse medewer-kers is nog lang niet optimaal”, aldus Ron Koenen. “Reden voor ons om maatwerkprogramma’s te ontwik-kelen die betrekking hebben op procesoptimalisatie. Een voorbeeld is ons Lean programma, dat we op dit mo-

ment uitvoeren voor een landelijk opererend bouwbe-drijf. Hierbij is ook het gehele opleidingsprogramma Lean ingericht. We maken gebruik van een Leer Management Systeem (LMS) en e-learning. Hierdoor is het programma direct toepasbaar op de werkplek.”

VAKSCANOok inzake gezondheid en veiligheid biedt KPE direct in-zetbare programma’s. “Gezondheid wordt tegenwoordig vaak in één adem genoemd met vitaliteit. Om medewer-kers lang vitaal te houden, hebben we gestructureerde managementprogramma’s ontwikkeld op het gebied van gezond en veilig werken. Denk aan innovatieve trainingen gericht op de behoeften van de individuele medewerker. De inhoud hiervan wordt mede bepaald door tijdens het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) de behoeften van de medewerkers te inventariseren.”

En last but not least ondersteunt KPE organisaties bij het motiveren van hun medewerkers. “We beschikken al vier jaar over een online gevalideerd meetinstrument. Door toepassing van de zogenaamde VakScan is het mo-gelijk om de prestatiemotivatie-indicatoren van iedere medewerker grafisch weer te geven op één A4-tje. Daarnaast kan door toepassing van de VakScan van ge-kozen competenties het huidige niveau van de medewer-ker en de ontwikkelmogelijkheden in de toekomst gemeten worden. Vervolgens leggen we de aanwezige functieprofielen naast de uitslag van de VakScan en ver-werken dit in een bedrijfsrapportage. Hierdoor wordt de gap tussen het bedrijfsbeleid en de competenties van functiegroepen enerzijds en de individuele medewerker anderzijds duidelijk zichtbaar. Het opleidingsbeleidsplan kan op basis hiervan perfect objectief gemaakt worden voor de hele organisatie en haar functionarissen!” «

Persoonlijk ontwikkelingsplan leidt tot duurzame inzetbaarheidHet geheim van duurzame inzetbare medewerkers zit volgens Ron Koenen, directeur van KPE, in het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. “Alleen zo kun je ervoor zorgen dat mensen productief, gezond en gemotiveerd blijven werken.”

REPORTAGE Tekst: Loes Wijdeveld // Fotografi e: Jo Goossens

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 17

Page 18: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

SUPPORT GROEP

Als marketing automatisering adviseur be-schouw ik online kanalen (web, social media, e-mail) en offl ine marketing (DM, adverteren en seminars) allemaal als kana-len van mijn marketingmix. Bijvoorbeeld via DM, advertentie, blog en social media mensen naar de site halen (landingspagina, om eff ect te meten) en dan laten inschrijven voor een workshop of nieuwsbrief (listbuil-ding). Met name de interactie tussen de ka-nalen is interessant. Met de juiste tools, kun je de interactie tussen de kanalen volgen, zodat je de prospect kan kwalifi ceren (meer interactie, hoe warmer een prospect) en schiet het rendement van je uitingen om-hoog. Je weet immers wie van je lijst geïnte-resseerd is en wie niet, zodat je gericht follow-up kan doen, on- of offl ine. «

LEUTSCHER CONSULT BV

Het is nog niet eens zo lang geleden dat mijn website ontwerper Bram van Drukke Baasjes er voor de zoveelste keer bij mij op aandrong om nu toch eindelijk eens te gaan ‘twitteren. LinkedInnen en Facebooken’. Inmiddels ben ik, overigens nogal passief, actief en ‘in the cloud’ op deze social media en bij meting van het aantal clicks naar mijn website blijkt dat elke keer als ik iets de wereld instuur, dat aantal clicks toe-neemt. Het lijkt dus inderdaad te werken, maar toch; het is allemaal wat ongrijpbaar en leidt niet meteen merkbaar tot meer op-drachten. Het is een beetje als vroeger met de glimmende en vooral dure brochures; je telt niet mee als je er geen hebt, maar geen mens leest die dingen echt. «

FLEXPROF

De ontwikkelingen van de marketingmogelijk-heden op internet volgen elkaar in een rap tempo op. Als bedrijf zul je een social media strategie moeten hebben en jezelf de vraag stellen welke online kanalen bruikbaar zijn. Voor onze branche, die zich beweegt in een B-to-B-omgeving, zit dit meer in de hoek van LinkedIn, Google+ en Twitter. In combinatie met een gerichte strategie met betrekking tot de offl ine marketing in bijvoorbeeld vakbla-den heb je een prima integratie van twee we-relden die eigenlijk niet zonder elkaar kunnen. Waarbij ik wil opmerken dat het hierbij van belang is dat je een gerichte keuze maakt met welke mediabedrijven je zaken doet. Zij zitten toch vaak aan de voorkant van de ontwikke-lingen en kunnen ons als ondernemers toch beter adviseren hierover. «

HENRY KNOOP MEINDERT LEUTSCHER GABRIEL GEUSKENS

“Rendement van je uitingen schiet omhoog”

“Het is allemaal wat ongrijpbaar”

“Integratie van twee werelden”

Hoe integreert u offline en online marketing?

De tijd dat advertenties niets te maken hadden met uw website, ligt ver achter ons. Als ondernemer zoekt u constant naar mogelijkheden om meer bezoekers op uw website te krijgen. Slim gebruik van nieuwe technologieën als QR-codes & Layar kan ervoor zorgen dat online marketing naadloos

aansluit op offline marketing en andersom. Ook het inzetten van social media als Facebook en Twitter wordt onlosmakelijk onderdeel van marketingstrategie. Hoe ziet u het belang van de integratie van online en offline marketingmogelijkheden voor uw onderneming? De mening van ons panel.

ONDERNEMERSPANEL

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201418

Page 19: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

DE TEAMENGINEER

Als ondernemer wil je voldoende zichtbaar zijn op de plaatsen waar je doelgroep zich bevindt. Tegenwoordig gaat dat al lang niet meer alleen over 1-op-1-gesprekken of net-werkbijeenkomsten. Potentiële klanten laten zich vandaag de dag vaak ook via in-ternet informeren. Om hen op eenvoudige en laagdrempelige manier met mij te laten kennismaken schrijf ik elke twee weken een artikel over zaken die gerelateerd zijn aan communicatie, leiderschap en/of samen-werken. Op de website is het eenvoudig je hiervoor te abonneren, want snelheid is im-mers in deze tijd een belangrijke voor-waarde. Ook op Facebook en Twitter is De TeamEngineer actief. Alles bij elkaar een mooi combinatie van on- en offl ine, hoewel mijn (potentiële) klanten mijn persoonlijke contact met hen zeker nog steeds zeer waar-deren! «

WDADVISING

Het belang van integratie van online en off -line marketingmogelijkheden is bijzonder groot. Een keuze voor één van de twee mo-gelijkheden is geen optie. Er zullen doel-groepen zijn die meer hebben met de offl ine marketingmogelijkheden. Een voordeel hiervan is dat bij regelmatige verschijning in (vak)bladen in ieder geval de naamsbe-kendheid kan worden vergroot onder de doelgroep. Een volledige digitalisering van (vak)bladen is naar onze mening utopie. De offl ine (vak)bladen zullen altijd blijven be-staan. In deze offl ine marketingmogelijk-heid dient zeker een verwijzing te worden opgenomen naar de online marketing in de vorm van QR-codes, Layar, dan wel verwij-zingen naar Facebook en Twitter-accounts. Het contact leggen zal vervolgens kunnen plaatsvinden via de online kanalen. Op deze wijze vullen de beide mogelijkheden elkaar aan. «

TUNDUN COMMUNICATIE & PR

De integratie van online en offl ine marketing-middelen biedt kansen maar ook bedreigin-gen. Via de verschillende kanalen kun je andere doelgroepen benaderen, verschillende doelen bereiken door andere boodschappen uit te zenden. Boodschappen die via meerdere kanalen jouw doelgroepen bereiken, beklijven meer. Bedenk wel dat online communicatieka-nalen vluchtiger zijn. Binnen drie seconden besluit een bezoeker of hij op jouw website vindt wat hij zoekt. Twitter-berichten worden vaak doorgestuurd zonder dat ze gelezen zijn. Bepaal in jouw marketingstrategie welke ka-nalen voor jouw onderneming van belang zijn, voor welk doel en welke doelgroep. En moni-tor regelmatig of jouw online zichtbaarheid jouw ondernemersimago niet schendt. Kunnen klanten bijvoorbeeld ook jouw vakan-tieverhalen op jouw persoonlijke Facebook-pagina lezen? Zorg dat je privacyinstellingen goed staan en benut jouw marketingkanalen optimaal, dan bieden ze toegevoegde waarde in plaats van onverwachte verrassingen. «

“Snelheid is in deze tijd een belangrijke voorwaarde”

“Een keuze voor één van de twee is geen optie”

“Het biedt kansen maar ook bedreigingen”

JACQUELINE DE NOOD-PAREE HENNIE WEEDA CAROLINE HULSMAN

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 19

Page 20: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

‘EEN KLANT STAAT BIJ ONS NOOIT ALLEEN’

ProTass groeit in crisistijd

In 2005 namen Jos Kivits en Frank Ramaekers een EMS-bedrijf over en startten ze met de productie van

hoogwaardige bestückte printplaten. Bijna tien jaar later staat ProTass als een huis. Het bedrijf groeide tijdens de

recessie van twee naar twintig medewerkers en betrok eind vorig jaar een nieuw bedrijfspand in Eindhoven. Dat geeft

letterlijk en figuurlijk ruimte om beheerst te groeien.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201420

Page 21: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Buitenstaanders kijken op van deze groei in crisistijd. Jos en Frank geven graag het geheim van hun succes prijs. “We

vergelijken een zakenrelatie wel eens met een huwelijk. Je moet investeren in elkaar en naar elkaar toegroeien. Je moet écht begrijpen wat een klant wil. Pas dan weet je ook hoe je hem van dienst kunt zijn. Bij ons staat een klant er nooit alleen voor.”

FULL SERVICEWat een klant wil, kan enorm verschillen. Daarom biedt ProTass full service. Frank: “We kunnen een klant compleet ontzorgen, met hem meedenken en waarde aan zijn product toevoegen. Uiteraard kunnen we alle soorten bestückte printplaten produceren, programmeren, assembleren en testen. Maar daarnaast kunnen we ook een ontwerp valideren, vanuit onze vakkennis bijdragen aan conceptontwikkeling en praktische adviezen geven over een beter design of kostenbesparende productie. We hanteren daarbij altijd de objectieve maatstaven van DFX.” De praktijkervaring van zowel Jos als Frank speelt daarin een belangrijke rol. Ze zijn allebei afkomstig van de ‘werkvloer’ en dat is een belangrijke meerwaarde. “We begrijpen echt wat onze klanten willen maken en kunnen daarin heel praktisch en technisch meedenken.”

FLEXIBILITEITOntzorgen is een belangrijke onderscheidende factor van ProTass. Maar het bedrijf maakt vooral indruk met zijn flexibiliteit. Jos: “Planning is in onze branche cruciaal. We kunnen op afroep leveren wat de klant vraagt. Dat kan een grote of middelgrote serie zijn, maar ook een kleine serie of prototype. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het beslist niet. Het vereist een uitstekende interne logistiek en de inzet van medewerkers die flexibel kunnen omschakelen. Juist de inzet van onze medewerkers maakt het

verschil. Zij hebben inzicht in hun vak, kunnen zelfstandig werken en zijn flexibel, vakkundig en enthousiast. Natuurlijk investeren we in automatisering om werkzaamheden efficiënter te maken. Maar daarnaast investeren we vooral in het aantrekken van personeel dat de mentaliteit heeft die bij ProTass past.”

MVODie mentaliteit is vooral gericht op de lange termijn. ProTass gaat graag langdurige relaties aan met klanten en medewerkers. En het bedrijf heeft nadrukkelijk oog voor zorg voor mens en milieu. Daarom produceert ProTass loodvrij en zijn in het nieuwe bedrijfspand energiebesparende maatregelen genomen. Zo is er een warmteterugwininstallatie, waardoor de restwarmte van machines opnieuw gebruikt kan worden. Ook is speciale verlichting in de werkruimtes aangebracht. Het benadert het blauwe daglicht het beste en heeft een hoge intensiteit. Jos: “Die verlichting is erg belangrijk, omdat we met zeer kleine onderdelen werken die in dit licht beter te zien zijn. Daarnaast heeft dit licht een positieve invloed op het gemoed van mensen. Ook dat is belangrijk, want we willen dat medewerkers hier met net zoveel plezier werken als wij.” «

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Een leverancier die vanuit ambachtelijke vakkennis hoogwaardige bestückte print-platen uitermate fl exibel produceert en le-vert en de klant daarbij helemaal ontzorgt. Deze wens van afnemers is in één zin samen te vatten. Maar in de praktijk is dat een complex proces waar ProTass als een van de weinige leveranciers een compleet antwoord op heeft.

ONZE VISIE» ProTass is geen leverancier maar een za-kenpartner. Zorg voor het product, de afne-mer en onze medewerkers zijn onze belangrijkste toegevoegde waarden. Machines maken ons werk mogelijk, maar onze medewerkers maken daarbij het we-zenlijke verschil. Dankzij hun vakkennis, inzet, fl exibiliteit en enthousiasme kan ProTass uitermate fl exibel - zelfs op afroep - zeer hoogwaardige bestückte printplaten le-veren. Dat gebeurt snel, betrouwbaar en helemaal naar wens van de klant.

UW OPLOSSING» ProTass voegt waarde aan een product toe door een leverancier volledig te ontzor-gen. Inkoop, opbouw, assemblage, pro-grammeren en testen: we regelen het allemaal. We kunnen zelfs meedenken over het design en de productie van printplaten.

QUICK SCAN

PROTASSTarasconweg 115627 GB EindhovenTelefoon 040 - 780 30 00E-mail [email protected]

REPORTAGE Tekst: Hubertine van den Biggelaar // Fotografi e: Marco Magielse

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 21

Page 22: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Vandaag de dag zijn onze energiekosten hoog. En door het opraken van onze aard-gasvoorraad zullen de kosten de komende jaren nog verder stijgen. De energie moet dan namelijk elders worden ingekocht.

ONZE VISIE» Door te investeren in duurzame energie-opwekking investeren we in onze toekomst. Onze energiekosten dalen, zonder dat we in-leveren op comfort. Innovatieve producten en slimme oplossingen maken dit mogelijk.

UW OPLOSSING» Steeds meer gebouweigenaren zoeken naar alternatieve manieren voor energieop-wekking. In ons informatiecentrum infor-meren wij hen graag vrijblijvend over de invloed van onder andere zonnepanelen, warmteterugwinunits en warmtepompen op hun gebouw.

QUICK SCAN

A.J. LOOTS INSTALLATIEBEDRIJFAvignonlaan 145627 GA EindhovenTelefoon 040 - 243 09 10Email [email protected]

“In de toekomst zullen steeds meer gebouwei-genaren kiezen voor de toepassing van zonne-panelen”, aldus Louis van Ham, adviseur bij

A.J. Loots Installatiebedrijf. “Onze energielasten worden steeds hoger. Zeker wanneer in de toekomst onze aard-gasvoorraad opraakt en we elders moeten gaan inkopen. Steeds meer gebouweigenaren bekijken daarom de mo-gelijkheden voor duurzame energieopwekking.”

In hun pand op de Avignonlaan in Eindhoven heeft A.J. Loots hiertoe een informatiecentrum geopend, dat op af-spraak te bezoeken is. “Hier kunnen we gemeenten, wo-ningcorporaties, bedrijven en particulieren laten zien welke invloed bepaalde maatregelen als zonnepanelen, warmtepompen en warmteterugwinunits hebben op het energielabel van een gebouw. Vaak wordt bij renovatie-projecten gestuurd op het inpakken van de schil, dus op het isoleren en kierdicht maken van de buitengevel. Maar in een duurzame woning spelen ook de installaties een belangrijke rol.”

Het grootste deel van de werkzaamheden van A.J. Loots Installatiebedrijf bestaat uit het renoveren van be-staande gebouwen, waarbij de werktuigbouwkundige in-stallaties als centrale verwarming, luchtbehandeling, gas, water en sanitair worden geïnventariseerd en indien nodig vervangen. “Daarnaast verzorgen wij het onder-houd van een groot aantal woningen en utiliteitsgebou-wen en richten wij ons op de verduurzaming van gebouwen.”

Onlangs heeft het bedrijf in opdracht van een woning-corporatie een energieneutrale woning gerealiseerd op de Boccherinilaan in Gestel. “Op het dak van deze wo-ning hebben we twintig zonnepanelen voorzien. Een luchtwarmtepomp zorgt voor de verwarming van de wo-ning en een WTW-unit als ventilatie-oplossing zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat”, aldus Van Ham. “Het opwekken van zonne-energie en wind-energie is bovendien goed voor ons milieu. De CO2-uitstoot wordt hierdoor teruggedrongen.” De woningcorporatie wil de komende jaren een groot deel van haar woningen met energielabel E, F en G verduur-zamen met minimaal twee energielabels. De proefwo-ning hebben we onderzocht welke mogelijkheden de woningcorporatie hiervoor heeft.”

Ook is A.J. Loots Installatiebedrijf druk bezig met de re-novatie van de arbeiderswoningen in de wijk Philipsdorp. “In dit project denken we als ketenpartner mee met de hoofdaannemer, om de woningen terug te brengen in hun originele staat, met de kwaliteits- en duurzaamheidseisen van nu. De woningen voldoen straks niet meer aan energielabel D, E of F, maar aan energielabel B.”

A.J. Loots Installatiebedrijf is opgericht in 1860. Hoewel het bedrijf geen familiebedrijf meer is, wordt het nog wel zo gevoerd. Vorig jaar heeft Louis van Ham zijn direc-teurschap overgedragen aan Bart de Laat, waarmee de continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd. «

EEN DUURZAAM PAND:

u verdient het!Nederlanders leggen massaal zonnepanelen op hun dak. In een jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen gestegen van 125.000 naar 185.000 locaties. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Stedin. A.J. Loots Installatiebedrijf verwacht dat, door de steeds hoger wordende energierekening, steeds meer gebouwen zullen volgen.

REPORTAGE Tekst: Lieke van Zuilekom // Fotografi e: Marco Magielse

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201422

Page 23: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

PURESOLARPostbus 161, 5550 AD ValkenswaardTelefoon 040 - 760 09 77Mobiel 06 - 12 31 86 22E-mail [email protected]

Iedere aanvraag voor een zonnepaneel-systeem begint bij PureSolar met een uitgebreid adviesgesprek. “Wij maken

een rekenvoorbeeld zodat de klant inzicht heeft in wat de opbrengsten bij zijn energieverbruik zijn. De terugverdientijd (Return on Energy) ligt nu gemiddeld op drie tot vijf jaar voor ondernemers. Vervolgens kunnen we de montage van het systeem voor onze rekening nemen, en desgewenst het onderhoud dat eens per jaar dient te gebeuren”, aldus Ron de Proost. De serviceverlening van PureSolar gaat nog een stapje verder. “De systemen die we leveren zijn gekoppeld aan internet. Mocht er een storing optreden, dan zien wij dat meteen. Nog voordat de klant merkt dat er een probleem is, zijn wij al bezig met de oplossing.” Daarnaast regelt PureSolar ook de subsidieaanvraag.

IMAGOVERSTERKENDPureSolar is onafhankelijk, maar werkt het liefst met een aantal gerenommeerde merken. Compen: “De systemen van Solaredge bijvoorbeeld, kunnen we op afstand monitoren om te zien of de panelen rende-ren zoals zou moeten. Solaredge werkt daarnaast met een klantvriendelijke portal, zodat de klant op zijn eigen beeldkrant kan laten zien wat de opbrengsten van de zonnepanelen zijn. Dat werkt imagoverster-kend en tegelijk gaat energiebesparing meer leven binnen het bedrijf.” Dat is direct een missie van de heren: mensen bewust maken van de mogelijkheden om energie te besparen. De Proost: “Als we ergens

‘stroomslurpers’ zien, zoals verouderde tl-lampen, adviseren we altijd daar even goed naar te kijken. Immers: wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.”

INNOVATIEFNaast de ‘traditionele’ systemen, zijn er tegenwoordig ook innovatieve, dunne filmpanelen op de markt. “Dat is als het ware één grote zwarte plaat, die uiter-mate geschikt is als afscheiding of gevelbekleding. Je kunt de panelen helemaal verticaal plaatsen, en be-spaart ook nog eens op de kosten voor gevelbekleding. Ook zijn er dakgeïntegreerde systemen, geschikt voor grote renovatieprojecten en nieuwbouw, waarbij de panelen gelijk komen te liggen met de pannen. Ook dit is kostenbesparend, omdat je minder pannen nodig hebt voor het dak.”

GROEN KARAKTERHet team van PureSolar bestaat uit tien vaste mede-werkers en zij huren in de pieken vaste montageteams in. Leon Compen volgde een bouwtechnische oplei-ding en werkte voorheen als Directievoerder in de bouw. Ron de Proost volgde een opleiding tot Register Accountant, werkte bij accountantskantoren en als fi-nancieel manager in het mkb. De Proost: “Hierdoor kunnen we onze klanten ieder vanuit onze eigen ex-pertise en specialisme optimaal ondersteunen. Wat wij zo leuk vinden aan deze branche? Je werkt met een heel mooi product, het heeft een groen karakter. We zijn met recht trots op ons werk.” «

‘TERUGVERDIENTIJD GEMIDDELD DRIE TOT VIJF JAAR’

Zonne-energie heeft de toekomstMaatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor Ron de Proost en Leon Compen geen loze kreet: met hun onderneming PureSolar maken ze zowel particulieren als ondernemers bewust van hun energieverbruik en de mogelijkheden van energieopwekking door zonne-energie. Dankzij de zonnepanelen die PureSolar levert, monteert en onderhoudt, bespaart u al snel veel op uw energierekening.

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» De meeste ondernemers zijn vooral gefo-cust op hun core business; daar moeten ze immers hun boterham mee verdienen. Stroom wordt maar al te vaak als een vaste kostenpost gezien, waar niets op te besparen valt.

ONZE VISIE» Door energiebesparing en -opwekking is veel winst te behalen. Financieel, en voor het milieu. Vaak gaat het alleen om de centjes, maar wij dragen deze branche ook een warm hart toe vanwege het duurzame ka-rakter: de traditionele energiebronnen raken uitgeput, het is tijd om over te stappen op alternatieven.

UW OPLOSSING» Gelukkig begint het besef wel steeds meer te komen dat zonnepanelen de toekomst hebben: in Nederland zijn vorig jaar net zo-veel zonnepaneelsystemen verkocht als in alle andere jaren daarvoor. Wij ontzorgen de klant, zodat de stap naar zonnepanelen zo laagdrempelig mogelijk is.

QUICK SCAN

REPORTAGE

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 23

Page 24: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Zonder harder te gaan werken als totale organisatie je output vergroten. Dat is volgens Arend van Randen en Rob Smulders van Arpa Training en Consultancy uit Veldhoven het resultaat, wanneer een organisatie besluit te gaan werken

volgens het Lean-gedachtegoed. Je tilt je organisatie er volgens beiden mee naar een hoger niveau.

MASTERCLASS: LEA N

‘Durf te verbeteren door anders te denken, ook al is

dat soms verwarrend’Een belofte die de deelnemers aan de masterclass ‘Wat is de potentie van uw Lea®n organisatie?’ abso-

luut aanspreekt. Daarom zijn ze naar het trai-ningscentrum van Arpa op het terrein van conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven gekomen.

Zelf werkt Arpa sinds tien jaar volgens het Lean-gedachtegoed. En als oprichter heeft Van Randen het over een wereld ervoor en erna. Hij waarschuwt de deelnemers dan ook meerdere keren: “Wanneer je daadwerkelijk kiest voor

Lean dan kun je de wereld niet meer zien zoals deze nu is.”

VERSPILLING VOORKOMENMaar wat houdt het Lean-gedachtegoed nu ei-genlijk in? Ongeveer de helft van de deelnemers aan de masterclass heeft wel eens van de term gehoord of is er al mee in aanraking gekomen. Zij noemen ‘procesoptimalisatie’ en ‘verspilling voorkomen’ als de belangrijkste doelstellingen van Lean. Volgens Smulders een goed begin. Arpa heeft aan de term Lean echter nog de ‘r’ toegevoegd, waardoor het Lea®n-gedachtegoed

STICHTING ROBIN HOOD EINDHOVENDe deelnemers aan deze masterclass hebben allemaal een bijdrage betaald voor deze deelname. Dit heeft een totaalbedrag opgeleverd van 880 euro. Een bedrag dat is geschonken aan de Stichting Robin Hood Eindhoven, een leerwerkbedrijf dat kwetsbare mensen kansen biedt werkervaring op te doen in de horeca. Informatie: www.robinhoodeindhoven.nl

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201424

Page 25: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

is ontstaan. En Mulders omschrijft de doelstelling van Lea®n als ‘mensen in een organisatie stimuleren iedere dag weer nieuwe en slimmere oplossingen te bedenken om zo gezamenlijk zo veel mogelijk klantwaarde toe te voegen en zo min mogelijk te verspillen’. ‘Hoe kan het beter’, is volgens hem dus de vraag die binnen een Lea®n-organisatie continu centraal staat.

Veel organisaties zien volgens Van Randen het daadwer-kelijke verbeterpotentieel van hun organisatie niet. “Doen we het nu niet goed dan, is de vraag die ze ons stellen”, geeft hij aan. “En meestal is ons antwoord: ‘je doet het super en het kan nog zoveel beter’.”

Toyota liet het de automotive branche zien. In het boek ‘The machine that changed the world’, dat geldt als de basis van het Lean-gedachtegoed, werd duidelijk dat Toyota 154 keer sneller leerde en daarmee verbeterde dan vergelijkbare bedrijven in de automobielindustrie. Een ongeloofl ijke eyeopener wat betreft het mogelijke verbeterpotentieel voor deze andere organisaties.

Vervolgens noemt Van Randen het voorbeeld van een Nederlandse kozijnenfabriek die al een paar jaar door Arpa wordt begeleid. “Toen wij er binnenkwamen, was de doorlooptijd van een kozijn twaalf weken en inmid-dels is deze teruggebracht tot een week.” Als de fabriek erin zou slagen alle ‘rompslomp’ uit het proces te halen dan kan die doorlooptijd volgens Van Randen nog verder worden teruggebracht. Als je kijkt op welke momenten er in de fabriek daadwerkelijk waarde wordt toegevoegd dan kom je volgens hem namelijk uit op vier uur. En deze vier uur zou hier dus de ‘droom-doorlooptijd’ zijn.

Al realiseert Van Randen zich dat er in elk proces altijd sprake zal zijn van enige rompslomp. Waarbij hij romp-slomp omschrijft als ‘rode’ stukjes in een bedrijfsproces en de zaken die daadwerkelijk waarde toevoegen als ‘groene stukjes’. Het is dus zaak elk proces binnen een organisatie te ontleden in rode en groene stukjes om vervolgens zoveel mogelijk rode stukjes weg te halen.Heel belangrijk hierbij is dat managers medewerkers zelf de kans geven deze rode stukjes op te sporen en op

te ruimen door hiervoor slimme oplossingen te beden-ken. Leg je namelijk verandering als management op, dan zal de reactie volgens Van Randen veelal zijn: ‘doe het dan lekker zelf als je zo goed weet hoe het moet’.

DE KUNST VAN HET LOSLATENZelfl erende teams vormen met andere woorden de basis van het Lean en Lea®n-gedachtegoed. Iets waar veel ondernemers en managers moeite mee hebben. Zij geven immers leiding volgens het paradigma ‘mensen moeten - net als honden - een baas hebben’. Een para-digma dat volgens Mulders en Van Randen verbetering in de weg staat.

Lean in je organisatie implementeren betekent volgens hen dat je je als directeur of manager ‘moet bekwamen in de kunst van het loslaten’.

Vervolgens gaan de deelnemers aan de masterclass in groepjes van vijf aan de slag met een opdracht met Lego. Een metafoor voor een productieproces. Waarmee Mulders en Van Randen laten zien wat de invloed op een bepaald proces is van het werken in teams, het stroomlijnen van een proces door de pieken en dalen eruit te halen en het elkaar op het juiste moment helpen. Drie factoren die uiteindelijk de doorlooptijd van een productieproces, het aantal gewerkte uren en de verspil-ling enorm terugbrengen.

Chaos omzetten in een gestroomlijnd proces door de kracht van mensen op de juiste manier in te zetten. Het geldt voor een bouwopdracht met Legosteentjes, maar evenzeer voor de totstandkoming van een bedrijfsfi lm of magazine, het verkopen van een auto, het verlenen van een bouwvergunning of het bouwen van een complete nieuwe woonwijk. Dit om de vertaalslag te maken van de Lego-opdracht naar de organisaties van de deelne-mers aan de masterclass.

GEVOEL VAN VERWARRINGEen sessie waarin de deelnemers fl ink aan het denken zijn gezet. Ben ik als leidinggevende in een goed draai-ende organisatie dan overbodig? Vraag ik niet teveel van

1. HET VERBETERPOTENTIEEL VAN JE BEDRIJF OF ORGANISATIE IS VAAK VEEL GROTER DAN JE DENKT. DURF DIT IN TE ZIEN.

2. LEAN EN LEA®N DOE JE SAMEN. ZELF- LERENDE TEAMS VORMEN DE BASIS VAN HET GEDACHTEGOED. DURF ALS DIRECTEUR/MANAGER DUS ZAKEN LOS TE LATEN.

3. MAAK INZICHTELIJK AAN WELKE KLAN-TEN JE VERDIENT, EN AAN WELKE NIET!

4. SAMEN MEER RENDEMENT BEHALEN BETEKENT NIET HARDER WERKEN, MAAR SLIMMER WERKEN DOOR DE KRACHT VAN MENSEN OP DE JUISTE MANIER TE BENUTTEN.

5. LEREN IS EEN CONTINU PROCES. ELKE EINDSTREEP MARKEERT EEN NIEUW BEGIN.

MASTER-TIPS

mijn mensen? Wat is de groeipotentie van mijn organisatie? Het zijn enkele van de vra-gen waarmee de deelnemers worstelen.

Volgens Mulders en Van Randen een prima teken, want bij de interne drive om te leren hoort wat hen betreft een bepaald gevoel van verwarring. Het even niet meer weten. Op weg naar een Lea®n-organisatie blijkt elke eind-streep namelijk een nieuw startpunt te zijn. “Het gaat immers om een continu verbeter-proces en dat kan soms heel verwarrend zijn”, besluit Van Randen. «

Tekst: Sandra Kagie // Fotografi e: Hans van Asch

ARPA TRAINING EN CONSULTANCY BV Locht 117 5504 RM Veldhoven Telefoon 040 - 212 10 55 E-mail [email protected]

MASTERCLASS

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 25

Page 26: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

VERAA METAAL BVWaterlaat 4, 5571 MZ BergeijkTelefoon 0497 - 572 733E-mail [email protected]

“De nieuwe lasersnijder kan platen van 3 x 1,5 snijden en is een stuk energiezuiniger en sneller”, legt Nick uit. Juist die snelheid

is belangrijk in de branche. Want Roy en Nick zijn zich er van bewust dat de metaalindustrie de afgelo-pen jaren voorgoed veranderd is. “De marges staan onder druk en de levertijden zijn enorm verkort. Klanten komen bij ons terug omdat we in korte tijd goed werk kunnen leveren. Doordat we een relatief klein bedrijf zijn, kunnen we snel schakelen en zijn we heel flexibel. We zijn ook altijd eerlijk tegen klanten. We beloven wat we doen en doen wat we beloven.”

PRAKTIJKSCHOOLRoy en Nick weten heel goed wat ze beloven. Simpelweg omdat ze zelf volop meewerken in het bedrijf. “De prak-tijk is onze beste leerschool geweest”, zeggen de broers. “Onze vader startte eind jaren ‘80 zijn eigen bedrijf in de garage achter ons huis. Inmiddels is Veraa Metaal ge-huisvest in twee bedrijfspanden: een aan de Heerken-sakker en een aan de Waterlaat. Als jongetjes waren we vaak in de werkplaats van onze vader te vinden. Later hebben we allebei een opleiding in de metaal gevolgd. Maar het échte werk leer je toch in de praktijk.”

NIEUWE INRICHTINGRoy en Nick vinden vakmanschap belangrijk. “Pas als je weet hoe iets gemaakt wordt, kun je er met

klanten goede afspraken over maken.” Tegelijkertijd durven ze ook nieuwe wegen in te slaan. De aanschaf van de nieuwe lasersnijder is daar een mooi voorbeeld van. “Deze investering helpt om efficiënter en energiezuiniger te werken. Dat is in de huidige markt erg belangrijk. Marges staan onder druk en dus moet je zorgen dat het werk zo efficiënt mogelijk gebeurt.” Om die reden hebben Roy en Nick de inrichting van beide werk-plaatsen grondig veranderd. “Nu moeten te vaak onderdelen van de ene naar de andere bedrijfs-ruimte vervoerd worden. Dat is inefficiënt. Op de Waterlaat kunnen we straks alle rvs-bewerkingen uitvoeren. Daar staan onze lasermachines die kun-nen snijden en graveren. Aan de Heerkensakker komen de zaag- en lasmachines te staan. We kun-nen roestvrijstaal, staal en aluminium zowel MIG/MAG als TIG lassen en zowel handmatig als met een lasrobot.” Overigens geven de broers toe dat Veraa Metaal nu ruim in het jasje zit. Maar met het oog op de toekomst is dat wel prettig. Nick en Roy: “We kunnen nu al grote hoeveelheden aan, maar moeten dan onze flexibele schil inschakelen. Onze ambitie is om op termijn te groeien naar vijftien medewerkers. Met dat aantal blijven we uitermate flexibel opereren, maar kunnen we elke opdracht-gever kwalitatief en kwantitatief optimaal van dienst zijn.” «

VERAA METAAL INVESTEERT IN NIEUWE LASERSNIJDER

Klaar voor de toekomst!

In 2013 werden Roy en Nick Veraa voor 25 procent eigenaar van Veraa Metaal in Bergeijk. Ze willen het familiebedrijf van hun vader voortzetten en uitbouwen. Met de komst van een nieuwe fiberlaser is daarvoor de eerste stap gezet.

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» In de metaalsector staan de levertijden steeds vaker onder druk. Er is veel vraag naar leveranciers die snel volgens de over-eengekomen afspraken kunnen leveren.

ONZE VISIE» Beloven wat je doet en doen wat je belooft. Veraa Metaal weet hoe belangrijk snelle levertijden zijn. Daar zetten we graag een tandje extra voor bij. Maar wel altijd zonder concessies te doen aan de kwaliteit van ons werk.

UW OPLOSSING» Veraa Metaal is klein en daardoor erg fl exibel. Onze vijf vaste medewerkers zijn ervaren en vakbekwaam. Door te investeren in goed personeel én een modern machine-park is Veraa Metaal in staat om kleine en grote opdrachten in lassen, lasersnijden en lasergraveren snel en goed uit te voeren.

QUICK SCAN

REPORTAGE Tekst: Hubertine van den Biggelaar // Fotografi e: Marco Magielse

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201426

Page 27: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

MEAMILL FIJNMETAALRootven 235531 MB BladelTelefoon 0497 - 380 241E-mail [email protected]

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Een betrouwbare leverancier die precies levert wat de klant wil. Daarbij gaat het niet alleen om een perfecte uitvoering van het werk. Ook naadloos kunnen aansluiten bij de wensen in materiaal, levertijd en aanle-vering is belangrijk.

ONZE VISIE» Precisie: daar draait het om bij MeaMill Fijnmetaal. We leveren precisiewerk en verlenen optimale service. De basis daarvoor is een zeer nauwkeurige werkvoorbereiding en gestructureerde aanpak en documentatie van een opdracht. Dat is de basis om het re-peterend werk kundig, goed en tijdig uit te voeren naar de specifi eke klantwensen.

UW OPLOSSING» Kiezen voor een specialisme geeft ruimte om klanten optimaal te bedienen. MeaMill is gespecialiseerd in seriematig (vanaf dertig stuks) CNC-frezen, -draaien, -boren en -tappen van handzame producten in alle metaalsoorten en kunststoff en.

QUICK SCAN

“Het moet in alle opzichten precies pas-sen”, stelt Dings. “Uiteraard heb ik het dan over het eindproduct. Fijnmetaal is

nu eenmaal precisiewerk. Maar daarnaast moeten op-drachtgevers ook bij ons passen. MeaMill kiest be-wust voor kwaliteit. Dat zit niet alleen in het eindproduct, maar vooral in de manier waarop wij met klanten samenwerken. We hechten veel waarde aan een goede werkvoorbereiding. We zorgen dat het ‘papierwerk’ rondom een opdracht tot in de puntjes verzorgd is. Afspraken zijn helder en duidelijk. Zo weet iedereen precies waar hij aan toe is.”

DUIDELIJKE TAALJuiste communicatie is een kracht van MeaMill Fijnmetaal. “We maken duidelijke afspraken met klanten”, vertelt Dings. “En daar houden we ons ook aan. Dat is trouwens iets heel anders dan star zijn. Service staat bij ons voorop. We zijn onder meer heel flexibel in levertijden. Maar als iets niet haalbaar is of niet bij ons bedrijf past, zeggen we dat ook.” Die dui-delijkheid waarderen bestaande klanten en potentiële opdrachtgevers. We zijn klip en klaar over wat wij voor een klant kunnen betekenen. We bewerken handzame producten in alle voorkomende metalen en kunststoffen. Daarbij kiezen we bewust voor repete-rend werk in series vanaf dertig stuks.”

SPECIALISTMeaMill is dus nadrukkelijk geen totaalleverancier. “Wat we doen, willen we heel goed doen”, vat Dings

zijn visie samen. “Daarom kiezen we bewust voor spe-cialiseren in verspaning. Binnen deze specialisatie kunnen we alles: extern programmeren, 3D-tekenen, programmeren aan de machine en draaien en frezen. Natuurlijk hoort daar ook het meten en controleren van producten bij. Dat gebeurt in onze speciale meet-kamer met onder andere een 3D-meetmachine, ook wel Coordinate Measuring Machine genoemd.”

EFFICIËNTOpvallend is dat Dings niet afkomstig is uit de metaalsector. “Ik heb hts bedrijfskunde gestudeerd en ben van daaruit de metaalsector ingerold. Daardoor kijk ik met andere ogen naar het bedrijfs-proces. In de huidige markt staan de marges onder druk en dus moet je uitermate efficiënt produceren. Vaak wordt automatisering en robotisering als de ultieme oplossing gezien. Maar daar denk ik anders over. Een robot is bijvoorbeeld niet altijd sneller dan een vakman. Soms zitten efficiencyverbeteringen in kleine dingen. Zo heb ik een speciaal materialen-rek gemaakt, waarmee in één oogopslag helder is hoeveel van welke materialen op voorraad zijn. Inmiddels wordt dit rek ook door concullega’s aangeschaft. En ook belangrijk: we beginnen nooit zomaar aan een opdracht. Een goede werkvoor-bereiding is meer dan het halve werk. We werken gestructureerd en zorgen dat het dossier op orde is. Daardoor kunnen we garanderen dat het repete-rende werk ook altijd op dezelfde manier uitgevoerd wordt.” «

MEAMILL FIJNMETAAL SPECIALIST IN REPETEREND WERK

Het moet in alle opzichten precies passenNiet de goedkoopste, maar wel een van de beste: dat is het motto van Otto Dings. De eigenaar van MeaMill Fijnmetaal heeft een duidelijke visie op zijn bedrijf én klanten.

REPORTAGE Tekst: Hubertine van den Biggelaar // Fotografi e: Heidi Wils

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 27

Page 28: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

HOE HOOG LEGT U DE LAT?

Als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en service leggen wij voor onszelf, als reclame-productiebedrijf de lat hoog.

Wat wij produceren draagt immers bij aan de uitstraling van uw bedrijf of product. Het moet uw bestaande en potentiele klanten het vertrouwen geven zaken te doen

met een betrouwbare partner.

Of het nu gaat over een autobelettering, gevelreclame of het wrappen van een F16, iedere vorm van communicatie moet natuurlijk consequent en met dezelfde kwaliteit worden

doorgevoerd op de verschillende reclamedragers.

Mede omdat wij alle facetten van het “reclame maken” in eigen huis hebben, zowel ontwerp als productie en montage, kunnen wij de lat ook hoog leggen.

Alle afdelingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dragen samen zorg voor een optimaal resultaat.

Kijkt u eens op onze website; www.heinemans.nl of bezoek onze facebook pagina; facebook.com/heinemans om een indruk te krijgen wat wij voor u kunnen betekenen.

Ontwerp • (Auto)beletteringen • Instore en outdoor styling • Huisstijlontwikkeling • Beurspresentaties Promotiecampagnes • Groot formaat fullcolor • Productontwikkeling en uitvoering • Brochures en ander duurzaam drukwerk

Heinemans Totaalreclame • Zandven 6 • 5508 RN • Veldhoven • 040 230 97 97 • [email protected]

Heinemans_OK.pdf 1 28-08-14 11:45

Page 29: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Tegenwoordig moet het allemaal snel. Het is lastig om een planning te handhaven omdat sommige klanten plotseling voor de deur staan en dan vragen of het werk morgen klaar kan zijn.

ONZE VISIE» Wij proberen altijd zo fl exibel mogelijk te zijn.

UW OPLOSSING» Straalwerk heeft een bepaalde tijd en de volledige aandacht nodig: we doen geen concessies aan de kwaliteit. Wel proberen we zo veel mogelijk te schuiven met de werkzaamheden, zodat een ‘spoedklus’ tussendoor kan. Het is iedere keer weer puzzelen om alle materialen op de

gewenste tijd gestraald te hebben.

QUICK SCAN

STRAALBEDRIJF H & PLeenderweg 186A

5555 CJ ValkenswaardTelefoon 040-2070735

E-mail [email protected]

Al in 1988 begon Van Herk in het ‘straalvak’. In 2007 nam hij het bedrijf in Valkenswaard over en doopte het om

tot Straalbedrijf H&P. Kwaliteit in glasparelstralen staat voorop. “We stralen hier veel machineonder-delen en materialen voor de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld biertanks voor in cafés, transport-banden voor kaas- en groentesnijmachines of kleine transportbandjes voor kant-en-klaar producten. Daarnaast stralen we veel nieuwe keukens: de eiken fineer krijgt een oude, rustieke look dankzij het stra-len. Dat geeft een heel ander gezicht aan een keuken. Roestvrijstaal wordt vaak gestraald om beschadigingen en lasnaden minder opvallend te maken: door het stralen krijgen de naden en beschadigingen dezelfde kleur als de rest van het materiaal.”

EFFICIËNTKlanten brengen de materialen naar de werkplaats, of Van Herk haalt de goederen met de eigen vracht-wagen op en levert ze gestraald weer af bij de klant. “We hebben één cabine voor het stralen. Onze twee medewerkers wisselen elkaar af in werkzaamheden: als de een aan het stralen is, gaat de ander aan het werk met het klaarzetten van de te stralen producten, het verpakken en het bijhouden van de werkplaats. Zo kunnen we efficiënt en snel werken.”

HOOGWAARDIG MATERIAALAf en toe verzorgt Van Herk ook nog zelf het straalwerk. “Je moet het wel in de vingers heb-ben én blijven houden. De kunst zit ‘m vooral in het stralen van dun materiaal. Door de wrijving van het stralen ontstaat warmte; bij dun materiaal bestaat de kans op krom trekken. Als dat gebeurt, moet je het weer recht stralen. Glasparelstralen gebeurt met minder druk dan als je met ijzer straalt. Met meer hoogwaardig materiaal moet je voorzichtig zijn. Want na het straalwerk, is een product helemaal af: ons werk blijf je dus altijd zien. Het is echt de finishing touch voor ieder product.” «

Stralen is een precies klusje, dat je echt ‘in de vingers’ moet krijgen. Wie het vak tot in de puntjes beheerst dankzij jarenlange ervaring, is Huub van Herk. In de werkplaats van Straalbedrijf H&P in Valkenswaard, zorgt zijn team voor de finishing touch van roestvrijstaal, aluminium, koper, messing, kunststof en hout.

STRAALBEDRIJF H&P, VALKENSWAARD:

‘Ons werk blijf je altijd zien, het is de finishing touch’ HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT

» Tegenwoordig moet het allemaal snel. Het is lastig om een planning te handhaven omdat sommige klanten plotseling voor de deur staan en dan vragen of het werk morgen klaar kan zijn.

ONZE VISIE» Wij proberen altijd zo fl exibel mogelijk te zijn.

UW OPLOSSING» Straalwerk heeft een bepaalde tijd en de volledige aandacht nodig: we doen geen concessies aan de kwaliteit. Wel proberenwe zo veel mogelijk te schuiven met de werkzaamheden, zodat een ‘spoedklus’ tussendoor kan. Het is iedere keer weer puzzelen om alle materialen op de

gewenste tijd gestraald te hebben.

QUICK SCAN

STRAALBEDRIJF H & PLeenderweg 186A

5555 CJ ValkenswaardTelefoon 040-2070735

E-mail [email protected]

Al in 1988 begon Van Herk in het ‘straalvak’. In 2007 nam hij het bedrijf in Valkenswaard over en doopte het om

tot Straalbedrijf H&P. Kwaliteit in glasparelstralen staat voorop. “We stralen hier veel machineonder-delen en materialen voor de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld biertanks voor in cafés, transport-banden voor kaas- en groentesnijmachines of kleine transportbandjes voor kant-en-klaar producten. Daarnaast stralen we veel nieuwe keukens: de eiken fineer krijgt een oude, rustieke look dankzij het stra-len. Dat geeft een heel ander gezicht aan een keuken. Roestvrijstaal wordt vaak gestraald om beschadigingenen lasnaden minder opvallend te maken: door het stralen krijgen de naden en beschadigingen dezelfde kleur als de rest van het materiaal.”

EFFICIËNTKlanten brengen de materialen naar de werkplaats, of Van Herk haalt de goederen met de eigen vracht-wagen op en levert ze gestraald weer af bij de klant. “We hebben één cabine voor het stralen. Onze twee medewerkers wisselen elkaar af in werkzaamheden: als de een aan het stralen is, gaat de ander aan het werk met het klaarzetten van de te stralen producten, het verpakken en het bijhouden van de werkplaats. Zo kunnen we efficiënt en snel werken.”

HOOGWAARDIG MATERIAALAf en toe verzorgt Van Herk ook nog zelf het straalwerk. “Je moet het wel in de vingers heb-ben én blijven houden. De kunst zit ‘m vooral in het stralen van dun materiaal. Door de wrijving van het stralen ontstaat warmte; bij dun materiaal bestaat de kans op krom trekken. Als dat gebeurt, moet je het weer recht stralen. Glasparelstralen gebeurt met minder druk dan als je met ijzer straalt. Met meer hoogwaardig materiaal moet je voorzichtig zijn. Want na het straalwerk, is een product helemaal af: ons werk blijf je dus altijd zien. Het is echt de finishing touch voor ieder product.” «

Stralen is een precies klusje, dat je echt ‘in de vingers’ moet krijgen. Wie het vak tot in de puntjes beheerst dankzij jarenlange ervaring, is Huub van Herk. In de werkplaats van Straalbedrijf H&P in Valkenswaard, zorgt zijn team voor de finishing touch van roestvrijstaal, aluminium, koper, messing, kunststof en hout.

STRAALBEDRIJF H&P, VALKENSWAARD:

‘Ons werk blijf je altijd zien, het is de finishing touch’‘Ons werk blijf je altijd zien, het is de finishing touch’‘Ons werk blijf je altijd zien,

REPORTAGE Tekst en foto: Daphne Doemges-Engelen

HÉT ONDERNEMERSBELATNG // EDITIE 04 • 2014 29

Page 30: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

// Drukkerij Schoenmakers is een leve-rancier van grafische producten in de breedste zin van het woord, die al jaren-lang haar klanten een totaaloplossing biedt. Hierbij staat de klant centraal en is klanttevredenheid ons uitgangs-punt. Wij drukken in offset en printen digitaal op papier, verzorgen mailingen, compleet met adressering en ter post bezorgd. Drukkerij Schoenmakers levert hoofdzakelijk aan MKB in heel de regio. Maar ook voor gelegenheidsdrukwerk bij geboorte, trouwen en jubileum staan wij graag voor u klaar!

Als drukwerk- en printspecialist kan DrukkerijSchoenmakers onder andere de volgende meerwaarde bieden:

// OntzorgenWij zijn uw aanspreekpunt voor alle disciplines in plaats van meerdere contactpersonen, dat geeft rust en duidelijkheid. Daarbij wordt onze service door specialisten gewaarborgd.

// Door de kennis en expertise van producten, volumebundeling, marktprijsinformatie, kunnen wij u als klant de beste kwaliteitsgaranties bieden. Wij drukken niet alleen uw opdrachten maar ook uw kosten. Wij kiezen voor u altijd de beste en meest efficiente werkwijze.

// Wat kunnen wij voor u betekenen?Drukkerij Schoenmakers biedt u diverse mogelijkheden en geeft u graag gedegen advies bij het maken van een keuze. Wij begeleiden iedere drukwerkproductie, van ontwerp tot eindproduct. Wij nemen u het werk uit handen met altijd een optimale verhouding van prijs en kwaliteit.

// Maatschappelijk Verantwoord OndernemenHet is onze maatschappelijke plicht om mens en milieu te respecteren. Binnen de grafische bedrijfsbranche is dit een belangrijk issue. Wij als Drukkerij Schoenmakers willen hieraan zeker ook onze bijdrage leveren. Daarom kijken we bij de selectie van materialen en leveranciers ook naar de manier waarop deze de verantwoordelijkheid nemen voor de effecten van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu.

// Heeft u nog vragen of wilt meer weten over de diverse mogelijkheden?

Loop gerust eens vrijblijvend binnen of bel op 040 207 59 10 of stuur een e-mail naar [email protected].

“Wij drukken

niet alleen uw

opdrachten,

maar ook

uw kosten”

GouDenrijDerHof 38VALkenSWAArD

teL 040 20 75 910WWW.ScHoenmAkerS.com

Page 31: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

ZAKELIJKE HELPDESK MARKTPLAATSTelefoon 088 - 008 26 26Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uurwww.admarkt.nl

Ook Peter van Rossem ontwikkelde zijn handelsgeest verder via Marktplaats. “Ik kom uit een ondernemersgezin en heb, naast

een vaste baan, eigenlijk altijd van alles verhandeld via Marktplaats. Toen ik 45 was, ben ik een hbo-opleiding gaan volgen. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik Buitenkado.nl opgezet, een webwinkel voor tuin- en vrijetijdsartikelen. Mijn afstudeercoach adviseerde me om deze online winkel ook echt te realiseren. Toen ik mijn vaste baan kwijtraakte, ben ik op mijn vijftigste serieus gestart.” Van Rossem vindt dat Marktplaats wordt onderschat als verkoopkanaal. “Ik heb ook andere

on- en offline kanalen ingezet, maar Admarkt van Marktplaats Zakelijk levert de beste resultaten. Mijn markt is een vechtmarkt, waar de prijs een belangrijk criterium is. Daarom moet ik de kosten zo laag mogelijk houden. Via mijn Admarkt-account kan ik heel dicht op de bal zitten. Je ziet precies hoeveel kliks je advertentie heeft gehad, wat het kost en wat het resultaat is. Per dag kun je bepalen wat je per klik wilt betalen en zo houd je de kosten in eigen hand. Uiteraard moet je webwinkel wel goed op orde zijn. Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie, maar je moet er zelf voor zorgen dat je winkel uitnodigt om binnen te komen.” «

“ Met Marktplaats staat mijn webwinkel op een A1-locatie”

MARKTPLAATS.NL: KATALYSATOR VAN ONDERNEMERSCHAPMarktplaats blijkt een katalysator te zijn voor ondernemerschap, vertelt Stanja Mau-Sjoe, strategie & marketing manager mkb bij Marktplaats Zakelijk. “Er zijn veel mooie verhalen over ondernemers die dankzij Marktplaats een (web)winkel zijn gestart en succesvol hebben uitgebouwd.” Marktplaats heeft nu zo’n 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand. “Dat zijn vrijwel allemaal mensen die iets willen kopen.”Via Admarkt Topadvertenties van Marktplaats Zakelijk kunnen ondernemers in de zoekresultaten op Marktplaats op de beste plekken zichtbaar zijn. Er wordt betaald per klik op de advertentie. “Zo kan de ondernemer de controle houden over de hoogte van de klikprijs én de maximale dagelijkse kosten.”Niet alleen de prijs bepaalt het succes en de plaats op de resultatenpagina op Marktplaats. “Het gaat om een combinatie van de klikprijs en de populariteit van de advertentie. Daarom is het ook belangrijk dat je jezelf goed profi leert door de advertentie zo volledig en aansprekend mogelijk op te stellen. De Zakelijke Helpdesk van Marktplaats kan daarbij helpen. Bij ons kunnen ondernemers nog adverteren zoals zij dat willen, met de foto’s en tekst waar hun aanbod het best mee naar voren komt.” Marktplaats maakt online ondernemen toegankelijk voor alle ondernemers en biedt op een simpele manier direct toegang tot een koopgericht publiek.

Marktplaats, gestart als verkoopplatform voor tweedehands artikelen, is inmiddels ook een serieus verkoopkanaal voor professionele (web)winkels, met zo’n 6,5 miljoen kooplustige bezoekers per maand: een winkelstraat vol potentiële klanten!

HÉT PROBLEEM VAN DE MARKT» Ondernemers begeven zich via internet op een wereldwijde markt met vele miljoenen potentiële klanten. Hoe vind je de juiste weg naar je doelgroep en hoe leid je die naar je (web)winkel? Welke marketing- en verkoopkanalen werken in de wereld van e-commerce? Wat heeft resultaat en hoe kun je je marketingbudget het meest effectief inzetten?

ONZE VISIE» Marktplaats biedt ondernemers via Admarkt Topadvertenties de mogelijkheid om snel en gemakkelijk een koopgericht publiek te bereiken, waarbij ze de kosten in eigen hand kunnen houden en de resultaten direct kunnen beïnvloeden.

UW OPLOSSING» Marktplaats heeft zo’n 6,5 miljoen koop-lustige bezoekers per maand. Dat zijn lang niet meer alleen kopers van tweedehands artikelen. Marktplaats heeft in alle productgroepen ook een groot aanbod aan nieuwe artikelen. Advertenties op de resultatenpagina’s van Marktplaats leiden bezoekers naar de (web)winkels van professionele verkopers. Deze bepalen zelf de prijs die zij per klik op hun advertentie willen betalen. Deze klikprijs en de populariteit van de advertentie vergeleken met andere aanbieders (het aantal kliks) bepalen samen de positie op de pagina. Admarkt adviseert ondernemers desgewenst over de opmaak, inhoud en kosten van hun advertenties.

QUICK SCAN

Peter van Rossem van Buitenkado.nlPLUS Tekst: Wendy van Schie // Fotogra� e: Peter van Huijkelom Peter van Rossem van Buitenkado.nlPLUS Tekst: Wendy van Schie // Fotogra� e: Peter van Huijkelom

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 31

Page 32: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

‘Met internet ligt de wereld aan je voeten

INTERNETONDERNEMER BEN WOLDRING KIJKT ALTIJD NAAR DE LANGE TERMIJN

’Hij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring

introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels

vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet,

digitale televisie, breedband en hotels.

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201432

Page 33: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Meest opvallend, of niet, bij alle vergelijkingssites van marktleider Bencom staat de onafhankelijkheid

voorop. “Wij zijn ongevoelig voor bedrijven die bovenaan in de lijstjes willen staan, daar zijn we heel duidelijk in. Pas als je met een aantrekkelijker en goedkoper product voor de consument komt, maak je daar kans op”, zegt Ben Woldring.Befaamd is in dat verband inmiddels de ‘price fighting Friday’, wanneer talloze aanbieders, nog voor het weekend, een gooi naar een toppositie in de vergelijkingslijstjes willen doen. “Die competitie is spontaan ontstaan en eindigt elke vrijdagmiddag strikt om vijf uur. Bedrijven vinden het interessant en belangrijk om nog voor het weekend in de top vijf te komen, want juist dan gaan veel mensen vergelijken.”

IDEALE UITVALSBASISHet hoofdkantoor van de Bencom Group staat in het Groningse Usquert, geen plek waar je op het eerste gezicht een toonaangevend internetbedrijf zou verwachten. Woldring hecht aan zijn roots, Bencom is gevestigd in zijn ouderlijk huis. “Ik ben destijds letterlijk in het kleinste kamertje van dit huis op de familiecomputer met Bellen.com begonnen.” Maar er liggen vooral andere redenen ten grondslag aan het feit dat Bencom op het Noord-Groningse platteland is gevestigd. “Een internetbedrijf kan overal beginnen, mits de infrastructuur goed is en er voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is. Beiden zijn in Usquert aanwezig. De verbindingen zijn hier niet anders dan in Amsterdam en met de stad Groningen om de hoek zijn we verzekerd van een ruim aanbod gekwalificeerde medewerkers. Ja, Groningen is de ideale uitvalsbasis voor internetbedrijven.”

Bij dit alles past ook de noordelijke nuchterheid van Ben Woldring. “Vanaf het begin van mijn bedrijf heb ik de stelregel gehanteerd dat ik niet afhankelijk wilde zijn van een bank. Dat is anno 2014 wellicht een logische gedachte, maar voor die tijd best bijzonder. En dus investeer ik ook pas als de revenuen er naar zijn.”“Een andere wijze les uit die beginjaren kreeg ik mee van mijn accountant. Hij vond dat ik met name in het eerste jaar zelf de boekhouding moest doen, waaronder ook de BTW-aangifte. Want, zo vertelde hij, omzet en winst zijn twee totaal verschillende zaken. Veel ondernemers gaan daarmee de mist in. En ja, ook voor mij was het in dat eerste jaar slikken toen ik dacht een aardig bedrag te hebben verdiend, totdat de belastingaanslag nog even langs kwam. Een betere leerschool kon ik mij niet wensen. Deze accountant heeft mij ook bijgebracht dat je altijd naar de langere termijn moet kijken en die visie heeft ons bedrijf ver gebracht.”

LANGE ADEMIn 2000 deed de internetbubbel zich voor en gingen ontzettend veel internetbedrijven over de kop. Woldring: “Vooral omdat ze alleen maar bezig waren met omzet en niet met het maken van winst, dat kwam later wel, zo dachten ze. Dure A1-locaties, lease-auto’s, het kon allemaal niet op, maar aan die gekkigheid hebben wij nooit meegedaan.” Bencom had een lange adem, wat nodig was in een markt die niet zo snel liberaliseerde, terwijl andere bedrijven vooral naar adem hapten. Dat is volgens Ben Woldring van doorslaggevend belang geweest bij de groei die de Bencom Group vervolgens doormaakte. Daarin paste het opzetten van nieuwe vergelijkingssites, maar ook een overname in 2005 van een concurrent. “Een mooie stap, waarbij we alle beslissingen zelf konden nemen. Bij zo’n proces betrek ik altijd mijn collega’s hier op kantoor. Je deelt de afwegingen, verzamelt goede adviseurs om je heen en met elkaar werk je naar een climax toe. Dat gebeurt in een ontspannen sfeer, omdat je alles goed voorbereidt. Ik zie de champagnefles nog open gaan toen alles rond was, een prachtig moment.”

KANSENWoldring vindt dat we in een prachtige tijd leven. “Ik heb onlangs eens nagedacht over hoe het leven was voordat we internet hadden. Dat kun je toch niet meer vergelijken met de huidige tijd. Wie internet goed inzet heeft nu letterlijk de wereld aan zijn voeten. Als ik bijvoorbeeld in een nieuwe markt wil stappen, dan moest ik daar voorheen veel onderzoek voor doen. Nu kan ik me via internet een beeld vormen, voordat je in gesprek gaat met partijen.

Dat biedt ook voor jongeren enorm veel kansen. Alleen de factor tijd kan daarin een vijand zijn.”

De kracht van de Bencom Group zit hem volgens Woldring in de techniek achter de websites, maar vooral ook in de deskundige, vakkundige en nieuwsgierige medewerkers. In dat kader prijst Ben Woldring het meedoen aan allerlei verkiezingen aan. “Dat levert publiciteit op en trekt talenten aan.” Maar, het opent ook deuren die anders wellicht gesloten zouden blijven. Zo werd hij in 2006 door het Amerikaanse zakenblad Business Week uitgeroepen tot Europees ondernemer van het jaar onder de 25. Woldring: “Dat werkte als katalysator om bij alle grote hotels binnen te komen, waaruit LookingforBooking.com is ontstaan. Nee, ik geloof niet in het opdoen van inspiratie als ondernemer op kantoor. Het gebeurt buiten de deur. Daarom hou ik ook vaak lezingen en presentaties, de reacties die je terugkrijgt vanuit de zaal heeft mij en ons bedrijf in de afgelopen jaren enorm veel gebracht.”

Buiten de deur is waar Ben Woldring nieuwe ideeën en inspiratie opdoet. Zo zag hij in Silicon Valley de voordelen van Cloud Computing, al ruimschoots voordat het in ons land echt groots zijn intrede deed. “De Bencom Group was één van de eerste ondernemingen die in the cloud is gaan werken. Min of meer noodgedwongen, omdat onze vorige provider het moeilijk had. Dankzij cloud computing kunnen we nu pieken in onze bezoekersaantallen uitstekend opvangen. Daarnaast hoeven we niet meer te investeren in servers, we betalen naar gebruik. Ik kan dat iedereen die bezig is met internet aanraden.” «

PLUS Tekst: Henk Poker // Fotogra� e: Rien Linthout

“Een internetbedrijf kan overal beginnen, mits de infrastructuur goed is en er voldoende

gekwalifi ceerd personeel voorhanden is”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 33

‘Met internet ligt de wereld aan je voeten

INTERNETONDERNEMER BEN WOLDRING KIJKT ALTIJD NAAR DE LANGE TERMIJN

’Hij is wellicht uitgegroeid tot de meest bekende online ondernemer van ons land. De 29-jarige Ben Woldring

introduceerde in 1998, toen hij 13 jaar was, één van de eerste vergelijkingssites op internet, namelijk Bellen.com. Inmiddels

vergelijkt zijn bedrijf Bencom Group niet alleen prijzen van telefoontarieven, maar ook van bijvoorbeeld energie, internet,

digitale televisie, breedband en hotels.

Page 34: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Welke bedrijven hebben uw website bezocht?

Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Onderdeel van:

Website-Leads

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Voorbeeld overzicht Website-Leads

Geachte heer Rademaker,

De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek.

DATA-collectief B.V.Coltbaan 4 C/D3439 NG NieuwegeinT: 0800-2028

De heer W.S. LeadsE: [email protected]: 06-21231892

Met vriendelijke groet,Ineke PeppelenboschUw Personal Sales Assistant

home | reclame- en marketingbureau Utrecht15:53:41 18s

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“)

Donderdag 3 januari 2013

referenties | diverse projecten15:53:59 28sklanten | overzicht van alle klanten15:54:27 17snieuws | nieuwsberichten reclamebureau15:54:44 29sContact | contactgegevens15:55:13 10sWerkzaamheden | reclame utrecht15:55:23 58sOver ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht15:56:21 98sAlgemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18 Pagina’s bezocht: 8 Score: 40

15:57:59 34s

Bezochte pagina’s

Hoe werkt het:

1

2

3

4

5

Een potentiële klant bezoekt uw website

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn

IP-adres (Internet Protocolnummer)

Aan de hand van het verkregen IP-adres

wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in

de database van het DATA-collectief

Alle relevante informatie wordt nu vast-

gelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw

website gekomen is, welke pagina’s hij

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s

is gebleven en waar hij is afgehaakt

Het DATA-collectief maakt een bezoek-

rapport van het websitebezoek en stuurt

u een e-mail met alle informatie zodat

u direct contact kunt opnemen met uw

websitebezoeker

Page 35: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

“We hebben geluisterd naar de wensen van de klant”, zegt Robert Tijdhof. “Met Simmpl

bieden we nu een nieuwe innovatieve online telefooncentrale voor de zakelijke markt, een communicatieplatform op basis van state-of-the-art technologie, waarbij betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en continue aansluiting bij de klantbehoefte centraal staan.”

9+Tijdhof: “De verbazing die we zien bij onder-nemers als we een demonstratie van de mogelijkheden geven, is erg motiverend. Het is onze uitdaging om de verwachting van de klant de overtreffen: de 9+ benadering. Met name actieve gebruikers hoeven we nauwelijks te wijzen op de voordelen die Simmpl biedt. Maar ook nieuwe klanten ontdekken dat het aantrekkelijk is om niet meer zelf een centrale te hoeven aanschaffen en dat geen ingewikkelde apparatuur hoeft te worden onderhouden. De ongekend

overzichtelijke interface en het feit dat Simmpl onbeperkt schaalbaar is, doen de rest.”Dat het bedrijfsleven de voordelen van ICT en internet inmiddels heeft ontdekt, behoeft geen nader betoog. CallvoipTelefonie kan de klant alle vraagstukken omtrent internetverbindingen en telefonie uit handen nemen. “In 2007, toen wij begonnen, moesten we de klant nog overtuigen van de betrouwbaarheid van VoIP, maar het heeft z’n waarde inmiddels bewezen.”

PERSOONLIJKE BENADERINGAls middelgrote onderneming is Callvoip-Telefonie van alle markten thuis. “Wij onderscheiden ons met een persoonlijke benadering. We zijn heel direct en efficiënt en het persoonlijke karakter past daarbij. CallvoipTelefonie biedt meerwaarde en onze klanten stellen het op prijs dat ze bij ons snel worden geholpen.” Bovendien, en dat is wel zo aantrekkelijk, krijgen klanten bij CallvoipTelefonie het advies er gratis bij.

“We zijn trots op elke klant, groot of klein. Hij gooit z’n vraag bij wijze van spreken bij ons over de schutting en wij creëren een passende oplossing.”

Als voorbeeld noemt Tijdhof het Infoversum (een 3D-koepeltheater) in Groningen, waarvoor CallvoipTelefonie de internet en telefonie verbindingen mocht aanleggen. “Infoversum is een vernieuwend concept, waar met de techniek van tien jaar vooruit wordt gewerkt. Dat past perfect bij ons en bij de filosofie van ons nieuwe platform Simmpl.”

Op de vraag of Simmpl is uitontwikkeld, antwoordt Tijdhof : “Nee, de techniek staat nooit stil. CallvoipTelefonie zal daar te allen tijde op inspelen en klanten op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. Ons doel is namelijk een tevreden klant, die altijd en overal kan werken met de meest moderne oplossingen in telefonie en ICT.” «

SIMMPL:

‘ Het is gaaf om ondernemers te kunnen verbazen met innovatie’Toen VoIP, oftewel bellen via internet, haar intrede deed, was kostenbesparing vaak de belangrijkste reden voor bedrijven om over te schakelen op deze nieuwe manier van bellen. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en komt CallvoipTelefonie onder de naam Simmpl met een nieuwe online centrale, die net zo eenvoudig te bedienen is als een smartphone of tablet.

CALLVOIPTELEFONIEKoldingweg 19-1, 9723 HL GroningenTelefoon 050 – 820 00 00www.tijdhof.nl en www.simmpl.nl

V.l.n.r. Shawn Laatsch (Directeur Infoversum),

Marieke Timmer en Robert Tijdhof

Tekst: Henk Poker // Fotogra� e: Rien LinthoutPLUS

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 35

Page 36: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Iedere maand een nieuw marketingevangelie preken is ongeloofwaardig, zegt Tonny Loorbach van de Internet Marketing Universiteit (IMU) over de haastig evoluerende trends in zijn vakgebied. “Maar als online marketingexperts ontdekken we natuurlijk wel telkens opnieuw een holy grail. En dan moet je ‘m ook direct effectief inzetten voor je klanten. Want morgen is er iets nieuws. Zo werkt dat op internet.”

GEVIERDE INTERNETMARKETEER TONNY LOORBACH OVER SEO, PRIVATE SHARING EN EMOTIE

Eeuwige zoektocht naar de heilige graal van internetmarketing

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201436

Page 37: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Toen ondernemer Tonny Loorbach (27) in 2010 van start ging met de Internet Marketing Universiteit had

hij er al heel wat jaren in de internetmarketing op zitten. Bij zijn toenmalige werkgever hielp de internetmarketeer, zoals hij dat zelf zegt, ondernemers succesvol te worden op internet. Met adviezen, workshops, gastlezingen en wat zich allemaal niet aandiende. “Ik vond dat gaaf om te zien, dat je op mensen kennis overdraagt en ze zo inspireert dat ze succes gaan boeken, meer verdienen, een beter leven krijgen.”

KRIEBELENMaar na luttele honderden klanten begon het bij Loorbach te kriebelen. In de loop van zijn nog prille werkzame leven had hij zo zijn eigen visie op het vak van internetmarketing gekregen, en in zijn job bleef hij een beetje steken bij ‘het uitruilen van uren voor euro’s’. “Het ging mij niet om het geld. Ik was gewoon benieuwd of mijn visie steekhoudend was, of ik er een bedrijf van kon runnen.”

En óf hij dat kon. Nu, vier jaar later, heeft Loorbach een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van internetmarketing. Behalve dat hij het gezicht bepaalt van de IMU, is hij veelgevraagd spreker en schrijver voor webinars, live seminars, gastlezingen, blogs en video’s. Zo organiseert hij geregeld een soort sweatpants Friday-webinar – inderdaad, lekker informeel,

in je sweatpants – en is hij in oktober dit jaar de centrale spil bij het Wondernemerschap

Seminar. Zijn speeches gaan over zoekmachineoptimalisatie (SEO), website-

effectiviteit, marketingpositionering, salespsychologie, neuromarketing

en verder alles wat ook maar ergens raakvlakken met internetmarketing

heeft.

Benieuwd hoe met een effectief gebruik van het voegwoordje

‘maar’ de sluizen van online marketing zich als op een

toverwoord openen? Bijgepraat worden over de

wetmatigheden van search engine optimization? Of

meer weten over het verschil in resultaat tussen winst- en verliestaal? Loorbach trekt volle zalen.

HET WINSTMODELDat de Amsterdamse ondernemer zijn kennis en expertise geregeld

pro Deo het publieke domein in slingert, mag overigens opmerkelijk

heten. Ze bepalen namelijk allesbehalve de core business van de Internet Marketing Universiteit.

Die richtte Loorbach destijds op om Het Winstmodel op de markt te brengen. Het Winstmodel is een systeem voor ondernemers die zonder marketingachtergrond en technische kennis toch eenvoudig een succesvolle, zoekmachineoptimale website willen kunnen maken. Het programma, dat binnenkort verdergaat

onder een nieuwe, internationale naam, bepaalt vandaag nog steeds de kern van

IMU’s dienstverlening. Maar met het delen van free content middels tal van online en offline lezingen laat de

onderneming zien ook op abstracter niveau te acteren. Daarmee creëert ze bij

kijkers en potentiële klanten een gevoel van relevantie. De IMU is up-to-date. “We zijn geen productverkoper”, zegt Loorbach, “maar een autoriteit op het vlak van internetmarketing.”

SYMPTOMENOp dat terrein voorop te blijven lopen is bepaald geen sinecure. De ontwikkelingen buitelen over elkaar heen, geeft Loorbach toe. Symptomen noemt hij ze. “Als ondernemer wil je elke dag bezoekers naar je website of online shop. Maar het kan zijn dat je dat morgen op een andere manier moet doen dan vandaag. De symptomen veranderen voortdurend; telkens opnieuw vinden we als internetmarketeers een nieuwe holy grail. Neem adverteren met Facebook, dat op het moment vele malen interessanter is dan Google Adwords. Op Facebook kan en mag nu alles nog, en het kost nauwelijks wat, terwijl adverteren via Google ingewikkeld is geworden en je er bovendien flink voor moet betalen. Dat soort kansen moet je nu pakken, want morgen is er iets nieuws.”

En zo haalt het ene symptoom het andere in. Upcoming fenomeen is nu bijvoorbeeld private sharing, een service die is ontwikkeld doordat steeds meer mensen gebruikmaken van mobiel internet, legt Loorbach uit. “Als we nu een webpagina, bedrijf, product of dienst bij anderen willen aanbevelen, kiezen we de ‘Vind ik leuk’-knop van Facebook. Vanaf binnenkort krijgen mobiele internetters er een WhatsApp-symbooltje bij. Door die aan te tikken, versturen ze gericht een persoonlijke link naar iemand uit hun adresboek. Dat is qua marketing vele malen effectiever.”

HUMMINGBIRDEen andere noviteit is Hummingbird, de semantische zoekmachine van Google die bij een zoekopdracht niet meer sec naar de ingetikte woorden kijkt, maar ook de betekenis erachter meeneemt. Zoekt men bijvoorbeeld op ‘Wat is de dichtstbijzijnde sushibar?’ dan vormt het algoritme een lijst met sushi-verkooppunten in de nabije omgeving, in plaats van websites weer te geven die de zoekopdracht als titel dragen. “Het wordt daarmee allemaal wat specifieker en persoonlijker”, zegt Loorbach.

Wat dat laatste betreft, opvallend is de comeback van het persoonlijke element in de online marketingwereld. “Sociale invloeden winnen aan kracht. Je komt als bedrijf echt niet meer weg zonder social mediastrategie. Positionering vanuit het bedrijf of het product alleen wordt niet meer geaccepteerd. Dat is te statisch en te kil. Je website moet een ziel hebben. Die geef je hem bijvoorbeeld door als directeur of eigenaar blogs te publiceren, webinars te geven, actief te zijn op social community’s, echt contact te zoeken en een band op te bouwen met mensen. Interview gebruikers over je product of dienst, laat hen vertellen waar het hen gebracht heeft en publiceer een video op je website. Persoonlijke emotie wordt steeds belangrijker.”

ZINGEVINGLoorbach duidt die ontwikkeling als een verschuiving van informatie- naar entertainmenttijdperk. “Het gaat niet meer om het zenden van informatie in de eerste plaats. Mensen zoeken toegevoegde waarde op internet, ze willen er een bepaalde zingeving vinden. Weten ze van zichzelf niet waarom ze bestaan, dan zijn ze geneigd de zingeving van anderen over te nemen. Als wij zeggen: honderden tevreden gebruikers van ons product zien in ons een succesvolle internetmarketeer, hier heb je een blauwdruk, lees, kijk, luister en geloof, dan zul je zien dat iemand bereid is je visie te adopteren. Zo leid je potentiële klanten via een persoonlijke benadering, met blogs, webinars, social media of wat dan ook naar je product of dienst.”

Kleine relativering: zo leiden we klanten nú naar ons product. Het Ondernemersbelang dekt zich in, want morgen, als deze inkt amper droog is, heeft de onconventionele internetmarketeer wéér een heilige graal ontdekt, een nieuwe. In die voortdurende zoektocht moeten ondernemers alert zijn, dicht bij de online ontdekkingsreizigers blijven en zorgen dat ze de boot niet missen. Nu niet en morgen niet. «

Meer informatie op tonnyloorbach.nl en internetmarketinguniversiteit.nl.

Toen ondernemer Tonny Loorbach (27) in 2010 van start ging met de Internet Marketing Universiteit had

hij er al heel wat jaren in de internetmarketing op zitten. Bij zijn toenmalige werkgever hielp de internetmarketeer, zoals hij dat zelf zegt, ondernemers succesvol te worden op internet. Met adviezen, workshops, gastlezingen en wat zich allemaal niet aandiende. “Ik vond dat gaaf om te zien, dat je op mensen kennis overdraagt en ze zo inspireert dat ze succes gaan boeken, meer verdienen, een beter leven krijgen.”

KRIEBELENMaar na luttele honderden klanten begon het bij Loorbach te kriebelen. In de loop van zijn nog prille werkzame leven had hij zo zijn eigen visie op het vak van internetmarketing gekregen, en in zijn job bleef hij een beetje steken bij ‘het uitruilen van uren voor euro’s’. “Het ging mij niet om het geld. Ik was gewoon benieuwd of mijn visie steekhoudend was, of ik er een bedrijf van kon runnen.”

En óf hij dat kon. Nu, vier jaar later, heeft Loorbach een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van internetmarketing. Behalve dat hij het gezicht bepaalt van de IMU, is hij veelgevraagd spreker en schrijver voor webinars, live seminars, gastlezingen, blogs en video’s. Zo organiseert hij geregeld een soort sweatpants Friday-webinar – inderdaad, lekker informeel,

in je sweatpants – en is hij in oktober dit jaar de centrale spil bij het Wondernemerschap

Seminar. Zijn speeches gaan over zoekmachineoptimalisatie (SEO), website-

effectiviteit, marketingpositionering, salespsychologie, neuromarketing

en verder alles wat ook maar ergens raakvlakken met internetmarketing

heeft.

Benieuwd hoe met een effectief gebruik van het voegwoordje

‘maar’ de sluizen van online marketing zich als op een

toverwoord openen? Bijgepraat worden over de

wetmatigheden van search engine optimization? Of

meer weten over het verschil in resultaat tussen winst- en verliestaal? Loorbach trekt volle zalen.

HET WINSTMODELDat de Amsterdamse ondernemer zijn kennis en expertise geregeld

pro Deo het publieke domein in slingert, mag overigens opmerkelijk

heten. Ze bepalen namelijk allesbehalve de core business van de Internet Marketing Universiteit.

“Je komt als bedrijf echt niet

meer weg zonder social media-

strategie”

PLUS Tekst: Jasper van den Bovenkamp // Fotogra� e: Laura de Haan

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 2014 37

Iedere maand een nieuw marketingevangelie preken is ongeloofwaardig, zegt Tonny Loorbach van de Internet Marketing Universiteit (IMU) over de haastig evoluerende trends in zijn vakgebied. “Maar als online marketingexperts ontdekken we natuurlijk wel telkens opnieuw een holy grail. En dan moet je ‘m ook direct effectief inzetten voor je klanten. Want morgen is er iets nieuws. Zo werkt dat op internet.”

GEVIERDE INTERNETMARKETEER TONNY LOORBACH OVER SEO, PRIVATE SHARING EN EMOTIE

Eeuwige zoektocht naar de heilige graal van internetmarketing

Page 38: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Verplicht besparingsonderzoek, investeren in energiebesparende maatregelen; als ondernemer krijgt u de komende tijd te maken met de gevolgen van het Energieakkoord voor duurzame groei. Een onwelkome extra kostenpost, of juist een kans? Door nu te anticiperen op de nieuwe eisen, slim te verduurzamen en gebruik te maken van subsidieregelingen kan energiereductie in uw voordeel werken. De adviseurs van Antea Group bieden hierbij brede ondersteuning.

Het kost vandaag veel tijd, kennis en energie om alles wat uw onderneming raakt op het gebied

van bouwkunde, constructies, werktuigbouw en elektrotechniek te volgen en af te zetten tegen alle normen en verplichtingen. U wilt er gewoon vanuit kunnen gaan dat uw onderkomen, installaties en andere machines voldoen aan de eisen van vandaag en die van de toekomst. En niet alleen dat ze voldoen aan de eisen, maar ook dat u gedane investeringen terugziet in uw energienota.

STROOMVERSNELLINGHet Energieakkoord brengt een stroom-versnelling in de eisen die de overheid stelt aan energiezuinig ondernemen. Een goede zaak voor het milieu. Maar wel een ontwikkeling die uw onderneming raakt. Bedrijven met een energienota van meer dan € 7.000,- per jaar hebben al de plicht om een beperkt energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Bij een nota van meer dan € 45.000,- worden de onderzoekseisen nog strenger. Ook geldt er een verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De komende jaren krijgt controle hierop prioriteit.

Kunt u dat voor zijn, liggen er subsidies die u hiervoor kunt aanwenden. Is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt? Goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de eisen uit het Energieakkoord in uw voordeel te laten werken. Door nu al rekening te houden met de gevolgen van de veranderingen in wetgeving en het in kaart te brengen waar uw bedrijf staat, kunt u slimme maatregelen nemen en wellicht gebruik maken van subsidieregelingen. Kortom, de terugverdientijd beperken.

SPECIALIST IN BOUW & ENERGIEDe adviseurs en ingenieurs van Antea Group ondersteunen u bij deze opgave. Dit bureau is gespecialiseerd in Bouw & Energie. “We hebben inzicht in wetten en regels, maar ook in de nieuwste energietechnieken en -concepten. We vertalen deze kennis naar de inrichting van gebouwen en gebouwgebonden installaties. We bieden duurzame meerjaren-onderhoudsplannen en werken met Breeam, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten. We voeren scans uit met het oog op energiezuinigheid en adviseren over hoe u slim kunt verduurzamen. Bij renovatie kijken we bijvoorbeeld verder dan het vervangen van de vraag. We zorgen daar waar het kan voor een passende herbestemming.

Zo is in Rotterdam meegewerkt aan het ombouwen van een kantoorcomplex tot schoolgebouw”, lichten Chris van der Veen (businesslijndirecteur) en Tanja Lendzion (adviesgroepmanager) toe. Duurzaamheid of voldoen aan wetten en eisen is voor de specialisten van Antea Group daarom nooit een doel op zich. “We denken in de continuïteit van uw onderneming. Klein of groot.” «

ANTEA GROUPTolhuisweg 57, 8443 DV HeerenveenTelefoon 0513 - 63 45 58E-mail [email protected]

“Kunt u al die eisen voor zijn, liggen er subsidies die u kunt aanwenden of is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt?”

OVER ANTEA GROUPVan stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen al zestig jaar bij aan onze leefomge-ving. In Nederland groeiden we onder de naam Oranjewoud uit tot een allround en onafhankelijke partner voor bedrijfsleven en overheden. Onder meer op het thema Bouw & Energie. We bieden specialistische kennis en dienstverlening op het gebied van bouwkunde, constructies, energie, elektro-techniek en bouwfysica. Wij dragen met on-afhankelijke vakmensen hoogwaardige en duurzame oplossingen aan. Met onze kennis van techniek en uitvoering leveren we meerwaarde in het hele bouwproces: van ontwerp tot en met beheer en onderhoud.

PLUS Fotogra� e: Gerrit BoerPLUS Fotogra� e: Gerrit Boer

Energieakkoord raakt mkb: last of lust? Ta

nja

Lend

zion

en

Chr

is v

an d

er V

een

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 04 • 201438

Page 39: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

Ranomi Kromowidjojo kiest voor

de Driessen Autogroep. Zo sluit

haar mobiliteit naadloos aan op

haar sportieve ambitie.

Driessen Business Center: In vorm voor alle zakelijke mobiliteitsoplossingenHet business center geeft invulling aan alle mobiliteitswensen van

de zakelijke autorijder. One-stop-shop voor onbezorgd autorijden.

Met Autolease, Autoverhuur, Fleetsales en Bedrijfswagens wordt

een totaalpakket van diensten en producten aangeboden.

Duurzaam, merkonafhankelijk en met persoonlijke service.

In het online business center kunt u zelf uw auto samenstellen, een

offerte opvragen, een auto huren, een werkplaatsafspraak inplannen,

een schade melden of direct contact hebben met één van onze specialisten.

Wij staan 24/7 voor u klaar zodat u zorgeloos op weg kunt.

Business Center

Autolease

Autoverhuur

Fleetsales

Bedrijfswagens

Business Center

www.driessenbusinesscenter.nl040 264 65 15

Wij staan 24/7 voor u klaar zodat u zorgeloos op weg kunt.

Presteren op hoog niveau

AutoleaseAutoverhuurFleetsalesBedrijfswagens

Driven by you.

Verplicht besparingsonderzoek, investeren in energiebesparende maatregelen; als ondernemer krijgt u de komende tijd te maken met de gevolgen van het Energieakkoord voor duurzame groei. Een onwelkome extra kostenpost, of juist een kans? Door nu te anticiperen op de nieuwe eisen, slim te verduurzamen en gebruik te maken van subsidieregelingen kan energiereductie in uw voordeel werken. De adviseurs van Antea Group bieden hierbij brede ondersteuning.

Het kost vandaag veel tijd, kennis en energie om alles wat uw onderneming raakt op het gebied

van bouwkunde, constructies, werktuigbouw en elektrotechniek te volgen en af te zetten tegen alle normen en verplichtingen. U wilt er gewoon vanuit kunnen gaan dat uw onderkomen, installaties en andere machines voldoen aan de eisen van vandaag en die van de toekomst. En niet alleen dat ze voldoen aan de eisen, maar ook dat u gedane investeringen terugziet in uw energienota.

STROOMVERSNELLINGHet Energieakkoord brengt een stroom-versnelling in de eisen die de overheid stelt aan energiezuinig ondernemen. Een goede zaak voor het milieu. Maar wel een ontwikkeling die uw onderneming raakt. Bedrijven met een energienota van meer dan € 7.000,- per jaar hebben al de plicht om een beperkt energiebesparingsonderzoek uit te voeren. Bij een nota van meer dan € 45.000,- worden de onderzoekseisen nog strenger. Ook geldt er een verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De komende jaren krijgt controle hierop prioriteit.

Kunt u dat voor zijn, liggen er subsidies die u hiervoor kunt aanwenden. Is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt? Goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de eisen uit het Energieakkoord in uw voordeel te laten werken. Door nu al rekening te houden met de gevolgen van de veranderingen in wetgeving en het in kaart te brengen waar uw bedrijf staat, kunt u slimme maatregelen nemen en wellicht gebruik maken van subsidieregelingen. Kortom, de terugverdientijd beperken.

SPECIALIST IN BOUW & ENERGIEDe adviseurs en ingenieurs van Antea Group ondersteunen u bij deze opgave. Dit bureau is gespecialiseerd in Bouw & Energie. “We hebben inzicht in wetten en regels, maar ook in de nieuwste energietechnieken en -concepten. We vertalen deze kennis naar de inrichting van gebouwen en gebouwgebonden installaties. We bieden duurzame meerjaren-onderhoudsplannen en werken met Breeam, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten. We voeren scans uit met het oog op energiezuinigheid en adviseren over hoe u slim kunt verduurzamen. Bij renovatie kijken we bijvoorbeeld verder dan het vervangen van de vraag. We zorgen daar waar het kan voor een passende herbestemming.

Zo is in Rotterdam meegewerkt aan het ombouwen van een kantoorcomplex tot schoolgebouw”, lichten Chris van der Veen (businesslijndirecteur) en Tanja Lendzion (adviesgroepmanager) toe. Duurzaamheid of voldoen aan wetten en eisen is voor de specialisten van Antea Group daarom nooit een doel op zich. “We denken in de continuïteit van uw onderneming. Klein of groot.” «

ANTEA GROUPTolhuisweg 57, 8443 DV HeerenveenTelefoon 0513 - 63 45 58E-mail [email protected]

“Kunt u al die eisen voor zijn, liggen er subsidies die u kunt aanwenden of is uw bedrijf wellicht al zuiniger dan u denkt?”

OVER ANTEA GROUPVan stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen al zestig jaar bij aan onze leefomge-ving. In Nederland groeiden we onder de naam Oranjewoud uit tot een allround en onafhankelijke partner voor bedrijfsleven en overheden. Onder meer op het thema Bouw & Energie. We bieden specialistische kennis en dienstverlening op het gebied van bouwkunde, constructies, energie, elektro-techniek en bouwfysica. Wij dragen met on-afhankelijke vakmensen hoogwaardige en duurzame oplossingen aan. Met onze kennis van techniek en uitvoering leveren we meerwaarde in het hele bouwproces: van ontwerp tot en met beheer en onderhoud.

PLUS Fotogra� e: Gerrit BoerPLUS Fotogra� e: Gerrit Boer

Energieakkoord raakt mkb: last of lust? Ta

nja

Lend

zion

en

Chr

is v

an d

er V

een

Page 40: Magazine Hét Ondernemersbelang Eindhoven De Kempen 4-2014

CLERXvanROYadvocaten

van Sonsbeecklaan 48

6191 JM Beek

Commerciële advocaten voor succesvolle ondernemers

CLERXvanROYadvocaten is een commercieel full-service advocatenkantoor gevestigd in Beek Zuid-Limburg, het centrum van de Euregio. Vooraanstaande ondernemers worden geassisteerd op alle voor hen relevante rechtsgebieden. Uitzonderlijke specialistische knowhow wordt in overleg met cliënten adequaat ingewonnen indien de zaak dat vereist.

Onze praktijk bedient ondernemers met juridisch hoogstaande kwaliteit voor een concurrerend uurtarief. Goed ondernemerschap vereist dat sprake is van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Ondernemingsrecht

Arbeidsrecht

Vastgoedrecht

Bestuursrecht en bestuursprocesrecht

Contractenrecht

Europees recht

Verzekeringsrecht

Insolventierecht

Vervoersrecht

Commerciële contracten

Goederenrecht

Internationaal privaatrecht

Rechtsproces

CLERX ROYvan advocatenCOMMERCIËLE ADVOCATEN VOOR SUCCESVOLLE ONDERNEMERS

T 046 4363388 | www.cvradvocaten.nl