Limburg Plus maart april 2013

48

description

Limburg Plus maart/april 2013

Transcript of Limburg Plus maart april 2013

Page 1: Limburg Plus maart april 2013
Page 2: Limburg Plus maart april 2013
Page 3: Limburg Plus maart april 2013

Jaargang 4. Nr. 3 maart/april 2013

INHOUDSOPGAVE

Het ‘Limburg-gevoel’ van Albert VerlindeDe benoeming van zijn partner Onno Hoes tot burgemeester van Maastricht was voor Albert Ver-linde niet de eerste kennismaking met Limburg. De showbizzjourna-list, televisiepresentator en thea-terproducent woonde als kind al tien jaar in onze provincie. Eerst in Heerlen en later in Susteren. In een openhartig interview met Limburg Plus vertelt het letterlijk en figuurlijk drukke baasje Albert Verlinde over de ‘heerlijke herin-neringen’ aan zijn jeugd in het zui-den en zijn passie voor zijn werk. Maar ook over de tegenslagen die hij te verduren kreeg, zoals de dood van zwager/acteur Antonie Kamerling.

www.limburgplus.nl ► 3

57911

131719232527293133

34

35

3738/394142/43

44/4546

Pensionado’s kokkerellen in eigen restaurant Geld & Recht Aziatisch restaurant De KroonDe waarheid van een cliché: voorkomen beter dan genezenMuseum Vaals wil Jezus redden van het stortOpening La Famille Elsloo, LSO en Gé ReindersShowroom Nostalgia, Scoren met PlusjesJan Steen bracht leven in de brouwerijOp uw gezondheidLezerspanelPuzzelpaginaPaul van Loo rockt en ontroertColumn, boekenrubriek, Cupido gezocht

Een reis door de wereld van Afrikaanse kunst en cultuurZorgwinkel Maastricht, Gabriel Mobiliteit en RelatieVriendschap55+Filmhuis de Spiegel, Rechtdoorzee De klassieker waar Limburg trots op is Paasmenu Preuverie Op d’r Plaar De vrolijke beestenboel van ValkenburgLezersactiviteit Abdij RolducKunstatelier Blanco I Negre, programma Click4friends

Vogels van diverse pluimageHet Limburgs volkslied is een verkapte ode aan de nachtegaal en de leeuwerik. Maar onze provincie telt wel meer vogels die een eervolle vermelding waard zouden zijn ge-weest. Zeker als behalve zangtalent ook verenpracht, moed en intelligentie waren meegewogen. Vandaar een hommage aan de ijsvogel, de geelgors, de waterspreeuw en de oehoe.

Pagina 20/21

Pagina 15

UITGEVER

DIRECTEURTim Voncken

HOOFDREDACTEURFrank Seuntjens

MEDEWERKERSRob Bauer, Sandra Israel, Yvonne van Marcke, Genaud Molin, Kim Stienen, Frank Trübisch en Mieke Winants

INSTUREN KOPIJ/AGENDATIPSDeadline uitgave mei: maandag 22 april 18.00 uurE-mail: [email protected] Telefoon: 045-8888273Postadres: Kapelstraat 126369 GE Simpelveld

De volgende uitgave is verkrijgbaarin de eerste week van mei

ADVERTENTIEVERKOOPRonald Schleepen: (+31) 06-51323706Tim Voncken: (+31) 06-11914483Emile Vaessen: (+31) 06-27076630Telefoon kantoor: (+31) 045-8888273E-mail: [email protected] Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld

WEBSITEMYPC Heerlen

VORMGEVINGRob van Hugten

DRUKDrukkerij Cartim (België)

DISTRIBUTIEMediabureau Vonti

WORD lID VAN lIMBURG PlUSVoor € 17,50 ontvangt u een jaar lang Limburg Plus (11 edities) thuis en krijgt u voorrang plus korting op evenementen van dit blad. Mail uw naam en adresgegevens naar [email protected] o.v.v. ‘Lid worden’ of bel: 045-8888273

INTERNETwww.limburgplus.nl

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die mogelijk wordt geleden door informatie uit dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengestelde blad.

Page 4: Limburg Plus maart april 2013

Welzijn voor de samenleving van Parkstad. Dat is waar de Stichting Groene Kruis Heerlen aan wil bijdragen. Hebt u zelf een goed projectplan, dan kunt u dat indienen en maakt u kans op toekenning van een eenmalige subsidie.

Kom in beweging bij het Groene Kruis Heerlen!Tai Chi–Chi Kung: een cursus voor het evenwicht tussen lichaam en geest. Door dit evenwicht te versterken gaat u soepeler bewegen en prettiger in uw vel zitten. De oefeningen kunnen door iedereen worden uitgevoerd, zowel staand als zittend. Speciale kleding is niet nodig.

Ismakogie: voor een mooie lichaamshouding en een slank figuur tot op late leeftijd. U kunt kennismaken met deze westerse bewe-gingsvorm in een basiscursus van 12 lessen.Bewust Bewegen: leren bewegen om de conditie te verbeteren. In deze gezellige cursus worden bewegingsactiviteiten vanuit ver-schillende bewegingsleer-achtergronden gecombineerd.

Groene Kruis Heerlen waakt over welzijnBreingymnastiek: helpt om het geheugen en leerprestaties te ver-beteren.

Bewegen op muziek: met of zonder partner in de cursussen Line Dance, Zumba Gold, Latin Solo en Stijldansen.Leeskring in het Glaspaleis: kom lezen en mee praten.Of volg de informatieve cursussen ‘Zolang mogelijk gezond en vi-taal’ met 9 bijeenkomsten van 2 ½ uur, een combinatie van theorie en beweging, of ‘Vrienden maken kun je leren’ in 6 bijeenkomsten van 2 ½ uur.

De bewegingscursussen worden gehouden in verschillende wijken van Heerlen en Hoensbroek. Het zijn bestaande jaarcursussen met instroommogelijkheden. Alle andere cursussen worden bij vol-doende aanmeldingen opgestart.

Meer informatie is te vinden op www.groenekruisheerlen.nl of mail [email protected] of bel 045 5424886.

Page 5: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 5

Waar anderen ervoor kiezen om met een camper de wijde wereld in te trekken, startten Peter van Galen en John Lodge na hun pensioen nog een restaurant. Samen met vier leeftijdsgenoten openden ze Restaurant P in Grevenbicht. De P staat voor pensionado, maar ook voor passie, en vooral plezier.

Pensionado’s

kokkerellen in eigen restaurant

Peter van Galen (67) is druk in de weer met een stapel blaadjes en een hoop lege mappen. Over een uur moe-ten de nieuwe menukaarten op tafel liggen. Met dank aan John Lodge (64). “Ik kom uit de industrie”, verklaart deze oud-manager bij NedCar in Born zijn voorliefde voor gra-fieken en statistieken. Voortdurend houdt hij in de gaten welke gerechten minder in de smaak vallen bij de gasten. “Wat goed loopt, blijft. De rest gaat eruit.” En dus zit Van Galen elke vier tot zes weken te fröbelen met de menukaar-ten. In de periode daartussen duiken Lodge, zijn vrouw en Job, de piepjonge chef-kok van het mediterraan restaurant, de keuken in om nieuwe gerechten te bedenken. Een van de weinige momenten die hij nog met zijn vrouw kan door-brengen sinds het begin van Restaurant P. Want ze komen tijd tekort. Voor hun pensioen hadden ze allemaal drukke banen. Van Galen was huisarts, Lodge manager. De ande-ren waren IT’er, slager en restauranthouder. Een werkt er nog als gemeenteambtenaar.Ondanks hun achtergrond valt het niet altijd mee om een restaurant te runnen. “Het is vaak aanpoten”, zegt Lodge. “We hebben respect gekregen voor mensen in de horeca. Er komt veel bij kijken. Te beginnen met alle diploma’s die

je moet halen.” Van Galen ziet het thuisfront nog nauwelijks. “Daar komt verandering in”, zegt de souschef. “We hebben nu een van de pensionado’s in opleiding in de keuken. Als die klaar is, heb ik vaker vrij. Dan ga ik om de week werken.”

KickAlleen Lino Marasi wist als voormalig eigenaar van een Ita-liaans restaurant wat hem te wachten stond. Zijn kennis komt zeer van pas. “Hij is de man van de bediening en de ontvangst”, zegt Van Galen. “Hij leerde ons om gasten bij binnenkomst een hand te geven, hun jas aan te nemen en aan te kijken bij het opdienen.” Toch valt het restaurantle-ven niemand zwaar. De grote vraag blijft natuurlijk waarom ze op hun leeftijd het roer nog eens volledig omgooien. “Ik wilde altijd al in de horeca”, zegt Van Galen. “De prestatie”, vult Lodge aan. “Het voldane gevoel als mensen enthousi-ast zijn over het eten en tevreden naar huis gaan. Dat geeft een enorme kick. Ik denk sowieso dat ik nooit kan stoppen met werken. Geraniums, hobby’s, allemaal wel leuk, maar niet voor mij.”

tekst Kim Stienen

Page 6: Limburg Plus maart april 2013
Page 7: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 7

Reisaanbieders internet in de fout Reisaanbieders op internet hanteren volgens de Consumen-tenbond oneerlijke en onduidelijke prijzen. Geen enkele van de 60 onderzochte websites van luchtvaartmaatschappijen, vliegticketverkopers, aanbieders van pakketreizen, bunga-lowparken en bustours geeft de prijzen helemaal duidelijk en correct weer. Reisaanbieders zijn verplicht alle vaste en onver-mijdbare kosten in de advertentie- of beginprijs op te nemen. Bij 26 van de 60 bekeken websites is dat niet het geval. Op 16 sites staan annuleringsverzekeringen bij voorbaat aangevinkt en bij 8 sites de reisverzekeringen. Het vinkje weghalen is niet altijd eenvoudig. Bij Ryanair is de optie ‘zonder verzekering rei-zen’ bijvoorbeeld verstopt in een keuzemenu waarin klanten hun woonland kunnen aangeven. Voor de Consumentenbond zijn alle bevindingen aanleiding om de Actie Reisprijzen te starten. Daartoe is een speciaal klachtenmeldpunt opgericht.

Afwikkeling verkeersletselzakenVerzekeraars wikkelen bijna 92 procent van verkeersletselza-ken binnen twee jaar af. Dat is ook de streeftermijn. Uit een analyse in opdracht van het Personenschade Instituut van Ver-zekeraars en het Verbond van Verzekeraars blijkt dat van de nog openstaande zaken (8,4 procent) whiplash-/nekklachten de hoofdmoot vormen: 40 procent. Op nummer twee staan fracturen (29 procent). In meer dan de helft van de nog niet afgehandelde gevallen ontstaat de vertraging in de medische fase. De analyse wijst ook uit dat een ‘harde kern’ van zaken niet binnen twee jaar afgehandeld kan worden. Dat zijn bij-voorbeeld gevallen waarvoor nog geen medische eindtoe-stand is vastgesteld. Ook kunnen zaken in behandeling zijn bij de rechter. Slachtoffers met letselschade kunnen voor in-formatie terecht bij de Letselschade Raad, een onafhankelijke stichting zonder commercieel oogmerk.

Advocaat-stagiair (74) geweigerdHet College voor de Rechten van de Mens heeft de Orde van Advocaten in Den Bosch op de vingers getikt vanwege het maken van verboden leeftijdsonderscheid. De Orde weigerde een stage aan een 74-jarige man die advocaat wil worden. De man rondde zijn rechtenstudie af toen hij 60 was en wil zich nu vestigen als advocaat. Daarvoor moet hij eerst drie jaar stage lopen bij een ervaren ambtgenoot. Bij het besluit van de Orde speelde zijn leeftijd een belangrijke rol. Volgens het College werd hem in een gesprek gevraagd: ‘Wat bezielt iemand van 74 om nog advocaat te worden?’ De Orde betwijfelde verder of de man zich nog wel als be-ginnend advocaat laat aansturen, onder meer omdat hij veel ouder is dan zijn eventuele patroon. Het College heeft de Orde opgedragen de klager alsnog aan een stageadres te helpen.

Nederlanders trouwen ‘kouder’Ongeveer een kwart van de Nederlandse paren trouwt onder huwelijkse voorwaarden waarbij afspraken worden gemaakt over de verdeling van goederen. Opvallend is dat er ‘kouder’ getrouwd wordt: partners leggen vast dat zij niets willen de-len wanneer ze uit elkaar mochten gaan. Dat blijkt uit onder-zoek van het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen over de periode 2004-2009. Het aantal koude uitsluitingen steeg in die vijf jaar van ongeveer 6 pro-cent naar 18 procent. Ook het aantal echtparen dat in de hu-welijkse voorwaarden vastlegt dat bij een scheiding alleen de inboedel wordt gedeeld, is gestegen. Bij elkaar vormen de ‘koude’ huwelijken ruim een derde van de echtverbintenissen onder huwelijkse voorwaarden. De meerderheid van de Ne-derlanders, zo’n driekwart, trouwt nog altijd in gemeenschap van goederen.

tekst Frank Seuntjens

bronnen Consumentenbond,

Verbond van Verzekeraars en Plus Online

Page 8: Limburg Plus maart april 2013
Page 9: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 9

Gevestigd in Heerlen en herkenbaar aan zijn alom bekende twee leeuwen heeft het familiebedrijf sinds 1994 een stabiele geschiedenis en brede klantenkring opgebouwd. Oorspronkelijk werden originele Chinese, Indonesische en authentieke Japanse Teppan Yaki gerechten, vers klaargemaakt aan tafel, aangeboden. Hierna introduceerde De Kroon als voorloper het gezonde concept van wokken met een grote variëteit aan groenten en oriëntaalse sauzen.

Gastheer en –vrouw Xu herkenden de noodzaak aan een nieuw concept waar beide opties met elkaar werden ge-combineerd zodat alleen het beste van het beste kan worden geboden aan hun klanten. Na een korte maar zeer intensieve verbouwing opent restaurant De Kroon in Heerlen dan ook zijn deuren met een nieuwe inrichting en nieuw concept: All YOU CAN EAT Sushi, Japanse grill & Chinees. Bij dit concept worden alle gerechten aangebo-den: Chinees, Indonesisch, Japans en sushi! Men kan de gekozen gerechten aankruisen op een bestellijst, waarna deze vers worden bereid en aan tafel gebracht. Je kunt weer gezellig aan tafel blijven zitten én genieten van een Aziatische culinaire wereldreis, onbeperkt tegen een vas-te prijs! Verder worden ook voor degenen met wat minder

tijd de opties bij het afhalen uitgebreid met de keuze aan Japanse grill en sushigerechten. Verjaardagsfeestje, jubileum, teamuitje of gewoon een gezellig diner? Bezoek dan restaurant De Kroon in Heer-len en je bent verzekerd van een heerlijke avond! Neem deze pagina mee en ontvang als Limburg Plus-lezer een introductiekorting van 20% bij je volgende bezoek aan restaurant De Kroon.

De KroonGanzeweide 51, 6413 GB HeerlenT: 045-5232543www.dekroonheerlen.nlFacebook: www.facebook.com/de.kroon.heerlen

Page 10: Limburg Plus maart april 2013
Page 11: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 11

‘Zorgkosten lopen in 2015 op tot ruim 74 miljard’. ‘Zorgpremies rijzen de pan uit’. ‘Acuut zorginfarct dreigt’. Het is slechts een greep uit de alarmerende krantenkoppen die Lou Dupuits (72) uit Beek ertoe brachten zijn oude beroep weer als hobby op te pakken: gezondheidsmanagement waarbij het draait om voorkoming en niet om genezing van ziekten.

De waarheid van een cliché:

voorkomen beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een cliché, maar volgens Lou Dupuits is dit gezegde desondanks nog steeds niet doorgedrongen tot de reguliere gezondheidszorg. “De geneeskunde is er vooral op gebaseerd pas te begin-nen met behandeling als er klachten zijn. Deze bemoeienis eindigt weer als de klachten zijn verholpen. Gezond ge-drag wordt niet of nauwelijks gestimuleerd. We sluiten een verzekering af en gaan ervan uit dat daarmee alles is ge-regeld.” Dupuits is bepaald geen roepende in de woestijn. Ook prof. dr. Johan Mackenbach, een vooraanstaand hoog-leraar maatschappelijke gezondheidszorg, begrijpt niet dat preventie in de geneeskunde een sluitpost is. Mackenbach: “Zeker de helft van het aantal ziekte- en sterfgevallen in Nederland is vermijdbaar. Maar dat gaat alleen lukken als we investeren in preventie en niet al ons geld uitgeven aan genezing van ziekten. Preventie scheelt duizenden doden per jaar.” En op termijn ook vele miljarden euro’s, voegt hij er in één adem aan toe.

Griekse OudheidBij preventie wordt al snel gedacht aan campagnes tegen bijvoorbeeld roken, alcohol en ongezond eten. Maar Du-puits en Mackenbach zijn veel ambitieuzer. Hun streven is een mentaliteitsomslag in de medische wereld. Dupuits: “Het motto in de geneeskunde is tegenwoordig te vaak: ‘drie keer per dag innemen en de kuur afmaken.’ De zelf-genezende kracht van de mens wordt door medici schro-melijk onderschat. In de Griekse Oudheid werd het als een taak van een arts gezien het herstellend vermogen van de

mens te ondersteunen en te bevorderen. Deze aanpak is helaas naar de achtergrond verdwenen doordat de genees-kunde is veranderd van een ervaringswetenschap in een toegepaste natuurwetenschap.”

Dupuits bekwaamde zich na een jarenlange loopbaan in het onderwijs in gezondheidsmanagement met als speci-alisatie natuurlijk herstel. Daarbij speelt volgens hem het zenuwstelsel een cruciale rol. Dat is de motor die zowel het handelen als het rusten (lichamelijk en geestelijk) aan-stuurt, zegt hij. “Twee totaal tegengestelde functies dus. Daar moet voldoende balans tussen zijn om het zelfherstel-lend vermogen van spieren en weefsels in werking te stel-len. Als leefritme en gewoontepatroon in evenwicht zijn, is het resultaat optimaal en verloopt dat zelfgenezingsproces automatisch. Dat is althans mijn overtuiging.”

Om mensen te gidsen bij hun zoektocht naar zo’n juiste balans heeft de gepensioneerde Dupuits besloten zijn praktijk te heropenen. Belangstellenden kunnen bij hem tegen een geringe vergoeding terecht voor een lezing of een cursus waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van relaxatietherapie. “In de jaren die mij nog resten wil ik bij-dragen aan een koerswijziging in de gezondheidszorg die heel veel levens en geld bespaart.”

Voor meer informatie: www.proprevent.nl

tekst Frank Seuntjens

Page 12: Limburg Plus maart april 2013
Page 13: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 13

‘Red Jezus van de afvalhoop’. Onder dat motto is Museum Vaals een inzamelingsactie be-gonnen van kruisen, heiligenbeelden, rozenkransen, wijwaterbakjes, bidprentjes, religieuze afbeeldingen, Bijbels, missalen, enzovoort. Het museum wil deze devotionalia veiligstellen voor komende generaties.

Museum Vaals

wil Jezus redden van het stort

Er is niet veel tijd meer te verliezen, zegt Gert de Weerd, oprichter en directeur van Museum Vaals. “Jezus is uit de huiskamer verdwenen en verbannen naar zolder, kelder of schuurtje. In het gunstigste geval hangt hij nog in de logeerkamer. De vuilnisbelt dreigt.” Dit lot wacht volgens hem ook andere symbolen van rooms-katholieke huisde-votie zoals bijvoorbeeld reisrelikwieën, insignes, medail-lons en communieschilderijtjes. “Hoe je het ook bekijkt, het is toch allemaal religieus en cultureel erfgoed. Dat mag niet verloren gaan, daarom moeten we opschieten.”

Medewerkers van het museum zijn sinds enkele maanden bezig met een zaterdagse tournee langs de Limburgse win-kelcentra. Mensen kunnen daar hun devotionalia inleveren en dat doen ze met tientallen tegelijk. Ze krijgen de verze-kering dat alles in vertrouwde handen belandt. De Weerd: “We gooien niks weg, ook niet als het beschadigd is. Het wordt allemaal met liefde schoongemaakt, geselecteerd en desnoods gerepareerd.” Dat gebeurt in een leegstaande kerk in Hoensbroek die inmiddels al aardig vol raakt met schenkingen. Het is de bedoeling dat de hele santenkraam permanent wordt tentoongesteld. Binnen twee jaar moet het zo ver zijn, aldus De Weerd. Het schouwtoneel wordt hoogstwaarschijnlijk een voormalige kerk in Parkstad. “In elk geval niet die in Hoensbroek, want die is te klein heb-ben we al vast moeten stellen.”

De Weerd stond in 2009 aan de wieg van Museum Vaals dat is gehuisvest in de oude kloosterkapel van de Paters Ca-

millianen. Het was min of meer het gevolg van een uit de hand gelopen hobby: het verzamelen van heiligenbeelden in alle soorten en maten. Er staan nu ruim tweehonderd beelden te pronken, gemaakt van zowel gips, terracotta als hout. Maar dat is amper de helft van zijn collectie. De rest past er wegens plaatsgebrek niet meer bij.

DependanceDit probleem is nu opgelost. Op dinsdag 23 april opent De Weerd een dependance in hartje Maastricht. Ook in dit ge-val gaat het om een vroegere kloosterkapel en wel die van de Zusters Ursulinen. Hij is dolblij met deze locatie aan de Capucijnenstraat. “Een rijksmonument in het centrum van de provinciehoofdstad. Wat wil je nog meer?” Het nieuwe museum krijgt wel een enigszins andere opzet dan dat in Vaals. “Natuurlijk blijft het draaien om de heiligenbeelden, maar ik wil er ook steeds wisselende hedendaagse kunst ophangen. Antiek en modern kunnen prima samen gaan, zeker in mondain Maastricht.”

tekst Frank Seuntjens

Museum VaalsEschberg 7, 6290 AA VaalsTel: 043-3060080www.museumvaals.nl

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 20.00 uur

Page 14: Limburg Plus maart april 2013
Page 15: Limburg Plus maart april 2013

Het Limburgs volkslied is een verkapte hommage aan de nachtegaal en de leeuwerik. Maar onze provincie telt wel meer vogels die een eervolle vermelding waard zouden zijn geweest. Zeker als behalve zangtalent ook verenpracht, moed en intelligentie waren meegewogen.

Bonte vogels,

vreemde vogels en zeldzame vogels

www.limburgplus.nl ► 15

Hij lijkt wel een tropische exoot en wordt door velen gezien als de mooiste vogel die er in deze contreien rondvliegt: de ijsvogel. Moeder Natuur bedeelde hem gul met oranjerode en blauwe veren. Ter vervolmaking beschilderde ze zijn rug ook nog eens met een metallieke glanslak. De inderdaad uitzonderlijk fraaie ijsvogel is een verstokt visliefhebber. Op zijn menu staan vooral stekelbaarsjes en andere petieteri-ge visjes. Dat maakt hem, ondanks zijn naam, kwetsbaar in strenge winters omdat sloten en beekjes dan dichtvriezen. De ijsvogel zit vaak roerloos in een boom om zijn prooi te bespieden. Vanuit deze uitkijkpost duikt hij als een speer het water in. De vangst wordt pas gedood en opgepeuzeld als hij is teruggekeerd op zijn uitvalsbasis. IJsvogelpaartjes broeden in tunnels in oeverwanden.

De geelgors is altijd weer een lust voor het oog en met name het oor. Dit geelbruine zangvogeltje vertolkt zijn lied bij voorkeur in heggen, houtwallen en grazige bermen. Dat hij het niet hogerop zoekt, blijkt ook wel uit de plek waar hij nestelt. De geelgors bouwt zijn nestje van gras en ander groen gewoon op de grond. Dit is uiteraard niet zonder ri-sico en daarom kiest deze laagvlieger voor een strategische locatie, zoals de grens tussen een bosrand en open veld of onder een dichte haag of struik. Het vrouwtje produceert tussen april en augustus 6 à 10 eieren, verdeeld over twee tot drie legsels.

De waterspreeuw is zangvogel, watervogel, vreemde vogel en zeldzame vogel tegelijk. Hem komt namelijk de eer toe de enige gevederde zanger te zijn die kan zwemmen en zelfs duiken. Dit een tikkeltje gedrongen, grijs-zwarte vo-geltje heeft een voorliefde voor ondiep en snelstromend water. Daar scheert hij laag overheen, duikt erin, beweegt zich met behulp van zijn vleugels zwemmend voort en trip-pelt desnoods een eindje over de bodem in zijn jacht op larven en zoetwaterinsecten. Onder water zet hij een soort duikbril op door een vliesje over zijn ogen te laten zakken. De waterspreeuw is in Nederland een uiterst sporadische verschijning, maar in Limburg wordt hij af en toe wel eens gesignaleerd, meestal als wintergast.

Met een spanwijdte die kan reiken tot een bescheiden twee meter is de oehoe een van de grootste uilen ter wereld. Hij is een vleeseter bij uitstek: muis, rat, egel, duif, kraai, haas of konijn- hij draait er zijn klauw niet voor om. Als woonadres verkiest deze uil met zijn opvallende pluimoren steen- of kalkgroeven, zoals de ENCI in Maastricht. Daar bivakkeert de oehoe in holtes zodat hij en zijn familie beschermd zijn tegen eventuele vijanden en het bij regen ook nog eens droog houden. De uil staat dan ook niet voor niets symbool voor kennis en wijsheid.

tekst Frank Seuntjens

Page 16: Limburg Plus maart april 2013
Page 17: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 17

In de herfst van uw leven telt maar één ding: genieten. Ook als de behoefte aan zorg zo groot wordt dat u niet meer zelfstandig thuis kunt wonen, heeft u het volste recht om waardig en met plezier oud te worden. Ú en niemand an-ders bent namelijk de baas over uw oude dag.

Dát is het uitgangspunt in La Famille, het nieuwe, eigentijdse verpleeghuis met zorgwoningen en een gezondheidscentrum in Elsloo. Vivantes en Maaskant Wonen hebben voor u de mo-dernste inzichten rond wonen en ouderenzorg met elkaar ver-bonden. La Famille is anders. Niet de zorg, niet de organisatie, maar úw woonplezier staat centraal. In La Famille voelt u zich op de eerste plaats thuis. Ondersteund door hoogwaardige technologie voert u zo veel mogelijk zélf de regie over uw da-gelijks leven. Daarnaast heeft u alle professionele en dus ook intensieve zorg dag en nacht bij de hand. In het verpleeghuis, maar óók in uw zorgwoning.

Genieten van het voorjaar op limburgse bodem met voor ieder wat wils? Dat kan. Het limburgs Symfonie Orkest presenteert samen met componist en zanger Gé Reinders een luchtige voorjaarsuitvoering met malse limburgse liedjes, frisse klassieke composities en een botersausje van kleine persoonlijke verhaaltjes. In dit theaterconcert spelen Gé en het lSO op twee manieren samen. Fifty/fifty dus, oftewel: fieftig/fieftig.

50 % Gé: het LSO begeleidt Gé in een selectie van zijn mooiste liedjes, speciaal gearrangeerd voor symfonieorkest. ‘D’n haof’,

La Famille – Elsloo: verpleeghuiszorg met toekomst!

Vieftig prozent Gé Reinders50% Limburgs Symfonie Orkest!

Meer weten?Nog niet alle verpleeghuisplekken zijn toegewezen en ook een aantal zorgwoningen is nog beschikbaar. Als u informa-tie wilt over toewijzing, zorgverlening en indicaties neem dan contact op met de klantadviseurs van Vivantes. Zij zijn bereik-baar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur via tel. 046-457 08 60 of via e-mail: [email protected]

‘’t Veurjaor’ en ‘Blaosmuziek’, al jaren zeer hoog genoteerd in de Top 2000 zullen zeker niet ontbreken.

50 % LSO: Gé heeft een keuze gemaakt uit zijn favoriete klas-sieke stukken die door het LSO worden uitgevoerd. Hij zal zelf deze muziek inleiden en vertellen waarom hij ervoor gekozen heeft.Een persoonlijke voorjaarsavond van Limburgse bodem met wel vijftig sterren. Dat is dus genieten met een zachte ‘g’!

Speeldata:16 mei 2013 | Theater Heerlen, Heerlen | 20.00 uur17 mei 2013 | Theater aan het Vrijthof, Maastricht | 20.00 uur24 mei 2013 | TheaterHotel de Oranjerie | 20.00 uur25 mei 2013 | Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Sittard | 20.00 uur26 mei 2013 | Theater de Maaspoort, Venlo | 15.00 uur

Dirigent: Etienne SiebensSolist: Gé Reinders

Entree: kinderen gratis, aangepaste prijzen voor volwassenen. Jeugd vanaf 13 jaar rond 10 euro. Informeer voor combinatie-prijzen bij uw theater.

Reserveren? www.limburgssymfonieorkest.nl

Page 18: Limburg Plus maart april 2013
Page 19: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 19

Uw boodschap verpakt in onze woordenWist u dat Mediabureau Vonti niet alleen onder meer dit magazine uitgeeft, maar ook papieren en digitale teksten schrijft op bestelling?

Of het nu gaat om advertenties, advertorials, reclamefolders, bro-chures, interviews voor personeelsbladen, bedrijfsreportages, co-lumns, speeches, persberichten, nieuwsbrieven enzovoort – we draaien er onze hand niet voor om.Wij garanderen spitse, sprankelende en wervende teksten. Toe-gesneden op uw klanten, doelgroep of product. Glashelder, ori-gineel en overtuigend. We helpen u trouwens ook graag bij het

Huis SpanjeSpanje, Dénia: comfortabele vakantiewoningen te huur, 2 tot 8 per-sonen. Strand: 300m. Overwinteren 2 personen v.a. € 150,00 per week, ook voorjaar en hoogseizoen nog beschikbaar. Reserveringen en informatie 045-5720404, 0652636883 of 045-8500259.

RecreatiespullenTweepersoonstent voor € 20, rubberboot ook voor twee personen en peddels voor € 30. Telefoon: 06-46160207.

AuthentiekOuderwetse poppenwagen + houten wielen voor € 60. Ook poppen-fiets in dezelfde stijl: € 20. Telefoon: 06-46160207.

Postzegels en enveloppenTe koop: postzegels van 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012: € 160. En eerstedagenveloppen van 1980 t/m 1984 voor € 120.

herschrijven van bestaande teksten of het bedenken van een pakkende slogan of verrassende bedrijfsnaam. En wat in deze barre economische tijden ook mooi is meegeno-men: wij leveren het bewijs dat topkwaliteit niet per definitie duur hoeft te zijn. U krijgt van ons geen rekening achteraf op basis van niet of nauwelijks te controleren werkuren, maar we maken van tevoren een messcherpe prijsafspraak.

Maak vrijblijvend een afspraak met Mediabureau Vonti: post-adres Kapelstraat 12, 6369 GE Simpelveld, [email protected] of 06-46136030.

CamouflagekledingCamouflagepak voor vissers; broek, jas, bodywarmer, trui en rugzak. Gedragen in maat L. Nieuwprijs: € 300, nu voor € 150. Telefoon: 06-46160207.

Vrijstaand woonhuisIn een rustige (éénrichting-)straat nabij het centrum van Voerendaal ligt deze goed onderhouden vrijstaande woning (met mogelijkheid voor praktijk/kantoor aan huis) op een ruim perceel van 444 m². De woning is in 1956 gebouwd en onlangs grotendeels gerenoveerd. Voor meer informatie, bel Aelmans Makelaardij: 045-5753255.

Uw advertentie hier (uitsluitend particulieren)Maximaal aantal woorden: 40Deadline opgeven uitgave mei: vrijdag 19 aprilPostadres: Kapelstraat 12 6369 GE SimpelveldE-mail: [email protected]

In Showroom Nostalgia worden telkens twee auto’s in de etalage gezet die over het algemeen al lang en breed uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen. In deze aflevering de Opel Monza en de Triumph TR7.

Opel Monza (1978-1986)Met de Monza leverde Opel het on-omstotelijke bewijs dat je met een coupé meer kunt vervoeren dan al-leen een kratje bier. Onder de fors

bemeten achterklep ging een behoorlijke bagageruimte schuil die nog eens kon worden uitgebreid omdat de rugleuning van de achterbank neerklapbaar was. Een verhuiswagen werd het daardoor nog niet, maar in de Opel Monza paste met gemak ook grotere spullen. Toch was dat uiteraard niet de belangrijkste re-den voor de aanschaf van deze coupé. Kopers vielen hoofdzake-lijk voor de sportieve prestaties, want die waren niet gering. De 3,0-literzescilindermotor was goed voor een topsnelheid van een dikke 200 kilometer per uur. De Monza werd standaard geleverd als automaat. Voor een handgeschakelde versnellingsbak moest een meerprijs worden neergeteld. De rappe Opel lustte overigens wel een slokje. Het gemiddelde verbruik lag op 1 op 8. Hoewel de Opel Monza best redelijk werd verkocht, kwam er nooit een opvolger.

Triumph TR7 (1975-1981)Het Engelse Triumph stond bekend als producent van betaalbare sport-wagens. De TR7 was daar een voor-beeld van. Deze extravagante auto was ontworpen door Harris Mann, die eerder al zijn handtekening had gezet onder het design van de Austins Allegro en Princess. De TR7 was eigenlijk alleen bestemd voor de Amerikaanse markt. Pas later werd hij ook leverbaar in Engeland en de rest van Europa. Het was aanvankelijk de bedoeling de auto uit te rusten met een afneembaar targadak. Dat was destijds in de mode. Maar de tech-nische afdeling van Triumph durfde het om onduidelijke redenen niet aan deze versie in serieproductie te nemen. Het werd daarom een gewoon dak, met de ietwat buitenissige styling als gevolg. De TR7 viel bovendien op door zijn elektromechanisch bedien-bare koplampen. Na enkele jaren werd er ook nog een cabrio-uitvoering gelanceerd. Helaas kon de Triumph TR7 de ondergang van het zoveelste roemruchte Britse automerk niet voorkomen. In 1981 werd de fabriek definitief gesloten.

Page 20: Limburg Plus maart april 2013

Menigeen denkt dat zijn band met Limburg is ontstaan door de benoeming van zijn echtgenoot Onno Hoes tot burgemeester van Maastricht. Niets is minder waar. Hoe-wel hij werd geboren in Den Bosch, nu bijna 52 jaar geleden, bracht hij zijn kinderjaren grotendeels door in onze provincie. Albert Verlinde, showbizzjournalist, presentator en theaterproducent: “Ik heb heerlijke herinneringen aan mijn jeugd in Limburg.”

Albert Verlindedoet alles met plezier

Zeven jaar woonde Albert Verlinde in de Heerlense wijk Heerlerheide. “In de tijd van de mijnen was er veel werk in het zuiden. Daarvoor hoefde je niet per se ondergronds aan de slag. Mijn vader kreeg er een baan en zo kwamen we in Heerlerheide terecht. Ik weet nog goed dat we naar het centrum van Heerlen gingen om er te winkelen in wa-renhuis Schunck. En voor lekker ijs hadden we een adresje in Sittard. Later verhuisden we naar Susteren, waar we nog drie jaar woonden. Daar heb ik mijn eerste communie ge-daan.”

Met zijn partner Onno Hoes bezocht hij daarna ook nog geregeld het zuiden en dan met name Maastricht. “We zijn

allebei verliefd op die stad. We kwamen er zeker een of twee weekends per jaar. Toen Onno zich er kandidaat wilde stellen als burgemeester was dat geen schok. We hebben het wel samen goed doorgesproken natuurlijk, omdat we alle twee een heel drukke baan hebben. In het begin was het dan ook vooral de vraag: hoe gaan we dat aanpakken? Onno met zijn veeleisende ambt als burgemeester in Maas-tricht en ik met mijn werk en drukke leven in Brabant en Hilversum We hebben daar nu ondertussen ons ritme en onze rust in gevonden. We maken veel tijd voor elkaar vrij. En de tijd die we samen doorbrengen is kwaliteitstijd.”

De benoeming van Onno Hoes tot burgemeester van

Page 21: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 21

Maastricht bracht ook voor Verlinde verplichtingen met zich mee. “Het is traditie dat de partner van de burgemees-ter beschermheer of -vrouw wordt van hospice Trajectum van zorginstelling Vivre. Dat is een taak die ik van harte op me heb genomen”, zegt hij. “Het hospice is gevestigd in een prachtig historisch pand midden in Maastricht. Het is een plek waar ernstig zieke mensen de gelegenheid wordt ge-boden om in alle rust te sterven, op een manier die bij hen en bij hun opvattingen over ziekte en dood past. Ik was erg onder de indruk van het huis, de gang van zaken daar en het werk van de verpleegkundigen, verzorgenden en vrij-willigers. Zo’n twee keer per jaar ben ik bij bestuursverga-deringen aanwezig. Ik bezoek de vrijwilligersdag en verder denk ik mee waar dat nodig is.”

SportcorrespondentTerug naar begin jaren tachtig. Na de middelbare school koos Verlinde voor de Academie voor Kleinkunst. Een wel-overwogen keuze, want volgens hem zat de showbizz altijd al in zijn bloed. “Ik geloof dat ik pas zes jaar was toen ik al toneelstukjes speelde en liedjes schreef. Op het moment dat ik aangaf dat ik er mijn beroep van wilde maken, waren mijn ouders allereerst bezorgd. Ik had atheneum gedaan, dus zij zagen liever dat ik medicijnen of rechten ging stu-deren. We konden toen nog niet voorzien hoe mijn carri-ère zou verlopen en dat ik nooit in de bijstand terecht zou komen”, lacht Verlinde. Die loopbaan werd, achteraf be-schouwd, ook al enigszins bepaald door de freelance job die hij er als student op nahield: sportcorrespondent bij het Brabants Dagblad. “Dat was een fantastisch baantje, ik heb het drie jaar gedaan. Op zondagmiddag schreef ik korte verslagen over het amateurvoetbal en daar verdiende ik behoorlijk mee. Of ik iets met voetbal heb? Nee, helemaal niet,” biecht hij op. Maar hij ontwikkelde er wel zijn aange-boren oog voor detail nog verder. “Behalve dat ik natuurlijk noteerde wie er had gescoord, maakte ik ook aantekenin-gen van opvallende gebeurtenissen.” Toen had hij daar dus al een neusje voor.

Nadat Verlinde afstudeerde aan de theaterschool nam zijn carrière al snel een vlucht. Hij begon de cabaretgroep Boe-merang, schreef avondvullende programma’s en speelde in musicals als ‘Me and my Girl’ en ‘My Fair Lady’. In 1989 maak-te hij de overstap naar televisie, waar hij de eerste jaren achter de schermen werkte. Maar het duurde niet lang of Verlinde stond vóór de camera. Tot op de dag van vandaag is hij de vaste presentator van de kijkcijferhit RTL Boule-vard. Inmiddels heeft hij ook al jarenlang zijn eigen produc-tiebedrijf: Albert Verlinde Entertainment. Hij debuteerde als theaterproducent met ‘Piaf, de musical’. Er zouden nog vele musicals volgen, zoals ‘Hello Dolly’, ‘Annie’, ‘Grease’ en ‘Shrek’. Komend seizoen gaat ‘Flashdance’ in première.

De balletlessen waaraan hij zich ooit onderwierp, de tijd dat hij met zijn cabaretgroep in een busje door het land toerde, de presentatie van een showbizzprogramma en het produceren van musicals- Verlinde genoot en geniet met volle teugen. “Ik ben een zondagskind, zo zie ik het. Ik deed en doe nog altijd heel leuke dingen. Ik heb nergens spijt

van. Uiteraard waren er ook verschrikkelijk verdrietige mo-menten, bijvoorbeeld toen Antonie Kamerling overleed, mijn zwager. Dat is zo’n trieste tijd geweest, zoiets hoop ik nooit meer mee te maken.”

Prinses MarilèneOm alle cultuurliefhebbers in Nederland te laten genieten van bekende theaterproducties richtte Verlinde vorig jaar het Nationaal Theater Fonds op. Met dat fonds hoopt hij ervoor te kunnen zorgen dat, ondanks de forse bezuinigin-gen op kunst en cultuur, voorstellingen van naam ook in de theaters van kleinere steden te zien zullen blijven zijn. “Mensen moeten in hun eigen stad naar het theater kun-nen gaan. Ze moeten niet eerst uren hoeven reizen om een grotere productie te zien”, vindt hij. Stel dat dit theaterfonds ooit een beschermheer of -vrouw nodig zou hebben, wie zou dat dan moeten worden? Ver-linde aarzelt geen seconde: “Nou, dan denk ik meteen aan prinses Marilène. Zij en haar man prins Maurits zijn erg be-trokken bij alles wat er op cultureel gebied gebeurt. Ze wa-ren bijvoorbeeld aanwezig bij de première van de musical ‘Shrek’. Dus als ik iemand aan zou mogen wijzen, dan graag Marilène. Wie weet…”

Page 22: Limburg Plus maart april 2013
Page 23: Limburg Plus maart april 2013

De Nederlandse taal bevat een schat aan spreekwoorden, gezegdes en uitdrukkin-gen. Iedereen kent over het algemeen de betekenis ervan, maar van de herkomst heeft vaak niemand een idee. In deze serie wordt daarover opheldering verschaft. Aflevering 6.

Jan Steen

bracht leven in de brouwerij

www.limburgplus.nl ► 23

Op de bonnefooi betekent: op goed geluk, zonder van te-voren iets te regelen of af te spreken. Deze zegswijze wordt vaak gebruikt als er een reis wordt ondernomen. Wie er bij-voorbeeld op uit trekt en er nog geen benul van heeft waar hij die avond zal slapen, maakt zijn reis op de bonnefooi. En wie iemand met een visite wil vereren zonder eerst te con-troleren of die persoon wel thuis is, gaat op de bonnefooi bij hem op bezoek. Voor het ontstaan van deze uitdrukking geven taalwetenschappers twee mogelijke verklaringen: 1. het is een vernederlandsing van het Franse ‘de bonne foie’ (te goeder trouw). 2. het is afgeleid van het eveneens Fran-se ‘(la) bonne voie’ (de goede weg). Allebei verdedigbaar, zou je denken. Wie het zeker weet, mag het zeggen.

Toegegeven, het gezegde is in de vergetelheid geraakt: een adder aan de borst koesteren. Het is synoniem voor aardig of behulpzaam zijn en vervolgens stank voor dank krijgen. De zegswijze is ontleend aan een fabel van Aisopus, een Griekse slaaf die leefde van 620 tot 560 voor Christus. Hij verwierf faam met zijn verhalen waarin dieren kunnen pra-ten en handelen als mensen. Een fabel bevat meestal een duidelijke zedenles of moraal. In dit geval gaat het om een boer die een zieke slang vindt. Hij heeft medelijden met het dier en klemt het onder zijn kleren tegen zijn borst om het te verwarmen. Dat had hij beter kunnen laten. Als het serpent weer enigszins op temperatuur is gekomen, bijt

het de agrariër in zijn bovenlijf. Daar doe je het dan voor. Of het om een gifslang ging, meldt de schrijver overigens niet. De afloop is dus onbekend.

EendenDat we de uitdrukking een huishouden van Jan Steen te dan-ken hebben aan de gelijknamige kunstschilder (1625-1679) mag algemeen bekend worden verondersteld. Hetzelfde geldt voor de betekenis: een slordige boel. Dat sloeg trou-wens niet op de gang van zaken bij hem thuis, maar op de taferelen die hij op doek zette. Jan Steen had een voorkeur voor het afbeelden van rommelige huishoudens. De ver-maarde schilder stond volgens de overlevering ook aan de wieg van nog een andere bekende uitdrukking: leven in de brouwerij brengen. Daarmee wordt aangeduid dat er druk-te ontstaat of dat de saaiheid wordt doorbroken. Behalve kunstenaar was Jan Steen ook zakenman. Hij exploiteerde in Delft een bierbrouwerij. Zijn vrouw klaagde erover dat daar te weinig activiteiten werden ontplooid, waarop hij een aantal eenden kocht en die liet rondfladderen door de fabriek. Tegenover zijn verbouwereerde echtgenote verklaarde Jan Steen dat hij zo voor leven in de brouwerij had gezorgd. En als dit niet klopt, blijft het toch een mooi verhaal.

tekst Frank Seuntjens

Page 24: Limburg Plus maart april 2013
Page 25: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 25

Slaapmutsje ter discussieEen borrel voor het slapen gaan is misschien toch niet zo ver-standig. Het helpt mensen sneller en dieper in slaap te vallen, maar verstoort de REM-slaap, ook wel bekend als droomslaap. Iemand die vaak alcohol drinkt om in te kunnen slapen, kan zelfs te kampen krijgen met slapeloosheid. Tot die conclusie zijn onderzoekers van het London Sleep Center gekomen na het analyseren van 27 eerdere studies over dit onderwerp. Een verstoring van de REM-slaap kan leiden tot vermoeidheid over-dag en concentratieproblemen. Een woordvoerder van het in-stituut: “Een of twee glaasjes lijken prettig op de korte termijn, maar op den duur ontstaan er problemen.” Hij adviseert om twee uur voor het slapen gaan geen alcohol meer te nuttigen. Volgens hem zorgt dat voor een onrustige slaap en verandert bovendien menigeen in een snurker.

Meer organen getransplanteerdHet aantal mensen dat een orgaantranplantatie heeft onder-gaan, is vorig jaar met 9 procent gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. De NTS maakt melding van 1225 pati-enten. Er werden 737 transplantaties uitgevoerd met organen van gestorven donoren. In totaal betrof het 251 overledenen, een toename van ongeveer 14 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het aantal levende donoren steeg van 466 in 2011 naar 488 vorig jaar. Meestal ging het hier om een niertransplan-tatie. Begin vorig jaar stonden meer dan 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. In januari van dit jaar waren dat er 1286. Met name de wachtlijsten voor nier- en longtrans-plantaties zijn korter geworden.

Hoesten duurt vaak 18 dagenVeel mensen gaan al naar de dokter als ze een week hoesten. Dat is overdreven, zeggen onderzoekers van de University of Georgia in Amerika. De wetenschappers wilden weten hoe lang de meeste hoestjes aanhouden en of de duur daarvan overeenkomt met de verwachtingen van patiënten. Ze ver-zamelden de gegevens van 19 onderzoeken uit de Verenigde Staten, Europa en Kenia. Een onbehandelde hoest bleek ge-middeld 17,8 dagen te duren. Vervolgens vroegen ze 500 Ame-rikanen hoe lang zij verwachtten dat het hoesten aanhoudt. Gemiddeld dachten de ondervraagden zeven tot negen dagen last te hebben van hoest. Volgens de onderzoekers is een gang naar de huisarts pas geboden als het hoesten na weken nog niet over is of als er veel slijm vrijkomt.

Nederlanders langer en dikkerHet gemiddelde gewicht van mannen en vrouwen in Neder-land is de afgelopen twintig jaar meer gestegen dan de lengte. Het aantal mensen met overgewicht is dan ook aanzienlijk groter geworden. In 2011 was 54 procent van de volwassen mannen en 43 procent van de volwassen vrouwen te zwaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met 1991 zijn de mannen 2,1 en de vrouwen 0,6 centimeter langer. De gemiddelde lengte in 2011 was res-pectievelijk 1,81 en 1,68 meter. Het lichaamsgewicht van beide seksen nam toe tot 84 en 70 kilo. De man is nu 5,6 kilo zwaarder dan in 1991 en de vrouw 3,7 kilo. Doordat het gewicht forser steeg dan de lengte is het aantal mensen met overgewicht ge-groeid met 15 (man) en 12 (vrouw) procent.

Page 26: Limburg Plus maart april 2013

Kleurrijk voorjaar bij Big & Chic!De winter hebben we achter ons gelaten en de lente staat voor de deur. Tijd voor een modieuze nieuwe outfit dus! En bij Big & Chic in Oirsbeek bent u daarvoor beslist aan het goede adres!

De nieuwe voorjaarscollectie is binnen EN WAT VOOR ÉÉN… en … er komt nog veel meer!

Sabine heeft weer een uitgebreide collectie samengesteld van mooie, betaalbare en kleurrijke tuniekjes, jurken, vestjes, blou-ses, broeken en jassen. Helemaal in de trend van dit voorjaar.

De krachtige kleuren zorgen net voor dat extra exclusieve accent.

Uiteraard kunt u bij Big & Chic ook terecht voor alle basics van zeer goede kwaliteit! Door het deskundige advies van Sabine zult u tevreden met een tas vol modieuze en betaalbare kleding naar huis gaan! In haar mooi verbouw-de zaak hebben ook de bijpassende sieraden, sjaals en kleur-rijke tassen een prominente plek gekregen. Een hele complete look verkrijgbaar op één plek. Wat wilt u nog meer? Parkeren kunt u zelfs gratis voor de deur. Wat een gemak!

Graag nodigen we u uit om, onder het genot van een kopje koffie en gegarandeerd van deskundig en eerlijk advies, een kijkje te komen nemen in onze zaak en een keuze te maken uit onze complete, kleurrijke voorjaarscollectie!

U kunt Big & Chic vinden aan de Provincialeweg Noord 31 in Oirsbeek (ingang Beukenberg). We zijn geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00u-18.00u en op zaterdag van 10.00u-17.00u.

Tot ziens bij BIG & CHIC!!

Page 27: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 27www.limburgplus.nl ► 27

Wie: Mieke Winants Waar: Heerlen leeftijd: 65 Beroep: adviseur seksuologie/relatiebemiddeling

Na alle lof die koningin Beatrix werd toegezwaaid nadat ze haar aftreden bekend maakte, zal het niet meevallen voor Willem-Alexander om zijn moeder op te volgen. Heeft hij wel de wijsheid en de capaciteiten van zijn moeder? Hij zal toch met haar vergeleken worden in alles wat hij zegt en doet. Maar ach, toen Beatrix aantrad dachten velen ook: hoe kan die stijve prinses de volkse en spontane Juliana evenaren? Ik denk dat het wel goed komt. Hij kan altijd om raad bij zijn moeder aankloppen. Bovendien heeft hij Maxima naast zich, een fantastische vrouw die het hart van de meeste Nederlan-ders heeft gestolen. Ik hoop dat ze samen het koningschap aankunnen. Nog steeds is 80 procent van onze bevolking voor het koningshuis. Ik ook, dat is helder. Ik juich het toe dat er in ons land nog altijd iemand boven het politieke gekrakeel staat. Iemand die niet beslist, maar meekijkt en meedenkt en met liefde en toewijding energie geeft aan ons land. Ik wens koning Willem-Alexander en koningin Maxima veel succes en een mooie troonswisseling op 30 april. Protesten zullen er al-tijd komen, maar hopelijk zonder geweld en agressie.

Wie: Frank Trübisch Waar: Geleen leeftijd: 44 Beroep: proces operator

Wat was dat een teleurstelling op 31 januari jongstleden… In plaats van het einde van de monarchie kondigde ons staatshoofd aan dat haar zoon en schoondochter de scep-ter mogen gaan zwaaien. Prins Willem-Alexander wordt koning. De komende Koninginnedag wordt een sprook-jesbosdag op locatie. Alles is present: gouden koets, wui-vende onderdanen, drie jonge prinsesjes, een aftredende koningin en haar twee opvolgers. Het nederige volk mag als cadeau van de koning een belastingvrij jaar tegemoet zien, zou je zeggen. Net als in de Middeleeuwen. Alleen schrijven we nu helaas 2013. Dat betekent dus: geen belastingvrij jaar als cadeau. Jammer dan. En dan rijst bij mij de vraag wat je mensen die in zulke sprookjes geloven nog meer wijs kunt maken. Waar is de nuchter denkende Nederlander geble-ven die de kosten afweegt tegen de baten? En die in deze financieel moeilijke tijden tot de conclusie komt dat een president als staatshoofd een modernere en goedkopere optie is? Ik had echt op verandering gehoopt, maar dan van staatsvorm en niet van persoon. Een gemiste kans dus.

Wie: Rob Bauer Waar: Landgraaf leeftijd: 71 Voormalig beroep: hogeschool- docent Duits

Het aftreden van koningin Beatrix was geen donderslag bij heldere hemel. Met mij waren veel mensen al langer aan het speculeren wanneer dat moment zou aanbreken. Mis-schien had ze wel langer aan het roer willen blijven staan als er niet zulke trieste dingen binnen de familie waren ge-beurd. Of haar opvolger het beter of minder goed zal doen dan zijn moeder kan ik niet beoordelen. De functie van koning of koningin als staatshoofd is dezelfde als die van een president, met dit verschil dat de laatste vaker wordt gewisseld. Nu worden we weer jarenlang met een nieuwe Oranje geconfronteerd. Ik ga ervan uit dat Willem-Alexan-der in de trant van zijn moeder verder ‘regeert’. Hij is, zeker de laatste jaren, min of meer door haar klaar gestoomd. Op snoepreisjes naar allerlei exotische oorden heeft hij zich al kunnen voorstellen en profileren. En door bepaalde func-ties, bijvoorbeeld binnen het IOC, heeft hij ook aan de weg getimmerd. Natuurlijk zal zijn echtgenote, die zelfs bereid is voor het goede doel tussen de drollen in een gracht te zwemmen, zijn imago nog verder kunnen oppoetsen.

Wie: Yvonne van Marcke Waar: Eijsden leeftijd: 53 Beroep: klantenadviseur

Om eerlijk te zijn heb ik helemaal niets met het koningshuis. Ik heb er moeite mee dat mensen alleen al door hun ge-boorte macht, status en inkomen genereren. Behalve dat de hele monarchie handen vol geld kost, weet je ook nooit van tevoren of zoon- of dochterlief wel in staat is deze functie te vervullen. Die kinderen worden ook nog eens in een keurs-lijf opgevoed. Of ze er nu zin in hebben of niet, keuzes zijn er niet te maken. Wat dat laatste betreft heb ik wel medelijden met de telgen van het koninklijk geslacht. Overigens moet ik toegeven dat koningin Beatrix haar taken met verve vol-bracht heeft en dat haar hart op de juiste plek zit. Koning Willem-Alexander zal het voornamelijk van de uitstraling van Maxima moeten hebben. Gelukkig wordt de politieke invloed van de monarchie steeds kleiner. Steeds meer par-tijen werpen zich op om de politieke macht weg te halen bij het koningshuis. Ik hoop dat deze lijn in de toekomst wordt doorgetrokken. De monarchie zal in Nederland hoogst-waarschijnlijk niet verdwijnen. Met een koningshuis als ‘sta-tussymbool’ zonder politieke invloed kan ik wel leven.

Voor het eerst sinds Willem III (regeerperiode: 1849-1890) krijgt Nederland weer een koning. Koningin Beatrix vindt het welletjes geweest. Prins Willem-Alexander lost op 30 april zijn moeder af. Hoe kijkt het lezerspanel van Limburg Plus aan tegen de troonswisseling?

De koningin stopt, leve de koning…

Page 28: Limburg Plus maart april 2013
Page 29: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 29

HORIZONTAAl1 provinciehoofdstad 6 hijstoestel 12 hoofddeksel 13 kostbaar 15 lucht-pijpje 18 opmerkelijk 20 slaapplaats 21 pl. in Gelderland 23 biljartstok 24 koraaleiland 26 grasland 28 wortel 29 karig 31 brandverf 33 nacht-hemd 34 jaartelling 36 doopgetuige 38 groot hert 41 berggeel 43 bloot 45 plek 47 plechtige gelofte 49 Engels bier 51 voertuig 52 edelsteen 55 betrekking 58 vervoermiddel 59 talent 60 pl. in Overijssel 61 nieuwerwets.

VERTICAAl2 Grieks eiland 3 gevangenis 4 sprookjesfiguur 5 pl. in Gelderland 7 gra-vin van Holland 8 brandstof 9 hevige haal 10 godsspraak 11 rookgerei 14 huzarenstukje 16 keurig 17 bereide dierenhuid 18 honingdrank 19 ontkenning 22 onmeetbaar getal 25 schaakstuk 26 Europese hoofdstad 27 muggenlarve 28 muziekinstrument 30 been 32 papegaai 35 toorn 36 deel v.e. fiets 37 deel v.e. bijenkorf 38 eikschiller 39 arts 40 woon-plaats 42 steen 44 reeds 46 gebouw in Amsterdam 48 vleesgerecht 50 deel v.e. boom 53 korte tijd 54 zandheuvel 56 ik 57 wees gegroet.

www.limburgplus.nl ► 29

WOORDZOEKEROnderstaande woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verborgen. Ze kunnen elkaar ook overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing.

NETHEIDONFRISPEIZEPIANOPIKETPOlEMIEKREGIOSAUNASCENE

SCHOONMAAKSMElTOVENTRAANTRAPEZETRONKTUINMANWEEMOEDWEIGERENWOlKEN

ADIEUCOMPUTERTAAlEREBOOGEUVElGEWINGRIETHAKHOUTKIEZERSMARKTlUCHTBUKS

Win Arabische lamp

Jansen & Jansen Meubeloutlet in Landgraaf verloot onder de inzenders van alle puzzels een Arabische

lamp, mooi voor in huis of op kantoor. Het betreft een hanglamp uit de Marrakech-collectie. Behalve voor

verlichting kunt u in deze zaak ook terecht voor onder meer bankstellen, stoelen, fauteuils, eet- en salontafels

en matrassen.

Insturen puzzels:Per post: Postbus 4841 6401 JN Heerlen

Per e-mail: [email protected]

Page 30: Limburg Plus maart april 2013
Page 31: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 31

Snoeiharde rock en poëtische luisterliedjes. Het is een wereld van verschil, maar Paul van Loo heeft deze genres allebei onder de knie. En sinds de leraar aardrijkskunde bijna drie jaar geleden met pensioen ging, ademt hij uitsluitend nog muziek. “Ik kan welis-waar geen noot lezen, maar zingen is mijn passie.”

Paul van Loo rockt en ontroert

Met The Black Stars toert hij al drie decennia lang door de provincie. De coverband speelt vooral nummers uit de ja-ren zestig. “Vaak krijg ik verbaasde reacties als mensen me helemaal zien losgaan op bijvoorbeeld The Rolling Sto-nes, terwijl ze me kennen als zanger van luisterliedjes. Of andersom, dat kan natuurlijk ook.” Het is Paul van Loo ten voeten uit. Een uitbundig feest of een droevige uitvaart, de rasmuzikant uit Landgraaf voelt zich op beide ‘podia’ in zijn element. “Er zijn twee soorten muziek: feestmuziek en lied-jes met een boodschap. Bij de eerste categorie gaat het om de beleving en maakt de tekst niets uit. Luisternummers hebben een lading en zetten je aan het denken.”

EerbetoonAls het om liedjes met inhoud gaat, komt in een interview met Van Loo automatisch Ede Staal ter sprake. Het oeuvre van deze helaas jong overleden Groningse volkszanger (1941-1986) heeft hem in zijn ziel geraakt. Hij vertaalde Staals dialectnummers niet voor niets in het Limburgs. De bekendste titel is ‘Ut is nog noëts zoë donker geweës’, in-middels veelgevraagd bij afscheidsdiensten. Paul van Loo en zijn vriend en medemuzikant Ivo Rosbeek staken het beladen lied in een eigen jasje. “Hoe donker het ook mag zijn, het wordt altijd weer licht. Die uitdrukking vind ik prachtig.” Luisteraars in het hoge noorden reageerden ra-zend enthousiast toen de regionale omroep in Groningen een aantal van hun Limburgse varianten op de liedjes van Staal uitzond. “We werden overspoeld met complimenten.

Nog steeds reizen Ivo en ik geregeld naar Groningen voor een concert. Ook zijn weduwe kan ons eerbetoon aan haar man zeer waarderen.”Van Loo en Rosbeek lijken ondertussen onafscheidelijk. Sinds 2002 treden ze samen op, niet zelden met Rosbeeks begeleidingsband De Lotgenoten. Een ander bekend pro-ject waar ze hun schouders onder hebben gezet, is ‘Dylan geet plat’. Dit coverprogramma is gebaseerd op legenda-rische nummers van Bob Dylan. Diverse Limburgse arties-ten brengen een ode aan deze Amerikaanse popmuzikant, waarbij rijkelijk wordt geput uit verschillende genres.

En binnenkort staan Van Loo en Rosbeek weer gebroederlijk op de planken in Klooster Wittem onder de noemer ‘Sjoën Leedjes’ (20 maart, 19 juni, 28 augustus en 20 november). Ook onder anderen Ton Engels, René Haustermans, Chris Chameleon, Resi Coumans en Baltus & Co geven dan acte de présence.

PAUL VAN LOO IN APRIL:Zondag 6 april: The Black Stars,

Theater Landgraaf (21.00 uur).Vrijdag 26 april: Optreden Paul, Ivo en De lotgenoten,

Theater Heerlen (20.30 uur).Zondag 28 april: Solo-optreden in Bernardinuskapel,

Akerstraat Heerlen (11.00 uur).www.paulvanloo.nl

Page 32: Limburg Plus maart april 2013
Page 33: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 33

Een vriend werd 60. Dat konden we met goed fatsoen niet onop-gemerkt voorbij laten gaan, von-den we. ‘We’ waren vrouw, kin-deren en aanhang van de jarige, nog een stel vrienden en onder-getekende plus zijn wederhelft. En wat doe je dan? Je organiseert een verrassingsfeestje, want dat hoort tegenwoordig kennelijk zo. Probleem is alleen dat zo’n feestje door onvoorziene ontwikkelingen in de voorbereidende fase zelden of nooit een complete verrassing blijft.

De vriend in kwestie kreeg er in elk geval lucht van dat er wat stond te gebeuren. Niet eens omdat ie-mand zijn mond voorbij praatte, maar door een ongelukkige sa-menloop van omstandigheden die ik u verder zal besparen. Zelfs een beknopte uitleg zou de rest van dit stukje in beslag nemen. Hoe dan ook, de toen nog aanstaande ja-rige begon zich meteen nadrukke-lijk met het feestprogramma te be-moeien. Hij verwachtte op zijn minst een all inclusive vliegvakantie naar een exotisch oord, bij voorkeur de Malediven. Met Zanzibar kon hij eventueel ook nog wel leven.

En als we -god betere het- toch in eigen land zouden blijven, wilde hij onder geen beding naar de kust. Te koud en te winderig. Als

je dan voor het feestvarken in spe al lang en breed een bescheiden hotelarrangementje hebt geboekt in Egmond aan Zee is dat bijzon-der prettig om te weten. Enfin, we besloten er maar het beste van te maken. Eenmaal onderweg was de vriend er nog steeds stiekem van overtuigd dat hij inderdaad mocht inchecken voor een tropi-sche bestemming. Pas toen Am-sterdam al kilometers achter hem lag, drong de bittere werkelijkheid tot hem door.

Maar het moet gezegd: de jarige droeg zijn lot op bewonderens-waardige wijze. Hij liet zich zittend op een met ballonnen en slingers versierde stoel en met een kroontje op zijn hoofd minzaam toezingen in de ontbijtzaal, pakte ogenschijn-lijk blij verrast zijn cadeautjes uit en grinnikte om de felicitatiekaart met de tekst ‘viagrablauw past bij jou’.

Toen ik hem achteraf op de man af vroeg of hij een beetje had geno-ten, antwoordde hij bevestigend. Maar eerlijk ge-zegd heeft zijn toe-voeging ‘jij bent nog niet jarig’ me aan het twijfelen gebracht.

Frank Seuntjens

JarigWandelen in de MaasvalleiAan de hand van deze gids maakt de wandelaar een tocht in de tijd langs de Maas: van het ontstaan, miljoenen jaren geleden, tot de hedendaagse rivier. De wandelingen vertellen het verhaal van deze stroom: geologisch en historisch en de invloed daarvan op het landschap zo-als wij dat nu kennen in Limburg.

De wandelroutes be-strijken deze provin-cie van zuid tot noord en voeren u naar de mooiste plekjes langs de Maas. Tijdens de wandelingen langs Wonck, Eben-Emael en Eijsderbeemden is het eroderende effect van de Maas

te zien, zoals bij de St. Pietersberg. Ook de aanleg van het Albertkanaal wordt uitge-breid beschreven. In Gronsveld wandelt u door het Savelsbos, waar wordt stilge-staan bij de kleinschalige, lokale winning van grind in vroeger tijden. Bij de wande-ling met als vertrekpunt Dilsen loopt u langs een slingerende Maas. Vanuit Opoeteren gaat u langs een oude Maasarm die is drooggevallen. Ter hoogte van Swalmen stuit u op de typische terrasvorming. Op de route door de Meinweg komt u de zandaf-zettingen van de Maas tegen, stammend uit de tijd dat het gebied nog een toendra was. Ook kunt u er de gevolgen van de breuklijnen op het landschap aanschou-wen. De wandeling langs de Maasdorpen Thorn, Wessem, Heel en Panheel brengt de sporen van de hedendaagse grindwin-ning in beeld. In en rond Arcen zijn oude winterbeddingen, broeklanden en verwil-derde maasheggen te zien. De wandel-tocht vanuit Afferden staat in het teken van het ontstaan van stuifzand door de Maas. De meest noordelijke wandelroute voert u vanuit Plasmolen over de heide en langs de stuwwallen uit de laatste ijstijd.

De beschreven wandelingen zijn tussen de 4 en 16 kilometer lang en puntsgewijs opgebouwd. Zoals bij alle wandelgidsen van Uitgeverij TIC zijn er prachtige foto’s, duidelijke kaarten, pauzetips en ruime achtergrondinformatie toegevoegd. An-net Duits en Bert Notermans stelden eerder de wandelgids ‘Langs Zuid-Limburgse kas-telen’ samen.

Titel: Wandelen in de MaasvalleiOndertitel: 12 natuurrondwandelingen langs de Limburgse MaasAuteurs: Annet Duits en Bert NotermansISBN: 978-94-91561-03-0Prijs: € 10,90Zie ook www.uitgeverijtic.nl

Cupido gezochtRelatiezoekenden in de regio Maastricht hebben al enkele maanden niet meer de mogelijkheid de persoonlijke hulp in te roepen van Mens & Relatie. Het toenemend aantal datingwebsites ten spijt, blijkt dit echt een gemis te zijn voor de immer groeiende groep alleenstaanden.

Het begin van de zomer mag wat veel singles betreft met alle plezier samen gaan met de start van een nieuwe, duurzame relatie. In de regio Heerlen helpt Bea Luchtman van Mens & Relatie singles in hun zoektocht naar de ware. Door het intensieve intakegesprek, het grote cliëntenbestand en ruime ervaring in ‘matchmaking’ slaagt 75% van haar cliënten. In Maastricht staat de vacature voor relatieconsulent nu weer open. “Er is absoluut animo voor de functie”, aldus directeur Radboud Visser, “maar een sollicitant die aan de functie-eisen voldoet, hebben we helaas nog niet mogen ontmoeten. Consulent bij Mens & Relatie word je dan ook niet zomaar. Helaas kan het daardoor voorkomen dat een regio tijdelijk geen consulent heeft. Zeker vervelend, maar we willen toch onder geen beding aan het ni-veau van onze consulenten tornen. Laten we hopen dat er zich snel iemand meldt aan wie de singles in de regio Maastricht met een gerust hart hun liefdesgeluk kunnen overlaten.” Solliciteren naar het consulentschap kan via www.consulentgezocht.nl . Meer informatie over relatiebemiddeling: www.mens-en-relatie.nl

Page 34: Limburg Plus maart april 2013

Zes jaar en vele reizen naar Zimbabwe verder is Jocelyne Didden (60) nog altijd even enthousiast over Yaka Art. (Yaka: ‘top, helemaal oké ‘). Enthousiaster zelfs, want niet alleen Afrika, de projecten en Afrikaanse beeldhouwers hebben haar hart gestolen. Ook de stroom reacties tijdens de workshops en permanente expositie van ruim 200 sculpturen in de beeldentuin laten haar ogen glimmen.

Een reis door de wereld van

Afrikaanse kunst en cultuur

Als u bij Yaka door de poort binnenloopt, waant u zich in een heel andere wereld. Men wordt omringd door vele prach-tige unieke stenen beeldhouwwerken uit de Shona-cultuur van Zimbabwe. Werk van 3 generaties beeldhouwers is er vertegenwoordigd. Beelden en beeldjes in uiteenlopende stijl en afmeting. Primitief of abstract. De collectie is steeds wisselend. Er zijn leuke beeldjes om cadeau te geven, maar ook grote beelden voor een mooie plek in huis of tuin. Ver-der treft u er een gevarieerde collectie authentieke mas-kers, sieraden en decoratie uit andere delen van Afrika aan.

Jocelyne Didden runt de galerie waarbij haar echtgenoot Matth haar in de weekends en in zijn vrije tijd steunt. Hij zorgt voor het zwaardere en technische werk dat verzet moet worden, het bezorgen en plaatsen van de beelden en hij vertegenwoordigt Yaka Art geregeld op exposities. Haar zus Henny, vrijwilliger en rechterhand, is vooral in de tijd van bijzondere activiteiten en workshops beeldhouwen onafgebroken in de galerie aanwezig. Ook zoon en dochter verlenen hand- en spandiensten. Schoondochter Elise van party4kidz verzorgt maandelijks workshops voor kinderen waarvan de opbrengst in de pot van het “schoenenproject” voor Mukaera gaat.

Onthaasten in een Afrikaanse steen bij YakaVoor velen dé manier om alles los te laten, jezelf helemaal verliezen in een steen. Onder begeleiding van Zimbab-waanse beeldhouwers je eigen beeld geboren laten wor-den. De kleurrijke handgekapte steen uit Zimbabwe geeft tal van mogelijkheden, abstract of figuratief. Je eigen ver-haal of emotie verwoorden in een steen. Trots en voldaan gaat elke cursist met zijn creatie huiswaarts.

Van 10 mei tot 28 juli kunt u een of meerdere dagen in-schrijven voor zo’n workshop. Ervaring is niet nodig en het is voor alle leeftijden (vanaf 10 jaar). De oudste cursist tot nu toe is 86! Voor mensen die niet zo sterk zijn in hun handen is er een zachtere steen. De workshops zijn druk bezocht, dus meld je op tijd aan. Uit de opbrengst van de workshops worden klaslokalen bij de lokale kunstenaars-bevolking gebouwd.

Voor inschrijven: www.yaka.nl - 045-5641717 of in de galerie. Open: do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur.

Vanaf 10 mei di t/m zo van 10.00 tot 17.00 uur. Hoogenboschweg 43 Brunssum

Page 35: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 35

Zorgwinkel Maastricht: ook voor scootmobiels

“Dankzij de deskundige en doeltreffende begeleiding van Relatie & Vriendschap 55+ heb ik weer levensvreugde en een geweldige man gevonden”, lacht Annie, (71 jaar en weduwe).

Ook Ton, 63 jaar en gescheiden, zocht naar een partner. “Ik heb een heel rijk sociaal leven, maar die ene persoon voor mijzelf, die arm om me heen en de warmte van een vrouw, dát miste ik. Via Relatie & Vriendschap 55+ leerde ik tijdens het tweede voorstel een lieve vrouw kennen met wie ik nu heel gelukkig ben.”

De mens is niet geschapen om alleen door het leven te gaan. Maar een relatie beginnen is niet altijd gemakkelijk. Ine Bak-ker van Relatie & Vriendschap 55+ biedt professionele bege-leiding bij het zoeken naar de juiste levenspartner in uw eigen

Wie waagt, die wintregio. De ervaring en deskundigheid leiden tot een hoog sla-gingspercentage. Annie: “Ik ben heel blij dat ik de stap naar Relatie & Vriendschap 55+ heb gewaagd.”

Relatie & Vriendschap 55+ biedt eerlijk advies en privacy. Een eerste gesprek is vrijblijvend. Tel: 045-8503977 (10.00-17.00 uur).

Wij zijn al jaren gespecialiseerd in scootmobielen van zeer goede kwaliteit en van verschillende merken.

Garantie en service staan bij ons hoog in het vaandel waardoor iedere scootmobielgebruiker veilig en comfortabel de weg op kan. Bij ons kunt u ook terecht voor onderhoud, reparaties, onderhoudscontracten, pechhulp en speciale aanpassingen.

Hierdoor onderscheiden wij ons van andere leveranciers. Wij leveren altijd snelle service! Wij bieden u het complete ser-vicepakket inclusief het afsluiten van een verzekering. Onze werkplaats beschikt over de juiste apparatuur en faciliteiten om u op weg te helpen.

Daarnaast leveren wij ook kwalitatief zeer goede en betaal-bare sta-op-stoelen, loophulpen, badhulpen, toilethulpen en rolstoelen.

Gabriel Hulpmiddelen Beek onderscheidend in service! Kortom: een totaalpakket van veiligheid & gemak zowel bin-nen- als buitenshuis!

De koffie staat klaar! Als u liever een thuisdemonstratie wenst dan is dat geen enkel probleem. Dat doen we gratis en vrij-blijvend!

Gabriel Hulpmiddelen, Wethouder Sangersstraat 40, Beek. Tel 046-4372727

Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar Zorg-winkel Maastricht aan de Alexander Battalaan 90 in Maas-tricht.

Vooral de goede service en kennis spreken onze klanten aan. Wij zijn gespecialiseerd in aanpassingen in en om het huis, snel en vakkundig uitgevoerd via betaalbare oplossingen.

Bij Zorgwinkel Maastricht kunt u terecht voor allerlei hulpmid-delen en verpleegartikelen. Het assortiment bestaat onder meer uit aangepast bestek, sportbraces, rolstoelen, rollators,

sta-op-stoelen, wandelstokken, maar ook uit scootmobielen. Dit vervoermiddel willen wij, met de lente in zicht, graag extra onder uw aandacht brengen. Wij hebben zowel vier- als drie-wiel scootmobielen op voorraad. Regelmatig hebben we jong gebruikte scootmobielen in de aanbieding.

Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden en maak een proefrit, ook in uw eigen omgeving.

ACTIE: bij aankoop van een scootmobiel het eerste jaar verzekering en pech-onderweghulpdienst gratis.

Page 36: Limburg Plus maart april 2013
Page 37: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 37

Onlangs kreeg ik de volgende vraag: mijn buren hebben enkele jaren geleden tijdens mijn vakantie de afrastering tussen onze percelen verwijderd. Deze stond overigens op mijn terrein. Ik heb dat maar ge-doogd. Op hun terrein hebben de buren toen een beukenhaag geplant op 40 centimeter van de grens. Deze haag is inmiddels meer dan twee meter hoog. Verder blaft de hele dag een hond. Ik word er gek van. Moet ik dit allemaal maar accepteren?

Wat is de voetbalvisie van ex-bondscoach Bert van Marwijk? Hoe gedijt de jonge Heerlenaar Danny Hoesen in het eerste elftal van Ajax? Wie wordt bij MVV vergeleken met George Clooney? Hoe kijkt Roda JC-spits en Syriër Sanharib Malki aan tegen de situatie in zijn vaderland? Kwartaalglossy Voetbal Magazine Limburg geeft op al deze vragen antwoord.

Haag en hond

Exclusief interview Bert van Marwijk

Die aansprakelijkheid betreft niet het (defecte) product zelf, maar de door het product veroorzaakte schade.

Antwoord: onderling contact is kennelijk ook bij u niet (meer) mo-gelijk. Dan maar beginnen met een brief waarin u de buren vraagt om de haag qua breedte en hoogte in de perken te houden en de hond beter te dresseren (minder woefen!). Als uw buren niet gene-gen zijn aan uw wensen tegemoet te komen, rest u weinig anders dan een procedure te beginnen voor de rechtbank. De buren kun-nen dan wel eens flink op de koffie (niet de uwe!) komen. U kunt immers verwijdering van de beukenhaag vorderen omdat deze te dicht op de erfgrens staat (moet minstens een halve meter zijn). De kwestie van de hond is minder simpel. U zult moeten aantonen dat de opgewonden viervoeter zeer hinderlijk tekeer gaat. Misschien

Verder in de nieuwe editie onder meer een ‘fotoshoot’ met Mark-Jan Fledderus (Roda JC) en Mark Veldmate (MVV), een verhaal over fusieclub Sporting Heerlen, aandacht voor een historische wedstrijd van Fortuna Sittard, een ode aan Theo Pickée en een interview met Yannick Wildschut (VVV) over zijn verloren sei-zoen.

Het veelzijdige, dikke tijdschrift is te koop bij Primera, Bruna, Readshop en de fanshops van Roda JC, VVV-Venlo en Fortuna Sittard.

www.voetbalmagazinelimburg.nl

dat de rechter dan zal ingrijpen, maar veel kans daartoe geef ik u niet.

Tip: hondensnoepjes kopen en vriendjes worden met de blaffer.

Rob luijten

Heeft u vragen over juridische

kwesties? Mail naar r.luijten@luijten

advocaten.nl

Page 38: Limburg Plus maart april 2013

De Zuid-Limburgse heuvels zijn zondag 14 april weer het strijdtoneel van de Amstel Gold Race. Deze niet meer van de internationale wielerkalender weg te denken enige Nederlandse klassieker met kuitenbijters als de Eyserbosweg, de Keutenberg en de Cauberg beleeft dan zijn 48ste editie.

De klassieker waar Limburg trots op is

38

Page 39: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 39

De allereerste winnaar was de Fransman Jean Stablinsky (1966) en de tot nu toe laatste de Italiaan Enrico Gaspa-rotto (2012). Als het gaat om het aantal zeges is Jan Raas de absolute recordhouder. De Zeeuw was in onze provincie maar liefst vijf keer (1977, 1978, 1979, 1980 en 1982) de snelste. In die jaren sprak men daarom ook wel gekscherend van de Amstel

Gold Raas. Twee keer stond een Limburger op de hoog-ste trede van het erepodium: Harrie Steevens uit Elsloo in 1968 en Frans Maassen uit Haelen in 1991.

Op deze pagina’s een fotocollage van de Amstel Gold Race door de jaren heen, inclusief de minstens net zo populaire tourversie.

Page 40: Limburg Plus maart april 2013
Page 41: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 41

AmuseRode bieten soep en een sneetje stokbrood met huis-gemaakte pesto

VoorgerechtRundvlees soep met groente

ofSalade met warme geitenkaas

HoofdgerechtVarkenshaas met pepersaus gegratineerde gegrilde tomaat en witlof

ofGebakken roodbaars met dragonsaus en worteltjes/peultjes aardappelgratin

NagerechtHuisgemaakt ijs

ofHangop met honing en speculaas kruiden

Prijs menu € 17,50

Kindermenu

VoorgerechtTomatensoep met letterpasta erin

HoofdgerechtHuisgemaakte vers gepaneerde kip nuggets

Appelmoes en bakje sla

NagerechtKinderijsje na

Prijs menu € 7,95

Met frites, gekookte of gebakken aardappelen naar keuze bij de menu’s

Paas menu 2013

Geldig op zondag 31 maart en maandag 1 april 2013Tijdens de Paasdagen is de Preuverie Op d’r Plaar geopend van 13:00 t/m 22:00 uur

Preuverie Op d’r PlaarPater Damiaanstraat 38, 6369 SV SimpelveldT: 045 544 0000E: [email protected]

Openingstijden:Vrijdag: 18-22 uur

Zaterdag: 17-22 uurZondag: 13-22 uur

Page 42: Limburg Plus maart april 2013

Klant’s Zoo. Vijftigplussers zullen het zich vast nog herinneren. Een dierentuin en dressuurschool bovenop de Cauberg. Toen het circuswezen hoogtij vierde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Valkenburg het stralend middelpunt. Erie Klant (1912-1990) had de mooiste dieren, de origineelste nummers en leverde de beste dompteurs. En niet te vergeten: hoofdrolspelers voor heel wat speelfilms.

De vrolijke beestenboel

van dierentuin Valkenburg

Het uitzicht vanaf de kruin van de Cauberg is adembene-mend. Ook Erie Klant werd erdoor gegrepen toen hij in 1945 met zijn motorfiets naar boven reed. Hier moest en zou hij zijn dierentuin en dressuuropleiding vestigen. Twee jaar later, in 1947, was Klant’s Zoo een feit. Erie Klant was een klein, kaal mannetje. Een generaal. Hij had de touwtjes strak in handen en was bovendien uitgekookt. Sommige

dierentemmers voelden zich uitgeknepen als een citroen, anderen prezen zijn standvastigheid. De dieren hadden in elk geval niets te klagen. “Je kon beter tijger zijn dan domp-teur. Dan kreeg je tenminste eten”, zei salondompteur Henk Luycx ooit. Maar een zakelijke houding was een vereiste om je hoofd boven water te houden. Het betaalgedrag van het circuswezen was niet om over naar huis te schrijven. Met

Page 43: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 43

regelmaat zag Klant geen stuiver terug voor zijn bewezen diensten. De dierentuin groeide uit tot de grootste attractie van naoorlogs Valkenburg. Maar de prioriteit lag voor Klant bij de dressuuropleiding. De acts waren zuiver, secuur en correct, zijn dompteurs veelgevraagd en de roofdier- en olifantennummers behoorden tot de absolute wereldtop. ‘Ik leer je niks, maar kijk naar me en kijk goed’, luidde zijn credo. De dieren haalde Klant uit alle uithoeken van de we-reld. Rusland, Oost-Duitsland, Tsjecho-Slowakije en België. Jaarlijks importeerde hij olifanten uit Thailand, schreef Jef Knols, bedrijfsleider bij Klant’s Zoo in zijn boek ‘Gang naar het verleden’. De grote beesten werden vanaf het NS-stati-on in Valkenburg met de ketting aan een jeep in karavaan naar de Cauberg vervoerd.

ReclamestoetWellicht heeft die jaarlijkse wandeling tussen station en dierentuin Klant op ideeën gebracht. In het hoogseizoen zette hij een dagelijkse reclamestoet op poten. Daarin gaf hij al enkele acts van de dierentuin prijs. Ook aan de landsgrenzen vergrootte hij de naamsbekendheid door er posters op te hangen. Dit zorgde voor een enorme stroom buitenlanders die veelal per fiets Klant’s Zoo kwamen be-zoeken.

De beestenboel van Erie Klant werd wereldberoemd. Be-halve aan circussen verhuurde hij zijn dieren en dompteurs aan filmmaatschappijen. ‘Quo Vadis’, ‘Samson and Delilah’, ‘Der Tiger von Eschnapur’. Het is slechts een greep uit een groot aantal films waarvoor Klant de dierlijke en menselijke figuranten leverde. De groeve van Curfs in Houthem werd zelfs het toneel van de Noorse film ‘En eeuwig zingen de bossen’. Toen een scène van een beer gefilmd moest wor-den, zocht de filmmaatschappij een locatie die leek op het ruige Noorse landschap. Valkenburg bleek ruimschoots te voldoen.

Maar aan al het moois kwam een einde. Klant weigerde te investeren in de dierentuin. De dressuurschool zou hoe dan ook voorrang krijgen. Een tunnelvisie die zijn imperium fa-taal werd. De zoo verloederde en de bezoekersaantallen liepen terug. Ondanks pogingen van een actiegroep wilde de gemeente de huurtermijn van het landgoed niet verlen-gen. Dierentuin en dressuurschool sloten in 1971 noodge-dwongen hun poorten. Tegenwoordig is op het grondge-bied een andere trekpleister gevestigd: kuuroord Thermae 2000.

tekst Genaud Molin

Page 44: Limburg Plus maart april 2013

Speciaal voor lezers van Limburg Plus opent Abdij Rolduc inKerkrade op zaterdag 1 juni de poorten voor een ontdekkingstocht

door de schatkamers van dit monumentale klooster.

Lezers ‘verbroederen’ in Abdij Rolduc (1 juni)

Page 45: Limburg Plus maart april 2013

www.limburgplus.nl ► 45

Wat krijgt u zoal te zien? Het intrigerende glas-in-loodraam met het spinnenweb in de abdijkerk bijvoorbeeld. Het verwijst naar een mirakel dat zich in 1115 in Rolduc zou hebben vol-trokken: het spinnenwonder.

Uitgerekend tijdens de consecratie viel er een dikke spin par-does in de wijnkelk van de priester Norbertus van Xanten, een geestelijke op doorreis. In die tijd werd nog algemeen geloofd dat spinnen giftig konden zijn. Maar Norbertus was zo vroom dat hij het heilige bloed van Christus niet wilde verspillen door de spin uit de wijn te vissen. Dapper dronk hij zijn kelk in één teug tot op de bodem leeg. Alle aanwezigen inclusief Norber-tus zelf baden vurig dat hij het zou overleven. De consternatie

was compleet toen de spin snel daarna via zijn neus weer naar buiten kroop om een veilig heenkomen te zoeken.

Uit dank en opluchting stichtte het slachtoffer niet veel later de Norbertijnenorde. Het is slechts een van de vele anekdo-tes waarop u als lezer van Limburg Plus tijdens de rondleiding wordt getrakteerd. Ook ziet u de kruisgangen met hun wis-selende tentoonstellingen en de eeuwenoude crypte. Boven-dien gaan er deuren voor u open die meestal gesloten blijven, zoals die van de rococobibliotheek en de bisschopszaal.

U zult na afloop maar tot één conclusie kunnen komen: een bezoek aan Abdij Rolduc is een onvergetelijke ervaring.

Page 46: Limburg Plus maart april 2013

Nieuwe mensen ontmoeten en samen leuke dingen onder-nemen in een ongedwongen,

spontane sfeer!Naast de wandelingen hier een greep uit de activiteitenagenda

Kijk voor alle activiteiten op www.click4friends.nl

Als een echte Tweelingen ben ik luchtig en creatief van aard. Ik houd mezelf in beweging door nieuwe ontdekkingen en uitdagingen aan te gaan. Mijn (kunst)werken weerspiegelen mij omdat wij één zijn met het Leven. Alles en ieder-een kan mijn inspiratie beïnvloeden. De structuur van het weven, de transpa-rantie van het glas en de souplesse van de zijde weerspiegelen mijn proces tot Evenwicht en Harmonie. Mijn liefde voor kunst en textiel zit in mijn genen; mijn moeder en oma waren ambachtelijke naaisters.

Vandaag de dag woon ik in Heerlen, maar ik ben van Catalaanse afkomst. Ook woonde ik in Barcelona, Valencia en Parijs. Na de Kunstacademie in Bar-celona te hebben afgerond, heb ik veel exposities gehouden en workshops ge-geven aan kinderen en volwassenen. In Parijs heb ik mijn Brévet d’aptitude behaald als docente Frans aan de “Al-liance Française” en met een diploma bekroond aan de Sorbonne Universi-

Atelier Blanc-i-NegreKunst en talen (workshops/cursussen)

teit. Bovendien ben ik later aan de Ta-lenschool in Madrid gediplomeerd als docente Spaans. Hierna heb ik met een compagnon een talenacademie opge-richt waar ik Franse en Spaanse les gaf. Sindsdien heb ik meer dan 30 jaar erva-ring opgedaan in het lesgeven aan alle leeftijden en niveaus, o.a. op Volksuni-versiteiten en middelbare scholen.

Tegenwoordig ben ik zelfstandig onder-nemer en werk ik in mijn atelier ‘Blanc i Negre’. Dit is Catalaans voor wit en zwart, symbolisch als Ying-Yang. Hier maak ik unieke glazen, textiel en zijden (kunst)objecten en tevens geef ik hier lessen in. In mijn ruimte is een permanente expo-sitie. Die kunt u op afspraak bezichtigen.

Voor meer informatie:Kunstenares en docente: Julia BertomeuTelefoon: +31 640797979 E-mail: [email protected]: www.blanc-i-negre-atelier.webs.comKvK: 56182198

Bent u geïnteresseerd in het maken van uw eigen unieke kunstobjec-ten? Of wilt u investeren in uzelf door een nieuwe taal te leren? Met de lessen van een ervaren en gediplomeerd kunstenares en docente kan dit nu!

Rondleiding Ronald McDonald Kindervallei

23-3-2013 13:00

lentewandeling rondom de Rursee24-3-2013 10:30

Buffet bij De Kroniek26-3-2013 18:00

Samen naar het StreekTheater in Heerlen

6-4-2013 20:00

Samen naar de filmfilmhuis De Spiegel

7-4-2013 14:00

Dropping en avondwandeling13-4-2013 19:00

Samen naar Soul Party in Kasteel Hoensbroek

13-4-2013 20:30

Wijnproeverij in Gulpen17-4-2013 20:00

10-Daagse busreis naar Malgrat de Mar19-4-2013 14:00

Naar de l1-GaiaZOO dag20-4-2013 13:00

Samen naar Café Classic20-4-2013 21:00

Jeu de boules in Heerlen26-4-2013 19:30

Rondleiding door de studio’s van l11-5-2013 14:00

Page 47: Limburg Plus maart april 2013
Page 48: Limburg Plus maart april 2013