Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

8
super sociaal Stem www.pvda.be Kim De Witte Lijsttrekker Kamer Gaby Colebunders Lijsttrekker Vlaams Parlement

description

 

Transcript of Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

Page 1: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

supersociaal

Stemwww.pvda.be

Kim De Witte

Lijsttrekker Kamer

Gaby ColebundersLijsttrekker Vlaams Parlement

Page 2: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

De PVDA+ heeft de wind in de zeilen, dat voel je overal. Worden wij dé verrassing van de verkiezingen? Jij kunt het verschil maken! Gebruik je stem nuttig, en kies Gaby en Kim in het parlement.

EEN FRISSE STEM. De klassieke partijen zingen al jaren hetzelfde liedje. Wij moeten besparen, maar multinatio-nals en multimiljonairs betalen nul euro belastingen en grote fraudeurs ontsnappen aan het gerecht. Hoog tijd voor een partij die de waarheid durft zeggen.

EEN NUTTIGE STEM. Onze ideeën slaan aan, en we klim-men in de peilingen. Meer dan ooit maakt de PVDA+ kans op verkozenen. Het is nu of nooit. Een stem op de PVDA+ is nog nooit zo nuttig geweest: jij beslist of Kim en Gaby op 25 mei in het parlement zitten.

EEN SOCIALE STEM. Een supersociale oppositiestem, die de mensen en het milieu op de eerste plaats zet, in plaats van de financiële markten en de multinationals: dat zou ons land deugd doen. De sluiting van Ford is een sociale ramp. De voorstellen die nu op tafel liggen voor de toekomst van Limburg zijn ruim onvoldoende. De PVDA+ wil de armoede aanpakken, stabiele jobs creëren voor jongeren, en de rijkdom eerlijker verdelen.

EEN CONSEQUENTE STEM. Bij de PVDA+ vind je geen zak-kenvullers. Andere parlementsleden verdienen 7.000 euro bruto per maand, maar wij doen niet aan politiek om er rijk van te worden: Peter Mertens en andere PVDA-po-litici zullen als parlementslid evenveel verdienen als een doorsnee arbeider of bediende, en geen euro méér.

EEN STEM VAN ONDERUIT. De politiek luistert al lang niet meer. De PVDA+ wil jouw luidspreker zijn. We laten de stem horen van iedereen die het vandaag moeilijker heeft door de crisis. De stem van de jongeren die wakker liggen van hun toekomst. De stem van al wie bezorgd is over fijn stof, klimaat en een gezonde leefomgeving. De stem van de werkende bevolking.

EEN KRACHTIGE STEM. De PVDA+ weegt op het politieke debat. We bedachten de miljonairstaks, en lanceerden het kiwimodel voor goedkope medicamenten. We kregen de regering zover om de btw op elektriciteit te verlagen van 21 procent naar 6 procent, dankzij 200.000 handte-keningen. Stel je voor wat we nog méér kunnen realise-ren, allemaal samen, als je Gaby en Kim op 25 mei in het parlement stemt!

DE PVDA+ HEEFT DE WIND IN DE ZEILEN. GEBRUIK JE STEM NUTTIG!

Kim De WitteLijsttrekker Kamer

Gaby ColebundersLijsttrekker Vlaams Parlement

2

Page 3: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

aanslageen

Armoede isGEEN TEGENSLAG MAAR

In ons land wordt één kind op tien in armoede geboren.

Ondanks de goed-nieuws-show van de regering, is de kinderar-moede de laatste jaren permanent gestegen tot een recordhoogte van 10 procent. Bij ouderen is het nog erger: één op vijf mede-mensen sterft in armoede. De regering maakt het alleen maar erger: 55.000 werklozen worden in de armoede geduwd, omdat de werkloosheidsvergoedingen versneld worden afgebouwd, en omdat jongeren hun wachtuitkering verliezen. Dat is geen kwestie van tegenslag, maar een politieke keuze.In een beschaafd land zou niemand onder de armoedegrens mogen leven. Het is mogelijk om alle uitkeringen boven de armoe-degrens te tillen. Dat kost 1,5 miljard euro per jaar. Dat is betaalbaar als we ook van multinationals – die vandaag nul euro belastingen betalen – een eerlijke bijdrage vragen. Opbrengst: 2 miljard euro. Waar wachten we nog op?

PVDA+ stelt voor:Trek alle pensioenen en vervangingsinkomens op tot boven de armoedegrens.

Maak jacht op de werkloosheid, niet op de werklozen. Trek alle maatregelen in die mensen uitsluiten van de sociale zekerheid.

Vast en volwaardig werk, in plaats van onderbetaalde interims en mini-jobs. Betere lonen, in plaats van een loonstop.

Lees al onze voorstellen op www.pvda.be

Harrie DewitteHuisarts, gemeenteraadslid

stafmedewerker KUL

Lijstduwer Vlaams Parlement

“In een beschaafd land leeft niemand onder de armoedegrens”

3

Page 4: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

Ik wil

een job!

Eén op vijf jongeren in ons land zit zonder werk

Bij alle verkiezingen beloven de traditionele partijen honderdduizenden nieuwe jobs. Maar ondanks al die beloftes blijft de werkloosheid torenhoog. Bovendien schrappen diezelfde partijen zélf duizenden jobs bij de overheid. Zo vergroot je de werkloosheid nog.Het moet echt anders. Laat de mensen die dat willen op brugpensioen gaan, zodat jongeren de fakkel kunnen overnemen. Creëer nieuwe jobs bij het spoor, het onderwijs, de zorgsector. Iedereen vaart wel bij stiptere treinen, kwaliteits-onderwijs voor alle kinderen en openbare, betaalbare rusthuizen. En bescherm onze jobs. Dat doe je niet door winstgevende multinationals te pamperen, wel door spijkerharde garanties te eisen voor duurzame tewerkstelling.

Margriet BeenaertsInspecteur welzijn op het werk

2e plaats Vlaams Parlement

PVDA+ stelt voor:Fakkelbanen: jongeren aan het werk, ouderen op rust. Recht op brugpensioen vanaf 58 jaar, met verplichte vervanging door jongeren, en aan goede financiële voorwaarden.

Meer jobs bij de openbare diensten, in plaats van minder. De behoeften zijn groot: in het onderwijs, het openbaar vervoer, de zorg.

Bedrijven die gebruik maken van onze infrastructuur en subsidies, moeten de tewerkstelling garanderen. Wettelijk verbod op afdankingen voor winstgevende multinationals. Wie toch jobs schrapt, moet alle subsidies en belastingcadeaus terugbetalen.

“Laat ouderen die kapotgewerkt zijn de fakkel doorgeven aan jongeren.”

Lees al onze voorstellen op www.pvda.be

NIET OP DE WERKLOZEN!

MAAK JACHT OP

werkloosheidde

4

Page 5: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

Zidan El Bachir ex-vakbondsmilitant Syncreon

(toelevering Ford)

3e plaats Kamer

België is een belastingparadijs voor multinationals en multimiljonairs, maar wij betalen ons blauw

De poetsvrouw bij oliegigant ExxonMobil betaalt jaarlijks 4.140 euro belastingen op een maandloon van 1.400 euro. Dat is véél meer dan de multinational zelf: die betaalde vorig jaar 0 euro belastingen op een nettowinst van 2,9 miljard euro. Dat is niet meer normaal. Die fiscale achterpoorten voor multinationals moeten dicht.

Door de crisis krijgt iedereen het moeilijker, ook wie een vaste job heeft. Maar de superrijken worden nóg rijker. Vorig jaar kwamen er in België 5.700 miljonairs bij. De 1 procent rijkste multimiljonairs bezitten evenveel als de 60 procent armsten, maar hun vermogen wordt niet belast. Zo neemt de ongelijkheid toe. De PVDA+ wil een miljonairs-taks van 1 procent op de fortuinen van de multimiljonairs. Dat is een kwestie van sociale rechtvaardigheid.

PVDA+ stelt voor:Sluit de fiscale achterpoorten voor de multinationals. Dat wil zeggen: afschaffing van de notionele interestaftrek. Opbrengst: 2 miljard euro.

Invoering van een miljonairstaks van 1 procent op de fortuinen van de multimiljonairs (woning niet mee gerekend). Opbrengst: 8 miljard euro.

“De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen”

MEER BELASTINGEN BETAALTmultinational

Het wordt tijd dat de

poetsvrouwdan de

Lees al onze voorstellen op www.pvda.be5

Page 6: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

Letizia Puzzello6e plaats Europese lijst

“Groene energie is te belangrijk om over te laten aan Electrabel & co”

Slechts 7 procent van alle energie in België is hernieuwbaar.Electrabel & co weigeren te investeren in hernieuwbare energie. Ze blijven zweren bij winstgevende kerncentrales en importeren steenkoolstroom. Zo kan het niet verder. Betaalbare groene energie, op maat van mens en milieu, moet een basisrecht zijn voor iedereen. De PVDA+ wil de subsidiekosten voor groene stroom uit de stroomfactuur halen. Niet de gewone gezinnen, maar Electrabel & co moeten betalen!

De PVDA+ stelt voor:Power to the people. Energie in eigen handen. Publieke energiebedrijven die zelf groene energie produceren en goedkoop aan de bevolking leveren.

Minder CO2 en minder fijn stof, door beter openbaar ver-voer op mensenmaat.

Een grootschalig isolatieplan met een ‘derdebetalersrege-ling’. Daarbij schiet de overheid de kosten voor de renova-tie voor, geld dat later wordt terugbetaald via de besparing op de energiefactuur.

DAN WAS HET AL LANG GERED

€€ €€€

€€ €€€ €

een bank wasAls het klimaatHELP DE PVDA+ HET PARLEMENT INWist je dat de PVDA+ niet opgenomen is in ‘de Stemtest’? Alleen de klassieke partijen, die al verkozen zijn in het parlement, mogen meedoen. Eén partij wordt dus uitgesloten: de PVDA+. Toevallig de enige partij die tegen de stroom durft ingaan!

Wees gerust: ons krijgen ze niet klein. We hebben klacht neergelegd. Alle partijen moeten gelijke kansen krijgen. Dat is een kwestie van democratie. De kiezers zijn slim genoeg om zélf te beslissen wie op 25 mei hun stem verdient.

Steun onze campagneRek. nummer: BE05 0011 1514 8675, BIC: GEBABEBB van Steunfonds PVDA, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel

Word fan van Gaby Colebunders, Kim De Witte en PVDA Limburg op Facebook

Help de boycot doorbrekenDe PVDA+ zit in de lift. Dagelijks komen er nieuwe leden bij. Versterk de PVDA+, neem een lidkaart (€ 20/jaar). Surf naar www.pvda.be, mail naar [email protected], of sms ‘lid’ + je naam en adres naar 0473 87 60 18.

Maak de PVDA+ bekendBestel jouw infofolders, tuinbord of raamaffiche op [email protected] of bel naar 089 36 28 90 of 0487 51 79 97. Wij bezorgen het graag bij u thuis.

6

Page 7: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

DE KANDIDATEN VAN PVDA+ VOOR DE KAMER

V.u.: Marie-Rose Eligius, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel • Niet op de openbare weg gooien • Verkiezingsdrukwerk 25 mei 2014.

4 ROOSEN Marie-Rose 71 jaar SINT-TRUIDEN vrijwilligster Wereldwinkel en 11.11.11

5 VANDEWAETER Kim 28 jaar TONGEREN verzorgende

6 HOOYBERGHS Wies 66 jaar GENK maatschappelijk werkster

7 MORO Lia 59 jaar MAASMECHELEN bediende

8 VANDUFFEL Wouter 23 jaar SPALBEEK student lerarenopleiding; ondervoorzitter Comac Leuven

9 SAU Fabio 26 jaar GENK arbeider

10 SAEYS Tashunka 35 jaar KORTESSEM secretariaat PVDA Limburg

11 JONKERS Brecht 22 jaar NEEROETEREN student lerarenopleiding; verantwoordelijke Comac Leuven

12 MARTENS Marc 64 jaar GENK huisarts GVHV Genk

OPVOLGERS

1 HENNEMAN Johnny 49 jaar OVERPELT arbeider Ford Genk

2 DRIESSEN Leen 62 jaar GENK gepensioneerd en geëngageerd

3 AGBABA Murat 34 jaar GENK arbeider

Tim Joye 24 jaar MENEN lijsttrekker Europa, student geneeskunde De crisis komt steeds dichterbij. De blinde besparingspolitiek van de Europese Unie maakt het alleen maar erger. Kijk maar naar Portugal, Spanje en Griekenland: de armoede neemt toe en de jongerenwerkloosheid neemt dramatische proporties aan. De PVDA+ kiest voor een Europa van solidariteit en samenwerking. Wij willen niet opdraaien voor een crisis die we niet veroorzaakt hebben.

VAN DE VEN Mieke 67 jaar LOMMEL 4e opvolger Europa, bediende

EUROPESE VERKIEZINGEN

Ontdek alle kandidaten op www.pvda.be

1 DE WITTE Kim 36 jaar GENK onderzoeker in sociaal recht

2 HEIJENS Michelle 23 jaar MAASMECHELEN student pedagogie

3 EL BACHIR Zidan 37 jaar GENK ex-vakbonds militant toelevering Ford

4 BIANCHI Sergio 46 jaar MAASMECHELEN ex-hoofddelegee Bekaert Lanklaar

5 ONKELINX Michaël 29 jaar TONGEREN bediende call-center

6 VANLOKEREN Marleen 56 jaar LOMMEL grafisch ontwerper, fervent natuurliefhebber

7 KRAEWINKELS Eva 21 jaar DILSEN-STOKKEM studente sociaal werk

8 ALMOUZANI Saïda 39 jaar ZUTENDAAL actief wijkwerking Kolderbos

9 CRAHAY Sabine 36 jaar GENK actief bij Natuurpunt, actief tegen tram in de Maten

10 SAEYS Roger 64 jaar HOUTHALEN ex-mijnwerker

11 DEWITTE -DE SMEDT Gina 64 jaar GENK verpleegster

12 NIMMEGEERS Stany 41 jaar GENK socioloog

7

Page 8: Verkiezingsfolder • Limburg • april 2014

1 MEBIS Willy 60 jaar GENK ex-vakbondssecretaris AC-ABVV Limburg

2 VAN DER VLIET Jeanne 59 jaar LOMMEL huisvrouw, sociaal actief

3 NAIM Hoessein 43 jaar GENK magazijn medewerker

4 FONTEYN Marina 54 jaar LOMMEL werkt bij GVHV Lommel

5 GOESSENS Olivier 20 jaar ZONHOVEN student geschiedenis; actief bij Comac VUB

6 ARFALA Maryana 18 jaar GENK student maatschappelijk werk; leidster speelpleinwerking

7 LAURYSSEN May 61 jaar HOUTHALEN gep. medewerker cultuurcentrum C-mine

8 SERTKAYA Kübra 29 jaar GENK arbeidster, fotografe, sociale projecten

9 ENGELBEEN Thomas 35 jaar GENK huisarts GVHV Genk

10 GIJBELS Gerrie 55 jaar GENK onthaalverantwoordelijke GVHV Genk

11 DE VRIES Max 100 jaar WELLEN partizaan

12 STEENSELS Erik 45 jaar NEERPELT ABVV militant, arbeider

13 VANALKEN Tinny 62 jaar GENK bejaardenhulp; busbegeleidster

14 DE WITTE Willem 66 jaar GENK ex-dienst sociaal recht ACOD-ABVV

15 SUCU Hacer 30 jaar GENK onthaalmedewerker GVHV Genk

16 HENDERICKX Staf 64 jaar LOMMEL huisarts GVHV Lommel; gemeenteraadslid Lommel; auteur

OPVOLGERS

Ontdek alle kandidaten op www.pvda.be

DE KANDIDATEN VAN PVDA+ VOOR VLAAMS PARLEMENT

1 COLEBUNDERS Gaby 41 jaar ZONHOVEN vakbondsafgevaardigde Ford Genk

2 BEENAERTS Margriet 56 jaar LOMMEL inspecteur welzijn op het werk

3 MORO Arturo 60 jaar MAASMECHELEN ex-delegee Bekaert Lanklaar

4 BOOMS Bianca 41 jaar GENK sociologe; gemeenteraadslid Genk

5 ECTORS Luc 54 jaar NEERPELT huisarts GVHV Lommel; voorzitter Wereldfeest

6 CHAHBOUN Nadia 49 jaar LOMMEL pedagoog

7 HOUTMEYERS Georges 58 jaar GENK priester-arbeider; buschauffeur; gemeenteraadslid Genk

8 DE NICOLO Ida 48 jaar MAASMECHELEN menslievend; moeder; ik ga ervoor

9 VAN VLIERDEN Rob 58 jaar OVERPELT maatschappelijk werker, actief steunfonds Filipijnen Overpelt, dorpsdichter

10 YILMAZ Emine 50 jaar HASSELT educatief medewerkster

11 VAN LIMBERGEN Sooi 46 jaar LOMMEL gemeenteraadslid Lommel

12 COLEMONT Els 59 jaar HOUTHALEN leerkracht Beeldende Vorming

13 KLIMCZAK Loesja 53 jaar HEUSDEN-ZOLDER psycho-energetisch therapeute, verruimingskandidate (SAP)

14 THOOLEN Milly 54 jaar GENK huisarts GVHV Genk; OCMW-raadslid Genk

15 LINGIER Jef 66,jaar HOUTHALEN oprichter huurderssyndicaat, verruimingskandidaat

16 DEWITTE Harrie 65 jaar GENK huisarts; stafmedewerker KUL; gemeenteraadslid Genk

8