Kleurrijk! - Juni 2015

16
Kleurrijk! Pleegzorg provincie Antwerpen Jaargang 1 – nr. 1 – driemaandelijks, juni-juli-augustus 2015 – Afgiftekantoor: 3000 Leuven X – P 918599

description

De allereerste editie van het gloednieuwe magazine van Pleegzorg provincie Antwerpen!

Transcript of Kleurrijk! - Juni 2015

Page 1: Kleurrijk! - Juni 2015

Kle

urr

ijk!

Pleegzorg provincie AntwerpenJa

arg

ang

1 –

nr.

1 –

dri

em

aan

de

lijks

, ju

ni-

juli-

aug

ust

us

20

15 –

Afg

ifte

kan

too

r: 3

00

0 L

eu

ven

X –

P 9

185

99

Page 2: Kleurrijk! - Juni 2015

Kleurrijk Juni 2015 > Inhoud <

Inh

oud

2

Edito 3

Geknipt 4 Achtergrondartikel Even voorstellen: Pleegzorg Provincie Antwerpen 6 Flash De wereld van… 8 Interview Lies & Lies schreven en illustreerden een prentenboek voor jonge pleegkinderen. 10 Pluim 12 In het nieuws 13 Pleegpret 15

COLOFON

Kleurrijk! is een uitgave van Pleegzorg Provincie Antwerpen en verschijnt 4 maal per jaar.

Pleegzorg Provincie Antwerpen Schuttersvest 45 2800 Mechelen [email protected] www.pleegzorgprovincieantwerpen.be

Vormgeving: www.dsigngraphics.beIllustratie kleurplaat: Danny JuchtmansFoto’s: Stocksy (omslag), Unsplash en Pleegzorg Provincie Antwerpen

Redactie: Niels Heselmans, Tatiana De Munck en Bernadette VerdonckVerantwoordelijk uitgever: Danielle Decorte - Schuttersvest 45 - 2800 Mechelen

Page 3: Kleurrijk! - Juni 2015

3

Kleurrijk Juni 2015 > Edido <

EditoHallo,

Welkom bij Kleurrijk!, het nieuwe magazine van Pleegzorg Provincie Antwerpen. Pleegzorg Provincie Antwerpen is het resultaat van de fu-sie van 9 afzonderlijke diensten voor pleegzorg in onze provincie. Zo’n grootschalige fusie is een ingrijpende gebeurtenis. De eerste maanden werden gekenmerkt door een voortdurend verhuizen van mensen en materiaal. Er werd afscheid genomen -van collega’s en (pleeg)gezin-nen- en er werd verwelkomd. Er waren oude gewoonten die losgelaten werden en nieuwe afspraken die ervoor in de plaats kwamen. Alles wat vertrouwd was, viel weg en liet in eerste instantie alleen maar een leegte achter.

Het deed ons stilstaan bij de pleegkinderen en -gasten die wij onder-steunen. Ook zij nemen afscheid en worden verwelkomd. Ook zij moe-ten oude gewoonten loslaten en nieuwe afspraken leren kennen. Ook voor hen valt alles wat vertrouwd is weg en is er – tijdelijk althans – een gevoel van leegte. Door de fusie beseften we nog beter hoe intens dit hele proces is.

Na anderhalf jaar is er een gevoel van vertrouwdheid gekomen. Voor de ene al wat meer dan voor de andere maar er ligt een fundament. Een fundament van waaruit we verder kunnen bouwen aan een stevige en warme organisatie waar iedereen zich welkom en ondersteund voelt. Meer en meer krijgt Pleegzorg Provincie Antwerpen een eigen gezicht.

Kleurrijk! draagt daar op een heel eigen manier toe bij. 4 keer per jaar willen we jullie via deze weg informeren over wat er in pleegzorgland gebeurt. Maar we laten onze blik ook ruimer dwalen: alle onderwerpen die relevant zijn voor pleegouders van kinderen en jongeren of voor vol-wassenen met een beperking en hun omgeving krijgen hier aandacht.

Als algemeen directeur van Pleegzorg Provincie Antwerpen wil ik je heel hartelijk welkom heten bij onze nieuwe, grote pleegzorgfamilie. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Dan kun je altijd terecht bij je per-soonlijke begeleider of op de administratieve dienst in jouw regio.

Warme groeten,

Danielle DecorteDirecteur Pleegzorg Provincie Antwerpen

Page 4: Kleurrijk! - Juni 2015

Kleurrijk Juni 2015 > Geknipt <

4

gekniptSammy krijgt pleegouders

De mama van Sammy heeft het niet makkelijk. Ze staat er hele-maal alleen voor en is dringend op zoek naar werk. De situatie wordt haar te veel. Daarom beslist ze om Sammy tijdens de week bij een pleeggezin te laten wonen. Zo leren we Frank en Roos kennen, de pleegouders die Sammy een thuis bieden zodat mama haar problemen kan aanpakken. ‘Sammy krijgt pleegouders’ is een mooie ken-nismaking met ondersteunende pleegzorg en heeft prachtige, fantasierijke prenten waar ein-deloos veel in te ontdekken valt. Een aanrader!

Meer info? Sammy krijg pleegouders is uitgegeven door Clavis Books en kost 14,95 euro. Je kunt een exemplaar bestellen bij Pleegzorg Provincie Antwerpen via [email protected]

Het meisje met het omgekeerde magneetjeNet als in Vlaanderen kropen ook in Nederland twee pleegmama’s in hun pen én in hun verfpotten om een prentenboek rond pleegzorg uit te werken. Het resultaat mag absoluut gezien worden. In ‘Het Meisje met het Omgekeerde Magneetje’ raken de twee pleegouders aan de moeilijkheden bij de opvoeding van kinderen met een verstoorde hechting. Vanuit hun eigen ervaringen tekenen ze een herkenbaar verhaal om ook andere pleegouders woorden te geven om met hun pleegkinderen te praten over hechting.

Meer info? Je kan het boekje lezen via deze link:https://www.pleegzorg.nl/nieuws/het-meisje-met-het-omgekeerde-magneetje/!

Meewerken aan Kleurrijk!?

Je hebt het misschien al ge-merkt: dit is de allereerste keer dat je een Kleurrijk! in handen houdt. En dat is helemaal geen verrassing want dit exemplaar is de allereerste editie ooit. Bij een nieuw pleegzorgdecreet en een nieuwe pleegzorgdienst hoort ook een nieuw magazine, zo dachten wij!Kleurrijk! is er voor alle pleegzorgers van Pleegzorg Provincie Antwerpen: pleegouders en pleeggrootouders, pleegnonkels en pleegjuffen, pleeg-broers en pleegzussen… kortom, voor iedereen die een kind, jongere of volwassene met een beperking of psychiatrische problematiek een warme thuis biedt.

Kleurrijk! verzamelt een mix van relevante nieuwtjes, praktische tips, interessante interviews en fun en plezier. En vanwaar de naam? Kleurrijk! duidt op alle kleuren, geu-ren en vormen die pleegzorg rijk is.Kriebelt het bij jou om mee te schrijven aan dit gloednieuwe ma-gazine? Stuur dan gauw een mailtje naar [email protected].

Tip 1

Tip 2

Page 5: Kleurrijk! - Juni 2015

5

Kleurrijk Juni 2015 > Geknipt <

Ja, ik kan! zet pleeggasten in the picture!Dat pleegkinderen in een pleeggezin wonen, dat is intussen overbekend. Maar dat er naast alle pleegkinderen ook heel wat volwassenen met een beperking of een psychische problematiek terecht kunnen in gastgezinnen, wordt al te vaak vergeten. Om in te spelen op die vergetelheid zetten we in juni een specifieke campagne op rond de volwassenen in pleegzorg, de pleeggasten. Op die manier willen we het Antwerpse -en bij uitbreiding Vlaamse- publiek kennis laten maken met deze bijzondere vorm van samenwonen. Authentiek en echt. Zo stellen onze pleeggasten zichzelf aan de wereld voor. Hun eigen leven én de kansen die ze krijgen omdat ze in een gewoon gezin wonen… dat staat centraal. Hen tonen in het dagdagelijkse: wanneer ze dankzij hun gastgezin hun passie kunnen uitoefenen. Of gewoon de luxe ervaren van een eigen kamer te hebben, zelf te kunnen koken, met anderen of alleen aan tafel te zitten, zelf naar het werk te gaan, eigen hobby’s te hebben. Gemist of gewoon gezond geïnteresseerd in onze gasten? Check het snel op www.jaikkan.be!

Pleeggrootouder- bijeenkomsten Wanneer ouders tijdelijk niet voor hun kind kunnen zorgen, zijn er nogal wat grootouders die in de bres springen. Daarom organiseer-de Pleegzorg Provincie Antwerpen bijeenkomsten voor pleeggrootou-ders. Zij krijgen met heel specifieke uitdagingen te maken zoals bijvoor-beeld de contactregeling of samen-werking met de ouder die tegelijk hun kind is, het leeftijdsverschil met hun kleinkinderen, de leefwe-reld van jongeren waar zij weinig of geen voeling mee hebben, de bezorgdheid dat ze hun puberende kleinkinderen niet de baas zullen kunnen, enz. Het was heel fijn om ervaringen uit te wisselen en zich in elkaars verhalen te herkennen of van elkaar te leren.

Wist je dat?Er een pleegouderraad is binnen Pleegzorg provincie Antwerpen? Een aantal pleegouders ontmoet er elkaar om na te denken over de werking van pleegzorg en samen ideeën te formuleren om pleeggezinnen nog beter te ondersteunen. Maar ook heel wat pleegjongeren tussen 12 en 25 jaar komen op geregelde tijdstippen samen!

Uitnodigingen gemist en toch interesse? Mail dan snel naar [email protected].

De volgende jongerenbijeenkomst gaat door op vrijdagnamiddag 10 juli in ‘t Werkhuys in Borgerhout. Allen daarheen!

Pleegzorg op het internetHet internet en de sociale media bieden enorm veel kansen om pleegzorg in de wereld te zetten én om contact te hebben met iedereen die pleegzorg een warm hart toedraagt. Waar vind je ons zoal?

- www.pleegzorgprovincieant-werpen.be: uitgebreide website waar pleegzorg in al zijn vormen voorgesteld wordt én waar ook actuele informatie staat voor pleegouders. Ook regionaal nieuws zoals de adressen van onze locaties en een overzicht van alle medewerkers vind je er terug. Breng dus regelmatig een bezoekje om mee te blijven met het laatste nieuws.

- Facebook ‘pleegzorg provin-cie antwerpen’: actieve pagina waar we kort op de bal spelen en allerlei leuke nieuwtjes delen met onze fans. Zin op te reageren? Laat je helemaal gaan en maak van onze Facebook pagina een echte, interactieve plek

- www.patchworkmama.be: hilarische blog over het boei-ende, uitdagende leven van een pleegmama.

- www.pinterest.com/pleegzorgvl: Pinterest is een waanzinnig leuke plek voor iedereen die inspiratie zoekt over de meest uiteenlopen-de onderwerpen of zelf ideetjes wil delen over zijn of haar passie. Nu kun je er ook ideeën opdoen of informatie vinden over pleeg-zorg! Enkele thema’s: Kleurrijk opvoeden, kinderboeken, beken-de pleegkinderen, enz.

Page 6: Kleurrijk! - Juni 2015

6

Kleurrijk Juni 2015 > Achtergrondartikel <

Pleegzorg Provincie Antwerpen is alweer zo’n 1,5 jaar jouw nieuwe pleegzorgdienst. In dat anderhalf jaar hebben we hard gewerkt en hebben onze pleegouders veel ge-duld gehad. Want naast de organi-satorische veranderingen waren er ook de veranderingen binnen Jon-gerenwelzijn en de ganse jeugdzorg. Iedereen moest zijn weg zoeken in de nieuwe regelgeving en werkwij-ze. Maar stilaan valt alles wat in zijn plooi en willen we onszelf graag wat uitgebreider aan je voorstellen zodat we een persoonlijker gezicht krijgen.

Pleegzorg Provincie Antwerpen be-staat uit de medewerkers van de vroegere diensten Bowa, CPK, De Mutsaard, Jeugdzorg in Gezin, Kaos, Oikonde Antwerpen, Oikonde Me-chelen, Open Thuis en Opvang. Op initiatief van Minister Jo Vandeurzen smolten zij op 1 januari 2014 samen tot een grote, provinciale dienst.

En groot… dat mag je echt wel zeg-gen! In totaal telt Pleegzorg Provin-cie Antwerpen 180 medewerkers. Zij werken vanuit 9 verschillende loca-ties, verspreid over onze provincie. Zo beperken we de reistijd en -kos-ten en zitten we altijd in de buurt van onze pleeggezinnen.

Pleegzorg Provincie Antwerpen wordt geleid door 4 directrices die alle vier een leidinggevende of coa-chende functie hadden in een van de vroegere diensten.

Algemeen directeurDanielle Decorte (De Mutsaard)

OrganisatiedirecteurHeidi Mertens (Jeugdzorg in Gezin)

Inhoudelijk DirecteurKarina Van Belle (Jeugdzorg in Ge-zin)

Directeur Ontwikkeling en IntegratieHilde Van Riet (Oikonde Mechelen)

Pleegzorg Pro

vincie Antwerpen

Ev

en

vo

ors

telle

n:

Page 7: Kleurrijk! - Juni 2015

7

Kleurrijk Juni 2015 > Achtergrondartikel <

Administratieve Gids

Met het ontstaan van Pleegzorg Provincie Antwerpen werd ook

een nieuwe Administratieve Gids opgesteld. Daarin vind je richtlijnen en tips rond praktische zaken die je als pleegouder kunt tegenkomen,

administratieve afspraken die je moet volgen en een aantal

standaarddocumenten. Heb je deze gids nog niet ontvangen, dan

kun je hem altijd opvragen bij je begeleider of bij de administratieve

dienst van jouw afdeling.

Pleegzorg voor kinderen én volwassenen In totaal ondersteunt Pleegzorg Provincie Antwerpen 1240 pleeg-gezinnen. Zij dragen zorg voor 1699 pleegkinderen en pleeggasten (+18 jaar). Daarmee zijn we de grootste dienst van Vlaanderen. Onder onze pleegkinderen en -gas-ten zijn er 198 personen met een beperking of een psychiatrische problematiek. 100 van hen zijn jon-ger dan 18 jaar, 98 zijn ouder dan 18 jaar. België is daarmee een van de weini-ge landen ter wereld waar pleegzorg voor volwassenen met een beper-king of psychiatrische problematiek georganiseerd wordt. Hierdoor kun-nen ook zij een nieuwe thuis vinden bij een gastgezin, al dan niet binnen het eigen netwerk.

PleeggezinnenPleegzorg Provincie Antwerpen telt 851 bestandspleeggezinnen. Dat betekent dat het pleeggezin en het pleegkind of –gast elkaar voor de opvang niet kenden. 600 gezin-nen vangen een familielid op en 246 gezinnen bieden tijdelijk een thuis aan iemand uit hun kennissenkring. Er is dus geen familiale relatie maar het gezin en pleegkind of –gast ken-den elkaar voordien al wel.

Pleegkinderen en pleeggasten968 pleegkinderen zijn tussen 7 en 18 jaar. Daarmee vormen zij de grootste groep. De kleinere kinderen van 0 tem 6 jaar zijn met 460 goed voor een tweede plaats. De +18-ja-rigen zijn iets minder talrijk: 271.

Aantal begeleidingen per afdelingNiet alle afdelingen begeleiden evenveel kinderen en volwassenen. Dat hangt natuurlijk af van het aantal pleeggezinnen in die specifieke re-gio en het aantal locaties dat we in die regio hebben.

Mechelen - Stuivenbergvaart 321Antwerpen - Karel Miry 306Antwerpen - Michielshof 253Turnhout 246Geel 192Antwerpen - Yperman 125Antwerpen - Drakenhof 143’s Gravenwezel 98Mechelen - Schuttersvest 13

Afdelingen

van Pleegzorg

Provincie

AntwerpenHier vind je

een afdeling van Pleegzorg

Provincie Antwerpen:

Antwerpen

Afdeling DrakenhofDrakenhoflaan 68

2100 Deurne03-366 09 11

Afdeling MichielshofWittestraat 116 bus 1

2020 Antwerpen 03-233 52 78

Afdeling HobokenSmallandlaan 1-3

2660 Hoboken03-247 88 60

Afdeling YpermanKorte Ypermanstraat 32

2060 Antwerpen03-272 51 89

Geel

Afdeling GeelLogen 522440 Geel014-56 37 27

Mechelen

HoofdzetelSchuttersvest 452800 Mechelen015-44 00 60

Afdeling MechelenStuivenbergvaart 762800 Mechelen

’s Gravenwezel

Afdeling ‘s GravenwezelWijnegemsesteenweg 55b2970 ’s Gravenwezel03-645 86 25

Turnhout

Afdeling TurnhoutPatersstraat 622300 Turnhout014-45 38 82

Page 8: Kleurrijk! - Juni 2015

8

Kleurrijk Juni 2015 > Flash <

Wanneer een pleegkind of een pleeggast een tijdje in een pleeggezin gaat wonen, verandert er heel wat. Een ander huis, een andere kamer, misschien een extra zus of een hond erbij... In deze rubriek geven ze ons een blik in hun wereld met foto’s die ze zelf gemaakt hebben.

Wil je ook met je foto’s in Kleurrijk!? Stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar [email protected] en wie weet sta jij wel in de volgende editie!

Kijk deze keer mee in de wereld van X. en M.! Zij zijn 7 en 9 jaar en wonen in een pleeggezin in Mechelen!De

wer

eld

van.

..1 2

4

5

3

6

7

Page 9: Kleurrijk! - Juni 2015

Kleurrijk Juni 2015 > Flash <

1 Onze pleegmama is een beetje gek van draagdoeken… En wij dus ook! Je kunt er te gekke dingen mee doen!

2 Zwemmen vinden we allebei heel leuk! En met onze brilletjes op durven we ook kopje onder

3 Dit is onze slaapkamer. We slapen samen en vinden dat supertof!

4 Dit is de klas van X!

5 X. vindt fietsen naar school ook supertof! Zelfs als het koud is!

6 Met drie kinderen hebben we heel veel schoenen! Wel 9 paar!

7 Onze pleegpapa kan keigekke bekken trekken!

8 En onze pleegmama ook!

9 Dit is ons pleeggezin! We hebben een pleegmama en pleegpapa en een pleegzus!

10 In de klas van M. kan je zelfs boven zitten!

11 Wij delen bijna alles met elkaar, maar hebben wel elk onze eigen spulletjesemmer! Daar steken we al onze kleine spullen in. En af en toe belandt er wel eens iets in de verkeerde emmer…

9

9

8 10

11

Page 10: Kleurrijk! - Juni 2015

10

Kleurrijk Juni 2015 > Interview <

“Een houvast bieden,

dat willen

we”

Voorleesboekjes voor

pleegkinderen vind je

amper terug. Dus maakten

pleegmama Lies Jacobs

en kindertherapeute Lies

Ledegen er gewoon zelf

één. Hun hoofdpersonage,

een hondje, doopten ze

Pipa: “Want jonge kinderen

identificeren zich makkelijker

met een diertje.”

Lies & Lies schreven en illustreerden

een prentenboek voor jonge pleegkinderen.

Een zeldzaamheid: prentenboekjes waarmee je pleegzorg kan uitleggen aan jonge kinderen. Maar sinds pleegmama Lies Jacobs en kindertherapeute Lies Ledegen de handen in mekaar sloegen, werd het boek ‘Pipa vindt een weg’ al snel werkelijkheid.

Waar haalden jullie de mosterd voor Pipa zoekt een weg? Lies Ledegen: “In mijn praktijk ga ik vaak met pleegkinderen aan de slag vanuit verhalen. Samen maken we een verhaal, hún verhaal. Kinderen die naar een pleeggezin verhuizen, beseffen soms helemaal niet wat hen overkomt. Als ze dan zelf woorden kunnen geven aan wat ze meemaken helpt dat om hun eigen plekje te vinden.”Lies Jacobs: “Vanuit mijn ervaringen als pleegmama van twee jonge kinderen speelde ik al langer met de idee om iets te doen rond

de zoektocht die pleegkinderen doormaken. Ik las zelf vaak voor uit bestaande boekjes maar die eindigden altijd met de idee dat alles gewoon goed komt. Maar voor onze pleegkinderen voelde dat niet zo aan: voor hen was niet alles in orde. Daarom wilden we zelf wel starten vanuit het hoopvolle, maar ook stilstaan bij de moeilijke kanten en hoe je daar samen mee moet omgaan.”

Welke moeilijkheden lieten jullie aan bod komen?Lies Ledegen: “Bij kinderen die hetzelfde meemaken, merk je dat een aantal identieke elementen in hun gedrag naar boven komt. Bij pleegkinderen is dat niet anders. Die gedragingen hebben we in kaart gebracht en gebundeld. Pleegkinderen fantaseren bijvoorbeeld sneller, verzamelen graag zaken of worstelen met eten.

Ze zijn bang om verlaten te worden en proberen dat op één of andere manier te uiten: door zich heel erg vast te klampen of net door hun grenzen af te tasten. Bij het verhaal hebben we ook een leidraad ontwikkeld die pleegouders tips geeft om de zoektocht van hun pleegkinderen zonder oordelen mee te beleven.”

Waarom kozen jullie een diertje als hoofdpersonage?Lies Ledegen: “Omdat kinderen zich heel hard herkennen in diertjes. Je kan wel vragen aan kinderen om te vertellen hoe ze zich voelen maar als je vraagt om een diertje te kiezen dat past bij wat ze voelen, gaat dat veel gemakkelijker. Kinderen gaan veel gemakkelijker praten vanuit diertjes. Vooral omdat het genoeg afstand geeft: het gaat over een hondje, het gaat niet over mij.”

Page 11: Kleurrijk! - Juni 2015

11

Kleurrijk Juni 2015 > Interview <

het moet’ maar iedereen de ruimte laten om er zelf verder zijn eigen weg mee in te slaan. Elk gezin is anders en dat wilden we benadrukken.”Lies Ledegen: “Ook de emoties zijn niet expliciet af te leiden uit de tekeningen. Elk kind kan zich op die manier zelf inleven en bepalen of het een blij, een bang of een boos hondje is. In die zin geeft ook de tekenstijl nog heel veel ruimte voor kinderen.”

Wat kan een pleegkind uit het boekje halen?Lies Ledegen: “Het boek probeert vooral aan te geven hoe moeilijk het is je aan te passen aan een nieuwe situatie, dat het heftig kan zijn en kinderen bepaalde dingen missen. Ze moeten zichzelf echt helemaal inpassen, met alles wat ze zijn, alles wat ze voelen, alles wat ze denken. Een houvast bieden, dat is wat we willen. Net dat ingewikkelde aanpassingsproces staat centraal in het verhaal. En je kan er niet van uitgaan dat dat proces ooit stopt: Pipa weet dat zijn tranen gedroogd zullen worden. Niet voor altijd, maar altijd weer.”

Lies Jacobs: “We kozen ook bewust voor een hondje omdat het bij jonge kinderen vaak een romantisch beeld oproept. Hoeveel kinderen willen er zelf geen hondje hebben om te aaien en te koesteren? De berenfamilie is dan weer een associatie met veiligheid en tegelijk een zekere zachtheid.”

Op welke manier sluit de tekenstijl aan bij het verhaal?Lies Jacobs: “Pipa is eigenlijk opgebouwd uit een tekening die ons pleegdochtertje maakte toen ze pas bij ons kwam. Ze had heel losse lijnen getrokken en die spontane vormen van een kind van twee heb ik gebruikt om Pipa mee te tekenen. Daaruit is de rest verder gegroeid. We hebben ook heel duidelijk gekozen om het berenhol heel ‘leeg’ te laten, hoewel het huis bruist van de levendigheid. We wilden niet opdringen ‘hoe

Vrijdag 16 oktober organiseert AVOP (Antwerps Vormingsoverleg

Pleegzorg) een vormingsmoment voor pleegouders rond het boek

‘Pipa vindt een weg’. Deze vorming gaat door in de

Tuinzaal van CC De Warande in Turnhout. We starten om 9u30 en ronden af om 13u00. Nadien is er tijd om nog na te praten met een

broodjesmaaltijd. Een uitnodiging volgt nog!

Avop

vormingsmoment

Pipa aan 1/2 prijs

Pleegzorg provincie Antwerpen

geeft je de kans om

‘Pipa vindt een weg’

tegen halve prijs te bestellen.

Voor €10 i.p.v. €19,95 is het boekje

helemaal van jou. Geïnteresseerd?

Stuur snel een mailtje met

je naam en adres naar

kleurrijk@pleegzorgprovincieant-

werpen.be!

Page 12: Kleurrijk! - Juni 2015

12

Kleurrijk Juni 2015 > Pluim <

Wie verdient volgens jou een pluim?

De eerste pleegzorgpluim reikt Shauny met veel overtuiging uit aan haar pleegmama Mieke.

Shauny: “ik woon al sinds mijn eerste levensjaar bij Mieke. Ze was mijn onthaalmoeder en wanneer mijn mama laat moest werken, mocht ik bij Mieke blijven. Na een tijdje woonde ik hier fulltime. Mieke verdient de pleegzorgpluim omdat ik dankzij haar ongelofelijk veel kansen gekregen heb. Kansen die ik niet gehad zou hebben als ik bij mijn mama was blijven wonen. Mieke heeft in haar eentje 5 kinderen groot gebracht en heeft dat heel goed gedaan. Ze is een toffe, is sociaal geëngageerd, heeft tonnen energie en staat altijd klaar om anderen te helpen. Ze heeft ook altijd mijn mama gerespecteerd en dat vind ik wel sjiek want ze maakte het Mieke bij momenten niet makkelijk. Maar Mieke kon daar tegen. Dankzij Mieke is pleegzorg een positieve ervaring in mijn leven waardoor ik later misschien zelf ook pleegmoeder wil worden. En anders zal ik alleszins mijn eigen kinderen opvoeden zoals ik Mieke dat heb zien doen. Ik studeer nu ook Orthopedagogie zodat ik er later mee voor kan zorgen dat andere kinderen ook de kansen krijgen die ik gekregen heb.”

Ken je dat? Van die mensen die zo fantastisch zijn, dat ze zonder meer een pluim verdienen?

Je pleegouders bijvoorbeeld omdat ze zoveel voor je doen, je pleegkind omdat het zo goed z’n draai vond in je gezin, je mama omdat ze

haar problemen overwon, je zus omdat zij al 4 jaar je kind opvangt, je moeder omdat ze een

lieve oma voor je pleegkind is… Kortom, iemand waarvan jij denkt:

“Wat die doet, dat is écht buitengewoon!”

Stuur dan een mailtje of brief met jouw gegevens, de gegevens van de persoon die de

pluim verdient en een korte motivatie naar Kleurrijk!, Schuttersvest 45, 2800 Mechelen

of mail naar [email protected]

Page 13: Kleurrijk! - Juni 2015

13

Kleurrijk Juni 2015 > In het nieuws <

Maak pesten zichtbaar: praat erover

> Bron: persbericht Tumult

Je ziet het niet altijd, je hoort het niet altijd, maar het gebeurt. Dagelijks. Pesten blijft vaak onzichtbaar omdat zowel slachtoffers als omstaanders er niet over (dur-ven) spreken. De campagne ‘Praat over Pesten’ maakt pesten bespreekbaar bij tieners en hun begeleiding. Op de website vind je veel tips, organisaties die je kunnen helpen en een educatief pakket om rond het thema aan de slag te gaan. Dit alles om tieners, hun ouders en be-geleiding te sensibiliseren en zo het taboe rond pesten te doorbreken. Maak pesten zichtbaar: praat erover!

Check www.praatoverpesten.be. Voor wie gepest wordt maar ook voor wie mee pest of jongeren bege-leidt.

Speel-goed> Bron: Jeugdinfotheek.be

Het Forum voor Amateurkunsten geeft samen met ABC (Art Basics for Children) een boekje uit dat de creativiteit van kinderen prikkelt.

Kinderen hebben niet veel nodig om creatief bezig te zijn. Fantasie is vaak voldoende om tot de origineelste creaties te komen. SPEEL*GOED staat boordevol pren-ten en inspiratiemateriaal om zelf speelgoed te maken. Schaduwspel, klanken toveren, muziek maken of een stop-motion filmpje .... Creativiteit kent geen grenzen!Het boekje is bedoeld voor kinderen van 3 tem 12 jaar maar steekt ongetwijfeld ook ouders, grootouders en leerkrachten aan. Kortom, iedereen die houdt van knut-selen en dingen ineensteken.

Een papieren versie van het boekje is gratis en word je met de post toegestuurd. Je kan het boekje ook inte-graal downloaden en uitprinten. Zo heb je het handig en snel!

ContactForum voor [email protected] 09 235 40 00 In hetnieuws

www.praatoverpesten.be

Page 14: Kleurrijk! - Juni 2015

14

Hoe jongeren creatief wegwijs maken in hun rechten binnen contextbegeleiding?

> Bron: Jeugdinfotheek.be

Enkele studenten ontwikkelden drie instrumenten (een spel, een zoekboek en een website) om kinderen (min-der dan 6 jaar, 6 tot 12 jaar) en jongeren (ouder dan 12 jaar) op een interactieve en aantrekkelijke manier kennis te laten maken met hun rechten, heel specifiek binnen de jeugdhulp.www.thatsright.me is de website die ze in het leven rie-pen.

Leestip: Waarom ik soms op en neer spring

> Bron: autismevlaanderen.be

Het is vrij moeilijk om het gedrag en de belevingswe-reld van iemand met autisme te begrijpen. In ‘Waarom ik soms op en neer spring’ geeft Naoki Higashida ant-woord op de vragen die iedereen zich altijd bij autisme stelt. Naoki was dertien toen hij dit boek schreef. Dat is op zich al bijzonder maar als je weet dat hij zelf au-tistisch is, is het nog opmerkelijker. Het is een verhel-derend en inspirerend boek voor ouders, familie, ver-zorgers en leerkrachten van kinderen met autisme. De jonge auteur bewijst dat ook mensen met autisme over fantasie, humor en empathie beschikken en maakt ons op een indringende en ontroerende manier duidelijk hoe belangrijk geduld en begrip zijn.

Uitgeverij: Nieuw AmsterdamAuteur: Naoki HigashidaISBN: 978 90 468 1632 5

YouTube lanceert kindvriendelijke versie

> Bron: Jeugdinfotheek.be

YouTube heeft in de Verenigde Staten een app gelan-ceerd om kinderen veilig naar video te laten kijken. Met de app, die ook naar Europa komt, wil YouTube kinderen een veilige omgeving bieden. De video’s voor de peu-ters en kleuters zijn in vier categorieën onderverdeeld - shows, muziek, leren en ontdekken - en bevatten afleveringen van onder meer Sesamstraat, Thomas de Stoomlocomotief of National Geographic Kids. Zoeken kan via tekst, maar ook via de stem zodat de jongsten ook hun weg vinden. Maar wie vieze woorden dicteert, zal geen resultaten krijgen. Ook commentaar geven op de video’s is niet mogelijk. En ouders die vrezen dat hun kinderen te lang naar YouTube kijken, kunnen een timer instellen.

Kleurrijk Juni 2015 > In het nieuws <

www.thatsright.me

Page 15: Kleurrijk! - Juni 2015

Kleurrijk Juni 2015 > Pleegpret <

15

Bloemenkrans in karton

• Materiaal • dik stuk karton van on-geveer 40 cm x 40 cm, kartonnen verpakking van eieren, waterverf of acrylverf, penselen, schaar of hobbymesje, sterke knutsellijm of eventueel lijmpistool • Teken een dubbele cirkel op het dik stuk karton, de buitenste cirkel heeft een doorsnede van 40 cm, de binnenste cirkel is 30 cm. Snij uit tot je een ronde band karton krijgt van 10 cm breed. Deze band schilder je in zwart of donker-groen. Daarna snij je uit het karton van de eieren allerlei vormen zoals op de foto, blaadjes, kroontjes en bloemen. Die schilder je in allerlei kleuren, hoe meer, hoe liever! Wanneer je daar-mee klaar bent laat je alles heel goed drogen. En dan lijm je de bloemen in elkaar, telkens een of twee verschillend gekleurde kroontjes. Als de lijm van de bloemen goed gedroogd is, neem je de groene blaadjes en plak je die vast op de ronde band van karton. Weer goed laten drogen en daar bovenop kleef je dan met genoeg lijm je bloemen vast. Denk eraan: alles goed laten drogen voor je de krans ophangt. Tip: leg de bloemenkrans op tafel als je een feestje hebt. Succes verzekerd!

Recupgordijn

• Materiaal • gekleurde plastic verpakkingen van yoghurt, potjes, flessen, een rol stevige nylondraad, een schaar of hobbymesje, een plankje gezaagd op de breedte van de deuropening met op elke 10 cm geboorde gaatjes • Regent het buiten en heb je zin in een namiddag knutselen? Dan maak je toch gewoon een fantastisch deurgordijn dat je aan de tuindeur kan ophangen, of zelfs in je kamer. Voor je hier kan aan beginnen moet je wel een paar weken naast plastic flessen ook felgekleurde potjes van yoghurt, plastic stoppen van verschillende formaten en lege fles-sen van kuisproducten (wel altijd goed uitspoelen) verzamelen. Wanneer je denkt dat je er genoeg hebt, neem je een schaar en snij je alles aan reepjes, je maakt er gaatjes in, of je snijdt er bloemen uit zoals op de bijgevoegde foto. Als je hiermee klaar bent neem je een stevig nylon draad van de gekozen lengte en rijg je alles aan elkaar. Die slingers haal je dan door de gaatjes van de plank en maak je vast met een knoop. Nog ophangen en dan genieten van het zicht!

Tafel met bordverf

• Materiaal • krijtjes, een lage houten salontafel, nieuw (bvb Ikea) of tweedehands, een potje zwar-te bordverf, eventueel een potje primerverf als de tafel in slechte staat is • Neem een laag tafeltje, afhankelijk van de staat van de tafel schilder je eerst een laagje primer en daarna een of twee lagen bordverf. Een simpele tip en een hoop tekenplezier voor de allerkleinsten.

.

Koordspel

• Materiaal • een bol dikke, felgekleurde wol, eventueel wat belletjes • Groot en klein, iedereen houdt van dit spel. Binnen of buiten, alles wat je nodig hebt is een bol wol. Je spant lukraak dra-den tussen bomen, hekken, de traphal of stoelen. Om het spannender te maken kan je nog wat belletjes hangen aan de draden. Dan is het nog enkel een kwestie om aan de andere kant van je parcours te geraken zonder een belletje te doen rinkelen. Anders moet je stoppen. 1,2,3,

start!

Waterspel

• Materiaal • plastic flessen, schaar met een scherpe punt, roestvrije schroefjes, schroevendraaier, eventueel rol duct tape en rubber/plastic slang •De zomer komt eraan dus is het hoog tijd om plastic flessen te verzamelen. Grote, kleine, gewoon doorschijnend of in alle kleuren van de regenboog. Je zoekt een houten hek of een schutting in je tuin en dan gebruik je gewoon je fantasie. Maak hier en daar een gat in de fles, of een serie gaatjes, dan krijg je regen! Met een paar schroefjes bevestig je dan de flessen schuin tegen de plank. Wil je het nog spannender maken dan koop je stukjes gekleurde rubberen slang die je met duct tape vastplakt. Afhan-kelijk van het stuk hout of de schutting maak je deze spelwand net zo groot of ingewikkeld als je zelf wilt. Nu nog enkel die waterbestendige sandalen en een zwembroek aan.

(-: P

leeg

pre

t (-:

Page 16: Kleurrijk! - Juni 2015

16

Kleurrijk Juni 2015 > Pleegpret <

Kle

ur

ons!

V.U

.: D

anie

lle D

eco

rte -

Sch

utt

ers

vest

45

- 2

80

0 M

ech

ele

n