Courantje Juni 2015

16
Juni 2015 Jaargang 27 nr. 147 Medewerkers: J. Christiaens, S. Gythiel, N. De Maesschalck, K. Lauwers, E. Meersman, Y. Zoldermans, K. De Meulenaer, P. De Moor SINT-JORISINSTIUUT Magazine van het Sint-Jorisinstituut Kruibekestraat 55a 9150 Bazel Tel. 03 740 03 30 Fax 03 744 02 90 sint.joris@sintjorisbazel.be www.sintjorisbazel.be In dit nummer: 2-daagse naar Parijs Ouderraad VCA-basisveiligheid Familienieuws Kalender Ieper Walk For Water Koken voor gevorderden …. Verantwoordelijke uitgever: P. Demoor - Afgiſtekantoor Kruibeke The sky is the limit-Proclamatie We kunnen het ons levendig voorstellen: wekenlang hebben de leerlingen van het zesde jaar uitgekeken naar dit mo- ment: de proclamatie. Na zes, zeven of soms acht jaar is het de bekroning van hard werken of het afsluiten van een periode van je broek slijten op de schoolbanken”. Het volgende jaar lonkt de grote (boze) wereld: verder stu- deren, gaan werken, the sky is de limitof zo lijkt het toch, weg van de redelijk beschermde omgeving van onze school in het dorp! 24 juni was er die plechtige afsluiting van de Sint- Jorisperiode. 86 afgestudeerden mochten het podium beklimmen na een bezinningsmoment en muzikaal intermezzo. De meest ver- dienstelijke leerling van de klas kreeg een prijs uit handen van de klasleerkracht. Er werden prijzen uitgereikt voor de beste GIP-proef en uit- werking van de onderzoekscompetenties en een prijs voor de leerling die een bijzondere inspanning leverde om het Lasalli- aanse denkgoed uit te dragen. Nieuw dit jaar was De Gulden Joris”, een prijs uitgereikt door de ouderraad aan 2 leerlingen die zich gedurende hun schooltijd ten dienste hebben gesteld van de school en hun medeleerlingen en die nauw betrokken waren bij de organisatie van allerlei activiteiten. We wensen alle gelauwerden een mooie toekomst toe! LK

description

 

Transcript of Courantje Juni 2015

Page 1: Courantje Juni 2015

1

Juni 2015

Jaargang 27 nr. 147 Medewerkers: J. Christiaens, S. Gythiel, N. De Maesschalck, K. Lauwers,

E. Meersman, Y. Zoldermans, K. De Meulenaer, P. De Moor

SIN

T-J

OR

IS

IN

STIU

UT Magazine van het

Sint-Jorisinstituut

Kruibekestraat 55a

9150 Bazel

Tel. 03 740 03 30

Fax 03 744 02 90

[email protected]

www.sintjorisbazel.be

In dit nummer:

2-daagse naar Parijs

Ouderraad

VCA-basisveiligheid

Familienieuws

Kalender

Ieper

Walk For Water

Koken voor gevorderden

….

Verantwoordelijke uitgever: P. Demoor - Afgiftekantoor Kruibeke

The sky is the limit-Proclamatie

We kunnen het ons levendig voorstellen: wekenlang hebben de leerlingen van het zesde jaar uitgekeken naar dit mo-ment: de proclamatie.

Na zes, zeven of soms acht jaar is het de bekroning van hard werken of het afsluiten van een periode van “je broek slijten op de schoolbanken”.

Het volgende jaar lonkt de grote (boze) wereld: verder stu-deren, gaan werken, “the sky is de limit” of zo lijkt het toch, weg van de redelijk beschermde omgeving van onze school in het dorp!

24 juni was er die plechtige afsluiting van de Sint-Jorisperiode.

86 afgestudeerden mochten het podium beklimmen na een bezinningsmoment en muzikaal intermezzo. De meest ver-dienstelijke leerling van de klas kreeg een prijs uit handen van de klasleerkracht.

Er werden prijzen uitgereikt voor de beste GIP-proef en uit-werking van de onderzoekscompetenties en een prijs voor de leerling die een bijzondere inspanning leverde om het Lasalli-aanse denkgoed uit te dragen. Nieuw dit jaar was “De Gulden Joris”, een prijs uitgereikt door de ouderraad aan 2 leerlingen die zich gedurende hun schooltijd ten dienste hebben gesteld van de school en hun medeleerlingen en die nauw betrokken waren bij de organisatie van allerlei activiteiten.

We wensen alle gelauwerden een mooie toekomst toe!

LK

Page 2: Courantje Juni 2015

2

2-DAAGSE NAAR PARIJS VOOR 4EM, 4H, 4IW, 4MT, 4W, 4K OP 21 & 22 MEI

Na vele schriftelijke en mondelinge voorbe-reidingen in de vorm van lees-, luister-, schrijf- en spreekoefeningen was het op donderdag 21 mei dan eindelijk zover: 99 leerlingen vertrokken samen met hun 8 be-geleiders naar de mooiste stad ter wereld: PARIS! (Ik geef het toe: ik ben misschien wel een klein beetje bevooroordeeld ;-) )

Ondanks het vroege vertrekuur (4u30) was iedereen netjes op tijd en konden we de bus-reis aanvangen. De sfeer zat er meteen goed in! Er werd gezongen, de selfiesticks kwamen boven, de snoepzakken gingen rond; kortom, het beloofde een toffe tweedaagse te wor-den!

Onze eerste halte was aan de tuinen van Ver-sailles. Onder een stralende zon genoten we van al het moois en het voelde aan alsof we de geschiedenis van de Franse koningen ‘en direct’ konden mee-maken. Velen waren dan ook onder de in-druk.

Daarna bracht de bus ons naar het bekend-ste monument ter we-reld: La Tour Eiffel. ‘La Grande Dame’ lachte ons stralend toe en bijna alle leer-lingen waagden zich aan de beklimming tot op de tweede verdie-ping. Daar werden zij dan ook beloond met een prachtig zicht over de lichtstad.

Na een tussenstop in het hotel om de bagage op de kamers te zetten, ging het met de me-tro richting Centre Pompidou. Dankzij het mooie weer waren er veel straatartiesten aanwezig op het plein, maar onze leerlingen zorgden zelf ook voor de nodige animatie: een flashmob, een partijtje voetbal, een dans onder begeleiding van een lokale gitarist, een dance battle met een streetdancer: ja, er zit talent op Sint-Joris!!

Toen we via de Champs-Elysées naar de Pont de l’Alma wandelden, kwamen we Ra-faël Nadal tegen! Als dat geen meevaller was! Bereidwillig liet hij zich fotograferen met een paar van zijn grote fans! Game, set, match!

Als afsluiter van de eerste dag stond er nog een rondvaart op het programma met de bateau-mouche. Vanop de Seine konden we duidelijk zien waarom Parijs ook wel ‘la

ville lumière’ genoemd wordt. Duizenden lampjes zetten ’s avonds de eeuwenoude monumenten nog eens extra in de kijker, wat een adembenemend zicht geeft!

Dag twee begon met een metrorit naar de Notre-Dame. De prachtige portalen, glas-ramen en de innemende sfeer in de kathe-draal waren werkelijk indrukwekkend.

Daarna ging het te voet langs de Seine naar het Louvre, waar de leerlingen naar-stig op zoek gingen naar de beroemde wer-ken zoals de Mona Lisa, de Venus van Milo, de Niké… Ook hier was de tijd weer te kort om alles te kunnen zien.

Een wandeling langs de Tuileriëen bracht ons naar de Place de la Concorde, met in het midden de torenhoge obelisk op de plaats waar tijdens de Franse revolutie meer dan 1000 mensen onthoofd zijn met de beruchte guillotine. De verbeelding van sommige leerlingen vierde hier natuurlijk hoogtij.

Uiteindelijk bracht de bus ons naar Mont-martre voor een bezoek aan de ‘basilique

du Sacré-Coeur’. Daarna mochten de leerlingen rondwande-len in de kleine straatjes en op de Place du Tertre, waar de tekenaars en schil-ders constant hun diensten aanboden en zorgen voor een echte 19de -eeuwse sfeer.

Moe maar voldaan keerden we rond 17 u terug richting Bazel. Voor de meeste leer-lingen had het best

nog wat langer mogen duren.

Alles zat echt mee tijdens deze tweedaag-se: het was stralend weer, we moesten nergens lang aanschuiven en vooral: HET WAS EEN FANTASTISCHE GROEP!

Bedankt allemaal voor jullie aanstekelijk enthousiasme!

Paris, nous vous aimons!

MAM

Page 3: Courantje Juni 2015

3

OUDERRAAD

Ook voor de ouderraad zit het schooljaar er bijna op. Het was een schooljaar waarin we wederom veel hebben kunnen realiseren. Naast een geslaagde kaas-en wijnavond hebben we ook de handen uitgestoken op de spaghettiavond, de honderddagenfuif en de opendeurdag.

In samenwerking met de gezinsbond en het Davidsfonds is er ook een zeer leerrijke le-zing door kunnen gaan i.v.m." De cel ver-miste personen".

We hebben ook een financiële ondersteuning gegeven aan het project "fruit op school", dat de leerlingenraad op touw heeft gezet.

En dan was er natuurlijk de organisatie van het tweejaarlijks toneel, waarvoor de leer-krachten van de school zich geheel vrijwillig enorm ingezet hebben.

Ook ditmaal was dat weer een toneelstuk van jewelste. Bij deze wil ik, in naam van de ouderraad, alle toeschouwers en medewer-kers hartelijk bedanken. En niet in het minst de sponsors, want zonder hen zou de-ze productie niet mogelijk geweest zijn. Uit erkentelijkheid publiceren we bij dit artikel de namen van onze hoofdsponsors.

Uiteraard heeft dit alles aardig wat fondsen opgebracht die via verschillende projecten, de leerlingen ten goede komen.

We hebben vier nieuwe fietsen aangekocht die kunnen ontleend worden door de leer-lingen als hun fiets stuk is of als ze met de fiets op uitstap gaan.

Ook krijgen alle leerlingen die dit jaar afstu-deren, een aandenken vanwege de ouder-raad. Bovendien voorzien we een extra prijs, “ De Gulden Joris”, voor twee leerlingen die zich extra hebben ingezet gedurende dit schooljaar.

Met het geld dat we daarna over hebben, gaan we trachten de speelplaats wat op te fleuren door de betonnen banken te schil-deren en de speelplaats te voorzien van wat groen.

Rest mij enkel nog iedereen te bedanken die het heeft mogelijk gemaakt om dit alles te realiseren.

Vriendelijke groeten,

Kurt Vervoort

Voorzitter ouderraad.

www.publirent.be

In het kader van GOK (gelijke onderwijs-kansen) volgden de leerlingen van het eerste, tweede en vierde jaar een studie-keuzeinfomoment op school. Tijdens de week van 27 april werden ze telkens gedu-rende het vijfde lesuur wegwijs gemaakt in hun studierichting voor volgend school-jaar. Met deze momenten hopen we dat de leerlingen op een bewuste manier op zoek gaan naar de meest gepaste studierich-ting. We wensen iedereen veel succes vol-gend schooljaar en hopen dat elkeen de moed heeft om voluit voor zijn keuze te gaan.

Studiekeuzeinfomoment

Page 4: Courantje Juni 2015

4

FAMILIENIEUWS

Overlijden

Geboorte

KALENDER Kijk geregeld op de Smartschoolkalender!

18 augustus

Instaplesjes IW-EM VM: WM (engineering-schakeltechnieken) NM: WM (elektriciteit)

25 augustus 9-10 u. Vakantietaken afgeven

26 augustus Instaplesjes IW-EM-MT-MV Vm: DD (technisch tekenen)

27 augustus 9 - 12 u. & 13 - 16 u. 2de en 3de graad boeken afhalen

28 augustus 13 - 19 u. 1ste graad boeken af-halen

1 september 9 u. Start schooljaar (1ste jaar) 9.30 u. Start schooljaar (2de jaar)

17 september Car Free Day

5 oktober Facultatieve vrije dag

2 - 8 november Herfstvakantie

21 december - 3 januari

Kerstvakantie

8 - 14 februari Krokusvakantie

28 maart - 10 april

Paasvakantie

24 april Opendeurdag

5 mei O.H. Hemelvaart

6 mei Vrijaf

16 mei Pinkstermaandag

1 juli Zomervakantie

Mevr. Van Puyenbroeck

Maria, overgrootmoeder

van Louis Verdonck (4EM)

Dhr. Van De Vyvere Jozef, groot-

vader van Noah Van De Vyvere

(1Aa)

Mevr. D’Hondt Emma, overgroot-

vader van Jens Van Royen (4IW)

Dhr. Meeus André, grootvader van

Massimo D’Acquisto (7CWM)

Dhr. Scheire Omer, grootvader van

Angelo Scheire (BVL b)

Mevr. Van Damme Christiane,

grootmoeder van Tom Felix (3EM)

Mevr. Rosa Claus, moeder van dhr.

Troch (oudlkr.)

Mevr. De Wit Lydia, grootmoeder

van Gilles Van Raemdonck (3Wa)

Mevr. Lathouwers Denis, groot-

moeder van Yaro Noens (2IWa)

Dhr. Vergult Ignace, schoonvader

van dhr. Van der Aa (lkr.)

Dhr. De Schrijver Emiel, overgroot-

vader van Quinten Van Landeghem

(BVLa)

Dhr. Caluwé Raymond, grootvader

van Sojke Caluwé (5IW) en Lennert

Gorrebeeck (3H)

Mevr. Vandermeiren Jeane, groot-

moeder van Rashmi De Kimpe (4H)

Mevr. Onzia Paula, overgrootvader

van Farah Duym (2Ac)

Roos, dochtertje van Mevr. De Witte

(lkr)

Abel, kleinzoon van mevr. Van Parijs (lkr)

Mevr. Van Kaer (lrk.) met

dhr. Buytaert Sander (oudlln.)

Huwelijk

Page 5: Courantje Juni 2015

5

VCA – Basisveiligheid

Ook dit schooljaar

hebben de leerlingen van 5MV en 5WM 1u lesuur/ week gevolgd om zich voor te bereiden op het officiële examen VCA-basisveiligheid.

Wat is VCA eigenlijk ?

In het begin van de jaren negentig kwam vanuit de petrochemische sector de vraag om veiligheidsregels voor contractors, aan-nemers en onderaannemers vast te leggen. Zij wilden de veiligheid bij het uitvoeren van onderhouds- en constructiewerkzaamheden verhogen. Hieruit ontstond een checklist die de basis vormt voor de doorlichting van zul-ke contractors: de Veiligheids Checklist Aan-nemers of de VCA-checklist. VCA is een ge-certificeerd veiligheidsbeheerssysteem waarmee een bedrijf aantoont dat het veilig wil en kan werken. Alle personen die voor een gecertificeerd bedrijf werken, moeten een B-VCA diploma op zak hebben. Om een B-VCA diploma te behalen moet men deel-nemen aan een VCA-examen en hiervoor slagen met minstens 70%. Het attest blijft 10 jaar geldig.

Steeds vaker wordt voor stages, werkplek-leren en het invullen van een vacature het VCA-attest door de werkgever of het stage-bedrijf verplicht gesteld.

Via de RTC's kunnen leerlingen uit de doel-groep gratis het B-VCA-examen afleggen.

Resultaat ?

Het examen ging door op 19 mei in PAC ‘Het Zuid’ in Gent en van de 27 deelnemen-de studenten van 5WM en 5MV hebben er 22 met succes hun attest kunnen behalen. PROFICIAT !

De niet-geslaagden kregen nog een tweede kans (betalend) op 2 juni … Uiteindelijk werden er slechts 2 studenten … ‘niet veilig genoeg’ bevonden ! Even laten rusten en een volgende keer … moet dit zeker lukken !

AT

Licht: een deeltje of een golf?

Op donderdag 19 maart hebben de leer-lingen van het zesde middelbaar weten-schappen-wiskunde en industriële weten-schappen een bezoek gebracht aan de Uni-versiteit van Antwerpen. Ze zijn naar daar gegaan met de fiets, wat dus zeer sportief was. Daar eenmaal aangekomen hebben ze een inleiding gekregen over de universiteit Antwerpen en daarna zijn ze enkele practi-ca gaan doen in verband met fysica. Ze hebben golven, polarisatie, Newton, enz. gezien.

Deze practica vonden plaats in een verduis-terd lokaal. Alle proeven hadden namelijk te maken met licht, om deze beter te kun-nen zien en uit te voeren moesten deze plaatsvinden in een donker lokaal.

Tijdens deze sessie namen twee doctoraat-studenten hen mee op een reis door de ge-schiedenis van licht. Hierbij was de groot-ste vraag wat licht juist is. Is het een golf of een deeltje? Vele bekende wetenschap-pers hebben hier hun hele leven lang on-derzoek naar gedaan. Mensen zoals Newton en Huygens en ook Einstein hebben zich ermee beziggehouden.

Uiteindelijk blijkt dat licht het allebei is: soms een deeltje en soms een golf. Dit lijkt misschien een gemakzuchtige oplossing, maar deze theorie is weldegelijk goed onderbouwd. Natuurlijk blijft de wetenschap evolueren en zou het best kunnen dat men over 100 jaar hier anders over denkt.

Weetje:

Als je twee “polar” zonnebrillen over elkaar houdt, kan je er niet door kijken, want men spreekt dan van gepolariseerd glas.

Lisa Ser- luppens (6IW) en Elise Wil-laert (6WW)

Page 6: Courantje Juni 2015

6

IEPER MET DE VIJFDEJAARS 21/04/2015

Tyne cot cemetery

Flanders Field

Loopgraven

Pool of peace

Massagraven van de Duitsers

Menenpoort

Om 8 uur vertrokken we naar Ieper waar on-ze uitstap over Wereld-oorlog I van start ging. De eerste busstop was aan het Tyne cot ce-metery. Daar kregen we een half uur de tijd om de graven van de gesneuvelde soldaten van over heel de wereld te bezoeken. Dit wekte een bijzondere sfeer bij ons op. De kalkstenen graven waren geper-sonaliseerd en sommige hadden zelfs een persoonlijke boodschap. Daarna vertrokken we met de bus naar het Flanders Field mu-seum. Hier zagen we echte wapenuitrustin-gen en voorwerpen van tijdens de wereld-oorlog. We konden ook via onze voornaam en familienaam familieleden opzoeken die mee hadden gestreden gedurende WOI. Ook hadden we het geluk dat er net een tijdelijk museum over de gasaanslagen ge-

opend was. Na een verfrissend drankje en een stevige boterham waren we klaar om de loopgraven te trotseren. Na dit bezoek begonnen we aan een wandeling van 4 km richting the pool of peace. Deze plaats is opgeblazen door de Britten met een luide knal die zelfs tot in Londen hoorbaar was. Na een aangrijpende uitleg van meneer Poschet en meneer Ryckebusch vertrokken we met de bus naar de massagraven van de Duitsers. Deze plaats was heel wat tries-tiger dan de eerste. Je kreeg hier meteen

een kil gevoel omdat er kinderen van onze leeftijd begraven liggen en omdat Hitler hier geweest is. We hielden een kleine bezin-ning en er werd voorgele-zen uit de Bijbel. We ver-trokken terug met de bus naar Ieper waar we even de tijd kregen om iets lek-kers te gaan eten. Het was al snel 20 uur, tijd dus om naar de Menen-poort te gaan kijken. Hier kregen we een prachtige

ceremonie te zien. Wederom hadden we geluk met een uitzonderlijke plechtigheid. Na deze leerrijke dag keerden we terug richting het Sint-Jorisinstituut.

ieselot Desmet & Lauren De Keersmaeker 5MTW

De leerlingen van de eerste graad stapten op vrijdag 3 april hun “lentetocht” in het kader van een goed doel. Zij wandelden een parcours van 6 kilometer af doorheen de Polders van Kruibeke. Daarbij droegen zij een fles met water. Tijdens deze ‘Walk for Water’ ondervonden ze wat het is om 6 km te lopen voor water. Voor één keer liepen ze samen met de waterdra-gers uit het zuiden, om ze een duwtje in de rug te geven. Zo wilden ze de beleidsmakers op-roepen om het mondiale drinkwaterprobleem ernstig te nemen en actie te ondernemen.

Nadien werd het water symbolisch verzameld in een grote ton (1 000 liter) in de buurt van sporthal De Dulpop.

Voor deze activiteit waren de leerlingen ook op zoek gegaan naar sponsorgeld om de actie nog meer kracht bij te zetten. Het verzamelde geld ging enerzijds naar PROTOS. Dit is een organisatie die zich inzet voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen in het zuiden.

Anderzijds ging een deel van het geld naar een eigen goed doel: “Superwout”. Niet minder dan 1 200 euro kon verdeeld worden tussen de twee organisaties.

Een dikke proficiat aan de leerlingen van de eerste graad!

WALK FOR WATER

Page 7: Courantje Juni 2015

7

In ons vorig nummer kon je meedoen aan onze traditionele wedstrijd.

“Zoek de 14 spelfouten en verbeter ze!”

Uit de juiste inzendingen werd Iljas Aydin (1B) als winnaar geselecteerd. Hij mag een cinematicket afhalen bij dhr. De Moor.

Deze keer is er geen wedstrijd maar in de herfst zijn we er weer!

In het speciale nummer voor de basisscho-len zat ook een wedstrijd. Farah Shaw uit Burcht was daar de winnares. Zij kreeg haar prijs reeds thuisbezorgd.

Allebei proficiat!

WEDSTRIJD

Recept kaiserschmarren De wintersportfanaten die de Oostenrijkse skipistes aandoen, zullen meteen weten wat dit is….

Tijdens de lessen Duits kon-den de leerlingen proeven van een typisch Oostenrijks dessert “Kaiserschmarren”.

De legende gaat dat “Kaiser” Franz Joseph, ja-wel, de echtgenoot van kei-zerin Sissi, tijdens een jachtpartij in de Salzkam-mergut een gerecht, bereid met de beste eieren, melk en rozijnen kreeg voorge-schoteld. Het zou het lieve-lingsdessert van de koning

geworden zijn.

Kaiserschmarren is een variante op een pan-nenkoek. Het uitzicht lijkt op een mislukt exemplaar! “Schmarren” betekent verdriet: “pannenkoekenverdriet” misschien. De luch-tigheid komt doordat de eiwitten stijf geklopt worden en op het laatste door het beslag ge-roerd worden. Er kan eigenlijk niets misgaan. Enkel opletten dat het zaakje niet aanbrandt!

Kaiserschmarren wordt traditioneel geser-veerd met pruimencompote en poedersuiker.

Jullie krijgen hier nog het receptje mee.

Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 perso-nen:

2 eetlepels rozijnen – 2 eetlepels rum – 4 ei-erdooiers – 50g suiker – 1 snuifje zout – 500 ml melk – een druppel vanille-extract – 150 gram witte bloem, gezeefd – het eiwit van 5 eieren – boter – poedersuiker

En zo bereid je de heerlijke Kaiserschmarren:

1. Laat de rozijnen 30 minuten weken in de rum. Giet ze daarna af en dep ze droog.

2. Klop de eierdooiers, suiker en zout tot een lichtgele en dikke massa. Roer de melk en het vanille-extract erdoor. Giet vervolgens geleidelijk aan de bloem er-door. Tenslotte voeg je de rozijnen toe.

3. Klop de eiwitten tot ze zeer stijf zijn en schep ze door het pannenkoekbeslag.

4. Verhit een eetlepel van de boter op een laag vuur in een diepe pan (ongeveer 20 cm doorsnee) en giet de helft van het be-slag in de pan, ongeveer 0,5 cm diep. Verwarm gedurende 4 minuten tot het deeg is gerezen en de onderkant goud-

bruin is. Haal uit de pan, doe weer een eetlepel boter in de pan, draai de pannen-koek om en bak de andere kant ook gedu-rende 4 minuten.

5. Verdeel de pannenkoek met twee vorken in 6-8 stukken en leg ze op een voorver-warmd bord. Doe hetzelfde met de rest van het beslag.

6. Verhit de resterende boter en bak alle stukjes pannenkoek nogmaals 2 minuten in de hete boter, draai een keer. Bestrooi ze met poedersuiker.

Guten Appetit! LK

Page 8: Courantje Juni 2015

8

Net als de voorbije voorstellingen in 2011 en 2013, kende deze productie : “Hotel Kommer en Kwel” een overdonderend succes! Vier vertoningen lachen, brullen, gieren met de belevenissen van dhr. Kamiel, mevr. José en hun dochter Nina. Hierbij enkele sfeerfoto’s.

Op 31 mei speelde de Burchtse brassband Burgija, de AM-brassband van Antwerpen en de percussieband Pee Stoemp van Hemiksem een concert in de blauwe zaal van de Singel.

Mijn dochter Ragna Möller en een toekomsti-ge studente van jullie, Anke Verboven, speel-den hun eerste concert.

Erland.

Brass in Antwerpen

Hotel “Kommer en kwel”

Opendeurdag

132 inschrijvingen voor het eerste jaar voor het schooljaar 2015-2016.

Dit is het tweede hoogste aantal nieuwe leerlingen in de geschiedenis van onze school. We moeten hier enkel het vorige schooljaar laten voorgaan.

Op 10 mei zetten we de deuren wijd open voor de toekomstige leerlingen en hun ouders. We probeerden de warme sfeer en de betrokkenheid waar we toch tot ver buiten de dorpsgren-zen bekend voor zijn over te brengen.

Alles draaide rond het thema “muziek”. De leerkrachten natuurwetenschappen en biologie zetten bijvoorbeeld het gehoor centraal.

Er werden rondleidingen georganiseerd en er was een filmsessie met producties van de leer-lingen.

Voor een lekkere pannenkoek, gebakken door mijnheer De Ridder, kon je terecht in de sporthal en de tafeltjes in het zonnetje op de speelplaats waren ook druk bezet.

Voor de moeders onder ons was er nog een kleine verrassing, het resultaat van de nachtelij-

Page 9: Courantje Juni 2015

9

Sam Heyrman, leerling uit het vierde jaar industriële weten-schappen, heeft de eerste prijs gewonnen op de Vlaamse Junior Wiskunde Olympiade.

De Vlaamse Wiskunde Olympiade (kortweg VWO) is een presti-gieuze wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd. De belangrijkste doelstelling van de wiskundeolympiade is echter leerlingen eens op een andere manier met wiskunde in aanraking te laten komen. Er zijn twee wedstrijden. Enerzijds de Vlaamse Wiskunde Olympiade (kortweg VWO), anderzijds de Junior Wiskunde Olympiade (kortweg JWO). VWO richt zich tot leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs. JWO is bedoeld voor leerlingen van de tweede graad.

Zowel de wedstrijd "Vlaamse Wiskunde Olympiade" als de wedstrijd "Junior Wiskunde Olympiade" verloopt in drie ronden. De eerste ronde vindt plaats op de deelnemende school zelf, de tweede ronde in diverse provinciale centra en de finaleronde op een campus van een Vlaamse universiteit. Het opstellen van de vragen en het verbeteren van de antwoor-den voor elk van deze ronden gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de jury van de VWO.

Dit schooljaar namen niet minder dan 11 060 Vlaam-se leerlingen uit 405 scholen deel aan de JWO en 10 868 Vlaamse leerlingen uit 407 scholen aan de VWO. Sam Heyrman doorstond de eerste twee ronden met brio waardoor hij op woensdag 22 april mocht deelnemen aan de finale. De finale van deze editie vond plaats op Campus Arenberg III van de KU Leuven. Op de nationale proclamatie die op woensdag 20 mei plaatsvond, werden alle prijzen van de JWO- en VWO-finalisten bekendgemaakt. Sam haalde een gedeelde eerste plaats op deze 14de editie van de JWO. Een schitterende prestatie van deze 16-jarige!

SAM HEYRMAN WINT EERSTE PRIJS OP

VLAAMSE WISKUNDE OLYMPIADE

Page 10: Courantje Juni 2015

10

Op donderdag 21 en vrijdag 22 mei trokken telkens vier klassen van het derde jaar met de fiets naar Domein Heywijck in Sint-Niklaas voor de ‘relatiedag’. Op donderdag was dat voor 3EM, 3H, 3IW en 3MT. Op vrijdag waren 3BM, 3K, 3Wa en 3Wb aan de beurt. Voor deze relatiedag wordt al enkele jaren samen-gewerkt met Jong & Van Zin (vroeger ZINde-rINg), de vormingsorganisatie van de Chiro. De school doet dit heel bewust, zodat de leerlingen over sommige gevoelige onderwer-pen niet met een leerkracht moeten praten, maar wel met iemand die ze niet kennen (en wellicht ook nooit meer zullen tegenkomen) en die bovendien veel meer vormingserva-ring heeft met betrekking tot dit onderwerp. Zo hopen we dat de leerlingen veel vrijer durven praten. Hieronder volgt een verslag van deze dag, opgemaakt op basis van verslagen van enke-le leerlingen.

De relatiedag bestond uit twee delen. Vooraleer we echt van wal staken, werden wel een aantal regels uitgelegd, want het zou wel degelijk over een redelijk gevoelig on-derwerp gaan en dan zijn dergelijke regels nodig. In de voormiddag speelden we enkele kennismakingspelletjes, die vooral een hech-te sfeer moesten creëren en waarin over ge-voelige onderwerpen gepraat kon worden. Zo werden er bijvoorbeeld een 30-tal kaartjes op de grond gelegd. Die hadden eigenlijk nog niet echt met relaties of zo te maken. We moesten dan één kaartje kiezen dat iets met onszelf te maken had. Waarom dat dan pre-cies was, moest je uitleggen aan je klasgeno-ten. Een ander spel was een alliteratiespel, waarbij we onszelf bijnamen moesten geven die wel te maken hadden met relaties en seksualiteit en die begonnen met dezelfde letter als onze voornaam. Ook moesten we onze droomman of droomvrouw omschrijven met 10 ideale eigenschappen (niet gemakke-lijk!) en dan in een speeddate-vorm die ei-genschappen met één van je klasgenoten even bespreken. Zo kwamen we wel wat te weten over wat jongens in een meisje zoeken en omgekeerd.

In de namiddag, toen de leerkrachten niet meer bij ons in de groepen zaten, werd het wat persoonlijker. Zo konden de meisjes vragen stellen aan de jongens en de jongens aan de meisjes over allerlei zaken die met vriendschap, liefde en seksualiteit te maken hadden. Er werd ook met stellingen over lief-desverdriet, vriendschap, vaste relaties en zo gewerkt. De bespreking daarvan leidde

soms zelfs tot hevige discussies. Of we moesten ons voorstellen dat we voor een maand iemand van het andere geslacht wa-ren en dan enkele nadelen en voordelen op-sommen die we zouden verwachten in dat geval. Soms zat er ook een soort competitie in, zoals wanneer onze begeleidster een let-ter gaf en wij in 6 groepjes om ter meeste woorden moesten vinden die met die letter begonnen en die met liefde en seksualiteit te maken hadden. De begeleidster gaf telkens wat uitleg bij de woorden die vermeld wer-den (of ze liet dat uitleggen door iemand van ons die in de lach schoot), want we zaten daar natuurlijk vooral om wat bij te leren. Er zo waren er nog vele andere werkvormen.

Het was een leuke, leerrijke dag. Het was vooral tof om zo-veel bij te leren en bij te praten over relaties, vriendschap en seksualiteit. We hebben open kunnen spreken over die onder-werpen waar anders nooit over gesproken wordt en dat is be-langrijk. Met je leerkracht of met je ouders gaat dat vaak toch wat moeilijker. De bege-leidster stelde ons echt op ons gemak, we konden goed met

haar praten. We hebben ook echt veel gela-chen en we zijn als klas toch wel wat dichter naar elkaar toe gegroeid, dat voelde je wel na zo een dag. De relatiedag was geslaagd, dat is zeker!

Met dank aan Brent Crikemans, Nele De Roeck, Marijke Diels, Bieke Robbyns, Rozane Roels, Femke Staes en Elin Van de Water uit 3Wa en aan Bas De Bouw, Lieselotte Huy-ghe, Klaas Naudts, Nils Sanchez, Astrid Van Raemdonck en Anke Verbaenen uit 3Wb voor hun verslagjes.

VGJ

RELATIEDAG VOOR DE DERDEJAARS

Page 11: Courantje Juni 2015

11

Op dinsdag 26/05 trokken we met een 100-

tal enthousiaste fietsers uit het tweede jaar,

uitgedost met de verplichte fluo hesjes,

richting recreatiepark 'De Ster'. Bedoeling

is, dat de leerlingen de ontspanningsmoge-

lijkheden binnen fiets bereik leren kennen.

En 'De Ster' is er eentje van. Strandspelen,

pleinspelen, minigolf en trampoline sprin-

gen stonden op het programma. Het laatste

uurtje kon er voor de 'Die hards' ook ge-

zwommen worden. En ook dit jaar waren er

dat een heleboel! En dit ondanks het ijskou-

de water. Minigolf werd als frustrerend en

moeilijk ervaren! Zich lang concentreren

blijft voor velen een moeilijke opdracht. Bij

het trampolinespringen werd dan weer de

conditie getest alsook de harde ondergrond

voor hen die bij de landing de trampoline

mistten! Maar veelal zonder erg.

Alles wat 'beach' was, was vermoeiend

want de verplaatsingen in het zand zijn ui-

teraard iets lastiger maar het grote voor-

deel hier is dat je zachter valt! De pleinspe-

len waren vooral competitiegericht met de

nodige discussies, teleurstellingen en

vreugdetaferelen. Het zwemmen was voor

velen kort maar hevig! Sommigen bezwe-

ken onder de groepsdruk om nadien te be-

zwijken van de kou!!! Bij het terugfietsen

kenden we de jaarlijkse bekommernissen:

sleuteltje kwijt, cijfers van het cijferslot

vergeten en met welke fiets was ik nu

weeral gekomen? Al bij al een toffe en nut-

tige sportdag met de warme zomer in zicht.

Vervelen zal er nu niet meer bij zijn. Met

zijn allen naar 'De Ster'!!

De laatste sportdag van het schooljaar was

op 01/06 ook op 'De Ster': watersport ge-

combineerd met mountainbike en tennis. In

functie van de sportdriedaagse van het vijf-

de jaar moesten onze vierde jaren kajakles

volgen. Verschillende technieken werden

aangeleerd alsook het onvrijwillig eskimote-

ren en het kajakzwemmen. Wat uiteraard

een lastige discipline bleek te zijn, en zeker

wanneer je van de overkant moet komen!

De kajak leeg hozen doe je best ook maar 1

keer vanwege te zwaar! Ondertussen kon-

den de andere watersporters eens proeven

van het windsurfen. Ook een belevenis want

wat blijkt: dit zwemt nog moeilijker dan een

kajak. Gelukkig hadden we twee speedboten

ter beschikking en konden de 'drenkelingen'

in Bay-watchstijl veilig en wel aan de kant

gebracht worden. Waar uiteraard véél vrou-

welijke leerlingen misbruik van gemaakt

hebben, aangezien het alleen Hasselhof's die

van dienst waren! Namelijk eentje met wei-

nig haar en eentje zonder haar! (voor de in-

siders!) Tennis was uiteraard geen pro-

bleem. Tornooitjes werden gespeeld en ie-

dereen amuseerde zich op zijn niveau. Het

mountainbiken moest het stellen zonder

'mountains', maar toch werd er pittig en

technisch gefietst in de bossen van Haas-

donk. De terugtocht verliep zonder noe-

menswaardige incidenten voor de leerlingen,

maar niet voor de leerkrachten! Dhr. A De

Prijcker, semi-prof bij de wielrenners, vond

het nodig om aan bodemonderzoek te doen

ongeveer halverwege de rit. Zijn stalen ros

begaf het onder zijn toch aanzienlijke massa

(een atleet van een meter of twee!!) en

vooraleer hij kon anticiperen kuste hij moe-

der aarde! Gezicht geschaafd, vingertjes

bloeden, schoudertje pijn en broekje kapot.

Menig amateur zou zich door de depannage-

wagen laten wegbrengen, maar niet DPA.

Als een bezetene en vloekend op zichzelf be-

gon hij aan een snelle reparatie van zijn

fiets, bijgestaan door mezelf. Zijn bloed af-

vegend en vragend of we de groep nog zou-

den kunnen inhalen. De reparatie duurde

langer dan voorzien, maar uiteindelijk kon-

den we onze weg verder zetten en dit aan

een gezapige ...40 km/u. Het resultaat was

dat we juist voor de school de groep hadden

ingehaald en dat ze mij (DME) konden re-

animeren!!! Een ontspannender einde had ik

nooit kunnen dromen. BEDANKT DPA!

DME

SPORTDAG 2DE JAREN

SPORTDAG 4DE JAREN

Page 12: Courantje Juni 2015

12

BAZEL VOOR SUPERWOUT EN KOM OP TEGEN KANKER

Wat vooraf ging

In mei 2014 kwam de diagnose van kanker bij Wout voor iedereen aan als een donder-slag bij heldere hemel. Kleine Wout, net 10 maanden oud, had neuroblastoom. Ondanks zijn zware behandeling ontpopte hij zich als SuperWout. Hij bleef gretig zijn tong uitste-ken, enthousiast ‘dada’ zwaaien, choco eten, guitig lachen… Hij leerde zelfs nog stappen. Maar de behandeling mocht niet baten. Op 1 januari 2015 heeft SuperWout zijn dappere strijd tegen kanker moeten staken.

Zijn strijd was oneerlijk, maar zijn veerkracht en doorzettingsvermogen legendarisch. Dit inspireerde peter en meter, vrienden en fa-milie om samen hun schouders en vooral hun coureursbenen onder de 1000 km van Kom op tegen Kanker te zetten. Ze gingen voluit, omdat elke bijdrage aan onderzoek tegen kanker verdomme belangrijk is. Dus in het hemelvaartweekend gespten ze hun fiets-helm vast, klikten ze hun schoenen in de pe-dalen en fietsten ze ten voordele van de strijd tegen kanker. Samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker! En dat vier dagen lang! Dat is de 1000 km van Kom op tegen Kanker.

Team SuperWout 2015…take 1…ACTIE!

Per deelnemend fietsteam moest € 5.000 startgeld neergeteld worden, dus de laatste maanden werden er heel wat acties en initia-tieven voor team SuperWout opgezet. De to-tale opbrengst van alle acties van team Su-perWout bedroeg 41 693,12 euro. Dit onge-looflijk resultaat verviervoudigt de originele doelstelling om twee ploegen in te schrijven en overtreft dus ruimschoots de stoutste ver-wachtingen! Daar konden we enkel van dro-men…

Ook Bazel zette zich op de kaart door héél veel actie te ondernemen.

In de lerarenkamer ontstond er een handel in paaseitjes, verse soep en overschot van de ‘spaghettiavondsaus’.

De leerlingen van 4Wa haalden hun baktalent uit de schuif: ze maakten verse koekjes in het atelier van de beste kok-studiemeester van Kruibeke. Daarna trokken ze met hun charmes (en met véél koekjes) op verko-perspad.

Liselot, Lisa en Dries trokken aan de mouw van grootmoe –of was het omgekeerd?- en dit creatief team ontwierp handige appelzak-jes en hippe geldbeugeltjes. Meer dan 100 stuks gingen er over hun toonbank.

De leerlingen van de eerste graad zetten hun beste beentje voor tijdens de sponsortocht. Enkele leerlingen en leerkrachten die van een uitdaging houden, sleepten zich over de eindmeet van de Antwerp 10 miles.

Ook het lokale verenigingsleven lag niet stil: een broodjesbuffet tijdens de ‘Beker van Ba-zel’, een supercarwash door oud-chirovrienden en de chiro van Bazel organi-seerde een hindernissenparcours.

Warm, warmer, warmst

Niet alleen bracht deze campagne een be-drag bij elkaar dat echt een verschil kan ma-ken in de omvangrijke benodigde fondsen voor onderzoek en ondersteuning om een be-tere toekomst voor ons allen. Het samen aan de kar trekken is een hart onder de riem voor iedereen die momenteel strijdt tegen kanker, en alle acties mogen dus vooral ook herinnerd worden door hun vriendschap en warmte.

SuperBedankt voor alle helpende han-den, voor het niet-aflatende enthousias-me, voor jullie supermooie initiatieven, voor de warme acties, voor de gulle bij-dragen,… voor al die steun!

Page 13: Courantje Juni 2015

13

Op het einde van de tweede trimester deden we met onze school mee aan de inzamelactie van Bebat en Jim. Het was de bedoeling om met de hele school zoveel mogelijk lege batterijen in te zamelen. De winnende school won een live concert van onder meer ‘Safi en Spreej’.

Het was een wedstrijd waar onze leerlingen vol enthousiasme aan deelnamen. Zo ston-den we na 1 week in de top 10 van alle 147 deelnemende scholen. Maaike Staes uit 2Ac mocht het dan ook live op Jim uitleggen waarom we het zo goed deden.

Iedere dag werden er zakken en dozen lege batterijen aangevoerd. De techniekklas stond dan ook overvol. Iedereen deed mee. Kasten werden thuis uitgekuist, leerlingen gingen van deur tot deur en naburige bedrijven wer-den bezocht. Geen lege batterij in Groot-Kruibeke die bleef liggen!

Uiteindelijk zamelden we maar liefst 9 volle tonnen lege batterijen in, goed voor zo’n 0.77 kg per leerling of ongeveer 580 kilogram. De tonnen werden opgehaald en het was vol spanning afwachten waar we zouden eindigen.

Na de Paasvakantie kenden we het resultaat. De winnaar werd live bekend gemaakt. Zou het … ? We hebben zo ons best gedaan, dus moet het wel, nietwaar?

Het mocht niet zijn. De winnende school zamelde een ongelooflijke 16.9kg per leerling

in en won met groot verschil. Sint-Joris eindigde uiteindelijk op een 56e plaats en viel buiten de prijzen. Wel scoorden we extra inzamelpunten die de school kan gebruiken om schoolmateriaal aan te kopen. Onze teller staat ondertussen op 1084 punten. Het harde werk van de leerlingen is dus niet voor niets geweest. VMA & DBE

Inzamelactie Bebat en Jim

overschotjes spaghettiavond Sint-Joris € 100,00

soep lerarenkamer Sint-Joris € 131,18

sponsortocht eerste graad Sint-Joris € 693,00

koekjesfabriek 4Wa Sint-Joris € 1.005,08

appelzakjes en geldbeugeltjes € 1.105,00

V.C. Morrat broodjesbuffet € 520,00

supercarwash € 947,50

10 miles SuperWoutKruibeke € 2.639,34

Chiro Bazel avonturenparcours € 1.100,00

Totaal acties team SuperWoutKruibeke € 8.241,10

Page 14: Courantje Juni 2015

14

Leerlingenraad 2e graad: jaarverslag

Begin juni hielden we met onze leerlingenraad 2e graad onze evalua-

tievergadering. Het einde van het schooljaar was in zicht en dan ke-

ken we even terug naar waar we met onze leerlingenraad dit jaar

mee bezig zijn geweest, welke initiatieven geslaagd waren en welke in

de planfase zijn blijven steken. Op deze manier maakten we eigenlijk

ook al enkele agendapunten op voor de leerlingenraad van volgend

schooljaar. Die leerlingenraad zal volgend jaar trouwens een heel an-

dere samenstelling kennen, want u weet hoe dat gaat: vierdejaars

worden vijfdejaars (als alles goed gaat) en kunnen dan niet meer in de leerlingenraad van

de tweede graad zitten. Volgend jaar kunnen de huidige tweedejaars dan weer die leerlin-

genraad komen versterken. Zo verandert dat elk jaar weer, wat de werking van een leerlin-

genraad niet eenvoudig maakt.

We hebben sinds dit schooljaar een eigen logo (met

dank aan James Stuer van 5MV), maar daar is het

niet bij gebleven. Waar hebben we dit schooljaar ons

beste beentje voorgezet? We zijn dit jaar gestart met

een ‘spelletjesnamiddag’. Eén keer per week, op

dinsdag tijdens de middagpauze, konden leerlingen

gezelschapsspelen komen spelen in één van de loka-

len: schaken, dammen, stratego, poker en nog veel

meer.. Na een tijdje moesten we er telkens twee les-

lokalen voor gebruiken, dus dat was echt wel een suc-

ces. In samenwerking met de ouderraad verkochten we één keer per maand fruit. Deze ver-

koop kwam wat moeilijk van de grond, maar na een tijdje vonden de leerlingen wel de weg

naar ons ‘winkeltje’. Zoals elk jaar verkochten we ook dit jaar weer door het keukenperso-

neel gemaakte soep ten voordele van een goed doel tijdens het eerste oudercontact van ok-

tober. Zo konden we dit jaar een mooie som overmaken aan Artsen Zonder Grenzen voor

hun strijd tegen ebola in Afrika.

Tijdens de Dikke Truiendag organiseerden we drie activiteiten: telkens volgde één klas een

lesuur buiten les, tijdens de middagpauze verkochten we warme chocolademelk met slag-

room en er was ook een fotowedstrijd. Aan het einde van het tweede trimester hebben we

de lentewandeling voor de leerlingen van de 2e graad net zoals vorig jaar wat gekruid met

opdrachtjes.

In het derde trimester hebben we met het geld dat we met onze activiteiten van de laatste

drie jaar bijeen hebben gespaard, drie spiksplin-

ternieuwe picknickbanken gekocht voor op de

speelplaats.

Tijdens onze evaluatievergadering hebben we

ook aan de leden van de leerlingenraad ge-

vraagd om de volgens hen twee sterkste pun-

ten en twee slechtste punten uit onze werking

neer te schrijven. De analyse van deze punten

Page 15: Courantje Juni 2015

15

zal volgend schooljaar gebruikt worden om onze werking te verbeteren: evalueren om te

evolueren, heet dat.

En na deze werkopdracht werden we door dhr. Schelfaut en dhr. Van Gorp, de begeleidende

leerkrachten van onze leerlingenraad, getrakteerd op taart die speciaal voor ons door dhr.

De Ridder werd gemaakt: een passende afsluiter van een geslaagd werkjaar.

De kerngroep van de leerlingenraad

2e graad Robin Coenjaerts (4MT,

voorzitter), Brecht Verhulst (4IW,

secretaris), Jasper Vervoort (4BM,

penningmeester) en Briek Schelde-

man (4IW, pr-verantwoordelijke)

Op maandag 20/04 en 04/05 met de

derde jaren naar de Schorre in Boom.

Wegens het grote aantal leerlingen

werd er opgesplitst in twee groepen en

verspreid over twee dagen. Het pro-

gramma was identiek alsook de weers-

omstandigheden: stralende zon!! De

leerlingen kregen verschillende hinder-

nissen voorgeschoteld: via ferrata,

death ride, buitenklimmuur, indoor

klimmuur, indoor hoogte parcours en

vlottentocht. Voor enkelen was het wel

even op de tanden bijten want niet ie-

dereen is even gek op grote hoogtes!

Maar toch hebben de meesten alle op-

drachten goed volbracht al zal de vuile

was deze keer voor sommige mama's

iets vuiler geweest zijn dan anders! Be-

grijpe wie begrijpen kan.

Zeker voor herhaling vatbaar!

SPORTDAG 3DE JAREN

DRIEDAAGSE 1B TE MEERDONK

Page 16: Courantje Juni 2015

16

Sint-Jorisinstituut

Kruibekestraat 55a 9150 Bazel

03 740 03 30

03 744 02 90

[email protected]

www.sintjorisbazel.be

facebook.com/sintjorisbazel

https://sjb.smartschool.be/

Na het overdonderend succes van vorig school-jaar (t.v.v. Kom op tegen Kanker), wilden de leerlingen van het 7de jaar Kantooradministratie en Gegevensbeheer onder impuls van dhr. Maes dit jaar niet onderdoen.

Na een degelijk vooronderzoek beslisten de leer-lingen unaniem om dit jaar geld in te zamelen voor Make-A-Wish Vlaanderen. De organisatie werd gecontacteerd voor meer informatie en na een kleine uiteenzetting van mevrouw Trees Bosman waren ze nog meer overtuigd van de goede zaak. Meteen werd er gebrainstormd over mogelijke acties binnen onze school.

De eerste actie was een verkoop van poffertjes en warme chocomelk op de laatste dag voor de kerstvakantie. Door een staking bij de super-markten in december viel alles bijna in het wa-ter, maar dankzij de inzet van enkele leerlingen, kon de actie toch doorgaan. De leerlingen haalden iets meer dan 450 euro op.

De grootste actie zat er dan nog aan te komen. Net na de paasvakantie werd een grote snoep- en chocoladeverkoop op touw gezet. Zowel onze leerlingen, ouders en leerkrachten, maar ook de stagebedrijven en buurtbewoners werden aan-gesproken om te steunen. Niet minder dan 883 pakketjes werden verkocht, verdeeld en opge-geten.

In to-taal

konden de leerlingen van het 7de jaar Kantoor het mooie bedrag van 2 600 euro overhandigen aan mevrouw Trees Bosman van Make-A-Wish. Mevrouw Bosman beloofde de school op de hoogte te houden voor welke kinderwens precies deze enorme som zou gebruikt worden. Wij verheugen ons alvast op de lach en het geluk dat deze prachtige organisatie op-nieuw bij de kinderen en hun gezin zal brengen.

7 Kantoor helpt kinder-

wens te realiseren

Vakantie is horen met je eigen oren …

voelen met je eigen lichaam …

ruiken wat je vergeten was …

zien met je eigen ogen …

smaken, puur en onvervalst …

tijd om te genieten Genieten dat doe je en dat mag je,

dat bekruipt je en dat overvalt je,

dat leer je door het leven, nergens an-

ders.

Dat is zonder dwang, zonder druk, zon-

der haast.

Genieten is een 'dwarsdoor', een andere

dimensie, een méér,

juister, beter, klaarder, deugddoend.

Genieten is afhankelijk willen zijn van

wat de anderen,

de ander je te bieden heeft.

Je staat dus open, kijk-uit, eerder vlak-

bij dan veraf,

eerder stil dan luid, eerder zacht dan

keihard.

van elk moment. Dit is het juiste moment.

Er is tijd.

Er is uitzicht.

Er is zo veel te ontdek-

ken:

Vind en zoek maar,

Lichtvoetig en zachtmoedig.