Open Deuren (juni 2015)

4
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Mous, Mortselsesteenweg 254, 2100 Deurne Jaargang 13, nummer 4 (juni - juli - augustus 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P2A9172 Deze kleine rivier loopt door grote delen van Deurne en maakt onlosmakelijk deel uit van haar geschiedenis. Oude verhalen vertellen dat de Noormannen met drak- kars via ‘t Schijn tot bij Turninum (oude latijnse naam voor Deurne) zouden zijn gevaren. Daar hebben ze het klooster van St-Fredegandus verwoest die daardoor moest vluchten. Schepen op ‘t Schijn Het valt vandaag moelijk voor te stellen ... schepen op ’t Schijn. Maar in de vroege middeleeuwen was de hele regio een moerassig gebied tussen Scaldis en Scin- da, tussen Schijn en Schelde. Vandaag ziet de wereld er letterlijk anders uit. Met het Schijn is ook heel wat gesold doorheen de jaren. Om het ommuurde Antwerpen van drinkwater te voorzien, en de brouwerijen hun basisgrondstof te bieden, werd De Herentalse Vaart gegra- ven. Deze aftakking liep waar vandaag de Plantin-Moretuslei ligt. Ook in recentere tijden kende het Schijn heel wat onnatuurlijke kronkels. Natuur- punt Schijnvallei, de regionale werking van Natuurpunt voor Deurne en omlig- ‘t Schijn verschijnt (misschien ergens anders) Deurne herbergt, ondanks haar randstedelijke karakter, heel wat natuurpracht. Er is het Rivierenhof en an- dere parken of groene zones zoals Ertbrugge, Bremweide, Boekenberg, ... Er zijn de volkstuinen, de terras- en stadstuinen. Maar voor mij spreekt het Schijn (of De Schijn) het meest tot de verbeelding. Ik begon dit jaar met op verschillende plekken foto’s te nemen van ’t Schijn. opendeuren

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Deurne

Transcript of Open Deuren (juni 2015)

Page 1: Open Deuren (juni 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ludo Mous, Mortselsesteenweg 254, 2100 DeurneJaargang 13, nummer 4 (juni - juli - augustus 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP2A9172

Deze kleine rivier loopt door grote delen van Deurne en maakt onlosmakelijk deel uit van haar geschiedenis. Oude verhalen vertellen dat de Noormannen met drak-kars via ‘t Schijn tot bij Turninum (oude latijnse naam voor Deurne) zouden zijn gevaren. Daar hebben ze het klooster van St-Fredegandus verwoest die daardoor moest vluchten.

Schepen op ‘t SchijnHet valt vandaag moelijk voor te stellen ... schepen op ’t Schijn. Maar in de vroege middeleeuwen was de hele regio een moerassig gebied tussen Scaldis en Scin-da, tussen Schijn en Schelde. Vandaag ziet de wereld er letterlijk anders uit.

Met het Schijn is ook heel wat gesold doorheen de jaren. Om het ommuurde

Antwerpen van drinkwater te voorzien, en de brouwerijen hun basisgrondstof te bieden, werd De Herentalse Vaart gegra-ven. Deze aftakking liep waar vandaag de Plantin-Moretuslei ligt.

Ook in recentere tijden kende het Schijn heel wat onnatuurlijke kronkels. Natuur-punt Schijnvallei, de regionale werking van Natuurpunt voor Deurne en omlig-

‘t Schijn verschijnt (misschien ergens anders)Deurne herbergt, ondanks haar randstedelijke karakter, heel wat natuurpracht. Er is het Rivierenhof en an-dere parken of groene zones zoals Ertbrugge, Bremweide, Boekenberg, ... Er zijn de volkstuinen, de terras- en stadstuinen. Maar voor mij spreekt het Schijn (of De Schijn) het meest tot de verbeelding. Ik begon dit jaar met op verschillende plekken foto’s te nemen van ’t Schijn.

opendeuren

Page 2: Open Deuren (juni 2015)

2 OPEN DEUREN | JUNI 2015

gende gemeenten ijvert al langer om het Groot Schijn op zoveel mogelijk plaatsen open te houden én dat de verbinding met de Schelde voor vissen en andere dieren blijft bestaan of wordt her-steld.

NatuurliefhebbersNatuurpunt Schijnvallei beheert ruim 80 ha natuur in deze regio. De bekendste zijn het Veer, Zevenbergenbos of Fort van Borsbeek. In deze gebieden vind je de meeste biotopen terug uit de Schijn-vallei. De vereniging probeert de reservaten zoveel mogelijk open te stellen voor alle natuurliefhebbers, al dan niet onder begelei-ding van een natuurgids. In die gebieden wordt echter niet alleen gewandeld, af en toe moet er ook eens flink gewerkt worden. Dat is een van de engagementen die de vrijwilligers van Natuurpunt opnemen.

Daarnaast wordt ook kritisch gewerkt aan beleidsopvolging zo-wel op lokaal, Vlaams als internationaal niveau. Lokaal staat nu de kijker op evoluties rond alle werken in het kader van de mobili-teit (BAM, Oosterweel, ...). In het najaar van 2015 starten de wer-ken aan de bedding van het Groot Schijn tussen het Cogelsplein en het Sportpaleis. Het Groot Schijn wordt verlegd zodat de rivier dichter bij de Ten Eeckhovenlei komt te liggen. Het pompstation wordt naar het zuiden verplaatst. Zeker iets waar Natuurpunt een oogje in het zeil houdt om de natuur en ’t Schijn volop tot haar recht te laten komen.

Wie de regionale werking van Natuurpunt Schijnvallei wil volgen kan terecht op onderstaande gegevens. Maar ik wil bijzonder hun tijdschrift ‘Limonium’ aanbevellen. Leden van Natuurpunt krijgen dat automatisch toegezonden.

Info: secretariaat van Natuurpunt Schijnvallei vzw, Turnhoutse-baan 343, 2110 Wijnegem of op www.schijnvallei.be

Jan Kint

Feest voor Ziekenzorg CM

In 2015 bestaat Ziekenzorg CM 65 jaar. Voor deze feestelijke aangelegenheid or-ganiseren plaatselijke Ziekenzorgafdelingen in heel Vlaanderen optredens en evenementen rond het thema ‘ziekte in beeld’. Ziekenzorg CM Antwerpen nodigt je van harte uit.

Antwerpen - Theatervoorstelling ‘Afscheid’Woensdag 14 oktober, 20 uur, De Stroming, Nationalestraat 111, Antwerpen. Inkom: 5 euro.Gerd De Ley en Raymond De Bruyne spelen de theatervoorstelling ‘Afscheid’, naar een tekst van Eddy Van Ginkel. ‘Afscheid’ is komisch, pakkend, meeslepend, maar vooral zeer herkenbaar.

Merksem - Theatersolo van en met Steph GoossensDonderdag 1 oktober, 20 uur, CC Merksem, Nieuwdreef 135, Merksem. Inkom: 8 euro.‘Weest vreugdevol om uw talenten’ is de nieuwe komische theatersolo van en met Steph Goossens. In dit nieuwe theaterproject richt hij de focus op de mens in zijn streven en geluk en voldoening en de bijhorende ‘plantrekkerij’.

Tickets bestellen kan door het juiste bedrag (aantal tickets x 5 of 8 euro) over te schrijven op rekening BE73 7895 5202 1560 met vermelding van de gemeente, datum van het optreden en het gewenste aantal tickets. De plaatsen zijn niet genummerd. Wenst u samen te zitten tijdens de voorstelling? Op tijd komen volstaat.Info: [email protected] - tel. 03 221 95 70 - www.ziekenzorg.be (bij ‘acties en evenementen’)

Page 3: Open Deuren (juni 2015)

3OPEN DEUREN | JUNI 2015

8ste FotowandelzoektochtVan 29 juni tot en met 31 augustus 2015

V.U.: Ludo Mous - GSM: 0476 29 33 11 - [email protected]

!!! GRATIS !!!

WATER:WATER:

ü is het overkoepelend thema dit jaar.ü in de meest brede zin van het woord.ü als vriend: we drinken het, we wassen ons ermee, we zwemmen erin, ...ü is soms vervelend: regen op het verkeerde moment, mist die de wegen onveilig maakt, diepe plassen op het fietspad, ...ü is soms de vijand: overstromingen, droogte, hagel, stormen, tot tsunami’s, ...ü in zijn drie vormen: vast (ijs), vloeibaar en gasvormig (stoom). Ieder met gevaren en gebruiken.ü Waar? Deurne-zuid: Boekenbergpark, Boelaerpark, Mestputteke, een lus van +/- 6 km

Onze doelstelling is je waterachtig en met een aantal van de bovenstaande fenomenen van water beter kennis te laten maken.Onder de naam “Waterproef” onderzoekt beweging.net de komende jaren hoe we beter kunnen omgaan met water en tegelijkertijd het leven in de stad aangenamer maken.

Boekjes zijn verkrijgbaar bij: (vanaf maandag 22 juni 2015):ACV Dienstencentrum Deurne, Turnhoutsebaan 199 te Deurne ACV Dienstencentrum Merksem, Bredabaan 758 te Merksem Kriekenhof, Knyffstraat 19 te DeurnePASAR: Christa Messens, Twee Gezusterslaan 86 te Deurne Bibliotheek van Deurne en Merksem

Te downloaden op de website:www.acv-antwerpen.be www.pasar.be/regio-antwerpen

Bart, Bartholomeusstraat 9A te MerksemDVV Koen De Cock, Nieuwdreef 29 te Merksem OXFAM Wereldwinkel, Laaglandlaan 75 te Merksem De Roma, Turnhoutsebaan 327 te Borgerhout

Fotowandelzoektocht blijft GRATIS en de prijzen de moeite waard

Page 4: Open Deuren (juni 2015)

4 OPEN DEUREN | JUNI 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-Agentschap in Deurne:DVV Deurne NV,Schotensteenweg 15

Inschrijven Gezinsbond Deurne-Zuid:[email protected]. 03 322 49 41

Zaterdag 12 septemberCursus watergewenning en kleuterzwemmenTien lessenreeks, zwembad van Borger-hout (Plantin & Moretuslei)Prijs: 50 euro watergewenning en 55 euro voor (kleuter)zwemmen, Gezinsbond 15 euro korting. Inschrijven Gezinsbond Deurne-Zuid:[email protected]. 03 322 88 57

Woensdag 16 septemberGezond de winter door - natuurlijke antibiotica19.30 uur, lokaal Femma Frelus, Eyen-dijkstraat, ingang Colruyt (1ste lokaal rechterkant). Welke kruiden en etherische oliën kunnen ons ondersteunen bij ver-koudheden, griep, hoest en keelpijn?Inschrijven Femma Frelustel. 03 325 08 41

Donderdag 24 septemberKookworkshop Marokkaans kokenVan 19.30 tot 22.30 uur

Inschrijven Femma Blijde Boodschaptel. 03 290 63 71 - [email protected]

Zaterdag 3 oktoberTweedehandsbeurs voor kinderkle-ding, speelgoed en babymateriaalVan 10 tot 13 uur, Lokaal Boterlaar, Peter Benoitlaan 31, Deurne (Scouts Impeesa). Verkopers kunnen vanaf 7 september 2015 het verkoopreglement, inschrij-vingsformulier en etiketten bekomen. www.gezinsbond.be/deurne-zuidtel. 03 322 88 57

Zaterdag 3 oktober Tweedehandsbeurs voor winter kin-derkleding tot 12 jaarVan 10 tot 16 uur, parochiecentrum,René Heylenstraat 1, Deurne-Noord. Informatie en lijsten vanaf september bij Femma De Blijde Boodschaptel. 03 325 91 20.

Zaterdag 17 en zondag 18 oktober Tweedehandsverkoop van babyspul-len, kinderkleding en speelgoedLijsten om te verkopen zijn vanaf17 september te verkrijgen viawww.frelus2dehands.be.

Van 1 juli tot en met 31 augustusFietszoektocht vanuit Deurne-ZuidGratis gezinsvriendelijke fietszoektocht van ong. 20 km, lus door Wommelgem en Ranst met zes haltes om de vragen op te lossen.Deelnemingsformulier Gezinsbond Deurne-Zuid: [email protected] – tel. 03 321 28 02

Zondag 6 septemberZingen met peuters/kleutersDC Silsburg, Herentalsebaan 597, Deurne. Vervolglessen op 13-20-27/9 en 4/10. De peutergroep (18-30 maanden) start om 9.30 uur, de kleutergroep (2,5-5 jaar) om 10.30 uur. De kindjes worden vergezeld door minstens één ouder. Prijs: 40 euro, Gezinsbond 25 euroInschrijven Gezinsbond Deurne-Zuid: [email protected] – tel. 03 321 28 02

Dindag 8 septemberCursus koken voor mannenDrakenhof, Boekenberglei 213, Deurne, van 19 tot 23 uur. Vervolglessen op 6 ok-tober, 3 november, 1 december, 5 januari en 2 februari. Prijs: 60 euro, Gezinsbond 50 euro + per les 15 euro voor de kosten van de maaltijd.

AGENDAEr valt altijd iets te beleven in Deurne