De Ketting (juni 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Peter Vanhooren, Roosken 25, 2550 Kontich Jaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties - www.antwerpen.beweging.net - [email protected] Fotografie: Wilfried Eynatten afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106315 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 deketting Tijdens de paasvakantie in april trad het nieuwe ver- keerscirculatieplan VIVO in werking. Vanaf de eerste werkdag na de vakantie bleken de gevolgen desas- treus tijdens de spitsuren. Op deze foto’s zien we de situatie op een aantal knelpunten die zijn ontstaan als rechtstreeks gevolg van de nieuwe verkeerssituatie. Door het afsluiten van de Hofstraat (en dus onrechtstreeks ook van de Ooststatiestraat als doorgangsstraat) ontstaan er nu da- gelijks files aan het kruispunt Astridlaan-Antwerpsesteenweg en aan het kruispunt Antwerpsesteenweg-Helenaveldstraat. Vanuit de Jordaensstraat wordt een nieuwe verkeersstroom uitgespuwd halverwege de Molenstraat. In afwachting van de realisatie van de noordelijke ringweg was het vorige verkeerscirculatieplan, zij het niet ideaal, toch ongetwijfeld het minste kwaad. Maar onder druk van twee straatcomité’s deden de huidige meerderheidspartijen onhaalbare verkiezingsbeloften. Heeft de politieke meerderheid (N-VA – Sander) nu een doos van Pandora geopend? Hoe zwaar de gevolgen zullen zijn voor onder- meer de Kontichse handelssector in en rond het centrum, zal nog moeten blijken. P.V. Bravo VIVO!

description

Driemaandelijkse publicatie van Vesta-Kontich

Transcript of De Ketting (juni 2015)

  • Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Peter Vanhooren, Roosken 25, 2550 KontichJaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties - www.antwerpen.beweging.net - [email protected]: Wilfried Eynatten

    afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106315

    Belgi-BelgiqueP.B.

    2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131deketting

    Tijdens de paasvakantie in april trad het nieuwe ver-keerscirculatieplan VIVO in werking. Vanaf de eerste werkdag na de vakantie bleken de gevolgen desas-treus tijdens de spitsuren.

    Op deze fotos zien we de situatie op een aantal knelpunten die zijn ontstaan als rechtstreeks gevolg van de nieuwe verkeerssituatie. Door het afsluiten van de Hofstraat (en dus onrechtstreeks ook van de Ooststatiestraat als doorgangsstraat) ontstaan er nu da-gelijks files aan het kruispunt Astridlaan-Antwerpsesteenweg en aan het kruispunt Antwerpsesteenweg-Helenaveldstraat. Vanuit de Jordaensstraat wordt een nieuwe verkeersstroom uitgespuwd halverwege de Molenstraat.

    In afwachting van de realisatie van de noordelijke ringweg was het vorige verkeerscirculatieplan, zij het niet ideaal, toch ongetwijfeld het minste kwaad. Maar onder druk van twee straatcomits deden de huidige meerderheidspartijen onhaalbare verkiezingsbeloften.

    Heeft de politieke meerderheid (N-VA Sander) nu een doos van Pandora geopend? Hoe zwaar de gevolgen zullen zijn voor onder-meer de Kontichse handelssector in en rond het centrum, zal nog moeten blijken.

    P.V.

    Bravo VIVO!

  • 2 DE KETTING | JUNI 2015

    Feest voor 65 jaarZiekenzorg CM

    In 2015 bestaat Ziekenzorg CM 65 jaar. Voor deze feestelijke aangelegenheid organiseren plaatselijke Ziekenzorgafdelin-gen in heel Vlaanderen optredens en evenementen rond het thema ziekte in beeld. Ziekenzorg CM Antwerpen nodigt je van harte uit in Mortsel, Wuustwezel, Merksem en Antwer-pen.

    Mortsel - Theatervoorstelling Helpende HandenVrijdag 25 september, 20 uur, Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig Kruisstraat 16, Mortsel. Inkom: 5 euro.De Malsche Poppe brengen de theatervoorstelling Helpende Handen rond de vraag Hoe egocentrisch is de moeder Teresa in onszelf?. Malsche Poppe Tania Poppe en Veerle Malschaert toont u de tragedie in de komedie en de komedie in de tragedie.

    Wuustwezel - Solidariteitskoor FrappantZondag 27 september, 15.30 uur,GC Kadans, Achter dHoven 15, Wuustwezel. Inkom: 5 euro.De leden van dit koor bundelen hun sociaal engagement en rechtvaardigheidsgevoel om samen, al zingend en musicerend, de wereld eerlijker te maken voor iedereen. Misschien naef, misschien goedgelovig, misschien wat rebels, misschien tegendraads. Zeker gengageerd, zeker enthousiast, zeker hoopvol, zeker solidair. Ze brengen voor u de voorstelling Den historie van Den Eene en Denandere.

    Merksem - Theatersolo van en met Steph GoossensDonderdag 1 oktober, 20 uur, CC Merksem, Nieuwdreef 135, Merksem. Inkom: 8 euro.Weest vreugdevol om uw talenten is de nieuwe komische theatersolo van en met Steph Goossens. In dit nieu-we theaterproject richt Steph Goossens de focus op de mens in zijn streven en geluk en voldoening en de bijho-rende plantrekkerij die ons zo eigen is.

    Antwerpen - Theatervoorstelling AfscheidWoensdag 14 oktober, 20 uur, De Stroming, Nationalestraat 111, Antwerpen. Inkom: 5 euro.Gerd De Ley en Raymond De Bruyne spelen de theatervoorstelling Afscheid, naar een tekst van Eddy Van Ginkel. Afscheid is komisch, pakkend, meeslepend, maar vooral zeer herkenbaar. Een pareltje, dat de toeschouwer niet onberoerd zal laten.

    Naarmate je ouder wordt, hoort het woord afscheid steeds meer bij het leven. Je neemt afscheid van je jeugd, omgeving, vrienden, geliefden, enzovoort. En bij ieder afscheid ga je voor een nieuwe start. Zo vergaat het ook Roger (Gerd De Ley) en Fernand (Raymond De Bruyne). Ze ontmoeten mekaar toevallig op een bank. Ondanks hun verschillende achtergronden, hebben ze meer met mekaar gemeen dan ze vermoeden.

    Tickets bestellen kan door het juiste bedrag (aantal tickets x 5 of 8 euro) over te schrijven op rekening BE73 7895 5202 1560 met vermelding van de gemeente, datum van het optreden en het gewenste aantal tickets. De plaatsen zijn niet genummerd. Wenst u samen te zitten tijdens de voorstelling? Op tijd komen volstaat.

    Info: [email protected] - tel. 03 221 95 70 - www.ziekenzorg.be (bij acties en evenementen)

  • 3DE KETTING | JUNI 2015

    Bravo VIVO! heet hangijzerMiddenstand vreest Mortsel-scenarioDe eens zo bloeiende Statielei in Mors-tel is, na de legendarische ingrepen aan de Antwerpsesteenweg, nog een schim van zichzelf. We horen van verschillende Kontichse handelaars dat mensen het centrum mijden en dus ook niet meer aan hun deur passeren. Verschillende zaken zien nu reeds dalende omzetcijfers.

    Modale werknemer is de dupeWant: niet iedereen kan zich met de fiets of het openbaar vervoer behelpen! Moe-ders en vaders die s ochtends eerst hun kroost moeten afleveren vooraleer zich in de ratrace te storten en s avonds het-zelfde scenario volgen en daarbij nog boodschappen moeten doen. Mensen die minder mobiel zijn of die de wagen nodig hebben voor hun werk. De modale werk-nemer die niet de luxe heeft om thuis te werken of zijn werkuren te bepalen is nog-maals de klos. Het kostbaarste goed voor heel wat gezinnen is tijd. Een extra deel daarvan moeten we nu inleveren door nodeloos stil te staan aan dichtgeslibde kruispunten. A propos: hoe zou het zijn met het fijn stof? Zou men dat nog durven meten?

    E.D.B.

    mee delen. De comits van beide straten die toen misnoegd waren, werden ingezet als electoraal goed. Dat is gelukt en in ruil werd nogmaals een dure studie besteld om het warm water uit te vinden.

    Dit laatste bestaat uit een aantal knips van centrumstraten, met als hoofdvogel de Hofstraat, n van de aders die verschil-lende wijken en straten met het centrum verbinden. Maar verkeer is zoals water: het zoekt steeds zijn weg. Zonder structu-rele maatregelen loopt men onverbidde-lijk van de ene ellende in de andere.

    Bokrijk aan de Babbelkroonbeek?De naive veronderstelling als zou je van Kontich een lieflijk dorp kunnen maken waar het genoeglijk kuieren is, blijft een vreemd hersenspinsel. Kontich is geen dorp, het is een uit de kluiten gewas-sen kleinstedelijke gemeente van zowat 22.000 inwoners met een belangrijk scho-lencentrum, behoorlijk wat KMO-zones en gelegen op de as Brussel Antwerpen. Bovendien heeft Kontich van oudsher een historische centrumfunctie. Stop dus met te dromen van een Bokrijk aan de Babbel-kroonbeek.

    Kontich staat stil ... en het volkbegint te morrenDe eerste betoging tegen het omstreden VIVO-plan is een feit. Daar waar bij het eerste verkeerscirculatieplan enkel een tweetal straten misnoegd waren, zagen we op maandag 18 mei minstens 250 be-woners uit alle wijken van de gemeente die kwamen protesteren tegen de chaos die het gevolg is van het VIVO-plan. Nu gaat het niet alleen meer over te veel verkeer en dito lawaai, maar over uiteen-lopende klachten verspreid over heel de gemeente.

    Honderduizend wielenIn de eerste plaats is er het woon-werk-verkeer dat zwaar gepest wordt. Niet alleen wegens het aantal kilometer dat moet omgereden worden om de grote as-sen te bereiken, maar ook en vooral om-wille van de flessenhalzen die gecreerd zijn om in en uit de diverse wijken van Kontich te geraken. Vooral Kontich Ka-zerne (met een belangrijk station en veel busverkeer) heeft hiermee te maken.

    Komende van de E19 heeft men de eerste miserie aan de Kruisschanslei en Keizers-hoek, de tweede ellende doet zich voor aan de kruispunten van de Ooststatie-straat en de Duffelsesteenweg. Het ver-keersinfarct is daar een feit.

    Vandaag moeten we persoonlijk vaststel-len dat het verkeer in hartje Antwerpen vlotter gaat dan het traject van de E19 tot de woonwijken van Kokaz. Ten tweede ontstaan er levensgevaarlijke situaties. Moegetergde en oververhitte chauffeurs zoeken allerlei vluchtwegen. Dit zijn stra-ten die daar niet voor bestemd zijn en dienst doen als een soort ringweg. Fiet-sers laveren doorheen de files.

    Knip- en plakwerkDat het stratentrac van Kontich niet ge-schikt is om zoveel doorgaand verkeer te slikken, is een feit. Dit verkeer komt trou-wens niet alleen van Kontich maar ook van Lint, Hove en Duffel. Het vorige plan had zijn tekortkomingen maar was duide-lijk stukken beter dan het huidige.

    De overlast werd er verdeeld over een heel aantal straten, iedereen moest een stukje

  • 4 DE KETTING | JUNI 2015

    Is het mooiste plekje bedreigd?Het mooiste plekje van Kontich de boskapellen, door Pasar gekozen in 2010 werd in 2014 inge-huldigd als het buitengewoon plekje voor onze regio. Pasar maakt zich nu zorgen over een geplande nieuwe regelgeving vanuit de Vlaamse regering en vreest voor het voortbestaan van dit mooiste plek-je, omgeven door het Langbos en de Babelse Plassen. Wat is er aan de hand?

    Zowel Pasar als Natuurpunt, de organi-satie die zorgt voor het beheer en onder-houd van veel soortgelijke gebieden, ook deze omgeving, trekken aan de alarmbel. Zij willen de uitvoeringsbesluiten laten aanpassen zodat ook het gebied rond het mooiste plekje officile erkenning en bescherming blijft genieten. Natuurpunt riep op om op verschillende plaatsen actie te voeren om nog op tijd invloed te heb-ben op de besluitvorming, waarvoor het overleg begon in mei.

    Ook milieuschepen Wim Annaert (San-der), tevens actief bij Natuurpunt, maakt zich ernstig zorgen. Volgens hem beperkt het probleem voor Kontich zich echter niet tot het Langbos en de Babelse Plassen: Volgens het nieuwe decreet zou de provin-cie inderdaad de Babelse Plassen voortaan zelf moeten gaan beheren. Dat betekent dat de toegankelijkheid, samen met de nieuwe voetweg, dreigt te verdwijnen. Maar een ander knelpunt is de Oude Spoorwegberm. Op termijn dreigen we de erkenning (en dus de werkingsmiddelen) te verliezen omdat dit gebied eigendom is van de gemeente. De gemeente zou zelf moeten instaan voor het beheer hiervan en voor het openhouden van de vijf kilometer wandelpaden. Maar de gemeente heeft hier noch de middelen, noch de mensen voor.

    Ex-burgemeester BlommaertsnuanceertMaar volgens gewezen burgemeester Luc Blommaerts (CD&V) loopt het voorlopig nog zon vaart niet. Na contact met het kabinet van zijn partijgenote Vlaams mi-lieuminister Schauvliege denkt hij Pasar te kunnen geruststellen: Ik denk niet dat we moeten vrezen dat onze kapellekes als mooiste plekje in gevaar zijn. Het ontwerp van de uitvoeringsbesluiten is nog in voor-bereiding op het niveau van de administra-tie en dus nog niet van de minister. Men wil het middenveld (de natuursector) zeker nog betrekken bij het overleg, maar ook andere organisaties en niet alleen Natuurpunt. Men gaat er nu vanuit dat niet wie iets doet belangrijk is, maar wel wat men doet.

    Het kabinet van minister Schauvliege be-vestigde dat het middenveld betrokken wordt bij de concrete besluitvorming en dat er wordt rekening gehouden met de bezorgdheden van Natuurpunt en van an-dere verenigingen.

    Hopen we maar dat deze boodschap ook in de vervolgprocedure wordt waarge-maakt. Beweging.net en Vesta scharen zich met Pasar en Natuurpunt achter de vraag tot volledig behoud en erkenning van de Kontichse natuurgebieden.

    P.V.

    Vorig jaar werd een nieuw natuurdecreet goedgekeurd. Voor de concrete toepassing hiervan moet het Agentschap Natuur en Bos eerst nog uitvoeringsbesluiten opma-ken. Het voorbereidende overleg hiervoor is nog aan de gang.

    Wat voorziet het nieuwe decreet? Enkel aaneengesloten gebieden van minimum 10 hectare zullen nog erkend worden als natuurgebied. In die erkende gebieden mogen geen gronden zitten die eigendom zijn van een lokale of regionale overheid (gemeente of provincie), want die over-heden zullen zelf moeten instaan voor het onderhoud.

    Voor de omgeving van ons mooiste en buitengewoon plekje zou dit de volgende problemen opleveren. We hebben maar 6 hectare, waarvan 3 hectare (de Babelse Plassen) eigendom zijn van de provincie Antwerpen. Blijft over: slechts 3 hectare Langbos. Bovendien: wanneer een gebied door een weg wordt doorsneden, is het niet meer aaneengesloten en wordt het opgedeeld in meerdere gebieden (elk met hun eigen oppervlakte). Bepaalde types van gebieden (zoals de bloemenweide) zouden niet meer meegeteld worden.

  • 5DE KETTING | JUNI 2015

    De sociale zekerheid is van onderen uit gegroeid als antwoord op de grote sociale problemen die we kennen van de film Daens. Om elkaar te helpen, namen arbeiders kleine plaatselijke initiatieven om samen wat te sparen en elkaar onderlinge bijstand te bie-den bij ziekte, overlijden of werkloosheid. Dat is het begin van de sociale zekerheid. Onze sociale zekerheid is niet van de staat, ze is pluralistisch en werkt met vele private orga-nisaties. Deze organisaties zijn lokaal aanwe-zig, zij staan dicht bij de verzekerde, bieden eerstelijnshulp en kunnen helpen om de weg te vinden in de grote complexiteit van de so-ciale wetgeving. Ze worden bovendien sterk gecontroleerd door de overheid: het is een fabel dat ze zich zomaar zouden kunnen ver-rijken door moedwillige foutieve betalingen.

    Bea Cantillon, hoogleraar sociologie

    CD&Vers vertellen ons hoe ze elke dag erva-ren dat de N-VA binnen de regering een soci-aal model wil doordrukken dat gebaseerd is op uitsluiting.

    Batrice Delvaux, politiek commentator Le Soir

    Sommigen in de meerderheid zouden er beter mee ophouden om bewust het conflict met het middenveld te zoeken. Het federale regeerakkoord vermeldt 42 keer dat we be-langrijke maatregelen pas zullen nemen n sociaal overleg. Niet iedereen heeft dat blijk-baar even aandachtig gelezen.

    Wouter Beke, voorzitter CD&V

    Ik ga niks veranderen. Waarom zou ik? De fe-derale regering heeft 8 van onze 10 program-mapunten overgenomen in haar regeerak-koord, en de Vlaamse regering heeft 13 van onze 17 punten overgenomen.

    Paul Kumpen, de nieuwe voorzitter van VOKA, de Vlaamse werkgeversorganisatie

    Een evenwicht op de begroting is niet de eer-ste doelstelling van een overheid. Wel zorgen dat er collectieve voorzieningen zijn. Dat er een sociale zekerheid is. Dat het openbaar vervoer behoorlijk werkt. Dat het onderwijs van goede kwaliteit is.

    Paul De Grauwe, hoogleraar economie

    Pasar trekt van april tot oktober 2015 t Stad in met tien evenementen. Niet ie-dereen vond zijn weg al naar de stad om er zijn vrije tijd door te brengen. Daardoor zijn onze mooie, bruisende steden vaak onbemind, want onbekend.

    Er worden een reeks evenementen geor-ganiseerd in een aantal Vlaamse steden om die verder te ontdekken. Je gaat mee op zoek naar leuke, vergeten plekjes, boeiende musea en kleurrijke buurten. We doen dat via gegidste tochten te voet of per fiets, met geocache, individueel of in groep. Je hebt toegang tot plaatsen, ge-bouwen en andere boeiende plekken die doorgaans gesloten zijn. Laat je verrassen door Pasar.

    Met de partner BOS+ voorzien we ook wandelingen, die wel een aparte kijk op de stad geven. We laten de gebouwen even links liggen en concentreren ons meer op die geweldige, fantastische en merkwaardige verhalen die bomen in de stad ons kunnen vertellen.

    Op 14 juni verkennen we Oostende. Op 28 juni bruist Aalst, op 13 september dwaal je door Vilvoorde. Antwerpen kent onze invasie op 27 september en je ziet ons op 11 oktober in Oudenaarde. We sluiten op 25 oktober af in Gent.

    Alle details vind je op www.pasar.be/stad

    A.C.

    Iederzijn zeg

    Pasar Kontich biedt elke maand een boeiende activiteit

    Elke dinsdagavond, vanaf 16 juni, kan je mee op een fietstocht van zowat 30 kilometer. Met onze gidsen en de bege-leiders komen we altijd op onze bestem-ming. We rijden op een rustig tempo en voorzien steeds een tussenstop.

    Op 30 augustus varen we door de Ant-werpse haven. Je kan nu al inschrijven voor ons weekend van 2 tot 4 oktober in Lo-Reninge. We trekken naar de streek waar jarenlang zinloos bloed vergoten werd. Het wordt een weekend met veel

    fietsen in de frontstreek rond Ieper.

    Details over onze activiteiten lees je in ons ledenblad Pasar Ko. Je kan de 4 laatste uitgaven downloaden van onze eigen webstek.

    De jaarkalender en de verschenen Pasar Kos liggen ook in de drie Kontichse bi-bliotheken.

    www.pasar.be/kontich

    organiseert: t Stad in

  • 6 DE KETTING | JUNI 2015

    Daarom werden van 30 maart tot 28 april in de drie regios van het verbond Antwerpen infosessies gehouden om de gewijzigde regels uit te leggen aan de oudere werkzoekenden en de bruggepen-sioneerden (pardon: onderworpenen aan het stelsel van werkloosheid met bedrijfs-toeslag moeten we nu zeggen, kwestie van de mensen toch een minimum aan schuldgevoel te bezorgen).

    Kontich bijt de spits afOnze regio Zuid was als eerste aan de beurt met een infodag in de Altenakapel op maandag 30 maart. Voor de ochtendses-sie en de namiddagsessie samen kwamen niet minder dan 150 belangstellenden afgezakt naar deze mooie locatie, spijtig genoeg voor een minder mooi verhaal. Sommige mensen, bruggepensioneerden en oudere werklozen, zijn als gevolg van de onzekerheid de wanhoop nabij.

    De meest spraakmakende wijzigingen op-gelegd door de regering betreffen inder-daad het SWT, het vroegere brugpensioen dus, en de oudere werkzoekenden met een vrijstelling. Moeten zij op zoek naar een job, een job die er toch niet is? Moe-ten zij ja of neen beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt? Indien ja: is dat dan een ac-tieve, een passieve of een aangepaste be-schikbaarheid? Moeten zij hun zoektocht

    naar werk bewijzen en hoe is de controle-procedure? Meer vragen dan antwoorden dus.

    De kracht van de afbraakDe regering weet zelf trouwens nog de antwoorden niet. Na het akkoord tussen de sociale partners, werkgevers en werk-nemers, wees de regering dit wat de be-schikbaarheid betreft af en verving zij de passieve door een aangepaste beschik-baarheid. Het bepalen van wat dat dan wel mag betekenen was en is echter een moeilijke opgave, ook voor de ministers die dit uitvonden. Zou dat misschien de kracht van verandering zijn: eerst praten en pas daarna nadenken?

    Verder wordt de toegang tot het SWT-stelsel nogmaals bemoeilijkt door het verhogen van de leeftijd en door het ver-eiste beroepsverleden. Er is trouwens nog meer slecht nieuws voor werkzoekenden die ontslagen werden op latere leeftijd: zij zullen geen ancinniteitstoeslag meer krijgen. Andere ingrijpende maatregelen zijn er voor de deeltijds werkenden: zij verliezen een flink deel van hun inkomen. Werkloze mantelzorgers worden gecon-fronteerd met verlies aan mogelijkheden om een zorgtaak op te nemen voor kinde-ren of zwaar zieke familieleden.

    Na Kontich kwamen er nog ACV-infoda-gen in Antwerpen (regio fusiestad) en Brecht (regio Noord) met eveneens een grote opkomst van belangstellende leden.

    Op weg naar een Brave New World? De zogenaamde actieve welvaartsstaat, meer dan een decennium geleden gelan-ceerd door mogelijk nog goedbedoelende of naeve liberalen, christendemocraten en zelfs sociaaldemocraten, was de aanzet tot een verdere afbraak van de welvaarts-staat of verzorgingsstaat. De gulzige rech-terzijde wenst het Rijnlandmodel van so-ciaal overleg te vervangen door het harde Angelsaksisch model van trek uw plan. De verzorgingsstaat vervangen door de par-ticipatiestaat.

    De huidige Belgische en Vlaamse regerin-gen kijken likkebaardend toe hoe de vrije markt de openbare dienstverlening meer en meer opslorpt. De uitkleding van de sociale zekerheid is een belangrijke stap op weg naar hun einddoel: een Brave New World waarin niet de gemeenschap, maar wel de aandeelhouders van multinatio-nals en de digitale profeten van Silicon Valley beslissen wat goed en wat slecht is.

    I.C. K.V.K.

    Wat ligt er op jouw bord?Zowat om de andere dag kondigt de regering plannen of veranderingen aan die soms zware gevolgen heb-ben voor de ene of de andere doelgroep. Ook in de diverse werkloosheidsstelsels staan er wijzigingen op stapel. Het ACV doet al wat kan om zijn leden op de hoogte te houden.

    Volle Altenakapel op infodag oudere werkzoekenden

  • 7DE KETTING | JUNI 2015

    Beleid Belicht

    Volgens een recent in de kranten verschenen enqute behoort Kontich tot de top tien van duurste gemeen-ten om eigendom te verwerven. Het spreekt vanzelf dat de huurprijzen deze trend volgen en eveneens de pan uitswingen. We zijn stilaan een gemeente geworden waar enkel tweeverdieners of mensen die geld gekregen hebben van ouders of erfenissen nog terecht kunnen. Dit is niet iets om fier over te zijn.

    Nochtans ... is er het grond- en pandendecreet dat in zijn sociaal objectief stelt dat onze gemeente nog 105 sociale huurwoningen en 79 koopwoningen te realiseren heeft. We zitten namelijk op dit vlak 3,2% onder het Vlaams gemiddelde. Nog iets om niet fier over te zijn.

    Wat gaat het bestuur daar aan doen?De stilte op dit terrein is helaas oorverdovend. We lezen wel over verkavelingen en nieuwe woonprojecten, het ene al ambitieuzer of exclusiever dan het andere, die her en der op til zijn: Kontich Gardens, residentie Condacum, Kastanjepark aan de Hofstraat en noem maar op. De lijst is lang.

    Maar we vernemen niks over te realiseren sociale wooneenhe-den. Als alle nog bebouwbare percelen straks opgebruikt zijn, moeten we zelfs de vraag niet meer stellen en dan is het pro-bleem meteen opgelost. Want dan schiet er geen bewoonbare ruimte meer over. Eens te meer zijn onze minder sterke mede-bewoners dan stiekem onder de mat geveegd en veroordeeld tot lange wachtlijsten, half bewoonbare krotten tegen hoge huurprijzen of verhuis naar een andere gemeente, weg van alle vertrouwde sociale netwerken.

    Iemand met een slecht karakter zou zelfs durven vermoeden dat dit de dubbele agenda is. Dat dit door het bestuur in alle toon-aarden zal ontkend worden, is evident. Meteen wordt er ook graag geschermd met de wijziging in het decreet waardoor de verplichting tot sociale last bij grotere nieuwbouwprojecten he-laas is geschrapt. Maar kan daardoor een gemeente niets meer doen? Verre van.

    Geween en tandengeknarsIn zijn actieplan sociaal en betaalbaar wonen haalt het sche-pencollege een aantal knelpunten aan die de realisatie hiervan zwaar bemoeilijken. We sommen ze even op. De vernietiging van de sociale last in het decreet is inderdaad een spijtig feit waar we niet naast kunnen. Maar uit gesprekken met mensen van sociale woningbouwmaatschappijen vernemen we dat de gemeente wel nog wat wapens in handen heeft (goed-keuring stratentracs of rioleringswerken bijvoorbeeld). Men moet alleen de moed hebben, en vooral de politieke wil, om die te gebruiken tegenover de projectontwikkelaars.

    Een tweede tegenargument: het beperkt aantal gronden in over-heidsbezit. Ja, maar dit is nooit anders geweest. Misschien toch eens aansnijden? Het zou al een begin zijn.

    De hoge grondprijzen dan: niets nieuws onder de zon. We herin-neren ons nog goed dat dit argument tijdens de vorige legisla-tuur met verve door de oppositie onderuit gehaald werd. Nu (een gedeelte van) diezelfde oppositie de meerderheidsbanken heeft ingenomen zou dit plots wel een valabel argument zijn. Ha nee, toen niet, en nu ook niet.

    En last but not least: de terughoudendheid van de omwonen-den. Dit argument is werkelijk te zot om los te lopen. Gaat men betaalbaar wonen ontzeggen aan mensen met minder kansen omdat een aantal zelfgenoegzame buurtbewoners liever niet dat soort volk in hun buurt hebben? Dat er altijd wel iemand zal ontevreden zijn, daar kan je vanuit gaan. Zo zitten veel men-sen vandaag blijkbaar ineen. Maar moeten beleidsmakers daar naar luisteren? Neen, die moeten keuzes maken. En ervoor kiezen om mensen met minder kansen ook een plaats te geven, is een kwestie van menselijke ethiek, niet meer dan dat.

    Parkwijk Groeningen?Nu alle aandacht verlegd is naar het verkeersinfarct dat recen-telijk werd gecreerd, is het lang verbazend stil geweest op dat front. Is dit nog de enige hoop op een betaalbaar dak voor minder kapitaalkrachtige kandidaat-bewoners? Op het ogenblik dat wij dit schrijven is de aangekondigde info-avond nog niet doorge-gaan. Later meer nieuws.

    E.D.B.

    Sociaal en bescheiden wonen:niet in onze achtertuin?

  • 8 DE KETTING | JUNI 2015

    werkt structureel samen met nancile partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

    i.s.m.

    DVV-agent in Kontich:Arthemis N.V.,Molenstraat 54

    hoe ik mij voelde: ik was mijn leven aan het op-bouwen in mijn thuisland dat ik moest achter-laten. Door mij in Schakel te kunnen uitdrukken heb ik de moed hervat om hier een nieuw leven uit te bouwen

    Een bezoeker van onze tentoonstelling be-zorgde ons de volgende getuigenis: het re-gende pijpenstelen toen we eraan kwamen. Maar toch was er heel wat beweging en be-langstelling van WAK-bezoekers in het Scha-kellokaal. Hier gebeuren regelmatig activitei-ten voor mensen van Kontich en mensen met migratieachtergrond. De actiefotos en de fly-ers met levensverhalen en instekers bewogen met de luchtverplaatsing mee, onderaan de opgehangen paraplu Iedereen beschermd?.

    Ze gaven ons een idee van de bekommernis-sen en de dromen van mensen met weinig middelen, maar de kracht ervan was des te duidelijker. En dit was ook te voelen en te zien in deze gevulde ruimte! Creativiteit in veel vormen en kleuren. Schilderijtjes en origineel handwerk van accessoires met wegwerpma-

    teriaal. Woorden in proza, woorden als ge-dachten en in gedichten. Woorden van hoop en kracht in collages verwerkt. Een filmpro-ject van onze gemeentekern in opbouw: het gemeenteplein van Kontich van Nu tot Later werd omgetoverd tot een leefbare ontmoe-tingsplaats van mensen.

    In de gelegenheidscafetaria - met zelfge-maakte cake en koffie - hingen abstracte schilderijen en figuratieve doeken van diverse amateur-kunstenaars. En daar ging het toch ook om in deze WAK-week. Wij zochten de naam van de makers van al dit moois. En daar bleven we een beetje op onze honger zitten. Te bescheiden? Misschien was het groepsge-beuren om dit te verwezenlijken al een creatie op zich. Mensen van Kontich en van ver buiten onze grenzen die taal -en cultuurverschillen overwinnen om een gezamenlijk verhaal naar buiten te brengen: dit project verdient zeker een vervolg. Het regende nog steeds toen we vertrokken. Maar de druppels voelden heel wat lichter! B.D. C.P.

    Dat was een bewuste keuze. Wij hebben het in onze bijeenkomsten niet voortdurend over armoede en het spreekwoordelijke brood op de plank. We willen vooral de kracht en de talenten van mensen aanspreken. Zoals Frie zegt: Als je die talenten bij jezelf ontdekt, heb je al een sterk wapen in handen.

    Die aanpak hanteert Schakel al jaar en dag. Aan dit project kon ieder zijn eigen uniek steentje bijdragen. Voor sommigen was dit een stuk uit hun levensverhaal. Anderen toonden hun talenten langs de creatieve weg van een collage Levenskunst. Enkelen waag-den zich zelfs aan een gedicht of een verhaal bij een foto.

    Een deelnemer getuigtHet is niet altijd gemakkelijk om je uit te druk-ken over je emoties en problemen, al zeker niet in een andere taal. We kiezen daarom uit een stapel fotos n afbeelding die ons op een be-paalde manier raakt en beginnen van daaruit ons verhaal. Zo koos ik een foto van een half afgewerkt huis. Dat beeld vatte perfect samen

    Bij het thema van de week van de amateurkunsten, De kleine artiest, dachten wij bij Schakel: dat is voor iedereen die experimenteert, iets probeert, die durft en ontdekt, en dat wil tonen aan een publiek. Als Schakel-groep (Welzijns-zorg) willen wij de kracht van onze mensen tonen. Dus: we deden mee!

    Week van de amateurkunstenSchakel als buitenbeentje