2900 actief (juni 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 Schoten Jaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] Paus Leo XIII en priester Daens in Vlaan- deren waren rond 1890 helden van het gewone volk. Via de encycliek Rerum Novarum van Paus Leo en de krant ‘de Werkman’, die gedrukt werd in de druk- kerij van Pieter Daens, de broer van priester Daens, werd het zelf bewustzijn langzaam groter. Er kwamen vele initi- atieven om het lot in eigen handen te nemen. Meer dan 100 jaar later is onze huidige le- vensstandaard nog steeds te danken aan de inzet en strijd van toen. Al wordt dit vandaag alsmaar meer in vraag gesteld en onder druk gezet. Op materieel vlak komen we weinig of niets te kort. De dreiging uit zich vooral in de toe- nemende werkdruk en een stijgend aantal burn-outs en depressies. Werken en zinvol bezig zijn, is op zich niet verkeerd maar het moet plezant blijven. Enkel op die wijze kan men tijdens en na een actieve loopbaan de kracht en de moed vinden om zich mee in te zetten voor een warme samenleving. Een goed geolied sociaal netwerk is dan on- ontbeerlijk om iedereen mee te hebben. De verschillende afdelingen van OKRA, KWB, Femma en Ziekenzorg, maar ook Pasar, de Christelijke Mutualiteiten en vakbond ACV zijn meer dan ooit broodnodig. De vele men- sen die met hart en ziel de afdelingen laten draaien, zijn vandaag de echte helden om samen voor elkaar te zorgen. Het deed dan ook deugd dat tijdens de sobere - maar sfeervolle - Rerum Novarum-viering op Hemelvaartdag de Sint-Cordulakerk goed volgelopen was. Een bewijs dat de boodschap van Rerum Novarum actueler is dan ooit. Het geeft alvast hoop voor de toekomst maar vergeet zeker niet om eerst even een pauze te nemen zodat we er vanaf september weer kunnen invliegen. Erik Maes 2900actief Hoop voor de toekomst Vlnr. Georges Huysmans (ACV), Jerom Beck (Ziekenzorg CM), en de kernleden van bewegingspunt Schoten Marleen Adams, Erik Maes, Marianne Lemmens en Lieve Vandenbussche

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Schoten

Transcript of 2900 actief (juni 2015)

Page 1: 2900 actief (juni 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Erik Maes, Tarwestraat 35, 2900 SchotenJaargang 17, nummer 2 (juni - juli - augustus 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

Paus Leo XIII en priester Daens in Vlaan-deren waren rond 1890 helden van het gewone volk. Via de encycliek Rerum Novarum van Paus Leo en de krant ‘de Werkman’, die gedrukt werd in de druk-kerij van Pieter Daens, de broer van priester Daens, werd het zelf bewustzijn langzaam groter. Er kwamen vele initi-atieven om het lot in eigen handen te nemen.

Meer dan 100 jaar later is onze huidige le-vensstandaard nog steeds te danken aan de inzet en strijd van toen. Al wordt dit vandaag alsmaar meer in vraag gesteld en onder druk gezet.

Op materieel vlak komen we weinig of niets te kort. De dreiging uit zich vooral in de toe-nemende werkdruk en een stijgend aantal burn-outs en depressies. Werken en zinvol bezig zijn, is op zich niet verkeerd maar het moet plezant blijven. Enkel op die wijze kan men tijdens en na een actieve loopbaan de kracht en de moed vinden om zich mee in te zetten voor een warme samenleving.

Een goed geolied sociaal netwerk is dan on-ontbeerlijk om iedereen mee te hebben. De verschillende afdelingen van OKRA, KWB, Femma en Ziekenzorg, maar ook Pasar, de Christelijke Mutualiteiten en vakbond ACV zijn meer dan ooit broodnodig. De vele men-

sen die met hart en ziel de afdelingen laten draaien, zijn vandaag de echte helden om samen voor elkaar te zorgen.

Het deed dan ook deugd dat tijdens de sobere - maar sfeervolle - Rerum Novarum-viering op Hemelvaartdag de Sint-Cordulakerk goed volgelopen was. Een bewijs dat de boodschap van Rerum Novarum actueler is dan ooit.

Het geeft alvast hoop voor de toekomst maar vergeet zeker niet om eerst even een pauze te nemen zodat we er vanaf september weer kunnen invliegen.

Erik Maes

2900actief

Hoop voor de toekomstVlnr. Georges Huysmans (ACV), Jerom Beck (Ziekenzorg CM),en de kernleden van bewegingspunt SchotenMarleen Adams, Erik Maes, Marianne Lemmens en Lieve Vandenbussche

Page 2: 2900 actief (juni 2015)

2 2900 ACTIEF | JUNI 2015

In tijden van Vlaamse en federale besparingen letten steeds meer Vlaamse huishoudens op hun energiegebruik om zo de factuur te verminderen. Naast elektriciteit is de waterfactuur een belangrijke kost voor veel Vlamin-gen. ‘Niet alleen op onze elektriciteitsfactuur maar ook op waterverbruik kunnen we besparen’, zegt Dirk de Kort, bewegingsmandataris en Vlaams parlementslid voor CD&V. Hier zijn sociale correcties van toepassing, iets dat maar weinig mensen weten.

www.vmm.be/waterloketwww.dirkdekort.be

“Besparen in financieel moeilijkere tijden kan door je waterverbruik te beperken”

bruiken, erop letten dat je water niet on-nodig lang laat lopen, bijvoorbeeld bij het wassen of tandenpoetsen en je kan beter douchen dan in bad gaan. Je kan ook ge-bruik maken van een slimme toiletspoe-ling, eengreepsmengkranen, een goede spaardouchekop, bruismondstukken, wa-terzuinige vaatwassers en wasmachines.’ Belangrijk is verder dat je lekkende kranen en stortbakken zo snel mogelijk herstelt, restwaterstromen verzamelt en je leiding zo optimaliseert dat de lengte minimaal is.

Dirk de Kort voegt daaraan toe: ‘Je kan ook vrijblijvend bij watermaatschappijen zo-als PIDPA een waterscan laten doen als je wilt besparen op je factuur of als je denkt dat je een lek hebt.’ Zo vermijd je onnodig waterverbruik. Dat is zowel goed voor het milieu als voor je eigen portefeuille.

hemelwater een goed alternatief zijn. Zo bespaar je al een groot stuk op je water-factuur.

Sociale vrijstellingenWat veel mensen niet weten is dat er so-ciale correcties zijn op delen van de wa-terfactuur. De watermaatschappijen zijn door de Vlaamse overheid verplicht om sociaal kwetsbare groepen vrij te stellen van de bovengemeentelijke bijdrage.

De meeste watermaatschappijen, waar-onder bijvoorbeeld PIDPA, kennen ook vrijstellingen en vergoedingen toe voor de gemeentelijke bijdrage voor deze doel-groep. Bij een vrijstelling van de gemeen-telijke en bovengemeentelijke bijdragen, moeten deze huishoudens alleen de prijs van hun drinkwater betalen. In 2013 zijn 165.841 sociale vrijstellingen toegekend en 63.586 sociale vergoedingen.

Waterfactuur laten dalenVoor de andere groepen, die niet in aan-merking komen voor sociale correcties, zijn er ook manieren om hun waterfactuur terug te dringen. Na een nulmeting kan je verder opvolgen hoe je factuur evolueert.

Dirk de Kort: ‘Om je factuur terug te drin-gen kan je hemelwater opvangen en ge-

In Vlaanderen verbruiken we allemaal samen – gezinnen, landbouw en indu-strie – ruim 786 miljard liter water per jaar of 2 miljard per dag, waarvan bijna 50% leidingwater. Jaarlijks is dat gelijk aan een olympisch zwembad van 628 km diepte. De natuur geeft duidelijk signalen dat het zo niet verder kan. Dus zullen we duurzaam moeten omgaan met water.

110 liter water per dagDit kan door minder te verbruiken, wa-ter van hoge kwaliteit te gebruiken voor toepassingen die dat echt nodig hebben en het water minder te vervuilen, aldus de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De gemiddelde Vlaming verbruikt onge-veer 110 liter water per dag, waarvan het grootste deel leidingwater. Zo gebruikt een persoon gemiddeld 44 liter per dag om zich te wassen, 30 liter voor het toilet, 17 liter voor de was, 8 liter voor de afwas en 3 liter om te drinken en koken. Deze cij-fers gaan over het gebruikte leidingwater.

In sommige huishoudens wordt er al put- of hemelwater gebruikt. Leidingwater is kwalitatief zeer hoogstaand en uitermate geschikt als dorstlesser, om voedsel te be-reiden, voor je persoonlijke hygiëne en de afwas. Voor andere zaken zoals het toilet, de was, de schoonmaak of de tuin kan

Bewegingsmandataris Dirk de Kort

Page 3: 2900 actief (juni 2015)

32900 ACTIEF | JUNI 2015

Zin gekregen om meer over ons te weten of ons beter te leren kennen? Check dan www.pasar.be/schoten.

Onze nieuwsbrief ontvang je na een mail aan [email protected]. Zin om mee te werken en activiteiten uit te stippelen? Alle ideeën zijn welkom.

tiegenoegens/Pasar. Zonder hun inzet kunnen we onze programma’s niet reali-seren. Ik denk dat iedereen trots mag te-rugkijken op onze realisaties. We denken hier vooral aan al onze bestuursleden die vanaf het begin tot nu meewerkten.

Vanaf volgend jaar leggen we enkele nieu-we accenten in onze werking. We maakten een afspraak met ‘De Dappere Botinnekes’, een wandel- en fietsvereniging in Scho-

Er zijn veel mooie herinneringen aan de activiteiten die we hadden en ook uiter-aard aan de vele mooie plekjes die we ontdekten. Ook de mooie plekjes in onze eigen gemeente zetten we in de verf. In 2009 kozen de leden de Oranjerie in park Vordenstein als het mooiste plekje in de gemeente. Nog steeds staat het bord daar dat we plaatsten als herinnering aan deze actie.

We slaagden erin ons te integreren in de Schotense samenleving. Dit jaar gaat voor de achtste keer de onthaalactiviteit door voor nieuwe inwoners in onze gemeente. Dit bestaat uit een wandel- of fietstocht, gevolgd door een traktatie van de ge-meente. We zijn tevreden dat we dit al acht jaar kunnen organiseren in samen-werking met het gemeentebestuur. Sinds een drietal jaar doen we dit ook met WTC Schoten die de fietsers helpen begeleiden. We zien elk jaar dat het aantal deelnemers toeneemt en dat ze tevreden zijn.Een woord van dank aan alle mensen die meewerkten aan de uitbouw van Vakan-

Pasar Schoten blaast 15 kaarsjes uitWat in 2000 begon als een vergadering van mensen die aangesloten waren bij Vakantiegenoegens groeide 15 jaar later uit tot een vereniging die elk jaar opnieuw een mooi programma aanbiedt aan de leden en sympathisanten. De naam is inderdaad wel veranderd, maar het gevarieerde aanbod bleef en ook de inzet van de lokale vrijwilligers is er nog steeds.

ten, om samen een aantal activiteiten te organiseren vanaf 2016. Babbelplus vroeg ons om onze activiteiten open te stellen voor anderstaligen in onze gemeente. Dit doen we uiteraard met plezier. Hopelijk ontmoeten we elkaar eens op een Pasar activiteit.

Johan BoscartWerkgroep Pasar Schoten

Contactgegevens

Patricia Vandenberghe - Eugeen Verbiststraat 48 - tel. 03 645 36 30 - [email protected] Vijgen - Eugeen Verbiststraat 44 - tel. 03 645 37 22 - [email protected] Buurke - Kromvendreef 73 - tel. 03 658 80 93 - [email protected] Keimes - Kromvendreef 73 - tel. 03 658 80 93Johan Boscart - Eugeen Verbiststraat 48 - tel. 03 645 36 30 - [email protected]

Page 4: 2900 actief (juni 2015)

4 2900 ACTIEF | JUNI 2015

Vrijwilligers in actie ... Vrijwilligers in actie ... Vrijwilligers in actie ...Verschillende afdelingen van OKRA, Femma en KWB waren de voorbije maanden weerom zéér actief. Zij blijven de motor van onze beweging en werken elke dag mee aan een warme samenleving. Een kort over-zicht van vele leuke momenten die stuk voor stuk een Oscar verdienen!

Team Okra Bloemendaaltrakteert met pannenkoeken

open k

riste

lijk

resp

ectvol actief

KWB en de Christelijke Mutualiteiten dachten een avond na over betaalbare gezondheidszorg. Het aanwezige publiek mocht zich uitspreken over enkele prangende vragen, wat soms leidde tot enkele verrassende resultaten.

Gezondheidszorg kost handenvol geld en het is nu al dui-delijk dat in de toekomst niet alle noden ingevuld kunnen worden. De Christelijke Mutualiteiten vatten in december 2014 het plan op om in een periode van zeven maanden zoveel mogelijk mensen te bevragen en na te gaan welke keuzes gemaakt moeten worden. Louis Willemse, voormalig CM-kantoorhouder in Heist op den Berg, werd door de kern van KWB Sint-Cordula uitgenodigd voor deze interactieve avond. Na een algemene presentatie werden verschillende stellingen voorgelegd aan het publiek. Deze werden eerst individueel beantwoord en nadien in groep besproken.

Een OKRA-afdeling kiest om de vijf jaar een nieuw bestuur. Het voorstel voor een vierkoppig team dat op tafel lag, werd tijdens de algemene ledenverga-dering met éénparigheid van stemmen goedgekeurd. Uittredend voorzitter Etienne Taeymans werd verkozen tot coördinator en krijgt versterking van medecoördinator Mireille Van Damme.

Marie Jeanne Vansteenkiste en Francois Michel, die beiden ook deel uit-maakten van het vorige bestuur, blijven penningmeester en administratief verantwoordelijke. Er werd ook afscheid genomen van twee verdienstelijke dames. Contactpersonen Lucia Janssens en Mol Deckers, die reeds vele jaren meedraaien, hebben hun taken overgedragen aan Leona Loeckx en Marie José Cuyvers. Na een terugblik op het voorbije jaar werden de 85 aanwezige leden vergast op pannenkoeken à volonté. Jef Maes en zijn ploeg bakkers klokten af op 350 stuks. Net geen record, maar ze werden wel weer ge-smaakt. Méér moet dat niet zijn, was vaak te horen.

KWB Sint-Cordula denkt mee na over gezondheidszorg

Page 5: 2900 actief (juni 2015)

52900 ACTIEF | JUNI 2015

Vrijwilligers in actie ... Vrijwilligers in actie ... Vrijwilligers in actie ...

Gezellige familiedagvan KWB en Femma Sint-CordulaSinds 1960 is de eerste zondag van mei een vaste afspraak in de rijk gevulde kalender van KWB en Femma Sint-Cordula. Beide verenigingen hebben al vele jaren een aparte werking maar één keer per jaar slaan ze de handen in elkaar om een gezellige familiedag op touw te zetten.

‘In de beginjaren werd op het terrein naast het Withof een echte Vlaamse kermis ingericht. Enkele decennia geleden wijzigde het concept en week men uit naar zaal Don Bosco, waar we intussen kind aan huis zijn,’ aldus voorzitter Ernie Verbist van KWB Sint-Cordula.

Dit jaar schreven 75 leden zich in. Jonge gezinnen, senioren en tal van sympathisanten genoten voor een democratische prijs van een overheerlijke barbecue. Anders dan de voorbije jaren zat het weer deze keer niet mee. Maar de sfeer onder het tentje waar de bakkers opgesteld stonden en in de zaal, was opperbest.

Aan het begin van de paasvakantie kon je inschrijven voor de jaarlijkse Paasrally. Na enkele weken stappen en zoeken, werden zondag tijdens een gezellige afslui-tende lentebrunch de laureaten bekendgemaakt.

Luc, Hilde en Lana Van Linden namen het voortouw om een spannende voetrally op touw te zetten. Plaats van afspraak waren de wijk Donk en enkele straten aan het begin van Koningshof, die door drie lussen met elkaar verbonden waren. Met een extra fotozoek-tocht voor kinderen is de paasrally nu ook een uitge-lezen familieactiviteit. Dit brengt Femma en KWB nog meer in beeld als echte gezinsbewegingen.

Na de gezellige lentebrunch werden met enkele zelf-gemaakte filmpjes de antwoorden vrijgegeven. Ook het antwoord op de schiftingsvraag mocht gezien worden. Cavia Bruintje van de familie Van Linden had exact drie minuten en 20 seconden nodig om een wit-lofblaadje op te peuzelen. Na dit digitaal intermezzo was het tijd voor de proclamatie.

Lieve Vandenbussche voor Femma Schoten, Ernie Ver-bist voor KWB Sint-Cordula en Yvette Weeremans van Femma Brasschaat namen uit handen van Femma-voorzitter Mireille Simon hun prijs in ontvangst.

Gezellige lentebrunch sluit Paasrally KWB Sint-Cordula en Femma Schoten af

Page 6: 2900 actief (juni 2015)

6 2900 ACTIEF | JUNI 2015

Beleid Belicht

Zondag 13 septemberOnthaalactiviteit in SchotenPasar Schotentel. 03 645 36 [email protected]

Zondag 20 septemberBezoek aan BoekenbergparkDeurne ZuidPasar Schotentel. 03 645 36 [email protected]

Zondag 27 septemberDaguitstap naar Oostende Pasar Schoteni.s.m. Pasar Zandhoventel. 03 645 36 [email protected]

Zondag 18 oktoberGeleid bezoek aan Sint Pauluskerk in AntwerpenDaguitstap naar Oostendei.s.m. Pasar ZandhovenPasar Schotentel. 03 645 36 [email protected]

Dinsdag 17 novemberBedrijfsbezoek aan Koffie VerheyenPasar Schotentel. 03 645 36 [email protected]

agenda

In 2015 bestaat Ziekenzorg CM 65 jaarVoor deze feestelijke aangelegenheid organiseren plaatselijke Ziekenzorgafdelingen in heel Vlaanderen optredens en evenementen rond het thema ‘ziekte in beeld’.

Merksem – Theatersolo van en met Steph GoossensDonderdag 1 oktober, 20 uur, CC Merksem, Nieuwdreef 135, Merksem. Inkom: 8 euro.‘Weest vreugdevol om uw talenten’ is de nieuwe komische theatersolo van en met Steph Goossens. In dit nieuwe theaterproject richt Steph Goossens de focus op de mens in zijn streven en geluk en voldoening en de bijhorende ‘plantrekkerij’ die ons zo eigen is.

Antwerpen – Theatervoorstelling ‘Afscheid’Woensdag 14 oktober, 20 uur, De Stroming, Nationalestraat 111, Antwerpen. Inkom: 5 euro.Gerd De Ley en Raymond De Bruyne spelen de theatervoorstelling ‘Afscheid’, naar een tekst van Eddy Van Ginkel. ‘Afscheid’ is komisch, pakkend, meeslepend, maar vooral zeer herkenbaar. Een pareltje, dat de toeschouwer niet onberoerd zal laten.

Tickets bestellen kan vanaf nu! Schrijf het juiste bedrag (aantal tickets x 5 of 8 euro) over op rekeningnummer BE73 7895 5202 1560 met vermelding van de gemeente, datum van het optreden en het gewenste aantal tickets. De plaatsen zijn niet genummerd. Wenst u samen te zitten tijdens de voorstelling? Op tijd komen volstaat.

Info: [email protected] – tel. 03 221 95 70www.ziekenzorg.be (bij acties en evenementen)

Jeugdhuis Kaddish viert 55 jaarTijdens het Hemelvaartweekend stonden tal van activiteiten op het feestprogram-ma. De toppers waren de één euro fuif, een onvervalste karaokeavond en Punk’d up met o.m. optredens van Sky in Motion, Loud Saturday, Oscines, Yellow Snow en Six-pack Joe.

Naast vele jongeren kwamen ook heel wat oud-leden langs om deze verjaardag te vieren. Beroepskracht Robin Kuijpers en zijn ploeg enthousiaste medewerkers mo-gen alvast terugblikken op een geslaagd weekend.

Page 7: 2900 actief (juni 2015)

72900 ACTIEF | JUNI 2015

ook op woensdag open. Welk aanbod is er voor wie?

Sonja: We hebben basisproducten zoals koffie, thee, suiker, bloem en melk, maar ook verzorging- en onderhoudsproducten aan een verkoopprijs die 10% lager ligt dan de aankoopprijs. We bieden diepvries zoals kip, kalkoen, vis, groenten aan 10% lager dan aankoopprijs. We verkopen verse groenten en fruit aan 20% lager dan inkoopprijs. Maandag en woensdag heb-ben we brood van ondertussen 4 bakkers in Schoten. Dit brood gaat voor een ‘appel en ei-prijsje’ naar de klant.

Erik: Er werden heel wat initiatieven op touw gezet om Appel & ei te steunen. Volstaat dit of zijn nieuwe initiatieven nog steeds welkom?

Sonja: Vorig jaar konden we rekenen op de steun van verschillende organisaties en personen. We zijn hiervoor enorm dank-baar. Daar wij extra korting geven aan de

klanten, jaarlijks onze huur, gas, elektrici-teit, water en verzekeringskosten hebben, zijn we continue op zoek naar fondsen. Onze vrijwilligers helpen ons hierin mee door bekendheid te geven op kleine eve-nementen en door een kledingverkoop te organiseren voor onze klanten en andere geïnteresseerden.

Erik: Appel & ei geniet ook heel wat steun van gulle sponsors. Hoe heb je hen zover gekregen?

Sonja: Door regelmatig te praten over het project en contacten met pers en scholen bereik je veel mensen. Mensen met een warm hart die graag een bijdrage leveren om ‘appel & ei’ de nodige draagkracht mee te geven. Het is vooral het enthousiasme van de vrijwilligers die deze mensen hier-voor warm kan maken! Erik: Sonja, bedankt voor dit interview en veel succes gewenst!

Erik Maes

Erik: Hoe kwam je bij appel & ei terecht?

Sonja: Ik reageerde op een artikel in Info Schoten van juni 2013. Men zocht vrijwil-ligers voor de opstart van een Sociale Krui-denier!

Erik: Appel & ei draait enkel op vrijwilli-gers. Hoe ging het om deze te vinden?

Sonja: In het begin reageerden verschil-lende mensen op het artikel. Nadien zijn mensen via via bij appel & ei binnengeko-men.

Erik: Zijn er nog vrijwilligers nodig?

Sonja: Op dit ogenblik hebben we een veertigtal vrijwilligers. Sommige komen tijdens de week helpen en anderen, zoals mensen die nog deel- of voltijds werken, enkel tijdens evenementen zoals Hello Schoten en Benefiet.

Erik: Appel & ei is op maandag en recent

Beleid Belicht

Zes maanden geleden opende soci-ale kruidenier appel & ei haar deu-ren in de oude pastorij van Bloe-mendaal. De sociale beweging die mee aan de wieg staat van het con-cept polste bij verantwoordelijke Sonja Van Kuyk naar haar ervaring.

Sociale kruidenier appel & ei Sonja Van Kuyk

Geboren in 1952, oudste van 4 kinderen Werkt 18 jaar als zelfstandige en 13 jaar in loondienst Twee zonen en een kleindochter Vrijwilligster bij appel en ei

Page 8: 2900 actief (juni 2015)

8 2900 ACTIEF | JUNI 2015

DVV-agent in Schoten:Kolum N.V.Sint-Cordulastraat 19/1

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.

Naast zieken bezoeken, activiteiten plan-nen en vakanties in binnen- en buitenland organiseren, was Lea ook actief betrok-ken bij de werking van de parochie. De FIFO feesten, het pastoraal team en de parochieraad, ook hier was Lea van goud-waarde.

Ook bij het verbond werd Lea haar enga-gement opgemerkt. Ze werd gevraagd om voorzitster te worden van de sector, de koepel die de afdelingen van Ziekenzorg Schoten en Merksem aanstuurt, een taak die ze 15 jaar met verve vervulde.

Enkele maanden geleden kondigde Lea aan dat ze het wat rustiger aan gaat doen. Al blijft ze nog steeds nauw betrokken bij Ziekenzorg. Ze bezoekt nog steeds regel-matig tien mensen en blijft aan de jaar-lijkse modeshow actief meewerken.

Tijdens al die jaren was de steun van het thuisfront onontbeerlijk. Lea doet dan nog een knipoog aan haar echtgenoot Herman, die haar altijd met hart en ziel gesteund heeft. Ze draagt het bloemeke ook graag aan hem op.

Erik Maes

Toen Lea afstudeerde als gezinshelpster-opvoedster volgde ze haar zus Rosa naar Kessel-Lo om te gaan werken bij de zus-ters Dominicanessen. Na de aankondiging van haar huwelijk met echtgenoot Her-man moest ze hier haar werkzaamheden staken en werd ze voltijds huisvrouw.

Vier jaar later nam Lea, onder impuls van Mart Audenaert van het Sociaal Centrum, de draad van het vrijwilligerswerk weer op en ging ze mee helpen bij Ziekenzorg Sint-Filippus. Na een inloopperiode werd ze gevraagd om voorzitster te worden. Een taak die ze 35 jaar met hart en ziel vervuld heeft.

Een bloemeke voorLea Maes

Zorgen voor anderen, het heeft er bij Lea altijd ingezeten. Op haar 18 jaar werd ze geen Chiro-leidster,maar ging ze op zondag als vrijwilligster bij Caritas aan de slag in de Eeuwfeestkliniek.